donderdag 22 oktober 2015

Onderwijsbonden geen voorstander oudermiddag

'MinOWC met niet de tijd van leerkrachten gebruiken'


'Wij doen zoveel voor leerlingen in onze vrije tijd en worden niet ervoor betaald'


De onderwijsvakorganisaties FOLS (Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname) en de Bond van Leraren (BvL) zijn tegen invoering van oudermiddagen, die in de plaats komen van de ouderochtenden. Radjinder Ramnath, ondervoorzitter van de BvL, vindt dat het ministerie niet de tijd van de leerkrachten moet gebruiken, maar de tijd van de leerlingen en dat is ‘s morgens. 

Hij zegt vandaag, 22 oktober 2015, in de Ware Tijd, dat alles van het buitenland wordt overgenomen, maar de hoogte van het salaris niet. 'Wij doen zoveel voor leerlingen in onze vrije tijd en worden niet ervoor betaald. Wij hebben zoveel ingeleverd.'

Ramnath vraagt zich af waarom de leerkrachten moeten inleveren en de ouders niet.

Marcelino Nerkust, voorzitter van de FOLS, stelt dat niet alle ouders hun werk 's middags kunnen verlaten. Leerkrachten die studeren op avondopleidingen kunnen volgens hem geen vrij nemen. 'Je kan ze niet verplichten om te verzuimen.'

Hij zegt ook, dat bij de avondopleidingen gelet wordt op het aanwezigheidspercentage en voegt hieraan toe dat ouders bewust gemaakt moeten worden van hun verantwoordelijkheid. 'De ouders zijn zich hiervan onvoldoende bewust. Zij willen dat de school alles moet oplossen.' Nerkust praat van een gedeelde verantwoordelijkheid. 'Wij kunnen niet alles op effectieve lesuren gooien. Dit kan niet steeds naar voren worden geschoven.' Hij zegt dat er al heel veel irritatie is onder zijn leden, door maatregelen van het ministerie.

De FOLS pleit voor behoud van de ouderochtend en om daarbij te kijken naar een model waarbij de leerlingen niet weggestuurd hoeven te worden. Hij zegt dat het ministerie het accent meer bij de ouders moet leggen. De vakbondsleider is er niet van overtuigd dat door het invoeren van oudermiddagen de ouderparticipatie zal toenemen. Nerkust waarschuwt voor een averechtse werking van deze maatregel.

Twee agenten beschoten bij pompstation Sta. Maria op Curaçao

Agenten wilden een verdachte auto tot stoppen dwingen

Auto, SUV, enkele uren later aangetroffen te Gato


Een vrouwelijke agent moest vanochtend, donderdag 22 oktober 2015, onder het mes, nadat zij en haar collega in de nachtelijke uren door onbekende mannen ter hoogte van pompstation Sta. Maria werden beschoten. De vrouw werd in de heup geraakt. De politie heeft teruggeschoten op het voertuig, een witte Kia Sportage. Het is niet bekend of de inzittenden zijn geraakt, zo bericht de Amigoe. 
 
Politiewoordvoerder Imro Zwerwer legde vanochtend uit, dat de patrouillerende agenten bezig waren met routinecontroles in de nacht, toen zij de verdachte auto met daarin mogelijk Latijns-Amerikaanse mannen op de Rooseveltweg ter hoogte van Yumuri opmerkten. De mannen werden gemaand tot stoppen. Dat deden zij ook, maar na een moment van twijfel. Toen de agenten het voertuig wilden benaderen om controles te doen, werd er vanuit het voertuig gericht op hen geschoten.

Beide agenten werden met spoed naar het St. Elisabeth Hospitaal gebracht. De gezondheidstoestand van beide agenten is stabiel, aldus de politiewoordvoerder. Volgens niet-officiële berichten werd de agente na de operatie opgenomen op de intensieve zorgafdeling.

Inmiddels is het gebruikte voertuig gevonden. Althans, dat is wat het betreffende politieteam gaat onderzoeken. De politie rukte enkele uren na de schietpartij uit naar Gato, waar een SUV in beslag werd genomen die waarschijnlijk werd gebruikt tijdens de schietpartij. De achterkant van die SUV was door een of meerdere kogelinslagen beschadigd. De eigenaar van de garage waar de SUV en andere voertuigen zijn gevonden en een andere man zouden daar zijn aangehouden. Het voertuig zou bij een verhuurbedrijf in Montaña door lokale personen zijn gehuurd. Bronnen melden dat er tevens bloedsporen in het voertuig zijn aangetroffen. Of dat klopt, wordt later door de politie bekendgemaakt.De schietpartij heeft voor veel commotie gezorgd op het eiland. De sociale media staan vol met beterschapswensen, maar zoals altijd ook met kritiek jegens (de manier van optreden van) de agenten zelf. Sommige agenten met jaren ervaring hebben gereageerd op het incident, maar ook op de kritiek. Zo schrijft één van hen op zijn Facebook-pagina: ‘Couch-experts having big words again’.

Politiewoordvoerder Zwerwer gaf vanochtend aan dat de agenten de verdachten wel degelijk conform de wettelijke procedure hadden benaderd.

Statenlid voor MFK en tevens niet-actieve agent Gilmar ‘Pik’ Pisas had kritiek op minister van Justitie Nelson Navarro (PAIS), die weinig zou doen om de agenten te beveiligen. Hij had het onder andere over de kogelvrije vesten waarover de meeste agenten niet beschikken, en benadrukte ook dat slechts een groep agenten het gekozen nieuwe dienstwapen (van het merk Glock) heeft ontvangen.
De politiebonden zullen door de politietop worden ingelicht over het incident en de volgende te nemen stappen, aldus Zwerwer. Ook met het politiepersoneel zal worden vergaderd, voegde hij toe. Tevens zullen de bonden ook met hun leden vergaderen over het incident.

