woensdag 28 oktober 2015

Oud-vicepresident Ameerali was belast met beleidsverantwoordelijkheid staatsbedrijven

VHP-Assem- bleelid Gajadien: 'Dit was in beginsel onze eerste bron van zorg'

'Ministers onttrokken zich dus van hun verantwoordelijkheid'


In gevolge presidentieel besluit no. 25/2010 d.d. 4 oktober 2010, werd de toenmalige vicepresident (vp), Robert Ameerali, door de president belast met de beleidsverantwoordelijkheid voor staatsbedrijven. Ameerali werd als vicepresident belast met de coördinatie van de zorg voor stichtingen en staatsbedrijven Sui generis c.q. het staatsaandeel in bedrijven die niet volledig staatseigendom zijn, zo bericht vandaag, 28 oktober 2015, het Dagblad Suriname.

VHP-Assembleelid Asiskumar Gajadien zegt in een reactie, dat hij in de wandelgangen van dit presidentieel besluit heeft gehoord, hoewel hij het presidentieel besluit nooit onder ogen heeft gehad.

'Dit was in beginsel onze eerste bron van zorg. Het gevolg van dit geheel was dat verschillende ministers zich van hun verantwoordelijkheid begonnen te onttrekken waarbij men vaak aangaf dat de vicepresident erover ging. Terwijl aan de andere kant, de zorg qua departementale taakstelling onder hun zou moeten vallen.' Dit heeft volgens Gajadien ertoe geleid, dat er geen verantwoordelijkheid werd genomen voor bepaalde handelingen. 'Wij hebben onder andere gezien, dat behalve het voeren van corruptie faciliterend beleid, zaken mis zijn gegaan', zegt Gajadien.

Volgens Gajadien was hierdoor te zien, dat aan de ene kant de Algemene Vergadering van Aandeelhouders als het ware door de vicepresident werd geleid en de vakministeries zijdelings betrokken werden. 'We zagen dat besluiten werden genomen, maar de controle op de uitvoering, dat in principe door de minister gedaan zou moeten worden, door de minister van zich werd afgestoten', zegt Gajadien. Dit zou volgens Gajadien mogen betekenen, dat bijvoorbeeld de enorme leningen bij Staatsolie en de NV Energiebedrijven Suriname door de vicepresident werden geaccordeerd.

'Aan de ene kant zagen wij, dat de vicepresident zich bemoeide met de aankopen van de EBS, maar aan de andere kant was het zo, dat er voor de uitvoering afstemming werd gepleegd met de minister. Vandaar dat zaken mis gingen', aldus Gajadien.

VRE draagt rijstproducent Mahawatkhan voor als bestuurslid van ADRON

Mahawatkhan wil graag bijdragen aan productie beter zaaizaad bij ADRON


Rijstproducent Leakat Mahawatkhan is door het bestuur van de Vereniging van Rijst Exporteurs, VRE voorgedragen om zitting te nemen als bestuurslid van het Anne van Dijk Rijst Onderzoekscentrum Nickerie (ADRON). Dat bericht het Dagblad Suriname woensdag 2 oktober 2015.

Mahawatkhan zegt, dat alle rijstboeren er voordelen uit zullen putten indien ADRON goed zaaizaad produceert. 'Als het ADRON goed draait, zullen ook de boeren goed draaien.'

Thans zit Dewkoemar Mahespalsingh aan als bestuursvoorzitter met Bramdew Rampadarath als ondervoorzitter.

Mahawatkhan is er vol van, dat hij het instituut zal versterken met zijn kennis en ervaring voor het produceren van beter zaaizaad. Goed zaaizaad brengt veel opbrengsten en goede kookeigenschappen met zich mee.

Drie typen zaaizaad worden nu door Adron geproduceerd en verkocht. Het gaat om de drie raslijnen 130, 128 en 125. Van de raslijnen 130 en 128 wordt beweerd, dat die veel opbrengsten opleveren. Mahawatkhan deelt deze mening niet. Hij is van oordeel, dat met een goede en optimale verzorging elk ras veel opbrengsten oplevert. Voor hem is raslijn 125 de beste. Dit zou ook goede kookeigenschappen hebben, de gekookte rijst verzuurt namelijk niet snel.

Personeel Huize Betheljada legt werk neer

Grote onvrede onder personeel over handelen directie


Het personeel van Huize Betheljada heeft het werk vanmorgen, woensdag 28 oktober 2015, neergelegd. De ontevreden werknemers blijven in beraad en komen morgen weer bijeen om hun verdere stappen te bespreken. In Huize Betheljada worden kinderen met een meervoudige handicap opgevangen op een 24-uurs basis.

Geen transparantie bij het leidinggeven, normen en waarden worden niet in acht genomen en lotsverbetering, zijn een paar van de redenen die de werknemers tot hun actie hebben gebracht. De Werknemers Bond Betheljada heeft inmiddels de actie overgenomen.

Bondsvoorzitter Rodney Oldenstam zegt op Starnieuws, dat de perikelen bij het tehuis niet nieuw zijn. Als sinds 2013 timmert de bond aan de weg. 'Het personeel heeft vanaf 2013 geen salariscorrectie gezien en blijkt het onmogelijk te zijn om te werken met deze directie', verwoordt hij de onvrede van zijn leden.

