vrijdag 13 november 2015

Ministerspost Economische Ontwikkeling struikelblok formatiepoging oppositiepartij PAR op Curaçao

PS-fractieleider Cijntje vermoedt tweede formatieronde achter de schermen


PAR zou Economische Ontwikkeling van PAIS willen overnemen


De portefeuille van Economische Ontwikkeling blijft een struikelblok vormen voor een formatiepoging van oppositiepartij PAR met de voormalige coalitiepartijen PS, PAIS, PNP en onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran, alds bericht de Amigoe vanmiddag, vrijdag 13 november 2015. De PAR eist naleving van een eerdere toezegging van PAIS, dat zij de portefeuille van Economische Ontwikkeling toebedeeld zal krijgen. PAIS houdt er echter aan vast, dat tijdens een nieuwe formatieronde alle portefeuilles op tafel moeten komen en dat er nu nieuwe onderhandelingen moeten plaatsvinden. 

Inmiddels is MFK ook met een enquête begonnen via het Twitter-account van partijleider Gerrit Schotte met de vraag: Nieuwe verkiezingen nu, of Regering lappen?Volgens PS-fractieleider Melvin ‘Mac’ Cijntje is er een tweede formatieronde achter de schermen gaande. De ‘aangesterkte’ MFK-fractie wil volgens Cijntje ook een coalitie vormen. 'Waarom heb je anders nu die vijf zetels in de Staten nodig als je uit bent op vervroegde verkiezingen?' Gisteren maakte MFK bekend, dat Sithree van Heydoorn de opvolger is van Monique Koeyers-Felida, die wegens gezondheidsredenen in Nederland verblijft.

Het was de bedoeling dat de huidige coalitiepartijen vanochtend een intentieverklaring zouden ondertekenen. In deze verklaring zouden de twaalf Statenleden van PS, PAIS, PAR, PNP en onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran aangeven dat zij bereid zijn om met elkaar om de tafel te gaan zitten om een nieuwe regering te vormen. Het document werd gisteren besproken door alle betrokken partijen, waarna het bestuur en de partijraad van PAIS zich in de avonduren over het document hebben gebogen. Tijdens de vergadering gaven zowel bestuur als partijraad groen licht voor ondertekening van het document.

Vanochtend hadden alle partijen het document moeten ondertekenen. Een laatste struikelblok zou nog steeds de portefeuille van Economische Ontwikkeling zijn, die op dit moment ressorteert onder demissionair minister Stanley Palm van PAIS. De PAR hecht waarde aan deze zware portefeuille en eist een of andere toezegging vanuit de coalitiepartijen. Maar, PAIS is van mening, dat zij geen portefeuille meer heeft, aangezien het kabinet al ontslag heeft ingediend. De verdeling van de poppetjes moet in een nieuwe formatieronde aan bod komen.

In een reactie stelt PAR-onderhandelaar David Dick dat de positie van zijn partij bekend is. 'Wij hebben vanaf zondag aangegeven waar onze voorkeur naar uitgaat. Wat wij willen is dat er duidelijkheid komt over onder meer de post van Economische Zaken, maar ook andere punten die in de komende negen maanden aan bod moeten komen. Wij willen voorkomen dat wij of onze mogelijke toekomstige partners elkaar in de toekomst zullen gaan verrassen.'
Dick kon vanochtend niet aangeven of de Statenleden de intentieverklaring zouden gaan tekenen. 'Wij zijn nu aan het wachten. Of op de grootste partij, Pueblo Soberano (PS), of tot de informateur contact met ons opneemt. Als partij vinden wij dat je te allen tijde het (in)formatieproces onder leiding van de gouverneur moet respecteren.'

Terwijl dit proces nog loopt, heeft gouverneur Lucille George-Wout huidig premier Bernard ‘Ben’ Whiteman (PS) als informateur aangewezen. Hij krijgt als opdracht mee om na te gaan of bij de partijen de bereidheid bestaat om op de kortst mogelijke termijn een kabinet te vormen dat kan steunen op een meerderheid in de Staten. Whiteman heeft tot maandag de tijd gekregen om weer te rapporteren aan de gouverneur.

De beslissing om een informateur aan te stellen volgt op de consultatieronde van de gouverneur met de ondervoorzitter van de Raad van Advies, de voorzitter van de Staten en de fractieleiders in het parlement. Ook heeft de gouverneur gesproken met enkele maatschappelijke organisaties, die hun visie op de ontstane politieke situatie konden geven.

Volgens een persbericht van het Kabinet van de Gouverneur geven de consultaties aanleiding ‘om nader te onderzoeken of het, op basis van de huidige samenstelling van de Staten, tot de mogelijkheden behoort om te komen tot de vorming van een kabinet dat kan steunen op een meerderheid in de Staten’. 'Daarbij zijn nadrukkelijk overwegingen meegegeven ten aanzien van een continuïteit in het bestuur en het belang dat een aantal belangrijke kwesties op financieel en sociaal-economisch gebied tot besluitvorming wordt gebracht, mede gelet op de processen die in dit verband reeds in gang zijn gezet. Tevens wordt daarbij in aanmerking genomen dat in de tweede helft van 2016 reguliere verkiezingen worden voorzien.'

Vanuit de oppositiefracties wordt er nu al kritiek geleverd op de gesprekken die gevoerd worden om tot afspraken te komen voor een nieuwe coalitie. Zo stelt MFK-Statenlid Gilmar ‘Pik’ Pisas dat er oneigenlijke druk wordt uitgeoefend op de PAR om bij de onderhandelingen aan te schuiven. Doet de gele partij dit niet, dan zal de politiek leider van de partij volgens Pisas met flinke kritiek vanuit ‘gevestigde maatschappelijke groeperingen’ te maken krijgen.

Aan de andere kant geeft MAN-voorzitter Gassan Danawi aan, dat zijn partij sowieso niet zal meehelpen om een nieuwe regering te vormen. De blauwe partij is van mening dat er nu verkiezingen moeten komen. Een optie die gezien de laatste ontwikkelingen zeker nog niet van tafel is.

In hoger beroep op Curaçao weer acht jaar cel geëist tegen Valentierra voor smokkel 669 kilo cocaïne

Ondernemer was afzender en verantwoordelijk voor zeecontainer waarin de cocaïne zat


De advocaat-generaal eiste gistermiddag opnieuw acht jaar gevangenisstraf tegen de ondernemer Gustavo Torres Valentierra voor de uitvoer van iets meer dan 669 kilo cocaïne vorig jaar. Dat is dezelfde straf die de man afgelopen juni in eerste aanleg kreeg, conform de eis van het Openbaar Ministerie (OM) toen, aldus de Amigoe vandaag, vrijdag 13 november 2015.

De uitvoer vond plaats in de periode van 24 tot 29 juli middels een container die onderweg was naar St. Maarten.

