donderdag 3 december 2015

Bewoner woning Bonistraat overlijdt aan brandwonden

Man (44) was geen dak- en thuisloze, maar had toestemming om in woning te verblijven


De 44-jarige Peter Schmidt (44) die op 29 november brandwonden opliep tijdens een woningbrand in de Bonistraat, is een dag later in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) overleden. Dit bericht vandaag, donderdag 3 december 2015, de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname. De politie had eerder laten weten, dat Schmidt een zwerversbestaan leed. Nader onderzoek heeft echter uitgewezen, dat de man toestemming van de eigenaar had om in het huis te verblijven.

Schmidt had op de bewuste dag een kaars aangestoken, waarna hij in slaap was gevallen. Op een bepaald moment vloog de kamer in brand, waarbij hij brandwonden opliep. Het ging om een hoogbouwwoning, waarvan de bovenverdieping uit hout en de benedenverdieping van steen was opgetrokken. De woning was niet op het elektriciteitsnet aangesloten.

Bij aankomst van de politie op het adres werd Schmidt met brandwonden aangetroffen. Hij werd ter verpleging op de afdeling Intensive Care van het AZP met 2e en 3e graads brandwonden opgenomen.

Luiaard steelt de show op rode loper en podium tijdens CNN's Heroes Tribute show

Monique Pool niet gekozen als de CNN Hero, ze steelt met haar luiaards de showEen luiaard heeft afgelopen zondag de show gestolen tijdens de CNN Heroes Tribute show. Natuurlijk was Snooki van de partij ter ere van een van de tien CNN helden, Monique Pool.

Terwijl de meeste aanwezige sterren zich zorgen maakten over dat er ook maar een haartje niet goed zou zitten alvorens de rode loper te betreden, had Snooki veel te veel haar om zich zorgen over te maken, aldus CNN vandaag, donderdag 3 december 2015. Snooki de luiaard is een dierenambassadeur van het LEO Zoological Conservation Center die de aandacht opeiste tijdens de CNN Heroes Tribute show.

Hij was daar om Monique Pool te eren. Zij is een van de Top Tien CNN Heroes. Met haar non-profit organisatie Green Heritage Fund Suriname, heeft Pool honderden luiaards gered, gerehabiliteerd en vrijgelaten.

Nadat Snooki over de rode loper had gelopen maakte hij een grootse entree, gedragen op het podium in de armen van presentator Anderson Cooper. Achter het podium beroemdheden poseerden met het dier voor foto's.

Neil Patrick Harris, die Pool en haar Helden voorstelde, was slechts een van de sterren die poseerde met Snooki. Victoria Justice, Kelly Ripa en Kathy Griffin lieten zellfs een groepsfoto maken en Sharon Stone zat op de rode loper om Snooki beter te leren kennen.


Beramer overval op juwelier in Belgische Herentals 18 juni op J.A. Pengelluchthaven Suriname gepakt voor drugssmokkel

OM rechtbank Antwerpen eist bij verstek 40 maanden cel tegen Marcel 'Steve Black' R.


De 36-jarige Erik W. (36) uit Herentals is vandaag, donderdag3 december 2015, voor de correctionele rechtbank van Antwerpen verschenen, omdat hij eerder dit jaar geprobeerd had een juwelier te overvallen. Hij was echter in paniek op de loop gegaan, toen hij de hond van de eigenaresse zag. Het Openbaar Ministerie vorderde voor hem en voor Marcel R., die de overval beraamd had, veertig maanden cel, zo bericht de Belgische krant Het Nieuwsblad online.

Marcel R. liet verstek gaan op zijn proces. Hij werd op 18 juni namelijk gearresteerd voor drugssmokkel op de internationale luchthaven van Suriname.

Erik W. was op 18 mei de juwelier aan de Vestingstraat in Herentals binnengestapt, had een vuurwapen getrokken en de eigenaresse bedreigd. Toen hij haar Stafford achter de toonbank opmerkte, zonk de moed hem in de schoenen en rende hij naar buiten. Hij werd achtervolgd door twee getuigen en de eigenaresse had intussen ook het stille alarm ingeduwd.

De politie kon de verdachte arresteren op het De Coninckplein. Het wapen werd teruggevonden onder een geparkeerde vrachtwagen in de Van Wesenbekestraat. Volgens de juwelierster was er nog een tweede dader, een zwarte man die op uitkijk had gestaan. Hij was na de feiten rustig weg gewandeld.

Erik W. bekende en duidde Marcel R., die hij als ‘Steve Black’ kende, als zijn mededader aan. Marcel R. was zijn dealer en had volgens hem de overval beraamd. Terwijl hij de eigenaresse onder schot hield, zou Marcel R. haar knevelen en de vitrines leeghalen, maar zo ver was het dus niet gekomen.
Erik W. vertelde de rechtbank dat hij uit geldnood had gehandeld en veel spijt had. Zijn advocaat pleitte voor een werkstraf.
Vonnis op 24 december.

Jaarlijkse herdenking decembermoorden 8 december in Amsterdamse Stopera

Organisator Hoost betreurt gedwongen vertrek van Mozes en Aaronkerk naar Stopera

 
De jaarlijkse herdenking van de Decembermoorden wordt dinsdag 8 december gehouden in de Boekmanzaal in de Stopera in plaats in de vaste locatie, de Mozes en Aaronkerk aan het Waterlooplein. Die kan niet langer worden gebruikt nu het gebouw weer in gebruik is genomen als gebedshuis. De nieuwe gebruiker van de kerk is de internationale rooms-katholieke lekenbeweging Sant' Egidio, aldus Het Parool vandaag, donderdag 3 december 2015.

ADVERTENTIE
Organisator Romeo Hoost van de herdenking zegt het gedwongen vertrek te betreuren. Op 12 december 1982 kwamen honderden Surinamers voor het eerst in de Mozes en Aaronkerk bijeen om de moord op de vijftien critici van het militaire regime in Suriname te herdenken.

Hoost: 'Gelukkig hebben we een plek in de buurt kunnen vinden. We beginnen de herdenking zoals gewoonlijk met een fakkeltocht naar de plaquette op de kerk met de namen van de slachtoffers. Daarna gaan we terug naar de Stopera voor de rest van het programma.'

De herdenking begint dinsdag om zes uur 's avonds.

Politie jaagt op zware jongen Marlon Duncan Struiken

Struiken wordt gezocht in zaak schietpartij Bonistraat


Marlon Duncan Struiken (53) wordt gezocht in de zaak van de Bonistraat, waarbij een groep overvallers op de politie heeft geschoten. De waarnemend procureur-generaal gelast de opsporing, aanhouding en voorgeleiding van Struiken, zo bericht de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vandaag, donderdag 3 december 2015.

Hij wordt ervan verdacht zich schuldig te hebben gemaakt aan deelneming aan een criminele organisatie, poging tot moord, poging tot doodslag, diefstal met geweld en overtreding van de Vuurwapenwet.


Alle informatie die kan leiden tot de aanhouding van deze verdachte kunnen doorgespeeld worden via een van de telefoonnummers 403645, 402736 of 403252, de Centrale Meldkamer op 115 of bij de dichtstbijzijnde politiepost.

Directeur Huize Ashiana ontlast hoofd Financiële Zaken en bode van werkzaamheden

Vakbondsman Leeflang wil gesprek met directeur over door haar genomen maatregelen

Volgens betrokken medewerkers zijn zij uit hun functie ontheven


Twee medewerkers van Huize Ashiana, Astrid Kuils (hoofd Financiële Zaken) en Ricardo Ravenberg (bode), zijn onlangs door de nieuwe directeur Judith Valpoort-Vrede ontlast van hun werkzaamheden. Kuils en Ravenberg vinden de manier waarop met hen wordt omgegaan niet goed. Volgens hen zijn zij ontheven uit hun functies, terwijl de directeur meent dat de mensen zijn ontlast en zich op het hoofdkantoor van Sociale Zaken moeten aanmelden. Volgens Ravenberg heeft de directeur nooit aangegeven waarom zij tot dit besluit is gekomen. Kuils zegt dat de directeur niet volgens de regels van comptabiliteit wilde werken. Dit bericht vandaag, donderdag 3 december 2015, het Dagblad Suriname.

Ravenberg was de bode van de directeur. Hij heeft jarenlang op de Sociale Dienst gewerkt. Er waren volgens Valpoort-Vrede klachten van medewerkers en bewoners van het tehuis dat er allerlei ongepaste handelingen werden gepleegd. De directeur heeft hem aangesproken en hem in de gelegenheid gesteld om zaken anders te doen. Ook werd hij in de gelegenheid gesteld om een overplaatsing aan te vragen. Volgens de directeur bleek dat het een cultuur was bij Ashiana dat medewerkers laat aan het werk kwamen. Haar bode kwam half negen aan het werk.

