zondag 25 oktober 2015

PALU-voorzitter Hok bij Mmanten Taki (STVS) over aanvallen op PALU en de leugens van minister DodsonLeden bond personeel Milieubeheer 26 oktober op de stoep van ministerie van Binnenlandse Zaken

Regering zou niet bereid te zijn rechtspositie personeel Milieubeheer te verbeteren

Bondsvoorzitter Blanker: 'De overheid is onbetrouwbare partner'


De Algemene Bond Personeel Milieubeheer (ABPM) heeft haar actiemodel aangepast. Dit is afgelopen vrijdag besloten tijdens een Algemene Leden Vergadering. De werknemers zullen morgen om zeven uur 's ochtends op de stoep staan van het ministerie van Binnenlandse Zaken aan de Wilhelminastraat. De ministers van Openbare Werken (OW) Siegfried Wolff en Binnenlandse Zaken (BiZa) Mohamed Noersalim zijn per brief in kennis gesteld van dit besluit, zo bericht de webeditie van het Dagblad Suriname vandaag, zondag 25 oktober 2015.

Bij een eerder actiemodel meldden de werknemers zich om zeven uur op het werk om vervolgens tegen elf uur te vertrekken. Reden voor de aanpassing van het actiemodel is volgens bondsvoorzitter Hugo Blanker het feit. dat de regering maar niet schijnt te willen werken aan het verbeteren van de rechtspositie van het personeel dat vervat is in een ‘Protocol van Afspraken d.d. 10 april 2015’. 'De overheid is een onbetrouwbare partner', zegt hij.

Blanker wijst er op, dat al maanden gesprekken gevoerd zijn met de vorige ministers van OW en BiZa en thans met de huidige bewindvoerders op die departementen. Toen er, na de inauguratie van het nieuw regeerteam, maar geen schot in de zaak leek te komen, is aan president Desi Bouterse gevraagd om in te grijpen. Het staatshoofd heeft vervolgens de ministers opgeroepen deze kwestie aandacht te geven en te werken aan oplossingen.

'De algemene indruk hierop is dat bestuur en leden van de ABPM thans enige voortvarendheid zien in de aanpak van de onderhavige punten, voor wat betreft de zaken die het ministerie van Openbare Werken regarderen. Evenwel zijn er nog enkele onvolkomenheden, die door een effectieve voortgaande bespreking geklaard kunnen worden.'

De ABPM kan zich niet vinden in de ingangsdatum voor waardering van personeelsleden volgens de FISO-normen (Functie Informatie Systeem van de Overheid). Er zijn van regeringszijde voorstellen gedaan om voor een bepaalde groep werkers de waardering te laten terugwerken naar 2012, terwijl de bedoelde werknemers sinds 2008 daar aanspraak op maken.

Blanker zegt dat de bond nimmer kan instemmen met deze 'onredelijke en onrechtvaardige periodes'. Bestuur en leden constateren aan de andere kant dat er geen schot komt in de aangelegenheden, waarvoor het ministerie van BiZa verantwoordelijk is. De bond stelt dat zij geconfronteerd wordt met voortdurende vertraging vanuit Binnenlandse Zaken.

Het gaat er in deze om dat personeelsleden jarenlang in bepaalde functies hebben waargenomen, zonder enige financiële compensatie en/of bevordering. 'Men is zo onredelijk. Deze fight zou niet zo moeilijk zijn als de overheid rechtschapen was', stelt Blanker. Het actiemodel wordt niet gewijzigd totdat de regering komt met aanvaardbare resultaten.

Arbeider sticht brand op weiland onder invloed van alcoholhoudende drank

Door brand is omrastering weiland vernield waardoor vee kon ontsnappen

Vier koeien verdrinken in diepe trens


Vier koeien van een weiland te Reeberg zijn in een diepe trens verdronken. Door vernieling van walabahoutpalen van de omrastering van het weiland, konden zes koeien ontsnappen met voor vier het noodlottig gevolg. De 41-jarige Amrish alias ‘Naani’ wordt als schuldige aangewezen in deze kwestie, zo bericht de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname dit weekeinde van 24-25 oktober 2015.

De man werd afgelopen donderdag door de politie van Lelydorp aangehouden. De man woont op het perceel van zijn baas te Reeberg. Zodra hij onder invloed is van alcoholhoudende drank brengt hij gras op een hoop en steekt dit in brand met als gevolg dat de rookontwikkeling overwaait naar de buren. Het vuur verspreidt zich zodanig, dat de omliggende terreinen ook brand vatten. De walabapalen van de buren, waarmee de omrastering is opgetrokken, worden vernield door de brand. Zo ontstaat een opening waardoor de koeien kunnen ontsnappen.

