zaterdag 28 november 2015

3-Jarige peuter aan brandwonden overleden in AZP

Peuter speelt met vuur waardoor matras vlam vat


De 3-jarige Osewa M. is vandaag, zaterdag 28 november 2015, overleden aan brandwonden die hij opliep. De peuter speelde in een woning aan de Pandiet Ramsoebhagweg te Nieuwe Grond met vuur waardoor een matras vlam vatte, aldus Starnieuws.

Toen de jongen ontdekt werd, werd hij meteen met een ambulance vervoerd naar de afdeling Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Daar overleed de peuter.

Hechtenis verdachten in 'Baywatch' 'Kustwacht'-zaak Curaçao met 8 dagen verlengd


Verdachten langer vast vanwege nader onderzoek


De hechtenis van de woensdag aangehouden verdachten in de zaak ‘Baywatch’ is gisteren door het Openbaar Ministerie (OM) met acht dagen verlengd. Dit in verband met nader onderzoek. Het gaat om de zeven personen T.N.S.R. (29), N.F.T.R (21), W.A.W. (34), O.E.S. (32), R.H.E.F. (32), Z.S.H.D. (29) en M.P.B. (31), zo bericht de Amigoe vandaag, zaterdag 28 november 2015.
 
De verlenging vond plaats nadat de rechter-commissaris de hechtenis van de zeven personen had getoetst. Zij worden verdacht van fraude, witwassen en het overtreden van de Opiumwet.

Onder de verdachten zijn drie medewerkers en een ex-medewerker van de Kustwacht.

Het onderzoek startte afgelopen mei, toen de directie van de Kustwacht zelf bij het OM meldde enkele werknemers te verdenken van strafbare handelingen. Demissionair minister van Justitie Nelson Navarro (Pais) meldde woensdag, dat de Kustwachtmedewerkers op non-actief zouden worden gezet, en dat daarna de ontslagprocedure zou starten.

Op Curaçao heerst code rood voor zware onweersbuien

Verschillende delen eiland door noodweer enige tijd zonder stroom


De Meteo op Curaçao heeft vanochtend, zaterdag 28 november 2015, vlak voor tienen in een speciaal bulletin aangegeven, dat uit radarbeelden en satellietfoto’s blijkt dat er ‘zware onweersbuien’ dreigen en dat daarom de ‘code rood’ is uitgegeven. Menig eilandbewoner had op dat moment al te maken met de gevolgen van zware onweersbuien, aangezien er op verschillende delen van het eiland sprake was van stroomuitval. Bándabou had te kampen met hevige, aanhoudende regenval, aldus de Amigoe. Vlak voor het ter perse gaan van de Amigoe gold nog steeds code rood. (Bron foto's: Curacao Chronicle) 
 
Door blikseminslag bij de BOO-energiecentrale kon er minder energie worden geleverd aan Aqualectra. Hierdoor werd het nutsbedrijf genoodzaakt om te schakelen, waarna geleidelijk de stroomvoorziening weer opgebouwd kon worden. Het voornoemde werd door zowel Aqualectra-woordvoerder Sharo Bikker als de woordvoerder van de Isla-raffinaderij Kenneth Gijsbertha bevestigd. Laatstgenoemde liet omstreeks kwart voor tien weten dat er ‘gelukkig geen blikseminslag op het Isla-terrein heeft plaatsgevonden’, waarna hij vervolgde: 'Bij de BOO is door blikseminslag een compressor uitgevallen, waardoor de druk afnam en vervolgens ook een boiler uitviel. Hierdoor kon er slechts verminderd stoom aan de raffinaderij worden geleverd, waardoor wij een viertal smeerolie-units/installaties uit voorzorg zelf hebben stilgelegd en de overige installaties met een verlaagde productie door hebben laten draaien. Gelukkig was er geen sprake van een ‘unplanned shutdown’. Dit omdat de BOO ervoor heeft gekozen de energielevering aan Aqualectra te minderen opdat de raffinaderij nog voldoende stoom kon krijgen.'

