dinsdag 1 december 2015

Minister Badrising en hydroloog Naipal aanwezig op klimaattop COP21 in Parijs

Naipal zal in Parijs succes rehabilitatie mangrove ter bescherming kust onder aandacht brengen


Suriname is vertegenwoordigd op de klimaattop in Parijs, Frankrijk, COP21. Een kleine delegatie wordt geleid door minister Niermala Badrising van Buitenlandse Zaken. Een van de delegatieleden is hydroloog Sieuwnath Naipal. Hij zal namens Suriname de ervaring over adaptatiemaatregelen aan de kust delen met de participanten. Hij zal de nadruk leggen op rehabilitatie van mangrove ecosystemen als element van groene vorm van kustbescherming, zo bericht het ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag, dinsdag 1 december 2015, in een persbericht.

Suriname is een van de risicolanden die bij een continuerende zeespiegelstijging enorme negatieve effecten zal ondervinden. Het land heeft een lage kustgebied en een rijke biodiversiteit, die bij temperatuurstijging groot gevaar lopen. De effecten zullen voelbaar zijn op de sociaaleconomische en infrastructurele ontwikkeling van het land, aldus het ministerie.

De klimaattop in Parijs is gisteren begonnen en duurt tot en met 11 december. De participanten hopen dan te komen tot een overeenkomst over het beteugelen van de opwarming van de aarde met 2°C. Er wordt met argusogen gekeken naar de standpunten van de grootste vervuilers de Verenigde Staten, China, India, Mexico en Brazilië.

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-Moon, heeft benadrukt dat in de nieuwe klimaatovereenkomst financiële voorzieningen moeten worden gecreëerd om de meest kwetsbare landen en volkeren tegemoet te komen. Hij heeft een oproep gedaan aan de geïndustrialiseerde landen om vanaf 2020 100 miljard Amerikaanse dollar per jaar beschikbaar te stellen voor een effectieve aanpak van klimaatveranderingen op alle niveaus.

Suriname is voorstander van het in standhouden van het REDD+ (Reduced Emission from Deforestation and forest Degradation) mechanisme. Bij deze regel worden landen met een hoge bosbedekkingsgraad gecompenseerd voor hun bijdrage aan het neutraliseren van broeikasgassen. Om zich weerbaar te maken tegen de negatieve gevolgen van klimaatverandering, moet Suriname werken aan zijn financiële, institutionele en technische capaciteit.

Sehos in Willemstad, Curaçao, heeft deel lening overheid ontvangen

St. Elisabeth Hospitaal ontvangt eerste 8 miljoen van in totaal 30 miljoen gulden

Statenlid Leeflang: Ondanks ontvangen geld is schuldenprobleem Sehos nog niet van de baan


Het St. Elisabeth Hospitaal (Sehos) heeft ruim een maand na ondertekening van de overeenkomst 8 miljoen gulden van de overheid ontvangen. Dat bevestigt waarnemend medisch directeur Franke Scheper, aldus de Amigoe vandaag, dinsdag 1 december 2015. Op 16 oktober jl. tekenden het ziekenhuis en de regering een leenovereenkomst voor 30 miljoen gulden.
 
De eerste 8 miljoen is vorige week in goede orde ontvangen door het bestuur. Het totaalbedrag, dat gefaseerd wordt uitgekeerd, wordt gebruikt ‘om de zorg weer op de rails te krijgen’. Scheper gaf op de dag van de ondertekening te kennen, dat het ‘een belangrijke stap is, omdat hiermee de transitie naar het nieuwe ziekenhuis wordt geïnitieerd’. De ondertekening vond plaats in Fort Amsterdam in aanwezigheid van premier en voormalig minister van Gezondheid, Ben Whiteman, minister José Jardim van Financiën, financieel directeur Henri Gerrits, waarnemend medisch directeur Scheper en vicevoorzitter van de Raad van Toezicht, Humphrey Gouverneur.

Alexander Saleh, voorzitter van de Vereniging Medisch Specialisten Curaçao (VMSC), uitte vorige week zijn zorgen over de lening, aangezien de eerste betaling nog niet was verricht door de overheid. De betaling zou na ondertekening van de leenovereenkomst geschieden, mits het ziekenhuis aan de leenvoorwaarden zou voldoen. De VMSC-voorzitter vreesde dat het ziekenhuis door het uitblijven van de betaling verder in de problemen zou komen.

Onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang trok enkele dagen geleden aan de bel bij het ministerie van Gezondheid. Ze laat weten eveneens te hebben vernomen, dat het geld inmiddels is overgemaakt. Volgens haar is het bedrag echter niet toereikend, omdat 16 miljoen gulden van het totaalbedrag bestemd zou zijn voor crediteuren en 14 miljoen voor noodzakelijke investeringen. Gezien de hoogte van de schuld van het Sehos stelt Leeflang dat de eerste betaling op zijn minst 16 miljoen had moeten bedragen. 'De 8 miljoen gulden moet nu worden opgesplitst tussen de betalingen aan crediteuren en de investeringen. Het ziekenhuis kan hierdoor niet aan al zijn schulden voldoen, met als gevolg dat deze oplopen', aldus het Statenlid.

Als belangenvertegenwoordigster heeft ze daarnaast vernomen, dat meerdere bedrijven die diensten hebben verleend aan het Sehos, de noodklok luidden. Het gaat hier onder meer om mensen in de bouw. 'Een leverancier vertelde mij, dat hij 50.000 gulden tegoed heeft van het Sehos en sinds begin dit jaar niet is betaald voor de diensten die zijn bedrijf heeft geleverd.' Desondanks blijft hij trouw zijn sociale premies en omzetbelasting (ob) afdragen, om in het geval van een openbare aanbesteding te kunnen participeren, aangezien dit onderdeel uitmaakt van het bestek. 'Als ik geen document hiertoe kan overleggen, kan ik niet meedoen', aldus de ondernemer tegenover Leeflang. Hij dreigt hierdoor failliet te gaan.

Leeflang vindt het met name hierdoor opmerkelijk dat Elisa Carter, die is aangesteld om het financiële proces te bewaken, een aanzienlijk salaris ontvangt. Zij houdt toezicht op het implementatieplan en rapporteert daarover aan de voorzitter van de Raad van Toezicht, Erich van der Hoeven. 'De hele manier waarop er geld wordt uitgegeven, wijst op een structureel gebrek aan bewustwording met betrekking tot onze uitgaven.'

Volgens Leeflang wordt er veel geld gebruikt om ‘bepaalde mensen te begunstigen’. 'Het geld moet echter beter besteed worden om managementdoelen te bereiken, die dichter bij de bron van noodzaak en behoeften staan', zegt ze. Een te groot deel van het geld blijft hierdoor aan de strijkstok hangen.
Het is niet bekend of het eerste gedeelte van de lening ook ten goede komt aan de leveranciers.

Nieuwe Luna Park (Curaçao) lijkt hoger te zijn uitgevallen dan het oorspronkelijke gebouw

In nieuw gebouw heeft het hout plaatsgemaakt voor beton

Voor het eerst dat op eiland monument wordt gesloopt om weer opgebouwd te worden


Het nieuwe Luna Park lijkt hoger te zijn uitgevallen dan het oorspronkelijke gebouw. Volgens Michael Newton van Heritage Consulting is dit echter perceptie. 'Wel is het asfalt verhoogd', aldus Newton vandaag, dinsdag 1 december 2015, in de Amigoe. 

