zondag 18 oktober 2015

Laagbouw houten woning in Nieuw Charlesburg volledig afgebrand

Bewoner, ten tijde van brand niet thuis, laat kaars branden

(Bron foto: Anthony Janki/de Ware Tijd)

Een laagbouw houten woning op de hoek van de Soekwa- en Kaisoistraat, in het ressort Nieuw Charlesburg, Paramaribo, is vanochtend, zondag 18 oktober 2015, tegen vijf uur volledig door brand verwoest. Dit bericht de webeditie van de Ware Tijd.

Toen de brandweer, binnen enkele minuten, bij de brand arriveerde, was de woning al afgebrand en ingestort.

De brand zou zijn ontstaan in een achterkamer van de woning. Een buurvrouw, die de brand ontdekte, sloeg alarm.

De woning had een oppervlakte van vier bij vijf meter en werd door één persoon bewoond. Het pand was niet tegen brand verzekerd. Het vermoeden bestaat dat de bewoner, die ten tijde van de brand niet thuis was, een brandende kaars heeft laten staan. Een garage naast de woning liep lichte schroeischade op. De politie van Munder heeft de zaak in onderzoek.

2-Jarige peuter en oma aangevallen door twee agressieve honden

Peuter met bijtwonden in gezicht en over hele lichaam opgenomen in AZP

Familie besluit honden in te laten slapen


De 2-jarige Marphil W. is gisteren door twee agressieve honden aangevallen. De politie van het ressort Kwatta kreeg een melding hierover via de Centrale Meldkamer, zo bericht de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vanavond, zondag 18 oktober 2015.

De familie verklaarde tegenover de politie dat de oma van het slachtoffertje buiten bezig was kip schoon te maken. De peuter, die op bezoek was bij zijn grootmoeder, liep naar haar toe. Hij liep voorbij de honden die aan de ketting waren. Marphil was gewend aan de honden en is nooit eerder door ze aangevallen. 

Eén van de honden greep de peuter plotseling aan een been en sleurde hem naar zich toe. De andere hond, die ook aan de ketting was, rende ook op de peuter af en viel hem aan. Beide honden hebben het slachtoffertje in het gezicht en over zijn lichaam gebeten. 

De grootmoeder schoot haar kleinzoon te hulp en werd ook door de honden aangevallen. 

Een politie eenheid, die in de directe omgeving was en gelijk inspeelde op het bericht van de Centrale Meldkamer, voerde beide slachtoffers meteen af naar de Spoed Eisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Bij Marphil was chirurgisch ingrijpen noodzakelijk. Hij is opgenomen. Inmiddels is het slachtoffertje geopereerd en is buiten levensgevaar. Evi W., grootmoeder van Marphil, mocht na behandeling naar huis.

De familie heeft besloten de honden in te laten slapen.

De Surinaamse rijstdeal met Venezuela onderstreept egoïstisch handelen CARICOM-lidstaten

'Rijstdeal van Suriname met Venezuela is klap in het gezicht van de CARICOM'

 
Het oud-staflid van het CARICOM-secretariaat in Guyana, Dhanraj Bhagwandin, stelt vandaag, zondag 18 oktober 2015, in een ingezonden brief in de webeditie van de Guyanese krant Stabroek News, dat de recente rijstdeal van Suriname met Venezuela het egoïstisch handelen van CARICOM-lidstaten onderstreept.

'Ik ben als oud-stafmedewerker van het CARICOM-secretariaat bedroefd om de afname te zien van de toch al geringe invloed van dit orgaan in regionale en internationale zaken.'

Volgens Bhagwandin heeft de opgezegde rijstovereenkomst tussen Guyana en Venezuela via de PetroCaribe-deal het egoïsme dat lidlanden nastreven binnen de integratiebeweging aangetoond. 'Het is teleurstellend, dat Suriname onlangs een rijstdeal met Venezuela heeft gesloten in het kader van de PetroCaribe-overeenkomst. Het is een klap in het gezicht van de CARICOM, waarvan Suriname ook lid is.'

