zondag 6 december 2015

Grote Surinaamse sportdelegatie neemt deel aan de scholieren Consude Games in Paraguay

Scholieren van 12, 13 en 14 jaar uit diverse Zuid-Amerikaan- se landen nemen deel aan sportevenement


Een delegatie van ruim 100 sporters, coaches en begeleiders uit Suriname is aangekomen in Asuncion, de hoofdstad van Paraguay. In de Nationale Sporthal in Paraguay vindt vandaag, zondag 6 december 2015, de openingsceremonie van de Consude Games plaats. Met een gecharterd SLM-vliegtuig is de delegatie gisteren vertrokken (zie foto - Bron: ministerie van Sport- en Jeugdzaken), zo bericht het ministerie van Sport- en Jeugdzaken in een persbericht.


Tot en met 12 december zullen Zuid-Amerikaanse scholieren in de leeftijd van 12, 13 en 14 jaar elkaar bestrijden op verschillende sportonderdelen tijdens de Consude Games. Na de openingsceremonie vindt er een technische bijeenkomst plaats voor coaches en de medische staf waarin afspraken worden gemaakt over de logistiek en worden de toernooi-regels doorgenomen. Ook stemmen de medici met elkaar af welke protocollen worden gevolgd bij eventuele calamiteiten.

Suriname is dit jaar vertegenwoordigd op de onderdelen atletiek, atletiek voor specials, basketbal (jongens), tafeltennis, schaken, judo, zaalvoetbal (jongens), zwemmen en volleybal (meisjes). Suriname doet voor de vierde keer mee aan dit toernooi. Dit jaar is volleybal aan toegevoegd om meisjes in deze leeftijdscategorie de gelegenheid te bieden internationale ervaring op te doen.

Het beleid van het ministerie is er op gericht voorwaarden te scheppen voor de jeugd om op vroege leeftijd internationale ervaring op te doen vooral voor takken van sport die op het internationaal forum de gelegenheid daartoe niet krijgen, waaronder teamsporten. Dit zegt Sport en Jeugdzaken in een bericht.

Het ministerie zegt ervan overtuigd te zijn dat de deelname aan dit sterk bezet Zuid-Amerikaans sporttoernooi tot voordeel zal zijn voor de jeugd. Via de sportbonden heeft het ministerie sporters gerekruteerd die sedert september in training waren.

Met de Consude-delegatie reisden ook de waarnemend directeur van Sportzaken, Luciano Mentowikromo, en onderdirecteur Recreatie en Sport, Rudi Esajas, mee. Zij zullen minister Faizal Abdoelgafoer, die vanwege de aanvang van de begrotingsbehandeling, niet meer kon afreizen, vertegenwoordigen op de Consude Vergadering waarin sportministers uit landen die deelnemen aan de spelen, het beleid uiteenzetten. Daarnaast wordt in deze vergadering bepaald welk land het komende jaar het toernooi mag organiseren.

Panel ’Welgeïnformeerd’ van Radio Tamara praat met jurist Gaetano Best over uitspraak Hof inzake vervolging Bouterse

Vakbondsman Murwin Leeflang spreekt over arbeidsonrust in Suriname


Het wekelijkse actualiteitenprogramma ’Welgeïnformeerd’ van de lokale Amsterdamse zender Radio Tamara heeft vanavond, zondag 6 december 2015, in het eerste uur van zes uur tot zeven uur, weer diverse interessante en vooral actuele wereldse gespreksonderwerpen:

* Vluchtelingenproblematiek grijpt om zich heen.
Burgemeesters van verschillende gemeenten uiten hun ongenoegen over gebrek aan coördinatie vanuit de centrale overheid. Ook wordt premier Rutte verweten dat hij erg onzichtbaar is tijdens de vele moeilijke momenten waarop er landelijke en lokale discussies plaatsvinden over hoe nu verder met de vluchtelingenstromen in Europa;

