zondag 22 november 2015

Coalitie op Curaçao tekent regeerakkoord

Weg nu geplaveid voor regering Ben Whiteman-2


Op Curaçao is vanmiddag (lokale tijd), zondag 22 november 2015, een regeerakkoord getekend door een nieuwe coalitie. Daarmee is de weg vrij voor de regering Ben Whiteman-2, zo bericht de Telegraaf.
Ruim twee weken geleden verloor het eerste kabinet Whiteman haar meerderheid in het Curaçaose parlement‎, nadat parlementariër Marilyn Moses van partij PAIS haar vertrouwen in de regering opzegde.

De afgelopen periode is onderhandeld met de partij PAR. Die heeft zich nu aangesloten bij de coalitie.De regering zal niet langer dan elf maanden zitten.

Uiterlijk oktober 2016 zullen nieuwe parlementsverkiezingen plaatsvinden

Duizenden bezoekers Brasa Dey in Rotterdamse Ahoy


Extra alerte beveiliging bij evenement in Ahoy 

(Bron foto: RTV Rijnmond)

Duizenden mensen hebben vandaag, zondag 22 november 2015, Brasa Dey in Ahoy Rotterdam gevierd. Het waseen feest ter ere van de veertigjarige onafhankelijkheid van Suriname. Er waren optredens van onder meer Kenny B, Sabroso en Black Harmony, zo bericht RTV Rijnmond.

Behalve concerten waren er workshops, marktkraampjes en presentaties. Eén van de presentaties was van portretfotograaf Raúl Neijhorst over zijn nieuwe boek. Hij maakte een fotoboek van 75 bekende of bijzondere Surinamers.De beveiliging van Ahoy was extra alert tijdens het evenement. Op voorhand was bezoekers van Brasa Dey verzocht geen grote tassen mee te nemen. Ahoy Rotterdam had dinsdag aangekondigd de veiligheidscontroles te verscherpen, vanwege de aanslagen in Parijs van vorige week.

Op 25 november 1975 werd Suriname onafhankelijk van Nederland. Brasa Dey werd 28 jaar geleden voor het laatst op grote schaal gevierd in Nederland, dat was in de Jaarbeurs in Utrecht.

Het feest in Ahoy duurde tot tien uur vanavond.

Brunswijk (ABOP): 'Regering-Bouterse is de balans totaal kwijt, de boot is aan het zinken'

'We stevenen regelrecht af op een fiasco in dit land'

'Het was de ABOP die balans bracht voor regering en ik was er als waakhond, nu zijn wij eruit en de problemen zijn er'


'Het is nu gebleken, dat de regering-Bouterse de balans totaal kwijt is geraakt. Met alle visie stevenen we regelrecht af op een fiasco in dit land.' Dit zei de voorzitter van de Algemene Bevrijdings en Ontwikkelings Partij (ABOP), Ronnie Brunswijk, vandaag, zondag 22 november 2015, tijdens een structurenvergadering van de partij in het hoofdkwartier te Latour, Paramaribo, zo is te lezen op Starnieuws.

Volgens Brunswijk is de Surinaamse dollar tot tweemaal toe tijdens het bewind van Bouterse gedevalueerd. 'De gelddrukmachine draait nu op volle toeren. Met de verhoging van licht en water is het nu dubbel zo zwaar voor het arme volk. Het was de ABOP die balans bracht voor de regering en ik was daar als een waakhond. Nu zijn wij eruit en de problemen zijn daar. We zitten niet te duimen dat het niet goed gaat, omdat het nu ons allen treft.'

De regeringsboot is nu aan het zinken, concludeert Brunswijk. 'Indien de kapitein niet van koers verandert, belandt dit land in een dieper dal. Het zijn slechts vijf maanden regering-Bouterse-Adhin en geen vijf jaren. We zien de vijd jaren ook niet zitten en waar zijn de mensen die op de regering hebben gestemd?'

Er is volgens de politicus niemand in deze regering om het getij te keren. 'Iedereen is jaknikker van Bouterse. Breeveld zo respectabel als hij en zijn partij waren binnen de gemeenschap laat nu niets van zich horen. De BEP, de partij vol principes, laat zij nu daadkracht tonen. Laat zij ook iets komen zeggen over de devaluatie. Ik wil nu de issues horen. Waar is Hooghart, het volk heeft je nodig. Iedereen is 'ja meneer' ook al gaat het goed fout, want er is geen waakhond meer. Ik weet met Bouterse te werken en als iets mij in deze het volk dwars zat, wees ik hem gewoon erop. Als Bouterse in de oppositie zat was het volk nu op straat. Iedereen is bang. We sturen geen mensen op straat, we wachten af en zeggen aan de mensen om het hoofd koel te houden.'

