vrijdag 11 december 2015

Misiekaba (NDP) wil instelling van 'paraplutarieven' voor huurwoningen

'Verhuurders moet verboden verboden om huur te vragen in vreemde valuta'


NDP-Assembleelid- en fractievoorzitter André Misiekaba (NDP) heeft de regering voorgesteld paraplutarieven in te stellen voor huurwoningen. Hij zei gisteren tijdens de begrotingsbehandeling in het parlement, dat bij huurders het idee leeft dat de verhuurder de koers bepaalt en dat op die manier de huurder automatisch is overgeleverd aan de grillen van de woningeigenaren, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, vrijdag 11 december 2015.

Hij stelt, dat paraplutarieven per woonomgeving en op basis van de grootte van het woonhuis, per vierkante meter, vastgesteld moeten worden. Eerder had president Desi Bouterse bij het beantwoorden van vragen gezegd, dat de huurder absoluut niet verplicht is de huur in vreemd geld te betalen.

Bouterse zei ook, dat de verhuurder de huurprijs wel in een vreemde munt mag vragen, maar dat niet moet eisen. De verhuurder mag kiezen het bedrag in Surinaamse dollar te betalen tegen de officiële wisselkoers van de Centrale Bank van Suriname en niet tegen een zwarte markt- of cambiokoers.

Misiekaba zegt maar deels gerustgesteld te zijn door die woorden. 'Het is goed als gezegd wordt dat niet in vreemde valuta betaald hoeft te worden, maar ik had graag gezien, dat ook het vragen ervan door de verhuurder wordt verboden.'

Oud-militair Mijnals: 'Bouterse verkondigt leugens in gesprek met Hira'

'Machtsovername in 1980 niet door Bouterse bedacht, maar door mij'

Mijnals belegt persconferentie om uitspraken Bouterse te weerspreken - 'Het verhaal van linkse coup was een bedenksel van Bouterse om mij uit te schakelen'

  
Oud-militair Chas Mijnals (zie foto - Bron: Wereldomroep) voelt zich genoodzaakt om vandaag, vrijdag 11 december 2015, tijdens een persconferentie in het Lalla Rookh-gebouw in Paramaribo, uitspraken van president Desi Bouterse tegenover Sandew Hira tegen te spreken, zo bericht Starnieuws. Het gesprek tussen Bouterse en Hira wordt in vier delen uitgezonden op de STVS. Het tweede deel zit volgens Mijnals vol onwaarheden. 'Bouterse heeft gelogen over mijn rol en cruciale delen van de Surinaamse geschiedenis. Er is tijdens dit vraaggesprek heel veel door Bouterse gezegd waarvan het waarheidsgehalte door mij als bijzonder laag is gekwalificeerd.'

Mijnals ging tijdens zijn persconferentie in op enkele beweringen van Bouterse, die onder andere heeft gezegd, dat het idee van de coup op 25 februari 1980 door hemzelf was bedacht en gepland.

'De machtsovername is niet door Bouterse bedacht maar door mij, Chas Mijnals. Ik ben met dat plan uit Nederland teruggekeerd en heb Bouterse in 1978 op de hoogte gebracht. De planning van de machtsovername is onder mijn leiding geschied door vijf personen, Chas Mijnals, Desi Bouterse, Badresein Sital, Roy Horb en Laurence Neede. We hadden harde afspraken: geen rijkdommen vergaren, niet schieten op het volk, bij het halen van voordelen zouden wij achter in de rij staan, bij het opvangen van klappen zouden wij voor in de rij staan.'

'De groep van zestien was slechts een commandogroep die de spits moest afbijten bij de overname van de verschillende locaties. Van die groep waren alleen Bouterse en Horb op de hoogte van de werkelijke plannen. De groep van zestien heeft geen machtsovername gepland noch minder het land overgenomen. Zestien mannen nemen niet eens Flora over laat staan een land.'

Mijnals verklaart dat de coup zonder zijn medeweten is geschied. Hij is door de anderen eruit gelaten. Het overnameplan was helemaal niet rond. 'De machtsovername van 25 februari is op een moment gekomen waarop wij lang niet klaar waren met de politieke planning. Mijn collega's waren geïnteresseerd in de militaire kant, terwijl er te weinig inzichten waren in de politieke kant.' Mijnals werd per telefoon op de hoogte gesteld van de coup, nadat die al was gepleegd. Dat er niet genoeg nagedacht was bleek uit de chaos die was ontstaan, aldus Mijnals.

'Er is nooit zoiets als een linkse coup geweest. Ik heb nooit plannen beraamd tegen mijn kameraden. Cubanen hebben nooit militairen tegen elkaar opgehitst. In 1980 was er geen Cubaanse ambassade in Suriname. Het verhaal van de linkse coup was enkel een bedenksel van Bouterse om mij uit te schakelen.' 

Mijnals was toentertijd voorzitter van de Militaire Raad en overzag het geheel. Mijnals zei ook, dat hij op 13 augustus 1980 door Bouterse was uitgenodigd voor een spoedvergadering in het kazerne maar het liep anders af. 'Ik werd door Rozendaal en veertien andere soldaten opgewacht. Ik werd in plaats van de vergadering begeleid naar de cel.'

Mijnals kwam in de cel tot de conclusie, dat hij gedood zou worden. Met ‘hersenwerk’ heeft hij kunnen voorkomen, dat hij en anderen die ook gevangen genomen waren, geliquideerd konden worden. 'Bouterse was uit op macht ten koste van zijn eigen kameraden.' Voordat Mijnals opgepakt werd, werden zijn lijfwachten Paul Bagwandas en Arthy Gorré naar het buitenland gestuurd. Zij hadden sinds de geruchten over een linkse coup aangeboden zijn lijfwachten te zijn. 'If wan sani o p’sa nanga yu wo’ ka' zou Bagwandas nog hebben gezegd.


Er is geprobeerd hem te bevrijden uit de gevangenis, maar Mijnals heeft hen overtuigd ervan af te zien, omdat er onschuldig bloed zou vloeien. Mijnals coördineerde vanuit zijn cel het verzet tegen Bouterse. Uiteindelijk koos hij voor de vrijheid, omdat hij opgenomen moest worden in het ziekenhuis voor behandelingen van ‘restanten’ van een hersenvliesontsteking. Op 5 maart heeft Bouterse Henk Fernandes naar het ziekenhuis gestuurd om met Mijnals te praten. 'Hij betuigde spijt dat hij een fout had gemaakt om mij op te pakken. Hij bekende aan mij dat het ook de bedoeling was op mij te liquideren. Hij zei dat het volk mij nodig had en vroeg me om mijn schouders weer onder het werk te zetten. Hij zat muurvast.'

Mijnals heeft toegestemd en heeft na die ‘verzoening’ de basis gelegd voor nieuwe politieke bewegingen, de politieke educatie en ideologie van het leger en de ideologie van de NDP.

Curaçao's minister van Financiën: 'Laag vertrouwen in economie komt door oud-premier Schotte’

'Oud-premier Schotte verklaarde in 2012 tegenover wereldpers leugen over een staatgreep'

'Moord op Helmin Wiels heeft economie van eiland ook geen goed gedaan'


Dat het vertrouwen in het investeringsklimaat op Curaçao laag is, komt volgens minister van Financiën José Jardim door de leugen over ‘een staatsgreep’ die oud-premier Gerrit Schotte in 2012 aan de wereldpers verklaarde. Ook de moord op PS-leider Helmin Wiels in 2013 heeft de economie geen goed gedaan. Dat zei Jardim vanmorgen, 11 december 2015, tijdens de behandeling van de begroting 2016, aldus de Amigoe.

Op zustereiland Aruba was er ook een krimp van de economie zichtbaar na de moord op de Amerikaanse Natalie Holloway. Schokkende gebeurtenissen die breed in de media worden uitgemeten, hebben invloed op de economie van de eilanden. Voor 2016 verwacht de regering een lichte economische groei van 0,5 procent.

