dinsdag 5 januari 2016

Voorzitter bond bij EBS behoorlijk geschrokken van wat hij hoort over stafleden staatsbedrijf

Teleurstelling in stafleden drijft bond alsnog in de armen van nieuwe directeur Parmessar

 
De personeelsbond van de NV Energiebedrijven Suriname is teleurgesteld in de stafleden van het bedrijf. Dat is de reden dat het personeel na lang tegenstribbelen toch akkoord is gegaan met de voordracht van Rabin Parmessar als directeur. Dit zei bondsvoorzitter Steve Geerlings gisteren tegen de pers na een algemene ledenvergadering, aldus de Ware Tijd Online vanavond, dinsdag 5 januari 2016.

Hij is zaterdag door de president en minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen ingelicht over misstanden binnen het bedrijf. 'Ik heb bepaalde dingen gehoord, waarvan de bond niet op de hoogte was. Vandaar dat we voor een neutraal persoon, Parmessar, zijn gegaan. We zijn als vakbond behoorlijk geschrokken, omdat wat we hebben gehoord, we niet hadden verwacht van stafleden, de goede niet te na gesproken.'

Geerlings wilde niet in detail aangeven om welke misstanden het gaat. Wel zei hij, dat het niet om strafbare feiten gaat, maar meer om stafleden die zich laten ondermijnen door hun ondergeschikten of toppers binnen het bedrijf die niet door één deur kunnen.

De bondsvoorzitter zei, dat Parmessar ondersteund zal worden door manager Ruben Julen, die is voorgedragen door de bond. Samuel Mehardjan zal een directiepost invullen op hetzelfde niveau als technisch directeur Marcel Eyndhoven.

'Op de post waar Parmessar nu komt wilden we graag Eyndhoven, maar er hebben zich bepaalde zaken afgespeeld en dus hebben we toch voor iemand anders gekozen. De posten die zijn opengevallen, zullen samen met de bond ingevuld worden. Parmessar heeft nationale en internationale ervaringen. Aan de kwaliteiten heb ik nooit getwijfeld.'

19-Jarige automobilist aangehouden die na aanrijding vier zwaargewonden aan hun lot overliet

Bestuurder van auto bleek onder invloed van alcoholhoudende drank te zijn


De 19-jarige Lorenso. B. is aangehouden door de politie van Houttuin, omdat hij op oudjaarsdag met zijn auto tegen de rand van een brug in de Martin LutherKingweg reed en vervolgens vier inzittenden zwaargewond in de auto achterliet. Dat meldt de afdeling Public Relations van het Korps Politie vandaag, dinsdag 5 januari 2016.

B. sloeg na de aanrijding in dronken toestand op de vlucht. De vier gewonde inzittenden werden met ambulances vervoerd naar het Academisch Ziekenhuis Paramaribo.

B. kon worden opgespoord en aangehouden. Na afstemming met het Openbaar Ministerie werd de jongen in verzekering gesteld.

SP-discussiebijeenkomst 17 januari in Den Haag met 2e Kamerlid Harry van Bommel over zijn boek 'Surinamers in de polder'

Van Bommel aanwezig op bijeenkomst bij Stichting Eekta, ook om zijn boek te signeren


Het boek ‘Surinamers in de polder’ van SP Tweede Kamerlid Harry van Bommel verscheen op 8 december vorig jaar. Van Bommel laat hierin vijftien bekende Surinaamse Nederlanders hun verhaal vertellen over hun komst naar Nederland, hun persoonlijke ervaringen en hun visie op Nederland. 

De SP in Den Haag organiseert zondagmiddag 17 januari een discussiebijeenkomst, waarin dit boek en Van Bommel centraal staan, bij Stichting Eekta aan de Boylestraat 20 in Den Haag en begint om half twee.

De prikkelende verhalen in zijn boek geven niet alleen een beeld van de recente geschiedenis van Nederland en Suriname, maar leveren ook stof voor discussie. Zo legt Jetty Mathurin uit waarom ze bang geworden is voor de Nederlandse politie na de dood van Mitch Henriquez en stelt Humberto Tan dat we Syrische vluchtelingen moeten helpen uit solidariteit en niet 'omdat het van Europa moet'.

Tijdens de bijeenkomst op zondag 17 januari wordt het boek tegen een lagere evenementsprijs van tien euro aangeboden en op verzoek gesigneerd door Harry van Bommel.

Project 'Renovatie Pier Klein Curaçao’ is afgerond

CPA-directeur De Castro: 'Oude pier is met aanpassingen opnieuw geconstrueerd'
 
 Blue Skies Helicopters heeft de nieuwe faciliteiten op beeld vastgelegd.

Het project ‘Renovatie Pier Klein Curaçao’, dat in september vorig jaar van start ging, is afgerond, zo bevestigt de directeur van de havenautoriteit Curaçao Ports Authority (CPA), Humberto de Castro, vanmiddag, dinsdag 5 januari 2016, in de Amigoe. 'Hiermee is de oude vervallen pier met aanpassingen opnieuw geconstrueerd', aldus De Castro.
 
