zaterdag 21 november 2015

Aantal gewerkte overuren bij ministerie van Justitie en Politie is een 'kankergezwel'

Waarnemend directeur Tjin Liep Shie: 'Er kan 30 tot 40% op overuren worden bespaard'
 
 
Er kan 30 tot 40 procent bespaard worden op overuren bij het ministerie van Justitie en Politie. Jaarlijks wordt daar meer dan dertig miljoen Surinaamse dollar aan overwerk betaald. 'Als de situatie van overwerk verder op hol slaat, raken wij verder van huis. Wij moeten nu ingrijpen.' Dat zegt waarnemend directeur van het ministerie Humphrey Tjin Liep Shie, vandaag, 21 november 2015, in de Ware Tijd. Hij spreekt zelfs van een kankergezwel. 

Overuren vormen volgens hem op dit moment een onmisbaar deel van het inkomen van het personeel, onder wie politieambtenaren. Werknemers zijn financiële verplichtingen aangegaan op basis van dit inkomen. Ook de autoriteiten en managers die toestemming moeten verlenen zijn volgens Tjin Liep Shie onderdeel van het probleem. 

'Er worden achteraf overuren gedeclareerd die vooraf door de verantwoordelijke niet zijn goedgekeurd. Het systeem wordt vervuild door de niet integere handelingen.'

Tjin Liep Shie zegt, dat de korpschef en de directeur van Justitie en Politie vooraf de noodzaak van overuren moeten beoordelen. 'Als de toestemming eenmaal is gegeven, moet er een strak beheersysteem zijn waarbij de overuren worden geregistreerd in een cahier en geautomatiseerd worden opgeslagen voor inzage. Ook zal er gelet worden hoe productief de mensen zijn geweest die overwerk hebben verricht.'

Hij garandeert, dat het aantal overuren zal worden teruggebracht, maar dat de veiligheid van het land daarmee niet in gevaar zal worden gebracht. Slechts overwerk dat niet noodzakelijk is, zal worden verminderd. Met een beter dienstrooster, een betere werkplanning en meer personeel hoopt hij dit gezwel te elimineren. Het ministerie is inmiddels begonnen om de inspectiediensten en de afdeling interne controle effectief controle te laten verrichten.

Bond bij OW verscherpt acties vanwege uitblijven reparatie toiletten

Ambtenaren gaan hun werk om twaalf uur 's middags beëindigen


Hoewel minister Siegfried Wolff van Openbare Werken de vakbond gisteren per brief heeft meegedeeld, dat het departement voorbereidend werk doet om de defecte toiletten binnen het ministerie aan te pakken, heeft de bond besloten de acties te verscherpen. De ambtenaren zijn niet tevreden met de reactie na een week actievoeren, aldus de Ware Tijd vandaag, zaterdag 21 november 2015.

Zij hebben besloten om vanaf maandag de werkzaamheden om twaalf uur ’s middags te beëindigen, een uur eerder dan deze week.

Aanleiding zijn defecte toiletten op het hoofdkantoor en personele zaken. In augustus was beloofd dat de wc's uiterlijk deze maand gemaakt zouden zijn. Vorige week had waarnemend directeur Anwar Hassankhan de vakbond laten weten, dat de toiletten pas in maart gemaakt kunnen worden, omdat er geen geld is, maar dat duurt de bond te lang. Op een vergadering gisteren werd besloten, dat indien er donderdag geen positief resultaat is bereikt, een nader standpunt zal worden bepaald.
De ambtenaren zijn ook ontevreden over het functioneren van directeur Bouwkundige Werken en Dienstverlening en onderdirecteur van Human Resource Management. De laatste handelt volgens de ambtenaren naar willekeur. 'Ze handelt zaken af op basis van favoritisme, voor de ene wel en voor de andere niet.'

Een ander heet hangijzer is dat de afdelingshoofden en personeelsleden van de afdeling Bouwkundige Werken en Dienstverlening niet kunnen samenwerken met de directeur. Zij geven onder andere aan dat hij personeelsleden wil schorsen zonder opgaaf van reden of onduidelijke redenen.

Dodelijk ongeluk op Afobakaweg

Auto rijdt 's avonds tegen op de weg met pech geparkeerde vrachtwagen

Inzittende auto overlijdt ter plaatse


Een inzittende van een personenauto is gisteravond op de Afobakaweg overleden, nadat de auto tegen een op de weg met pech geparkeerde vrachtwagen reed. Dat bericht de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vandaag, zaterdag 21 november 2015.

De politie van het ressort Paranam kreeg gisteravond een melding van een aanrijding op de Afobakaweg ter hoogte van mast 23.

Het voorlopig politieonderzoek heeft uitgewezen, dat Henk F. met zijn voertuig reed op de Afobakaweg in de richting van Afobaka. Er bevonden zich drie mede-inzittenden in het voertuig.

Ter hoogte van mast 23 had Deonarine S. pech met zijn vrachtwagen. De truck stond op de Afobakaweg met de voorzijde gericht naar Afobaka zonder enige verlichting. Op dat gedeelte van de Afobakaweg is ook geen straatverlichting. S. bevond zich onder zijn vrachtwagen om die te repareren.

F., die vermoedelijk met een hoge snelheid kwam aanrijden, zag de truck niet. Hij verklaarde tegenover de politie, dat hij daardoor zijn auto niet tijdig tot stilstand kon brengen. Het gevolg daarvan was, dat de auto met een klap tegen de achterzijde van de vrachtwagen botste. De vrachtwagen kwam door de klap in beweging, waardoor S. werd overreden.

Adipi Megsrein, die naast F. zat, overleed ter plekke. Met ambulances werden alle slachtoffers overgebracht naar de afdeling Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo.

De zaak is overgedragen aan de verkeersunit van regio Midden voor verdere onderzoek.

Sinterklaas en zijn gevolg van Zwarte en gekleurde Pieten gearriveerd op Curaçao

Klein groepje demonstranten bij intocht protesteert tegen Sinterklaasfeest vanwege 'racistisch karakter'
 
(Bron foto's: de Amigoe)

'Blanke man vertelt zijn roze, roe, gele, groene en zwarte Pieten wat te doen'


De goedheilig man is vanochtend, zaterdag 21 november 2015, gearriveerd in de St. Annabaai. Sinterklaas was in gezelschap van een arsenaal aan Zwarte en gekleurde Pieten en werd verwelkomd door honderden kinderen en hun ouders, aldus de Amigoe.
 