De begroting van 2015 wordt door de inkomsten van de BRK-regeling met een ‘overschot’ afgesloten. Aanvankelijk begrootte de regering hiervoor 20 miljoen gulden, maar dit viel hoger uit, namelijk 75 miljoen gulden. Dat geld wordt aangewend om het Schommelfonds van SVB aan te zuiveren met 40 miljoen gulden en de financiële injectie van 30 miljoen gulden aan het St. Elisabeth Hospitaal (Sehos). Door het Schommelfonds aan te zuiveren hoeft de overheid de hoogte van de sociale premies niet te verhogen. De 30 miljoen aan het Sehos wordt gefinancierd met 14 miljoen gulden van de kapitaal dienst en 16 miljoen gulden van de gewone dienst.

'Hierdoor is de medische zorg van het ziekenhuis gegarandeerd en kan het ziekenhuis zich voorbereiden op migratie van de oude situatie naar de nieuwe situatie. Doel is een betere zorg en meer efficiency', aldus Jardim.

Voor onder andere de bouw van het nieuwe hospitaal in Otrobanda heeft de regering 492 miljoen geleend via de uitgifte van obligaties. Daarvan wordt 80 procent aangewend voor de ziekenhuisbouw. Daarnaast hoopt de regering met een nieuwe obligatie 35 miljoen gulden op te halen om economische projecten te financieren.

Vanaf 1 januari verlaagt de overheid nogmaals het tarief van de winst- en loonbelasting. Volgens Jardim weten veel mensen dit niet. Daardoor zal de regering met een informatiecampagne komen.

Het voorstel van PS-Statenlid Elmer Wilsoe om accijns op tabak en alcohol te verhogen vindt Jardim een sympathiek plan. Er is een opening om dit te doen, maar zonder een diepgaande analyse is dit niet verstandig. 'Op dit moment is de accijns al hoog. Ais je het verder gaat verhogen creëer je een voedingsbodem voor smokkel. Hierdoor ga je inkomsten mislopen in plaats van dat de overheidskas meer inkomsten krijgt', aldus Jardim. Momenteel krijgt de regering per jaar 40 miljoen gulden aan accijns.

Rechter op Curaçao schrapt in zaak Babel onvindbare getuige van getuigenlijst

Onderzoeksteam in Babel-zaak tegen oud-premier Schotte en echtgenote hoort slechts twee getuigen in Italië


Het is het onderzoeksteam in de zaak Babel, tegen Statenlid en MFK-leider Gerrit Schotte en diens partner Cicely van der Dijs, gelukt slechts twee getuigen te horen in Italië. De getuige Alessandro La Monica – wettelijk vertegenwoordiger van het bedrijf B+ van de omstreden casinobaas Fransesco Corallo – is onvindbaar en de rechter besloot vandaag, vrijdag 11 december 2015, om hem van de getuigenlijst af te halen. Dat vond plaats tijdens de bespreking over de stand van zaken van het onderzoek, zo bericht de Amigoe.

Dit is tegen de wens van advocaat Eldon ‘Peppie’ Sulvaran die geen afstand wilde doen van deze getuige. Officier van Justitie Philomijn van Logten legde al tijdens de vorige regiezitting uit dat de man niet te vinden is.

Het team reisde onlangs naar Italië om drie getuigen daar te horen, maar kreeg te horen dat hij nog steeds onvindbaar is. De man is nooit voor een oproep van de Italiaanse autoriteiten komen opdagen, hij reageert niet op voicemail- noch e-mailberichten. Volgens de officier hebben de autoriteiten alles wat mogelijk is gedaan om La Monica te vinden, en ze ziet geen reden om hen te vragen extra inspanningen te doen om hem op te sporen.

Sulvaran verzocht rechter Irma Lips rekening te houden met het feit, dat er nog twee maanden de tijd is voor de inhoudelijke behandeling in deze zaak en het lijkt hem de moeite waard om de getuige nog twee of drie keer bij zijn adres in Italië te zoeken. 'Misschien is hij tijdelijk in het buitenland. De deurwaarders kunnen nog een keer langs, zij worden hiervoor betaald.' Volgens de Officier van Justitie zijn de Italiaanse autoriteiten niet zo enthousiast meer om de man op te sporen en ze verzocht de rechter de man onvindbaar te verklaren en hem van de getuigenlijst af te halen.

De rechter trok zich voor een halfuur terug om zich te beraden. Zij haalde uiteindelijk de op Curaçao toepasselijke rechtspraak van de Hoge Raad aan, dat de hernieuwde oproeping van de getuige La Monica reeds van tevoren nutteloos of overbodig moet worden geacht, nu alles is gedaan wat in redelijkheid kon worden verwacht om hem te bereiken voor verhoor, alle inspanningen tevergeefs zijn gebleken en geen nieuwe contactgegevens bekend zijn. De rechter heeft dus derhalve afgezien van het horen van La Monica.

De Italiaanse getuigen Lorenzo Lapi en Arturo Vespignani (beiden eveneens werkzaam bij B+) zijn inmiddels wel gehoord. Hun verklaringen worden tijdens de inhoudelijke behandeling besproken.
De zaak Babel staat gepland voor behandeling op 17 en 19 februari. Dan zullen de verdachten duidelijkheid moeten verschaffen over wat hen ten laste gelegd wordt.

Zoals bekend wordt Schotte verdacht van vijf strafbare feiten, waaronder drie die hij samen met Van der Dijs zou hebben gepleegd, namelijk het vervalsen van de twee facturen van het bedrijf Vanddis NV in 2010, het witwassen van 200.000 in 2010 tot en met 2011 en het bezit van zeven jammers (apparaten waarmee het telefoonverkeer verstoord kan worden) in 2013. Dit is strafbaar conform zowel het Wetboek van Strafrecht als de Landsverordening op de telecommunicatievoorzieningen.
Daarnaast wordt Schotte verweten dat hij als ambtenaar 140.000 dollar en 73.000 dollar van Corallo heeft aangenomen, zodat Corallo en zijn bedrijven begunstigd zouden worden. Ook moet hij terechtstaan voor valsheid in geschrifte in 2013, namelijk de kennisgeving ‘verlies reisdocument’. In strijd met de waarheid is opgenomen dat het diplomatieke paspoort verloren was geraakt, terwijl dat in de kluis lag bij het bedrijf van zijn partner, Vanddis NV.

Onderwijsminister Dick op Curaçao tijdens begrotingsbehandeling onder vuur door Statenleden

Coalitie en oppositie laken de kwaliteit van het onderwijs op eiland

Statenlid Leeflang: 'Sommige bewindspersonen zien parlement als pretpark waar ze af en toe hun gezicht laten zien'

 
Tijdens de behandeling van de begroting van 2016 heeft het parlement gisteren om veel duidelijkheid gevraagd aan Irene Dick, minister van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS). Zowel de coalitie als oppositie was kritisch op de minister en laakte de kwaliteit van het onderwijs op Curaçao, zo bericht de Amigoe vanmiddag, vrijdag 11 december 2015.

Onafhankelijk parlementslid Omayra Leeflang sprak voorafgaand aan het debat in een brief aan Statenvoorzitter Mike Franco (PAIS) er schane van dat minister Dick geen antwoord had gegeven op de vragen die aan OWCS zijn gesteld tijdens de Statenvergadering van 14 augustus, ondanks dat diverse onderwijsdeskundigen en de secretaris-generaal van OWCS daar aanwezig waren. Volgens Leeflang zien sommige bewindspersonen het parlement als een ‘pretpark’, waar ze af en toe hun gezicht laten zien. Minister Dick antwoordde kort dat het ministerie van OWCS juist een van de twee ministeries is die erom bekend staat op tijd te antwoorden.

Een van de belangrijkste terugkerende thema’s tijdens de begrotingsbehandeling was dat er geen goede cijfers bestaan over het aantal dropouts in het voorgezet onderwijs. Volgens Statenlid Leeflang heeft de minister zelf voor enorme verwarring gezorgd door cijfers van verschillende onderzoeksbureaus en van verschillende jaren te gebruiken. Zita Jesus-Leito van de PAR vroeg ook opheldering over de cijfers en wilde weten wat de maatregelen zijn die de minister gaat nemen om het aantal drop-outs de komende jaren te verminderen. Ze zei verschillende scholen apart te hebben gevraagd naar hun plannen om uitval terug te dringen en wacht nu op de minister.

