zondag 3 januari 2016

Econoom Guillermo Samson: 'We gaan barre tijden tegemoet'

'Men is rijkelijk laat voor diversificatie van de economie'
 
'Diversifiëren is wishfull thinking'
 
 
Volgens econoom en jurist Guillermo Samson mogen Surinamers in 2016 niet veel meer verwachten dan hetgeen zij in het laatste kwartaal van 2015 hebben ervaren. Het zou volgens hem waarschijnlijk in een verergerde vorm kunnen zijn, dit mede vanwege het feit dat de regering niet meer over de nodige deviezen beschikt om de Surinaamse munt stabiel te houden. Ook mede vanwege het feit dat er geen goede aanvang is gemaakt met de bestrijding van de criminaliteit op volgens Samson, vandaag, zondag 3 januari 2015, in de webeditie van het Dagblad Suriname, één of twee ministeries na. 

'Wij gaan barre tijden tegemoet. Dat zal zich in de maanden februari/maart/april uiten. Het feesten was een voorbode om het jaar af te sluiten, om die barre tijden tegemoet te gaan. De president heeft ook gezegd dat wij slechte tijden tegemoet gaan.'

De prijzen van de commodity’s zullen volgens Samson ook niet stijgen. Het alleen focussen op de mijnbouw komt Suriname nu duur te staan. ‘De president gaf in zijn nieuwjaarsrede aan dat er lering zal worden getrokken uit de huidige problematiek. Ook het verhaal van het serieus starten met differentiatie van onze economie werd voor de zoveelste keer herhaald. Men pleit er al jaren voor om de economie te diversifiëren. Elke keer wanneer het land in problemen geraakt, wordt het verhaal van de diversificatie van de economie uit het vergeetboek gehaald.’ 

Samson zegt dat de diversificatie van de economie zeker vijf tot tien jaar in beslag zal nemen. Komen nog bij kijken de verschillende investeringen die men zal moeten plegen, waar er in ieder geval geen geld voor is.

'Het uitgavenpatroon van de regering is danig hoog. Het schuldplafond staat zo hoog dat zelfs onze kleinkinderen het zullen uitbetalen. Men is rijkelijk laat voor diversificatie van de economie. Men wacht eerst tot de prijzen van commodity’s omlaag gaan. Ook het spaar-en stabiliteitsfonds is nooit in het leven geroepen, ondanks aandringen van deskundigen. Toen er veel geld was, heeft men niets gedaan. Diversifiëren is dus wishfull thinking', stelt Samson.

Verhoging van de water- en elektriciteitstarieven zal de samenleving enorm nekken.
'Een aaneenschakeling van financieel economische tegenvallers, zoals garnalen, heeft geleid tot nog een devaluatie. Men zegt dat er geen tweede devaluaties is, maar ik praat over een derde devaluatie sinds 2010. De facto is die devaluatie er al, want de prijs van een Amerikaanse dollar is Srd 4.75. De regering heeft in feite ook gezorgd voor een tweede devaluatie, door de cambio’s de ruimte gegeven om eerst voor 4.20 en vervolgens voor 4.50 te verkopen. Wij hebben de facto al een devaluatie. Het moet de jure nog worden afgekondigd door de regering. Wij voelen het materieel, inhoudelijk het al in onze zakken.'

Gezien deze situatie en de voorspellingen van Samson voor februari kan worden afgevraagd hoe het volk op deze situatie zou kunnen reageren. De maand februari is wat stakingen betreft historisch voor Suriname. Samson denkt niet dat de mensen de straat op zullen gaan. 'Toen de mensen indertijd massaal op straat zijn geweest, zijn zij ook finaal voor de gek gehouden door het Front. De jongeren zijn individualistisch. Als ze maar hun Iphone’s, laptops en auto’s hebben, is alles goed in het land. De ouderen die de jaren ‘80 nog kennen, hebben nog een vrees', aldus Samson.

Schoten tijdens achtervolging twee auto's op Helmin Wiels Boulevard in Willemstad, Curaçao

26-Jarige vrouwelijke inzittende auto door kogels gedood

Man en twee kinderen gewond opgenomen in ziekenhuis


Op de Helmin Wiels Boulevard in Willemstad op Curaçao vond vanochtend, zondag 3 januari 2016, rond kwart voor één vond een schietpartij plaats ter hoogte van de Moontjesweg. Uit eerste onderzoek van de politie komt naar voren, dat er een achtervolging had plaatsgevonden tussen twee auto's, zo bericht Paradise FM op het eiland.

