donderdag 29 oktober 2015

Zwaar geblesseerde voetballer Cronie: 'Voetballers moeten verzekerd worden'


Cronie loopt dubbele beenbreuk op in friendly tegen Guyana zes maanden geleden

 
Miquel Cronie pleit ervoor dat voetballers, in het bijzonder interlandspelers, verzekerd worden. 'We moeten tenminste de garantie hebben dat als er iets mocht gebeuren naar ons wordt omgekeken.' Cronie heeft vanmiddagdonderdag 29 oktober 2015, thuis bezoek gehad van vertegenwoordigers van het ministerie van Sport- en Jeugdzaken. Hij liep zes maanden geleden tijdens een oefeninterland tegen buurland Guyana een dubbele beenbreuk op na een overtreding van Clive Nobrega, aldus Starnieuws.

Het ministerie heeft hulp toegezegd aan Cronie. 'Ik ben hier om de situatie van Cronie op te nemen en te rapporteren aan de minister', zei waarnemend onderdirecteur, Mitchell Kisoor. 'De vorm en de mate waarin de hulp komt, wordt door de minister bepaald. Vast staat dat het ministerie inkomt om Cronie op welke manier dan ook te helpen.' Kisoor is ook voetballer en een goede vriend van Cronie.


Cronie is aan een vijfde operatie toe. 'Niet dat ik de Surinaamse artsen wil passeren, maar ik denk dat ik in het buitenland meer kans heb dat ik weer normaal ga lopen', aldus Cronie.

Kisoor stelt, dat de situatie van Cronie heel duidelijk laat zien, dat heel veel niet op zijn plaats is in de Surinaamse voetballerij. De spelers zijn lijfelijk niet verzekerd. 'Heel veel organisaties, ik denk ook het ministerie hebben hierin tekortgeschoten.'

Er is ondertussen een inzamelingsactie voor Cronie gestart. De Surinaamse Voetbalbond betaalt de kosten van de operaties en van zijn thuisploeg Leo Victor geniet hij alle steun. 'Ik vind dat we beter gewaardeerd moeten worden', zegt Cronie. 'We moeten tenminste verzekerd zijn. Vandaag ben ik het, morgen kan het een scholier zijn, wat gaan we dan doen? Misschien ligt het ook aan ons voetballers. We moeten een eenheid gaan worden en zeggen dat als we niet verzekerd zijn gaan we niet voetballen. Zonder de spelers is er geen SVB.'

Grote brand in Braziliaans regenwoud bedreigt geïsoleerd levende inheemse gemeenschappen

Brand vermoedelijk veroorzaakt door in inheems gebied binnengedrongen illegale houthakkers

(Bron foto: Greenpeace)

Een razende brand die al weken woedt in een deel van het Braziliaanse regenwoud in de staat Maranhão, bedreigt afgelegen inheemse stammen en is vermoedelijk veroorzaakt door in hun leefgebied binnengedrongen illegale houthakkers, aldus de internationale milieuorganisatie Greenpeace, zo berichten vandaag, donderdag 29 oktober 2015, het Franse persagentschap Agence France Presse en de Braziliaanse nieuwswebsite g1.globo.com.

Zo'n 12.000 leden van de inheemse Guajajara-gemeenschap en 80 mensen van de nog meer geïsoleerde Awa-Guaja leven op land dat nu wordt getroffen, aldus Greenpeace, door 'een van de grootste bosbranden ooit waargenomen in inheems gebied in Brazilië'.


De brand, die inmiddels al twee maanden woedt, heeft minstens 45 procent van het 413.000 hectare grote Arariboia Inheems Reservaat in de staat Maranhão, aan de rand van het Amazone-regenwoud, vernietigd, stelt Greenpeace. Het verbrande gebied is ongeveer qua afmeting gelijk aan 190.000 voetbalvelden.

Luchtopnamen die zijn vrijgegeven door de milieuorganisatie tonen intense oranje vlammenzeeën en grote rookpluimen die tevoorschijn komen uit diverse plaatsen in het regenwoud. 'Het was schokkend om de gigantische vernietiging te zien en om te zien dat de Guajajara en de Awa-Guaja de grote slachtoffers van deze tragedie zijn', zegt Greenpeace-activist Danicley de Aguiar. 'Naast het blussen van de brand, is de grootste zorg garanderen, dat deze inheemsen dit overleven.'

Zo'n 250 brandweerlieden trachten het weken durende vuur te blussen en zij controleren een frontlinie van ruim 100 kilometer lengte. Braziliaanse media tonen beelden van vliegtuigen die chemische blusmiddelen boven brandhaarden dumpen, maar beelden geschoten door Greenpeace laten een handjevol mannen zien, te voet, die blussen met kleine waterslangen, daarmee aantonend het falen van de autoriteiten om grip te krijgen op de brand

Het gebied is het toneel geweest van spanningen tussen inheemse bewoners en illegale Braziliaanse houtbedrijven, waarbij inheemsen trachten hun gronden te beschermen tegen de indringers.
'Houthakkers worden ervan beschuldigd dat zij uit wraak de bosbrand hebben gesticht', zegt Greenpeace. 'Met andere inheemse grondgebieden in de staat Maranhão, heeft Arariboia geleden onder de invasie van houthakkers en de systematische diefstal van hout.' 
Soortgelijke taferelen doen zich ook voor in andere delen van Brazilië waar oude inheemse gemeenschappen leven in bosgebieden met bomen van hardhout, dat over de hele wereld wordt gezocht voor de bouw en voor het vervaardigen van meubels.

'Illegale houtkap in inheems gebied gebeurt in heel Brazilië. En als inheemsen maatregelen nemen om dat tegen te gaan, dan neemt wraak, zoals geweld of het stichten van bosbranden, toe', aldus Greenpeace.

Inheemse leiders en milieu-activisten zeggen, dat de inheemse volkeren in Brazilië nu geconfronteerd worden met een ander potentieel verwoestende bedreiging, maar deze keer in het Congres. Een wet is in behandeling die het Congres de macht zou geven, niet de federale regering, om de grenzen van de inheemse gebieden af te bakenen. Afgelopen dinsdag werd de ontwerpwet op commissieniveau in het Braziliaanse Lager Huis behandeld en is nu klaar voor stemming in de volledige parlement. De wet, die bekend staat als PEC 215, is een grondwetswijziging die cruciaal kan zijn in de langlopende strijd om de controle over grote delen van het grootste land van Latijns-Amerika. Inheemse volkeren zeggen, dat PEC 215 hen zou beroven van de relatieve objectiviteit van overheden en hun lot zou leggen in de handen van de notoir corrupte wetgever, waar de krachtige agrarische lobby de al wankele territoriale rechten van inheemse stammen nog verder zal kunnen verzwakken.

De afgelopen weken is door diverse inheemse gemeenschappen fel geprotesteerd tegen PEC 215.

(Red. De Surinaamse Krant/Agence France Presse/g1.globo.com)

Verdachte van diefstal uit winkel met schotwond in been aangehouden

Vluchtende verdachte door een lid van een der gewapende machten in dijbeen geschoten


De 25-jarige Richi D. is gisteren door de politie van Uitvlugt aangehouden met een schotwond aan een van zijn benen. Na een melding van de Centrale Meldkamer van het Korps Politie Suriname, dat een verdachte zich met een schotwond zou bevinden op de Lalla Rookhweg ging de politie van Uitvlugt ter plaatse. Bij aankomst bleek D. al te zijn overgebracht naar de Spoed Eisende Hulp van een ziekenhuis, aldus vandaag, donderdag 29 oktober 2015, de afdeling Public Relations van het korps.

