vrijdag 25 december 2015

Suriname krijgt haar eerste 'Owru Yari Countdown' op Onafhankelijkheidsplein


Na zo'n 8 jaar is het Surifesta gelukt: overheid verleent medewerking


Surifesta organiseert dit jaar de eerste landelijke Owru Yari Countdown en wel op het Onafhankelijkheidsplein in Paramaribo. In Suriname is het bijna traditie dat iedereen zo tussen tien uur 's avonds en middernacht thuis is om het nieuwjaar met familie en vrienden in te luiden. 

Bij de Owru Yari Countdown zullen alle aanwezigen die zich op het plein bevinden samen de laatste seconden van 2015 aftellen naar 00:00 uur, om zo het nieuwe jaar 2016 in te luiden.

'Dit idee is heel oud, zelfs nog voordat ik voorzitter werd. Maar, de reden waarom het nooit eerder gedaan is, heeft dus te maken met de traditie', aldus voorzitter Jean-luc van Charante van Surifesta, zo is vandaag,, vrijdag 25 december 2015, te lezen op Waterkant.net (Bron: De West). Volgens hem is het initiatief niet alleen goed voor de lokale bevolking, maar ook voor de buitenlanders die het aftellen in hun land gewend zijn.

Surifesta is sedert 2007 met verschillende partijen bezig geweest om de mogelijkheden te bekijken om op het plein het nieuwe jaar in te luiden. Men is nu zes jaar verder en heeft een aanvraag ingediend bij het Kabinet van de President en de verantwoordelijk districtscommissaris Jerry Miranda, die beiden de aanvraag hebben goedgekeurd.

Uruguyaanse oud-vicevoorzitter FIFA bevestigt bestaan groot corruptienetwerk in Zuid-Amerikaanse voetbal

Zwitserse Justitie levert Eugenio Figueredo uit aan Uruguay

(Bron foto: Andrés Cristaldo / EPA)

Voormalig vicevoorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA Eugenio Figueredo heeft toegegeven, dat er in het Zuid-Amerikaanse voetbal sprake is geweest van een groot corruptienetwerk. Dat heeft de openbaar aanklager Juan Gómez vandaag, vrijdag 25 december 2015, in Montevideo, de hoofdstad van Uruguay, bekendgemaakt. Figueredo was een dag eerder door de Zwitserse Justitie uitgeleverd aan zijn vaderland waar hij meteen in hechtenis werd genomen. Dit berichten vandaag diverse Nederlandse en internationale media.

Toen werd ook al bekendgemaakt, dat hij bij aankomst direct zou worden aangeklaagd voor het witwassen van geld en voor fraude.

Ook de Verenigde Staten hadden om de uitlevering van Figueredo gevraagd. Maar, de Zwitserse justitie stuurde hem uiteindelijk dus naar Uruguay. Daar zijn de aanklachten tegen Figueredo namelijk nog zwaarder. De Uruguayaan zou onder meer miljoenen aan steekpenningen hebben aangenomen in ruil voor de marketing- en uitzendrechten van grote toernooien. Ook zou hij door fraude te plegen een Amerikaans paspoort hebben gekregen.

Figueredo heeft toegegeven dat hij 'grote sommen geld' heeft ontvangen, verklaarde Gómez. Dat geld investeerde de 83-jarige bestuurder elders.

Figueredo was twintig jaar vicevoorzitter van de Zuid-Amerikaanse voetbalbond Comnebol (Confederación Sudamericana de Fútbol), in 2013 en 2014 was hij voorzitter. Hij hoorde bij de zeven FIFA-functionarissen die op 27 mei, twee dagen voor de voorzittersverkiezing van de FIFA, in Zürich werden opgepakt door de Zwitserse politie. Dat gebeurde op verzoek van justitie in de Verenigde Staten. Amerika wilde de Uruguayaan graag uitgeleverd zien, maar de Zwitserse Justitie besloot hem naar zijn vaderland te sturen, omdat daar de aanklachten tegen hem nog zwaarder zijn.

