maandag 16 november 2015

'Feest vieren...'; Alphons Levens

Feest vieren…


‘k Heb nog niet gehoord
noch gelezen
niet vernomen
van de wetenschappers van onze universiteit
de universiteit met de juiste naam
hoeveel padi plantten wij toen
veertig jaar geleden
en hoeveel planten wij nu…
Hoeveel hectaren suikerriet hadden wij toen… en hoeveel nu
en hoeveel hectaren obé, citrus en cocos?

De wetenschappers van onze universiteit
met de juiste naam
hebben ons nog niet verteld
noch geschreven
hoeveel arme mensen hadden wij toen…
en hoeveel hebben wij nu?
Hoeveel druggebruikers en – verslaafden
toen … en nu?
Hoe sterk was onze gulden
en hoe sterk nu is onze dollar…?

Zij hebben ons nog niet verteld
noch geschreven
de wetenschappers van onze universiteit
met de juiste naam
hoeveel criminelen kenden wij toen
en hoeveel hebben wij nu…
Hoeveel kinderen van de eigen republiek
keerden terug
en hoeveel vertrokken er steeds?
Hoeveel kunnen terugkeren en hoeveel nog zullen daar sterven? 

 Alphons Levens,
15 november 2015.

Makers van speelfilm Michiel de Ruyter maken lange speelfilm in Suriname


Familiekomedie 'Tuintje in mijn Hart' wordt in Suriname opgenomen


De makers van de populaire Nederlandse speelfilms ‘Michiel de Ruyter’, ‘Toscaanse Bruiloft’ en ‘Verliefd op Ibiza’ hebben het voornemen om begin volgend jaar, een multiculturele familiekomedie op te nemen in Suriname. De werktitel van de speelfilm is ‘Tuintje in mijn Hart’, zo bericht onder andere De West in haar editie van zaterdag 14 november 2015.

De familiekomedie speelt zich af in de periode tussen Kerst en oud en nieuw. Centraal staat het onderwerp cultuur. Want wanneer voel je je een echte Surinamer en wanneer mag je jezelf Nederlander noemen?

Alex is een Surinamer die al 20 jaar in Nederland woont en volledig ver-Nederlandst is, inclusief boerenkoolstamppot en AH Bonuskaart. Hij is getrouwd met een Hollandse en is al die tijd niet meer terug geweest naar zijn geboorteland. Als ze op een dag samen afreizen naar Suriname om de feestdagen daar met zijn familie te vieren, weet zijn Nederlandse vrouw weer waarom ze verliefd is geworden op een Surinamer….

De producenten, regisseur en de schrijver zijn sinds vrijdag voor een week naar Suriname om de eerste verkennende gesprekken te voeren.

De productiemaatschappij in Nederland is Farmhouse Film & TV BV. ‘Tuintje in mijn Hart’ is een productie van Klaas de Jong en Bernard Tulp. Eerder werkten zij succesvol samen aan de films ‘Michiel de Ruyter’, ‘Toscaanse Bruiloft’ en ‘Verliefd op Ibiza’.

(Red. De Surinaamse Krant/De West)

Het scenario is geschreven door Lars Boom. De regie is in handen van Marc Waltman die met ‘Tuintje in mijn Hart’, zijn lange speelfilmdebuut maakt.

Inspectie van de Volksgezondheid op Curaçao roept huisartsen op het matje

Een huisarts leverde 24 uur per dag zeven dagen in de week zorg

'Goede zorg betekent ook rust nemen'


De Inspectie van de Volksgezondheid heeft onderzoek verricht naar de bereikbaarheid van huisartsenpraktijken. Twee praktijken zijn daarbij op het matje geroepen omdat één huisarts 24 uur per dag, gedurende zeven dagen in de week zorg leverde, zo bericht vanmiddag, maandag 16 november 2015, de Amigoe.
 
Inspecteur Gersji Pereira laat weten, dat dit conform de gedragsregels voor huisartsen een onacceptabele manier van werken is. 'Er kan zo niet worden gegarandeerd dat er goede zorg wordt geleverd. Goede zorg betekent namelijk ook genoeg rust nemen', aldus Pereira.

De controles zijn op 26 september en 4 oktober verricht bij alle dertig meermans- en solopraktijken. In de meeste gevallen waren de huisartsenpraktijken goed bereikbaar.

'Het was op die twee weekenddagen mogelijk om zonder problemen de huisartsen aan de telefoon te krijgen', zo schrijft de inspectie in een persbericht. 'Alle praktijken hadden een antwoordapparaat. Met uitzondering van enkele gevallen is daarop zonder problemen te horen op welk telefoonnummer de dienstdoende huisarts te bereiken is. In verreweg de meeste gevallen was hij zelf ook aanwezig.'

Twee praktijken moesten naar aanleiding van de controle hun systeem aanpassen. In deze gevallen ging het gesprek namelijk over naar de fax in plaats van het antwoordapparaat of was het bericht in het Portugees in plaats van Papiaments. De inspectie laat weten, dat het verzoek tot aanpassing telefonisch is doorgegeven en direct is verholpen. In vier gevallen werden de aanbevelingen schriftelijk gedaan.

Eén van huisartsen die 24 uur per dag zorg leverde, heeft te horen gekregen een eind te moeten maken aan de solistische praktijken. De inspectie laat weten een tijdlimiet te hebben gesteld. Pereira voegt hieraan toe dat het gesprek met de andere huisarts nog moet plaatsvinden. Ook die arts zal zijn werkwijze moeten aanpassen. De inspectie zal over enkele maanden een zelfde soort controle verrichten naar de bereikbaarheid gedurende de nacht en tijdens feestdagen.

Rechter verwerpt eisen in Kort Geding CAE en SMOC tegen het Land Curaçao

Rechter: 'Wensen eisers in loop van procedure grotendeels ingewilligd'


Rechter Peter van Schendel heeft vandaag, maandag 16 november 2015, uitspraak gedaan in het Kort Geding, aangespannen door CAE (Clean Air Everywhere), Stichting Schoon Milieu Op Curaçao (SMOC) en vier bezorgde bewoners onder de rook tegen het Land. De rechter heeft ‘het gevorderde’ door de stichtingen afgewezen, aldus de Amigoe.
 
De eisen hadden onder meer te maken met het verschaffen van duidelijkheid door de overheid over de groene aanslag.

'Voor een proceskostenveroordeling van eisers is, ondanks afwijzende beslissing, geen plaats omdat dit kort geding heeft bewerkstelligd wat zonder dien niet mogelijk was', aldus de rechter.