Kuils deed volgens de directie niet wat zij geacht werd te doen. 'Kuils bepaalt wanneer dingen gekocht werden en wanneer niet. Zelfs inzage in de rekeningen van Ashiana kreeg ik niet om de samenleving te kunnen vertellen hoeveel geld wij hebben opgehaald via de inzamelingsactie van SRS. Ik kon niet meer met Kuils werken. Ik heb toen als directeur stappen ondernomen', zegt Valpoort-Vrede.

Bondsvoorzitter Murwien Leeflang is op de hoogte van de stand van zaken. Hij heeft het gehoord, maar niet formeel vernomen van de directeur. De twee mensen hebben zich vooralsnog niet gewend tot de bond. 'Ravenberg heb ik gevraagd om bij mij te komen. Wij hadden dus een afspraak om te zitten en te praten over de situatie. En nu horen wij dit. Van Kuils ben ik formeel niet op de hoogte. Dat hoor ik in de wandelgangen', zegt Leeflang

De directeur heeft maatregelen getroffen, maar zij heeft de bond vooralsnog, volgens Leeflang, niet op de hoogte gesteld van de maatregelen. De bond heeft dus gevraagd om ontvangen te worden. Valpoort-Vrede heeft de bond beloofd dat zij het bestuur van de bond van de week zal ontvangen.

Leeflang: 'De directeur heeft duidelijk aangegeven waarom zij de mensen heeft ontlast. Maar, dat is het verhaal van de directeur. Ik heb het verhaal van de werknemers nog niet gehoord.'

'Wat ik hier ben komen aantreffen, was niet mals. Als ik een bepaald tempo heb ingezet en mensen niet mee kunnen, helaas', aldus Valpoort-Vrede.

Parlementslid Gajadien (VHP) vermoedt dat minister Hoefdraad twee salarissen ontvangt

'Ik neem het Bouterse zeer kwalijk, dat hij Assemblee in het duister houdt over deze situatie'


Het VHP-Assembleelid Asiskumar Gajadien heeft sterk het vermoeden dat minister Gilmore Hoefdraad van Financiën zowel zijn salaris als minister als dat van de governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) toucheert. 'Als de president zegt dat Hoefdraad formeel niet weg is van de moederbank, betekent het dat hij formeel nog steeds zijn bezoldiging ontvangt', stelt de politicus, zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, donderdag 3 december 2015. 

De parlementariër zegt, dat hij na harde informatie te hebben verkregen, afgelopen maandag zelf tijdens de openbare vergadering van De Nationale Assemblee aan president Desi Bouterse vroeg om duidelijkheid in deze kwestie te brengen. Het staatshoofd zou volgens hem steevast geweigerd hebben antwoord op zijn vraag te geven.

Indien de vermoedens van Gajadien op waarheid berusten, dan ontvangt Hoefdraad op dit moment een salaris van Srd 80.000 extra naast zijn bezoldiging als minister per maand. Als Financiënminister ontvangt hij momenteel een salaris van Srd 22.610. In totaal toucheert hij dan een bedrag van Srd 102.610.

Zowel Hoefdraad als de president heeft de geruchten van het dubbele salaris van de bewindsman meerdere malen tegenover de media ontkend. Gajadien zegt, dat hij het staatshoofd zeer kwalijk neemt dat hij de volksvertegenwoordiging in het duister houdt over deze situatie. Ondertussen maakt Hoefdraad flink gebruik van kantoorfaciliteiten en privileges van de moederbank.

Het staatshoofd heeft afgelopen maandag in het parlement aangekondigd, dat de regering voornemens is om een nieuwe CBvS-governor in januari te benoemen. Bouterse heeft eerder aangegeven dat hij een geschikte vervanger van Hoefdraad nodig zal hebben om deze functie in te vullen. Wie dat wordt is vooralsnog niet bekend. Onlangs heeft vicepresident Ashwin Adhin  bevestigd, dat de regering inderdaad bezig zou zijn met het screenen van geschikte kandidaten. De invulling van deze post zou volgens hem totaal de gelegenheid zijn van de president. De taak van de CBvS is om onafhankelijk het financieel beleid van de regering te controleren. Iets dat op dit moment voor velen in gedrang is gekomen.

Gajadien zegt, dat hij een grove misleiding constateert over de werkelijke leidinggevende van de CBvS. Zo wordt ceremonieel afscheid genomen van Hoefdraad als CBvS-governor om dan maanden later wederom van de president te komen vernemen dat Hoefdraad nog steeds belast is met de waarneming. Opmerkelijk volgens Gajadien is dat alle getekende stukken van de CBvS, waaronder ook bekendmakingen en persberichten, op naam van CBvS-directeur Ingeborg Geduld-Nijman worden uitgegeven. Door de moederbank wordt zij aangeduid als de waarnemend president van de Centrale Bank van Suriname. 'De teleurstelling bij mij is groot, aangezien de misleiding van de president niet weggewerkt is naar samenleving toe', aldus Gajadien.

Scooterrijder dodelijk verongelukt in wijk Ma Louise, Curaçao

Man rijdt met hoge snelheid tegen een pick-up en belandt in berm


In de wijk Ma Louisa heeft vanochtend, donderdag 3 december 2015, rond half twaalf  een verkeersongeluk plaatsgevonden met fatale afloop. Dat bevestigt politiewoordvoerder Imro Zwerver, aldus de Amigoe. De scooterrijder botste met hoge snelheid op een pick-up, waarna hij in de berm belandde.
 
De man overleed ter plekke. De identiteit van het slachtoffer is nog niet officieel vrijgegeven, daar de politie nog niet alle familieleden heeft kunnen bereiken. Hij is het zestiende dodelijke verkeersslachtoffer van dit jaar.

Het vijftiende dodelijke verkeersongeval vond afgelopen zondag plaats. Het ging om Alexis Leoncio Janga (57), die op de Jan Noorduynweg met zijn personenwagen in botsing kwam met een pick-up die richting de F.D. Rooseveltweg reed.

Janga liep ernstige verwondingen op en hulp van het ambulancepersoneel kon niet meer baten. Ook hij overleed ter plekke.

Definitieve toetsing Curaçaose Burgerluchtvaart Autoriteit mogelijk in maart 2016

Curaçao wil categorie 1-status van FAA terugkrijgen

 
De definitieve toetsing van de Curaçaose Burgerluchtvaart Autoriteit (CBA) zal niet meer dit jaar plaatsvinden. Dat bevestigt directeur Oscar Derby (zie foto), zo bericht de Amigoe vandaag, donderdag 3 december 2015. De technische controle wordt naar verwachting in maart 2016 verricht door de Amerikaanse Federal Aviation Administration (FAA).
 
Afhankelijk van de uitkomst zullen de nodige aanpassingen worden doorgevoerd. Tot slot moet er ook nog een een additionele audit plaatsvinden, waarna de Amerikaanse luchtvaartautoriteit zal bepalen of de CBA voldoende in staat is toezicht op de luchtvaartoperaties te houden.

In september maakte minister Suzy Camelia-Römer van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP, PNP) kenbaar dat er ‘hard wordt gewerkt aan het terugkrijgen van de categorie 1-status. De definitieve toetsing zal naar verwachting eind dit jaar plaatsvinden', zo stelde ze toen tijdens de wekelijkse persconferentie van de ministerraad. De minister plaatste hierbij echter wel een kanttekening:  'Er is mij geadviseerd, onder meer door voormalig minister van VVRP Charles Cooper, om gewoon hard te werken om alles in orde te maken en hier geen exacte termijn aan te verbinden.'
Derby zegt dat er naderhand een meer gedetailleerde analyse heeft plaatsgevonden, waarbij is geconstateerd dat er meer werk op tafel lag dan in eerste instantie werd gedacht.

De FAA degradeerde in 2012 de veiligheidscategorie van Curaçao van 1 naar 2, omdat de CBA onvoldoende in staat was toezicht op de luchtvaartoperaties te houden. De beslissing van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit is gebaseerd op de internationale veiligheidseisen, die volgens de FAA onvoldoende zijn verwerkt in de wet- en regelgeving van Curaçao, naar de maatstaf van de International Civil Aviation Organisation (ICAO).

Na de ontmanteling van de voormalige Nederlandse Antillen in oktober 2010 kreeg Curaçao niet automatisch de categorie 1-certificering van de Antillen. De FAA stelde een onderzoek in, waarna de autoriteit constateerde dat er verbeteringen plaats moesten vinden met betrekking tot wetgeving, het opleiden van het personeel en de faciliteiten. De degradatie had tot gevolg dat Curaçaose luchtvaartmaatschappijen geen nieuwe routes naar de VS mochten starten.

