zondag 20 december 2015

SLM-vlucht PY 993 Schiphol-Zanderij met een dag vertraagd

Vlucht van J.A. Pengelluchthaven naar Schiphol ook vertraagd


SLM-vlucht PY 993 van Schiphol naar Zanderij van vandaag, zondag 20 december 2015, is met een dag vertraagd. Dit hebben passagiers te horen gekregen, aldus Starnieuws. De vlucht staat nu gepland voor morgenmiddag kwart over drie, Nederlandse tijd. Dit betekent automatisch, dat de vlucht die vanavond van de Johan Adolf Pengelluchthaven zou vertrekken, ook wordt vertraagd.

Het gehuurde toestel Airbus A330-200 van de Portugese charter luchtvaartmaatschappij Hi Fly vertrok gisteren vier uren vertraagd vertrokken vanuit Suriname. Passagiers op Schiphol moesten zich toch normaal tussen twaalf en twee uur 's middags Nederlandse tijd melden op Schiphol. Vanaf toen hebben de passagiers gewacht tot ze 's avonds om half negen het nieuws kregen van de annulering van de vlucht.

Starnieuws bericht te hebben vernomen, dat het om een technisch probleem gaat. Omdat het niet duidelijk is wanneer het euvel verholpen wordt, is de vlucht met een vierentwintig uur vertraagd.

Veel schade te Welgelegen door rukwinden

Bomen ontworteld, schade aan 7 woningen Vioolstraat en auto's beschadigd


Rukwinden hebben vandaag, zondag 20 december 2015,enorme schade aangericht in het ressort Welgelegen. Bomen zijn ontworteld, daken van huizen weggewaaid, auto’s zijn beschadigd en meubilair is vernield.

Zeker zeven huizen in de Vioolstraat hebben veel schade door de rukwinden opgelopen. Een bewoner zegt op Starnieuws, dat de hevige rukwinden al rond twee uur vanochtend waren begonnen.

Een andere bewoner, van wie de woning veel schade heeft opgelopen, zegt dat alles heel snel is gegaan.

'Het duurde net een minuut, maar nam zoveel mee van ons. Het was een angstig moment en we wisten niet wat we moesten doen. Met alle regen nog steeds en zonder een dak boven je hoofd, wordt het leven erg moeilijk.'

Inmiddels hebben de politie en de brandweer zich georiënteerd op de plek. De elektriciteit is uitgevallen.

Begrotingsbehandeling wordt niet dit jaar afgerond

Acht bewindslieden moeten nog aan het woorden komen


De afronding van de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee is dit jaar niet meer haalbaar. Acht ministers moeten nog aan het woord komen. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons verwacht dat morgen en dinsdag de eerste ronde voor de regering kan worden afgerond. De voortzetting van de begroting zal vervolgens in januari plaatsvinden, aldus Starnieuws vandaag, zondag 20 december 2015.

Na de antwoorden gegeven door ministers blijkt grote behoefte te bestaan aan interrupties. Geerlings-Simons heeft diverse malen voorgesteld om slechts dringende opmerkingen te maken. In de tweede ronde kunnen de Assembleeleden dan ingaan op de beantwoording van de vragen. Bij de oppositie én coalitie blijkt echter behoefte te zijn aan het meteen in te gaan op de presentaties van de bewindslieden.

Aanvankelijk lag het in de bedoeling om komende week de begroting goedgekeurd te krijgen. Maar, vrijdag kwamen slechts twee ministers aan het woord. Daarna was er nog een uitgebreide interruptieronde.

De ministers die tot nu toe aan het woord zijn gekomen, zijn Steven Relyveld (Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer), Edgar Dikan (Regionale Ontwikkeling), Ronni Benschop (Defensie), Andy Rusland (Transport, Communicatie en Toerisme), Mike Noersalim (Binnenlandse Zaken), Faizal Abdoelgafoer (Sport- en Jeugdzaken), Soewarto Moestadja (Arbeid), Robert Peneux (Onderwijs, Wetenschap en Cultuur) en Jennifer van Dijk-Silos (Justitie en Politie).

Commotie rond boek van SP'er Van Bommel onderwerp van gesprek in ’Welgeïnformeerd’, Radio Tamara, Amsterdam

Kritiek op uitspraken Prem Radakishun in 'Surinamers In De Polder'


Het wekelijkse actualiteitenprogramma ’Welgeïnformeerd’ van de lokale Amsterdamse zender Radio Tamara heeft zondagavond 20 december 2015, in het eerste uur van zes uur tot zeven uur, weer diverse interessante en vooral actuele wereldse gespreksonderwerpen:

* De Teeven Deal heeft nog allerlei naijl-effecten, die premier Rutte en de inmiddels opgestapte Tweede Kamervoorzitter Van Miltenburg nog behoorlijk wat problemen hebben gegeven. Het debat met de Tweede Kamer vond Rutte het moeilijkste debat in zijn loopbaan.
Ligt de VVD in de vernieling?
Wie gaat Van Miltenburg opvolgen? Misschien wel Kadisha Arib, met haar twee paspoorten, waarvan Wilders zegt dat dat niet kan.

