donderdag 24 december 2015

In 6 Braziliaanse staten is noodtoestand uitgeroepen vanwege Zika-virus en mecrocefalia

2.400 Kinderen geboren met aandoening mecrocefalia, te klein hoofd en slecht ontwikkelde hersenen
 

De Braziliaanse gezondheidsautoriteiten raden vrouwen in het land af zwanger te raken. Reden voor het opmerkelijke advies is de uitbraak van het virus Zika, dat gevaarlijk is voor ongeboren kinderen. Dat meldt nieuwszender CNN vandaag, donderdag 24 december 2015.


Vooral het noordoosten van Brazilië wordt getroffen door het virus dat wordt overgedragen door muggen. Als vrouwen ziek worden tijdens hun zwangerschap kunnen hun kinderen geboren worden met een aandoening (mecrocefalia) waarbij hun hoofd te klein, de hersenen slecht ontwikkeld zijn en er grote kans is op een verstandelijke handicap.

'Het is een hele persoonlijke beslissing. Maar in deze onzekere tijden raden we gezinnen aan hun zwangerschapsplannen uit te stellen als dat kan', aldus arts Angela Rocha tegen CNN. Er zouden al 2.400 kinderen met de aandoening zijn geboren. In zes Braziliaanse staten is de noodtoestand uitgeroepen. Vooral de staat Pernambuco is getroffen.

Moeders die het virus oplopen tijdens het begin van hun zwangerschap hebben zelf de symptomen van Zika: een lichte koorts, uitslag en hoofdpijn. Het virus is sinds begin 2015 actief in het Zuid-Amerikaanse land. Het wordt overgedragen door dezelfde mug die onder meer het denguevirus verspreidt. Het is niet duidelijk hoeveel Brazilianen ziek zijn geworden. De overheid schat dat het tussen de 0,5 en 1,5 miljoen zijn.

Eind vorige maand legde de Braziliaanse overheid voor het eerst een verband tussen de opkomst van het virus en de aandoening bij pasgeboren baby's. De autoriteiten hebben hulp ingeroepen van wetenschappers die de link verder moeten onderzoeken.

AKMOS-voorzitter: 'Hoefdraad zei voor de devaluatie ook dat er geen devaluatie zou komen'

Binda: 'Waar is de onderbouwing voor de devaluatie?'

'Gillmore moet zo spoedig mogelijk als governor en als minister worden bedankt'


AKMOS-voorzitter (Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen Suriname) Sham Binda snapt nog steeds niet vanuit welke grondslag de minister van Financiën weet te beweren dat er geen tweede devaluatie zal volgen. 'Wat is zijn onderbouwing om ons te vertellen dat er geen tweede devaluatie volgt of is? Hoefdraad zei voor de laatste devaluatie ook dat er geen devaluatie zou komen. Nu zegt hij hetzelfde en onderbouwt het weer niet', zegt Binda vandaag, 24 december 2015, in het Dagblad Suriname.

'De prijsverhogingen zijn sneller dan de salarisverhogingen. Daardoor krijg je een hyperinflatie. Om deze hyperinflatie een halt toe te roepen, gaat men devalueren. Het geld ontwaardt en men trekt het naar een reële sfeer. Dat is het verhaal van een devaluatie. Men heeft een koers vastgesteld zonder aan te geven op basis van welke exercities men tot het bedrag is gekomen. Daar zou er een rekenkundige bewering voor moeten zijn. De devaluatie zou ook gekoppeld moeten zijn aan het vastgestelde of voorgenomen inkomen. Er zou dus een maximum van de devaluatie moeten worden vastgesteld. Dat plan is ons nooit voorgehouden', zegt Binda.

Hierdoor gaat de prijsontwikkeling verder. Men voert nog steeds een interventiepolitiek, waarbij de Centrale Bank van Suriname zelf meedoet aan de koersopdrijving.

'Waarom krijgen wij geen transparantie in de interventies? Er gebeuren dingen in een wazige sfeer, waarbij wij niet weten wie allemaal geld krijgt. Als men transparantie betracht, zijn er voldoende mogelijkheden, maar transparant wil men niet zijn', zegt Binda.

Volgens Binda zal Gillmore Hoefdraad als governor van de Centrale Bank en als minister van Financiën zo spoedig mogelijk bedankt moeten worden. 'Hij is niet in staat gebleken onze economie op het juiste spoor te helpen. Daarnaast is de Centrale Bank een autoriteit op zich. Als de moederbank heeft toegegeven aan het verspillend beleid van de regering, is zij ook debet eraan', zegt Binda.

Hij daagt Hoefdraad uit om met het bedrijfsleven in debat te treden. Het zijn volgens hem gewoon mensen die vanuit een bureau praten en geen enkele onderbouwing kunnen geven aan hun uitspraken. 'Als Hoefdraad zo'n geweldige monetaire deskundige was, waren wij niet in zo'n situatie beland. Vandaar dat hij zo snel als mogelijk bedankt moet worden', aldus Binda.

Slechts 6 procent personeel ministerie van NH is hoog opgeleid

Minister Dodson vindt laag aantal hoog opgeleiden zorgelijk


Slechts 6% van het totaal personeelsbestand van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) kan gerekend worden tot hoog opgeleid kader. Dit zei minister Regilio Dodson tijdens de begrotingsbehandelingen in De Nationale Assemblee (DNA), zo bericht vandaag, 24 december 2015, het Dagblad Suriname.

