woensdag 21 oktober 2015

'Studeren'; Alphons Levens

Studeren


Dit is juist de vraag!
Hoeveel computer- en mobieltjesgebruikers zullen dat doen?
De columnist maakt zich zorgen
om de inhoud van onze hersenen,
ernstig zorgen door al dat nieuws
van de grote nieuwsmakers op aarde.

Hij geeft een voorbeeld
van betaalde nieuwsmanipulatie
en aan ons de opdracht:
“Zoek het uit op internet.”
En dit is juist de vraag:
hoeveel computer- en mobieltjesgebruikers doen zoiets? 

Alphons Levens,
13 oktober 2015.

Osei Jabini nieuwe directeur Esther Stichting

Esther Stichting heeft nieuwe jonge en gedreven directeur


Osei Jabini (zie foto - Bron foto: Osei Jabini/Facebook) is de nieuwe directeur van de Esther Stichting. Minister Joan Dogojo vanWelzijn heeft hem gisteren aan het personeel voorgesteld. In de Esther Stichting worden ex-Hansen-patiënten opgevangen, zo bericht Starnieuws vanavond, woensdag 21 oktober 2015.

De bewindsvrouwe zei, dat de nieuwe directeur flink zal moeten aanpakken. 'Hij is jong maar heeft veel ervaring opgegaan in de primaire, secundaire en tertiaire sector.' Voor zijn benoeming tot directeur van de stichting was hij manager Opleidingen en Vorming binnen het Psychiatrisch Centrum Suriname.

Jabini heeft de opdracht gekregen om er alles aan te doen om het tehuis zelfvoorzienend te maken. Hij moet samen met de overige betrokkenen mogelijkheden bekijken om creatief te zijn en 'niet blijven wachten op de overheid'.

De nieuwe directeur heeft zich aan zijn taak verplicht. Hij zal voorrang geven aan institutionalisering van het tehuis.
Ook wil hij alle leidinggevenden managementtrainingen geven zodat ze allemaal in staat zijn een begroting of jaarplannen te maken voor hun afdeling.

Verdiensten goudzoeker van drie jaar binnen één dag verdwenen na bezoek van sekswerkster

Geld, iets meer dan een kilo goud en belkaarten verdwenen


Goudzoeker Sam B. zal nog lang denken aan het bezoek van een sekswerkster op zijn verblijfadres in Paramaribo. De man heeft afgelopen zondag aangifte van diefstal van zijn geld, goud en belkaarten bij de politie van het ressort Nieuwe Haven, zo bericht de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vanavond, woensdag 21 oktober 2015.

De man, die drie jaar in het binnenland aan goudwinning had gedaan, kwam zaterdag terug naar Paramaribo. Hij ging regelrecht naar de omgeving van de Timmermanstraat op zoek naar een sekswerkster. Hij nam een sekswerkster mee naar het adres waar hij verblijft in Paramaribo. Daar aangekomen vertelde hij de vrouw over zijn inkomsten die hij in drie jaren had vergaard. Het gaat om 6.000 Amerikaanse dollar, Srd 4.000, Srd 500 aan belkaarten en iets meer dan een kilo goud. Ook toonde hij haar datt geld, het goud en de belkaarten. 

Nadat de vrouw haar diensten had bewezen aan de man werd zij door hem betaald. De vrouw vroeg aan B. of zij bij hem mocht overnachten. Sam wees dat af. Hij viel echter in slaap voordat de vrouw de kamer had verlaten.

Toen hij de volgende morgen wakker werd zag hij dat de deur van de kamer openstond. Het geld, het goud en de belkaarten waren verdwenen. Het slachtoffer stapte gelijk naar de politie en deed aangifte. Hij kende de vrouw niet, maar wist wel een beschrijving te geven aan de politie.

Agenten ontdekten, dat het ging om Alana M. meer bekend als 'Mama'. De vrouw meldde zich zondag bij de politie, nadat zij van haar collega’s had begrepen dat de politie naar haar op zoek was. Zij werd aangehouden. M. ontkent het geld, het goud en de belkaarten van de goudzoeker te hebben weggenomen.

Na afstemming met een lid van het Openbaar Ministerie werd zij in verzekering gesteld. De zaak is overgedragen aan de afdeling Kapitale Delicten.

'Snode plannen Baboeram zullen schipbreuk lijden door zijn eigen leugens' - 'Regisseur zonder regie'

'Baboeram is op verwerpelijke wijze slachtoffers, nabestaanden van grove mensenrechten- schendingen tegen elkaar op aan het zetten'
 

De afgelopen dagen zijn we weer getrakteerd geworden op de Clean Bouterse columns en de door de Staat betaalde en nationaal uitgezonden persconferenties van ene inmiddels bekende Dew Baboeram. Het is dan ook weer tijd voor en korte evaluatie van de vorm, de inhoud en het doel van Baboeram zijn Clean Bouterse Project.

Organisatorisch onvermogen
Wie Baboeram vanaf het begin volgt zal ontdekt hebben dat hij schittert in organisatorisch onvermogen. Het begon met een gedoe over beeldopnames, waarvan Baboeram ons verzekerde dat er in die opnames niet geknipt zal worden. Nu deelt hij ons doodleuk mede dat de STVS de opnames zal maken en het auteursrecht daarom ook bij de STVS komt. Baboeram heeft dus niets te zeggen over de beeldopnamen en over wat zal worden uitgezonden.

Baboeram had nauwelijks zijn hielen uit Suriname gelicht of zijn met veel fanfare bejubelde Surinaamse projectdrager, de heer Ramon Cumberbatch, haakte af. Bij terugkeer bleek dat de vele aangemelde vrijwilligers het ook, maar dan geruisloos, hadden laten afweten, omdat ze het vele werk niet aankonden. De ezelskar - zou ik bijna willen zeggen - wordt nu volgens Baboeram getrokken door vaste betaalde studenten van Adek, die naar ik aanneem door de Staat betaald worden.
Maar, omdat die betaalde studenten zo ontzettend veel werk moeten verzetten, voorziet Baboeram nu reeds dat hij in tijdnood komt en heeft hij zijn Clean Bouterse Project officieel 'opgesplitst' in twee delen. Het eerste deel, de zogenaamde getuigenis van Bouterse zal echter plaatsvinden zonder draaiboek. Ik citeer Baboeram:
'Na de lunch begint het eerste gesprek. Daarna is alles open. Er is geen draaiboek anders dan lunch en avondeten. Voor de rest laten we tijden, inhoud van de gesprekken en alle andere zaken afhangen van hoe het loopt', aldus Baboeram, die dus een regisseur is zonder regie.

Inhoudelijke warhoofd
Maar niet alleen organisatorisch blijkt Baboeram er niets van te bakken. Vooral inhoudelijk wekt hij de indruk een warhoofd te zijn. Eerst was de waarheid over de moord op zijn broer zijn ultieme doel, zodat hij verder kon leven zonder wrok en haat. Nu beweert hij dat 'er geen garanties zijn of de waarheid rond 8 december 1982' aan het licht komt. Baboeram vindt nu dat de waarheidsvinding vooral gediend zal zijn door de vele reacties die op de getuigenis van Bouterse zullen komen.