Uit zeker een van de auto's zou geschoten zijn. De andere auto, met daarin een echtpaar en vier minderjarige kinderen, botste tegen een vangrail. Het echtpaar en twee kinderen bleken door kogels getroffen te zijn. Ze werden met spoed door ambulances naar het ziekenhuis gebracht. De twee andere kinderen bleven ongedeerd. 

De getroffen 26-jarige vrouw overleed rond half zes in het ziekenhuis aan haar verwondingen. Volgens een persbericht van de politie werd in de auto van het gezin een vuurwapen gevonden. 

De politie vraagt iedereen die meer weet om contact op te nemen via nummer 917 of het anonieme nummer 108.

59-Jarige vrouw uit Suriname gearresteerd in woning Barneveld, Gelderland, waar hennepkwekerij is ontdekt

Politie valt na tip woning binnen en arresteert drie vrouwen


De politie van het Gelderse Barneveld heeft gisteren een 59-jarige vrouw uit Suriname, een 46-jarige vrouw uit Breda en de bewoonster van een woning in die stad opgepakt wegens betrokkenheid bij een hennepkwekerij die werd aangetroffen in de woning. Op het moment van de politie inval waren ook enkele jonge kinderen in het huis aanwezig, zo berichten vandaag, zondag 3 januari 2016, Omroep Brabant en de regionale krant De Gelderlander.
 
In de woning werden in totaal 140 wietplanten gevonden. De politie kwam de hennepkwekerij op het spoor nadat er een tip was binnengekomen. Volgens de tipgever werd het huis in Barneveld verbouwd en kwam er kort daarna een sterke wietgeur vandaan.

De drie vrouwen die in het huis waren, zijn opgepakt en meegenomen naar het politiebureau. Het gaat om een vrouw van 59 jaar uit Suriname, een 46-jarige vrouw uit Breda en de bewoonster van het huis.

In een verklaring benadrukt de politie dat hennepkwekerijen in woonwijken erg gevaarlijk kunnen zijn omdat er kortsluiting kan ontstaan, met brand als gevolg. 'Hierdoor kunnen ook buren gevaar lopen.'

De politie zal in deze zaak verder onderzoek doen naar de vrouw uit Breda en naar de andere twee verdachten.

Agenten schieten autodief in zijn rug...

Onduidelijk waarom agenten het vuur openen op een verdachte van autodiefstal


De politie heeft afgelopen nacht tijdens een achtervolging een verdachte van autodiefstal in zijn rug geschoten in de Wilhelminastraat in Paramaribo. De man werd in een ambulance, onder politiebewaking, naar het Academisch Ziekenhuis Paramaribo vervoerd.

Diverse eenheden van de politie en politiebureaus werden geïnformeerd over de diefstal. Toen de gestolen auto werd gesignaleerd, werd de achtervolging ingezet. Er was aangifte gedaan van de diefstal bij het politiebureau te Santodorp.

Dit bericht Starnieuws vandaag, zondag 3 januari 2016, zonder te vermelden onder welke omstandigheden 'een onschuldige' verdachte van autodiefstal werd neergeschoten en waarom in zijn rug. Ook is niet duidelijk of eerst waarschuwingsschoten zijn gelost en of de verdachte werd beschoten al rijdende in de gestolen auto.....

De webeditie van de Ware Tijd meldt later vandaag, dat verschillende waarschuwingsschoten de verdachte achter het stuur van de auto niet tot andere gedachten brachten, waarna de gespecialiseerde eenheden die de achtervolging inzetten genoodzaakt waren om gericht te schieten.

Ter hoogte van service station On The Run aan de Wilheminastraat werd het voertuig klem gereden waarbij de twee inzittenden konden worden gearresteerd.

Voor TCT-bewindsman Rusland is verbetering openbaar vervoer prioriteit in 2016

Zorgen bij minister over transportsector


Wetgeving en promotie van Suriname als toeristische bestemming uitdagingen voor Rusland


Verbetering van de transportsector, voornamelijk van het openbaar vervoer, is één van de prioriteiten die minister Andy Rusland vanTransport, Communicatie en Toerisme (TCT) in 2016 hard wil aanpakken. Deze sector baart de regering zorgen, zegt hij vandaag, zondag 3 januari 2016, in de Ware Tijd Online.

Om zaken beter te doen verlopen zijn een nieuwe directeur en Raad van Commissarissen aangesteld bij het Nationaal Vervoersbedrijf. 'Zij moeten de zaak daar nu gaan trekken, vooral aan het openbaar vervoer', aldus de bewindsman.