Volgens de bewindsman is het zorgelijk te noemen, dat slechts 6% van het totale personeelsbestand hoog opgeleid is. Dit, terwijl 14% gerekend kan worden tot het middenkader en 80% gerekend kan gerekend worden tot laag opgeleiden.

'U zal het met mij eens zijn dat dit dringend aandacht behoeft.'

De minister benadrukte, dat het ministerie enkele uitdagingen heeft, die zij gezien de krappe middelen via coöperatie bilaterale en multilaterale samenwerking met bevriende naties en donororganisaties zal realiseren. In dit kader denkt hij aan de versterking van het kader van het ministerie van NH.

Automobilist op Beekhuizenweg rijdt koe dood

Bestuurder weet eerste koe te ontwijken, maar rijdt een tweede dier dood


Een automobilist heeft afgelopen dinsdagavond rond negen uur op de Beekhuizenweg een koe aangereden. Volgens de automobilist doken er plotseling koeien voor hem op. Hij week uit voor het eerste beest, maar botste toen tegen een tweede koe. De bestuurder bleef ongedeerd, aldus het Dagblad Suriname vandaag, donderdag 24 december 2015.

De aangereden koe was op slag dood. Vanwege dit ongeval werd de weg een paar uur afgesloten. Het kadaver is opgeruimd.

De politie van Livorno onderzoekt de zaak. Het is nog onduidelijk hoe de dieren op de rijbaan zijn gekomen en wie de eigenaar van de dieren is.

Politie arresteert twee buitenlandse skimmers

Ingebouwde camerasystemen en ruim 100 pinpasjes in beslag genomen


Het Arrestatie Team (A.T.) van het Korps Politie Suriname heeft maandag twee buitenlanders, die legaal in Suriname vertoeven, aangehouden. Na een tip te hebben gekregen dat een man eerder op de dag bij een pinautomaat bezig was met verdachte handelingen, ging de politie op onderzoek uit en werd een observatieteam ingezet. Dit meldt de afdeling Public Relations van de politie vandaag, donderdag 24 december 2015.

Na een aantal uren de plek te hebben gade geslagen, merkte het team, dat inderdaad een manspersoon de automaat aandeed om apparatuur die was aangebracht te verwijderen.

De 36-jarige Davindra S. werd meteen aangehouden door het Arrestatie Team. Op zijn aanwijzing kon ook de 34-jarige Omindra L. worden aangehouden. Beide verdachten zijn overgedragen aan de afdeling Fraude en Economische Delicten (F.E.D.) van de politie voor verder onderzoek.

Na afstemming met een lid van het Openbaar Ministerie werden de mannen in verzekering gesteld. De apparatuur, waaronder lasers, ingebouwde camerasystemen en meer dan honderd pinpassen, zijn  in beslag genomen. Het onderzoek wordt voortgezet door de afdeling FED.

De politie doet een beroep op de samenleving om tijdens het invoeren van de pincode voor het pinnen het toetsenbord af te schermen met de andere hand.

81-Jarige man krijgt te weinig stomazakjes vergoed via Basiszorgverzekering

Verzekeringsmaat- schappij: 'Wast u de zakjes maar, zodat u ze kunt hergebruiken'.....

 
De 81-jarige Ramdjan Mohamed Isaak heeft ongeveer een jaar geleden chirurgisch zijn dikke darm moeten laten verwijderen. Hij is nu afhankelijk van stomazakjes. Toen dit ongeveer een jaar geleden begon, viel Mohamed nog onder de zorg van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting. Met de huidige Basiszorgverzekering heeft de patiënt het ook een aantal maanden kunnen redden. De afgelopen twee maanden is de man echter in grote problemen geraakt. De specialist schrijft hem maandelijks 90 stomazakjes voor. Hij gebruikt dagelijks ongeveer 3 zakjes, zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, donderdag 24 december 2015.

De broer van Mohamed benaderde het Dagblad Suriname om zijn relaas te doen. Het geval werd volgens de broer onlangs behandeld door een arts van de verzekeringsmaatschappij. De assurantiemaatschappij gaf op den duur aan, dat Mohamed maandelijks maar 30 stomazakjes zou mogen ontvangen.

Hij kreeg een garantiebrief voor 60 zakjes voor een periode van twee maanden (zie foto).

 Zijn nieuwe garantie start pas in januari 2016. Alsof dat nog niet voldoende was, moest men tot hun verbazing nog vernemen, dat de zakjes moeten worden gewassen en hergebruikt.

De twee opties die Mohamed nu heeft zijn of het inderdaad hergebruiken van de zakjes, dat hygiënisch totaal onverantwoordelijk is, of zelf opdraaien voor de kosten van de zakjes, die meer dan zijn maandelijkse Algemene Oudedagsvoorziening kosten.

Het Dagblad Suriname vroeg aan een apotheker naar de prijs van zo'n zakje. De apotheker wist te vertellen, dat de zakjes met plakkers, om het aan het lichaam te kunnen bevestigen, komen. Een zakje wordt voor Srd 38 verkocht. Met het plakkertje erbij komt men op een totaal bedrag van Srd 60. Voor Mohamed, die 90 stomazakjes nodig heeft, komt het neer op Srd 5.400. Met 60 pakjes die hij van de assurantiemaatschappij krijgt, overleeft Mohamed iets langer dan een maand. Voor de rest van de 120 zakjes moet hij dus zelf opdraaien. Dat komt neer op een bedrag van Srd 7.200.