De veroordeelde man is de eigenaar van het bedrijf Negocios de Caribe en was conform documentatie verantwoordelijk voor de container en de inhoud hiervan. Hij was ook de afzender van de container, met bestemming St. Maarten en werd door de autoriteiten in juli vorig jaar in verband met het onderzoek aangehouden.

De partij drugs werd op 29 juli ontdekt tijdens controles bij Nieuwe Haven. De zeecontainer zou plastic cups en hondenvoer naar St. Maarten vervoeren en werd eerst bij een industrieterrein in Montaña gecontroleerd. Tijdens die controle bleek dat de waarde van de spullen niet overeenkwam met de transportkosten. De wachter nam contact op met het hoofd van de onderzoeksafdeling van de douane, die hem vervolgens opdracht gaf de container naar Nieuwe Haven te laten transporteren voor een uitgebreider onderzoek. De medewerkers van de douane deden de vondst bij het controleren van de buitenkant van de container. Zij ontdekten een vals compartiment met daarin de partij drugs en vervolgens werden de nodige testen gedaan.

Na verwijdering van de partij cocaïne uit de container werd bovendien geconstateerd, dat gebruik werd gemaakt van lood om de penetratie van de stralen van de containerscan te beperken. Uit de bewijsmiddelen blijkt dat de verdachte een spoor achter liet bij de aanschaf van materialen om de container te bewerken, waaronder lood. Zo was hij te zien op camerabeelden bij de bouwmarkt, werd er een kassabon voor het materiaal aangetroffen tijdens een huiszoeking en gebruikte de verdachte zijn eigen Funmiles-kaart bij de aanschaf van het materiaal.

De rechter achtte Valentierra’s verklaring, dat hij niet wist dat zich in de container cocaïne bevond en hij het lood kocht voor twee Venezolaanse klanten die hij verder niet kent, hoogst onwaarschijnlijk en niet geloofwaardig.

Het is volgens de rechter een feit van algemene bekendheid, dat er wereldwijd – ook op Curaçao – veel drugs worden gesmokkeld, ook via vaartuigen en zeecontainers. Het is onwaarschijnlijk, dat een drugsorganisatie op een dergelijke wijze als uit de verklaring van de verdachte zou volgen, ruim 669 kilo cocaïne laat vervoeren door een onwetende schakel, in casu degene die de container heeft gehuurd, aangezien dat aanzienlijke risico’s voor de organisatie zou meebrengen, zoals het risico van verlies van de cocaïne wanneer deze persoon later niet meer kan worden achterhaald of wanneer deze de drugs voortijdig zelf ontdekt, aldus de rechter.

Vonnis is over drie weken.

Dieuwertje Blok bekent kleur


Het gezicht van Sinterklaasjournaal wil af van zwarte Zwarte Piet


Dieuwertje Blok, het gezicht van het Sinterklaasjournaal (zie foto - Bron: POWNed.tv), vindt dat Pieten niet meer zwart moeten zijn. Zelf heeft ze Zwarte Piet nooit met donkere mensen geassocieerd, maar door de Pietendiscussie begrijpt ze dat andere mensen dat wel deden, vertelt ze vandaag, vrijdag 13 november 2015, in dagblad Trouw.

Zwarte Piet mag wat haar betreft verdwijnen. 'Het Sinterklaasfeest staat of valt niet bij die zwarte kleur, ik begin zo langzamerhand ook te denken: van die rare blackface moeten we maar eens af.'

Zwarte Piet moet volgens Blok niet abrupt worden afgeschaft. 'Zoiets moet niet van bovenaf worden opgelegd, door de politiek of het Sinterklaasjournaal, maar zich organisch in de samenleving ontwikkelen. Volgens mij is dat proces in gang gezet.'

Onder invloed van de discussie over Zwarte Piet verschenen er in het Sinterklaasjournaal van vorig jaar Witte Pieten, Clownspieten en Pieten met roetvegen.
Sinterklaas en zijn Pieten komen morgen aan in Nederland, in Meppel.

NDP-Assembleelid Doekhie ligt niet wakker van betrokkenheid broer oud-minister Lackin bij export rijst naar Venezuela

'Het is terecht dat een broer van Lackin, die toevallig geen Sinterklaas is, de speler is'

'Misschien heeft de ex-minister toevallig zijn eigen broer ingeschakeld' - 'Venezuela gaat niet zomaar dealen met een kikker van de straat'


NDP-Assembleelid Rashied Doekhie ligt niet wakker van de beschuldigingen van de VHP-fractie en met name van het Assembleelid Asiskumar Gajadien met betrekking tot de aanwijzing van de broer van de ex-minister van Buitenlandse Zaken Winston Lackin als tussenpersoon die 19.500 ton witte rijst in de PetroCaribe-deal moet verschepen naar Venezuela. 

Volgens Gajadien strijkt Jubosa 65 Amerikaanse dollar per ton rijst op.

'Het is terecht dat een broer van Lackin, die toevallig geen Sinterklaas is, de speler is. Als Venezuela met hem wil dealen, dan doet zij dat met hem. Echter is er ook iets, dat Venezuela niet zomaar met een kikker van de straat gaat dealen. Zij vragen advies aan de regering en de regering die adviseert met wie zij in zee mogen gaan. Daar kan je zeggen, dat er een beetje gewerkt is met het kruis. Misschien heeft de ex-minister dan toevallig zijn eigen broer ingeschakeld', aldus de politicus vandaag, 13 november 2015 in het Dagblad Suriname.

Assembleeleden van de VHP-fractie hebben op 9 november via een brief vragen gesteld aan president Desi Bouterse over de Petrocaribe-overeenkomst. De rijstsector is volgens de Assembleeleden in de gevarenzone. Zij willen ook weten welke actie genomen zal worden met het oog op weerfenomeen El Niño. De brief aan de president is ondertekend door Chandrikapersad Santokhi (fractieleider VHP), Asiskumar Gajadien, Jitendra Kalloe, Krishna Mathoera, Mahinder Jogi, Dew Sharman en Djotish Jagernath.

Doekhie stelt, dat ondanks het feit dat Jubosa toebehoort aan een familielid van een oud-minister, het nog steeds een Surinaams bedrijf blijft. Bovendien gaat het volgens hem om een vrije markt, waar een ieder kan participeren.

De parlementariër zegt verder, dat de noodkreet van de VHP op niets slaat, aangezien het om een zakelijke deal gaat tussen de exporteur Jubosa en de afnemer Venezuela. Er waren volgens hem ook geen andere spelers, omdat de regering mondeling of schriftelijk heeft aanbevolen heeft dat Jubosa de exporteur zou worden. Daar is het fictieve van alles ontstaan. Wat een andere ondernemer volgens hem nu wel kan doen, is de regering aanschrijven, dat zij ook naar Venezuela wenst te exporteren. Deze exporteur moet volgens Doekhie voldoen aan de strenge eisen van Venezuela en bovenal ook kunnen voorzien aan de vraag van het product. Voor zover hij weet, werken de meeste rijstverwerkers met Jubosa. 'Men moet niet vergeten dat het een kartel is, waarbij de markt bezet wordt gehouden. De ondernemers zijn degenen die voorkeur geven aan bepaalde exporteurs. Daaraan kan de regering niets doen', aldus de parlementariër.