Bij eerdere acties zijn bond en directie bij de Bemiddelingsraad beland. 'Nu zijn we nog verder van huis', stelt Oldenstam, die zegt dat er andere wegen zijn om dit probleem op te lossen. In elk geval komen de werknemers op dagbasis bij elkaar om de verdere ontwikkelingen te bespreken. Tot dan blijven ze in beraad ofwel in staking.

Minister Van Dijk-Silos wil illegale vreemdelingen streng aanpakken

'Er kan geen sprake meer zijn van gedoogbeleid'
 
Backtrack-route populair onder illegalen en smokkelaars

Ministerie wil controleplaats te Witagron opzetten


Minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie vindt dat illegale vreemdelingen streng moeten worden aangepakt. Er kan wat haar betreft geen sprake meer zijn van gedoogbeleid. Er werden eerder 17.000 illegale vreemdelingen geregistreerd. Die kregen een mogelijkheid om hun stukken in orde te maken, maar slechts 40% heeft hier gebruik van gemaakt. De minister zei gisteravond in De Nationale Assemblee, dat er een task force zal komen om dit probleem aan te pakken, waarna een streng beleid zal worden gevoerd, zo is vandaag, woensdag 28 oktober 2015, op Starnieuws te lezen.

Door de open grenzen en onvoldoende controle aan de grenzen komen veel illegalen het land binnen. Velen hebben lak aan de regels van het land en brengen volgens de minister de rechtsstaat in gevaar. De wet moet worden aangescherpt.

Luchtvaartmaatschappijen die vreemdelingen naar Suriname vervoeren terwijl zij niet over de vereiste documenten bezitten, moeten aansprakelijk gesteld worden. Ook personen die garant staan dat mensen niet onderduiken, moeten opdraaien voor de kosten voor hun uitzetting.

Van Dijk-Silos kon niet aangeven hoeveel mensen illegaal in het land zijn, maar ondanks een generaal pardon, hebben velen hun stukken niet in orde gemaakt. De bewindsvrouwe zei dat zij binnenkort een onderhoud heeft met de Chinese vereniging waarbij zij deze kwestie aan de orde zal stellen. De minister benadrukte, dat er meer controle moet komen, zodat mensen niet illegaal het land binnenkomen. Zij noemde onder andere de backtrack-route in Nickerie. Als de politie daar met een actie bezig is, wijken smokkelaars uit naar Apoera. Het ministerie is van plan om een controlepost te Witagron in te stellen.

De minister heeft ook informatie dat illegalen via Braamspunt het land binnenkomen. Zij pleitte voor een goede samenwerking tussen het ministerie van Financiën (Douane) en Defensie op diverse grensposten.

Man gooit kokend water over zijn vriendin (25)

Vrouw met ernstige brandwonden in gezicht en op andere delen lichaam in AZP opgenomen


De 25-jarige Jo-ann E. heeft gisteren ernstige brandverwondingen opgelopen in haar gezicht en op andere delen van haar lichaam, omdat haar vriend kokend water over haar heen had gegooid. Dit bericht de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vandaag, woensdag 28 oktober 2015.

De politie van het bureau Nieuwe Haven kreeg via de Centrale meldkamer de melding, dat een jongeman te keer ging op een adres binnen het ressort. Bij aankomst op dat adres werd Jo-ann aangetroffen met brandwondn in haar gezicht en op andere delen van haar lichaam.

Volgens verklaring van het slachtoffer had haar vriend Leonel P. uit jaloezie en verdenking van overspel kokend water over haar gegooid.

Met een ambulance werd de vrouw meteen naar de Spoed Eisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo vervoerd waar ze ter verpleging is opgenomen.

De verdachte had voor de komst van de politie het adres verlaten, maar kon kort daarna aangehouden worden en werd na overleg met een lid van het Openbaar Ministerie in verzekering gesteld.

Politie zoekt de ouders van verdwaalde 11-jarige jongen

Jongen is door politie om half twee 's morgens gevonden in ressort Kwatta


Een vermoedelijk 11-jarige jongen is vanochtend, woensdag 28 oktober 2015, om half twee  door de politie van Kwatta in het ressort aangetroffen. De jongen is overgebracht naar de afdeling Jeugdzaken van de politie, zo bericht de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname.

Hij heeft tijdens zijn ondervraging gezegd Arsinio Samalobie te heten. Zijn moeder moet naar zijn zeggen Naomie Samalobie heten en zijn vader Alie Loswijk.

Arsinio gaat gekleed in een bruine lange mouw trui en een grijze korte broek. Aan zijn voeten heeft hij witte birkenstock slippers.

De ouders en of familieleden van Arsinio worden opgeroepen contact te maken met de politie van de afdeling Jeugdzaken die is ondergebracht te Opa Doeli aan de Limesgracht op het telefoonnummer 404565 of 404644.

MinOWC start een online zogenoemd onderwijsplatform

Systeem ook toegankelijk voor leerlingen en hun ouders


Er moet een cultuuromslag gemaakt worden van papierwerk naar geautomatiseerd systeem

Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) heeft gisteren haar online onderwijsplatform gelanceerd. 'Er is een heleboel informatie in het systeem verwerkt. Het wordt met dit systeem makkelijker om de school te managen, waardoor je makkelijker rapportages kan doen en overzichten kan maken', aldus Amin Dankerlui, hoofd van het Bureau Informatie, Communicatie, Technologie & Onderwijs (BICTO). Dit bureau gaf een demonstratie hoe het platform werkt.