Diverse Statenleden wilden meer duidelijkheid over het gelijktrekken van de HAVO- en VWO-eisen met Nederland.

Winifred Raveneau, partijgenote van de minister, stelde dat veel leerlingen op Curaçao, en met name op Bándabou, geen woord Nederlands spreken. Tijdens een gepassioneerd betoog riep ze dat de kwaliteit van het onderwijs op Curaçao volgens alle onderzoeken drastisch is verslechterd. 'Dagelijks maken we mee dat kinderen verder achterop raken, omdat ze niet het onderwijs krijgen waar ze recht op hebben.'

Volgens Raveneau kunnen kinderen zich niet uiten omdat het systeem te veel is gericht op cognitieve in plaats van creatieve vaardigheden. 'Het systeem moet worden veranderd.'
Dat laatste argument werd onderstreept door de politiek leider van oppositiepartij MAN, Hensley Koeiman: 'Als leerling kun je negens halen voor tekenen en handenarbeid, maar als je niet goed bent in taal en rekenen, word je gezien als een ezel.' 

Ook MFK-Statenlid Sithree van Heijdoorn en zijn partijgenoot Amerigo Thodé zeiden ontevreden te zijn over het onderwijsniveau. De nieuwkomer van de MFK vroeg zich af of de visie van Onderwijs bedoeld is voor 2016 of voor het komende decennium.

Regering roept 19 ambtenaren op buitenlandse posten terug naar Suriname

Terugroepen in verband met interne bezuinigings- maatregelen

Bezuinigd wordt ook op overuren ambtenaren in diplomatieke dienst


De regering heeft negentien ambtenaren die werkzaam waren op buitenlandse posten teruggeroepen naar Paramaribo, vanwege interne bezuinigingsmaatregelen die de regering zichzelf oplegt. 'Dit beleid zal worden voortgezet en er komen nog meer mutaties bij buitenposten. Het is kostenbesparend en vermindert de druk op de staatsbegroting', aldus president Desi Bouterse gisteren tijdens de Algemene Beschouwingen in De Nationale Assemblee. Dit bericht de Ware Tijd vandaag, vrijdag 11 december 2015.

Behalve het terugroepen van ambtenaren van buitenlandse posten, wordt ook bespaard op onder andere overuren binnen de diplomatieke dienst en op het verlagen van materiële kosten.

De buitenposten moeten met minder mensen functioneren, maar wel multi-inzetbaar zijn. Het staatshoofd heeft aangekondigd, dat er binnenkort een wet buitenlandse dienst aan het parlement zal worden aangeboden. Daarin staan ook de vereisten voor het toelaten van personen in de diplomatieke dienst.

Bouterse reageerde verder op opmerkingen van het ABOP-Assembleelid Marinus Bee dat hij de laatste tijd geen internationale conferenties, zoals de VN-top en klimaatconferenties, bezoekt. 'We zien dat de president heel wat conferenties laat schieten, waar presidenten aanwezig zijn en de regering wordt vertegenwoordigd door de minister van Buitenlandse Zaken', zei Bee. Hij vindt dat het niet zo hoort, zonder te twijfelen aan de kwaliteiten van de minister van Buitenlandse Zaken.

De Ware Tijd laat in het midden wat de reactie van Bouterse was op de opmerkingen van Bee.

NDP-fractieleider Misiekaba fluit fractiegenote Samidin tijdens begrotingsbehandeling terug

Samidin pleit in haar maiden speech voor verhoging tarieven schoolbuskaarten

NDP wil echter huidige tarieven handhaven


Het was haar eerste toespraak gisteren tijdens de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee (DNA), maar die verliep niet vlekkeloos. Het NDP-Assembleelid Naomi Samidin uit Saramacca pleitte voor verhoging van de tarieven van de schoolbuskaarten van Srd 2,50 naar Srd 10 per maand, maar daar stak haar fractieleider André Misiekaba een stokje voor en floot haar terug, zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, vrijdag 11 december 2015.

‘Alhoewel ik de gedachtegang van de spreker begrijp om marktconforme tarieven te hebben voor vooral diensten, kan ik aangeven dat de fractie van oordeel is dat we de Srd 2,50 per buskaart die gezinnen bijdragen, vanwege de precaire financiële situatie, blijven behouden. Vooralsnog wil ik de spreekster vragen hiermee rekening te houden’, zei Misiekaba.

Samidin bedankte Misiekaba voor zijn interventie. ‘Ik heb slechts een voorstel aangehaald en de regering moet dit in overweging nemen. Ik ben ook deel van de samenleving. We moeten zeker rekening houden met de situatie in het land. Ik zeg niet dat de verhoging morgen ingevoerd moet worden.’

Samidin begon haar begrotingsbehandeling maiden speech met een rekensommetje hoe weinig verdiend wordt met de schoolbuskaarten. Ze erkende weliswaar dat studeren in Saramacca zonder schoolbus onmogelijk is. ‘Ook ik heb met de schoolbus moeten reizen vanwege de grote afstanden’, zei Samidin.

Ze zei, dat met de Srd 2,50 per maand, de buskosten voor slechts zeven kilometer gedekt zijn. ‘Met Srd 10 is het probleem van betalen aan de bushouders helemaal niet opgelost. Misschien moet de kostprijs per route heroverwogen worden en moeten de bussen efficiënt ingezet worden.’

'Nu is het het juiste moment om de nationale basiszorgverzekering te evaluren'

President Bouterse: 'Er komt nog dit jaar een wetswijziging'


Het is nu het juiste moment om de nationale basiszorgverzekering, die ruim een jaar geleden is ingevoerd, grondig te evalueren en om de vastgestelde kinderziekten op te lossen. Er komt een wetswijziging. De wet die de verzekering regelt, zal nog in dit dienstjaar worden aangepast. Dit zei president Desi Bouterse gisteren tijdens de algemene politieke beschouwingen in De Nationale Assemblee (DNA) in antwoord op vragen van het college, zo bericht de Ware Tijd vandaag, vrijdag 11 december 2015.

In de afgelopen maanden hebben vooral de ziekenhuizen erop gewezen dat het systeem niet optimaal functioneert.

Antoine Brahim, directeur van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), zegt dat zijn inrichting klaarstaat voor de evaluatie. Normaliter is een periode van drie tot zes maanden voldoende om te evalueren, maar in dit geval gaat het om bijna de totale bevolking en daarom vindt hij de periode van een jaar goed. Vanaf het moment dat de wet in werking is getreden heeft het ziekenhuis alle ontwikkelingen bijgehouden en hiervan een document samengesteld.

Assembleeleden hebben regelmatig aandacht gevraagd voor de basiszorgverzekering. De voorzitter van de parlementaire commissie Volksgezondheid, Jennifer Vreedzaam NDP), zegt dat ze in ieder geval verrast is, dat de regering binnen een maand de wijzigingsvoorstellen voor de wet Nationale Basiszorgverzekering bij het college zal indienen.

Jogi (VHP) vraagt regering naar stand van zaken bouw 150 woningen Weg naar Zee

Woningbouwproject te Okrodam zou zijn gegund aan Broad Homes


De VHP-parlementariër Mahinder Jogi vroeg gisteren tijdens de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee (DNA) hoe het staat met de 150 woningen die zouden komen te Okrodam te Weg naar Zee, aldus het Dagblad Suriname vandaag, vrijdag 11 december 2015.

Volgens hem heeft de regering in augustus 2014 via een onderhandse gunning dit 4 miljoen Amerikaanse dollar kostende project gegund aan het aannemingsbedrijf Broad Homes Industrial International Co. Ltd.

‘Waarom had het toen zo'n haast? Ik wil weten wat de vorderingen zijn in december 2015 van dit urgent project’, vroeg Jogi.

Volgens Jogi is deze onderneming gevestigd aan de Copernicusstraat, hetzelfde adres als het kantoor van China Zhong Heng Tai Investment (Suriname) NV.

