vrijdag 20 november 2015

SMOC - COP21 alert: Caribisch deel Koninkrijk der Nederlanden: top 5 CO2 uitstoot per capita

SMOC: Deelnemende landen Klimaattop COP21 in Parijs moeten op hoogte zijn van problematiek binnen Koninkrijk

'De rechten van de mens staan nu al op Curaçao al onder druk door menselijk handelen'


De uitstoot van CO2 door de verbranding van fossiele brandstoffen gaat gepaard met onder andere zeespiegelstijging en oceaanverzuring. Hierdoor lopen kleine eilanden op den duur onder water en leggen koraalriffen het loodje. Economisch kunnen kleine eilanden deze mondiale effecten nooit in hun eentje weten te keren, maar betalen ze er letterlijk en figuurlijk wel een hoge prijs voor, zo schrijft SMOC (Stichting Schoon Milieu op Curacao) vandaag, vrijdag 20 november 2015, in een uitgebracht persbericht. 

De Europese Unie heeft dit samen met onder andere Aruba en Curaçao op 26 januari 2015 erkend met het ondertekenen van de Caribbean Energy Security Summit Joint Statement. De Koninkrijksregering heeft ‘bestaansdreiging door klimaatverandering’ op de 69e Algemene Vergadering van de Verenigde Naties ook volop erkend. De Koninkrijksregering heeft tot nu toe deze geopolitieke moraal en retoriek echter niet omgezet in concrete daden van geopolitiek leiderschap, voor met name Curaçao:

  • Curaçao behoort volgens de US Department of Energy bij de top 5 CO2 uitstoot per capita, dankzij een grote vieze olieraffinaderij: de Isla (eigenaar: Curaçao, exploitant: PDVSA);[1]
  • Volgens de Air Quality Index (van onder andere de US Environmental Protection Agency) is leven op Curaçao, onder de rook van de Isla, ‘hazardous’. Oorzaak: het onrechtmatig handelen van de Isla. Dit is vastgesteld in 2010 door het gemeenschappelijk hof van Justitie van de Nederlandse Antillen en Aruba in Hoger Beroep.[2] De rechten van de mens staan nu al op Curaçao al onder druk door menselijk handelen, met verdergaande klimaatverandering wordt dit alleen maar erger.
  • Op geopolitiek niveau handelt de Koninkrijksregering zeer bedenkelijk. In de “Convention on Biological Diversity: Fifth National Report of the Kingdom of the Netherlands” worden de Isla-raffinaderij, en de gevolgen van de milieuvervuiling van lucht, bodem en wateren, bewust buiten beschouwing gelaten.
Aanbevelingen:

  • Tijdens de komende klimaattop in Parijs moeten alle deelnemende landen op de hoogte zijn van bovenstaande ‘small island development states’ problematiek binnen het Koninkrijk der Nederlanden;
  • De Koninkrijksregering moet geopolitiek worden gedwongen om verantwoordelijkheid te nemen op basis van het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden;
  • Alle Caribische eilanden van het Koninkrijk der Nederlanden moeten uitgebreid mogen delen in de toegepaste en natuurwetenschappelijke kennis van Nederland om te kunnen verduurzamen zodat de eilanden zelfvoorzienend(er) worden in hun energiebehoefte.
[1] Aruba staat ook in de top 10.
[2] http://www.stichtingsmoc.nl/2015/11/air-quality-index-leven-onder-de-rook-van-isla-is-hazardous/ en http://www.stichtingsmoc.nl/2010/01/eindvonnis-civiele-procedure/

Toch een burgerprotest tegen president Bouterse....

Is het de aanzet voor de komst van meer actievoerders en protestborden....?


Een burger voert in z'n eentje actie bij de Waterkant, dichtbij het Onafhankelijkheidsplein in Paramaribo, tegen president Desi Bouterse en waarschijnlijk tegen het onder zijn verantwoordelijkheid gevoerde beleid. De actie is voor het Dagblad Suriname voldoende aanleiding om er vandaag, 20 november 2015, aandacht aan te schenken. (Bron foto: Dagblad Suriname)

Maar, later op de dag zijn er nog wat demonstranten bijgekomen, zo blijkt uit onderstaande foto's van Stefano A. Doel die vandaag op zijn Facebookpagina zijn geplaatst.


Minister Van Dijk-Silos verwerpt kritieken op optreden politie in vuurgevecht met overvallers Geyersvlijt

'Wat moesten ze anders doen? Als een muskiet je prikt, je nak eng dede'
 
'Geen enkele operatie zal prijsgegeven worden, denkt u dat die bende zomaar gepakt is?'


Om het hoofd te kunnen bieden aan de verruwende criminaliteit zal het Korps Politie Suriname beter uitgerust moeten worden en harder optreden, zei Jennifer van Dijk-Silos, minister van Justitie en Politie gisteren tijdens een persconferentie. De samenleving moet niet meer verbaasd opkijken als de politie hard optreedt tegen criminelen die steeds grimmiger te werk gaan. Dit bericht Starnieuws vandaag, vrijdag 20 november 2015.

Bij de roofoverval van vorige week, die eindigde in de dood van twee criminelen, is weer eens duidelijk geworden hoe hard criminelen toeslaan. Een van de rovers werd van dichtbij doodgeschoten. De samenleving heeft daar verontwaardigd op gereageerd. 'Wat moesten ze anders doen? Als een muskiet je prikt, je nak eng dede. Men vergeet dat er een granaat door zenuwachtigheid niet op de juiste manier is gegooid. Er waren een paar schoolkinderen of andere burgers of het hele A-team dood als die was ontploft. Men vergeet dat er hele zware wapens zijn aangetroffen die echt niet uit een politie depot komen.'

De bewindsvrouwe garandeert, dat er meer informatie gegeven zal worden over de roofoverval te Geyersvlijt. Over een week zal het onderzoek afgerond zijn en zal de samenleving meer informatie gegeven worden, zei ze.

'Geen enkele operatie zal prijsgegeven worden. Denkt u dat die bende zomaar gepakt is? Dit is heel goed voorbereid. Natuurlijk wist de politie eerder hierover. Je gaat wel niet verwachten dat wij een tip publiekelijk bekend gaan maken om de rovers juist te helpen. Wat betreft de misdaadbestrijding, petje af voor mijn korps. Met schaarse middelen zijn ze toch in staat bepaalde dingen te doen.'

De minister is naarstig op zoek naar fondsen voor de nodige voorzieningen. Met China wordt een project, dat was blijven liggen, wederom opgestart. Het project gaat het korps materiaal ter waarde van 4 miljoen euro opleveren voor de verkeersveiligheid. Met de brandweer is afgesproken dat een deel van de ‘credit line’ met India ten bate komt van de politie, zodat er helikopters aangeschaft kunnen worden. De helikopters zullen samen met het Nationaal Leger worden ingezet. Er komen ook gezamenlijke patrouilles naar de ‘wild Texas’ gebieden in het binnenland, kondigde de minister aan.

