woensdag 17 augustus 2016

Geliquideerde 'Brielle' figureerde prominent in jarenlang politieonderzoek Nederland naar cocaïnehandel

Brielle behoorde tot intimi van president Desi Bouterse

Doodgeschoten Franklin Waterval stond in contact met veroordeelde Piet W.


De Surinamer Franklin Waterval (alias Brielle) die vorige week dinsdag in Paramaribo werd doodgeschoten. figureerde prominent in een jarenlang lopend Nederlands politieonderzoek naar cocaïnehandel. Medeverdachte Piet W. werd in die affaire veroordeeld tot zeven jaar cel. Dat schrijft Wim van de Pol vandaag, woensdag 17 augustus 2016, op de website crimsesite.nl.

Brielle behoorde tot de intimi van de Surinaamse president Desi Bouterse, en ging om met diens zoon Dino Bouterse maar ook met mensen van de zogeheten Counter Terrorism Unit (CTU), een soort speciale inlichtingendienst waar Dino enige tijd het hoofd van was.

Brielle was eigenaar van de broodjeszaak Sabrosso, aan de Affi Jabbastraat. Hij werd in zijn auto doodgeschoten, een andere aanwezige kwam in kritieke toestand in het ziekenhuis terecht. De daders vuurden vanuit een donkergekleurde auto.

Rond 2010 opende Justitie een onderzoek naar een groep mensen rondom Piet W., mede naar aanleiding van de vangst van 1.017 kilo cocaïne tussen dozen whisky in Rotterdam. In de anonieme startinformatie van de criminele inlichtingendienst die het Openbaar Ministerie gebruikte kwam Franklin 'Brielle' Waterval voor als één van de personen die wereldwijd duizenden kilo’s cocaïne lieten vervoeren. Achteraf bleek, dat deze informatie niet juist kon zijn en dat Justitie al veel eerder onderzoek naar Piet W. deed en dat er ook in Suriname een groot onderzoek bleek te hebben gelopen.

Brielle’s telefoon werd getapt en hij blijkt veelvuldig met Piet W. en anderen contact te hebben gehad, niet alleen per telefoon maar ook fysiek. De Surinaamse president Bouterse en diens zoon Dino komen in de gesprekken ook ter sprake. In een gesprek van Piet W. uit 2011 is op zeker moment sprake van een ‘Baas-Man’, met wie Bouterse zou zijn bedoeld. W. verwijst in een gesprek naar Waterval die zou hebben gesuggereerd dat W. voor ‘Baas-man de onderwereld ging 'controlen'. In de gesprekken is ook sprake van contacten die Waterval zou hebben met de CTU en met figuren die een ‘coup’ tegen Piet W. zouden beramen.

Ook komt een cocaïnetransport op een Noord-Koreaans schip aan de orde. Het lijkt erop dat Waterval hierbij mogelijk betrokken zou zijn geweest. De rechtbank in Rotterdam achtte uiteindelijk slechts een minderheid van de reeks transporten bewezen, maar veroordeelde W. en medeverdachten wel tot celstraffen. Brielle ontsprong de dans en werd niet vervolgd.

De website allesovermisdaad.nl bericht vandaag onder andere het volgende:

'(...) Inmiddels is er door Surinaamse insiders een aantal foto’s ter beschikking gesteld aan Alles over Misdaad, waarop het tweetal zeer vriendschappelijk is afgebeeld. Foto’s die zowel in Suriname als in Nederland de nodige wenkbrauwen zullen doen fronsen, omdat Franklin Waterval als grote drugshandelaar bekend stond. Hij en Desi Bouterse lijken – getuige deze foto’s – een uitstekende verstandhouding te hebben gehad. De vraag is echter of deze relatie op enig moment is bekoeld… (...)''(...) De foto’s van Franklin Waterval en Desi Bouterse die in Suriname opduiken, worden steeds onwerkelijker (update 15-08-2016). Gebroederlijk staan ze arm in arm: de Surinaamse president en de zware jongen. Beiden in een shirt met het logo van de NDP van Bouterse. De president heeft zijn ambtsketting ingeruild voor een de gouden ‘chain’ met dollarteken, die precies lijkt op de gigantische ketting waarmee Franklin Waterval op meerdere foto’s te zien is. Leent Bouta voor de foto even de ketting van ‘Brille’? In zijn hand houdt DDB (Desiré Delano Bouterse) iets wat verdacht veel lijkt op een cheque. Surinaamse bronnen suggereren dat Bouterse hier een genereuze bijdrage heeft ontvangen van Franklin Waterval voor de partijkas van de NDP.(...)


0 comments:

Een reactie plaatsen