CPA had het voornemen om de pier op Klein Curaçao in samenwerking met het ministerie van Economische Ontwikkeling op te knappen al in december 2014 aangekondigd. De Castro laat weten dat na ontvangst van de bouwvergunning van het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP), de werkzaamheden zijn gestart. De Castro zegt verder,dat het havenbedrijf er vervolgens achterkwam dat er ook nog een vergunning nodig is van de Maritieme Autoriteit Curaçao (MAC), waarvoor de aanvraag nu loopt.

'De werkzaamheden zijn gestart, omdat wij al over de vereiste bouwvergunning beschikten. Aangezien het reconstructiewerkzaamheden betrof aan een bestaande pier, was het ons niet meteen duidelijk dat er ook een MAC-vergunning vereist is. Toen wij daar achterkwamen, is er meteen contact gelegd met MAC en dit verloopt goed', aldus de CPA-directeur.

Hij meldt ook dat aan de start van het project een voorwerk-traject voorafging, waarbij afstemming is gezocht met de verschillende stakeholders zoals Carmabi inzake de impact op de onderwaternatuur, alsook met de vissersgemeenschap. 'Ook is de havenmeester benaderd voor advies, die heeft aangegeven dat er geen belemmeringen zijn met betrekking tot nautische veiligheidsissues', aldus de CPA-directeur.

Het havenbedrijf heeft eerder het belang van een vernieuwde pier benadrukt, door aan te stippen dat Klein Curaçao als een favoriete bestemming geldt. Dat het een geliefde bestemming is wordt ook door Blue Skies Helicopters beaamd. Het bedrijf meldt na voltooiing van de werkzaamheden al tweemaal op Klein Curaçao te zijn geland, waar de nieuwe faciliteiten nu op beeld zijn vastgelegd.

Omdat het voorheen moeilijk was om aan land te komen door de beschadigde pier, wilde CPA met dit project Klein Curaçao nog aantrekkelijker maken voor de lokale bevolking, toeristen en de vissersgemeenschap. De nieuwe pier moet het voor boten makkelijker maken om mensen en goederen aan land te brengen. Ook werd eerder aangekondigd dat een plaatsing van vier boeien wordt beoogd, waaraan boten kunnen aanmeren. Omdat voorheen de bezoekers veelal op kleinere bootjes moesten overstappen om aan wal te komen, werd door het opruwen van zand ook op de schadelijke effecten voor het koraal gewezen. Boeien moeten dit tegengaan. Het plaatsen van de boeien zal in overleg met uitvoeringsorganisatie Agrarisch Visserijbeheer (AVB) van het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) plaatsvinden.

'Roamingkosten tussen eilanden Koninkrijk Caribisch gebied moeten omlaag'

Parlatino wil dat geheel Latijns-Amerika één roaminggebied moet worden


De roamingkosten tussen de landen van het Caribisch deel van het Koninkrijk moeten omlaag. Dat zijn de parlementaire delegaties van Aruba, Curaçao en St. Maarten gisteren overeengekomen tijdens het tripartiet overleg van de betrokken parlementen, dat op St. Maarten werd gehouden, zo bericht vandaag, dinsdag 5 januari 2016, de Amigoe.

Volgens Statenvoorzitter Marcolino ‘Mike’ Franco (PAIS) vloeit dat voort uit een besluit van het Parlatino, het Latijns-Amerikaanse parlement. Dat besliste onlangs, dat de parlementen uit de regio zich moeten inzetten voor lagere roamingkosten voor klanten van Latijns-Amerikaanse telecombedrijven. Dit besluit staat vermeld in het akkoord van Cartagena, dat als uitgangspunt heeft dat uiteindelijk geheel Latijns-Amerika één roaminggebied moet worden. De parlementen van Aruba, Curaçao en St. Maarten hebben met het besluit van gisteren hier nu een vervolg aan gegeven, aldus de Statenvoorzitter.

Het besluit gaat ervan uit, dat de parlementen van de drie landen in het Caribisch deel van het Koninkrijk hun overheden gaan benaderen.

'De overheden zitten allemaal in de algemene vergadering van aandeelhouders van de betrokken nationale telecombedrijven. We gaan hun verzoeken om met oplossingen te komen waardoor de tarieven voor klanten die moeten roamen omlaag kunnen. Ik kan nu bijvoorbeeld vanuit St. Maarten redelijk goedkoop bellen met iemand op Curaçao. Maar, dat komt omdat wij allebei in Chippieland zitten. Maar naar Aruba bellen voor dezelfde tarieven gaat dus niet. Wij willen dus dat onze regeringen zich daar voor gaan inzetten.' 