NDP-Assembleelid Hooghart - nog - niet door politie als verdachte aangemerkt in vernielingszaak monumentaal pand

Korps Politie Suriname ontkracht artikel in Dagblad Suriname

 
De afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname bericht vandaag, vrijdag 11 december 2015, dat in het Dagblad Suriname van vandaag een artikel met als titel 'Politie zoekt Ronald Hooghart' is  opgenomen, echter de politie is vooralsnog niet naar hem op zoek.

De politie heeft een zaak in onderzoek waarin op het politiebureau Lelydorp aangifte is gedaan van vernieling van een monumentaal gebouw. Bij die aangifte is door de aangever de naam van het NDP-Assembleelid Hooghart genoemd als te zijn de opdrachtgever.

Volgens het bericht in het dagblad heeft Hooghart een oproep van de politie gehad met betrekking tot de aangifte en heeft hij nog geen gevolg gegeven hieraan.

De politie meldt dat zij Ronald Hooghart tot op heden niet als verdachte aanmerkt in de zaak. Ook is hij nog niet uitgenodigd naar het politiebureau voor verhoor. Het onderzoek zal uitwijzen wie als verdachte in deze zaak zal worden aangemerkt, waarna de politie zal overgaan tot de opsporing  van de verdachte.

De zaak is door politie van Lelydorp overgedragen aan de recherche van regio Midden voor verdere onderzoek.

Sanathan Dharm Maha Sabha Suriname waarschuwt voor 'sharlatan astrologen'

Vermeend 'astrologen' trekken klanten vooral via advertenties in dagbladen


De Voorlichtingsraad van Shri Sanathan Dharm Maha Sabha Suriname laat in een persbericht weten, zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, vrijdag 11 december 2015, dat in de afgelopen periode vele klachten haar hebben bereikt over ‘astrologen’, die onder de mom van liefdadigheid en beoefening van religie verkondigen in staat te zijn alle problemen van de mensen in Suriname te kunnen oplossen. De problemen waarover er honderd procent oplossing gegarandeerd wordt, zijn van uiteenlopende aard. 

De medicasters zijn zeker door menigeen opgevallen vanwege de talloze reclames en advertenties via de media voor eventuele consultaties. Deze ‘wonderdokters’ zijn vermoedelijk buitenlanders (onder andere Indiërs), maar onbekend bij de gemeente.

Uit de verscheidene klachten is geconstateerd, dat zij voor het verrichten van hun consultaties en wonderrituelen veel geld, middelen en diensten opeisen, waarbij het verwachte resultaat echter veel te wensen overlaat. Deze werkwijze is zeer schrijnend en afkeuringswaard. Bovendien is deze werkwijze in strijd met de fundamentele waarden en normen van ethiek, onmenswaardig en irreligieus, aldus de Voorlichtingsraad.

Het hoofdbestuur van de Vereniging Shri Sanatan Dharm Maha Sabha Suriname betreurt een en ander ten zeerste en wenst bij deze met klem aan te geven niet verantwoordelijk te zijn voor enige handelingen verricht door deze groep charlatans. Verder doet zij een dringend beroep op de bevolking zich onder geen enkele voorwaarde in te laten met deze ‘astrologen’.

'Voor het verkrijgen van betrouwbare astrologische hulp dient u zich te wenden tot een pandit (geestelijke), ressorterend onder de Vereniging Shri Sanatan Dharm Maha Sabha Suriname of een gediplomeerde/erkende astroloog. De vereniging heeft op korte termijn een onderzoek doen instellen naar de afkomst en handelingen van deze groep mensen en er zal niet geschroomd worden om bij de formele vaststelling van bovengenoemde overtredingen gepaste maatregelen door de bevoegde autoriteiten te doen treffen. Ook zal het hoofdbestuur van de vereniging voornoemd het ministerie van Buitenlandse Zaken erop attenderen dat zij informatie hieromtrent bij het verstrekken van visa de vereniging kunnen consulteren.'

'Laten wij het volgende niet vergeten. De prijs van de vrijheid is eeuwige waakzaamheid. Laat het oog der waakzaamheid zich nooit sluiten.'

In Surinaams parlement wordt gedebatteerd over, prijs van, gekleurde vuilniszakken...

Assembleelid Karta-Bink (PL) krijgt bijval collega's inzake invoering 'vuiniszakkenproject' van het ministerie van RO

 
Het Assembleelid Ingrid Karta-Bink (Pertjajah Luhur) krijgt bijval van collega's voor haar kritiek op de wijze waarop een vuilniszakkenproject is ingevoerd door het ministerie van Regionale Ontwikkeling RO). Zij betoogde vanmorgen, vrijdag 11 december 2015, bij de behandeling van de begroting 2016, dat de Districtsverordening nog niet is goedgekeurd bij wet. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons vulde aan, dat de ontwerpwet ook nog niet is ingediend bij het college, aldus Starnieuws.

Karta-Bink vroeg zich af wat de mensen moeten doen met hun zwarte vuilniszakken die zij al gekocht hebben. De zakken van de districten zijn 20 cent duurder. Het Assembleelid vindt dat zonder een gedegen voorbereiding en wettelijke basis districtscommissarissen de speciale vuilniszakken hebben geïntroduceerd.

Haar collega's Marinus Bee (ABOP) en Amzad Abdoel (NDP) vinden ook dat goed gecommuniceerd moet worden met het volk. Abdoel zei, dat aan de mensen uitgelegd moet worden waarom een zak 60 cent kost. Wat gaat er gebeuren met het extra geld? Welke projecten zullen er worden uitgevoerd? Bee en Abdoel zeiden, dat mensen wel bereid zijn mee te werken als er maar een betere uitleg komt.

Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling laat in een persbericht weten, dat hij bij de districtscommis- sarissen heeft aangedrongen, om met het oog op de precaire economische situatie, naar mogelijkheden uit te kijken om het districtsfonds te versterken. Tijdens een bijeenkomst met de districtscommissarissen is gesproken over het vuilniszakkenproject. Het district Para heeft met dit project het districtsfonds met ruim Srd 300.000 weten te versterken.

Er is echter commotie ontstaan over de prijs van de zakken in de diverse districten, die varieerde van Srd 0,65 tot Srd 1. Een uniforme prijs is dinsdag afgesproken tijdens een vergadering van de minister en de districtscommissarissen. Besloten is dat een vuilniszak voor normale huishoudens niet duurder dan 80 cent mag kosten.

Met uitzondering van Sipaliwini en Paramaribo is in alle andere districten een aanvang gemaakt met het vuilniszakkenproject. 'De inkomsten, hoe minimaal dan ook, verkregen uit het vuilniszakkenproject draagt niet alleen bij aan de verbetering van de vuilophaaldienst en een schoner milieu, maar ook kunnen andere projecten met een spoedeisend karakter worden gefinancierd, zoals bij calamiteiten', aldus het ministerie.

'De voorbereiding van het project is in overleg en in samenwerking met verschillende actoren geweest, zoals de districtsraden, ressortsraden en dorpsbesturen, en is vanuit de commissariaten gezorgd voor de nodige voorlichting hierover. Het begrip en de medewerking vanuit de burgerij is over het algemeen goed te noemen.'

Hierover heeft De Nationale Assemblee echter een andere mening. Minister Dikan moet de gestelde vragen nog beantwoorden op het moment, dat de regering aan het woord komt.

Dagblad Suriname weerspreekt inhoud bericht op Starnieuws

Dagblad Suriname stelt nooit stukken ontvangen te hebben van medewerkers ministerie van Justitie en Politie


Het hoofd van de financiële afdeling, B. Mankoe, en onderhoofd R. Sewradj van het ministerie van Justitie en Politie zijn gisteren per onmiddellijke ingang buiten functie gesteld. Volgens een artikel, gisteren verschenen op Starnieuws, gebeurde dit op grond van twee missives, die op 9 december in het Dagblad Suriname zijn gepubliceerd, zo bericht het dagblad vandaag, vrijdag 11 december 2015.

Dit, zo schrijft het Dagblad Suriname, verbaast dit dagblad ten zeerste, aangezien zij beweert nimmer enig document van deze functionarissen te hebben ontvangen.

Uit het bericht blijkt, dat het ministerie de locatie, alwaar de foto gemaakt is, zou hebben herkend.