Ook ontdekte Baboeram recent in Zuid Afrika dat het begrip mensenrechten bestaat. Tot een maand geleden had Baboeram dat woord in verband met de 8 december moorden nog nooit in de mond genomen en sprak hij gedecideerd over processen van geweld. Die mensenrechten brachten hem op het idee om ook even een bezoekje te brengen aan de Secretaris Generaal van de OAS, omdat die reeds ervaring hebben met amnestie in Suriname in 1989.
De Secretaris Generaal van de OAS ontvangt echter tijdens werktijd geen privé personen. De enige hoedanigheid waarin Baboeram door hem ontvangen kan worden is als speciale afgezant van de President van de Republiek Suriname, die in privé hoofdverdachte is. Maar ook als afgezant van de President geef ik Baboeram weinig kans, omdat de vorige speciale afgezant, de toenmalige minister van buitenlandse zaken Lackin, door de OAS reeds is teruggefloten.

Pertinent leugen
Maar het grootste inhoudelijke bezwaar tegen het Clean Bouterse Project van Baboeram zit hem in de pertinente leugen die hij verkondigt inzake de Amnestiewet 1989. Baboeram verkondigt steeds dat bij de Amnestiewet 1989 amnestie verleend is voor de gruwelijk moorden op militairen, die gepleegd zijn door leden van het Jungle Commando tijdens de Binnenlandse oorlog.
Baboeram verwijt de 8 december nabestaanden dat zij met twee maten meten omdat zij sinds 2012 tegen amnestie zijn voor de militairen die op 8 december hebben gemoord, maar zwegen toen in 1989 amnestie verleend werd aan moordenaars van militairen. Niets is minder waar.

Bij de Amnestiewet 1989, gepubliceerd in het Staatsblad 1992 no. 68, is volgens artikel 1 sub a, amnestie verleend voor de misdrijven omschreven in de volgende artikelen van het Wetboek van Strafrecht: 128 t/m 135a (“Misdrijven tegen de veiligheid van de staat”); 169 t/m/ 175 ('Misdrijven tegen de openbare orde: 183 en 184 ('Deelneming aan misdrijven tegen de veiligheid van de staat').
Het is dan ook pertinent onwaar dat bij de Amnestiewet 1989 amnestie is verleend voor moorden gepleegd op militairen, zoals Baboeram ook weer in zijn laatste column op 19 oktober 2015 beweert. Voor zijn pech kan een ieder in het Staatsblad nalezen dat Baboeram niet de waarheid spreekt en kan ik dus met recht stellen dat hij ‘liegt of het gedrukt staat’.
Juist bij de Amnestiewet 2012 is door een wijziging van artikel 1 ook amnestie verleend voor de misdrijven omschreven in de artikelen 347, 348, 349 en 360, te weten ‘Doodslag’, ‘Moord’ en ‘Marteling’, gepleegd ‘op 7,8 en of 9 december 1982’. Men leze het na in het Staatsblad 2012 no. 49.

Haat zaaien
Maar waarom verkondigt Baboeram deze leugen? Het antwoord is makkelijk te vinden als we te rade gaan bij zijn laatste Woede column. Daaruit kan m.i. geen andere conclusie getrokken worden dan dat Baboeram haat aan het zaaien is tussen de 8 december nabestaanden aan de ene kant en de nabestaanden van militairen, die volgens Baboeram aan de andere kant van de barricade staan.
Eerst probeerde Baboeram verdeeldheid te zaaien onder de 8 december nabestaanden, hetgeen hem niet gelukt is. Nu heeft het er alles van dat hij haat wil zaaien tussen de 8 december nabestaanden en de nabestaanden van militairen die volgens Baboeram vol woede zijn. Baboeram zegt hun te citeren, dat ze er genoeg van hebben om jaarlijks “te luisteren naar het geklaag van de nabestaanden van 8 december”.
Alsof dat niet genoeg is weet Baboeram te melden dat de nabestaanden van militairen met name boos zijn op de 8 december nabestaanden 'die in de media hun mond roeren: Sunil Oemrawsingh, Henri Behr, Eddy Wijngaarde, Kanta Adhin en … Sandew Hira', zegt hij er schijnheilig bij.

Barricaden voor Bouterse
Nu begrijp ik waarom Baboeram voorspeld heeft dat gewapende aanhangers van Bouterse de straat opkomen en er een burgeroorlog volgt als Bouterse gearresteerd zou moeten worden. Baboeram kan dat kennelijk zeker weten omdat we uit zijn Woede column moeilijk anders kunnen destilleren dan dat hij driftig bezig is ex-militairen en nabestaanden van militairen aan te zetten om op de barricade te klimmen om Bouterse te beschermen, tegen de 8 december nabestaanden.

Niet de 8 december nabestaanden 'gokken met mensenlevens', zoals Baboeram valselijk heeft beweert, maar Dew Baboeram is op een moreel verwerpelijke manier bezig slachtoffers en nabestaanden van grove mensenrechtenschendingen in de Republiek Suriname, die steeds plaatsvonden als D.D. Bouterse aan de macht was, tegen elkaar op te zetten. Ik ben er echter van overtuigd dat zijn snode plannen schipbreuk zullen lijden door zijn eigen leugens en die van de hoofdverdachte in de 8 december moorden.

H.A.M. Essed
Paramaribo 20 oktober 2015

Twee namaak goudbaren gestolen uit geldmuseum op Curaçao

Twee gewapende mannen forceren voordeur museum en verdwijnen met de twee nep goudstaven


Twee namaak goudbaren zijn vanochtend, woensdag 21 oktober 2015, uit het geldmuseum Yotin Kòrtá van de Centrale Bank (CBCS) aan de Scharlooweg, gestolen. Dat meldt de bank in een persbericht. 

Het is twee gewapende mannen gelukt de voordeur van het museum te forceren. Zij drongen vervolgens het museum binnen en vluchtten met twee namaak goudbaren weg. Waarschijnlijk stond er buiten een vluchtauto klaar. Dat moet uit het onderzoek van de politie blijken.

In verband met het al lopende onderzoek wilde de bank niet in details treden en is het dus niet bekend of videobeelden van deze overval beschikbaar zijn gesteld aan de politie.

Op het moment van de gewapende diefstal waren er geen bezoekers aanwezig in het museum. Twee medewerkers van het museum verlieten hierna ongedeerd het gebouw. Zij krijgen de nodige hulp aangeboden, aldus de bank. Het geldmuseum blijft tot nader order gesloten. 

Gesprekken CAE, SMOC en overheid Curaçao over Isla-problematiek leveren niets op

'Uit niets blijkt dat de overheid de urgentie van situatie ook maar enigszins onderkent'

'Minister Whiteman handelt in strijd met internationale normen'


De gesprekken tussen de stichtingen Clean Air Everywhere (CAE), Schoon Milieu Op Curaçao (SMOC) en de overheid over de luchtvervuiling vanaf het Isla-terrein hebben niets opgeleverd. Op de vierde zitting van het Kort Geding van de organisaties en enkele burgers tegen het Land Curaçao kwamen de eisers tot de conclusie, dat rechter Peter van Schendel nu toch maar met een vonnis moet komen. De rechter stuurde de partijen tot nu toe steeds naar de onderhandelingstafel omdat de overheid beloofde maatregelen te zullen nemen, zo bericht vandaag, 21 oktober 2015, het Antilliaans Dagblad.

Ondanks een positief begin bleken de vijf gesprekken niets op te leveren, zei advocate Sandra in ’t Veld op de zitting: 'Uit niets blijkt dat de overheid de urgentie van de situatie ook maar enigszins onderkent.' Afspraken en toezeggingen werden ‘keurig vastgelegd in de notulen’, maar resultaat heeft het niet opgeleverd.