Inschrijvingen, studentengegevens, rapporten, vakkenpakketten, roosters, schoolnieuws, contactgegevens, human resources, allemaal toepassingen in één systeem. Behalve de schoolleiding en leerkrachten kunnen ook leerlingen en hun ouders in het systeem inloggen. Verder heeft ook het managementteam van het MinOWC toegang tot het platform. De verschillende gebruikers kunnen via het systeem intern met elkaar mailen en hebben allemaal verschillende toegangsmogelijkheden die voor hen van belang zijn.

'Met de lancering van het nationaal onderwijsplatform slaat het ministerie een nieuwe weg in in met het managen van het onderwijsveld en de toepassing van ICT in ons onderwijs. We hebben jaren systemen gehad die ons niet hebben gediend hetgeen leidde tot de nodige frustraties als er bijvoorbeeld binnen korte tijd rapporten over ons onderwijssysteem geproduceerd moesten worden', zei verantwoordelijk minister Robert Peneux.

Het systeem volgt niet alleen de leerprestaties. De school zal bij deze vernieuwing een belangrijke rol spelen volgens de minister, omdat zij het systeem van informatie moet voorzien.

Maar, niet alle scholen hebben nog de nodige faciliteiten zoals internet en een computer. Samen met Telesur zal gekeken worden om het internet toegankelijker te maken voor de scholen. Het is de bedoeling dat het platform op een aantal scholen getest wordt om mogelijke kinderziekten uit de weg te werken. De overige scholen worden systematisch vóór eind van dit schooljaar aan te sluiten op het platform.

Peneux stelt, dat er een cultuuromslag gemaakt moet worden van papierwerk naar een geautomatiseerd systeem. Dit brengt ook nieuwe verantwoordelijkheden met zich mee, zegt hij. De uitdaging ligt in het starten, maar ook draaiende houden van het systeem.

De nieuwe conceptie van het ministerie is dat scholen zelfstandiger gaan opereren. Het ministerie hoeft zich dan minder met details bezig te houden en de werkdruk zal hierdoor verminderen. Het nationaal onderwijsplatform is dan ter beschikking van het ministerie als management oplossing.

Aan de pilotfase zullen deelnemen VOJ Copieweg, de Henry Hassankhan Dependance, Scholengemeenschap Nickerie, Mulo Latour en de Johannes Vrolijkschool.

Brand treft powerhouse van de EBS aan Tourtonnelaan

Overbelasting van het net zou brand hebben veroorzaakt


In het powerhouse van de NV Energiebedrijven Suriname (EBS) is vanmiddag, woensdag 28 oktober 2015, brand uitgebroken. De brand is inmiddels geblust. De oorzaak van de brand is overbelasting van het net.

Diverse gebieden in Paramaribo Noord hadden enige tijd geen elektriciteit door de brand. Het ging onder andere om Tourtonnelaan, Jessurunstraat, Henck Arronstraat, Louiselaan, Grote Combeweg, Hofstedecrullaan, Mauriciusstraat, Kleine Dwarsstraat, Sommelsdijckstraat, Costerstraat, Mahonylaan en omgeving.

De EBS werkt aan normalisering van de situatie. De omgeving van de onderneming Savers Paradise zal tot vanavond geen stroom hebben. Starnieuws bericht te hebben vernomen, dat gewerkt wordt aan een noodvoorziening.

Bas van Vliet nieuwe Officier van Justitie voor Curaçao

Van Vliet vervangt de naar Nederland vertrokken Adeline van Waveren


Bas van de Vliet (45) is 15 oktober 2015 begonnen als Officier van Justitie (OvJ) op Curaçao. Hij vervangt OvJ Adeline van Waveren die onlangs terug is gekeerd naar Nederland. Dit meldt het Openbaar Ministerie op het eiland vandaag, woensdag 28 oktober 2015, in een persbericht.

Van de Vliet was tot voorheen Officier van Justitie van het Parket Amsterdam en het Landelijk Parket in Zwolle, waar hij onder meer belast was met levensdelicten, drugs- en mensenhandelzaken en ondermijning.

Hij heeft veel ervaring op het gebied van criminaliteitsbestrijding en heeft in dat kader ook lange tijd in het internationale recht gewerkt, waaronder een aantal jaren bij het Joegoslavië tribunaal, voor de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa) in Bosnië-Herzegovina en voor het UNIIIC (United Nations International Independent Investigation Commission) in Libanon.

Parlement Curaçao eist opheldering over aanbesteding ontmanteling Aqualectra Mundo Nobo


Miles Trucking and Heavy Equipment and Services wil installaties 'budgetneutraal' ontmantelen


Het parlement eiste maandag opheldering over de aanbesteding voor de ontmanteling van Aqualectra op Mundo Nobo. De vergadering was aangevraagd door oppositiepartij MFK  (Movementu FUTURO Korsou). Volgens MFK-Statenlid Amerigo Thodé is de aanbesteding niet correct gegaan. 'Aqualectra is een overheidsbedrijf, dus van het volk, daarom moeten dergelijke procedures correct verlopen', aldus Thodé.