De redactie van het Dagblad Suriname verduidelijkt, dat zij de hand heeft kunnen leggen op deze documenten en in het kader van nieuwsgaring dit kenbaar heeft gemaakt. Het betreft een missive van de Raad van Ministers en is van toepassing op alle ministeries. In geen geval betreft het geheime informatie. Maar, het dagblad laat in het midden van wie zij de stukken heeft ontvangen.

Geen 'negers' meer in het Rijksmuseum in Amsterdam

'Woord bosneger niet meer van deze tijd en wordt vervangen door het woord marron'


Het Nederlandse Rijksmuseum in Amsterdam gaat koloniale woorden zoals ‘negers’ en ‘Hottentotten’ niet meer gebruiken in titels en beschrijvingen van kunstwerken. Dat is volgens het museum niet meer van deze tijd. Het hoofd van de geschiedenisafdeling zegt, dat alle kwetsende aanduidingen op de website van het museum worden vervangen door neutrale termen. Naast negers worden bijvoorbeeld ook de woorden Eskimo’s en indianen geschrapt. Dit berichten deze week diverse Nederlandse en Belgische media, waaronder De Standaard, vandaag, vrijdag 11 december 2015.

Het museum kwam in 36 beschrijvingen de term Surinaamse bosnegers tegen en in 39 teksten werd gerept over Hottentotten. ‘Beleid van het museum is om de eurocentrische kijk op de wereld achter ons te laten en met een bredere blik te kijken naar de geschiedenis met onze voormalige koloniën. Tot een aantal jaren geleden werd nog zonder blikken of blozen over Eskimo’s en negers geschreven.’

Conservator Eveline Sint Nicolaas: 'Een zwarte vrouw werd vroeger al snel als negerin of negerinnetje omschreven. Dat ervaren veel mensen nu terecht als denigrerend.'

Voor het project spitten museummedewerkers beschrijvingen van duizenden objecten door. ‘Het project is nog niet afgerond. Over het algemeen is het gemakkelijker te oordelen hoe het niet moet dan een correcte omschrijving formuleren. Het woord bosnegers vervangen we door het synoniem marron. Voor indianen ligt het woord inheemse bevolking voor de hand, maar in Suriname waren meerdere volken, Arowakken en Cariben. Het is moeilijk het onderscheid te maken. We kiezen het liefst voor een beschrijving die zo specifiek en respectvol mogelijk is.’

President Bouterse wil Tigri-geschil met Guyana op presidentieel niveau bespreken

'We zijn en blijven voorstander van duurzame oplossing voor deze koloniale erfenis'


Suriname vindt dat er nu eindelijk een doorslaggevende oplossing moet komen in het slepende grensgeschil met Guyana over Tigri, een stuk Surinaams grondgebied dat al tientallen jaren door het buurland bezet zou worden gehouden in het zuidwesten van het land. 'We zijn en blijven voorstander van een duurzame oplossing voor deze koloniale erfenis', zei president Desi Bouterse gisteren in De Nationale Assemblee tijdens de Algemene Beschouwingen, aldus vandaag, vrijdag 11 december 2015, de Ware Tijd.

Hij houdt wel vast aan politieke diplomatie met Guyana, maar wil het geschil ook op presidentieel niveau bespreken. Het staatshoofd heeft gezegd dat hij bij de begrotingsbehandeling nader hierop zal ingaan.

Het uitgangspunt is wel, dat Tigri behoort tot het grondgebied van Suriname. 'Laat hierover geen enkele twijfel bestaan', zei de president.Wel zei hij, dat er rekening mee moet worden gehouden dat Guyana en Suriname goede buren zijn en dat er op verschillende manieren wordt samengewerkt.

Naast Tigri vindt Bouterse het belangrijk, dat ook het grensgeschil tussen Guyana en Venezuela goed door Suriname wordt gevolgd, maar vooral voor wat de consequenties voor ons land kunnen betekenen. 'Het gaat om ons buurland Guyana aan de ene kant en anderzijds om een belangrijke ontwikkelingspartner in Venezuela.'

Tot nu is het standpunt van de regering, dat er een vreedzame oplossing moet komen voor dat grensgeschil middels diplomatie en dialoog. Bouterse zei verder, dat nationale instanties nauwlettend dit geschil in de gaten houden en nagaan wat de consequenties kunnen zijn voor het land.

Coca-Cola Christmas Caravan van Fernandes Bottling denkt ook dit jaar aan anderen

Opbrengst Coca-Cola Christmas Caravan naar Stichting Gehandicapten Suriname (Stigesu)


Coca-Cola viert ook dit jaar Kerst weer groots en samen met de gemeenschap. Vanaf vandaag, vrijdag 11 december 2015, start de Coca-Cola Christmas Caravan, die inmiddels bekend staat om de gezelligheid en spontaniteit. Tot en met 16 december zal de Christmas Caravan met verlichte Coca-Cola trucks in de avonduren rondrijden door verschillende wijken van Suriname, zo laat Fernandes Bottling weten in een persbericht. 

Op vrijdag 18 en zaterdag 19 december 2015 maakt de Coca-Cola Christmas Caravan dan haar Happiness Stops. Bij deze Happiness Stops kan het publiek onder andere een foto met de Kerstman maken of een leuke prijs winnen met een draai aan het Wheel of Happiness. Daarnaast zullen er ook live optredens plaatsvinden.

De volledige opbrengst van de Coca-Cola Christmas Caravan wordt gedoneerd aan Stichting Gehandicapten Suriname (Stigesu).

Gedurende het hele jaar kunnen verschillende sociale instellingen rekenen op ondersteuning van Fernandes Bottling, toch blijft de maand december bij uitstek geschikt om een groter deel van de samenleving hierbij te betrekken.

In het kader van de internationale Vrijwilligersdag heeft een groep medewerkers van Fernandes Bottling afgelopen weekend het kinderhuis Efran voorzien van een nieuwe laag verf, terwijl een andere groep de schutting van kinderhuis Mariahoeve in Lelydorp onder handen nam.

Nu vraagt het bedrijf om ondersteuning van haar consumenten om een donatie te kunnen doen aan Stigesu. De stichting heeft te kampen met veelvuldige inbraken en pogingen daartoe, omdat de schutting van het tehuis niet meer voldoet. Met de opbrengsten van de Christmas Caravan van dit jaar kan de gemeenschap gezamenlijk ervoor zorgen dat de bewoners van het tehuis veilig het nieuwe jaar in kunnen gaan. Voor elke foto met de Kerstman en deelname aan de andere spellen wordt een bijdrage van Srd 3,- gevraagd. Al het geld dat wordt ingezameld zal ten goede komen aan Stigesu.

De activiteiten bij de Happiness Stops vinden plaats tussen zes uur en negen uur 's avonds, vrijdag 18 december op het parkeerterrein van TBL Cinemas en op zaterdag 19 december bij Choi’s Supermarkt in Paramaribo Noord.

Parmessar (NDP) uit in Assemblee stevige kritiek op leiding staatsbedrijven

'Middenkader sommige bedrijven gaat met 20.000 tot 30.000 per maand naar huis, directeuren ontvangen tonnen, honderdduizenden, per maand'


'Dat is de realiteit anno 2015 in Suriname'


Het NDP-Assembleelid Rabin Parmessar zei gisteren tijdens de behandeling van de begroting in De Nationale Assemblee, dat nog steeds parastatale bedrijven weigeren om informatie te verstrekken aan de volksvertegenwoordiging. Hij hekelde de gigantische salarissen die verdiend worden, terwijl velen Assembleeleden scheef aankijken dat zij veel verdienen. 'Middenkader bij sommige parastatale bedrijven gaat met 20.000 tot 30.000 per maand naar huis, directeuren ontvangen tonnen, honderdduizenden, per maand en het jaarsalaris kan echt oplopen tot zelfs 26 maanden per jaar heb ik begrepen. Dat is de realiteit anno 2015 in Suriname', sprak Parmessar.


Het Assembleelid bracht in herinnering, dat toenmalig vicepresident Robert Ameerali meerdere malen beloofd had informatie te verstrekken over de parastatale bedrijven. Onder het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) vallen het  Bauxiet Instituut Suriname, SWM, EBS, Staatsolie en Grassalco. Geen van deze bedrijven geeft informatie. Dit maakt het volgens de politicus niet gemakkelijk om de begroting van NH te behandelen.

