zaterdag 31 oktober 2015

Gewelddadige verdachte verwondt bij arrestatie agent

35-Jarige man bedreigt en mishandelt diverse keren zijn ex-echtgenote

Man verkracht zijn ex in bijzijn van haar kindje


De gewelddadige Presley A. heeft kans gezien om bij zijn aanhouding vandaag een agent te verwonden. De 35-jarige man ging dusdanig te keer, dat de politie zich genoodzaakt zag vuurwapengeweld te gebruiken. A. werd in een been geraakt, zo bericht de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vandaag, zaterdag 31 oktober 2015.

Rita A. heeft op drie verschillende momenten aangifte van mishandeling en diefstal tegen haar ex-partner A. gedaan bij de politie van het ressort Paranam. De man had eind september haar slagen met een tjap toegebracht en haar mobiele telefoon afgepakt. Toen Rita A. na de aangifte naar huis ging, heeft Presley A. haar weer mishandeld. Ook van deze mishandeling heeft zij aangifte gedaan.

Een maand later, op 29 oktober, ging Presley A. in beschonken toestand naar Rita. Toen zij weigerde seks met hem te hebben, heeft hij een mes in haar mond gestoken en dreigde haar te doden. De man heeft haar vervolgens in het bijzijn van haar kleuter verkracht. Het slachtoffer deed weer aangifte.

Toen Presley A. vandaag weer te keer ging tegen Rita, kwam de politie in actie. De man ligt nu onder politiebewaking en in verzekering in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. De politie zegt dat hij buiten levensgevaar verkeert.

Minster van Welzijn overhandigt in Matta sleutels aan bewoners LISP-woningen

LISP begon zo'n jaar geleden met bouw aantal woningen in ruim 12 dorpen binnenlandZo'n jaar geleden begon de Stichting Low Income Shelter Program (LISP) met een pilotproject en later met de bouw van een aantal woningen in het binnenland. In ruim twaalf dorpen hebben bewoners samen met het programma LISP, de overheid en andere instanties zelf mogen meewerken aan de bouw van enkele woningen. 

Minister van Welzijn Joan Dogojo heeft gisteren in Matta officieel aan enkele bewoners hun sleutels overhandigd, zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, zaterdag 31 oktober 2015.

Directeur Baptist van LISP zei, dat de stichting in 2002 is gestart met als voornaamste doel een bijdrage te leveren aan armoedebestrijding door zelfbouw te stimuleren en de woonomstandigheden te verbeteren. ‘Wij willen dat niet alleen binnen Paramaribo bewerkstelligen, maar ook in het binnenland. Bouwen in het binnenland vraagt echter om een andere benadering, omdat de leefcultuur daar anders is. Er is eerst een onderzoek gedaan naar de inkomens van de groep, wat de behoefte is, de aanwezige bouwmaterialen, bouwvakkers en als de bereidheid van het volk zelf ook aanwezig was om met dit project te starten. De dorpen waar er een behoefte was, zijn geïdentificeerd en toen kon men van start gaan het participatieproces waarbij er werksessies werden gehouden met de bewoners. Dit is gedaan om erop toe te zien dat de bewoners zelf konden bepalen waar en hoe hun huis er uit moest zien.'

‘In de pilotfase werden eerst twee huizen gebouwd, waarbij belangrijke lessen zijn geleerd. Daarna werden er supervisors en lokale mensen ingeschakeld om te helpen met de bouw. En vandaag leveren wij ongeveer tien huizen op Matta.’

De woningen zijn aangepast aan de leefomstandigheden van de lokale bewoners. Doordat de mensen meer buiten zijn en buiten koken, hebben de huizen geen keuken binnen. Hierdoor was het mogelijk meerdere slaapruimten te plaatsen.