Oorspronkelijk lag het gebouw lager. Bezoekers moesten een paar treden naar beneden afdalen om binnen te komen. Het gebouw is echter volgens de precieze afmetingen van het oorspronkelijke gebouw opgetrokken, benadrukt hij.

Oorspronkelijk was het oude Luna Park volledig van hout gemaakt. Bij de nieuwe constructie is, vanwege witte mieren, het hout vervangen door betonnen blokken. Wel is aan de buitenkant hout bevestigd, zoals het ‘net echt’ lijkt.

Op 25 april 2012 liep Luna Park zware schade op toen een truck het gebouw inreed. Eind augustus dit jaar werden het restant gesloopt. Het gebouw werd in 2003 door de overheid als beschermd monument aangewezen. Bij hoge uitzondering kon het weer opgebouwd worden met behoud van de monumentenstatus, omdat het een belangrijke ‘landmark’-functie heeft. Het zou in de oorspronkelijke staat opgebouwd worden aan de hand van nauwkeurige metingen en eerdere vastlegging middels foto’s. Nooit eerder op Curaçao is een monument gesloopt en daarna weer opgebouwd.

Nieuw Curaçao's minister Rhuggenaath: 'Ik ben 6 jaar weggeweest, maar veel komt mij heel erg bekend voor'

Rhuggenaath meteen na eedaflegging druk aan het werk


De nieuwe ministers Eugene Rhuggenaath (Economische Ontwikkeling, PAR) en Siegfried Victorina (Gezondheid, Milieu en Natuur, PS) legden gisteren de eed af bij gouverneur Lucille George-Wout. Direct na de eedaflegging kwamen alle ministers bijeen in de eerste officiële vergadering van de Raad van Ministers van het nieuwe kabinet, zo bericht de Amigoe vanmiddag, dinsdag 1 december 2015.
 
Tijdens deze eerste vergadering werden officieel de portefeuilles verdeeld in het kabinet. Na deze vergadering toog Rhuggenaath voor het eerst naar zijn kantoor. Volgens de nieuwe minister had hij, toen hij voor het eerst in de ministersstoel ging zitten niet te maken met een ‘overweldigend gevoel’. 'Ik ben zes jaar weggeweest uit de actieve politiek, maar veel dingen komen mij heel erg bekend voor.'

In de dagen na zijn officiële voordracht als minister heeft Rhuggenaath om de tafel gezeten met verschillende stakeholders op economisch gebied. Tijdens deze gesprekken heeft hij aangehoord wat volgens de verschillende actoren in de komende periode prioriteit moet hebben. Dit zal hij aanvullen met wat in zijn ogen prioriteit geniet.

Rhuggenaath had vandaag zijn eerste werkdag en meteen een volle agenda. De dag begon vroeg met een ontmoeting bij de luchthaven met vertegenwoordigers van de Curaçao Airport Partners (CAP) over de toekomstplannen voor de Curaçaose luchthaven en hoe zij de luchthaven in de nabije toekomst wil blijven ontwikkelen. Gedurende de dag had hij verder een gesprek met hotelvereniging Chata, maar ook andere beleidsvergaderingen, zoals een briefing door de top van zijn ministerie.

In de avonduren heeft Rhuggenaath zijn eerste event, een bijeenkomst met Noord-Amerikaanse touroperators, die deze dagen het eiland aandoen.

Twee hongerige nijlpaarden uit voormalige privé dierentuin drugsbaron Pablo Escobar zetten stad in Colombia op stelten

Na dood Escobar verdwenen meeste dieren naar dierentuinen in Colombia

(Bron foto: New York Post/EPA)

Vier nijlpaarden bleven achter en zijn inmiddels uitgegroeid tot zo'n zestig in het land


Twee hongerige nijlpaarden in Colombia zijn een stad, net buiten Medellín, binnen gewandeld op zoek naar voedsel nu door een periode van droogte hun meeste grasland bij rivieren en meren is uitgedroogd, zo bericht Fox News Latino vandaag, dinsdag 1 december 2015.

De twee nijlpaarden, nazaten van de dieren die in de jaren '80 van de vorige eeuw naar Colombia waren gebracht door de beruchte drugsbaron Pablo Escobar, zorgen voor angst onder de inwoners van Puerto Triunfo, nadat ze waren gespot al grazend met lokale runderen en zelfs al wandelend door de straten.

Ouders waarschuwen hun kinderen om vooral uit de buurt te blijven van deze grote planteneters, omdat misschien wel worden afgeschilderd als vriendelijke reuzen, maar nijlpaarden in Afrika - waar ze inheems zijn - doden jaarlijks meer mensen dan welk ander dier in het wild dan ook. De Bill Gates Foundation stelt, dat nijlpaarden jaarlijks zo'n 500 mensen doden.

Biologen zijn van plan om de twee dieren te verdoven met verdovingspijltjes om ze vervolgens naar een veiligere omgeving te vervoeren.

Terwijl Escobar vele exotische dieren importeerde, waaronder olifanten en giraffes, voor zijn Hacienda Napoles boerderij, werden de vier door hem naar Colombia gebrachte nijlpaarden niet alleen de meest geliefde dieren onder de Colombianen na de dood van de drugsbaron in 1993, maar ze bleken ook productieve fokdieren te zijn.

De meeste dieren van de Hacienda Napoles verdwenen naar verschillende Colombiaanse dierentuinen na Escobar's dood, maar de nijlpaarden bleven achter en wisten zich te vermenigvuldigen tot zo'n 60 dieren die zich verspreiden over het land. De dieren kunnen goed overleven in het tropische Colombiaanse klimaat en de vele waterwegen en dichte begroeiing.

Nadat Hacienda Napoles in verval raakte werden nijlpaarden waargenomen op grote afstand van de boerderij. Er ontstond ook een verhit debat door de jaren heen over de vraag wat te doen met de nijlpaarden en of ze moesten worden gedood, maar ze werden zo populair in Colombia, dat sommige families zelfs jonge nijlpaarden in huis namen als huisdier.


(Red. De Surinaamse Krant/Fox News Latino)

Demonstranten met protestborden nu ook bij Valliantsplein in Paramaribo

Groep actievoerders zou zijn aangegroeid tot zo'n 100 personen


'We komen op tegen het systeem en niet tegen president of politieke partijen'


De groep demonstranten met hun protestborden heeft haar actiemodel uitgebreid. De actie is gedeeltelijk verplaatst om het publiek tegemoet te komen. Vanaf vandaag, dinsdag 1 december 2015, staan de actievoerders in de ochtenduren bij het Valliantsplein (Spanhoek) in plaats van op  het Onafhankelijkheidsplein, zo bericht het Dagblad Suriname.

Curtis Hofwijks, woordvoerder van de groep, zegt dat dit besluit is genomen om de mensen tegemoet te komen. In de middag, tussen vijf en zes uur, zijn de mensen weer op het Onafhankelijkheidsplein.

Hofwijks zegt dat de groep zeker aan het aanzwellen is. Er wordt nu een registratie bijgehouden. Volgens de laatste registratie bestaat de groep uit meer dan 100 ondersteuners.

De groep heeft gisteren eindelijk met het DOE-Assembleelid Carl Breeveld gesproken. De groep heeft hem laten weten, dat zij niet opkomt tegen de president of een politieke partij. Men komt volgens Hofwijks op tegen het systeem.