Figueredo zou ook hebben verklaard dat tien voorzitters van nationale voetbalbonden in Zuid-Amerika steekpenningen hebben aangenomen, bijvoorbeeld bij de verkoop van tv-rechten. Ook heeft hij een belastende verklaring afgelegd tegen de Spanjaard Gorka Villar, zoon van de Spaanse voetbalbaas Angel Maria Villar en directeur Comnebol. Eerder hadden een aantal clubs uit Uruguay al verklaard dat ze afgeperst werden door Villar.

De 83-jarige Figueredo, die in 2014 nog voor ophef zorgde door de beet van zijn landgenoot Luis Suarez in de nek van de Italiaan Giorgio Chiellini te bagatelliseren, zit in afwachting van zijn vonnis vast. Zijn advocaten hebben wel gevraagd om de straf thuis te mogen afwachten. De verwachting is dat hij een flinke gevangenisstraf zal krijgen. Die straf kan oplopen tot vijftien jaar cel, al speelt de broze gezondheid van Figueredo ook een rol. Hij werd vandaag nog onderzocht vanwege pijn in de borst.

(Red. De Surinaamse Krant/NRC, NOS, Voetbal International e.a.)

Districtscommissaris Nickerie wil definitief einde aan overlast veroorzakende illegale kafverbrandingen

Verbrand kaf wordt ook door mensen gebruikt om percelen mee op te hopen


Zelfs belangstelling voor as onder inwoners Paramaribo voor bemesting van planten


Districtscommissaris Wedprekash Joeloemsingh van Nickerie is bezig het kaf van het koren te scheiden als het gaat om illegale kafverbrandingen in zijn district. Dat meldt de Ware Tijd Online vandaag, vrijdag 25 december 2015. 

Zo'n illegale verbranding van kaf vindt plaats aan de Kashmirweg, in het westen van het district. De districtscommissaris heeft, na klachten van omwonenden over rook, een onaangename geur en as, de betrokken ondernemer gemaand op te houden. Hij dumpt al geruime tijd op een leegstaand perceel kaf, om het vervolgens in brand te steken tot grote ergernis van omwonenden van de vrij dichtbij gelegen Ramadienweg.

Joeloemsingh weet ook dat er mensen zijn die hun percelen ophopen met as. Het kaf wordt in brand gestoken en het as wordt gebruikt als opvulmateriaal. Er zijn ook molenaars/ verwerkers die hun kaf langs de weg dumpen, hetgeen ook verboden is. Dit kan hen hun vergunning kosten.

De districtscommissaris zegt, dat onlangs een molenaar problemen heeft ondervonden bij het verlengen van zijn vergunning, omdat hij betrapt was toen hij kaf in de open lucht verbrandde.

De dumpplaats voor kaf te Zeedijk is inmiddels al volgestort, waardoor ondernemers die hun kaf kwijt willen, moeten uitwijken naar andere dumpplaats in de Nanipolder. Dat is onbewoond gebied en niemand zal last ondervinden van rook en as. De districtscommissaris stelt, dat sommige mensen as meenemen om als bemesting te gebruiken bij het planten. 'We weten dat zelfs mensen uit Paramaribo belangstelling hebben getoond voor het as.'

Den Blauwvinger: Regering laat slecht functionerende districtscommissaris te Brokopondo in haar zetel zitten

COLUMN: Ongeschikte districtscommissaris toont arrogant gedrag en loopt achter feiten aan – Dood door schuld?

Laatste incident is aanvaring met de bewindsvrouwe van Justitie en Politie


Het district Brokopondo zit sinds 9 december 2012 opgescheept met de eigengereide districtscommissaris Ivonne Pinas. Een vrouw die, zo blijkt in de praktijk, voor haar functie niet echt geschikt is. Van huis uit leerkracht, maar verruilde het onderwijs voor de politiek. Van 1996 tot 2000 was ze Assembleelid voor de Nationale Democratische Partij (NDP). Ze huppelt echter als districtscommissaris overal achteraan en lijkt niet daadkrachtig te willen optreden tegen een aantal problemen in haar district. Daarnaast lijkt ze niet de meest makkelijke in de omgang, heeft een arrogante attitude en denkt Jan en Alleman onder haar duim te kunnen houden. Ze schroomt ook niet om Assembleeleden en een minister tegen zich in het harnas te jagen. Al met al ongelooflijk dat ze nog steeds van de regering in haar zetel in het dorp Brokopondo mag blijven zitten.

