donderdag 26 november 2015

Goudzoeker (32) dodelijk verongelukt in Roma Pit van Rosebel/IAmGold

Gavy Pryor komt in een draaiende crusher terecht en overlijdt ter plaatse


De 32-jarige goudzoeker Gavy Pryor is gisterochtend tijdens illegale werkzaamheden in de zogenoemde Roma Pit van Rosebel Gold Mines NV/IAmGold dodelijk verongelukt. Dit meldt de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vandaag, donderdag 26 november 2015.


Bij aankomst ter plekke vonden agenten uit Brokopondo, na een melding, het lichaam van de goudzoeker.

Uit het voorlopig politieonderzoek is gebleken, dat Gavy en zijn broer bezig waren te werken met een crusher. Op een bepaald moment moet Gavy zijn uitgegleden en in de draaiende crusher terecht zijn gekomen.

Gavy liep daarbij dusdanige verwondingen op, dat hij ter plaatse is overleden. Het lichaam werd na afstemming met een lid van het Openbaar Ministerie afgestaan aan de familie voor zijn begrafenis.

Meisje (12) overlijdt na val uit kofferbak rijdende auto

Politie onderzoekt toedracht van bizar 'ongeluk'


Een meisje van 12 jaar is vanavond, donderdag 26 november 2015, overleden nadat ze uit de kofferbak van een rijdende auto op de Rampersadweg in het ressort Santodorp was gevallen. Dit bericht Starnieuws. 

De politie is nog bezig met het onderzoek naar de toedracht van dit bizarre 'ongeluk'..

Vrouw (23) met staart pijlstaartrog (sparimakka) gestoken

Staart moet operatief uit lichaam worden verwijderd


De politie van Uitvlugt in Paramaribo kreeg vanmorgen, donderdag 26 november 2015,  melding van een vechtpartij te Flamboyantpark aan de Lalarookhweg. Bij aankomst troffen agenten het slachtoffer Astaria W. (23) aan, zo bericht de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname.

Volgens verklaring van het slachtoffer werd ze door ene Altagracia T. en Revelino I. (22) gestoken met een scherp voorwerp. Het motief is vooralsnog niet bekend. Het lukte de politie de verdachten kort daarna in de directe omgeving aan te houden.

De twee verklaarden het slachtoffer met de staart van een pijlstaartrog - sparimakka - te hebben gestoken. Vermoedelijk is de staart vast blijven zitten in het lichaam van het slachtoffer. Met een ambulance werd zij afgevoerd naar de afdeling Spoedeisende Hulp van een ziekenhuis, waar operatief ingrijpen noodzakelijk bleek te zijn.

Het slachtoffer is ter verpleging opgenomen in de ziekeninrichting. Revelino en Altagracia  zijn na overleg met een lid van het Openbaar Ministerie in verzekering gesteld.

Ter informatie:

19-Jarig meisje dood gevonden in goot langs Vredeslustweg 1

Half ontkleed meisje vermoedelijk door misdrijf om het leven gekomen

 
Het  lichaam van een meisje is vanmiddag, donderdag 26 november 2015, tegen half een door een voorbijganger aangetroffen in een goot langs de Vredeslustweg 1, een zijstraat van de Indira Gandhiweg. De politie zegt, zo schrijft de Ware Tijd Online, dat het om de 19-jarige Sharon C. gaat. Er zijn sterke vermoedens dat het om een misdrijf gaat. Volgens de politie was er vanochtend aangifte van vermissing gedaan door de ouders van het meisje.

Een buurtbewoonster zegt, dat de vader vanochtend in de omgeving op zoek was naar zijn dochter, die gisteravond niet thuis was gekomen. De vrouw ging korte tijd daarna naar een  winkel en bij terugkeer zag ze een drukte op de weg dicht bij haar woning. Ze nam een kijkje en herkende het 19-jarige vermiste meisje dat in de goot lag.

Toen de vader arriveerde, ongeveer tweehonderd meter van zijn woonadres, heeft ook hij meteen zijn dochter herkend.

Het meisje was half naakt en vertoonde tekenen van vermoedelijk een misdrijf. Een ingeschakelde arts stelde de dood vast. Het lichaam is in belang van het onderzoek in beslag genomen. De zaak is over gedragen aan de afdeling Kapitale Delicten binnen het Korps Politie Suriname.

Peuter van 1,5 jaar verdronken in Nickerie

Jongetje vermoedelijk op erf uitgegleden en in goot beland


Sherwin, een peuter van ongeveer anderhalf jaar, is vandaag, donderdag 26 november 2015, verdronken aan de Beatrixweg, Clarapolder, in het district Nickerie. Dit bericht Starnieuws.

Het jongetje speelde op het erf en moet op een onbewaakt moment zijn uitgegleden in een goot. De  gealarmeerde politie schakelde een arts in die de dood van de peuter heeft vastgesteld.

Het lichaampje van de peuter is overgebracht naar het mortuarium van het Drs. L. Mungra Streekziekenhuis Nickerie.

Gezondheidsassistenten Medische Zending in binnenland leggen werk neer

Assistenten in actie vanwege uitblijven toegezegde 5% loonsverhoging


Gezondheidsassistenten (gza’s) in het binnenland, werkzaam bij de Stichting Medische Zending (MZ) Primary Health Care Suriname, zijn vanaf vandaag, donderdag 26 november 2015, in actie, zo bericht het Dagblad Suriname. 

De assistenten staken vanwege het uitblijven van de door de directie beloofde 5% loonsverhoging deze maand.

De ruim 100 gezondheidswerkers, verspreid in het achterland van Suriname, zeggen pas weer aan de slag te zullen gaan, nadat hun geld is gestort.