* IS en het terrorisme 'all over the world' blijven de gemoederen bezighouden.
In verschillende Europese landen wordt de staat van paraatheid opgevoerd, terwijl er vanuit IS wordt gedreigd met nog veel meer aanslagen in de VS en Europa. In de VS was woensdag nog een aanslag in San Bernardino (Californië) door een geradicaliseerd islamitisch echtpaar met affiniteit met IS. Het stel schoot om zich heen in een centrum voor sociale diensten, waar een feest plaatsvond. Er vielen 14 doden en minstens 17 gewonden. Het koppel dat de aanval uitvoerde, is doodgeschoten door de politie na een achtervolging. Amerikaanse onderzoekers zeiden geen bewijs te hebben gevonden dat Islamitische Staat afwist van de aanslag.
Maar, al snel liet Aamaq, een nieuwsagentschap dat IS steunt, weten dat Syed Farook (28) en Tashfeen Malik (27) aanhangers zouden zijn van IS. Malik, de vrouwelijke dader, zou via Facebook trouw hebben beloofd aan de leider van IS, Abu Bakr al-Baghdadi, aldus CNN. Diverse internationale media berichtten gisteren, dat IS de aanslag in San Bernardino zou hebben 'opgeëist'. Dat gebeurde in een radio-uitzending van IS. 'Twee volgelingen van IS hebben enkele dagen geleden een centrum in San Bernardino in Californië aangevallen', klonk het op al-Bayan, het radiostation van IS. De Amerikaanse regering zit met de handen in het haar.

* Partij van de Arbeid en VVD lijken, al naar gelang de verkiezingen van 2017 dichterbij komen, steeds verder uit elkaar te groeien. 
Het verzoek van de Amerikanen tot grotere deelname van Nederland aan de strijd in Syrië verdeelt de beide partijen. De VVD is in principe daartoe bereid, maar de PvdA twijfelt . En als besloten wordt de Nederlandse deelname te vergroten, dan is het nog zeer de vraag of Nederland ook straaljagers zal laten meedoen aan de bombardementen in Syrië. Hierbij speelt ook het financiële aspect een rol. De defensiebegroting is al behoorlijk uitgeperst en binnen Defensie wordt betwijfeld of er voldoende budget is voor luchtbombardementen.

* De Zwarte Piet Discussie loopt ook dit jaar weer erg hoog op. Inmiddels heeft de VN klip en klaar geoordeeld, Zwarte Piet is een negatieve stereotypering van zwarte mensen. Het stamt uit de slaventijd en zwarte kinderen hoeven niet ieder jaar feestelijk eraan herinnerd te worden dat hun voorouders slaven zouden zijn geweest. Dus, Zwarte Piet zou in de ogen van velen niet langer kunnen. Daartegenover zijn er echter ook velen die geen problemen met een zwarte Zwarte Piet.
Maar, diverse reacties vanuit voorstanders hebben een racistische klank en politieke leiders munten uit in afwezigheid in deze discussie. Overigens zijn tegenstanders met protesten aanwezig geweest bij de diverse intochten van Sinterklaas en zijn veelal toch zwarte Zwarte Pieten in steden in het land. De 'strijd' is nog niet gestreden en vooralsnog lijkt Zwarte Piet toch vooral zwart te zijn gebleven ondanks diverse volhardende acties en protesten.

In het tweede uur van zeven uur tot acht uur weer actuele onderwerpen over Suriname en Surinamers:

* Een interview met de mr. Gaetano Best, verbonden aan het Amsterdam Center for International Law, over de recente uitspraak van het Hof van Justitie in Suriname, dat het 8 decembermoordenproces moet worden voortgezet. De vraag is nu of de Krijgsraad inderdaad zal overgaan tot voortzetting van dit strafproces dat nu al drie jaren is opgeschort.

