zondag 29 november 2015

Pater Patrick Koole overleden in het AZP

Koole overlijdt aan een herseninfarct na in coma te zijn opgenomen in AZP


Pater Patrick Koole is gisteren als gevolg van een herseninfarct komen te overlijden in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. De priester werd donderdag opgenomen op de intensive care afdeling van dit ziekenhuis en was in coma, aldus de Ware Tijd Online vandaag, zondag 29 november 2015. 

'Hij is niet  meer uit de coma gekomen, omdat bleek dat zijn  hersenen erg beschadigd waren waardoor andere zaken steeds uitvielen', zegt pater Estaban Kross. Hij weet dat Koole last had van  hoge bloeddruk vanwege zijn overgewicht.

Kross zegt verder, dat hij Koole heeft gekend als een zeer gelovig en bescheiden mens. 'Een eenvoudige man die veel mensen heeft bijgestaan tijdens hun zorgen.'

Koole was laatstelijk verbonden aan de  Barmhartige Samaritaan in Flora.Hij heeft ongeveer 17 jaar het ambt van priester bekleed. Koole diende ook in het Nationaal Leger als aalmoezenier in de rang van kapitein.

Braziliaans ministerie vindt verband tussen Zikakoorts en hersenafwijking foetus

WHO waarschuwt vrouwen goed na te denken of ze zwanger willen worden als ze in een gebied wonen waar Zikakoorts heerst


Het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid heeft een verband gelegd tussen de Zikakoorts en de hersenaandoening microcefalie bij ongeboren baby's. Dat meldt het Franse persbureau AFP vandaag, zondag 29 november 2015. 

De koorts heeft in Brazilië gezorgd voor een piek in het aantal microcefalie-gevallen, een aandoening van het centrale zenuwstelsel die zich meestal ontwikkelt in de eerste maanden van de zwangerschap.
Het ministerie laat weten dat artsen het Zikavirus in het bloed en weefsel hadden gevonden van een baby met microcefalie in de Braziliaanse deelstaat Ceara.

Twee mensen zijn in het Zuid-Amerikaanse land overleden door de Zikakoorts en 739 mensen zijn besmet met het virus, dat de groei van het hoofd van de foetus kan belemmeren. De meeste gevallen zijn geregistreerd in het noordoosten van Brazilië, maar ook zijn gevallen opgetekend in het zuidoosten, in Rio de Janeiro en Sao Paulo. Het eerste bevestigde geval van overlijden was een man in Belem, de staat Para. De man werd behandeld voor huidtuberculose. Het tweede dodelijk geval was ook in Para, waar een 16-jarig meisje, dat was opgenomen met vermoedelijke dengue-koorts, later overleden bleek te zijn aan Zika. Het Zikavirus komt ook voor in Suriname en Colombia.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) arriveert volgende week met een team in het land. Het ministerie waarschuwt vrouwen goed na te denken of ze zwanger willen worden als ze in een gebied wonen waar de Zikakoorts is geregistreerd.

De koorts wordt overgebracht door de denguemug, die ook de gele koorts, knokkelkoorts en chikungunya-virussen mee kunnen dragen.

Brazilië stelt dat de Zikakoorts een ernstig risico voor de volksgezondheid is en het land begint aan een noodprogramma om verdere verspreiding van het virus te voorkomen.

Gow2 is pompstations aan het bevoorraden

Gow2 importeert benzine uit St. Eustatius na problemen raffinaderij Trinidad & Tobago

Pompstations van Roy Boedhoe worden ook bevoorraad


Gow2 is sinds vijf uur vanochtend, zondag 29 november 2015, bezig pompstations te bevoorraden. De olielading is laat gearriveerd, omdat de raffinaderij van Trinidad & Tobago down was. De import van benzine moest daardoor plaatsvinden vanuit St. Eustatius, aldus Gow2-directeur Aubrey Nai Chung Tong op Starnieuws.