Maar, wat zijn 'roamingkosten'? Dit is hierover te lezen op de website consuwijzer.nl: 
Maakt u in het buitenland gebruik van uw mobiele telefoon? Dan betaalt u niet alleen voor de kosten van uw Nederlandse aanbieder. U betaalt ook de kosten die de buitenlandse aanbieder rekent voor het gebruik van zijn netwerk. Deze kosten heten roamingkosten. Maakt u in het buitenland gebruik van uw mobiele telefoon? Dan maakt u gebruik van de internationale roamingdienst van de buitenlandse aanbieder.
Na gebruik stuurt de buitenlandse aanbieder de kosten voor deze dienst door naar uw eigen aanbieder. Uw eigen aanbieder rekent vervolgens deze kosten door aan u. Bijvoorbeeld via uw volgende factuur of via uw prepaid-card.

Politieke parij PAIS op Curaçao werkt aan wetgeving dierenwelzijn en roept burgers op commentaar te leveren

Uitgangspunt voor wet is de intrinsieke waarde en de erkenning van de eigenwaarde van het dier

Wet legt ook regels vast voor uitoefening beroep van dierenarts


Politieke partij PAIS werkt aan een landsverordening met regels omtrent de zorg voor dieren en de uitoefening van het beroep van dierenarts. Initiatiefneemster juriste Natalie Samson-Coffie, PAIS, (zie foto - Bron: LinkedIn.com) roept burgers op om input te leveren op het wetsontwerp. Ze verwacht voldoende steun in het parlement te krijgen voor de wet, zo bericht de Amigoe vandaag, dinsdag 5 januari 2016.

In 2012 nam een aantal vrijwilligers onder leiding van de Stichting Dierenhulp Nederland het initiatief om een algemene dierenlandsverordening voor Curaçao op te stellen. In eerste instantie was het de gedachte om een registratiebank van dierenartsen op te zetten, maar men wilde ook een einde maken aan het veel voorkomende fenomeen waarbij honden 24 uur lang aan de ketting liggen. 'In deze wet hebben we ook een artikel opgenomen dat dit verbiedt', aldus Samson-Coffie.

Volgens de politica is het uitgangspunt voor de wettelijke regeling de intrinsieke waarde en de erkenning van de eigenwaarde van het dier, ‘zijnde wezens met gevoel die zorg behoeven’. Volgens haar is dit het grootste verschil ten opzichte van de Hondenverordening uit 1952 waarbij dieren worden gezien als een gebruiksvoorwerp of een last.

Naast concrete bepalingen over hoe men huisdieren dient te houden, zoals de omvang van een hondenhok en de lengte van een ketting, stelt het wetsvoorstel ook regels omtrent het uitvoeren van het beroep van dierenarts. 'Er is behoefte om dit te regelen, dierenartsen vragen hier al jaren om. Iedereen kan zich nu zomaar vestigen als dierenarts en er zijn gevallen bekend waarbij sterilisaties werden uitgevoerd en men zich afvroeg die persoon wel bevoegd was.'

Samson-Coffie roept burgers op om de komende drie weken inhoudelijk commentaar te leveren op het wetsvoorstel. 'Iedereen kan het ontwerp bij ons opvragen en er op reageren. Ik ben blij met de tientallen reacties die we al hebben ontvangen, vooral van vrijwilligers die zich met dierenwelzijn bezighouden.'

Aanstaande donderdag bespreekt ze het wetsvoorstel op de radio en ze wil ook weer de wijken in om mensen te informeren, hoewel de informatiebijeenkomsten naar eigen zeggen veelal weinig bezocht worden. 'Dit onderwerp leeft toch weinig bij de gemiddelde burger.'
De PAIS-politica is voornemens het wetsvoorstel eind deze maand of in februari in de Staten in te brengen en ze verwacht voldoende politieke steun. 'Rodney Nicasia van de MFK had zich al over dit onderwerp gebogen, maar de partij had destijds geen wetgevingsjuristen. Ook onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang zei zich te kunnen vinden in het ontwerp. En natuurlijk staat mijn partij achter het voorstel, anders hadden ze mij niet de opdracht gegeven hiermee aan de slag te gaan.' Ze zegt nog wel een sessie te gaan organiseren met de coalitiepartijen om te bepalen of ook daar voldoende steun is.

De voorzitter van de Dierenbescherming, Gregory Berry, is positief over het voorstel van PAIS, dat hij ziet als een modernisering van de bestaande wetgeving. De suggestie van de Dierenbescherming om een hondenvergunning in te voeren, waarbij eigenaren een kleine betaling doen voor het houden van honden, is er niet ingekomen. 'Daar is op Curaçao geen draagvlak voor, ook omdat er al zoveel andere belastingen zijn', aldus Berry.