Hij zei dat er een stortvloed aan allerlei pr-verhalen is van de zijde van de parastatale bedrijven, maar er wordt geen concrete gedetailleerde informatie gegeven aan De Nationale Assemblee.

'Laat mij een concrete vraag stellen en laten wij zien of wij deze info krijgen, nog tijdens deze begrotingsbehandelingen. De vaste commissie van NH wenst alle relevante documenten te ontvangen over de aanbesteding en aanschaf van onze raffinaderij. Wij wensen een kopie van het contract. Voorzitter, wij worden vanuit diverse hoeken heel verschillend geïnformeerd', betoogde Parmessar. Hij beloofde in de tweede ronde hier dieper op in te zullen gaan, nadat minister Regilio Dodson antwoord heeft gegeven.

Via de parastatale bedrijven gaat er veel meer geld om aan aanbestedingen dan de zeventien ministeries, meent Parmessar. 'Wij hebben totaal geen inzicht in deze materie. Totaal geen transparantie, terwijl het om middelen van de samenleving gaat. Verhalen over directieleden die bedrijven opzetten om diensten en goederen te leveren, zijn publiek geheim en decennia tolereren wij dit. Het gaat om vele honderden miljoenen die per jaar op een non transparante manier de samenleving onttrokken worden. Iedereen praat over salarissen van ministers en Assembleeleden, alsof zij tot de hoogste inkomensgroepen behoren. Wel, dan wil ik het vandaag verklappen: een Assembleelid lid ontvangt maandelijks – ik lees uit mijn salarisslip – aan Vergoeding Assembleelid Srd 8.091, uitgezonderd enkele toelagen, geen vakantiegeld, dus 12 maanden salaris per jaar.'

De begrotingsbehandeling is vanochtend om negen uur en duurt naar verwachting tot acht uur vanavond.

Pigot (NPS) ligt niet wakker van vertrek 'enkeling' Armand Zunder

NPS-hoofd- bestuurslid niet te spreken over activiteiten van Zunder

'Zunder heeft geen draagvlak'


Hesdy Pigot, hoofdbestuurslid van de Nationale Partij Suriname (NPS), in zijn hoedanigheid van voorzitter van de Verkiezingscommissie afdelingsbesturen, is niet te spreken over de activiteiten van Armand Zunder. 'Het ongeoorloofd optreden van deze enkeling legt geen zoden aan de dijk. Verwijten en mooie woorden helpen geen enkele partij vooruit. Binnen de NPS wordt op verantwoorde wijze in samenspraak gewerkt aan het versterken van het fundament van de partij. Als Zunder draagvlak had zou dat inmiddels zijn gebleken', aldus Pigot vandaag, vrijdag 11 december 2015m, op Starnieuws, in reactie op aantijgingen gedaan door Zunder die het lidmaatschap van de NPS heeft opgezegd.

Pigot zegt, dat Zunder onlangs een kandidaat naar voren schoof en ondersteunde die meedong naar een functie binnen het nieuwe bestuur van de NPS afdeling Paramaribo. Die persoon kreeg slechts één van de zesentwintig onderafdelingen achter zich. Zunder heeft geen draagvlak. 'Het blijven doordrammen binnen de democratische organisatie van de NPS is daarom verloren tijd. Het is het goed recht van Zunder om te bedanken als lid van de NPS, maar dat hij de schuld schuift in de schoenen van voorzitter Gregory Rusland, is onterecht.'

'Zunder heeft met zijn wensen geen ingang bij de structuren van de partij. En we zullen het maar niet hebben over zijn vele politieke agenda’s zoals zijn gefaalde poging om met de actiegroep Seti NPS, het zittende bestuur in een kwaad daglicht te stellen. De NPS is goed op weg om zaken op orde te stellen voor wat betreft de structuren.' Als voorzitter van de verkiezingscommissie van de verschillende afdelingen, stelt Pigot dat er al in tien districten democratische en goed geordende verkiezingen zijn gehouden.

Alleen in het district Sipaliwini moeten deze verkiezingen nog plaatsvinden waarna de verkiezing van het hoofdbestuur en het congresbestuur volgen. Iedere NPS’er heeft het recht en de mogelijkheid om mee te doen aan de verkiezingen, maar men moet wel draagvlak hebben om een rol te spelen in het geheel.

'Deze volwassen partij laat zich niet afleiden door ongefundeerde uitspraken en weigert met klem aan te nemen dat onder leiding van de huidige voorzitter, de neergang van de partij is ingezet. Juist nu vinden de veranderings-, vernieuwings- en verjongingsprocessen op een voor een ieder duidelijke manier plaats', stelt Pigot.

Suriname gaat voorwaarden invoeren voor buitenlanders die Surinaamse nationaliteit willen aannemen

Voor verkrijgen Surinaamse nationaliteit moet men inburgeren

Kennis hebben van officiële voertaal, het volkslied en inrichting van Suriname


Buitenlanders die in de nabije toekomst de Surinaamse nationaliteit willen aannemen, zullen aan diverse voorwaarden moeten voldoen, zoals kennis hebben van de officiële voertaal, het volkslied en de inrichting van het land. Het ministerie van Binnenlandse Zaken (BiZa) zal hiertoe het inburgerings- en integratieproces inzetten, zo bericht Starnieuws vandaag, vrijdag 11 december 2015.

Dit heeft de waarnemend directrice van het ministerie, Dewi Amatsoemarto, gisteren aangekondigd tijdens de naturalisatieceremonie van 198 personen, wier aanvraag tot naturalisatie recent is goedgekeurd door De Nationale Assemblee.

Tot vandaag de dag zijn er geen voorwaarden verbonden aan het verkrijgen van de Surinaamse nationaliteit. Door degenen die opteren voor de Surinaamse nationaliteit aan een aantal basisvoorwaarden te laten voldoen, hoopt BiZa dat de samenleving in zijn totaliteit meer profijt hieruit kan halen.

In totaal hebben 198 personen hun documenten gisteren ontvangen. Het gaat om 123 Guyanezen, 2 Chinezen, 41 Haïtianen, 2 Libanezen, 1 Indonesiër en 1 Amerikaan. Tot dit aantal behoren 24 Guyanese echtparen, die hier een gezinsleven hebben opgebouwd. Zij kregen het Certificaat van Surinamerschap en het daarbij behorend Staatsblad van verkrijging van de Surinaamse nationaliteit, hun ID-kaart en hun registratiebewijs.

Amatsoemarto zei het een voorrecht te vinden om deze nieuwe groep Surinamers te mogen verwelkomen. Zij sprak de hoop uit, dat zij actief zullen participeren en hun krachten zullen geven om Suriname met alle liefde en respect te helpen ontwikkelen.

Directeur John Sahari van het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) wees de kersverse Surinamers er op, dat met hun Surinamerschap zij ook mee kunnen doen aan het actief en passief kiesrecht. Ook zullen zij voortaan openbare functies mogen bekleden.

AVA Airways blijft hopen op verkrijgen economische vergunning van Curaçaose overheid

'Signalen wijzen er echter op dat de minister een stok zoekt om de hond mee te slaan'

'Er is samenzwering tussen andere luchtvaartmaatschappij en de minister' - Bij weigering vergunning neemt AVA juridische stappen


AVA Airways verwacht geen economische vergunning te krijgen van minister Suzy Camelia-Römer van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP). Maar, het bedrijf laat zich hierdoor niet uit het veld slaan en zet de strijd voort, wordt in een persverklaring gezegd, aldus vandaag, 11 december 2015, het Antilliaans Dagblad. De minister heeft nog geen besluit bekendgemaakt, maar heeft gezegd dat nog deze week te zullen doen. In de verklaring zegt AVA dat de vergunning al in december 2013 is aangevraagd. 

'We hopen dat we het verkeerd hebben, maar de signalen wijzen erop dat de minister een stok zoekt om de hond mee te slaan.'