Brunswijk roept zijn gehoor op om paraat te staan. 'Zolang het volk ons nodig heeft, zij wij er. Ik ga inspringen als het nodig is. De president roept op om de broekriem strak vast te zetten, maar hoe strak nog meer?', vraagt Brunswijk zich af. Volgens Brunswijk heeft de partij een team van deskundigheid aan het werk gezet voor indien zij weer moeten overnemen. 'De boot is niet ver in zee en kan terugkeren en zoeken naar een andere kapitein. De matrozen zien het niet en kunnen de kapitein ook niet tot orde roepen.'

Jongen (20) uit Baling Soela verdronken in Surinamerivier

Duikers Korps Brandweer Suriname weten lichaam jongen snel te vinden en te bergen


De 20-jarige Galtano Kabin (20) is gisteren in het district Brokopondo verdronken in de Surinamerivier. De jongen, afkomstig uit het dorp Baling Soela, was naar de rivier met andere jongens, zo bericht vandaag, zondag 22 november2015, de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname,

Volgens de verklaring van de jongens speelde Galtano met een ijzeren staafje. Hij gooide het staafje in het water en ging het achterna waarna hij daarmee boven water terugkwam. Bij een tweede keer ging het echter mis. Toen de jongens merkten dat hij te lang onder water bleef, sloegen zij alarm. De politie die werd ingeschakeld startte een zoekactie.

Een duikersploeg van de brandweer die in Klaaskreek was voor een demonstratie, werd om assistentie gevraagd door de politie. Het lukte duikers om het lichaam van het slachtoffer te lokaliseren en te bergen.

De ingeschakelde arts van Brokopondo stelde de dood vast. Na afstemming met het Openbaar Ministerie is het ontzielde lichaam afgestaan aan de familie voor de begrafenis.

Filmpremière: Astrid H. Roemer 'De wereld heeft gezicht verloren' in OBA-Theater Amsterdam, 7 december

Documentaire over de Surinaams-Nederlandse auteur Astrid H. Roemer

Portret van Astrid H. Roemer geschilderd door Iris Kensmil

Na eerdere vertoningen van twee documentaires over Edgar Cairo en Frank Martinus Arion uit het drieluik van Cindy Kerseborn over Nederlandse schrijvers uit de West, nu het sluitstuk: de documentaire over de Surinaams-Nederlandse auteur Astrid H. Roemer (Paramaribo 1947): 'De wereld heeft gezicht verloren'. De premiere vindt plaats 7 december in het OBA-Theater in Amsterdam.

Astrid H. Roemer is een van de grote zwarte feministische vrouwen in Nederland. In de jaren ’70 kwam ze hier naartoe vanuit Suriname. Haar boeken, dichtbundels en toneelstukken kaartten schurende onderwerpen aan, zoals seksisme, discriminatie, racisme en homoseksualiteit.

'Met Suriname ben ik getrouwd Nederland is mijn minnaar met Afrika heb ik een homofiele relatie en met elk ander land ben ik geneigd slippertjes te maken' - Astrid H. Roemer

Geen enkele zwarte schrijver uit de koloniën heeft dit in Nederland zo scherp neergezet in literatuur. Roemer denkt niet in hokjes; de wereld is van ons allemaal. Haar thema’s zijn nu actueler dan ooit.

Centraal in deze film staat het leven en werk van Astrid H. Roemer, maatschappelijk zeer geëngageerd, leefde zij toch gedurende vijftien jaar in volstrekte verborgenheid en anonimiteit. Voor het eerst treedt zij nu weer in de openbaarheid. Het gaat in deze documentaire over de betekenis van het schrijversvak voor haar en de visie van anderen 2 daarop en over het taboe op de ‘decembermoorden’ op 8 december 1982 in Suriname.

Roemer beschreef een fictief westers tribunaal: alle grenzen dicht en de volkeren gaan met elkaar in conclaaf over de schuldvraag. In de documentaire wordt dit omgedraaid: Vier vrouwen - zwart en wit – discussiëren over deze schuldvraag in Rechtbank Den Haag.

Vijftien jaren lang trok Roemer rond met kat, laptop en rugzak. Niemand wist meer waar ze was. De film verhaalt van een fascinerende zoektocht naar een van de meest markante Caraïbisch Nederlandse schrijvers, die al die jaren bleek te werken aan het tweede deel van haar autobiografie, aan een libretto en een nieuwe roman.

