maandag 28 december 2015

Jaarrede waarnemend korpschef politie Suriname Agnes Daniёl


Het Korps Politie Suriname heeft vandaag, maandag 28 december 2015, haar werkjaar afgesloten. De waarnemend korpschef, commissaris Agnes Daniёl, hield een presentatie over de verrichtingen in het bijna afgelopen jaar en over de voornemens voor 2016:


RO-minister Dikan vindt dat nieuw SFOB-bestuur zelf fondsen moet werven voor projectfinanciering

SFOB moet bijdragen aan wegwerken sociaal-economische achterstand binnenlandbewoners


Het nieuwe bestuur van de Stichting Fonds Ontwikkeling Binnenland (SFOB) zal zelf op zoek moeten gaan naar fondsen voor het financieren van projecten. Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling (RO) gaf het vandaag, maandag 28 december 2015, geïnstalleerde bestuur onder voorzitterschap van Agnes Blijert mee, om actief en creatief te zijn, zo bericht in een persbericht het ministerie.

Het bestuur werd in het ministerie van RO geïnstalleerd. Blijert, afkomstig uit Nieuw Koffiekamp en bekend met de diverse problemen van inheemsen en marrons in het binnenland, krijgt ondersteuning van ondervoorzitter Ronny Pansa en de overige leden Marchiano Garson, vertegenwoordiger van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen, Edgar E.S Eersteling, vertegenwoordiger van het NGO Forum en Willy Patra, vertegenwoordiger van de marrongemeenschap.

De SFOB moet een bijdrage leveren aan het wegwerken van de sociaal-economische achterstand van  binnenlandbewoners, zodat duurzame landelijke economieën kunnen worden opgebouwd. De stichting valt onder het ministerie van RO. Zij heeft sinds haar oprichting diverse projecten uitgevoerd in het binnenland.

De prioriteiten van deze stichting zijn onder andere capaciteitsopbouw, materiële facilitering van bijvoorbeeld overheidsdiensten of basisorganisaties, gender, ruimtelijke ordening en bereikbaarheid van voorzieningen, nutsvoorzieningen en ook andere actuele kwesties zoals milieu, alds het ministerie van RO.

Minister Koenders ziet geen reden visumplicht Venezolanen voor Curaçao en Aruba

'Invoeren van visumplicht zou obstakel betekenen voor reis naar Caribisch deel Koninkrijk'


Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken ziet geen reden om een visumplicht voor Venezolanen in te voeren, aangezien Curaçao en Aruba al maatregelen hebben getroffen om de instroom van Venezolanen te controleren. Koenders schrijft dit vandaag in antwoord op de 4 december gestelde vragen van VVD-Tweede Kamerleden Han ten Broeke en André Bosman, zo bericht de Amigoe vandaag, maandag 28 december 2015.
 
De twee VVD’ers vroegen eerder deze maand naar de mogelijkheid van een visumplicht. Aanleiding was een Amigoe-artikel, waarin de Arubaanse Toerisme-minister Otmar Oduber waarschuwde voor zware politieke gevolgen van een visumplicht.

Koenders schrijft. dat het instellen of afschaffen van een visumplicht altijd gevolgen heeft voor de relatie tussen landen en voor de mensen die volgens de regels, ofwel bonafide, elkaars land bezoeken.
'De vele bonafide reizigers die Aruba en Curaçao uit Venezuela ontvangen, dragen in aanzienlijke mate bij aan de lokale economie en zijn van groot belang voor zowel het toerisme als de handel. Het invoeren van een visumplicht zou een obstakel betekenen voor een reis naar het Caribisch deel van het Koninkrijk, maar is tegelijkertijd geen garantie dat daarmee minder bonafide of minder kapitaalkrachtige reizigers wegblijven', aldus Koenders.

Bovendien hebben Curaçao en Aruba beide maatregelen genomen, zoals strengere controles en regels voor het terugsturen van mensen zonder verblijfsvergunning. Het invoeren van een visumplicht is wel met Nederland besproken, maar werd niet noodzakelijk geacht, aldus de minister.

Ten Broeke en Bosman vroegen ook naar het risico dat Venezolanen vaker voor Bonaire zullen kiezen, als Curaçao en Aruba wel besluiten om een visumplicht in te voeren. Hierop antwoordde Koenders dat het instellen van een visumplicht een Koninkrijksaangelegenheid is, dus dat Nederland altijd betrokken zal zijn bij die beslissing. 'Als overwogen zou worden een visumplicht in te stellen, dan zal Nederland die afweging tevens voor Bonaire maken.'