Het Brionplein in Otrobanda liep al vroeg vol met enthousiaste kinderen, die vol verwachting uitkeken naar het bezoek van de Sint en zijn Pieten. Met een hoop bombarie kwam de boot de haven binnen. De Pieten zongen en de kinderen deden enthousiast mee, toen de Sint vervolgens van boord ging en te paard de tocht voortzette.

Een protestactie van Fundashon Museo Tula verliep zoals aangekondigd vreedzaam. Zo’n twintig demonstranten hadden zich verenigd in Otrobanda om hun ongenoegen te uiten over de viering van het Sinterklaasfeest, wat volgens hen een racistisch karakter heeft. De boodschap van de stichting luidde dat ‘het feest voor velen uiting geeft aan de hiërarchie van een blanke man die zijn roze, rode, gele, groene... én zwarte Pieten vertelt wat te doen’. Dit is niet de manier om onze kinderen op te voeden. De boodschap die we sturen is dat het okay is om mensen van Afrikaanse oorsprong denigrerend te behandelen en te beledigen.' Die boodschap werd tijdens de demonstratie ook uitgedragen middels t-shirts met de opdruk ‘Piet bai flit’.

De bezoekers die naar de Sint kwamen kijken en de demonstranten stonden dicht bij elkaar. Desondanks zorgde dit niet voor spanningen. De beide groepen gingen de dialoog met elkaar aan en op vreedzame wijze werden er meningen uitgewisseld. De opposanten van het Sinterklaasfeest droegen diverse spandoeken met teksten als ‘UN said no. Black Piet most go’.

Een vrouw, die juist op de festiviteit was afgekomen voor haar kinderen, zei: 'We hebben van dit feest genoten toen we klein waren, waarom zouden onze kinderen er niet van mogen genieten?' De meningen waren duidelijk verdeeld op het Brionplein. Desalniettemin kon de manifestatie de pret onder de enthousiaste kinderen niet drukken, aldus de Amigoe.

Demissionair minister Palm wordt geen directeur van Curaçao Tourist Board of Curaçao Airport Holding

'Palm gaat komende tijd aan zijn gezin wijden en daarna weer in de private sector aan de slag'


De demissionair PAIS-minister Stanley Palm van Economische Ontwikkeling die in het nieuw te vormen kabinet niet terugkeert, wordt niet als directeur aangesteld bij Curaçao Tourist Board of Curaçao Airport Holding. Dat zegt woordvoerder Allison Manuel van PAIS vandaag, zaterdag 21 november 2015, in het Antilliaans Dagblad.

Manuel reageert op hardnekkige geruchten dat de partij een post voor de opgestapte minister heeft geregeld.

'Stanley Palm heeft zelf het proces opgestart om een nieuwe directeur bij CAH te benoemen, er zijn nu twee kandidaten daarvoor in de running. Wat het CTB betreft is het zo dat KPMG de opdracht heeft gekregen om een directeur te werven', aldus Manuel.

De woordvoerder verklaart verder, dat het voor de bewindsman moeilijk was om zijn portefeuille op te geven. Dat was nodig nadat Statenlid Marilyn Moses van PAIS jaar steun aan de regering opzegde en ook uit de partij stapte. Het aantal Statenleden van PAIS kwam daardoor op drie te staan. Oppositiepartij PAR die de nog te vormen nieuwe regering aan een meerderheid in de Staten helpt, eiste de portefeuille van Economische Ontwikkeling op.

'Palm heeft alle moeite gedaan om de economie weer op gang te krijgen, nu het eindelijk een beetje aantrekt, moet hij opstappen, dat is zuur. Hij gaat zich de eerstkomende tijd aan zijn gezin wijden en gaat daarna weer in de private sector aan de slag.'

Manuel ontkent ook dat er sprake is, dat PAIS-minister Etienne van der Horst van Bestuurlijke Planning en Dienstverlening opstapt en dat Stanley Palm hem zal opvolgen. 'Van der Horst moet de onderhandelingen over de pensioenen met de vakbonden afronden. Hij stapt niet op.'

Inspecteur Gezondheidszorg op Curaçao: 'MRSA-bacterie komt te vaak voor in het Sehos

Afgelopen week werd MRSA geconstateerd bij een patiënt en twee personeelsleden

Afdeling Mannen Chirurgie ‘biologisch schoongemaakt’ en kan maandag 23 november weer open


De besmetting met de beruchte MRSA-bacterie in het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) in Willemstad op Curaçao is snel opgelost. Alle kweken waren gistermiddag negatief, zodat dit weekeinda aan de schoonmaak kan worden begonnen. Dat zegt waarnemend medisch directeur Franke Scheper vandaag, zaterdag 21 november 2015, in het Antilliaans Dagblad.

Inspecteur Gezondheidszorg Gersji Pereira is daar blij om, maar wil toch dinsdag een goed gesprek met het Sehos over besmetting. 'Ik heb eerlijk gezegd mijn vraagtekens bij de naleving van de procedures.'

Hoewel de inspecteur geen exacte cijfers over het Sehos heeft, zegt hij dat de bacterie er te vaak voorkomt. 'Daar moeten we wat aan doen. Dat wil ik dinsdag bespreken.'

Pereira noemt twee mogelijke oorzaken voor de besmettingen met de MRSA-bacterie. 'Vaak komt de bacterie mee met patiënten uit het buitenland. Dat kunnen toeristen zijn, maar wij hebben ook veel patiënten die naar het buitenland worden gestuurd. In veel gevallen is dat Colombia, omdat dat dichtbij is. Maar, daar is de kwaliteitsbewaking minder dan bij ons. Een tweede oorzaak kan zijn een gebrek aan discipline bij het navolgen van de protocollen.'

 De Inspecteur Gezondheidszorg heeft ook kritiek op het antibioticabeleid bij het Sehos. 'Er moet veel gerichter antibiotica worden gebruikt. Te lang wordt er breedspectrum antibiotica gebruikt, die alles aanvalt. Dat werkt resistentie in de hand. Er moet sneller worden opgespoord, zodat er gericht antibiotica kan worden toegediend.'

Dat er veel patiënten naar het buitenland gaan is een gegeven, omdat het Sehos nu eenmaal niet alle functies aanbiedt. Daar moet wel rekening mee gehouden worden, zodat bekend is waar de patiënten vandaan komen. Scheper zegt dat het Sehos alle protocollen volgt. 'Elke patiënt die binnenkomt met een wond wordt gecontroleerd en voor het personeel gelden internationaal vastgestelde protocollen.'