De politie was in de middaguren bezig met diverse huiszoekingen. De verdachten waren voor het ter perse gaan van deze krant nog voortvluchtig. De politie roept iedereen die informatie heeft over deze zaak op om die door te geven aan de politie via de telefoonnummers 917 of 108 (anoniem).

Minister Navarro is vandaag aanwezig bij de wekelijkse persconferentie van de ministers bij Fort Amsterdam. Dan zal er waarschijnlijk meer informatie over het incident worden gegeven. Hij betreurt het incident en wenst de agenten beterschap toe.

VS onderschept tussen oktober 2013 en oktober 2014 15 ton cocaïne en 8 ton marihuana vanaf vliegvelden Hato en Reina Beatrix

Minister Koenders zendt evaluatie FOL naar 2e Kamer en regering Curaçao en Aruba

563 Vluchten uitgevoerd waarvan slechts 5 vanaf Aruba


De Amerikaanse autoriteiten hebben van oktober 2013 tot en met september 2014 bijna 158 ton cocaïne en acht ton marihuana onderschept vanaf de vliegvelden Hato en Reina Beatrix. Dat blijkt uit de jaarlijkse evaluatie van de Amerikaanse Forward Operating Locations (FOL), die door minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken op 12 oktober is gestuurd naar de Tweede Kamer en naar de Curaçaose en Arubaanse regering. Dit bericht de Amigoe vandaag, donderdag 22 oktober 2015.
 
Uit de cijfers blijkt dat de hoeveelheid drugs is gehalveerd in vergelijking met de periode tot en met september 2013, toen er 320 ton cocaïne en 19 ton marihuana werd onderschept. Maar de resultaten verschillen sterk van jaar tot jaar. In de voorgaande periodes ging het om 152, 117 en 154 ton cocaïne en om tien, twee en drie ton marihuana. Naast cocaïne en marihuana werd in de evaluatieperiode ook drie kilo heroïne onderschept.

Koenders meldt verder dat er in totaal 563 vluchten werden uitgevoerd, waarvan overigens slechts vijf vanaf Aruba.

Een kleine honderd vluchten werden uitgevoerd boven Colombia, dat tijdens die vluchten werd vertegenwoordigd door de zogeheten host nation riders. 'Deze waarnemers moeten meevliegen op vluchten die de grenzen met derde landen overschrijden', aldus Koenders.

De minister schrijft dat de samenwerking met de Curaçaose en Arubaanse overheden en met de Commandant der Zeemacht goed is verlopen en dat ander vliegverkeer vanaf Hato en Reina Beatrix op geen enkele manier is belemmerd.

De samenwerking tussen de Verenigde Staten, Curaçao, Aruba en Nederland is vastgelegd in het FOL-verdrag. Koenders vroeg de Tweede Kamer onlangs om de samenwerking voort te zetten tot oktober 2021.

Ministerie van Arbeid heeft nieuwe directeur, Jimmy Belfor

Van 2013 tot zijn benoeming per 1 oktober nam Belfor waar als directeur

Glenn Piroe aangesteld als onderdirecteur onderdirectoraat Juridische en Internationale Zaken


Jimmy Belfor is op 1 oktober aangesteld als de nieuwe directeur van het ministerie van Arbeid. Op dezelfde dag werd Glenn Piroe benoemd tot onderdirecteur van het onderdirectoraat Juridische en Internationale Zaken (JIZ). Beide juristen zijn al ruim 20 jaar verbonden aan het ministerie, zo heeft het ministerie woensdag 21 oktober 2015 in een persbericht laten weten.

Zowel Belfor als Piroe zijn als juridische medewerkers op het ministerie begonnen, tijdens hun rechtenstudie. De invulling van deze directiefuncties moet volgens het ministerie worden gezien als 'een pragmatische benadering van het concept decent work'.

Minister Soewarto Moestadja van Arbeid vindt, dat personeel in het algemeen kansen moet krijgen op de werkvloer met de bedoeling dat ze kunnen werken aan de eigen economische en sociale ontwikkeling. 'Als wij als land hierin slagen zullen bedrijven en de overheid zeker hiervan profiteren, omdat ze verzekerd zullen zijn van gemotiveerde werknemers.'

De bewindsman zegt verder, dat decent work niet alleen een aangelegenheid is van de private sector,
'de overheid vervult een voorbeeldfunctie bij het promoten hiervan'. Hij hoopt dat met deze benadering een aanzet is gegeven dat de publieke sector zijn eigen kader gaat waarderen.

Belfor heeft vanaf 2013 tot zijn benoeming op 1 oktober waargenomen als directeur. Daarvoor heeft hij 19 jaar de functie van onderdirecteur JIZ ingevuld. Hij is sinds1997 voorzitter van de Ontslagcommissie en sinds enkele jaren plaatsvervangend voorzitter van het Arbeids Adviescollege.

Piroe was sinds 1999 hoofd van de afdeling Internationale Zaken. Hij zit in de Ontslagcommissie als plaatsvervangend voorzitter.

In het Arbeids Adviescollege is hij vanaf 2004 plaatsvervangend lid. Piroe is ook voorzitter van de tripartiete Implementatie commissie Decent Work Country Program voor Suriname.

Minister Pengel: 'Niet de regering laat 500 verpleegkundigen uit Midden-Java halen'

Bewindsman vermoedt dat het gaat om een particulier initiatief


Minister Patrick Pengel van Volksgezondheid laat vanmiddag, donderdag 22 oktober 2015, via Starnieuws weten, dat het niet de regering is die 500 verpleegkundigen uit Midden-Java laat halen. Het initiatief is niet uitgegaan van het ministerie van Volksgezondheid, Buitenlandse Zaken of het Kabinet van de President of vicepresident. Vermoedelijk gaat het om een particulier initiatief.

Het provinciaal bestuur van Midden-Java heeft bekendgemaakt, dat de verpleegkundigen naar Suriname gestuurd worden op verzoek van de Surinaamse autoriteiten om te voorzien in de toenemende vraag naar medische professionals in de verschillende ziekenhuizen, vooral als het gaat om het behandelen van patienten met nierfalen.