Rapper Small V op Curaçao vermoord

Luigino Victoriano Martina (28) doodgeschoten gevonden in auto op Blanquillaweg

Martina onder vuur genomen door drie mannen


Luigino Victoriano Martina, een Curaçaose rapper beter bekend als ‘Small Victory’, ‘Small V’ of ‘V Scholtz’, is vanochtend rond kwart voor vier in de Blanquillaweg gedood. Hij is het achttiende moordslachtoffer van dit jaar, aldus de Amigoe vandaag, maandag 28 december 2015.

De centrale meldkamer van de politie kreeg omstreeks kwart voor vier een melding binnen over een schietpartij met gewonden. De agenten troffen daar midden op de weg een auto aan met diverse kogelinslagen, en een man die geen teken van leven meer gaf, die later Martina bleek te zijn.
Het onderzoek ter plekke wijst uit dat Martina, de 21-jarige man K.M. en een minderjarig kind, iemand bij een woning in de genoemde straat gingen afzetten. Martina was de bestuurder.

Plotseling werden zij aangevallen door drie gewapende mannen, die diverse schoten losten. Beide mannen werden geraakt, het kind niet. Martina overleefde zijn opgelopen verwondingen niet. Volgens niet-officiële berichten zijn er ruim 30 lege patronen op de plaats delict aangetroffen en door de technische politie in beslag genomen. Het is nog niet bekend hoe vaak en waar Martina werd geraakt.
Zijn lichaam werd in opdracht van het Openbaar Ministerie in beslag genomen voor lijkschouwing.

Het is de 21-jarige man wel gelukt uit de auto te komen. Hij rende weg en is hulp gaan zoeken in de buurt. Later werd hij door een ziekenwagen op de F.D. Rooseveltweg opgehaald en naar het St. Elisabeth Hospitaal gebracht voor medische behandeling, waarna hij werd opgenomen.

Small V heeft met het videoclip ‘Nada ta pasando’ (niets aan de hand) begin vorig jaar, bijna 300.000 views gehaald op YouTube:


De videoclip van ‘Lonely’ uit het album ‘The Test’, die hij op het eiland heeft opgenomen (geregisseerd door Steve Martha), heeft tevens ruim 100.000 views gehaald. Verder was de rapper regelmatig in de studio te vinden en werkte hij samen met diverse andere lokale en internationale artiesten. ‘Nos ta bang’ (we schieten), samen met artiest Noni doet het sinds vorig jaar ook heel goed op YouTube.

De rapper zou op 23 maart volgend jaar zijn 29e verjaardag vieren. Uit een diepgaand onderzoek zal de toedracht van de moord moeten blijken.

Directeur van de SLM en zijn directie moeten opstappen vanwege 'blunders'

President Bouterse: 'De directie heeft veel blunders gemaakt'

Directie wordt tijdelijk waargenomen door president-commissaris Voight
 

Directeur Ewald Henshuys van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) wordt ontheven uit zijn functie. Dit zei president Desi Bouterse vanmiddag, 28 december 2015, tijdens een ontmoeting met journalisten. Hij vindt dat de directie van de SLM veel blunders heeft gemaakt, waaronder de aankoop van het nieuwste vliegtuig.

Louis Voight, president-commissaris van de SLM, zal volgens de president het roer bij de SLM tijdelijk waarnemen. Bouterse zei, dat niet alleen de directeur verantwoordelijk is voor de aankopen, maar de gehele directie.

Uit de woorden van de president kan worden opgemaakt dat de gehele directie wordt vervangen.

De president stelde, dat de SLM het heel slecht heeft gedaan de afgelopen periode. De aankoop van het laatste toestel heeft de druppel doen overlopen. Er is een toestel gekocht dat in de woestijn staat. Het contract zal verder worden bestudeerd. 'Wanneer er grove blunders worden gemaakt, moet er worden ingegrepen', sprak zei de president.

President Bouterse betreurt mediaberichten over voordracht Proeve als nieuwe governor Centrale Bank

Bouterse hoopt dat berichtgeving niet leidt tot afzien Proeve van de functie van governor

Proeve vindt berichtgeving Starnieuws 'misselijk' en 'amateuristisch'


President Desi Bouterse heeft vanmiddag, maandag 28 december 2015, tijdens een persconferentie bevestigd, dat Sigmund Proeve voorgedragen is om governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) te worden. Hij betreurt het echter, dat dit via Starnieuws vanochtend naar buiten is gebracht. De president zei het jammer te vinden wanneer Proeve hiervan afziet, omdat een en ander via Starnieuws is gelekt. 'Dan gaan wij het bedrijfsleven moeten vragen naar een andere kandidaat.'

Starnieuws berichtte, dat de president tijdens de regeringsvergadering van woensdag heeft gezegd,  dat Proeve de nieuwe governor wordt. Proeve heeft vervolgens via ABC en Apintie Radio zijn ongenoegen geuit over de berichtgeving. Hij zei voor de microfoon van ABC Radio het bericht op Starnieuws 'misselijk' en 'amateuristisch' te vinden en het journalistiek incorrect te vinden, dat hij niet voor een reactie door Starnieuws is benaderd.