De kapitein van het dorp Mata deed een verzoek dat er meer woningen gebouwd worden. Minister Joan Dogojo gaf aan te weten, dat er een behoefte is aan het beschikken van een eigen woning. De regering wil graag ingaan op dit verzoek, maar vanwege de moeilijke economische situatie is dat niet direct mogelijk. Maar, de minister maakte wel de belofte dat de regering haar best zal doen om volgend jaar te kijken als het mogelijk zal zijn door te gaan met de woningbouwprojecten.

Forse celstraffen op Curaçao voor vier Venezolaanse overvallers

Straffen van 14, 9, 6 en 3 jaar voor Venezolanen

Diverse overvallen met geweld en bedreigingen dit jaar op winkels en woningen in periode van  drie maanden


Een groep van vier Venezolaanse mannen is gistermiddag tot zware gevangenisstraffen veroordeeld voor een serie overvallen gepleegd in woningen en winkels. De overvallen vonden dit jaar plaats gedurende een periode van drie maanden. Bij één van de overvallen werd zelfs gedreigd met het in stukken snijden van vingers van aanwezige kinderen. Bovendien werden er wapens op hen gericht. Dit bericht de Amigoe vandaag, zaterdag 31 oktober 2015.

Ronis Chirinos Morales (27), Robert Bricento Mendoza (33), José Castillo López (22) en José Colina Cobis (31) kregen respectievelijk veertien jaar, negen jaar, drie jaar en zes jaar celstraf opgelegd. Aan de mannen werden door het Openbaar Ministerie diverse overvallen tenlastegelegd, de rechter achtte het merendeel bewezen.

Zoals de strafmaat al aangeeft was Morales actiever dan de anderen. Hij werd gestraft voor vuurwapenbezit gedurende de periode van 21 maart tot en met 30 mei en voor zeven overvallen die hij samen met de andere mannen heeft gepleegd, waaronder één in een woning aan de Korporaalweg op 12 maart. Daarbij werden wapens op de aanwezige kinderen gericht en de ouders werden gedwongen om een brandkast aan te wijzen, anders zouden de vingers van de kinderen afgesneden worden. Uiteindelijk is het de mannen gelukt om 10.000 gulden mee te nemen, alsmede diverse mobiele telefoons en andere waardevolle spullen. Dat deed hij samen met Cobis.

Op 22 maart pleegde Morales een overval op Rui Feng Minimarket en nam 4000 gulden mee, diverse telefoonkaarten, een dvd-recorder, een televisietoestel, acht spaarbankboekjes en andere spullen. Hij heeft de eigenaren bedreigd en geslagen met een vuurwapen.

Vier dagen later begaf Morales zich naar de Happy Shop aan de Dr. Martin Luther King Boulevard. Daar werden de aanwezigen bedreigd en kon hij wegkomen met 6.000 gulden, diverse tablets, sieraden en mobiele telefoons.

Vervolgens besloot hij samen met Cobis op 4 april Manor Minimarket te overvallen. Zij vluchtten met een groot aantal telefoonkaarten, tien sloffen sigaretten en 2.000 gulden. Daarbij werden de eigenaren mishandeld.

Bij een woning in de Schubappelweg werden de bewoners op 15 mei door Morales, Mendoza en López bedreigd. Daar vonden zij 5.400 gulden en namen ook zes horloges, mobiele telefoons, sieraden en andere waardevolle spullen mee in hun gestolen voertuig.

Op 19 mei pleegde hij een overval in een woning aan de Scherderstraat, waar ook tablets, mobiele telefoons, een fototoestel en sieraden zijn gestolen.

De laatste overval waarvoor hij en Mendoza moeten zitten, is die van 24 mei op Yuan Guang Minimarket aan de Anasaweg. Daar is het hem door met een koevoet te slaan en te schoppen gelukt om 25.000 gulden mee te nemen, alsmede een videorecorder, telefoonkaarten, camera’s, mobiele telefoons en andere waardevolle spullen.