 De minister heeft nog niet kunnen vaststellen wie achter dit initiatief zit.

'Het zorglandschap kent de afgelopen jaren een sterke groei aan particuliere zorgcentra. Het is publiek geheim dat particuliere zorgcentra putten uit de bron van verpleegkundigen vanuit de zorginstellingen. Het gaat om dubbele banen. Door overbelasting gaat de kwaliteit van de zorg sterk achteruit', aldus de minister.

Het aantal chronische niet-overdraagbare aandoeningen is sterker gestegen dan de capaciteit van de reguliere zorginstellingen. Het gaat om een maatschappelijke issue die volgens Pengel een integrale aanpak vereist.

De procedure voor het aantrekken van krachten uit het buitenland is, dat zij zich moeten melden bij het ministerie van Volksgezondheid en de inspectie. De mensen die nu mogelijk vanuit Indonesië  komen zullen een screening moeten ondergaan. Zij kunnen alleen tewerkgesteld worden in een instelling nadat het ministerie van Volksgezondheid hier goedkeuring aan heeft gegeven.

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

SASur mag van rechter terrein staatszender SRS verkopen

Auteursrechten- organisatie wil overleg met SRS


De Stichting Auteursrechten Suriname (SASur) heeft toestemming gekregen van de rechter om het terrein waarop staatsradio SRS is gevestigd te verkopen. De beslissing werd gisteren genomen door de raadkamer van het Hof van Justitie.

Prim Ramlal, voorzitter van SASur, bevestigt vandaag, donderdag 22 oktober 2015, op Starnieuws dat de raadkamer toestemming heeft gegeven om het terrein te verkopen. 'Wij staan open voor om via overleg deze kwestie op te lossen', zegt Ramlal. Hij wil niet verder ingaan op deze zaak.

SASur heeft meteen na de uitspraak van de raadkamer een brief geschreven naar SRS met het verzoek om deze kwestie te bespreken.

Vernomen wordt dat de Raad van Toezicht en de directie van SRS in spoedoverleg zijn. Directeur Guno Ravenberg zegt in een reactie, dat deze kwestie besproken is met vicepresident Ashwin Adhin samen met Vivian Gordon, voorzitter van de Raad van Bestuur. Advocate Monique Vos zal de zaken verder afhandelen.

Bijzonder transport op Curaçao van een helikopter

Defecte Amerikaanse Kustwachthelikopter vervoerd naar Amerikaanse Forward Operation Location

 
Een bijzonder tafereel afgelopen maandag in de omgeving van luchthaven Hato: daar was de Amerikaanse kustwachthelikopter niet te zien in de lucht, maar op de aanhanger van een vrachtwagen. Dit meldt het Antilliaans Dagblad donderdag 22 oktober 2015.

De heli, die normaal gesproken op het dek van het stationsschip Friesland staat en meehelpt bij de counterdrugsoperaties had te kampen met een technisch mankement.

Uit voorzorg is de heli vervolgens op een aanhanger gezet en naar de Amerikaanse Forward Operation Location (FOL) gebracht ter reparatie. Hoe lang het toestel uit de lucht blijft is niet duidelijk.

Regering Curaçao steunt Isla in door haar aangespannen Kort Geding tegen onder andere SMOC

Isla tracht in Kort Geding derdenbeslag van 75 miljoen gulden op te heffen

'Regering heeft de taak levering van water en stroom te garanderen'


De regering steunt de Isla-raffinaderij en verschillende stakeholders in het Kort Geding dat zij heeft aangespannen om het derdenbeslag van 75 miljoen gulden dat geëist wordt door milieugroeperingen op te heffen. Dat blijkt uit een schriftelijke verklaring die de regering heeft opgesteld, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 22 oktober 2015.

Raul Henriquez, secretaris van de ministerraad, zegt dat het besluit is genomen, omdat de regering de taak heeft de levering van water, stroom te garanderen. 'Met het oog op de mogelijke gevolgen en effecten die een beslaglegging kan hebben voor de veiligheid, de continuïteit in de levering van brandstof en rekening houdend dat een dergelijke situatie verschillende ontwikkelingen in de Curaçaose samenleving kan benadelen, heeft de regering ervoor gekozen om zich te verenigen met de stakeholders en Refineria Isla om de beslaglegging van tafel te krijgen', aldus de verklaring.

 In de verklaring wordt ook gerept over de verantwoordelijkheid die de regering heeft om de stabiliteit, veiligheid, rust en de sociaaleconomische situatie in het algemeen te garanderen.

'De levering van energie, dus van water, stroom en benzine, maakt een groot deel uit van de garanties die de regering moet geven. Dat betekent dus dat de regering van Curaçao niet een directe of indirecte bedreiging kan accepteren voor de continuïteit van onder andere de levering van energie, de productie van water en stroom, de nooddiensten, een bedreiging voor de werkgelegenheid, onze luchthaven.'

Het besluit is genomen nadat de ministerraad gisteren vergaderde met het Multidisciplinaire Projectteam (MDPT) dat belast is met de modernisering van de Isla-raffinaderij, Curoil, Refineria Isla, Aqualectra en vertegenwoordigers van verschillende vakbonden van werknemers bij de raffinaderij en het Directoraat voor Risicocontrole en Calamiteitenbeleid.

Op 15 oktober lieten de Stichting Humanitaire Zorg Curaçao, de stichting Schoon Milieu Op Curaçao (SMOC) en een groep burgers een derdenbeslag van ruim 75 miljoen gulden leggen bij onder andere Curoil, MCB Bank, Aqualectra, Asphalt Lake Recovery en de aandelen in Refineria Isla Curaçao bv.