Camelia-Römer zei in september, dat het bedrijfsplan was opgesteld en de vereiste wetswijziging was goedgekeurd door de ministerraad. 'De volgende stap is de nu beoordeling door de Raad van Advies (RvA), waarna het wetsvoorstel naar de Staten wordt gestuurd', aldus de minister.

Derby bevestigt dat de primaire wet- en regelgeving inderdaad door de ministerraad is geaccordeerd en ook door de RVA is behandeld. 'We zijn momenteel bezig met het verwerken van het advies van de raad om het proces te kunnen voorzetten. Er moesten drie kleine aanpassingen worden gedaan, waarvoor de hulp is ingeschakeld van een juridisch adviseur van de FAA', zegt de directeur. Vervolgens zal het wetsvoorstel naar het parlement gaan.

De CBA is daarnaast in afwachting van respons van de FAA. Derby zegt, dat de FAA voor 24 december een overeenkomst zal toesturen, waarin het bezoek aan Curaçao officieel wordt bevestigd. Vervolgens zal de technische review plaatsvinden, die dient als een controle op de voortgang. Alvorens er bepaald kan worden of Curaçao de categorie 1-status terugkrijgt, vindt er een audit plaats.

Derby kan nog geen exacte datum noemen voor wanneer de definitieve audit plaatsvindt, die uitsluitsel zal geven over het terugkrijgen van de veiligheidscategorie 1. 'Dit hebben we niet in de hand.' 

Op 7 december geeft de CBA een presentatie ter ere van National Aviation Day. Derby vertelt dat de luchtvaartautoriteit dan nader kan ingaan op de ontwikkelingen en het verloop van het proces.

SP-Tweede Kamerlid Van Bommel: 'Waarom Desi Bouterse niet in Nederland berechten voor 8 decembermoorden?'

'Het gaat om internationaal misdrijf met een Nederlandse connectie'

'De coup van 1980 werd vanuit Nederland aangemoedigd'


Als het niet lukt Desi Bouterse in Suriname te berechten voor de Decembermoorden, dan moet dat maar in Nederland gebeuren. Daarvoor pleit het SP-Tweede Kamerlid Harry van Bommel, zo bericht vanmiddag, donderdag 3 december 2015, onder andere de Telegraaf.

Vorige week beval het Surinaamse Hof van Justitie het Openbaar Ministerie de vervolging van het staatshoofd en 24 medeverdachten te hervatten. De vervolging was opgeschort nadat in 2012 de omstreden Amnestiewet door het parlement was aangenomen. Daardoor kwam het strafproces stil te liggen en leken Bouterse en de zijnen de dans te ontspringen. Nederland heeft sindsdien de hulp aan Suriname stopgezet.

Toch is het onzeker of het proces in Suriname kan plaatsvinden. De Amnestiewet blijft immers van kracht. Omdat het gaat om een internationaal misdrijf met een Nederlandse connectie, kan het proces ook in ons land plaatsvinden, zo betoogt Van Bommel.

Het SP-Kamerlid komt binnenkort met een boek met portretten van bekende Surinaamse Nederlanders. Daarin wordt ook de suggestie gedaan dat in Suriname een waarheidscommissie moet komen. 'De decembermoorden houden Suriname en Surinaamse Nederlanders verdeeld. Er is geen waarheid gevonden en er is geen recht gedaan', zegt Van Bommel. Volgens hem werd de zogenoemde sergeantencoup van 25 februari 1980 vanuit Nederland aangemoedigd.

De decembermoorden zijn de executies van vijftien politieke tegenstanders van het militaire regime van legerleider Desi Bouterse, december 1982 in Fort Zeelandia in Paramaribo.

NDP-Assembleelid Misiekaba vindt directie Rosebel/IAmGold 'vrijpostig'

'Het Canadese bedrijf neemt loopje met het land, terwijl Suriname zich constructief opstelt'

'Ongehoord dat bedrijf de Bemiddelingsraad negeert'


De fractieleider van de NDP in De Nationale Assemblee (DNA), André Misiekaba, vindt de Rosebel Gold Mines/IAmGold 'vrijpostig'. Hij stelt, dat het Canadese bedrijf een loopje neemt met het land, terwijl Suriname zich constructief opstelt. De politicus heeft er geen goed woord voor over, dat de leiding van Rosebel Gold Mines weigert te verschijnen voor de Bemiddelingsraad voor Geheel Suriname in het geschil met de vakbond. Dit bericht Starnieuws.

Misiekaba begon vandaag, donderdag 3 december 2015, de algemene politieke beschouwingen over de begroting 2016 in De Nationale Assemblee met de acties die gevoerd worden bij de  Rosebel. Hij benadrukt, dat het een disrespect is van het bedrijf om de Bemiddelingsraad te negeren. Hij vindt het 'ongehoord' dat de multinational niet is verschenen. 'Dit zou het bedrijf nooit in Canada doen.' Hij vindt het hoogmoedig gedrag.

Over het verwijderen van de goudzoekers van Nieuw Koffiekamp uit de Roma Pit van Rosebel/IAmGold, erkent Misiekaba dat het dorp gelegen is in het concessiegebied is van Rosebel. Eigenlijk zou het dorp teruggegeven moeten worden aan de bewoners, maar het is volgens de politicus bekend dat multinationals geen hart hebben. Toch doet hij een beroep op het bedrijf: 'Have a heart'.

De politicus vraagt de regering om de jongens van de goudzoekersvereniging Makamboa in Nieuw Koffiekamp een goede plek te geven om naar goud te zoeken en te winnen.

Bromfietser overlijdt na aanrijding met auto op kruising Brokopondo- en Ramalaan

Slachtoffer belandt via een portier gedeeltelijk in auto en op bestuurder terecht

(Bron foto: Anthony Janki/de Ware Tijd)

Een motorrijder was rond twaalf uur vanmiddag, donderdag 3 december 2015, op slag dood na een zware aanrijding met een auto op de kruising Brokopondo- en de Ramalaan in Paramaribo. Dit berichten de Ware Tijd Online en Starnieuws.

Aan de hand van een stille getuige op de weg was te zien, dat de motorrijder nog heeft getracht te remmen, maar desondanks reed hij tegen de zijkant van de auto. Hij kwam via het portier gedeeltelijk in het voertuig en op de automobilist terecht.

De brandweer moest de nodige assistentie verlenen om het slachtoffer en de bestuurder van de personenauto uit het voertuig te halen. Voor de komst van de ambulance had het slachtoffer het leven reeds gelaten.

De bestuurder van de auto werd in een ambulance vervoerd naar de Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. De identiteit van de omgekomen motorrijder en de gewonde automobilist is nog niet bekend.

'Er is een behoorlijk dataprobleem is in het land'

'Elk ministerie zou statistieken moeten bijhouden'


Lilian Menke-Tangali van de Stichting Planbureau Suriname is van mening, dat er een behoorlijk dataprobleem is in het land. Volgens haar zou elk ministerie statistieken moeten bijhouden. Dit wordt ook onderstreept door Anjali de Abreu-Kisoensingh van het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS), zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, donderdag 3 december 2015. 

Zij geeft aan dat er een gebrek is aan adequate up to date data. Het komt wel eens voor dat men op een ministerie niet eens weet welke data verzameld wordt op de diverse afdelingen van dat ministerie. Een andere keer wordt er wel data verzameld, maar dan betreft het data tot het jaar 2011. Hiermee probeerde ze een voorbeeld te geven van een gebrek aan adequate recente data.

Volgens haar zouden alle ministeries een data-unit moeten hebben. Dit zou het gemakkelijker maken voor het ABS om aan data te komen.

Tangali ging deze week tijdens een lezing bij Projekta ook in op factoren die ervoor zorgen, dat de data niet altijd beschikbaar zijn. Ze noemde hierbij zaken als een gebrek aan voldoende financiële en human resources. Verder is gebleken, dat het non response cijfer bij huishoudens, maar vooral bij bedrijven, aan de hoge kant is. Volgens haar zou het aanpassen dan wel wijzigen van de Statistiekwet, het ABS veel meer tools aanreiken om het dataprobleem tegen te gaan.

Erfgenamen oude plantage Onoribo willen niet dat Suralco weggaat alvorens zij hun bezittingen terug hebben

Volgens Suralco is er nog ruimte tot 2019 om rond de tafel te gaan zitten


Er is nog hoop voor erfgenamen van oud-plantage Onoribo. De Suralco heeft tegen ze gezegd, dat er tot 2019 nog ruimte is om aan tafel te gaan. Dat zegt Robby Blanker, woordvoerder van de Vereniging Plantage Onoribo, vandaag, donderdag 3 december 2015, in de Ware Tijd. Hij zegt verder, dat de vereniging haar wensenpakket moet samenstellen, op basis waarvan zal worden onderhandeld. 