'Financieel-economische situatie komt vooral voor rekening oud-governor Centrale Bank'

Tjin-A-Tsoi (NPS): 'Voor salaris van Srd 80.000 per maand heeft hij het land naar crisis geleid'

 
Dat de overheid heel krap bij kas zit, de monetaire reserves zijn verdampt, de wisselkoers op hol is geslagen en de Surinaamse dollar officieel is gedevalueerd komt vooral voor rekening van toenmalige governor van de Centrale Bank van Suriname, Gillmore Hoefdraad. Dat stelt althans ondernemer en NPS-kopstuk Arthur Tjin-A-Tsoi vandaag, 20 november 2015, in reactie op de devaluatie van de Surinaamse munt in de Ware Tijd. 

'De toenmalige governor had veel eerder op de rem van de overheid moeten trappen. Voor een salaris van Srd 80.000 per maand heeft hij het land naar een crisis geleid', aldus het ex-Assembleelid.

Tjin-A-Tsoi voegt eraan toe, dat sinds het aantreden van de regering in 2010 de nationale munt met zeker 50 procent is gedaald. 'In 2011 met 20 procent, nu met 25 procent en als je de inflatie van de afgelopen jaren daarbij optelt, komt dat zeker boven de 50 procent.'

Hoefdraad, nu minister van Financiën, verdedigde woensdag in het programma Bakana Tori op de staatszender SRS de devaluatie en het tijdstip van afkondiging. 

De NPS bekritiseert in een verklaring, dat deze maatregel in het holst van de nacht is afgekondigd. De devaluatie wordt getypeerd als 'een klap in het gezicht van het volk'. Hoefdraad beweerde voor de microfoon van het radioprogramma, dat een dergelijke maatregel door een verantwoordelijke Centrale Bank altijd in de late uren wordt getroffen, om elk mogelijk voordeel voor marktpartijen weg te nemen.

AKMOS-voorzitter: 'Deze devaluatie biedt geen oplossing'

Binda: 'Centrale Bank heeft een syndroom van verrassings- effecten' 

'Maatregelen worden afgekondigd zonder een strategie'


Sham Binda, voorzitter van de AKMOS (Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen Suriname), is van mening dat de Centrale Bank van Suriname met een syndroom van verrassingseffecten rondloopt. 

'In de economische wereld moet je voorspelbaar zijn. Men heeft niet eens met de spelers in de samenleving gesproken over hoe de devaluatie in gang te laten nemen', zegt Binda vandaag, vrijdag 20 november 2015, in het Dagblad Suriname.

Er is gedevalueerd, maar volgens Binda biedt deze devaluatie geen oplossing. 'Na een paar maanden, wanneer de koers nog steeds op hol staat, krijgen wij weer een devaluatie. Bij deze devaluatie creëert men een hyperinflatie. De prijzen schieten zwaar omhoog en lonen en salarissen blijven op hetzelfde niveau', stelt Binda.

Het vervelende volgens Binda is, dat men maatregelen afkondigt, zonder een strategie erbij te vermelden hoe het geheel zal worden opgevangen. 'Er is geen enkele strategie ontwikkeld voor het vergroten van de verdiencapaciteit. Zelfs bij de belastingen is dat niet bekend. Het moment de koopkracht steeds minder wordt, wordt de belastinginning ook minder. Dit komt omdat de bedrijven minder belasting zullen afdragen. Langzamerhand zullen de importen ook afnemen, omdat de vraag zal afnemen. Dit, ondanks de behoefte blijft voortbestaan. Alle basisgoederen die door de overheid zogenaamd werden gesubsidieerd, zullen ook in prijs omhoog gaan. Men zei indertijd dat er een sociaal vangnet zou komen. Er is niets van terechtgekomen. De arme mensen zitten in grotere problemen. Met deze devaluatie zullen ook de lopende bankrenten omhoog gaan, want het geld is officieel ontwaard.'

'Er zijn genoeg mensen die met ontslag gaan van de bedrijven als IAmGold en Suralco. Het is voornamelijk technisch personeel dat wij zo meteen kwijt zullen raken. Men moet niet vergeten dat wij CARICOM-member zijn. Ze zullen zo ver er behoefte is op één der eilanden werk zoeken, vinden, en uiteindelijk ben je ze kwijt', stelt Binda.

Dit zijn dus naar Binda's mening ondoordachte handelingen. 'Men denkt dat door de devaluatie de koers zal droppen. De behoefte blijft voortduren. Als je in een woestijn een flesje water voor Srd 5 verkoopt en anderen zegt om het ook voor Srd 5 te verkopen, gaat het niet werken, zolang je geen waterbron tegenkomt. Pas wanneer de deviezen aanwezig zijn, komt de druk op de valutamarkt te vallen', aldus Binda.

Twee agenten en twee burgers gearresteerd in ernstige mishandelingszaak te Powakka


Agenten beweren dat de 'inheemsen' hen wilden beroven

Vier contractarbeiders van Staatsolie op weg naar huis zwaar mishandeld


Twee agenten zijn gisteren aangehouden vanwege hun betrokkenheid bij een ernstige  mishandelingszaak van Powakka. Het gaat in deze om de Wendel B. en Guillermo C. Ook de burgers Hendrik S. en Marvin O. zijn aangehouden, zo bericht de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vandaag, vrijdag 20 november 2015.

Het voorlopige onderzoek door de afdeling Onderzoek Personeel Zaken (OPZ) van de politie heeft uitgewezen, dat de groep waartoe de twee politieambtenaren behoorden van een recreatieoord kwam. Onderweg naar Paramaribo kwamen zij ter hoogte van het dorp Powakka vier inheemse mannen tegen. De mannen maanden één van de chauffeurs van de voertuigen aan om het groot licht waarmee ze reden af te zetten, aangezien zij verblind werden.

De chauffeur stapte uit het voertuig en liep naar de vier mannen om hen om rekenschap te vragen. Er ontstond een woordenwisseling tussen de mannen. Een andere man stapte uit het andere voertuig met in zijn hand een stok, gelijkende op een knuppel. Hij bracht zonder enige reden één van de inheemse mannen een slag toe op het hoofd. Er ontstond een gevecht tussen de mannen. Volgens verklaring van de slachtoffers probeerden zij te voorkomen, dat hun familielid meerdere slagen zou worden toegebracht met de knuppel. Op een gegeven moment stapten alle mannen uit beide voertuigen. Een van de mannen loste schoten in de lucht. De dorpsgenoten kwamen op het geluid af. Door de drukte ontstond er een chaotische situatie.

De politie van Para, die via de Centrale Meldkamer werd ingeschakeld, ging ter plaatse voor onderzoek. De politie trof drie inheemse mannen liggend langs weg aan die verwondingen hadden opgelopen. Ook de groep mannen, die uit beide voertuigen was gestapt, werd aangetroffen. In de groep bevonden zich twee agenten. Zij verklaarden tegenover de politie, dat vier inheemsen geprobeerd hadden hen te beroven. Aan de hand van die verklaring werden de inheemsen als verdachten aangemerkt .