Hij stelde: 'Hetgeen voor overwogen tot afwijzing van de verzoeken van de eisers leidt, komt doordat de wensen van eisers in de loop van de procedure grotendeels zijn ingewilligd. Gedaagde ligt goed op koers bij de invoering van de maatregelen die uiteindelijk moeten leiden tot het terugbrengen van de overlast tot aanvaardbare proporties.'

Verkeersdode op kruising mr. Jagernath Lachmon- en Coesewijnestraat

26-Jarige inzittende auto overleeft aanrijding niet

Veroorzaker laat slachtoffers in hulpeloze toestand achter, maar keert na enige tijd terug


Bij een aanrijding vanochtend, maandag 16 november 2015, rond half vijf tussen twee voertuigen op de kruising van de mr. Jagernath Lachmon- en de Coesewijnestraat in Paramaribo is een 26-jarige inzittende van een van de auto's om het leven gekomen. Dit bericht het Dagblad Suriname. 

Het voertuig waarin het slachtoffer als bijrijder zat reed over de Lachmonstraat uit westelijke richting in de richting van Poelepantje. De veroorzaker van de aanrijding,  P., reed over de Coesewijnestraat vanuit de richting van het vliegveld Zorg en Hoop. De verkeerslichten waren ten tijde van de aanrijding op oranje knipperlicht. P. verleende daarbij geen voorrang met als gevolg de aanrijding.

De bijrijder, de 26-jarige Nigel Rooplall, overleed aan de gevolgen van zijn opgelopen verwondingen. Drie andere slachtoffers werden in een ambulance naar een ziekenhuis vervoerd.

De politie van Flora heeft de zaak in onderzoek. P. is in het belang van het verder onderzoek in verzekering gesteld, omdat hij na de aanrijding de slachtoffers in hulpeloze toestand achterliet. Hij keerde echter binnen de wettelijk gestelde vier uren wel weer op de locatie terug.

Districtscommissaris Saramacca verwijdert 'Surinaamse' vlaggen van Saramaccabrug

Doeken lijken in verste verte niet op Surinaamse vlag 

(Bron foto: Dagblad Suriname)
Doebay: 'Ik heb niemand toestemming verleend om zulks te doen'


De Blauwe Brug over de Saramaccarivier is in verband met 40 jaar Srefidensi met vlaggen versierd. De lappen stof moeten de Surinaamse vlag voorstellen. Maar, de verhoudingen van de kleuren en symbolen op de vlag zijn verre van wat het moet zijn. Burgers vinden dit niet getuigen van respect voor de Surinaamse vlag, zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, maandag 16 november 2015.

Ook districtscommissaris Lakshminarain Doebay van Saramacca keurt de doeken op de brug ten zeerste af. ‘Ik heb de vlaggen zaterdag gezien. Ik heb niemand toestemming verleend om zulks te doen. Het is een compleet raadsel voor mij door wie ze geplaatst zijn’, zegt Doebay. Hij zal ze laten verwijderen.

‘Ik ga er gevoeglijk van uit, dat het is in verband met 40 jaar Srefidensi. Maar, ik zou het op prijs stellen als het om de originele Surinaamse vlag zou gaan.’

Ook op de brug over het Saramaccakanaal te Saramaccadoorsteek zijn vlaggen geplaatst, maar dat zijn de juiste Surinaamse vlaggen.

Boze ontslagen arbeiders Rosebel op de stoep van hoofdkantoor bedrijf in Paramaribo

Plaatsen ontslagen arbeiders worden ingenomen door Guyanese contractors'En nu gooit het bedrijf ons eruit als een stuk vuil'


Werknemers van Rosebel Goldmines NV (RGM)/IAmGold die zijn aangezegd om thuis te blijven, hebben vanmorgen, maandag 16 november 2015, postgevat bij het hoofdkantoor van hun werkgever aan de Heerenstraat in Paramaribo, omdat ze niet blij zijn met de wijze waarop het bedrijf met de factor arbeid omgaat, zo bericht Starnieuws.

Een deel van de werknemers heeft per deurwaardersexploot vernomen, dat ze zich niet meer hoeven te melden op de werkplek.

Begin oktober heeft de multinational aangegeven tien procent van zijn werknemersbestand in te krimpen. De redenen die daarvoor zijn opgegeven zijn de lage wereldmarktprijzen, tegenvallende productie en hoge productiekosten. Het bedrijf heeft een lijst van 165 werknemers die het zal afvloeien. Aangezien het bedrijf de vakbond, waarbij werknemers zijn aangesloten, niet met zich mee heeft gehad voor deze gedwongen afvloeiing, handelt de RGM-directie de kwestie individueel met de ‘in ongenade gevallen’ arbeider af.

Wat de arbeiders nog meer steekt is, dat er aan de ene kant wordt afgevloeid en aan de andere kant de opengevallen plaatsen worden ingevuld door Guyanese contractors. 'Er zijn heel veel Guyanezen die de plaats innemen van de Surinamers. Zij werken ook voor veel minder en doen maar alles wat de directie van ze eist. Geen enkele multinational heeft het recht om zo om te gaan met arbeiders.', aldus een werknemer.

De werknemers zullen zich dagelijks begeven naar het hoofdkantoor aan de Heerenstraat. Zij willen dat het bedrijf met een goede oplossing komt en hen niet afscheept met 'minder dan 10.000 Amerikaanse dollar'. Volgens de arbeiders hebben ze al hun krachten gedurende meer dan tien jaren gegeven in twaalf-urige werkdagen. 'En nu gooit het bedrijf ons eruit als een stuk vuil.'

Bondssecretaris Orpheo Belfort zegt dat ze een oplossing willen. Hij waarschuwt, dat wanneer de RGM-directie geen oor heeft voor de arbeiders, de actie makkelijk kan overwaaien naar het mijngebied in Brokopondo.

Julian With vol ongeloof over keuze Roy de Miranda als voorzitter commissie evaluatie Naschoolse Opvang

With: 'Blijf met je poten af van driejarige kinderen'

'Het besluit om driejarigen toe te laten tot onderwijs heeft een weerloos irrationaliteitsgehalte'


De bekende criticus Julian With zegt vandaag, maandag 16 november 2015, in het Dagblad Suriname zich niet voor te kunnen stellen dat Roy Raymond de Miranda voorzitter is van de commissie, die de naschoolse opvang moet gaan evalueren. 'Als je denkt dat je alles al hebt gehad in dit land, dat het niet erger kan, dan krijg je dit bericht te lezen.'

Volgens hem heeft Miranda er totaal geen verstand van. Het gemak waarmee dit soort excessen in de Surinaamse samenleving worden getolereerd, doen dan ook echt zijn wenkbrauwen fronzen. Het maatschappelijk middenveld zou volgens hem moeten opkomen en de vraag stellen of de zaak wel serieus wordt genomen.