Bouterse zei, dat de hele gemeenschap uitkijkt naar een nieuwe governor. De persoon moet een Surinamer met veel ervaring zijn. Hij moet ook gedragen worden. Aan het bedrijfsleven en de Bankiersvereniging, waarvan Proeve voorzitter is, is gevraagd om een naam door te geven. De naam van Proeve is naar voren gekomen.

Marlon Oosterling nieuwe directeur SWM

'Ik heb mijn ja-woord gegeven'


Marlon Oosterling wordt de nieuwe directeur van de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM). Oosterling bevestigt vanmiddag, maandag 28 december 2015, op Starnieuws, dat president Desi Bouterse een onderhoud hierover met hem heeft gehad. 'Ik heb mijn ja-woord gegeven.'

Oosterling is hoofd van de Dienst Watervoorziening van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen. Het ligt in de bedoeling, dat hij beide functies zal combineren. Diverse gebieden die onder de Dienst Watervoorziening vielen, zijn eerder ook overgeheveld naar de SWM.

'Ik kan niet diep ingaan op zaken nu', zegt Oosterling. De formaliteiten moeten nog verder worden afgewikkeld. President Bouterse heeft eerder aangekondigd, dat over de gehele linie er een wisseling van de wacht komt. Hij heeft op zijn eigen kabinet ook een aantal veranderingen aangebracht.

'Nieuwe' 17 jaar oude SLM Airbus A340-313 veilig geland op J.A. Pengelluchthaven na paar rondjes boven Paramaribo

Thuisbasis nieuwe SLM- toestel is Schiphol


Het nieuwste toestel van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM), een zeventien jaar oude Airbus A340-313, is gearriveerd in Suriname. De eerste commerciële vlucht met de PZ-TCR Airbus werd afgelopen zaterdag uitgevoerd. Dit bericht het Dagblad Suriname vandaag, maandag 28 december 2015.

De Airbus A340-313 vertrok woensdag van Tarbes Lourdes Pyrenees Airport in het zuiden van Frankrijk naar Schiphol om van daaruit zaterdag naar de J.A. Pengelluchthaven te vliegen waar het zaterdagavond iets over negen uur landde.

De SLM kan nu weer met een eigen toestel de Mid-Atlantische route onderhouden. De Airbus is iets later dan gepland opgeleverd en wordt rechtstreeks geleased van Airbus Financial Services.

Sinds 30 november heeft de SLM de route Paramaribo-Amsterdam moeten onderhouden met gehuurde toestellen van de Portugese luchtvaartmaatschappij  Hi Fly.

De naam van het toestel wordt komende week tijdens een officiële ceremonie worden onthuld. Dit toestel beschikt over 315 stoelen, waaronder 12 vernieuwde business class en 303 economy class stoelen. De Airbus heeft twee stoelen minder dan de vertrokken Palulu. Schiphol zal als thuisbasis dienen voor dit toestel en het onderhoud zal worden uitgevoerd door het Duitse Lufthansa.

De maiden flight werd opgeluisterd door enkele malen rond te cirkelen boven Paramaribo op een hoogte van 2.000 Ft.

Bushouders PLO ontvangen eerste week januari subsidies 3e en 4e kwartaal 2015

'Bushouders hopen niet dat het een dooie mus is'


De Particuliere Lijnbusorganisatie (PLO) is met het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) overeengekomen, dat de achterstand van de subsidies in de eerste week van januari 2016 zal worden ingelopen. Het gaat om de subsidies van het derde en vierde kwartaal van het jaar 2015, zes maanden, zo bericht vandaag, 28 december 2015, het Dagblad Suriname. 

'Men maakt er in de eerste week van januari werk van, dat de PLO het geld op haar rekening heeft', zegt Edmund Dundas, PLO-woordvoerder.

De onderhandelingen, die al gaande waren over de uitbreiding van de subsidies, zullen ook in de loop van de eerste week van januari worden opgestart. De tijd is de PLO volgens Dundas niet goedgezind gezien de periode van het jaar.

De actiegroep heeft goodwill getoond door water bij de wijn te doen en het ministerie de ruimte te geven het jaar goed af te sluiten. Aan de andere kant sluiten bushouders het jaar af zonder hun verdiend geld.

'Ze hopen niet dat het een dooie mus is. Wanneer de tijd aanbreekt, moet de regering zich werkelijk aan haar afspraken houden. Anders denk ik dat de bushouders geen rekening meer zullen houden. Ik denk dat zij de daad bij het woord zullen voegen als de regering de afspraken niet nakomt. Laten wij hopen dat het niet zo ver komt', zegt Dundas.