Burgers zijn op basis van de Grondwet volgens Breeveld vrij hun standpunten te uiten. Elke gedachte die onder de burgerij leeft, zou volgens Breeveld serieus genomen moeten worden. De regering zou volgens Breeveld tenminste een luisterend oor moeten bieden, om te kijken tot welke oplossing men kan komen.
Breeveld meent dat het belangrijk is om de volgende maatregelen van de regering af te wachten.

'Het is belangrijk om eerst kennis te dragen van de maatregelen die voor verlichting zullen zorgen bij een aantal kwetsbare groepen. Wij moeten die uiteenzetting van de regering afwachten alvorens iets zinvol te zeggen.'

Rosebel/IAmGold draagt in 2015 rond 30 miljoen Amerikaanse dollar bij aan staatskas dan in 2014

Canadees bedrijf stelt dat onjuiste informatie is verspreid over afkoopsommen arbeiders

85 Van de 160 'afgevloeide' arbeiders accepteren afkoopregeling


Rosebel Gold Mines NV (RGM), dochterbedrijf van de Canadese multinational IAmGold, zal dit jaar 23 miljoen Amerikaanse dollar minder bijdragen aan de staatskas dan vorig jaar. In een memo aan de werknemers van het goudbedrijf, schrijft de directie dat zij dit jaar rond de 30 miljoen zal storten in staatskas tegenover in 2014 ongeveer 53 miljoen Amerikaanse dollar.

Aan goederen en diensten werd in 2014 voor 191 miljoen Amerikaanse dollar op de lokale Surinaamse markt besteed en heeft de RGM in dat jaar ook 922.000 Amerikaanse dollar uitgegeven aan sociale projecten. De directie beweert, dat er onjuiste informatie is verspreid over de bijdrage van de RGM aan Suriname en over de afkoopsommen van de werknemers.

Vakbondsleider Lloyd Read liet eerder weten, dat de goudmijn voor dit jaar nog geen cent had bijdragen aan de staatskas. Hij zei ook, dat de afgevloeide werknemers worden uitbetaald op basis van acht uren werk per dag in plaats van de contractueel overeengekomen twaalf uren gedurende veertien dagen. 'Geen enkele werknemer die is afgevloeid heeft een basissalaris van Srd 1.000 per maand. Een schoonmaakster bij Rosebel bijvoorbeeld verdient Srd 2.100 per maand voor acht uren per dag', aldust RGM-general manager Suresh Kalathil in de memo.

Hij stelt, dat van de 160 afgevloeide werknemers 85 de afkoopregeling inmiddels hebben geaccepteerd. Er zijn netto uitkeringen tussen de 10.000 Amerikaanse dollar voor werknemers met enkele dienstjaren tot 50.000 voor werknemers met twaalf dienstjaren.  
.
'Daarnaast hebben we voor eenieder de werknemersbijdrage van de ziektekostenverzekering tot april 2016 doorbetaald en in uitzonderlijke gevallen de ziektekostenverzekering zelfs verlengd tot april 2017.' De afkoopsommen worden betaald in Amerikaanse dollar tegen de bankkoers van Srd 3.35, aldus Kalathil.

Werknemers die de afkoopregeling nog niet hebben geaccepteerd, hebben tot eind deze week de tijd om hun besluit kenbaar te maken. Voor de werknemers die het aanbod van de directie niet hebben geaccepteerd is een ontbindingsprocedure ingezet. 'Het eerste verzoekschrift daartoe is al ingediend bij de Kantonrechter', zo laat het bedrijf in de memo weten aan het personeel, aldus Starnieuws vandaag, dinsdag 1 december 2015.

Palulu vliegt zijn laatste vlucht zonder passagiers van Schiphol naar Zanderij

Airbus 340-300 wordt vervangen door gehuurde A330-200 van Hi Fly


De Palulu van de SLM heeft gisteravond zijn laatste vlucht zonder passagiers uitgevoerd van Amsterdam naar Paramaribo. De lease termijn van de Airbus 340-300, met registratie PZ-TCP, is verstreken. De vlucht maakte deel uit van het proces tot teruggave van het toestel aan de eigenaar Aercap in Amsterdam, meldt de SLM vandaag, dinsdag 1 december 2015, in een persbericht. Vanaf morgen tot en met de inzet van de nieuwe A340 zullen de vluchten worden uitgevoerd door een ingehuurde A330-200 van de Portugese chartermaatschappij Hi Fly.

Nadat de Maintenance Department in Paramaribo de noodzakelijke werkzaamheden heeft gepleegd, zal de vlucht voor teruggave worden uitgevoerd naar de Amerikaanse staat Arizona. De PZ-TCP heeft sinds 15 oktober 2009 goede diensten bewezen en er zijn zes jaren lang veilige vluchten mee uitgevoerd, aldus de SLM.

De Mid-Atlantische operatie zal worden uitgevoerd met een nieuwe A340-313 met
registratie PZ-TCR. Dit vliegtuig is momenteel bij Airbus in Frankrijk waar de fysieke screening van het vliegtuig en de bijbehorende documenten en programma’s plaatsvindt.

De planning van SLM en Airbus is om de PZ-TCR nog vóór eind december 2015 in te zetten voor het uitvoeren van de commerciële vluchten op de Mid-Atlantische route.

Personeel ziekenhuizen heeft salaris over november niet ontvangen

Ziekenhuis- directeur ontstemd, dat ondanks beloftes SZF te traag is met storten tegoeden

Onrust onder personeel en grote actiebereidheid


De ziekenhuizen hebben tot nu toe geen salarissen uit kunnen betalen aan hun personeel over de maand november. 'Het wachten is nog steeds op een aantal grote stortingen van het Staatsziekenfonds (SZF) aan de ziekenhuizen. Volgens informatie van het SZF zouden deze stortingen sedert vrijdag zijn geschied, maar ondanks allerlei toezeggingen hebben de ziekenhuizen tot vanmorgen niets ontvangen op hun rekeningen', zegt Manodj Hindori, algemeen directeur van St. Vincentius Ziekenhuis en voorzitter van de Nationale Ziekenhuisraad (NZR) vandaag, dinsdag 1 december 2015, op Starnieuws.

Op basis van de toezeggingen van het SZF hadden de ziekenhuizen het personeel schriftelijk beloofd dat de salarissen uiterlijk maandag 30 november zouden worden uitbetaald. Maar, de ziekenhuizen hebben hieraan niet kunnen voldoen, aldus Hindori.

Het is momenteel erg rumoerig onder het personeel van de ziekenhuizen. In ‘s Lands Hospitaal heeft het personeel de werkplek verlaten. In de andere ziekenhuizen volgen het personeel en de bonden de ontwikkelingen op de voet en wil men elk moment tot actie overgaan.

De ziekenhuisdirecteuren zijn erg ontstemd dat er, ondanks beloftes, wederom gedraald wordt door het SZF met de overmakingen van de tegoeden aan de ziekenhuizen.

De NZR heeft de minister van Volksgezondheid onlangs een brief geschreven, waarin grote bezorgdheid werd geuit over de financiële situatie van de ziekenhuizen. De NZR heeft gewaarschuwd, dat zonder adequate financiering de continuïteit en kwaliteit van de ziekenhuiszorg steeds meer onder druk komt te staan.