Bij een patiënt en twee personeelsleden op de afdeling Mannen Chirurgie werd de MRSA-bacterie deze week vastgesteld. Daarom werd een opnamestop afgekondigd en werd de afdeling geïsoleerd. Volgens Scheper wordt de afdeling ‘biologisch schoongemaakt’ en kan hij maandag weer open. Pereira bevestigt dat. 'De hele afdeling moet worden ontruimd en ontsmet. Dat duur een paar dagen.'

 De patiënt is niet meer in het Sehos en de twee personeelsleden zitten thuis tot is vastgesteld dat ze de bacterie niet meer bij zich dragen. De MRSA-bacterie treft vooral ziekenhuizen, omdat patiënten vaak kwetsbaar zijn. Gezonde mensen merken er weinig van. De bacterie verspreidt zich erg gemakkelijk en is moeilijk te bestrijden omdat hij resistent is tegen veel soorten antibiotica.

'Internationale Dag van de Rechten van het Kind op Curaçao een dag om niet te vieren'

Stichting Bos di Hubentut houdt stille tocht door Punda


'Er is nog te veel onrecht jegens kinderen op Curaçao'


Op de internationale Dag van de Rechten van het Kind gisteren, heeft de jeugdstichting Bos di Hubentut een stille tocht gehouden door Punda, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 21 november 2015.

'Een dag om bij stil te staan, maar niet om te vieren', zo werd vanuit de organisatie bekendgemaakt. 'Want er is nog te veel onrecht jegens kinderen op Curaçao.'

Daarom waren de jongeren die aan de mars meededen geschminkt, hadden ze zwart-witte kleding aan en droegen zij protestborden om hun ongenoegen kenbaar te maken.

Voorlopig geen nieuw kruithuis op Curaçao

Vuurwerkopslag in containers achter industrieterrein Brievengat blijft vooralsnog

Nieuwe locatie bij Playa Canoa aan noordzijde eiland zou optie zijn

 
Er zijn nog geen plannen voor een nieuw kruithuis op Curaçao. De situatie van vuurwerkopslag in containers achter industrieterrein Brievengat, die in 2014 als tijdelijke oplossing werd gezien, is vooralsnog ongewijzigd. Demissionair minister Suzanne Camelia-Römer (PNP) van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) stelt, dat een nieuwe locatie in de buurt van Playa Canoa aan de noordkant van het eiland een reële optie is, aldus de Amigoe in haar editie van vrijdagmiddag 20 november 2015.
 
Bij de ontploffing van het voormalige Kruithuis aan de Seru Loraweg op 15 december 2013 kwamen vier personen om het leven. Kort daarop werd de opslag gehuisvest in Koraalspecht, maar na onrust onder de bewoners werd deze alsnog verhuisd naar de huidige locatie achter het industrieterrein bij Brievengat. Deze bevindt zich op de weg naar Playa Canoa, ongeveer 400 meter van de betonfabriek vandaan, aan de weg naar de oude dragracebaan. De opslag bestaat uit enkele containers met bewaking.

Minister Romer verklaarde dat ze met haar ambtenaren heeft gesproken over een nieuwe locatie op Playa Canoa, maar dat het haar onduidelijk is hoe ver de plannen gevorderd zijn. Volgens de secretaris-generaal van het ministerie van VVRP, Dwigno Puriel, is een ambtelijke commissie – bestaande uit Domeinbeheer, Ruimtelijke Ontwikkeling en Planning (ROP), de brandweer en Openbare Werken – op zoek naar een locatie voor een nieuw kruithuis, waarbij ook wordt onderzocht of de huidige locatie permanent kan worden.

Hij benadrukt dat bij het nieuwe kruithuis aan alle wettelijke kaders voldaan zal worden. De huidige opslag op Brievengat voldoet volgens hem wel, ook omdat de locatie op meer dan 750 meter van bewoond gebied ligt. Hij zegt dat inspecteurs regelmatig controleren of er aan de voorschriften wordt voldaan. Extra beveiliging wordt volgens Puriel geboden door de natuurlijke keerwand rondom het opslagterrein, die de schade verkleint in geval van een ontploffing.

Jacqueline Jansen van Curinde, dat gevestigd is op industrieterrein Brievengat, meldt dat Curinde ook heeft onderzocht of er een kruithuis in de buurt zou komen. Ze zegt geen informatie te hebben over een nieuwe locatie. Ondanks het feit dat ze buren zijn, heeft ze geen idee wie de partijen zijn. Curinde heeft de voorganger van minister Römer een brief gestuurd met de vraag of er een nieuwe locatie komt, maar heeft van het ministerie van VVRP nog geen reactie ontvangen.

Medewerkers van Heroudini Fireworks gaan regelmatig naar de opslag om vuurwerk op te halen. Yeraldin Bethencourt Heroudini, weduwe van Henrique ‘Danny’ Bethencourt die ook omkwam tijdens de ramp, zegt dat er geen permanente beveiliging is van het vuurwerk. 'Wanneer we vuurwerk nodig hebben, bellen we met mensen van de opslag en gaan we daar samen heen, openen we de containers en halen we ons vuurwerk eruit.' Ze stelt dat de vergrendeling van de containers en de verpakking van het vuurwerk wel goed geregeld zijn, vergelijkbaar met het vorige kruithuis.

Het voormalige kruithuis voldeed volgens de secretaris-generaal van VVRP onvoldoende aan de veiligheidsvoorschriften. Hij zegt, dat hij ervan uitgaat dat het bij de nieuwe locatie beter geregeld is. In tegenstelling tot Bethencourt Heroudini zegt hij, dat er wel permanente bewaking is bij de opslagplaats in Brievengat, ‘24/7’. Hij stelt, dat al het vuurwerk dat op Curaçao binnenkomt in Brievengat wordt ondergebracht, ook het vuurwerk dat wordt afgestoken in Punda bij het vertrek van cruiseschepen. Maar, het is alleen vuurwerk wat op Brievengat is opgeslagen, de munitie van justitie en de marine hebben deze organisaties zelf in beheer. 'De marine stalt bijvoorbeeld haar dynamiet bij de Mijnmaatschappij Curaçao N.V.'

De voorzitter van Amigu di Tera, Lloyd Narain, zegt dat het erop lijkt dat de tijdelijke oplossing in Brievengat een permanente oplossing gaat worden. Hij vindt de huidige situatie gevaarlijk, ‘want als het een tijdelijke oplossing is dan worden natuurlijk niet de maatregelen genomen die nodig zijn voor een permanente oplossing’. Hij benoemt dat er in 2014 onvoldoende of geen bewaking was, wat de kans op inbraak of ongelukken vergrootte.