In overleg met het Platform Dierenwelzijn Curaçao hebben het Openbaar Ministerie en de politie enige tijd geleden al aangegeven meer te gaan optreden tegen dierenmishandeling. Dierenwelzijn is al in een achttal landsverordeningen geregeld en ook in het Wetboek van Strafrecht worden dieren beschermd, maar in de praktijk wordt er weinig gehandhaafd, omdat de prioriteit van de justitiële keten bij de aanpak van de criminaliteit ligt. De Dierenbescherming heeft een fulltime klachteninspecteur in dienst, maar deze kan niet tot vervolging of beboeting overgaan.

Volgens Samson-Coffie blijft handhaving de rol van het OM. 'Deze wet blijft wijzen op de noodzaak en het belang van dieren en maakt dit een prioriteit.' Ze stelt dat men realistisch moet blijven gezien de beperkte middelen en mankracht. 'We kunnen geen ijzer met handen breken. We moeten creatief met de beschikbare middelen omgaan. Op alle gebieden komen we middelen tekort, of het nu gaat om dierenwelzijn, onderwijs, hulpverlening, enzovoorts.'

'Groot land, groot artiest'; Alphons Levens

Groot land, groot artiest


Respect moesten wij hebben voor dat land,
in onze kinderjaren;
daar kwamen de grote auto’s vandaan:
de Ford, Chevrolet, Dodge en Mustang.

En de artiesten, zij waren ook groot, allemaal;
er is nu weer zo een heengegaan;
maar dan meteen weer achter de tijding aan: 
zij was langdurig aan drugs verslaafd.

Alphons Levens,
3 januari 2016.

DOE-Assembleelid Breeveld drukt zich politiek correct uit in reactie op benoeming Jannasch bij CIVD

'Ik prefereer mensen die geen strafblad hebben om welke post dan ook in te vullen'


Het DOE-parlementslid Carl Breeveld zegt vandaag, 5 januari 2016, in het Dagblad Suriname dat hij, in zijn algemeenheid, mensen prefereert die geen strafblad hebben om een post zoals die van de directeur van de Centrale Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (CIVD) of welke andere post ook, in te vullen. 

Hans Jannasch is momenteel de waarnemend directeur bij CIVD. Dit nadat voormalig directeur George Biervliet bedankt werd. Het is algemeen bekend dat Jannasch in 2004 tot 8 jaar gevangenisstraf veroordeeld is voor zijn aandeel in het opzetten van een XTC-laboratorium in Paramaribo.

Breeveld zegt niet anders dan ‘algemeen’ te kunnen reageren op een mogelijke benoeming van Jannasch, indien hij inderdaad veroordeeld is, tot directeur op de bewuste post, omdat hij eerst moet onderzoeken wat de feiten hieromtrent precies zijn. 'Maar mijn standpunt is geen geheim.'

Het is niet ongebruikelijk, dat een waarnemer op een hoge post uiteindelijk ook permanent de functie gaat invullen. Dit is de reden waarom de samenleving nu speculeert omtrent een mogelijk permanente functie voor Jannasch. Dit zou echter in groot contrast zijn met de woorden van de president over de bepalende factor van een antecedentenonderzoek. Een strafblad wordt namelijk over het algemeen geacht niet in het voordeel van een kandidaat-directeur voor de CIVD te werken, aldus het dagblad.

Aankomend SER-lid Maarten Schalkwijk vindt de SER geen 'super-regering'

'SER-leden praten niet namens de regering, de SER is een adviesorgaan van deskundigen'


Gelet op onlangs gedane uitspraken van president Desi Bouterse, is het te verwachten dat de Sociaal Economische Raad (SER) eind van deze maand al een feit zal zijn. De SER kan volgens socioloog Maarten Schalkwijk misschien niet op korte termijn, maar op middellange en lange termijn zeker een positief effect hebben. Men moet echter niet verwachten, dat het de oplossing van alle problemen wordt, want de SER is volgens hem geen ‘super-regering’, zo bericht het Dagblad Suriname dinsdag 5 januari 2016.

Schalkwijk is naast Sigmund Proeve en Marriette Tjon A Ten voorgedragen om zitting te nemen in de SER namens de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB). Voor 14 december 2015 moesten door de VSB de voordrachten gedaan zijn van kandidaten om zitting te nemen in de SER. Schalkwijk bevestigt, dat hij heeft aangegeven bereid te zijn een bijdrage te willen leveren. Hij benadrukt echter dat zij die zitting hebben in de SER, er vanuit hun deskundigheid zitten en niet per se als klankbord van de organisatie die hen voorgedragen heeft. Ook praten zij niet namens de regering. Dit is duidelijk gesteld in de Wet SER.

De SER moet men zien als een adviesorgaan van deskundigen, dat adviezen geeft van sociaal-economische aard. Het zal moeten gaan om diepgaande adviezen en geen ad-hoc zaken. Schalkwijk stelt ook dat het wel de bedoeling is dat naar adviezen van dit adviesorgaan wordt geluisterd, anders heeft het ook weer geen zin. Als de regering de adviezen toch naast zich neerlegt, zullen de leden eruit stappen, ervan uitgaande dat zij hun tijd beter kunnen besteden.