De ziekenhuisdirecteuren werken momenteel met man en macht om de zorg te garanderen, maar daarvoor moeten de betalingen voor verrichte diensten wel worden ontvangen, stelt Hindori. Nu al beginnen de directeuren zich grote zorgen te maken over de uitbetalingen van de lonen over de maand december, want dan moeten ook de kerstgratificaties en andere toelagen worden uitgekeerd.

'Hopelijk worden de overmakingen van het SZF met de grootste spoed ontvangen, waardoor de salarissen alsnog kunnen worden uitbetaald en de rust onder het personeel van de ziekenhuizen terugkeert.'

'Het zijn de onderaannemers die het been stijf houden om hun arbeiders optimaal tegemoet te komen'

Voorzitter AWO, Leeflang: 'Sommige onderaannemers doen moeilijk en weigeren hun wettelijke verplichting na te komen'


'Wij hebben goede oplossingen kunnen bereiken met de Suralco. Maar het zijn de onderaannemers, Surinamers, die het been stijf houden om hun landgenoten die jarenlang onder ze hebben gewerkt optimaal tegemoet te komen', zegt Murwien Leeflang, voorzitter van de Algemene Werknemers Organisatie (AWO), vandaag, dinsdag 1 december 2015, in de Ware Tijd.

Het gaat er in eerste instantie om dat, hoewel de contractarbeiders niet rechtstreeks onder de Suralco vallen, dit bedrijf toch garantstaat voor een redelijke afkoopregeling voor de werkers die voor een belangrijk deel zonder werk komen te zitten vanwege de officiële sluiting van het bedrijf gisteren.
Suralco heeft geld beschikbaar gesteld waarmee de mensen afgekocht moeten worden, aldus Leeflang. 

De maatschappij staat erop dat het geld moet worden overgedragen. 'Maar sommige onderaannemers doen moeilijk en weigeren hun wettelijke verplichting na te komen.'

Op het complex van Suralco te Paranam heerste gisteren een sfeer van inactiviteit, met personeel dat af- en aankwam. Velen vertrokken eerder van het werk. Over de afkoopregeling voor de vaste medewerkers, die verenigd zijn in de Paranam Werknemersbond (PWB), wordt vernomen dat de directie bezig is hen op individuele basis te benaderen. Ze heeft hiertoe besloten omdat het overleg met de bond is vastgelopen.

Bemiddelingsraad trekt zich terug uit geschil Rosebel/IAmGold en vakbond

'De directie van RGM heeft getoond geen respect te hebben voor instituten in dit land'

RGM draagt stakende arbeiders op het werk te hervatten


De Bemiddelingsraad voor geheel Suriname heeft zich gisteravond teruggetrokken uit het geschil tussen de directie van Rosebel Gold Mines NV (RGM)/IAmGold en de binnen het bedrijf opererende vakbond, RGWO (Rosebel Goldmines Werkgevers Organisatie). Met het besluit van de Bemiddelingsraad is ook de persstilte die in acht was genomen opgeheven.

RGWO-voorzitter Lloyd Read is niet te spreken over de houding van de RGM-directie. 'De directie van RGM heeft getoond geen respect te hebben voor instituten in dit land. En dat is de gebruikelijke druppel. Terwijl er een persstilte was, ging de directie rustig door met het oproepen van werknemers en het ontruimen. Ze heeft misbruik gemaakt van de persstilte, maar nu is het afgelopen', zegt Read vandaag, dinsdag 1 december 2015, op Starnieuws.

'We zullen absoluut niet accepteren dat onze mensen worden afgeslacht.'
Read stelt dat elke werkgever, dus ook de multinational, zich hoort te houden aan de regels die in het land gelden. 'We zullen deze houding van de RGM-directie niet accepteren. Dat zijn we aan de arbeiders verplicht en aan het land.'

Sinds vanochtend vroeg is de goudmijn te Brokopondo lamgelegd. Arbeiders hebben ook postgevat bij de RGM-kantoren aan de Heerenstraat en de Van 't Hogerhuysstraat in Paramaribo. De gemoederen zijn zeer verhit en de vakbond moet, aldus Starnieuws, alles inzetten om de actie binnen de vakbondsregels te houden.

RGM heeft begin oktober aangegeven dat zij 10% van zijn personeel zal afvloeien. De dalende goudprijs, dalende productie en hogere productiekosten, zijn als redenen voor de afvloeiing gegeven. In eerste instantie zal de directie ongeveer 170 arbeiders ontslaan.

De directie van Rosebel Gold Mines NV heeft de stakende werknemers geïnstrueerd het werk onmiddellijk te hervatten. In een eerste reactie op de lamlegging van het bedrijf, zegt de directie dat de RGWO onjuiste informatie verstrekt.

Ter informatie (met dank aan Starnieuws):Doodgeschoten man (27) in Amsterdam is beruchte crimineel van Antilliaanse afkomst

Cartney Kronstadt werd in 2010 tot 16 jaar cel veroordeeld voor betrokkenheid bij ripdeal


De 27-jarige man, die afgelopen zaterdag in de Cornelis Outshoornstraat in Amsterdam Nieuw-West werd doodgeschoten, is de beruchte crimineel Cartney Kronstadt (zie foto - Bron: AT5). Eerder werd Kronstadt, die van Antilliaanse afkomst is, tot 16 jaar cel veroordeeld wegens moord en een gewelddadige beroving, zo berichten vandaag, dinsdag 1 december 2015, diverse media in Nederland waaronder de lokale Amsterdamse zender AT5 en Het Parool.

Politie en justitie in Amsterdam willen de identiteit van de doodgeschoten man niet bevestigen maar in het milieu wordt zijn naam volop genoemd. Ook vraagt men zich af hoe het mogelijk is dat Kronstadt op vrije voeten was ondanks het feit dat hij tot een lange gevangenisstraf was veroordeeld.

De politie gaat er nog steeds van uit dat er geen sprake van een liquidatie is geweest, maar dat het om een uit de hand gelopen ruzie gaat. Bij de schietpartij raakte de 59-jarige oud-café-eigenaar Peter L. ernstig gewond. Hij werd in de woning aangetroffen terwijl Kronstadt vlak bij de woning op straat werd gevonden. Zijn verwondingen waren zo ernstig dat reanimatie niet meer mocht baten.

Cartney Kronstadt werd in 2010 door de Utrechtse rechtbank tot 16 jaar gevangenisstraf veroordeeld vanwege onder meer zijn betrokkenheid bij een dodelijke ripdeal in 2008. Een 30-jarige man werd toen van zeer dichtbij doodgeschoten. Korte tijd later pleegde de Antilliaan ook nog een gewapende overval op een woning in Eindhoven. Na zijn veroordeling ging Kronstadt in hoger beroep.

Terwijl hij gedetineerd was, moest Kronstadt ook nog voor de rechtbank verschijnen wegens een gewelddadige mishandeling van een medegevangene in de penitentiaire inrichting in Leeuwarden. In afwachting van de nieuwe behandeling door het Hof was Kronstadt op vrije voeten. Waarom hij niet vastzat in verband met zijn andere veroordeling, is onduidelijk.

