zondag 11 oktober 2015

Man (31) tracht woning ouders te Munder in brand te steken

Na aanhouding dreigt man ook politiebrand in brand te steken


De 31-jarige Nawinchan S. is door de politie van Munder aangehouden nadat hij had geprobeerd de woning van zijn ouders in brand te steken. De man kwam stomdronken bij zijn ouders aankloppen om ze de taxi waarmee hij thuis kwam te laten betalen. De vader gaf zijn zoon de Srd 15 om die taxi te betalen, zo bericht de afdeling Public Relations van het Korps Politie vandaag, zondag 11 oktober 2015.

Aangezien de vader weet dat zijn zoon altijd te keer gaat als hij onder invloed van alcohol verkeert, ging hij hem zoeken in de woning. De man rook op gegeven moment gas, haastte zich naar de keuken en zag S. met een aansteker in een hand. De zoon had de kraan van de gascilinder opengedraaid en zei tegen zijn vader dat hij het huis zou opblazen.

Om erger te voorkomen pakte de vader zijn zoon vast en draaide de gascilinderkraan weer dicht.

De politie die ter plaatse ging om de zaak te onderzoeken, bracht S. over naar het politiebureau ter ontnuchtering. De aansteker waarmee hij gedreigd had de woning op te blazen werd in beslag genomen. Op het bureau aangekomen dreigde S. ook het politiebureau in brand te steken.
 
Na afstemming met een lid van het Openbaar Ministerie werd S. in verzekering gesteld.

Weer dodelijk verkeersongeluk op Anton Dragtenweg in Paramaribo

Twee auto's frontaal met elkaar in botsing


Een jongeman heeft vanochtend, zondag 11 oktober 2015, tegen twee uur het leven gelaten na een aanrijding op de Anton Dragtenweg in Paramaribo. Twee auto's kwamen frontaal met elkaar in botsing (Bron foto: Dagblad Suriname/Facebook). 

Het dodelijke slachtoffer zou een van de de bestuurders hebben gezeten. Vijf gewonden werden naar een ziekenhuis afgevoerd van wie één persoon op de intensive care opgenomen moest worden. Volgens de politie is hij er zeer ernstig aan toe, zo bericht de Ware Tijd Online.
 Uit het voorlopig onderzoek is naar voren gekomen, dat de bestuurder van een Toyota Starlet, die richting de Cornelis Jongbouwstraat reed, door tot nog toe onbekende reden op de rijhelft van zijn tegenligger is gekomen met de botsing als gevolg.

Starnieuws schrijft verder te hebben vernomen van een ooggetuige, dat beide bestuurders bekneld waren geraakt. De brandweer moest er aan te pas komen om hen te bevrijden.

Over de toedracht van het ongeluk, de identiteit van het dodelijk slachtoffer en de aard van de verwondingen van de inzittenden is vooralsnog niets bekend.

Ruim een maand geleden, 30 augustus, vond ook een dodelijk verkeersongeluk plaats op de Anton Dragtenweg toen een auto met hoge snelheid op een groepje personen inreed.

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

VHP-voorzitter Santokhi wil snel aanstelling nieuwe governor Centrale Bank

Jogi (VHP) vraagt zich af waarom Gillmore nog steeds gebruikmaakt van CBvS-faciliteiten


VHP-fractieleider en -voorzitter Chandrikapersad Santokhi zei vrijdag tijdens de behandeling van de gewijzigde begroting in het parlement, het belangrijk te vinden voor het herstel van vertrouwen, dat de vacante functie van governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) spoedig wordt ingevuld. Hij wees op de onrustige situatie op de valutamarkt. In een tijd waarin volgens Santokhi sprake is van een financiële crisis is het belangrijk, dat die functie wordt ingevuld. Dit bericht Starnieuws zondag 11 oktober 2015.

Partijgenoot Mahinder Jogi zei, dat het niet niet in de haak is, dat minister Gillmore Hoefdraad, die governor was van de CBvS, nog steeds gebruik maakt van de faciliteiten van de bank.

Jogi stelde, dat Hoefdraad nog wordt beveiligd door de CBvS. Bovendien zou hij elke dag nog naar de bank gaan en gebruik maken van zijn oude kantoorruimte. Het Assembleelid suggereerde, dat de minister van Financiën zijn invloed aanwendt, terwijl de CBvS onafhankelijk van de regering dient te zijn.

Hoefdraad reageerde met de opmerking, dat hij als ex-governor gebruikmaakt van faciliteiten waar hij volgens hem recht op heeft. Hij stelde de autonomie van de CBvS altijd hoog te hebben gehouden. Ditzelfde geldt voor de waarnemend president van de bank, Ingeborg Geduld-Nijman die ruim 22 jaar verbonden is aan de CBvS. Hoefdraad zei verder, dat het niet uitmaakt hoe vaak hij in de bank is. Het ministerie van Financiën heeft een hechte relatie met de CBvS en er wordt regelmatig met elkaar afgestemd.