‘Ten eerste moeten, om tot een goed advies te komen, alle neuzen binnen de SER in dezelfde richting wijzen’, aldus Schalkwijk. ‘Vervolgens moet er een agenda worden opgemaakt van alle zaken waar men zich in moet gaan verdiepen. Verschillende sectoren zullen specifiek en structureel bekeken moeten worden. Men zal de actoren in die sectoren zelf vooral ook moeten benaderen en niet slechts met delen van die sector praten’, meent de socioloog.

Hij zegt, dat er de afgelopen jaren duidelijk iets mis is gegaan in het overheidsbeleid, aangezien Suriname er goed voor stond en zelfs een groei van meer dan 5% doormaakte. De regering had de huidige situatie volgens hem kunnen voorkomen als zij vooruitgekeken had en in de goede tijden voorzieningen had getroffen voor de minder goede tijden. ‘De Centrale Bank van Suriname, de minister van Financiën en de hele regering hadden dit moeten voorzien en tijdig moeten inspelen door middel van hierop afgestemd beleid’, stelt Schalkwijk. Het kennelijk uitblijven hiervan heeft volgens hem geleid tot een situatie, waarbij de hele bevolking, van klein tot groot, nu 40% armer is geworden. ‘Dit betekent dat het overheidsbeleid gewoon niet goed is geweest. Het kan nooit de bedoeling zijn geweest om de hele bevolking zo te verarmen.’

Nu merken we volgens hem de consequenties in de koopkracht, in het bedrijfsleven, het niveau van de voorzieningen en in de gezondheidszorg. ‘Hier is een vergaande uitholling te constateren. In feite zou de SER dan ook al lang geïnstalleerd moeten zijn, want dan waren we er nu misschien beter van af geweest, aldus Schalkwijk.

Doekhie (NDP) staat klaar om naar Kabinet van de President te vertrekken

Belofte Doekhie om zetel in Assemblee af te staan aan Hanisha Jairam staat nog recht overeind 

NDP'er wil diepgaand onderzoek naar al jarenlang jammerende rijstboeren
 

De belofte die het NDP-Assembleelid uit Nickerie Rachied Doekhie had gedaan om zijn lidmaatschap van De Nationale Assemblee af te staan aan NDP-kandidate Hanisha Jairam, staat nog steeds recht overeind. Het Dagblad Suriname bericht vandaag, dinsdag 5 januari 2016, te hebben vernomen, dat de stukken van Doekhie al in orde zijn om van start te gaan op het Kabinet van de President. 

Vanwege ‘politiektechnische’ redenen is deze kwestie even geparkeerd. Ook zit het parlement midden in de begrotingsbehandeling, een aspect dat afgerond moet worden alvorens Doekhie zijn lidmaatschap afstaat. Hij zegt in een reactie, dat zijn belofte één van deze dagen een feit zal worden.

Doekhie legt de nadruk erop, dat zijn streven erop gericht is om de gemeenschap bij te staan. Dit is zijn hoofddoel geweest voor zijn intrede in de politiek. Als één van zijn verdiensten somt hij op de bouw van de twee scholen in Nickerie en een ziekenhuis in Wageningen. De politicus stelt voorop, dat behalve zijn geboortedistrict de ontwikkeling van andere districten ook van belang is. Zo heeft Commewijne stromend water nodig en staat het binnenland te springen om brandstof en elektriciteit.

Volgens Doekhie wordt het eens tijd dat diepgaand onderzocht moet worden waarom rijstboeren nooit tevreden zijn. Als kleine jongen kan hij het zich nog herinneren dat de rijstboeren toen al klaagden. Zijn vader plantte namelijk ook padie. Sedert kleine jongen hoort Doekhie steeds weer de klaagzang van de ontevreden boeren.

Andere zaken die op zijn agenda staan, zijn het in orde maken van grondpapieren, het verder ontwikkelen van de visserijsector, het aanpakken van de doorvoerhandel en het verder ontwikkelen van de visserijsector, het aanpakken van de doorvoerhandel en het verder ontwikkelen van het agronomisch hoger onderwijs in Nickerie.

Bestuurskundige Boldewijn vindt benoeming Jannasch bij CIVD 'een zwak besluit' van president Bouterse

'Jannasch aan het hoofd CIVD kan gevaarlijk worden'


Het is een zwak besluit van president Desi Bouterse om zijn vertrouweling, militair Hans Jannasch, te belasten met de leiding van de Centrale Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (CIVD). Dit zegt August Boldewijn, bestuurskundige, vandaag, 5 januari 2015, in de Ware Tijd, naar aanleiding van berichten over de benoeming van de omstreden ex-legerofficier tot waarnemend hoofd van de CIVD. 