De première begint om 20.00 uur (zaal open vanaf 19.30 uur) en vindt plaats in het Theater van ’t Woord van de Openbare Bibliotheek Amsterdam, Oosterdokskade 143, 1011 DL Amsterdam. Telefoon: 020 523 0900. 
Entree: Normaal €10, met OBA pas €5; met Stadspas €5; Studenten €5; wie zeker wil zijn van een plaats doet er goed aan tevoren te reserveren: http://oba.nl/activiteit.roemer.html 

Voor meer informatie over deze documentaire en de manifestatie Hommage aan Astrid H. Roemer kunt u contact opnemen met: Chantal Tjin, projectcoördinator (06 252 57 825) of Cindy Kerseborn, regisseur en initiatiefneemster (06 55376529). 

De film Astrid H. Roemer 'De wereld heeft gezicht verloren' en de manifestatie Hommage aan Astrid H. Roemer kwamen tot stand mede dankzij de financiële steun en medewerking van: 
Amsterdams Fonds voor de Kunst, CBK Amsterdam, De Groene Amsterdammer, De Gids-Literair Tijdschrift Gemeente Den Haag, Lirafonds, Mondriaanfonds, Letterenfonds, Prins Bernard Cultuurfonds, Stadsdeel Oost Gemeente Amsterdam, Stichting Democratie en Media en het VSB Fonds. Met dank aan: Theater van ’t Woord 0BA- Amsterdam, Rechtbank Den Haag, Het Compagnietheater, Werkgroep Caraïbische Letteren en het Karmelieten Klooster Gent. Speciale dank aan: schrijver Astrid H. Roemer. 

Open brief: 40e Srefidensi stedenbouwkundig masterplan

Er moet een Woningbouwfonds opgericht worden voor financiering sociale woningbouwsector 

Suriname, De Erven , Armoede; mensen tussen hun krotwoningen

Suriname, de erven, verpaupering; mensen tussen hun armoedige krotwoningen 


De erfenis van president Desi Bouterse. Alle koloniale krotten, bouwvallige gebouwen en huizen in Suriname moeten passé zijn, gesloopt en vervangen worden door nieuwbouwwoningen. 40e Srefidensi Masterplan; economisch perspectief, micro/macro bedrijvigheid, nieuwe huisbazen/woningverhuurders, werkgelegenheid, Woningbouwwet, nieuwbouw en sloopwerkzaamheden onbewoonbaar verklaarde koloniale bouwvallige krotwoningen (Bron foto)

In het kader van de 40e Srefidensiviering moet een studie gemaakt worden van een nationaal collectieve buurt/resort participatie stedenbouwkundig masterplan. Het masterplan wordt opgesteld voor sloopwerkzaamheden van onbewoonbaar verklaarde gebouwen, renovatiewerkzaamheden, het bouwen van nieuwbouwwoningen en herstructurering van een bewoond gebied in een stad, district, resort of dorp.

Middels het 40e Srefidensi stedenbouwkundig masterplan zullen in de eerste fase kleinschalige- en grootschalige stedenbouwkundige projecten voor een stad, district, ressort of dorp worden gemaakt. In het 40e Srefidensi masterplan wordt een kader geschept voor de vele onderdelen en (bouw)fasen waaruit het slopen en renoveren en het bouwproces bestaan en waarbij vele verschillende partijen betrokken zullen zijn. Met name de overheid, entrepreneurs, aannemers en werknemers, architecten, technische scholen c.q. de technische Universiteit, projectontwikkelaars, banken (geldschieters/financiers), verzekeraars, scouting en militaire afdeling Genie, et cetera.

Naast de stedenbouwkundige verkenningen bevat het 40e Srefidensi masterplan ook omschrijvingen van de functies die een gebied kan krijgen, onder andere betegelde/geasfalteerde wegen/straten/trottoirs, sloten, wonen en werken/woningbouw, scholen en bedrijfspanden. Daarnaast bevat het een globale inschatting van de financiële haalbaarheid en een inschatting van de invloed die een dergelijk plan zal hebben op de samenleving, bijvoorbeeld voor de gezondheid, patriottisme/solidariteit, sociale leefbaarheid, economie, werkgelegenheid, milieu en verkeer.