De medeverdachten hebben hem bij een of meerdere overvallen geholpen. Mendoza heeft ook bij een woning in de Quarantineweg een overval gepleegd op 27 mei en nam diverse mobiele telefoons, laptops, een fototoestel en andere spullen mee. Hiervoor werd Morales vrijgesproken. Tevens stond de man López hiervoor terecht, maar hij werd zowel hiervoor als voor de overval op Rui Feng Minimarket vrijgesproken. Cobis werd vrijgesproken voor de overvallen in de Quarantineweg en de Schubappelweg.

Zowel het Openbaar Ministerie als de veroordeelden hebben twee weken de tijd om in hoger beroep te gaan.

De 'Swinging Old Lady' teruggevaren naar haar plek in Willemstad, Curaçao

De Pontjesbrug ligt weer op zijn plaats na renovatie


De Swinging Old Lady ofwel de bekende Pontjesbrug is gisterochtend weer teruggevaren naar haar plek in Willemstad op Curaçao. Dat leverde dit mooie plaatje op, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 31 oktober 2015.

Vele burgers slaken een zucht van verlichting: ‘Gelukkig’. Het bespaart de mensen immers heel wat tijd om van Punda naar Otrobanda te komen of andersom.

Ook voor de vele toeristen is het goed om weer een van de trekpleisters van het eiland te mogen bewonderen.

Walvissen ten noorden van Klein Curaçao

Helikopterbedrijf Blue Skies spot walvissen: 'Een unieke ervaring'

(Bron foto: Blue Skies Helicopters)

Blue Skies heeft gisteren walvissen gespot ten noorden van Klein Curaçao. Het helikopterbedrijf, dat regelmatig naar het kleine zustereiland van Curaçao vliegt en ook rondvluchten maakt, had ze ook donderdag al gezien bij Sint Jorisbaai. Dit bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 31 oktober 2015.

'Een unieke ervaring', aldus Jennifer Bäcker van Blue Skies.

Rond de walvissen waren ook haaien en tonijnen te zien.

Werknemers apotheek Ligeon willen duidelijkheid van directie over hun pensioen

Personeel legt korte tijd het werk neer


Werknemers van Apotheek Ligeon in Paramaribo, een dochteronderneming van het Staatsziekenfonds (SZF), maken zich zorgen over hun pensioen. Zij legden gistermorgen spontaan het werk neer. De werknemers willen duidelijkheid van de directie, omdat zij uit het Pensioenfonds zijn gelicht, zo bericht Starnieuws vandaag, zaterdag 31 oktober 2015.

Er is in de collectieve arbeidsovereenkomst een regeling getroffen, dat de werknemers aangesloten worden bij het Pensioenfonds van het SZF. Over de regeling bestaat echter sinds 2010 onduidelijkheid, aldus vakbondsleider Michael Sallons.

'Nu blijkt dat de mensen uit dat pensioenfonds zijn gelicht. Waarom is onduidelijk',  zegt de bondsvoorzitter. De werknemers willen ook weten wat er met het geld gaat gebeuren dat zij steeds hebben gestort voor hun oude dag.

'Als het bedrijf fouten gemaakt heeft willen we onze gelden terug. We hebben gelden gestort vanaf 2010 in een fonds. We willen weten waar onze gelden zijn en ze terugkrijgen met rente, omdat er al die tijd gewerkt is met ons geld.'

Met de directie en het bestuur van SZF is afgesproken, dat er binnen een week antwoord gegeven wordt op de vragen, deelt Sallons mee. 'We willen weten wat er gebeurt, maar gaan de deuren niet sluiten. Mensen moeten hun medicijnen nog ophalen. We wachten even tot de volgende week, de acties zijn opgeschort, maar de kans is groot dat we die weer oppakken indien er geen duidelijkheid komt over onze pensioengelden.'