Vernomen wordt, aldus het dagblad, dat ook de MZ-directie met de handen in het haar zit. De financiering van het loon geschiedt voornamelijk uit de jaarlijkse subsidie aan de Medische Zending vanuit de begroting van het ministerie van Volksgezondheid. Maar, vanuit de overheid is al bekendgemaakt, dat de storting van de subsidie per 1 januari 2016 mogelijk niet meer zal plaatsvinden, vanwege de slechte financiële situatie van het land.

Demissionair minister Palm op Curaçao neemt afscheid van zijn collega's

Tevreden Palm laat twee prioriteiten na voor zijn opvolger Rhuggenaath:

het toerisme masterplan en realisering van Damen Shipyard als strategisch partner droogdok


Demissionair minister van Economische Ontwikkeling Stanley Palm nam gisteren in de laatste reguliere Raad van Ministers afscheid van zijn collega’s. Palm kijkt tevreden terug op wat hij tijdens zijn bewind heeft bereikt. Aan zijn opvolger Eugene Rhuggenaath geeft hij twee prioriteiten mee: de implementatie van het toerisme-masterplan en tot een overeenkomst komen met Damen Shipyard als strategische partner van het droogdok. 'Het is belangrijk dat deze twee prioriteiten op korte termijn worden gerealiseerd. De basis is al gelegd.' Dit bericht de Amigoe vanmiddag, donderdag 26 november 2015.

Onder Palm zijn het nieuwe havenbeleid en het toerisme-masterplan tot stand gekomen.

'Met het masterplan voor toerisme ligt er een visie op tafel waar we de komende vijf jaar mee willen werken. Ik geloof in het masterplan. Daarmee kan per jaar 200 miljoen dollar extra worden opgebracht in het toerisme. Het toerisme is dé sector waar je in korte tijd meer arbeidsplaatsen kunt creëren', zegt Palm.

Ook heeft hij gewerkt aan regels voor de internationale visserij en transnationale educatie. Met de oprichting van Cinex (stichting Curaçao Investment & Export Development Foundation) wordt er gewerkt aan het aantrekken van investeerders en worden de mogelijkheden van export naar het buitenland verkend.

'Ook is onlangs de development bank opgericht. Ik heb gewerkt aan een beleid om onze economische structuur aantrekkelijk te maken voor investeringen. Je ziet niet direct het resultaat van dit beleid. Dat komt pas op de lange termijn.'

Het ministerie heeft onder Palm ook gewerkt aan een paar projecten, zoals het verhogen van de airlift naar Curaçao. 'Luchtvaartmaatschappijen als Jetblue, American Airlines en Air Berlin hebben hun vluchten uitgebreid. Verder hebben we Air Canada en WestJet naar Curaçao gehaald. Ook hebben we concrete plannen voor een tweede megapier uitgewerkt en wordt er aan de upgrade van de luchthaven gewerkt. De luchthaven moet comfortabel zijn. Het is de eerste impressie die een bezoeker van het land krijgt', zegt Palm.

Ook ligt er een initiatiefwet voor oprichting van een mededingingsautoriteit. 'Dit jaar nog zal die onder de nieuwe minister van Economische Ontwikkeling door het parlement worden goedgekeurd. Volgens mij wordt het op 7 december in het parlement behandeld. De initiatiefwet is heel erg belangrijk voor verbetering van de marktwerking. De bescherming van consumenten en ondernemers.'

'De regering had de moeilijke taak om de slechte financiële situatie van het land te verbeteren. Het kabinet heeft de uitdaging aangenomen en moest maatregelen nemen. Het waren geen makkelijke besluiten, maar ze waren noodzakelijk gezien de situatie waarin we ons bevonden. Iedereen moest inleveren om te zorgen dat de financiële situatie weer stabiel zou worden. Met veel eergevoel en tevredenheid heb ik het werk gedaan', zegt Palm. Na het vertrek van Marilyn Moses uit PAIS op 6 november is de PAR toegetreden tot de coalitie om de continuïteit in het bestuur van het land te waarborgen. Hierdoor moest PAIS de ministerpost van Economische Ontwikkeling aan de PAR afstaan. Maandag wordt Rhuggenaath ingezworen.

'Ik weet nog niet wat ik ga doen na mijn ministerschap. Per direct zal ik de Curaçao Scholarship Foundation helpen op vrijwillige basis. Met de stichting faciliteren we beurzen en begeleiding voor Curaçaose jongeren die in de regio willen gaan studeren. Onderwijs is belangrijk voor de vorming van competenties die nuttig zijn om Curaçao vooruit te helpen. Op eigen kracht heb ik onlangs beurzen binnengesleept voor jongeren die aan de University of Central Florida (UCF) en Florida International University (FIU) willen studeren. Daarmee besparen ze op het collegegeld. Daarmee ga ik door. Ik houd ervan om productief te zijn. Thuiszitten is niets voor mij. In januari zal ik de opties bekijken waarmee ik productief kan zijn.'

Vanavond vertelt Palm in een programma op CBA en TeleCuraçao over zijn successen. Het programma wordt na het nieuws uitgezonden.

Het is een rommeltje bij de uitbetaling van bus- en boothouders schoolvervoer

'We zien door de bomen het bos niet meer, dit is echt misselijk'


De wijze van uitbetaling van bus- en boothouders die leerlingen en leerkrachten vervoeren is voor de Organisatie van Bus- en Boothouders in Suriname (OBS) onoverzichtelijk. Sommige vervoerders die meerdere trajecten onderhouden zijn voor slechts enkele trajecten uitbetaald. Er zijn er ook die nog helemaal niets hebben ontvangen, maar er is ook een groep die volledig is uitbetaald, zo bericht de Ware Tijd vandaag, 26 november 2015.