Transport is belangrijk om de maatschappij in stand te houden, het veraangenamen van het verblijf voor toeristen in het land en als aanjager van economische activiteiten. Ook op het gebied van toerisme wil de bewindsman een aantal zaken realiseren, zodat Suriname meer kan halen uit deze economische tak.

Vooral wetgeving en promotie van Suriname als toeristische bestemming zijn nog grote uitdagingen. Wetgeving en promotie vormen volgens de minister de basis om een goed toerismebeleid te kunnen uitzetten. Intussen heeft de raad van ministers de concept-Toerismewet goedgekeurd, waarna die werd opgestuurd naar de Staatsraad.

De Staatsraad heeft de conceptwet teruggestuurd met op- een aanmerkingen die de beoogde wet beter moeten maken. Momenteel worden de issues waarmee de Staatsraad problemen heeft weggewerkt. Minister Rusland hoopt dat deze wet daarna snel zijn weg vindt naar De Nationale Assemblee voor goedkeuring.

Wat betreft communicatie zal Suriname, met in de spits staatstelecombedrijf Telesur, niet mogen achterblijven bij de nieuwste ontwikkelingen. 'Als je zwak bent lust men geen broodje van jouw product.'

Gronings bedrijf Heuvelman Ibis legt voor Defensie op Curaçao een los- en laadkade aan

Verouderde steiger wordt gesloopt en maakt plaats voor 90 meter lange kade

De huidige steiger van Defensie in Willemstad (Bron foto: DvhN)

Het bedrijf Heuvelman Ibis in het Groningse Delfzijl begint deze maand met een klus van een half jaar, de aanleg van een kade bij Willemstad op Curaçao. 'Afstanden bestaan in ons vak niet meer', zegt Erik Stuut, nog maar een half jaar algemeen directeur van Heuvelman Ibis in Delfzijl, een bedrijf dat baggert, waterwerken aanlegt en grond saneert, vandaag, zondag 3 januari 2016, in de webeditie van het Dagblad van het Noorden.

'We nemen geen werk meer aan als we er niet aan kunnen verdienen. We zijn geen cowboys', stelt Knol resoluut. Het is een deel van de waarheid. Stuut: 'We onderzoeken nu ook waarom we in het verleden bepaalde orders niet hebben gekregen en wat we moeten doen om er wel voor in aanmerking te komen.'
Het logo van de ibis staat her en der bij werkzaamheden in heel Nederland. Maar ook in Duitsland, via het Duitse dochterbedrijf. Grote klussen van nu zijn onder meer het uitbaggeren van het Winschoterdiep – ‘het scheepvaartverkeer mag je zo weinig mogelijk hinderen' – en de verbouwing van de sluis bij Zwartsluis.

Deze maand vliegt het bedrijf letterlijk uit naar Curaçao, waar voor Defensie een los- en laadkade wordt aangelegd. Een opdracht die voor juni 2016 moet zijn geklaard. De voorbereidingen in Delfzijl zijn al enige tijd gaande.
De klus bij Willemstad omvat de sloop van de verouderde steiger en de aanleg van een kade van 90 meter met aan weerszijden stalen loopbruggen. Met allerlei walvoorzieningen als elektriciteit en telecommunicatie en bovenal ruimte voor het stallen van containers en het laden en lossen van marineschepen.

De order werd via ‘een aanbesteding op uitnodiging' binnengehaald. Het eigen staalbedrijf van Heuvelman Ibis in Delfzijl startte meteen daarna met het maken van alle staal- en betonconstructies. Zoals stalen damwanden. Mededirecteur LuukKnol: 'Die gaan 8 meter de grond in.' Om roestvorming door zeewater te voorkomen, wordt het staal straks ingepakt met betonnen prefabwanden, die vervolgens ter plekke met beton worden volgestort. Een zeeschip brengt het hele pakket en het benodigde materieel momenteel naar Curaçao. Een reis van tien tot twaalf dagen.

Het is vooreerst een logistiek verhaal. Maar, hoe hou je daarna grip op een klus op hemelsbreed 8.000 kilometer afstand? Knol: 'Afstanden bestaan in ons vak niet meer. Via internet stuur je zo tekeningen en foto's heen en weer.' Stuut: 'Met negen uur vliegen ben je er.'