Gezien de letsels die zij hadden opgelopen werd een ambulance ingeschakeld. Twee van de inheemse mannen werden overgebracht naar de Spoed Eisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. De derde man werd overgebracht naar het politiebureau. Op het bureau aangekomen, bleek ook hij zodanige letsels te hebben opgelopen, dat een ambulance moest worden ingeschakeld om ook hem af te voeren.

Op de Spoed Eisende Hulp aangekomen trof de politie in plaats van de twee slachtoffers die eerder waren afgevoerd, drie slachtoffers aan. Van het ambulancepersoneel kreeg de politie te horen, dat ze onderweg naar Paramaribo werden gestopt door een slachtoffer met letsels. Vanwege de geconstateerde letsels is het slachtoffer meegenomen naar het ziekenhuis voor medische behandeling.

Nadere onderzoek wees uit, dat deze manspersoon ook betrokken was bij het geval te Powakka. Drie van de vier inheemse mannen werden onder politiebewaking in het ziekenhuis opgenomen, aangezien zij als verdachten werden aangemerkt van poging tot beroving. Voor de voorgeleiding begaf een inspecteur zich naar het ziekenhuis. De verklaring van de ‘verdachten’ was aanleiding voor de inspecteur om de zaak over te dragen aan OPZ voor een diepgaand onderzoek.

Dit onderzoek heeft ertoe geleid, dat de twee politiemannen en twee burgers die in beeld zijn gebracht, zijn aangehouden voor zware mishandeling en openlijke geweldpleging. Het onderzoek in deze zaak wordt voortgezet.

Het Korps Politie Suriname stelt in het persbericht het ten zeerste te betreuren, dat de twee politieambtenaren als diender van de gemeenschap de wettelijke voorschriften hebben overtreden.

'Open Eyes 2015' in zeegebied tussen de ABC-eilanden


De Kustwacht van Venezuela en de Kustwacht Caribisch Gebied oefenden de afgelopen week samen tijdens ‘Open Eyes 2015’. De afsluitende dag was vandaag, vrijdag 20 november 2015, zo bericht het Antilliaans Dagblad. 

De oefening, die als doel heeft de werkrelaties te versterken, speelt zich af in het zeegebied tussen de ABC-eilanden. Varende en vliegende kustwachteenheden van beide organisaties voeren gezamenlijke oefeningen uit. De reddings- en coördinatiecentra van Curaçao en Punto Fijo zijn hier ook bij betrokken.

(Bron foto: Stiven Sanchez/KWCARIB)

Tankers Bullenbaai, Curaçao, wachten op betaling PdVSA alvorens olie wordt geleverd aan Isla

(Bron: Google Earth/Red. De Surinaamse Krant)
Venezolaans staatsoliebedrijf moet aangekochte olie voor haar Isla-raffinaderij vooruit betalen


Het Venezolaanse staatsoliebedrijf PdVSA (Petróleos de Venezuela, S.A.), de exploitant van de Isla-raffinaderij, moet aangekochte ruwe olie voortaan vooruit betalen. Dat meldt persbureau Reuters, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, 20 november 2015. Grote olieleveranciers willen zo de financiële risico’s beperken. De laatste weken wachten tankers met de aflevering van olie in Bullenbaai tot het bedrijf de rekening heeft betaald, aldus het persbureau.

Twee tankers worden met name genoemd: de Maran Pythia ligt sinds begin november al bij Curaçao en de Los Angeles Spirit sinds 15 november. Op websites voor de scheepvaart is inderdaad te zien dat beide schepen gisteren nog bij Bullenbaai lagen en niet waren afgemeerd.Reuters beroept zich op vijf bronnen bij oliehandelaren. Een grote handelaar zou zelfs vooruitbetaling te riskant vinden en heeft daarom de leveranties aan PdVSA teruggeschroefd. De Venezolanen hebben dit jaar meer ruwe olie ingekocht op de Afrikaanse en Russische markt, die meestal wordt afgeleverd bij Bullenbaai om met de zware Venezolaanse olie te mengen. Maar de betaling laat lang op zich wachten door de lage olieprijzen, zeggen de bronnen van Reuters. Bedrijven die genoemd worden zijn Staoil, Shell en Total. Recent zijn er ook geraffineerde producten gekocht van Vitol, Trafigura en Noble.

PdVSA wilde geen commentaar geven op de berichten, maar zei vorige maand nog dat zij alle rekeningen zullen betalen. Eind 2014 had PdVSA 46 miljard dollar aan schulden, waarvan bijna 21 miljard aan leveranciers. Sommige leveranciers zouden genoegen nemen met betaling in de vorm van Venezolaanse olie of met betaling vlak voor de aankomst van de gekochte ruwe olie in Bullenbaai. Daarmee koopt PdVSA wat tijd.

Grenscontrole op Curaçao aangescherpt na terroristische aanslagen Parijs

Eiland verscherpt ook controle op binnenlandse activiteiten controversiële groepen

Curaçao is alert

De grenscontrole op Curaçao is aangescherpt naar aanleiding van de terroristische aanslagen in Parijs, precies een week geleden. Er wordt scherper gekeken bij het toelaten van vreemdelingen op Curaçao. Dat laat demissionair Justitieminister Nelson Navarro (PAIS) weten, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 20 november 2015.

Ook is de controle op binnenlandse activiteiten van controversiële groepen verscherpt. Op welke ‘controversiële groepen’ de PAIS-minister doelt is niet duidelijk. Navarro benadrukt dat er momenteel geen terreurdreiging is op Curaçao. De minister: 'Desondanks is waakzaamheid geboden.' Volgens Navarro is Curaçao alert.

Bij de aanslagen in Parijs kwamen 129 mensen om het leven. Verschillende terroristen aangesloten bij Islamitische Staat (IS) richtten een bloedbad aan op diverse plaatsen in de Franse hoofdstad.

IS blijkt ook input te krijgen vanuit het Caribisch gebied: 89 Trinidadianen hebben zich aangesloten bij de terroristische beweging en zijn afgereisd naar Syrië. Er hebben zich vooralsnog geen Curaçaoënaars aangesloten bij de militie van jihadi en salafisten die vooral actief zijn in Irak, Syrië, Libië en Nigeria.

'Op Curaçao is niet geconstateerd dat er mensen vanuit hier zich bij IS hebben aangesloten en zijn afgereisd naar het Midden-Oosten', aldus Navarro.

Een van de terroristen die zichzelf bij de aanslagen zou hebben opgeblazen zou als Syrische bootvluchteling via Griekenland naar Frankrijk zijn gereisd. De schrik was dan ook groot toen een dag na het bloedbad in Parijs drie Syriërs door de mand vielen op het vliegveld van Sint Maarten. Zij reisden met gestolen Griekse paspoorten. Even werd gevreesd dat het om terroristen zou gaan. De mannen die via Sint Maarten Europa wilden bereiken zouden volgens minister Dennis Richardson van Justitie slechts vluchtelingen zijn geweest. Het trio is gearresteerd.

Op Honduras deed zich donderdag eenzelfde soort incident voor. Daar werden vijf Syriërs met gestolen paspoorten aangehouden, die op weg waren naar Amerika. 'Op luchthaven Hato zijn geen Syriërs met valse paspoorten aangehouden', zegt Navarro.