Onderneemster Refos ziet graat vrouwen in bestuur KKF

Refos wil ook meer transparantie binnen Kamer van Koophandel en Fabrieken


Onderneemster en tot spreekbuis van de Surinaamse vrouw verworden Karin Refos wil dat vrouwen ook bestuursleden worden van de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF). Het is nu een volledige mannenaangelegenheid bij de KKF. Alle 21 leden en plaatsvervangend leden zijn man. Hier moet een eind aan komen, vindt Refos. Zij heeft een kandidatenlijst ingediend in een van de acht branches van de KKF. In december vinden er verkiezingen plaats bij de KKF, zo bericht Starnieuws vandaag, zaterdag 31 oktober 2015.

Refos heeft zich met vier kandidaatleden en vier plaatsvervangend leden gemeld voor deelname aan de verkiezingen. Aanvankelijk was zij door voorzitter Henk Naarendorp gevraagd om zich kandidaat te stellen op een zogenoemde consensuslijst. Refos zegt, dat het uiteindelijk op niks is uitgelopen. Naarendorp is overigens geen kandidaat meer voor een tweede termijn van vier jaar.

Er spelen, zo schrijft Starnieuws, heel veel belangen bij de KKF. Behalve dat er geen vrouwen in de Kamer zitten, heeft het er veel van weg, dat politieke belangen worden gediend.

Het bestuur heeft ook diverse stichtingen opgericht onder de paraplu van de KKF waar weinig van bekend is bij de bedrijven. Refos vindt dat er meer transparantie moet komen. De wet waarop de KKF is gestoeld dateert van 1960 en is aan wijziging toe.

Refos zegt, dat toen zij op een handelsmissie met de KKF in Indonesië was, zij ontdekte dat er geen vrouwen zijn in de leiding. Zij heeft toen besloten hier iets aan te doen. 'Zo ben ik met de Ook Zij-campagne begonnen en dat heeft succes opgeleverd in de politiek. Ik heb geen politieke ambitie, maar wil wel via het bedrijfsleven invloed uitoefenen op de ontwikkeling van het land. Vandaar dat ik mij kandidaat heb gesteld.'

Oppas verduistert voor Srd 61.000 aan goederen uit woning

24-Jarige vrouw houdt toezicht op woning en past op twee minderjarige kinderen van vriendin


De 24-jarige Beidre P. is door de politie aangehouden op verdenking van het verduisteren van goederen ter waarde van Srd 61.000 uit de woning van een vriendin. Ze was door haar vriendin belast met het toezicht op de woning en de oppas van twee minderjarige kinderen, tijdens het verblijf van de vriendin in het buitenland. Dit meldt de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vandaag, zaterdag 31 oktober 2015.

De politie stelt dat P. in mei een dame leerde kennen met wie ze bevriend raakt. Die dame moest voor drie maanden naar het buitenland en belastte P. met het toezicht op haar woning en haar twee minderjarige kinderen. Voor de verzorging van de kinderen en de huur van de woning maakte de dame geld over uit het buitenland.

P. zou volgens de politie spullen van de dame, die in het huis waren, hebben weggenomen toen zij alleen was. P. beweert echter, dat het geld voor de huishuur en de verzorging onvoldoende waren en zij zich genoodzaakt zag enkele goederen uit het huis te verkopen.

De benadeelde vrouw heeft aangifte gedaan tegen haar oppas. Bij haar aanhouding op 22 oktober heeft P. bekend dat ze de goederen heeft weggenomen.

Voorzitter SVB verbaasd over kritiek dat bond niets gedaan zou hebben voor geblesseerde speler Cronie

'SVB heeft opname, ligdagkosten en 3 operaties voor Cronie betaald voor Srd 45.000'

Taxivervoer (Srd 2.000) naar fysiotherapeut ook door bond betaald


John Krishnadath, voorzitter van de Surinaamse Voetbal Bond (SVB), zegt vandaag, zaterdag 31 oktober 2015, op Starnieuws verbaasd te zijn over de kritiek dat niets zou zijn gedaan voor de geblesseerde voetbalinterlandspeler Miquel Cronie. 'Wij hebben niet alleen de medische kosten gefinancierd, maar ook op ander vlak bemiddeld of hulp verstrekt. De SVB heeft de opname, ligdagkosten ‎en drie operaties voor Cronie betaald voor een bedrag van Srd 45.000', aldus Krishnadath.

