zondag 27 december 2015

Minister Van Dijk-Silos kritisch over eigen afdeling Voorlichting

Bewindsvrouwe ook ontevreden over afdeling Public Relations van politie

 
Minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie heeft vandaag, zondag 27 december 2015, in het televisieprogramma Door de Bank van presentator Sammy Doerga op Sangeetmala gezegd, dat haar eigen afdeling Voorlichting niet functioneert. Zij is absoluut niet tevreden over deze afdeling. De medewerk(st)ers mogen van haar naar huis. Ook over de afdeling Public Relations van het Korps Politie blijkt de bewindsvrouwe niet tevreden.

De minister zei, dat het personeel van Voorlichting haar tegenwerkt. 'Er staan alleen maar berichten van Belfort (lees: haar voorganger, Edward Belfort) op de site', stelde de zij. De afdeling Voorlichting heeft haar aangegeven. dat ze op een foto van de minister wachten.

Van Dijk-Silos zei, dat de mensen via de televisie mogen horen dat zij weg mogen. Zij was van plan deze kwestie in januari aan te pakken, maar op een vraag van Doerga heeft de minister echter meteen maar mening gegeven.

Over de afdeling Public Relations van de politie zei de bewindsvrouw, dat er weinig transparantie is. Berichten worden ook niet goed gevolgd. De samenleving moet beter geïnformeerd worden, vindt de bewindsvrouwe.

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

Ruim 170.000 mensen geëvacueerd in grensgebied van Paraguay, Uruguay, Brazilië en Argentinië

Hevige regenval veroorzaakt overstromingen

(Bron foto: Jorge Adorno/Reuters)

Alberdi (7.000 inwoners) in Paraguay volledig geëvacueerd op last van regering


Meer dan zevenhonderdduizend mensen zijn geëvacueerd in het grensgebied van Paraguay, Uruguay, Brazilië en Argentinië vanwege overstromingen veroorzaakt door hevige regenval door El Niño. Dat hebben de autoriteiten gisteren laten weten, zo meldt persbureau Reuters vandaag, zondag 27 december 2015. In Paraguay moest zelfs de gehele plaats Alberdi op last van de autoriteiten worden geëvacueerd. 

Volgens lokale media zijn tenminste acht personen overleden.

Vooral Paraguay is zwaar getroffen. Daar moesten 90.000 mensen in de omgeving van de hoofdstad Asuncion hun huizen verlaten. Veel arme families leven in zeer eenvoudige hutjes langs de oevers van de rivier De Paraguay (Rio Paraguay).


De Paraguayaanse overheid heeft de noodtoestand uitgeroepen in Asuncion en zeven regio’s in het land zodat hulptroepen de getroffenen sneller kunnen bereiken. Lokale media melden dat meerdere mensen zijn overleden door omvallende bomen; een officieel dodental is nog niet bekend.

ADVERTENTIE
In het noorden van Argentinië zijn ongeveer 20.000 mensen geëvacueerd. Volgens Ricardo Colombi, de gouverneur van de regio Corrientes, die zaterdag een vlucht maakte over het getroffen gebied, ziet de toekomst er somber uit.
De onlangs aangetreden Argentijnse president Mauricio Marci zou vandaag over het gebied vliegen, nadat hij zijn vakantie in Patagonie heeft onderbroken. Hij brengt een bezoek aan de zwaarst getroffen stad in het noordoosten van het land, Concordia, waar twee inwoners zijn omgekomen en 20.000 inwoners gedwongen werden hun huizen te verlaten. Hij heeft al laten weten om de infrastructuur in het gebied te verbeteren.


Volgens lokale media zijn er in Argentinië en Uruguay zeker vier mensen omgekomen door de stormen en overstromingen.
Ook de Braziliaanse president Dilma Roussef heeft een helikoptervlucht gemaakt over het getroffen gebied in het zuiden van haar land. Daarbij was vooral aandacht voor de gemeente Uruguaiana, aan de grens met Argentinië. 

De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) liet vorige maand weten, dat deze El Niño een van de allersterkste is sinds 1950, vergelijkbaar met die in 1997-98. Tijdens een El Niño, genoemd naar het Kerstkind omdat het fenomeen in deze tijd van het jaar op zijn hoogtepunt is, warmt het water in de Grote Oceaan voor de kust van Ecuador en Peru in snel tempo op. Maar ook worden de moessons in Azië zwakker of blijven uit, terwijl aan de Amerikaanse westkust zeer zware neerslag kan vallen.

De regering van Paraguay heeft gisteren de 7.000 inwoners van Alberdi, een stad gelegen bij de grens met Argentinie, opgedragen hun woningen te verlaten vanwege de buiten haar oevers tredende dreigende Paraguay Rivier.


De bewoners worden tijdelijk ondergebracht in Villeta, een havenstad die deel is van Groot Asuncion, zo bericht het ministerie van Publieke Werken en Communicatie in een verklaring.