Diverse pompen van Roy Boedhoe Enterprises zijn door hun voorraad heen. Nai Chung Tong zegt, dat ook deze pompen worden bevoorraad. Er zou voldoende diesel zijn. De import van ongelode benzine was vertraagd.

Vernomen wordt, zo schrijft Starnieuws, dat de nieuwe prijs van brandstof morgen zal worden vastgesteld. In deze prijs zal de devaluatie van de Surinaamse munt meegenomen worden. Het is niet duidelijk hoeveel de verhoging zal zijn.

 De dealers van benzinepompen hebben de regering aangegeven dat hun winstmarge ook omhoog moet. Nai Chung Tong zegt, dat hij nog et weet wat de nieuwe prijs zal worden, aangezien deze vastgesteld wordt door het ministerie van Handel en Industrie.

Twee contractors EBS geëlektrocuteerd

Aluminiumladder raakt tijdens verplaatsing hoogspanningskabel


De 26-jarige Moreno P. en David R. (46) zijn gisteren in shocktoestand in een ambulance overgebracht naar de afdeling Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, nadat ze waren geëlektrocuteerd. De twee mannen waren bezig werkzaamheden te verrichten aan het elektriciteitsnet van de N.V. Energiebedrijven Suriname (EBS) in de Mottonshooplaan te Paramaribo, zo bericht de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vandaag, zondag 29 november 2015.

Het voorlopig politieonderzoek heeft uitgewezen, dat de mannen, die in dienst zijn van een contractorbedrijf, op een bepaald moment bezig waren een hoge aluminiumladder te verplaatsen van de ene naar de andere mast. De ladder kwam per ongeluk tegen een hoogspanningskabel aan waardoor beide mannen werden geëlektrocuteerd.

Het elektriciteitsnet waarop de arbeiders bezig waren te werken was door de EBS uitgeschakeld. De ladder kwam tegen een andere hoogspanningskabel aan waar de elektriciteit wel actief was.

Moreno en David zijn in de ziekeninrichting ter observatie opgenomen. De politie van het ressort Flora onderzoekt de zaak.

Braziliaanse inheemse Krenak-gemeenschap zwaar getroffen door Rio Doce-milieuramp

Krenak inheemsen blokkeren spoorlijn verantwoordelijk mijnbouwbedrijf Vale


Biologen spreken van een 'Braziliaans Fukushima'


Totdat een massieve giftige modderstroom de lokale biodiversiteit twee weken geleden volledig vernietigde door een dambreuk op 5 november te Bento Rodrigues, in de staat Minas Gerais, lag aan de oevers van de Rio Doce ('Zoete Rivier' in het Portugees) het leefgebied van de Krenak inheemsen. - De dam is eigendom van Samarco, een joint-venture tussen Vale S.A. en BHP Billiton. Zo'n 60 miljoen kubieke meter ijzerafval stroomde in de Rio Doce. De giftige modderstroom bereikte zeventien dagen later de Atlantische Oceaan. Samarco is inmiddels veroordeeld tot het betalen van 265 Amerikaanse dollar aan compensatie. De Braziliaanse regering heeft aangekondigd, dat zij Vale en BHP Billiton voor de rechter gaat slepen en een schadeloosstelling zal eisen van 5.2 miljard Amerikaanse dollar. -


'We vingen er onze vis, we zwommen erin, we bidden er. Die rivier was ons leven', zegt Shirley Krenak (36), een stamhoofd, terwijl ze wijst op de tientallen dode vissen en garnalen die in de bruine zwaar verontreinigde modder drijven in het district Resplendor, aldus de South China Morning Post vandaag, zondag 29 november 2015.