In ’t Veld somde de toezeggingen op: een vervolgonderzoek naar de beruchte groene stof die in de wijken onder de rook van de Isla neerdaalt, een informatiefolder over de omgang met de stof, een onderzoek naar het affakkelen en het stoppen daarvan, het beschikbaar stellen van emissierapporten, een haalbaarheidsstudie naar een gezondheidsonderzoek en een plan van aanpak voor de verbetering van bedrijfsprocessen. Aan geen van deze punten is volledig voldaan.

'De enige conclusie die getrokken kan worden na deze vier maanden van overleg is dat het nu wel 100 procent duidelijk is dat er, zonder dat de rechter ingrijpt, helemaal niets wezenlijks gaat veranderen.'

De eisende partijen beschuldigen de overheid van onwil. Rapporten blijven onder het stof liggen en voor onderzoek is geen geld.

Maar, onderzoek naar vuil zwemwater in het zwembad van Brievengat kreeg wel prioriteit na een klacht ‘door één bezoeker’, aldus In ’t Veld. Voor CAE, SMOC en de eisende burgers is de maat vol. Naast de eis om een einde te maken aan de vervuiling en het starten van onderzoeken wijzen zij ook op een vorige week door de Tweede Kamer aangenomen motie. Daarin wordt geconstateerd dat Curaçao het probleem niet alleen kan oplossen en dat Nederland moet helpen met ‘scenario’s te ontwikkelen’ voor een duurzame oplossing.

De conclusie van In ’t Veld is dat minister Ben Whiteman van Gezondheid, Milieu en Natuur ‘handelt in strijd met alle internationale normen’ en de bescherming van de gezondheid van de bevolking niet serieus neemt.

'Ondanks dat er nu al weer vier maanden zijn verstreken moet er geconstateerd worden dat de noodsituatie die aanleiding was om dit kort geding te beginnen gewoon voortduurt. Dit kan en mag niet getolereerd worden.' Rechter Van Schendel wordt gevraagd om in ieder geval ervoor te zorgen dat duidelijk wordt wat er in de groene aanslag zit en wat er gedaan kan worden aan het structurele affakkelen.

Advent Ziekenhuis op Curaçao druk bezig met nieuwe vestiging Damacor

Oude Taams Kliniek wordt in gereedheid gebracht voor opening nieuwe afdelingen


Het Advent Ziekenhuis is druk bezig met de nieuwe vestiging in Damacor. Er wordt gewerkt aan de voormalige Taams Kliniek om het pand klaar te maken voor de opening van nieuwe afdelingen. Dit meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 21 oktober 2015.

Het prikcentrum, de polikliniek, de afdeling radiologie en het slaapcentrum zijn al geopend.

De operatiekamers zijn nog ‘een grote klus’, zei directrice Cenaida Panneflek onlangs.

Curaçaose Wegenbouw Maatschappij herstelt de Santa Rosaweg

(Bron foto: Antilliaans Dagblad)
Weg krijgt nieuwe laag asfalt


De opknapbeurt van de Santa Rosaweg in Willemstad gaat een volgende fase in. Vanaf vandaag, woensdag 21 oktober 2015, wordt aan deze weg gewerkt ter hoogte van Beurs en Jan Boos. De werkzaamheden gaan ongeveer vier weken duren, zo bericht het Antilliaans Dagblad.

Door de Curaçaose Wegenbouw Maatschappij, die de opdracht van Dienst Openbare Werken heeft gekregen, wordt de oude asfaltlaag verwijderd. Er wordt een fundament van kalksteen gelegd en een betonnen rand gegoten. Ten slotte wordt er een trottoir aangelegd.

Automobilisten kunnen als gevolg van de werkzaamheden geen gebruik meer maken van een gedeelte van de Santa Rosaweg. Het verkeer op de Santa Rosaweg richting Jan Boos wordt omgeleid via de Kaminda Mitologia, Kaya Sparta, Kaya Orfeo en Kaya Zeus om daar ter hoogte van Jan Boos weer op de Santa Rosaweg uit te komen. Het verkeer vanaf Jan Boos naar de Santa Rosaweg wordt omgeleid via de Kaya Rederlust, Kaya Choromi en Kaminda Willems Cratz, Kaminda Mitologia, Kaya Sparta, Kaya Orfeo en Kaya Zeus weer terug te keren op de Santa Rosaweg. De omleidingen zijn aangegeven met borden.

Bewoners en de winkels aan het gedeelte van de Santa Rosaweg dat nu onderhanden wordt genomen blijven bereikbaar via de Kaya Daedalus en Kaya Minotauro.

Isla-raffinaderij slaat terug met Kort Geding tegen SMOC

Isla zou spoedeisend belang hebben bij opheffing beslag vanwege bedreiging van de bedrijfsvoering

 
De Isla-raffinaderij spant een Kort Geding aan tegen de stichting Schoon Milieu Op Curaçao (SMOC), de stichting Humanitaire Zorg Curaçao en 24 burgers die op 15 oktober een derdenbeslag van ruim 75 miljoen gulden hebben gelegd op onder andere de Curaçao Utilities Company nv (CUC). Nu slaat de Isla terug met een Kort Geding, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 21 oktober 2015.

In het verzoekschrift - opgesteld door advocatenkantoor HBN Law en in handen van het dagblad - wordt aangegeven dat de Isla een spoedeisend belang heeft bij de opheffing van de executoriale beslagen ‘nu deze de bedrijfsvoering van Isla bedreigen’.

SMOC, stichting Humanitaire Zorg Curaçao en de 24 burgers hebben het derdenbeslag niet alleen bij CUC laten leggen. In het verzoekschrift wordt ook melding gemaakt van derdenbeslag onder Curoil nv, Maduro & Curiel’s Bank nv, Kompania di Produkshon i Distribushon di Awa i Koriente (Aqualectra), Asphalt Lake Recovery nv en op de aandelen in Refineria Isla Curaçao bv die door Isla worden gehouden.

De raffinaderij wil dat deze beslagen binnen twee dagen na dagtekening van de te geven beschikking worden opgeheven en opgeheven blijven - dit op straffe van een dwangsom van 1 miljoen gulden per dag dat de stichtingen in gebreke blijven aan dit gebod te voldoen. Verder verzoekt Isla het gerecht de stichtingen te gebieden zich vanaf de dag van de uitspraak te onthouden van iedere vorm van tenuitvoerlegging van de reeds genoemde uitspraak in hoger beroep van 2010 totdat er tijdens een bodemprocedure is bepaald dat Isla het verbod wél heeft overtreden.

In tegenstelling tot wat advocate Sandra in ’t Veld eerder verklaarde, beweert de raffinaderij namelijk dat ze in 2013 bij de uitstoot de maximale norm nooit heeft overschreden. De raffinaderij geeft aan dat SMOC in 2014 zelf het gerecht heeft verzocht een deskundige te benoemen die de bijdrage van de Isla aan de concentratie van zwaveldioxide op leefniveau voor 2013 zou moeten berekenen en dat dit vervolgens de Stichting Advisering Bestuursrechtspraak voor Milieu en Ruimtelijke Ordening (StAB) is geworden.