Dat laatste hebben beide mannen onlangs gedaan. Om afspraken te maken met de havenautoriteiten en om uit te leggen wat er gebeurt, te onderhandelen met onderaannemers voor transport en grondwerk. 'Het gaat bijvoorbeeld om 1.200 transportbewegingen. We zullen circa tien mensen van het eiland inschakelen.' Ook moet de bouw worden beveiligd tegen diefstal van materialen en brandstof. 'Er is nog best veel armoede daar', verklaart Knol de drijfveer voor het dievengilde.

Voor de uitvoering zijn twintig eigen medewerkers geselecteerd. Ze gaan in ploegjes van vijf steeds voor een maand naar Curaçao. Stuut en Knol hebben er een grote woning met zwembad gehuurd voor hun uitvoerder en de vijf werknemers die hem assisteren.

(Lees hier het volledige artikel.)

PKN-gemeente Friese Buitenpost zamelt kerstbomen in voor goed doel op Curaçao

Opbrengst ingezamelde kerstbomen voor Christelijk Kinderherstellingsoord SiloamNet als vorig jaar kunnen mensen in de Friese plaats Buitenpost hun kerstboom weer laten ophalen door de PKN-gemeente in Buitenpost. De ophaalactie vindt plaats op zaterdag 9 januari, zo bericht vandaag, zondag 3 januari 2016, De Feanster in Leeuwarden.

Per kerstboom wordt een vergoeding van 3 euro gevraagd. De opbrengst gaat naar het Christelijk Kinderherstellingsoord Siloam op Curaçao, een huis waar zieke kinderen wonen.
Zij kunnen – door uiteenlopende redenen – niet meer door hun ouders verzorgd worden.

Daarnaast is Siloam een opvang voor terminaal zieke- en kinderen die een langdurige behandeling in het ziekenhuis nodig hebben. Kijk voor meer informatie op www.siloamvillage.org.

Een aantal van de opgehaalde bomen is afkomstig van Hoveniersbedrijf P. Douma. Hij schenkt elk jaar het volledige bedrag van de verkochte bomen volledig aan Siloam.

Wilt u uw kerstboom laten ophalen? Vul dan via deze link het formulier in: http://goo.gl/forms/NIuz6tUzyp. Ook op de Facebookpagina van Kerstbomenactie Buitenpost is deze informatie te vinden.

André Kamperveen Stadion voldoet niet aan eisen Caribbean Football Union

CFU-inspectieteam ontevreden over verlichting in stadion


Stadion biedt te weinig ruimte voor VIP's en gastsupporters


Het André Kamperveen Stadion in Paramaribo voldoet niet aan de standaardvereisten van de Caribbean Football Union (CFU). Dit is onder meer de reden waarom landskampioen Inter Moengo Tapoe tijdens de komende editie van de CFU clubkampioenschappen niet thuis kan uitkomen. Dit is vandaag, zondag 3 januari 2015, te lezen op Starnieuws.

De kampioen van Suriname had via de Surinaamse Voetbalbond (SVB) aan de CFU te kennen gegeven de groepsfase in Suriname te willen afwerken. Hiervoor had de club uit Moengo het André Kamperveen Stadion als thuisstadion opgegeven. De CFU stuurde vervolgens op 1 december 2015 een inspectieteam naar Suriname, bestaande uit Latoya Da Costa, Competitie-directeur bij de CFU, en Gino Rullo, manager clubcompetities CONCACAF (Confederation of North, Central American and Caribbean Association Football).

In het door het team opgestelde inspectierapport is vooral grote bezorgdheid geuit over de verlichting van het stadion. De minimale vereiste is 800 luxe en na een opmeting bleek, dat de veldverlichting van het stadion minder dan 130 luxe produceert. Daarnaast waren enkele kleinere detailzaken rond de accommodatie zelf niet in orde. Enkele gebreken kunnen verholpen worden.Er is aangegeven dat het stadion wel in goede conditie is, maar er is te weinig ruimte voor VIP's en voor gastsupporters.

In de groepsfase zijn vier clubs. Per speeldag moeten er twee wedstrijden worden afgewerkt. Vanwege de slechte veldverlichting lijkt dit niet haalbaar. De CFU is uitgeweken naar Trinidad & Tobago dat wel over voldoende hoog aangeschreven stadions beschikt.

Het André Kamperveen Stadion is bezit van de SVB. Er zijn plannen van het bestuur om het stadion te slopen en volledig opnieuw in te richten naar internationale standaarden.