'We zien door de bomen het bos niet meer en ik weet niet of het schoolvervoer donderdag gegarandeerd is. Dit is echt misselijk', zegt OBS-voorzitter Kenneth Themen, die verder zegt deze wijze van uitbetaling voor het eerst mee te maken.

Hij wijst erop, dat het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur gedaan heeft wat het moest doen, maar het ministerie van Financiën moet fiat geven aan de banken. Hij weet niet of dit intussen is gebeurd.

Antonius Pokie, OBS-regiocoördinator van Brokopondo, weet dat de vervoerders van dat gebied dinsdag tien procent hebben gekregen van wat ze te goed hebben. Zij hebben besloten vandaag het werk te hervatten in de hoop nog deze week de rest van het geld te krijgen. De drie boothouders en de ongeveer tien bushouders hadden het werk stilgelegd, omdat ze geen geld hebben om bijvoorbeeld brandstof te kopen.

Schoolhoofd Juliana Rodgers van de EBG-school Potribo in Commewijne en veel van haar leerkrachten hebben maandag en dinsdag de school niet bereikt. Ze werden met de bus wel gebracht van Paramaribo naar Meerzorg, maar de vervoerders die het verdere transport verzorgen hebben het laten afweten.

'Het is erg lastig omdat we achter raken met onze leerstof' We zullen bekijken hoe we de achterstand gaan inhalen', zegt Rodgers.

Verbazing bij de Ware Tijd over korte broeken in Congreshal tijdens buitengewone openbare vergadering Assemblee

Girjasing (VHP): 'Korte broeken werden toegelaten om een anders half lege zaal op te vullen'

Veel genodigden waren niet op komen dagen


Het is voor de Ware Tijd vandaag, donderdag 26 november 2015, voldoende reden om aandacht aan te besteden, de korte broeken tijdens de buitengewone openbare vergadering van De Nationale Assemblee gisteren in de Congreshal ter gelegenheid van de viering van 40e jaar Srefidensi. Diverse gasten waren gisteren aanwezig die zich kennelijk niet hadden gehouden aan de kledingvoorschriften, maar toch tot de vergadering waren toegelaten. 

Verschillende bezoekers waren van oordeel, althans volgens de Ware Tijd, dat door de hand te lichten met de kledingsvoorschriften werd getornd aan de waardigheid van de volksvertegenwoordiging en de plechtigheid van de bijeenkomst.

Een aantal mannen was gestoken in korte broek of okselmouwtrui, kleding waarin men normaal gesproken vergaderingen van het parlement niet binnenkomt. In de publieke uitnodiging voor de vergadering schreef de voorzitter van De Nationale Assemblee, dat bezoekers gekleed moesten zijn in 'donker kostuum, corresponderend tenue of nationale klederdracht'.

Voor journalisten golden de gebruikelijke kledingvoorschriften. 'Neemt u de kledingvoorschriften in acht. Jeans is NIET toegestaan', stond expliciet in de brief waarin media waren uitgenodigd.

Vooralsnog is onduidelijk waarom personen die niet voldeden aan de kledingvoorschriften tot de Congreshal werden toegelaten.

Het VHP-assembleelid Shailendra Girjasing vermoedt dat dit is gedaan om te voorkomen dat de vergadering werd gehouden met een half lege zaal. Hij vindt het ongehoord dat dit is gebeurd.

Op het tijdstip waarop de bijeenkomst zou beginnen was er weinig volk op de 'publieke tribune'. Ook zijn talrijke genodigden onder wie directeuren van departementen en staatsbedrijven, alsook andere genodigden niet komen opdagen. Hierdoor bleven veel van de stoelen met de bordjes 'gereserveerd' onbezet.

Girjasing vindt dat de vergadering gewoon in het parlement gehouden had moeten worden, waardoor kosten waren bespaard en het ook minder zou opvallen dat de belangstelling vanuit het publiek voor de bijeenkomst niet zo groot was als voorgaande jaren.

Nederland en Curaçao gaan mogelijk samenwerken aan kustversteviging met inheemse methoden

Minister Camelia-Römer overlegt tijdens klimaattop COP21 in Parijs met staatssecretaris Dijksma


Nederland en het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) gaan mogelijk met elkaar samenwerken om de kust te verstevigen met inheemse methoden zoals het planten van mangrovebossen. Dat heeft het ministerie van VVRP bekendgemaakt naar aanleiding van een gesprek dat minister Suzy Camelia-Römer voerde met minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu en staatssecretaris Sharon Dijksma. Dit meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 26 november 2015.

Nederland is internationaal bekend om de kennis over het water, de zee en bescherming tegen overstromingen. Het land biedt in dit kader hulp aan onder andere Miami, Cartagena, New Orleans, Sumatra en Bangladesh.

De bewindsvrouwen hebben ook gesproken over de oprichting van een kenniscentrum op het gebied van verkeer, transport en ruimtelijke planning.

Verder werd gesproken over een samenwerking tussen de meteorologische diensten van beiden landen. Camelia-Römer bezoekt over enkele dagen de klimaattop van de Verenigde Naties in Parijs. Zij zal daar verder overleggen met staatssecretaris Dijksma, die ook de conferentie bezoekt.

Oud-premier Asjes van Curaçao heeft nu zijn eigen partij Propósito pa Kòrsou ofwel Pro Kòrsou

Cliché klinkende doelstelling Pro Kòrsou 'het algemeen belang dienen'Ex-premier Ivar Asjes heeft onlangs zijn nieuwe partij ‘Propósito pa Kòrsou’, afgekort ‘Pro Kòrsou’, bij de notaris opgericht. Dat heeft de nieuwe partij in een persverklaring bekendgemaakt, aldus vandaag, 26 november 2015, het Antilliaans Dagblad.