Ondertussen heeft Trinidad en Tobago de beveiliging aangescherpt vanwege de groep Trinidadianen die zich heeft aangesloten bij de terreurbeweging. Er zijn extra veiligheidsmaatregelen genomen bij de luchthavens en havens. Er wordt in het land gevreesd voor de gevolgen van de eventuele terugkeer van deze bij IS aangesloten Trinidadianen. Het land stelt dat de situatie rondom IS en de dreiging voor het Caribisch gebied binnen CARICOM (Caribbean Community and Common Market) scherp in de gaten wordt gehouden. Ook Curaçao levert een bijdrage aan de strijd tegen het terrorisme. Navarro: 'De bijdrage van Curaçao in de strijd tegen het terrorisme is dat hier te lande wetgeving is aangenomen ter voorkoming dat financiering van terroristische activiteiten kan plaatsvinden.'

Nieuwe versie spellingchecker Papiaments online

Stichting Curaçao Open heeft met financiële steun UNESCO update uitgebracht


De nieuwe versie van de Papiamentse spellingchecker is gelanceerd. Het gaat om een spellingchecker die via open source beschikbaar is. De presentatie vond vorige week plaats tijdens een druk bezochte conferentie bij de Inter-Continental University of the Caribbean (ICUC) aan het Brionplein in Willemstad op Curaçao, zo bericht vandaag, vrijdag 20 november 2015, het Antilliaans Dagblad.

Stiching Curaçao Open, die de spellingchecker in 2011 voor het eerst uitbracht, heeft met behulp van financiering door het UNESCO-Participation Programme, een update kunnen uitbrengen en tevens een reclamefilmpje kunnen maken dat de komende weken op televisie vertoond wordt.

'Het belang van een spellingchecker die werkt op internet, is dat deze werkt tijdens het schrijven van e-mails en discussies op Facebook. De spellingchecker werkt in de internetbrowser ‘Firefox’, die ook gratis en open source is', zo wordt nader uitgelegd.

'Hebt u wel eens gemerkt, dat de datumnotatie op een Nederlandse versie van uw favoriete spreadsheetprogramma, heel anders is dan op een Engelse/Amerikaanse versie? Dit komt doordat beide talen een eigen ‘locale’ hebben die dit vaststelt. Papiaments heeft sinds zaterdag 31 oktober ook een locale, de komende maanden wordt deze geïntegreerd in zo veel mogelijk opensourcesoftware. Met deze locale wordt dus een aantal digitale kenmerken van een taal beschreven.'

Een derde noviteit betreft de ‘banko di palabra’, een website voor woorden. Deze site biedt de mogelijkheid woorden op te zoeken die in het Gouden Boekje staan, maar ook om woorden toe te voegen. Op de nieuwe woorden kan gestemd worden en de bedoeling is dat op deze ‘open’ manier, via ‘crowdsourcing’, een officiële commissie regelmatig nieuwe woorden aan de spellingchecker toevoegt.
Het project is een van de elf finalisten voor de Innovation Award, die op 22 november in het Riffort Vilage wordt uitgereikt.

Minister Dodson pakt zand- en schelpzandafgravingen langs kust aan

Afgraven zand en schelpzand vanaf 1 december gedurende 6 maanden verboden

(Bron foto: ministerie van NH)
Ministerie van NH en WWF Guianas gaan effecten Guyanastroom op kust onderzoeken


Het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) heeft gisteren de eerste stappen gezet naar structurele bescherming van de Surinaamse kust. In dit kader heeft de minister de concessiehouders van schelpzand en schelpen ontvangen. Ook waren vertegenwoordigers van het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer, de vaste commissie voor kustbescherming in De Nationale Assemblee, diverse werkarmen van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen, de Anton de Kom Universiteit van Suriname en het WWF Guianas vertegenwoordigd bij dit gesprek, zo laat NH vandaag, vrijdag 20 november 2015, in een persbericht weten.

Het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen is verantwoordelijk voor de uitgifte van schelpzand en schelp concessies en wilde met de concessiehouders enkele voorhanden zijnde maatregelen bespreken.

De afgravingen langs de kust en de monding van de Surinamerivier, alsmede de afgravingen van schelpzand op land werden besproken. Door het uitoefenen van deze werkzaamheden komt de klimatologische en ecologische balans van zowel flora als fauna in deze gebieden in gevaar. De Surinaamse kust wordt voornamelijk op natuurlijke wijze beschermd door de schelpritsen die zich daar bevinden. Door het weghalen van deze barrière wordt de samenstelling van het kust- en riviergebied verzwakt. Dit heeft tot gevolg, dat de natuurlijke zeewering tegen de stijgende zeespiegel wordt onderbroken, hetgeen nu al van destructieve aard is voor enkele districten als Coronie, Commewijne en Saramacca.

Minister Regilio Dodson heeft aangekondigd, dat op zeer kort termijn in samenwerking met het WWF een uitgebreid onderzoek gestart zal worden naar het effect van de Guyanastroom op de kust en de mogelijke effecten van menselijk handelen hierop. Dit zes maanden durend onderzoek zal ook de rehabilitatie van de aangetaste gebieden bekijken. Tijdens het uitvoeren van deze studie zal het afgraven van schelpen en schelpzand langs de gehele kust, bij Braamspunt en in de totale kustvlakte verboden zijn.

Daarnaast is de kans zeer groot, dat het afgraven van schelpen en schelpzand voorgoed verbannen zal worden. Deze maatregelen zijn dringend noodzakelijk ter bescherming van onze kust voor de invloeden van de klimaatsveranderingen. Ook zullen de resultaten van de studie meegenomen worden in de Wet Kustbescherming welke op kort termijn in behandeling zal worden genomen in het parlement. De streefdatum voor het stopzetten van schelpen en schelpzand afgravingen is door de minister gesteld op 1 december 2015.

Het Ministerie van NH beseft dat noodzakelijk verbieden van het afgraven van schelpen en schelpzand gevolgen zal hebben voor de wegenbouw- en constructiesector, maar is er zich van bewust dat er genoeg alternatieven zijn waarop deze sectoren een beroep kunnen doen.

De concessiehouders hebben gisteren aangegeven de noodzaak van de studie in te zin en te willen meewerken aan het onderzoek. Maar, zij maken zich zorgen over de impact op hun ondernemingen. Voorts vroegen zij om een uitstel van de streefdatum voor stopzetting naar 1 januari 2016.
Met de concessiehouders is afgesproken, dat ze zich vertegenwoordigen in een werkgroep en samen met het ministerie nagaan welke alternatieven gevonden kunnen worden om de bedrijven en banen binnen de mijn/bouwmaterialen winningssector te behouden.

De bewindsman heeft tegenover de concessionarissen benadrukt, dat langer wachten geen optie is, maar dat er samen opgetrokken moet worden om alternatieven te zoeken. Afgesproken is om vrijdag 27 november 2015 wederom bijeen te komen om zaken verder uit te werken. De minister zei dat het belang van de Surinaamse samenleving prioriteit geniet, maar ook begrip te hebben voor het belang van de ondernemer.