Uit het voorlopig politieonderzoek is gebleken, dat drie mannen kort tevoren een winkel aan de Lalla Rookhweg waren binnen gegan. Het drietal nam enkele cosmeticaproducten uit de zaak en vluchtte de winkel uit. De eigenaar zette te samen met enkele omstanders de achtervolging in. Twee van de verdachten stapten in een personenauto. De andere, D. die te voet wegvluchtte, werd door de eigenaar achter na gezeten.

Een automobilist, werkzaam bij een van de gewapende machten, die op dat moment voorbij reed, stopte en verleende assistentie. De man ging de verdachte achterna en loste op een bepaald met zijn dienstwapen twee waarschuwingsschoten. Dit bracht D. niet tot andere gedachten, waarna gericht op hem werd geschoten en hij in een scheenbeen werd geraakt.

De buitgemaakte goederen zijn in een plastic zak gevonden, die D. bij de aanhouding bij zich had. Na afstemming met een lid van het Openbaar Ministerie is hij in verzekering gesteld. Hij ligt ter observatie onder politiebewaking in een ziekenhuis en verkeert buiten levensgevaar. Aan de opsporing van zijn comparanten wordt nog gewerkt.

Verdwaalde jongen weer terug bij familie

Jongen werd woensdagmorgen rond half twee te Kwatta aangetroffen door agenten


De afdeling Public Relations van Korps Politie Suriname plaatste gisteren een bericht over een vermoedelijk 11-jarige jongen die 's morgens om half twee door de politie van Kwatta in het ressort was aangetroffen. De jongen werd overgebracht naar de afdeling Jeugdzaken van de politie. 

Hij gaf bij ondervraging aan, dat hij Arsinio Samalobie heet. De ouders en of familieleden van Arsinio werden opgeroepen contact te maken met de politie van Jeugdzaken die is ondergebracht te Opa Doeli. Dit bericht werd ook op de Facebook-pagina van het Korps Politie Suriname geplaatst. Vanuit de gemeenschap kwamen er heel wat reacties binnen.

Een adres van de familie werd achterhaald en een oom werd aangetroffen. Hij herkende de jongen en verwees de politie naar een tante, die contact heeft met de moeder. Het adres van deze tante werd bezocht. De familie heeft aangegeven zich over de jongen te zullen ontfermen.

'De politie bedankt de gemeenschap voor de binnengekomen informatie', zo bericht het korps vandaag, donderdag 29 oktober 2015.

Onderzoek 'Bientu' door OM Curaçao is gestart vanwege MOT-meldingen in 2008 aan Sint Maarten

Verdenking overtredingen Loterwijwetgeving door Dos Santos niet aan basis 'Bientu'Het onderzoek ‘Bientu’ is niet gestart naar aanleiding van een verdenking van overtredingen van de Loterijwetgeving door Robertico ‘Robbie’ Dos Santos. Dat daar uiteindelijk wel onderzoek naar is gedaan, is een optelsom van een aantal andere factoren. Het Openbaar Ministerie (OM) haalt hierbij aan de tijdens de huiszoekingen hier en op St. Maarten gevonden valse loterijbriefjes, contant geld en de afschriften van tot dan toe onbekende beleggingsrekeningen bij de UBS bank in Miami, met een saldo van (naar het toen leek) ongeveer 47 miljoen dollar. 

Dat benadrukte het OM vandaag, donderdag 29 oktober 2015, als reactie op de preliminaire verweren van Dos Santos’ advocaten Eldon ‘Peppie’ Sulvaran en Roel Kerckhoffs, aldus bericht Jomaira v/d Meulen-Angela in de Amigoe.

De verdediging heeft lange tijd ten onrechte gesteld dat de Loterijverordening aan het vermoeden van witwassen ten grondslag lag in verzoeken van het OM aan de rechter, aldus Officieren van Justitie Jasper Mul en Henk van der Werf. Dat kon ook lang worden gehandhaafd omdat het OM vanwege het opsporingsbelang processtukken moest onthouden. 'Maar, inmiddels moet uit het procesdossier gebleken zijn dat die stelling op drijfzand berust. In geen enkele aanvraag komt de term Loterijverordening of illegale loterijen voor.'

Het onderzoek is gestart naar aanleiding van MOT-meldingen in 2008 aan St. Maarten. Omdat er daar geen toereikende financiële recherchecapaciteit was, is het in 2010 aan het RST hier overgedragen. Uitgangspunt van het onderzoek Bientu was en is nog steeds, het ontbreken van een verklaring voor de legale herkomst van ongeveer 85 miljoen gulden, verspreid over tientallen bankrekeningen op naam van Dos Santos en/of zijn bedrijven en op naam van meerdere rechtspersonen op St. Maarten, Curaçao en de Verenigde Staten, en in beslag genomen contante geldbedragen.

Uit het onderzoek blijkt, dat die inkomsten niet uit de vergunde, legale loterijen van Robbie’s Lottery kunnen komen. Althans dat over die op St. Maarten afgeroomde inkomsten (15 procent van de omzet) geen omzet-, geen winst- en ook geen inkomstenbelasting is betaald. Daarnaast zijn door Dos Santos over de opbrengsten van de illegale loterijen op Curaçao – die in zijn geheel buiten de boeken zijn gehouden – geen vergunningsrechten, maar ook geen belastingen afgedragen. Daarnaast beschikt hij nog over diverse percelen en opstallen in beide landen. Volgens een voorzichtige schatting, zo’n 100 miljoen aan onverklaarbaar vermogen, waarvoor het OM een ontnemingsvordering zal aankondigen.

Het OM benadrukt dat het niet om de legale loterijen is te doen. 'Wel is het ons te doen om de stelselmatige valsheid in geschrift in de doordrukken van de loten en in de boekhouding, om de gigantische belastingontduiking en om de valse inkeer en alles wat daarmee samenhangt. En om het witwassen van het enorme geldbedrag dat in beslag is genomen, en om het aangetroffen vuurwapen en de criminele organisatie. Daar gaat de strafzaak ‘Bientu’ werkelijk om.'

Tevens wordt de verdediging kwalijk genomen, dat het OM en de opsporingsambtenaren weggezet worden als instituties die met leugenachtige middelen de rechter, de verdediging en het buitenland hebben misleid. 'Dat beeld behoefde ernstige bijstelling, omdat die verweren uitgingen van een aantal feitelijke onjuistheden.'

Verder moet het verweer dat het OM niet-ontvankelijk dient te worden verklaard, onder meer vanwege de vrijwillig verbeterde aangifte (de inkeer), worden verworpen. 'Er is geen sprake van schending van wettelijke voorschriften en het verweer vindt materieel gezien weerlegging in het feit dat niet alsnog een juiste of volledige aangifte is gedaan, noch dat door de verdachte tijdig is ingekeerd.'

Voor wat de bevoegdheid van het Gerecht betreft, haalt het OM de ‘consensus-Rijkswet OM’ aan: 'Voor feiten begaan na 10-10-‘10 heeft de hoofdofficier van Justitie in St. Maarten de officier in Curaçao gevraagd het onderzoek met betrekking tot strafbare feiten gepleegd in St. Maarten te willen leiden en ter zake de vervolgingsbeslissingen te willen nemen. De facto heeft de hoofdofficier derhalve de vervolging overgedragen aan zijn ambtgenoot in Curaçao.'