In zijn streven de regionale beweging te verzwakken en om de eigen invloed te vergroten, heeft de Venezolaanse president Maduro verschillende vormen van steun aangeboden aan oostelijk gelegen Caribische landen, zoals Dominica, Antigua & Barbuda en St. Vincent & the Grenadines, zo schrijft Bhagwandin.

'Het recente Surinaamse besluit om de claim op Guyana's New River Triangle aan de oostgrens nieuw leven in te blazen, is ook een pijnlijke kwestie in de relatie tussen CARICOM-lidstaten. Het is van belang voor Guyana, waar het hoofdbureau van CARICOM zetelt, om gebruik maken van haar invloed en latente vuurkracht om de regionale organisatie tot actie te bewegen.'

(Red. De Surinaamse Krant/Stabroek News, Guyana)

Bewoners Brokopondo zitten verlegen om pinautomaat en andere bancaire faciliteiten

Minister Dikan zegt tijdens bezoek aan Brokopondo bancaire faciliteiten toeBewoners van Brokopondo dringen aan op bancaire faciliteiten in het district, waaronder ook een pinautomaat. Voor bankzaken moeten de mensen naar het district Para, Lelydorp of soms zelfs naar Paramaribo. Het zal voor de bewoners ook een stukje veiligheid betekenen, daar zij niet met grote bedragen, voornamelijk verdiend in de mijnbouwsector, hoeven te lopen, maar die in bewaring kunnen geven bij een bankinstelling. Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling (RO) gaat bewerkstelligen dat bancaire faciliteiten binnen afzienbare tijd mogelijk zijn.

De bewindsman bracht dit weekend een bezoek aan Brokopondo. Hij werd verwelkomd door districtscommissaris (dc) Yvonne Pinas.

De leerlingen van de Openbare School Brokopondo ontvingen Dikan met een lied, waarin de problemen werden aangekaart. De leerlingen vroegen om betere schoollokalen en om oplossing van het drinkwaterprobleem. De minister heeft toegezegd dat al hun wensen, die op zo'n kunstige manier onder zijn aandacht zijn gebracht, zullen worden verwezenlijkt, zo bericht het ministerie zondag 18 oktober 2015.

In de multifunctionele zaal in Brokopondo Centrum heeft de minister met personeel werkzaam bij de bestuursdienst gesproken. Dc Pinas zei, dat ze soms moe wordt om alle problemen van het district te bespreken, maar gaf aan dat zij na het gesprek met Dikan weer hoop heeft gekregen. De dc vindt het prijzenswaardig, dat de bewindsman bij zijn kennismakingsbezoek mensen van het gebied persoonlijk heeft gesproken. Zij werden in de gelegenheid gesteld om vragen te stellen.

Dikan hield het personeel van de bestuursdienst voor dat een zuivere attitude van de medewerkers wordt verwacht. 'Tyari yu srefi leki fa a wroko e eis, dan minister Dikan ow go ondersteun yu.'

Brokopondo heeft veel potentie zei Dikan. Hij noemde onder andere mijnbouw en toerisme. Gezien de geografische ligging is Brokopondo centraal gelegen en zou een centrale rol moeten vervullen. Hiervoor zijn volgens de bewindsman communicatie en overleg belangrijk om duurzame ontwikkeling tot stand te brengen.

Tijdens de bijeenkomst heeft de minister de bewoners van het gebied ook voorgehouden dat het drinkwaterprobleem eveneens opgelost kan worden, wanneer zij bereid zijn te betalen voor de dienstverlening. Ook is de burgerparticipatie een belangrijke beleidsissue voor de minister van RO. Zaterdag is het bezoek voortgezet met een krutu met het traditioneel gezag. De bewoners van het district Brokopondo zijn Saramaccaners, Aucaners en Matuariërs.

MinOWC niet officieel op hoogte arrestatie ondervoorzitter bestuur AdeKUS Vaseur

'Beslissing over handhaven Vaseur als ondervoorzitter AdeKUS ligt bij overheid, MinOWC'


'Het ministerie heeft nog geen schrijven gehad van de aanhouding. We hebben alles tot nu toe via de pers vernomen. Pas als wij een officieel schrijven ontvangen over het geval kunnen we handelen', aldus de persvoorlichter van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC), Juan Pawiroredjo, vandaag, zondag 18 oktober 2015, in de webeditie van het Dagblad Suriname, in reactie op de vraag of voormalig EBS-directeur en de huidig ondervoorzitter van het bestuur van de Anton de Kom Universiteit Suriname (AdeKUS), Kenneth Vaseur, in die functie gehandhaafd zal blijven, gezien zijn aanhouding in de EBS-fraudezaak.