In een wanhopig maar krachtig protest, sindsdien overgenomen door andere groepen, verplaatsten zo'n 350 Krenak inheemsen hun onderkomens van de vruchtbare hellingen naar de eigen spoorlijn van het Braziliaanse mijnbouwbedrijf Vale. 'De vernietiging van het milieu heeft geleid tot een eerlijke oorlog tegen Vale', zegt Shirley (zie foto - Bron: Shirley Krenak/Facebook), terwijl kinderen langs de spoorlijn Vitoria-Minas spelen en Krenak-mannen met beschilderde lichamen indringers tegenhouden.

Na vier dagen blokkeren en intensieve onderhandelingen bereikten Vale en de Krenak een overeenkomst om de spoorlijn weer vrij te maken. 's Werelds grootste producent van ijzererts is overeengekomen, dat zij drinkwater levert aan de inheemsen en de rivier zal schoonmaken, een belofte waar de Krenak overigens weinig vertrouwen in hebben.

'We zullen tot het uiterste blijven vechten voor onze rivier. We willen een volledig herstel ervan en als Vale hierin faalt, dan zullen we de spoorlijn weer gaan bezetten', aldus Shirley.
De autoriteiten hebben de giftige modderstroom omschreven als 'de ergste milieuramp in de Braziliaanse geschiedenis' en sommige lokale biologen spreken zelfs van een 'Braziliaans Fukushima'.

Maar, veel vragen over het ongeluk blijven nog onbeantwoord. Wat de oorzaak is geweest van het ineen storten van de dam zal wellicht pas over zes maanden bekend zijn, aldus Samarco. Maar, sommigen nemen Vale's agressieve strategien al kwalijk wat betreft kostenbesparing en het verhogen van de productie om haar aandeel op vooral de Chinese ijzerertsmarkt te kunnen vergroten.

De ramp, die het leven heeft gekost van zeker dertien mensen en die nog steeds verantwoordelijk is voor de vermissing van twaalf mensen, is momenteel een bedreiging voor de rijke biodiversiteit van de regio en voor de duurzame economische sectoren die afhankelijk zijn van water om landbouw- en  veeteelt te kunnen bedrijven en om papier te kunnen produceren uit eucalyptusbomen. Dit scenario van lange termijn gevolgen heeft ook geleid tot protesten van andere groepen, zoals vissers en zelfs van lokale politici die zich ook tot Vale hebben gewend om hun woede te uiten.

Neto Barros, burgemeester van Baixo Guandu, een stad met 25.000 inwoners, 65 kilometer stroomafwaarts verwijderd van het Krenak-kamp, heeft een vijf uur durende blokkade geleid van de spoorlijn waarover ijzererts uit de mijnen wordt vervoerd naar de haven van Vitoria. 'We exporteren 90 procent van ons ijzererts en importeren staal. Wij krijgen te maken met de gevolgen voor het milieu, terwijl het mijnbouwbedrijf miljarden ontvangt', aldus de politicus, die lid is van de Braziliaanse Communistische Partij.
(Red. De Surinaamse Krant/South China Morning Post)

'Geen enkel menselijk gebaar, geen enkel woord van troost'

Arbeiders Suralco verontwaardigd over kille wijze waarop raffinaderij is stilgelegd


De machines van de Suralco/Alcoa aluinaarderaffinaderij te Paranam zijn stilgelegd. Werknemers van Suralco laten vandaag, zondag 29 november 2015, via Starnieuws weten, dat zij niet zijn toegesproken door de leiding van het bedrijf bij het stilleggen van de machines. 'Geen enkel menselijk gebaar, geen enkel woord van troost.'

Na honderd jaar is de productie in stilte stopgezet. Maar, met de vakbeweging heeft de Amerikaanse multinational Alcoa, het moederbedrijf van Suralco, nog steeds geen overeenstemming bereikt over de afvloeiingsregeling voor het personeel dat op straat komt te staan. De deadline die gesteld was is verstreken zonder dat er resultaat is bereikt.

De werknemers van Suralco kregen een bekendmaking van het bedrijf waarin hen werd medegedeeld, dat ze in de eerste week van december worden verwacht door de directie. Het gaat om hun afvloeiing.