De verzekeringsmaatschappij, met name de BZSR-afdeling, was niet bereikbaar voor een reactie.

Doekhie (NDP): 'Suriname heeft meer ellende dan voordelen van CARICOM-lidmaatschap'

'Dringende evaluatie van lidmaatschap is nodig'


Volgens het NDP-Assembleelid Rashied Doekhie is een dringende evaluatie van het lidmaatschap van Suriname van de CARICOM nodig. 'Is het lidmaatschap van de CARICOM ooit geëvalueerd? Ik kan u zeggen dat we meer ellende dan voordelen eraan hebben', stelde hij tijdens de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee (DNA), zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, donderdag 24 december 2015.

Volgens de parlementariër kan het bewijs van zijn uitspraken in Chili worden gezien, voor welk land Surinamers geen visum nodig hebben. Maar, Surinamers met een Surinaams paspoort, dat tevens een CARICOM-paspoort is, kunnen niet gemakkelijk naar binnen wanneer zij naar één van de CARICOM-lidlanden afreizen. Daarnaast is er volgens hem ook sprake van vervuiling van ons milieu.

'Zodra wij iets naar daar moeten brengen, of het een pakje boter is of wat dan ook, lukt het niet. Suriname moet wel inferieure suiker en meel uit de CARICOM voor een veel duurdere prijs importeren. Wij moeten even gaan kijken of wij voorlopig even eruit moeten. Van mijn part betaalt u die 4 miljoen helemaal niet', aldus Doekhie, tijdens een interruptie van het betoog van minister Sieglien Burleson van Handel en Industrie.

De bewindsvrouwe zei, dat in zijn algemeenheid er een heleboel onbenutte mogelijkheden zijn binnen de internationale organisaties en bilaterale landen. Hierdoor krijgt HI achter elkaar een heleboel verhalen over onbenutte potentie en miljoenen dollars, waarvan niets is ingevuld. Volgens Burleson zijn Surinaamse instituten en capaciteit, om voordelen uit CARICOM te halen, te zwak.

'Wij zijn in de groei. Wij moeten de economie vanuit ons herdefiniëren. Laten wij kijken wat wij eerst uit die internationale markt kunnen halen om dan een nieuwe balans te maken', aldus Burleson.

BOG niet blij met volgens haar 'nonchalante houding' inzake Zika-virus

BOG-directeur Resida: 'Mensen moeten alert zijn en kunnen zichzelf beschermen'


Het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) is niet tevreden over de houding die wordt aangenomen met betrekking tot het Zika-virus. Volgens Lesley Resida, directeur van het BOG, heerst er een nonchalante houding, terwijl mensen alert zouden moeten zijn. 'Wij propaganderen niet dat mensen zich moeten laten controleren op het virus, maar ze kunnen zichzelf wel beschermen', aldus Resida in De West van gisteravond, woensdag 23 december 2015.

Het BOG blijft doorgaan met aanbevelingen doen. De directeur noemt het vooral belangrijk dat mensen extra voorzichtig zijn als ze het vermoeden hebben dat ze zelf het Zika-virus hebben. 'Juist dan kunnen ze het beste maatregelen treffen om het virus niet verder te verspreiden', aldus Resida.

Het virus, dat dit najaar zijn intrede in Suriname heeft gedaan, vertoont symptomen van een milde vorm van dengue. Veel mensen laten zich niet controleren, omdat het virus meestal na een paar dagen weer verdwenen is. Het aantal gevallen is daardoor moeilijk bij te houden, maar volgens Resida blijft het aantal binnenkomende meldingen vrij stabiel. Hij geeft aan dat er nog niet kan worden gezegd of we de piek van het virus al hebben gehad.

Het BOG en het ministerie van Volksgezondheid roepen als sinds de intrede van het virus op om actief aan muskietenbestrijding te doen, door broedplaatsen op te ruimen.

Eind november werd het virus in Brazilië in verband gebracht met de hersenaandoening microcefalie bij ongeboren baby’s. Dat is een aandoening van het zenuwstelsel die zich meestal ontwikkeld in de eerste maanden van de zwangerschap. Als gevolg hiervan wordt het kind geboren met een afwijkende schedel. Resida kan hier verder nog niet veel over zeggen, omdat er momenteel nog onderzoek naar het verband gedaan wordt. Het onderzoek wordt onder andere gedaan in Brazilië, met behulp van de Universiteit Utrecht.

'De president doet uitgaven en wij moeten dat lekker betalen voor hem'

Tjin-A-Tsoi (NPS): 'Regering Bouterse-II is van armoede- bestrijding Bouterse-I overgestapt op armoede- begeleiding'

'Ook als minister doet Hoefdraad niets anders dan meer uitgeven dan de inkomsten het toelaten'


'Waar de regering Bouterse-I startte met armoedebestrijding, daar is Bouterse-II met armoedebegeleiding gestart. Dit komt, omdat de regering haar uitgaven nooit heeft kunnen afstemmen op haar inkomsten en steeds meer heeft uitgegeven.' Dat zegt het oud-NPS Assembleelid Arthur Tjin-A-Tsoi in de editie van De West van gisteravond, woensdag 23 december 2015. 