Zoals bekend kan er explosiegevaar ontstaan als de raffinaderij tot een abrupte stilstand komt door gebrek aan energievoorziening. De raffinaderij is afhankelijk van de BOO-energiecentrale voor de levering van stoom, stroom en water. Het alarm dat vanochtend door blikseminslag op het industriegebied klonk, was voor omwonenden en passerende automobilisten op de Julianabrug goed te horen.

De Meteorologische Dienst Curaçao geeft uitleg over de oorzaak van deze onweersbuien: 'Vanmorgen trok een onweersbui-complex over ons eiland heen, dat werd veroorzaakt door een storing boven het midden van het Caribisch Gebied. Deze buien-cluster veroorzaakt de zware buien met onweer, waarbij het zwaarste gedeelte over Bándabou trok. De verwachting is dat we in de middag nog onder invloed blijven van dit onweersgebied, maar de kans op buien gedurende de vroege avond daalt. Verder zal de storing ervoor zorgen dat we van tijd tot tijd, de komende 24 uur, nog enkele verspreide buien zullen krijgen boven Curaçao en Bonaire.'

Bij het instellen van de ‘code rood’ waarschuwde de Meteo ook duidelijk ‘voor zware regenval, voornamelijk voor Bándabou’.

De Amigoe-correspondente voor Bándabou, Xavora van der Biest, bevestigde omstreeks elf uur dat dit deel van het eiland te maken had met aanhoudende hevige regenval. Op de vlakte van San Pedro begon het al om zeven uur vanochtend te regenen. 'Zo vormden zich door regen bij de rotsen van de vlakte van San Pedro zelfs watervallen. Uit een verslag van een bewoonster van dit gebied blijkt dat zij dit ‘al zeker 30 jaar niet meer had meegemaakt', aldus Van der Biest.

In een update omstreeks een uur vanmiddag gaf zij aan aan, dat de hevigheid van de regen ‘ietwat was afgenomen’. De inwoners van het vissersdorpje Boca Samí moesten zich vanochtend al wadend door het regenwater een weg banen. De Meteo waarschuwde in de ochtenduren dan ook voor ‘zware regenval, die plaatselijk tot overstromingen en/of kleine aardverschuivingen kan leiden, krachtige winden die voor significante schade langs hun pad kunnen zorgen en frequente bliksem’.

De Meteo raadt bewoners aan om voorzorgsmaatregelen te nemen.

'Bescherm uw huisdieren, blijf binnenshuis en vermijd kleine schuren en vrijstaande bomen. Vermijd het gebruik van elektrische apparatuur tijdens een onweersbui en haal de stekker ervan uit het stopcontact. Gebruik de (vaste) telefoon alleen in noodgevallen. Vermijd ondergelopen wegen. Ga niet buitengaats in boten varen en maak uw vaartuig goed vast.'

De prognose voor vandaag is dat er sprake zal zijn van ‘zwaar tot geheel bewolkte omstandigheden met enkele verspreide buien’. Voornamelijk vanmiddag is er nog kans op een plaatselijk zware bui met onweer. De wind zal matig zijn en uit oostelijke richting komen met windkracht 3 tot 4 (12 tot 30 km/uur). Voornamelijk overdag en gedurende een bui kan de wind af en toe vrij krachtig tot mogelijk krachtig zijn en windkracht 5 tot 6 (31 tot 50 km/uur) bereiken.'

De zeecondities voor vandaag worden door de Meteo over het algemeen als matig omschreven, met golfhoogtes tussen de een en twee meter.