Doelstelling van Pro Kòrsou is om het algemeen belang te dienen.

'Onze principes solidariteit, sociale rechtvaardigheid en deelname zijn verankerd in het betrekken van alle burgers, waarbij de ontwikkeling en het welzijn van onze samenleving altijd op de eerste plaats worden gezet. Dat betekent dat iedere burger van Curaçao gelijke kansen moet hebben zodat de burger en zijn of haar gezin een sociaaleconomische ontwikkeling heeft die een acceptabel en gezond bestaansniveau garandeert.'

De nieuwe partij doet aan de verkiezingen van 2016 mee.

De partij is een voorstander van een goede balans tussen een financieel-economische ontwikkeling en een sociaal-culturele, met speciale aandacht voor goed onderwijs, gezondheid, een gezond milieu, veiligheid en een optimale sociale zorg. Burgers hebben in de visie van de partij de plicht om hun verantwoordelijkheid te dragen en alle moeite te doen om hun levensniveau te verhogen.

Stichting Uniek Curaçao constateert illegale bouwactiviteiten bij Groot St. Joris

Toch bouwwerkzaamheden ondanks door overheid ingestelde bouwstop


Stichting Uniek Curaçao stelt dat er, ondanks een opgedragen bouwstop van de dienst Ruimtelijke Ontwikkeling en Planning (ROP), toch illegaal gebouwd wordt bij Groot St. Joris, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 26 november 2015 (zie foto - Bron: Uniek Curaçao).

'Het bewuste gebied is eigendom van de overheid en is conserveringsgebied, voor de bouw mogen geen vergunningen worden verleend en dat is ook niet gebeurd. Ondanks de bevolen bouwstop zijn er toch nieuwe bouwactiviteiten waargenomen', aldus de stichting.

Er zijn twee zuilen gezet bij de ingang, twee gebouwen zijn in een vergevorderd stadium en de fundering voor vier andere gebouwen is in voorbereiding, stelt Uniek Curaçao.

20-Jarige PCS-patiënt op verlof steekt vader en broer neer

Patiënt steekt zijn vader in de rug en een broer in gezicht, rug en een schouder


De 20-jarige Nasario L., die ondergebracht is in het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS) voor behandeling, mocht afgelopen weekend voor korte tijd naar huis. Thuis aangekomen, aan de Ballaweg in het politieressort Latour, ging hij, zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, donderdag 26 november 2015, echter meteen tekeer tegen zijn gezinsleden. 

Zijn vader en zijn broer probeerden Nasario nog tegen te houden en hem weer terug te brengen naar het PCS. Op een onbewaakt moment haalde de 20-jarige echter een mes van onder zijn hemd tevoorschijn en stak daarmee zijn vader drie keer in de rug. De broer kreeg ook steken te incasseren in het gezicht, zijn rug en rechterschouder.

De verwondingen van de broer zijn niet van ernstige aard. Hij werd na behandeling heengezonden, terwijl de vader ter observatie is opgenomen in een ziekenhuis.

De 20-jarige PCS-patiënt werd door een andere broer overgebracht naar het PCS. Het onderzoek in deze zaak duurt voort.

Vermoedelijk honderden mensen besmet met het zika-virus in Suriname

30 Procent van tot heden op zika onderzochte 100 mensen is positief

'Paniek moet je nooit hebben, het lichaam ruimt het virus vanzelf op'


Van de honderd mensen die tot nu toe getest zijn op het zika-virus is 30 procent positief getest. Dit zegt John Codrington, hoofd van het laboratorium van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), vandaag, donderdag 26 november 2015, in de Ware Tijd.

Codrington zegt, dat dit slechts het topje van de ijsberg is, omdat er vermoedelijk honderden gevallen zijn. Het virus is milder en daarom laten minder mensen zich testen. Begin van de maand waren nog slecht twee mensen positief getest. Codrington zegt dat er geen reden is tot paniek. 'Paniek moet je nooit hebben. Het lichaam ruimt het virus vanzelf op.'
Hij wijst erop dat de muskiet die het virus overbrengt actief is, dus iedereen die geprikt wordt loopt het risico besmet te raken. Codrington zegt verder, dat mensen niet bang hoeven te zijn en niet naar de dokter hoeven, omdat er geen medicijn tegen zika is. Hij benadrukt dat de patiënt wel genoeg moet rusten en voldoende water moet drinken.
Volgens de deskundige heeft het virus zijn piek nog niet bereikt. Die zal samenvallen met situaties die gunstig zijn voor de muskiet, zoals de regentijd en broedplaatsen. Hij zegt dat de mensen ook getest worden op chikungunya, maar er zijn hiervan bijna geen positieve gevallen. Het laatste was vorige maand. Het virus is wel aanwezig maar in veel mindere mate.

Richard Kalloe: 'Suriname had beter niet onafhankelijk moeten zijn'

'We waren en zijn niet rijp om Suriname tot ontwikkeling te brengen'
 
'Alles dat in de koloniale periode opgebouwd is is vernietigd, denk aan Wageningen en Moengo'


'Nederland heeft gemeend Suriname vanwege een aantal gronden onafhankelijkheid te verlenen. Alhoewel ik van mening was dat Suriname te zijner tijd onafhankelijk moest worden, was ik het dan nog eens met Jagernath Lachmon dat Suriname nog niet rijp was.' Dit zegt Richard Kalloe, die de onafhankelijkheid van Suriname ook van dichtbij heeft mogen meemaken, vandaag, donderdag 26 november 2015, in het Dagblad Suriname.