Men was gewaarschuwd....
Let wel, al voor haar benoeming berichtte de Ware Tijd op 27 juli 2012, dat het onderzoek naar de achtergrond en competentie van kandidaat-districtscommissarissen beter moet. Daarbij moet de regering zich niet alleen verlaten op een justitieel antecedentenonderzoek, maar ook nagaan of betrokkene geen conflicterende belangen heeft in het bestuursgebied dat zal worden toegewezen. Zo werd destijds vernomen uit politieke kringen. Gesuggereerd werd bijvoorbeeld, dat de benoeming van ex-Assembleelid Ivonne Pinas als nieuwe districtscommissaris van Brokopondo geen juiste keuze was. Pinas zou zakelijke belangen hebben in het district en een conflict hebben met delen van de Brokopondo-gemeenschap. De regering had er beter aan gedaan haar in een ander district aan te stellen, zo schreef de Ware Tijd.

Met ongekende arrogantie een bewindsvrouwe durven uit te dagen.....
Deze week joeg ze minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie tegen zich in het harnas. Pinas sprak tegen, dat zij geweigerd heeft om mee te werken aan een onderzoek naar misbruik van kinderen in haar district en ze ontkende zelfs dat er sprake is misbruik van minderjarigen in haar district. Dat, van de weigering, had Van Dijk-Silos vrijdag 18 december medegedeeld in De Nationale Assemblee tijdens de begrotingsbehandeling. De districtscommissaris had vervolgens de brutaliteit de minister via de media uit te dagen om haar bewering te staven, omdat die niet op waarheid zou berusten. 'Waar ik weet van draag, is dat ik geweigerd heb de minister te ontvangen tijdens haar bezoek aan het district, vanwege het feit dat zij mij niet officieel op de hoogte heeft gesteld van haar komst. Ondanks dat heb ik haar niet belemmerd haar werkzaamheden te verrichten', aldus Pinas in een reactie in een van de lokale media. Overigens bevestigde het ABOP-Assembleelid Diana Pokie, afkomstig uit het Brokopondo-dorp Brownsweg, dat er wel degelijk sprake is van misbruik.

Pinas wil 't liefst met rust gelaten worden
– Pinas had overigens begin september 2013 een aanvaring met toenmalig BEP-Assembleelid Ronny Asabina, afkomstig uit het dorp Klaaskreek in Brokopondo. Hij constateerde zaken in zijn district die niet goed gingen. Het district was volgens hem te vaak negatief in het nieuws gekomen. Zo waren er, aldus Asabina, het incident te Nieuw Koffiekamp waarbij enkele boze porknokkers een auto van IAmGold/Rosebel vernielden, goudwinningsactiviteiten aan de voet van de hulpdammen, diverse berovingen in de goudwinningsgebieden en leefgemeenschappen met als dieptepunt de dood van een winkelier die bij een beroving levend werd verbrand. Asabina vond, dat het district in totaliteit een bijdrage moet leveren aan de ontwikkeling. Brokopondo is in zijn beleving niet alleen het district van energie, goud, hout en andere bouwmaterialen, maar herbergt ook een aantal bezienswaardige en sfeervolle plaatsen en toeristische oorden. ‘Ik denk hierbij aan het Stuwmeer, Tonka Eiland, Ston Eiland, Berg & Dal Eco Resort, Babunhol, Bena Strand en Ananiestrand. Zie daar het belang en de noodzaak voor garantie van veiligheid en een veiligheidsgevoel’, zei de BEP’er destijds.
Pinas voelde zich natuurlijk aangesproken en op haar lange tenen getrapt en reageerde met de opmerking, dat de partij van Asabina tien jaar lang de leiding had in het district Brokopondo. ‘Waarom is er toen niet gezorgd voor de ontwikkeling? Nu moet Asabina niet komen om politiek te bedrijven. In acht maanden heb ik heel wat kunnen realiseren. Laat Asabina mij met rust laten.’