Het benoemen van Miranda als voorzitter van die commissie is dan ook een regelrechte belediging aan het onderwijs. Het kan niet zo zijn, dat een persoon accountant is en dat men hem vraagt om een bankinstelling te gaan controleren in een commissie onder voorzitterschap van een stratenmaker. 'Ik denk dat geen enkele accountant dat zou accepteren.' 

Er moet volgens hem interactie zijn tussen regeerders en de bevolking. 'Als de regering door heeft dat de bevolking alles pikt, dan doet ze wat ze wilt. Als de regering door heeft dat een bepaalde beslissing kan zorgen voor gelazer, dan zal ze wel twee keer nadenken voordat men zo een besluit neemt.' Per slot van rekening wil geen enkele regering gelazer meent With. 'Als de bevolking alles pikt, dan is de bevolking eigenlijk zelf schuldig dat de regering zich zo gedraagt. Men zou moeten protesteren tegen zaken die niet door de beugel kunnen', geeft With verder aan. Er zijn volgens hem voldoende democratische middelen om te protesteren.

With kan zich ook niet voorstellen dat collega-psychologen thans bezig zijn met het testen van driejarigen. 'Driejarigen hoort men psychologisch niet te testen. Er zijn slechts twee uitzonderingen die een test rechtvaardigen. In het eerste geval wanneer men te maken heeft met een driejarig kind dat super begaafd lijkt te zijn en in het tweede geval, met een kind dat een behoorlijke achterstand lijkt te hebben. In alle andere gevallen, blijf je met je poten van kinderen. Het besluit om driejarigen toe te laten tot het onderwijs, heeft dan ook een weerloos irrationaliteitsgehalte. Psychologen hebben reeds onderzoek gedaan en hebben ook kunnen aantonen op welke leeftijd kinderen schoolrijp zijn. Hij is van mening dat driejarigen niet in staat zijn om het onderwijs tot zich te nemen, omdat de aandachtsspanne bij driejarigen veels te kort is.'

Hij vindt het besluit dan ook ondoordacht om zulke jonge kinderen toe te laten tot het onderwijs. 'Het is een bekend fenomeen in Suriname dat er ongeveer 30 tot 40 leerlingen in een klaslokaal zitten. De overheid zit met een accommodatieprobleem en dan wil de regering nog een groep van driejarigen toevoegen aan de groep, die het onderwijs al normaal binnenstroomt. Daarnaast is het moeilijk om les te geven aan een klas van 30 tot 40 leerlingen. Dan heb je toch over niets nagedacht', aldus With.

With begrijpt ook niet hoe een persoon als Lilian Ferrier zo'n taak op zich kan nemen om driejarigen te laten testen. 'Ze hoort te weten als psycholoog, dat je driejarige kinderen niet moet gaan testen en alsof dat niet genoeg is, dan zegt ze dat ze kleuterleidsters traint om psychologische testen af te nemen. In feite is dit geen doodslag, maar moord als je het in strafrechtelijke termen zou gieten', merkt de criticus verder op.

Kleuterleidsters zijn er volgens hem om kleuters te leiden en niet om testen af te nemen, 'daar hebben zij de bevoegdheid niet voor'. 'Een persoon met verstand van zaken mag zulke uitspraken niet doen in het openbaar en men mag ook niet mee doen aan dergelijke situaties.' With begrijpt het echter wel, 'want geld stinkt niet'. Maar, als dat een overweging is, dan is het einde volgens hem zoek. Hij geeft verder aan dat mensen die de gelegenheid krijgen om via de overheid geld te verdienen, niet eens meer de vraag stellen waar ze nu mee bezig zijn.

Regeringen Curaçao, Aruba en Sint Maarten betuigen hun medeleven aan Frankrijk

Eilanden leven mee met Parijs 


De regeringen van Curaçao, Aruba en Sint Maarten hebben hun medeleven betuigd aan Frankrijk, na de aanslagen in Parijs van vrijdag waarbij 129 mensen omkwamen. Op Curaçao hangen de vlaggen op overheidsgebouwen vandaag, maandag 16 november 2015, halfstok en om 12.00 uur werd bij het Franse Consulaat een minuut stilte in acht worden genomen om stil te staan bij de aanslagen. Op Sint Maarten hebben de Raad van Ministers en het personeel op de zeven ministeries ook om 12.00 uur een moment van stilte gehouden bij het gezamenlijke monument op de grens tussen beide kanten van Sint Maarten, aldus het Antilliaans Dagblad.

De vlaggen werden zaterdag al halfstok gehangen bij overheidsgebouwen op het eiland en dat blijft zo tot en met morgen, als de drie dagen van nationale rouw in Frankrijk voorbij zijn.

De Curaçaose regering laat weten ‘met afgrijzen’ kennis te hebben genomen van de aanslagen. ‘Uit compassie met de slachtoffers’ is gevraagd de vlak halfstok te voeren bij alle ministeries, het Curaçaohuis, overheidsinstellingen en -stichtingen. 'De strijd tegen terrorisme zal voortgaan, waar Curaçao ook een bijdrage aan zal blijven leveren', aldus de regering. In het persbericht wordt naast Parijs ook de aanslag van afgelopen week in Beiroet genoemd.

De terroristische daden zijn ‘een aanslag op fundamentele normen en waarden, waarop onze samenlevingen zijn gebouwd’. Aan de Franse en Libanese regeringen is medeleven overgebracht, de families en dierbaren van de slachtoffers worden via de media gecondoleerd.

'Bij de aanslagen in Parijs zijn voor zover bekend geen Arubanen betrokken geweest', aldus Edwin Abath, directeur van de Dienst Buitenlandse Betrekkingen op Aruba. Hij heeft in het weekend geregeld contact gehad met het ministerie van Binnenlandse zaken en het Arubahuis. Een delegatie van de Arubaanse regering reist over twee weken naar Parijs voor de grote CPO21-vergadering van de Verenigde Naties. Vooralsnog gaat alles gewoon door.

Demissionair premier Marcel Gumbs van Sint Maarten heeft de condoleances namens regering overgebracht aan de Franse regering wegens de aanslagen in Parijs van vrijdag. Hij stond speciaal stil bij de Franse eilandgenoten. 'Onze gebeden en gedachten zijn bij de families van de slachtoffers. Ook spreken we onze solidariteit uit met de bevolking van Saint Martin, de prefect en het bestuur in deze moeilijke tijden voor continentaal Frankrijk.' Ook Statenvoorzitter Sarah Wescot-Williams liet namens het parlement haar medeleven blijken.