Opzetten ananasfabriek in Para en cassavefabriek in Saramacca op losse schroeven

Projecten wel op begroting 2016 LVV, maar financiën nauwelijks rond te krijgen


Er is geen garantie dat dit jaar wordt begonnen met de bouw van een ananasfabriek in Para en een cassavefabriek in Saramacca. De twee projecten staan wel op de begroting van 2016 van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). Volgens onderdirecteur Landbouw Ashween Ramdin zijn de plannen wel realistisch en uitvoerbaar, maar het geld is schaars, zo bericht de Ware Tijd Online vandaag, zondag 3 januari 2016.

'Zoals aangehaald in de conceptbegroting is er slechts drie miljoen Surinaamse dollar ter beschikking voor de stimulering van de landbouwsector en vijf miljoen voor landbouwinfra- structuur. Dit is niet genoeg voor het uitvoeren van niet alleen deze projecten, maar ook niet van andere projecten van LVV.'

LVV-minister Soeresh Algoe had vorig jaar gezegd, dat bekeken zou worden of financiering van onder andere de ananasfabriek door een krediet van India zou kunnen worden betaald. Ramdin zegt dat hierover gesproken is met de inmiddels uit Suriname vertrokken Indiase ambassadeur. Er wordt met de ambassade onderhandeld over projectvoorstellen en tegelijk worden zaken uitgewerkt tussen de technische teams van de ambassade en LVV.

Dat er niet veel terecht is gekomen van de cassavefabriek in Para, die nu onder LVV zal vallen, neemt niet weg, dat het ministerie een andere cassavefabriek opzet, stelt de onderdirecteur. Het bedrijf zou in principe onder LVV kunnen vallen en na een bepaalde periode worden geprivatiseerd.

Volgens hem is het de bedoeling om een verwerkingsfabriek voor ananas op te zetten waarbij de grondstof, ananas, door lokale telers zal worden aangeleverd. Ramdin laat verder weten, dat LVV vooruitlopend hierop al geruime tijd de inwoners van Para stimuleert om in coöperatief verband ananas te telen.

Toch schelpzandafgraving te Braamspunt ondanks verbod

Minister Dodson verontwaardigd over afgravingswerk- zaamheden twee schepen

Bewindsman informeert politie over activiteiten schepen


Twee boten hebben gisteren, zo bericht vandaag, zondag 3 januari 2016, Starnieuws ongehinderd schelpzand afgegraven te Braamspunt. Zij voeren rond drie uur 's middags uur naar hun werklocatie en nadat het zand was ingeladen vertrokken ze in de richting van de Anton Dragtenweg in Paramaribo. Van enige controleactiviteit bij Braamspunt door de autoriteiten was niets zichtbaar, aldus de nieuwswebsite.

(Bron: Google Earth/Red. De Surinaamse Krant)

Het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) heet afgelopen week bekendgemaakt, dat het afgraven van schelp en schelpzand in de kustvlakte stopgezet is. Alle uitgegeven vergunningen voor het ontginnen van schelpen en schelpzand zijn per 1 januari van dit nieuwe jaar ingetrokken.

Volgens NH is door klimatologische veranderingen in de Caribische regio en de effecten hiervan op Suriname dringend onderzoek nodig. Samen met het World Wildlife Fund (WWF) worden enkele  studies verricht.

Minister Regilio Dodson van NH zegt in een reactie er niet over te spreken te zijn dat twee boten ondanks het verbod schelpzand hebben afgegraven tee Braamspunt. De bewindsman laat weten, dat alle ondernemers die in deze branche werkzaam zijn per brief en e-mail op de hoogte zijn gesteld van de verbodsmaatregel.

De minister heeft ook enkele malen vergaderd met de ondernemers. Hij heeft aangegeven dat het noodzakelijk is dat afgraving van schelp en schelpzand in de kustvlakte stopgezet wordt. Er zal een studie worden verricht om vast te stellen welke invloed de afgravingen hebben op het klimaat.

Diverse concessiehouders beweren, dat zij verplichtingen hebben en stellen dan ook niet gelukkig te zijn met de actie van NH. Dodson zegt daarentegen, dat het om het algemeen belang gaat. Hij heeft de leiding van het Korps Politie Suriname op de hoogte gesteld van het illegaal afgraven van schelpzand.

Er is niet alleen een verbod op afgraven van schelp en schelpzand, maar ook de concessie en toestemming, die eerder gegeven waren, zijn ingetrokken. Van een politieoptreden was gisteren nog niets merkbaar, terwijl de boten urenlang bezig waren met het afgraven en vervoeren van het schelpzand naar de Anton Dragtenweg.