Korps Politie Curaçao (KPC): Agressie jegens agenten zal niet worden getolereerd

Mensen reageren steeds vaker agressief bij aanhoudingen of andere contacten met politie


Wederom waarschuwt het Korps Politie Curaçao (KPC) dat de agressie jegens agenten niet zal worden getolereerd. Eerder heeft de politie al zo’n waarschuwing doen uitgaan. Zonder resultaat lijkt het, want in een schriftelijke verklaring wijst het KPC nu weer op het feit dat mensen steeds vaker agressief reageren wanneer zij worden aangehouden of wanneer zij in contact komen met de politie, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 22 oktober 2015.

'In het kader van het werk van de politie om publieke orde en de veiligheid van de gemeenschap te garanderen, moeten burgers worden benaderd om ze aan een controle te onderwerpen en in sommige gevallen heeft de politie de plicht tot aanhouding over te gaan van degene die zich schuldig heeft gemaakt aan een strafbaar feit', aldus het KPC.

'Het is opmerkelijk dat agressie, beledigingen en verweer onder de bevolking jegens de politieagent toeneemt. Dit gebeurt ondanks het feit dat agenten zich professioneel en netjes opstellen', stelt het KPC.

In de verklaring benadrukt de politie, dat zij geen enkele vorm van intimidatie, bedreiging of belediging zal accepteren bij het uitvoeren van haar taak. 'Al het geweld, de weerstand en de verhindering waar de agenten mee te maken zullen krijgen tijdens het uitvoeren van hun taken, zal de kop in worden gedrukt waarbij de agenten zich altijd aan de wet zullen houden.'

'Ik heb alle ruimte om de politie in te schakelen om delen directie SBB terstond in de boeien te laten slaan'

RGB-minister Relyveld: 'CLAD-rapport zeer bezwarend voor de directie'
 

Minister Steven Relyveld van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) heeft alle redenen om delen van de directie van de Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) terstond door de politie in de boeien te laten slaan. Het is echter het bestuur van de SBB, dat afgelopen maandag besloot om SBB-directeur Pearl Jules te ontslaan en vijf andere leden van de directie op non-actief te stellen, zo bericht vandaag, donderdag 22 oktober 2015, het Dagblad Suriname.

De bewindsman stelde maandag tijdens een informatiebijeenkomst met personeelsleden dat hij de constateringen van de Centrale Landsaccountantsdienst (CLAD) terstond een administratiekantoor in de arm heeft genomen om de waarheid van de bevindingen te toetsen. 'Het rapport is maandag uitgekomen en ik mag u zeggen dat het rapport zeer, zeer, zeer bezwarend is tegen de directie. Zo erg dat ik alle ruimte heb om de politie in te schakelen om althans delen van de directie terstond in de boeien te laten slaan', zei Relyveld.

Het SBB- bestuur is maandag met spoed bij elkaar gekomen om zaken tot het fijnste te bespreken. Volgens de minister bleef de directie, onder leiding van Jules, steeds ontkennen enige betrokkenheid te hebben gehad met de feiten die in het CLAD-rapport zijn gepresenteerd. De minister gaf aan dat er zaken zijn geconstateerd, waarbij zware leningen aan zowel directieleden en anderen zijn verstrekt. Opmerkelijk is dat het saldo van de leningen op onverklaarbare wijze op nihil zijn gebracht.

Relyveld fronst zijn wenkbrauwen over het aantal directieleden van 21, van wie 1 algemeen directeur en 5 directeuren. De rest zijn onderdirecteuren. 'Ik begin mijn personeel altijd eerst te verdedigen. Ik verdedig je totdat het tegendeel is bewezen. Dan mo loes joe', aldus de minister. Het ministerie moet vanwege de ontheffingen, nog steeds opdraaien voor alle salarissen van op non-actief gestelde directieleden. Slechts de ontslagen Jules krijgt niets meer.

Aanleiding voor dit alles is een bedrag van Srd 72 miljoen dat niet verantwoord kan worden. Het in de arm genomen administratiekantoor heeft geconstateerd, dat bij de SBB belastinggelden zijn ingehouden, maar niet aan de Belastingdienst zijn overgedragen en ook nergens te vinden zijn. Uit het onderzoek van de CLAD blijkt onder andere, dat de directiesecretaresse maandelijks een salaris van Srd 17.000 toucheert. De directeur verdient Srd 30.000 en bedrijfsmiddelen worden gebruikt om renteloze leningen te verstrekken aan personeel. Er worden dure reizen ondernomen naar het buitenland onder de noemer dienstreizen en het uitgebreid en modern wagenpark roepen vraagtekens op. Tijdens die reizen zijn apparaten gekocht zoals laptops en iPads, die ook in Suriname aangeschaft hadden kunnen worden.

Het kan volgens de bewindsman er niet in, dat de dienst beschikt over 127 dienstvoertuigen, waarvan er 25 dit jaar zijn aangeschaft. Er wordt meer geld uitgegeven dat de staat ter beschikking stelt. Onderzoek heeft uitgewezen, dat de leiding van SBB gelden uit onder andere concessierechten ten eigen bate gebruikt naast de Srd 14 miljoen subsidie die er wordt verstrekt. Geld uit concessierechten moeten worden gestort in de staatskas. Het is vooralsnog niet uitgesloten dat er meer koppen in deze kwestie zullen rollen

Geen Surinaams standpunt in escalerend conflict Palestina-Israël

Ministerie van Buiten- landse Zaken zwijgt


De golf van geweld die Israël en de Palestijnse gebieden sinds begin oktober overspoelt, richtte de wereldwijde schijnwerpers opnieuw op het Israëlisch-Palestijns conflict. Het is de sterkste escalatie sinds de Gaza-oorlog in 2014. In navolging van andere landen in Zuid-Amerika heeft Suriname in VN-verband Palestina als onafhankelijke staat erkend. President Desi Bouterse heeft indertijd aan de Palestijnse president en aan de Verenigde Naties laten weten, dat Suriname overgaat tot erkenning van Palestina. Bouterse ging daarbij uit van de grenzen van 1967, zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, donderdag 22 oktober 2015.