'Het is billijk als de president ministers Soeresh Algoe en Niermala Badrising van respectievelijk Landbouw, Veeteelt en Visserij en Buitenlandse Zaken oproept, dat de gelden verdeeld moeten worden onder de arme boeren.'

Doekhie zegt, dat de PetroCaribe-deal het geld van Venezuela is dat gebruikt zou worden om nieuwe projecten te initiëren. Maar, gelet op de precaire financiële situatie is gemeend om de boeren te helpen om hun oogst kwijt te raken en de verwerkers vervolgens in de gelegenheid te stellen dat hun product geëxporteerd kan worden. 'Zij krijgen een zeer goede prijs, want je hebt ingekocht de padie van de boeren voor Srd 30 tot Srd 35 om nog winst te maken op basis van 350 Amerikaanse dollar export. Je maakt dus een heel grote winst. Humanitair bekeken vind ik dat het geld in de kas van de boeren geplaatst kan worden', stelt de politicus. Belangrijk voor hem is, dat de oogst weggaat, zodat de schuren voor de volgende oogst al leeg zijn

SZF-verzekerde patiënten worden weer door specialisten behandeld in St. Vincentius Ziekenhuis

Medici hebben hun actie beëindigd na ontvangst achterstallige gelden
 

Alle patiënten verzekerd bij het Staatsziekenfonds (SZF) worden weer behandeld door de specialisten van het St. Vincentius Ziekenhuis (SVZ). De actie van de medici is vandaag, vrijdag 13 november 2015, opgeheven. De specialisten hebben hun achterstallige gelden voor geleverde diensten aan SZF-patiënten over oktober ontvangen. Het SZF is nog niet in staat om specialisten te betalen voor hun diensten. Het ziekenhuis heeft het verschuldigde bedrag toen zelf voorgeschoten, meldt algemeen directeur Manodj Hindori, aldus Starnieuws.

In de overeenkomst van 16 april 2015 tussen ziekenhuizen en verzekeraars is overeengekomen, dat het SZF het zogenaamde ‘arts out’ betalingsprincipe zal hanteren. Dit houdt in, dat het SZF naast het ziekenhuistarief ook de specialisten apart moet betalen. Door het terugdraaien van haar budget ontbeert het SZF echter de financiële middelen om aan deze overeenkomst te voldoen.

Toen de specialisten van het St. Vincentius Ziekenhuis niet betaald werden over de maand oktober kondigden zij een opnamestop voor SZF patiënten af. Om de patiënten niet langer te duperen heeft het ziekenhuis als tussenoplossing aangeboden om het bedrag voor te schieten aan het SZF. Dit bedrag is gisteren uitbetaald aan de specialisten.

Zowel het ziekenhuis als het SZF zijn opgelucht dat de actie van de specialisten is opgeheven. Het ziekenhuis is van mening, dat ook als partijen het nog niet eens zijn met elkaar over betalingen, de patiënten hiervan niet de dupe mogen worden en dat de patiëntenzorg door moet kunnen gaan. Vandaar dat het ziekenhuis besloten heeft het bedrag voor te schieten aan het SZF, zegt Hindori.

Voorzitter St. Belangenbehartiging Dialysepatiënten in Suriname, Ruben Rozendaal, voelt zich gediscrimineerd

Politiek lijkt vooral te willen spreken met Vereniging van Nierdialysepatiënten in Suriname


Ruben Rozendaal, voorzitter van Stichting Belangenbehartiging Dialysepatiënten in Suriname (SBBDPS), vermoedt dat zijn stichting wordt gediscrimineerd. Het is hem opgevallen dat bij de recente negatieve ontwikkelingen rond dialysepatiënten, de Commissie Volksgezondheid in het parlement eerder gesprekken voert met Neville Veira, voorzitter van de Vereniging van Nierdialysepatiënten in Suriname(VNS). 

'Ik vermoed, dat de politiek mijn persoon liever niet op de voorgrond ziet. Als Veira een vereniging heeft, dan moet hij zijn beschikking en leden eigenlijk registreren, overal. Eigenlijk maakt het niet uit wie het doet, als de patiënten maar geholpen worden. Ik geef alleen maar aan dat met de vereniging van Veira de overheid de SBBDPS, die al acht jaren opereert, heeft gepasseerd. Ik wil Veira niet tegenwerken, want de problemen van de patiënten zijn ernstig genoeg om nog een probleem te starten', zegt Rozendaal vandaag, vrijdag 13 november 2015, in het Dagblad Suriname.

De SBBDPS is officieel ingeschreven als stichting en werkt al jaren samen met de leiding van het Nationaal Nierdialysecentrum (NNC).

Over de aanpak van de problemen van de doelgroep door SBBDPS zal de stichting binnenkort in een persbericht de gemeenschap verduidelijken hoe zaken aangepakt zouden kunnen worden.

Pleegzoon president Bouterse Meriba meldt zich bij politie

Auto Meriba is maandag gebruikt bij overval op ondernemer in Paramaribo Noord

Meriba ontkent betrokkenheid bij overval, maar is zwijgzaam over waar hij 's ochtends was

 
Romano Meriba, de 31-jarige pleegzoon van president Desi Bouterse, heeft zich vandaag, vrijdag 13 november 2015, gemeld bij de afdeling Kapitale Delicten van het Korps Politie Suriname. Hij is aangehouden en in verzekering gesteld. Het voertuig van Meriba is maandag gebruikt bij de beroving van ondernemer R.S. aan de Siemensstraat in Paramaribo Noord. Dit bericht Starnieuws.

In deze zelfde zaak, zo bericht de afdeling Public Relations van het korps, is gisteren ondernemer Rohitas S. aangehouden op een adres te Zorg en Hoop. Bij deze ondernemer is een  auto van de overleden overvaller Melvin Tob aangetroffen. Ook zijn vuurwapens en een motorfiets bij Rohitas in beslag genomen. Hij is in verzekering gesteld.

Bij een vuurgevecht tussen de overvallers en agenten, die na een achtervolging plaatsvond in de Bonistraat, werden twee van de overvallers Siegmund Struiken en Melvin Tob doodgeschoten. Drie anderen – Errol S., Steven B. en Anthony Ch. - zijn gewond en liggen onder politiebewaking in een ziekenhuis. Twee agenten, die schotwonden hebben opgelopen, liggen ook in het ziekenhuis. De politie heeft in het onderzoek naar deze roofoverval nog twee andere verdachten - Gerald A. en Armand J. -aangehouden.