Een maand eerder, 1 augustus 2013, berichtte het Nederlands/Surinaamse maandelijkse magazine Parbode, dat Pinas met geld van de belastingbetaler 'een aardig optrekje had gebouwd' in Atjoni. Het zou een opzichtig pand zijn, aan de rand van het plaatsje. Opmerkelijk, vinden ook de bewoners van Atjoni zelf, want Pinas laat haar gezicht zelden in het dorp zien, Ze verwachten ook niet dat ze de woning ooit zal betrekken. Een lokale bootsman: 'Van het geld wat het heeft gekost, hadden ze beter een paar eenvoudige huizen kunnen bouwen voor de bevolking. Honderden mensen zijn hier nog op zoek naar een dak boven hun hoofd.' –

Dat gedrag – zoals tegen Asabina en tegen minister van Justitie en Politie Van Dijk-Silos – typeert de persoon Ivonne Pinas. Ze bijt van zich af als ze zich aangevallen voelt, maar wanneer er zaken zijn waarbij optreden van haar wordt verwacht geeft ze niet thuis en als ze wel thuis geeft is haar reactie veelal passief en ook nog eens te laat. Daar zijn voorbeelden genoeg van.

Verre van objectief en met arrogante vooringenomenheid omgaan met conflict
Zo zijn er geluiden uit Kwakoegron, dat ze ruim twee jaren een geschil heeft gehad met de bestuursopzichtster van het aan de Saramaccarivier gelegen Matawaidorp. De bestuursopzichtster was op 6 juli 2012 benoemd. In dat geschil koos Pinas ongegeneerd de zijde van een groep lokale bewoonsters van dat dorp – die de goed werkende bestuursopzichtster, die zich met hart en ziel voor het verpauperde spookdorp inzette, om het weer aantrekkelijk te maken – ook en niet in de laatste plaats voor toeristen - niet lustte en een mannelijke bestuursopzichter wilde – die door allerlei intimidatiepraktijken het werk van de bestuursopzichtster onmogelijk maakte en onlangs zelfs feitelijk de in het dorp geboren bestuursopzichtster en haar gezin uit het dorp heeft verdreven en haar inboedel uit de woning boven haar kantoor heeft verwijderd. Pinas stond en staat dat allemaal vanuit haar zetel in Brokopondo toe. Een districtscommissaris onwaardig.


Dezelfde groep heeft er ook voor gezorgd, dat de afgelopen twee tot drie jaren diverse leerkrachten en schoolhoofden het dorp en de enige school (EBG) gedwongen hebben moeten verlaten vanwege het intimiderende en bedreigende gedrag van de groep vrouwen. De groep bemoeide zich met het inhoudelijk onderwijsproces en liepen onaangekondigd de school binnen. De districtscommissaris gaf niet thuis en liet zich niet zien in het dorp.

Pinas heeft in haar 'regeerperiode' vooral achter de feiten aangelopen. Problemen met illegale goudzoekers in bijvoorbeeld het Brownsberg Natuurpark en in de zogenoemde Roma Pit in het concessiegebied van de Canadese goudmijnmultinational IAmGold, moederbedrijf van Rosebel Gold Mines NV, of de aanwezigheid van de drijvende goudfabrieken ofwel goudpontons (scalians) op het stuwmeer, werden door haar vanaf een afstand gadegeslagen. Nimmer nam Pinas zelf het initiatief om tot welke vorm van 'actie' dan ook over te gaan. Proactief handelen kent deze districtscommissaris niet. Ook Pinas is mede schuldig aan de vernietiging, door de activiteiten van de vele honderden illegale goudzoekers, van het Brownsberg Natuurpark en de daar aanwezige unieke biodiversiteit. Immers, een districtscommissaris heeft optredende, handelende bevoegdheden, maar Pinas kennelijk niet.

