woensdag 14 oktober 2015

Zunder en zijn Reparatie Commissie willen weer inheemse namen voor Wilhelminagebergte en Julianatop

NRCS richt verzoek tot naamswijziging aan president Bouterse

Julianatop (Bron foto: 7summitsproject.com)

De Nationale Reparatie Commissie Suriname (NRCS) wil het Wilhelllminagebergte en de Julianatop (1.280 meter hoog) hun oorspronkelijke inheemse namen teruggeven. Dat heeft de commissie vorige week vrijdag officieel in een brief aan president Desi Bouterse gevraagd. 'Ter gelegenheid van veertig jaar staatkundige onafhankelijkheid van Suriname zal het heel gepast zijn om dit te doen', zegt Armand Zunder, voorzitter van de NRCS, aldus de Ware Tijd Online vanavond, woensdag 14 oktober 2015, zonder dat die oorspronkelijk inheemse namen worden vermeld.

Bij de herdenking van 152 jaar afschaffing van de slavernij, op 1 juli, heeft de commissie de overheid kunnen overtuigen het wapenschild van de Nederlandse Geoctrooieerde Sociëteit van het presidentieel paleis te verwijderen en in de plaats daarvan het Surinaams wapen te plaatsen.

Onafhankelijkheid is volgens de NRCS-voorzitter meer dan economisch en financieel bevrijd zijn. 'Ook de mind van de mensen moet bevrijd worden en dat kan door de mensen bewust te maken van hun eigen geschiedenis', stelt Zunder.

Hij brengt onder de aandacht dat de landkaart van Suriname veel koloniale namen heeft. 'Het Nederlands kolonialisme is een afschuwelijke geschiedenis geweest van wreedheden en mentale slavernij. Een groot deel van de Surinaamse bevolking weet niet dat daar de wortels liggen van de problemen die zich nu voordoen.'

Het Wilhelmina- en Emmagebergte (met de Hendriktop) zijn genoemd tijdens de expedities in 1901 en 1902. Wanneer de grootste berg van Suriname naar de Nederlandse koningin is vernoemd, is niet duidelijk. 'Maar, de inheemsen die in de buurt van de berg wonen, kennen de berg van hun eigen gegeven inheemse naam', beweert Zunder.

De toenmalige gouverneur Jan Klaasesz deed in 1952 een verzoek aan de Nederlandse overheid om de top naar de koningsdochter Juliana te vernoemen, toen uit de verslagen en kaarten van verschillende expedities bleek, dat deze berg naamloos was. Er werd steeds naar verwezen met de term 'Top 1280'.

Nog onbekende voetganger dodelijk door auto geschept

Voetganger, mogelijk een dak- en thuisloze, overlijdt op weg naar RGD-poli Tijgerkreek


Een tot nog toe onbekend gebleven voetganger is gisteravond dodelijk aangereden door een auto op de Weg naar Coppename ter hoogte van kilometer 76 in het district Saramacca, zo bericht de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vanavond, woensdag 14 oktober 2015.

Als gevolg van de opgelopen letsels is de voetganger, een man van creoolse afkomst, onderweg naar de RGD-poli overleden.

Soegrim N. reed met zijn bestelbusje over de Weg naar Coppename richting Boskamp. Ter hoogte van km 76 zag hij plotseling een voetganger op zijn rijhelft. Hij kon niet meer afremmen, week uit naar links om een aanrijding te voorkomen, maar de man werd toch geraakt. Door de slag kwam het slachtoffer op het wegdek te vallen en raakte zwaar gewond. Per ontboden ambulance werd hij afgevoerd naar de RGD poli te Tijgerkreek. Het slachtoffer overleed onderweg. 

Het vermoeden bestaat, aldus de politie, dat de man - die ongeveer 60 jaar oud moet zijn - een zwerversbestand leed. Hij ging gekleed in een bruine trui en een blauwe lange jeansbroek en heeft een geschatte lengte van 1.65 m. Het lichaam is na afstemming met een lid van het Openbaar Ministerie voor obductie in beslag genomen.

Nabestaanden of zij die denken deze man te hebben gekend, worden opgeroepen contact te maken met de politie van Calcutta.

Het rijbewijs van de bestuurder, die niet onder invloed van alcohol verkeerde, is hangende het onderzoek ingevorderd.

UPDATE donderdag 15 oktober: 
Twee familieleden hebben de voetganger, die dinsdagavond werd aangereden op de Weg naar Coppename, geïdentificeerd. Het gaat om Eugene Arthur Wadilie.

Weinig steun Statenleden Curaçao voor wetsvoorstel bevriezing salarissen ambtenaren in 2016

MAN-Statenlid Cooper: 'Minister Jardim zit steeds met zijn handen in de zakken van het volk'MFK-leider Schotte: 'Over de ruggen van ambtenaren zou geld worden bespaard' - 'Kabinet is marionet van Nederland'Het wetsvoorstel om onder meer de salarissen van ambtenaren in 2016 te bevriezen kan op weinig steun van het parlement rekenen. Dat bleek vanmorgen, woensdag 14 oktober 2015, tijdens de Statenvergadering van de Centrale Commissie op dit wetsvoorstel, aldus de Amigoe.
 
Met het voorstel wil de regering volgend jaar 4,2 miljoen gulden besparen. Vanaf 2016 moet dit structureel oplopen naar een besparing van 50 miljoen gulden. Volgens het kabinet vormen de personeelslasten een aanzienlijk deel van de begroting. Door onder andere de lonen niet te indexeren, verlaging van de vakantietoelage, de pensioenregeling van ambtenaren te wijzigen en de VUT-regeling af te schaffen hoopt het kabinet tot de beoogde besparing te komen.

Veel Statenleden, zowel coalitie als oppositie, maakten bezwaar tegen deze maatregelen. Volgens Charles Cooper van de MAN is Financiën-minister José Jardim net een kleptomaan. 'Hij zit steeds met zijn handen in de zakken van het volk/ Er zijn genoeg maatregelen in dit land genomen. Stop met het nemen van maatregelen', zei Cooper, die het kabinet ook masochistisch noemde. Volgens het MAN-Statenlid lijden ambtenaren zo dubbel pijn.

Volgens PAIS-voorman Alex Rosaria weet men al jaren dat deze maatregelen genomen moeten worden. Hij peilde bij de PAIS-minister van Bestuur, Planning en Dienstverlening, Etienne van der Horst, de gevoelens om tot een norm voor personeelskosten te komen. Ook wilde hij weten hoe ver de pensioenonderhandelingen met de vakbonden staan. Hij roemde het kabinet voor zijn durf om impopulaire maatregelen door te voeren. 'De cijfers tonen aan dat de personeelsuitgaven te hoog zijn. Dat is niet goed voor de inkomsten van de overheid. Dit gaat ten koste van de dienstverlening aan de bevolking', aldus Rosaria.

MFK-leider Gerrit Schotte kondigde aan dit wetsvoorstel niet te steunen, omdat er over de ruggen van ambtenaren geld wordt bespaard. Hij vroeg hoeveel maatregelen er in de laatste dertig jaar ten koste van ambtenaren zijn uitgevoerd. Ambtenaren moeten volgens hem telkens inleveren om de overheid uit de brand te helpen. Vers in de geheugen staan de IMF-maatregelen die in 2001 zijn ingevoerd. Dit veroorzaakte een exodus van 43.000 mensen. Volgens Schotte hebben deze maatregelen een negatieve impact op de economische groei van het land.