'De regering is ondanks de economische chaos nog steeds niet in staat haar uitgaven af te stemmen op de inkomsten en gaat op dezelfde voet verder als wordt gekeken naar de begrotingen', aldus de NPS'er.

'De overheid heeft haar financiële huishouding nog steeds niet op orde. Om te beginnen, moet je maar eens kijken of de begroting van het Kabinet van de President minder is geworden. Dat is totaal niet het geval. Het is juist van Srd 400 miljoen naar Srd 436 miljoen gestegen. In principe gaat de president uitgaven doen en wij moeten dat lekker betalen voor hem', aldus Tjin-A-Tsoi.

Volgens de regering komt de economische chaos door de internationale prijzen van goud en olie, maar als wordt gekeken naar de productiesector in Suriname, dan zie je dat op Suralco na deze niet veel achteruit is gegaan.

'Het enige wat gebeurt, is dat je minder geld voor je goud en olie gaat krijgen en dat betekent dus dat je je begroting moet aanpassen. Dat gebeurt dus totaal niet. Integendeel, de uitgaven worden steeds groter. Kijk maar naar de staatsuitgaven, de lonen en het sociaal pakket. Dat is nu de grote onevenwichtigheid die nu op de gemeenschap drukt.'

Had de governor van de Centrale Bank van Suriname, Gillmore Hoefdraad, reeds onder Bouterse-I op de rem getrapt, dan was de tweede devaluatie Suriname bespaard gebleven. Volgens Tjin-A-Tsoi is niemand anders dan de governor de hoofdschuldige, omdat deze steeds subjectief de regering in bescherming heeft genomen, terwijl hij objectief de staatsuitgaven moest controleren.

'Nu is deze zelfde governor minister van Financiën, maar ook als minister doet hij niets anders dan meer uitgeven dan de inkomsten het toelaten. Voor Srd 80.000 per maand heeft Hoefdraad Suriname in een crisis gebrach.'

Volgens informatie van Tjin-A-Tsoi, hebben de banken al opdracht van de Centrale Bank van Suriname gekregen om alle buitenlandse reserves naar Suriname te brengen. 'Dit is nog een groter bewijs dat de regering nog steeds niet weet hoe ze haar staatsuitgaven moet temperen.' Hij verwacht niet dat de fluctuerende koers op de markt zal zakken. Integendeel zal deze blijven stijgen, omdat er grif wordt betaald voor de Amerikaanse dollar die buiten voor Srd 4.70 te verkrijgen is. In 2016 zal deze stijging ook niet tegengehouden kunnen worden met als gevolg dat de economie verder verslechtert.

'Armoede was de grootste vijand van Bouterse, maar nu is Bouterse de grootste vijand van het volk geworden.'

Leiding Korps Politie Suriname bezoekt 4-jarig door politieauto aangereden meisje

Meisje krijgt... een beterschapskaartje en een pakketje


De korpsleiding heeft dinsdag een bezoek gebracht aan het 4-jarig slachtoffertje, dat 18 december in de Gladiolenstraat in Paramaribo werd aangereden door een politievoertuig. Met dit gebaar heeft de leiding haar medeleven betuigd. De moeder, die een beterschapskaart en een pakketje voor haar dochtertje in ontvangst nam, heeft het op prijs gesteld dat de organisatie aandacht heeft geschonken aan het voorval, zo bericht de afdeling Public Relations van de politie vandaag, donderdag 24 december 2015.


Het meisje werd na de aanrijding in een ambulance vervoerd naar de Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Zij is inmiddels ontslagen uit de ziekeninrichting.

Het onderzoek in deze zaak is overgedragen aan de politie van het ressort Flora.

Curaçao Airport Partners deelt Kerstcadeaus uit aan 670 kinderen

Project 'Een Kerstcadeau voor ieder kind' is traditie voor CAP


Curaçao Airport Partners heeft kerstcadeaus uitgedeeld aan 670 kinderen. Het project ‘Een kerstcadeau voor ieder kind’ is voor de exploitant van luchthaven Hato een traditie, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 24 december 2015.

De pakjes werden door de helpers van CAP naar verschillende instellingen gebracht.

Het Kerstteam vond het een bijzondere ervaring dat de kinderen voor hen zongen en om de toewijding te zien van de verzorgers en leraren.

Schietpartij met een gewonde in Campo Alegre te Suru Fortuna, Curaçao

Werkneemster spreekt cliënt met een vuurwapen hierop aan

Te hulp komende bewaker wordt beschoten en in been geraakt


In Seru Fortuna vond gisterochtend vroeg in Campo Alegre een schietpartij plaats waarbij een gewonde is gevallen. Dat heeft de politie bekendgemaakt, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 24 december 2015.

In de verklaring van de politie wordt het bordeel niet met naam genoemd. Uit nader onderzoek is gebleken, dat een vrouw die bij Campo werkt op een gegeven moment merkte, dat een cliënt in het bezit was van een vuurwapen. Toen de vrouw de man in kwestie hierop aansprak, ontstond een discussie tussen het tweetal.

De vrouw drukte de alarmknop in waardoor de bewaking haar meteen te hulp schoot.