Ontslagen SBB-directeur vecht zijn ontslag aan

Jules beweert dat RGB-bewindsman Relyveld leugens heeft verteld


Pearl Jules, de op staande voet ontslagen directeur van de Stichting voor Bosbeheer & Bostoezicht (SBB), vecht zijn ontslag aan via een rechtsproces. Volgens hem heeft minister Steven Relyveld van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) leugens verteld, door aan te stellen dat de SBB-directie een bedrag van Srd 72 miljoen niet kan verantwoorden. Jules vindt zijn ontslag onrechtmatig, zo bericht de Ware Tijd vandaag, donderdag 29 oktober 2015.

'Dit onrechtmatig ontslag wordt thans door de raadsman van de algemeen directeur aangevochten. De reden voor ontslag zou volgens de minister zijn het rapport van een administratiekantoor dat hij in de hand zou hebben genomen om de SBB door te lichten, wat geheel in strijd is met de statuten van de SBB', aldus de in ongenade gevallen SBB-directeur in een verklaring.

Hij zegt dat ondanks een schriftelijk verzoek van zijn advocaat om het rapport waarop Relyveld zijn besluit om hem te ontslaan heeft gebaseerd ter beschikking te krijgen, dat nog steeds niet is gebeurd.
'Het rapport van het administratie kantoor ACMA, welke vol onwaarheden en verdraaiing zit waar de minister zijn besluiten op heeft gebaseerd, is echter tot heden niet aan advocaat van de directeur ter beschikking gesteld, ondanks daartoe gedane schriftelijk verzoek. Dit is ook een van redenen waarom reactie vanuit de hoek van de beschuldigden is uitgebleven, immers weten zij tot op heden niet waarvan zij beschuldigd worden, dan wat in de ontslag- en ontheffingsbrief staat geschreven', aldus Jules.

Hij is verbaasd over de beschuldiging van financieel mismanagement, omdat over de SBB vanaf haar oprichting in 1998 tot en met 2013 maar liefst veertien goedgekeurde jaarverslagen en jaarrekeningen door de accountant zijn geproduceerd. 'En bij een organisatie met duidelijk zichtbare groei over de afgelopen vijf jaren als wat de SBB weergeeft rijst de vraag over welk financieel mismanagement men het heeft.'

Suriname zakt op de Wereldbank-lijst 'Doing Business'

Van de 189 landen bezet Suriname plaats 156


Zaken doen met Suriname wordt moeilijker. Kregen we een lichte stijging op de Wereldbank-lijst van de Ease of Doing Business in 2013, 2014 en 2015, voor 2016 wordt verwacht dat we zullen terugvallen. In 2013 stond Suriname nog op de 163e plaats. Mede door enkele hervormingen, waaronder het vergemakkelijken van het proces om een naamloze vennootschap (nv) op te richten, steeg ons land op de ranglijst naar 154 in 2015. 

Maar in de nieuwste uitgave van het Doing Business 2016-rapport van de World Bank Group zal Suriname in 2016 dalen op de ranglijst naar de 156e plaats, zo bericht het Dagblad Suriname in haar editie van vandaag, donderdag 29 oktober 2015.

De index is een lijst die opgesteld en gepubliceerd wordt door de Wereldbank. Economieën van 189 landen worden vergeleken en gerangschikt op hun gemak van zaken doen. De laagste ranking begint bij de 189e plaats en eindigt bij de 1e plaats, de hoogste ranking. Een hoge ranking geeft het gemak van zaken doen in een land weer. Het geeft ook aan dat de regelgeving in een land met een hoge ranking bevorderlijk is voor het starten en in productie brengen van een lokaal bedrijf.

Op de ranglijst van een nieuwe zaak starten in Suriname, gaan we met 3 plaatsen achteruit; van 180 naar 183.

Het verkrijgen van energie voor projecten zal ook moeilijker worden (van de 88e naar 93ste plaats), terwijl het ook moeilijker zal worden om leningen te krijgen voor zakelijke doeleinden (van 171 naar 174).

Het enig punt waarop Suriname vooruit gaat in de categorieën, is de handel buiten Surinaamse grenzen. Hier stijgt Suriname 18 plekken, van de 95e plaats naar de 77e plaats. Deze groei zal komen door de implementatie van het Asycuda-systeem bij de douane.

Ons buurland Guyana doet het veel beter dan Suriname. Van de 189 landen staat het land van president David Granger op de 137e plaats. Het land van president Nicolas Maduro, die onlangs in Suriname was, staat bijna aan het eind van de lijst. Zaken doen met Venezuela is in feite afgeraden volgens dit rapport. Ze staan op de 186e plaats.

Het bevriende Haïti bezet plek nummer 182, terwijl de andere goede metgezel van Suriname, Equatoriaal Guinea, op de 180e plaats staat. Nummer 1 op de ranglijst is Singapore, gevolgd door Nieuw Zeeland, Denemarken, Zuid-Korea, Hong Kong, Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Café De Tropen in Willemstad, Curaçao, is niet meer


Reden sluiting niet bekend


Na 22 jaar heeft eigenaar Ernst Verzijlbergen besloten Cafe De Tropen te sluiten. De Tropen, gelegen aan de Mahaaiweg tegenover Centrum Supermarkt, was afgelopen maandag voor het laatst open. Het café was vooral bekend als een gezellige kroeg waar Nederlandse hapjes werden geserveerd en waar iedere maandagavond de Murphy's Quiz Night werd gehouden, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 29 oktober 2015.

Ook was het al jaren traditie om aan het einde van het jaar bij De Tropen te verzamelen om naar de pagara te kijken.

De reden voor de sluiting is vooralsnog onbekend, maar eigenaar Verzijlbergen liet dinsdag de volgende verklaring achter op zijn Facebookpagina:

'Vanavond heb ik een hoofdstuk afgesloten. Het was de laatste avond van Café De Tropen. Iets wat 22 jaar geleden begon als een probeersel van 4 vrienden en historie heeft geschreven, is vandaag tot een eind gekomen. Twee-en-twintig jaar is heel erg lang en heel veel mensen zijn er gepasseerd in al die jaren. Toch wil ik er een paar noemen die er al die tijd of heel erg lang bij betrokken waren. Paul (geluid en goede vriend), Shurman (chef-kok) en Magda (de nachtwaker) zijn al meer dan 20 jaar betrokken bij De Tropen. Bedankt voor jullie inspanningen en betrokkenheid. Ik weet zeker dat er heel veel mensen zijn die warme herinneringen hebben aan De Tropen. Ik hoop dat jullie ze koesteren net zoals ik dat doe. Alle vrienden die wij (mijn broer en ik) in de afgelopen jaren hebben leren kennen, wil ik bedanken voor een geweldige tijd. Beste vrienden, soms moet je iets los laten om twee handen vrij te hebben zodat je aan iets nieuws kan beginnen. Hoop jullie snel weer te zien.'

Campo Alegre Resort op Curaçao vreest seksuele chaos op eiland

Er zou sprake zijn van toestroom Venezolaanse vrouwen die illegaal bij snacks als prostitué werken


Campo Alegre Resort is bezorgd om de grote toestroom van Venezolaanse vrouwen die illegaal bij snacks als prostitué gaan werken. Het bedrijf vreest voor een seksuele chaos die de volksgezondheid bedreigt. Doordat de vrouwen illegaal werken, is er het risico dat seksueel overdraagbare ziekten verspreid worden. Dat zei woordvoerder Marlon Regales van Campo gisteren tijdens een persconferentie, waarin het bedrijf aankondigde op zaterdag 15 november een open dag te organiseren, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 29 oktober 2015.