Professor Caram: 'Trachten profijt te halen uit het goedkoper worden van de Srd'

'Monetaire financiering van overheid moet tot het uiterste minimum worden beperkt'


'De devaluatie geeft nogmaals aan dat een voorzichtig budgettair en monetair beleid noodzakelijk zijn voor een evenwichtige en duurzame reële ontwikkeling. Het niet voldoen aan deze conditie roept op den duur tot ernstige nadelen op', zegt professor Anthony Caram vandaag, vrijdag 20 november 2015, op Starnieuws. De Centrale Bank van Suriname heeft de Surinaamse munt in waarde verminderd ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Het gaat om een devaluatie van ongeveer 25%.

Caram stelt, dat volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) er een devaluatie moet worden doorgevoerd indien er sprake is van een fundamentele onevenwichtigheid in de economie, welke tot uitdrukking komt in een langdurig tekort op de lopende rekening van de betalingsbalans.

'Sedert 2013 is in het geval van Suriname hiervan sprake. Het is duidelijk dat dit tekort deels is veroorzaakt door vermindering van groei en in 2015 zelfs door een daling van de export en voor het overige door het toenemen van de importen van goederen en diensten. Dit laatste houdt in dat gedurende de aangegeven periode ons bestedingsniveau te hoog is geweest.'

De oorzaak hiervan ligt volgens Caram vooral in het beleid van de overheid dat is gericht op verhoging van de lopende uitgaven deels in de sociale sfeer. Als gevolg hiervan heeft de overheid sedert 2013 een kastekort van gemiddeld ruim Srd 1 miljard per jaar gerealiseerd of naar schatting 7% van het bruto binnenlands product. Deze tekorten zijn in ruime mate gefinancierd door de Centrale Bank van Suriname en deels ook door de overige banken. De netto vorderingen van deze banken op de overheid zijn alleen al tot september 2015 met Srd 850 miljoen toegenomen, vooral door de in september doorgevoerde consolidatie van de schuld bij de Centrale Bank en de verhoging van deze schuld.

Samen met groei van de kredietverlening van de banken aan de private sector, hebben de transacties van de overheid bijgedragen tot een stijging van de geldhoeveelheid met ruim Srd 1 miljard, welke echter gepaard is gegaan met een wegstromen van geld naar het buitenland tot nagenoeg hetzelfde bedrag. Hierdoor zijn de internationale reserves verder gedaald tot bijna 400 miljoen Amerikaanse dollar, terwijl de Centrale Bank grote verplichtingen in vreemde valuta heeft. Een en ander heeft ertoe geleid, dat de dekking van de totale verplichtingen van de Centrale Bank door haar internationale reserves onder het in de Bankwet vermelde uiterste minimum van 35% is gedaald. In dit geval moet volgens de Memorie van Toelichting devaluatie van de nationale munt een punt van ernstige overweging zijn.

'Er is een samenhangend pakket van maatregelen nodig om de effecten van de devaluatie te managen. Voorkomen moet worden dat er een prijs-inkomensspiraal op gang komt. Anderzijds moet getracht worden profijt te halen uit het goedkoper worden van de Srd en de hieruit voortvloeiende mogelijke verbetering van de concurrentiepositie van bepaalde productiesectoren. Van belang is voorts dat afdoende maatregelen worden getroffen om het ontspoorde budgettaire en monetaire beleid weer op koers te krijgen. Monetaire financiering van de overheid moet vooralsnog achterwege blijven, dan toch wel tot het uiterste minimum worden beperkt.'

Minister Van Dijk-Silos laat onderzoek doen naar aankoop jaren leeg staand pand en perceel ministerie

Voor pand en perceel zou teveel zijn betaaldMinister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie (JusPol) laat de procureur-generaal onderzoek verrichten indien mocht blijken dat aan de aankoop van een pand en een perceel in 2013 een luchtje blijkt te zitten. Zij heeft pas ontdekt, zo berichtte de Ware Tijd gisteren, dat deze aankoop is gedaan voor Srd 6.507.375, inclusief notariële en administratieve kosten, zo bericht Starnieuws vandaag, vrijdag 20 november 2015.

Het gaat om het perceel no. 59 aan de Henck Arronstraat en het pand no. 61. Deze aankopen zijn gedaan voor het ministerie van Justitie en Politie. Van Dijk-Silos zegt, dat zij begrepen heeft dat er geen ramen zijn in het gebouw. Er moeten nog aanpassingen gedaan worden.

De bewindsvrouwe zegt verder gehoord te hebben, dat er teveel zou zijn betaald. Dit moet van haar ook worden onderzocht. Nagegaan moet worden of zaken comptabel correct hebben plaatsgevonden.

Over de bouw van het politiehoofdkwartier aan de Gemenelandsweg zegt de minister, dat het ministerie van Openbare Werken een rapport heeft uitgebracht en dat het pand kan worden afgebouwd. Ook in Nickerie heeft het ministerie genoeg gebouwen. Het Kantongerecht aan de Wulfingstraat kan ook worden opgeleverd als er Srd 600.000 wordt betaald door het ministerie van Financiën.

Consumentenkring zag devaluatie Surinaamse dollar aankomen

Voorzitter Alleyne: 'De handel heeft de prijzen al aangepast'

 
Voor de Consumentenkring is het geen prettige situatie te vernemen, dat de koers omhoog is gegaan, hoewel hij dit had zien aankomen. Volgens voorzitter Albert Alleyne is de straatkoers steeds aan het stijgen geweest, zo bericht de Ware Tijd vandaag, vrijdag 20 november 2015.

Alleyne wijst erop, dat de handel de prijzen al heeft aangepast. Hij zegt dat hoewel de koersaanpassing geen rol mag spelen bij het bepalen van de prijzen, hij een aanpassing verwacht van rond de 20 procent, uitgaande van de nieuwe koers. 

Hij verwacht dat het ministerie van Handel en Industrie (HI) de prijzen zal controleren en roept het ministerie op om de handel niet te beschermen.

De consumentenorganisatie heeft in september het ministerie gevraagd om een prijsanalyse te maken voor 33 basisproducten zoals dat het geval is met benzine.  'Aan de hand hiervan kun je zien wat de prijsstijgingen kunnen zijn in de verschillende delen van het land.' Alleyne zegt, dat de analyses ervoor zorgen, dat de prijzen vergeleken kunnen worden, waardoor zaken in goede banen kunnen worden geleid.

'In vijf jaar tijd is samenleving vijftig procent armer geworden'

Jogi (VHP) niet onder de indruk van devaluatie-besluit Centrale Bank

'Deze situatie niet veroorzaakt door wereldmarktprijs grondstoffen, maar door wanbeleid vorige en huidige regering, dat verkwistend en corruptief is'


Het VHP-Assembleelid Mahinder Jogi is niet onder de indruk van het besluit van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) om de Surinaamse munt met 25% te devalueren. Volgens de parlementariër, vandaag, vrijdag 20 november 2015, in het Dagblad Suriname, was de Amerikaanse dollarkoers in 2010 op Srd 2.80. Vergelijkend met de nieuwe koers van Srd 4.20, komt hij tot de conclusie dat de samenleving in vijf jaar tijd 50% armer is geworden. 