Volgens de MFK-fractieleider is het kabinet een marionet van Nederland. 'Hoewel de aanwijzing nu dus formeel niet meer bestaat, maakt het Cft (College financieel toezicht) in al zijn rapportages en correspondentie steeds het voorbehoud dat de aangekondigde maatregelen ook daadwerkelijk in het door de regering van Curaçao aangekondigde tempo zullen moeten worden gerealiseerd.' Dat schrijft de regering in de Memorie van Toelichting van het wetsvoorstel. Volgens Schotte impliceert dit dat de aanwijzing die in 2012 door de Rijksministerraad is opgelegd niet is verdwenen.

PS-Statenlid Elmer ‘Kadè’ Wilsoe vindt dat de regering eerst het geld dat op straat ligt moet innen, voordat ze de koopkracht van de ambtenaren verzwakt. Volgens hem schort het nog aan de inning van de logeergastenbelasting, betalen de ondernemers in de Boogjes geen huur en draagt PAC, de beheerder van parkeermeters in de binnenstad, ook niets af.

Rechtszaak tegen verdachte betrokkenheid moord op Sniphout bij Montaña Abou, Curaçao, uitgesteld


OM wil zaken tegen alle verdachten gelijktijdig behandelen


Het proces tegen de Colombiaan L.F.M. de la H. (34) voor zijn betrokkenheid bij de moord op Andrew Sniphout (57) in de maand juni van dit jaar bij Montaña Abou, kan nog niet beginnen. De pro-formazitting zou vandaag plaatsvinden, maar de zaak werd op verzoek van het Openbaar Ministerie (OM) van de zittingsrol gehaald. 

Het verzoek daartoe werd vorige week ingediend, aangezien er meer aanhoudingen zijn in deze zaak, aldus OM-woordvoerder Norman Serphos vandaag, woensdag 14 oktober 2015, in de Amigoe.

De Officier van Justitie belast met deze moordzaak geeft er de voorkeur aan om de zaken tegen alle betrokken verdachten gelijktijdig te behandelen. Een nieuwe datum voor de zitting is nog niet bekend.

Serphos wilde niet in details treden over het aantal verdachten en hun identiteit. De la H. is afkomstig uit Colombia en zit sinds 15 juli vast, nadat hij in Montaña werd opgepakt tijdens een huiszoeking in zijn huis.

Het lichaam van Sniphout werd op 1 juni in zijn woning aan de Kaya Grusonia gevonden, met steekwonden in zijn linkerborst en in zijn nek. De toedracht voor de moord zal waarschijnlijk, indien de verdachten openheid van zaken geven, uit het onderzoek ter zitting blijken.

Apotheken op Curaçao onder stress door overcapaciteit

Minister Whiteman: 'Vergunningenbeleid moet strenger gehandhaafd worden'

Apothekers klagen echter over hoogte zogenoemde receptregelvergoeding
 

Volgens minister Ben Whiteman van Gezondheid hebben apothekers financiële problemen doordat er een teveel apotheken zijn. 'Het vergunningenbeleid zou zodoende strenger gehandhaafd moeten worden. De hoogte van de receptregelvergoeding ligt niet ten grondslag aan de problemen binnen de sector', aldus de minister, zo bericht vanmiddag, woensdag 14 oktober 2015, de Amigoe.
 
Apothekers klagen al enige tijd steen en been over de hoogte van receptregelvergoeding, die volgens de zorgbond CVB niet marktconform zou zijn. Volgens vakbondsleider Johnsel Diaoen moet Whiteman actie ondernemen tegen de ‘lage’ receptregelvergoeding. Hij stelt dat de huidige vergoeding van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) van 7 gulden, inclusief 1 gulden eigen bijdrage van patiënten, onacceptabel is in vergelijking tot Aruba, Bonaire en Nederland. In die landen is de receptregelvergoeding namelijk respectievelijk 14 florin, 8 dollar en 7 euro.

Diaoen beklaagt zich over het feit, dat Whiteman de receptregelvergoeding twee jaar geleden heeft verlaagd. 'Dit zonder rekening te houden met de financiële gevolgen voor de apotheken. Hij vond de vergoeding destijds te hoog en was van mening dat we onze inkomsten voor een groot deel uit de verkoop van cosmetica en andere producten halen', zegt Diaoen.

Whiteman laat weten dat de hoogte van huidige receptregelvergoeding conform berekeningen juist is. 'Er zijn onderzoeken verricht waarmee bewezen is dat apothekers wel degelijk compensatie halen uit de verkoop van cosmetica.' 

Volgens Whiteman ‘moet het accent niet liggen op het verdienen van geld, maar op de rol die ze binnen de zorg hebben’. Dat zeggende, stelt hij wel ‘dat ze natuurlijk hun hoofd boven water moeten kunnen houden’. 'Het volk moet echter niet lijden door de overcapaciteit van apotheken', aldus Whiteman. Desalniettemin is hij bereid met belangenverenigingen om de tafel te zitten.

Armgard Gibbes, hoofd Communicatie van de Sociale Verzekeringsbank (SVB), bevestigt dat de SVB momenteel een conceptversie van een rapport klaar heeft over de evaluatie van het tarief van de receptregelvergoeding. Het rapport is opgesteld door een commissie, bestaande uit twee onafhankelijke accountants die zijn aangewezen door het Land Curaçao en de Vereniging van Apotheekeigenaren (VAE). De SVB neemt verder geen stelling in op de vraag of de huidige receptregelvergoeding marktconform is en of er ruimte is om die te verhogen. 'De overheid beslist dit in een Landsbesluit', aldus Gibbes.

SBTNO op Curaçao niet akkoord met door minister Dick voorgedragen kandidaat-commissaris SSC

Onderwijsminister laat diverse steken vallen bij haar voordracht


De Stichting Bureau Toezicht en Normering Overheidsentiteiten (SBTNO) op Curaçao kan niet akkoord gaan met een door onderwijsminister Irene Dick (PS) voorgedragen kandidaat voor de functie van commissaris bij de Stichting Studiefinanciering Curaçao (SSC). Dit bericht vandaag, woensdag 14 oktober 2015, het Antilliaans Dagblad.

Ten eerste blijkt uit gegevens bij de Kamer van Koophandel (KvK), dat bij SSC al acht commissarissen zitting hebben in de Raad van Commissarissen (RvC), wat al één meer is dan de maximum zeven commissarissen die een RvC mag tellen volgens de Code Corporate Governance. De minister heeft nagelaten informatie te geven over de huidige samenstelling van de RvC van de SSC.

Ook over nog enkele andere aspecten is de minister om extra informatie gevraagd. Zo blijkt uit de gegevens van de KvK ook dat de voorgedragen mannelijke kandidaat al elders commissaris en bestuurslid is, terwijl dit niet in het curriculum vitae (cv) is opgenomen. In de Code Corporate Governance wordt een maximum gesteld aan het aantal commissariaatsfuncties (bestuursfuncties) dat een persoon bij overheidsstichtingen en overheidsvennootschappen mag bekleden. De SBTNO heeft gevraagd de cv op dit punt te updaten.

Daarnaast ontbreekt er een profielschets voor de commissarissen bij SSC en is niet duidelijk voor welk profiel de kandidaat is voorgedragen.

De minister heeft ook niet voldaan aan het verzoek om de profielschetsen nader in te vullen en om een motivatie te geven voor de voordracht van deze persoon als commissaris bij de SSC.