(Red. De Surinaamse Krant/NRC/La Nacion, Argentinië/Infobae, Venezuela/ABC, Paraguay/Fox News Latino)

Minister Pengel gaat in 2016 illegale verkoop medicijnen aanpakken

'Er zijn vervallen medicijnen en medicijnen afkomstig van smokkel in de handel'


Voor het eerste kwartaal van 2016 heeft minister Patrick Pengel van Volksgezondheid als prioriteit gesteld om de verkoop van medicamenten in supermarkten, op de markt en in drogisterijen, te controleren. Dit zal gebeuren na een voorbereiding van de afdeling Economische Delicten van het ministerie van Handel en Industrie en de districtscommissarissen. 'Er zijn medicijnen in de handel die van smokkel afkomstig zijn en ook vervallen en illegale medicijnen moeten uit de markt', aldus minister Pengel vandaag, zondag 27 december 2015, op Starnieuws.

De bewindsman zegt, dat ook de Vereniging van Apothekers in Suriname zal meehelpen met promotieactiviteiten om de consumenten te helpen beschermen. Pengel stelt, dat er wel geneesmiddelen gekocht mogen worden, maar bij bevoegde drugstores. Het gaat om onder andere hoestdrankjes en paracetamol.

Alle geneesmiddelen die door een arts voorgeschreven worden, zoals antibiotica of medicijnen met een strikte dosering, mogen niet rechtstreeks door een apotheker worden verstrekt. 'En absoluut niet in een drogisterij, supermarkt of onder de markt', zegt de bewindsman. Dat geldt ook voor insuline. Mensen met diabetes doen er goed aan om gereguleerde spullen te kopen. 'Zo is men verzekerd van de werkzaamheid van producten. Indien er iets mee is, dan kan het terug getraceerd worden naar een importeur, fabrikant of productie-batch. Als er een klacht is in een ander land, zullen producenten altijd een instructie sturen naar de afnemers en naar de farmaceutische inspectie, die dit weer communiceert met de artsen en apothekers. Bij illegale medicamenten wordt deze procedure niet gevolgd, dus lopen de gebruikers risico', benadrukt Pengel.

De farmaceutische inspectie en registratiecommissie moeten de producten screenen voor de import en daarna. Importeurs leveren volgens de minister van bijna elke lading een sample dat gecontroleerd wordt op kwaliteit.

Indien een geneesmiddel wordt gekocht, zijn belangrijk een duidelijke etikettering, taal, deugdelijke verpakking, bijsluiters en bevoegd personeel dat de consument advies kan geven. Medicijnen bevatten stoffen die weer schadelijke gevolgen kunnen hebben voor mensen die een allergie hebben. Bij een apotheek of een bevoegde drogist kunnen vragen gesteld worden en op de bijsluiter kan worden gelezen welke stoffen in een medicijn zijn verwerkt en dat kan niet in een supermarkt. Daarom wordt er in het eerste kwartaal van het komende jaar een grootscheepse actie gehouden, aldus Pengel.

Panel 'Welgeïnformeerd' Radio Tamara Amsterdam blikt terug op 2015 en kijkt het jaar 2016 in

Met VHP-Assem- bleelid Gajadien passeren 1e maanden regering Bouterse-I de revue


In de laatste uitzending van het jaar blikt het panel van het wekelijkse actualiteitenprogramma ’Welgeïnformeerd’ van de lokale Amsterdamse zender Radio Tamara zondagavond 27 december 2015, in het eerste uur van zes uur tot zeven uur, terug op 2015 en kijkt vooruit naar 2016. Over welke gebeurtenissen in 2015 zijn de panelleden te spreken? Welke gebeurtenissen hebben hen negatief gestemd? Wat zou er moeten veranderen in 2016? 

In het tweede uur van zeven uur tot acht uur weer actuele onderwerpen over Suriname en Surinamers:

Deze keer telefonische interviews met Surinamers die in het nieuws hebben gestaan in Nederland en Suriname. Onder meer met het VHP-Assembleelid Asiskumar Gajadien. Gajadien heeft zich laten zien als een onvermoeibare strijder tegen corruptie in Suriname. Onlangs klaagde hij nog tijdens de Algemene Beschouwingen en de daarop volgende begrotingsbehandeling mimister van Financiën Gillmore Hoefdraad aan.

Het panel van 'Welgeinformeerd' wordt deze keer gevormd door Owen Venloo, Wesley Amzand en Iwan Bottse en de presentatie is in handen van Krishna Salikram.

Dit programma wordt zondag 27 december 2015 tussen 22.00 uur en 24.00 uur ook uitgezonden in Amsterdam en omgeving via Salto, kanaal Caribbean FM, 105.5 kabel en 107.9 ether. Om 0.00 uur, dat is 20.00 uur Surinaamse tijd, volgt een herhaling van The Talk met Wayne Telgt. Online te beluisteren via www.radiotamara.com.