Ondervoorzitter Siegfried Zebeda van de vereniging is het oneens met Suralco, aangezien de vereniging zonder haar juridische adviseur wordt verwacht. 'Het kan niet zo zijn dat ik niet mag, maar jij wel.' 

De erfgenamen hebben eerder dit jaar een rechtszaak aangespannen tegen Suralco om hen te compenseren voor schade aangericht aan het milieu.
Vorige maand barricadeerden de nazaten de bauxiettransportweg van Suralco, omdat het bedrijf zich niet aan afspraken zou hebben gehouden. Suralco zou in september een afvaardiging van Onoribo moeten ontvangen. 'Wij willen niet dat Suralco weggaat alvorens wij onze bezittingen terug hebben gehad. Wij willen ook niet dat deze bezittingen in handen komen van de staat.'

Blanker zegt, dat de overheid op andere locaties in het district Para eigendomsterreinen van nazaten van Onoribo ruim vier jaar geleden als vrij domeingrond heeft uitgegeven. 'Dat willen wij nu voorkomen.'

De nazaten eisen, dat onder meer het arbeiders- en stafdorp aan hen moeten worden overgedragen. Het gaat volgens de vereniging om meer dan tienduizend erfgenamen die aanspraak maken op plantage Onoribo.

Minister Dodson vindt dat de vakbond bij Rosebel regering in kwaad daglicht stelt

Read: 'Ik ben niet bezig met de regering, mijn motieven zijn de rechten van de arbeiders'

Dodson: 'We laten ons niet de mes op de keel zetten door geen enkele partij'


'Ik ben niet bezig met de regering. Mijn motieven zijn de rechten van de arbeiders', zegt Lloyd Read, voorzitter van de bond bij Rosebel Gold Mines NV. (RGWO, Goldmines Werknemers Organisatie) vanmiddag, donderdag 3 december 2015, op Starnieuws. Hij stelt, dat hij alleen wil dat instituten die de regering heeft ingesteld worden gerespecteerd en dat de regering dat moet opeisen.

'Als die instituten en wet en recht voor mij gelden, moet het ook voor elk ander gelden', aldus Read.

Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen heeft gezegd, dat de vakbond bezig is de regering in een kwaad daglicht te stellen. Hij zegt, dat hij teleurgesteld is in de opstelling van de leiding van de bond. De bewindsman vindt ook, dat de directie van Rosebel Gold Mines (RGM) zaken op de spits drijft. Beide partijen in het geschil blijven olie op het vuur gooien in plaats van deze in conclaaf en vreedzaam op te lossen, zei de NH-minister vanmorgen tijdens een spoedpersconferentie naar aanleiding van de onrust en spanningen bij de Canadese (IAmGold, het moederbedrijf van Rosebel) goudmijn in het district Brokopondo.

Read zegt dat hij wacht op de scenario´s die deskundigen van NH moeten uitwerken. Hij legt uit dat tijdens de multidisciplinaire ministersbijeenkomst met RGWO en de RGM-directie is aangegeven, dat de becijferingen ingewikkeld waren. Ze wilden het simpel houden, waarop de bond heeft gezegd om het bedrag dat de bond heeft uitgerekend te gebruiken als leidraad en vandaar uit enkel scenario´s te werken, stelt Read. 'En we wachten nog steeds op die scenario´s.'

Ook de RGM-directie heeft in haar afvloeiingspakket beetjes en stukjes van het voorstel van de bond doorgevoerd. 'We hebben de directie uitgebreid onze voorstellen voorgehouden, die we uiteindelijk hebben vervat in drie pakketten.' Read verwacht van de regering, dat zij acties onderneemt om ervoor te zorgen dat de door haar ingestelde instituten niet worden gedesavoueerd. 'We laten ons niet de mes op de keel zetten door geen enkele partij', sprak minister Dodson vanmorgen. Met de stakende werknemers loopt Read nu naar Arbeidsinspectie.

De staking bij het Canadese goudbedrijf is vandaag haar derde dag ingegaan. De NH-minister zei ook, dat de regering geen anarchie zal toestaan. 'Het gaat om een goudbedrijf waar bepaalde processen worden uitgevoerd. De staat zal niet toestaan dat bepaalde middelen –barricades- worden gebruikt tijdens acties, hoe democratisch deze ook mogen zijn.'

Ingrid Karta-Bink (PL): 'Staat verplicht burgers om vuilniszak van Srd 1 te kopen'

'Gebruikt de burger niet de speciaal gekleurde zak dan wordt die niet meegenomen door vuilophaal'

'De burgers worden afgeperst en uitgebuit door de Staat'


‘In deze financieel moeilijke periode, waarin het salaris van de kleine man met 50% is achteruitgegaan, gepaard gaande met een devaluatie, verhoogde stroomrekeningen en een verhoging van de brandstofprijs en prijzen van alle goederen, verplicht de Staat de burgers om een vuilniszak voor Srd 1 te kopen. Doen de burgers hun vuil niet in deze speciaal gekleurde zak, dan wordt hun vuil niet meegenomen door de vuilophaalwagen.’ 

Het Pertjajah Luhur(PL)-Assembleelid Ingrid Karta-Bink schrok zich gisteren kapot, zo schrijft vandaag, donderdag 3 december 2015, het Dagblad Suriname, toen zij van de winkelier te horen kreeg dat de donkerblauwe vuilniszakken voor Commewijne voor een bedrag van Srd 1 worden verkocht. De winkelier vertelde haar, dat de leverancier een vuilniszak voor hem verkoopt voor Srd 0.90. Het is een Surinaams bedrijf dat deze gekleurde vuilniszakken voor de verschillende districten vervaardigt.

Grofweg berekend moet de kleine man verplicht maandelijks Srd 30 uitgeven aan vuilniszakken van de Staat, terwijl een rol normale zwarte vuilniszak Srd 8 per rol kost. Er zitten 20 zakken in zo een rol.

Karta-Bink kan het zich niet voorstellen dat de Surinaamse leverancier van de gekleurde vuilniszakken een autoriteit gebruikt om zijn peperduur product door de keel van de kleine man te drukken. ‘Dat is niet goed. De burgers worden afgeperst en uitgebuit door de Staat.’

De PL-volksvertegenwoordigster uit Commewijne zegt, dat de burgers in deze moeilijke periode juist de kansen en mogelijkheden aangeboden moeten krijgen zodat ze kunnen bezuinigen. ‘De Staat moet erop toezien dat de burgers niet onnodig in de kosten worden gejaagd.’

Karta-Bink, die voorheen de districtscommissaris was van Commewijne, zegt dat op basis van de districtsverordening, de districtscommissarissen de burgers kunnen verplichten hun vuil in de gekleurde zakken te plaatsen. Een deel van de winst gaat dan naar de districtskas. Maar deze wet, de districtsverordening, is nog niet bekrachtigd. In navolging hiervan beginnen de districtscommissarissen al met de introductie van de gekleurde zakken.

Karta-Bink, die ook zitting heeft in de vaste commissie van Regionale Ontwikkeling in het parlement, streeft ernaar dat er wijzigingen in deze districtsverordening worden aangebracht, alvorens deze wet wordt aangenomen. Zij wil niet, dat vooral de kleine man gebukt moet gaan onder wetgeving die ondoordacht is aangenomen.

Karta-Bink wijst er ook op, dat de gekleurde zakken niet geweldig groot van formaat zijn. Zij zijn even groot als de zwarte vuilniszakken die voorzien zijn van een gele lint. De normale zwarte vuilniszakken zijn groter en steviger.

Superjacht Tatoosh van medeoprichter Microsoft Paul Allen meert aan bij Kleine Werf op Curaçao

Tatoosh met lengte 92,40 meter en 5 verdiepingen op plek 43 van grootste superjachten ter wereldHet superjacht Tatoosh meerde gisteren aan bij de Kleine Werf. Met een lengte van 92,40 meter en vijf verdiepingen staat het op de 43e plek van grootste superjachten ter wereld. Eigenaar van het superjacht is Paul Allen, de medeoprichter van Microsoft. Hij zou er in 2001 naar verluidt 100 miljoen dollar voor hebben neergeteld. Dit meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, 3 december 2015.
 
Het waaide gisteren behoorlijk, maar, zo laat de Curaçao Pilots Organization weten via de sociale media, de boot is veilig aangemeerd op zijn ligplaats. Pilot Jan Geerings zorgde ervoor dat het enorme drijvende gevaarte gisteren goed op zijn plek kwam te liggen.

De Tatoosh heeft vijf verdiepingen en onder meer een zwembad met verstelbare bodem en een bioscoop aan boord. Ook is er ruimte voor twee helikopters. Op het vaartuig, dat vaart onder de vlag van de Kaaimaneilanden, is plek voor 35 man personeel.