* Een gesprek met vakbondsleider Murwin Leeflang, die de contract-arbeiders bijstaat in hun strijd tegen de bauxiet- en goudmijnmultinationals. Deze willen arbeiders, die soms tientallen jaren trouwe arbeid hebben verricht, met een schamele afvloeiingsregeling naar huis sturen. Er dreigen steeds meer stakingen bij Suralco/Paranam en bij Rosebel Gold Mines/IAmGold - waar nu een staking gaande is in een grimmige sfeer - in het district Brokopondo (alle werknemers zijn door de zogenoemde gewapende machten van het terrein van de goudmijn verwijderd). De Surinaamse regering (minister Soewarto Moestadja van Arbeid ) blijft tot nu toe te passief als het gaat om het ondersteunen van de arbeiders in hun strijd.

Het panel bestaat vanavond uit Owen Venloo, Wesley Amzand en Iwan Bottse.

Dit programma wordt vanavond (zondag 6 december 2015) tussen 22.00 uur en 24.00 uur ook uitgezonden in Amsterdam en omgeving via Salto, kanaal Caribbean FM, 105.5 kabel en 107.9 ether. Om 0.00 uur, dat is 20.00 uur Surinaamse tijd, volgt een herhaling van The Talk met Wayne Telgt. Online te beluisteren via www.radiotamara.com.

Uiterlijk vandaag, zondag 6 december, is Roma Pit ontruimd

NH-minister Dodson spreekt van een 'vreedzame operatie'

(Bron foto: ministerie van NH)
In de Roma-goudput van Rosebel/IAmGold werkten zo'n 2.000 illegale goudzoekers - Zij krijgen nieuwe 'kwikvrije' concessies; wordt illegaliteit beloond?

Koffiekampers willen dat Rosebel/IAmGold nieuw dorp voor ze bouwt buiten concessiegebied


De Roma Pit in het concessiegebied van Rosebel Gold Mines/IAmGold in Brokopondo wordt uiterlijk vandaag, zondag 7 december 2015, ontruimd. Tijdens een krutu werd gisteren deze kwestie besproken in Brokopondo. Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) zegt in een reactie op Starnieuws, dat het veel voeten in de aarde heeft gehad, maar het is uiteindelijk gelukt. Meer dan 2.000 mensen waren actief in het gebied en ruim 80  graafmachines werden ingezet om naar goud te zoeken.

Een groot deel van de machines is al door de mensen verwijderd. Dodson stelt, dat het om een vreedzame operatie gaat. Er is gesproken met de mensen en hen is aangeboden dat zij nieuwe concessies zullen krijgen. Kan er gesproken worden van het belonen door de overheid van illegale arbeid? Het begint erop te lijken, dat het beleid is geworden om illegale goudzoekers van goudvelden te verwijderen om ze vervolgens - als een soort dank - elders een stuk grond aan te bieden, zoals ook het plan is rond illegale goudzoekers die actief zijn in het deels door hen vernietigde 'beschermde' Brownsberg Natuurpark.

De afspraak is ook gemaakt met Makamboa, de organisatie van goudzoekers van Nieuw Koffiekamp, en dignitarissen dat op basis van nieuwe voorwaarden, de mensen aan de slag zullen gaan, waarbij kwikvrij gewerkt moet worden. De overheid is bereid om te bemiddelen bij financiering van equipment. Ook zullen de mensen belasting moeten betalen. De begeleiding van de overheid is eveneens toegezegd.

Tijdens de krutu werd naar voren gebracht door de bewoners van Nieuw Koffiekamp, dat nu de Roma Pit ontruimd moest worden, het ook geen zin heeft dat het dorp in het concessiegebied van Rosebel blijft. Gevraagd werd dan ook om te bevorderen dat Rosebel een nieuw dorp bouwt voor de bewoners. Veel mensen waren behoorlijk geëmotioneerd over de situatie.

De minister zegt dat er geen weg meer terug is, dat is voor eenieder duidelijk. De mensen zullen niet aan hun lot worden overgelaten. Dodson werd bijgestaan door zijn collega Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling en Kenneth Slooten van het Bureau Volkscontacten.