Vrouw (23) bewerkt haar 9-jarige dochter met hete deksel van pan

Meisje loopt 2e graads brandwonden op aan schouder, arm en nek


De 23-jarige Milka B., moeder van Mirelsja B. (9), is donderdag door de politie van het ressort Nieuwe Grond in verzekering gesteld. Zij zou haar dochtertje maandag met een heet deksel hebben bewerkt waardoor het kind 2e graads brandwonden heeft opgelopen aan een schouder, arm en nek, zo bericht de Ware Tijd vandaag, zaterdag 28 november 2015.

De Ware Tijd bericht te hebben vernomen, dat de moeder uit boosheid moet hebben gehandeld, omdat haar dochtertje geen vaat had gewassen. De moeder, die rijst aan te koken was, pakte het hete deksel en bewerkte haar dochtertje er vervolgens enkele malen mee.

Vernomen is verder, aldus de krant, dat de moeder de verwondingen probeerde te behandelen met huismiddeltjes, maar dat mocht niet baten. De buren sloegen alarm bij de politie waarna de moeder werd aangehouden. De politie van Nieuwe Grond heeft de zaak in onderzoek

15-Jarige jongen verdrinkt in kreek te Goejaba

Jongen ontsnapt op kostgrond aan aandacht van zijn opa


De 15-jarige Melvilio Tiopo is afgelopen maandag verdronken in een een kreek in het dorp Goejaba, district Sipaliwini. Dit meldt de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vandaag, zaterdag 28 november 2015.

Melvilio was maandag samen met zijn grootvader naar zijn kostgrond vertrokken. De grootvader zei dat hij op een bepaald moment een dutje nam. Toen hij wakker werd was zijn kleinzoon nergens te bekennen. Een zoekactie in de directe omgeving leverde niets op.

De opa stelde vervolgens andere dorpsbewoners op de hoogte van de vermissing van zijn kleinzoon. Bij een zoekactie die werd ondernomen werd het lichaam van de jongen woensdag in een kreek gevonden. De kreek ligt enkele kilometers verwijderd van de kostgrond. Zijn korte broek en t-shirt lagen op een steen naast de kreek.

Het vermoeden bestaat dat Melvilio, die enigszins zwakzinnig is, bij het zien van de kreek is gaan zwemmen.

Grimmige sfeer bij intocht Sinterklaas en Zwarte Pieten in wijk Reigersbos, Amsterdam

Anti Zwarte Piet-demonstranten verstoren kinderfeest

(Bron foto: RTV NH/Herma Bruyn)

De intocht van Sinterklaas in de Amsterdamse wijk Reigersbos is vandaag, zaterdag 28 november 2015, rumoerig verlopen. 
 
De politie kwam eraan te pas toen anti Zwarte Piet-demonstranten met borden en banners kwamen actievoeren bij de aankomst van de sint, meldt de Amsterdamse zender AT5.

Toen de actievoerders te dicht bij de kinderen dreigden te komen, greep de politie in om de situatie te sussen. Volgens de politie is er niemand opgepakt en is het inmiddels weer rustig.

Statencommissie bespreekt 1 december situatie Fundashon Prevenshon

Continuïteit werkzaamheden in toekomst zal aan de orde komen


De situatie van het screeningscentrum voor borst- en baarmoederhalskanker, Fundashon Prevenshon, wordt dinsdag 1 december besproken in de commissie Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) van de Staten. Fundashon Prevenshon is daar zelf ook bij uitgenodigd. Dat blijkt uit een schrijven naar de Staten waarin wordt meegedeeld, dat er in de commissie met de stichting gesproken zal worden over ‘de continuïteit van de werkzaamheden in de toekomst’. Dit bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 28 november 2015.

De stichting Fundashon Prevenshon heeft al vaker aan de bel getrokken om zich te verzekeren van financiering in 2016 en stuurde op 27 oktober een brief naar de Staten met het verzoek tot een onderhoud op 30 november of 1 december. Daar is nu dus gehoor aan gegeven.