Meriba heeft vanaf het begin ontkend dat hij enige betrokkenheid heeft bij de roofoverval. Hij had zijn voertuig uitgeleend aan zijn vriend Steven B (alias Sriba), die het nodig had voor een verhuizing. Meriba, die een straf van vijftien jaar moest uitzitten voor de roofmoord op een Chinese man, heeft gratie gehad van het staatshoofd. In mei was hij betrokken bij een schermutseling in hotel Perola, waarbij hij een politieagent slagen toebracht. Deze kwestie werd buiten proces afgehandeld.

Meriba heeft zich nu bij de politie gemeld en aangegeven, dat hij wil meewerken aan het onderzoek naar de beroving. Hij heeft echter voor zover bekend nog niet willen zeggen waar hij maandagochtend, ten tijde van de overval, was.

Bij verschillende adressen die de politie in deze zaak heeft aangedaan is materiaal, dat door de overvallers is gebruikt, in beslag genomen. Er waren gasflessen bij die worden gebruikt bij het open branden of snijden van metaal. De politie vermoedt dat deze bende meer op zijn kerfstok heeft.

Douane op Maasvlakte Rotterdam vindt 300 kilo cocaïne tussen bevroren Braziliaanse kip


Drugs verstopt in 12 sporttassen tussen lading kip in container


De douane heeft 300 kilo cocaïne onderschept in een container met bevroren kip uit Brazilië. De harddrugs werden, zo bericht het het Openbaar Ministerie (OM) vandaag, vrijdag 13 november 2015, gisteren gevonden bij een controle van containers op de Maasvlakte in Rotterdam. Er is nog niemand opgepakt.
 
De cocaïne zat verstopt in twaalf sporttassen. De partij had een groothandelswaarde van zeker 10 miljoen euro. De cocaïne is inmiddels vernietigd, aldus het OM.

Het zogenoemde HARC-team (Hit And Run Container) is bezig met het opsporen van de mensen achter deze drugssmokkel. Het HARC-team is een samenwerkingsverband van douane, zeehavenpolitie en FIOD.

Veel onbeantwoorde vragen en wantrouwen rond dodelijke schietpartij te Geyersvlijt

Naam van pleegzoon president Bouterse, Romano Meriba, in zaak voedt wantrouwen


Een van de overvallers zou op een executie-achtige wijze zijn doodgeschoten - Meriba zou aanwezig zijn geweest en door auto Kabinet van de President zijn opgepikt


'Omdat er bepaalde personen bij het voorval zijn betrokken, heb ik geen geloof in een onderzoek', aldus ondernemer R.V., die het brute geweld tussen leden van het Arrestatie(A-)team en een groep overvallers maandag in Geyersvlijt van dichtbij heeft meegemaakt, vandaag, vrijdag 13 november 2015, in de Ware Tijd.

De ooggetuige zit net als vele anderen met onbeantwoorde vragen en vol wantrouwen. Dat de naam Romano Meriba, pleegzoon van president Desi Bouterse, wordt genoemd, vermindert zijn geloof in een rechtvaardig onderzoek. 'De zaak wordt gewoon in de doofpot gestopt zoals in het verleden vaak is gebeurd.'

R.V. toont de redactie van de Ware Tijd een filmpje dat hij met zijn mobiele telefoon heeft gemaakt. Daarop is te zien hoe een lid van het A-Team van korte afstand schoten lost op één van de verdachten. 'Dit leek mij eerder een executie, want waarom zou de politie nog op korte afstand iemand willen neerschieten?' vraagt V. zich hardop af.

Buurtbewoner 'Rasta' vraagt zich hetzelfde af. 'De afstand tussen de politie en de rover was te klein om dan nog op de persoon te schieten.'

Terwijl het onderzoek van de politie nog gaande is, doen hardnekkige geruchten de ronde dat een lid van de Centrale Inlichtingen- en Veiligheidsdienst ook betrokken was bij het voorval. 'Het is een pertinente leugen. Geen van de mensen maakt deel uit van mijn organisatie', zegt directeur George Biervliet.

Ook geruchten dat een dienstvoertuig van het Kabinet van de President direct na de schietpartij op de plek des onheils is gesignaleerd, doen de ronde. Twee buurtbewoners zijn ervan overtuigd, dat de pleegzoon van de president ter plekke was en door een dienstvoertuig van het kabinet zou zijn opgehaald.

Melvin Linscheer, directeur van Bureau Nationale Veiligheid op het Kabinet van de President, ontkracht dit. 'Als er een voertuig van het kabinet op die plek is gesignaleerd, was dat misschien toevallig in de buurt. Het is een beroving, de politie heeft opgetreden en doet - zoals het hoort - wat ze moet doen.'

Gerenoveerde pontjesbrug in Willemstad, Curaçao, geopend

Zo'n 150 lopers openden de bekende brug op het eiland

(Bron foto: Jeu Olimpio/Antilliaans Dagblad)

De pontjesbrug is gisteren officieel geopend. De gerenoveerde brug werd geopend door 150 deelnemers - waarvan de meesten kinderen - die over de brug renden. Onder hen ook een aantal marathonlopers die mee zullen doen aan de Curaçao KLM Marathon, zo bericht vandaag, vrijdag 13 november 2015, het Antilliaans Dagblad.

Zodra de sleepboten het teken gaven stormden de deelnemers over de brug.

Bij de renovatie zijn de pontonbootjes schoongemaakt, is er roest weggehaald en zijn de bootjes geverfd. Ook is het hout geverfd, de balustrade rond de motoren vernieuwd en zijn de lichtjes vervangen door ledlampjes.

Meest ingrijpend was de vernieuwing van het brugoppervlak. De renovatie heeft zo’n 500.000 gulden gekost.

Curoil op Curaçao succesvol sinds zij de internationale markt is op gegaan

30-Jarige Curoil: Meer deviezen land in 


Met de uitbreiding van de diensten op het internationale vlak is Curoil erin geslaagd om meer en meer deviezen voor het land te genereren. Dat zei directeur Yamil Lasten van Curoil gisteren tijdens een speech ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan van de overheids-nv, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 13 november 2015 (Bron foto: Jeu Olimpio/Antilliaans Dagblad). 

'Door de visie te wijzigen waarbij wij ons meer richten op uitbreiding op de internationale markt, is het mogelijk dat Curoil blijft produceren, het bedrijf blijft daardoor stabiel, in ontwikkeling en solide en heeft een stralende toekomst voor zich', aldus Lasten in zijn toespraak.

De overheids-nv wil een solide fundament leggen voor de internationale groei waarbij tegelijkertijd de stabiliteit op lokaal niveau gegarandeerd wordt.

In december 2013 werd Curoil Aruba Freezone operationeel. De marktwaarde heeft zichzelf bewezen met de winst die er in 2014 werd geboekt. 'De vooruitzichten zien er voor het jaar 2015 nog beter uit en dit is allemaal te danken aan de inspanningen van de werknemers en de ruimte die de aandeelhouder en de Raad van Commissarissen aan het bedrijf bieden.'