De verdachte rende de kamer uit en loste vijf schoten waarvan één de bewaker (40) ter hoogte van zijn rechter bovenbeen trof. Hierna is de verdachte ervandoor gegaan. Het slachtoffer is met een ambulance naar de polikliniek getransporteerd. Na medische behandeling is hij opgenomen in het ziekenhuis. De politie verricht nader onderzoek in deze zaak.

Curaçao heeft een van de gezondste riffen in Caribisch gebied ondanks grote hoeveelheid afval tussen koraal

Amerikaanse Waitt Institute deed onderzoek naar koralen rond eiland

(Bron foto: Stan Bysshe/nightspublications.com/curacao/)

Ondanks dat het in het koraal vol ligt met afval heeft Curaçao toch een van de gezondste riffen. Dat is een van de eerste bevindingen uit het wetenschappelijk onderzoek van het Amerikaanse Waitt Institute in het kader van het Blue Halo-initiatief. 'Wetenschappers zijn ontmoedigd doordat ze hebben ontdekt dat bijna elke bezochte duikplaats vol lag met afval: lege bierflesjes, ankers, achtergelaten visnetten, banden en meer. Het goede nieuws is dat dit probleem kan worden opgelost', aldus het Waitt Institute afgelopen dinsdag, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 24 december 2015.

De inwoners van Curaçao hebben een belangrijke rol in het omkeren van deze verontrustende trend van het willekeurige dumpen van afval over het hele eiland zegt Site-manager van Blue Halo Curaçao Gisette Seferina.

'Er moet een fundamentele verschuiving komen van de manier waarop mensen hun gemeenschappelijke ruimtes, de kustgebieden en de zee zelf, beschouwen. '

 Twee weken lang werd er onder water wetenschappelijk onderzoek gedaan op 150 plekken rondom Curaçao. Behalve tekenen van gezond koraal lijkt het ook goed te gaan met de vispopulatie rondom het eiland. Vooral bij Oostpunt blijkt het koraal kerngezond te zijn. Oostpunt bevatte daarnaast vrijwel geen afval ten opzichte van de rest van het eiland.

Andy Estap, Science and Field-manager van het Waitt Institute: 'Het was een ongelofelijke ervaring om een kijkje te kunnen nemen in het verleden. Om te zien hoe gezonde Caribische koraalriffen er vroeger uitzagen. De bevolking van Curaçao moet weten dat ze een van de gezondste riffen heeft in het Caribisch gebied.'

Het Amerikaanse instituut heeft met behulp van het ‘drijvend laboratorium’ het Waitt onderzoeksschip onderzoek gedaan. Twaalf onderzoekers van Amerikaanse universiteiten en collega’s van het lokale onderzoeksinstituut Carmabi hebben in totaal 700 meter langs de zuidkust van het eiland en drie kilometer langs de noordkust onderzocht. In totaal heeft het team 517 uur onder water gespendeerd en 80 kilometer aan rif bekeken. Nog nooit eerder is er zo’n groot onderwateronderzoek gedaan op Curaçao. Bekeken is hoeveel en hoe divers het onderwaterleven is, waarbij alle levende organismen en dieren zijn geïnventariseerd.

Volgens de onderzoekers wordt Curaçao zo het best onderzochte koraalrif ter wereld. Aan de hand van de resultaten wordt een beleidsplan opgesteld voor een duurzaam beheer van de onderwaterwereld van Curaçao. Het rapport wordt begin 2016 verwacht.

Ondernemers doen slechte zaken in aanloop naar Kerst

Beni's Christmas Palace stuurt personeel eerder naar huis, omdat er bijna geen werk is


Kirpalani ervaart de situatie als 'niet rooskleurig'

 
Waar het normaal gesproken een drukte van jewelste zou moeten zijn bij de jaarlijkse Kerstinkopen, vallen de verkoopcijfers dit jaar zeer tegen. Ondernemers die dit ervaren verkeren in een onzekere situatie, aldus de Ware Tijd vandaag, donderdag 24 december 2015.

Beni's Christmas Palace is zelfs genoodzaakt om het personeel eerder naar huis te sturen, omdat er haast geen werk is. Winkelchef Glenn Ramjiawan schat de terugval vergeleken met vorig jaar op bijna 50 procent. 'Normaliter is er tegen deze tijd geen parkeerplek bij de winkel, maar nu kun je gemakkelijk parkeren.' Het bedrijf, dat vier filialen telt, heeft de afgelopen periode personeel moeten inkrimpen. Dat is volgens Ramjiawan het komend jaar ook verwachtbaar.

Bij handelsonderneming Kirpalani is het niet anders. Manager Naushad Nizrudin spreekt van een niet rooskleurige situatie. Het lijkt alsof de ondernemers elkaar telepathisch aanvoelen, zo schrijdt de Ware Tijd, maar dit getuigt van de gemeenschappelijke ervaring. Nizrudin schetst het beeld bij Kirpalani in bijna dezelfde bewoordingen als Ramjiawan.

Wil een onderneming een periode met tegenvallende winstresultaten overleven, komt die er niet onder uit om drastische maatregelen te treffen. Bedrijfseconoom Michiel Bilkerdijk zegt dat personeelsinkrimping als één van de maatregelen daarom verwachtbaar is. Hij noemt als andere voorbeelden aanpassing van het inkoopbeleid en veel op rekening verkopen.