De mensen die vochten om het land onafhankelijk te krijgen, hadden volgens Kalloe het niveau niet om het land te leiden. 'Ze hadden geen kennis noch kunde om het land te leiden. Het enige wat ze konden, was goed Nederlands praten. Dat is tot de dag van vandaag nog een feit. We waren en zijn niet rijp om Suriname tot ontwikkeling te brengen. We zijn constant achteruit gegaan. Alles dat in de koloniale periode opgebouwd was, is vernietigd. Wageningen en Moengo zijn ghost towns. Paranam wordt straks ook een ghost town. Straks is geheel Suriname een ghost town', stelt Kalloe.

Volgens Kalloe wilde men alleen de pot van de ontwikkelingshulp hebben. De ontwikkelingshulp heeft volgens hem er ook toe bijgedragen dat Suriname in zulke grote problemen zit.

'Wil je uit deze crisis komen, zal je ook ons kiesstelsel moeten veranderen. Onder de huidige omstandigheden heeft geld stoppen in Suriname geen zin. Het is een wet van blijvende ellende met dit kiesstelsel', meent Kalloe.

Als het aan Kalloe lag, had Suriname beter niet onafhankelijk moeten zijn. 'We gaan van de ene crisis naar de andere. Alle natuurlijke hulpbronnen en de ontwikkelingshulp waarop men bouwde, zijn op. Men hoeft niet op Staatsolie te rekenen, omdat de olieprijzen internationaal nog verder zullen dalen. Nu zijn wij compleet aan de grond.' 

De onafhankelijkheid is een zaak geweest van de minderheid. Het is volgens Kalloe de meest ondemocratische beslissing die onder het koloniaal gezag genomen is.

'We zien ook dat Nederland die fout niet meer herhaald heeft op de Antillen. Daar zijn wel referendums gehouden. Voor de Antillen is Suriname per definitie een les geweest. In deze tijd kun je beter bij een groter geheel zitten, omdat je als klein land, vanwege al hetgeen er in deze wereld gebeurt, verloren bent. Suriname heeft geen bondgenoten op dit moment. Suriname heeft alleen relaties met drenkelingen. Ere wie eer toekomt. Lachmon had het goed ingezien', aldus Kalloe.

Twee mannen bij Clarasluis in Nickerie opgepakt voor smokkel tilapia's

Smokkelaars betalen boete om verdere vervolging te ontlopen


De politie van Nickerie heeft dinsdagmorgen rond zeven uur twee mannen aangehouden wegens de smokkel van tilapia’s naar Guyana. De mannen werden in twee afzonderlijke wagens aangehouden in de omgeving van de Clarasluis. Dit bericht het Dagblad Suriname vandaag, donderdag 26 november 2015.

In de ene wagen werden 11 emmers van elk 20 liter gevuld met tilapia’s aangetroffen en in de tweede wagen trof de politie 24 emmers met tilapia’s aan.

Na afstemming met een lid van het Openbaar Ministerie werd deze zaak buiten proces afgehandeld. De verdachten waren bereid de opgelegde boete te betalen. De smokkelaar met in zijn bezit 11 emmers met tilapia’s kreeg een boete van Srd 1.320 en aan de tweede verdachte werd een boete van Srd 9.850 opgelegd. Nadat de verdachten de boete hebben betaald, worden zij heengezonden.

Ter informatie: 
 

Binnenlandse Zaken wil Surinaamse vlag zien wapperen bij alle kantoren van Burgerzaken

'Nationalistisch gevoel moet versterkt worden om Suriname met liefde verder te ontwikkelen'

(Bron foto: ministerie van Binnenlandse Zaken)
 'Ik vind dat het niet kan, dat Surinamers niet eens weten welke kleuren onze vlag heeft'


Bij alle Bureaus voor Burgerzaken moet de Surinaamse vlag wapperen. Surinamers moeten in eenheid optrekken en meer vaderlandsliefde tonen. Het nationalistische gevoel moet sterker worden, zodat Suriname met liefde verder ontwikkeld kan worden. Dat vindt althans minister Mike Noersalim, zo bericht Starnieuws vandaag, donderdag 26 november 2015.

In verband met 40 jaar staatkundige onafhankelijkheid van Suriname, is de minister een vlaggenproject gestart. De aftrap werd gedaan te Meerzorg, Commewijne, waar voor het filiaal van het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) een vlaggenstok werd geplaatst en de vlag gehesen.

'Vroeger was het gebruikelijk om bij elk overheidskantoor een vlag te zien. Het is een hele tijd verwaterd en ik dacht het te herintroduceren', aldus de bewindsman. Hoe meer ontzag er wordt getoond voor de Surinaamse vlag, hoe meer vaderlandsliefde zal worden gepromoot, gelooft Noersalim.

De komende tijd zal de minister ervoor zorgen dat er bij alle kantoren van het ministerie een vlag staat.

'Nu, wanneer je langs de Oost-Westverbinding rijdt, voel je je trots wanneer je de vlag ziet.' Noersalim heeft gemerkt, dat jongeren én ouderen niet weten welke kleuren de Surinaamse vlag heeft en wat de vlag betekent. 'Ik vind dat het niet kan dat Surinamers dat niet eens weten. Hier moet verandering in komen.'

Surinaams Arbitrage Instituut krijgt nauwelijks zaken te behandelen

Sinds heractivering medio 2014 slechts vijf zaken behandeld...

 
Het Surinaams Arbitrage Instituut (SAI) snakt naar meer werk. Sinds de heractivering van het instituut in augustus 2014 heeft het nog geen vijf zaken behandeld. 'Wij hebben arbiters genoeg. Tot nu toe hebben wij er al zestig, die in staat zijn welke zaak dan ook te beslechten, opgeleid', zegt SAI-voorzitter Ferdinand Welzijn. Het instituut vierde maandag haar 61-jarig bestaan, aldus de Ware Tijd vandaag, donderdag 26 november 2015. 