In zijn toespraak memoreerde Lasten hoe Curoil in 1985 begon, toen de Shell de Nederlandse Antillen Verkoopmaatschappij sloot. Curoil begon toen met de distributie van aardolieproducten. 'In de afgelopen jaren is Curoil enorm gegroeid en heeft naam gemaakt als een prestigieus en betrouwbaar bedrijf dat de lokale en de internationale markt van producten voorziet en voor de distributie zorgt.' 

Illegale goudzoekers nog steeds bezig met vernietiging Brownsberg Natuurpark

Autoriteiten kijken toe hoe natuurgebied volledig verwoest dreigt te worden


De ongeveer vijftienhonderd illegale goudzoekers in het 'beschermde' Brownsberg Natuurpark blijven dit gebied verwoesten. Vooral de berg wordt enorm beschadigd en de goudzoekers zullen straks het plateau bereiken. 'We raden de mensen af om de Irenevallen te bezoeken, omdat de grond niet meer stabiel is', zegt minister Steven Relyveld van Ruimtelijke ordening Grond- en Bosbeheer vandaag, 13 november 2015, in de Ware Tijd.

De Commissie Ordening Goudsector ziet het uitgeven van twaalfhonderd hectare grond van het natuurpark aan de gouddelvers als de beste manier om het probleem op te lossen en heeft het ministerie dat ook maanden geleden al voorgesteld. In ruil voor een stuk gebied kan het natuurpark uitgebreid worden met grond die grenst aan het park. Dit gebied is uitgezocht door de commissie, maar de minister loopt niet warm voor dit voorstel.

'Als we de goudzoekers een stuk land geven, zullen ze toch over de grenzen gaan om naar goud te zoeken', zegt hij en legt uit, dat de grond die door commissie is uitgezocht tot het natuurpark behoort. Relyveld wil dat de commissie hard optreedt tegen de illegale goudzoekers.

Laurens Gomes van het Wereldnatuurfonds (WNF) Guianas in Suriname, zegt dat de organisatie door de aanwezigheid van goudzoekers in het park momenteel geen geld kan stoppen in bijvoorbeeld toeristische faciliteiten. Hij geeft aan, dat het WNF momenteel bezig is met een studie die onder meer de schade aan Brownsberg moet weergeven. Ook gaat de organisatie na wie er in het natuurpark opereren. De resultaten van deze studie zullen vergeleken worden met de studie die het WNF eerder in Brownsberg heeft gedaan.

Overigens liet het WWF, in tegenstelling tot minister Relyveld, op 17 mei 2014 nog weten zeer positief gestemd te zijn over het plan van de overheid om een gebied van ruim 1.000 hectare van het beschermde Brownsberg Natuurpark te schenken aan illegale goudzoekers. De organisatie sloot toen niet uit dat ze ook weer financieel bij zou willen gaan dragen aan het behoud van het park.

WWF-woordvoerster Karin Spong zei, deze aanpak als een duurzame en een realistische oplossing te zien. Vooral, omdat die ruim 1.000 hectare toch al helemaal vernietigd was door goudzoekersactiviteiten. En het feit dat er in het zuiden van het park vierduizend hectare bij zou komen is positief, zo zei Spong.

Dat stuk uit de officieel beschermde zone halen en een stuk in het zuiden toevoegen geeft het park de potentie zich weer in zijn oude glorie te herstellen. Het is een gebied met een ongelooflijke biodiversiteit waar bezoekers uit de hele wereld naar toe trekken om van te genieten’, aldus Spong op 17 mei 2014.

Inmiddels is het november 2015 en iedereen kijkt weer duimendraaiend naar elkaar en onderneemt geen enkele actie tegen de goudzoekers. De toekomst van het natuurgebied ziet er somber uit. De wijze waarop de autoriteiten het Brownsberg Natuurpark en haar unieke biodiversiteit al jaren aan haar lot overlaten staat haaks op de wijze waarop het groene en waterrijke Suriname door diezelfde autoriteiten in de wereld wordt uitgedragen. En de vermeende (internationale) natuurbeschermingsorganisaties en die ene Brownsberg-activist? Die kijken een andere richting uit en nemen geen verantwoordelijkheid door zich in te spannen voor de daadwerkelijke bescherming van een in de wereld uniek stukje Suriname.

(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd)

'Vier volle bussen' activisten willen intochtfeest Sinterklaas voor kinderen verstoren

Groepje anti-Zwarte Piet-beroepsactivisten wil kinderfeest in Meppel verstieren


Actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) vertrekt morgen met 'vier volle bussen' vanuit Amsterdam en Rotterdam naar Meppel om bij de landelijke intocht van Sinterklaas te demonstreren tegen Zwarte Piet. Ook zullen mensen met het openbaar vervoer en eigen vervoer naar de Drentse stad komen, liet de organisatie weten, zo berichten vandaag, vrijdag 13 november 2015, diverse Nederlandse media.

Volgens de actiegroep zullen de bussen Meppel binnenrijden onder politiebegeleiding. Ook bij de opstapplaatsen in Amsterdam en Rotterdam zullen agenten patrouilleren, meldt KOZP. De organisatie beweert t 'verschillende gewelddadige uitingen' te hebben ontvangen. 'Het is verbazingwekkend dat wij een politie-escorte nodig hebben om gebruik te kunnen maken van onze rechten', zegt woordvoerder Jerry Afriyie van KOZP.

De demonstranten gaan protesteren voor winkel en galerie Het Kollektief, naast de Prinsengracht, in het centrum van Meppel. Het is een prominente plek langs de route die de actievoerders zelf hebben gekozen, en waar de gemeente Meppel toestemming voor heeft gegeven.

Burgemeester Westmaas van Meppel heeft, zo meldt de NOS, tegen RTV Drenthe gezegd dat hij zich niet druk maakt over het lawaaiprotest van de groep. 'Er wordt herrie gemaakt door 35.000 mensen, dus die 200 van de actiegroep zullen het verschil niet maken', zei Westmaas.
De burgemeester zegt dat hij niet ingrijpt als er lawaai wordt gemaakt door de tegenstanders van Zwarte Piet. 'Ook voor protestgeluiden is ruimte tijdens het feest. Dat is vrijheid van meningsuiting.'

Het protest richt zich tegen de NTR, de omroep die het Sinterklaasjournaal uitzendt, en andere organisatoren van het Sinterklaasfeest, omdat ze van Zwarte Piet 'een racistische karikatuur' zouden maken. Het is een 'vreedzame demonstratie', verklaart KZOP. Afriyie: 'We maken een zichtbaar statement en zullen ons tijdens de intocht laten horen, maar voor het grootste deel zal het een stil protest zijn.'

De vooraf als vreedzaam aangekondigde actie bij de landelijke intocht in Gouda vorig jaar leidde tot negentig arrestaties, van zowel voor- als tegenstanders van Zwarte Piet.