Documentaire 'De gouden bergen van Suriname'

Suriname enige Zuid-Amerikaanse land dat Minamata-verdrag nog niet heeft getekend


'Corruptie kan minstens net zo groot zijn als de illegale goudindustrie'


Op 25 november 1975 tekende Suriname voor haar onafhankelijkheid. Afgelopen vrijdag was dit exact veertig jaar geleden. Voor deze gelegenheid maakte VICE een documentaire over het belangrijkste exportproduct van het land: goud. Na jarenlange economische bloei lijkt er nu storm op komst. Door de dalende goudprijs, corrupte overheid en economisch wanbeleid dreigt het land de afgrond in te storten. Host Gwen Pol neemt u mee naar Suriname en laat zien met welke problemen Suriname kampt. Caspar van de Poel schrijft vandaag, dinsdag 1 december 2015, op de website ThePostOnline een recensie over de documentaire.

Vijf jaar na haar onafhankelijkheid, in 1980, beginnen de problemen voor het land. Desi Bouterse Pleegt een staatsgreep en het land wordt verscheurt door een jaren lange burgeroorlog. Hierna komt het land in een soort flow, vanwege de enorme hoeveelheden goud er in de grond zitten. Maar nu er een economische crisis aan zit te komen in Suriname, worden de problemen steeds duidelijker zichtbaar. Volgens de documentaire is het belangrijkste probleem de illegale goudwinning en de hoeveelheid kwik die hierbij wordt gebruikt. Kwik is heel erg schadelijk voor de gezondheid, en komt bij goudwinning met overvloed in het Surinaamse ecosysteem terecht.

In een gesprek met een gynaecoloog die onderzoek heeft gedaan naar de schadelijkheid van kwik op moeders en hun baby’s, komen schokkende gegevens naar boven. Zo blijkt het Suriname enige Zuid-Amerikaans land dat niet het Minamaverdrag heeft getekend (hierin staan afspraken over het gebruik van kwik). De documentaire legt heldere taal uit hoe kwik in het ecosysteem terecht komt, en ook wat de concrete consequenties hiervan zijn. De uitleg is erg duidelijk en de gevolgen blijken schokkend.

Wat wellicht nog shockerender is, is de onwetendheid bij de mannen die in de goudindustrie werken. Dit wordt goed in beeld gebracht: deze arbeiders houden kwik met hun blote handen vast, en zijn zich van geen kwaad bewust. 'Hoe schadelijk kan het zijn?' wordt gezegd door Milton Schmidt a.k.a. Robba, een goudzoeker die Gwen Pol meeneemt naar een plek waar hij goud wint. 'Ik denk niet dat het zo schadelijk is', vult hij aan.

Behalve ‘Robba’, worden er nog veel meer mensen aan het woord gelaten. De bekendste hiervan is Ronnie Brunswijk, ex-leider van het rebellenleger uit de jaren ’80. Nadat er een wapenstilstand kwam in 1992, ging Brunswijk eventjes de politiek in. In 2010 kon hij samenwerken met zijn voormalig aartsrivaal Desi Bouterse. Nu heeft hij zijn eigen stuk grond in het Lelygebergte, waar hij goud mag zoeken. Opvallend is dat Brunswijk als een van de weinigen een vergunning hiervoor heeft. Op het moment dat Gwen met hem over het verleden tracht te praten, slaat hij dicht. Het blijkt een onbespreekbaar onderwerp.

Volgens milieuactivist Erlan Sleur is iedereen bang voor Brunswijk. 'Corruptie kan een land vernietigen, en dat gebeurt nu in Suriname', meent Sleur. Waar de documentaire vooral inzoomt op de schade die de goudwinning het land aandoet, snijdt het hier een enorm nieuw onderwerp aan waar geen aandacht aan wordt besteed. Het statement van Sleur is gewaagd en roept veel vragen op, maar er komen geen antwoorden. Dat is jammer, want het probleem kan minstens net zo groot zijn als de illegale goudindustrie.

Het is overigens ook jammer, dat juist Sleur - die graag zichzelf op de voorgrond plaatst - wordt opgevoerd als deskundig milieuactivist. Hij weet net zoveel van de goudwinningssector en het gebruik van kwik als de doorsnee Surinamer. Daarenboven is hij een aantal jaren als communicatiemedewerker werkzaam geweest bij de organisatie die het Brownsberg Natuurpark had moeten beschermen, Stinasu (Stichting Natuurbehoud Suriname). Maar, die stichting heeft juist willens en wetens meegewerkt aan de activiteiten van illegale goudwinningsactiviteiten door kleinschalige goudzoekers in dat natuurgebied. De directeur van Stinasu ontving zelfs goud van goudzoekers in ruil voor het ongestoord goud winnen in het natuurgebied door goudzoekers. Hierdoor is het unieke gebied deels vernietigd en van enig herstel is geen sprake. Verder heeft Sleur actief meegewerkt met de presidentiële Commissie Ordening Goudsector door met het plaatsen van een soort grensbordjes een gebied in het Browsberg Natuurpark aan te geven waar goudzoekers legaal mogen werken. Ter compensatie zou een stuk grond aan het natuurgebied worden toegevoegd. Sleur heeft meegewerkt aan het toestaan van goudwinningsactiviteiten van goudzoekers in het natuurgebied.... Van een serieuze milieuactivist is dan ook niet echt sprake.

De makers van de documentaire hadden als echte deskundige beter kunnen kiezen voor iemand als de Amerikaan Daniel Peplow die onder andere onderzoek heeft gedaan naar het kwikgehalte in de haren van de inheemse Wayana's in Apetina, een dorp in het zuidoosten van Suriname, of voor bioloog Paul Ouboter, directeur van de Nationale Zoölogische Collectie van Suriname, die onder andere onderzoek heeft gedaan naar kwik in vissen.

Al met al geeft de documentaire goed weer in welke mate de goudindustrie schadelijk is voor de Surinaamse volksgezondheid. Er worden veel verschillende personen aan het woord gelaten, met allen een compleet ander verhaal. Dit maakt het leuk om naar te luisteren, en ook de prachtige beelden van het Surinaamse landschap zijn een lust voor het oog.

Wel wordt je als kijker soms heel dom ingeschat: als iemand klaar is met zijn verhaal doen, herhaalt host Gwen de laatste twee zinnen nog even, maar dan met iets andere woorden.

Dat er niet wordt ingegaan op de vermeende corruptie waar Suriname mee kampt is jammer. De documentaire heet natuurlijk De gouden bergen van Suriname, en wil duidelijk op het verhaal achter de goudwinning wil focussen, maar laat nu een onderwerp liggen dat wel te berde wordt gebracht. Het is een indrukwekkende documentaire; de beelden zijn mooi, de geïnterviewden interessant en wat er aan bod komt, wordt heel duidelijk uitgelegd.


(Red. De Surinaamse Krant/The Post Online)

St. Vrienden van Suriname heeft weer volle container voor Suriname


Container gevuld met gym- en schoolspullen, verbandmiddelen, rolstoelen en boeken


De Stichting 'Vrienden van Suriname' in Tiel heeft afgelopen zaterdag weer een grote container vol met hulpgoederen gekregen, klaar om vervoerd te worden naar Suriname. De container is onder andere gevuld met gymspullen, verbandmiddelen, rolstoelen, boeken en schoolspullen. 'Wanneer je in Suriname komt zie je dat de nood voor jeugd en ouderen zo hoog is, dan wil je gewoon iets doen', zegt Will van Rhee, directeur van de Stichting Vrienden van Suriname, vandaag, dinsdag 1 december 2015, op StadTiel.nl.