'Alle partijen, inclusief SMOC, waren akkoord met de aanwijzing van StAB en zijn niet in beroep gegaan tegen deze aanwijzing. Na uitvoerig onderzoek is StAB in hun eindrapport van 15 juni 2015 tot de conclusie gekomen dat er voor het jaar 2013 geen sprake is van een overtreding van het in het vonnis van 2010 opgelegd verbod om meer dan 80 μg/m3 als jaargemiddelde bij te dragen aan de concentratie van zwaveldioxide op leefniveau benedenwinds van de Isla-raffinaderij. Toen bleek dat de eindresultaten van deze onpartijdige deskundige niet in het voordeel waren van SMOC, werd er schijnbaar geen genoegen genomen met deze officiële uitspraak', aldus de Isla.

Rechtbank Den Haag wil proces tegen Desi Bouterse niet overdoen

Bouterse wilde aantonen dat hij in 2000 ten onrechte zou zijn veroor- deeld tot 11 jaar cel wegens cocaïnehandel


Een verzoek van de Surinaamse president Desi Bouterse om via het horen van in totaal 55 Officieren van Justitie, politieagenten, inlichtingenofficieren, medeverdachten en voormalige ministers aan te tonen, dat hij in 2000 ten onrechte in Nederland zou zijn veroordeeld tot elf jaar cel wegens cocaïnehandel is vandaag, woensdag 21 oktober 2015, door de rechtbank in Den Haag afgewezen. Dit bericht NRC.nl.

Bouterse had de rechtbank verzocht om een zogeheten voorlopig getuigenverhoor te mogen houden in Den Haag. Hij hoopte zo te bewijzen, dat het Openbaar Ministerie zou hebben geknoeid in zijn strafzaak. Bouterse werd vijftien jaar geleden door het Haagse gerechtshof tot elf jaar cel veroordeeld omdat hij onder meer verantwoordelijk werd gehouden voor de invoer van 474 kilo cocaïne via de haven van Stellendam in 1997.

De rechtbank oordeelt vandaag echter, dat Bouterse een strafrechtelijke veroordeling niet kan aanvechten met civiele middelen zoals een getuigenverhoor. Eerdere herhaalde pogingen van de advocate van Bouterse, Inez Weski, om via de Hoge Raad te bereiken dat de strafzaak tegen hem zou worden overgedaan, zijn steeds door de hoogste rechter verworpen.

In de strafzaak werd voor een belangrijk deel geleund op de voor Bouterse belastende verklaringen van de Belgische getuige Patrick van Loon. Die getuige is de afgelopen jaren gaan verklaren, dat hij door Justitie zou zijn aangezet een valse beschuldigende verklaring af te leggen. Toezeggingen aan de getuige zouden doelbewust buiten de dossiers in de strafzaak tegen Bouterse zijn gehouden om de strafrechters te bedonderen.

Bouterse meent dat hij door onrechtmatig handelen van de Nederlandse staat grote schade leidt. Hij staat internationaal gesignaleerd als drugshandelaar en kan daardoor bijvoorbeeld familie in Nederland niet bezoeken. Het stoort hem bovendien, dat Nederland zich steeds 'grievend en smadelijk' over hem heeft uitgelaten.

De Haagse rechtbank wijst Weski erop, dat ze aan het verkeerde adres is. Uitgangspunt is dat een strafrechtelijke veroordeling alleen via middelen uit het Wetboek van Strafvordering kan worden aangevochten en dus niet via de civiele rechter. Alleen via de Hoge Raad kan een nieuw proces worden afgedwongen maar daar is een herzieningsverzoek al drie keer afgewezen. De kans dat de Hoge Raad de veroordeling wegens cocaïnehandel nog gaat openbreken moet niet al te groot worden geacht.

Inspectie MinOWC onderzoekt mishandeling onderwijzeres door 9-jarige scholier


Ministerie zwijgt over kwestie zolang onderzoek niet is afgerond

 
De afdeling Inspectie van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) doet onderzoek naar de mishandeling van een vrouwelijke leerkracht op een openbare school aan de Derde Rijweg, waarbij een 9-jarige leerling haar lichamelijke letsels toegebracht door vuistslagen. Het voorval deed zich twee dagen geleden voor, zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, woensdag 21 oktober 2015.

Zolang het onderzoek niet is afgerond, wenst het ministerie geen uitspraken te doen over het incident. ‘Inspectie is bezig met het onderzoek’, zegt persvoorlichter van het MinOWC, Juan Pawiroredjo. ‘Het ministerie wil Inspectie in de gelegenheid stellen haar werk zo grondig mogelijk uit te voeren en als het rapport uitkomt, dan laten wij dat weten.’

De leerling was na het incident voor drie dagen door de schoolleiding geschorst. De schoolleiding heeft aangifte gedaan bij de politie van de mishandeling.

Vanwege zijn jonge leeftijd mag de leerling echter niet in verzekering gesteld worden. De leerkracht heeft een bloedneus en veel pijn en kneuzingen over het lichaam aan de mishandeling overgehouden. Volgens ooggetuigen, de medeleerlingen in de klas, heeft de 9-jarige jongen de onderwijzeres aan haar haren getrokken en tegen de grond gesmeten, waarna hij haar vuistslagen heeft toegebracht.

Ontslag directeur SBB vanwege niet kunnen verantwoorden van een bedrag van Srd 72 miljoen

Veel misstanden binnen Stichting Bosbeheer en Bostoezicht


Minister Relyveld (RGB): 'Er zullen zeker nog meer koppen rollen'


Minister Steven Relyveld van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) heeft algemeen directeur Pearl Jules van de Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) op staande voet ontslagen en de andere vijf directeuren buiten functie gesteld, omdat een bedrag van Srd 72 miljoen niet verantwoord kan worden. 'Er zullen zeker nog meer koppen rollen, omdat we de Staat moeten redden van deze financiële onregelmatigheden', zegt Relyveld, aldus de Ware Tijd vandaag, woensdag 21 oktober 2015.

Een consultancybureau heeft geconstateerd, dat bij de SBB belastinggelden zijn ingehouden, maar niet aan de Belastingdienst zijn overgedragen en ook nergens te vinden zijn. Ook zijn renteloze leningen verstrekt aan medewerkers, zonder toestemming van het stichtingsbestuur en de minister.

Retributiegelden zijn ten eigen bate gebruikt en er zijn dure buitenlandse reizen gemaakt door grote delegaties. Tijdens die reizen zijn apparaten gekocht zoals laptops en iPads, die ook in Suriname aangeschaft hadden kunnen worden. Het kan er bij de minister niet in, dat de dienst beschikt over 127 dienstvoertuigen waarvan 25 dit jaar zijn aangeschaft. SBB heeft geen beleid voor het toewijzen van een dienstauto.

Ook fronst Relyveld zijn wenkbrauwen over het aantal directieleden van 21, van wie 1 algemeen directeur en 5 directeuren. De rest zijn onderdirecteuren.

De voorzitter van de Raad van Bestuur, Hesdy Esajas, is nu belast met de leiding. Hij wordt ondersteund door het dagelijks bestuur van de stichting. De minister bevestigt, dat hij twee leden van het dagelijks bestuur, Wirht en Goeptar, heeft vervangen. 'Ik wil met een sterk team de ordening brengen bij de SBB.'