De voorzitter van het universiteitsbestuur, Ryan Sidin, zegt dat zolang het niet duidelijk is, dat Vaseur schuldig bevonden is of anders, het voor hem niet raadzaam is om een uitspraak te doen over het feit of hij wel of niet in de functie van ondervoorzitter moet blijven. Het is volgens hem heel naar, dat de universiteit, klaarblijkelijk qua imago naar de samenleving toe, als het ware ‘gebukt’ gaat onder de situatie.

'De beslissing over het handhaven van betrokkene is echter een overweging van de overheid en met name de minister van MinOWC', stelt Sidin.

'De minister stelt aan en ontheft. Wij kunnen op dit moment niets anders dan afwachten wat het onderzoek oplevert en voor de rest proberen de zaak hier draaiende te houden en verder te ontwikkelen. We kijken uit naar instructies van de overheid.'

MinOWC leent geen leerkrachten meer uit aan bijzondere scholen en stichtingen

ABOP-Assem- bleelid Vorswijk vindt beslissing ministerie niet acceptabel

'Surinaamse kind niet in de kou laat onder het mom van de precaire situatie in het land'


Als het aan het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) ligt, dan leent zij geen leerkrachten meer uit aan bijzondere scholen en stichtingen. Het Dagblad Surinamebericht vandaag, zondag 1 oktober 2015, op haar website te beschikken over twee brieven afkomstig van het ministerie, waarin aangegeven wordt dat vanwege een personeelsstop en de precaire financiële situatie in het land, geen leerkrachten meer worden uitgeleend. 


Het ABOP-Assembleelid Dinotha Vorswijk werd gisteren met het gewijzigde beleid geconfronteerd  toen zij een ouderbijeenkomst bezocht van de Shri Rudraschool van de Stichting Sanatan Dharm te Welgedacht C. Zij heeft een nichtje en neefje op deze school zitten. Tijdens de ouderbijeenkomst kreeg zij te horen, dat de school een tekort heeft van twee leerkrachten, in de eerste en de zesde klas. Dat het ministerie in de brief aangeeft, dat er geen leerkrachten aangesteld worden vanwege een personeelsstop en de precaire situatie in het land, is niet acceptabel voor de politica. Vanwege het wegvallen van de naschoolse opvoeding zitten de openbare scholen met een overvloed aan leerkrachten. Zo zijn er twee leerkrachten in een klas en beschikt de school ook over reserveleerkrachten.

De directeur van de Shri Rudraschool, Ashokkoemar Balak, steekt niet onder stoelen en banken, dat de ouders gebelgd en diep teleurgesteld zijn in het ministerie van Onderwijs. Volgens de normale werkwijze zou het geen enkel probleem moeten zijn voor het ministerie om leerkrachten uit te lenen aan de bijzondere scholen als daarop een beroep wordt gedaan. Al tientallen jaren is deze werkwijze toegepast. Balak schrikt van de drastische maatregel van MinOWC. ‘Ik snap het helemaal niet. Wat is zo moeilijk eraan om leerkrachten uit te lenen?’


Balak legt er de nadruk op, dat het Surinaams kind onderwijs wordt onthouden. Dit staat in schril contrast met de vele kinderrechtenverdragen waaraan Suriname zich heeft gecommitteerd. Hij benadrukt, dat er geen onderscheid gemaakt moet worden tussen bijzondere scholen en openbare scholen. Ook hij beschikt over informatie, dat vanwege het voorlopig wegvallen van de naschoolse opvang, de openbare scholen zitten met een overschot aan leerkrachten.