Het ging zelfs zo ver in 2013, dat toenmalig minister van Buitenlandse Zaken, Winston Lackin, zei dat Suriname de samenwerking met Palestina wilde versterken. De gelegenheid om dit standpunt kenbaar te maken, werd ook aangegrepen tijdens het bezoek van een Palestijnse delegatie in 2013.
Suriname heeft goede relaties met zowel Palestina als Israël.

De redactie van het Dagblad Suriname benaderde het ministerie van Buitenlandse Zaken voor een reactie op de stand van zaken betreffende de onlangs weer opgewaaide escalatie tussen deze twee landen en de voortzetting van de bezetting van het Palestijns grondgebied. Het ministerie heeft echter nooit iets van zich laten horen. Dit zwijgen kan het niet kunnen innemen van een standpunt betekenen en is voor rekening van Buitenlandse Zaken, aldus het dagblad.

VVS geschokt door berichtgeving over komst 500 Indonesische verpleegkundigen van Midden-Java

'Genoeg geïnteresseerden op Surinaamse bodem die dit beroep willen uitoefenen'

Ministerie van Arbeid heeft geen aanvraag voor werkvergunning binnen gekregen


Liefda Somo, voorzitter van de Vereniging van Verpleegkundigen in Suriname (VVS), reageert vandaag, donderdag 22 oktober 2015, in het Dagblad Suriname enigszins geschokt op het nieuws, dat afgelopen dinsdag werd gebracht door De Surinaamse Krant en een dag later door Starnieuws, dat zo'n 500 verpleegsters gehaald worden uit Midden-Java. Zij zegt te hopen dat het een verkeerd bericht is, dat als bron heeft de Indonesische gerenommeerde krant Jakarta Post. 

'Ik vraag me af waarom het nu noodzakelijk is om verpleegsters te laten halen als we moeten bezuinigen en waarom er geen mogelijkheden gecreëerd worden voor de Surinamer om hieraan invulling te geven.' 

De VVS-voorzitter zegt dit niet te kunnen beamen, omdat zij niet over de cijfers beschikt, of er sprake is van een tekort met betrekking tot dit beroepsveld. 'Ik weet wel, dat ziekenhuizen in februari-maart tijdens een seminar individueel hebben aangegeven een tekort te hebben. Er is echter geen presentatie geweest door niets en niemand over het tekort, maar wij gingen uit van het project waarbij er gebruik gemaakt werd van de aanvoer van Filipijnse krachten.' De VVS-voorzitter stelt dat als er geen sprake is van een groot tekort, je dan geen mensen moet laten halen.

In een gesprek met de voormalige directeur en minister van Volksgezondheid is volgens Somo aangegeven, dat de komst van Filipijnse verplegers van tijdelijke aard was. Er was geen plan gepresenteerd om het tekort waarover men het toen had weg te werken. 'Ook hadden we op het kabinet gesproken met de raad van adviseurs, de heren Jules Wijdenbosch en Errol Alibux, waarbij wij ook hadden gevraagd naar een nationaal verpleegkundig opleidingsprogramma en naar welk plan ze hebben om na het vertrek van de Filipijnen hun plaatsen te besteden aan Surinamers. En met de zicht op de bouw van nieuwe ziekenhuizen heb ik geen plan gezien. Misschien is er een plan ingediend, waarbij invulling gegeven wordt aan het verpleegkundige gedeelte', zegt Somo.

Somo stelt, dat er genoeg geïnteresseerden zijn op Surinaamse bodem die dit beroep willen uitoefenen. 

'Ik probeer eigenlijk in contact te komen met het ministerie van Volksgezondheid, maar ik heb nog geen reactie gehad om na te gaan wat de reden is geweest om deze weg op te gaan. Waarom verkiest men om buitenlandse arbeiders te nemen op een terrein, waar de eigen Surinamers geïnteresseerd zijn? Al is er sprake van een tekort, het is ook een feit dat men daaraan niets heeft gedaan. Je kan je namelijk niet inschrijven op school, je moet in dienst genomen worden op een instelling om dit beroep te kunnen volgen en dat is al een barrière. In plaats dat men zoekt naar mogelijkheden om de Surinamers te accommoderen, zoekt men naar buitenlandse krachten. Ik weet niet of de berichtgeving op waarheid berust, maar indien het zo is, betreuren wij als vereniging deze actie en we zullen alles doen om te weten waarom en waar deze nieuwe groep gaat werken. Want recentelijk is er ook een bericht verschenen van het ministerie van Arbeid, waarbij men aangeeft dat men bezig is arbeidsplaatsen te creëren en nu komt dit tegenstrijdige bericht eigenlijk. Maandelijks worden we ook geconfronteerd met berichten, waarbij de ziekenhuizen zich afvragen hoe zij de verpleegsters, die al in dienst zijn, gaat betalen. Buitenlandse krachten zijn duurder. Dus ik hoop van harte dat bericht niet op waarheid berust', aldus VVS-voorzitter Somo.

Het ministerie van Arbeid laat vanmiddag in een persbericht weten, dat het geen aanvragen binnen gehad heeft voor een werkvergunning voor verpleegkundigen uit Java. 'Maar, ook al waren de aanvragen ingediend, is het niet vanzelfsprekend dat deze aanvragen zouden worden goedgekeurd door Arbeid', zo schrijft het ministerie.

Het ministerie benadrukt dat het een duidelijk arbeidsmarktbeleid heeft dat bescherming biedt aan Surinaamse arbeidskrachten. Dit betekent dat er geen werkvergunning wordt verstrekt aan vreemdelingen voor jobs die door Surinamers zelfs kunnen worden gedaan. Uiteraard moeten onze landgenoten zich beschikbaar stellen en moeten ze ook bereid zijn de handen uit de mouwen te steken. Indien het zou gaan om banen die specifieke skills vereisen waarover Surinamers niet of onvoldoende beschikken zal het ministerie geen bezwaar opperen tegen de aanvraag van een werkvergunning. Dit geldt ook voor jobs waarvoor Surinamers geen belangstelling tonen.