Welzijn vermoedt, dat het instituut nog niet benaderd wordt, omdat rechtzoekenden het niet kennen. SAI zal zich in de komende tijd daarom 'opdringen' voor meer bekendheid om daardoor meer zaken in behandeling te kunnen nemen. In haar campagne zal het instituut zich vooral richten op advocaten, omdat zij vaak genoeg de juridische adviseurs zijn van bedrijven.
Joan Nibte, bestuurslid van de Orde van Advocaten, stelt, dat het proces van een arbitraal geding informeler is dan bij een gewone rechter. 'Het enige nadeel bij een arbitrage ten opzichte van een procedure bij de gewone rechter is, dat partijen de kosten van de arbiters zelf moeten betalen.' Rechters worden door de Staat betaald, zegt Nibte.
Een belangrijke voorwaarde voor bemiddeling door het Surinaams Arbitrage Instituut is dat beide partijen het daarover eens zijn. Ook stellen ze vooraf samen het geschil vast en de voorwaarden voor het proces. De hoogte van het tarief voor de bemiddeling is afhankelijk van de grootte van het belang.

Oud-rechter Shardapersad Gangaram Panday, één van de arbiters van SAI, zegt dat het instituut niet bevoegd is in alle contractuele conflicten te bemiddelen. Hij zei recentelijk een zaak te hebben afgerond, waarbij een opdrachtgever met een architect in conflict is geraakt over de betaling.

CLO-voorzitter wil geen procentuele verhoging ambtenarensalarissen

'Onderste lagen, die het minst verdienen, zullen er bekaaid vanaf komen'

CLO wil spoedig gesprek met minister van Binnenlandse Zaken

Hooghart haalt uit naar zijn C-47 collega Berenstein die politieke belangen zou behartigen


Ronald Hooghart, voorzitter van de Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO) en Assembleelid namens de NDP, is geen voorstander van een procentuele verhoging van het salaris van ambtenaren. Hij vindt, dat de onderste lagen die het minst verdienen, er bekaaid vanaf zullen komen. Hooghart zegt vandaag, donderdag 26 november 2015, op Starnieuws dat een gesprek is aangevraagd met de minister van Binnenlandse Zaken.

De CLO heeft minister Mike Noersalim gevraagd om op korte termijn ontvangen te worden om van gedachten te wisselen over de ontwikkelingen in het land. Hooghart beweert, dat de CLO haar verantwoordelijkheden kent. Hij stelt, dat anderen onder het mom van vakbeweging politieke munt willen slaan uit de situatie.

Hooghart is ook geen voorstander is van een zakenkabinet. Hij brengt in herinnering dat de Samenwerkende Organisaties in 1999 strijd hebben gevoerd. Politieke partijen, het bedrijfsleven en de vakbeweging hebben protesteerden destijds tegen het beleid van de regering-Wijdenbosch. Nadat toenmalig president Jules Wijdenbosch vervroegde verkiezingen had uitgeschreven, vergat de politiek dat toen ook een zakenkabinet zou worden gevormd.

De vakbondsleider vindt dat Robby Berenstein, voorzitter van C-47 en woordvoerder van RaVakSur (Raad van Vakcentrales in Suriname), politieke belangen zou behartigen. Over Wilgo Valies, voorzitter van de Bond van Leraren, zegt Hooghart dat hij de belangen van een kleine groep steeds naar voren schuift. De CLO-voorzitter vindt dat Berenstein niets te zoeken heeft als het gaat om salaris van ambtenaren. 'Laat hij betere salarissen voor de werkers bij het bedrijfsleven afdwingen.'

President Bouterse decoreert 89 oud-militairen

Gedecoreerden dienden van 1975 tot pensioen in Surinaamse Krijgsmacht

 
President Desi Bouterse heeft 89 oud-militairen gedecoreerd aan de vooravond van de herdenking van 40 jaar staatkundige onafhankelijkheid. Het gaat om militairen die vanaf 1975 tot aan hun pensionering deel hebben uitgemaakt van de toenmalige Surinaamse Krijgsmacht (SKM). In de jaren tachtig is de SKM omgedoopt in het huidige Surinaams Nationaal Leger (SNL).

Van de oudgedienden zijn dertien gedecoreerd tot ridder in de Ere Orde van de Palm onder wie Leendert de Jong, Bisnoepersad Doerga, Jan van Sinderen en Roelof Kamman. Tot officier in de Ere Orde van de Palm werden gedecoreerd Mohammed Alladin, Iwan Dijksteel, Errol Heidanus, Max de Rooy, Roy Martodikromo en zesentwintig anderen.

Elf oud-militairen, onder wie Ruben Silvin, Kenneth Slooten, Lloyd Esser en Humphrey Hasrat, zijn sinds dinsdagavond commandeur in de Ere Orde van de Palm. Vierentwintig oudgedienden van de SKM en later het SNL hebben de decoraties ontvangen van grootofficier in de Ere Orde van de Palm. Onder hen zijn Melvin Linscheer, Ronald Olfers, Henk Amstelveen, Stanley Joemman, Stephanus Dendoe, Ronny Benschop en Dhanoesdharie Nankoesingh, zo bericht Starnieuws donderdag 26 november 2015.

Fitch Ratings kritisch over devaluatie Surinaamse munt

'De druk op de staatskas zal afnemen'


De recentste devaluatie van de Surinaamse dollar (SRD) zal enkele positieve effecten hebben in het land. Maar er zijn ook risico’s waar rekening mee gehouden dient te worden. 'Hiermee zal de druk op de staatskas afnemen', concludeert de internationale economische waakhond, Fitch Ratings, in een dinsdag 24 november 2015 uitgegeven persbericht (zie onderaan), zo bericht de Ware Tijd donderdag 26 november.