Volgens Regales doet de overheid niets om de stroom van illegale prostituees te stoppen, de vrouwen komen als toerist naar het eiland. Er is sprake van mensenhandel, uitbuiting van de vrouwen die onder valse voorwendsels naar het eiland komen en dan in de illegale prostitutie belanden. Lokale mannen worden soms ook het slachtoffer van de Venezolaanse vrouwen, omdat zij hen over de buurt uithoren en er dan later overvallen gepleegd worden.

Tijdens de open dag informeren verschillende organisaties de samenleving en het Campo-personeel over preventie van bijvoorbeeld seksueel overdraagbare ziekten, maar ook over de risico’s van verslaving.

De woordvoerder vertelde, dat de vrouwen die bij Campo werken niet altijd goed op de hoogte zijn van de risico’s van het vak en de wensen van de klanten. Tijdens de open dag kunnen de sekswerkers van het bedrijf de lezingen of presentaties bijwonen. De vrouwen wisselen elkaar daarbij af, omdat het bedrijf wel blijft draaien.

Het publiek heeft tijdens de open dag de kans om met de vrouwen van Campo te praten over hun werk en ervaringen. Aan de open dag doen verschillende organisaties mee zoals Fundashon pa Maneho di Adikshon, Famia Planeá, Fundashon Pro Bista, de Stichting tegen Kindermishandeling en Fundashon Sinta Ros. De open dag die van 12:00 uur tot 18:00 uur wordt gehouden, is bedoeld om de bevolking en het personeel bewust te maken van de gevaren van onveilige seks.

Geen uitgeruste bemanning voor KLM-vlucht Curaçao-Schiphol

KLM krijgt op route Amsterdam en Curaçao binnen dag twee keer technische problemen

 
De technische problemen van de afgelopen dagen met twee KLM-vluchten hebben geleid tot vertraging voor een derde vlucht. De KL736 die gistermiddag had moeten vertrekken kon nu pas vanochtend, donderdag 29 oktober 2015, naar Amsterdam vliegen, omdat er geen uitgeruste bemanning beschikbaar was om ’s middags te vliegen. De passagiers die niet op Curaçao wonen zijn ondergebracht in hotels, aldus het Antilliaans Dagblad.

'Door de ophoping van technische problemen hebben we er noodgedwongen voor moeten kiezen om de bemanning die vanmiddag (gisteren, red.) aankomt ook de terugvlucht te laten uitvoeren', zegt general manager Pieter de Man van KLM Curaçao. Er was geen extra ploeg beschikbaar om op deze vlucht te zetten.

Volgens de regels moet de bemanning na een trans-Atlantische vlucht eerst kunnen rusten voor ze weer aan het werk gaat. De KLM kreeg op de route tussen Amsterdam en Curaçao binnen een dag twee keer te maken met technische problemen, waardoor beide vluchten meer dan 24 uur vertraging opliepen. Eerst had vlucht KL785, die afgelopen zondagmiddag van Hato naar Schiphol moest vliegen, problemen met de brandstoftoevoer en maandag bleek het toestel dat vanaf Schiphol via Sint Maarten naar Curaçao moest vertrekken problemen te hebben met de generator. Deze laatste vlucht kwam gistermiddag rond kwart over drie uur op Hato aan en vertrok weer iets over vijf uur.

Even eerder kwam ook de KL735 aan op Hato, die volgens schema als KL736 dezelfde middag weer terug moest vliegen. Dat gebeurt nu veertien uur later als de bemanning de verplichte rust heeft gehad, vanochtend om twintig minuten over zeven uur. 'We kunnen en willen ze niet langer laten werken dan is toegestaan. We vinden het heel vervelend voor de passagiers en de collega’s', aldus De Man. 'We bieden hiervoor onze excuses aan. Een schrale troost is dat ze nu een dagvlucht hebben in plaats van een nachtvlucht. Dat scheelt hopelijk in de jetlag.'

Vlucht KL736 komt volgens het nieuwe tijdschema om 21.20 uur Nederlandse tijd aan op Schiphol. De KL736 die voor vanmiddag in het schema staat, zal normaal vertrekken, verzekert de KLM.

Ministerie van RGB start project omzet grondhuur in eigendom


Burgers krijgen meer rechtszekerheid op hun grond


Het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer laat via pagina grote bekendmakingen weten, dat zij ingaande 2 november een begin maakt met de uitvoering van grondconversie van het recht van erfpacht oftewel grondhuur in eigendom.

De eerste gebieden waarmee begonnen wordt zijn Flora en omgeving, Eerste Rijweg kwartier, Zorg en Hoop, Dalberg (Para), Saramacca en Nickerie. 

De conversiebedragen voor gebieden in Paramaribo liggen tussen Srd 47 en Srd 147 per m2. In Saramacca is dat tussen Srd 18 en Srd 53 per m2, terwijl in Nickerie tussen de Srd 29 en Srd 64 per m2 wordt gevraagd. Voor wat betreft het gedeelte in Para is het bedrag tussen Srd 18 en Srd 29.

Middels publicatie van de beschikking inclusief bijlagen van minister Steven Relyveld van 14 september 2015 no. 1990-15/Min RGB, geeft het ministerie de conversiegebieden en de conversiebedragen door aan het publiek.

De minister zegt dat het project in 2016 zal worden uitgevoerd en daarna geëvalueerd zal worden. Indien het goed verloopt zal het landelijk uitgevoerd worden.

Het project betekent een voordeel voor de burgers, omdat zij meer rechtszekerheid hebben op hun grond. Perceeleigenaren zullen met een eigendomstitel makkelijker bankzaken kunnen doen. De minister zegt dat met dit project de overheid meer zal verdienen. Er zal gewerkt worden met de taxatiewaarde van de percelen.

In de beschikking tot uitvoering, zijn bedragen voor grondconversie per m2 voor 2015 vastgesteld alsook toestemming aan de minister om bij grondconversie domeingrond te mogen overdragen in eigendom. Het besluit van de overdracht van gebieden dient steeds in het Advertentieblad van de republiek Suriname en in één of meer dagbladen gepubliceerd te worden.

Roerende goederen Staatsolie-ethanolproject worden verkocht

Goederen worden normaal verkocht en niet via veiling

Project is voor onbepaalde tijd in de ijskast gezet


Alle roerende goederen van het ethanol- en suikerproject van Staatsolie te Wageningen gaan in de verkoop. Widjai Jungerman-Gangadin, manager Corporate Communication van Staatsolie, zegt vandaag, 29 oktober 2015, in het Dagblad Suriname, dat de spullen die ze denken de komende jaren niet nodig te zullen hebben, worden verkocht. Het gaat hierbij om landbouwmachines en mobiele gebouwen (cabines).

Jungerman verduidelijkt, dat de spullen niet op de veiling gaan, maar gewoon zoals normaal worden verkocht. Er is intern wel melding gemaakt van de verkoop van de spullen, maar of het een openbare verkoop is, kan Jungerman vooralsnog niet bevestigen.

Over het onroerend goed zegt Jungerman dat ‘men waarschijnlijk heeft gezien dat er gebouwen daartussen zitten, maar die behoren niet tot onroerende goederen’. ‘Het zijn allemaal mobiele gebouwen. Van onroerende goederen ben ik niet op de hoogte.’