'Het gaat om een verschil van Srd 1.40. Toen wij er steeds op wezen om te bezuinigen, luisterde niemand naar ons. Wanneer wij aangaven dat de regering de tering naar de nering moest zetten, werden wij uitgelachen. Kijk wat het rendement nu is', stelt de politicus.

Het besluit is volgens Jogi als een dief in de nacht geïntroduceerd, waardoor het in ieder geval enorme consequenties voor de samenleving zal hebben. Hij verwacht dat de cambio’s de Amerikaanse dollar voor Srd 4.20 zullen verkopen, aangezien dat de bandbreedte is. 'Niemand is gek om voor minder te verkopen', aldus de VHP’er.

Jogi heeft samen met leden van andere oppositionele fracties om een spoedvergadering van De Nationale Assemblee gevraagd, teneinde de financieel-economische situatie bespreken. De Assembleeleden wensen van de regering te weten welke maatregelen er getroffen zullen worden om de verdere neergang te beteugelen. De fracties van de VHP, Pertjajah Luhur (PL), ABOP en de NPS hebben de vergadering aangevraagd. Het parlement en de samenleving dienen volgens hem tijdig en afdoend geïnformeerd te worden over de huidige ontwikkelingen en de besluiten van de regering over het te voeren beleid.

Jogi zegt, dat het spin-offeffect ondraaglijk zal zijn. Zo zullen alle diensten en goederen duurder worden, waardoor de consument veel meer zal moeten neertellen. Hierdoor zal er ontwrichting plaatsvinden van het dagelijks leven, criminaliteit zal toenemen zo ook de sociale onrust. 'Deze hele situatie vindt zijn oorsprong in 2010, waar een stukje wanbeleid gevoerd is in het land. Een beleid van verspilling corruptie, een beleid waar veel overheidsgelden zijn verdampt en gekanaliseerd naar zaken en sectoren, die ons niets hebben opgeleverd dan die penarie waarin wij vandaag zijn geraakt.' De parlementariër vindt, dat indien de regering had geluisterd, het Surinaams volk vandaag bij de viering van 40 jaar Srefidensie niet in dit avontuur was gestort.

Jogi vermoedt, dat minister Gilmore Hoefdraad van Financiën ook een hand heeft gehad bij het besluit om de Surinaamse munt te devalueren. Volgens hem heeft de bewindsman nog steeds veel invloed binnen de Centrale Bank, omdat hij dagelijks nog daar kantoor houdt. Ondanks zijn aandacht van de regering om in te grijpen in deze kwestie, ziet hij dat niet gebeuren. 'Het is het slechte beleid van Hoefdraad dat heeft gemaakt dat wij sinds 2010 in zo'n probleem zitten', aldus de parlementariër.

Bij de formatie van de nieuwe regering heeft president Desi Bouterse verschillende maatschappelijke groeperingen gehoord om een indicatie te krijgen hoe de precaire financiële situatie op te lossen. Volgens Jogi is, ondanks adviezen van grote financiële deskundigen en de bankiersvereniging, besloten om de Surinaamse munt te devalueren. Hij vraagt zich af wat het nut van al die besprekingen dan is geweest. Hij gelooft het verhaal van de dalende prijzen van grondstoffen helemaal niet. 'Deze situatie is niet veroorzaakt door de wereldmarktprijs van onder andere grondstoffen, maar door het wanbeleid van de vorige en de huidige regering, dat verkwistend en corruptief is', aldus Jogi.

Oppositionele partijen zijn gezamenlijk bij elkaar geweest om de situatie te bespreken. Afgesproken is om deze kwestie individueel met hun respectievelijke achterban te bespreken. Zo zal de PL volgens een persbericht haar structuren uitnodigen voor zondag 22 november om zeven uur ’s avonds. Voorafgaand aan deze vergadering zal partijvoorzitter Paul Somohardjo om vijf uur een presentatie houden in het kader van 40 jaar onafhankelijkheid. Deze presentatie is toegankelijk voor een ieder.

Getuige 8 decemberstrafproces Henk Venoaks (71) overleden in Dordrecht

Venoaks bezorgde hoofdverdachte Desi Bouterse alibi voor nacht van decembermoorden

 
Henry (Henk) Armand Venoaks (zie foto - Bron: SLM) is gisteren in Dordrecht, Nederland, overleden vijf dagen na zijn 71e verjaardag. Hij was getuige in het 8 decemberstrafproces. Tijdens de rechtszaak in 2009 te Boxel verklaarde hij tegenover de Krijgsraad, dat hoofdverdachte Desi Bouterse ten tijde van de decembermoorden de nacht had doorgebracht bij ene Rita Chin A Loi. Ook oud-politicus Ruben Lie Pauw Sam had eenzelfde verklaring afgelegd. Venoaks zei, dat hij Bouterse bij Chin A Loi thuis had opgezocht op de bewuste dag. Bouterse sliep op dat moment en Venoaks heeft gewacht tot hij wakker was, zo bericht Starnieuws vandaag, vrijdag 20 november 2015.

Chin A Loi was een huisvriendin van de familie Lie Pauw Sam. Zij zou volgens de verklaringen van Lie Pauw Sam in de vroege ochtend van 8 december bij de familie op bezoek zijn gekomen, omdat ze bang was. 'Rond tien uur die avond kwam Bouterse bij haar op bezoek en hij is de volgende ochtend weggegaan', zei Lie Pauw Sam.

Een derde getuige, Direndersingh Jankiepersadsingh, getuigde op dezelfde zitting, dat hij Bouterse in Fort Zeelandia had gezien op 8 december 1982. Dat was op het kabinet van de bevelhebber, waar op dat moment ook vakbondsleider Fred Derby en de toenmalige chef-staf Roy Horb waren. Alle drie getuigen zijn na confrontatie bij hun respectieve verklaringen gebleven.

Venoaks had op dezelfde zitting van 22 juni 2009 bezwarende verklaringen afgelegd tegen Derby. Hij verklaarde, dat hij twee dagen na de 8 decembermoorden Derby samen met Siegfried Gilds en John Goeders had vervoerd naar de woning van Bouterse te Boxel. Daar zouden de mannen een luchtig gesprek hebben gevoerd over ditjes en datjes. Wat er exact is besproken, wist Venoaks niet. Hij gaf aan dat Derby en Bouterse zich later terugtrokken in een ruimte waar zij een lang onderhoud met elkaar hadden. Wat de mannen hadden afgesproken, wist hij ook niet. Venoaks verklaarde verder, dat Bouterse hem aan het eind van het onderhoud had opgedragen om een reis naar Nederland te organiseren voor Derby en een lijfwacht. 'De mannen waren tijdens het gesprek in een heel ontspannen sfeer. Ik heb niet gemerkt dat een van hen te neergeslagen was' , zei Venoaks.