De actiegroep wist niet waar zij aan toe was. Nu weet de groep wat zij ongeveer tegemoet kan zien. Indien het scenario van het slagen van de onderhandeling over het verruimen van de subsidies niet werkt, heeft de PLO in ieder geval al een berekening klaarliggen voor verhoging van de bustarieven naar Srd 3.

Geen extra salaris voor pensioengerechtigden Suralco/Alcoa

'Wij worden van de ene op de andere dag op een zijspoor gezet'


Multinational Alcoa/Suralco keert in het kader vaneen afvloeiingsregeling geen extra salaris uit aan werknemers die een pensioenregeling hebben geaccepteerd. De circa dertig werknemers krijgen ook geen vol pensioen. Dit zeggen enkele bezorgde werknemers vandaag, maandag 28 december 2015, in het Dagblad Suriname. 

Werknemers die ruim twintig jaar in dienst waren bij de maatschappij krijgen wel een lumpsum van 9.500 Amerikaanse dollar, maar dan moeten zij wel akkoord gaan met een pensioenregeling. Zij hebben geen opzegtermijn van twee tot drie maanden en krijgen ook geen zes maanden salaris aangeboden. Het pensioen van iemand die ongeveer twintig jaar gewerkt heeft bij Suralco, is de helft van het salaris.

Vernomen wordt, zo schrijft het dagblad, dat de afvloeiingsregeling gekoppeld is aan een uitbetaling aan de hand van het aantal dienstjaren. Voor het vertrek van de multinational was een ondertekeningsbonus van 2.500 Amerikaanse dollar aangeboden aan personeel dat tot 23 november dat aanbod zou aanvaarden. Het initiële voorstel werd unaniem afgewezen, waardoor dat bedrag kwam weg te vallen.

'Wij weten niet hoe de toekomst voor ons eruit ziet. Na meer dan 10 jaren onze krachten aan het Amerikaans bedrijf te hebben gegeven, worden wij op de één of andere dag op een zijspoor gezet. Nu Suralco definitief weg is en werk vinden nog moeilijker wordt, zal de situatie nog erger worden', stelt een van de Suralco-arbeiders.

Suralco zal ongeveer honderd werknemers voorlopig in dienst houden,  inclusief vijfendertig werknemers die ingedeeld zijn bij de Afobaka waterkrachtcentrale. Dit is in contrast met wat de Assembleecommissie ‘Suralco’, onder leiding van Rabin Parmessar (NDP), eerder tegenover beweerde. Volgens de commissie was er informatie ingewonnen bij de presidentiële onderhandelingscommissie met Alcoa, waaruit bleek dat tweehonderd arbeidsplaatsen bij Suralco zouden worden behouden. Ondertussen is de vervanging van de leden van de presidentiële onderhandelingscommissie ingezet.

De Paranam Werknemersbond (PWB) heeft een Kort Geding aangespannen tegen Suralco, omdat de poging om tot een overeenkomst te komen bij de Nationale Bemiddelingsraad voor geheel Suriname is mislukt. De twee partijen kunnen het niet eens worden over de pensioenregeling, de lumpsum en het aantal maanden waarover loon moet worden betaald.

Volgens de PWB heeft de directie brieven gestuurd naar arbeiders met de mededeling, dat ze niet op het werk hoeven te verschijnen tot nader order. Dit is ook een reden om de rechtszaak zo spoedig mogelijk te laten plaatsvinden. De meeste stafleden hebben al een afkoopregeling getekend met Suralco, terwijl zo'n 90% van de PWB wacht op wat het bestuur rond zal krijgen. Er wordt niet meer gesproken tussen directie en bond.

NDP'er Rabin Parmessar nieuwe directeur staatsbedrijf EBS

Parmessar moet bedrijf weer gezond proberen te maken

Vakbond ziet liever geen politieke benoeming, maar een directeur uit de bedrijfsgeledingen

 
Het NDP-Assembleelid Rabin Parmessar wordt de nieuwe directeur van de NV Energiebedrijven Suriname (EBS). Dit besluit is genomen door president Desi Bouterse, die de vertegenwoordiger is van de aandeelhouders. Parmessar krijgt de opdracht om het bedrijf weer gezond te maken, zo bericht vanochtend, maandag 28 december 2015, Starnieuws. Bij de EBS is een onderzoek gaande naar malversaties.

President Bouterse heeft tijdens de regeringsvergadering van afgelopen woensdag het besluit dat Parmessar de nieuwe EBS-directeur wordt medegedeeld. De beslissing is al geformaliseerd.

Bij dit bedrijf is eerder directeur Kenneth Vaseur met ontslag gegaan. Zijn contract is afgekocht. Daarna werd waarnemend directeur Willy Duiker ontslagen, nadat hij in verzekering was gesteld door het Openbaar Ministerie. Inmiddels zijn Vaseur en Duiker op vrije voeten. De zaak moet nog voor de rechter dienen. Het gerechtelijk vooronderzoek is nog niet afgerond.