Narain meldt dat de opslagplaats in conserveringsgebied ligt. Hij vermoedt dat hier geen vergunning voor is, omdat men in 2014 ‘op gehaaste wijze’ is uitgeweken naar de locatie in Brievengat. 'Ik heb begrepen dat er een voorstel was om een permanente plek aan de noordkant te vinden en dat is geen slecht idee, want dat ligt verder van woongebied vandaan. Maar, ook de noordkant is grotendeels conserveringsgebied.'

VSH Foods wil marktaandeel vergroten in de regio

Producent van margarine zoekt afzetmarkten op Jamaica en in Guyana

(Bron foto: De West)
 
'We zijn gereed. We kunnen als het ware vandaag exporteren', zegt VSH Foods directeur Marlon Telting. Een nieuwe verpakkingslijn voor margarinesticks werd gisteren in gebruik genomen. Hiermee hoopt het bedrijf haar marktaandeel in het Caribisch Gebied te kunnen vergroten. Uitgekeken wordt naar afzetmarkten op Jamaica en in Guyana, aldus de Ware Tijd vandaag, zaterdag 21 november 2015.

Telting zegt, dat VSH Foods als marktleider geïnvesteerd heeft om eerst Surinamers te voorzien van het nieuwe product. Hij noemt export belangrijk, maar essentieel is dat eerst de thuisbasis dit product kent.

Hij zegt verder, dat in Amerika margarine het meest in stickverpakking op de markt wordt gebracht. Suriname is één van de vijf CARICOM-landen waar margarine en boter worden geproduceerd en het tweede land in de regio dat margarinesticks produceert, maar zal als eerste exporteren.
De nieuwe verpakkingslijn heeft ongeveer 500.000 Amerikaanse dollar gekost. De verpakking is volgens het bedrijf helemaal in lijn met de internationale trends voor margarine. Ook biedt Golden Brand in sticks de mogelijkheid om de versheid van het product zoveel mogelijk te behouden. Telting is ervan overtuigd, dat zijn bedrijf met zijn capaciteit en flexibiliteit de regionale markt optimaal zal kunnen voorzien.

President Bouterse: 'Het is nooit aangenaam om te devalueren'

Bouterse vraagt samenleving vertrouwen te hebben'Het heeft geen zin protestdemonstraties te houden en zaak te verergeren'


President Desi Bouterse heeft vanmiddag, zaterdag 21 november 2015, tijdens een speciaal belegde persconferentie gesteld, dat het nooit aangenaam is om te devalueren. Er was volgens hem geen andere keus, omdat de koers op de zwarte markt te hoog was. De Centrale Bank van Suriname had niet genoeg middelen om verder te kunnen interveniëren. De internationale financiële wereld kijkt ook hoe transparant de regering omgaat met de situatie om ondersteuning te geven, zo sprak de president, aldus Starnieuws, GFC Nieuws en Waterkant.net.

Bouterse zei, dat het geen zin heeft om protestdemonstraties te houden en de zaak erger te maken. Als het slecht gaat met Suriname, gaat het niet slecht met de regering, maar met ons allen, zo sprak hij. 'Ik weet wel dat mensen aangezet kunnen worden om op straat te komen. Het heeft geen zijn in het land te proberen de zaak chaotisch te maken.'

Het staatshoofd stelde, dat wanneer met financiële instellingen, de regering en het bedrijfsleven gezamenlijk dit traject wordt bewandeld, 'wij er zeker uit zullen komen'. Volgens Bouterse gaan we een harde tijd tegemoet.

Er zijn enkele speerpunten waarop nu gefocust wordt, met name intensieve communicatie met elkaar, de productiesector zal verhoogd moeten worden aangepakt en de overheid zal als trekker van het beleid het voorbeeld moeten geven door het scheppen van maatregelen die ertoe moeten bijdragen dat haar uitgaven minder worden.

Bouterse merkte ook op dat er reeds een aantal zaken is geïdentificeerd waar zwaar in gesneden moet worden. Die bezuiniging zal weliswaar zodanig plaatsvinden, dat het sociaal beleid gecontinueerd moet kunnen worden.

Vicepresident Ashwin Adhin en minister Joan Dogojo van Welzijn benadrukten, dat er gewerkt wordt aan een sociaal vangnet. Er is een onderraad hiervoor in het leven geroepen. Het gaat niet alleen om geld, benadrukte Adhin, maar ook om de opvang van mensen die bijvoorbeeld hun werk kwijt zijn geraakt.

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën liet het aanwezige journaille, waaronder ook de correspondenten van het Nederlandse persbureau ANP, Annelies Brinkman, en Harmen Boerboom namens het NOS Journaal, dat er flink gesnoeid wordt in de uitgaven van de overheid. Op een vraag antwoordde, hij dat er intensief contact is met het Internationaal Monetair Fonds, maar een structureel aanpassingsprogramma is niet meer van deze tijd. Het gaat om maatregelen die getroffen moeten worden. Hoefdraad gaf de garantie, dat het sociale programma van de regering niet in gevaar komt.

Minister Sieglien Burleson van Handel en Industrie zei, dat de economische controledienst landelijk begonnen is om na te gaan dat er geen opdrijving van prijzen plaatsvindt. Dit gebeurt naast de kwaliteitscontrole.

Op de vraag waarom de president niet in De Nationale Assemblee de informatie heeft verstrekt, zei hij dat hij contact heeft gehad met Assembleeleden over de situatie. Hij was ook dagen in De Nationale Assemblee om van gedachten te wisselen over de bauxietsector. Hij gaf aan dat als het nodig is hij een debat aangaat in het openbaar met De Nationale Assemblee.

Bouterse vroeg de samenleving om vertrouwen te hebben en gezamenlijk het hoofd te bieden aan de problemen. Na de neergang, die ook in 2016 doorgaat, breken er betere tijden aan. Dan is de Staatsolieraffinaderij volop in werking, terwijl de Surgold/Newmont Merian-goudmijn ook in productie zal zijn.

AdeKUS moet intensiever samenwerking zoeken met buitenlandse universiteiten

Suriname en Brazilië tekenen overeenkomst voor meer samenwerking op universitair niveau

 
De Anton De Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) moet haar niveau verder optrekken door intensiever samen te werken met tegenhangers uit andere landen. Dit zei althans Robert Peneux, minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) gisteren bij de ondertekening van een intentieverklaring met de ambassadeur van Brazilië, Marcelo Baumbach, voor meer coöperatie op universitair niveau tussen de twee landen. Dit bericht de Ware Tijd vandaag, zaterdag 21 november 2015.