Ter informatie:

Illegale Nigeriaan in kofferbak auto te Burnside

Bestuurder auto (25) aangehouden en Nigeriaan in vreemdelingen- bewaring


De politie van Burnside blijkt afgelopen zaterdag tijdens reguliere controlewerkzaamheden een illegale Nigeriaan aangehouden te hebben. De vreemdeling hield zich schuil in de kofferbak van een personenauto, zo bericht de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vandaag, woensdag 14 oktober 2015.

De 25-jarige autobestuurder Orlando. B heeft getracht de Nigeriaan naar Paramaribo te smokkelen, maar bij de controle viel hij door de mand. De vreemdeling werd door de politie van Coronie in vreemdelingenbewaring ondergebracht in het district Nickerie.

Na onderzoek werd Orlando gisteren in verzekering gesteld door de politie van Coronie. Het verdere onderzoek wordt door recherche Nickerie in samenwerking met de politie van Coronie verricht.

Alphons Levens signeert zijn nieuwste dichtbundel 'Zodat wij niet vergeten'

Van Levens zijn vijf dichtbundels en vier verhaalboeken verschenen


Alphons Levens, die poezie en proza schrijft, signeert binnenkort in Paramaribo zijn nieuwste dichtbundel 'Zodat wij niet vergeten - gedichten en gedachten voor wie tegen verderf en voor vooruitgang is.'

In totaal zijn nu vijf dichtbundels en vier verhaalboeken van Levens gepubliceerd. De vooromslagillustratie is van de hand van Winston van der Bok en voor de grafische verwerking heeft Vaco Press N.V. gezorgd. 'Ik prijs me gelukkig, dat over mijn boeken in de loop der jaren goede recensies zijn geschreven. Scholieren en studenten lezen ze in de archieven en bibliotheken na voor het houden van hun spreekbeurten en het schrijven van hun scripties', aldus Levens.

'In 2010 heeft de neerlandicus en schrijver Robby Parabirsing, alias Rappa, 41 reacties van andere schrijvers op mijn dichten gebundeld in het boek, getiteld '41 spontane reacties op het gedicht "Recreëren te Domburg"'.

Levens signeert zijn nieuwste dichtbundel:
* zaterdag 24 oktober van tien uur 's morgens tot twaalf uur 's middags in boekhandel Vaco aan de Domineestraat 26, en
* woensdag 28 oktober van acht uur 's avonds tot tien uur 's avonds in Tori Oso aan de Frederik Derbystraat 76 (Inloop vanaf half acht). Op deze avond zullen nog meer nieuwe Surinaamse boeken worden gepresenteerd. 

'Zodat wij niet vergeten' zal in Suriname in alle gerenommeerde boekwinkels verkrijgbaar zijn voor Srd 20,- en net als de andere boeken van Alphons Levens in Nederland en België via www.suribooks.com

Britse auteur overhandigt boek over Engelse kolonie Suriname aan honorair consul Suriname in Londen

‘The strange history of Willoughbyland, modern day Suriname’


De Britse schrijver Matthew Parker beschrijft in zijn op 13 augustus dit jaar verschenen boek 'The strange history of Willoughbyland, modern day Suriname' de historie van Suriname toen Lord Francis Willoughby in 1650 het land overnam. Suriname was ruim 16 jaar een Engelse kolonie onder Willoughby. Parker heeft het boek onlangs officieel aan de honorair consul van Suriname in London, Amwed Jethu, aangeboden, zo bericht de Ware Tijd vandaag, woensdag 14 oktober 2015.

Bij die gelegenheid zei Jethu: 'De Engelsen die in het midden van de 17e eeuw aan land kwamen in Suriname beschreven het als een paradijs en een Garden of Eden. De oorspronkelijke zoektocht uit 1650 van Lord Willoughby naar El Dorado is anno 2015 nog steeds gaande in Suriname.'

'Na het vertrek van Lord Willoughby uit Suriname, namen de Nederlanders de macht over en brachten duizenden slaven naar Suriname ter uitbreiding van de suikerproductie. Een eeuw later beschreef de Franse schrijver Voltaire Suriname als de wreedste plek in de wereld, beroemd vanwege de opulentie van de plantagehouders en berucht vanwege de misdaden tegen de slaven', aldus Parker.

Jethu: 'Surinamers moet lering trekken uit het verleden. Suriname kan nu haar eigen toekomst bepalen door te streven naar de creatie van duurzame welvaart. Dat betekent echter wel dat mensen zelf hard moeten werken en eigen verantwoordelijkheid moeten nemen. De staat zal condities moeten scheppen en vrij van corruptie moeten opereren.'

Lees ook dit artikel in de Britse blad The Spectator van 8 augustus 2015 over het boek.

Vakbondsman Naarendorp ziet uit naar reacties ambtenaren op aangepaste stroom- en waterrekening

'Wat voor zin hebben verhogingen als de mensen niet in staat zijn die te betalen?'

'Het zijn niet de ambtenaren die het land in deze situatie hebben geplaatst'

 
Afhankelijk van de praktijksituatie bij de komende verhogingen van de tarieven van de nutsvoorzieningen zal volgens vakbondsman Robby Naarendorp blijken of de door de vakbeweging voorgestelde looncorrectie van 20% voor ambtenaren voldoende is. Hij zet zich alvast schrap voor de reactie vanuit het ambtenarenapparaat, dat nog geen toezegging van de regering heeft ontvangen voor de looncorrectie, als zij met de realiteit van de verhogingen geconfronteerd wordt. Dit bericht het Dagblad Suriname vandaag, woensdag 14 oktober 2015.

Hij vindt het in tegenstelling tot anderen niet onrealistisch om deze correctie van de overheid te verwachten, ook al geeft de overheid steeds aan dat zij met tekorten zit. ‘Het zijn niet de ambtenaren die het land in deze situatie hebben geplaatst.’

Naarendorp zegt te begrijpen, dat de verhogingen moeten komen, maar de mate waarin men het doet en de periode die men uitrekt om het doen en de compensatiemiddelen zijn belangrijk. ‘Het kan niet zo zijn dat men alleen maar trekt en trekt aan de ambtenaren, want uiteindelijk zuig je ze leeg. Wat voor zin hebben verhogingen als de mensen niet in staat zijn die te betalen?’

De meeste mensen beseffen volgens Naarendorp nog niet wat de verhogingen op stroom en water in werkelijkheid zullen inhouden. ‘De praktijk moet nog blijken. Niet een ieder begrijpt wat het zal betekenen. Pas wanneer het wordt uitgevoerd en de mensen daadwerkelijk zien wat het voor hun portemonnee betekent, zullen we de reacties horen. Als het niet wurgend is, zullen we niets merken maar als het wurgend is, zullen we het horen. We hebben nog twee weken te gaan. We zullen zien wat het wordt.’

‘Het zijn de loontrekkers die de inkomsten brengen voor de staat’, stelt Naarendorp. Deze groep is naar zijn mening dan ook het zwakst en het gemakkelijkst te pakken. Daarom heeft RaVakSur (Raad van Vakcentrales in Suriname) voorstellen gedaan over waar men moet gaan zoeken naar geld. ‘De loontrekkers zijn gemakkelijk, omdat ze geregistreerd staan. Je weet hoeveel ze verdienen en je houdt in. Van deze mensen alleen kan men plukken, maar hoe lang kan men plukken?’ Naarendorp vindt dat de staat de mensen in elk geval in staat moet stellen de verhoging te kunnen betalen en in hun eigen levensbehoeften te kunnen voorzien. ‘Iedereen weet dat alles wordt doorberekend door de bedrijven en winkels. De Staat moet andere manieren zoeken voor middelenvergroting en niet steeds maar blijven trekken van deze groep.’