Venoaks heeft gewerkt bij de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij. Hij was jarenlang de coördinator voor binnen- en buitenlandse reizen. Hij ging in 2004 met pensioen bij de SLM, maar bleef daarna actief.

Drie maanden na zijn pensioen heeft toenmalig president Ronald Venetiaan hem opgeroepen om de logistiek te verzorgen rond een werkbezoek dat het staatshoofd aan het buitenland zou brengen. Venoaks nam die taak op zich en heeft dat werk daarna jarenlang nog voor het Kabinet van de President gedaan. Hij werd in 2012 geïnstalleerd als voorzitter van de monitoring groep van het project Naschoolse Opvang. Hij was belast met de coördinatie van het voedingsgedeelte van het project.

Venoaks wordt in Suriname begraven.

Opo Kondre – viering 40 jaar onafhankelijkheid in Amsterdamse Stadsschouwburg

Muzikale revue onderzoekt met humor diverse perspectieven op gedeelde geschiedenis Suriname en Nederland


Donderdag 25 november 2015 wordt met Jetty Mathurin, Mike Libanon, Gerda Havertong, Ronald Snijders, Simone Weimans, Jörgen Raymann, en vele anderen, in de Stadsschouwburg van Amsterdam vanaf half negen 's avonds gevierd, dat Suriname 40 jaar geleden onafhankelijk werd van Nederland. Maar valt er eigenlijk wel wat te vieren? En wat betekent het om op eigen benen te staan en onafhankelijk te zijn? Zullen Suriname en Nederland niet altijd verbonden zijn? Wat betekent onafhankelijkheid voor u, in deze tijd?

De muzikale revue Opo Kondre onderzoekt met humor als verbindende factor de verschillende perspectieven op de gedeelde geschiedenis van Suriname en Nederland. Onder muzikale begeleiding van Fra Fra Sound wordt de bezoeker meegenomen naar die dag in 1975 waarop Suriname op eigen benen kwam te staan. Met komische ontmoetingen op en rond het toneel, ontroerende verhalen, interviews en theatermonologen wordt langs de belangrijkste historische momenten van de Surinaams-Nederlandse geschiedenis gezapt en worden verschillende disciplines samen tot een feest van herkenning gebracht.

Opo Kondre is een revue met muziek, cabaret, stand-up, spoken word en theater. Samengesteld, vormgegeven en uitgevoerd door Nederlanders (met en zonder Surinaamse roots), die een ode moet zijn aan vallen en opstaan. Met onder andere Jetty Mathurin, Gerda Havertong, Denise Jannah, Mike Libanon, Simone Weimans, Mike Ho, Harto Soemodihardjo, Dave Macdonald, Manoushka Zeegelaar Breeveld, Thirsa van Til, Karin Amatmoekrim, Jörgen Raymann, Robert Sordam en Ronald Snijders. 

Presentatie: Sylvana Simons en Jörgen Tjon A Fong.

Opo Kondre is een unieke avond waarin plek is voor een overpeinzing, naadloos opgevolgd door de gulle lach. Zo zal ondere andere prinses Beatrix (Thirsa van Til) haar speech uit 1975 opnieuw uitspreken, zetten Jetty Mathurin en broer 'Stanley' de boel op scherp, kruipt Mike Libanon in de huid van Anton de Kom, leest Karin Amatmoekrin passages voor uit haar roman 'Wanneer wij samen zijn', brengt Gerda Havertong een ballade over Joop den Uyl en stand Baas Jörgen Raymann up (opo kondre man!).

Boekpresentatie Jörgen Raymann 
Voorafgaand aan Opo Kondre vindt om zes uur in de koninklijke foyer van de Stadsschouwburg de boekpresentatie plaats van 'Liefde bekeken op een andere bril', het kookboek van tante Es (Jörgen Raymann) én een signeersessie van fotograaf Raúl F. Neijhorst voor zijn boek 'Suriname Beken(d)t'.

EBS schaft zestig+ regeling af

Zestigplussers moeten gaan betalen voor hun stroomverbruik


Vijfentwintighonderd seniorenburgers die gebruikmaakten van de zestig plus-regeling van de NV Energiebedrijven Suriname (EBS) hebben vanaf de factuurmaand november een rekening ontvangen. De EBS heeft de regeling afgeschaft vanwege de nieuwe tarievenstructuur die op 15 oktober is ingegaan. De regeling gold voor zestigplussers die maximaal 150 kilowattuur per maand verbruikten. Ze hoefden niet voor elektriciteit te betalen.  

'Zij zullen nu Srd 33,35 betalen, als hun stroomverbruik maandelijks niet boven de 150 kilowattuur is', zegt voorlichtingsmedewerkstr Afra Accord van de EBS vandaag, vrijdag 20 november 2015, in de Ware Tijd.

Ze wijst erop, dat minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen al eerder bekend had gemaakt, dat de subsidie voor alle verbruikersgroepen zou worden gestopt. Daarover zijn  zestigplussers vorige week geïnformeerd. Behalve de zestigplus-groep moeten ook scholen en sociale instellingen, zoals kerken, gaan betalen voor hun stroomverbruik.

De voorzitter van de Bond Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst, Renate Wouden, vindt het jammer dat de zestigplus-regeling is afgeschaft. 'We zullen ons hierover buigen om te kijken hoe we hiermee omgaan en mogelijk een brief richten aan de EBS of een gesprek aanvragen met het bedrijf.'

Ministerie van Justitie en Politie pakt seksueel misbruik kinderen Apoera aan

Minister Van Dijk-Silos: 'Kinderen gaan gewoon van de ene naar de andere man, ik word misselijk als ik eraan denk'


Als het aan minister van Justitie en Politie (JusPol) Jennifer van Dijk-Silos ligt komt er een einde aan seksueel misbruik van kinderen in Apoera. Een deel van de kinderen is slachtoffer van incest en anderen worden door ouders aangeboden aan ondernemers voor seksuele diensten. Deze misstanden komen overigens volgens het minsterie landelijk voor. JusPol begint met een proefproject te Apoera voordat de rest van het land wordt aangepakt. Dit bericht Starnieuws vandaag, vrijdag 20 november 2015.

De eerste stap van het ministerie is om de kinderen onmiddellijk uit hun situatie te halen. Er is al geruime tijd een politieagente in het dorp die zich over de slachtoffers ontfermt. De hulp zal nu gestroomlijnd gebeuren. Er is een huis in orde gemaakt om de kinderen op te vangen. 'Ik heb zoiets van, dat de kinderen die drie tot vier mannen per avond moeten incasseren, direct vandaar moeten. Dat is de schandelijke situatie. De kinderen gaan gewoon van de ene naar de andere man. Ik word misselijk als ik eraan denk.'


De ouders van de misbruikte kinderen en de pedofielen zullen tijdens de operatie de gevolgen van hun daden aan den lijve ondervinden. 'Natuurlijk moeten de ouders gestraft worden, natuurlijk moeten ze het voelen. Hoe we ze gaan laten voelen hangt van de rapporten af. Als ik je zeg wat ik vind van mannen die kleine kinderen misbruiken, denk ik echt aan lijfstraffen op een bepaalde manier dat het nooit meer gebeurd', zegt Van Dijk-Silos. Ze heeft graag hogere straffen voor de schuldigen.