'Er wordt al samengewerkt op onderwijsniveau. Maar, met deze MoU (Memorandum of Understanding) zal er een diepere invulling daaraan worden gegeven. Ik heb al met de voorzitter van het universiteitsbestuur gesproken om een actieplan gereed te hebben waarmee in januari 2016 aan de slag kan worden gegaan', aldus Peneux.

Een samenwerkingsovereenkomst tussen het Instituut voor de Opleiding van Leraren en zijn Braziliaanse equivalent is eveneens in voorbereiding. Daarnaast moet er een uitwisseling komen op het niveau van hoogleraren om meer promovendi in het land te produceren.
MinOWC is volgens Peneux ook met China en Cuba bezig om diepgaande partnerschappen te vormen.

Ministerie van Justitie en Politie: SASur niet meer gerechtigd om te bemiddelen in muziekauteursrechten

SASur-voorzitter: 'Wet geeft geen vrijbrief voor muziekgebruik van door SASur beheerd wereldrepertoire'


De Stichting Auteursrechten Suriname (SASur) is volgens het ministerie van Justitie en Politie niet meer gerechtigd om te bemiddelen in muziekauteursrecht. SASur heeft geen gebruik gemaakt van de mogelijkheden van de gewijzigde Wet Auteursrecht 1913, stelt het ministerie in een bekendmaking. 'Op grond hiervan is het deze stichting verboden om enige handelingen te verrichten met betrekking tot het bemiddelen inzake muziekauteursrecht', aldus minister Jennifer van Dijk-Silos in de bekendmaking.

Prim Ramlal, voorzitter van SASur, zegt vandaag, zaterdag 21 november 2015, in een reactie op Starnieuws, dat de bemiddelingsbeschikking nog recht overeind staat, maar er wordt niet bemiddeld.

Ramlal stelt, dat de wet op geen enkele wijze vrijbrief geeft voor muziekgebruik van het door SASur beheerde wereldrepertoire. 'Dit repertoire bestaat uit miljoenen muziekwerken en de huidige wet zet muziekgebruikers juist klem om dit repertoire legaal te gebruiken.'

SASur biedt volgens Ramlal de gebruikers een alternatief om dit repertoire te gebruiken zonder risico’s voor hoge kosten en/of strafmaatregelen. Intussen wacht SASur de uitnodiging van minister Van Dijk-Silos af om over het vervolgtraject te praten door de ontstane situatie.

Robby Makka: 'De Jaarrede was een zwarte rook rede'

'Achterhaald Meerjaren Ontwikkelingsplan 2012-2016 moet worden herschreven'


Er zijn tal van concrete oplossingen voor de inktzwarte wolken die nu boven Suriname hangen. De devaluatie, monetaire financiering, verhoging van de kasreserve en de halvering van de begroting zijn de jongste economische vraagstukken waarvan de negatieve gevolgen met inzet van optimale deskundigheid te kantelen zijn. Er is hiervoor slechts wil, moed, slagkracht, crisisaanpak en kantelmanagement nodig.

De wisselkoers ging na de verkiezingen van 2015 in rap tempo omhoog. De monetaire reserves nemen flink af. 'Recessie' maakt plaatst voor economische depressie, met de verwachting van enorme inflatie vanwege de devaluatie. We zagen de lange rijen bij de benzinestations. Het eerste protestbord zien wij ook al. President Bouterse heeft (na de periode van Bouterse 1) een overspannen overheid en een schandvlek van economische erfenis overgehouden. Met de devaluatie-ervaring van 2010, wordt nu eigenlijk gezegd: devaluatie is mijn vriend. Wij flikken het weer als impopulaire maatregel, wederom direct na de verkiezingen, om deze devaluatie door te voeren. Dat is de economische vertaling van 'we gaan nog voor vijf'. We krijgen een herhaling van dezelfde devaluatie, kasreserve en government take et cetera. Dit zijn van de 'weg van de minste weerstand' maatregelen. Echter, deze keer is het economisch startblok erg: er is op grote schaal monetair gefinancierd. Achter de voordeur. De governor ging hierbij continue moreel monetair mijmeren.

De economische stabiliteit mag niet ondergeschikt worden gemaakt aan het sociaal contract. Daarvoor is altijd gewaakt. Laat ons vaststellen: veel is verkeerd uitgevoerd, ondanks waarschuwingen, enkel om de verkiezingen van 2015 te winnen. Hun laatste broek had geen zakken. Schulden zijn gemaakt om schulden af te lossen. De 1 oktober rede was daarom een 'zwarte rook rede'.

Over de CBvS (Centrale Bank van Suriname) en zijn prachtige creditrating persberichten et cetera  kunnen we zeggen: van buiten ziet het er gelikt uit, onder de kap is het nog steeds een puinhoop. Sommige partijen hebben een abonnement op monetaire financiering, welke een economische misdaad is. Sommige zijn een abonnee van herstel en aanpassingsprogramma.

Ik laat de oorzaken van de devaluatie voor wat het is en zoem in op het (succesvol) kunnen kantelen van de simpele economie. Het kantelen (switcheconomisch beleid) is niet zo moeilijk. De ervaring is er ook nog. Wij hebben minimaal twee Structurele Aanpassingsprogramma ‘s (SAP’s) gehad. Bovendien had regering Bouterse 1 ook nog een SVP, (het Structureel Verbetering Programma). Het gaat achtereenvolgens om: het team, het stuurcontract, de planning, de aandachtspunten, en de effecten van de devaluatie zelf.

Het team:
Voor de basisoplossingsrichting allereerst: het Economisch Team in 5 stappen:
1. CBvS: benoem spoedig een 'kantel-govenor', een bankier of een topeconoom van de VES, (vertrouwen komt terug); vertrouwen is het meest essentiële in de economie.
2. Minfin: 1 monetarist als minister Financiën (minfin) is onvoldoende en de waarnemend president functie van de CBvS is een zwakke status. Beëindig dus de waarnemende statussen en maak 2 vaste topmonetaristen;
3. Belastingen: er is geen vaste Directeur Fiscaliteit; benoem spoedig een nieuwe vaste Directeur Belastingen voor langere periode en duurzaam beleid;
4. Financiën: het waarnemend Directeurschap van Financiën is verkeerd; deze moet ook een vaste zijn.
5. Handhaving: benoem 1e lijn handhavingsregisseurs zoals een hoogleraar economie en of registeraccountants om het lege koffertje van Bouterse weer te vullen.