Daarom is het voorgestelde pakket aan maatregelen van RaVakSur volgens hem een evenwichtig pakket. ‘Als je aan de ene kant verhoogt, moet je ook zorgen voor de compensatie. Men is uitgegaan van wat gemiddeld in deze fase voldoende zou kunnen zijn om het hoofd te kunnen bieden’, stelt Naarendorp.

Men mag volgens hem de staatsinkomsten enerzijds verhogen, maar moet anderzijds ervoor zorgen dat de mensen, die behoren tot het ambtenarenkorps en daaraan gelijk gesteld, niet gaan behoren tot de bedelstaf. Zij moeten minimaal de verhoging kunnen betalen. Als je alleen maar verhoogt, breng je ze in grote problemen. Ze zullen dieper in de portemonnee moeten gaan en niet kunnen voldoen aan de minimale levensbehoeften. Deze verhoging zonder correctie van het salaris van de ambtenaren betekent dat hun koopkracht nog minder wordt dan het al is. De door de vakbeweging voorgestelde looncorrectie van 20% voor ambtenaren is gebaseerd op de inflatiecorrectie van de afgelopen 5 jaren. De inflatie is jaren achtereen niet gecorrigeerd, waardoor hun koopkracht minder is geworden.

‘Je kunt niet uitgaande van de bestaande situatie, waarbij mensen al nauwelijks rond kunnen komen, prijzen verhogen zonder de nodige correctie. Het mes snijdt aan twee kanten.’ Sommigen zijn van mening dat een looncorrectie voor ambtenaren tot een verhoging van prijzen van goederen zal leiden, waardoor men terecht kan komen in een loon-prijs spiraal. Het argument van het loon-prijs spiraal is volgens Naarendorp een mooi argument om geen correctie te geven aan de ambtenaren. Hij meent dat het daarom van belang is, dat zaken gelijktijdig worden ingevoerd, zodat de correctie geen directe gevolgen hoeft te hebben voor prijzen van goederen.

VHP: De vrouw staat centraal tijdens Navratri

Navratri - 9 nachten - is een belangrijke periode voor Hindoes over de hele wereld


De Navratri is een bijzondere hoogtijdag waarop we als partij stilstaan bij de waarden die het Hindoeïsme ons leert om ons te kunnen ontwikkelen naar een zuiver levenspatroon. Navratri is een belangrijke periode voor Hindoes over de hele wereld. Dit feest wordt over het algemeen twee keer per jaar groots gevierd. Gedurende deze periode moeten Hindoes zich onthouden van vis en vlees. 

Het is alom bekend, dat Hindoes tijdens Navratri, negen dagen en nachten wereldwijd alle aandacht besteden aan Durga Mata of Parvati, de moeder van het Universum en de Oerbron van de energie die de natuur zelf is. Ze geeft de mensheid liefde en bescherming. Daarnaast staan we stil bij andere vormen van harmonie met de schepping waarin we leven. Op deze manier helpen hoogtijdagen ons door te groeien naar een reguliere leefwijze waarin we zo zuiver, bewust en harmonieus mogelijk leven. Dat is immers het pad dat ons met onszelf verbindt en met de Hogere macht waar wij allen onderdeel van zijn.

De festiviteiten richten zich voornamelijk op de verering van de Godin Durga (ongenaakbare), één van de negen namen of verschijningsvormen van Parvati, het vrouwelijke aspect dan wel de echtgenote van de God Shiva. Het is een beleving van de verering van de oerkracht, van de goddelijke steun die het gezin nodig heeft om in gezondheid en voorspoed te leven.

Navaratri betekent letterlijk, 9 nachten. Elke nacht eert een andere kant van de universele moeder. Op een van deze 9 dagen houdt de vrome Hindoe veelal in huiselijke kring een offerdienst, waarbij de negen verschijningsvormen van de vrouw van Shiva, worden vereerd.

Durga is de mysterieuze combinatie van onwetendheid en kennis, verstrikking en verlossing, vernietiging en schepping. Ze vernietigt onze onwetendheid zodat wijsheid en spiritualiteit in ons kunnen ontwaken. Ze vernietigt dus duisternis om licht te creëren. Door haar te vereren worden onze slechte eigenschappen weggenomen en kunnen we onze zintuigen overstijgen door als het ware zaadjes te planten voor vruchtdragende activiteiten. Het is ook de kracht van vernieuwing en de kracht van schepping. De kracht die in alle schepselen voorkomt, maar zich vooral manifesteert in de vrouwelijke aspect van de creatie. Daarom staat de vrouw centraal tijdens Navratri.

De VHP wenst alle mensen veel spirituele kracht, zegen, gezondheid, reinheid en bescherming van de Almachtige toe.

Subh Navratri , Jai Mata Di.

VHP

Minister Peneux installeert vijf werkgroepen

Werkgroepen moeten wetgeving in onderwijs voorbereiden


Minister Robert Peneux van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) heeft afgelopen maandag in zijn vergaderzaal vijf werkgroepen geïnstalleerd die wetgeving moeten voorbereiden ten aanzien van het onderwijs. Het gaat om de Wet op Titulatuur, de Wet Professionalisering Onderwijsgevenden in Suriname en de Wetten Primair, Secundair en Tertiair Onderwijs, zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, woensdag 14 oktober 2015.

De bewindsman heeft te kennen gegeven, dat de werkgroep Voorbereiding Wet op Titulatuur ervoor zal moeten zorgen dat het onderwijs wordt beschermd en dat er geen wildgroei meer ontstaat aan titels van het hoger onderwijs. Deze wet moet volgens hem ook een beschermende taak hebben naar studenten toe.

Omtrent de werkgroep Voorbereiding Wet Professionalisering Onderwijsgevenden in Suriname zei de onderwijsminister, dat onderwijs een dynamisch proces is, dat vanaf het basisonderwijs tot en met het universitair onderwijs geprofessionaliseerd moet worden.

De werkgroep Voorbereiding Wet Primair Onderwijs zal volgens de minister moeten nagaan hoe het curriculum kan worden aangepast, zodat vakken zoals Engels, science, kunst en cultuur, bewegingsonderwijs en beeldende vorming ook worden opgenomen. Binnen het curriculum zal er volgens hem ook ruimte overgelaten moeten worden voor de uitbreiding en aanpassing van schooltijden. Hierbij zou de werkgroep het in shiftverband laten werken van leerkrachten als optie moeten bekijken.

Peneux heeft te kennen gegeven, dat de werkgroep Voorbereiding Wet Secundair Onderwijs de wet zodanig moet schrijven dat het voortgang kan hebben in de toekomst. Ook hier moet rekening worden gehouden met de eventuele verlenging van schooltijden en aanpassing van het curriculum. Hij geeft te kennen dat er afgestapt moet worden van vakkenpakketten en dat er overgegaan moet worden naar profielen. Dit, in het kader van het optrekken van de pedagogische instellingen van het VOS-niveau naar een HBO-niveau.

De bewindsman zei bij de installatie van de werkgroep Voorbereiding Wet Tertiair Onderwijs, dat er aandacht besteed moet worden aan het feit dat er steeds nieuwe instituten worden opgezet en dat er regels worden voorgeschreven. Deze werkgroep zal ook moeten nagaan wanneer een universiteit een universiteit is en als er niet aan combinatiestudies gedaan kan worden. Bovendien zullen de voorzitters van de werkgroep van primair, secundair en tertiair onderwijs in overleg moeten treden met elkaar. Alle drie wetten moeten op elkaar aansluiten en moeten volgens de bewindsman een goed aanknopingspunt hebben.