Middels de Woningbouwwet moet er een presidentiële commissie samengeteld worden die de inventarisatie van onbewoonbaar verklaarde koloniale/bouwvallige (krotten) woningen binnen een ressort moet coördineren. De krotten/bouwvallige woningen worden bij wet terstond afgekeurd en onbewoonbaar verklaard. Huiseigenaren, huisbazen, verhuurders van de afgekeurde bouwvallige huurhuizen/krotten krijgen van de overheid een bepaalde termijn waarin er begonnen moet worden met de financieringsaanvraag, sloopwerkzaamheden en het starten met de nieuwbouwwerkzaamheden. Wie geen gehoor geeft aan deze woningbouwwetten en regels, moet  rekenen op forse boetes. De verhuurders/huisbazen van de afgekeurde onbewoonbare (huurhuizen) krotwoningen of krottenwijken kunnen een financiering krijgen voor de sloopwerkzaamheden en het bouwen van degelijke nieuwbouwwoningen en bedrijfspanden binnen de maatstaven van de 21e eeuw. Het motto in de 21e eeuw is woning en werken. De huisbazen/verhuurders die niet met de ontwikkelingen van vernieuwing willen meegaan en geen financiering willen aanvragen voor de sloopwerkzaamheden van de afgekeurde onbewoonbare verklaarde bouwvallige woningen/gebouwen, kunnen hun huizen verkopen aan een van de gegadigde kapitaalkrachtigen.

Het is onder andere ook de bedoeling dat projectontwikkelaars en/of entrepreneurs, financiële (bank) instellingen (kapitaalkrachtigen) een hele buurt opkopen van de afgekeurde onbewoonbaar verklaarde huurwoningen. Het is de bedoeling dat er nieuwbouwwoningen voor in de plaats gebouwd komen. Alle opgekochte percelen worden dan verhoogd c.q. voorzien van een goed rioleringssysteem. De aanpak van een degelijk rioleringssysteem moet geschieden in samenwerking/samenspraak met de overheid. Ook (Staatsolie) de multinationals zouden hierin kunnen participeren om te investeren in de woningbouw.

De verschillende modellen van de koloniale krotten/bouwvallige huizen/gebouwen horen thuis in een openluchtmuseum. Ze zijn niet meer van deze tijd en niet geschikt voor de moderne, beschaafde mens van de 21e eeuw.

De sociale Woningbouwwet
De overheid/Woningbouwwet bepaalt de huurprijs of huurkoopprijs van de nieuwbouwwoningen. De huurprijs per woning is afhangen van het salaris/inkomen van de potentiële huurder. De overheid zal ook moeten overgaan tot het verlenen van subsidie aan sociaal zwakkeren. Kortom, alle nieuwbouwwoningen moeten voor iedere huurder betaalbaar zijn in de Surinaamse valuta-Srd voor de huurprijs/huurkoop. Er moet een sociale Woningbouwwet gemaakt worden om speculerende woeker huurprijzen te verbieden c.q. aan te pakken. De bewoners van een eigen bouwvallige krotwoning kunnen een beroep doen op het sociaal woningbouwfonds of gebruik maken van geldschieters/financiers/bankinstellingen voor de financiering van de sloopwerkzaamheden van hun onbewoonbaar verklaarde woning(en) en voor de bouw van de nieuwbouwwoning(en). Daarnaast krijgt hij de financieringsruimte van het sociaal woningbouwfonds of van een andere geldschieters/financiers/bankinstellingen, om op zijn perceel naast zijn eigen woning ook meerdere gebouwen te bouwen met de functie van huurwoningen en bedrijfsruimte. Zo genereert de nieuwe huisbaas zijn eigen inkomsten uit de woninghuur. Hier kan hij mede zijn financiering/hypotheek makkelijk aflossen.

Het 40eSrefidensi bouwkundige masterplan staat garant voor economische perspectief, degelijkheid, moraliteit, werkgelegenheid, arbeidsparticipatie, micro/macro ondernemingen, saamhorigheid, een nieuwbouwwoningaanbod/en bestrijding van verpaupering en bestrijding van gettovorming. Op dit moment heerst het juiste investeringsklimaat in Suriname, in het bijzonder. in (vastgoed/onroerende zaak) de woningbouw. Met name door de devaluatie van de Surinaamse munteenheid casu quo de hoge valuta koers Srd voor buitenlandse valuta. In troebel water is het goed vissen, a la China en Singapore in (crisis) moeilijke tijden, ten tijde van hun zwaar gedevalueerde munteenheid. China, Japan en Singapore waren voorheen landen met een zeer zwakke economie en een zwaar gedevalueerde munteenheid. Deze landen zijn heel sterk uit (de verpaupering) de as herrezen naar florerende moderne steden en bloeiende economieën. Als een munteenheid gedevalueerd is, kan op binnenlands/nationaal niveau nog altijd goed gescoord worden/goede zaken gedaan worden (met een stedenbouwkundig masterplan) in onroerend. Het is een gat in de markt voor (investeerders/entrepreneurs) kapitaalkrachtigen.