In de maand september had de buurman al aangifte gedaan en kon de politie erger voorkomen. De twee walabapalen die vernield waren, werden door Amrish weer gekocht en bevestigd.

Amrish stichtte zondag 18 oktober weer brand gesticht waardoor zes walabapalen van de omrastering zijn afgebrand en zes koeien van de buurman konden uitbreken. De buurman deed wederom aangifte en de politie ging ter plaatse voor onderzoek.

De koeien waren nergens te bespeuren. De eigenaar ging het bos in en ontdekte, dat vier van de koeien op de grens tussen het terrein waar Amrish bewaakt en van hem dood waren. De koeien zijn vermoedelijk uitgegleden en in de diepe trens gevallen. Van de vier kadavers bleken drie van de aangever te zijn.

Eén van de dieren moet van iemand anders zijn die hetzelfde is overkomen. De eigenaar van de koe kon voorkomen, dat zijn andere koeien ook in de trens terecht kwamen.

Na afstemming met het Openbaar Ministerie werd Amrish in verzekering gesteld.

Drietabbetje bouwt zelf extra lokaal bij Granman Akontoe Velanti School

School had klassen met meer dan 50 leerlingen


Pas afgelopen week is de school begonnen

 
De gemeenschap van Drietabbetje heeft met eigen middelen en vrijwilligers uit het gebied een leslokaal bijgebouwd bij de Granman Akontoe Velanti School, die stamt uit de jaren zestig. De bouw is tot stand gekomen door een samenwerking tussen het traditioneel gezag, de bestuursdienst en de oudercommissie. Dit bericht vandaag, zondag 25 oktober 2015, de webeditie van de Ware Tijd.

Op dit moment telt deze openbare school twaalf lokalen, inclusief de bijbouw. Er zijn iets meer dan driehonderd leerlingen. Het verlangen om een leslokaal bij te bouwen ontstond, toen bleek dat er sprake was van overvolle klassen, in sommige gevallen zelfs met meer dan vijftig leerlingen, zegt de secretaris van de granman tevens adjunct districtssecretaris Jopie Matodja.

Hij denkt dat in de toekomst nog meer bij gebouwd zal moeten worden, omdat de school aan het groeien is.

Door het tekort aan leslokalen en leerkrachten is de school pas deze week begonnen. Er is behoefte aan nog één of twee leerkrachten voor optimaal onderwijs. Matodja zegt, dat de woningen van leerkrachten moeten worden gerenoveerd, maar beseft dat niet alles tegelijk aangepakt kan worden.

Ministerie van HI krijgt een directeur Industrie en een directeur Handel

Waarnemend directeur Raveles: 'De tijd van slow motion is voorbij'


Zaken doen moet in Suriname prettiger worden


Reina Raveles is ruim een week waarnemend directeur bij het ministerie van Handel en Industrie. Het ministerie gaat ervoor zorgen dat ondernemen, produceren en exporteren merkbaar vooruit zal gaan. Om dit te bereiken zal het ministerie een transformatie ondergaan. 'Er is veel werk voor de boeg en ik kan u zeggen dat de tijd van slow motion voorbij is', zegt ze vandaag, zondag 25 oktober 2015, op Starnieuws.

Er komen twee directoraten binnen het ministerie. 'Wij vinden industrie zo belangrijk, dat we daar een aparte directeur voor nodig hebben. Ook vanwege het gewicht van het werk. Er ligt een voorstel klaar voor het benoemen van een aparte directeur Industrie en een aparte directeur Handel', aldus Raveles.

Zij zal waarnemend blijven tot de verandering rond is en ze de functie van directeur Industrie gaat bekleden. Raveles is van huis uit ‘industrial engineer’.

Het ministerie moet ervoor gaan zorgen dat zakendoen in Suriname prettiger word. Bureaucratische processen zullen worden aangepakt en versoepeld. Er zullen faciliteiten worden gecreëerd voor kleine en middelgrote bedrijven om beter te gedijen en gaan innovatieve financieringsmogelijkheden worden gepromoot.

'De sector krijgt meer aandacht dan alleen maar een leeg vierkantje op een organogram. Je merkt dat we overspoeld worden door importproducten, in feite hebben we ons huiswerk niet af. Het gaat erom dat wij als samenleving ervoor moeten gaan zorgen, dat wat wij te bieden hebben, de wereld bereikt. Dat kan je niet langzaam doen, de wereld werkt snel.'