De schooldirecteur vraagt zich af of het ministerie zich ervan doordrongen is, dat leerlingen van een examenklas, namelijk de zesde klas, onderwijs wordt onthouden. De zesdeklassers krijgen voorlopig les van het onderhoofd van de school. Balak ziet dit niet als een oplossing, omdat het onderhoofd vanwege haar gezondheidstoestand niet te lang voor de klas kan staan. Hij hoopt van harte, dat het ministerie zich goed doordrongen is van zijn verantwoordelijkheden en het Surinaamse kind niet in de kou laat onder het mom van de precaire situatie in het land.

Ministerie van Handel en Industrie maakt zich sterk voor beter consumentenbeleid

Indiening Consumenten- beschermingswet bij Assemblee in voorbereiding

Consument moet meer invloed op overheidsbeleid krijgen


Het ministerie van Handel en Industrie (HI) wil deze regeerperiode een verbeterd consumentenbeleid. Er is Srd 100.000 op de begroting van 2016 gereserveerd voor consumentenbeschermingsactiviteiten. HI-minister Sieglien Burleson zegt vandaag, zondag 18 oktober 2015, in de webeditie van de Ware Tijd dat de indiening van de Consumentenbeschermingswet bij De Nationale Assemblee wordt voorbereid. In overleg met de vicepresident is samen met de afdeling Juridische Zaken intensief gewerkt aan deze wet. 

Het ligt in de bedoeling om in 2016 diverse trainingen en workshops, die te maken hebben met consumentenbescherming, te verzorgen voor personeel van het ministerie. Burleson zei afgelopen donderdag in het programma Bakana Tori op de staatszender SRS, dat er wel wat gedaan is om de consument te beschermen, maar dat het beleid hiervoor is uitgebleven. De consument heeft zelf geen invloed op het beleid en dat moet veranderen.

De bewindsvrouwe wil dat de afdeling Consumenten Zaken beter moet functioneren. Het ligt in de bedoeling om de bewustwording voor consumentenbescherming te continueren en hiervoor zal assistentie gevraagd worden van landen en organisaties.

Om de consument te beschermen tegen prijsopdrijving in verband met de gewijzigde tarieven voor nutsvoorzieningen, zullen binnenkort gemiddelde prijzen van verscheidene basisgoederen in dagbladen worden gepubliceerd.

'Sommige mensen maken misbruik woningbouwprogramma overheid'

109 Personen krijgen sleutels overhandigd woningen in project te Richelieu, Commewijne

Commissie van woningbouwprogramma neemt huizen terug

 
Het woningbouwprogramma van de overheid heeft honderden mensen geholpen aan een eigen huis. Maar, er zijn mensen die misbruik of helemaal geen gebruik maken van de woningen. De huizen staan leeg, worden evenals de percelen waarop ze staan niet onderhouden of worden verhuurd aan derden. De commissie belast met het woningbouwprogramma gaat na hoe dit kan worden tegengegaan. Van enkelen is het huis ondertussen teruggenomen, zegt commissielid Anwar Hassankhan vandaag, zondag 18 oktober 2015, op Starnieuws.

Hassankhan heeft de nieuwe eigenaren van huizen te Richelieu, Commewijne toegesproken tijdens de openingsceremonie gisteren. 109 Personen ontvingen de sleutels van hun huis. Het woningbouwproject te Commewijne, uitgevoerd door de Chinese onderneming Dalian, is zo goed als afgerond. Er zijn 423 woonhuizen en 10 kilometer aan geasfalteerde wegen opgeleverd. De rest van de eigenaren krijgt de sleutels in de loop van de maand. Het project, gefinancierd door China voor ruim 50 miljoen Amerikaanse dollar, is voor driekwart afgerond.
 
'Ondanks dat de nood hoog is, zien we dat sommige begunstigden niet in de huizen gaan wonen. Dat is jammer. De huizen staan onbeheerd. Nu krijg je niet onderhouden percelen bij buren die het wel doen. Dat is niet netjes. Daarnaast heb je, dat men de huizen verhuurt aan derden. Dit heeft gemaakt dat de screeningsprocedure nog strenger is geworden', aldus Hassankhan.

Hassankhan zei verder, dat bij elke evaluatie er steeds wantoestanden ontdekt geworden. Maar, er zijn ondertussen ook al oplossingen gevonden.