Roy Frits Lansdorf

Rechten van Surinaamse kinderen zijn verslechterd

Er is te weinig aandacht voor kinderrechten


'De rechten van het kind zijn de afgelopen jaren in Suriname en vooral in het afgelopen jaar', aldus Sharon Geerlings-Headley, docente Jeugd- en familierecht aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname vandaag, zondag 22 november 2015, in de Ware Tijd. 

Ze zegt voorts, dat het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties te maken heeft met bewustwording. 'Twintig jaar geleden wisten heel weinig mensen over kinderrechten. Op dat gebied is er meer progressie, maar meer bekendheid betekent niet dat de uitvoering van het Kinderrechtenverdrag verbeterd is.'

Het VN Kinderenrechtenverdrag bestond gisteren 26 jaar en Suriname ratificeerde het in 1993. Geerlings-Headley zegt, dat juist invulling geven aan de kinderrechten die de meeste aandacht genieten, zoals het recht om beschermd te worden tegen kindermishandeling en recht op onderwijs, achteruit zijn gegaan.

De docente ziet geen reden om dit jaar vlaggen op te hangen en ballonnen de lucht in te laten, terwijl er inhoudelijk niets is gedaan. In één adem zegt ze absoluut blij te zijn, dat de rechten zijn vastgelegd, maar dat is slechts het begin. De uitvoering laat op zich wachten.

'Er zijn wel mensen die hard trekken, maar we zijn er echt nog niet. Het ligt niet alleen aan de overheid, want die doet haar best, maar niet voldoende. Er zijn meerdere actoren die een bijdrage kunnen leveren, zoals in het gezin en op school'

Mathoera (VHP) vindt verklaring president Bouterse inzake Alcoa zwak

'Ik had verwacht dat Bouterse intentieverklaring nietig zou verklaren'

'Onderhandelingsteam onder leiding van Dilip Sardjoe heeft geen goede job verricht'
 
 
Het VHP-Assembleelid Krishna Hussainali-Mathoera vindt de verklaring van president Desi Bouterse in de kwestie Alcoa heel zwak. Het nationaal belang is niet gediend in het Memorandum of Understanding (MoU) met Alcoa. 'Ik had verwacht, dat na zoveel kritiek en commentaar, de president zou besluiten de minister van Natuurlijke Hulpbronnen de opdracht te geven om het document nietig te verklaren', zegt Mathoera vandaag, zondag 22 november 2015, op Starnieuws. De president heeft alleen gevraagd om de intentieverklaring als niet ingediend bij het parlement te beschouwen.

De president heeft donderdag het parlement in Comité Generaal toegesproken en zijn statement is door De Nationale Assemblee als nieuwsbericht uitgegeven. Mathoera verwijst naar de zinsnede 'Na rijp beraad heeft de regering besloten aan uw geacht college te vragen dit Memorandum of Understanding bij deze terug te nemen en hiermede de regering de gelegenheid geven te proberen nieuwe onderhandelingen te beginnen met de Alcoa (…)'.

Zij verwacht, dat de minister op grond van een bepaling in diezelfde intentieverklaring, de tegenpartij Alcoa meedeelt dat het document niet in kracht van gewijsde is. 'Suriname moet Alcoa erop wijzen dat de Brokopondo Overeenkomst tot 2033 geldig is. Alcoa kan niet eenzijdig bepalen en in september meedelen dat zij per 30 november 2015 de productie tot nul brengt.'

In de intentieverklaring staat volgens Mathoera maar één concrete afspraak (kernpunt 4). Hierin staat, dat Suriname en Alcoa akkoord gaan met de beëindiging van de Brokopondo Overeenkomst en overdracht van de Afobaka hydrocentrale op 31 december 2019. Door dit nu wederzijds overeen te komen, accepteert Suriname dat Alcoa weggaat, benadrukt zij. Dit zonder dat er enige consequentie vloeit uit het eerdere vertrek uit Suriname.

'En wat zal de status van de Brokopondo overeenkomst vanaf 30 november 2015 tot en met 2019 zijn, terwijl hun productie gestopt is en zij energie verkopen aan Suriname? Suriname verzwakt de eigen onderhandelingspositie tegenover de grote multinational.'

Mathoera vindt dat het presidentiële onderhandelingsteam, geleid door ondernemer Dilip Sardjoe, geen goede job heeft gedaan. De regering geeft dat nu zelf toe, door het MoU bij het parlement in te trekken, stelt zij. 'Er is niet het beste voor Suriname eruit gehaald.'