Vanaf negen uur 's ochtends waren ongeveer tien vrijwilligers en vrienden aan het werk om de container vol te krijgen. In de opslag liggen zoveel spullen, dat dit niet allemaal in een keer mee kan. 'Ruim 17 jaar geleden zijn we begonnen met de stichting. We krijgen zoveel spullen binnen dat we eigenlijk veel vaker een container naar Suriname zouden moeten sturen. Vandaag gaat er weer een hoop weg maar binnenkort staat het weer helemaal vol hier', aldus Van Rhee.

Ongeveer drie à vier keer per jaar wordt er een nieuwe container naar Suriname gestuurd. Bergman Transportbedrijf uit Barendrecht levert deze containers tegen kostprijs. Het meeste geld dat binnenkomt bij de stichting zijn giften. Ook verkopen medewerkers zelf spullen op marktplaats om de opbrengst aan de Stichting te geven. Daarnaast hebben ze veel sponsoren.

Naast het vergaren en verzenden via zeecontainers van hulpgoederen wil de Stichting Nederlanders kennis laten maken met Suriname en de gemeenschap door op bijeenkomsten informatie te verschaffen, lessen op scholen te verzorgen en studenten een stageplaats te bieden.

Van Rhee vindt Suriname een fascinerend land. 'Wanneer je hier komt ben je eigenlijk meteen besmet met het Suriname virus, zo noem ik het eigenlijk altijd. Veel dingen zijn hetzelfde, neem de taal, de namen en infrastructuur. Maar, ook veel dingen zijn anders: het klimaat, de natuur en de gemeenschap. Zo is de secretaris van onze stichting zelfs geëmigreerd.'

'Je kunt je bijna niet voorstellen dat het er daar zo anders aan toe gaat. De Surinaamse dollar is gedegradeerd en het inkomen van de inwoners is al zo weinig. Het is mooi om te zien waar al die spullen vandaag komen. Zo kwam de vrouw van een vriend van mij plotseling in een rolstoel terecht, toen deze niet meer nodig was kregen wij hem. Dan moet je je eens bedenken dat een rolstoel daar 1/3 deel van het maandsalaris van iemand is.'

De container die deze keer verstuurd zou worden, zou vernoemd worden naar Ton Rolvink die afgelopen zomer zeer onverwacht is overleden. Zijn passies waren onderwijs, sport en Suriname die samen mochten komen in de Stichting Vrienden van Suriname. Nabestaanden gaven aan dat als men iets wilde geven, men Ton het meeste plezier zou doen door een donatie te doen aan stichting 'Vrienden van Suriname'. Op deze manier zouden er nieuwe dingen georganiseerd kunnen worden. Omdat de Stichting hier nog mee bezig is wordt deze container niet naar hem vernoemt. Waar het geld aan wordt besteed en of de volgende container de 'Ton Rolvink container' wordt genoemd, is nog niet bekend.

Illegale goudzoekers in Roma-goudput IAmGold moeten binnen paar dagen vertrekken

Makamboa: 'Wij willen niet in gevecht raken met de Staat'


De regering lijkt na vele maanden de knoop definitief te hebben doorgehakt. Binnen enkele dagen moeten de honderden illegale goudzoekers de Roma Pit verlaten. Er is wel onduidelijkheid of dat uiterlijk zaterdag moet gebeuren of uiterlijk de dinsdag daarop, aldus de Ware Tijd vandaag, dinsdag 1 december 2015.

Nationaal veiligheidschef Melvin Linscheer en Kenneth Slooten, coördinator van het Bureau Volkscontacten van het Kabinet van de President, hebben zondag in gesprek met de belangenorganisatie van de goudzoekers te Nieuw Koffiekamp, Makamboa, zaterdag genoemd als uiterste vertrekdag. Minister Regillio Dodson van Natuurlijke hulpbronnen houdt het echter op volgende week dinsdag. Als ze niet vrijwillig vertrekken, dan zal dat met de harde hand gebeuren.

Feit is dat de aanvankelijke deadline in een brief van 28 november aan de illegale goudzoekers was gesteld op uiterlijk gisteren, op straffe van ontruiming, is komen te vervallen. De Roma Pit maakt deel uit van de concessie van Rosebel Gold Mines/IAmGold. Dit bedrijf probeert al vele maanden de goudzoekers weg te krijgen.

'Wij wilden tot de eerste week van januari blijven, maar we werden voorgehouden dat Rosebel Gold Mines internationale gerechtelijk stappen heeft ondernomen tegen de Staat. Als we zaterdag niet vertrekken, zullen we door de Commissie Ordening Goudsector ontruimd worden en wij willen niet in een gevecht raken met de Staat', zegt Melleo Naana, vertegenwoordiger van Makamboa.

Naana wijst erop. dat veel mensen van dit dorp hun brood verdienen in de goudsector en ze zouden gisteravond een vergadering houden om te bekijken hoe ze met deze ontwikkeling zullen omgaan. Volgens hem wil het goudbedrijf dat de goudzoekers buiten de concessie goud gaan zoeken, maar daar zou geen of weinig goud zijn. Daarom vinden de gouddelvers dit alternatief niet rendabel.

Arbeiders Rosebel-goudmijn leggen werk neer

Directie Rosebel verschijnt niet voor tweede gesprek bij Bemiddelingsraad


Werknemers van het Canadese goudbedrijf IAmGold, het moederbedrijf van de Rosebel Gold Mines NV (RGM) hebben het werk vanochtend, dinsdag 1 december 2015, om kwart voor twee volledig lamgelegd. Ze protesteren hiermee tegen de houding van de directie van het bedrijf, aldus Starnieuws.

Bij het tweede gesprek met de Bemiddelingsraad voor Geheel Suriname gisteravond heeft de directie van RGM verstek laten gaan. Zelfs op aandringen van de raad is geen der directieleden verschenen op de bijeenkomst. De bemiddeling van de raad was ingeroepen door de vakbeweging binnen het bedrijf.

Het bedrijf heeft een aantal werknemers aangeschreven om thuis te blijven, maar weigert hen uit te betalen volgens de gesloten arbeidsovereenkomst. Meer dan 70 van de thuis gezette arbeiders heeft zijn beklag gedaan bij de bond, die wordt geleid door Lloyd Read.

RGM heeft aangegeven 10% van het personeel af te vloeien. Het gaat om ongeveer 170 werknemers.

Coalitie volledig akkoord met beleidsmaatregelen regering Bouterse

In motie geven coalitiefracties steun aan beleid ter verbetering financieel-economische situatie


Terwijl de oppositie het regeringsbeleid inzake acute beleidsmaatregelen van de regering Bouterse afwijst, geeft de coalitie in een motie volledige steun aan het voorgestelde beleid ter verbetering van de financieel-economische situatie. De regering heeft gisteren puntsgewijs sociale zekerheid gevende en beschermde maatregelen opgesomd in De Nationale Assemblee. Zo wordt de productie bevorderd, de inkomsten worden verhoogd en de uitgaven moeten worden beperkt. Dit bericht Starnieuws dinsdagochtend 1 december 2015.

President Desi Bouterse zei, dat een monitoringscommissie de maatregelen heeft voorbereid. De motie ingediend door de coalitie werd met 29 stemmen vóór en 13 tegen aangenomen:

Nederlander (25) verdronken bij Pietermaai op Curaçao

Toedracht verdrinking Nederlander nog niet duidelijk


De 25-jarige Jurren de Weerd uit Nederland is gisterochtend verdronken nabij Pietermaai. Zijn lichaam is in beslag genomen door het Openbaar Ministerie voor verder onderzoek, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 1 december 2015.