Het bedrijf dat de aanbesteding heeft gewonnen, Miles Trucking and Heavy Equipment and Services, stelt de installaties op Mundo Nobo budgetneutraal te kunnen ontmantelen. 'Voor mij is het onduidelijk wat er met budgetneutraal wordt bedoeld', aldus Thodé maandag. 'Wat als blijkt dat het project niet budgetneutraal is uitgevoerd? Wie draait dan op voor de kosten?' Volgens hem behoort Aqualectra hierover transparant te zijn. Hij stelde voor om een onafhankelijke consultant het bestek van de aanbesteding te laten doorlichten.

PS-Statenlid (Pueblo Soberano) Melvin Cijntje daarentegen maakt zich zorgen over de toekomst. De water- en stroomproductie op Mundo Nobo bevindt zich op een locatie die in de toekomst voor toeristische doeleinden kan worden gebruikt. Zo kan het strand vanaf Coney Island tot aan Piscadera tot een strandboulevard worden ontwikkeld. De grondwerkzaamheden, waaronder reiniging, zullen echter veel geld gaan kosten. Volgens Cijntje moet de regering echter nu een besluit nemen voor de bestemmingswijziging van die locatie.

MAN-parlementariër Hensley Koeiman vroeg zich af hoeveel alle installaties bij Mundo Nobo waard zijn. In het verleden zijn verdamper 1 en 2 met een winst van 100.000 gulden verkocht. De waarde van alle installaties samen zal volgens het Statenlid veel hoger liggen. Ook vroeg hij zich af wat er met de cilinders voor de opslag van helium wordt gedaan. Hij maakt zich zorgen over de mogelijke milieuschade als de cilinders niet goed worden afgevoerd.

MFK-fractieleider Gerrit Schotte wilde weten welke criteria zijn gebruikt bij de selectie van Miles Trucking and Heavy Equipment and Services als beste aannemer. Dat Financiën-minister José Jardim (namens onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran) twee weken nodig heeft om de vragen te beantwoorden wekte hoon op bij Schotte.

Nieuwe Ombudsman van Curaçao beëdigd door Statenvoorzitter

Keursly Concincion was sinds 2011 al plaatsvervangend hoofd

(Bron foto: Jeu Olimpio/Antilliaans Dagblad)

Keursly Concincion (1976) is gistermiddag om drie uur door Statenvoorzitter Mike Franco (PAIS) beëdigd als nieuwe Ombudsman van Curaçao. Concincion was sinds 2011 als plaatsvervangend hoofd bij de dienst werkzaam, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 28 oktober 2015.

Gisteren liet hij na zijn beëdiging weten dat de dienst die de Ombudsman naar buiten toe levert, ruimte biedt voor verbetering. 'We moeten een proactieve houding aannemen en niet wachten tot er iets mis gaat om dan pas actie te ondernemen.'

In gesprek met het dagblad verklaarde Concincion eerder zich in te willen zetten voor een Ombudsman speciaal voor kinderen. Hij volgt Alba Martijn op die dit jaar met pensioen is gegaan.

North Sea Jazz Festival Curaçao zorgt voor groei toerisme op eiland

Luchtverkeer naar Curaçao is vooral vanuit Aruba, Colombia en Suriname gestegen


Het North Sea Jazz Festival blijft een bijdrage leveren aan de groei van het toerisme op Curaçao. In september heeft de Curaçao Tourist Board (CTB) een directe bijdrage van 68 miljoen gulden voor de Curaçaose economie geregistreerd. Dit is een groei van 7 procent vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder toen een totaalbedrag van 63 miljoen gulden werd geregistreerd. Dit bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 28 oktober 2015.

Het aantal verblijfstoeristen dat in september Curaçao heeft bezocht, is met 6 procent gestegen. Preliminaire cijfers waar CTB over beschikt, tonen dat er in de maand september in totaal 39.907 verblijfstoeristen zijn geregistreerd. In september 2014 was dit aantal 37.762.

Het overgrote deel van de buitenlandse bezoekers die het CNSJF hebben bezocht zijn tussen 2 en 4 september op Curaçao aangekomen. Vorig jaar vond dit evenement in augustus plaats. De wijziging in data voor dit groots evenement is terug te zien aan de positieve cijfers voor wat betreft het verblijfstoerisme.

Hoewel een daling vanuit Venezuela te zien is, kan alsnog geconstateerd worden dat het CNSJF voor een groei van het aantal bezoekers in september heeft gezorgd. Door het effect van een internationaal evenement van deze omvang, zal CTB zich voortaan richten op het aantrekken van internationale evenementen naar het eiland in de periode dat het eiland de potentie heeft om aanzienlijk te groeien, aldus het toeristenbureau in een schriftelijke verklaring.

Luchtverkeer naar Curaçao is voornamelijk vanuit Aruba, Colombia en Suriname gestegen. De genoemde landen hebben altijd een interesse getoond in het festival en dit jaar was geen uitzondering.

Een analyse over de drie dagen voor het festival, toont een stijging van 273 procent in het aantal bezoekers afkomstig uit Aruba - dit in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Dankzij het festival zijn 400 bezoekers meer geregistreerd uit Aruba. Dezelfde data tonen een groei van 190 procent uit Colombia en 114 procent uit Suriname. De zes landen die in deze periode de beste groei hebben geregistreerd, zijn respectievelijk Aruba (273 procent), Colombia (190 procent), Suriname (114 procent), Verenigde Staten (102 procent), Venezuela (32 procent) en Nederland (21 procent).