Dat de president heeft gezegd, dat de regering gaat proberen nieuwe onderhandelingen te beginnen, baart haar nog meer zorgen. 'Proberen? 30 November is over 8 dagen. Er is gelijk actie nodig.'

Naast het nietig verklaren van het MoU, moet Suriname aangeven dat Alcoa niet eenzijdig de fabriek kan sluiten. Suralco moet conform de Brokopondo Overeenkomst de werkzaamheden normaal voortzetten, terwijl er weer wordt onderhandeld, vindt zij. Suriname heeft zich vanaf 1958 aan alle verplichtingen gehouden. 'Als Alcoa op 30 november toch doorzet, handelt de multinational in strijd met de Brokopondo Overeenkomst en moeten wij als land arbitrage, zoals aangegeven in de overeenkomst, niet uitsluiten.'

Het Assembleelid heeft het onderhandelingsproces als in strijd met goed bestuur ervaren. Er is geen transparantie gegeven, geen nationale betrokkenheid geweest en geen verantwoording afgelegd over de besteding van middelen en ingehuurde expertise. 'Er is eerst gedeald buiten ons om en dan komt de regering enkele dagen voordat Alcoa wil ontmantelen, naar het parlement. Terwijl dit een nationale zaak betreft.' Zij ziet daarom, dat de regering heel snel in overleg met het parlement en andere deskundigen, nieuwe onderhandelingsdoelen en onderhandelingsstrategieën gaat formuleren en actie in het belang van de samenleving onderneemt.

'Suriname moet niet schromen om deskundigheid te bundelen en een team van experts te betrekken. Een adequate, nette en zakelijke afsluiting van de zo'n 100-jarige relatie met Alcoa is in het belang van beide partijen. De uitkomst van de onderhandeling moet tenminste duidelijkheid geven over de afvloeiing en gezondheidsregeling voor de arbeiders. Economische schadevergoeding voor Suriname, daar wij tot 2033 inkomstenderving krijgen en de directe overdracht van de Afobaka dam. En een gedetailleerd plan met een daaraan gekoppeld bedrag voor de rehabilitatie van de uitgemijnde gebieden en de fabriek na ontmanteling.'

Bij het milieuvraagstuk plaatst Mathoera een extra kanttekening: 'Alcoa kent eigen protocollen en standaarden. Suriname kent geen Milieuwet, dus op basis van welke wetgeving gaan zij handelen en doen wij de controle?'

Ministerie van Welzijn heeft speciaal opvangprogramma voor minder draagkrachtigen

Mensen met AOV ontvangen eenmalig Srd 50 extra en voedselloketten voor arme gezinnen

 
De bijstand voor minder draagkrachtigen in de huidige precaire financiële situatie heet SoZaNet. Dit houdt onder andere in, dat er voedselloketten komen voor arme gezinnen en dat er een eenmalige uitkering van Srd 50 op de Algemene Oudedagsvoorziening (AOV) van Srd 525 komt. SoZaNet werd gisteren door de minister van Welzijn Joan Dogojo tijdens een persconferentie van president Desi Bouterse aangekondigd. Het programma wordt in december ingevoerd. Dit bericht Starnieuws vandaag, zondag 22 november 2015.

Het ministerie richt zich op bijstand voor seniorenburgers, kinderen, personen met een beperking en zwakke huishoudens. Momenteel worden er gelden uitgekeerd aan meer dan 53.000 seniorenburgers en 41.000 kinderen, zei Dogojo.

SoZaNet is een aanvulling op de uitkeringen van deze groepen. Nieuwe meldingen van personen die risico lopen zullen 'vanuit de acute zorg op basis van de gestelde criteria beantwoord worden', sprak de bewindsvrouwe.

'Het kan niet zo zijn, dat je slechts een uitkering geeft terwijl de mensen in hun omstandigheden blijven. Daarom gaan wij de verschillende risicogroepen helpen uit het systeem te komen door hen te begeleiden en te coachen.' 

De wijkkantoren zullen ingezet worden om de voedselpakketten te verstrekken aan de zwakke gezinnen, zo liet Dogojo weten. 'We weten al welke huishoudens in aanmerking komen. In de strategische wijkkantoren zullen de voedselloketten staan.'