Raveles trad vijf jaar geleden in dienst getreden bij overheid. Zij is verbonden geweest aan De Nationale Assemblee (DNA) en de kabinetten van de president en de vicepresident. Bij DNA was ze aangetrokken om voor institutionele versterking te zorgen. 'Die ervaring komt goed van pas, omdat we hetzelfde proces hier gaan doormaken. Het is een andere omgeving, maar de problemen zijn hetzelfde.' Bij de president hielp zij met ‘private sector issues’ en bij de vicepresident hield zij zich bezig met innovatieprogramma's.

Burgers nemen recht in eigen hand en mishandelen 21-jarige verdachte inbreker

Verdachte met ernstig letsel opgenomen in AZP


Scensio V. (21) is bij een poging tot inbraak in een woning door buurtbewoners op heterdaad betrapt en daarna mishandeld. Door de opgelopen letsels werd hij door de politie overgebracht naar de afdeling Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo voor medische behandeling. Dit bericht de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname in het weekeinde van 24 en 25 oktober 2015.

Scensio V. is een bekende van de politie. Hij probeerde afgelopen donderdag in te breken in één van de meerdere woningen op een erf in het ressort Santo Dorp. Buurtbewoners zagen echter waarmee hij bezig was en namen het recht in eigen handen. V. werd aangehouden en mishandeld.

Vervolgens werd de politie ingeschakeld die hem ijlings vervoerde naar het ziekenhuis. Na medisch te zijn behandeld werd de verdachte overgebracht naar het politiebureau. Gelet op het feit, dat V. werd mishandeld door buurtbewoners en daaraan ernstige letsels overhield, werd hij – na te zijn verhoord en na afstemming met een lid van het Openbaar Ministerie – in vrijheid gesteld.

De afdeling Public Relations laat ook weten, dat wanneer burgers een verdachte op heterdaad betrappen tijdens het plegen van een strafbaar feit zij bevoegd zijn die aan te houden. De politie dient echter meteen ingeschakeld te worden, zodat de verdachte kan worden overgedragen.
Indien personen het recht in eigen handen nemen en een verdachte mishandelen, maakt men zich schuldig aan een strafbaar feit.

'Suriname is een land met geldende rechtsregels en normen waar een ieder zich aan moet houden', aldus de politie.

Panel van ’Welgeïnformeerd’, Radio Tamara, Amsterdam, bespreekt sociaal-economische situatie in Suriname

Wat heeft 40 jaar onafhankelijkheid Suriname gebracht?


Verder onder andere aandacht voor piekerende Amsterdamse jongeren en studiogesprek met Carolien Foe A Man


Het wekelijkse actualiteiten- programma ’Welgeïnfor- meerd’ van de lokale Amsterdamse zender Radio Tamara heeft vanavond, zondag 25 oktober 2015, in het eerste uur van zes uur tot zeven uur (Nederlandse Wintertijd!), weer diverse interessante en vooral actuele wereldse gespreksonderwerpen: 

* Op 25 november 2015 is het 40 jaar geleden dat Suriname onafhankelijk werd.
Als wij terugkijken op de afgelopen 40 jaren, welke eerlijke conclusies kunnen wij dan trekken over wonen, werken en welzijn in Suriname?
Wat hebben de leiders daar goed gedaan, minder goed gedaan en helemaal niet goed gedaan?
Wat valt er de komende jaren nog te corrigeren voor een goede toekomst voor Suriname?

* Gaat de vluchtelingenproblematiek Europa opbreken of zal de Europese Unie nog op tijd de methode en middelen vinden om te komen tot een goede Europa brede en vooral Europees gecoördineerde aanpak. Bij het uitblijven van een centrale regie vanuit Brussel zullen anderen, onder andere Bondskanselier Merkel, de regie overnemen en dan ontstaat er weer een nieuw-oud Duitsland-probleem.
Zou met een Verenigde Staten van Europa er überhaupt sprake zijn geweest van een vluchtelingenprobleem?
De Nederlandse Volks Unie blijkt een van de organisatoren van het verzet te zijn geweest in verschillende gemeenten tegen de komst van vluchtelingen.

* Een Nederlandse ambtelijke delegatie, die voor studie en plaats waarneming in de Parijse randsteden was, is aangevallen en fysiek mishandeld door een groep jongeren.
Zo kreeg hun studiebezoek een onverwacht praktijkgevolg: alle kostbare bezittingen werden geroofd en meegenomen door hun belagers.
Welke beleidsconclusies moeten wij in Nederland trekken uit dit soort gebeurtenissen?