Het jacht is gebouwd in het Duitse Rendsburg bij Nobiskrug en was in juni 2000 afgebouwd. In 2001 werd het door Allen gekocht.

Dankzij nieuwe wet op Curaçao kan dader huiselijk geweld een huisverbod krijgen van minimaal 10 dagen

Slachtoffers huiselijk geweld op eiland krijgen binnenkort een adempauze 


Als het aan de PAIS-fractie in de Staten ligt, kunnen slachtoffers van huiselijk geweld binnenkort dankzij een nieuwe wet, tijdelijk een adempauze krijgen om maatregelen te nemen die de dreiging van huiselijk geweld kunnen wegnemen. Ook worden de voortdurende spanningen en de eventueel daaraan ten grondslag liggende geweldspiraal weggenomen en de veiligheid vergroot door de dader tijdelijk uit huis te weren, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 3 december 2015.

De partij heeft onlangs de Landsverordening ‘No Mas, No More’ ingediend voor behandeling. Het gaat om een wetsvoorstel Landsverordening huisverbod, waarbij personen van wie een ernstige dreiging van huiselijk geweld uitgaat tijdelijk - ‘in beginsel tien dagen’ - een huisverbod opgelegd kunnen worden.

Ook regelt de landsverordening de invoering van een meldcode voor bepaalde beroepsgroepen.

Vooral voor slachtoffers van kindermishandeling biedt de wet een nieuwe mogelijkheid. Op dit moment kunnen alleen maatregelen getroffen worden waarbij het kind uit de dreigende situatie gehaald wordt door het opleggen van een kinderbeschermingsmaatregel of een gedwongen uithuisplaatsing van het kind. Nu kan het kind in de eigen vertrouwde situatie blijven en wordt de dader een tijdelijk huisverbod opgelegd.

Met het wetsvoorstel is niet het wiel opnieuw uitgevonden, zo wordt in de Memorie van Toelichting (MvT) uitgelegd, de inhoud sluit aan bij de Nederlandse Wet tijdelijk huisverbod. De MvT legt verder uit: 'Als tijdens de tien dagen waarin het huisverbod is opgelegd, geen hulpverlening op gang komt, kan aan een belangrijk doel van het huisverbod geen invulling worden gegeven. De hulpverlening moet dus goed georganiseerd zijn. Dat betekent niet dat hulpverlening 24 uur per dag beschikbaar moet zijn, maar er moet wel op de kortst mogelijke termijn een hulpverleningstraject worden ingezet. De hulpverlening rond het huisverbod moet tevens passen binnen de lokale hulpverleningsstructuur rond huiselijk geweld.'

Op Curaçao houden zich drie hulpverleningsorganisaties bezig met huiselijk geweld. Bij Stichting Slachtofferhulp kunnen slachtoffers 24 uur per dag gratis bijstand ontvangen. Daarnaast wordt door het overheidsorgaan Skuchami professionele hulp geboden aan zowel slachtoffers als daders van huiselijk geweld en de Voogdijraad is belangrijk in de bestrijding van en hulp bij huiselijk geweld in gezinssituaties. Helaas is uit een onlangs verschenen rapport van de Raad voor de Rechtshandhaving (RvR) gebleken, dat de Voogdijraad niet goed functioneert.

Een ander doel van het wetsvoorstel is om aan de samenleving een duidelijk signaal af te geven dat geweld niet geaccepteerd wordt.

Curaçaose kermis Olympic Park opent haar poorten

'Door een kermis te openen, zorgen we ervoor dat iedereen - jong en oud - plezier kan hebben'


Als de veiligheidsinspectie vanochtend, donderdag 3 december 2015, goed is verlopen, opent Olympic Park vanavond nog haar deuren. Dat zeggen de organisatoren in het Antilliaans Dagblad. De kermis is tot 17 januari geopend. De entree bedraagt 3 gulden voor zowel kinderen als volwassenen, want, zo redeneert de organisatie 'Bij de kermis is iedereen kind'. Daarbij moet voor iedere attractie worden betaald. Dit bedrag varieert tussen 3, 6 en 9 gulden. 

De kermis is morgen en zaterdag geopend van 17.00 uur tot 24.00 uur en doordeweeks - met uitzondering van maandag - van 17.00 uur tot 23.00 uur. Op 24 en 31 december zal de kermis gesloten zijn voor publiek.

De kermis is een initiatief van Jiwan Gonesh van Massive Productions en Eloise de Jong van Q-Productions. Volgens het tweetal worden er op het eiland genoeg dingen voor volwassenen georganiseerd, maar te weinig voor kinderen. 'Door een kermis te openen, zorgen we ervoor dat iedereen - jong en oud - plezier kan hebben. En het mooie is dat ze het ook nog eens samen doen', aldus Gonesh.

Olympic Park heeft veertien attracties, van een spookhuis tot een reuzenrad en van een draaimolen tot botsautootjes. Volgens Gonesh is het de bedoeling dat de kermis ieder jaar terugkeert. 'Als het dit jaar een succes blijkt, brengen we de kermis steeds terug en elke keer met een ander thema', aldus één van de organisatoren. Dit jaar is het thema ‘kerstfeest’.

Bezoekers aan het Olympic Park, gelegen aan de Schottegatweg Noord, naast groothandel Goisco, kunnen gebruikmaken van de parkeerplaatsen van het belastingkantoor, het postkantoor en van Goisco, aldus Gonesh. 

Curaçaose luchtvaartmaatschappij Insel Air gestart met chartervluchten van Miami naar Cuba


Dagelijks tot negen vluchten naar vier Cubaanse bestemmingen vanaf Miami, Forida (VS)


De Curaçaose luchtvaartmaatschappij Insel Air is gisteren begonnen met chartervluchten van Miami naar Cuba. In samenwerking met drie Amerikaanse reisorganisaties verzorgen zij tot negen vluchten per dag naar vier verschillende bestemmingen in Cuba. Deze grote opdracht voor de Curaçaose luchtvaartmaatschappij is het resultaat van vier jaar intensief onderhandelen door onder meer chief commercial officer (cco) van Insel Air, Jurgen Lippinkhof, aldus bericht vandaag, donderdag 3 december 2015, het Antilliaans Dagblad.

De wereldwijde verwachting is dat het toerisme op Cuba flink gaat aantrekken door het aanhalen van de banden tussen Amerika en Cuba.

De drie Amerikaanse touroperators mogen zelf niet vliegen op Cuba en dus doet Insel Air dat voor ze. De bestemmingen die ze vanaf gisteren daarmee aandoen zijn Santiago de Cuba, Camaguey, Havana en Holguin. De overeenkomst geldt voor onbepaalde tijd.

Lippinkhof stelt dat het niet direct iets voor Curaçao oplevert, maar wel naamsbekendheid voor Insel Air. En dat kan wel in het voordeel werken van het eiland: de luchtvaartmaatschappij vliegt immers op maandag en vrijdag naar Havana. Ook zei de cco gisteren tijdens een persconferentie van de luchtvaartmaatschappij, dat er extra afspraken zijn gemaakt met KLM en Delta. Samen met het Braziliaanse GOL worden daarmee nu bijna alle grote markten bediend: de Europese markt, Latijns-Amerika en Noord-Amerika.

Ook, zo lichtte de directeur van Insel Air een tipje van de sluier op, zijn er gesprekken geweest met Chinese maatschappijen. Insel Air verwacht volgend jaar 1,4 miljoen passagiers te vervoeren door hubs Aruba en Curaçao. Daarnaast worden er naar verwachting vier nieuwe bestemmingen toegevoegd aan het routenetwerk en zijn er vier nieuwe Fokkers besteld. Deze worden naar verwachting begin volgend jaar geleverd. Daarmee komt het toestellentotaal op 23.

Komst nieuwe Airbus A340-313 van SLM laat op zich wachten

Vliegtuig en documenten worden extra gecontroleerd om veiligheid te garanderen


Het nieuwe vlaggenschip van de SLM, een Airbus A340-313, laat langer dan de bedoeling was op zich wachten. Het vliegtuig en bijbehorende documentatie worden extra gecontroleerd om de veiligheid te kunnen garanderen. 'De geschiedenis van het vliegtuig wordt grondiger nagegaan', aldus Gerard Brunings, voorzitter van de Raad van Commissarissen van de SLM, vandaag, donderdag 3 december 2015, in de Ware Tijd.

De kist komt volgens hem uit China, waar andere procedures gelden om alle onderhoudswerkzaamheden te registreren dan internationaal gangbaar. Daardoor moesten alle zaken opnieuw worden nagegaan. 'Er is niets ernstigs aan de hand. Het gaat vooral om informatie over de onderhoudsgeschiedenis van de machine die in China is vastgelegd.'