Eugène Van Der San, directeur van het Kabinet van de President, bevestigt dat Jannasch kandidaat is om hoofd te worden. 'De president moet echter nog een definitief besluit nemen.'

Het huidige hoofd, George Biervliet, heeft zijn portefeuille al ingeleverd. Het staatshoofd gaf vorige week tijdens een door hem belegd mediacontact aan, dat er drie kandidaten in beeld waren en dat een antecedentenonderzoek beslissend zou zijn voor de uiteindelijke keuze. 

Jannasch werd in 2004 tot een celstraf van acht jaar veroordeeld voor het opzetten van een xtc-fabriek te Uitvlugt. Het toen ontmantelde xtc-laboratorium, met een dagproductie van 200.000 pillen, gold destijds als de grootste in zijn soort in de regio.

Boldewijn zegt verder, dat de inlichtingendienst van een land van strategische waarde is. 'Je kunt onmogelijk iemand daar plaatsen op wie de vijand vat kan krijgen wegens verkeerde handelingen uit het verleden. Dat kan gevaarlijk worden.'

CHS laat Pertjajah Luhur weten dat Sapoen en Chitan niet correct zijn teruggeroepen

Geen vacatures in Nationale Assemblee


PL-voorzitter Somohardjo: 'Ik hou geen rekening met CHS'

 
Het Centraal Hoofdstembureau (CHS) heeft Pertjajah Luhur (PL) vanochtend, dinsdag 5 januari 201, per deurwaardersexploot laten weten, dat Raymond Sapoen en Diepkoemar Chitan niet correct door de partij zijn teruggeroepen. Op grond hiervan is er geen vacature waarin moet worden voorzien, stelt het CHS. 

PL-voorzitter Paul Somohardjo vindt dat het CHS bezig is met machtsvertoon. 'Sapoen en Chitan zijn geen volksvertegenwoordigers meer. De partijraadsvergadering is rechtsgeldig. Zelfs de rechter heeft dat erkend. Ik hou geen rekening met CHS', zegt Somohardjo in een reactie op Starnieuws.

Het CHS heeft gistermiddag vergaderd over het te nemen besluit. Twee leden, Ricardo Vreden en Anuska Ramdhani, hebben het besluit niet getekend. Bij hun naam staat 'afwezig', terwijl Raymond Landbrug ziek was.

Somohardjo stelt, dat het CHS alleen maar moet voorzien in de vacature die ontstaan is 'en verder niks meer'.

Het CHS stelt, dat een gewaarmerkt uittreksel van de goedgekeurde notulen van de rechtsgeldige vergadering is vereist waarop het besluit van terugroeping is genomen.
De rechtsgeldigheid van de vergadering wordt volgens het CHS betwist door Sapoen en Chitan. Het is volgens het CHS niet komen vast te staan, dat het besluit tot terugroeping op een rechtsgeldige vergadering is genomen. Het is ook niet vast komen te staan, dat de terugroeping heeft plaatsgevonden op de grond zoals aangegeven in artikel 3 lid 1 sub c van de 'Terugroepwet'.

Het CHS concludeert, dat er bij De Nationale Assemblee geen vacature is en daarin dus niet hoeft te  worden voorzien.

De Ware Tijd bericht vandaag,  de Nationale Partij Suriname (NPS) en de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP) zich met de kwestie gaan bemoeien. Dit is volgens Somohardjo met hen afgesproken. De twee leden die de plekken van Sapoen en Chitan zouden moeten gaan invullen, komen uit deze partijen.

'Je kunt niet van een instituut, dat voornamelijk is ingevuld door NDP-vertegenwoordigers, verwachten dat het een beslissing neemt dat in het nadeel van de regering werkt', zegt NPS-voorzitter Gregory Rusland. Hij wil inhoudelijk nog niet op de zaak reageren, maar zegt dat de juristen van de partij de zaak rustig bekijken.

Ministerie van HI wil einde maken aan wildgroei supermarkten

Ministerie verstrekt voorlopig geen vergunningen meer

Voorzitter winkeliersvereniging: 'Zo'n 4.000 supermarkten in Suriname is veel'


De buitensporige toename van supermarkten, met als gevolg ongebreidelde concurrentie, is straks verleden tijd. Het ministerie van Handel en Industrie (HI) wil orde op zaken stellen in de sector. Voorlopig worden geen nieuwe aanvragen voor vergunningen in de categorie winkelier algemeen, met daaronder supermarkten, behandeld. Aanvragen die vóór 1 januari 2016 zijn ingediend worden wel in behandeling genomen.

Een aandachtspunt bij de ordening is de eventuele noodzaak van economische zones. Dit plan is overigens aangehaald door opeenvolgende HI-ministers, maar het is nooit van de grond gekomen.