Werknemers hebben echter problemen met de wijze waarop zaken door Suralco wordt aangepakt. 'Op die manier beëindig je toch geen relatie van jaren. Wij hebben al die tijd onze krachten gegeven voor het bedrijf en dan is het hard om op deze manier te worden behandeld.' 

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

Roy Boedhoe pompstations in de problemen

Distributeur van Gowtu in afwachting van vertraagde lading benzine


Pompstations Roy Boedhoe zeker tot 30 november gesloten

 
De Roy Boedhoe (RB) pompstations zijn bijna allemaal gesloten. De distributeur van Gowtu wacht op nieuwe voorraden om zijn dealers te voorzien van benzine. Roy Boedhoe zegt vandaag, zondag 29 november 2015, op Starnieuws, dat de boot met een lading benzine is vertraagd en dat hij sinds donderdag geen olie kon inkopen bij oliemaatschappij Gowtu. Dit heeft ervoor gezorgd, dat de RB- pompstations leeg zijn gelopen.

Doordat de pompstations dicht zijn is er een enorme drukte ontstaan bij andere pompstations. Boedhoe zegt, dat hij vrijdag slechts 50.000 liters heeft kunnen inkopen bij de maatschappij. De pompen van RB blijven tot morgenochtend gesloten, pas dan kan Boedhoe over nieuwe voorraden beschikken, maar dan moet de benzine nog worden gedistribueerd.

Het is mogelijk dat sommige pompstations nog gesloten zullen zijn. Over de nieuwe prijs kan Boedhoe nog niets vertellen. Van de oliemaatschappij heeft hij nog niets vernomen.

Op de vraag of de RB-pompen geen benzine willen opslaan om deze later duurder te verkopen, antwoordt Boedhoe: 'Al mijn dealers heb ik duidelijk gemaakt om alles te verkopen. Ik doe niet mee aan dit soort praktijken. Daarnaast weten wij precies hoeveel benzine we voor hen hebben geleverd.'

Medisch specialisten van AZP gaan vanaf woensdag in actie

Specialisten behandelen slechts spoedgevallen vanwege uitblijven maanden achterstallige betaling


Tijdens een afgelopen vrijdag gehouden ledenvergadering van medische specialisten werkzaam in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) is het besluit genomen om vanaf woensdag in actie te gaan. Alleen spoedgevallen zullen worden behandeld. Dat meldt het Medisch Stafbestuur van het AZP in een persbericht, zo berichten diverse media vandaag, zondag 29 november 2015.

De reden hiertoe is de mededeling van de directie maandag, dat zij niet meer in staat is de specialisten hun honoraria te betalen, terwijl de achterstand inmiddels is opgelopen tot meer dan een jaar.

Het Medisch Stafbestuur is al maanden in overleg met de AZP-directie om te onderzoeken hoe deze grote achterstand ingelopen kan worden. Hierbij zijn vaak beloften door de directie gedaan die echter steeds niet zijn nagekomen. Ondanks de steeds oplopende achterstand hebben de medici vanwege hun plichtsbesef hier geen ruchtbaarheid aan gegeven en hun werkzaamheden steeds normaal verricht.

De mededeling van de directie, dat er geen financiële ruimte is, betekent dat de achterstanden zullen toenemen en zij in problemen raken, omdat ook bij hen de rek eruit is. Het is dus onafwendbaar om de directie van het AZP nu in gebreke te stellen inzake het niet nakomen van de afgesproken uitbetalingen.

De medici van het AZP stellen het ten zeerste te betreuren, dat hen geen andere keus is gelaten dan door een actie de directie van het AZP te dwingen haar verplichtingen na te komen.