Dood door schuld?
Dat werd ook pijnlijk duidelijk bij de verdrinkingsdood van het 12-jarige meisje Desahira Banai zondag 30 augustus 2015 op het recreatieoord Ston Eiland in het stuwmeer. Op de dag van dit tragisch voorval bleek meteen, dat de eigenaar van het oord zich niet had gehouden aan de gestelde (veiligheids-)voorschriften. Het recreatieoord werd per direct gesloten. Het oord ging in de tweede week van september weer open. Het gebied waar mensen mogen zwemmen werd afgebakend met een net en er waren palen in het water geplaatst waarop de waterdiepte staat vermeld.
Als het kalf verdronken is dempt men de put.
Pinas trad pas op na de dood van dat jonge meisje. Zo stelde ze een team samen om controle uit te voeren in de diverse toeristische trekpleisters in haar werkgebied. Haar collega John de la Fuente van het district Para bezocht daarentegen, verstandiger uiteraard, voor de grote vakantieperiode recreatieoorden om te controleren of ze aan alle veiligheidsvoorschriften voldeden. Pinas had dat achterwege gelaten. Dat kon, ongestraft. Pinas controleerde te laat, veel te laat. Met in de wetenschap een dood, verdronken meisje. Is er wellicht sprake van dood door schuld? Had het preventief, voor de vakantie, controleren van recreatieoorden in Brokopondo de dood van het meisje voorkomen? Heeft iemand zich die vraag gesteld?

Het district heeft verder te kampen met drugsgebruik en ook met de nodige zelfmoorden onder jongeren. Voor zover bekend is hierop nimmer door Pinas actief actie ondernomen.

De regering moet de ogen gaan openen in de richting van het district Brokopondo, waar een nogal inactieve districtscommissaris ongestoord haar scepter al een paar jaren kan zwaaien. Ze laat zich graag zien bij allerlei officiële gebeurtenissen en andere plichtplegingen en komt dan stuntelig over en zeker niet als een districtscommissaris met gezag, zoals een haar collega's in Paramaribo, Jerry Miranda, een man die wel handelt, een man die wel optreedt en een man die wel proactief is. Maar, Pinas laat zich zelden zien in de dorpen. De dorpen moeten bij haar komen.

Toe aan vervanging
Laat iemand met echte bestuurlijke vaardigheden en capaciteiten Pinas spoedig vervangen. Iemand die goed weet om te gaan met intermenselijke contacten, iemand die niet blijft zitten, maar die proactief handelt en optreedt en oog heeft voor de lokale bewoners, iemand die in conflictsituaties niet vooringenomen en niet objectief handelt. Niet, omdat ze uit NDP-geledingen afkomstig is moet ze vast in het pluche van haar zetel blijven plakken. Neen, het moet gaan om bestuurlijke en communicatieve vaardigheden en juist die twee zaken zijn bij Ivonne Pinas zeer ver te zoeken zo niet onvindbaar.

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
25 december 2015
Amsterdam-Paramaribo

LVV-bewindsman wil dat Suriname eigen bloemkool gaat telen in plaats van te importeren

Algoe oogst Surinaamse bloemkool bij zijn onderdirectoraat Landbouw


Minister Soeresh Algoe (zie foto - Bron: LVV) van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) zal landbouwers stimuleren om bloemkool te gaan telen. Die groente wordt nog steeds geïmporteerd vanuit het buitenland, terwijl deze ook goed groeit in Suriname. Algoe heeft gisteren bij het onderdirectoraat Landbouw (ODL) bloemkool geoogst. Er zijn meerdere bloemkolen geplant in een plantenkas van 7 bij 15 meter, zo bericht het ministerie vandaag, vrijdag 25 december 2015.

De duur van deze aanplant is 55 dagen. Het resultaat van meerdere aanplant bloemkool per oppervlakte is, dat de grootte ervan binnen het gewenste formaat van tussen een en twee pond is. Dit is volgens de minister betaalbaar voor de consument (tussen Srd 15-25), dan de eerder geoogste bloemkool zwaarder dan 2 kilo. Sinds 2007 is het ODLgestart met het telen van diverse gewassen in de plantenkas daar, waarvan de resultaten worden vastgelegd.