* Het Rijksmuseum in Amsterdam past de daar gebruikte terminologie aan en vervangt onder andere het woord neger zoveel mogelijk. Juist op het moment, waarop er enige commotie is ontstaan over sommige bijdragen in het boek 'Surinamers In De Polder' van SP-Tweede Kamerlid Harry van Bommel. Een groot deel van de Afro-Nederlandse Emancipatiebeweging vindt dat Van Bommel kritischer had moeten zijn, bijvoorbeeld als het gaat om de bijdrage van Prem Radakishun, die het woord neger te pas en te onpas gebruikt enkel en alleen om deze beweging te kwetsen. Men eist nu rectificatie van Van Bommel. Een groep wil zelfs dat, een aantal exemplaren van dit boek publiekelijk wordt verbrand op de Dam in Amsterdam.

* Het Front National in Frankrijk is zeer effectief geïsoleerd. Hierdoor heeft dit front geen enkele regionale zetel in de wacht kunnen slepen tijdens onlangs gehouden verkiezingen.
CDA-leider Buma heeft al gezegd, dat er niet met de PVV zal worden samengewerkt zolang hij de leider is van het CDA. Dus eigenlijk ook een begin van een soort Cordon Sanitaire. Waar blijven de andere leiders als het gaat om samenwerking met Wilders, die al op bijna 40 zetels staat in de peilingen. Of zijn die andere leiders een beetje bang of misschien een beetje dom?

* De VH-klimaattop COP21 in Parijs heeft op de valreep toch nog wat opgeleverd. 159 Landen hebben duidelijke afspraken gemaakt om de uitstoot van broeikasgassen aan banden te leggen ter voorkoming dat de aarde sneller opwarmt, met alle gevolgen van dien voor ons allemaal.
Naast de eigen inspanningen krijgen de arme landen ook extra geld, 100 miljard, om hun bijdrage te leveren door overschakeling naar duurzame energie.

In het tweede uur van zeven uur tot acht uur weer actuele onderwerpen over Suriname en Surinamers:

* Naar aanleiding van de commotie rondom het boek van Harry van Bommel 'Surinamers In De Polder' probeert de redactie van 'Welgeinformeerd' een van de verzetbiedende organisaties te interviewen over nut en noodzaak van hun acties tegen dit boek.

Overigens heeft Van Bommel zondagmiddag 20 december vanaf ongeveer half vijf (programma start om drie uur) de eerste bespreking van zijn boek, bij de Javaanse vereniging Bangsa Jawa aan de Paalbergweg 26 in Amsterdam Zuidoost. Niet toevallig daar, omdat Donita Singodikromo, bestuurslid van Bangsa Jawa, één van de hoofdpersonen in het boek is. De bespreking staat in het teken van de maatschappelijke positie van de Surinaams Nederlandse vrouw, zo laat Van Bommel via zijn internetsite weten.




* 'Het kan niet zo doorgaan met de boeven hier in dit land' is een vooral op Facebook gedane opzienbarende uitspraak van een willekeurige Surinamer, die geïnterviewd werd in de Jodenbreestraat in Paramaribo. De man bleek behoorlijk goed op de hoogte te zijn van allerlei politieke feiten en heeft zijn hart gelucht tegenover een radioreporter, die het geheel op Facebook heeft gezet. Inmiddels duizenden keren bekeken en instemming gekregen. De redactie tracht een politicus uit Suriname telefonisch te interviewen hierover.

Het panel van 'Welgeinfor- meerd' wordt deze keer gevormd door Owen Venloo, Wesley Amzand en Iwan Bottse.

Dit programma wordt zondag 20 december 2015 tussen 22.00 uur en 24.00 uur ook uitgezonden in Amsterdam en omgeving via Salto, kanaal Caribbean FM, 105.5 kabel en 107.9 ether. Om 0.00 uur, dat is 20.00 uur Surinaamse tijd, volgt een herhaling van The Talk met Wayne Telgt. Online te beluisteren via www.radiotamara.com.

Dierenbescherming verkoopt Kersttaarten zondagmiddag 20 december bij Choi's Noord

Met de koop van taart wordt bijgedragen aan dierenwelzijn


De Stichting Dierenbescherming Suriname (DBS) houdt haar jaarlijkse Kersttaartenverkoop vanmiddag, zondag 20 december 2015, bij Choi’s Noord, Tweekinderenweg 99 in Paramaribo, tussen vier uur en zeven uur. In deze drukke feestmaand, waarin iedereen graag verschillende sociale doelen ondersteunt, mogen zeker niet de dieren worden vergeten, aldus de dierenrechtenorganisatie.

Met elke aankoop wordt bijgedragen aan dierenwelzijn.Tijdens deze Kersttaartenverkoop zijn ook de verschillende T-shirts te koop die in de afgelopen twee jaar binnen de samenwerking tussen de DBS en Readytex N.V. ontwikkeld zijn.

Volgens de DBS zijn deze zes speciale ‘limited edition’ T-shirts een perfect kerstcadeau. De ondersteuning uit de samenleving is essentieel voor het voortbestaan van de stichting.