RaVakSur gaat woensdag in gesprek met president Bouterse

Raad van Vakcentrales wil inspraak in sociaal vangnet regering


De Raad van Vakcentrales in Suriname (RaVakSur) wordt woensdag ontvangen door president Desi Bouterse. De vakcentrales-organisatie had al in september een onderhoud gevraagd met de president over een twintig punten tellend pakket van maatregelen. 'Vier punten zijn urgent, gezien de huidige ontwikkelingen', zegt woordvoerder Robby Berenstein, voorzitter van C-47, vandaag, zondag 29 november 2015, op Starnieuws.


Berenstein stelt, dat het gaat om compenserende maatregelen die noodzakelijk zijn door de verhoging van de tarieven van de nutsvoorzieningen en door de devaluatie van de Surinaamse munt met 20%. Daarnaast wil RaVakSur weten welke maatregelen getroffen zijn door de regering om meer inkomsten binnen te halen. Hij vindt dat er een betere inning moet zijn van belastingen.

De regering heeft aangekondigd dat er een vangnet zal komen. RaVakSur wil hierin inspraak hebben. 'Wij willen niet dat het weer een soort naschoolse opvang wordt, waar mensen zichzelf verrijken. Dit soort zaken, waarbij geen transparantie is, werkt corruptie in de hand. Dit was ook duidelijk het geval bij de naschoolse opvang', aldus de vakbondsleider. De vakbeweging wil inspraak hebben in het sociaal vangnet, omdat een deel van de arbeiders hier ook onder valt.

Berenstein zegt verder, dat bepaalde prioriteiten gesteld moeten worden, gelet op het feit dat prijzen in winkels al zijn verhoogd. RaVakSur komt morgen bijeen om het gesprek met de president voor te bereiden. De organisatie en de Bond van Leraren (BvL) hebben eerder gesteld dat er een loonsverhoging van 20% moet komen voor ambtenaren. Ook de belastingschijven dienen te worden aangepast.

Ronald Hooghart, voorzitter van de Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO) en NDP-Assembleelid, heeft afgelopen week al laten weten geen voorstander te zijn van een procentuele verhoging. Hij wil dat de mensen die het minst verdienen een tastbare compensatie moeten krijgen.

Panel ’Welgeïnformeerd’ Radio Tamara, Amsterdam, over Nederlands vluchtelingenbeleid en relatie Turkije/Rusland

Hoe is het gesteld met draagvlak anti- Zwarte Piet activisten? - CNN zendt documentaire 'Blackface' uit

Suriname viert 40 jaar Srefidensi onder zware financieel-economische druk


Het wekelijkse actualiteitenprogramma ’Welgeïnformeerd’ van de lokale Amsterdamse zender Radio Tamara heeft vanavond, zondag 29 november 2015, in het eerste uur van zes uur tot zeven uur, weer diverse interessante en vooral actuele wereldse gespreksonderwerpen:
 
* Rutte: vluchtelingencrisis kan tot ondergang Europa leiden 
Premier Rutte (zie foto - Bron: Associated Press) verwijst daarbij naar de volksverhuizingen die volgens hem tot de ondergang van het Romeinse Rijk hebben geleid. Rutte is bereid de Nederlandse grenzen te sluiten als Europa niet in staat is resultaatgerichte oplossingen te bedenken. Rutte is de eerste West-Europese regeringsleider die een dergelijke uitspraak doet. Eerder werd bekend, dat de Nederlandse regering een mini-Shengen wil.
Nederland is vanaf 1 januari 2016 voorzitter van de EU. Zijn de uitspraken van Rutte en zijn ministers een indicatie dat Nederland zal inzetten op strengere grensbewaking en een hard vluchtelingenbeleid?

* Turkije haalt Russisch gevechtsvliegtuig neer: IS lachende derde?
Alles wees erop dat Rusland en Frankrijk de handen ineen zouden slaan om IS te bestrijden. Tot de Turken het in hun hoofd haalden om een Russisch gevechtstoestel uit de lucht te schieten. Rusland eist excuses van NAVO-lidstaat Turkije, maar de Turken weigeren vooralsnog. Vloog het Russisch toestel nu wel of niet in het Turkse luchtruim?
De onderhandelingen tussen Rusland en Frankrijk over een gezamenlijke strategie hebben geen concreet resultaat opgeleverd.
Hebben de Turken met opzet de toenadering tussen Rusland en Frankrijk gesaboteerd?
Wordt IS door de Turken beschermd?
Is IS door Turkije gered?
Wat komt er nog terecht van de strijd tegen IS?