Brunings stelt, dat de extra controle noodzakelijk is om te voldoen aan internationale veiligheidsstandaarden voor de luchtvaart. Dit is belangrijk voor de certificering van de machine, opdat ze ingezet kan worden. Hij is ervan overtuigd dat alle procedures tussen de SLM en Airbus, de eigenaar van het vliegtuig met registratienummer PZ-TCP, binnen een week tot twee afgerond zullen zijn. De SLM verwacht dat de openingsvlucht vóór het eind van het jaar zal plaatsvinden.

Een minpunt is, dat de SLM extra geld moet uitgeven om een ander toestel, een A330-400 van de Portugese luchtvaartmaatschappij Hi Fly compleet met bemanning, in te huren voor de vluchten tussen Paramaribo en Amsterdam. 'Het kost inderdaad veel meer geld', zegt Brunings.

De nieuwe machine kon niet meteen ingezet worden na vertrek van de Palulu die de afgelopen zes jaar is ingezet op de Mid-Atlantische Route.

Voorzitter AKMOS: 'President Bouterse is de bron van alle ellende'

Binda: 'Als deze president aftreedt, zal de koers zich onherroepelijk stabiliseren'

'Ik vrees een bank-run, waarbij mensen nu ook hun spaargelden in Srd van de bank weghalen'


Ondernemer Sham Binda, voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemers in Suriname (AKMOS), gelooft er niet in, dat de regering de devaluatie niet heeft zien aankomen. Nog minder is voor Binda de devaluatie een strategische optie geweest voor de regering, maar een noodzakelijke maatregel met zeer negatieve effecten. President Desi Bouterse is, wat Binda betreft, zowel als persoon als politiek leider de bron van 'alle ellende'. 'Als deze president aftreedt, zal de koers zich onherroepelijk stabiliseren', aldus Binda vandaag, 3 december 2015, in de Ware Tijd en het Dagblad Suriname.

Dat in de verkiezingscampagne de NDP de gemeenschap positieve vooruitzichten heeft voorgehouden, terwijl toen al duidelijk was wat het land te wachten stond, noemt Binda misleidend.

'Politiek is gebleken onbetrouwbaar te zijn. Alle verhalen van de politieke berichtgeving hebben een stukje onbetrouwbaarheid in zich. Vandaar dat het moment de bank zegt dat het geld van de mensen veilig is, men het in twijfel begint te trekken. Ik neem de mensen niet kwalijk, omdat er geen vertrouwen is in de president en zijn regering. Men komt met twaalf punten. Op basis waarvan? Is er een budgeteringsstudie gemaakt? Hoe komt men aan die 7.000 gezinnen die Srd 100 krijgen? Wie zegt mij weer, dat er geen corruptie zal worden gepleegd en maar 100 gezinnen het geld krijgen? Dit is nattevingerwerk. De run op de bank zal ongetwijfeld plaatsvinden', zegt Binda.

De AKMOS-voorzitter zegt dat ondernemers, bedrijven en importeurs behoorlijk getroffen zijn door de devaluatie van de Surinaamse dollar. Behalve dat de Amerikaanse dollar duurder is geworden, is ze nu niet meer naar behoefte beschikbaar. 'Ik vrees een bank-run, waarbij mensen nu ook hun spaargelden in Srd van de bank weghalen om te investeren in de Amerikaanse dollar, als waardevaste munt. Wij hebben voorbeelden van Argentinië en recentelijk nog Griekenland gehad. Men is ondanks een statement van de moederbank bang voor de bevriezing van de rekeningen. Op het moment dat de run op de bank heviger wordt, gaat men over tot de bevriezing van de rekeningen. Als men nu naar de bank gaat om een groot bedrag, zelfs in Srd’s te lichten, zal dat ook geen makkie zijn.'

De ondernemer stelt verder, dat de wet Minimumloon geen enkele waarde heeft, omdat de huidige lonen behoorlijk in koopkracht zijn gedaald. Met een zelf geproduceerde lijst voor de minste basisgoederen voor een gezin bestaande uit twee ouders en twee kinderen, komt Binda tot een minimaal bedrag van Srd 2.174,35 per maand.

Met een willekeurige loonslip van een MULO-leerkracht met een hoofdakte, die tot de middenklasse gerekend moet worden, toont Binda aan dat na alle aftrek uit een brutosalaris van Srd 2.700 de leerkracht Srd 1.800 overhoudt, wat tegen de huidige koers van de Amerikaanse dollar ruim 400  dollar is. Het vaststellen van een armoedegrens is altijd al een lastige kwestie geweest. Het Algemeen Bureau voor de Statistiek, dat hiervoor modellen heeft, kan de armoedegrens niet vaststellen, omdat dat politiek voor problemen zorgt.

Albina Hospitaal moet eind 2016-begin 2017 operationeel zijn

'Het is niet ongewoon dat projecten vertragingen oplopen'Toekomstige samenwerking met hospitaal in St. Laurent du Maroni


Het ministerie van Volksgezondheid wil het Albina Hospitaal eind 2016 – begin 2017 operationeel hebben. Minister Patrick Pengel heeft dat in een gesprek met financier Agence Française de Développement (AFD) gezegd, zo berichten vandaag, donderdag 3 december 2015, Starnieuws en De West.

Het project loopt vanaf 2011 en er komt maar geen eind aan. 'Het is niet ongewoon dat projecten vertragingen oplopen. We moeten het afronden om eind van de rit die zorg te bieden aan de burgers', zegt Régis Marodon, AFD-directeur voor Latijns-Amerika en de Caribische regio.

De functionaris heeft zich afgelopen week persoonlijk georiënteerd te Albina. Er was een presentatie en rondleiding op de constructie site.

De maandenlange stagnatie in de werkzaamheden hebben voor een groot deel te maken met de doorstroom van financiën tussen de aannemer en zijn bank. In de tussentijd zijn de kosten gestegen. Verder kent het ontwerp enkele miscalculaties, die nog moeten worden verwerkt en ook extra zullen kosten. Zo is een waterzuiveringsinstallatie voor de verwerking van afvalwater nodig en moet worden gekeken naar de elektrische aansluiting tussen transformator en het hospitaal.

De problemen lijken Marodon niet onoplosbaar. 'Beide partijen moeten de verantwoordelijkheden op zich nemen en zorgen dat het hospitaal onder de beste condities en voorwaarden wordt opgeleverd en overgedragen.'

'Er is financieel gezien nog ruimte voor de afbouw van het ziekenhuis. De afronding is niet alleen een kwestie van geld, maar gezamenlijk kijken van hoe verder', vindt Marodon. Als financier heeft het Franse ontwikkelingsagentschap niets aan een leegstaand gebouw en kijkt het ook naar de personele invulling en dienstverlening in de praktijk. 'Wij voelen ons niet verantwoordelijk, maar betrokken hierbij. Dit na traject is ook besproken met Suriname.'

Naast een AFD-delegatie, was ook burgemeester Léon Bertrand van St. Laurent du Maroni met een groep uit Frans-Guyana overgekomen voor het bezoek. Frankrijk, met name grensstad St. Laurent du Maroni, tegenover Albina, kijkt uit naar de dienstverlening van het hospitaal. In het verleden bestond een goede samenwerking tussen de ziekeninrichtingen in beide grensstadjes, aldus Bertrand. Hij werkt graag weer samen en wil deze formeel doortrekken naar een brede ziekenhuiszorg voor die regio. De burgemeester zegt in januari 2016 zijn handtekening te plaatsen onder de overeenkomst. 'We moeten nagaan wat wij gezamenlijk kunnen bieden in plaats van dingen dubbel te doen.' Het hospitaal aan de Franse kant is toe aan renovatie en wordt binnen drie jaar heropend.

Het Albina hospitaal wordt gebouwd langs de Oost-Westverbinding. Op het complex worden verschillende gebouwen opgezet zoals een EHBO, ziekenhuis met veertig bedden, operatiezalen, administratie ruimtes, keuken, lijkenhuis en vier personeelswoningen. Het project van 5,5 miljoen euro is onderdeel van het AFD gezondheid financieringsprogramma van 15 miljoen euro. Suriname is deze lening in april 2009 aangegaan, voor onder meer de bouw, renovaties bij het Militair Hospitaal en klinieken. Hieruit wordt ook 5,5 miljoen euro uitgegeven voor de aanschaf van medische apparatuur voor het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, het Diakonessenhuis in Paramaribo en het Albina Hospitaal.