De organisatie wijst op de fors gedaalde inkomsten van het land door de lage goud- en olieprijzen die de overheid parten spelen. Een ander voordeel van de devaluatie is dat er minder zal worden geïmporteerd, waardoor het land minder valuta zal verliezen aan buitenlandse goederen. Daarnaast zullen Surinaamse producenten/exporteurs op middellang termijn goedkoper kunnen exporteren, wat ze aantrekkelijker maakt voor buitenlandse afnemers.

'Exporten kunnen toenemen, terwijl importen met de devaluatie afnemen. Dit betekent minder druk op de deviezenreserves van het land en op de koersen', zegt Waddy Sowma, voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), in een reactie.

Hoewel er naar Srd 4 is gedevalueerd, hebben onder andere cambio's de ruimte om tot Srd 4.20 in valuta te handelen. Dit is volgens de Fitch een slimme zet, omdat de Centrale Bank van Suriname (CBvS) ook niet snel meer zal hoeven te interveniëren. Volgens Fitch vormt de fors gedaalde valutareserve van de CBvS, die van ruim 800 miljoen Amerikaanse dollar in 2011 naar 370 miljoen dollar is gegaan, nog altijd een risicofactor.

Sowma: 'De reserves zijn gedaald door jarenlange interventies van de moederbank om de koersen te stabiliseren. Maar, de lage reserves betekenen dat onze kracht om de nieuwe koersen te verdedigen en om speculaties tegen te gaan sterk is afgenomen.'

Fitch ziet wel een lichtpunt, namelijk dat de reserves in 2016 weer zullen toenemen wanneer de goudmijn van Surgold/Newmont in het Meriangebied in bedrijf gaat. De regering verwacht ook dat de valutamarkt zich verder zal stabiliseren het komend jaar, wanneer de olieraffinaderij van Staatsolie diesel en gasoline zal beginnen te leveren.

Voor wat de banken betreft, ziet Fitch ook risico's. Er worden nogal veel leningen in valuta verstrekt (35 procent van alle leningen), terwijl er meer in vreemd geld (55 procent van alle spaargelden) dan in Srd's wordt gespaard. Maar de financiële instellingen van Suriname hebben mogelijkheden om valuta in het buitenland aan te trekken, terwijl velen er ook valutategoeden hebben.

Fitch: Suriname Devaluation Can Aid Adjustment, Is Not Risk Free

Fitch Ratings-London/New York-24 November 2015: Suriname's currency devaluation will alleviate pressure on public finances stemming from lower commodity revenues and high pre-election spending, Fitch Ratings says. Greater exchange rate flexibility could also leave the sovereign better able to handle future external shocks, but execution risk is higher than in previous devaluations, as Suriname has largely exhausted its external buffers.

The Central Bank of Suriname said last week that it would devalue its currency by more than 20%. Maintaining the peg at 3.30 Surinamese dollars to the U.S. dollar in the face of falling gold and oil prices and a ballooning government deficit led reserves to shrink to $370 million, down from more than $800 million in 2011. The new peg will be set at 4.0 Surinamese dollars per U.S. dollar.

Depreciation should curb imports, narrowing the current account deficit (which we forecast at approximately 9% of GDP in 2015), and increase export competitiveness in the mid-term. The Central Bank made a similar magnitude devaluation in 2011, after that year's elections, as part of the authorities' efforts to restore macroeconomic stability. Inflationary pressures should be more moderate than in 2011, when average inflation more than doubled to 17.7%. The Central Bank has been tightening liquidity since 1Q15, and the authorities are reining in spending.

Banks may be exposed to some risk from the devaluation, through potentially weaker performance of foreign currency-denominated loans (which constitute 35% of private-sector credit) on their balance sheets, and high deposit dollarisation. Approximately 55% of bank deposits are in foreign currencies, and many transactions are denominated in U.S. dollars or Euros. However, there are some mitigants. Suriname's banks have net external assets (mainly short-term foreign currency holdings and deposits held in foreign financial institutions net of foreign liabilities) close to 11% of GDP (July 2015), which largely offset currency mismatch risk with residents. The Central Bank has also strengthened interbank liquidity and begun to address foreign currency credit risks in the financial system.

The Central Bank also announced a more flexible +/-5% target band for the Surinamese dollar.
This is a step toward greater exchange rate flexibility, which could reduce the need for intervention and pressure on reserves. The Surinamese dollar was trading at 4.25 to the U.S. dollar on the parallel market prior to the devaluation announcement. The public sector's external service debt ratios remain adequate, but international reserves have more than halved since the 2011 devaluation and have continued falling since May's general elections. Reserve liquidity will remain tight until the Merian gold mine commences production (slated for late 2016) and starts to generate export revenue.

We believe a credible fiscal policy response would help support the more flexible monetary regime. The government is mounting a sizable fiscal response (as it did in 2011), phasing out large electricity and water subsidies that totaled 4.3% of GDP last year and curtailing capex in the 2016 budget. It is targeting a 2%-3% of GDP deficit next year, which would ease the risk posed by limited domestic financing flexibility. The revised government deficit is estimated at close to 9% of GDP in 2015.

Politie geeft camerabeelden vrij van diefstal bij warenhuis Kirpalani

Kirpalani: 'Er zijn bruikbare tips uit samenleving binnengekomen'

 
Het Korps Politie Suriname heeft camerabeelden vrijgegeven van de inbraak op 12 oktober in  Kirpalani aan de Domineestraat in het centrum van Paramaribo. Tot nu toe is één persoon aangehouden in deze zaak waarbij Srd 4 miljoen en grote bedragen in Amerikaanse dollars werden buitgemaakt. De aangehouden verdachte is oud-medewerker van het bedrijf en was opgevallen, omdat hij plotseling grote uitgaven deed.