Minister Sieglien Burleson van HI zegt vandaag, dinsdag 5 januari 2016, in de Ware Tijd dat er duidelijkheid moet komen in welke wijken nieuwe supermarkten nodig zijn. Hiermee moet er een einde komen aan de overbodige aanwezigheid van winkels in één omgeving en situaties waarbij het woongenot van burgers wordt verstoord door te hoge gebouwen.
Van winkeliers wordt verwacht dat ze de consument voldoende garantie geven over de kwaliteit van een product. Burleson zegt verder, dat de bewaking van garantie op een product niet is meegegroeid bij de overgang van warenhuizen naar supermarkten. In de wet is het aspect 'product aansprakelijkheid' wel geregeld, maar in de praktijk komt hier weinig van terecht.
Raymond Hasnoe, voorzitter van de Vereniging Surinaamse Winkeliers, wil de ordening zo gauw mogelijk en pleit daarbij voor inspraak van zijn organisatie. Deze heeft vaker gepleit voor het stopzetten van de uitgifte van winkelvergunningen. 'Wat er is mag blijven, maar in nieuwe gevallen moet je ervoor zorgen dat die spreiding er is.' Hij schat dat er nu landelijk 4.000 supermarkten zijn, wat hij op een bevolking van plusminus 500.000 inwoners veel vindt.
Ook de voorzitter van de Consumentenkring Albert Alleyne is blij met 'datgene waarvoor allang is gestreden'. Hij ziet graag tegemoet, dat het agentschap gestimuleerd wordt, zodat de consument weet waar ze terecht moet in geval een product reparatie behoeft.

Verbod op schelpzand afgraven leidt tot inkomstenverlies truckhouders en eigenaren zwaar materieel

Voorzitter AAV vindt dat verbod in het algemeen belang is


Truckhouders en eigenaren van zwaar materieel voorzien de komende tijd een forse inkomstenderving door het verbod op schelpzandafgravingen langs de kust, uitgevaardigd door minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen. Nizaam Ozir, voorzitter van de Unie van Truckhouders en Zwaar Materieel in Suriname (UTZS), is hierover, zo bericht de Ware Tijd vandaag, dinsdag 5 januari 2015, zeer bezorgd. 

'De maatregel zal zeker effect hebben op onze inkomsten', aldus Ozir. De vraag rijst volgens hem, waar wel zal mogen worden afgegraven en wie opnieuw concessies zullen krijgen. Hij vreest dat met deze zaak politiek zal worden bedreven. 'Ik ben bang dat mensen die geen machines hebben en geen cent investeren, concessies zullen krijgen die ze zullen onderverhuren aan machinehouders.'

Anthony Wong, voorzitter van de Algemene Aannemers Vereniging (AAV), bekijkt deze kwestie echter niet zo somber. Hij vindt dat de stopzetting van de schelpafgravingen in het algemeen belang is en dat individuele zakelijke belangen moeten wijken.

De AAV-voorzitter vindt wel dat er naar alternatieven gezocht moet worden, zodat ondernemers in de branche niet brodeloos worden en snel op andere plekken meer landinwaarts aan de slag kunnen. Hij verwacht niet dat het stopzetten van de schelpafgravingen een zeer negatieve invloed zal hebben op de bouw- en constructiesector.

Schelpzand wordt overwegend gebruikt voor schelpbeton, waarmee lichte vloeren zonder bewapening en werkvloeren worden gestort. Ook verwacht hij niet dat schelpzand hierdoor duurder zal worden, maar hij voorziet wel tijdelijke schaarste. Hij vreest dat voornamelijk de wegenbouw last zal hebben van de stopzetting, omdat veelal secundaire wegen worden beschelpt.

Gajadien (VHP) vindt dat president Bouterse Suriname met benoemingen nationaal en internationaal schaadt

 VHP'er zeer kristisch over recente benoemingen Parmessar (EBS) en Jannasch (CIVD)


Het VHP-Assembleelid Asiskumar Gajadien vindt dat president Desi Bouterse met zijn recente benoemingen het land nationaal en internationaal schaadt. De politicus heeft moeite met de benoeming van Rabin Parmessar als algemeen directeur van de NV Energiebedrijven Suriname (EBS) en van ex-legerofficier en hoofdbeveiliger van Bouterse Hans Jannasch tot de topman bij de Centrale Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (CIVD).

'De geschiedenis herhaalt zich waarbij onregelmatigheden op het ministerie van Openbare Werken nooit onderzocht zijn en het zelfde lot ondergaat de EBS met enorme onregelmatigheden. De eerdere frisse aankondiging van de minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen om alles te laten onderzoeken bij dit bedrijf is op niets uitgelopen. Het is de zelfde lijn welke president Bouterse gehanteerd heeft en voortzet om zoveel als mogelijk zaken in een doofpot te stoppen, al gaat de samenleving hieraan ten onder', aldus Gajadien.

Het Assembleelid zegt verder vanochtend, 5 januari 2016 op Starnieuws, dat het de president niet deert hoe internationaal, maar ook nationaal, gekeken wordt naar de benoeming van Jannasch, die een vonnis van acht jaar cel achter zijn heeft staan, als waarnemer bij de CIVD.