Gajadien (VHP) verdenkt BDO van meewerken aan megafraude EBS

'Distantiëren van BDO van uitgelekt verslag is manier om in veilige zone te komen'

'Frappant dat BDO overal aanwezig is waar megacorruptiezaken zich voordoen'


Het VHP-Assembleelid Asiskumar Gajadien verdenkt het accountantsbureau BDO Assurance NV van het meewerken aan het verbergen van de megafraude bij de NV Energiebedrijven Suriname (NV EBS). De parlementariër zegt vandaag, 21 oktober 2015, in het Dagblad Suriname, dat hij het frappant vindt dat BDO noch in 2011, 2012 en 2013 een waarheidsbeeld heeft gepresenteerd van wat zich binnen het energiebedrijf afspeelde. Pas nadat het rapport van de CLAD (Centrale Landsaccountantsdienst) melding maakte van grootschalige onregelmatigheden, besloot BDO om met een verklaring te komen over het jaarverslag van 2014. 

Dit roept volgens Gajadien enorme vraagtekens op over de betrokkenheid van BDO bij het megacorruptieschandaal binnen de EBS. De politicus vraagt zich af of er geen klacht ingediend moet worden bij de Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) waar de registeraccountants van BDO aangesloten zijn. Hij pleit daarom ervoor dat er een externe forensisch-accountant moet worden ingeroepen om de betrokkenheid van de accountant tot het fijnste te onderzoeken.

Het feit, dat de accountant zich nu wil distantiëren van het uitgelekte verslag, ziet hij slechts als een manier om in een veilige zone terecht te komen.

Gajadien zegt, dat BDO als registeraccountant van De Surinaamsche Bank (DSB) ook betrokken is geweest ten tijde van grootschalige fraudeschandalen. De DSB heeft in april 2015 bij het uitvoeren van haar interne controles geconstateerdm dat er een vermoedelijke fraude met creditcards heeft plaatsgevonden. Hierbij zou een bedrag van 4.4 miljoen Amerikaanse dollar op mysterieuze wijze zijn buitgemaakt. Hoewel hij BDO niet direct beschuldigt van betrokkenheid bij deze kwestie, vindt Gajadien het frappant, dat het dezelfde accountant is die overal aanwezig is waar megacorruptiezaken zich voordoen. Alleen dit feit roept vraagtekens bij hem op om de NBA in te schakelen over de werkzaamheden van BDO.


De parlementariër stelt verder, dat het tekort aan een Wet op Jaarrekening al jaren ervoor heeft gezorgd dat buitenlandse investeerders weigeren naar Suriname te komen. De investeerders weigeren volgens hem mee te werken als er ook geen aanscherping komt op regelgeving met betrekking tot accountantsonderzoeken. Om corruptiegevallen te voorkomen, stelt hij voor dat een accountantsbureau niet langer dan vijf jaar verbonden wordt bij één bedrijf. Het zou volgens hem beter zijn om een roulatiesysteem in te bouwen als in Nederland. Daar gebeurt dit om de acht jaar. 'Voor een kleine samenleving als Suriname, zou het niet langer dan vijf jaar moeten duren', aldus Gajadien.

Gajadien zegt ook, dat BDO naast zijn taak als registeraccountant ook andere projecten voor de EBS uitvoert. Hij stelt, dat het altijd een conflict of interest is wanneer een accountantsbureau, behalve dat zij een accountantsonderzoek doen, ook andere werkzaamheden voor dat bedrijf uitvoert.

Nationaal Archief Suriname wil samenwerking met Nationaal Archief Aruba

Delegatie Arubaans archief bezoekt minister Noersalim van Binnenlandse Zaken

 
Het Nationaal Archief Suriname (NAS) en het Nationaal Archief Aruba zijn op het punt samen te werken. Nu zijn er modellen van samenwerking in overweging. Alle mogelijkheden zijn in kaart gebracht en het is de bedoeling dat binnenkort een Memorandum of Understanding (MoU) wordt getekend. Een delegatie van het Nationaal Archief Aruba bracht vorige week donderdag een bezoek aan minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken, onder welk ministerie het archiefwezen ressorteert, zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, woensdag 21 oktober 2015.

Volgens de Surinaamse nationale archivaris, Rita Tjien Fooh, was er altijd contact tussen de twee instituten, maar dat heeft nooit geleid tot een samenwerking. Er zijn enkele samenwerkingsmodellen geïdentificeerd. Tjien Fooh noemde de mogelijkheden op het gebied van audio en video en opleidingen.

Tjien Fooh gaf verder aan, dat het NAS een pilot wenst uit te voeren met betrekking tot het overbrengen van de vele overheidsarchieven. Veel ligt er op de ministeries en er is een achterstand van 20 tot 30 jaar.

Volgens de Archiefwet moeten de documenten in een goede geordende staat worden overgebracht. Volgens het model van Aruba worden alle documenten in een tussendepot ondergebracht, waar ze beter beheerd kunnen worden. Bij verhuizingen bijvoorbeeld kunnen veel zaken misgaan met de archieven. Het tussendepot zou daar als oplossing voor kunnen dienen. Er is voorgesteld om met een pilotproject bij de ministeries van Binnenlandse Zaken, Landbouw, Veeteelt en Visserij en Onderwijs, Wetenschap en Culturr te starten, ook al zijn ze nog niet geordend. Met de ministeries kunnen er dan richtlijnen worden vastgesteld, stelt Tjien Fooh.

Raymond Hernandez, hoofd van het Nationaal Archief Aruba, zei dat Suriname als voorbeeld genomen wordt voor de bouw van een eigen archief op het eiland. Suriname heeft op dat gebied veel ervaring, omdat er meer komt bij kijken dan alleen de bouw. Ook op het stuk van de opleiding en het hele programma erom heen heeft Suriname het goed gedaan. Aruba wil kijken hoe het is aangepakt en die opleiding waar nodig in een Arubaans jasje doen. Hernandez gaf verder aan, dat waar Aruba een bijdrage kan leveren aan Suriname die ook niet zal uitblijven.

Minister Noersalim vindt het goed, dat beide instituten nagaan wat zij voor elkaar kunnen betekenen. Hij zei ook blij te zijn dat Suriname wat betreft het gebouw en de opleidingen als voorbeeld mag dienen voor een andere organisatie. De bewindsman riep beide archivarissen op de mogelijkheden verder uit te werken.

Uitbetaling bushouders laat al zeven maanden op zich wachten

'Als voor vrijdag geen oplossing komt, dan garanderen wij de rust niet meer'


De bushouders, met name de PL-bushouders, zijn het wachten bijna zat. De uitbetaling van de beloofde subsidies laat al zeven maanden op zich wachten. Rawien Bajnath, woordvoerder van de PL-bushouders, zegt vandaag, woensdag 21 oktober 2015, in het Dagblad Suriname dat hij twee weken geleden de minister van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) persoonlijk heeft gesproken. 

‘Hij zei dat hij de stand van zaken betreffende de achterstallige betaling met de minister van Financiën zou opnemen. We zijn de zevende maand ingegaan. De minister heeft gevraagd naar rust. Wij hebben nu geen hoop. We bedreigen niemand, maar als er tot vrijdag geen oplossing komt in dit probleem, garanderen wij de rust niet meer’, zegt Bajnath.

De bushouders praten niet alleen over de minder prettige zaken. Er zijn volgens hen ook nieuwe positieve ontwikkelingen op het ministerie gaande.