'Je zult als ondernemer de tering naar de nering moeten zetten en dat doe je door te snijden in de kosten.' Bilkerdijk wijst erop, dat de precaire situatie die de aanleiding is tot minder winst niet te lang mag duren. Hoelang een onderneming nog zou kunnen overleven, hangt volgens hem af van de bedrijfsvoering en de ervaring. 'Het hangt af van hoeveel schokken je kunt incasseren.'

Voor kleinere ondernemingen stelt hij een subsidiebeleid voor vanuit de overheid om de schokken op te vangen. Zoals eerder ook vaker is gesteld wijst de econoom erop dat het exportbeleid nog meer gestimuleerd moet worden om meer inkomsten naar binnen te halen.

Tweede verplaatsing dreigt voor Nieuw Koffiekamp in Suriname

NH-minister Dodson: 'Wij hebben met zijn allen schuld'


Het noodlot dreigt de bewoners van Nieuw Koffiekamp keihard te treffen. Het ‘transmigratiedorp’ zal mogelijk plaats moeten maken voor de belangen van  de Canadese goudmijnmultinational IAmGold, het moederbedrijf van de grote Rosebel-goudmijn in het district Brokopondo. Het zal de tweede maal zijn in de geschiedenis, zo is vandaag, 24 december 2015, te lezen op Waterkant.net.

De honderden marrons van het voormalige Koffiekamp moesten in de jaren vijftig al hun oorspronkelijke woonplaats verlaten. Hun leefgebied werd ondergedompeld voor het creëren van het stuwmeer van de Amerikaanse bauxietmultinational Alcoa.

Hun huidige woongebied is nu van IAmGold. De vraag nu is hoe het zo ver kon komen. 'Wij hebben met zijn allen schuld', zegt minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen.

In het parlement trachtte Dodson uit te leggen dat het niet om louter egoïsme gaat. De concessie voor goudwinning is afgestaan tijdens de regeringsperiode van president Ronald Venetiaan. Nieuw Koffiekamp is toen ook gekend. 'Als je kijkt naar de manier van onderhandelen, was het dorpsgezag er toen ook bij.' De huidige regeerders willen hoe dan ook een oplossing. 'We kijken naar een win-winsituatie', aldus Dodson.

Jaarlijks gemiddeld 135 zelfmoorden in Suriname

AZP neemt in 2014 en 2015 respectievelijk 600 en 550 mensen op na poging zelfmoord
  
Verzekeringsmaatschappijen weigeren bij zelfmoorden kosten te dekken


Per jaar plegen gemiddeld 135 personen suïcide. Dit blijkt uit cijfers van de afgelopen vijf jaren, aldus minister Patrick Pengel van Volksgezondheid gisteren in De Nationale Assemblee tijdens de begrotingsbehandeling. 'Deze problematiek vereist zeker aandacht', zo zei hij, aldus Starnieuws vandaag, donderdag 24 december 2015.

De bewindsman gaf antwoord op vragen gesteld door de Assembleeleden Carl Breeveld (DOE) en Dew Sharman (VHP). Zij wezen op de geestelijke gezondheid, met nadruk op het suïcideprobleem. 'There's no health without mental health', merkte Pengel op.

Hij deelde mee, dat alleen al in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo in 2014 en 2015 respectievelijk 600 en 550 opnamen zijn geweest van mensen die een poging tot zelfdoding hebben ondernomen.

Het ministerie van Volksgezondheid gaat het komende jaar verder met het mental health plan dat in uitvoering is. Er is een wetenschappelijk comité geïnstalleerd, dat zich bezighoudt met preventie over suïcide. Hierbij is er ook overleg met de ministeries van Landbouw, Veeteelt en Visserij en Handel en Industrie over het beleid rond verdelgingsmiddelen.

In De Nationale Assemblee kwam ook naar voren, dat verzekeringsmaatschappijen de kosten niet dekken als het gaat om poging tot suïcide. Minister Pengel deelde mee, dat er gesprekken gevoerd moeten worden met de verzekeringsmaatschappijen hierover. Het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS) zal in 2016 de 'Yepi de' 114 hulplijn blijven aanbieden voor mensen met suïcide neigingen.

DOE blikt terug op - vooral 2e helft - 2015

DOE maakt zich sterk voor rechtvaardige samenleving en voor verbindend, integer leiderschap


Suriname en de wereld zijn in voorbereiding op het Kerstfeest en de jaarwisseling. Voor de partij voor Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) is het goed om kort stil te staan bij het bijna afgelopen jaar. 

Belangrijk waren ongetwijfeld de algemene verkiezingen van 25 mei 2015. Het volk heeft politieke partijen, waaronder ook DOE, zetels toebedeeld. Hierdoor kon de partij na gevoerde gesprekken ook regeringsverantwoordelijkheid op zich nemen. Het departement van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) is het eerste ministerie waar een lid uit de gelederen van de partij als minister mag dienen.

Een departement met veel uitdagingen, maar tegelijkertijd ook een ministerie dat veel mogelijkheden biedt om land en volk verder te ontwikkelen. DOE gaat de uitdagingen niet uit de weg en de partij gaat voor eerlijke, duurzame ontwikkeling, waarin de mens centraal staat. De politiek heeft de plicht te werken aan verbetering van de kwaliteit van het leven en het creëren van betere ontwikkelingskansen voor alle burgers. De DOE-partij blijft zich hiervoor inzetten, en dat ondanks de huidige financiële problemen en strakke bezuinigingsmaatregelen.