Derdenbeslag bij zakelijke relaties van Isla-raffinaderij op Curaçao nog niet van de baan

Rechtbank doet pas op 10 november uitspraak in Kort Geding


Het derdenbeslag van verschillende stichtingen - Stichting Humanitaire Zorg en Schoon Milieu op Curaçao (SMOC) - bij zakelijke relaties van de Isla, blijft voorlopig. Rechter Maroeska Scholte houdt de gebruikelijke termijn van twee weken aan waarin uitspraak wordt gedaan in het Kort Geding dat door de raffinaderij is aangespannen om de beslaglegging aan te vechten. Dat betekent dat het gerecht op 10 november om twee uur 's middags een oordeel zal vellen, zo bericht vandaag, woensdag 28 oktober 2015, het Antilliaans Dagblad.

Dat was een zicht- en hoorbare teleurstelling voor de honderden, door de vakbonden opgeroepen, demonstranten die zich massaal voor het gerechtsgebouw hadden verzameld (zie foto). Deze met Curaçaose vlaggen bewapende Isla-aanhangers brachten gedurende de zitting tot drie keer toe het Curaçaose volkslied ten gehore, zo luid dat het doorklonk tot in de rechtszaal en het lastig was de zitting te volgen.

Velen hadden gehoopt dat Scholte gistermiddag meteen al uitspraak zou doen. Maar, zo zei ze: 'Er is een hoop gezegd en ik heb genoeg om me over te buigen.'

Tijdens de bijna vier uur durende zitting gisteren werden beide partijen uitvoerig aan het woord gelaten. Knelpunt in de zaak blijkt de meetlocatie. Volgens de stichtingen baseert Isla zich op berekeningen van de uitstoot die op een verkeerde locatie zijn genomen en vice versa. De raffinaderij gaat uit van metingen die genomen zijn op de locatie zoals die is aangeven in het rapport van 2008 van Stichting Advisering Bestuursrechtspraak voor Milieu en Ruimtelijke Ordening (StAB). De stichtingen stellen dat dit niet de juiste locatie is, onder meer omdat deze niet voor het publiek toegankelijk is. Dit zou volgens hen wel één van de voorwaarden zijn die zijn gesteld voor het meten van de uitstoot door de Isla. Daarnaast zou de juiste locatie volgens de stichtingen zijn vastgesteld door het Hof.

Daarom hebben zij aan onderzoeksbureau TNO gevraagd om de exacte berekening van StAB te herhalen op de volgens hen juiste plek, namelijk op de Joodse begraafplaats Beth Haim. Uit deze berekeningen bleek dat de maximale norm in 2013 was overschreden, aldus de stichtingen.

'Betwist u de juistheid van de waarden, de berekening van TNO, van boven de 80 microgram bij de Joodse begraafplaats?' Dat vroeg de rechter tegen het einde van de zitting meermaals, aldus de Amigoe van vandaag. De raadsman van de Isla zou na uitwijding stellen, dat de raffinaderij de bewuste TNO-bevindingen betwist.

En dus besloten de Stichting Humanitaire Zorg, SMOC en een twintigtal bezorgde burgers aanspraak te maken op de dwangsom van 75.000.000 gulden. 'Als Isla dit had betaald was er geen probleem geweest', aldus de advocate van de stichtingen, Sandra In ’t Veld, gisteren in reactie op het opgelegde executoriaal derdenbeslag.

Een beslissing over de verschillende partijen, zoals Curoil en Aqualectra, die zich bij de Isla willen voegen in het kort geding, wordt ook op 10 november genomen.

Rosebel/IAmGold steekt Srd 12 miljoen in sociaal plan voor afvloeiing arbeiders

Mijnbouwbedrijf en vakbond komen geen stap tot elkaar


Rosebel Gold Mines NV (RGM)/IAmGold trekt Srd 12 miljoen uit voor het sociaal plan voor de werknemers die worden afgevloeid. Voor de 165 arbeiders worden bedankt is met de vakbond geen overeenstemming bereikt. De RGM-directie gaat nu zelf individueel werknemers praten die worden afgevloeid. Dit meldt Starnieuws vandaag, woensdag 28 oktober 2015.

De Rosebel Goldmines Werknemers Organisatie (RGWO) onder leiding van Lloyd Read, heeft steeds aangegeven geen voorstander te zijn van gedwongen ontslagen. Desalniettemin hebben de vakbond en de RGM-directie met elkaar om de tafel gezeten om een oplossing in deze kwestie te vinden. Aanvankelijk had de RGM Srd 9,7 miljoen gereserveerd voor het sociaal plan, maar na gesprekken met de bond is dit bedrag opgetrokken naar 12 miljoen.

Het sociaal plan voorziet in een ontslagvergoeding op basis van onder andere leeftijd en aantal dienstjaren. Kerstbonus, vakantiegeld en kinderbijslag tot 31 oktober 2015 zijn proportioneel meegenomen in het plan. De te bedanken werknemers krijgen hun basissalaris twee maanden doorbetaald tot 15 december 2015. Voor degenen die aanspraak maken op ziektekostenverzekering loopt deze nog zes maanden door tot 30 april 2016. Het werknemers- en werkgeversdeel van het Assuria spaarplan zal het bedrijf tot en met 15 december voor deze groep werknemers storten.