Een heikel punt voor de bushouders en buschauffeurs, dat zich al ruim 10 jaren voordeed, is volgens Bajnath nu opgelost. De bushouders hebben jaren geklaagd over de controledienst van het ministerie van TCT. ‘Sinds de komst van het nieuwe hoofd bij Openbaar Vervoer is het probleem tot het verleden gaan behoren. De bushouders zijn blij daarmee en hopen dat het zo door mag gaan’, aldus  de PL-woordvoerder.

Somohardjo (PL) verwacht over twee jaar vervroegde verkiezingen

'Regering heeft geen antwoord op de problemen in het land'


Pertjajah Luhur-voorzitter Paul Somohardjo verwacht dat de regering haar regeertermijn niet zal uitzitten. Al over twee jaar verwacht hij vervroegde verkiezingen. Volgens de politicus heeft de regering geen antwoord op de problemen in het land, wat volgens hem tot uiting komt in de begroting die vorige maand aan De Nationale Assemblee (DNA) is aangeboden. 

'De regering zal het niet volhouden. De begroting is gehalveerd. Je kan geen beleid maken. Hoe ga je dan verder?', stelt de politicus vandaag, woensdag 21 oktober 2015, in de Ware Tijd.

Somohardjo voorziet dat de problemen in het land groter zullen worden wanneer de Suralco haar arbeiders afvloeit en ook arbeiders van andere bedrijven zoals Rosebel Gold Mines/IAmGold en contractors zonder baan komen te zitten. Ook de problemen in de rijstsector zullen toenemen, waardoor ook in die sector de onzekerheid zal toenemen.

Vooral de onthulling van de minister van Financiën dat recentelijk monetair is gefinancierd baart zorgen. Dat is volgens Somohardjo een voorloper wat het land te wachten staat. Monetaire financiering op grotere schaal zal leiden tot ontwaarding van de Surinaamse munt en stijging van de wisselkoersen, met als direct gevolg verdere daling van de koopkracht van burgers. Hij verwacht niet dat bilaterale steun veel soelaas zal bieden, omdat ook andere landen met grote problemen kampen.

'Alleen een wonder kan ze nog redden.' De PL-voorzitter heeft zijn achterban opgeroepen nog meer kernen op te richten en het veld in te trekken om potentiële kiezers warm te maken voor een vervroegde stembusgang.

Oud-HI bewindsman Tosendjojo: 'We hebben geroeid met de riemen die we hadden'

Tosendjojo reageert op opmerkingen huidig minister Burleson over zijn beleidsperiode


Oud-minister Don Tosendjojo van Handel en Industrie constateert, dat hij in de korte periode waarin hij aanzat (2014-2015) weinig beleid heeft kunnen maken. Hij wijt dit aan het verkiezingsjaar waarin hij aantrad en de krappe begroting. 'We hebben geroeid met de riemen die we hadden', zo zegt hij vandaag, woensdag 21 oktober 2015, in de Ware Tijd, in reactie op opmerkingen van zijn opvolgster Sieglien Burleson. 

Zij stelde kort na de vervanging van het beleidsteam vorige week, dat er de afgelopen jaren weinig is geïnvesteerd in samenwerking intern op het ministerie en met samenwerkende instituten. Voorts merkte Burleson op, dat er voor wat de diversificatie van de economie betreft niets was gepland, begroot en uitgevoerd. De minister stelde ook dat het consumentenbeleid niet optimaal is uitgevoerd.

Burleson wees erop dat zij niemand een trap na geeft, hetgeen Tosendjojo ook niet zo opvat. Hij stelt, dat er veel zaken in de pijplijn waren, maar dat wegens andere prioriteiten de opdracht werd gegeven om die aan te houden. Een daarvan is een eigen locatie voor het ministerie.

Hij zegt verder, dat het ministerie daarnaast heeft getracht om het consumentenbeleid goed uit te voeren en dat dit deels is gelukt via de afdeling Consumentenzaken in goede samenwerking met de Consumentenkring.

De oud-bewindsman juicht het toe dat er meer geld is begroot voor het ministerie, in vergelijking met toen hij minister was. De vorige begroting voor beleidsprogramma's was ruim Srd 8 miljoen. Voor volgend jaar is dit bedrag verruimd naar ruim Srd 33 miljoen. Tosendjojo heeft er vertrouwen in dat Burleson het ministerie goed zal leiden.

Suriname gaat 104.000 metrieke ton witte rijst jaarlijks exporteren naar Venezuela

Venezuela heeft in Suriname vervanger gevonden voor  rijstexporteur Guyana waarvan de import wordt stopgezet

 
Suriname zal 104.000 metrieke ton witte rijst per jaar exporteren naar Venezuela. Deze hoeveelheid vervangt een deel van het quotum dat Caracas importeerde uit buurland Guyana. Onder de PetroCaribe-overeenkomst leverde Guyana jaarlijks 210.000 ton rijst aan Caracas voor US$ 130 miljoen. Dit bericht Starnieuws woensdag 21 oktober 2015 op basis van een persbericht van 19 oktober van het in Londen gevestigde Argus Media.

Venezuela dat overhoop ligt met Guyana over een eeuwenoud grensgeschil, wil de invoer van Guyanese rijst volgende maand stopzetten. Vorige maand heeft Caracas de exporten tot 5.000 barrels per dag naar Guyana stopgezet.  Georgetown is voor zijn brandstofbehoefte nu aangewezen op Trinidad en Tobago. Met inbegrip van diesel, benzine, LPG en stookolie voor energiecentrales importeert Guyana ongeveer 8.000 barrels per dag aan olieproducten uit Trinidad en Tobago.

De levering van rijst dient als gedeeltelijke betaling voor de olieproducten die Suriname onder dezelfde overeenkomst importeert uit Caracas. Argus Media meldt dat het ministerie van Buitenlandse Zaken niet heeft aangegeven tegen welke prijs de rijst zal worden geleverd.

Op dit moment zijn verwerkers en exporteurs bezig een lading van 19.500 metrieke ton witte rijst te verschepen naar Venezuela voor 550 Amerikaanse dollar per ton. Elke verwerker of exporteur die voldoet aan de kwaliteitseisen van de Venezolanen, kan zijn product aanbieden.


Argus Media, die zich beroept op het ministerie van Buitenlandse Zaken, zegt dat het principeakkoord tussen Suriname en Venezuela in september 2014 al was bereikt, maar pas is getekend tijdens het eendaagse bezoek van president Nicolás Maduro afgelopen vrijdag aan Suriname.

Onder de PetroCaribe-overeenkomst levert het Venezolaanse staatsoliebedrijf PDVSA (Petróleos de Venezuela, S.A) ruwe olie en geraffineerde producten aan verschillende Caribische en Midden-Amerikaanse landen. Een deel van de betaling voor deze producten mogen de landen over een lange termijn tegen een lage rente betalen. Caracas accepteert een reeks van landbouwproducten en industriële producten als betaling, waaronder rijst, suiker, bonen en cement. Suriname heeft onder deze overeenkomst een quotum van 10.000 barrels per dag.

Nederlandse militairen in Suriname, een terugblik na 40 jaar onafhankelijkheid

Een beeld van de Nederlandse militaire aanwezigheid in Suriname


Vele honderden Nederlandse militairen vervulden in de jaren zestig en zeventig hun dienstplicht in Suriname. Het land en zijn bevolking, de patrouilles in de jungle maakten op hen een onuitwisbare indruk. Wat waren de taken en hoe opereerden de Nederland se troepen in Suriname? Dit lag politiek gevoelig, omdat Suriname vanaf 1955 geen kolonie meer was, maar een autonoom gebiedsdeel binnen het Nederlandse koninkrijk. 