De verkoop van de spullen wordt via de Procurement Division gecoördineerd. Het project staat vooralsnog onder beheer van Eddy Frankel.

Staatsolie was van plan een suikerrietplantage tot ontwikkeling te brengen, om suikerriet tot ethanol te verwerken in een op te zetten verwerkingsfabriek in Wageningen. Het project zou uit twee componenten bestaan: het agrarisch deel (de suikerrietplantage) en een industrieel deel (een ethanol verwerkings- en productiefabriek). In juli dit jaar werd door Staatsolie echter officieel aangekondigd, dat het project voor onbepaalde tijd is stopgezet.

De koeienstal van de politie Santo Boma is overvol

Als de dieren niet binnen 2 weken worden opgehaald dan worden ze geveild


De politie van Santo Boma heeft geen plaats meer voor koeien. De stal is overvol. De politie van Jarikaba, Lelydorp en De Nieuwe Grond heeft koeien die los liepen op de openbare weg gevangen.

De afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname meldt vandaag, donderdag 29 oktober 2015, dat de eigenaren van de koeien zich tot nu toe niet hebben gemeld. De politie roept ze alsnog op zich te melden op de politiebureaus die zijn aangegeven voor het afhalen van hun koeien.

De politie van het ressort Santo Boma heeft gisteren nog twee koeien geschut. Ze liepen op de openbare weg en vormden een gevaar voor het verkeer en de buurtbewoners. Een scholier die op eene bromfiets reed botste tegen één van de dieren. Hij liep geen verwondingen op.

De bewoners van de omgeving konden de politie niet aangeven wie de eigenaar van de koeien is. Indien de eigenaar binnen twee weken geen gevolg geeft aan de oproep, dan gaat de politie over tot het veilen van de koeien.

Hydroloog Naipal woont waarschijnlijk VN-klimaattop COP21 in Parijs bij

'Suriname moet met andere kwetsbare landen een blok vormen'


Van 30 november tot 11 december wordt in Parijs de 21e klimaattop van de Verenigde Naties (COP21) gehouden. Deze klimaatconferentie is een bijzondere, omdat een nieuw klimaatakkoord ter reductie van de CO2-uitstoot bereikt moet worden. Het nieuwe akkoord zal in 2020 in werking moeten treden bij het aflopen van het Kyoto-protocol. Ondertussen hebben 80 presidenten aangegeven op de top aanwezig te zullen zijn. Klimaatdeskundige professor Sieuwnath Naipal zal hoogstwaarschijnlijk deel uitmaken van de delegatie,die naar Parijs vertrekt om Suriname te vertegenwoordigen op de conferentie. Hij zegt dat het zeer belangrijk is, dat Suriname ook zijn stem laat horen als het gaat om het helpen afwenden van de 1.5 tot 2 graden van de globale temperatuurstijging. We moeten er volgens hem alles aan doen om dit te voorkomen. Als de wereld zo doorgaat met de CO2-uitstoot zal deze catastrofe volgens Naipal niet te voorkomen zijn.

‘Als we stoppen dan waarschijnlijk ook niet, maar als we niets doen dan zullen de gevolgen volgens hem het ergst zijn. Vanwege ons laag kustgebied voelt Suriname elke centimeter zeespiegelstijging. Bij een temperatuurstijging van 2 graden en meer zullen wij helaas Paramaribo moeten verlaten. Op dit moment levert Suriname met zijn bossen een enorme bijdrage bij het neutraliseren van de effecten van CO2-uitstoot. Maar, als je kwetsbaar bent, kan je niet bijdragen. Je moet ook de aanpassingen doen en meegaan met de nieuwe technologie op dit stuk. Suriname moet met de overige kwetsbare landen een blok vormen en gezamenlijk staan achter die standpunten die voor ons belangrijk zijn’, aldus de klimaatdeskundige vandaag, donderdag 29 oktober 2015, in het Dagblad Suriname.

Naipal is al jaren verwoed bezig te werken aan de kustbescherming door het uitvoeren van projecten, gericht op het versterken van de mangrovebossen voor de kust, die dienen als natuurlijk afweermiddel tegen de gevolgen van zeespiegelstijgingen.

Het is nog niet bekend of president Desi Bouterse ook op de top aanwezig zal zijn. Bouterse benadrukte tijdens zijn Jaarrede nog de urgentie voor de duurzame bescherming van de kuststrook tegen de gevolgen van de zeespiegelstijging. Hij stelde, dat dit een randvoorwaarde is die alle omstandigheden overstijgt waaraan de regering prioriteit zal geven gedurende de komende vijf jaar. De zeespiegelstijging is een direct gevolg van de wereldwijde klimaatveranderingen. Suriname staat zoals bekend in de top vijf van kwetsbare landen voor de gevolgen van deze veranderingen.

'Suriname-kabinet' in Stadsmuseum Zoetermeer met selectie uit Suriname-verzameling Frans Rietvelt

Sinds 1982 verzamelt Rietvelt alles wat hij kan vinden over Suriname


Het Stadsmuseum Zoetermeer besteedt in een speciaal Verzamelkabinet aandacht aan bijzondere verzamelingen van Zoetermeerders. Tot en met 6 december 2015 is het Verzamelkabinet ingericht als Suriname-kabinet met een selectie uit de verzameling van Frans Rietvelt. Dit bericht de nieuwswebsite Dichtbij.nl, editie Haaglanden-Noord, vandaag, donderdag 29 oktober 2015.

Frans Rietvelt verzamelt al zijn hele leven. In navolging van zijn vader ging hij postzegels verzamelen. Dit breidde hij uit met oude ansichtkaarten, familiefoto's, boeken en verder alles wat hij het bewaren waard vond.

Sinds 1982 verzamelt hij alles wat hij kan vinden over Suriname.

'In oktober 1982 ging ik met mijn gezin voor het eerst naar Suriname, omdat mijn echtgenote daar vandaan komt. Een prachtig land met veel natuurschoon en een bevolking met diverse achtergronden en vooral hartelijk en gastvrij. Toen wij na vijf weken terug waren, vond ik zowaar een ansichtkaart van het politiebureau van Paramaribo aan de Waterkant. In 1980 was dit bij de militaire staatsgreep in brand geschoten en volledig verwoest. Gedurende onze vakantie was dat actueel, want de militairen waren toen nog steeds actief. Er sloeg bij mij een 'vonk' over na het vinden van deze kaart en vanaf dat moment was ik verzamelaar met als thema Suriname.' 

Zijn meest bijzondere aanwinst is een kopergravure uit 1750 van de Waterkant van Paramaribo. 'Ik zag een advertentie op Marktplaats en reageerde direct naar de adverteerder hoe hij deze ets van de hand wilde doen. In die tijd had ik heel wat dubbele exemplaren van diverse boeken over Suriname. Deze heer wilde geen geld, wel graag ruilen tegen boeken. De deal was gauw gemaakt en enkele dagen later had hij 20 boeken en ik een prachtige gravure.' 

Ondertussen heeft hij een aardige verzameling met enkele honderden boeken, rond de duizend ansichtkaarten, een aantal oude prenten, schilderijen van bekende kunstenaars en een verzameling diverse gebruiksvoorwerpen die met Suriname te maken hebben zoals theelepeltjes, drankflesjes, oude limonadeflessen, rubber kinderspeelgoed en allerlei andere hebbedingetjes. 'Er is heel wat moois wat Suriname te bieden had en heeft.'