Het aanvragen van een werkvergunning is een verantwoordelijkheid van de werkgever. De vreemdeling ondersteunt de aanvraag, door deze mede te ondertekenen. Als een verzoek voor verpleegkundigen uit Java alsnog binnenkomt zal het ministerie het behandelen conform het beleid en de wetgeving met betrekking tot vreemdelingen op onze arbeidsmarkt.

De Arbeidsinspectie ziet toe en zal in deze regeerperiode nog meer dan ooit toezien dat vreemdelingen geen arbeid in ons land verrichten zonder een werkvergunning van het ministerie, met uitzondering van vreemdelingen die behoren tot een van de volgende categorieën:
• Vreemdeling gehuwd met een Surinamer/Surinaamse; 
• Remigrant van Surinaamse origine; 
• Vreemdeling met de status van vluchteling; 
• Vreemdeling die als landsdienaar tewerk gesteld zal worden; 
• Vreemdeling met de status van Caricom bekwame burger.

Truckchauffeur (24) neemt container met sigaretten weg

Politie onderzoekt wat chauffeur met lading heeft gedaan...


De 24-jarige truckchauffeur Davin L. blijkt vorige week woensdag door de politie te zijn aangehouden en in verzekering gesteld, verdacht van het wegnemen van een zeecontainer met sigaretten van het havencomplex in Paramaribo. Dit bericht de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vandaag, donderdag 22 oktober 2015.

Op donderdag 1 oktober werd aangifte gedaan van diefstal van een 40 foot container met sigaretten als inhoud. De aangifte werd gedaan door een operationsmanager van een bedrijf, dat gevestigd is op het havencomplex.

L. heeft in eerste instantie toegegeven de container met sigaretten in ontvangst te hebben genomen.  Op camerabeelden is te zien hoe hij naar de richting van de uitgang is gereden met de container. De verdachte kwam terug op zijn verklaring en verklaarde, dat hij in opdracht van ene Ewald B. de container met lading heeft weggebracht. 

B. werd ook door de politie opgespoord en aangehouden. Na afstemming met een lid van het Openbaar Ministerie werd B. na te zijn gehoord heengezonden. De truck is in beslag genomen. De afdeling Kapitale Delicten binnen het korps onderzoekt wat de verdachte met de lading heeft gedaan.

LVV heeft landelijke registratie vee bijna afgerond

Alle dieren worden in kaart gebracht om te weten waar en van wie ze zijn en hoeveel

 
Het onderdirectoraat Veeteelt van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft de landelijke registratie van vee in Suriname, die in maart 2015 in Marowijne is begonnen, vrijwel afgerond. Wat rest zijn het noordelijke deel (Kwatta) van het district Wanica en een stuk in Nickerie (zie foto - Bron foto: Beta Debidien/de Ware Tijd), zo bericht de Ware Tijd vandaag, donderdag 22 oktober 2015.

In het rijstdistrict heeft de telling afgelopen dagen plaatsgevonden. De werkzaamheden worden volgende week afgerond. Het project wordt gecoördineerd door Astrid van Sauers van de afdeling Dierziektesurveillance van het ministerie van LVV. De registratie houdt in, dat alle dieren in kaart worden gebracht om te weten waar en van wie ze zijn en hoeveel het er zijn.

Van Sauers zegt, dat de registratie een vereiste is voor de controle op de veestapel, het transport van dieren en voor het maken van kaarten waarop de distributie van vee in Suriname wordt aangegeven. 'Ze is ook nodig voor de dierziektebewaking, het tegengaan van dierziekten en spreiding van zoönosen, ofwel ziekten die van dier op mens kunnen worden overgebracht.'

Volgens haar past dit alles in het beleid van de Wereld Organisatie voor Diergezondheid voor internationale handel in dieren en handel in producten van dierlijke origine. De registratie vindt plaats met assistentie van de Panafthosa, de Pan-Amerikaanse organisatie voor dieren (Centro Pan-Americano de Febre Aftosa).

NV Havenbeheer Suriname voor 4e keer uitgeroepen tot beste haven Caribisch gebied

Directeur Talea neemt prijs in Colombiaanse havenstad Cartagena in ontvangstDe NV Havenbeheer Suriname heeft weer de 'Luddy Stewart Award voor Best Multipurpose Port of the Caribbean' gewonnen. Dit zegt algemeen directeur Andreas Talea van NV Havenbeheer vandaag, donderdag 22 oktober 2015, op Starnieuws.

De prijs werd gisteravond uitgereikt in Cartagena, Colombia, tijdens het jaarlijkse banket van de Caribbean Shipping Association (CSA), gevestigd op Jamaica. De Surinaamse delegatie onder leiding van Talea mocht deze prestigieuze prijs in ontvangst nemen.

NV Havenbeheer heeft voor de vierde maal de CSA-prijs gewonnen. De haven is de meest efficiënte in de regio. Talea zegt ingenomen te zijn met deze award en trots, dat de Surinaamse haven bijzonder hoog staat aangeschreven in de regio.

Vijf leden Motor Surveillance Dienst klaargestoomd om presidenten te escorteren

Speciale training wordt verzorgd door een Franse gendarme

(Bron foto's: Korps Politie Suriname)

Vijf medewerkers van de afdeling Motor Surveillance Dienst (M.S.D.) van het Korps Politie Suriname worden sinds maandag en tot en met morgen getraind in het escorteren van hoogwaardigheidsbekleders en presidenten. Dit bericht de afdeling Public Relations van het korps vandaag, donderdag 22 oktober 2015.

De training, die zowel uit een theoretisch als praktisch gedeelte bestaat, wordt verzorgd door de Franse gendarme David Gris.

Ook vijf medewerkers van de Motorbrigade van de Militaire Politie nemen deel aan de training. Aan dit team worden vaardigheden bijgebracht over hoe hoogwaardigheidsbekleders en presidenten geëscorteerd dienen te worden.