Daarbij wordt de nadruk gelegd op de, volgens de maatschappij, duizenden banen die Curaçao daardoor misloopt. AVA Airways voldoet naar eigen zeggen aan alle voorwaarden die minister Camelia-Römer heeft gesteld in een brief van 23 september. Ook is gevolg gegeven aan wat door het overheidsaccountantsbureau Soab is opgemerkt in een vergadering in november 2014. Daarbij was ook directeur Oscar Derby van de Burgerluchtvaartautoriteit aanwezig. Eigenlijk werd toen alleen gevraagd om duidelijkheid over de financiers achter het project.

Nergens wordt in de verklaring ingegaan op de onthulling deze week door het Antilliaans Dagblad, dat veel documenten volgens een forensisch rapport ‘niet authentiek’ zijn. In de persverklaring wordt gesproken over een samenzwering tussen ‘een andere luchtvaartmaatschappij’ en minister Camelia-Römer tegen AVA Airways. Hierover zou een e-mailbericht zijn verstuurd door de bewuste maatschappij naar de minister.

Directeur Olivier Arrindell heeft een klacht ingediend bij het Openbaar Ministerie. Het bedrijf heeft zich nauwgezet aan de regels gehouden ‘in tegenstelling tot andere bedrijven die in het recente verleden een economische vergunning hebben gekregen’. Toch kwam de minister met de eis voor een bankgarantie van 48,9 miljoen dollar. Dit is volgens AVA tegen de Luchtvaartwet, maar minister Camelia-Römer zoekt een manier om de vergunning te kunnen weigeren.

Nogmaals verwijst het bedrijf naar de banen die het zal creëren, ‘ons enige doel’. 'Er zijn meer wegen naar Rome', aldus AVA. Als de economische vergunning wordt geweigerd dan kan de minister juridische stappen verwachten, want ‘er zal gerechtigheid zijn op Curaçao’.

Minister Plasterk wil gezamenlijke regeling voor eerlijke verkiezingen op Curaçao, Aruba en Sint Maarten

Plan bewindsman reactie op geruchten over ronselen dan wel kopen stemmen op eilanden


Minister Ronald Plasterk (PvdA) van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gaat met de regeringen van Curaçao, Aruba en Sint Maarten overleggen om tot een gezamenlijke regeling te komen die in het gehele Koninkrijk een eerlijk verloop van verkiezingen moet garanderen. De bewindsman deed die toezegging gisteren in het debat met de Tweede Kamercommissie voor Koninkrijksrelaties, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 11 december 2015.

Naar aanleiding van de steeds weerkerende geruchten op de eilanden over het ronselen dan wel kopen van stemmen, opperde Roelof van Laar (PvdA) het idee om koninkrijksbreed afspraken te maken over extern toezicht bij verkiezingen. Ook pleitte hij op Bonaire, Sint Eustatius en Saba - die als bijzondere gemeenten onder de directe verantwoordelijkheid van Nederland vallen - onderzoek te doen naar het verhoudingsgewijs extreem hoge aantal volmachten. Dat verschijnsel zou kunnen duiden op stemfraude.

'Deugdelijk bestuur begint bij deugdelijke verkiezingen. Het toezicht vanuit het Koninkrijk moet scherper. Wij kunnen daarvoor internationale waarnemers uitnodigen. Nu weten we niet of die geruchten waar of niet waar zijn. Maar er moet een einde aan komen, ook als de geruchten onwaar zijn want die ondergraven het vertrouwen in de democratie', aldus Van Laar.

Plasterk zei op de hoogte te zijn van die geruchten om er meteen aan toe te voegen dat tot nu toe op geen enkel eiland aangifte is gedaan terwijl er sprake is van een ernstig strafbaar feit waar een hoge straf op staat. Voor het hoge aantal volmachten kan ook een bonafide verklaring zijn. De bewindsman zei niettemin wel te voelen voor het idee om bij verkiezingen in het Koninkrijk onafhankelijke waarnemers toezicht te laten houden en beloofde de andere landen daarover te polsen.

Nieuwe directeur Monumentenfonds op Curaçao voorgesteld

Jonathan Jukema volgt Herman George op die met pensioen is gegaan


Tijdens een receptie van de stichting Monumentenfonds werd gisteren officieel de nieuwe directeur voorgesteld. Jonathan Jukema is sinds oktober 2015 belast met de dagelijks leiding van de stichting. Hij volgt Herman George op, die vorig jaar - na jaren van toewijding - met pensioen ging, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 11 december 2015.

De nieuwe directeur van het Monumentenfonds gaf gisteren aan wat zijn functie zo interessant maakt: het creëren van een nieuw perspectief voor de toekomst dat gebaseerd is op het verleden en de geschiedenis van het eiland.

'We moeten samen gaan kijken hoe we het beste gebruik kunnen maken van de ongekende waarde van onze cultureel-historisch erfgoed, namelijk onze monumenten, en een nieuwe ontwikkeling creëren die voor meer woonruimte, toerisme en economische activiteit zal zorgen.'

(Foto-onderschrift: Van links naar rechte Herman George, Daisy Tyrol-Carolus (president-commissaris van stichting Monumentenfonds) en Jonathan Jukema. Bron foto: Jeu Olimpio)

Assembleevoorzitter: 'Regering moet haast maken met aanpak en bestrijding corruptie'

Geerlings-Simons kan zich op onderdelen, ter zake corruptie, vinden in door oppositie ingediende motie

 
Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings Simons heeft bij wijze van uitzondering, zo bericht althans de Ware Tijd vanochtend, vrijdag 11 december 2015, een opmerkelijke stemmotivatie gegeven in het parlement. De Assembleevoorzitter, die deel uitmaakt van de regerende NDP-coalitiefractie, zei tegen een door de oppositie ingediende motie te stemmen, maar zei daarbij wel dat de regering haast moet maken met het aanpakken en bestrijden van corruptie. 

In de motie wordt scherp uitgehaald naar de het beleid van de eerste regering Bouterse en het tot nu toe gevoerd beleid van de regering Bouterse-II, dat heeft geleid tot de problemen in het land.

Simons zei, dat in de motie van de oppositie enkele zaken worden genoemd die belangrijk zijn en waar aandacht aan moet worden gegeven. Niet alleen zal de regering met deugdelijke wetten moeten komen, maar zal er ook voor moeten zorgen, zoals door de oppositie vaak is gezegd, dat gelden en rijkdommen die door corruptieve praktijken in eigen belang zijn toegeëigend, weer terugvloeien naar de samenleving.

Het is niet de eerste keer dat Simons, en haar fractiegenoot André Misiekaba, de regering vragen om corruptieve handelingen uit de vorige regeerperiode bloot te legen en recht doet aan de samenleving. Simons zei, dat vooral ook duidelijkheid moet komen in bekende schandalen zoals bij de staatsbedrijven EBS en Telesur en andere ontoelaatbare handelingen die zich binnen de regering en de overheid hebben voorgedaan.

In de motie van de oppositie wordt gesteld dat de vorige regering zo'n 3.800 miljoen Amerikaanse dollar heeft ontvangen uit alleen specifieke sectoren. Dit bedrag, met andere ontvangsten, is volgens de oppositie, zoals verwoord in de motie, verspild en uitgegeven zonder dat bekend is waaraan.

President Bouterse: 'Bij benoeming procureur-generaal en president Hof wordt niet over een nacht ijs gegaan'

Bouterse reageert in Assemblee op vraag van het lid Bee (ABOP)

'Ik weet in elk geval dat er licht in de tunnel is'


President Desi Bouterse vindt dat niet over één nacht ijs gegaan wordt als het gaat om het benoemen van de procureur-generaal en de president van het Hof van Justitie. Hij zei gisteren in De Nationale Assemblee in reactie op een vraag van het Assembleelid Marinus Bee (ABOP) dat er licht in de tunnel is. Bee: 'Maar, de vraag is of u wel weet welk licht er in de tunnel is. Je kunt ook denken dat het de uitgang is, terwijl er een trein aankomt.'

Bee zei, dat Roy Baidjnath Panday al bijna een jaar waarneemt als procureur-generaal en Iwan Rasoelbaks neemt waar als president van het Hof van Justitie. Het is volgens Bee tijd om hen definitief te benoemen.