De minister oriënteerde zich ook op de aanplant van mais. Het nieuw samengestelde maiszaad, een selectie uit een combinatie van Cubaanse en Surinaamse varianten, groeit goed. De mais is in rijen geplant met tussenin een rij van bananenplant. Het doel van deze combinatie is om onkruid te vermijden en ook dat het landbouwareaal nuttig wordt gebruikt. De rijen plantjes worden in zig-zag structuur geplant. Na 80 dagen (de duur van zaai tot oogst) is de mais oogstrijp als 'corn on the cob' en na 120 dagen is de mais volgroeid, welke geconsumeerd kan worden of tot meel verwerkt kan worden.

Na oriëntatie van de maisaanplant, werden papaja's geoogst. Deze aanplant bestaat uit diverse variaties van papaja, te weten de Maradol Roja en Solo uit Cuba en Surinaamse papaja's. Ook zijn  nieuwe variëteiten papaja's ontstaan, de kruising van de verschillende papaja's. Minister Algoe geeft aan, dat de Maradol Roja-plant 100 papaja's kan geven en de variant Solo twee keren meer dan Maradol Roja.

De geoogste bloemkool en papaja's worden onder het personeel van het ministerie verdeeld, aldus LVV in haar persbericht.

Deuren CBB Tweede Kerstdag en 2 januari gesloten

Opening CBB-kantoren op zaterdagen succesvol gebleken

 
Het hoofdkantoor van het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) en Bureaus voor Burgerzaken zijn morgen, Tweede Kerstdag, en zaterdag 2 januari gesloten voor het publiek. De dienstverlening aan het publiek op zaterdagen zal hervat worden op 9 januari.

Om de dienstverlening te verbeteren besloot toenmalig minister van Binnenlandse Zaken, Soewarto Moestadja, om met ingang van zaterdag 3 maart 2012 te beginnen met een pilotproject. Op het hoofdkantoor en CBB Combé kon men op zaterdagen terecht. Gebleken is dat het project succesvol is geweest.

Naast CBB-hoofdkantoor zijn op zaterdagen ook de kantoren Paramaribo-Centrum en Wanica-Indira Gandhiweg geopend.

Suralco houdt vooralsnog zo'n 100 personeelsleden in dienst

Zo'n 98% van de stafleden tekent afvloeiingsregeling met bedrijf


Slechts ruim 10% bondsleden akkoord met ontslag


Suralco, dochteronderneming van de Amerikaanse aluminiummultinational Alcoa, zal ongeveer honderd werknemers voorlopig in dienst houden, waaronder 35 werknemers die werkzaam zijn in  de Afobaka waterkrachtcentrale in het district Brokopondo. Starnieuws bericht vandaag, vrijdag 25 december 2015, dat zo'n 98 procent van de stafleden van het bedrijf een afvloeiingsregeling heeft getekend met Suralco. Van het personeel dat aangesloten is bij de Paranam Werknemers Bond (PWB) is iets meer dan 10 procent akkoord gegaan met het beëindigen van het dienstverband.

Tussen de PWB en de directie van Suralco wordt niet meer onderhandeld, de gesprekken zijn gesprongen bij de Bemiddelingsraad.

De bond heeft besloten naar de rechter te stappen. Suralco alle werknemers brieven gestuurd, waarin wordt medegedeeld wie blijft en wie ontslagen wordt. Ruim vierhonderd mensen verliezen hun baan. Daarnaast hebben honderden contractarbeiders door de sluiting van de raffinaderij te Paranam geen inkomsten meer.

De werknemers van Suralco zullen uitbetaald krijgen voor de wettelijke opzegtermijn. Voor veel mensen gaat het om twee tot drie maanden. Daarnaast worden zij voor zes maanden uitbetaald en krijgen zij een eenmalige uitkering van 9.000 Amerikaanse dollar.

Assembleelid Marinus Bee (ABOP) vroeg in De Nationale Assemblee tijdens de begrotingsbehandeling aan minister Gillmore Hoefdraad van Financiën om geen belasting te heffen op de uitkering die Suralco/Alcoa gaat betalen. De bewindsman zei dit in welwillende overweging te zullen nemen.