 Het Stadsmuseum Zoetermeer is gevestigd aan de Dorpsstraat 7.

Mooie momenten: de vrijlating van een inbeslaggenomen ocelot (Leopardus pardalis) en baardsaki (Chiropotes santana)
(Bron foto's: 's Lands Bosbeheer, afd. Natuurbeheer)


Baardsaki of Bisa (Chiropotes santana)
Het vrijlaten van een in beslaggenomen Baardsaki of Bisa (Chiropotes santana).
Posted by LBB afdeling Natuurbeheer on woensdag 28 oktober 2015

Gardelito Hew A Kee nieuwe president-commissaris bij Telesur

Raad van Ministers besluit tot benoeming nieuwe Raad van Commissarissen

 
De nieuwe president-commissaris bij staatsbedrijf Telesur is Gardelito Hew A Kee (zie foto - Bron: Hew A Kee/Facebook). Hij is ICT-adviseur van het Kabinet van de President en vervangt ABOP-kopstuk Adolfina Cairo. Uit de oude Raad van Commissarissen (RvC) keert alleen Ryan Abrahams terug. De rest van de leden is vervangen.

De Raad van Ministers (RvM) heeft maandag het besluit genomen om een nieuwe RvC te benoemen bij Telesur. In een missive van 27 oktober is de beslissing geformaliseerd. De nieuwe Raad is gisteren aangetreden.

In de overweging tot het benoemen van de nieuwe raad is opgenomen, dat de regering zich ondersteund ziet door de RvC die toezicht zal houden op de bedrijfsvoering. 'Derhalve is het wenselijk een nieuwe raad van commissarissen te benoemen.' 

De nieuwe RvC is benoemd op voordracht van minister Andy Rusland van Transport, Communicatie en Toerisme.

SPBA en een ondernemer gaan rode rijst bestrijden op rijstvelden

Rijstboeren willen af van de rode rijst op hun velden

'Geen rode rijst betekent meer opbrengst en betere kwaliteit padie'


Ondernemer Poeranpersad Lauten zal in samenwerking met de Surinaamse Padieboerenassociatie (SPBA) een proefproject in Nickerie uitvoeren ter bestrijding van rode rijst op de rijstvelden. Ook niet-leden van de associatie zijn welkom, aldus de Ware Tijd vandaag, donderdag 29 oktober 2015.

Het project, HK II Agro genaamd, moet ervoor zorgen dat de rijstboer meer padie per ingezaaide hectare haalt. De meeste boeren hebben rode rijst op hun velden en willen die kwijt.

Lauten wil dat wanneer het project is afgerond, de deelnemers de opgedane kennis overdragen aan collega's.
Hij zegt, dat hij bij oriëntatie in Guyana bij een soortgelijk project heeft geconcludeerd dat het succesvol is uitgevoerd. 'De boeren daar halen nu 35 balen per hectare meer padie dan voorheen.' Veel zal wel afhangen van de inzet van de boer. Er zijn twee manieren om het project uit te proberen, het areaal bewerken met of zonder stro.

Harinandan Oemraw, voorzitter van de SPBA ondersteunt Lauten in zijn initiatief. 'Minder of helemaal geen rode rijst op een areaal betekent veel meer opbrengst en betere kwaliteit padie.'

Directrice Huize Ashiana blij met via staatsradio SRS ingezamelde Srd 42.000

Geld is hard nodig om de diverse noodzakelijke reparaties uit te kunnen voeren


Judith Valpoort-Vrede, directrice van verzorgingstehuis Huize Ashiana, is bijzonder dankbaar dat Srd 42.000 opgehaald is op initiatief van presentator Clifton Limburg van het programma Bakana Tori op de staatszender SRS. Zij was maandag te gast in dat programma waarin zij uitlegde dat de nood in het bejaardentehuis hoog is. Er zijn geen financiële middelen om noodzakelijke reparaties te verrichten. De overheid geeft een subsidie, maar er is meer geld nodig. Met subsidie en bijdragen van familieleden van de bewoners is er onvoldoende geld om alle grote renovaties te kunnen plegen.

Vicepresident Ashwin Adhin, diverse ministers, burgers en organisaties hebben gisteren gedoneerd. 'Ik vond het hartverwarmend dat er zo'n groot bedrag is opgehaald. Ik had gedacht dat wij misschien Srd 15.000 binnen konden halen, maar het is bijna driemaal zoveel geworden', aldus Valpoort-Vrede vandaag, donderdag 29 oktober 2015, in een reactie op Starnieuws.

Zij vindt het ook geweldig, dat medewerkers van Huize Ashiana een bijdrage zijn komen leveren. Twee verpleegkundigen die geen dienst hadden kwamen naar de SRS voor ondersteuning.

Valpoort-Vrede heeft sinds 15 oktober de leiding van het tehuis. Er is veel te doen. Als eerste wordt de keuken gerenoveerd. Het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) had die afgekeurd. Verder is meer dan Srd 200.000 nodig om het verblijf waarin zieke bewoners zijn ondergebracht te renoveren. Het dak lekt.

'Wij hebben nog shutters en die gaan vaak kapot wanneer iemand met een rolstoel ertegenaan komt. Er worden geen shutters meer gemaakt. Wij moeten de ramen vervangen. Het gebouw moet geschilderd worden. Wij rekenen er op dat de samenleving nog meer zal doneren', zegt de directrice.

Diverse ministers hebben nog meer steun toegezegd. Zo zal minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling een technische ploeg ter beschikking stellen voor reparatiewerkzaamheden. Minister Jennifer van Dijk-Silos heeft beloofd gedetineerden in te zullen zetten. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons heeft ook een donatie gedaan.

'Ik vind het geweldig hoe er is gereageerd uit de samenleving. En dat ministers naar de SRS zijn gekomen en anderen gebeld hebben en steun toegezegd hebben, is hartverwarmend', zegt Valpoort-Vrede.

U kunt een donatie storten op de rekening van Huize Ashiana bij de DSB Bank op het rekeningnummer 05 57137.

Burgerpersoneel Defensie in actie

Kapitein van het leger bedreigt medewerkster in opdracht minister

Algemene Bond Burgerpersoneel Defensie wil onderhoud met minister Benschop


'Indien er geen response komt gaan we de actie verscherpen. Donderdag zijn we op kantoor om te kijken of er reactie is', zegt Marlon Hoogdorp, voorzitter van de Algemene Bond Burgerpersoneel Defensie. Hij reageert op een spontane actie die het burgerpersoneel van het ministerie van Defensie gisteren heeft uitgevoerd, zo bericht Starnieuws vandaag, donderdag 29 oktober 2015.

Het burgerpersoneel van het hoofdkantoor van Defensie was sinds elf uur ’s morgens in actie. Hoogdorp stelt, dat een medewerkster bedreigd is tijdens het uitvoeren van haar werkzaamheden door een kapitein van het leger.

'Volgens de rapportage die ik heb, heeft de kapitein aangegeven dit in opdracht van de minister gedaan te hebben.' De bondsvoorzitter geeft aan dat de aanleiding geweest moet zijn het invoeren van de inhoudingen van gelden. Hoogdorp zegt dat de bond leningen geeft aan haar leden en militairen zijn hiervoor ook in aanmerking gekomen.

De vakbond wil ontvangen worden door minister Ronni Benschop van Defensie en wil dat een correctie plaatsvindt in het handelen van de kapitein.

Het burgerpersoneel bestaat uit ongeveer 350 mensen. Alleen het centraal kantoor is momenteel betrokken bij de actie, zegt de bondsvoorzitter.