De bond bij de EBS heeft steeds gesteld, dat iemand van binnen het bedrijf belast moet worden met de leiding. De president heeft echter besloten om toch een directeur van buiten het bedrijf, te benoemen waardoor er toch weer sprake lijkt te zijn van een politiek getinte benoeming.

Nu Parmessar belast zal worden met de leiding van de EBS, betekent het dat zijn plaats in De Nationale Assemblee vacant wordt. Roché Hopkinson (25) zal zijn intrede doen als vervanger van Parmessar, nadat alle formaliteiten achter de rug zijn.

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

Minister Dodson werkt aan spoedige oplossing water- en stroomproblematiek district Commewijne

Bestaande asbestcementbuizen worden vervangen

Idee om water vanuit Para via buizennetwerk en Surinamerivier naar Commewijne te transporteren


Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) verwacht dat binnenkort een structurele oplossing komt voor het waterprobleem in Commewijne. Met twee nieuwe bronnen zal de watercapaciteit vergroot worden en het waterstation te Peperpot wordt spoedig overgedragen aan de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM). De minister verwacht in het eerste kwartaal van 2017 een significante verbetering van de watervoorziening in dit district. Dit geldt ook voor de linkeroever van de Commewijnerivier, zo laat het ministerie van NH in een persbericht weten.

Met België is de overheid bezig om het project voor de zuivering van oppervlaktewater uit te voeren. In oktober 2015 is een studie verricht naar de staat van het bestaande buizenstelsel in het district. De regering heeft het uitvoeren van een project voor de aanleg van negen kilometer aan hoofdbuizen ter vervanging van de bestaande asbestcementbuizen goedgekeurd. De buizen zijn er en de aanleg zal  begin januari beginnen. Een deel van het district heeft wel capaciteit maar het buizensysteem moet vervangen worden.

Met het Agence Française de Developpement (ADF) zullen ook andere opties uitgewerkt worden die zowel Commewijne als het aangrenzend deel van Marowijne structureel van water moeten voorzien. Hierbij komen opties als het Morico-gebied en de mogelijke aanleg van een buis vanuit Para naar Commewijne aan de orde, aldus het ministerie.

De minister heeft een ontmoeting gehad met de districtsraadsleden en vertegenwoordigers van het commissariaat te Nieuw Amsterdam. Er is gesproken over de problemen rond de energie- en watervoorziening waarmee het district jaren kampt. De districtsraadsleden hebben aangegeven, dat op sommige plaatsen de watertrucks af en aan rijden, maar zij zien dat niet als structurele en duurzame oplossing.

Het idee is geopperd om water vanuit het district Para (Kaaimangrasi en Klaverblad) door een buizennetwerk via de Surinamerivier naar Commewijne te transporteren. Met deze actie is het hele district direct geholpen. Op dit moment is de bevolking voornamelijk afhankelijk van de watertrucks en de regen. Wat ook speelt is, dat burgers naar de stad moeten om water te kopen en dat brengt extra kosten met zich mee. Het idee is op tafel gelegd om op diverse plekken in het district verkooppunten voor water op te zetten.

De lokale vertegenwoordigers zeiden ook, dat er nog steeds gebieden verstoken zijn van elektriciteit. Op veel plekken ontbreekt de straatverlichting, met alle ongerief van dien voor de bewoners. Dodson gaf aan, dat vanuit NH het streven is om in 2016 pilotprojecten uit te voeren. Er zijn al zoveel studies uittgevoerd en nu wordt het tijd om in de uitvoering te gaan, aldus de bewindsman.

De planning is ook om het aantal onderstations uit te breiden en het efficiënter maken van de energievoorziening. De minister zal ook het probleem van de vele gebieden zonder straatverlichting in het district bespreken met de leiding van de NV Energiebedrijven Suriname.

Den Blauwvinger: Gaat het echt zo slecht in Suriname?

COLUMN: Er wordt wat afgeknald


Suriname zou zijn gehuld in de dampende nevelen van een financieel-economisch precaire situatie. Mensen jammeren. Prijzen van bijvoorbeeld levensmiddelen en andere producten in supermarkten zijn fors gestegen, tarieven voor het gebruik van stroom en water zijn fors omhoog gegaan alsook de prijs voor een liter benzine aan de pomp - maar, je ziet niet minder verkeer op de weg.
Is het werkelijk allemaal zo erg?

De verkoop en het mogen afsteken van vuurwerk is vanaf zondag 27 december al toegestaan, tot en met 2 januari. En meteen is overal het geknal van vuurwerk te horen, ook in de volkswijken..... en zelfs om vier uur in de ochtend.


Gaat het echt zo slecht in het land? Nee toch?