Nu er geen overeenstemming over de inkrimping is bereikt met de vakbond, gaat de RGM-directie over tot individuele gesprekken met de werknemers die op de lijst van afvloeiing voorkomen. Werknemers die het ontslagaanbod van de directie in eerste instantie accepteren, krijgen een eenmalige vergoeding van Srd 10.000. In een persbericht stelt de RGM, dat zij de gang naar de Ontslagcommissie zal inzetten als deze procedure met de werknemers niet slaagt.

De redenen die het bedrijf voor inkrimping van personeel heeft aangegeven zijn bedrijfseconomische overwegingen om de continuïteit van de onderneming te garanderen. Scherpe daling van de internationale goudprijs, hogere productiekosten en een lagere goudproductie zouden doorslaggevend zijn voor het afvloeien van personeel.

Regering voldoet aanvullende suppletie ligdagtarieven aan ziekenhuizen

Ziekenhuizen worden gecompenseerd voor tekorten door hanteren oude SZF-tarieven
 
Minister Pengel gaat praten met directies ziekenhuizen

Minister Pengel overlegt 2 november met ziekenhuizen over betalingen door SZF

 
De regering zal de aanvullende suppletie voor de ligdagtarieven aan de ziekenhuizen ter beschikking stellen. Dit heeft de Nationale Ziekenhuisraad (NZR) vernomen van directeur Rick Kromodihardjo van het Staatsziekenfonds (SZF), zo bericht Starnieuws vandaag, woensdag 28 oktober 2015.

'De suppleties zullen zijn gebaseerd op het verschil tussen het huidige ligdagtarief en het oude tarief dat SZF heeft uitbetaald aan de ziekenhuizen. Hiermee worden de ziekenhuizen gecompenseerd voor de tekorten die zij hebben geleden door het hanteren van oude tarieven door SZF. Toegezegd is dat het ministerie van Financiën de suppleties uiterlijk vrijdag zal storten op de rekeningen van de ziekenhuizen', zegt Manodj Hindori, voorzitter van de NZR.

Inmiddels hebben de ziekenhuizen ook van minister Patrick Pengel van Volksgezondheid een uitnodiging ontvangen om maandag 2 november om de tafel te gaan zitten om te overleggen over de problemen en oplossingen over betalingen door SZF aan de ziekenhuizen. Alle betrokken partijen zullen participeren aan dit werkoverleg.

'De minister heeft alvast meegegeven dat er overall toch wel bezuinigingen moeten worden doorgevoerd in de sector. Hij begrijpt wel dat die niet abrupt kunnen worden ingevoerd en dat de zorg ook niet in één keer goedkoper kan worden. Hij wil samen met de ziekenhuizen werken aan oplossingen waar iedereen mee kan leven', zegt Hindori.

De ziekenhuizen zijn blij dat in ieder geval hun noodkreet gehoor heeft gevonden bij de regering en dat de monetaire autoriteiten de ziekenhuizen niet abrupt in een gat laten vallen. Als de suppleties zijn ontvangen zal dat voor enige rust zorgen in de ziekenhuizen. Wel staan de ziekenhuizen momenteel voor het acute probleem om de salarissen van het personeel uit te betalen. Op dit moment is geen enkel ziekenhuis in staat om dit te voldoen met de beperkte SZF-betalingen, stelt Hindori.

'De ziekenhuizen kijken dus reikhalzend uit naar de spoedige overmaking van de toegezegde suppleties, zodat er geen onrust ontstaat bij het personeel als die hun salaris niet op tijd zouden ontvangen. De ziekenhuizen hebben de medewerking toegezegd aan de minister van Volksgezondheid om met werkbare voorstellen te komen naar het overleg van maandag, zodat de huidige precaire financiële situatie in de ziekenhuizen planmatig wordt aangepakt', aldus de voorzitter van de NZR.

Sinds inwerkingtreding PSA-wet zijn 1.786 aanvragen goedgekeurd

Zo'n 99% van de aanvragers is Nederlander


Assembleelid Parmessar (NDP) kritisch over vreemdelingenbeleid: 'Onze grenzen zijn open als ik weet niet wat, hebben we daar zicht op?'


Sinds de PSA-wet (Personen van Surinaamse Afkomst) anderhalf jaar geleden werd aangenomen zijn 1.786 aanvragen toegewezen. Er zijn er nog 692 in behandeling. Ongeveer 99% van de aanvragers is Nederlander. Deze zei minister Niermala Badrising van Buitenlandse Zaken gisteren  tijdens een vergadering van De Nationale Assemblee waarin het toelatings- en immigratiebeleid, de naturalisatieprocedures en de PSA-wet onder een vergrootglas werden gelegd. Een PSA-kaart is vijf jaar geldig, aldus Starnieuws vandaag, woensdag 28 oktober 2015.

Het ging om een technische discussie, waarin beleidspunten niet aan de orde waren. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons zei, dat volgend jaar over beleidsaangelegenheden zal worden gesproken.

Diverse Assembleeleden gaven aan, dat er meer voorlichting gegeven moet worden over de PSA-wet. Gehamerd werd op transparantie en toegang tot de informatie. Ook versterking van capaciteit van mensen die belast zijn met de PSA-wet is nodig volgens commissievoorzitter Rabin Parmessar (NDP). Vaak blijkt dat ambtenaren de wet niet voldoende kennen.