Directeur Vijay Kirpalani zegt vandaag, donderdag 26 november 2015, op Starnieuws dat er bruikbare tips binnengekomen zijn uit de samenleving. Hij hoopt het geld dat buitgemaakt is terug te vinden. Voor de gouden tip heeft het bedrijf Srd 100.000 uitgeloofd.


De personen die betrokken zijn bij deze diefstal waren gemaskerd en zijn op de camerabeelden vastgelegd. Aan het publiek wordt gevraagd om medewerking te verlenen bij de aanhouding van deze daders. Op de camerabeelden is ook te zien, dat de bewaker van Kirpalani in gesprek is met een manspersoon met een lichtkleurige rugtas. Informatie die kan leiden tot het achterhalen van de identiteit van de persoon wordt ook gevraagd.

Eenieder die één of meerdere van de daders herkent of informatie bezit over de inbraak, die in het belang kan zijn van het politioneel onderzoek, wordt gevraagd contact op te nemen op de hotline 472855 van Kirpalani holding.

Somohardjo (PL) blikt in Srefidensi-toespraak verbitterd terug op 40 jaar onafhankelijkheid

'Suriname werd geen eerste Dubai, maar een tweede Haïti'


Pertjajah Luhur-voorzitter en -Assembleelid Paul Somohardjo kwam gisteren, tijdens de bijzondere openbare vergadering van De Nationale Assemblee in de Congreshal ter ere van 40 jaar Srefidensi-viering, niet verder dan een verbitterde toespraak over Surinames onafhankelijkheid. De staatkundige onafhankelijkheid kwam onvoorbereid en door verraad. Dit schrijft de Ware Tijd vandaag, donderdag 26 november 2015.

Nederland zou mede schuldig zijn aan de huidige malaise in het land door Somohardjo's voorstellen als parlementariër in 1975 af te wijzen.

Somohardjo somde in zijn toespraak voornamelijk zaken op die de afgelopen veertig jaar verkeerd zijn gegaan onder regeringen waarin NDP-gelieerden de dienst uitmaakten. De positieve zaken waren volgens hem slechts op het conto van regeringen waar hij deel van uitmaakte. In plaats van, dat Suriname met al zijn natuurlijke hulpbronnen het 'eerste Dubai' werd, werd het land een 'tweede Haïti'.

Somohardjo gaf geen gehoor aan aanmaningen van Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons om over te gaan tot zijn felicitaties, waardoor op een gegeven moment zijn microfoon door de voorzitter werd uitgeschakeld. Alle fractievoorzitters kregen drie minuten de tijd om hun felicitaties uit te spreken.

Waar hij in verbittering bleef steken in het verleden, kijkt de Nederlandse ambassadeur Ernst Noorman juist vol goede hoop naar de toekomst, aldus de Ware Tijd.

De hechte banden tussen Suriname en Nederland zullen blijven, merkte de diplomaat op. 'Wij beschouwen de twee landen dus nog steeds als onlosmakelijk met elkaar verbonden', zei hij. Op economisch gebied kan het Nederlandse bedrijfsleven de komende periode een belangrijke rol spelen, waardoor de economische basis van het land wordt verbreed en gediversifieerd. Zo blijft het land ook afhankelijk van enkele internationaal belangrijke grondstoffen. Op politiek gebied zal Nederland zich blijven inzetten voor een stabiele relatie tussen Paramaribo en Den Haag.

President Bouterse: 'We hebben mooie dingen gedaan met weinig geld, alles is perfect gelopen'

Nederlandse parachutist maakt onfortuinlijke, harde, landing op Onafhankelijkheids- plein

Bouterse: 'Hij maakt het goed' - Dag eerder werden de 7 parachutisten benoemd tot Ridder in de Ere Orde van de Palm


De viering van veertig jaar Srefidensi is perfect geweest, constateert president Desi Bouterse, zo schrijft Starnieuws vandaag, donderdag 26 november 2015. 'We hebben mooie dingen gedaan met weinig geld, alles is perfect gelopen. Het was heel leuk, we hebben een clown gehad in de Assemblee die het ons gezellig heeft gemaakt.' Met de laatste opmerking doelde hij zeer waarschijnlijk op Pertjajah Luhur-voorzitter en -Assembleelid Paul Somohardjo die eerder op de dag tijdens een speciale openbare vergadering van het parlement in de Congreshal op de hem bekende wijze zijn zogenoemde felicitatieboodschap uitsprak. 


Bouterse liet 's avonds tijdens de volksreceptie weten, dat de parachutist, die te hard was geland op het Onafhankelijkheidsplein, het goed maakte. De man bleef nadat hij was geland enige tijd op zijn buik op de grond liggen. Bouterse verliet zijn plaats op de eretribune om de parachutist toe te spreken die ondertussen op een brancard gelegd was. Volgens de eerste bevindingen had hij geen kneuzingen opgelopen. Hij werd vervoerd naar een ziekenhuis. Een dag eerder was de groep Nederlandse parachutisten, die al enkele jaren de luchtshow op Srefidensi verzorgt, door de president gedecoreerd. Ze werden benoemd tot Ridder in de Ere Orde van de Palm.

De volksreceptie werd anders dan voorgaande jaren in het paleis gehouden. De wacht moest enkele gasten teleurstellen, omdat zij zich niet hadden gehouden aan de voorschriften van ‘nette’ kleding.

De gasten werden door president Bouterse, de First Lady en vicepresident Ashwin Adhin en zijn echtgenote in de lobby ontvangen. Bouterse was, aldus Starnieuws, blij met het bezoek 'want mi ben yere tak’ sma no bo’ kon'.

Onder een grote tent in de tuin van het paleis werd veertig jaar Srefidensi feestelijk afgesloten.