Verder zegt de bewindsvrouwe, dat tijdens het project ook nagegaan wordt of de slachtoffers alleen meisjes zijn.

'Je hoort alleen verhalen over meisjes, maar met de hype van de gay situatie in ons land, denk ik dat er ook jongetjes bij zullen zijn. We weten allemaal, dat er zowel bij de hetero’s als bij de gays pedofielen zijn. Dat is een onderzoek dat we ook gaan doen.'

De minister werd onlangs tijdens een werkbezoek aan Apoera voor het eerst met de situatie geconfronteerd. Dezelfde situaties doen zich voor op de goudvelden. Na Apoera gaat JusPol zich richten op Brownsweg. Daar zouden kinderen in een bordeel werkzaam zijn.

VHP-verklaring naar aanleiding van devaluatie Surinaamse dollar

'Staatsschulden nemen toe door wanbeleid regering en monetaire reserves dalen met de dag'

'Regering slaat adviezen deskundigen in de wind'


Het desastreuze beleid gevoerd door de regering Bouterse l, heeft geresulteerd tot een overheidstekort van ca. Srd 650 miljoen. Deskundigen waarschuwden onlangs luid en duidelijk, dat dit wanbeleid zou leiden tot een te kort ver boven de Srd 1 miljard in 2015. De staatsschulden zijn als gevolg van het wanbeleid van de regering aan het toenemen en de monetaire reserves dalen met de dag tot dramatisch lage niveaus. Daarentegen constateert de bevolking haast geen van effectieve vergroting van onze verdiencapaciteit. 

De regering blijkt de gegeven adviezen van deskundigen om minder uit te geven dan wat de verdiensten zijn niet te hebben opgevolgd. Van de regeringszijde is steeds geopperd dat de financiële huishouding onder controle is. Eveneens zou van een devaluatie van onze munteenheid geen sprake zijn. Dit was de belofte vanuit het hoogste gezag van Suriname aan de bevolking.

Intussen heeft de CBvS (Centrale Bank van Suriname) in een persbericht meegedeeld, dat onze Srd is gedevalueerd. De koers is van Srd 3.35 naar Srd 4,00 gestegen voor een Amerikaanse dollar met ingang van 18 november 2015. Een feitelijke waarde daling van onze nationale munteenheid met minimaal 20%.

De VHP heeft steeds blijk gegeven van grote bezorgdheid over het financiële wanbeleid dat gevoerd is door de regering Bouterse I en II en de consequenties daarvan. Ook heeft de VHP voortdurend gewaarschuwd voor de negatieve gevolgen, zowel nationaal als internationaal, bij continuering van het ongewenste beleid.

 De devaluatie heeft ernstige gevolgen, vooral voor het leven van het volk van Suriname. De waardevermindering van de Srd betekent dat tegoeden op de rekeningen courant, de spaargelden en de salarissen met 20% zijn gedaald. Het volk is nu officieel verplicht hogere prijzen te betalen voor alles wat men aanschaft. Een ieder is vanaf heden, door genoemd ondoordacht handelen van de regering, 20% armer geworden.

 Door de recente prijsverhogingen voor elektriciteit, water brandstof en vele andere goederen, die verband houden met het gebruik van deze voorzieningen werden grote delen van de samenleving verder in armoede gedompeld. Het volk heeft de gevolgen van het wanbeleid maar te accepteren. De lovende woorden voor, tijdens- en na de verkiezingen van de regeringspartij blijken allemaal gebakken lucht te zijn. De regering Bouterse heeft duidelijk nagelaten alles te doen om deze financiële neergang voor het volk te voorkomen. Alle adviezen voor een prudent financieel beleid zijn, mogelijk bewust, terzijde gezet.

De regering wordt wederom door de VHP opgeroepen om deskundige maatregelen te treffen om te voorkomen dat het volk in verdere armoede geraakt. Het financiële beleid moet erop gericht zijn om de uitgaven van de staat te verminderen. De uitgaven die geen prioriteit behoeven zullen geleid moeten worden naar diverse uitgaven die direct bijdragen tot inkomstenvermeerdering en/of tot versterking van de verdiencapaciteit van het land.

De regering wordt ook dringend opgeroepen om de gevolgen van haar besluit tot devaluatie van de Srd en van andere prijsverhogingen, door te rekenen en de gevolgen daarvan te communiceren richting het volk. Ook zal de regering een gezond financieel beleid moeten voeren zodat het volk in waardigheid kan leven, er werkgelegenheid kan worden gecreëerd of op z’n minst behouden blijft en waarbij het bedrijfsleven haar productiviteit kan handhaven c.q. opvoeren.

De regering draagt de verantwoordelijkheid om het Surinaamse volk vertrouwen te bieden op elk gebied zodat zij een goede toekomst tegemoet gaat. De regering moet het volk van Suriname een perspectief bieden welk tot stand komt door gedegen beleid.

VHP
Paramaribo, 19 november 2015

‘Populariteit Bouterse in Suriname neemt af’

'De overheid geeft meer uit dan er in het laatje komt'

'De mensen zijn boos, er is een grens, en die komt steeds dichterbij'
 

Het gaat niet goed met de Surinaamse economie. De Centrale Bank zag zich genoodzaakt tot een ingreep die ervoor zorgt dat de Surinaamse dollar afgelopen nacht (Nederlandse tijd) 20 procent minder waard is geworden. Jarenlang stegen de olie- en goudprijzen, twee van de voornaamste exportproducten van Suriname. Evenredig daaraan namen ook de overheidsuitgaven toe. Ook toen de exportprijzen kelderden, bleven de kosten van de regering groeien. Dit berichtte gisteren, donderdag 19 november 2015, de Nederlandse nieuwszender BNR Nieuwsradio.

Ludwig van Mulier, journalist bij De Surinaamse Krant: 'De overheid geeft meer uit dan er in het laatje komt.' (klik hier voor het volledig interview met Van Mulier op BNR Nieuwsradio vandaag)

In mei werden in Suriname nog parlementsverkiezingen gehouden. Desi Bouterse zou zijn campagne met staatsgelden hebben bekostigd, maar won overtuigend. Een van zijn verkiezingsbeloftes betrof het terugdringen van het aantal ministeries, maar daar is nog weinig van terechtgekomen. Van Mulier: 'Er zijn in Suriname nog steeds zo’n drieduizend ambtenaren te veel.'


Nu moest de Centrale Bank dus ingrijpen, waardoor de Surinaamse dollar aanzienlijk in waarde daalt. Een ramp, zegt Van Mulier. 'Meer dan de helft leeft al onder het bestaansminimum.'

De onvrede over Bouterse neemt ondertussen toe, maar volgens Van Mulier houden veel Surinamers hun kritiek liever voor zich, uit angst voor de gevolgen. 'In de dagelijkse praktijk is men voorzichtig. Maar bij de vakbeweging en in het bedrijfsleven merk je: de mensen zijn boos. Er is een grens, en die komt steeds dichterbij.'