Stichting Wiesje presenteert in projectplan haar weg naar de toekomst

Stichting zoekt fondsen om bouw voorzieningengebouw te kunnen realiseren


De Stichting Wiesje heeft eind november haar projectplan 'Bouw van een kleinschalige woonvoorziening - Met zorg, dagopvang en kenniscentrum voor mensen met dementie in Suriname' uitgebracht, zo laat Mooi Werk in Den Haag vandaag, donderdag 3 december 2015, weten.

Stichting Wiesje is opgericht door Gerda Havertong. Haar moeder Wiesje is in 1999 in Suriname overleden. Zij was sinds enkele jaren dement. Gerda heeft met eigen ogen moeten zien hoe ontoereikend de zorg in Suriname was en nog is.

Suriname beschikt nog steeds over onvoldoende middelen en deskundigheid om voldoende goede zorg en begeleiding te kunnen bieden aan mensen met dementie. Er zijn geen voorzieningen in Suriname voor mensen met gevorderde dementie die niet meer thuis kunnen wonen. Daarom heeft Gerda samen met een aantal enthousiaste mensen Stichting Wiesje opgericht.

Doel is het verbeteren van de leefsituatie van mensen met dementie in Suriname, nadrukkelijk ook voor on- en minvermogenden. De stichting wil een woonzorgcentrum bouwen en beheren volgens de meest recente inzichten in goede dementiezorg. De eerste woonunit is inmiddels gerealiseerd en in gebruik genomen door acht mensen met dementie. Momenteel worden fondsen gezocht voor het voorzieningengebouw.

De volgende stap zal zijn om een 2e, 3e en 4e woonunit te realiseren, waardoor uiteindelijk 32 mensen met dementie met 24-uurszorg in het woonzorgcentrum zullen wonen. In het nieuwe voorzieningengebouw zullen de dagopvang met ontspanningsruimte (ook voor thuiswonende mensen met dementie), de dagbehandeling, medische voorzieningen, ruimte waar de arts bezocht wordt, een gezamenlijke ontmoetingsplek met buitenterras, vergader- en educatieruimte en het kenniscentrum annex bibliotheek/documentatiecentrum worden ondergebracht.

Er wordt intensief samengewerkt met Stichting Alzheimer Nederland en Alzheimer’s Disease International. De intentie is om het beheer van het woonzorgcentrum op den duur over te dragen aan Alzheimer Suriname. Het kennis- en educatiecentrum dementie heeft een grote impact voor heel Suriname. Stichting Wiesje heeft een uitgebreid lokaal netwerk. De besturen van Stichting Wiesje Nederland en Stichting Wiesje Suriname werken nauw samen.

In dit projectplan, dat verbindingen legt tussen Nederland en Suriname, geeft de stichting de route aan die zij wil volgen om haar doelstelling te bereiken.

Man (54) met pijn op de borst geweigerd door AZP waarna hij aan hartinfarct overlijdt

AZP-medewerker: 'Weet u niet dat on- en minvermogenden niet gedekt worden?'


Martin Gemert (54), die zich de vorige week met pijn op de linkerborst meldde bij de afdeling Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), werd hulp geweigerd. 'Als gevolg hiervan is hij vijf uur daarna bezweken aan een hartinfarct. Ik heb heel veel verloren. Ik bid en probeer mij erin te berusten' zegt zijn echtgenote Dulcine Boerenveen vandaag, 3 december 2015, in de Ware Tijd.

'Weet u niet dat on- en minvermogenden niet gedekt worden. Luistert u niet naar het nieuws?', werd door een AZP-medewerker gevraagd. De familie vertrok vrijwel meteen naar de huisarts, die aangeeft dagelijks geconfronteerd te worden met patiënten die door de RGD doorverwezen worden voor specialistische hulp, maar deze wordt niet geboden wegens hun dokterskaart.

Wat betreft de kwestie Gemert zegt ze: 'Ik heb gehandeld naar eer en geweten. Ik denk dat mijn patiënt niet is geholpen, omdat hij niet in het bezit is van een BZSR-pas.'

Ze zegt verder, dat zij graag de on- en minvermogenden wil helpen, maar dat het de ziekenhuizen zijn die deze groep steevast weigeren.

Wat de arts aangeeft wordt ondersteund door Jennifer Vreedzaam (NDP), voorzitter van de vaste commissie Volksgezondheid in De Nationale Assemblee (DNA). Zij kent meer van dit soort gevallen.

Het DNA-lid zegt, dat de arts onder geen beding behandeling mag weigeren. Dit is een basisregel voor de verzekeringsmaatschappijen. Achteraf kan volgens haar altijd een regeling getroffen worden om het geld via de staat terug te krijgen.

Vreedzaam zegt dat er geen structuur is in de zorg. Ook ziet ze een trend, waarbij sprake is van commercialisering van deze sector. 'Wij gaan een grote strijd tegemoet in de zorg', zo uit de commissievoorzitter haar bezorgdheid.
Medisch directeur Lindy Liauw Kie Fa van het AZP bevestigt dat de familie een klacht heeft ingediend bij de klachtencommissie van het ziekenhuis. Zij wil niet uitweiden over de zaak. De directeur zegt, dat zij patiënteninformatie niet met de media kan bespreken. De familie van Gemert wordt vandaag ontvangen door de vaste commissie Volksgezondheid en morgen door de directie van het AZP.

RaVakSur en Bond van Leraren vragen regering 2e en 3e fase verhoging stroomtarieven niet door te voeren

Vakcentrales: Koopkracht met 45% gekelderd door tariefsverhogingen en devaluatie


RaVakSur (Raad van Vakcentrales in Suriname) en de Bond van Leraren hebben een regeringsdelegatie onder leiding van president Desi Bouterse gevraagd om salarissen van ambtenaren aan te passen. De verhoging van brandstof-, stroom- en watertarieven en de devaluatie hebben ingrijpende invloed op de inkomens van werknemers. Naast loonsverhoging wordt gevraagd om belasting verlichtende maatregelen en om de 2e en 3e fase van de verhoging van de EBS-stroomtarieven niet door te voeren, zo bericht Starnieuws vandaag, donderdag 3 december 2015.

Naast de president waren van regeringszijde aanwezig vicepresident Ashwin Adhin, de ministers Gillmore Hoefdraad (Financiën), Regilio Dodson (Natuurlijke Hulpbronnen), Joan Dogojo (Welzijn) en de regeringsadviseurs. Robby Berenstein, voorzitter van C-47, was door verblijf in het buitenland niet aanwezig. De woordvoering namens RaVakSur werd gedaan door Errol Snijders, voorzitter van De Moederbond (zie foto).

De punten die RaVakSur naar voren heeft gebracht zijn aangehoord door de regering. Er zijn geen toezeggingen gedaan. Van de zijde van de vakbeweging is te kennen gegeven, dat de koopkracht met 45% is afgenomen door de prijsverhogingen en de devaluatie. RaVakSur heeft gevraagd om intensieve betrokkenheid bij het opstellen van een sociaal vangnet. Aan de regering is meegegeven om de overheidsinkomsten te verhogen door een efficiënte belastinginning.

Tijdens het onderhoud is ook naar voren gekomen, dat de functies van governor van de Centrale Bank van Suriname en minister van Financiën onverenigbaar zijn. De president heeft aangegeven, zoals eerder ook meegedeeld in De Nationale Assemblee, dat in januari een nieuwe governor zal worden aangesteld.

De vakbeweging vindt, dat nu de tarieven van elektriciteit met 60% verhoogd zijn, de effecten duidelijk merkbaar zijn. Aan de regering is gevraagd om de verhoging van 40% (in twee fasen) niet meer door te voeren. Afgesproken is dat er nog vervolggesprekken zullen komen.

Mensen schrikken toch van hoge rekening EBS ondanks alle voorlichting

Klanten ontvangen hogere EBS-rekening dan was verwacht


Veel mensen zijn enorm geschrokken van de rekening die zij hebben gekregen van de Energie Bedrijven Suriname (EBS), aldus Starnieuws vandaag, donderdag 3 december 2015. De meeste mensen moeten meer dan honderd procent extra betalen voor hun stroomverbruik. Ondanks alle voorlichting over de verhoging van de tarieven, zijn mensen toch onaangenaam verrast door de hoge rekening die zij hebben ontvangen.

'Ik betaalde gemiddeld Srd 500 per maand. Ik heb nu een rekening van Srd 1.200 gekregen. Hoe moet ik dat betalen?', vraagt een gezinshoofd zich af. 'Ik betaalde Srd 50 nu heb ik een rekening van Srd 108 gekregen', zegt een andere EBS-klant. De meeste mensen zeggen, dat zij een hogere rekening hebben gekregen dan zij hadden verwacht.

Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen zegt in een reactie, dat mensen moeten letten op het verbruik. Op basis van het verbruik wordt de nieuwe stroomprijs berekend. De bewindsman ontkent dat mensen hoger aangeslagen zijn. De verhoging is nu 60% van het nieuwe tarief. 'Veel mensen bekijken wat ze betaalden en denken dat zij 60% meer zouden betalen. Er komt een evaluatie van de verhogingen.'

Dodson zegt verder, dat hoe meer stroom een huishouden gebruikt, hoe meer er per kilowattuur betaald wordt. Hij haalt aan, dat er veel voorlichting is gegeven over de tarieven en simulaties. Mensen kunnen ook aan de EBS vragen om apparaten te testen. Zo kan nagegaan worden hoeveel stroom een apparaat trekt. Om de samenleving zuiniger om te laten gaan met stroomverbruik, zullen er ook spaarlampen worden verstrekt.

'Er zijn voldoende getuigenverklaringen en bewijsmateriaal om Bouterse te veroordelen voor aandeel decembermoorden'

'Juridisch vrijwel niet mogelijk dat hij de dans ontspringt'


Er zijn voldoende getuigenverklaringen en bewijsmateriaal om president Desi Bouterse te veroordelen voor zijn aandeel in de 8 decembermoorden. Dat zegt Hugo Essed, advocaat en procesgemachtigde van de nabestaanden van de 8 decembermoorden, zo bericht de NOS gisteravond, woensdag 2 december 2015, op haar website.

'Er is zoveel bewijs en er zijn zoveel getuigenverklaringen, tegenstrijdigheden en aanwijzingen, dat het juridisch vrijwel niet mogelijk is dat hij de dans ontspringt. Het kan niet anders dan dat hij schuldig wordt bevonden, hetzij als pleger, hetzij als medepleger, hetzij als bedenker van de moorden', aldus Essed.

Afgelopen vrijdag beval het Surinaamse Hof van Justitie het Openbaar Ministerie om de vervolging van het staatshoofd en 24 medeverdachten te hervatten. De vervolging was opgeschort nadat in 2012 de omstreden Amnestiewet door het parlement was aangenomen. Daardoor kwam het 8 december-strafproces stil te liggen en leken de verdachten aan vervolging te ontkomen.

Maar, de nabestaanden van de door executies omgekomen vijftien tegenstanders van het toenmalige militaire regime van legerleider Bouterse lieten het er niet bij zitten. Zij deden een beroep op een wetsartikel waarin belanghebbenden juridische vervolging kunnen afdwingen voor een strafbaar feit dat niet berecht wordt of waarvan de berechting is stopgezet. Zij werden vrijdag door het Hof in het gelijk gesteld.

Met de uitspraak van het hoogste Surinaamse rechtscollege is de Amnestiewet van tafel en moeten de verdachten zich voor de rechter verantwoorden. Essed denkt dat 'de trein binnen een paar maanden weer gaat rijden'.

Aanhangers van president Bouterse zien de uitspraak van het Hof als een poging om het staatshoofd van het politieke toneel te verdrijven. Zijn populariteit is tanende vanwege de slechte economische situatie en er is veel kritiek op zijn beleid van de afgelopen jaren.

Essed verwijst de complottheorie naar 'de Fabeltjeskrant'. 'Wij hebben ons beklag bij het Hof al maanden geleden gedaan. En het Hof heeft zijn rug recht gehouden en gehandeld zoals dat in een democratische rechtsstaat hoort. Laatst is er een man van 52 vastgezet omdat hij in de supermarkt een zakje uien had gestolen. En een moordzaak gaan we niet vervolgen? Het Hof heeft aangetoond dat er recht dient te worden gesproken zonder aanziens des persoons.'

Essed sluit niet uit, dat er bij een eventuele arrestatie van Bouterse onlusten uitbreken. 'De president heeft nog steeds een substantiële aanhang, maar ook die zullen we ervan moeten overtuigen dat rechtsspraak voor iedereen van toepassing is, ook voor het staatshoofd van dit land.'

De voorspelling van sommigen dat er een burgeroorlog uitbreekt wanneer Bouterse gearresteerd zou worden deelt Essed niet. 'Ik denk dat de gewapende machten, politie en leger, uit het verleden hebben geleerd dat je een land naar de verdoemenis helpt als je kiest voor het verdedigen van de belangen van een individu. Ze hebben onder ede beloofd om de belangen van Suriname te verdedigen. Ik heb er alle vertrouwen in dat ze dat zullen doen en ervoor zorgen dat er geen burgeroorlog in Suriname uitbreekt.'

Stakende werknemers Rosebel/IAmGold voelden zich bedreigd door gewapende machten

Alle arbeiders moesten goudmijn verlaten, met uitzondering van Guyanezen

'Met getrokken geweren, die ze op ons hadden gericht, werden we gesommeerd te vertrekken'


Politie, militairen en speciale eenheden hebben gistermiddag de stakende werknemers van het bedrijfsterrein van goudmaatschappij Rosebel Gold Mines NV (RGM)/IAmGold verwijderd. Alle werknemers, op de Guyanezen na, moesten het complex van de multinational verlaten. 'Algehele evacuatie', lieten de gewapende eenheden de werknemers weten, aldus Starnieuws vandaag, donderdag 3 december 2015.

De ongeveer 250 tot 300 stakers die op het terrein van de goudmijn te Brokopondo waren, voelden zich bedreigd door de eenheden die waren ingezet. 'Met getrokken geweren die ze op ons hadden gericht, werden we gesommeerd te vertrekken', vertelt een staker. De situatie dreigde te escaleren toen de actievoerders op de weg gingen staan, om te voorkomen dat de personeelsbussen van het bedrijf zouden wegrijden. 'Ze stonden met traangas in aanslag.'

General-manager Suresh Kalathil werd op gegeven moment verhinderd te vertrekken met zijn auto. Hij koos ervoor om met een helikopter het gebied te verlaten.

De stakers zijn niet te spreken over het optreden van de gewapende eenheden. 'Dit is totaal mensonwaardig. We vormden geen bedreiging. Het enige dat we deden was actievoeren. En dan sturen ze de zware jongens op ons af. We werden als koeien bij elkaar gedreven.'

Intussen heeft de directie van de RGM een Kort Geding aangespannen tegen de vakbond en de werknemers. Starnieuws schrijft te hebben vernomen, dat de Kort Gedingrechter de zaak vandaag al op de rol heeft.

Bij de RGM werken, behalve de afgevloeide 170 arbeiders, nog zo´n 1.700 personen. Bij de ontruiming van de plant zijn ongeveer zes bussen met arbeiders naar de stad vervoerd. Een deel van de werknemers heeft per eigen gelegenheid het bedrijfsterrein verlaten.

8 Decemberverdachten Badressein Sital, Harvey Naarendorp en John Hardjoprajitno waarschijnlijk voor gewone rechter

Sital vindt zijn behandeling in het 8 decemberproces 'schandalig, omdat hij beweert onschuldig te zijn


Met het besluit van het Hof van Justitie dat de strafzaak tegen de verdachten van de 8 decembermoorden hervat moet worden, komt een nieuwe dimensie in het proces. Moesten tot nu toe alle gedagvaarde verdachten voor de Krijgsraad verschijnen, nu zullen Badressein Sital, Harvey Naarendorp en John Hardjoprajitno bij de hervatting van het proces waarschijnlijk voor de gewone rechter moeten verschijnen. Dat bericht althans vandaag, donderdag 3 december 2015, de Ware Tijd.

De drie genoemde verdachten waren ten tijde van de decembermoorden lid van de toenmalige ministerraad.

Lange tijd was er een discussie tussen het Hof en het parket of zij door de Krijgsraad of door de Kantonrechter berecht zouden moeten worden. Vorige week heeft het Hof beslistm dat de geschorste vervolging van de verdachten van de decembermoorden met onmiddellijke ingang moet worden hervat.

Advocaat Hugo Essed verwacht dat Sital, Naarendorp en Hardjopajitno voor de gewone rechter gedaagd zullen worden. Hij denkt niet dat dit tot veel oponthoud zal leiden. Hij veronderstelt dat wanneer de zaak van de 8 decembermoorden wordt hervat, eerst begonnen wordt met de verdere vervolging van Naarendorp, Hardjoprajitno en Sital.

Het lijkt Essed logisch dat de berechting van Sital, Naarendorp en Hardjoprajitno naar het punt wordt gebracht waarin de Krijgsraadszaken zich voor de opschorting bevonden en beide processen vanaf dat moment gelijk beginnen te lopen.

Sital staat niet te juichen dat eindelijk de beslissing is genomen om zijn vervolging voort te zetten. Integendeel, hij zegt het 'triest' te vinden dat het zo lang heeft geduurd alvorens het besluit is genomen. 'Schandalig', vindt Sital de behandeling die hij in deze zaak heeft gekregen, vooral omdat hij beweert onschuldig te zijn.