Meppeler wijkagent Hans van Zalen valt de eer te beurt om de stoet van de Sint zaterdag aan te voeren, zo schrijft Ton Henzen vandaag in de Hoogeveensche Courant.  Vrijwel alle collega’s van hem hebben morgen dienst, en niet alleen van de eenheid waartoe Meppel behoort. Een groot aantal agenten uit de drie noordelijke provincies, verenigd in de Politie Noord 3 is zaterdag gestationeerd in Meppel.

Politiewoordvoerder Ron Reinds zegt desgevraagd, dat de politie nooit mededelingen doet over de beschikbare sterkte. ‘We zijn goed voorbereid en houden overal rekening mee,’ luidt het standaardantwoord.

De wimpels waaien als nooit tevoren, het grachtenwater is ontdaan van vreemde smetten, het plaveisel is op sommige plekken vervroegd herbestraat, paaltjes, de stenen bank op het Kerkplein en andere belemmeringen zijn tijdelijk verwijderd. Het is net alsof de stad een grote najaarsbeurt heeft gehad. We horen het een paar keer tijdens de rondgang: eindelijk is Meppel echt een stoere gezellige Stad met Stijl, aldus Ton Henzen.

VSB waarschuwt voor speculeren op valutamarkt

'Niet vechten om Srd's in buitenlandse valuta om te zetten, want straks dalen koersen weer'

 
'Degenen die op de valutamarkt speculeren zullen er zeker spijt van krijgen wanneer de koersen weer dalen. Wij willen eenieder met geld adviseren niet te vechten om hun Srd’s in valuta om te zetten als dat niet nodig is. Ze zullen er anders bekaaid van af komen wanneer de koersen weer dalen.'  Waarschuwende woorden van Ferdinand Welzijn, voorzitter van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB), vandaag, vrijdag 13 november 2015, in de Ware Tijd (Bron foto: eigen foto Red. De Surinaamse Krant).

Hij spreekt naar aanleiding van het feit, dat de koers van de Amerikaanse dollar begin deze week de grens van Srd 4 is gepasseerd. Dit heeft volgens hem voor een belangrijk deel te maken met de hoge mate van speculatie die er plaatsvindt met dollars en euro's.

'Wat nu gebeurt is dat de overheid schulden, die gemaakt zijn rond de verkiezingen, betaalt. Er komen daardoor veel Srd's in omloop', zegt Welzijn. Hij stelt daarom ook begrip te kunnen hebben voor de pijnlijke maatregel van de Centrale Bank van Suriname, waarbij financiële instellingen gedwongen worden om een groter deel van hun Srd-voorraden bij haar op te slaan.

Hiermee wordt beoogd, dat het overschot aan Srd's verminderd wordt, om vervolgens de koersen te laten dalen. De Vereniging van Bankiers werkt mee aan deze maatregel. 'Dit betekent dat de koersen op den duur zullen dalen. Het is daarom niet wijs van mensen om valuta onnodig op te kopen in de hoop dat die verder zullen stijgen voor een snelle winst.'

Als mensen inderdaad toch valuta nodig hebben raadt Welzijn ze aan om dat via de officiële kanalen te betrekken.

R.K.-Bisdom haalt paters uit, Nigeria, India en Indonesië

Suriname kent een nijpend tekort aan rooms-katholieke priesters


Het tekort in Suriname aan rooms-katholieke priesters is nijpend. Dit schrijnende tekort noopt het R.K.-Bisdom om paters uit Indonesië en India te laten overkomen. Het bisdom heeft 21 priesters,van wie twee met pensioen zijn, te weten Wilhelmus de Becker en Aloysius Zichem. Er zouden twintig priesters bij moeten komen om het gat te dichten. Ook Europese landen hebben een tekort aan priesters. In Nederland zijn er ook weinig paters, aldus de Ware Tijd vandaag, vrijdag 13 november 2015.

In Europa hebben kerken hun deuren moeten sluiten door het gebrek aan voorgangers. Pater Karel Choennie denkt niet dat het in Suriname zo ver komt. 'Zolang de mensen naar de kerk komen, zullen wij manieren vinden om samen te bidden en God te eren.'

In Aziatische landen en Afrika zijn wel genoeg priesters. De eerste priester uit India wordt in juli 2016 verwacht. Hij zal een jaar Nederlands moeten leren. Om het tekort op te vangen zijn al twee priesters uit Nigeria ingezet. Een derde wordt nu klaargestoomd. De ideale situatie nu zou zijn om voor elke kerk een vaste priester te hebben.

Het noorden van Paramaribo waar vier r.k.-kerken staan zit nu zonder voorganger. Deze kerken werden door één priester, pater Gerard Geyskens, bediend. Hij is om gezondheidsredenen terug naar België.

Ook Coronie en Nickerie hebben geen voorganger. In het rijstdistrict verzorgt pater Wong Loi Sing de diensten, maar hij is intussen ook al tachtig. Bij de gemeenten waar een priester ontbreekt worden de diensten door gemeenteleden geleid, behalve als het gaat om de eucharistieviering waarbij een priester vereist is.

School bus- en bootvervoer vanaf maandag op de tocht

Bus- en boothouders zijn niet meer in staat brandstof te kopen door uitblijven betalingen

 
Bus- en bootvervoer voor leerlingen en leerkrachten is vanaf komende maandag niet gegarandeerd. Kenneth Themen, voorzitter van de Organisatie van Bus- en Boothouders in Suriname (OBS), zegt vandaag, vrijdag 13 november 2015, op Starnieuws verontwaardigd te zijn, dat ondanks alle acties die ondernomen zijn, de bestelbonnen toch niet zijn uitgeschreven. De bus- en boothouders zijn niet meer in staat brandstof te kopen.

Themen zegt, dat de bus- en boothouders alleen betaald worden wanneer schoolkinderen en leerkrachten worden vervoerd. Van half augustus tot en met september ontvangen zij geen geld, wegens de schoolvakantie. Het geld van oktober moet uiterlijk 15 november worden uitbetaald.

De technische dienst heeft de gegevens doorgestuurd naar de administratieve financiële dienst van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur aan de Heerenstraat. Volgens de OBS-voorzitter zijn de stukken daar blijven liggen.

'Ik heb bij alle instanties aan de bel getrokken, maar het gewenste resultaat is tot nu toe uitgebleven. Diverse leden van de organisatie hebben reeds aangegeven dat zij niet meer in staat zijn brandstof te kopen. Er is een overmachtssituatie ontstaan', aldus Themen. Hij zegt verder, dat ook de bewaking en schoonmaakbedrijven die diensten verlenen aan het ministerie, al maanden niet uitbetaald zijn. Ook zij overwegen om hun dienstverlening te staken.

'Ik begin de medici die geen patiënten willen behandelen tot zij hun geld op de rekening zien, te begrijpen.' Themen vindt dat ingegrepen dient te worden, want het kind dreigt weer het gelag te betalen. 'Als de bestelbonnen nog niet opgemaakt zijn en de ondernemers hun reçu nog niet hebben, zal het niet lukken om uiterlijk maandag geld te hebben.'