Wat in het verkiezingsprogramma staat, staat er niet voor ‘moi moi’. Er wordt invulling daaraan gegeven. Op het stuk van milieubescherming heeft de partij via de minister van NH reeds stappen ondernomen door onder meer stopzetting van de activiteiten van de scalians op het Stuwmeer te Afobaka. Maar, ook worden er gesprekken gevoerd met concessiehouders die bezig zijn met de winning van schelpen en schelpzand in de kuststrook. Dit moet uiteindelijk tot afbouw van de activiteiten leiden, nadat eerst een studie naar de effecten van de afgravingen verricht is.

Ook de behandeling van de Anti-Corruptiewet is weer bespreekbaar gemaakt en zal naar verwachting in het eerste kwartaal van 2016 een feit zijn. DOE weet dat indien er een duidelijke aanpak van corruptiegevallen is en er veiligheidskleppen worden ingebouwd, de middelen van ons land veel minder en zelfs niet meer verspild zullen worden. Waarvoor ook sterk gepleit wordt is het uiterlijk april 2016 instellen van een commissie om voorstellen te doen ter wijziging van het kiesstelsel.

DOE maakt zich niet slechts sterk voor een rechtvaardige samenleving, maar ook voor verbindend en integer leiderschap. Met de mens als belangrijkste hulpbron gekoppeld aan alle beschikbare kennis en vaardigheden, zijn wij als Surinamers in staat veel te verzetten. Voor DOE is het van belang dat de samenleving er beter van wordt. Goede huisvesting, woongenot, infrastructuur en werkgelegenheid staan eveneens hoog op de agenda.

DOE committeert zich aan wat in de afgelopen periode benadrukt is: integriteit, transparantie, ontwikkelingsgerichtheid en rechtvaardigheid. Indachtig de Kerstgedachte, waarbij er geen plaats is voor egoïsme, wrok en hebzucht, maar juist voor liefde, eerlijkheid en hoop moet de ontwikkeling ter hand worden genomen.

Samen met allen die van goede wil zijn, werken aan een gouden toekomst, waarin geloof, hoop en liefde de basis blijven voor onze inzet naar een gelukkiger Suriname.

Wij wensen u allen gezegende Kerstdagen en een voorspoedig 2016 toe.

De Partij voor Democratie en Ontwikkeling in Eenheid

Voorzitter C-47: '2015 Was slecht jaar voor werkende klasse'

Berenstein: 'Regeringen nemen vakbeweging niet altijd serieus, alleen als het hen uitkomt'

'Kostenverhogende maatregelen kwamen als donderslag bij heldere hemel'

 
'Dit was een slecht jaar voor de werkende klasse. De lastenverzwarende maatregelen hebben het jaar voor de arbeiders gedomineerd', zegt de voorzitter van de vakcentrale C-47 Robby Berenstein vandaag, donderdag 24 december 2015, in de Ware Tijd.

Berenstein vindt, dat opeenvolgende regeringen de vakbewegingen niet altijd serieus nemen, alleen als het hen goed uitkomt. 'Ze maken misbruik van het feit dat ze een aantal vakbonden mee hebben.' Berenstein zegt, dat er op weg naar de verkiezingen niet het beeld werd geschetst, dat het land in problemen zit. Er werd toen niet bezuinigd en de indruk werd ook niet gewekt dat die behoefte er bestond.
'De aankondiging van de kostenverhogende maatregelen kwam als donderslag bij heldere hemel.'

Ook onderhandelt de vakbeweging al enkele jaren met de overheid om de loonbelasting te verlichten. Het streven was om de nieuwe maatregel op 1 januari 2015 in te laten gaan. Eén van de voornemens van C-47 in 2015 was om al het mogelijke te doen om de overheid zover te krijgen. Het huidige loonbelastingsysteem is volgens de vakbondsman onrechtvaardig.

Bij de laatste onderhandeling heeft de vakbond opnieuw aandacht gevraagd van de regering. Er werd een pakket met twintig punten ingediend, waarvan verlaging van belasting en 20 procent verhoging voor ambtenaren prioriteit geniet. 'De regering moest beseffen dat een confrontatie met de vakbond, alleen verlies is. Wij zijn de vertegenwoordigers van de werkende klasse en indien hun belangen niet worden behartigd, komt er een clash.'

De voorzitter van de Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO), Ronald Hooghart, - die tegenwoordig ook zijn stem kan laten horen als Assembleelid namens de NDP - heeft er een positievere kijk op. Naar zijn mening heeft de vakbeweging haar best gedaan. Het is volgens hem vanaf het begin zo geweest, dat de rijken rijker worden en de armen stationair blijven. 

'De situatie is altijd onevenwichtig. Het is overal ter wereld zo. We moeten gewoon doorgaan en naar de gewenste ontwikkeling toewerken.'

Hij heeft dit jaar wel vooruitgang gemerkt, zoals bouwprojecten van de overheid en ambtenaren die in staat zijn geweest zelf een huis te bouwen.