De president liet weten, dat hij al enkele stukken heeft getekend over de benoemingen en dat de minister van Justitie en Politie ermee bezig is. Bouterse zei ook, dat de functies een belangrijk onderdeel zijn van de trias politica. Er moet meer dan normaal onderzoek worden verricht. 

'Ik weet dat er licht in de tunnel is, maar natuurlijk is er altijd een gevaar om welk licht het gaat, maar in elk geval is er licht.'

Actie bus- en boothouders gaat vandaag, vrijdag 11 december, gewoon door

Ministers Hoefdraad en Peneux beweren in Assemblee dat oktober is uitbetaald.....

OBS-voorzitter weerspreekt mooie woorden bewindslieden: 'Niet iedereen is betaald'

 
De ministers Gillmore Hoefdraad (Financiën) en Robert Peneux (Onderwijs, Wetenschap en Cultuur) hebben De Nationale Assemblee gisteravond gerust kunnen stellen. Zij verzekerden, dat alle bus- en boothouders uitbetaald zijn voor oktober. Kenneth Themen, voorzitter van de Organisatie van Bushouders in Suriname (OBS), zegt echter dat het niet waar is dat alle bus- en boothouders betaald zijn over oktober. Er zijn volgens hem nog steeds leden die niet over hun geld beschikken. De actie van de boot- en bushouders gaan dan ook gewoon vandaag, vrijdag 11 december 2015, door. Dit bericht Starnieuws.

Hoefdraad deelde mee, dat hij en Peneux gisterochtend gesproken hebben met hun financiële mensen. De laatste betalingen over oktober zijn volgens de bewindsman woensdag gedaan aan alle bedrijven via de Centrale Bank van Suriname naar de algemene banken. Hoefdraad zei dat Onderwijs, Wetenschap en Cultuur noch Financiën een reçu hebben liggen over oktober.

Themen zegt hierop, dat er een bushouder in Nickerie nog niet eens over juli is uitbetaald. Andere bus- en boothouders hebben nog geen geld op hun rekening. Themen blijft erbij, dat niet de juiste gegevens zijn verstrekt aan De Nationale Assemblee.

'Wij praten over 550 trajecten. Alles gebeurt in feite handmatig. Het zijn dozen, stapels van nota's die binnenkomen. We moeten heel minutieus te werk gaan. Er zijn veel fouten erin. Zaken moeten worden verduidelijkt. Nota's moeten worden teruggestuurd. Soms zijn bankrekeningen verkeerd. Bij mondjesmaat naarmate zij verwerken, komt het van Onderwijs naar Financiën. Hierdoor kan je niet alles en iedereen op de eerste dag betalen, maar het gebeurt in een proces. Wij hebben oktober achter de rug. Wij gaan kijken hoe de processen verder kunnen worden versneld en verbeterd. Over november zijn wij vandaag begonnen met de eerste betalingen. Men gaat met man en macht werken, opdat er toch wel voor 15 december alles kan worden uitbetaald', zei Hoefdraad.

Hij zei dat enorm veel werk verzet moet worden om in vijftien dagen tijd van 550 trajecten zoveel nota's te verwerken en uit te betalen. De minister heeft begrepen dat het vroeger zo was, dat november en december pas in januari werd uitgekeerd.

'Maar, gezien de druk die men op ons zet, en wij willen de kinderen niet zonder school laten, gaan wij ervoor zorgen dat wij november zo snel als mogelijk gecleard kunnen hebben.'

Themen zegt echter, dat de bus- en boothouders geen nota's indienen. Alles wordt opgemaakt door het ministerie van Onderwijs. Door de administratieve dienst worden de bestelbonnen opgemaakt en die gaan naar de Technische Dienst. Na controle en handtekeningen worden de reçu's opgemaakt. Die worden weer gecontroleerd door de administratieve dienst. Hierna gaat het naar de afdeling Financiën. Die stuurt het door naar de Centrale Betaaldienst. 'Als er fouten worden gemaakt of alles handmatig gebeurt, daar hebben de bus- en boothouders niets mee te maken. Zij stellen geen nota's op. Dat alles gebeurt bij Onderwijs', aldus Themen.

De OBS vindt dat alle bus- en boothouder tegelijk betaald moeten worden. Elke maand wordt er Srd 500.000 meer geautoriseerd. Hiermee wordt alvast een deel van de mensen betaald. Dit gebeurt willekeurig, merkt Themen op. Er is geen transparantie. 'Wij willen dat het juiste bedrag geautoriseerd wordt. Het gaat om ongeveer Srd 4 miljoen per jaar. Door enkelen wel te betalen en anderen niet, wordt verdeel- en heers in de hand gewerkt. Daarom is in onze motie gesteld dat alle leden betaald moeten worden, want wij willen niet dat er verdeeldheid wordt gezaaid', stelt Themen.

Hij blijft erbij, dat een verkeerde voorstelling van zaken worden gegeven. 'Er liggen stukken bij de banken al acht tot negen dagen die nog niet zijn betaald.'

VS weigert in Suriname geboren zware jongen 'Zwarte Cobra' uit te leveren aan Nederland

Drugsbaron Henk Orlando R. zit in VS straf van 20 jaar uit vanwege xtc-smokkel

(Bron foto: EenVandaag)

OM Nederland wil hem vervolgen voor betrokkenheid bij dubbele moord in 1993 in Antwerpen


Justitie in Nederland ruziet fel met de Verenigde Staten over de uitlevering van de op 4 maart 1951 in Paramaribo geboren crimineel Henk Orlando R., alias de Zwarte Cobra. Dat schrijft althans misdaadjournalist John van den Heuvel vandaag, vrijdag 11 december 2015, in de Telegraaf. De Nederlandse drugsbaron zit in Amerika een straf van twintig jaar uit vanwege xtc-smokkel, maar het Openbaar Ministerie (OM) wil hem in ons land vervolgen voor een dubbele moord in 1993 in Antwerpen.
Ook is R. opgeroepen om te getuigen in het Passageproces, waarin vermeende uitvoerders en opdrachtgevers van onderwereldmoorden terechtstaan. De Verenigde Staten weigeren echter R. tijdelijk naar Nederland te laten vertrekken. Het land wil de Zwarte Cobra pas uitleveren als hij in mei 2021 zijn volledige straf heeft uitgezeten.

De halsstarrige houding van de Amerikaanse justitie wekt achter de schermen grote ergernis op, zo bevestigt ook R.'s advocaat mr. Mark Teurlings. De VS tekenden een verdrag met Nederland waarin tijdelijke uitlevering als in het geval van R. is geregeld. Maar, de Amerikanen vrezen dat als ze Henk R. nu voor een bepaalde tijd naar Nederland laten gaan, hij met rechterlijke procedures zijn terugkeer zal proberen te voorkomen.

De Amerikanen zijn al jarenlang zeer gebrand op Henk R., van wie ze vermoeden dat hij het land wilde overspoelen met Nederlandse xtc. Ook in ons land geldt de Zwarte Cobra als een beruchte drugscrimineel, die vooral in de jaren negentig vaak met justitie in aanraking kwam.

Het OM verdenkt hem van het geven van een moordopdracht, die leidde tot de dood van Heny Shamel en Anne de Witte in 1993 in het centrum van Antwerpen. Twee criminelen, Jesse R. en Moppie R., zijn vanwege deze dubbele moord tot levenslang veroordeeld. Volgens getuigen zouden zij zijn aangestuurd door Henk R. De beide mannen staan samen met onder meer Dino Soerel nu in hoger beroep van het Passageproces terecht.

'Mijn cliënt wil niets liever dan getuigen en zich in Nederland voor de rechter verantwoorden', zegt advocaat Mark Teurlings. 'Maar, de Amerikanen willen hem maar niet laten gaan, ondanks het ondertekenen van een algemeen verdrag dat dit soort tijdelijke uitleveringen regelt.'
Volgens Teurlings staat er echter geen sanctie op het schenden van het verdrag, waardoor Nederland niets kan doen. Het Nederlandse ministerie van Veiligheid en Justitie probeerde al diverse malen de Amerikanen op andere gedachten te brengen, maar het land blijft hardnekkig weigeren.