In de brief van oktober schrijft de stichting dat het voortbestaan onzeker is omdat er maar geen formeel antwoord komt van de (inmiddels ex-)minister, Ben Whiteman (PS). In een onlangs gevoerde openbare Statenvergadering heeft Whiteman te kennen gegeven dat de stichting op z’n vroegst pas in het eerste kwartaal van 2016 duidelijkheid kan krijgen over de vorm waarin hulp geboden kan worden. Hij beriep zich op het feit dat het een private entiteit is en dat sommige taken ook door anderen, zoals huisartsen, overgenomen kunnen worden, zoals het eerste borstonderzoek en de paptest. Ook wilde de minister onderzoeken of verschillende preventiediensten bij elkaar gebracht kunnen worden zoals de afdeling epidemiologie en het Volksgezondheidsinstituut Curaçao (VIC).

De stichting stelt dat de GMN-minister eerder, in februari van dit jaar, de toezegging deed om om de tafel te zitten ten aanzien van de overdracht en het overnemen van de kosten.

Het centrum draaide tot nu toe vijf jaar lang op basis van particuliere steun, maar het geld is nu op. De stichting controleert maandelijks 800 vrouwen preventief. Er worden vele kosten mee uitgespaard, omdat borst- en baarmoederhalskanker, goed te behandelen zijn wanneer ze in een vroeg stadium ontdekt worden.

In de commissie zitten voorzitter Melvin Cijntje (PS), plaatsvervangend voorzitter Humphrey Davelaar (PNP) en de onafhankelijke Statenleden Marilyn Moses, Glenn Sulvaran en Omayra Leeflang, Jacinta Constancia (MFK), Armin Konket (PAR) en Hensley Koeiman (MAN).

Nieuwe Surinaamse webwinkel vito.sr online


Vito hoopt Surinaamse producten snel wereldwijd te kunnen leveren

 
Er wordt gewerkt aan een nationaal internetplatform om onder andere Surinaamse producten versneld over de hele de wereld te kunnen leveren. Het gaat om de vito.sr website die in een proeffase verkeert, aldus de Ware Tijd vandaag, zaterdag 28 november 2015.

'Er zitten verschillende mensen in zowel Suriname als het buitenland in de keten. We hebben Surpost en transportbedrijven, maar ook wereldbekende organisaties als Amazon.com en Alibaba', zegt Ronny Thakoersing, directeur van vito.sr. De bedoeling is om te werken conform de standaarden van organisaties als Amazon, Alibaba en creditcardbedrijven als Visa en PayPal. Het verschil is, dat vito.sr zich voornamelijk zal richten op de versnelde verkoop en levering van Surinaamse producten in binnen- en buitenland.

Er moet nog wel veel werk worden verzet, beginnende bij de Surinaamse ondernemers, zegt de Vito-directeur. 'Surinaamse producenten moeten afstappen van het systeem waar ze eerst hun klanten willen beoordelen alvorens hun prijzen te bepalen. Als de klant goed in de centjes lijkt te zitten, krijgt hij een veel hogere prijs dan de gewone man. En dat kan niet in een moderne wereld van e-commerce. Je moet gewoon je prijs bepalen en focussen op de productie en kwaliteit.'

Ook minister Sieglien Burleson van Handel en Industrie gaf aan, dat Surinaamse ondernemers eerder elkaar bestrijden om voordeel op de Surinaamse markt te halen. 'Kruimels', noemt zij dat, terwijl ze daarmee de 'koek', export naar het buitenland, aan zich voorbij laten gaan. Als bestellingen van overal ter wereld beginnen binnen te stromen via vito.sr, dan zullen ze alleen kunnen worden afgehandeld als er wordt samengewerkt.

De bewindsvrouwe roept ondernemers op om de krachten te bundelen met het oog op de export: 'Niet iedereen hoeft cassave te planten, te verwerken, verpakken en verkopen. Sommigen moeten zich richten op het planten, anderen op de verwerking, terwijl iemand zich richt op verpakkingen, terwijl de verkoop en distributie worden overgelaten aan organisaties als Vito.'