Ellen Klinkers schetst in 'De troepenmacht in Suriname. De Nederlandse defensie in een veranderende koloniale wereld 1940 - 1975' een beeld van de Nederlandse militaire aanwezigheid in Suriname.

De Tweede Wereldoorlog als keerpunt 
Het chronologisch opgebouwde boek begint met de oorlogsjaren 1940 - 1945. Het strategisch belang van Suriname school in de bauxietwinning, die essentieel was voor de Amerikaanse vliegtuigindustrie. Daarom besloten de Amerikanen tot een militaire interventie in Suriname toen Nederland de defensie in zijn kolonie niet op orde kreeg. Na de oorlog nam Nederland de defensie weer over. Intussen dienden Surinaamse militairen in de dekolonisatie oorlog om Nederlands - Indië en later in de Korea - oorlog.

Tussen terughoudendheid en dreiging
De Tweede Wereldoorlog bracht wereldwijd een dekolonisatiegolf op gang. Ook Suriname kreeg vanaf 1955 autonomie binnen het koninkrijk. Voor de overwegend Nederlandse troepenmacht betekende de nieuwe status dat zij terughoudend moest zijn in interne Surinaamse aangelegenheden . Maar, tegelijkertijd werd de Surinaamse bevolking politiek bewuster, leek de communistische dreiging via Cuba te groeien en ontstond er een conflict met Guyana over het zuid westelijk grensgebied.

Onafhankelijkheid en de Surinaamse Krijgsmacht 
Vanaf de jaren zeventig volgden de politieke en maatschappelijke ontwikkelingen elkaar in snel tempo op. De doorbraak kwam in 1974 met de aankondiging van de onafhankelijkheid en de beslissing dat Suriname over een eigen krijgsmacht wilde beschikken. Terwijl de politieke spanningen opliepen werd in minder dan één jaar de troepenmacht omgevormd tot de Surinaamse Krijgsmacht. De Nederlandse militairen verlieten Suriname voorgoed.

Ellen Klinkers is als onderzoeker verbonden aan het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde en gespecialiseerd in de geschiedenis van Suriname. Zij heeft dit boek in opdracht van en bij het Nederlands Instituut voor Militaire Historie geschreven. Zij schreef eerder 'De geschiedenis van de Nederlandse politie in Suriname'.

ISBN: 9789089536648 
Paperback 
Geïllustreerd 
21 x 22.5 cm 
284 blz. 
Verschenen: Oktober 2015 
Uitgeverij Boom 
Omslagontwerp: Boekhorst Design

Meer aanzien voor Algemeen Bureau voor de Statistiek

ABS wordt Nationaal Statistiek Systeem


Het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) wordt, als het aan minister Mohamed Noersalim van Binnenlandse Zaken ligt, naar een hoger niveau getild. De bewindsman heeft gisteren, de Internationale Dag van de Statistiek, beloofd investeringen te doen om het statistiekwezen binnen afzienbare tijd naar een hoger niveau te tillen door deze tot Nationaal Statistiek Systeem te vernoemen. 'Eenieder weet dat een gebrek aan statistieken de kans op intuïtief beleid verhoogt en ook barrières veroorzaakt voor potentiële investeerders.'

De minister wil het ABS in staat stellen makkelijker aan betrouwbare informatie te komen. De minister onderstreepte dat tegenover het recht op adequate statistieken, de plicht tot meewerken aan relevante onderzoeken staat.

ABS-directeur Iwan Sno is enorm blij met de toezegging van de bewindsman en is ervan overtuigd, dat de respons naar het ABS zal verbeteren met een dergelijke ingreep van de regering. Hiervoor zal wel de wet aangepast moeten worden. De directeur noemt het Jamaicaanse systeem als voorbeeld, waarbij de statistiekautoriteit zelfs toegang heeft tot data van de lokale belastingdienst.

De vertegenwoordiger van het Verenigde Naties Ontwikkelingsprogramma (UNDP) Armstrong Alexis, onderstreepte in zijn toespraak ook dat betrouwbare data noodzakelijk zijn voor goed beleid. 'Het mag dan saai zijn, maar het is een belangrijk element in de ontwikkeling van uw mooie land', zei hij.

Alexis riep zowel ondernemers, academici, ambtenaren als studenten op 'verder te kijken dan de cijfers en deel te nemen aan het proces van het gebruik van statistieken om hun besluitvorming op welk gebied dan ook te versterken'. Hij gaf aan dat het UNDP en de andere VN-organisaties deze inspanningen zullen blijven ondersteunen.-krijgt-hogere-status/#ixzz3pCcdihts

Stichting Wiesje opent deuren Woonzorgcentrum

Initiatiefneemster Gerda Havertong: 'Dit is voor Suriname'
 
(Bron foto: Ernst Noorman, Ned. ambassadeur/Twitter)

'Help mij, want het is nog niet klaar'
 

Stichting Wiesje heeft gisteren de deuren geopend van haar Woonzorgcentrum. Initiatiefneemster van de Stichting Wiesje, Gerda Havertong, werd haast bedolven onder de felicitaties, de complimenten en de ‘krakti’s’, aldus Starnieuws vandaag, woensdag 21 oktober 2015. 'Dit is niet voor mij en niet door mij alleen gedaan. Dit is voor Suriname. We hebben nu alvast plek voor acht bewoners, mensen met dementie.' De eerste bewoners gaan in november hun intrek nemen.

De donateurs zijn stuk voor stuk onder de indruk van het geleverde werk. De eerste steen werd gelegd in oktober vorig jaar. Hoewel de woonunit ruim, modern en strak is ontworpen heerst er toch een familiare sfeer. De slaapruimten zijn op elkaar aangesloten en beschikken over een eigen, aangepast, bad en toilet. Er kunnen acht personen wonen en hoogwaardige zorg genieten van het inwonend personeel. De eerste woonruimte heeft meer dan Euro 300.000 gekost.

De stichting is vernoemd naar de moeder van Havertong. 'Ze heette Heloise Havertong-Nooitmeer. Wiesje was haar bijnaam. We zijn al zestien jaren bezig, maar dit is het ultieme voor mij: kwaliteit van leven geven aan mensen die het echt niet meer weten. Vierentwintig uren zorg, zorg die er toe doet, want als je het niet meer weet, moeten anderen voor je zorgen.'

Er moeten nog drie woonruimtes en een hoofdgebouw verrijzen op het terrein aan de Kanagaweg, meer bekend als ‘trimbaan’. Dat gaat totaal Euro 1.2 miljoen kosten. 'Ik ben trots, want anderen hebben mijn missie tot hun missie gemaakt. Maar, ik roep op, moreel appel noem ik dat, help mij. Het is nog niet klaar. We hebben nog meer mensen nodig.'

Dewi Amatsoemarto nieuwe directrice ministerie van Binnenlandse Zaken

Ontheven directeur Moensi wordt ingezet voor uitvoering speciale projecten


Adyai Moensi is sinds gisteren ontlast van zijn taken als directeur van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Dit bevestigt minister Mike Noersaliem vandaag, woensdag 21 oktober 2015, op Starnieuws. De plaats van Moensi wordt ingenomen door Dewi Amatsoemarto.