Twee verdachten van medicijnsmokkel in Nickerie gearresteerd

Zeven dozen medicijnen waarschijnlijk uit Guyana in beslag genomen


De politie van Nickerie heeft vrijdag, na een tip van een burger, twee verdachten in verzekering gesteld, omdat ze betrokken zouden zijn bij illegale handel in medicijnen. Hoofdinspecteur van politie Wiedjaikumar Oedit zegt vandaag, zondag 22 november 2015, in de Ware Tijd, dat onderzocht wordt waar de medicijnen vandaan komen. Bij de politie bestaat het vermoeden dat ze uit Guyana zijn gesmokkeld. 

De inspecteur zegt dat zeventien dozen van verschillende grootte met verschillende medicijnen in beslag zijn genomen.

Hoeveel ze waard zijn, is niet bekend. Uit voorlopig politieonderzoek is gebleken, dat de medicamenten werden afgeleverd op een adres op het Nationaal Project ten oosten van het centrum van Nieuw-Nickerie.

'We hebben zowel de bezorger als de opkoper in verzekering gesteld', zegt Oedit. Naar aanleiding van de medewerking vanuit de samenleving zegt hij: 'We hebben altijd gezegd, dat het bestrijden van criminaliteit niet een zaak is van de politie alleen, maar dat daarbij de hulp van de gemeenschap van eminent belang is. We werken alle tips nauwkeurig uit en gaan op een gegeven moment over tot de uitvoering.'

Smokkel baart de politie nog steeds zorgen. 'Iedereen weet dat de grenzen van Suriname wijd open zijn, vandaar dat wij het gevoel hebben dat men elke dag bezig is met smokkelpraktijken. Mensen maken er een gewoonte van om op die manier geld te verdienen. Weblijven de smokkel op onze manier bestrijden. We zullen zeker niet stilzitten.'

Vluchtelingencrisis en terreur centraal aan de tafel van 'Welgeïnformeerd' van Amsterdamse Radio Tamara

Panel spreekt met historicus Peter Meel over 40 jaar Srefidensi  


Het wekelijkse actualiteitenprogramma ’Welgeïnformeerd’ van de lokale Amsterdamse zender Radio Tamara heeft vanavond, zondag 22 november 2015, in het eerste uur van zes uur tot zeven uur, weer diverse interessante en vooral actuele wereldse gespreksonderwerpen:

* Aanslag op onze waarden? 
Na de aanslagen in Parijs verklaarden politici dat niets minder dan de westerse waarden en manier van leven zijn aangevallen.
Welke westerse waarden dan?
Zijn de aanslagen niet eerder een vergelding voor de Westerse bombardementen in Irak en Syrië?
IS heeft immers van meet af aan aangekondigd dat ze aanslagen zal plegen tegen landen die de beweging bombardeert. Waarom is het Westen verbijsterd dat er aanslagen binnen eigen grenzen worden gepleegd?
Zijn westerlingen behept met een privilege dat ze denken dat het slechte hen niet zal treffen? Inmiddels heeft de Veiligheidsraad van de VN een resolutie aangenomen die wereld oproept de strijd teen IS te verdubbelen. Dit is de volkenrechtelijke legitimatie waarop veel landen hebben gewacht. Hoe zal deze resolutie uitpakken?
Zijn de dagen van IS geteld?

* Vluchtelingencrisis in combinatie met terreur: Orbanisering van Europa 
In het huidige klimaat van angst en hysterie is het draagvlak voor de opvang van vluchtelingen zo goed als verdwenen. Onbedoeld hebben de aanslagen Europese politici een instrument in handen geschonken om de vluchtelingencrisis aan te pakken. Hoewel bewezen is dat Syrische vluchtelingen niet betrokken zijn bij de aanslagen, maken politici handig gebruik van de angsthysterie om -tot voor kort- ondenkbare maatregelen door te voeren met terreurbestrijding als (drog-)reden. De eerst verketterde Hongaarse premier Viktor Orban viert zijn triomf nu zijn verzet tegen vluchtelingen als voorbeeld dient voor leidende politici in Europa.
Een greep:
Nederland zet in op een mini-Shengen;
Balkanlanden laten alleen Syriërs toe;
vluchtelingen quota zijn van de baan;
het bouwen van hekken gaat versneld door.