* Uit een studie van de Amsterdamse GGZ-instelling Arkin is gebleken, dat Amsterdamse jongeren teveel piekeren. Vooral over de dingen die hen mogelijkerwijs zou kunnen overkomen zoals 'Ben ik leuk genoeg?' of 'Ik wil niet falen' of 'Waarom doen ze zo?'
Hebben wij als overheid en volwassenen wel genoeg aandacht voor hun problemen? Immers als deze problemen niet goed worden opgelost en/of behandeld, dan kan dit blijvende negatieve gevolgen hebben voor hen ook op latere leeftijd. Zijn wij ons daarvan wel in voldoende mate bewust?

In het tweede uur van zeven uur tot acht uur weer actuele onderwerpen over Suriname en Surinamers:

* De sociaal-economische en financieel-monetaire situatie in Suriname wordt met de dag slechter. Steeds meer berichten over corruptie die de afgelopen jaren heeft plaatsgevonden bij heel veel overheidsinstellingen en -bedrijven. De nieuwe ministers worden iedere dag weer geconfronteerd met miljoenen die verdwenen zijn en/of niet verantwoord kunnen worden. Intussen verliest de Surinaamse dollar iedere dag een deel van zijn waarde en vlucht men steeds meer in vreemde valuta zoals de Amerikaanse dollar, als gevolg waarvan deze koers in rap tempo de hoogte in schiet.
Hoe lang kan het Venezuela scenario in Suriname nog buiten de deur worden gehouden? Robby Makka geeft commentaar op de dreigende devaluatie in Suriname en de mogelijke desastreuze gevolgen voor land en volk van Suriname.

* Studio-interview met Carolien Foe A Man (Bron foto: Carolien Foe A Man/Facebook), docente, danseres, gospel-zangeres en lerares aan de Eagle's Global Arts Academy (Holland), over haar carrière in binnen- en buitenland. Een Surinaamse die zowel in Nederland als in het buitenland (België en Zuid Afrika) healings heeft gehouden en succesvol uiteenlopende activiteiten heeft georganiseerd.

Het programma wordt vanavond gepresenteerd door Owen Venloo en het panel wordt gevormd door Max Sordam en Iwan Bottse. 

Dit programma wordt vanavond (zondag 25 oktober 2015) tussen 22.00 uur en 24.00 uur ook uitgezonden in Amsterdam en omgeving via Salto, kanaal Caribbean FM, 105.5 kabel en 107.9 ether. Om 0.00 uur, dat is 20.00 uur Surinaamse tijd, volgt een herhaling van The Talk met Wayne Telgt. Online te beluisteren via www.radiotamara.com.

Onafhankelijk onderzoek naar opslag gevaarlijke stoffen en afvalverwerking Suralco

Ministerie van NH, Bauxiet Instituut en NIMOS verantwoordelijk voor onderzoek...


Er komt een onafhankelijk onderzoek naar de opslag van gevaarlijke chemische stoffen en de afvalverwerking bij Suralco. Daarnaast zal extra aandacht worden geschonken aan het herstel van uitgemijnde gebieden. Dat bericht de webeditie van de Ware Tijd dit weekend, 24 en 25 oktober 2015.

'Suralco en Alcoa werken volgens de hoogste normen. Ze beseffen dat controle geen daad van vijandschap is', zegt Dave Abeleven, directeur van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH). Afspraken hierover zijn deze week op het ministerie gemaakt tijdens een onderhoud tussen de top van het departement en leden van de parlementaire commissie voor Natuurlijke Hulpbronnen, onder leiding van Rabin Parmessar (NDP).

Vanuit de Amerikaanse moedermaatschappij Alcoa is woensdag gezegd, dat pijnpunten 'proactief' en in nauwe samenwerking met relevante instanties zijn of worden aangepakt. Bij interne studies en analyses zou de maatschappij niet zijn gestuit op vervuiling van oppervlaktewater. Het gaat voornamelijk om de Pararivier.
Abeleven legt uit, dat het ministerie en zijn werkarmen het Bauxiet Instituut Suriname en het NIMOS (Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname) verantwoordelijk zijn voor het onderzoek. Of er dan nog werkelijk gesproken kan worden van een onafhankelijk zal moeten blijken.

'Indien nodig zullen er deskundigen uit het buitenland worden gehaald om te assisteren. Even belangrijk daarbij is de verplichting van Suralco om te zorgen voor herstel van de uitgemijnde gebieden. Wij moeten erop toezien dat alles op een correcte manier en conform internationale normen plaatsvindt.'