Zeeman (BEP): ‘Subsidie Medische Zending moet terug’

'Regering moet met meeste spoed inhouding subsidie aan MZ terugdraaien'

Zeeman voorstander 'teruggeven
 ziekenhuizen aan het binnenland


Met de meeste spoed moet de regering de inhouding van de subsidie aan de Medische Zending Primary Health Care Suriname terugdraaien. De gezondheid van de binnenlandbewoners en overige arbeiders van bedrijven mag nimmer in gevaar komen. Dit zegt BEP-parlementariër Rudoph Zeeman vandaag, woensdag 14 oktober 2015, in het Dagblad Suriname.

Als oud-medewerker van de MZ heeft hij de dienstverlening ooit zelf helpen geven en weet hij heel goed hoe sterk afhankelijk de MZ-zorg is. Hoewel Zeeman zich ervan bewust is, dat de regering noodmaatregelen als deze nodig moet treffen, sluit hij niet uit dat de overheid toch een manier kan vinden om de eerstelijnszorg te garanderen in het achterland.

Volgens de volksvertegenwoordiger heeft deze vorm van gezondheidszorg rond 1975 zijn echte glorietijden gehad. De terugval was al te merken bij de sluiting van ziekenhuizen op centraal gelegen plaatsen als Stoelmanseiland en Djoemoe. Op voornoemde locaties zijn later gezondheidscentra opgezet.

‘Ik ben altijd voorstander van het teruggeven van ziekenhuizen aan het binnenland. Met de huidige stand van zaken brokkelt de zorgverlening steeds verder af. Ik hoop dat er gauw een oplossing komt’, aldus Zeeman.

Nog deze maand heeft de MZ publiekelijk bekendgemaakt, dat de regering de subsidie, waarmee onder andere haar personeel wordt uitbetaald, niet meer stort. Dit heeft tot gevolg een beperking in de dienstverlening van de gezondheidszorg in de verschillende regio’s.

'Accent Naschoolse Opvang lag teveel op voeding'

ABOP-Assem- bleelid Vorswijk: 'Voordat er iets wordt veranderd, eerst heel goed project evalueren'
 

Het programma Naschoolse Opvang en Begeleiding (NOB) van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) is momenteel stopgezet voor een evaluatie. Volgens minister Robert Peneux komen er veranderingen. 

‘Voordat er veranderingen komen, moet dit programma eerst heel goed geëvalueerd worden’, zegt Dinotha Vorswijk, parlementariër van de ABOP uit het district Sipaliwini, vandaag, woensdag 14 oktober 2015, in het Dagblad Suriname. ‘Na de evaluatie moet bepaald worden of het NOB voortgezet moet worden of niet.’

Volgens Vorswijk lag het accent van de NOB teveel op de voeding tot nu toe. ‘Je had ook hier en daar huiswerkbegeleiding. Maar, er moet veel meer bijkomen. Ik denk dat aan extra lessen in bijvoorbeeld het vak Rekenen, waarin veel Surinamers zwak zijn.’

Vorwsijk vindt dat de naschoolse opvang op dit moment meer een ‘fun’ is voor de kinderen. ‘Na het eten achterblijven op school en spelen. Voor de ouders hebben hun kinderen dan opvang tot de middaguren.’ In het binnenland is volgens haar de NOB iets dat sec om het eten gaat.

De naschoolse opvang is sinds het begin een probleemproject geweest. President Desi Bouterse noemde het zelfs een ‘njang patu’. Verschillende oppositieleden in het parlement zeiden, dat er veel corruptie plaatsvond bij dit project. Ook het probleem van het niet uitbetalen van leerkrachten die bleven op school is bekend. Voormalig minister Ashwin Adhin evalueerde dit project en bracht veranderingen aan, maar enig rendement bleef uit.

Leerkrachten in delen binnenland kampen met ernstig drinkwatertekort

'Alle Duro-tanks op scholen en thuis zijn leeg'


Door de aanhoudende droogte wordt een groot deel van het binnenland geteisterd door een tekort aan drinkwater. Met name leerkrachten, die zich pas hebben gemeld in de verre gebieden, klagen over een drinkwaterprobleem, zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, woensdag 14 oktober 2015.

'Alle Duro-wateropslagtanks op scholen en thuis zijn leeg. We doen moeizaam de was in de rivier, maar het rivierwater drinken we niet', aldus een leerkracht in Dyumu.

Volgens de onderwijzeres zijn de overheid en de leiding van het bijzonder onderwijs op de hoogte van het drinkwaterprobleem.

Behandeling concept Wet op het Traditioneel Gezag loopt vertraging op

'Wet maakt op geen enkele manier het lokaal gezag vleugellam'

Met de wet wordt aanvang gemaakt met oplossen grondenrechtenvraagstuk


De conceptsamenstelling van de Wet op het Traditioneel Gezag ondervindt vertraging door de precaire situatie van het land. Dit schrijft vandaag, woensdag 14 oktober 2015, de Ware Tijd te hebben vernomen van Grasella Jozefzoon, juriste bij het Bureau Grondenrechten. Maar, waarom die 'precaire situatie' een sta-in-de-weg is, wordt niet door de Ware Tijd uiteengezet, en blijft dus onduidelijk.

De wet zal het gezag op geen enkele manier vleugellam maken, aldus Jozefzoon. Zij stelt, dat de eeuwenoude relatie tussen het gezag en de overheid met deze wet wordt geregeld. Het gaat om het verstevigen van de band. 

'Het is geen eenzijdige handeling van de overheid. De wet kan niet als een stok worden gebruikt', zegt Nathalie Steenberg, eveneens juriste bij het bureau.

Met deze wet heeft beoogt het bureau een start te maken met het oplossen van het grondenrechtenvraagstuk. Steenberg benadrukt, dat de wet niet is bedoeld om de gezagdragers de wacht aan te zeggen. Dit zou volgens haar pas kunnen als de richtsnoer een eenzijdige handeling van de overheid zou zijn.

'Wij zijn nog steeds in de fase waarin de gemeenschappen de ruimte krijgen om hun mening en zienswijze over het gezag kenbaar te maken.' De overheid zal niet bepalen op welke vlakken er verandering zal optreden in het traditionele gebeuren.

Dat bepaalt het gezag zelf. 'Wij zorgen voor de erkenning van het gezag op papier.'

Er wordt op de input van de gemeenschappen gewacht, want de consultant heeft haar werk al gedaan. Ook moet het nog bediscussieerd worden om naar de Raad van Ministers te gaan. 'Deze wet zal vastleggen wat al bestaat. Wij gaan geen bevoegdheden toekennen en weghalen van het gezag. De situatie zoals die nu is zal wettelijk worden vastgelegd voor de rechtszekerheid', zegt Steenberg. Volgens haar is de wet meer bedoeld als een handleiding om terug te kunnen grijpen als het aankomt op de relatie staat en traditioneel gezag.

(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd)

HI-minister zegt steun toe aan textielsector bij zoeken exportmarkten

Workshop Textiel deze week bij ministerie van Handel en Industrie


Minister Sieglien Burleson van Handel en Industrie (HI) heeft bij de opening van de Textiel training/workshop, die nog plaatsvindt tot en met vrijdag op het ministerie van HI en wordt gecoördineerd door de Competitiveness Unit Suriname (CUS) en de PUM, (Project Uitzending Managers), steun toegezegd bij het zoeken naar exportmarkten. Zij verwacht wel dat de deelnemers zich bundelen, hun niveau upgraden en ondersteunende initiatieven toevoegen om de sector te laten groeien.