Over het nog steeds vacant zijn van de functie van governor van CBvS, zei Hoefdraad dat dat een aangelegenheid van de president is.

Minister Peneux: 'Goede en gepromoveerde frommelogen bij Naschoolse Opvang'

'Er zijn mensen met lange vingers'

 
Minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, zei gisterochtend in alle vroegte in De Nationale Assemblee tijdens de behandeling - in een marathonzitting - van de door de regering gewijzigde begroting, dat er bij de Naschoolse Opvang 'goede en gepromoveerde frommelogen' zijn. 'Het oneerlijke karakter maakt dat niks werkt, hoeveel maatregelen er ook worden getroffen. Er zijn mensen met lange vingers.'

Hij beweerde, dat de Naschoolse Opvang vooral het karakter heeft van voeding. De begeleiding is nog niet goed van de grond gekomen. 'Alle facetten van de Naschoolse Opvang en begeleiding zullen geëvalueerd worden', sprak Peneux, aldus Starnieuws vandaag, zondag 11 oktober 2015.

Diverse Assembleeleden vuurden vragen over de Naschoolse Opvang af op de bewindsman. NDP-fractieleider André Misiekaba wilde duidelijkheid hebben over de status van het project. Hij zei, dat mensen hebben geïnvesteerd in het opzetten van keukens en personeel in dienst moesten nemen. Leveranciers willen weten waar zij aan toe zijn, aldus Misiekaba. De kinderen, leerkrachten en ouders hebben duidelijkheid nodig. Misiekaba zei verder, dat er gelukkig niet geknipt is in de begroting voor de naschoolse opvang.

Peneux stelde, dat toen het ministerie het project Naschoolse Opvang overnam, niet alle facetten geëvalueerd waren. Over investeringen van ondernemers in keukens en andere zaken, zei de minister dat ondernemen met zich meebrengt, dat er ook risico's genomen moeten worden.

Het ministerie wil dat de Naschoolse Opvang en begeleiding effect heeft. Nu is er maar een stijging van 3% meer geslaagden op de basisscholen. Ongeveer 56% van de leerlingen slaagt voor de toets. Nagegaan moet volgens Peneux worden hoe de Naschoolse Opvang mede ervoor kan zorgen, dat het slagingspercentage naar 75 tot 80 procent kan worden opgeschroeft.

Minister Dodson in 'Welgeïnformeerd', Radio Tamara Amsterdam, over ontwikkelingen natuurlijke hulpbronnen

Panel bespreekt vluchtelingen- probleem in Europa en relatie presidenten Obama en Poetin


Het wekelijkse actualiteitenprogramma ’Welgeïnformeerd’ van de lokale Amsterdamse zender Radio Tamara heeft vanavond, zondag 11 oktober 2015, in het eerste uur van zes uur tot zeven uur (Nederlandse tijd), weer diverse interessante en vooral actuele wereldse gespreksonderwerpen:  

* Het conflict tussen de twee grootmachten Rusland (Poetin) en de VS (Obama) betreffende de toestand in het Midden-Oosten en in het verlengde daarvan de kwestie van de in toenemende mate grote stroom vluchtelingen.

* De werkelijk redenen van het vluchtelingenprobleem uit het Midden-Oosten en de starre ontvangst door de Europese landen. De EU-commissie verplicht de Europese lidstaten om mee te werken aan het opvangen van vluchtelingen uit het Midden-Oosten. In sommige landen neemt het verzet bij de bevolking zelfs toe, maar de reden van vluchtelingen wordt steeds duidelijker en de lidstaten zullen desondanks, los van de vuurhaarden, toch mee moeten werken, om het onderliggende explosieve gevaar af te remmen. Zoals wordt verondersteld is het merendeel van de vluchtelingen geen gelukzoekers die hun heil komen zoeken in de westerse landen, het onderliggend probleem ligt dieper, is veel ernstiger en kan grotere gevolgen hebben voor de Europese landen. Dit moet gedurfd en radicaal worden aangepakt. Het terugsturen heeft geen zin en zou water naar zee dragen zijn, of dweilen met de kraan open.

In het tweede uur van zeven uur tot acht uur weer actuele onderwerpen over Suriname en Surinamers:

* Een telefonisch gesprek met minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen in Suriname. De minister zal zijn licht laten schijnen over ontwikkelingen betreffende natuurlijke hulpbronnen in Suriname.

Het programma wordt vanavond gepresenteerd door Max Sordam en het panel wordt gevormd door Krishna Salikram en Iwan Bottse. 

Dit programma wordt vanavond (zondag 11 oktober 2015) tussen 22.00 uur en 24.00 uur ook uitgezonden in Amsterdam en omgeving via Salto, kanaal Caribbean FM, 105.5 kabel en 107.9 ether. Om 0.00 uur, dat is 19.00 uur Surinaamse tijd, volgt een herhaling van The Talk met Wayne Telgt. Online te beluisteren via www.radiotamara.com.