Mensen jammeren en schreeuwen in dit land nu eenmaal te snel, zonder eerst even na te denken.... Mensen laten hun stem niet horen, op een handjevol zogenoemde, goed bedoelende, actievoerders na, die even een paar dagen via 'protestborden' hun stem hebben laten horen bij het Onafhankelijkheidsplein in het centrum van de stad, Paramaribo, tot deze 'activisten' inzagen, dat de autoriteiten terecht geen oog hadden voor hun kartonnen bordjes en ze eieren voor hun geld kozen en verdwenen om zich te gaan bezinnen op een nieuwe actievorm om 2016 goed te beginnen. Terecht, omdat met kort-door-de-bocht leuzen op krakkemikkige kartonnen protestbordjes nu eenmaal niets wordt bereikt en helemaal niet als die bordjes omhoog worden gehouden door niet meer dan een handjevol onwennige demonstranten die slechts kunnen vertellen, nauwelijks fatsoenlijk onderbouwd, dat zij een ander regeringsbeleid wensen.

Is het werkelijk allemaal zo erg? Neen, luisterend naar de oorverdovende stilte van een zogenaamde jammerende bevolking en het vele geknal van vuurwerk, al op 27 december.

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
28 december 2015
Amsterdam-Paramaribo

Voorzitter C-47 Berenstein vindt Alcoa verre van geloofwaardig

'Alcoa komt niet hier om bauxiet te winnen voor aluinaardeproductie'
 

Afgaande op de manier waarop het Amerikaanse Alcoa, de moedermaatschappij van Suralco, zich internationaal gedraagt, moet getwijfeld worden of ze inderdaad in een nieuwe bauxietindustrie in West Suriname wil investeren. Volgens Robby Berenstein, voorzitter van C-47, komt de multinational niet geloofwaardig over. 

'Ze stoten alle aluinaardeactiviteiten af. Alcoa heeft haar aluinaarde fabrieken in de Verenigde Staten en Jamaica afgestoten. Ze gaat dus ook niet hier komen om bauxiet te winnen voor aluinaardeproductie', aldus Berenstein vandaag, maandag 28 december 2015, in de Ware Tijd.

Berenstein heeft onlangs, in de wandelgangen van de VN-klimaattop COP21 begin december in Parijs, gesproken met de vakorganisatie United Steelworkers, die alle werknemers van Alcoa in de Verenigde Staten en Canada vertegenwoordigt. 'Ze heeft in een presentatie aangegeven hoe de multinational haar industrieën transformeert. Alcoa speelt in op het klimaatvraagstuk en investeert bijvoorbeeld in de sector waar lichter materiaal wordt geproduceerd voor auto's. Die auto's zijn lichter, waardoor ze minder brandstof verbruiken en minder schadelijke stoffen uitstoten.'

Het bevreemdt Berenstein, dat de maatschappij al haar werknemers in Suriname ontslaat en tegelijkertijd beweert te zullen investeren in West Suriname.

De vakbondsman noemt het niet normaal dat het bedrijf deskundige krachten ontslaat om over enkele jaren opnieuw te beginnen. Het lijkt een teken van misleiding naar het Surinaamse volk toe, meent hij. Suralco heeft officieel al haar operaties per eind november stopgezet. 'Ik denk dat ze een boro zoekt om zich aan de Brokopondo overeenkomst te onttrekken. Ze is genoodzaakt een houding aan te nemen alsof ze niet weggaat.'

Brandstichting en vernielingen in Jules Fernandesschool in Uitvlugt, Paramaribo

Kast in brand gestoken en vernielingen in aantal lokalen

 
Een schoolkast in een lokaal van de Jules Fernandesschool te Uitvlugt in Paramaribo is gisteren afgebrand. Van vier lokalen werden de deursloten geforceerd en werd alles overhoop gehaald. Er zijn diverse vernielingen aangericht (Bron foto's: Korps Brandweer Suriname).

Brandweervoorlichter Ulrich Coats zegt vanochtend, maandag 28 december 2015, op Starnieuws dat een voorbijganger de brand heeft ontdekt. Binnen acht minuten was de brandweer ter plekke en kon erger worden voorkomen.

Coats zegt verder dat tafels, stoelen en lampen zijn vernield. Boeken werden op een hoop gegooid en de muren en de vloer werden met verf besmeurd.

Gouverneur George-Wout op Curaçao in Kersttoespraak: 'Positieve houding noodzakelijk'

'Elke vooruitgang, hoe klein ook, begint met een positieve kijk op zaken'


In haar Kersttoespraak op eerste Kerstdag benadrukte gouverneur Lucille George-Wout dat een ‘positieve grondhouding onontbeerlijk’ is voor Curaçao. 'Elke vooruitgang, hoe klein ook, begint met een positieve kijk op de zaken.' 

Gouverneur George-Wout gaf aan dat het vijf jaar geleden is dat Curaçao de status van autonoom land binnen het Koninkrijk kreeg.