Vluchtelingencrisis en PvdA-leiderschap en Amsterdam aan de tafel van ’Welgeïnformeerd’, Radio Tamara Amsterdam

Gesprekken met Surinaamse ster in Italië Marcia Sedoc en journaliste Rachael v.d. Kooye


In de eerste uitzending van 2016 bespreekt het panel van het wekelijkse actualiteitenprogramma ’Welgeïnformeerd’ van de lokale Amsterdamse zender Radio Tamara zondagavond 3 januari 2016 weer een paar actuele, Nederlandse nieuwsitems, in het eerste uur van zes uur tot zeven uur:

* Vluchtelingcrisis: toont de PvdA leiderschap?
In zijn nieuwjaarstoespraak heeft de burgemeester van Amsterdam, Eberhard van der Laan (zie foto - Bron: Amsterdam.nl/Mirande Phernambucq) gezegd dat elke gemeente vluchtelingen moet opvangen.

Het aantal vluchtelingen moet dan wel in verhouding staan met het aantal inwoners van zo'n gemeente. Verder veroordeelde hij de gewelddadige protesten tegen de komst van vluchtelingen. Van der Laan kondigde aan dat Amsterdam bereid is om meer vluchtelingen op te nemen boven het huidige aantal van 1500. Het is voor het eerst, dat een bestuurder met gezag de Nederlandse samenleving wijst op de verantwoordelijkheid die ze heeft bij het opvangen van vluchtelingen. Eerder hadden burgemeesters al geklaagd dat de regering, met name premier Mark Rutte, verzuimde de regie te nemen in deze crisis. Vult Amsterdam in de persoon van Van der Laan dit gemis op? Geeft Van der Laan de nodige richting aan in het debat?
PvdA-leider Diederik Samsom heeft afgelopen week gezegd dat Nederland 200.000 vluchtelingen kan opvangen; afgelopen jaar zijn ruim 60.000 vluchtelingen naar Nederland gekomen. Enkele maanden eerder had Samsom de samenleving al opgeroepen om niet in paniek te raken bij de komst van vluchtelingen. Opmerkelijk is, dat daar waar de fractieleider van coalitiegenoot VVD uitblinkt in negatieve standpunten, PvdA-politici voorop gaan in het creëren van draagvlak en het tonen van leiderschap. Is de vluchtelingencrisis de reddingsboei voor de PvdA om zich op te trekken uit het politieke moeras waarin ze is beland door de samenwerking met de VVD? Recent kondigde PvdA-voorzitter Spekman aan dat zijn partij zich nadrukkelijker zou gaan profileren. Is het leiderschap dat gezaghebbende PvdA-politici nu hebben opgeraapt een gevolg van deze strategie?

* Het EU-voorzitterschap van Nederland
Tot eind juni dit jaar is Nederland voorzitter van de EU. De regering heeft drie speerpunten geformuleerd waarmee ze het komend halfjaar aan de slag gaat: innovatie-economie in combinatie met de creatie van banen, een EU op hoofdzaken en versterking van de democratische legitimiteit van de unie. Met name de twee laatste punten lijken ingegeven door de volksopstand tegen de EU die momenteel gaande is. Wil de EU blijven bestaan, dan moet tegemoet worden gekomen aan de bezwaren van tegenstanders. De vraag is echter of de door Nederland geformuleerde thema's de voortschrijdende ontrafeling van de EU kan stoppen.

In het tweede uur van zeven uur tot acht uur weer actuele onderwerpen over Suriname en Surinamers met twee telefonische interviews:

Het eerste interview is met de Surinaamse Marcia Sedoc, een bekende presentatrice in Italië. Op aangeven van Sedoc werden onlangs twee Surinamers, onder wie Max Sordam, door de Universiteit van Constancia onderscheiden met de titel senator in kunsten.

Het tweede interview is met de Surinaamse journaliste Rachael van der Kooye. Zij publiceerde onlangs het boek De Hebreeuwse Identiteit, dat handelt over de joodse achtergrond van Afro-Surinamers.


Het panel van 'Welgeinformeerd' wordt deze keer gevormd door Max Sordam en Iwan Bottse en de presentatie is in handen van Krishna Salikram.

Dit programma wordt zondag 3 januari 2016 tussen 22.00 uur en 24.00 uur ook uitgezonden in Amsterdam en omgeving via Salto, kanaal Caribbean FM, 105.5 kabel en 107.9 ether. Om 0.00 uur, dat is 20.00 uur Surinaamse tijd, volgt een herhaling van The Talk met Wayne Telgt. Online te beluisteren via www.radiotamara.com.