De Duitse bondskanselier Merkel houdt zich opvallend stil.
Wat is er over van het verenigd Europa? De dood Europese integratie en samenwerking is het gevolg van een onverzoenbare tegenstrijdigheid. Het diep gevoeld besef van volkssoevereiniteit versus internationaal burgerschap. Burgers zijn tot de ontdekking gekomen dat ze niets meer te zeggen over de inrichting van hun eigen gemeenschap, Brussel legt alles op. Dit roept verzet op. De dood van de Europese samenwerking en integratie is een drietrapsraket. We zagen eerder dat het Griekse verzet tegen de draconische bezuinigingen de legitimiteit van Brussel zwaar op de proef stelde. Vervolgens keerde een groot deel van Europa zich tegen de ongelimiteerde toelating van vluchtelingen.
De laatste en fatale doodsteek zal komen van de populisten die anti-EU, -islam en -immigratie zijn. Te beginnen in Frankrijk, waar Marine Le Pen van het Front National waarschijnlijk tot president zal worden verkozen. Feitelijk is de EU in drie delen uiteengevallen: het rijke protestantse Noorden, het economisch zwakke zuiden en de voormalige communistische staten in Oost en Midden Europa. Nederland is vanaf 1 januari voorzitter van de EU. Moet Nederland inzetten op de reanimatie van de EU in zijn oude gedaante?

* Meer bevoegdheden veiligheidsdiensten
Na de aanslagen in Parijs is in Europa een ontwikkeling op gang gekomen die doet denken aan de VS na de aanslagen op de Twin Towers. Strenge anti-terreurwetgeving naar het voorbeeld van de Patriot Act doen vliegensvlug hun intrede in Europa. Is dit een hysterische overreactie? Immers, gebleken is dat niet door het gebrek aan wetgeving de aanslagen konden plaatsvinden maar door het niet samenwerken van veiligheidsdiensten.
Ondermijnen democratisch gekozen politici met dit soort wetgeving juist niet de democratie?
Wie beschermt de burger tegen de politiestaat? 

In het tweede uur van zeven uur tot acht uur weer actuele onderwerpen over Suriname en Surinamers:

Aandacht voor 40 jaar onafhankelijkheid Suriname. Het panel spreekt telefonisch met historicus Peter Meel die een biografie schreef over Henck Arron. Wat heeft de onafhankelijkheid Suriname gebracht? Is Suriname beter af dan op 25 november 1975? Moeten wij trots zijn op een onafhankelijkheid die de teloorgang van de democratische rechtsstaat heeft teweeggebracht en corrupt bestuur tot norm heeft verheven?

'Welgeïnformeerd' wordt vanavond gepresenteerd door Krishna Salikram. Het panel bestaat uit Wesley Amzand en Iwan Bottse.

Dit programma wordt vanavond (zondag 22 november 2015) tussen 22.00 uur en 24.00 uur ook uitgezonden in Amsterdam en omgeving via Salto, kanaal Caribbean FM, 105.5 kabel en 107.9 ether. Om 0.00 uur, dat is 20.00 uur Surinaamse tijd, volgt een herhaling van The Talk met Wayne Telgt. Online te beluisteren via www.radiotamara.com.

Hoefdraad is en minister van Financiën en governor van de Centrale Bank

President Bouterse: 'Hoefdraad nog niet ontslagen als governor Centrale Bank'President Desi Bouterse heeft gisteren tijdens zijn persconferentie gezegd, dat minister Gillmore Hoefdraad van Financiën formeel nog steeds niet is ontslagen als governor van de Centrale Bank van Suriname. Hij moet daarom nog heen er weer pendelen tussen de bank en het ministerie van Financiën.

Bouterse zei, dat de regering bezig is om na te gaan wie de nieuwe governor wordt. Er wordt gesproken met het bedrijfsleven, zei de president. 'Wij zijn met de hele gemeenschap bezig', sprak de president.

Na Hoefdraad moet een goed geaccepteerde monetaire autoriteit komen, stelde het staatshoofd. 'Nee hij heeft niet twee salarissen', antwoordde de president op een vraag van een van de aanwezige journalisten.

Vragen beantwoordend van het journaille, zei Hoefdraad dat het spaar- en stabiliteitsfonds nog zal komen. Indertijd is de ontwerpwet teruggenomen na discussies in De Nationale Assemblee. Volgend jaar zal dit in aangepaste vorm worden ingediend voor behandeling. Indien er een spaar- en stabilisatiefonds was, zou het de economische klappen die het land nu te incasseren heeft, kunnen opvangen.

Op de vraag over monetaire financiering door de Centrale Bank van Suriname, herhaalde Hoefdraad dat de Bankwet die ruimte biedt. Elke governor maakt hier gebruik van als de regering vraagt om financiering. Hij benadrukt dat de Bankwet die ruimte biedt. Er is al afgestemd met de president om de Bankwet aan te passen, waardoor alleen met toestemming van De Nationale Assemblee monetaire financiering kan plaatsvinden, zo bericht Starnieuws vandaag, zondag 22 november 2015.