Overigens heeft de website van Vito geen enkel Surinaams 'tintje'. Zelfs een vlag of wapen is nergens te bespeuren. Wil je Surinaamse producten via het wereldwijde web aan de man of vrouw brengen, dan zul je toch ook Suriname willen uitdragen....

(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd)

Surinaamse kustvissen en ongewervelden op posterformaat

Belgisch instituut ILVO legt fotoverzameling aan van exotische vissen en ongewervelden in kustwateren Guianas


Het ILVO (Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek) in Vlaanderen finaliseert binnenkort een doctoraatsonderzoek naar het mariene ecosysteem in Suriname. Dit bericht de website visserijnieuws.punt.nl vandaag, zaterdag 28 november 2015, naar aanleiding van een persbericht van ILVO van 20 november.

In de marge van dit onderzoek is een fotografische verzameling van de exotische vissen en ongewervelden aangelegd.

Die foto’s zijn samengebracht op twee aantrekkelijke wetenschappelijke posters.Bedoeling van het onderzoeksproject in Suriname is te evalueren hoe duurzaam de MSC-gecertificeerde visserij op Atlantische seabob garnalen (Xiphopenaeus kroyeri) in de lokale kustzone in werkelijkheid is.

Met een commerciële vissersboot zijn ter plaatse onder meer biologische data verzameld (densiteit, biomassa, grootte, diversiteit) van zowel de garnalen, het benthos (en mogelijke andere prooigroepen) als de bijvangst (voornamelijk vissen) op vijftien locaties langsheen drie transecten in de kustzone van Suriname.

Via maag- en vetzuuranalyses is geïnventariseerd wat het voedsel is van de seabob garnaal en van de potentiële predatoren (vooral vissen). In tweede instantie is de visserijdruk bepaald en de rol van seabob garnaal als voedselbron en predator in het ecosysteem in een vergelijkende studie tussen beviste en niet-beviste gebieden.
Het finale doel is de kennis aan te leveren voor een visserij die opereert met minimale impact op het milieu, en met minimale negatieve interactie tussen industriële en artisanale vissers. In 2016 wordt de studie afgerond.

De ILVO-posters worden momenteel gedrukt met steun van WWF Guianas en zullen worden uitgedeeld bij vissers, visserijbedrijven, universiteit, vakscholen en NGO's.

Assemblee bespreekt 30 november economische situatie van het land

Oppositie heeft om een spoedvergadering verzocht


De Nationale Assemblee komt maandagmiddag in openbare vergadering bijeen om de huidige economische situatie te bespreken. De oppositiepartijen VHP, ABOP, Pertjajah Luhur en de NPS hadden Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons gevraagd om een spoedvergadering te beleggen, zo bericht Starnieuws zaterdag 28 november 2015.

Het agendapunt waar het om gaat luidt: Presentatie en bespreking van maatregelen die door de regering in verband met de huidige economische omstandigheden, zijn voorbereid dan wel getroffen ter ordening en versterking van de Staatshuishouding.

De oppositie had een vergadering aangevraagd met als onderwerp Het bespreken van de huidige financieel economische situatie met haar neveneffecten voor de samenleving en de maatregelen van de regering ter beteugeling van de verdere neergang. 
 
Oppositie: 'De huidige financieel economische situatie in het land baart het volk grote zorgen. De ontwikkelingen in het land bieden geen vooruitzichten die verbetering betekenen in de heersende situatie. De maatregelen van de regering in de afgelopen maanden heeft tot gevolg een verdere neergang van de leefbaarheid in het land.'

De oppositionele partijen stelden in hun schrijven verder, dat de neergang zich doet voelen in onder andere de verhogingen van de nutstarieven, snijden in de gezondheidssector, het uitvallen van medische zekerheden voor sociaal zwakkeren, geen investeringen in de productiesector en de stijging van de wisselkoersen.