Huiszoekingen en vier aanhoudingen in bordeel Casa Blanca op Curaçao

Doorzoekingen en arrestaties resultaat langdurig opsporingsonderzoek 'Papegaai'


In de vroege ochtend heeft vandaag, maandag 16 november 2015, door het onderzoeksteam van de Unit Mensenhandel/Mensensmokkel van KPSM een doorzoeking plaatsgevonden in het bordeel Casa Blanca in Oyster Pond en in diverse woningen. Deze doorzoekingen werd uitgevoerd onder leiding van de rechter-commissaris en de Officier van Justitie. Vier verdachten zijn aangehouden. Dit bericht het Openbaar Ministerie van Curaçao vanavond.

De Unit Mensenhandel is een samenwerkingsverband tussen KPSM, de Koninklijke Marechaussee en de Immigratie en Grensbewaking Dienst (IGD). De Unit werd geassisteerd door rechercheurs van het Recherche Samenwerkingsteam (RST), de douane en de VKS.

De doorzoekingen en aanhoudingen zijn het resultaat van een langdurig opsporingsonderzoek met de naam Papagaai. Gedurende dit onderzoek heeft er tevens intensieve samenwerking plaatsgevonden tussen het Openbaar Ministerie van Sint Maarten en het Openbaar Ministerie van de Dominicaanse Republiek.

Bij de doorzoekingen waren ook twee Officieren van Justitie en een rechercheur van de Dominicaanse Republiek aanwezig. De Hoofdofficier van Justitie van Sint Maarten heeft de minister van Justitie inmiddels verzocht om de bordeelvergunning van Casa Blanca per direct te schorsen, in afwachting van het verdere strafrechtelijke onderzoek en het vonnis.

Stichting Adra en afdeling van Adventisen op Curaçao houden wandelmars tegen geweld tegen vrouwen


Deelnemers plaatsen na afloop verfafdruk van hun hand op groot bord

 
De stichting Adra en de afdeling van Adventisten hebben een succesvolle wandelmars georganiseerd waarin ze aandacht vroegen om het geweld tegen vrouwen te stoppen. De mars vond afgelopen zaterdag plaats, nadat de week ervoor via symposia en workshops aandacht aan het onderwerp was besteed. Dit bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 16 november 2015.

De wandelmars eindigde op het Brionplein. Daar konden deelnemers op een groot bord een verfafdruk van hun hand plaatsen. Het bord is bedoeld als een stille boodschap om het geweten van mensen te prikkelen.

Op de foto (Bron: Adra) zijn deelnemers te zien vlak voor het moment dat ze hun gekleurde afdruk op het bord plaatsen.

Nederlandse profwielrenner Danny van Poppel wint 10e editie Coral Estate Polar Classic op Curaçao

Van Poppel op mountainbike te snel voor De Maar 


De Nederlandse profwielrenner Danny van Poppel heeft gisteren de tiende editie van de Coral Estate Polar Classic gewonnen. De geboren Utrechtenaar was koersdirecteur Marc de Maar en Pieter Weening te snel af op de mountainbike, zo bericht vandaag, maandag 16 november 2015, het Antilliaans Dagblad.

Na het wegvallen van de Amstel Curaçao Race vorig jaar, besloot De Maar om voor een andere wedstrijd wielerprofs naar Curaçao te halen. Met Weening en Van Poppel slaagde de 31-jarige renner van Team Roompot erin om twee grote namen aan het evenement te binden.

Weening is bekend van zijn etappezege in de Tour de France van 2005, terwijl Van Poppel dit jaar furore maakte met een ritoverwinning in de Ronde van Spanje.

De Maar heeft een helder doel voor ogen met zijn koers. 'Door de Amstel Curaçao Race was Curaçao voor buitenlandse fietsers populair. Maar, ik denk dat wij dat nog beter kunnen. Mountainbiken is een heel andere beleving. Je leert het eiland echt kennen. Het concept is wel vergelijkbaar. We halen een paar profs naar dit evenement en dat geeft het wat meer cachet.'

De Maar deed zelf voor de achtste keer mee en won de voorgaande zeven keer altijd. Ook in de editie van dit jaar maakte hij een sterke indruk, totdat Van Poppel het in de laatste ronde genoeg geweest vond. Het sprintkanon demarreerde en kwam solo over de meet. De Maar werd tweede en Weening moest het doen met een derde plaats in de hagelnieuwe profcategorie.

Winnaar Van Poppel nam na afloop dolgelukkig een teug van het biertje dat hem werd aangereikt. 'Dit is mijn eerste zege op de mountainbike.' De sprinter komt volgend jaar graag terug, maar is wel afhankelijk van een uitnodiging van koersdirecteur De Maar. 'Misschien nodigt hij me nu niet meer uit.'

Van Poppel was niet de enige winnaar van de dag. In totaal werden er prijzen uitgereikt in elf categorieën. In de hoogste amateurafdeling, de eliterenners, was Mike Shipley van Generation Next Curaçao Cycling Team de sterkste.

Demissionair premier Whiteman, Curaçao: 'Kabinetscrisis bezworen'

Akkoord tussen regeringspartijen demissionair kabinet en de PAR


Met het akkoord dat in het weekeinde tussen de regeringspartijen van het demissionaire kabinet en de PAR is gesloten, is de kabinetscrisis bezworen. Dat zegt de informateur en tevens demissionair premier Ben Whiteman vandaag, maandag 16 november 2015, in het Antilliaans Dagblad. 'Er is een nieuw kabinet in aantocht, maar het is niet aan mij om de naam daarvan te onthullen', aldus Whiteman.

Met het bereikte akkoord kan de nog te vormen nieuwe regering door de deelname van de PAR nu rekenen op een meerderheid van 12 van de 21 zetels in het parlement. In gesprek met deze krant bevestigde de informateur dat er een akkoord is over de verdeling van de portefeuilles, maar dat de details daarvan nog niet bekendgemaakt kunnen worden.

'Ik heb van de gouverneur een opdracht gekregen om als informateur op te treden, maandagochtend breng ik om 11.00 uur daarvan verslag uit. Daarna pas kunnen de details over het bereikte akkoord bekendgemaakt worden.'

De PAR, die tot aan de regeringscrisis nog in de oppositie zat, had zich nadat de crisis ontstond, bereid verklaard het kabinet aan een meerderheid te helpen in ruil voor onder andere de portefeuille van Economische Ontwikkeling. Die portefeuille was in het vorige kabinet in handen van PAIS-minister Stanley Palm. Afgelopen zaterdag tekenden de partijen een bereidwilligheidsverklaring.