Pertjajah Luhur-voorzitter gaat de partijstructuren zuiveren

Dissidenten worden officieel uit de partij verwijderd


De voorzitter van Pertjajah Luhur (PL), Paul Somohardjo, gaat zijn partijstructuren zuiveren. Zo zullen zogenoemde dissidenten die zich hebben aangesloten bij de vernieuwingsbeweging, die streeft naar hervormingen en verjonging van het leiderschap, officieel worden verwijderd. Dat gebeurt tijdens een partijraadsvergadering op 5 december, de zeventiende verjaardag van de partij, aldus de Ware Tijd vandaag, donderdag 22 oktober 2015.

'Het gaat niet alleen om het hoofdbestuur', zegt de partijleider. In alle organen, waaronder de partijraad, het wetenschappelijk bureau en alle andere raden zoals de jongerenraden van de districten, de vrouwenraad en de communicatieraad zal een zuivering doorgevoerd worden. De kernen in de districten zullen worden versterkt.

De reguliere activiteiten die jaarlijks in verband met de jaardag worden gehouden, zullen normaal voortgang vinden. Er worden voorbereidingen getroffen voor onder meer een Pasar Malam en kinderactiviteiten.

Somohardjo zegt verder, dat in het kader van de huidige moeilijke financiële omstandigheden, de partij vanaf nu nationaal en internationaal een beroep zal doen op haar leden om te helpen met het opzetten van bibliotheken in de PL-partijcentra.

De komende tijd zal hard worden gewerkt aan het collecteren van boeken in onder meer Nederland, Amerika en Indonesië. 'We komen ook met een rijdende bibliotheek, waarmee we ook op locaties kunnen komen waar er geen bibliotheek is. Dat project is gericht op het bevorderen van lezen onder de jeugd', aldus Somohardjo.

Op burgers zal een beroep gedaan worden in goede staat verkerende boeken die zij niet meer gebruiken te doneren voor de bibliobus.

Minister Peneux praat met deskundigen over belang van ICT in onderwijs

MinOWC in gesprek met partners om ICT-infrastructuur onderwijs aan te pakken

(Bron foto: ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur)
Alle scholen moeten kunnen beschikken over internetverbinding


Minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC), heeft gisteren met een delegatie van Telesur, Apura Networks en Piedata van gedachten gewisseld over het belang van ICT (Informatie en Communicatie Technologie) in het onderwijs. De bedrijven hebben aangegeven welke mogelijkheden zij kunnen bieden voor ICT-innovaties in het onderwijs. Dit is vandaag, donderdag 22 oktober 2015, te lezen op Starnieuws.


Telesur-directeur Dirk Currie deelde mee, dat vanmorgen een presentatie zal worden gehouden in het TMIL-gebouw op het complex van de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Er zal volgens hem aangegeven worden wat de volgende stappen zullen zijn op het gebied van ICT-innovaties. Peneux heeft de delegatie voorgehouden dat hij de workshop zal bezoeken.

Peneux zei zijn medewerking zeker te zullen verlenen aan de drie bedrijven, indien er projecten uitgevoerd zullen moeten worden op het gebied van ICT-vernieuwingen voor het onderwijs. Hij gaf te kennen, dat het ministerie bezig is met het trainen van leerkrachten op het gebied van ICT. Een samenwerking die internationaal van aard is tussen het MinOWC, IOL (Instituut voor de Opleiding Van Leraren) en The Institute waarvan het 2e leerjaar 28 oktober officieel zal aanvangen.

De infrastructuur van scholen op het gebied van ICT zal ook in orde worden gemaakt. Niet alle scholen beschikken volgens de bewindsman over een internetverbinding en dat zal volgens hem ook worden aangepakt. Het ministerie is met verschillende partners in gesprek oplossingsmodellen te bespreken voor het aanpakken van de ICT-infrastructuur.

De Telesur-directeur zei verder van oordeel te zijn, dat het noodzakelijk is dat ICT in het Surinaams onderwijs naar een internationaal niveau moet worden opgekrikt. Hij stelde, dat educatie steeds aan het veranderen is, vandaar dat het belangrijk is dat jongeren op zeer jonge leeftijd leren hoe zij moeten omgaan met de nieuwste ontwikkelen binnen ICT..

Man steelt kledingstukken van waslijnen voor zichzelf en kleinkinderen

Kledingdief Glenn S. is bekende van politie


De politie van het ressort Munder in Paramaribo heeft 19 oktober Glenn S. aangehouden voor het stelen van kledingstukken van waslijnen bij diverse woningen en andere goederen. Dit bericht de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vandaag, donderdag 22 oktober 2015.

S. heeft toegegeven de kledingstukken en andere goederen te hebben weggenomen. Hij verklaarde de goederen voor hem en zijn kleinkinderen te hebben gepakt.

Hij is ook op camerabeelden herkend op een locatie waar hij slippers en andere goederen wegneemt, maar hij ontkent het te zijn. 

De kledingdief werd in de omgeving van de Tillystraat aangehouden. Bij zijn aanhouding deed hij het verzoek aan de politie om hem in de gelegenheid te stellen om zijn kleren en andere spullen gelijk mee te nemen.

S. werd na afstemming met een lid van het Openbaar Ministerie in verzekering gesteld.

OM heeft verdachten in beeld van 'geïntegreerde onregelmatigheden' binnen Vreemdelingenzaken

Openbaar Ministerie heeft ook verdachten op het oog van de brandstichting bij Vreemdelingenzaken

 
Het personeel van de dienst Vreemdelingenzaken mag zijn borst natmaken. Dat stelt althans de Ware Tijd vandaag, donderdag 22 oktober 2015. De krant bericht, dat het Openbaar Ministerie (OM)  personen in beeld heeft die verantwoordelijk zouden zijn voor de 'geïntegreerde onregelmatigheden' binnen de afdeling. 