Assembleeleden vinden dat er meer voorlichting nodig is. Mensen weten niet hoelang een aanvraag van een verblijfsvergunning of naturalisatie duurt. Minister Badrising en haar collega Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie zijn het eens met de volksvertegenwoordiging dat transparantie nodig is en dat de procedure elektronisch gevolgd moet kunnen worden. Hier wordt hard aan gewerkt. Minister Van Dijk-Silos zei dat klantvriendelijkheid moet worden bevorderd. Hiermee is al een begin gemaakt.

Van Dijk-Silos liet verder weten, dat er hard gewerkt wordt om de achterstand van 5.000 aanvragen voor verblijfsvergunningen ingelopen zal zijn in januari 2016. Er worden wekelijks 200 tot 300 aanvragen verwerkt. Daarnaast wordt er getemporiseerd gewerkt aan nieuwe aanvragen.


Parmessar merkte op, dat personen van Surinaamse afkomst die aanvragen indienen voor een PSA-kaart, botweg worden afgewezen door ambtenaren indien de betreffende aanvrager al permanent in Suriname verblijft. Parmessar stelde dat geen enkele ambtenaar die bevoegdheid heeft. Of de aanvrager permanent in het land woont of op bezoek komt, doet er niet toe. Zolang de persoon voldoet aan de bepalingen in de PSA-wet, moet die een kaart krijgen. De parlementariër wil dat hier een eind aan wordt gemaakt.

Ook de procedures die gelden bij het aanvragen van verblijfsvergunningen (mkv's) kwamen aan de orde. 'Vaak worden aanvragers onnodig belast om allerlei documenten over te leggen', zei hij.
Parmessar pleitte voor een betere communicatie tussen de verschillende ministeries, waardoor aanvragen vlotter afgehandeld kunnen worden.

Hij wilde weten hoe het komt dat personen die wegens illegaal verblijf uit het land worden gezet, korte tijd daarna toch worden toegelaten. 'Hoe wordt omgesprongen met de nationale veiligheid?', vroeg de volksvertegenwoordiger die ook wilde weten in hoeverre Suriname een systeem heeft om buitenlanders die hier vertoeven te kunnen volgen. Ook over de backtrack-route werden vragen aan de regering gesteld. 'Onze grenzen zijn open als ik weet niet wat. Hebben we daar zicht op?', vroeg Parmessar.

MRSA-bacterie in Huize Ashiana aangetroffen

Twee senioren burgers met bacterie besmet en in isolatie

Directrice Ashiana: 'Er is geen kans op verdere verspreiding, er is geen besmettingsgevaar'


In het verpleeg- en verzorgingshuis Ashiana is de MRSA-bacterie (Methicilline Resistente Staphylococcus Aureus), beter bekend als de ziekenhuisbacterie, ontdekt. Twee senioren burgers zijn met deze bacterie besmet nadat zij voor verpleging in een ziekenhuis waren opgenomen. Het tweetal is in de isolatieruimte van het tehuis geplaatst om verdere besmetting tegen te gaan. 'Er is geen kans op verdere verspreiding. Er is geen besmettingsgevaar', zegt Ashiana-directeur Judith Valpoort-Vrede, zo bericht de Ware Tijd vandaag, woensdag 28 oktober 2015.

De twee getroffen bewoners zijn afgezonderd van de overige senioren. Het personeel, dat het tweetal verzorgt, is met speciale apparatuur uitgerust om niet besmet te worden. Bezoekers van de twee bejaarden dragen speciale beschermende kleding.

Directeur Lesley Resida van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) zegt in een reactie, dat door de maatregelen die Ashiana genomen heeft, de bacterie zich niet makkelijk kan verspreiden. Hij waarschuwt wel voor zorgvuldigheid, omdat het om een gevaarlijke bacterie gaat.

Epidemioloog Wim Bakker zegt dat de bacterie niet dodelijk hoeft te zijn. Hij waarschuwt wel voor het gevaar dat kan ontstaan als de bacterie dieper in het lichaam doordringt. Bij besmetting moeten bijzonder strenge maatregelen genomen worden, ook voor behandeling. Hij noemt handen wassen bij elk contact met een besmette persoon en het dragen van handschoenen.

Bakker zegt verder, dat de bacterie zich ontwikkelt door massaal gebruik van antibiotica. Hierdoor raakt de bacterie resistent. Het BOG houdt geen gegevens van dit soort gevallen bij, maar het is bekend dat mensen deze bacterie vaker in ziekenhuizen oplopen. Er zouden daarom strenge en doelgerichte hygiënische maatregelen getroffen moeten worden in ziekenhuizen.

Minister Van Dijk-Silos: 'Situatie rond mensenhandel in Suriname is ernstig'

Suriname dreigt internationaal terug te vallen naar 'Tier 3'


Minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie heeft gisteravond in De Nationale Assemblee gezegd, dat de situatie rond mensenhandel in Suriname ernstig is. Het land dreigt een 'rating 3' (Tier Watch List, conform de Trafficking Victims Protection Act's, TVPA) te krijgen. 'Dit is zeer funest voor de economie', sprak de bewindsvrouwe, aldus Starnieuws vandaag, woensdag 28 oktober 2015.

Door een slechte beoordeling blijven bonafide investeerders weg. Van Dijk-Silos deelde mee, dat zij er alles aan zal doen om te voorkomen dat Suriname de 'rating 3' krijgt. Zij zal rapporteren welke maatregelen er genomen worden om zaken aan te pakken.

De bewindsvrouwe noemde de situatie heel ernstig. Zij vindt, dat het probleem onder ogen gezien moet worden en worden aangepakt.