Het stuurcontract en kwartet
Het duo monetarisme (minfin en governor) en beide directies uit Financiën krijgen een stuurcontract mee. In dit stuurcontract zit de economische outlook:
Monetaire reserve is: 369 miljoen $ of minder (per eind oktober 2016);
Staatsschuld nu is: Buitenlandse schuld: US$ 1.144,451 mln. = SRD 3.833,911. Binnenlandse schuld: US$ 1.097,934 mln. = SRD 3.678,080 mln
Inflatie: gemiddeld 4,3% (laatste 3 maanden)
Werkloosheid: 13% 2013/2014
Basisgoederen: 4% duurder dan vorig jaar. Behoudens vangnet duurder.
Verhogingen: water, energie en benzine (met 0,70 cent), geleidelijk aan.
Afvloeiingen: Suralco, Rosebel Goldmines/IAmGold, MKB et cetera, begeleiden.

Planning (duurzaamheid)
- Meerjaren Ontwikkelingsplan 2012-2016 moet worden herschreven, dit plan is al achterhaald;
- Het sociaal contract, het zgn. bed, brood en bad beleid van Bouterse, voor zover dat nog bestaat, gaat (partieel) de diepzeehaven in.
- Het proces van geboefte (kruimeldieven zijn groot geworden) met opsluiten en corruptieaanpak groot aanpakken en volledig overlaten aan ministerie van Justitie en Politie en het Openbaar Ministerie.
- De (extra) spookambtenaren, ontheven medewerkers, geschorste en ontslagen arbeidskrachten moeten na sancties helpen aan de opbouw van de economie.
- In het FEP rapport zijn 11 concrete maatregelen genoemd, bijvoorbeeld de rij- en voertuigenbelastingen. Begin ermee.
- Ook in de actuele overheidskrant staat concreet het 'Integrale pakket van fiscale stabilisatie en hervormingen' waarbij implementeren van sterke banken en opzetten van een sociaal vangnet mogelijk is. Start hiermee.
- We hebben de VES, Vereniging van Bankiers en de IGSR (Institute for Graduate Studies and Research) met studierichting macro-economie voor cosupport, draagvlak, reparatie en medesturing.

Concreet bij devaluatie
Bij een devaluatie (ontwaarding) wordt de bestaande verhouding tussen de geldwaarde enerzijds en de goudwaarde of valutakoers anderzijds verminderd. Voorbeeld: In een bepaald land wordt de waarde van de munteenheid gelijkgesteld met 1 gram goud; na een devaluatie met 25% wordt deze verhouding 1,25 munteenheid = 1 gram goud. De bedoeling van de devaluatie is de binnenlandse economische moeilijkheden (vooral in geval van slappe activiteit) helpen oplossen, hoofdzakelijk door vergemakkelijking van de uitvoer. Na een devaluatie worden de uitgevoerde producten 'goedkoper', d.w.z. de buitenlandse koper heeft minder deviezen nodig om hetzelfde artikel te kopen. Door deze maatregel hoopt men de uitvoer – en bijgevolg de binnenlandse productie – op te voeren. De ingevoerde artikelen worden door de devaluatie duurder: volgens dit voorbeeld moet 25 % meer betaald worden voor hetzelfde artikel na de devaluatie. De mogelijkheden zijn dan de volgende:
1. de invoer wordt afgeremd; Dat is wat Assembleevoorzitter Jennifer Simons overwoog. Gaan voor eigen productie.
2. de binnenlandse industrie kan op korte tijd de ontbrekende goederen leveren (wat de politici en industriëlen hopen);
3. de verbruikers betalen hogere prijzen voor de ingevoerde goederen.
Als export goedkoper wordt, kan men de begroting weer upgraden.

Aandachtspunten
Concentratie is de sleutel tot economische resultaten. Het gaat om vastberadenheid. Wij aarzelen te lang en twijfelen te vaak. De situatie is binnen twee jaren te kantelen met economen, politici, fiscalisten, accountants in een samen redzaamheid programma met juiste positionering van het human capital. De (aankomende en zeker toenemende) inflatie, de huidige devaluatie, de internationale recessie, en de interne depressie kunnen wij zeker beheersbaar houden.
Economische leiders moeten opstaan. Financiële managers moeten niet zitten. De essentie van leiderschap is om meer leiders voort te brengen, niet meer volgers. Het onderscheid tussen een leider en een volger is: innovatie.

De persconferenties van de president simuleer ik voor u:
-Voor de verkiezingen: we love SU, eigen productie, Nederland en de VS schuldigen, Moni de, gouden kerst, geen devaluatie, trots zijn op je zelf, we zijn een comfortland, hoopgevend, et cetera.

- Na de verkiezingen: internationale prijzen gaan omlaag, wereldwijde crises, zwaar weer, tering naar de nering, er is terreur en oorlog op de wereld, we hebben zon zonder rampen, we zijn gezegend, we zijn Paramaribo en geen Parijs, en laat ons trots zijn op Suriname. Al houdt u niet van mij, ik houd wel van u... Suriname verdient deze devaluatie niet.

De realiteit is: Ik accepteer monetaire financiering, kasreserve verhoging, en tweemaal ontwaarding van de SRD, al wordt Suriname en de Surinamer 43% armer binnen 6 jaar. Dan kom ik dichtbij de verkiezingen met basisverzekering en naschoolse opvang. Einduitspraak: I did it my way...
Kortom: Eerst was de kraan open zonder dweil, nu kraan dicht en druppels vangen in emmer.

Aanbeveling
Het is beter om niet meer glashard te ontkennen dat moni de, maar structureel te werken aan de modernisering van de economie. Stoppen met mooie spreekteksten over recessie en komen met verstandige economische boodschap. Haal de boodschappen voor de ordening, want economische ordening, is als een gerecht maken. We moeten voorlopig volatiel blijven, met een gelimiteerd opwaarts en neerwaarts potentieel. Er zijn sterke kanten van de economie: het FEP-rapport (Financieel Economisch Platform), de jongste wijzigingen van comptabiliteitswet, de VES adviezen, een deel van de betaling aan AAV (Algemene Aannemers Vereniging), maar ook het gediversifieerde karakter van onze economie.

En ook over de nieuwe maatregelen ben ik geen donkerzwartkijker. Objectsubsidie op benzine stoppen, water en stroom vervangen door subjectsubsidie is technisch juist. Ook de verschuiving van de druk van directe belastingen naar indirecte belastingen is geen verkeerde.

Maar, er moet spoedig een nieuwe governor benoemd worden, waar wij kunnen zeggen: Hij voert het juiste beleid om het vertrouwen te herstellen; de maatregelen zijn orthodox, maar hij snijdt monetair in de overheidsuitgaven en verhoogt de controle op banktransacties. Dan vul je het leeg koffertje van Suriname opnieuw, na 40 jaar onafhankelijkheid.