'Laten we zeggen dat de mensen heel creatief zijn, ze vinden altijd wat. Daarom hebben wij vijf conceptwetten ingediend. We hopen dat ze gauw goedgekeurd worden waardoor we wettelijk de mensen kunnen aanpakken en om andere gevallen te voorkomen.'

De commissie is bezig met een evaluatie om huizen terug te nemen. 'Hoeveel er ingetrokken zijn weet ik niet precies. Maar, als je het niet nodig hebt terwijl je door de hele procedure ben gegaan, als je niet kan intrekken om wat voor reden dan ook, stel ons op de hoogte. Er zijn genoeg mensen die het wel nodig hebben, er zijn mensen met een hogere nood.'

Autoriteiten lijken doofstom wat betreft grondgeschil tussen Wit Santi en Hollandse Kamp en Luchthavenbeheer

Overheid reageert niet op verzoeken voor overleg

De schutting van NV Luchthavenbeheer te Zanderij is een doorn in het oog bewoners Hollandse Kamp en Wit Santi

De overheid blijkt niet geïnteresseerd te zijn in een oplossing voor het grondprobleem tussen de dorpen in de omgeving van Zanderij en de NV Luchthavenbeheer. Kapitein Patrick Mande van het dorp Wit Santi en zijn collega Theo Jubitana van Hollandse Kamp hebben tevergeefs brieven gestuurd naar onder meer het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) en De Nationale Assemblee, aldus de Ware Tijd Online zondag 18 oktober 2015.

Gesprekken die de dorpshoofden in mei hadden met minister Steven Relyveld van RGB en diverse personen die de president vertegenwoordigen, hebben geen concreet resultaat opgeleverd.

Een ontmoeting die de dorpen hadden gepland met de president voor 15 augustus kon niet doorgaan, omdat het staatshoofd verhinderd was. Precies een maand later hebben de dorpen de president en de RGB-minister om een gesprek gevraagd, maar daarop is niet gereageerd.

'De gemeenschap is ten einde raad en de dorpsbesturen staan onder druk van de dorpelingen, omdat zij in grote onzekerheid leven', zei kapitein Theo Jubitana afgelopen vrijdag tijdens een persconferentie in het gemeenschapshuis te Hollandse Kamp.

Het dorpsgezag en de dorpelingen zullen zich beraden over wat ze nog kunnen doen. De dorpen, waarin totaal 1.500 mensen wonen, eisen dat de overheid de grondbeschikking waarbij 835 hectare grond aan Luchthavenbeheer wordt toegewezen intrekt, omdat het terrein volgens hen deel uitmaakt van de dorpen. Zij kunnen pas na de intrekking van de beschikking samen met de overheid zoeken naar een middenweg.

'We zijn niet tegen ontwikkeling, we gaan voor ontwikkeling, maar niet over onze hoofden heen. We willen betrokken worden en ook inspraak hebben', zei Jubitana.

Raad van Ministers akkoord met voortgang schoolkledingactie ministerie van Welzijn

Minister Dogojo: 'We streven ernaar om het geld zo gauw mogelijk uit te betalen'


De Raad van Ministers (RvM) is akkoord gegaan met de voortgang van de schoolkledingactie van het ministerie van Welzijn - voorheen het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting -. Geregistreerde ouders van kinderen in het basisonderwijs en Voortgezet Onderwijs Junioren (VOJ) mogen rekenen op deze financiële tegemoetkoming, zo bericht Starnieuws vandaag, zondag 18 oktober 2015.

Minister Joan Dogojo: 'We streven ernaar om het geld zo gauw mogelijk uit te betalen.' Zodra de registratie, die via de scholen zal plaatsvinden, is afgerond vindt de oproeping plaats. Het bedrag dat gemoeid gaat met de jaarlijkse schoolkledingactie bedraagt Srd 1 miljoen.

Normaal gesproken wordt de tegemoetkoming eerder uitgekeerd. De uitkering is echter verlaat, maar het ministerie had volgens de bewindsvrouwe haar huiswerk wel gemaakt.

Eenmaal per jaar komen sociaal zwakke gezinnen met kinderen in het basisonderwijs en het Voortgezet Onderwijs Junioren in aanmerking voor schoolkleding. Afhankelijk van het onderwijsniveau wordt er een bedrag uitgekeerd, zegt Dogojo. Voor de kleuters ontvangen ouders Srd 100, basisschool Srd 110, VOJ Srd 115 terwijl een LTS-leerling Srd 125 krijgt.