Het is CLO-voorzitter (Centrale van Landsdienaren Organisaties) Ronald Hooghart niet gelukt om de minister te spreken hierover. De bond is aangesloten bij die vakcentrale. Er is gistermiddag een brief gestuurd naar de bewindsman. 'Als blijkt dat er geen response komt, gaan wij de andere locaties zoals het Militair Hospitaal, kazerne, marine en luchtmacht sluiten.'

Parlement wil snel achter gesloten met regering debatteren over Suralco/Alcoa

Diverse Assembleeleden vinden intentieverklaring Suriname en Alcoa niet in 's lands belang


De Nationale Assemblee (DNA) heeft tijdens een huishoudelijke vergadering besloten, dat zo snel mogelijk achter gesloten deuren met de regering van gedachten gewisseld zal worden over Suralco en haar Amerikaanse moederbedrijf de aluminiummultinational Alcoa.

De discussie achter gesloten deuren is geheim. De geheimhouding wordt door alle Assembleeleden bewaard. Dit is opgenomen in het Reglement van Orde van het parlement. Vergaderingen achter gesloten deuren worden alleen gehouden wanneer er vertrouwelijke informatie wordt verstrekt.

Starnieuws schrijft vandaag, donderdag 29 oktober 2015, te hebben vernomen, dat na de besloten vergadering in het openbaar enkele zaken besproken zullen worden die de onderhandelingspositie van het land niet zullen schaden. In principe zijn vergaderingen van De Nationale Assemblee openbaar. De voorzitter of vijf Assembleeleden kunnen een voorstel doen met opgave van het onderwerp om achter gesloten deuren te beraadslagen.

Vernomen wordt verder, aldus Starnieuws, dat diverse Assembleeleden zich niet kunnen vinden in de intentieverklaring die Suriname heeft getekend met Alcoa. Zij vinden, dat die niet in het belang van Suriname is. Ook de werknemers van de Suralco hadden verwacht dat de bauxietindustrie behouden zou blijven. Deze verwachting werd volgens de Paranam Werknemers Bond gewekt in november 2014, toen er ook een intentieverklaring werd getekend met Alcoa.

Drie meter hoog houten beeld Anton de Kom te zien in Rijksmuseum

Amsterdams Rijksmuseum herdenkt met sculptuur 40-jaar onafhankelijkheid SurinameOm te herdenken dat Suriname in 1975 onafhankelijk werd, toont het Rijksmuseum het model van het monument voor Anton de Kom, één van de grote strijders tegen het Nederlandse kolonialisme in Suriname. De drie meter hoge houten sculptuur maakt onderdeel uit van de collectie van het Rijksmuseum. De bronzen uitvoering van het beeld van Jikke van Loon werd in 2006 onthuld in Amsterdam-Zuidoost. Dit bericht Historiek.net vandaag, donderdag 29 oktober 2015.

De dichtregel van De Kom 'Strijden ga ik! Eerst nà d’overwinning kom ik terug…' was de inspiratie voor het beeld dat Jikke van Loon (1971) maakte in opdracht van de Gemeente Amsterdam Zuidoost en het Amsterdamse Fonds voor de Kunsten.

Het ontwerp voor het monument hakte Van Loon uit het hout van een gele kabbes, een boom die zij uit het binnenland van Suriname haalde en per boot naar Nederland verscheepte. Dat De Kom naakt wordt weergegeven, wekte bij de onthulling van het bronzen monument in Amsterdam Zuidoost veel weerstand op.

Geboren in Paramaribo in 1898, hoorde De Kom van zijn grootouders verhalen over de slavernij uit de eerste hand. Strijd tegen onrecht, racisme en onderdrukking werd een rode draad in zijn leven. In 1920 vertrok hij naar Nederland, waar hij zich in zijn geschriften steeds feller uitsprak tegen het koloniale bewind. Met vrouw en kinderen keerde hij in 1932 terug naar Suriname, waar hij een adviesbureau oprichtte voor arbeiders.

Het koloniale bewind zag hem als een gevaar en toen na zijn arrestatie een volksopstand volgde, keerde hij in 1933 gedwongen terug naar Nederland. Een jaar later verscheen zijn gezaghebbende boek Wij Slaven van Suriname. Voor het eerst werd de Surinaamse geschiedenis geschreven vanuit een antikoloniaal gezichtspunt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog schreef hij voor de illegale communistische pers. Het leidde tot zijn arrestatie in 1944 en transport naar opeenvolgende kampen. Kort voor de bevrijding stierf De Kom aan tuberculose.

Is de controverse rondom het beeld kenmerkend voor de relatie Nederland–Suriname? 
Waar staan we 40 jaar na de onafhankelijkheid? 
Waar botsen we als Nederland en Suriname en waar vinden we elkaar juist? 
En welke rol spelen kunst, literatuur, film en andere media in de relatie tussen Suriname en Nederland?

Het Rijksmuseum heeft in samenwerking met het Historisch Nieuwsblad een enquête uitgevoerd waarin deze vragen aan bod komen. De uitslag wordt in november gepresenteerd.

Bureaucratie zou oorzaak zijn vertraging verstrekken lesboeken basisschool

Diverse scholen moeten werken met gekopieerde boeken...


Drukker van boeken was niet door overheid betaald


De onderdirecteur Ontwikkelingsdiensten van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) Yuro Dipotaroeno, zegt vandaag, 29 oktober 2015, in de Ware Tijd, dat het oponthoud bij het verstrekken van de leermethodes voor de basisschool te maken heeft met bureaucratie.

'Wij wachten de leverantie af. Op het moment dat ze er zijn gaan wij over tot distributie.'

Dipotaroeno verwacht, dat leerkrachten op hun eigen manier een oplossing vinden voor het ontbreken van de boeken. 'De overdracht van kennis gaat door.' De methode is twee jaar geleden ingevoerd. Hij zegt verder, dat sommige processen niet in de handen van het ministerie liggen, maar bij de Raad van Ministers. Hij zegt dat het ministerie de aanvraag op tijd heeft ingediend, maar helaas heeft het ministerie geen greep op het verdere proces.

'Wij proberen op eigen initiatief de scholen te voorzien die ze het hardst nodig hebben. Voor deze scholen proberen wij te zorgen voor kopieën', zegt Ricardo Kenswil, voorzitter van de Federatie van Instellingen van Bijzonder Onderwijs in Suriname (FIBOS). Hij denkt met name aan scholen in het binnenland.

Het tekort aan leerboeken is reden voor FIBOS geweest voor een gesprek met de directeur van Onderwijs, Natasja Bennanon. Zij verwacht dat de boeken eind november gedistribueerd kunnen worden. Stagnatie was ontstaan, omdat de drukker niet betaald was. Kenswil denkt ,dat de uitgever nu daadwerkelijk betaald is om de opdracht uit te voeren.

Ministerie van Buitenlandse Zaken ontvangt 60.000 Amerikaanse dollar van Chinese ambassade

Geld wordt besteed aan verbete- ring en uitbrei- ding van de ICT


De Chinese ambassade heeft 60.000 Amerikaanse dollar gedoneerd aan het ministerie van Buitenlandse Zaken. 'Het geld wordt besteed aan verbetering en uitbreiding van de ICT-elementen, wat onder andere zal bijdragen aan de efficiëntie van het ministerie intern, het diplomatisch werk en de outreach naar andere landen', sprak minister Niermala Badrising gisteren bij de overhandiging van een cheque door ambassadeur Yang Zigang in het ministerie.  Dit bericht Starnieuws vandaag, donderdag 29 oktober 2015.