Chinese houtmultinational Greenheart gaat zo'n 40% van personeel de laan uitsturen

Door nieuwe productielijn heeft bedrijf hoger gekwalificeerd en ervaren personeel nodig


 
Greenheart Suriname gaat ongeveer 40% van zijn werknemers afvloeien. Het bedrijf gaat een nieuwe productielijn in gebruik nemen, waarvoor hoger gekwalificeerd en ervaren personeel nodig is. Het Chinese houtexploitatie en –verwerkingsbedrijf beweert, in een vandaag,donderdag 24 december 2015, uitgebracht persbericht, dat het ondanks herhaalde extra investeringen jaarlijks een verlies lijdt van gemiddeld 6 miljoen Amerikaanse dollar.

Met de investeerders en groeps-CEO uit Hong Kong werd in augustus besloten om het totaal buitenlands management te bedanken. Tegelijkertijd werd overeengekomen om een nieuwe productielijn op te starten, maatregelen te treffen om te komen tot lagere productiekosten en de nachtdienst af te schaffen.

Greenheart Suriname stelt, dat zij de arbeiders die worden ontslagen heeft geselecteerd op basis van dubbele personeelsbezetting, hoge loonkosten, ondermaatse prestaties en achtergrond en ervaring van het personeel.

In de periode van 1 augustus tot deze maand zijn gesprekken gevoerd met stakeholders, gouvernementele en niet-gouvernementele vertegenwoordigers over de ontwikkelingen, de negatieve spiraal en de maatregelen die getroffen moeten worden om sluiting te voorkomen. Ook met de arbeiders zijn volgens de houtmultinational uitgebreide gesprekken geweest.

Binnen de herstructurering is geïnvesteerd in moderne machines die al zijn gearriveerd in Apoera. 'Het bedrijf heeft simultaan een geactualiseerd en gereviseerd reorganisatieplan in voorbereiding, die voor bespreking zal worden aangeboden aan de vakbond', aldus het bedrijf.. Het reorganisatieplan dat het bedrijf heeft opgesteld moet volgend jaar zijn gerealiseerd.

Minister Pengel betreurt sluiting Spoedeisende Hulp St. Vincentius Ziekenhuis

'24-Uurs spoedhuisartsenpost is echter nog steeds van grote waarde voor Paramaribo-Noord'


Minister Patrick Pengel van Volksgezondheid zei gisteren tijdens de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee, dat de 24-uurs spoedhuisartsenpost van St. Vincentius Ziekenhuis nog steeds van grote waarde kan zijn voor Paramaribo-Noord. Hij zei het te betreuren, dat de leiding van het ziekenhuis het besluit heeft genomen om de Spoedeisende Hulp (SEH) te sluiten, in ogenschouw nemende, dat de overheid miljoenen heeft bijgedragen aan de totstandkoming van dit project, zo bericht Starnieuws vandaag, donderdag 24 december 2015.

Het ziekenhuis is niet in staat om zonder overheidsbijdrage de SEH te handhaven. Pengel zegt in reactie op Starnieuws, dat de SEH van het ziekenhuis een zekere verlichting betekende voor het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, ook al konden sommige gevallen niet in het St. Vincentius Ziekenhuis behandeld worden.

'Meteen na mijn aantreden werd ik geconfronteerd met een betalingsproblematiek van het ziekenhuis aan de specialisten. Dit heeft na eerdere dreiging tot staking, zelfs een keer geleid tot stopzetten van de dienstverlening door specialisten, omdat de toegezegde overheidssubsidie, die al op de rekening was van het RKZ, niet op tijd op de rekening van de specialisten overgemaakt was. Voor de rest van het jaar is de regering haar verplichtingen nagekomen en zou de directie intern zoeken naar een andere oplossing om de SEH draaiende te houden.'

Hij stelt, dat geen enkele andere SEH overheidssubsidie ontvangt. Gezien de specialistische expertise die noodzakelijk is samen met verplichte diagnostische ondersteunende diensten zoals laboratorium en röntgen, gaat een 24-uurs SEH gepaard met hoge kosten. Het is niet reëel te verwachten om met de inkomsten van de verzekeringen en het drempeltarief 'break-even' te draaien.

Een maand geleden werden drie scenario's aan de minister voorgehouden waarvan twee overheidsbijdrage vereisten en het derde scenario het sluiten van de SEH inhield. Blijkbaar is de directie er financieel niet uitgekomen met de specialisten om wachtdiensten te draaien tegen een lagere vergoeding, concludeert de bewindsman.

Nu is besloten om er een spoedhuisartsenpost van te maken voor de zogenaamde acute huisartsgevallen die niet perse in een SEH behandeld hoeven te worden. Dit principe werd reeds eerder in het ziekenhuis toegepast door een aantal huisartsen.

Pengel zegt, dat veel personen die door huisartsen behandeld kunnen worden, terechtkomen bij de SEH van het AZP, vooral wanneer de reguliere huisartsen gesloten zijn. Dit zorgt voor een drukke SEH, lange wachttijden voor niet acute gevallen en onnodige belasting van het personeel. Het AZP heeft de gemeenschap vaker verzocht om de wachtdokters te bezoeken wanneer geen sprake is van een acute zorgvraag. De minister herinnert de gemeenschap er ook aan, dat de RGD-poli te Geyersvlijt tot elf uur 's avonds open is.