(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd)

's Werelds eerste Inheemse Spelen met sporters uit hele wereld in Braziliaanse stad Palmas

Inheemse groepen uit ruim 20 landen nemen deel aan Spelen


Frans Guyana aanwezig, Suriname niet van de partij - Diverse Braziliaanse inheemsen protesteren tegen Spelen


Boogschutters, worstelaars, hardlopers en andere sporters uit inheemse gemeenschappen van over de hele wereld zijn deze dagen bijeen in de Braziliaanse Amazone-stad Palmas in de staat Tocantins om deel te nemen aan 's werelds eerste Inheemse Spelen. Dit bericht de internationale nieuwszender Al Jazeera gisteren, zaterdag 24 oktober 2015.

Het sportevenement brengt atleten tezamen uit meer dan 20 landen: Argentinië, Australië, Canada, Chili, Colombia, Congo-Brazzaville, Costa Rica, Ecuador, VS, Ethiopië, Paraguay, Guatemala, Frans Guyana, Mexico, Nicaragua, Nieuw Zeeland, Panama, Peru, Rusland, Uruguay, Venezuela en Mongolië. De Spelen zijn gisteren officieel geopend met een ceremonie, die werd bijgewoond dor de Braziliaanse president Dilma Rousseff.


De komende tien dagen nemen atleten deel aan tien sporten variërend van hardlopen en zwemmen tot worstelen en voetbal, maar ook meer traditionele inheemse sporten als speerwerpen en rennen met zware houtblokken.

Het is het eerste jaar. dat Brazilië haar jaarlijkse inheemse spelen heeft opengesteld voor buitenlanders.

Al Jazeera's verslaggeefster Virgina Lopez zegt, dat het bij deze Spelen om meer gaat dan alleen sport. 'Brazilië heeft gedurende zo'n twintig jaar Inheemse Spelen georganiseerd, maar dit is de eerste keer dat inheemse volkeren uit de hele wereld - van Nieuw Zeeland tot Rusland - deelnemen.'
'Natuurlijk, het is een sportevenement, maar de organisatoren hebben benadrukt, dat het niet een gewoon traditioneel sportevenement is, maar dat het ook cultureel en spiritueel is - het is een samenkomen van inheemsen van over de hele wereld.' 

Donderdag begonnen de Spelen feitelijk al met een spectaculaire vuurceremonie, gadegeslagen door honderden inheemsen uit de hele wereld op het centrale plein van Palmas gevolgd door traditionele zang en dans.

Elvis Balabal Julius van de inheemse Igorot-gemeenschap uit de Filipijnen zei tegen het persbureau Associated Press het evenement 'geweldig' te vinden. 'Het is mijn eerste keer dat ik buiten de Filipijnen ben en ik heb in vijf vliegtuigen gezeten om hier te komen', zei de 23-jarige sporter.

'Ik heb nooit gedacht zo veel inheemsen bijeen te zien. We lijken veel op elkaar, maar tegelijkertijd zijn we zo verschillend.'

Maar, de goede stemming tijdens de vuurceremonie stond in schril contrast met de woede eerder op de dag van een groep Braziliaanse inheemsen die hun afkeur uitsprak over de slechte organisatie en de onnodige kosten van de spelen.Volgens de demonstranten had de 14 miljoen Amerikaanse dollar die het evenement zou kosten - afkomstig van diverse overheidsbronnen en de Verenigde Naties -, beter besteed kunnen worden aan het verbeteren van de leefomstandigheden van de Braziliaanse verarmde inheemsen.

Narube Werreria zei tegen Associated Press in het evenement een poging te zien om de werkelijke situatie van de belegerde Braziliaanse inheemse gemeenschap te verdoezelen.
'De regering gebruikt dit evenement om onze ogen te laten sluiten en om te zeggen, dat alles hier in orde is', zei Werreria, een ambtenaar afkomstig uit de Karaja-gemeenschap, van wie het grondgebied vlakbij Palmas ligt. 'Maar, alles is niet in orde.'

Geschat wordt, dat in pre-koloniale tijden in Brazilië er tussen de drie en vijf miljoen inheemsen woonden en dat die nu nog maar 0.5 procent vormen van de 200 miljoen zielen tellende bevolking.
Zij worden geconfronteerd met armoede en discriminatie en raken met regelmaat in conflict en in strijd met boeren, veehouders en illegale goudzoekers die de inheemsen (trachten te) verdrijven van hun voorouderlijke grondgebied.

'In Brazilië worden soya planten beter behandeld dan de inheemsen', schreeuwde Cacique Doran, een leider van de Tupi-Guarini gemeenschap, tijdens het protest.

(Red. De Surinaamse Krant/Al Jazeera)