'Hoewel de verwachtingen destijds hooggespannen waren is het lustrum er een dat niet louter positieve gevoelens opwekt. Het is ook de vraag of de verwachtingen achteraf gezien wel realistisch waren. Velen vinden dat Curaçao er in deze periode niet of onvoldoende op vooruit is gegaan', aldus de gouverneur, die criminaliteit benoemt als ernstig probleem.

Ook is de economische situatie nog steeds ‘niet florissant’, zei George-Wout. 'En sociaal-maatschappelijke vraagstukken schreeuwen erom om opgelost te worden. Het is helaas nog altijd zo dat simpele zaken als een woning, een fatsoenlijke maaltijd, deugdelijke scholing en een baan niet vanzelfsprekend zijn op ons eiland. Het is onze taak, nee sterker nog, onze plicht, om dit tij te keren en niet in de situatie te berusten.'

De gouverneur noemde het positief dat de samenleving in toenemende mate moeilijke maatschappelijke vraagstukken, hoewel soms pijnlijk, bespreekbaar maakt. 'Maatschappelijke discussies over milieuvraagstukken, pensioenvoorzieningen of rond de inrichting van de openbare ruimte worden vandaag de dag volop gevoerd.'

'In het Koninkrijk, in het land Curaçao, in de bario en ook thuis, overal komen conflicten en tegenstellingen voor. Vaak is het zo dat een gebrek aan vertrouwen hieraan ten grondslag ligt. We moeten hard aan het opbouwen van vertrouwen blijven werken. Soms is het nodig dat we daarvoor over onze eigen schaduw heen stappen en de ander de hand reiken. We moeten niet uit elkaar groeien, maar juist naar elkaar toe, want we hebben elkaar nodig.'

Cito redt voor kust Curaçao boot met 23 opvarenden

Na succesvolle reddingsactie werd boot afgemeerd bij vissershaven Caracasbaai


De vrijwillige reddingsorganisatie Citro heeft op eerste Kerstdag, afgelopen vrijdag, een boot met 23 opvarenden gered. De boot kwam op een mijl van Oostpunt in de problemen en dreigde op de klippen te lopen, zo bericht vandaag, maandag 28 december 2015, het Antilliaans Dagblad.

Rond vijf uur 's middags kwam het alarm bij Citro binnen. De boot had geen voortstuwing meer en dobberde daardoor rond nabij Oostpunt. Volgens de reddingsorganisatie was de situatie ‘vrij ernstig’. Niet alleen door het grote aantal mensen aan boord, maar ook doordat het snel donker zou worden.

Een half uur na de melding waren de bemanningsleden van Citro aanwezig en kon worden uitgevaren met de Dick Braakman en de C-Rescue 1.

Om zes uur werd de boot bereikt en kon het vaartuig met de 23 mensen aan boord op sleeptouw worden genomen. Ruim anderhalf uur later werd de boot afgemeerd bij de vissershaven van Caracasbaai.

Consumentenkring fel gekant tegen Srd 3 voor een stadsrit met de bus

Alleyne: 'Meer support voor tarief tussen Srd 1,50 en 2,00'


Het tarief van drie Surinaamse dollar voor een stadsrit, zoals bushouders wensen, is echt onredelijk, zegt de voorzitter van de Consumentenkring, Albert Alleyne vandaag, maandag 28 december 2015, in de Ware Tijd.

Hij beweert, dat de vervoerders hun kostencalculatie moeten baseren op een koers van Srd 4,20 voor de Amerikaanse dollar en niet op de zwarte marktkoers van Srd 4,80. Het huidige rittarief is Srd 1,25.

'Met een tarief van tussen Srd 1,50 en Srd 2 kunnen de bushouders meer support krijgen van de samenleving, maar met het stadstarief van SRD 3 zullen de mensen het niet redden', zegt Alleyne.

Bushouders van de actiegroep binnen de Particuliere Lijnbushoudersorganisatie (PLO) zeggen dat bij een tarief van Srd 3 de overheid de compensatie van brandstof van Srd 1,62 per liter kan afschaffen.

Alleyne wil dat de overheid eerst een kostencalculatie uitvoert om vervolgens met de PLO tot een nieuw tarief te komen. Sommige groepen, zoals scholieren en winkelpersoneel die maandelijks minder dan Srd 1.000 verdienen, zouden bij een tarief boven Srd 1,50 gesubsidieerd moeten worden door de regering.

Alleyne vindt het wel begrijpelijk, dat busondernemers een verhoging willen door de devaluatie van de Surinaamse munt, omdat onder andere brandstof duurder is geworden. Ook krijgen de bushouders te maken met de verhoogde tarieven van stroom en water. Maar, hij vindt ook dat de consument waar voor zijn geld moet krijgen. Deze opmerking volgt uit de wetenschap dat er bussen rijden die in de jaren zeventig en tachtig zijn gefabriceerd. Dit vormt een gevaar voor de passagiers, omdat er metaalmoeheid kan optreden en de bus uiteen kan vallen.