Mr. Robby Makka (Msc)

Vereniging Surinaamse Winkeliers: ‘Buiten kijf, dat alle prijzen verhoogd zullen worden’

Hasnoe: ‘In alle gevallen worden de winkeliers de dupe en samen gepakt met de consumenten'

'Winkeliers zullen zich moeten beraden of ze verhoging van elektriciteitstarieven moeten laten opschorten’


De Vereniging van Surinaamse Winkeliers (VSW) maakt zich al geruime tijd zorgen over de manier waarop de valutamarkt zich ontwikkelt. ‘Ook de monetaire autoriteiten, waaronder de Centrale Bank van Suriname (CBvS), bewoog zich duidelijk in de richting van devaluatie. Eigenlijk hoeven de prijzen van goederen niet verhoogd te worden.’ Vooral voor de import van levensmiddelen pleit voorzitter Raymond Hasnoe voor de winkeliers in het Dagblad Suriname van gisteren, vrijdag 20 november 2015, die in die branche opereren dat de minister van Financiën de invoerrechten niet verhoogt. 

‘Al een hele tijd wordt de dollar tegen een hoge koers ingekocht en daaraan gekoppeld de verkoopprijs.' Er zal volgens Hasnoe een lichte stijging te merken zijn nu het officieel is gedevalueerd. 'Van 3.35 naar 4.05 Amerikaanse dollar is het voor elke Amerikaanse dollar Srd 0,70 extra neertellen. Suriname staat bekend als importland. De douanekoers gaat direct omhoog. Alles wat binnen komt, waaronder de containers met levensmiddelen, zullen een sprong omhoog maken van maar liefs 21%.’

Handelaren en importeurs die hun dollars halen bij de bank en cambio’s zullen het doorbereken naar de consument via de winkeliers. ‘Andere importeurs die op de zwarte markt hun valuta kopen, zullen een verhoging van 25% toepassen’, zegt Hasnoe. Het bestuur van VSW kan zich niet voorstellen dat de CBvS bij deze ook die koers erkent.

Het staat volgens Hasnoe buiten kijf dat alle prijzen van goederen verhoogd zullen worden .
De winkeliers zitten met hun handen in het haar. Met een verminderde verkoop en verhoogde nutstarieven zullen velen moeten sluiten en of uitkijken naar alternatieven. De keuze moeten de individuele winkeliers zelf maken. Gekoelde producten met een extra stroomtoelage verkopen is een optie of inboeten aan service door niet gekoeld te verkopen binnen de winstmarge. Maar, dat is wat ze niet willen. ‘In alle gevallen worden de winkeliers de dupe en samen gepakt met de consumenten. De klanten begrijpen nu wel dat de verhogingen van goederen niet door de winkeliers worden bepaald.’

Het is de regering c.q. de Centrale Bank van Suriname en de minister van Financiën die het leven duurder hebben gemaakt. ‘Terwijl de VSW samen met andere bedrijfslevenorganisaties VSB (Vereniging Surinaams Bedrijfsleven) , ASFA (Associatie van Surinaamse Fabrikanten), AAV (Algemene Aannemers Vereniging) en KKF (Kamer van Koophandel en Fabrieken) bezig is met calculaties over de nutstarieven met het ministerie van NH, komt dit ongelegen. De winkeliers zullen zich moeten beraden of ze de verhoging van elektriciteit moeten laten opschorten’, aldus Hasnoe.
De VSW gaat na met de winkeliers hoe om te gaan met deze ‘onaangename situatie’.

Vakbond binnen Belastingdienst: 'Hoe kan strak fiscaal beleid worden gevoerd als de middelen ontbreken?'

Ramsaran: 'Het gaat om jarenlange verwaar- lozing en politiek verziekt het werk'


Vakbondsleider bij de Belastingdienst Steve Ramsaran zegt vandaag, zaterdag 21 november 2015, op Starnieuws verontwaardigd te zijn over de situatie bij deze dienst. 'Hoe zal een strak fiscaal beleid worden gevoerd als de middelen ontbreken? Het gaat om een jarenlange verwaarlozing. Om een airco gerepareerd te krijgen voor Srd 200, moet het diensthoofd twee weken hiervoor lopen. Er zijn geen middelen om de Belastingdienst beter te doen functioneren. De politiek verziekt het werk van de dienst.'

Ramsaran stelt, dat bij de devaluatie de Centrale Bank van Suriname in een persbericht een beroep doet op de regering om een strak fiscaal beleid te voeren ter voorkoming van een opwaartse druk op prijzen en de valutamarkt vanwege grotere vraag naar goederen en diensten.

'Ik ben zo boos toen ik dit las. Hoe moeten wij dit beleid uitvoeren, terwijl wij geen middelen hebben en de mensen gedemotiveerd zijn? Er moet geïnvesteerd worden in de dienst, anders zal het niet lukken om de middelen te innen voor het land. Deze maand zullen weer twee academici vertrekken, omdat zij een betere baan hebben gevonden', zegt de vakbondsleider.

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën heeft kort na zijn aantreden kennisgemaakt met de bond. Hij heeft ook de situatie bekeken. 'Wij hebben op 18 augustus een rapport overhandigd aan de minister met wat er allemaal mis is. De afspraak was dat er verder over gesproken zou worden. Drie maanden later hebben wij de minister nog steeds niet kunnen spreken', stelt Ramsaran.

Hij voert aan dat al jarenlang de Belastingdienst niet goed kan functioneren. Er ontbreekt van alles.
'De politiek verziekt het werk van de Belastingen en maakt dat wij niet goed kunnen functioneren. Het is ook niet gelukt om inkomstenbelasting te innen in de goudsector. Wij zijn een paar keer geweest, maar het is bij registratie, foto's maken en persberichten uitgeven gebleven.'

De vakbondsleider vindt, dat de regering op goedkope wijze de staatskas wil vullen door verhoging van tarieven van brandstof, stroom, water en nu door de devaluatie van de Surinaamse munt. Volgens Ramsaran was dit niet nodig als de Belastingdienst optimaal kon functioneren. Hij vindt dat er een rechtvaardig fiscaal beleid moet zijn. Daar is volgens hem nu geen sprake van. Met gebrekkige middelen, waarbij ook het centraal systeem vaak uitvalt, zal de Belastingdienst niet goed kunnen functioneren.