Ook had de partij in eerste instantie interesse in de post van de Gevolmachtigde minister. Die post is tot nu toe in handen van PS-minister Marvelyne Wiels. Later nam de PAR er genoegen mee, dat PS de post zou behouden, als Wiels maar zou vertrekken.

De kabinetscrisis ontstond op vrijdag 6 november toen Statenlid Marilyn Moses van toen nog de regeringspartij PAIS haar steun aan het kabinet introk, met de partij brak en aankondigde als onafhankelijk Statenlid in het parlement te blijven. Het kabinet Whiteman raakte daarmee de krappe meerderheid van 11 zetels in het parlement kwijt en had nog slechts 10 van de 21 Statenzetels. De PAIS-fractie kwam door het vertrek van Moses op drie leden te staan. Toen de onderhandelingen met de PAR geen resultaten opleverden, diende premier Whiteman op maandag 9 november zijn ontslag in. Whiteman werd door de gouverneur tot informateur benoemd om de mogelijkheden voor de vorming van een nieuw kabinet te onderzoeken.

Op Sint Maarten drie mogelijk Syrische mannen met valse paspoorten gearresteerd

Terreuralarm op Sint Maarten 

Moslims op Curaçao veroordelen aanslagen in Parijs 
  

Sint Maarten is vandaag, maandag 16 november 2015, opgeschrikt door de arrestatie van drie mogelijk Syrische mannen die met valse paspoorten het Nederlands-Franse eiland wilden betreden. De personen kwamen met het vliegtuig vanuit Haïti en wilden afgelopen zaterdag als Griekse toeristen langs de douane op het Internationale Prinses Juliana Vliegveld glippen, zo bericht de Telegraaf.

Dat mislukte. Verder onderzoek naar de paspoorten wees uit, dat het inderdaad om vervalste identiteitspapieren gaat. Het Korps Politie Sint Maarten vermoedt dat het om personen afkomstig uit Syrië gaat. In verband met de bloedige aanslagen in Parijs doet de politie nu haar uiterste best om de ware identiteit van de verdachten te achterhalen, evenals hun ware bedoelingen op het Caribische eiland.

Het is op dit moment onduidelijk of de drie mannen op het Nederlandse deel van Sint Maarten wilden blijven of van plan waren richting het Franse deel te reizen.

Ondertussen waarschuwt de politie in Philipsburg iedereen op zijn hoede te zijn. 'Burgers moeten scherp en alert zijn gezien de huidige situatie in Frankrijk', stelt de politie. Het Korps roept bovendien de autoriteiten van het vliegveld op en andere 'kritische infrastructuur' om de bewaking te versterken.

De moslimgemeenschap op Curacao heeft de aanslagen in Parijs sterk veroordeeld. 'Islamofoben en islamextremisten hebben één ding gemeen: beiden interpreteren de Koran op een extreme en verkeerde wijze', staat te lezen op de facebookpagina van Curaçaose moslims.

Surinaamse gevangenissen nog steeds overvol - Resocialisatieplan nog steeds niet in werking

60 Procent van de 1.200 gedetineerden is recidivist


'We hebben steeds volle inrichtingen gehad, ik heb nooit gemerkt dat er een afname is'

 
Het recidivistencijfer is de afgelopen drie jaren niet omlaaggegaan. Van de 1.200 gedetineerden, van wie 37 vrouwen zijn, is 60 procent recidivist. 'We hebben steeds volle inrichtingen gehad. Ik heb nooit gemerkt dat er een afname is, ook omdat we constant afnemen van de politiehuizen', zegt Paulus Pinas, onderdirecteur Delinquentenzorg vandaag, maandag 16 november 2015, in de Ware Tijd.

De grootste groep gedetineerden is tussen de 20 en 35 jaar. Het meest voorkomende delict waarvoor ze zijn veroordeeld is diefstal met geweld.

Na Surinamers komen de meeste gevangenen uit buurland Guyana. Volgens Pinas kan met het resocialisatieplan, dat sinds maart af is, het recidivecijfer omlaag. 'Zolang we het plan niet kunnen uitvoeren, betekent het dat je gedetineerden niet kunt resocialiseren en dat betekent dat mensen terug zullen blijven komen.'

De huidige bezetting van 606 penitentiaire ambtenaren is niet voldoende om het werk te doen. Om optimaal te functioneren zou dit aantal, aldus Pinas, minstens verdubbeld moeten worden. De afgelopen drie jaar is wel een zeer agressief wervingsbeleid gevoerd, waardoor het korps met tweehonderd man is versterkt.

Ondanks dat het resocialisatieplan nog niet in werking is getreden, worden er vooruitlopend al projecten uitgevoerd. Deze projecten hebben geen invloed op het recidivecijfer, maar maken de gevangenissen wel zelfvoorzienend. Zo wordt er bijna geen groente meer gekocht, omdat de gedetineerden zelf planten. Ook de kleding en uniformen van de rekruten worden door gevangenen gemaakt. Het is de bedoeling zelf ook brood te gaan bakken. 'Per dag consumeren de gevangenen drieduizend broden. Als we dat zelf kunnen bakken, dan geeft de overheid minder geld uit.'

Julian With stoort zich aan uitspraken Assembleeleden

'Adeldom brengt verplichtingen met zich mee'


De bekende criticus Julian With zegt vandaag, maandag 16 november 2015, in het Dagblad Suriname, dat hij zich stoort aan bepaalde uitspraken van parlementariërs. Hij benadrukt dan ook, dat adeldom verplichtingen met zich meebrengt, hetgeen betekent dat het bekleden van een bepaalde positie verplichtingen met zich meebrengt. 

De voorzitter van het parlement, Jennifer Geerlings-Simons, heeft onlangs aangegeven dat het goedkeuren van het huidige concept van de Anti-Corruptiewet niet zal bijdragen aan de strijd tegen corruptie. With stelt, dat Simons zich verzet tegen die wet, terwijl ze lid van de NDP is en voorzitter van het parlement. Op het moment dat zij zich verzet tegen die Anti-Corruptiewet, kunnen de mensen al gauw denken, dat Simons van de NDP is en dat deze partij bekend staat om haar corruptieve praktijken, het is dus vanzelfsprekend dat zij tegen de wet is.

'Dit komt vooral vanwege het feit, dat zij zeer onduidelijk beargumenteert waarom ze tegen de Anti-Corruptiewet is', zegt With. Hij is van mening, dat Simons heel voorzichtig moet zijn met uitspraken die ze doet vanuit haar huidige positie, want ze komt van een partij die wordt bestempeld als een partij die corruptie faciliteert en zij gaat zich dan verzetten tegen de Anti-Corruptiewet. Hij vindt het dan ook niet verstandig van Simons om in de hoedanigheid van voorzitter van het parlement aan te geven dat deze wet niet zal voldoen bij een eventuele aanname door De Nationale Assemblee.