Groepje van zo'n 20 demonstranten verbrandt boek SP-2e Kamerlid Van Bommel vanwege woordje 'neger'

Van Bommel: 'Ik ben tegen boekverbranding, het is beter om discussie te voeren'

(Bron foto: Sam Jones)
Het Nederlandse SP-Tweede Kamerlid Harry van Bommel publiceerde onlangs een boek getiteld 'Surinamers in de polder', met daarin onder andere een interview met Prem Radhakishun. Radhakishun noemt in het interview onder meer Humberto Tan en Barack Obama ‘negers’. En dat is niet in goede aarde gevallen bij een groepje Surinamers.

Onder leiding van Roy Groenberg alias Kaikusi maakte zo’n twintig demonstranten gisteren bezwaar tegen het gebruik van het woord ‘neger’ in Van Bommel’s boek, zo is vandaag, maandag 28 december 2015, te lezen op Waterkant.net.

Een exemplaar van het boek werd demonstratief verbrand in het openbaar op De Dam in Amsterdam.

Van Bommel, die niet aanwezig was bij de actie, zegt in de verklaring: 'Ik ben tegen boekverbranding. Beter is het om de discussie te voeren.'


En waarom dan?
Posted by Sam Jones on zondag 27 december 2015

Henry Mac Donald nieuwe directeur ministerie van Buitenlandse Zaken

Mac Donald neemt roer over van Ellen Naarendorp die met pensioen gaat


VN-Ambassadeur voor Suriname Henry Mac Donald wordt de nieuwe directeur op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij is inmiddels in Suriname. Starnieuws bericht vanochtend, maandag 28 december 2015, te hebben vernomen, dat deze functie hem is aangeboden en dat hij hierop positief heeft gereageerd.


Mac Donald zal het roer overnemen van Ellen Naarendorp, die de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt.

Minister Niermala Badrising van Buitenlandse Zaken kondigde tijdens de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee diverse hervormingen aan op het departement. Zo zijn diverse diplomaten teruggeroepen die vervangen moesten worden. De bewindsvrouw kondigde bezuinigingen aan en een effectief beleid.

Mac Donald is na achttien jaar in Washington en New York gediend te hebben, afgelopen week teruggekeerd in Suriname. Hij wil nog niet ingaan op zijn nieuwe functie in Paramaribo.

President Bouterse gaat vandaag tegenover media in op 'actuele zaken'

Eind januari volgt weer een perscontact van de president


President Desi Bouterse heeft voor vanmiddag, maandag 28 december 2015, een ontmoeting gepland met journalisten. 'Bij deze gelegenheid zal de president ook ingaan op actuele politiek maatschappelijke vraagstukken', aldus een uitnodiging van de perschef van het Kabinet van de President, Clifton Limburg.
 
'De president vindt het belangrijk om in te gaan op enkele actuele zaken', zegt Limburg op Starnieuws.

Tijdens de Algemene Beschouwingen in De Nationale Assemblee werd gevraagd om de burgers intensiever te betrekken bij beleidsbeslissingen.

Limburg zegt verder, dat de president besloten heeft om aan het eind van het jaar een ontmoeting te hebben met vertegenwoordigers van de media. Zij kunnen dan brandende vragen stellen aan het staatshoofd.

Directeur De Surinaamsche Bank wordt nieuwe governor Centrale Bank

President Bouterse neemt besluit tot benoeming Sigmund Proeve

 
Sigmund Proeve, directeur van De Surinaamsche Bank, wordt de nieuwe governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Dit besluit is genomen door president Desi Bouterse, zo bericht Starnieuws vanochtend, maandag 28 december 2015. Enige tijd was er sprake van dat Stanley Raghoebarsing, VHP'er en onder andere oud-minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij, de opvolger zou worden van Gillmore Hoefdraad, die sinds 12 augustus minister van Financiën is.

Proeve heeft vijf jaar lang als directeur van DSB Bank nauw samengewerkt met Hoefdraad. Alle banken zijn onder toezicht van de CBvS. Proeve is naast directeur van DSB Bank ook voorzitter van de Surinaamse Bankiers Vereniging.

President Desi Bouterse had aangekondigd dat in januari er een nieuwe governor zou zijn.

Tijdens de regeringsvergadering van afgelopen woensdag heeft Bouterse, aldus Starnieuws, gezegd dat Proeve de nieuwe governor wordt van de CBvS. Dit besluit wordt door de regering genomen. Dit houdt in dat naast de president en de vicepresident ook alle ministers hun handtekening moeten plaatsen onder dit besluit.