Tijdens de workshop komen warenkennis, machines en equipement, ontwerp en patronen, werkvoorbereiding en arbeidsanalyse en calculatie en kostprijsberekening aan de orde.

De doelgroepen zijn vaklui in de textielproductie, zelfstandige ondernemers en potentiële trainers. Deelnemers krijgen aan het eind van de training/workshop een certificaat, aldus de afdeling Voorlichting van HI.

Trainer Cees Bless van PUM gaf de deelnemers onder meer mee, dat voor het maken van goede kleding de juiste stoffenkeus van groot belang is.

Ashok Rambali, onderdirecteur Beroepsonderwijs van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, zegt dat gerichte training de standaarden en het niveau van de studie kan opvoeren. Hij is er voorstander van, dat leerlingen zoveel mogelijk inzicht krijgen in de leerstof, zodat zij een betere studiekeus kunnen maken.

Parlementaire delegatie Guyana bezoekt deze week Suriname

Het Guyanese parlementsgebouw (Bron foto: News Source Guyana)
Tijdens bezoek worden onder andere president Bouterse en bedrijven bezocht


Van vandaag tot en met zondag brengt een parlementaire delegatie van Guyana, onder leiding van de voorzitter Barton Scotland, een bezoek aan Suriname. Het bezoek volgt op gemaakte afspraken tussen de voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA) Jennifer Geerlings-Simons en de toenmalige voorzitter van het Guyanese parlement, Raphael Trotman. De Surinaamse delegatie vertoefde in de periode van 24 tot en met 26 oktober 2013 in Guyana, zo bericht De Nationale Assemblee vandaag, woensdag 14 oktober 2015, in een persbericht.

Gezien het feit, dat beide landen op diverse punten een gemeenschappelijke historie hebben en er intensief contact bestaat tussen de burgers van beide landen, hebben de landen gemeend zich maximaal te moeten inzetten voor vriendschappelijke verhoudingen en een productieve samenwerking.

Tijdens het bezoek zullen de parlementariërs verder praten over onderwerpen die tijdens het bezoek van Suriname aan Guyana aan de orde zijn geweest. Het gaat onder meer om:
  • Het verstevigen van de relaties tussen beide parlementen
  • Het creëren van structureel overleg tussen beide parlementen
  • Het vormen van een technisch team dat vraagstukken die in beide landen afspelen zal voorbereiden
  • Het bevorderen van goed nabuurschap
  • Het vergelijken van de parlementaire stelsels van beide landen om na te gaan hoe beide parlementen van elkaar kunnen leren
  • Ondernemerschap
  • Landbouw
  • Jeugdontwikkeling
  • Toerisme
Verder staan een bezoek aan president Desi Bouterse, aan de minister van Buitenlandse Zaken Niermala Badrising en bedrijfsbezoeken op de agenda.

De delegatie bestaat uit vertegenwoordigers van de regeringspartij en Assembleeleden van de oppositie waaronder Hon Dr. Barton Scotland,  Winston Felix, Dawn Hastings-Williams,  John Adams, Jennifer Wade, Michael Carrington, dr. Frank C.S. Anthony, Dharamkumar Seeraj,  Pauline Campbell-Sukhai, Gillian R. Persaud,  Sherlock Isaacs, Jocette Bacchus, Onieka Walton en  Keshanna Murledhar.

Slachtoffers rukwind Beni's Park krijgen overheidssteun

Leningsregeling via SPSB ook beschikbaar voor getroffenen in Beni's Park
 
Dak en plafond weggerukt (Bron foto: Anthony Janki/de Ware Tijd)

De getroffenen van de rukwind afgelopen weekend te Beni's Park, krijgen steun vanuit de overheid. Getroffenen mogen namelijk gebruikmaken van de leningsregeling die via de Surinaamse Postspaarbank (SPSB) beschikbaar is, zo bericht de Ware Tijd vandaag, woensdag 14 oktober 2015.

Na de hevige rukwinden van juli te Zorg en Hoop heeft de regering een regeling getroffen, waardoor getroffenen maximaal Srd 15.000 kunnen lenen tegen een rente van 5 procent. 'De regeling is er en de mensen kunnen daarvan gebruik maken', zegt Jerry Slijngard van het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing in Suriname (NCCR). Hij zegt dat hierover vanaf vandag persoonlijke gesprekken volgen met betrokkenen.

Slijngard zegt verder, dat het NCCR samen met het ministerie van Openbare Werken, nog bezig is de schade te registreren. Verder zal vandaag met behulp van gedetineerden fysieke ondersteuning worden verleend aan de getroffenen.

Acht woningen te Beni's Park hebben schade opgelopen, doordat de daken wegwaaiden. 'Het is even erg. Alleen zijn er dit keer minder woningen', zegt Slijngard. Losgeraakte dakplaten zijn terechtgekomen op auto's en een elektriciteitsmast belandde dwars over de Guaranistraat.

School in Dritabiki nog steeds niet gestart

Lokalen en erf te smerig voor leerkrachten om te betreden


Schoonmaaksters zijn jarenlang niet betaald en zijn vertrokken


In het kader van Dag der Marrons bracht het Marron Vrouwen Netwerk (MNV) een kennismakingsbezoek aan de in maart 2015 geïnstalleerde granman Bono Velantie van de N'dyuka sama, de stam der Aucaners. Het MVN werd vertegenwoordigd door de voorzitter, drs. Cynthia Alendy, en de ere- voorzitter, drs. Fidelia Graand-Galon. Bij dit bezoek werden twee gasten uit Amerika meegenomen. Phil Fixico (Ba-Pompey), vertegenwoordiger van de Seminole marrons, nakomelingen van de ontvluchte slaven in Amerika, die het een eer vond om de granman van de echte (zoals hij dat zegt) marrons te ontmoeten. De andere gast was de UCLA (Universiteit van Californië, Los Angeles) assistent docent en onderzoeker Jeremy Peretz, die nu bezig is met zijn promotieonderzoek over marrons in de hele wereld.

Behalve de vruchtbare krutu, die werd gehouden bij dit kennismakingsbezoek, werd het MVN geconfronteerd met twee actuele problemen die spelen in de gemeenschap van Dritabiki en omgeving.

Het ging vooral om de medische situatie, waarbij er bericht was ontvangen dat Medische Zending niet meer garant staat voor het transporteren van acute ziektegevallen naar het ziekenhuis in Paramaribo. Men zou zelf voor de transportkosten moeten opdraaien. Het tweede en meest zorgwekkende probleem was het feit dat de school sinds 1 oktober niet is gestart. Dit, ondanks alle leerkrachten ter plekke zijn.

De OS Granman Akontoe Velantie school te Dritabiki herbergt 333 scholieren en is de grootste school in dat gebied. Nadat de laatste schoonmaakster van de school in 2012/2013 met pensioen is gegaan, zijn er wel andere schoonmaaksters aangetrokken, maar werden die jarenlang niet meer betaald, waardoor zij stuk voor stuk ermee ophielden. Sommigen hebben het drie jaren volgehouden zonder betaling. De laatste stopte in het tweede kwartaal van het afgelopen schooljaar. De leerkrachten, allen vrouwen, hebben het laatste kwartaal zelf de school schoon gehouden, omdat zij rekening hielden met de scholieren, die zij niet wilden duperen.