Somohardjo (PL): 'Rechter heeft de overlopers blij gemaakt met een dode mus'

Pertjajah Luhur bijt zich vast in streven Sapoen en Chitan terug te roepen en politiek uit te schakelen

Somohardjo: VHP en NPS naar rechter om Sapoen/Chitan terug te roepen


De Pertjajah Luhur (PL) gaat door tot Raymond Sapoen en Dipakkoemar Chitan teruggeroepen en politiek uitgeschakeld zijn. Dat zei partijvoorzitter Paul Somohardjo gistermiddag tijdens een persconferentie in het partijcentrum naar aanleiding van de uitspraak van de rechter maandag. 'Ze hebben misschien de strijd gewonnen, maar niet de oorlog. Als je het vonnis leest, heeft de rechter de overlopers blij gemaakt met een dode mus',stelt Somohardjo. Hij heeft aangekondigd in beroep te gaan tegen het vonnis en gaat een nieuwe procedure van terugroepen beginnen op 20 december. 

 

De PL heeft ook de tweede rechtszaak tegen Chitan en Sapoen verloren. In de eerste zaak luidde de uitspraak van de rechter, dat de terugroeping te vroeg gedaan was. In de tweede zaak heeft de rechter maandag 26 oktober bepaald, dat de beslissing om de twee leden terug te roepen niet rechtsgeldig is. De partijraadsvergadering waarop het besluit genomen was, was niet nauwkeurig en volgens de statuten gehouden.

Het besluit van de rechter ‘verbiedt de PL om Sapoen en Chitan op welke wijze dan ook te hinderen in de uitoefening van hun taken, verantwoordelijkheden en werkzaamheden als assembleeleden en als politici in het algemeen, totdat de bodemrechter definitief zal hebben beslist over de rechtsgeldigheid van de terugroeping.’ De PL kreeg ook een dwangsom opgelegd van ‘Srd 10.000 voor iedere dag dat zij in strijd handelt met dit vonnis tot een maximum van Srd 100.000’.

Somohardjo zei verder, zo bericht Starnieuws vandaag, woensdag 28 oktober 2015, dat Chitan en Sapoen nooit is verhinderd hun werk te doen en dat dit ook nooit zal gebeuren. 'Ze mogen handelen hoe ze willen, ook in wat ze noemen HVB, Huis van Bewaring (Hervormings- en Vernieuwingsbeweging). We hebben ze nooit daarin geplaatst. Dus dit vonnis stelt niks voor', sprak Somohardjo.

De PL-voorzitter beschouwt het vonnis als een ‘uitstel van executie’ voor Sapoen en Chitan. 'Het moet voor de overlopers duidelijk zijn dat hun stoel steeds meer wankelt, omdat we van de rechter steeds meer aanwijzingen krijgen hoe het op de juiste manier moet plaatsvinden. Ik zal strijden en niet rusten totdat de achterban voldoening heeft gehad en je politiek bent uitgeschakeld, want het volk heeft jouw gezet en het volk komt bij mij op de eerste plaats.'

Overigens zei Somohardjo ook nog, dat de Vooruitstrevende Hervormings Partij (VHP) en de Nationale Partij Suriname (NPS) deze week starten met een Kort Geding-procedure om Sapoen en Chitan terug te roepen. Volgens Somohardjo kreeg hij die informatie van zijn advocaat Gerold Sewcharan, die ook advocaat is van de NPS en de VHP, aldus bericht het Dagblad Suriname.

Wanneer Sapoen wordt teruggeroepen komt in zijn plaats Barkat Mohab Ali van de VHP. De volgende op de lijst van de opgeheven V7-combinatie in Saramacca, indien Chitan plaats moet maken, is Prim Sardjoe van de NPS.

25-Jarige Surinaamse aangehouden op grens Turkije - Syrië

Vader te Marienburg doet aangifte van vermissing van dochter

(Bron foto: controinformazione.info)
Politie Suriname doet onderzoek naar motieven jonge vrouw om naar Syrië te reizen


Onlangs heeft een vader aangifte bij de politie van Marienburg gedaan van vermissing van zijn 25-jarige dochter, V.S. Volgens de vader was zijn dochter zonder enig bericht van huis vertrokken. De politie stelde een onderzoek in en daaruit bleek, dat de dochter via Nederland, Schiphol, naar Turkije was vertrokken. Dit bericht vandaag, woensdag 28 oktober 2015, het Dagblad Suriname.

Op de grens van Turkije en Syrië werd de jonge vrouw aangehouden. Zij had zich voorgenomen om naar Syrië te gaan. Tegenover de politie verklaarde de Surinaamse, dat zij naar Syrië ging om  slachtoffers van de oorlog te helpen.

De politie onderzoekt wat haar werkelijke intenties waren en vraagt zich af of zij zich wilde aansluiten bij een van de strijdende partijen in Syrië. Volgens geruchten was het haar bedoeling om niet meer terug te keren naar Suriname.

Maar, zij is inmiddels,  23 oktober 2015, Nederland uitgezet en weer in Suriname.

De jonge vrouw is momenteel onder begeleiding van een psychiater, omdat zij met zelfmoordplannen rondloopt. Het verdere onderzoek is overgedragen aan de afdeling Bestrijding Zware Criminaliteit (BZC) van het Korps Politie Suriname.