De donatie volgt na goede gesprekken tussen het ministerie, de ambassadeur en een delegatie uit China. De delegatie is de status quo van de verschillende Chinese projecten in Suriname komen bekijken. De Chinezen zijn tevreden en is er nog meer steun toegezegd aan lopende en nieuwe projecten, zei de ambassadeur.

Voordat de cheque werd overhandigd, ondertekenden Badrising en Yang in bijzijn van de Chinese delegatie een paar documenten waarmee de basis werd gelegd voor de bouw van de 1.000 woningen die een week geleden zijn gedoneerd door China.

De ambassadeur zei ook, op dat de relatie tussen Suriname intensiever wordt en wederzijds voordeel oplevert. 'We doneren weliswaar wat grants bij de verschillende projecten, maar de steun die we krijgen van Suriname, hier en internationaal is bijzonder en kostbaar. Dat stellen wij zeer op prijs.'

'Mensenrechtensituatie Suriname betekent stukje imagoschade voor Suriname'

VHP-Assembleelid Mathoera: 'Investeerders zouden Suriname kunnen gaan mijden'

 
'Elke keer wanneer onze mensenrechtensituatie breed wordt uitgemeten, betekent een stukje imagoschade voor Suriname.' Dat stelt VHP-parlementariër Krishna Mathoera na de berichtgeving over de kritiek van de Verenigde Naties (VN) op Surinames rapportage over de mensenrechtensituatie, zo bericht de Ware Tijd vandaag, donderdag 29 oktober 2015.

De commissie voor de Rechten van de Mens van de VN heeft Suriname onlangs flink op de vingers getikt, nadat Henry MacDonald, permanent vertegenwoordiger van Suriname bij de Volkerenorganisatie, rapport had uitbracht over de uitvoering van het Internationaal Verdrag voor Civiele en Politieke Rechten.

De VN-vertegenwoordigers uitten hun ongenoegen over onder meer de trage gang van zaken rond het 8 decemberstrafproces en de tot nu toe uitgebleven behandeling van de wet Constitutioneel Hof. Ook voor de wijze waarop personen met een andere seksuele geaardheid worden behandeld door de politie, langdurig voorarrest van verdachten en mensenhandel is Suriname op de vingers getikt.

Mathoera, lid van de parlementaire commissie Mensenrechten, vindt de kritiek van de VN terecht. 'Als Staat is het jouw verantwoordelijkheid om erop toe te zien dat burgers volwaardig hun mensenrechten beleven. Meer nog, omdat we verschillende verdragen hebben gesloten die ons daartoe verplichten.' Ze stelt dat de imagoschade voor het land ertoe kan leiden dat investeerders Suriname mijden.

Vooral de kritiek op de wijze waarop homo's, transgenders, lesbiennes en biseksuelen worden bejegend, heeft haar aandacht. De parlementariër constateert verder, dat de lange procedure rondom het 8 decemberstrafproces het vertrouwen in de rechtsinstituten schaadt. Ze vindt het daarom terecht dat de VN Suriname hierop wijst.

Om de mensenrechtensituatie efficiënt aan te pakken, stelt ze voor dat de regering een prioriteitenlijst opstelt. De politica laat weten dat de commissie zich zal buigen over het rapport en binnen korte tijd met diverse ministeries die te maken hebben met het mensenrechtenbeleid zal praten over het opstellen van een prioriteitenlijst.

Paranam Werknemers Bond verbaasd over sluiting Suralco Paranam

PWB heeft pakket aan eisen voor Suralco


De Paranam Werknemers Bond (PWB) onder leiding van Frank Playfair heeft de algemeen directeur van Suralco laten weten verbaasd te zijn over de mededeling, dat de aluinaarde productie te Paranam per 30 november wordt beëindigd. In een intentieverklaring van november 2014 tussen de regering en het Amerikaanse moederbedrijf Alcoa is echter de verwachting gewekt bij de werknemers, dat de industrie gecontinueerd zou worden. De PWB is bezig met onderhandelingen met de Suralco en heeft zijn pakket aan eisen ook gestuurd naar De Nationale Assemblee.

Nu wordt gesteld, dat de Paranam Operaties worden gesloten. Dit betekent dat ongeveer 2.000 werknemers direct getroffen zullen worden door ontslag en in hun bestaan worden bedreigd, schrijft het PWB-bestuur aan de leiding van Suralco.

'Gezien de huidige situatie op de arbeidsmarkt en de massaontslagen in deze sector, is er weinig hoop dat ander emplooi op middellang termijn twee tot vier jaar mogelijk is', stelt de PWB.

De bond stelt verder, dat tegelijkertijd met de ontslagen, de huidige sociaaleconomische situatie gekenmerkt wordt door een toenemende inflatie en daarmee een continue stijging van de kosten van levensonderhoud.

'Om te voorkomen dat de ontstane situatie tot een complete crisis leidt in de financiële huishouding van de gezinnen, zijn zowel de Suralco als de regering van Suriname als partners in de Brokopondo Overeenkomst verplicht alles te doen om zo te zorgen voor een crisisloze overgangsperiode voor de werknemers en hun gezinnen', aldus het PWB-bestuur.

Op basis van deze gedachtegang hoopt het PWB-bestuur met de Suralco én de regering tot redelijke en billijke afvloeiingsvoorwaarden te komen voor de ernstig gedupeerde werknemers.

Evaluatiecommissie project Naschoolse Opvang geleid door Roy Raymond de Miranda....

Onderzoek naar antwoord op vraag of project heeft geleid tot betere leerresultaten
 
(Bron foto: MinOWC)

Minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) heeft afgelopen maandag de commissie die de evaluatie van het project Naschoolse Opvang en Begeleiding zal doen, geïnstalleerd. Het eindrapport van de commissie, onder voorzitterschap van Roy de Miranda, zal aan president Desi Bouterse worden aangeboden. Dit bericht Starnieuws vandaag, donderdag 29 oktober 2015.

De commissie zal onderzoeken of de Naschoolse Opvang en Begeleiding heeft geleid tot positieve leerresultaten op de basisscholen. Per school moet worden nagegaan welke leerlingen consequent meededen en of hun resultaten daardoor beter zijn geworden.

Niet alle leerlingen van de deelnemende scholen hebben verplicht deelgenomen aan het project. De werkgroep moet ook nagaan hoe groot de schulden zijn, die in de loop van de uitvoering van het pilotproject zijn gemaakt. Het rapport van dit onderzoek zal ook ter beschikking worden gesteld van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur.

Er moet verder worden onderzocht op welke scholen de uitvoering van het project dringend vereist is. 'We moeten zoeken naar de rode scholen. Scholen dus waar de leerprestaties het slechtst zijn. Jullie moeten ze dan ook vragen in welke vorm zij de Naschoolse Opvang uitgevoerd willen zien. Zo krijgen we een beeld wat de wens uit het veld is', sprak Peneux.

De werkgroep telt vijf leden. Peneux zegt een zo neutraal mogelijke werkgroep te hebben ingesteld, om te voorkomen dat eigen belangen worden behartigd. De Miranda beloofde een eerlijk rapport te zullen samenstellen met aanbevelingen die onmiddellijk toegepast kunnen worden.

Het is onduidelijk waarom De Miranda gekozen is om leiding aan de commissie te geven.