Jubileumeditie Surinaams Juristenblad leidt tot aanbevelingen voor toekomst

Juristen moeten meer gaan schrijven en onderzoeken

 
Juristen moeten meer gaan onderzoeken, meer schrijven en het als een eer ervaren om hun werk gepubliceerd te krijgen in het Surinaams Juristenblad (SJB). Het blad moet naar het niveau van het Nederlandse Juristenblad getild worden. Dit zijn enkele van de aanbevelingen die gedaan werden bij de presentatie gisteren van de speciale editie van de SJB. In deze editie is het resultaat van een onderzoek naar 50 jaar SJB gepresenteerd. De eerste exemplaren werden gisteravond uitgereikt aan juridische notabelen, ston futu's, medewerkers en sponsoren, zo bericht Starnieuws vandaag, vrijdag 13 november 2015.

De SJB wordt sinds 1963 gepubliceerd. Er zijn tot en met 2015 meer dan 100 boeken gedrukt. Er is negen jaren niets verschenen en de daarop volgende jaren kwam het blad onregelmatig uit. De langste periode van niet verschijnen was in de vorige eeuw, omdat de rechtsstaat heel zwak was, zegt Marten Schalkwijk aan. Hij had de leiding van het onderzoek over ’50 jaren SJB’. (Bron foto's: archivesportaleurope.net)

Sinds 2000 verschijnt het blad weer met regelmaat, drie edities per jaar. Gebleken is dat redacties uitzonderlijk werk verricht hebben om het blad van inhoud te voorzien en gepubliceerd te krijgen. De redacties onder leiding van Carlo Jadnanansing hebben de meeste nummers gepubliceerd, namelijk 29, Shardapersad Gangaram Panday 25, Jhan Adhin 21. Zij zijn ook in top drie van de meeste artikelen geproduceerd: Jhan Adhin 45, Jadnanansing 32 en Gangaram Panday 27.

Een paneldiscussie was onderdeel van de boekpresentatie. De panelleden, oud redactievoorzitter Carlo Jadnanansing, Eric Rudge, de huidige redactievoorzitter, oud redactielid Monique Veira en Schalkwijk zijn het erover eens, dat het niveau van het blad hoger moet. Om dat te bereiken, moeten onder andere de juristen meer onderzoek doen, moeten er meer vonnissen van overheidswege in het blad opgenomen worden, dienen studenten die uitzonderlijke scripties schrijven de kans te krijgen om hun werk te publiceren en moeten er vaker annotaties geschreven worden; een vereenvoudigde versie of uitleg over een vonnis zodat de uitspraak van de rechter door bredere lagen begrepen kan worden.

Er is van gedachten gewisseld over hoe deze doelen bereikt kunnen worden. Dat juristen vaker in de pen klimmen en op onderzoek uitgaan zou vanaf de studietijd gekweekt moeten worden, zei Rudge. Er zou naar het Amerikaanse systeem periodiek een ‘court competition’ gehouden moeten worden. Veira vindt, dat er activiteiten ontplooid moeten worden om de waarde van het wetenschappelijk blad duidelijk te maken. Gevestigde juristen en studenten zouden het als een eer moeten zien om hun werk gepubliceerd te krijgen in SJB.

Minister van Justitie en Politie, Jennifer van Dijk-Silos, heeft toegezegd samen te werken met het SJB om meer vonnissen van overheidswege gepubliceerd te krijgen, lieten Jadnanansing en Schalkwijk weten. Het blad wordt voor vanaf dit jaar gedeeltelijk digitaal beschikbaar. Het is nog niet mogelijk om bijvoorbeeld vonnissen online te lezen.

Regering heeft extra besloten Assembleevergadering nodig om te antwoorden op vragen inzake Suralco/Alcoa

VHP-fractievoorzitter Santokhi overtuigd van buitenlandse interesse voor Paranam-fabriek

Santokhi heeft informeel met drie buitenlandse bedrijven gesproken
 

De regering heeft een dag extra gevraagd aan De Nationale Assemblee om achter gesloten deuren antwoord te geven op gestelde vragen over de sluiting van Suralco en de intentieverklaring met de Amerikaanse moedermaatschappij Alcoa, aldus Starnieuws vanochtend, vrijdag 13 november 2015.

VHP-fractievoorzitter Chandrikapersad Santokhi vindt niet, dat de aluinaardefabriek te Paranam ontmanteld moet worden. Er zijn volgens hem genoeg internationale bedrijven geïnteresseerd om de productie voort te zetten. Santokhi vindt dat de gesloten Memorandum of Understanding (MoU) met multinational Alcoa, niet in het belang is van Suriname.

Er zijn maandag veel indringende vragen gesteld aan de regering in een zogenoemd 'comité generaal', een geheime vergadering. Er is veel kritiek op het feit, dat de regering en De Nationale Assemblee buiten het gehoor en zicht van het volk over de toekomst van de bauxietindustrie debatteren. Santokhi zegt, dat na de verkregen informatie, aangedrongen zal worden op een openbare behandeling, zonder dat strategische informatie over de onderhandelingspositie van Suriname wordt prijsgegeven.

Hij stelt, dat Suriname het met 260 miljoen Amerikaanse dollar per maand minder moet doen. 'Hoe zal dit worden opgevangen? Wat voor impact heeft dit op de werkgelegenheid en de economie? Wij hebben veel vragen gesteld aan de regering en hopen dat ze hierop ingaat.'

Santokhi zegt dat er ondernemers zijn in onder andere Brazilië, Frankrijk, China en India die geïnteresseerd zijn in de bauxietsector. Hij heeft informeel met drie bedrijven gesproken over deze kwestie. Er moet volgens hem een onderhandelingsteam - met een Surinaamse agenda - worden samengesteld dat gaat onderhandelen met de bedrijven die belangstelling hebben. Er kan in een joint-venture worden samengewerkt, aldus Santokhi.

De VHP vindt dat niet met een Memorandum of Understanding de Brokopondo-overeenkomst, die bij wet is ingesteld, van de tafel geveegd kan worden. De getekende intentieverklaring kan overigens elk moment door een van de partijen worden opgezegd en heeft geen rechtskracht.

Santokhi vraagt zich af waarom de Suralco-fabriek ontmanteld moet worden. Suriname kan met andere partners verder gaan. Overigens moet ook duidelijkheid komen of de stuwdam in goede staat wordt overgenomen.
Waarom wordt de Brokopondo-overeenkomst niet eerder beëindigd?
Waarom moet Suriname nog energie kopen van Alcoa?
Hoe is het met het milieu?
Moet er niet een deskundig team komen met bijstand van de gezondheidsorganisatie WHO (Word Health Organization) of de PAHO (Pan American Health Organization) en andere organisaties?
Komt er een milieufonds, een industriefonds?
Op al deze vragen van Santokhi moet antwoord komen van de regering.

De geheime bijeenkomst begint vanmiddag om twee uur.