NIMOS en Conservation International Suriname slaan de handen ineen

Milieuorganisaties willen 'duurzame ontwikkeling' beter stimuleren


Het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname (NIMOS) en Conservation International Suriname (CI-S) gaan nauwer met elkaar samenwerken. Zij willen duurzame ontwikkeling in Suriname stimuleren. Deze intentie is vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst, zo bericht Starnieuws vandaag, zondag 18 oktober 2015.

De introductie van milieuwetgeving en de vernieuwing van de natuurbeschermingswetgeving vormen belangrijke aandachtsgebieden binnen de samenwerking. Beide partijen zullen verder ook samen optrekken op het gebied van maatregelen tegen klimaatverandering, waaronder de lancering van het zogenoemde REDD+ programma (Reducing Emissions from Deforestation and Forest Degradation), dat voor veel Surinamers nog onbekend is.

Het ontwikkelen van richtlijnen voor diverse milieueffectrapportages is ook een onderwerp waarop  NIMOS en Conservation International Suriname gaan samenwerken.

Zowel het NIMOS als CI-S sloten recentelijk, afzonderlijk van elkaar, een protocol van samenwerking met de vaste parlementaire commissie Milieu en Klimaatverandering. Om ervoor te zorgen dat er geen dubbele inspanningen gepleegd worden en er effectief en efficiënt gebruik wordt gemaakt van de middelen, tijd en menskracht, die de partijen ter beschikking hebben, vinden het NIMOS en CIS het wenselijk om ook onderling regelmatig overleg te plegen en zaken af te stemmen.


Cedric Nelom, de - nog steeds - waarnemend algemeen directeur van het NIMOS, juicht de samenwerking van harte toe. 'Voor het NIMOS is het een prioriteit om met niet-gouvernementele organisaties samen te werken. Ngo's zijn namelijk een van de meest belangrijke organisaties volgens de duurzame ontwikkelingsagenda van de VN. Daarom willen we graag met Conservation International Suriname de banden aanhalen ten behoeve van duurzame ontwikkeling in Suriname. Deze samenwerkingsovereenkomst stimuleert ons om hier concreet invulling aan te geven.'

Namens Conservation International Suriname tekende directeur John Goedschalk de samenwerkingsovereenkomst. Goedschalk: 'Ik ben bijzonder ingenomen met de gelegenheid om samen met het NIMOS vanuit een positie van gesloten gelederen het milieu en de natuurbescherming van Suriname te mogen bevorderen op dit cruciale moment in onze ontwikkeling.' 

De praktijk zal moeten uitwijzen hoe de samenwerking er concreet uit gaat zien en wat de burger ervan gaat merken.

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

Bond Personeel Milieubeheer wil gesprek met minister van Openbare Werken

Minister laat te lang op zich wachten: vakbond dreigt met acties

President Bouterse heeft bewindsman opgedragen direct in contact te treden met bond


Indien de Algemene Bond van Personeel bij Milieubeheer niet door de minister van Openbare Werken, Siegfried Wolff (zie foto), wordt ontvangen, dan zal de bond genoodzaakt zijn haar acties te verscherpen. Dat zei bondsvoorzitter Hugo Blanker vrijdag na een algemene ledenvergadering op het terrein van Milieubeheer aan de Kernkampweg in Paramaribo, zo bericht de Ware Tijd Online, vandaag, zondag 18 oktober 2015.

Tijdens de vergadering bleek, dat president Desi Bouterse op 13 oktober heeft geantwoord op een brief die de bond hem eerder had geschreven.
       
Volgens Blanker wijst het staatshoofd minister Siegfried Wolff erop, dat hij zijn taken niet van zich moet afstoten. 'Hij is daar gezet om te werken. De zaken voltrekken zich op het niveau van de minister.'

Wat het actiemodel inhoudt, wenst Blanker niet concreet te zeggen. 'We kunnen garanderen dat werknemers tot elf uur op een bepaalde plek zijn. We willen middels het actiemodel effect sorteren.' Ook over de acties die dinsdag mogelijk volgen doet hij geen uitspraak.