De devaluatie van de munteenheid heeft de bovenvermelde aspecten alleen verergerd. Als gevolg hiervan zijn alle prijzen van onder andere de eerste levensbehoeften stijgende. Het ondernemerschap verkeert in grote zorgen en de werkgelegenheid is in gevaar gebracht. De neerwaartse trend heeft ook negatieve gevolgen op de veiligheid in het land. Het beleid van de regering biedt vooralsnog geen duidelijke oplossingen voor verbetering in deze situatie van het land.
De samenleving heeft recht op duidelijkheid en informatie van de regering over de heersende ernstige financieel economische situatie en hoe deze op korte termijn zal worden aangepakt, aldus de oppositie.

Kustwacht onderschept Braziliaanse schoener met zo'n 1.200 dozen sigaretten aan boord

'Op dek stonden zes grote tanks diesel en dat valt op evenals niet gehesen Surinaamse vlag'
 
(Bron foto: Louis Alfasie)

De Kustwacht Autoriteit Suriname blijkt een week geleden een Braziliaanse schoener met zes Brazilianen te hebben onderschept. 'Aan boord waren ongeveer 1.200 kartonnen met sigaretten en op het dek waren zes grote tanks gevuld met diesel', zegt Kustwacht-directeur kolonel Jerry Slijngard vandaag, zaterdag 28 november 2015, in een gezamenlijk bericht van De West en Starnieuws. 

Tijdens een patrouille was het de Kustwacht opgevallen dat het vaartuig geen Surinaamse vlag had gehesen, zoals internationaal verplicht is. 'Wij bestempelden dit als verdacht en reden genoeg voor een controle.'

Het vaartuig lag voor anker op vijf mijl buiten de kust en twintig mijl weg van het lichtschip. 'Dus ruim binnen de Surinaamse territoriale wateren. Als je een schip ziet met diesel op het dek, lijkt het mij smokkelwaar. Normaliter horen tanks onder in het ruim.' Elke tank kan 2.000 liter bevatten, maar hij weet niet zeker of alle zes tanks waren gevuld.

De zes Brazilianen hadden allen gloednieuwe Braziliaanse paspoorten bij zich, die recentelijk waren uitgegeven. 'Wij vonden het nog vreemder dat zij in het paspoort een visum voor Suriname hadden, die door de Braziliaanse ambassade in Paramaribo is uitgegeven.' Wat de zaak, aldus De West en Starnieuws, nog spannender maakte is, dat het visum is uitgegeven op dezelfde dag van afgifte van het paspoort.

Na overleg met het Openbaar Ministerie werd de schoener binnengebracht. De douanerecherche en de afdeling Fraude van het Korps Politie Suriname werden meteen gebeld door de Kustwacht. 'Volgens de douanerecherche waren alle papieren van de lading in orde.'

Uit bronnen bij de politie en de douane begrijpt Slijngard, dat het om een merk sigaretten gaat, dat in het binnenland zeer gewild en gezocht is. Over de diesel die aan boord was, zegt de Kustwacht-directeur dat de Brazilianen bonnen bij zich hadden. 'Tien dagen voor dat wij ze aantroffen, hadden ze bij Sol Suriname getankt. Het vermoeden bestaat dat zij dus vanuit Suriname opereren.'

Volgens de kolonel kunnen de Braziliaanse schoeners tot de platte brug in Paramaribo binnenvaren. Hij ziet graag dat alle boten die de Surinaamse wateren binnenvaren een meldingsplicht hebben. 'Of ze moeten verplicht een trackingdevice bij zich hebben. Deze controle willen wij in de toekomst gaan vervullen.'

Conform de visum afschaffingsovereenkomst tussen Suriname en Brazilië, hebben burgers geen visa nodig om elkaars land te bezoeken. De Braziliaanse ambassade heeft nog niet gereageerd op vragen van de pers. De politie onderzoekt de zaak verder en het vaartuig is aan de ketting gelegd bij de SMS-pier. Het is nog onduidelijk of er een link bestaat tussen de schoener en de aanhouding van een douane ambtenaar en beveiliger vorige week, in de zaak van een gestolen 40 foot container met sigaretten vanuit de haven.