'De kosten van de operatie van afgelopen week komen er nog bij. Die rekening hebben wij nog niet ontvangen', zegt Krishnadath. De SVB heeft zich garant gesteld voor de laatste operatie van 22 oktober. Zonder deze garantstelling kon hij niet onder het mes gaan.


Het medisch team van de SVB heeft Cronie in de afgelopen periode begeleid. Arts Amar Ramadhin, lid van het SVB-medisch team, heeft ook met de voetballer gesproken om de vierde operatie aan te gaan en hem gebracht voor een gesprek en vooronderzoek met de specialist.

Krishnadath stelt, dat de SVB ook zonder te halen en trekken Srd 2.000 heeft betaald aan taxikosten voor vervoer van Cronie naar de fysiotherapeut.

De SVB-voorzitter heeft diverse gesprekken gevoerd met het Staatsziekenfonds (SZF) waar Cronie op proef in dienst was toen hij zijn blessure opliep tijdens een vriendschappelijke interland tegen Guyana, zo'n zes maanden geleden. De gesprekken waren erop gericht te voorkomen, dat Cronie vanwege het niet kunnen functioneren in de job waarvoor hij op proef in dienst was genomen, zou worden ontslagen.‎ Het SZF heeft mede dank zij deze gesprekken alle begrip opgebracht en hem ondanks alles in dienst genomen, stelt de SVB-voorzitter.

'Ik weet niet wat nog meer van de SVB wordt verwacht. Ik begrijp anderzijds ook, dat Cronie voor medische behandeling naar het buitenland wil en dit zeker na vier operaties waardoor je het geloof in lokale artsen kunt verliezen. Je in de steek gelaten voelen, is ook te begrijpen. En uiteraard begrijp ik dat de instelling die Cronie wil helpen aan fondsen een verhaal nodig heeft.'

Bond Personeel Milieubeheer uit in brief aan president Bouterse bezorgdheid over traagheid bij OW

Vakbondsleden bij Milieubeheer zouden met rancuneuze maatregelen worden bedreigd

Bond wil in gesprek met Bouterse


De Algemene Bond Personeel Milieubeheer (ABPM) maakt zich zorgen over het gebrek aan voortvarendheid bij het ministerie van Openbare Werken (OW) bij het oplossen van problemen bij de dienst. Ook zouden vakbondsleden met rancuneuze maatregelen worden bedreigd. Dit staat in een brief van de bond aan president Desi Bouterse (zie onderaan). Met het ministerie van Binnenlandse Zaken werd al op 26 oktober overeenstemming bereikt over de aanpak van een deel van de knelpunten, zo bericht Starnieuws vandaag, zaterdag 31 oktober 2015.

De minister van Openbare Werken heeft pas afgelopen woensdag middels ‘een stand van Zaken’ gereageerd op het verzoek dat de bond via een schrijven aan de president aan haar had gedaan, staat in de brief aan Bouterse. 'De vraag dringt zich op in hoeverre dit ministerie bereid en in staat is, om de door haar uitgelokte vakbondsperikelen op diligente wijze te doorbreken. Bij Binnenlandse Zaken is het op één dag, en wel binnen een half uur gelukt.'

De bond heeft de president steeds schriftelijk op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen en vreest dat alleen zijn ingrijpen escalatie van de arbeidsonrust zal kunnen beperken.

Imiddels heeft de ABPM de strijd overgedragen aan de COL, de Confederatie voor Organisaties van Landsdienaren. Het hoofdbestuur van de COL heeft de ABPM voorgesteld om proactief in te spelen op de 'verwachte positieve reactie' van de president en voorlopig de acties op te schorten.

De bond wil nu door Bouterse ontvangen worden, zodat een zodanig arrangement ondertekend kan worden, dat de werkzaamheden op Milieubeheer maandag genormaliseerd kunnen worden.