* Zwarte Piet documentaire op CNN 
De strijd tegen Zwarte Piet trekt internationaal veel aandacht. Zo is de anti-Zwarte Piet documentaire Blackface, van de Amerikaanse regisseur Roger Ross Williams, vanaf vanavond te zien op de website van CNN. De zwarte gezel van de Goedheiligman is op steeds minder plekken welkom. In de grote steden is nauwelijks nog draagvlak voor de geplaagde Zwarte Piet; op diverse openbare scholen mag hij zich niet meer vertonen, enkele bekende winkelketens wijzen hem de deur.Zijn de actievoerders erin geslaagd om een bres te slaan in het bastion dat het 'onschuldig kinderfeest' verdedigde?
Moeten nieuwe Nederlanders zich letterlijk invechten in de Nederlandse samenleving om te worden gerespecteerd?

In het tweede uur van zeven uur tot acht uur weer actuele onderwerpen over Suriname en Surinamers:


Een van de presentatoren van 'Welgeïnformeerd', Owen Venloo, bevindt zich momenteel in Suriname. Het panel spreekt telefonisch met hem over de viering van 40 jaar onafhankelijkheid, de actuele politiek en de economische malaise.

'Welgeïnformeerd' wordt vanavond gepresenteerd door Krishna Salikram. Het panel bestaat uit Max Sordam en Iwan Bottse.

Dit programma wordt vanavond (zondag 29 november 2015) tussen 22.00 uur en 24.00 uur ook uitgezonden in Amsterdam en omgeving via Salto, kanaal Caribbean FM, 105.5 kabel en 107.9 ether. Om 0.00 uur, dat is 20.00 uur Surinaamse tijd, volgt een herhaling van The Talk met Wayne Telgt. Online te beluisteren via www.radiotamara.com.

Wittenbergbrug in Meursweg wegens instortingsgevaar voor alle verkeer afgesloten

Ernstige verzakkingen zorgen voor dreiging instorting

(Bron foto: Burger Informatie Centrum Para)

Districtscommissaris John de la Fuente van Para heeft na oriëntatie ter plaatse met de politie besloten de Wittenbergbrug aan de Meursweg af te sluiten voor alle verkeer. De aansluitingshellingen aan de brug vertonen ernstige verzakkingen, waardoor instortingsgevaar dreigt. Er zijn borden aangebracht en de politie zal erop toezien dat er geen verkeer over de brug gaat. Dit bericht het Burger Informatie Centrum Para gisteren, zaterdag 28 november 2015, in een persbericht.

De verzakkingen zijn al geruime tijd zichtbaar bij het op- en afrijden van de brug. Het ministerie van Openbare Werken (OW) heeft eerder dit jaar een damwand van zandmateriaal gebouwd, maar ook deze wordt weggespoeld door de sterke stuwing van het water in de Parakreek.

Volgens De la Fuente is het de taak van OW om snel dit probleem te verhelpen. 'Er moeten betonnen vleugeldammen gebouwd worden om de sterke stuwing van het water af te breken en de helling moet hersteld worden. OW heeft de procedure van openbare aanbesteding reeds ingezet, dus het werk moet snel gegund worden aan een aannemer om de werkzaamheden aan te vangen.'

Bestemmingsverkeer dat terecht moet aan de westelijke zijde van de Meursweg zal vanuit de richting van de Indira Gandhiweg moeten rijden. Om de oostelijke zijde van de Meursweg te bereiken zal vanuit de richting van de Martin Luther Kingweg moeten worden gereden.