Braziliaanse autoriteiten nemen op regelmatige basis grote partijen uit Suriname gesmokkelde sigaretten in beslag. De federale politie heeft tijdens invallen in de steden Parnaíba, Granja en Fortaleza, smokkelsigaretten in beslag genomen. Er werden tientallen Surinamers en Brazilianen aangehouden.

Doorlichting staatsmedia door oud-NOS Journaal hoofdredacteur valt niet in goede aarde

Staatsmedia werken nauwelijks mee aan trainingen en vrijgeven documenten

Verbazing over hoogte honorarium Haasbroek


De voorgenomen doorlichting en reorganisatie van de staatsmedia lijkt op drijfzand te rusten. Dat schrijft althans vandaag, zaterdag 28 november 2015, de Ware Tijd. Leidinggevenden lijken niet van zins te zijn veel medewerkers vrij te maken voor de trainingen die vandaag beginnen en ook blijkt het een krachttoer te worden om de benodigde documenten voor de doorlichting los te peuteren. 

Nico Haasbroek, oud-medewerker van de Nederlandse Omroep Stichting (NOS) - hij was onder andere hoofdredacteur van het NOS Journaal -, is aangetrokken om het project uit te voeren.

Een kwestie die vraagtekens oproept bij Eugène van der San, directeur van het Kabinet van de President, maar ook bij Clifton Limburg, lid van de Raad van Commissarissen van zowel de STVS als de SRS. Het is de bedoeling dat deze twee media, samen met ATV en de NVD, worden doorgelicht.

Eerder werd bekend, dat leidinggevenden tot kort vóór aanvang van de doorlichting en training niet op de hoogte waren van de plannen, die worden gecoördineerd door Roy Raymond de Miranda, die betrokken is bij het Kabinet van de vicepresident en die sinds kort leiding geeft aan de commissie die het project Naschoolse Opvang evalueert. Niet duidelijk is waarom juist iemand als De Miranda, die kennelijk sinds kort plotseling multi inzetbaar lijk te zijn, een en ander coördineert.

In het radioprogramma Bakana Tori van Limburg op de SRS, spuugde Van der San zijn gal over het project. Hij plaatste vraagtekens bij wat met de doorlichting wordt beoogd. Maar, vooral het prijskaartje - de consultant vraagt 300 euro per uur - deed de kabinetsdirecteur en Limburg bijna steil achterover vallen.

De consultant rekende in het STVS Journaal voor, dat hij in Nederland 1.200 euro per uur verdient aan soortgelijke projecten, maar het hier voor een habbekrats van 300 euro per uur wil doen. 'Ik weet niet wat die man in zijn mars heeft dat men ons komt uitleggen dat hij een dergelijk bedrag zou kunnen verdienen.' Wie zou moeten betalen is voor Van der San onduidelijk, maar vooral welke werkzaamheden de consultant zal verrichten.

Van der San zei verder, dat de topingenieurs in Suriname tussen de 80 en 120 euro per uur in rekening brengen voor hun diensten. Waarom Haasbroek 300 euro per uur zou moeten opstrijken valt niet te rijmen. Om het project uit te voeren was 120 uur uitgetrokken, wat neer zou komen op een bedrag van minstens 36.000 euro.

Haasbroek heeft overigens niet gereageerd op vragen van de redactie van De Surinaamse Krant over zijn werkzaamheden in Suriname en op de vraag door wie hij feitelijk voor deze klus is gevraagd. Zijn digitale agenda op zijn website vermeldt ook niet dat hij deze dagen voor werkzaamheden in Suriname verblijft en ook wordt met geen woord hierover op de website gerept.

(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd)