maandag 4 januari 2016

Surinamer door rechter Utrecht veroordeeld voor slaan van agent in Amersfoort tijdens nieuwjaarsnacht

'Van alles wat ik heb gedaan heb ik spijt'


Vier verdachten die zich hebben misdragen tijdens de jaarwisseling, stonden vandaag, maandag 4 januari 2015, terecht tijdens een supersnelrechtzitting in de rechtbank te Utrecht. Het Openbaar Ministerie (OM) wilde de feestvierders zo snel mogelijk berechten, zo bericht de regionale omroep RTV Utrecht.

Een van de verdachten was van Suriname afkomst. Hij sloeg tijdens de jaarwisseling in Amersfoort een politieman in het gezicht en gebruikte geweld tijdens zijn aanhouding.

De man gaf vanmiddag tijdens de rechtszitting aan spijt te hebben van zijn daden. 'Ik ben fout geweest. Van alles wat ik heb gedaan heb ik spijt', zei hij huilend. De man zei tevergeefse pogingen te doen om op het goede pad te komen. Het OM eiste een werkstraf van 80 uur en een gevangenisstraf van 30 dagen, waarvan 27 voorwaardelijk.

De advocaat van de verdachte verklaarde, dat zijn cliënt uit een reflex handelde. Daarnaast vroeg hij aandacht voor de omstandigheden waarin de man zich bevindt. Hij heeft geen vaste woonplek en heeft veel tegenslagen in zijn leven.

De rechter ging echter niet mee met de eis van de Officier van Justitie. De verdachte moet 40 dagen de gevangenis in, waarvan 27 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar en daaraan gekoppeld reclasseringstoezicht. Bovendien moet hij een werkstraf uitvoeren van 80 uur.

Het OM heeft dit jaar via het supersnelrecht vier zaken kunnen behandelen. Hierbij geldt dat verdachten binnen drie dagen voor de rechter verschijnen.

Eerste verkeersdode in Suriname is een 23-jarige agent van het Korps Politie Suriname

Agent was inzittende van auto die in aanrijding kwam met een bromfietser

Bestuurder had alcoholhoudende drank gedronken


De politie van Uitvlugt kreeg vanochtend, maandag 4 januari 2016, rond twee uur de melding, dat er een aanrijding had plaatsgevonden tussen een auto en een bromfiets op de kruising van de Franchepanestraat en de Lallarookhweg in Paramaribo. Dit bericht de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname.

Ter plaatse trof de politie de 23-jarige Sakia Shelby, agent, aan die zwaargewond en niet aanspreekbaar was. Hij werd met een ambulance vervoerd naar de Spoedeisende Hulp (SEH) van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Wendel O. (30), die ook ter plaatse was, verklaarde dat hij de bestuurder van de personenauto was en dat hij de bromfietser niet had gezien.

Aangezien de adem van O. naar alcohol rook en hij had toegegeven een paar biertjes te hebben gedronken werd hij onderworpen aan een blaastest, waarbij hij drie keren fout blies.

Uit het voorlopig politieonderzoek is komen vast te staan dat Shelby reed over de Lallarookhweg en Wendel over de Franchepanestraat. Gekomen op de kruising van de Franchepanestraat en de Lallarookhweg verleende de autobestuurder geen voorrang aan de bromfietser met als gevolg een  aanrijding. Shelby overleed enkele uren na de aanrijding in het ziekenhuis.

Het rijbewijs van O. werd ingevorderd en na afstemming met het Openbaar Ministerie is hij in verzekering gesteld.

Curaçao telt acht vuurwerkslachtoffers

Door andere oorzaken belanden 41 mensen gewond op de Spoedeisende Hulp van Sehos


Minder mensen zijn gedurende het einde van het jaar gewond geraakt door vuurwerk in vergelijking tot vorig jaar. Dat meldt vandaag, maandag 4 januari 2016, het St. Elisabeth Hospitaal (Sehos), aldus de Amigoe. In totaal moest de afdeling Spoedeisende Hulp acht mensen behandelen, waarvan er zeven nog op de Intensive Care (IC) liggen. Vorig jaar raakten vijftien mensen gewond. 

De jongste slachtoffers waren tussen de acht en tien jaar. De oudste zaten in de leeftijdscategorie veertig tot vijftig jaar. Van 27 december tot 1 januari liepen mensen vooral verwondingen op aan hun handen (4). In mindere mate ging het om letstel aan borst (1), gezicht (1) en ogen (2).

Ondanks dat het aantal vuurwerkongelukken is gedaald, hadden meer mensen spoedeisende hulp nodig gedurende deze periode. Dit kwam doordat er dit jaar meer ongelukken van andere aard waren. Vorig jaar ging het om 31 slachtoffers.

Dit jaar raakten 41 mensen gewond door steek- (5) en schietpartijen (2), mishandeling (2) en verkeersongelukken (32). Vijf van hen liggen nog op de IC.

Curaçao's minister van Justitie roept na moorden in eerste dagen 2016 op om rustig te blijven

Doodgeschoten zwangere studente (26) uit Nederland verliest haar prematuur geboren baby

Geruchten: Moeder en baby zouden slachtoffers zijn geworden van bendeoorlog tussen No Limit Soldiers (NLS, Koraal Specht) en Buena Vista City (BVC)


Het 2016 is amper vier dagen oud of op Curaçao zijn al drie personen door geweld om het leven gekomen, inclusief een zwangere vrouw en haar (na haar overlijden) prematuur geboren baby en ook raakten twee kinderen gewond. Minister van Justitie Nelson Navarro (PAIS) roept vandaag, maandag 4 januari 2016, in de Amigoe iedereen op om rustig te blijven en doet tevens een dringende oproep om mee te werken aan de oplossing van deze zaken.

Navarro benadrukt, dat de politie niet stilzit en alles doet om de criminaliteit op het eiland te bestrijden. Hij haalt de maatregelen aan die al genomen zijn, zoals Ta Basta Awor.
Hij geeft verder aan, dat er steeds meer moordzaken en andere misdrijven bijkomen die zij moeten zien op te lossen. Er is een plan van aanpak hiervoor, aldus de minister. Dit kan hij echter in het belang van effectieve criminaliteitsbestrijding niet publiekelijk maken.

De eerste moord was op Nieuwjaarsochtend in de Van Krimpenlaan. De 22-jarige Romero Mauricio Sergio Mariano Simmons afkomstig uit Saba, en B.E. (31) werden door S.A.J.M. (50) gestoken. Beiden liepen ernstige verwondingen op in de borst. Volgens een politiebericht werd E. met spoed naar de polikliniek van het St. Elisabeth Hospitaal gebracht voor medische behandeling. Simmons overleed ter plekke. Het gebruikte mes werd tevens als het lichaam van Simmons in beslag genomen in verband met het onderzoek.

Twee dagen later werd het eiland geschokt door de dood van de zwangere studente Janishairah Jano (26) uit Nederland en haar baby. De vrouw raakte zwaargewond tijdens een drive by shooting op de Helmin Magno Wiels Boulevard, net als de bestuurder van de witte Volkswagen waarin ze samen met vier andere kinderen reed. Twee van de kinderen zijn ernstig gewond geraakt bij de schietpartij. Hun gezondheidstoestand is onbekend. Jano’s baby werd tijdens een operatie uit haar buik gehaald en behandeld op de neonatale intensive care van het Sehos, maar kon uiteindelijk toch niet meer gered worden. Beiden overleden in het ziekenhuis.

Uit het voorlopig onderzoek blijkt dat het stel op de genoemde weg door een tweede voertuig werd achtervolgd, terwijl gericht op hen werd geschoten. De auto werd doorzeefd met kogels en kwam verderop in een vangrail terecht. In hun voertuig werd een vuurwapen gevonden. Dat nam in de politie in beslag voor onderzoek.

Sinds de moorden doen er veel geruchten de ronde over de toedracht hiervan. Vooral over de jonge moeder en haar kind, die slachtoffers zouden zijn geworden van de jarenlange oorlog tussen de twee bendes No Limit Soldiers (NLS, Koraal Specht) en Buena Vista City (BVC). Daarnaast zouden de schutters het op de man ‘Gado’ Basilia (of diens broer) hebben gemunt, die de bestuurder van de beschoten personenwagen zou zijn. Die zou(den) betrokken zijn geweest bij wraakacties gelinkt aan deze oorlog. Verder zou Jano zijn vriendin zijn en de overleden baby zijn kind. Ook twee van de vier kinderen die in de auto zaten, zouden kinderen zijn van Basilia. Nederlandse media meldden tevens dat Jano alleen in Rotterdam woonde, waar zij bij het ROC Zadkine een secretaresseopleiding volgde.

De politie zegt zelf nog niet veel over de toedracht, wel dat er alles uit de kast gehaald zal worden om deze moorden op te lossen.

Centraal Hoofdstembureau oordeelt dat Sapoen en Chitan Assembleelid mogen blijven

PL-leider Somohardjo: 'Maar, de terugroeping is een feit, want zij hebben de PL-fractie verlaten'


De Pertjajah Luhur-Assembleeleden Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan blijven voorlopig nog leden van De Nationale Assemblee (DNA). Het Centraal Hoofdstembureau (CHS) heeft, zo schrijft vanmiddag, maandag 4 januari 2016, de Ware Tijd te hebben vernomen, bij meerderheid geconcludeerd dat de zetels van de twee Pertjajah Luhur-dissidenten nog niet vacant zijn. Er hoeft daarom vooralsnog niet in hun vervanging te worden voorzien. Twee CHS-leden die het niet eens zijn met de meerheid zouden hebben besloten hun handtekening niet te plaatsen onder het besluit. 

'Ik heb inderdaad vernomen dat de meerderheid heeft beslist, dat de heer Sapoen niet als teruggeroepen beschouwd kan worden, omdat zij van oordeel zijn dat hij de fractie niet heeft verlaten', zegt Pertjajah Luhur-voorzitter Paul Somohardjo in een reactie. De brief waarin het besluit van het CHS is vervat, had hij echter nog niet ontvangen.

De drie gronden om een parlementariër terug te roepen zijn het verlaten van de oorspronkelijke fractie, overstappen naar een andere politieke partij en royement door de partij. De PL heeft Sapoen en Chitan nog niet geroyeerd, zegt Somohardjo. 'Maar de terugroeping is een feit, want Sapoen en Chitan hebben de PL-fractie verlaten.' 

Officieel hebben Sapoen en Chitan de voorzitter van het parlement echter meegedeeld nog steeds te behoren tot de PL-fractie. Somohardjo had de leiding van het college formeel geïnformeerd dat de PL-fractie bestaat uit hem, Ingrid Karta-Bink en William Waidoe.

De PL-leider zegt verder, dat het vorige week door de Kort Gedingrechter uitgesproken vonnis erop neerkomt, dat de twee dissidenten de PL-fractie hebben verlaten. Daarom is hun eis om besluiten van de laatste PL-partijraadsvergadering te annuleren, afgewezen. De politicus meent dat indien het CHS voorbijgaat aan het jongste rechterlijke vonnis de machtsstaat voor de deur staat.

Santokhi (VHP) ziet in 'kwestie Proeve' 'bewust creëren van zogenaamd misverstand of bewust creëren van ruis'

VHP-voorzitter wil een managementteam binnen de Centrale Bank

'Een crisis moet beheerst worden met crisisprogramma, crisisstrategie, crisisteam en crisisleiderschap'


'Ik heb geluisterd naar de president en ook naar Sigmund Proeve en ik concludeer hieruit miscommunicatie, bewust creëren van zogenaamd misverstand of bewust creëren van ruis. Dit hebben we niet nodig als het gaat om het benoemen van een governor, die vertrouwen zou moeten herstellen naar onze economie en onze Srd.' Woorden van VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi vandaag, 4 januari 2016, in het Dagblad Suriname. 

Volgens de politicus moet gezien de economische problemen in het land geconcludeerd worden, dat een nieuwe governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) op dit moment niet alleen de problemen van het land zal kunnen oplossen. Daarvoor zal er interim managementteam samengesteld moeten worden voor de CBvS.

Santokhi somt een tiental belangrijke punten op die volgens hem ook bij president Desi Bouterse bekend zijn. Het gaat volgens hem om het opvolgen van het advies van het Financieel Economisch Platform (FEP) dat in juli 2015 een rapport heeft uitgebracht, het bemensen en installeren van de Sociaal Economische Raad (SER) met deskundige personen, waarna de SER een samenhangend crashprogramma samenstelt voor herstel van onze economie. Hierna moet een crashprogramma worden behandeld in de Raad van Ministers en De Nationale Assemblee, waarna de uitvoering van het financiële deel komt onder een coördinatieteam onder de president en uitvoering van het monetair deel onder het managementteam. Pas dan kan de benoeming van de CBvS governor volgens de VHP-voorzitter plaatsvinden.


De VHP-fractieleider concludeert verder, dat een crisis beheerst moet worden met een crisisprogramma, een crisisstrategie, een crisisteam en crisisleiderschap. 'Helaas ontbreken bij deze regering deze randvoorwaarden. Men heeft onze adviezen niet opgevolgd en ik verwacht daarom ook geen betere situatie in 2016', aldus Santokhi.

Man (23) misbruikt 8-jarig lichamelijk en gehandicapt meisje

Familie betrapt verdachte naakt in een slaapkamer met meisje


De 23-jarige E.W. is door de politie aangehouden als verdachte van seksueel misbruik van een lichamelijk- en geestelijk gehandicapt meisje van 8 jaar. De man was vanwege de jaarwisseling bij een bijeenkomst van familie, zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, maandag 4 januari 2016.

Op een gegeven moment zag de jongere zus van de moeder van het slachtofferje de verdachte naakt in een slaapkamer. Hij was volgens de tante van het meisje op haar nichtje, dat zowel lichamelijk als geestelijk gehandicapt is. De moeder van het meisje was op dat moment aan het werk. Toen zij terugkwam, vernam zij van haar jongere zus en broer, dat de W. seksuele handelingen met het meisje zou hebben gepleegd.

De politie van Flora, die deze melding kreeg, heeft de verdachte thuis bij de familie aangetroffen en werd meteen aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.

Het slachtoffertje werd verwezen naar een arts. De moeder verklaart, dat de arts roodheid bij het geslachtsdeel van haar dochtertje heeft geconstateerd. Voor verdere behandeling heeft de behandelende arts het meisje verwezen naar een gynaecoloog.

In het belang van het verdere onderzoek heeft de politie van Flora deze zaak doorverwezen naar de afdeling Jeugdzaken. De 23-jarige verdachte is in verzekering gesteld.

'In 2015 is vakbeweging behoorlijk in de bres gesprongen voor de arbeiders'

Vakbondsman Leeflang: 'Stijging werkloosheidscijfer geeft geen prettig gevoel'

'Er wordt binnen de vakbeweging vaak scheef geschaatst'


Het jaar 2015 is voor de vakbeweging een jaar geweest ‘waar er behoorlijk in de bres is gesprongen voor de arbeiders. Het geval van de Suralco is nog vers in ons geheugen'. De vakbeweging heeft volgens vakbondsleider Murwin Leeflang, vandaag, 4 januari 2016, in het Dagblad Suriname, goed werk verricht om arbeiders die in het ongewisse waren, te helpen opvangen en een zachte landing te geven. Wat niet goed is geweest, zijn volgens hem de vele ontslagen in het jaar 2015 die veel bezorgdheid met zich meebrengen. Het werkloosheidscijfer zal hiermee stijgen. Dit geeft volgens Leeflang geen prettig gevoel, omdat vele gezinnen het zullen moeten ontberen, gezien er geen geld zal zijn. 

Ook voor het gedeelte van wetgeving werd in 2015 aandacht gevraagd. Zeker voor de groep contractarbeiders is door de vakcentrale C-47 een initiatief genomen, zodat deze groep enigszins bescherming kan genieten in de wetgeving. De devaluatie in 2015 heeft zijn impact op de salarissen.

'De particulieren hebben een CAO (Collectieve Arbeidsovereenkomst) en daar wordt ieder jaar over onderhandeld. Je merkt bij de overheid dat niemand vooruit is gegaan in salaris. Als dit soort situaties zich voordoen, moet men ook kijken naar deze werkende klasse. Zij zijn de grootste groep in het land die de uitgaven doen. Qua de nutsvoorzieningen zullen wij nu pas de poppen zien dansen. Nu komen de hoge rekeningen. Vanwege de rekeningen die nu komen, zal men genoodzaakt zijn nog minder te kopen', stelt Leeflang.

Als vakbeweging zal in 2016 volgens Leeflang worden gekeken naar de zaken die door RaVakSur (Raad van Vakcentrales in Suriname) aan de regering ter bespreking zijn aangeboden. Intern binnen de totale vakbeweging in Suriname, zal er tot een vergelijk moeten worden gekomen.

'Er wordt binnen de vakbeweging vaak scheef geschaatst. Er zijn situaties waarvan vakbondsleiders elkaar aantijgen. Ik denk dat wij dit soort zaken achterwege moeten laten en naar de belangen van de werknemers moeten kijken. Er is veel ontevredenheid. Werknemers zijn zeer ontstemd over de devaluatie, de forse verhogingen van nutsvoorzieningen en prijzen in de winkels, et cetera. Er is veel demotivatie. Desondanks moeten wij kijken hoe wij de werklust erin houden. Het is goed dat wij de regering het voordeel van de twijfel geven. Indien dat kan, zullen wij de rust zo lang mogelijk proberen te behouden om de regering de gelegenheid te geven om zaken op rails te brengen. Niemand heeft er voordeel aan als er onrust ontstaat in het land', aldus Leeflang.

Sapoen vindt dat CHS rekening moet houden met bodemprocedure

'CHS moet conform de terugroepwet te handelen'

'Voor ons is Somohardjo een gepasseerd station, hij kan ons misschien ophouden, maar niet tegenhouden'


Het Pertjajah Luhur-Assembleelid Raymond Sapoen, trekker van de Hervormings- en Vernieuwingsbeweging (HVB), vindt dat het Centraal Hoofdstembureau (CHS) rekening moet houden met een lopende rechtszaak in bodemprocedure alvorens een beslissing te nemen. Van het CHS wordt verwacht dat uiterlijk vandaag, 4 januari, voorzien wordt in de vacature, zo bericht vandaag, maandag 4 januari 2016, het Dagblad Suriname.

De Pertjajah Luhur (PL), tegen wie de bodemprocedure aanhangig is gemaakt, vindt dat op basis van de wet het CHS moet handelen. Dit orgaan is op 22 december via deurwaardersexploot op de hoogte gesteld van de beslissing van de partij om Sapoen en Diepakkoemar Chitan terug te roepen.

'Het CHS heeft inmiddels ook een brief van ons gehad, waarin zij wordt gezegd om conform de terugroepwet te handelen. Binnen de wet is een aantal voorschriften, waaraan men zich moet houden, wil je met succes een beroep doen als terugroepingsgerechtigde. Wij zijn van oordeel dat op een aantal gronden de wet niet is nageleefd, zoals dat nageleefd moest worden. Tegelijkertijd is een aantal weken terug ook een bodemgeschil aanhangig gemaakt. Wij hebben gevraagd dat het CHS daarmee rekening houdt en niet vooruitlopend daarop een beslissing neemt. Dit, omdat er simpelweg geen enkele vacature open is', stelt Sapoen.

Volgens Sapoen moet de democratie volgens de wet zegevieren en niet zoals PL-voorzitter Paul Somohardjo elke dag zogenaamd propageert. 'Hij denkt dat hij gewonnen heeft en dat de democratie van hem is. Vanaf het begin van de zaak is dit iets dat voor hem persoonlijk is geweest, waarbij de hele partij met de haren erbij is gesleept.'

Volgens de parlementariër is alles zodanig gebeurd dat binnen korte tijd er meer dan 200 fictieve kernen zijn geïnstalleerd, terwijl in de glorietijden de partij niet eens 20 tot 30 kernen had. 'De HVB-mensen geven ons de informatie door van het veld. Zelfs op de partijraadsvergadering van 20 december bestond de vergadering 90% uit mensen, die nooit eerder onder de brug waren geweest', aldus Sapoen.

'Als Somohardjo steeds zegt, dat de democratie vraagt dat Sapoen en Chitan teruggeroepen moeten worden, dan moet ik u zeggen dat alle 5.500 stemmen, stemmen geweest zijn van Sapoen. Als Sapoen niet op de kandidatenlijst van de PL was, zou de partij niet eens de helft daarvan hebben gehad. Van al deze kiezers hebben Sapoen en Chitan de opdracht gehad om een constructieve bijdrage te leveren. Wij hebben dus niemand bedrogen', stelt Sapoen.

Het antwoord van de HVB’er verschilt echter van Somohardjo, die vindt dat Sapoen middels stemadvies binnen is gebracht. Immers, hij had volgens de PL-voorzitter bij zijn eerdere partij, Pendawalima, nooit zelf een zetel kunnen halen. Sapoen stelt dat het onjuist is wanneer hij door de PL-partijvoorzitter aangeduid wordt als een bedrieger, die leiding geeft aan het ‘Huis van Bedriegers’. 'Wij hebben een ander niveau en houden ons niet bezig met zulke aantijgingen. Wij weten dat het misschien populistisch zo trekt, maar we respecteren een ieder in de politiek, die op een oprechte wijze bezig is om met zijn kwalificaties', aldus Sapoen.

'Voor ons is Somohardjo een gepasseerd station. Hij kan ons misschien ophouden, maar niet tegenhouden.'

Ondertussen wacht de groep op het vonnis van het verloren Kort Geding van 30 december 2015. De uitspraak is zwart op wit nodig om een ‘memorie van grieven’ op te stellen. Sapoen zegt dat hoger beroep niet is uitgesloten.

Wanneer Sapoen wordt teruggeroepen, komt in zijn plaats Barkat Mohabali van de VHP. De volgende op de lijst van V7 in Saramacca, indien Chitan plaats moet maken, is Prim Sardjoe van de NPS. Het CHS heeft bij de eerdere terugroeping aangegeven dat er geen wettelijke gronden zijn voor de terugroeping. Op grond hiervan was er geen vacature ontstaan. Het wachten is op het nieuwe besluit maandag. Somohardjo vindt echter dat het CHS beïnvloed wordt door de NDP. Vandaar dat eerder in nadeel van de PL is beslist. Volgens de PL’er wil de paarse partij sterker worden door onrust te zaaien in andere partijen.

Traditionele Fuikdag op Curaçao weer goed bezocht


Zo'n 200 vaartuigen nemen deel aan rustig verlopen Fuikdag


Ongeveer evenveel boten als een jaar geleden hebben gisteren - op de eerste zondag van het jaar - de traditionele Fuikdag bezocht. Dat laat de Kustwacht weten. 

De opkomst wordt geschat op ongeveer 200 vaartuigen. Volgens de woordvoerder is Fuikdag 2016 rustig verlopen en heeft de Kustwacht goede medewerking gekregen van andere partners zoals de politie, de brandweer en Selikor.

Twee incidenten worden genoemd te weten twee waterscooters die in beslag zijn genomen, omdat er geen benodigde vergunning voor was en twee mensen die tegen het einde van het evenement zijn aangehouden voor belediging, bedreiging en belemmering.

Bouw nieuw ziekenhuis HNO op Curaçao valt fors duurder uit

Ministerraad verontwaardigd over forse overstijging kosten


De meerkosten van het nieuwe ziekenhuis, Hospital Nobo Otrobanda (HNO), dat pal naast het bestaande Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) wordt gebouwd, kunnen mogelijk oplopen tot 58,4 miljoen gulden. Dat blijkt uit een uitgelekt deel van een presentatie aan zowel de ministerraad als aan het College financieel toezicht (Cft), aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 4 januari 2016.

De eerste reageerde naar verluidt verontwaardigd en laat het er niet bij, terwijl het Cft bij monde van voorzitter Age Bakker zich vorige maand opvallend rustig uitliet. Hij noemde de HNO-tegenvallers ‘te overzien’. Toen was voor het publiek nog niet bekend om welke bedragen het gaat.

Minister José Jardim van Financiën had in de Staten weliswaar gesproken over overschrijdingen, maar concreet hoeveel was niet duidelijk. De presentatie vermeldt dat op een drietal posten ‘meerkosten worden verwacht ten opzichte van het vastgestelde HNO-budget van 421,8 miljoen gulden’.

Het gaat om extra kosten in verband met het verleggen van de Hamelbergweg tussen het Sehos en de HNO-locatie, om het zogeheten ‘Schuifplan’ tijdelijke voorzieningen Sehos en de vertragingsschade die aannemer Ballast Nedam claimt. Op een rijtje gezet betreft het respectievelijk 8 miljoen, 17 miljoen en 33,4 miljoen gulden.

Ten aanzien van het eerste is de gedachte bij de uitvoerders dat de meerkosten voor het verleggen van de Hamelbergweg eigenlijk voor rekening van de overheid moet komen, aangezien het hier openbare infrastructurele werken betreft. Er is een gedetailleerde raming van 10,3 miljoen, waarvan 2,3 miljoen al was opgenomen in het HNO-budget.

Dan het ‘Schuifplan’. Dit betreft een onderbouwde raming van 17 miljoen. Er wordt nog gekeken naar ‘mogelijke versoberingen’ als het gaat om de tijdelijke voorzieningen van Sehos. Dit kan echter nog slechts ‘enkel tonnen opleveren’. Daarnaast is er een verwachte restwaarde van 1,5 miljoen.

De (interim)claim van bouwer Ballast Nedam is echter de grootste meeskostenpost. Het is een door de aannemingsmaatschappij ingediende claim van 18,35 miljoen dollar aan vertragingsschade. De claim wordt nog technisch en juridisch beoordeeld door Usona, die de regie heeft over de constructie van HNO. Daardoor kan deze mogelijk lager uitvallen. De uiteindelijke hoogte valt niet te voorspellen.

De regering, Usona noch adviesbureau Berenschot waren beschikbaar voor een toelichting.

Selikor-medewerkers gecomplimenteerd voor verwijderen afval Brionplein, Otrobanda (Curaçao), op nieuwjaarsdag

'Het is bewonderenswaardig'


Als anderen zijn uitgefeest is het op 1 januari 2016 een groep toegewijde werknemers van Selikor die ervoor zorgt dat het Brionplein in Otrobanda er weer schoon uitziet. Nog vóórdat de eerste toeristen het cruiseschip Amsterdam verlaten om het eiland te verkennen, zo bericht vanochtend, 4 januari, het Antilliaans Dagblad.

Terecht, aldus het dagblad, geeft bewoner Elbert Presentacion het personeel van vuilnisophaalbedrijf Selikor hiervoor een pluim, nadat hij hun werk met foto’s heeft vastgelegd.

'Wow, het is bewonderenswaardig en te waarderen hoe professioneel en georganiseerd zij hun werk doen en daarmee het beste van Curaçao laten zien.'

Premier Whiteman van Curaçao spreekt in nieuwjaarstoespraak over verkiezingen en carnaval

'Voorkomen moet worden, dat we een land worden met enorme schulden die de weg openen voor mafioso's met illegaal verdiend geld'


Tijdens de nieuwjaarstoespraak van premier Bernhard Whiteman (PS) stonden zaken als arbeidsomstandigheden, de komende verkiezingen en de menselijke banden centraal. Na het noemen van de start van het carnavalsseizoen, waarbij hij de nadruk legde op het voorkomen van een carnaval met hoge kosten voor de deelnemers en met accent op creativiteit en originaliteit, gaf hij aan dat in het nieuwe jaar de nadruk moet liggen op de consolidatie van de vooruitgang van het eiland met oog op de komende verkiezingen, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 4 januari 2016.

'Er zullen veel openbare discussies zijn in de aanloop naar de verkiezingen en ik hoop dat de discussies gezond en respectvol worden gehouden en op constructieve wijze plaatsvinden. De discussies moeten te maken hebben met de echte politiek als de kunst van het regeren van een volk en zonder campagnes van laag niveau', aldus de premier.

De minister-president stipte ook het goedkeuren van de begroting 2016 aan dat nog net in december plaatsvond. 'Deze overheid regeert voor de continuïteit en toekomst van de gemeenschap met nadruk op kinderen en om te voorkomen dat we een land worden met enorme schulden die de weg openen voor mafioso's met illegaal verdiend geld die de processen in de gemeenschap willen beïnvloeden. Met een gebalanceerde begroting, al drie achtereenvolgende jaren, hebben we de fundering gelegd voor een beter eiland zonder overvallen, zonder familiegeweld. Waar men elkaar helpt en bijstaat.'

Volgens Whiteman moet men nooit het zicht verliezen op het feit dat politieke en economische acties efficiënt kunnen zijn als ze op basis van eerlijkheid worden toegepast en waarbij aandacht is voor het creëren van mogelijkheden dat mensen hun brood kunnen verdienen. Hij wees daarbij op naar zijn mening oneerlijke arbeidsomstandigheden waarbij werknemers te veel werken en te weinig worden gecompenseerd.

'Laten we onszelf volstromen met positivisme waarbij de familie op de eerste plaats staat, samen met de omgeving. Middels dit concept kunnen we Curaçao humaner maken waar kinderen en ouderen op de eerste plek komen. Besteed aandacht aan elkaar. De alliantie van familie en wijken is ook een strategie om de kolonisatie van het geld, onzekerheid en andere negatieve uitdagingen te voorkomen. Ik wens dat 2016 het jaar wordt van de kinderen, het jaar van de vrouwen en het jaar van de wijken', aldus Whiteman.

Dakloos in Breda als gevolg van een overval tijdens vakantie in Suriname

'Nederlandse ambassade hielp me niet en in de maanden dat ik daar rondzwierf, verloor ik in Nederland mijn huis'


De Brabantse krant BN/De Stem bericht vandaag, maandag 4 januari 2016, over de straatraad in Breda die mensen rondleidt door het leven van dak- en thuislozen in de stad. Een van de dak- en thuislozen is Peter. 'Dit was bijna drie jaar lang mijn huis', vertelt hij,  wijzend op garagebox nummer vijf in de Loopschansstraat. 

Peters bestaan als dakloze is een gevolg van een beroving tijdens een vakantie in Suriname. 'Ik was alles kwijt, inclusief paspoort. De Nederlandse ambassade hielp me niet en in de maanden dat ik daar rondzwierf, verloor ik hier in Nederland mijn huis.'

Lees hier het volledige artikel op de website van BN/De Stem.

(Bron foto: hetlevenopstraat.wordpress.com)

'Januari en februari worden zeer moeilijke maanden voor Surinaamse burger'

Voorzitter Vereniging Surinaamse Winkeliers en Consumentenkring roepen achterban op om verder te bezuinigen

 
December ligt alweer achter ons en januari voert iedereen terug naar de alledaagse realiteit waarin de Surinaamse economie zich bevindt. De uiterst vroeg betaalde salarissen in december zijn bijna besteed waardoor januari een heel lange maand geworden. Januari en februari dan ook worden zeer moeilijke maanden, zeggen Raymond Hasnoe, voorzitter van de Vereniging Surinaamse Winkeliers, en Albert Alleyne, voorzitter van de Consumentenkring, vandaag, maandag 4 januari 2016, in de Ware Tijd.

Beiden roepen hun doelgroepen op om verder te bezuinigingen, vooral op het verbruik van stroom en water. Die twee kosten drukken enorm op de huishouding sinds de tarieven zijn verhoogd.

Volgens Hasnoe is de verwachte opleving van de omzet van winkeliers in december uitgebleven. Hun omzetten daalden door de overheidsmaatregelen. De winkeliers hadden verwacht dat met de feestdagen de omzet zou aantrekken, 'maar, die verwachting is een anti climax geworden'. Bij veel winkeliers is niet alleen vuurwerk blijven liggen, maar ook kip en levensmiddelen die doorgaans dagelijks nodig zijn in de huishouding.

Alleyne heeft het gevoel dat de consument matig is geweest in het uitgeven van geld. Hij heeft bijvoorbeeld gemerkt, dat huishoudens die traditioneel pagara's afschoten, dat dit jaar achterwege hebben gelaten.

Wat hem ook opviel, waren de lange rijen eind december bij de kassa's van de Surinaamsche Waterleidingmaatschappij en de Energiebedrijven Suriname. Volgens Alleyne beseft de consument dat er bezuinigd moet worden. Zijn organisatie zal de consument blijven voorlichten over budgettering en bezuinigingsmaatregelen. In het consumentenmagazine zal hierop verder ingegaan worden.

Minister Van Dijk-Silos: 'Gevaarlijke gedetineerden moeten apart worden opgesloten'

Bewindsvrouwe ziet graag een Surinaamse 'Alcatraz' op afgelegen locatie


'Faciliteiten om zware, buitenlandse, criminelen adequaat en veilig te huisvesten ontbreken'


Een speciale gevangenis voor zware criminelen blijft een wens van de minister van Justitie en Politie, Jennifer van Dijk-Silos, maar is geen prioriteit. Zoals bij haar aantreden aangekondigd, vindt ze het erg belangrijk, dat gevaarlijke gedetineerden apart worden opgesloten. De ‘Surinaamse Alcatraz’ zoals zij het zelf noemt, zou op een afgelegen plek moeten worden gebouwd en zeer zwaar bewaakt moeten worden door een speciale veiligheidseenheid, zo bericht de Ware Tijd vandaag, maandag 4 januari 2016.

In eerste instantie hoeft het gebouw volgens haar ook niet al te groot te zijn. Voorlopig zal Santo Boma zodanig worden gereorganiseerd, dat criminelen zo veel als mogelijk naar het soort delict dat zij hebben gepleegd, ingedeeld worden. Toch blijft een aparte gevangenis voor uitzonderlijke gevallen uiteindelijk wel noodzakelijk.

De bewindsvrouwe stoort zich eraan, dat zware criminelen samen worden opgesloten met gedetineerden die zich schuldig hebben gemaakt aan hele kleine delicten. Zij brengt dit systeem in relatie met het hoge recidivecijfer in Suriname.

De minister vindt een dergelijke gevangenis vooral belangrijk voor zware buitenlandse criminelen, die een gevaar kunnen zijn voor de staatsveiligheid.

'Toen Roger Khan in Suriname was, was hij gewoon in Santo Boma', zegt van Dijk-Silos, doelend op de Guyanese drugsbaron. Ook vindt de bewindsvrouwe een Surinaamse versie van Alcatraz nodig, omdat zij erbij stilstaat dat 'grote bazen' verantwoordelijk zijn voor delicten zoals mensenhandel. 'Wat als wij de daders een keertje pakken?', vraagt ze zich af.

Zij vreest dat de faciliteiten om deze criminelen adequaat en veilig te huisvesten ontbreken. Zij prijst zich gelukkig, dat het ontbreken van dergelijke faciliteiten tot nog toe niet heeft geleid tot een calamiteit.

Officier Nationaal Leger gepakt met zo'n kilo cocaïne in bagage op J.A. Pengelluchthaven

BID-Team vindt tien pakken cocaïne


André B., officier in het Nationaal Leger van Suriname, is afgelopen weekeinde door het team Bestrijding Internationale Drugshandel (BID-Team) van het Korps Politie Suriname op de internationale Johan Adolf Pengelluchthaven aangehouden al verdachte van de smokkel van drugs. Dat bericht de afdeling Public Relations van de politie vandaag, maandag 4 januari 2015.

In de bagage van de militair werden tien pakken cocaïne met een gewicht van iets meer dan 1 kilo aangetroffen en in beslag genomen.

De drugs is overgedragen aan de afdeling Narcoticabrigade van de politie en B. aan de Militaire Politie, die de zaak verder onderzoekt.

Officiële inzaaiperiode 1 november tot en met 31 december in Nickerie afgesloten met zo'n 19.000 hectare

LVV verwacht dat deze maand ingezaaid areaal toeneemt tot ongeveer 25.000 hectare


De officiële padie inzaaiperiode van 1 november tot en met 31 december is in Nickerie afgesloten met ongeveer 19.000 hectare ingezaaid areaal. Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) Regio West verwacht dat dit aantal, door de uitloopperiode tot medio januari, zal stijgen tot ongeveer 25.000 hectare, zo bericht de Ware Tijd vandaag, maandag 4 januari 2016. 

'Het kan zijn dat de boeren in Wageningen en de omliggende landbouwgebieden tot de derde week van januari blijven inzaaien waardoor het aantal hectaren verder zal stijgen naar tussen de 27.000 en 28.000 hectare', zegt LVV-coördinator Guido van der Kooye. Hij zegt blij te zijn, dat de overheid er alles aan heeft gedaan zodat de boeren een optimale inzaai hebben kunnen realiseren in het tussenseizoen. Jammer vindt hij het wel, dat de grote rijstboeren aan de rechteroever van de Nickerierivier niet kunnen inzaaien.

'Dat komt doordat het zout de rivier is binnengedrongen, waardoor het trekken van zoet water onmogelijk is geworden voor de rijstbedrijven langs de Nickerierivier.'

Van der Kooye weet dat enkele grote rijstboeren nog bezig zijn met de natte grondbewerking. De inzaai kwam langzaam op gang, omdat de overheid pas tegen medio november geld beschikbaar heeft gesteld aan het Overliggend Waterschap Multipurpose Corantijn Project. Daarnaast hadden de rijstboeren te kampen met een tekort aan geld, omdat dit al maanden vastzit bij opkopers/verwerkers.

Na gesprek met president Bouterse is bond binnen EBS toch akkoord met Parmessar als nieuwe directeur

Niet duidelijk is waarom vakbond zich plotseling over de streep heeft laten trekken


De weerstand die er was binnen de NV Energiebedrijven Suriname, EBS, - en dan met name onder vakbondsleden - om NDP-Assembleelid Rabin Parmessar te benoemen tot algemeen directeur van het bedrijf is plotseling verdwenen. President Desi Bouterse heeft afgelopen weekeinde gesproken met de vakbond bij EBS, onder leiding van Steve Geerlings, aldus Starnieuws vandaag, maandag 4 januari 2016.

Starnieuws bericht te hebben vernomen, dat alle partijen betrokken waren bij dit overleg, ook hoofdrolspeler Parmessar en minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen. De bond had er moeite mee dat Parmessar benoemd is zonder de werknemers te kennen.

De bond had verder constant gezegd, dat een nieuw te benoemen directeur van binnen het bedrijf afkomstig moest zijn. Maar, na het overleg is toch de conclusie getrokken dat Parmessar de juiste persoon is om de job te klaren. Ook zal de bond intensief betrokken worden bij de reorganisatie van de EBS. Maar, wat nu feitelijk de bond over de streep heeft getrokken blijft vooralsnog onduidelijk.

De vakbond heeft vandaag een ledenvergadering. Daarin zullen de resultaten van de gesprekken die gevoerd zijn en garanties die gegeven zijn, verder worden besproken. Parmessar zal afstand doen van het lidmaatschap van De Nationale Assemblee en zijn stoel zal worden ingenomen door Roche Hopkinson, agent bij het Korps Politie Suriname, die bij de verkiezingen op 25 mei als nummer dertien door de NDP was gekandideerd:


(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

NH-minister Dodson wil beslaglegging op boten en schelpzand

Dodson betreurt traag optreden politie


Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) heeft via zijn collega van Justitie en Politie, Jennifer van Dijk-Silos, het Openbaar Ministerie (OM) gevraagd om een grondig onderzoek in te stellen naar het afgraven van schelpzand afgelopen zaterdag te Braamspunt waarbij twee schepen waren betrokken. Ook is het OM gevraagd om beslag te laten leggen op het zand en de boten.

Minister Dodson zegt vandaag, maandag 4 januari 2016, op Starnieuws dat de ondernemer een behoorlijke boete opgelegd zal krijgen. Hij riskeert ook de intrekking van eventueel andere concessies.

Sinds 1 januari van dit jaar geldt een verbod op het afgraven van schelp en schelpzand in het gehele kustgebied. Alle concessiehouders zijn hiervan mondeling en schriftelijk door NH op de hoogte gesteld.

'Ik heb zaterdag de boot met zand die langs voer op de Surinamerivier zelf gezien', zegt de minister. Hij vindt het jammer, dat de politie niet gelijk heeft opgetreden. De politie is gisteren pas begonnen met het onderzoek. Dodson verwacht in de loop van vandaag verdere informatie te krijgen. Er vindt nu wel patrouille plaats op de rivier.

Hans Jannasch benoemd tot waarnemend hoofd van de CIVD

Jannasch in 2004 tot 8 jaar cel veroordeeld voor opzetten xtc-laboratorium....


Hans Jannasch, die de afgelopen jaren belast was met de beveiliging van president Desi Bouterse, is benoemd tot waarnemend hoofd van de Centrale Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (CIVD). Dat meldt Starnieuws vanochtend, maandag 4 januari 2016.

President Desi Bouterse had vorige week tijdens een persbijeenkomst al gezegd, dat er drie kandidaten waren voor deze functie. Hij zei ook, dat het antecedentenonderzoek doorslaggevend zou zijn bij het besluit wie op CIVD zou komen.

Maar, ondanks dat antecentenonderzoek en het feit dat Jannasch in 2004 werd veroordeeld, zo bericht Starnieuws, tot 8 jaar gevangenisstraf wegens het mede opzetten van een xtc-laboratorium aan de Henkielaan, wordt Jannasch aangesteld. Het xtc-laboratorium waarbij Jannasch was betrokken, was het grootste in het Caribisch gebied en produceerde de partydrug voor de Verenigde Staten. Het lag in een luxe woonwijk van Paramaribo en was opgezet onder leiding van de Nederlander André ten Kleij. Hij werd door de Surinaamse rechter veroordeeld tot tien jaar cel, zo bericht de NOS vandaag. Jannasch kreeg echter gratie in 2010 en kwam vervroegd vrij.

George Biervliet, die hoofd was van CIVD, is inmiddels bedankt.

De Nederlandse krant NRC bericht, dat de Verenigde Staten de benoeming van Jannasch waarschijnlijk zeer negatief gaan opvatten, maar het past volgens NRC-redacteur Hans Buddingh wel in het beeld dat de VS met betrekking tot drugs van Suriname hebben. Met name sinds het presidentschap van Bouterse vanaf 2010:
'In het jaarlijkse International Narcotics Control Strategy Report (INCSR) van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken over narcoticabestrijding in de wereld, is Washington ongekend kritisch over Suriname.'
Volgens het rapport, dat verscheen in 2015, is er sprake van corruptie op het gebied van drugs 'op alle regeringsniveaus' en is er bewijs voor 'drugsgerelateerde corruptie van regeringsfunctionarissen'. In het rapport van 2013 werd gesteld dat de effectiviteit van de drugsbestrijding wordt gehinderd door 'reorganisaties' bij politie en justitie – wat neerkomt op ontmanteling van het opsporingsapparaat.

In maart 2015 werd bekend dat Dino Bouterse, de zoon van president Desi Bouterse, ruim 16 jaar de cel in moet. Dat besloot de rechtbank in New York. Bouterse kreeg 195 maanden celstraf voor het steunen van de terreurorganisatie Hezbollah en het smokkelen van cocaïne en wapens.

President en vader Desi Bouterse benoemde zijn zoon in 2010 nog tot hoofd van de Counter Terrorism Unit (CTU) in Suriname. Nu zijn zowel vader als zoon veroordeeld voor drugshandel. Vader Bouterse werd in 2000 bij verstek in Nederland veroordeeld tot elf jaar cel voor het smokkelen van 474 kilo cocaïne dat in 1997 in de haven van Stellendam werd onderschept. Sindsdien gold een internationaal arrestatiebevel, maar in Suriname geniet hij na zijn verkiezing tot staatshoofd van immuniteit.

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws/NRC/NOS)