De bond vindt dat de minister te lang op zich laat wachten. De president heeft dinsdag aan de minister geschreven met de instructie om per omgaande contact met de bond te maken. 'Hij had ons diezelfde dag moeten uitnodigen', vindt Blanker.

Blanker is het niet eens met de minister, dat het grootste deel van de eisen van de bond is gerealiseerd. De vakbondsleider spreekt de hoop uit dat de minister erin slaagt het respect dat de werkers voor hem hebben overeind te houden.

President Bouterse weigert Tigri-geschil met Guyana via media te bespreken

'Ik heb te veel respect voor het Guyanese volk'President Desi Bouterse zei afgelopen vrijdag, tijdens een persconferentie naar aanleiding van het bliksembezoek van zijn Venezolaanse collega Nicolás Maduro, een bepaald traject te hebben uitgezet om de oplossing van het Tigri-vraagstuk aan te pakken. Hierover heeft hij afspraken gemaakt met toenmalig president van Guyana Bharrat Jagdeo en diens opvolger Donald Ramotar. Dit bericht de Ware Tijd Online vandaag, zondag 18 oktober 2015.

Bovendien zijn er in het CARICOM-oprichtingsverdrag bepalingen over hoe soortgelijke vraagstukken aangepakt zouden kunnen worden.

Bouterse wenste niet in te gaan op uitspraken en standpunten van huidig president David Granger van Guyana over het Tigri-vraagstuk, die recentelijk door de media in Guyana zijn gepubliceerd. Bouterse zei 'te veel respect te hebben voor het Guyanese volk' om deze kwestie via de media met zijn Guyanese ambtgenoot te bespreken.

Guyana houdt sinds de jaren zestig van de vorige eeuw een deel van Surinames grondgebied in het zuidwesten van het land bezet - The New River Triangle - en voert er zogenoemde beheersdaden uit. Volgens Granger is er echter geen sprake van een geschil, omdat deze kwestie volgens hem al is beslecht: de New River Triangle is grondgebied van Guyana.

President Granger onthulde donderdag tijdens een besloten bijeenkomst met het Guyanese leger plannen om het aantal militairen uit te breiden. Ook ontvouwde hij plannen om het reservistenkorps te herintroduceren. Dit alles tegen de achtergrond van de recente ontwikkelingen in de grensdisputen met Venezuela en Suriname.

Het versterken van de strijdkrachten de komende vijf jaar is, aldus de opperbevelhebber, onderdeel van zijn 'Total National Defence Strategy'. De strijdkrachten zullen beter in staat moeten zijn het Guyanese grondgebied te verdedigen, legde het staatshoofd de officieren in Camp Ayanganna, het hoofdkwartier van de Guyana Defence Force, het Guyanese leger, uit:

Panelprogramma ’Welgeïnformeerd’ van lokale Amsterdamse zender Radio Tamara bespreekt de actualiteit

Scala aan wereldse, Nederlandse en Surinaamse actuele issues ter tafel


Het wekelijkse actualiteitenprogramma ’Welgeïnformeerd’ van de lokale Amsterdamse zender Radio Tamara heeft vanavond, zondag 18 oktober 2015, in het eerste uur van zes uur tot zeven uur (Nederlandse tijd), weer diverse interessante en vooral actuele wereldse gespreksonderwerpen: 

* Gaat de Vluchtelingenproblematiek Nederland en Europa de das om doen, want hoe gaan wij om met:
- de opvang in de regio van die spanningsgebieden en met de Arabische landen die passief toekijken?
- de grenscontrole in de grenslanden van Europa?
- de al bestaande huisvestingsschaarste in relatie tot de nieuwe woningzoekenden?
- de politieke prostitutie van extreemrechts zoals Geert Wilders en volgelingen?
- het pleidooi van VVD-Fractieleider Halbe Zijlstra voor een categorie tweederangs burgers / vluchtelingen?
 - de steeds hoger oplopende spanning tussen wijkbewoners en politici over aantallen op te vangen vluchtelingen?

 * Heeft Nederland de situatie op de voormalige Nederlandse Antillen wel voldoende onder controle?
- veel vluchtelingen uit de regio (vooral Colombia en Venezuela als gevolg van schaarste en criminaliteit) nemen hun toevlucht tot bijvoorbeeld Aruba en Curaçao.
- heeft de Nederlandse regering ver weg in Den Haag de zaken daar wel behoorlijk in het vizier en onder controle?
 - wat als bijvoorbeeld Venezuela, vanwege binnenlandse problemen, overgaat tot het annexeren van een of meer eilanden daar?
- gaat Nederland dan oorlogsschepen en mariniers sturen om tegen Venezuela te vechten voor het behoud van de Antillen?
- welke gevolgen kan dat hebben voor een eventuele exodus / volksverhuizing van Antillianen naar Nederland?

* Belachelijk hoe er wordt omgegaan met de VN-uitspraak over Zwarte Piet.
Volgens de VN moet Zwarte Piet verdwijnen. In een Breed Bestuurlijk Overleg hebben twintig scholen bepaald, dat zij zelf gaan bepalen hoe Zwarte Piet eruit gaat zien. Onbegrijpelijk, want de VN heeft juist gezegd, dat Zwarte Piet niet kan. Dus moet het besluit van de scholen zijn, dat zij zelf bepalen 'Hoe de Pieten eruit zullen zien' en niet hoe de Zwarte Pieten eruit moeten zien. Immers Zwarte Piet is taboe en mag helemaal niet meer op het toneel verschijnen. Iedere negatieve stereotypering, ongeacht welke groep negatief gestereotypeerd wordt, is uit den boze en onaanvaardbaar.

* MH-17 Rapport is helder en duidelijk in zijn conclusies, namelijk dat de MH-17 is neergehaald door een BUK-Rakket afgevuurd van een rijdende lanceerinstallatie in het rebellengebied in Oost Oekraine en bediend door zeer gespecialiseerd (wellicht) Russisch personeel.
Nu is aan de orde de vraag of en zo ja, op welke wijze het strafrechtelijk vervolgtraject moet gaan plaatsvinden. Het meest waarschijnlijke scenario is dat drie tot vier betrokken landen een bijzonder tribunaal daarvoor gaan oprichten. Gehoord de reactie van Premier Mark Rutte ('de onderste steen moet boven komen') zal Nederland hierin mede-leidend zijn.* Corrupte politieman leidde 'jet set leven' (reed in dure Porsche Cayenne rond en ging op exclusieve vakanties), maar geen van zijn collega's of van de leiding kreeg argwaan, waardoor de man jarenlang zijn 'spionage-achtige activiteiten' kon voortzetten en zo onder meer motorbendes kon voorzien van strategisch zeer gevoelige informatie. Ook voor zijn collega's was dit niet zonder gevaar. Hoe was dit mogelijk en waarom werd bij zijn aanstelling een negatief advies van de AIVD (Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst) genegeerd?

In het tweede uur van zeven uur tot acht uur weer actuele onderwerpen over Suriname en Surinamers:

1. Telefonisch interview met John Sedney van de Woonbond in Amsterdam. Hoe kan nu het beste worden omgegaan met de nieuwe aanvragen huisvesting van vluchtelingen in relatie tot de al bestaande aanvragen van eigen woningzoekenden in Amsterdam?

 2. Geprobeerd wordt een telefonisch interview te hebben met een prominente Surinamer in Suriname over de actuele gebeurtenissen daar, met name wat betreft de snel verslechterende financieeleconomische situatie daar (dreigende inflatie en geldontwaarding). En natuurlijk de gevolgen daarvan voor de gewone man en vrouw in de Surinaamse straten.

Het programma wordt vanavond gepresenteerd door Owen Venloo en het panel wordt gevormd door Krishna Salikram en Iwan Bottse. 

Dit programma wordt vanavond (zondag 18 oktober 2015) tussen 22.00 uur en 24.00 uur ook uitgezonden in Amsterdam en omgeving via Salto, kanaal Caribbean FM, 105.5 kabel en 107.9 ether. Om 0.00 uur, dat is 19.00 uur Surinaamse tijd, volgt een herhaling van The Talk met Wayne Telgt. Online te beluisteren via www.radiotamara.com.