Verder heeft VHP-parlementariër Krishna Mathoera onlangs aangegeven, dat de verkeerssituatie in Suriname haar zorgen baart. Volgens With heeft ze alle gelijk van de wereld, totdat ze aangeeft dat de voornaamste oorzaken van aanrijdingen liggen aan het gedrag van de bestuurders. With vraagt zich af hoe zij aan die informatie komt. Hij is van mening, dat als een parlementariër een bewering doet, men ervan uit zou mogen gaan dat de bewering juist is. Er worden geen statistieken in Suriname gepubliceerd, waaruit blijkt wat de voornaamste oorzaken zijn van verkeersongelukken. Zonder die gegevens kan men nooit een uitspraak hard maken dat het grootste deel van de aanrijding te wijten is aan het gedrag van de bestuurders. Pas in 2016 als de ABS de statistieken presenteert van het aantal aanrijdingen en de oorzaken, kan men aan de hand van de resultaten aangeven wat de oorzaak is van de meeste aanrijdingen.

'Je kunt niet out of the blue een uitspraak doen', zegt de criticus. Er zijn volgens hem onvoldoende correctiemechanismen in het land, die deze verantwoordelijken erop wijzen dat ze niet zomaar uitspraken in het openbaar moeten doen. 'Adeldom brengt verplichtingen met zich mee', geeft hij aan. Publiciteitsdruk mag volgens hem nooit aanleiding zijn om uitspraken te doen die het daglicht niet verdragen.

Internationaal rapport roept aluminiumindustrie op om rechten inheemse volkeren te respecteren

Meeste bauxietmijnen in de wereld bevinden zich in of bij inheemse leefgebieden


Rapport besteedt ook uitgebreid aandacht aan de Surinaamse situatie


Terwijl de wereldwijde vraag naar 's werelds meest populaire metaal, aluminium, nog steeds toeneemt, is het essentieel dat de aluminiumindustrie de milieu- en economische gevolgen, vooral in de territoria van inheemse volkeren, aanpakt, aldus een vandaag, maandag 16 november 2015, uitgebracht rapport van het Asia Indigenous Peoples Pact (AIPP), het Forest Peoples Programme (FPP) en de International Union for Conservation of Nature (IUCN).

Met de meeste bauxietmijnen in de wereld, en de rivieren die gebruikt worden voor de elektriciteitsvoorziening, in of dichtbij de leefgebieden van inheemse volkeren, moet de aluminiumindustrie de rechten van die volkeren respecteren en beschermen, zoals is neergelegd in de VN Verklaring inzake de Rechten van Inheemse Volkeren, aldus de auteurs van het rapport.

Het rapport, 'Mining, the Alumium Industry and Indigenous Peoples: Enhancing Corporate Respect for Indigenous Peoples’ Rights', toont een wereldwijd beeld van de uitdagingen waar inheemsen voor staan en belicht vijf studies in Australië, Cambodja, Guinea, India en Suriname. Deze studies onthullen, dat inheemse gemeenschappen de gevolgen ondervinden van primaire productie-activiteiten, zoals mijnbouw, en de daarmee gepaard gaande infrastructuur (Australië, India, Guinea, Suriname) en van secundaire processen, zoals smelten en energieproductie (India, Suriname).

'Het gebrek aan respect voor de rechten van inheemsen vooral op hun land, territoria en bronnen en om besluiten te nemen over ontwikkelingen die zij willen, is in alle stadia van de mijnbouw en hydro-elektra-projecten aangetroffen. In gebieden met een langdurig conflict worden deze onrechtvaardigheden vaak uitvergroot', zegt Joan Carling, secretaris-generaal van het AIPP.

'Inheemse gemeenschappen moeten in staat worden gesteld om de voorwaarden voor hun betrokkenheid met de industrie te definiëren en om hun eigen technische capaciteiten te ontwikkelen.'

FFP-directeur Joji Cariono: 'Veel inheemse leefgebieden bevinden zich in gebieden met een rijke biodiversiteit en natuurlijke bronnen. Regeringen hebben vaak de rechten van inheemsen verwaarloosd onder het mom van 'nationaal belang'. Regeringen zouden een meer veilige omgeving moeten creëren die de rechten van inheemse volkeren ondersteunt om zichzelf te ontwikkelen, waaronder de volledige controle over sub-bodemrijkdommen en volledige deelname aan discussies over de ontwikkeling van dergelijke bronnen.'

'Dit rapport onderstreept de ernstige uitdagingen voor de aluminiumindustrie - en mijnbouw in het algemeen - door het onderzoeken van zijn historische erfenis met betrekking tot de inheemse volkeren en het identificeren van een aantal positieve stappen die genomen kunnen worden in de hele sector', stelt Giulia Carbone van de IUCN. 

'De meervoudige bedreigingen voor inheemse volkeren in het gebied zijn te overweldigend voor de
gemeenschappen om te reageren. Hierdoor zijn ze in een positie waarbij het steeds moeilijker is om zich te verdedigen en om ervoor te zorgen, dat ze kunnen genieten van hun rechten en om cultureel en fysiek te overleven. Ook het effect van andere projecten, zoals het opzetten van natuurgebieden op het grondgebied van inheemse volkeren, kan niet op zichzelf beschouwd worden en moet worden beoordeeld in het licht van de cumulatieve effecten van het verleden, bestaande en te verwachten projecten in of nabij gebieden van inheemse volkeren
', aldus de slotwoorden van Marie-Josee Artist
van de Vereniging Inheemse Dorpshoofden Suriname (VIDS)die in het rapport het hoofdstuk over Suriname heeft geschreven, 'In Search of Recognition: indigenous and tribal peoples and a nascent aluminium industry' (pag. 71-100).


(Red. De Surinaamse Krant)

Autohandelaren in Wanica moeten hun auto's van openbare weg verwijderen

Auto's voor verkoop worden in bermen geparkeerd

Niet verwijderde auto's worden door autoriteiten weggesleept


De gewestelijke politie commandant, inspecteur Ruben Dijks, de chef van de afdeling Verkeer Regio Midden en de districtscommissaris van het district Wanica, Roline Samsoedien, hebben afgelopen vrijdag gesproken met autohandelaren die hun bedrijf in het district Wanica hebben. Het doel van dit gesprek was om autohandelaren ertoe bewegen om ervoor te zorgen, dat bij het uitstallen en parkeren van de ten verkoop aangeboden voertuigen langs de weg, de veiligheid op de weg niet in gevaar komt of wordt gebracht. Dit meldt de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname in een gisteren, zondag 15 november 2015, uitgebracht persbericht.