Omstreeks kwart voor tien kreeg de politie een melding dat er een lichaam in zee dreef ter hoogte van Joshi. De Kustwacht werd daarop meteen gealarmeerd. Zij zochten de zee af met een Super-RHIB en een helikopter en troffen het levenloze lichaam van De Weerd aan.

De melding werd gemaakt door een bewaker van het aan zee gelegen appartementencomplex Pentagon. Hij zag een man, gekleed in slechts een witte onderbroek, het terrein oversteken. De bewaker probeerde De Weerd nog weg te sturen, maar deze negeerde hem. Hij liep naar de zee en waste daar zijn gezicht. Wat er daarna is gebeurd, is onbekend.

De bewaker ging later terug om poolshoogte te nemen en zag toen het lichaam van de 25-jarige man drijven.

ISO certificering voor Curaçao Ports Authority, Kompania di Tou Kòrsou en Curaçao Pilots Organization

CPA, KTK en CPO doorstaan audit voor certificering ISO 9001 en ISO 14001


Curaçao Ports Authority (CPA), Kompania di Tou Kòrsou (KTK) en Curaçao Pilots Organization (CPO) hebben de audit voor de certificering voor ISO 9001 en ISO 14001, die werd uitgevoerd door Lloyd’s Register, met succes doorstaan. Dat meldt vanochtend, dinsdag 1 december 2015, het Antilliaans Dagblad.

 ISO 9001 is een kwaliteitsstandaard waaraan de bedrijven moeten voldoen op het gebied van beheer van managementsystemen.


Met de ISO 14001-certificatie wordt aangetoond dat bedrijven een effectief systeem hebben ten aanzien van milieumanagement.

Lloyd's Register bracht in november een bezoek aan de bedrijven en nam waar op welke wijze de bedrijven zowel kwaliteit als milieu binnen de onderneming beheren.

'CPA, KTK en CPO hebben beide audits succesvol afgelegd. Als havenautoriteit en enige bedrijf binnen de haven met een ISO 14001-certificatie is het van belang dat wij het goede voorbeeld geven in onze havens en dat wij een verantwoordelijk beheer voeren ten aanzien van ons milieu. Gedurende dit jaar hebben wij verschillende maatregelen getroffen om te voorkomen dat onze eigen dagelijkse operaties een negatieve impact hebben op ons milieu. Zo hebben wij onder andere efficiëntere uitrusting en lichten geïnstalleerd om het stroomverbruik te verminderen. Ook zijn zonnepanelen aangebracht in zowel het gebouw van CPA als dat van CPO en zijn vuilnisbakken aangeschaft voor het opvangen van gescheiden afval', aldus de bedrijven.

CPA is van plan in 2016 de exploitanten in de haven te benaderen om daar waar nodig ondersteuning te bieden, zodat ook alle exploitanten binnen de haven een verantwoordelijker beleid kunnen voeren ten aanzien van het milieu.

Veel coaches aanwezig bij seminars Curaçao Baseball Week

Veiling honkbal-items, waaronder gesigneerd portret Didi Gregorius, is succes geworden


De Curaçao Baseball Week (CWB) begon afgelopen weekend met twee seminars voor coaches. De vele regen- en onweersbuien sloegen de coaches niet uit het veld, zo meldt de organisatie, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 1 december 2015. 

Ook het diner met een veiling op zaterdagavond was geslaagd en er werd veel geld opgehaald voor het goede doel.

De opening van de seminars voor coaches vond zaterdagochtend plaats in het Renaissance Hotel. Ongeveer 50 coaches waren daarbij aanwezig. De theoriesessies van deze seminars werden verzorgd door sprekers Hensley Meulens (SFG), Ron Wotus (SFG) en Robert Coffie. Na de lunch vertrokken alle deelnemers naar het Tio Daou Ball Park om het seminar voort te zetten op het veld.

Op zondagmiddag volgden de coaches praktijksessies in het Tio Daou Ball Park. Jim Jones (ISG), Ron Wotus (SFG), Hensley Meulens (SFG) en Steve Janssen (KNSBSB) gaven trainingen op het gebied van pitching, hitting, baserunning en teamorganisatie. Het diner op zaterdagavond dat zou plaatsvinden bij de Blue Bay Beach Sunset Bar, moest vanwege de weersomstandigheden naar het clubhuis van de golfclub verplaatst worden.

'In totaal hebben Marro Pietersz en Lauw Jacobs 30 items geveild onder de 140 aanwezige gasten. Zowel collectors items uit het honkbal als non-baseball items zijn onder de hamer gegaan, waaronder een gesigneerd portret van Didi Gregorius geschilderd door Mirjam Griffioen (zie foto - Bron: Antilliaans Dagblad) Volgens de eerste telling van de penningmeester blijkt dat er ruim 40.000 dollar is opgehaald voor de lokale honkbalorganisaties. Binnenkort wordt bekend gemaakt in welke vorm de ontvangen gelden gedoneerd gaan worden aan de baseballorganisaties van Curaçao', zo maakt de organisatie bekend.

Ministerie van VVRP (Curaçao) onderzoekt illegale bouw in zoutpan

Curaçao Footprint Foundation en Amigu di Tera melden illegale activiteit bij saliña naast Vaersenbaai


Het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) onderzoekt mogelijk vandaag al wat er gaande is bij de saliña tussen Boka Samí/Malpais en Vaersenbaai, nadat milieugroepen melding maakten van illegale bouwactiviteiten in het beschermde natuurgebied. Dat zegt Dwigno Puriel secretaris-generaal van het ministerie vandaag, dinsdag 1 december 2015, in het Antilliaans Dagblad.

 'Op grond van de berichtgeving zal ik de dienst ROP (Ruimtelijke Ordening en Planning) vragen om een zogeheten plaatsopname te doen, dat wil zeggen om te kijken wat er daar gaande is. Ook zal ik opdracht geven om te controleren of er op het terrein sprake is van illegale occupatie', aldus Puriel.

Gisteren meldden de milieugroepen Curaçao Footprint Foundation (CFF) en Amigu di Tera dat er bij de saliña naast Vaersenbaai begonnen was met het illegaal egaliseren van het gebied en het dempen ervan. Bestuurslid Michelle da Costa Gomez van CFF ging gistermiddag zelf poolshoogte nemen. 'Er zijn verschillende gaten met een loader gemaakt, de bandafdrukken zijn nog in de modder te zien. Parallel aan de weg is er een soort kanaal uitgegraven, er staat een container midden in de saliña en een deel van de mondi is platgewalst.'

Da Costa Gomez vermoedt dat de illegale activiteiten hooguit een week of anderhalf aan de gang zijn. 'Op 21 november heeft de CFF nog een foto-excursie georganiseerd in het gebied, wij waren in de middag en de avond op het parkeerterrein van Kokomo Beach. Er was toen nog niets te zien. Bij de saliña zelf hebben wij toen ook niets bijzonders gemerkt. Uit navraag bij een bron bij de dienst ROP bleek dat er geen vergunning is afgegeven. Wanneer er water in de saliña ligt, tref je daar heel veel lokale watervogels aan die nestelen, voedsel zoeken en hun hele levenscyclus daar doorbrengen. Migrerende vogels die van Noord- naar Zuid-Amerika trekken, gebruiken de plek om daar uit te rusten.'