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

RaVakSur spreekt met vicepresident over Rosebel/IAmGold-kwestie

Bondsman Snijders: 'Arbeiders voelen zich door regering in de steek gelaten'

'Weigering door Rosebel/IAmGold inzet Bemiddelingsraad kan niet' - RaVakSur vraagt regering om gewapende machten terug te halen


De Raad van Vakcentrales in Suriname (RaVakSur) heeft gisteren een spoedbijeenkomst gehad met vicepresident Ashwin Adhin over de problemen bij Rosebel Gold Mines NV (RGM)/IAmGold. Bij het gesprek, dat Ravaksur had aangevraagd, waren ook aanwezig de regeringsadviseurs Errol Alibux en Jules Wijdenbosch, vertegenwoordigers van de vakbond bij RGM en minister Soewarto Moestadja van Arbeid, aldus Starnieuws vanochtend, zondag 6 december 2015.

De bond heeft nogmaals uit de doeken gedaan waar de schoen wringt in deze kwestie. Desavouering van door de regering ingestelde instituten en het sturen van tot de tand bewapende politie- en legereenheden om de stakers van het bedrijfsterrein te ontruimen. Errol Snijders, woordvoerder van RaVakSur, zegt dat hij een dringend beroep heeft gedaan op de regering om de gewapende troepen terug te roepen van het gebied, 'omdat er absoluut geen reden is om zwaarbewapende manschappen daar te plaatsen'.

Hij zegt, dat hij de gevoelens van de arbeiders van de RGM begrijpt dat zij zich bij het optreden van deze gewapende eenheden in de steek gelaten voelen door de regering. 'Ja, dan word je boos als je merkt dat je eigen mensen tegen jou worden ingezet. En dan krijg je uitspraken als weg met de regering.'

Snijders zegt dat het ministerie van Arbeid partijen heeft opgeroepen om donderdag weer bij de Bemiddelingsraad voor Geheel Suriname te verschijnen. Hij vindt dat te laat en heeft gevraagd of de raad partijen eerder kan ontvangen, omdat het niet alleen gaat om de arbeiders en de directie van RGM, maar de actie treft ook het land.

'Het gaat niet om de arbeiders alleen, het gaat om het stopzetten van de goudproductie. Het is dan niet meer dan billijk dat beide partijen hun verantwoordelijkheden nemen', zegt de woordvoerder van RaVakSur. Een punt waarvoor hij ook bijzondere aandacht van de regering heeft gevraagd is de kwestie van de 12-urige werkdag. Minister Moestadja moet in opdracht van vicepresident Adhin uitzoeken hoe de toestemming van de 12-urige werkdag is gelopen. Er moet worden onderzocht of de toestemming gestoeld is op de geldende arbeidswetgeving en hoe valide die toestemming is.

Snijders benadrukt, dat het nooit zo kan zijn dat een instituut dat bij wet is vastgesteld, wordt genegeerd. 'Bedrijven hebben in hun CAO (Collectieve Arbeidsovereenkomst) opgenomen dat partijen bij geschillen eerst naar de Bemiddelingsraad gaan, alvorens zij andere handelingen plegen. En de CAO is een stukje wet, die kan je niet met de voeten betreden.' Hij heeft de regering erop gewezen dat zij nog niet aan bod zijn om te praten met partijen. Die moeten volgens de Ravaksur-woordvoerder terug naar de Bemiddelingsraad.

Zowel Snijders als Lloyd Read, die de bond bij de RGM leidt, hebben een goed gevoel overgehouden aan het gesprek met de regeringsvertegenwoordigers. De bond is gevraagd te blijven rapporteren naar RaVakSur, terwijl deze van de regering hoopt te vernemen wat er verder zal gebeuren. RaVakSur heeft zich bij monde van Snijders geschaard achter de stakende arbeiders van de RGM.