Gajadien (VHP) wil eenduidig regeringsbeleid ten aanzien van inactieve ambtenaren

Waidoe (PL): 'Wat gebeurt met de grote boys, de ambtenaren die thuis zitten en salaris ontvangen'

'Niet de ambtenaren zijn de boosdoeners, maar de beleidsmakers'


Hoewel de personele schoonmaak binnen het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) enigszins wordt toegejuicht, zijn parlementariërs toch voorzichtig in het geheel omarmen van deze maatregel, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, 13 november 2015.

Het Pertjajah Luhur (PL)-Assembleelid William Waidoe kan begrijpen, dat het ministerie voor de gehanteerde methode kiest, maar vraagt zich af wat er gebeurt met de 'grote boys', ambtenaren die met behoud van salaris thuisblijven. 'De kleine man moet het gelag betalen. Dat is helaas de politieke realiteit.' 

Minister André Dikan van RO heeft onlangs de salarisbetaling aan vijftig inactieve ambtenaren stopgezet. Hij heeft documenten waaruit blijkt, dat ze al vijf jaar niet aan het werk zijn verschenen.

Omdat het ministersambt een politieke functie is, heeft Waidoe er weinig geloof in dat het onnodig aantrekken van personeel zich niet weer zal voordoen. 'Niet de ambtenaren zijn de boosdoeners, maar de wijze waarop beleidsmakers het volk zoet proberen te houden, maar iemand moet het gelag betalen.' Hij stelt dat het ministerie wegens de slechte financiële situatie er niet onderuit komt actie te ondernemen.

Zijn VHP-collega Asiskumar Gajadien stelt dat de minister geen populistische maatregelen moet treffen, die de overheid achteraf duur kunnen komen te staan. 'Wat als de mensen een rechtszaak aanhangig maken?', vraagt hij zich af.

Dikan zegt in een reactie, dat het ministerie gebruik heeft gemaakt van de mogelijkheden die de wet biedt. Gajadien wil echter, dat de regering een eenduidig beleid voert ten aanzien van inactieve ambtenaren en overtollig personeel. Zo zou ze volgens hem en Waidoe meer moeten investeren in de particuliere sector, zodat ambtenaren daar hun brood kunnen verdienen.

Rotte appels en dwarsliggers op districtscommissariaten ter beschikking gesteld van RO-minister

Toekomst van zo'n 50 ambtenaren van de 10 commissariaten in handen minister Dikan

Sommige ambtenaren zitten al jaren thuis en ontvangen gewoon hun salaris


Districtscommissarissen hebben dwarsliggers en rotte appels ter beschikking gesteld van de minister van Regionale Ontwikkeling Edgard Dikan. Hij bevestigt vandaag, vrijdag 13 november 2015, in de Ware Tijd, dat het lot van iets meer dan vijftig personen, verspreid over de tien commissariaten, nu in zijn handen ligt. De deken van districtscommissarissen, Roline Samsoedin, districtscommissaris van Wanica, zegt dat sommige gevallen met politiek te maken hebben. 

Bij anderen is een dossier opgebouwd van waarschuwingen en schorsingen. Ook die gevallen worden opgestuurd naar de minister.

Verder zijn er bestuursambtenaren die tegen de Personeelswet hebben gehandeld. Samsoedin zegt, dat sommige ambtenaren er de kantjes vanaf lopen en er zijn personen die hun uren niet vol maken of oneerlijk handelen. Wat dit laatste betreft noemt ze het voorbeeld van een ambtenaar die geld aftroggelde van personen. Betrokkene is er met een waarschuwing en ontslag vanaf gekomen. Zij noemt ook het geval van een ambtenaar die ze nooit heeft gezien sinds zij op het commissariaat werkzaam is. Deze persoon stuurt continu doktersattesten op.

De districtscommissaris is geen voorstander van het wegsturen van bestuursambtenaren, maar kiest veeleer voor overplaatsing naar een ander district.

Districtscommissaris van Paramaribo Noordoost Jerry Miranda herkent bepaalde voorbeelden die zijn collega Samsoedien aanhaalt. 'Wij hebben een aantal gevallen aangetroffen van personen die al jaren thuiszitten en salaris ontvangen.' Hij noemt ook gevallen van ambtenaren die niet functioneren en het werk frustreren. 'Ze komen zitten en zorgen dat het werk vastloopt.'

De districtscommissaris vindt dat een ambtenaar multi-inzetbaar moet zijn. 'Ik ben daar om beleid uit te voeren.'

Doodgeschoten overvaller Struiken werd 2 jaar geleden door Nederland uitgeleverd

Sigmund Struiken werd sinds 2004 voor diverse zware misdrijven gezocht

 
Sigmund Struiken, die afgelopen maandag doodgeschoten werd in een vuurgevecht met de politie in Geyersvlijt, werd twee jaar geleden op 50-jarige leeftijd door Nederland uitgeleverd aan Suriname. Ook Melvin Top overleed maandag door politiekogels. Drie andere overvallers en twee agenten raakten gewond. Top en Struiken waren oude makkers van elkaar, zo schrijft Starnieuws vandaag, vrijdag 13 november 2015.

Struiken werd sinds 2004 gezocht voor poging tot moord, poging tot doodslag en diefstal met geweld. Struiken was samen met Top en drie anderen onder meer betrokken bij een gewapende overval in maart 2004 in de Fred Derbystraat. Bij die overval liepen drie personen schotverwondingen op.

De medeplegers van die overval waren al eerder aangehouden, maar Struiken wist naar Nederland te ontkomen. Top en zijn makkers werden in 2006 veroordeeld en hebben hun straf uitgezeten.

Suriname had Nederland op basis van een rechtshulpverzoek gevraagd om Struiken uit te leveren. Hij werd aangehouden en uitgeleverd in juli 2013. De comparanten van Struiken hebben alle beschuldigingen tegen hem ingetrokken. Hierdoor kwam Struiken op vrije voeten.

Telesur directielid Muringen, na directeur Currie, ook geschorst

Onderzoek binnen Telesur naar 'administratieve onregelmatigheden'


In navolging van directeur Dirk Currie van Telesur, blijkt afgelopen maandag ook het directielid Kenneth Muringen te zijn geschorst. Er vindt een onderzoek plaats binnen het staatsbedrijf naar 'administratieve onregelmatigheden', zo bericht Starnieuws vandaag, vrijdag 13 november 2015.

Currie werd op 6 november geschorst. Bij het staatsbedrijf is er per 28 oktober een nieuwe Raad van Commissarissen benoemd onder leiding van Gardelito Hew A Kee. Er werd meteen een onderzoek gestart bij Telesur. .

Aanvankelijk was het de bedoeling om het gehele directieteam meteen naar huis te sturen. Hiervan werd echter om strategische redenen afgezien.

Muringen werd samen met twee overige directieleden in april van dit jaar benoemd.Hij is in 1997 zijn loopbaan begonnen bij het telecommunicatiebedrijf.