SPBA spant Kort Geding aan tegen rijstopkopers

'Boeren hebben hun padie verkocht, maar nog steeds geen geld gezien'

Diverse petities blijken aan dovemansoren gericht te zijn geweest


'We hebben geen andere keus. Maandag is het zo ver. We hebben een Kort Geding aangespannen tegen de opkopers. De boeren hebben hun producten verkocht, maar hebben nog steeds geen geld gezien. De opkopers hebben op hun beurt verkocht aan rijstmagnaat Bhagwatpersad Ramadhin en die heeft via de overheid geëxporteerd naar Venezuela. De boeren hebben acht, zeven of drie maanden lang op hun geld zitten wachten', zegt Harrinanan Oemraw, voorzitter van de Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA), vandaag, zondag 27 december 2015,op Starnieuws.

Oemraw stelt, dat de machines en panden van de boeren op de veiling gaan. Zij krijgen steeds aanmaningen van de banken, terwijl ze niet eens hebben ontvangen voor de verkochte natte padie. De boete en rentes lopen steeds op.

Ruim 200 boeren hebben hun geld nog niet ontvangen. Diverse petities die aan bewindslieden, de vicepresident en de president gericht zijn, hebben volgens de SPBA-voorzitter niets opgeleverd.

Ook het verzoek naar de banken toe om de boetes van deze landbouwers kwijt te schelden, is in een doofpot gestopt, zegt Oemraw. Verder moeten landbouwers irrigatiewater pompen, hetgeen het kostenplaatje alleen maar verhoogt.

'De boeren in de Middenstandspolder en Wageningen kunnen de inzaaiperiode, die tot 31 december loopt, niet halen. Er is geen irrigatiewater en slechts een pomp is in werking. Tot nu toe is er op Wageningen slechts drie procent ingezaaid', stelt Oemraw.

De SPBA-voorzitter hoopt dat de boeren spoedig over hun geld kunnen beschikken, zodat zij het weinige dat ze hebben nog kunnen redden.

Winkelier te Hanna's Lust verkoopt vuurwerk te vroeg

Vuurwerk mag vanaf 27 december tot en met 2 januari worden verkocht en afgeschoten
 
(Bron foto's: Korps Brandweer Suriname)

Brandweer: 'Veilig kindervuurwerk bestaat niet'


De afdeling Public Relations van het Korps Brandweer Suriname heeft gisteren een winkelier te Hanna's Lust op heterdaad betrapt bij het verkopen van vuurwerk. 'Het vuurwerk was uitgestald en werd verkocht, terwijl vanaf vandaag de verkoop begint', zegt brandweervoorlichter Ulrich Coats vandaag, zondag 27 december 2015, op Starnieuws.

De winkelier moest meteen al het vuurwerk uit de etalages verwijderen. De winkelier moet vanochtend aantonen, dat hij een vergunning heeft om vuurwerk te verkopen. Dat kon gisteren niet worden aangetoond. Een taalbarrière speelde ook een rol, aldus Coats.

De brandweer treedt streng op tegen handelaren die zich niet houden aan de regels. Coats stelt, dat de samenleving ook waakzaam moet zijn. Indien gemerkt wordt dat buiten de regelgeving gehandeld wordt, dan moet dit doorgegeven worden aan de brandweer. Winkeliers mogen geen vuurwerk aan kinderen beneden zestien jaar verkopen.

De publiciteitsafdeling van de brandweer geeft deze dagen in diverse buurten informatie over vuurwerk. Er worden huis aan huis ook flyers uitgedeeld. 'Zaterdag waren wij op Hanna's Lust en vandaag zijn wij op Zorg en Hoop. Wij willen samen met de gemeenschap ervoor zorgen dat het afschieten van vuurwerk veilig plaatsvindt', zegt Coats.

Overigens bestaat er volgens Coats 'geen veilig kindervuurwerk'. Hij vindt het gevaarlijk dat verkopers aangeven dat zij kindervuurwerk verkopen. 'Het gaat om explosieven. Ook de zogenaamde pop-pop is gevaarlijk. Kinderen gooien dit naar elkaar toe, waardoor er letsels ontstaan.'

De brandweer waarschuwt ook voor knalvuurwerk. Coats zegt dat ervaring en tests hebben uitgewezen, dat door knalvuurwerk de meeste oogletsels worden opgelopen. Hij hoopt dat dit vuurwerk volgend jaar niet geïmporteerd wordt.

Coats zegt verder, dat er 77 containers vuurwerk zijn geïmporteerd dit jaar. Vorig jaar waren dat er 68. 'De handel zal proberen om in vijf dagen zoveel mogelijk vuurwerk te verkopen. Wij zullen streng letten op de regels. In geen geval mag er vuurwerk aan kinderen beneden 16 jaar worden verkocht. De voorwaarden die in de vergunning zijn opgenomen, moeten strikt nageleefd worden.'

Hij doet ook een beroep op mensen die vuurwerk afsteken om rekening te houden met ziekenhuizen, instellingen, dieren en gebedshuizen.