In de afgelopen periode werd geconstateerd, dat bepaalde autohandelaren hun ten verkoop aangeboden voertuigen dusdanig op de berm parkeren, dat de rijstrook voor langzaam verkeer en voetgangers dusdanig smal wordt, dat gevaar voor aanrijdingen ontstaat.

Ten overvloede, zo bericht de politie, is tegen de handelaren gezegd, dat de langs de weg geparkeerde voertuigen niet verzekerd zijn en derhalve niet op de openbare weg mogen worden geplaatst.
De autohandelaren worden tot een week na het gesprek in de gelegenheid gesteld de voertuigen van de weg te verwijderen. Indien geen gevolg hieraan wordt gegeven, dan worden de voertuigen volgens de wet voor rekening en risico van de eigenaar naar een plaats van berging weggesleept.

Ten aanzien van de particuliere bussen en personenauto’s die op een fietspad rijden, geeft de gewestelijke politiecommandant door, dat er na bestudering van dit probleem een praktisch uitvoerbaar plan is opgesteld. Dat zal binnenkort worden uitgevoerd door de politie van de ressorten Nieuwe Grond en Lelydorp. Daarnaast is er genoeg ruimte voor met name de particuliere bussen langs de weg gecreëerd, maar daarvan wordt geen gebruik gemaakt.

NDP-Assembleelid Abdoel wil openheid bij parastatale instellingen

Assembleeleden zouden nauwelijks informatie krijgen

'Ook is openheid nodig in de kwestie SAIL-SIS'


Het NDP-Assembleelid Amzad Abdoel, voorzitter van de vaste commissie voor Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) in het parlement, vindt dat er openheid moet komen bij parastatale instellingen en bedrijven. Zo krijgen Assembleeleden nauwelijks informatie. Abdoel heeft een onderhoud gehad met Viren Adhin, directeur van Seafood Industries Suriname (SIS). Als het aan hem ligt, wil hij later vandaag, maandag 16 november 2015, nog een gesprek hierover met minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij, zo bericht Starnieuws.

Er is al geruime tijd een gespannen relatie tussen moederbedrijf SAIL en dochteronderneming SIS. Ook daar is transparantie nodig, zegt Abdoel. Hij heeft begrepen van Adhin, dat mensen opzettelijk bezig zouden zijn om hem in een kwaad daglicht te stellen.

Werknemers zouden misleid zijn om een brief te ondertekenen waarin het vertrouwen in hem was opgezegd. Dit blijkt niet op waarheid te berusten. Abdoel stelt, dat de vaste commissie van LVV van de minister wil horen wat er speelt bij SAIL en SIS als parastatale instellingen.

Abdoel zegt verder, dat morgen de commissie Staatsuitgaven een onderhoud heeft met de regering. De volksvertegenwoordiging heeft recht op informatie over de staatsuitgaven. De regering dient volgens Abdoel verantwoording af te leggen over de uitgaven die gedaan worden.

Hans Breeveld: Aanpakken ambtenarenoverschot en spookambtenaren vereist gezamenlijke aanpak

'Je moet naar alle ministeries kijken, anders meet je met twee maten in hetzelfde land'

'Ontneem mensen de drang om bij de overheid te willen gaan werken'


Het terugbrengen van het ambtenarenoverschot en de aanpak van spookambtenaren bij de overheid, vereist een gezamenlijke aanpak. Het ministerie van Binnenlandse Zaken zou als verantwoordelijk ministerie voor het ambtenarenapparaat daarin het voortouw moeten nemen. Dat stelt politicoloog Hans Breeveld vandaag, maandag 16 november 2015, in de Ware Tijd.

De aanpak van dit vraagstuk op het ministerie van Regionale Ontwikkeling, waar de salarisbetaling aan enkele spookambtenaren is stopgezet, noemt Breeveld incidenteel. 'Je moet naar alle ministeries kijken, anders meet je met twee maten in hetzelfde land.'

Hij stelt voor dat het terugbrengen van een gepolitiseerde overheid in een nationale agenda als doel wordt vastgelegd. Daarin, zegt hij, zou ook vastgesteld moeten worden, dat overheidspersoneel op basis van deskundigheid wordt gekozen en niet op basis van politieke loyaliteit. Hij stelt dat dit dateert van de periode van premier Pengel, toen veelal politieke loyalisten een overheidsbaan werd toebedeeld. Daar kwam bij kijken, dat personen eerder kozen voor een baan bij de overheid vanwege de secundaire voorzieningen en de zekerheid die daarmee werd geschapen.

Het fenomeen spookambtenaren wordt volgens hem in stand gehouden door een inactief controlesysteem en ontbrekende wetgeving. Deze combinatie is door de jaren heen deels de oorzaak van de sombere financiële situatie waarin de overheid nu verkeert, stelt Breeveld. 'Want al de salarissen van spookambtenaren betalen wij uit onze belastinggelden.'

Breeveld pleit ervoor, dat de overheid investeert in diversificatie van de economie, zodat de drang om bij de overheid te werken wegvalt.

BuZa-minister Badrising wijst ASPA-lidlanden in Riyadh, Saoedi-Arabië, op economische rijkdom Suriname

Badrising promoot Suriname als land om in te investeren
(Bron foto: Caribbean News Now)
Suriname wil banden met de ASPA versterken


Minister van Buitenlandse Zaken (BuZa) Niermala Badrising heeft afgelopen week, 10 en 11 november 2015, tijdens een top van de organisatie van Arabische en Zuid-Amerikaanse landen, ASPA, in Riyadh, Saoedi-Arabië, de vertegenwoordigers van de deelnemende lidlanden gewezen op de multi-etnische en religieuze diversiteit van Suriname en, nog belangrijker, potentiële investeerders geattendeerd op de economische rijkdom van het land. Dat bericht  Caribbean News Now vandaag, maandag 16 november 2015.

In haar eerste speech in het hart van de Arabische islamitische wereld en de eerste gesproken door een Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken in Saoedi-Arabië, liet Badrising de aanwezigen weten, dat Suriname de vele successen van de ASPA erkent en dat Suriname zich zal committeren om dit 'strategisch partnerschap' te versterken.

'Dit heeft onze politieke en diplomatieke solidariteit alsook onze economische- en handelsrelatie een geherdefinieerd doel op verschillende niveaus gegeven', sprak de bewindsvrouwe.