Mogelijk gaat personeel EBS maandag in staking

Personeel zou verhit zijn door uitblijven betaling lumpsum Srd 1.000

Minister Dodson: 'Ik ben bevoegd lumpsum en loonsverhoging terug te draaien'


Door het uitblijven van een lumpsum van Srd 1.000 zullen de vierhonderd werknemers van de NV Energiebedrijven Suriname (EBS) maandag hoogstwaarschijnlijk staken. Dat schrijft althans de Ware Tijd vandaag, zaterdag 31 oktober 2015.

Het personeel wacht al twee maanden op het geld, dat een uitvloeisel is van de collectieve arbeidsovereenkomst van 2015, die tevens voorziet in een loonsverhoging van 6 procent, waarvan tot nu toe 4 procent is uitgekeerd.

'De mensen zijn verhit, omdat velen schulden hebben gemaakt door schoolspullen te kopen en hebben gerekend op de lumpsum', zegt bondsvoorzitter Steve Geerlings.

De vakbond OWOS (Ogane Werknemers Organisatie Suriname) houdt maandag een algemene ledenvergadering. Geerlings zegt dat het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) het geld niet wil uitbetalen. Volgens hem kan het ministerie de directie en de Raad van Commissarissen (RvC) niet opdragen de uitbetaling niet uit te voeren.

NH-minister Regilio Dodson: 'Ik heb de RvC op het matje geroepen en haar erop gewezen dat zij beter moest weten. Ik kan deze zaak niet verkopen aan de samenleving, terwijl we de stroomtarieven hebben verhoogd.'

De bewindsman zegt dat het ministerie aandeelhouder is en dat hij bevoegd is de loonsverhoging en lumpsum terug te draaien.

'Ik wil niet horen dat de werknemers geen schoolspullen kunnen kopen, omdat anderen in de samenleving gewoon met hun salaris schoolspullen aanschaffen.'

Salarissen personeel ziekenhuizen uitbetaald met uitzondering bij 's Lands Hospitaal


Staatsziekenfonds stort toegezegde suppleties op rekening ziekenhuizen


Op het 's Lands Hospitaal na hebben de ziekenhuizen de salarissen gisteren aan het personeel kunnen uitbetalen. 'De toegezegde suppleties zijn inderdaad gestort door het Staatsziekenfonds op de rekeningen van de ziekenhuizen. Een domper is wel, dat helaas het ‘s Lands Hospitaal, ondanks de suppleties van SZF, toch niet de salarissen kon uitbetalen, omdat dit ziekenhuis nog een groot achterstallig bedrag te innen heeft bij het ministerie van Sociale Zaken', aldus Manodj Hindori, voorzitter van de Nationale Ziekenhuisraad, vandaag, zaterdag 31 oktober 2015, op Starnieuws.

Met medewerking van de autoriteiten hoopt 's Lands Hospitaal het probleem op te kunnen lossen, waardoor het personeel maandag kan worden uitbetaald.

'De ziekenhuizen zijn blij met de inspanningen van de minister van Volksgezondheid, de minister van Financiën en de directeur van het SZF om de afgesproken suppleties aan de ziekenhuizen op tijd uit te keren. Hierdoor is een stukje rust wedergekeerd', stelt Hindori.

Alle ogen van de ziekenhuizen zijn nu gericht op de bespreking met minister Patrick Pengel van Volksgezondheid komende maandag. Tijdens deze bespreking zullen alle betrokken instanties die te maken hebben met ziekenhuisbeleid en ziekenhuisfinanciering bijeen komen. Afgesproken is, dat tijdens de vergadering geen klaagzangen worden gehouden, maar dat constructief gewerkt zal worden aan oplossingen, zegt Hindori.

De Nationale Ziekenhuisraad heeft alle medewerking toegezegd aan deze bespreking en zal met een aantal werkbare oplossingen komen, die de continuïteit van de ziekenhuiszorg moet garanderen.