Nu ze na haast twee maanden van vakantie teruggekeerd zijn, zijn de lokalen en het erf extra smerig en weigeren ze die te betreden, alvorens ze schoongemaakt zijn. Zowel de werksters als de leerkrachten hebben in de afgelopen jaren meerdere malen contact gehad met het ministerie hierover, echter zonder oplossing. De leerkrachten hebben de granman en het traditionele gezag officieel op de hoogte gebracht, waarom zij niet kunnen beginnen. Zij hebben hierbij ook de slechte staat van de woningen voor de leerkrachten ter sprake gebracht. Sommige woningen staan op instorten, desondanks blijft men erin wonen en is men bereid de lessen te verzorgen als de school schoongemaakt is.

Het MVN heeft als doel het bevorderen van duurzame ontwikkeling en samenwerking middels een goede overlegstructuur van vrouwen van alle marrongemeenschappen via een netwerksysteem. Er wordt genetwerkt met iedereen die invloed heeft op de leefomstandigheden van de marronvrouwen in stad en districten. Dat houdt in dat zowel de mannen als de kinderen een belangrijke rol spelen in dit netwerk. Daarom betreurt het MVN deze situatie. Zij beseft dat deze schoolkinderen nu al twee weken achterlopen en dat deze achterstand steeds groter zal worden, aangezien er geen hoop is op een spoedige oplossing, hoewel die niet zo ingewikkeld is. Er is geen schoonmaakster die daar het werk zal oppakken, indien ze niet vooraf is betaald of niet over een getekende werkovereenkomst met garantie voor betaling beschikt.

Het onderwijs is een niet te onderschatten middel voor ontwikkeling van ons land. Ook het onderwijs in het binnenland is onderdeel hiervan, maar dat is alleen mondeling en nog nooit praktisch tot uiting gebracht in ons geliefd land. In zijn schooltoespraak voor het schooljaar 2015/ 2016 zegt minister Peneux te gaan voor zichtbare veranderingen en verbeteringen in het onderwijs. Hij stelt in zijn rede dat niemand het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur zal weerhouden en misleiden om de gestelde onderwijsdoelen te verwezenlijken en dat de tijd is aangebroken om kritisch te zijn en samen te werken aan een goede toekomst voor onze jeugd. Het is nu inderdaad de tijd!

Het MVN roept daarom onze nieuwe woord- en daadkrachtige minister op om naar deze situatie te kijken en zo snel als mogelijk een oplossing hiervoor te zoeken. Hij heeft reeds enkele veranderingen bewerkstelligd in het onderwijs en het MVN gelooft dat hij ook de stiefmoederlijke behandeling van het onderwijs in het binnenland kan veranderen. In diverse interviews zei de minister: 'Net als hoe de overheid een rol heeft te vervullen, hebben de leerkrachten maar ook de ouders en anderen een rol te vervullen. Het is een driehoeksverhouding. Samen met een ieder wil ik ervoor zorgen dat het goed gaat met ons Surinaams onderwijs. Ik ben gekomen om te werken en alles eraan te doen, zodat het Surinaams onderwijs op de plek komt waar het moet zijn.'

Het MVN staat volledig achter deze woorden van de minister en hoopt daarom met dit open verzoek naar de minister toe, een bijdrage te hebben geleverd aan het optrekken van het onderwijs in Dritabiki en zo in geheel Suriname!

Drs. Cynthia Alendy, arts, MPH en voorzitter Marron Vrouwen Netwerk.

Eigenaressse failliet kinderdagverblijf in Belgische Mechelen verdwenen naar geboorteland Suriname

Surinaamse laat crèche met zeventien kinderen en drie personeelsleden achter


'Ik hoop haar nooit meer te zien'


Geen blije gezichten gisteren bij het Mechelse kinderdagverblijf Happy Faces. De verzorgsters deelden de ouders zo goed en zo kwaad als het kon mee, dat de crèche vanaf vandaag sluit wegens faling. De eigenares verdween met de noorderzon. Dit bericht vandaag, woensdag 14 oktober 2015, de Belgische krant Het Laatste Nieuws.


Het was curator Jozef Spiessens die maandagavond de ondankbare taak had om het personeel van het kinderdagverblijf op de hoogte te brengen. 'De rechtbank sprak het faillissement al op 5 oktober uit, maar het werd pas maandag gepubliceerd in het Staatsblad. De reden is onder meer een grote schuld bij de RSZ (Rijksdienst voor Sociale Zekerheid)', licht de advocaat toe. Hij kreeg de eigenares niet te spreken. Ze verblijft in het buitenland. Gevlucht? 'Waarom zou ze een crèche met zeventien kinderen en drie personeelsleden achterlaten?', vraagt Spiessens zich af.
Voor de drie kinderverzorgsters kwam het faillissement als een donderslag bij heldere hemel. 'Een slag in ons gezicht', zegt Josine Van Beersel. Ze had wel vermoedens dat het financieel minder ging, maar dat het tot een faillissement zou komen, had ze niet verwacht. 'Gelukkig hebben we van de curator nog mogen opendoen om de ouders in te lichten. We werken vandaag vrijwillig. Dat doen we voor de kindjes. Als kinderverzorgster ben je toch een beetje hun tweede moeder. Wij zijn onze baan kwijt, maar zij komen nu op de eerste plaats.'

Van Beersel heeft de eigenares al maanden niet meer gezien. 'Ze verblijft in haar geboorteland Suriname. Praktisch runde ik de crèche. Een van de collega's heeft nog loon te goed. Ik hoop haar nooit meer te zien.'

Ze informeerden de ouders en die reageerden slecht op het nieuws. Waar moet hun kind nu naartoe? Wat met de waarborg? Het reeds betaalde maandgeld? De verzorgsters hadden geen antwoorden. 'Ik verwijt hen niks. Het zijn heel goede mensen. Mijn dochtertje ging supergraag', vertelt moeder Annelies. Maar een andere plaats vinden voor dochterlief bleek niet gemakkelijk. 'Ik heb vandaag sociaal verlof moeten nemen om een oplossing te vinden en die is dan nog maar voorlopig. Vaak moet je inschrijven nog voor je zwanger bent.' 

Josine Van Beersel onderzoekt of zij op dezelfde locatie met een nieuw kinderdagverblijf kan starten. Een eigen crèche runnen is een droom die ze al langer koestert. 'Kind & Gezin en de stad Mechelen willen mij helpen, maar ik moet eerst bekijken of het wel financieel haalbaar is.'

Volgens Marc Lammar van de stedelijke dienst Kinderopvang bekijkt het stadsbestuur vrijdag of het inderdaad kan steunen. 'Dit hebben we nog nooit meegemaakt. Knap van die kinderverzorgsters dat ze vandaag toch nog hebben opengedaan', vindt hij. Zijn dienst hielp ouders gisteren bij het vinden van een andere opvangplaats.

Kirpalani looft Srd 100.000 uit voor gouden tip inzake diefstal

Warenhuis opent telefonische tiplijn


Inbrekers vastgelegd op camerabeelden


De firma Kirpalani looft honderdduizend Surinaamse dollar uit voor de tip die leidt tot de aanhouding van de daders die er gisterochtend bij een inbraak in het warenhuis met een groot bedrag vandoor zijn gegaan. Tussen twaalf uur middernacht en drie uur gistermorgen werd ingebroken in het warenhuis aan de Domineestraat in het centrum van Paramaribo. Dat zegt Kirpalani-directeur Vijay Kirpalani vandaag, woensdag 14 oktober 2015, in de Ware Tijd.Hij wil niet zeggen om hoeveel geld het gaat. Uit elders verkregen informatie, zo bericht de Ware Tijd, zou het gaan om vier miljoen Srd, twintigduizend euro en achtduizend Amerikaanse dollar.