Badrising wees ook op de 'vreedzame coëxistentie en wederzijdse verdraagzaamheid' waar Suriname bekend om staat. Ze zei, dat Suriname een 'mozaïek' vertegenwoordigd van 'minstens zeven verschillende etnisch-culturele tradities en religies, met roots in de Amerika's, Afrika, India, Europa, Indonesië, China en het Midden-Oosten'.

'Als een buitengewoon cultureel divers land, zijn vreedzame coëxistentie en wederzijdse tolerantie onderdeel van onze nationale trots geworden en vormen de voorbeeldige stabiele natie die Suriname is', aldus Badrising.

Zonder specifieke conflicten te benoemen in het Midden-Oosten en Zuid-Amerika, zoals de territoriale geschillen tussen Chili en Bolivia, Guyana, Suriname en Venezuela of de Falkland Eilanden, zei de minister: 'Suriname hecht aan dialoog en het beginsel van een vreedzame oplossing van geschillen. Deze zijn ook van essentieel belang voor de versterking van de democratie, vrede, stabiliteit en veiligheid.'

'In het licht hiervan hebben wij ons ingezet voor de oprichting van een Zone van Vrede voor Latijns-Amerika en het Caribisch gebied', aldus Badrising in Riyadh.
In het centrum van het buitenlands beleid van haar regering is economische diplomatie, met een grote nadruk op de Zuid-Zuid samenwerking. Vandaar, dat ze de top heeft gebruikt om te wijzen op 'de enorme reserves aan natuurlijke hulpbronnen, handels- en investeringsmogelijkheden' die Suriname te bieden heeft op het gebied van goud, bauxiet, olie en andere mineralen. Badrising voegde eraan toe, dat Suriname beschikt over een overvloed aan landbouwgrond en zoetwatervoorraden.

Ze drong er bij de lidstaten op aan om te investeren in Suriname en verzekerde haar gehoor dat Suriname 'een gunstig klimaat biedt voor het aantrekken van directe buitenlandse investeringen in verschillende sectoren, zoals energie, ICT, toerisme, huisvesting en infrastructuur'.

'Het is ook met het oog op deze mogelijkheden, dat Suriname uitkijkt naar verdere versterking van de samenwerking met de ASPA-lidstaten', zei ze.

Surinames 'affiniteit met samenwerking met de Arabische regio' is diep geworteld, zo sprak Badrising. Zij herinnerde de lidstaten eraan, dat Suriname al sinds 1996 lid is van de Organisatie van  Islamitische Samenwerking (OIC) en volwaardig lid van de Islamic Development Bank (ISDB).

Suriname wil zich positioneren als een financieel centrum voor islamitisch bankieren en uitgroeien tot het financiële centrum voor de regio, vertelde ze de top van Arabische- en Zuid-Amerikaanse diplomaten. De eerste islamitische financiële instelling in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, de Trust Bank, kreeg haar officiële licentie in Suriname een paar weken geleden.

De ASPA-top werd vanuit de Arabische regio bijgewoond door vele staatshoofden, waaronder die van Qatar, Bahrein, de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte, Soedan, Tunesië, Irak, Djibouti, Mauritanië, Jordanië enPalestina en vanuit Zuid-Amerika werd de top bijgewoond door de presidenten van Ecuador, Guyana en Venezuela.


(Red. De Surinaamse Krant/Caribbean News Now)

Argentinië zoekt directe militaire samenwerking met Suriname

Mogelijk samenwerking op terrein van hulpverlening bij rampen en controle op zee


Naast de Defensie-samenwerking in UNASUR-verband (Unión de Naciones Suramericanas), wil Argentinië ook een directe militaire samenwerking met Suriname. 'We kunnen onze militaire relatie verbeteren en nauwer samenwerken', aldus de Argentijnse Kapitein ter Zee Eduardo Acosta (zie foto - Bron: LinkedIn) vandaag, maandag 16 november 2015, op Starnieuws. Hij stelt uitwisselingsprogramma’s tussen de gewapende machten, technische assistentie en trainingen voor Surinaamse militairen in het vooruitzicht.

Afhankelijk van de lokale interesse zal Acosta concrete projecten aanbieden. Hij is in juli dit jaar aangesteld als de defensie attaché op de Argentijnse ambassade in Paramaribo. In zijn functie gaat hij over Defensie. Zijn land heeft een militaire school en biedt verschillende opleidingsmogelijkheden voor Surinaamse militairen.

Op de lijst van samenwerkingsmogelijkheden zijn onder andere gemeenschappelijke procedures in geval van natuurrampen, hulpverlening bij rampen en controle op zee. 'Wij hebben ook goede ervaring op het gebied van vredehandhavingsoperaties. Hierin participeren Brazilië, Chili, Paraguay, dus waarom ook niet een keer Suriname.'

De aanwezigheid van de Argentijnse Defensie-attaché komt na de ondertekening van een document in februari 2014. Defensieministers van Suriname en Argentinië kwamen toen overeen om de samenwerking te intensiveren. Suriname was voor enige tijd via luitenant-kolonel Mitchell Labadie vertegenwoordigd in Argentinië. Hij had zitting in de Defensie Raad van UNASUR.

Argentinië opende een ambassadepost in 2013 te Paramaribo. Naast de versterking van de diplomatieke relatie, voert het land culturele en gezondheid programma’s uit in Suriname.

Assemblee start 1 december met behandeling van begroting 2016

Begroting wordt naar verwachting 22 december in stemming gebracht


De Nationale Assemblee start dinsdag 1 december met de begrotingsbehandeling 2016. Als eerste worden de algemene politieke beschouwingen gehouden, waarin vragen door de Assembleeleden gesteld kunnen worden aan de regering over het te voeren beleid in het komende jaar. De regering komt vervolgens 3 december aan het woord om te antwoorden op de gestelde vragen, zo bericht Starnieuws vandaag, maandag 16 november 2015.

Starnieuws bericht verder te hebben 'vernomen', dat het streven erop gericht is om de begroting op 22 december in stemming te brengen. Voor de begrotingsbehandeling zijn drie weken uitgetrokken.

Tijdens de algemene politieke beschouwingen zal ook aan de orde komen welk bezuinigingsprogramma de regering zal doorvoeren.

De regering heeft een minimale begroting ingediend voor het komende jaar. De inkomsten zullen nog steeds heel laag zijn, omdat de wereldmarktprijzen van goud en olie zich naar verwachting nog niet zullen herstellen in 2016. De uitgaven van diverse ministeries zijn drastisch ingekort. Alleen noodzakelijke projecten zullen worden uitgevoerd. Diverse grote projecten zijn in de ijskast gezet.