Ook met betrekking tot de brandstichting van het afdelingsgebouw zijn 'verdachten' in beeld, maar er is nog niemand aangehouden.

Volgens rapportage aan minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie kan nu al overgegaan worden tot strafrechtelijke vervolging, maar het OM geeft er de voorkeur aan eerst alle relevante bewijsstukken te verzamelen en de beschuldigingen goed te onderbouwen. Van Dijk-Silos ziet dit echter liever vandaag dan morgen gebeuren, omdat zij spoedig erachter wil komen wie de verantwoordelijken zijn.
'Ik wil weten wie ik kan ontslaan. Zij moeten verdwijnen van mijn begroting', zegt de bewindsvrouwe. Het personeel dat op basis van een arbeidsovereenkomst in dienst was, is inmiddels ontslagen en op basis van het politieonderzoek zal bij de overige medewerkers nagegaan worden of zij kunnen worden ontslagen, naar een andere afdeling overgeplaatst moeten worden of bij Vreemdelingenzaken kunnen blijven.
Dat het onderzoek zo traag verloopt heeft volgens de minister ook te maken met de onderbezetting bij de politie. Een aantal leden van het onderzoeksteam is namelijk ook betrokken bij de mega-verduisteringszaak bij het staatsbedrijf EBS.

Suriname heeft haar eerste reageerbuis tweeling

Jason en Angela komen 16 oktober ter wereld in 's Lands Hospitaal


's Lands Hospitaal heeft inmiddels zes reageerbuisbaby's ter wereld gebracht


Jason en Angela zijn Surinames eerste ‘reageerbuis tweeling'. De baby's, geboren op 16 oktober, moeten nog wat tijd doorbrengen in de couveuse. De ouders zijn Alex Lim en Li Pan. Met de geboorte van Jason en Angela heeft ’s Lands Hospitaal (LH) nu zes reageerbuisbaby's ter wereld gebracht. De eerste reageerbuisbaby, een jongen, is in 2013, ook in LH geboren. Dit bericht Starnieuws vandaag, donderdag 22 oktober 2015.

MediLab biedt sinds 2008 aan paren die niet op de natuurlijke manier kinderen kunnen verwekken de dienst van kunstmatige inseminatie aan. Zaad- en eicellen worden buiten de baarmoeder behandeld totdat er bevruchting plaatsvindt. Na de behandeling wordt de bevruchte eicel terug in de baarmoeder geplaatst.

Zo'n In Vitro Fertilisatie (IVF) behandeling kost € 3.000, zegt Satish Mohan, de behandelende arts. 'Daarbij is alles ingerekend, zoals de begeleiding en de medicijnen. Het is een stuk goedkoper dan in Europa. Daar kost een behandeling tussen de vier en vijf duizend euro’s.'

'We zijn natuurlijk heel blij', vertaalt gisteren een tante van de tweeling de gevoelens van de ouders aan vertegenwoordigers van de media. 'We zijn de Heer heel dankbaar dat ze zwanger mocht raken. We zijn de mensen van ’s Lands ook dankbaar voor hun begeleiding.'

Jason en Angela worden nauwkeurig gevolgd. De tweeling is twee weken te vroeg geboren en met een keizersnee ter wereld gebracht. Ze maken het beiden goed. Wanneer ze een gewicht van 2.2 kilo hebben mogen ze naar huis.

Korpschef Humphrey Tjin Liep Shie vanaf maandag belast met waarneming als directeur van Justitie en Politie

Commissaris Agnes Daniel krijgt leiding over Korps Politie Suriname

Minister Van Dijk-Silos weigert in te gaan op anonieme kritieken op functioneren Daniel


Korpschef Humphrey Tjin Liep Shie zal vanaf maandag 26 oktober belast worden met de waarneming als directeur van het ministerie van Justitie en Politie. Commissaris Agnes Daniel, die plaatsvervangend korpschef is, zal belast worden met de leiding van het Korps Politie Suriname. In juni volgend jaar, wanneer Tjin Liep Shie afscheid neemt van het korps, zal Daniel formeel beëdigd worden als korpschef. Dit zegt minister Jennifer van Dijk-Silos van het ministerie vandaag, donderdag 22 oktober 2015, op Starnieuws.

De minister zegt ook, dat Tjin Liep Shie korte tijd belast zal zijn met de waarneming als directeur Justitie en Politie. Hij is aangetrokken om het nieuwe directoraat Operationele Zaken op te zetten.

De bewindvoerder bij het ministerie heeft directeur Inez Huijzen-Sedney vervangen op basis van zaken die op managementgebied niet goed liepen. Er zijn in een brief aan Huijzen-Sedney twaalf punten aangehaald waarom zij ontheven is uit haar functie.

'Ik wil met iedereen samenwerken, dat had ik de directeur ook gezegd. Maar, dan moeten mensen bereid zijn de verandering te ondergaan. Er moet snel gehandeld worden als het gaat om zero tolerance tegen corruptie', zegt Van Dijk-Silos. Zij heeft meer dan tien dagen moeten wachten op een circulaire waarin de directeur moest aangeven dat alleen de onderdirecteur Financiële Zaken bestelbonnen mag tekenen, geeft de minister als illustratie aan.

Op de vraag over kritiek op commissaris Daniel in het korps, stelt de minister dat die zaken gebaseerd zijn op anonieme bronnen. Ze wil best luisteren naar kritiek, maar dan moet deze onderbouwd zijn en niet gebaseerd zijn op laster, zo stelt ze. Mensen die vertrouwelijk feitelijke zaken willen aankaarten, daar heeft de minister wel oor naar.

'Maar, ik blijf erbij dat ik niet op anonieme brieven zonder bewijzen, zal ingaan. Er is kritiek op iedereen. Commissaris Daniel is qua opleiding en ervaring de beste persoon om in aanmerking te komen voor de functie van korpschef. Zij is al plaatsvervangend korpschef en gaat in deze functie door tot juni 2016.'