Kirpalani heeft intussen een telefonische tiplijn geopend. De inbraak werd ontdekt bij het openen van de zaak. De dieven zijn via het dak het gebouw binnengedrongen. Het geld zat niet in een brandkast, maar wel goed bewaard in een ruimte. 'Ze wisten precies waar ze moesten zijn.'

Het pand is voorzien van elektronische en persoonlijke bewaking. De verdachten wisten de bewakers te omzeilen, maar staan wel op camerabeelden. 'De inbrekers waren gemaskerd, maar iemand die ze kent zal ze wel moeten kunnen herkennen.' Hoeveel het er waren, wenst de directeur in het belang van het politieonderzoek niet te zeggen.

Breeveld (DOE): 'Niet alleen minister Dodson bestrijdt corruptie, maar alle ministers'

'Dodson kan niet alles op korte termijn veranderen'

Breeveld wil enquêterecht snel op agenda parlement


DOE-Assembleelid en -voorzitter Carl Breeveld vindt het storend, dat alle ogen gericht zijn op zijn partijgenoot minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen, als het gaat om corruptiebestrijding. 'Alle ministers en de totale overheid moeten zich scharen achter dit beleid, meer nog iedere burger. Het is een verantwoordelijkheid van eenieder om corruptie uit te bannen.'

Breeveld vindt het niet eerlijk om van Dodson te verwachten dat hij op korte termijn alles kan veranderen.

'Zaken zijn jarenlang scheef gegaan.' Breeveld is positief over de aanpak van corruptie op het ministerie, maar zegt dat meer zaken in orde gemaakt moeten worden. 'Controlemechanismen moeten in place zijn om goed bestuur te garanderen.'

Breeveld pleit voor meer wetgeving om corruptie in te dammen. Hij noemt onder andere de anti-corruptiewet, de ombudsman en het enquêterecht die in De Nationale Assemblee (DNA) beklonken moeten worden. Vooral op het laatste legt hij de nadruk. Hij wenst het enquêterecht op korte termijn op de agenda van De Nationale Assemblee te krijgen en spreekt de hoop uit dat het in 2016 operationeel is.

'Je hoeft niet te blijven bij alleen zaken aan de orde stellen, zonder dat je het kan aanpakken. Als DNA kan je dan zelf vermeende corruptieschandalen onderzoeken.'

Uitvoerders gaan vijftig passen tellen voordat zij corruptieve handelingen plegen of meewerken aan zulks. 'Het gezag van het parlement kan met enquêterecht beter tot uiting komen.'

Zo'n 400 contractarbeiders bij Suralco in Moengo in staking

Ontevreden arbeiders leggen Suralco Moengo al sinds 8 oktober plat


Ongeveer vierhonderd contractarbeiders, die via onderbazen voor bauxietbedrijf Suralco in Moengo werken, hebben het werk neergelegd. Zij zijn ontevreden over de wijze waarop hun werkgevers de dienstbetrekking met ze wil beëindigen vanwege de definitieve sluiting van Suralco, zo bericht de Ware Tijd vandaag, woensdag 14 oktober 2015.

'De onderbaas bij wie ze in dienst zijn wil ze naar huis sturen met slechts een maand salaris, terwijl de wet zegt dat zij minstens drie maanden moeten krijgen. Daarnaast zijn er manschappen die decennialang hebben gewerkt en recht hebben op veel meer dan dat', zegt Murwien Leeflang, voorzitter van de Algemene Werknemersorganisatie (AWO) die zo'n twaalfhonderd contractarbeiders vertegenwoordigt.

De arbeiders hebben de gehele operatie van Suralco in Moengo al sinds vorige week donderdag lamgelegd.

De Nederlandse eigenaren van het contractorbedrijf Jac Rijk, dat mijnwerkzaamheden voor de Suralco uitvoert in Moengo, zijn daarom gisteren naar Suriname afgereisd om met de bond in onderhandeling te treden. 'Wij kunnen er niets aan doen dat Suralco definitief zal stoppen in Suriname op 30 november. Onze zorg is dat de werkrelatie op een nette en correcte manier wordt afgebouwd met de arbeiders', zegt Leeflang.

De arbeiders hebben gisteren in Moengo hun beklag gedaan bij Remy Pollack, districtscommissaris van het district. 'Ik stel mij solidair op met de werknemers. Het gaat om mannen met gezinnen. Het minste wat het bedrijf kan doen is ze een uitkering van drie maanden geven waarbij ze ademruimte hebben om een andere baan te zoeken', zegt Pollack. Hij maakt zich zorgen om de sociaal-maatschappelijke gevolgen voor het district als vierhonderd mannen plotseling brodeloos worden. 'Samen met de regering zullen wij naar oplossingen moeten zoeken', zegt Polak.

Assemblee akkoord met naturalisatie 200 buitenlanders

Verscherpte controle door ministerie zorgt voor vertraging inlopen achterstand

Achterstand afwikkeling aanvraag verblijfsvergunning bedraagt 5.000 - 'De boel was verrot bij Vreemdelingenzaken'


De achterstand wat betreft het afhandelen van aanvragen voor verblijfsvergunningen bedraagt vijfduizend. Deze worden nu tegen het licht gehouden. De Nationale Assemblee keurde gisteren tijdens de openbare vergadering de naturalisatie van tweehonderd buitenlanders goed. Dit bericht de Ware Tijd vandaag, woensdag 14 oktober 2015.

Tijdens de vergadering kwam naar voren, dat het gros van de tweehonderd mensen van wie de naturalisatie werd goedgekeurd honderdvijftig laaggeschoold zijn. In de groep zouden zich slechts vijf personen bevinden met een hogere opleiding, zei Rabin Parmessar, voorzitter van de Commissie van Rapporteurs.

De grootste groep is Guyanees (132), gevolgd door Haïtianen (33) en Chinezen (27). Gelet op de opleiding van de tweehonderd personen, riep NDP-fractieleider André Misiekaba de regering op, goed na te gaan wie er allemaal de Surinaamse nationaliteit wordt verleend. Het land moet geen vergaarbak worden van laaggeschoolden, ook hoger kader is nodig.

Minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie ging bij het beantwoorden van vragen van Assembleeleden in op misstanden die zich in het vreemdelingenbeleid voordoen. Ze zei geen beschikkingen te zullen tekenen waarvan de aanvragers niet aan alle vereisten voldoen. Door die verscherpte controle is enige vertraging ontstaan in het inlopen van de achterstand. Momenteel tekent zij ongeveer honderd beschikkingen per week.

De minister bracht naar voren, dat 'met uitzondering van twee tot drie mensen' bij de afdeling Vreemdelingenzaken, 'de boel verrot was'. 'U houdt het niet voor mogelijk wat voor puin ik heb aangetroffen op die afdeling.'

Volgende maand wordt een nieuw en beveiligd systeem geïntroduceerd, waarbij personen online hun verblijfsvergunning moeten aanvragen. Dit zal de afdeling minder corruptiegevoelig maken, meent Van Dijk-Silos. Zij hoopt de achterstand rond eind van het jaar te hebben ingelopen.