Paal (PALU): 'Maken van wet als Anti-Corruptiewet doelloos als regering niet goede voorbeeld geeft'

'Corruptie is diep geworteld in samenleving'

Gajadien (VHP): 'Wetgeving op lijn brengen met internationale anti-corruptie verdragen'


'Een weg wordt lang door voorschriften, kort en efficiënt door voorbeelden. Het maken van wetten zal doelloos blijken te zijn wanneer wij als wetgevers en als regering niet het goede voorbeeld geven.' Dit zei Assembleelid Anton Paal (PALU), voorzitter van de commissie van rapporteurs, in het parlement donderdag tijdens de behandeling van de Anti- Corruptiewet, zo bericht Starnieuws gisteren, vrijdag 20 november 2015.

Paal bleef lang stilstaan bij het verschijnsel corruptie waarbij hij aangaf, dat deze diep geworteld is in de samenleving. Hij zei, dat er factoren zijn die corruptie stimuleren en weer andere factoren die deze afremmen. Factoren zoals hebzucht, slechte overheidsadministratie en armoede die corruptie stimuleren, moeten worden afgeremd en de andere factoren die corruptie afremmen zoals bewustwording, sterke controle instituten waaronder Rekenkamer en CLAD (Centrale Lansaccountantsdienst) en het daadwerkelijk toepassen van wet- en regelgeving moeten worden gestimuleerd.

Paal zei, dat er nu al meer dan twintig wetten en/of wetsproducten zijn die corruptie bestrijdend kunnen worden aangewend. Desondanks zou er sprake zijn van toename van corruptie. 'Hoe komt dat? Waarom komen we nu dan weer met een nieuwe wet? Is het aan de ene kant dat wij primair om het oog van het volk op dit moment met dit wetsproduct komen aanzetten en wij aan de andere kant op basis van internationale verdragen gehouden zijn om corruptie middels goede wetgeving te bestrijden? Maak nooit een wet of een regel waarvan de naleving niet afgedwongen kan worden of waartoe de bereidheid daartoe niet bestaat.'

De politicus zei verder, dat naast regelgeving een goed voorbeeld door de Assemblee en regering noodzakelijk is. 'Het is goed om voorschriften met betrekking tot preventie en bestrijding van corruptie vast te stellen. Maar, een voorbeeld is altijd doeltreffender dan een voorschrift. Gelooft u mij, mevrouw de voorzitter, als de herder doolt, doolt de kudde. Als de abt naar zijn glas grijpt, grijpen de monniken naar hun kruik', sprak Paal.

De Anti-Corruptiewet, zoals nu ingediend, is niet alleen onvolledig, maar zal ook geen preventieve werking hebben om corruptie te bestrijden. Dat zei Asiskumar Gajadien (VHP), die het belangrijk vindt om de wetgeving op lijn te brengen met internationale verdragen tegen corruptie.

Gajadien meent, dat er een verplichte verklaring van inkomsten, bezittingen en schulden van publieke functionarissen niet beperkt moet worden tot hen alleen, maar het hele gezin moet meegenomen worden. Ook moet er uitbreiding komen van de personen die een verklaring moeten inleveren, zoals leden van de Raad van Commissarissen van verschillende bedrijven, maar ook van instellingen zoals Nationale Loterij, Algemeen Bureau voor de Statistiek, Centrale Bank van Suriname. De verklaringen moeten worden opgemaakt door een notaris. Het Assembleelid beschreef, dat als het aantal instellingen en personen niet uitgebreid worden, het Kabinet van President er buiten zal vallen, terwijl het daar ook volgens hem goed mis zit.

'Als corruptie niet effect aangepakt wordt, gaan we steeds in deze situatie terecht komen waarbij de samenleving offers moet brengen, terwijl de corruptelingen vrijuit gaan', stelde Gajadien. Nu is het volk de dupe van de prijsstijgingen, door de devaluatie, omdat de overheid onnodig uitgeeft dan ze binnenkrijgt. De waardevermindering van de Srd treft grote delen van de samenleving door het vernietigende beleid van de regering.

Gajadien vroeg ook om wijziging van het Wetboek van Strafrecht, omdat het zich beperkt tot misdrijven door de minister gepleegd en ambtenaren. De vicepresident en president gaan vrijuit.
'Ook het aspect van terughalen van gelden bij corruptelingen moet in de wet goed geregeld worden, pas dan gaan wij wat leeft bij het volk tot uiting brengen in dit wetsvoorstel. Daar kijkt het volk naar uit.'

Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons heeft de vergadering tot nader order verdaagd.

Brunswijk (ABOP): President Bouterse had Assemblee moeten informeren over devaluatie

'Het gaat om een crisis en hier moet leiding aan gegeven worden'

'Producten in binnenland worden door devaluatie tweemaal zo duur'
 

Ronnie Brunswijk, voorzitter en Assembleelid van de ABOP, is er niet over te spreken, dat president Desi Bouterse geen informatie over de devaluatie heeft verstrekt aan De Nationale Assemblee. Vicepresident Ashwin Adhin heeft nauwelijks antwoord gegeven op de devaluatie van de Surinaamse munt. 'Bovendien is hij niet onze gesprekspartner. De president is verantwoording verschuldigd aan De Nationale Assemblee', zegt Brunswijk vandaag, zaterdag 21 november 2015, op Starnieuws. 

Volgens Brunswijk gaat iedereen in het land de resultaten van de devaluatie voelen, maar de goederen worden tweemaal zo duur voor het binnenland.

Net als de VHP, Pertjajah Luhur en de NPS zal ook de ABOP dit weekend met de achterban een vergadering beleggen. De ABOP komt morgen in haar partijcentrum te Latour bijeen. 'Wij willen met de achterban praten over de situatie. Mensen zijn in rep en roer. Het is erg dat de president geen informatie verstrekt over hoe het verder moet. Wij willen geen informatie via de pers, want wij zijn de vertegenwoordigers van het volk', betoogt de politicus.

De president houdt vandaag een persconferentie over 'de actuele politiek economische situatie in ons land Suriname'.

Het is volgens hem belangrijk om de achterban te consulteren over de houding die de partij moet innemen in De Nationale Assemblee. 'Op deze manier kan het niet doorgaan. Daarom hebben wij ook meteen een openbare vergadering aangevraagd', zegt Brunswijk.

De oppositie heeft nog niet vernomen wanneer de vergadering gehouden zal worden. De devaluatie raakt iedereen in het land en de goederen zullen duurder worden. 'Het gaat om een crisis en hier moet leiding aan gegeven worden. Wij kennen onze verantwoordelijkheid, daarom gaan wij overleggen met de achterban', stelt Brunswijk.