Amigu di Tera stelt in de persverklaring uit, dat er in het gebied, afgezien van de vogels, ook een rijke variëteit aan kruidachtige gewassen is. In het gebied leven ook konijnen en herten. Flamingo’s komen in de regentijd er naartoe om voedsel te halen. De saliña geldt als een zogenoemde Ramsarzone. De Ramsar is een internationaal verdrag voor een verantwoord en duurzaam beleid van saliña’s.

'In 2012 besloot de Curaçaose regering om 4 saliña’s op de Ramsarlijst te plaatsen, die naast Boka Samí/Malpais en bij Jan Kok/Rif St Marie, de saliña bij Parke Shete Boka en de dam bij Muizenberg', aldus Amigu di Tera.

De gisteren beëdigde minister Siegfried Victorina van Gezondheid Milieu en Natuur (GMN) en secretaris-generaal Geraldine Christina van GMN waren nog niet bereikbaar voor commentaar.

Hof van Justitie: 'OM moet overgaan tot verdere vervolging Bouterse als hoofdverdachte 8 decembermoorden'

Beslissing Hof volgt op klacht nabestaanden slachtoffers 8 december 1982 in augustus


Het Openbaar Ministerie (OM) moet overgaan tot verdere vervolging van Desi Bouterse als hoofdverdachte van de 8 decembermoorden. Dit heeft het Hof van Justitie beslist na een klacht die nabestaanden in augustus hadden ingediend tegen het OM. Dit bericht vanochtend, dinsdag 1 december 2015, de Ware Tijd te hebben vernomen 'van een zeer betrouwbare bron'. Dit bevel tot vervolging door het Hof is officieel nog niet bekendgemaakt. 

Na aanname van de omstreden Amnestiewet in 2012 had het OM zich op het standpunt gesteld, dat er geen grond was voor voortzetting van het 8 decemberstrafproces. Hierop dienden de nabestaanden in augustus 2015 een klacht in tegen het OM bij het Hof van Justitie.

Nadat de gewijzigde Amnestiewet met 28 tegen twaalf stemmen was aangenomen in De Nationale Assemblee, werd het 8 decemberstrafproces opgeschort voor onbepaalde tijd. Zowel de auditeur-militair als de Krijgsraad vond dat een Constitutioneel Hof zich moest buigen over de rechtmatigheid van de Amnestiewet. Suriname moet echter nog komen tot de instelling van een Constitutioneel Hof. Hierdoor was het strafproces tegen de verdachten van de decembermoorden in een rechtsvacuüm beland.

De nabestaanden verweten in hun klacht, dat met name de auditeur-militair zich op ondeugdelijke wijze van zijn vervolgingstaak had gekweten. De klagers verlangden daarom van het Hof van Justitie een bevel tot verdere vervolging.

Het voor de nabestaande positieve besluit van het Hof komt daags nadat publicist en nabestaande Sandew Hira (Dew Baboeram) het afgelopen weekend een 'getuigenis' van president Bouterse heeft afgenomen over de bloedige gebeurtenissen van december 1982. Dit gebeurde op het buitenverblijf Brokobaka van Bouterse. Hira is van plan op 8 december de 'getuigenis' van Bouterse publiekelijk te maken.

De bekende Nederlandse advocaat Geert-Jan Knoops, die zich al een tijd bezig houdt met de juridische verwikkelingen rond de decembermoorden, reageerde vanmorgen op Radio 1 op het nieuws uit Suriname. Hij acht het goed mogelijk dat het Hof van Justitie die beslissing van de krijgsraad van destijds opzij heeft gezet. 'Uit internationale rechtspraak is al gebleken dat amnestie - als gaat om schending van mensenrechten - niet toelaatbaar is.' Het zou volgens hem ook kunnen dat de hele toetsing van de amnestiewet niet goed is geweest, 'omdat je niet mag interveniëren in een lopend strafproces.'

Volgens Knoops zou de weg vrij kunnen worden gemaakt voor verdere vervolging van Bouterse. 'Er zou dan een grondwettelijk hof opgezet moeten worden. En dan zou er een heel andere situatie kunnen ontstaan.'

Oppositie keurt in motie beleidsmaatregelen regering Bouterse af

Motie vanochtend in alle vroegte verworpen


De gezamenlijke oppositie (VHP, ABOP, Pertjajah Luhur en NPS) heeft vanochtend, dinsdag 1 december 2015, in een motie de beleidsmaatregelen die de regering heeft gepresenteerd, afgekeurd. De oppositieleden vinden de maatregelen niet duurzaam. 

President Desi Bouterse en diverse ministers gaven een uiteenzetting over de crisismaatregelen die de regering heeft genomen. De motie werd met 13 vóór en 29 tegen verworpen, zo bericht Starnieuws.


Prijzen brandstof dinsdag 1 december omhoog

Prijs liter diesel varieert van Srd 4,34 bij Gow2 tot Srd 4,45 bij SOL

Ongelode benzine kost bij SOL Srd 4,50 en bij Gow2 Srd 4,57
 

De brandstofprijzen worden vanochtend, dinsdag 1 december 2015, verhoogd. Een liter diesel bij Gow2 wordt Srd 4,34. Bij SOL moet Srd 4,45 per liter worden neergeteld. Ongelode benzine kost bij Gow2 Srd 4,57. Bij SOL is de prijs van ongelode benzine 7 cent goedkoper.  Ongelode benzine met additieven kost SRD 4,57, zo bericht Starnieuws.

Bij veel pompstations was gisteren een enorme drukte. Door de chaotische situatie hebben verschillende dealers besloten om hun pompstations te sluiten. Werknemers van de pompstations werden bedreigd. Starnieuws bericht te hebben vernomen, dat de oliemaatschappijen vroeg in de ochtend de pompstations zullen voorzien van brandstof. er is voldoende olie.

Verwacht wordt dat de situatie in de loop van vandaag zal worden genormaliseerd.

De Surinaamse Servicestations Exploitanten Bond is in onderhandeling met de regering om een hogere winstmarge. Vernomen wordt verder, aldus Starnieuws, dat in de nieuwe prijs die vanochtend ingaat, de verhoogde winstmarge ook is verwerkt. Dit is niet ten koste gegaan van de pompprijs.

Dak- en thuisloze man (44) loopt brandwonden op bij woningbrand Geyersvlijt

Man neemt zonder toestemming intrek in woning, steekt kaars aan en valt in slaap


De 44-jarige dak- en thuisloze Peter S. heeft zondag 2e en 3e graads brandwonden opgelopen bij een woningbrand in het ressort Geyersvlijt te Paramaribo. Bij aankomst van de politie op het adres werd het slachtoffer aangetroffen. De man verklaarde dat hij een kaars had aangemaakt waarna hij in slaap was gevallen, zo bericht de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname gisteravond, maandag 30 november 2015.

Op een bepaald moment vloog de kamer in brand, waarbij hij brandwonden opliep. Het gaat om een leegstaande hoogbouwwoning, waarvan de bovenverdieping uit hout en de benedenverdieping uit steen was opgetrokken. De eigenaar van het pand was al overleden.

S. had zonder toestemming zijn intrek in één van de kamers van de benedenverdieping genomen. De woning was niet op het elektriciteitsnet aangesloten.

De man werd in een ambulance vervoerd naar het Academisch Ziekenhuis Paramaribo vervoerd, waar hij is opgenomen op de afdeling Intensive Care.