Juriste Amatsoemarto was enige tijd geleden directeur van de stichting Volkshuisvesting. Zij was voorzitter van het wetenschappelijk bureau van de  Pertjajah Luhur. Amatsoemarto heeft besloten de vernieuwingsbeweging onder leiding van Raymond Sapoen te ondersteunen.

Noersaliem zegt, dat Moensi ingezet zal worden voor het uitvoeren van speciale projecten. Hij zal zaken die te maken hebben met de verkiezingen aanpakken. Deze blijven vaak liggen na de verkiezingen. Moensi zal ook ter beschikking zijn van de minister. Het besluit om Amatsoemarto te benoemen als waarnemend directeur van Binnenlandse Zaken is al genomen.

Eerder werd Gustaaf Samijadi, onderdirecteur Algemeen Beheer, ook vervangen. In zijn plaats is Vergillio Rebin gekomen. Enrique Ralim die eerder bij de Voorlichting heeft gezeten bij Binnenlandse Zaken, is teruggekeerd in deze functie. Hij was overgeplaatst naar het ministerie Landbouw, Veeteelt en Visserij. Ook Samijadi wordt volgens Noersaliem ingezet als adviseur op het kabinet van de minister.

Ministerie van OWC verschuift ouderochtend naar de middag...

Ministerie wil met maatregel voorkomen dat effectieve schooluren verloren gaan


Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) breekt met het systeem van de ouderochtend. Onderdirecteur Muriël Hoepel heeft de schooldirecteuren per brief geïnformeerd, dat er voortaan oudermiddagen moeten worden gehouden. Met deze maatregel wil het ministerie voorkomen, dat effectieve schooluren verloren gaan. Minister Robert Peneux zegt, dat deze maatregel niet voor problemen zal zorgen, zo bericht de Ware Tijd vandaag, woensdag 21 oktober 2015.

Volgens hem worden ouderochtenden slecht bezocht, omdat in de praktijk blijkt dat ouders zich niet makkelijk kunnen vrijmaken. Hij vindt dat leerlingen zoveel mogelijk effectief les moeten volgen. De maatregel geldt voor leerlingen vanaf het basisonderwijs tot VOS-niveau. Met deze maatregel wil hij de ouderparticipatie en ouderbetrokkenheid vergroten.

Als blijkt dat de opkomst op de oudermiddagen beneden verwachting blijft, zal onderzoek gedaan worden naar de oorzaak. Peneux stelt, dat er geklaagd wordt dat kinderen naar school gaan, maar dat de resultaten toch slecht zijn.
Hij denkt dat als ouders weten wat hun kinderen nalaten, gerichter gewerkt kan worden om betere resultaten te bereiken.

De minister is van oordeel dat de opvoeding van het kind afhankelijk is van zowel de ouders als de leerkrachten en ook van het milieu waarin het kind zich beweegt en opgroeit.

Op de AMS (Algemene Middelbare School) heeft de schoolleiding besloten geen oudermiddagen te houden, maar ouders op de zaterdagochtend te ontvangen. Dit model op de AMS is gekozen om ouders die ver van de school wonen niet extra 's middags te belasten. De opkomst van de ouderochtend van de AMS afgelopen zaterdag was met ongeveer de helft van het aantal ouders goed te noemen, zo schrijft de Ware Tijd.

Beantwoording vragen Tweede Kamerleden over vermiste Hi-Jet helikopter door minister Koenders laat op zich wachten

Vragen liggen volgens Koenders meer op terrein van DefensieMinister Pengel treedt op tegen ziekenhuisafval, terwijl ReComSur al bezig was en is met verplaatsing afval

(Bron foto: SCTV, Surinaams Chinees Televisie Station)
Al het afval moet dinsdag 27 oktober verwijderd zijn van terrein bij Commissaris Weytinghweg


Minister Patrick Pengel van Volksgezondheid heeft meteen gehandeld na het verschijnen van het artikel gisteren op Starnieuws over ziekenhuisafval op een terrein in een zijstraat van de Commissaris Weytinghweg. Het bedrijf ReComSur (Recycling Company Suriname) moet het afval terstond opruimen. Volgende week dinsdag moet alles zijn verwijderd. Het opruimen is gisteren meteen begonnen, aldus Starnieuws vandaag, woensdag 21 oktober 2015. Overigens berichtte gisteren de Ware Tijd, dat ReComSur al bezig was en is met het verplaatsen van het afval naar een nieuwe locatie aan de Sir Winston Churchillweg, niet ver van de nieuwe Staatsolie-raffinaderij. Het artikel en de reactie van de bewindsman lijken dan ook voor de bühne te zijn.

De bewindsman is geschrokken van de situatie die hij aantrof. Het verwijderen van het afval moet van hem wel onder toezicht van milieu-inspecteurs gebeuren en het ministerie zal dagelijks de gang van zaken controleren. Afgesproken is verder, dat naast de bewaking, waarvoor ReComSur zal zorgendragen, ook de politie een oogje in het zeil zal houden in de omgeving.

De bewindsman heeft de nieuwe opslaglocatie geïnspecteerd en heeft geconstateerd dat de faciliteiten daar veel beter zijn. Nadat alles gecontroleerd is door de autoriteiten, zal ReComSur opnieuw toestemming krijgen om het ziekenhuisafval te verwerken. Maar, eerst moet het terrein op Leiding in orde zijn gemaakt.

Eigenaar van het terrein, Dennis Tjoen A Choy, is blij met de gang van zaken. Het VHP-Assembleelid Asiskumar Gajadien zegt ingenomen te zijn dat de minister nu actie aangekondigd heeft, terwijl het ook al eerder had gekund.

'Ik blijf erbij dat de instanties verweten moet worden van op z'n minst laksheid en het niet nauw nemen met de belangen van de samenleving. Als ik met moeite contact heb gehad met het NIMOS (Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname), word ik voorgehouden dat zij weinig kan doen omdat er geen Milieuwet is. Het NIMOS, andere instanties en de samenleving dienen te weten, dat het Wetboek van Strafrecht dit jaar gewijzigd is en duidelijk is over milieuverontreiniging. We praten al gauw over ten hoogste twaalf jaar gevangenisstraf conform artikel 225a. Maar, de instanties treden niet op', zegt Gajadien.

Milieuverontreiniging

Artikel 225a

Degene die opzettelijk en wederrechtelijk een stof op of in de bodem, in de lucht of in het oppervlaktewater brengt, wordt gestraft:
1°. met gevangenisstraf van ten hoogste twaalf jaren en geldboete van de vijfde categorie, indien daarvan gevaar voor de openbare gezondheid of levensgevaar voor een ander te duchten is;
2°. met gevangenisstraf van ten hoogste vijftien jaren en geldboete van de vijfde categorie, indien daarvan levensgevaar voor een ander te duchten is en het feit iemands dood ten gevolge heeft.

Artikel 225b

Degene aan wie schuld te wijten is, dat wederrechtelijk een stof op of in de bodem, in de lucht of in het oppervlaktewater wordt gebracht, wordt gestraft:
1°. met gevangenisstraf van ten hoogste twee jaren en geldboete van de vierde categorie, hetzij met één van beide straffen, indien daarvan gevaar voor de openbare gezondheid of levensgevaar voor een ander te duchten is;
2°. met gevangenisstraf van ten hoogste drie jaren en geldboete van de vierde categorie, hetzij met één van beide straffen, indien daarvan levensgevaar voor een ander te duchten is en het feit iemands dood ten gevolge heeft


(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)