'Terwijl de president eerder aangeeft te wachten op een antecedentenonderzoek van drie kandidaten, worden nu al beslissingen in een bepaalde richting geduwd. Hoe serieus, hoe betrouwbaar worden instituten dan genomen, welke schade moeten wij als samenleving verder incasseren door dit soort handelingen van de president?', vraagt Gajadien zich af.

Locatiebesluit nieuw ziekenhuis HNO op Curaçao ondoordacht

'Er was onvoldoende tijd om goed na te denken over gevolgen sloop bepaalde gebouwen Sehos'Vanwege het in heel korte tijd genomen besluit van de regering om het nieuwe ziekenhuis (HNO, Hospital Nobo Otrobanda) te bouwen in Otrobanda en niet meer op het voormalige Amstelterrein, is er onvoldoende tijd geweest goed na te denken over de gevolgen van het slopen van bepaalde gebouwen van het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos). Dat stelt projectadviseur Dito Garmers van Usona die de regie heeft over het HNO-project, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, 5 januari 2016.

Het is om deze reden dat nu pas goed inzicht is verkregen in de kosten van het zogenoemde ‘schuifplan’, te weten 17 miljoen gulden. Dit bedrag is niet opgenomen in de begroting en komt er dus extra bij.


Garmers zegt, dat het gaat om functies binnen Sehos zoals het Cathlab waar hartkatheterisaties plaatsvinden, de technische dienst, het prikcentrum, het mortuarium en de huishoudelijke dienst. 'Nu met de sloop, de onderkomens van deze functies komen te vervallen, moet per functie bekeken worden wat ermee gedaan wordt: vervangen, in het overblijvende gebouw van Sehos onderbrengen of elimineren. In het geval van het Cathlab is besloten deze onder te brengen in een zogenoemde modelunit, een luxe bouwpakket dat te zijner tijd verplaatst kan worden en een andere bestemming kan krijgen. Het is om deze reden dat er nog een bedrag van 1,5 miljoen gulden genoemd wordt als restwaarde bij de kostenpost van 17 miljoen gulden', aldus Garmers.

Hij stelt, dat het mortuarium voornamelijk opslagruimte was, maar ook hier moest nagegaan worden wat aan het daar bewaarde archiefmateriaal vernietigd kon worden en wat bewaard moest blijven. Voor verschillende diensten zijn containers gebruikt: voor opslag, maar ook voor de werkplaats en huishoudelijke dienst. De apotheek is in het Sehos verhuisd, en ook voor de druktank is een oplossing gevonden en wordt ondergebracht in een apart gebouw.


Wat ook niet voorzien was, was het feit dat de infrastructuur onder de grond (water, elektra en riolering) van het Sehos-gebouw, nimmer in kaart is gebracht. Garmers: 'Het gebouw is natuurlijk erg oud en door de jaren heen zijn daar kabels en buizen aangelegd die nooit zijn geregistreerd of op kaart zijn getekend. Dit geldt ook voor de Hamelbergweg waar gebleken is dat de ondergrondse infrastructuur veel dieper lag dan gedacht. Het omleggen van de Hamelbergweg was al opgenomen op de begroting van het Land. Het is nu de vraag of de meerkosten van 8 miljoen gulden dan ook door het Land opgebracht moeten worden. Hier is nog geen akkoord over omdat de minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP), Suzy Camelia-Römer (PNP) hier eerst een goede uitleg bij wil hebben', aldus de projectadviseur.

Ten aanzien van de schadeclaim van 33,4 miljoen gulden die bouwer Ballast Nedam claimt vanwege opgelopen vertraging, kan Garmers nog uitleggen dat er op dit moment technisch en juridisch overleg plaatsvindt. Op technisch vlak wordt gekeken naar de omvang van de problemen en de tijdsspanne. Op juridisch niveau wordt gekeken naar de contracten en de juridische aansprakelijkheid. Hier zijn de contractmanagers mee bezig die een juridische achtergrond hebben. Maar, zo stelt Garmers: 'Alles is nog in de overlegfase en er zijn verschillende schakels in het te bewandelen traject voordat het mogelijk voor de rechter komt. Zo is er nog een arbitrage contractueel opgenomen, mochten partijen er bij een dispuut niet uitkomen.'

Slachtoffers schietpartij op Curaçao, chauffeur auto en twee kinderen, nog op intensive care

Beschoten man en kinderen verkeren in zorgwekkende toestand


De chauffeur en twee kinderen die het afgelopen weekeinde zijn beschoten tijdens een schietpartij op de Moontjeweg en de Helmin Magno Wiels Boulevard verkeren nog steeds in zorgwekkende staat op de intensive care van Sehos. Dat zegt woordvoerder van de politie Imro Zwerwer vandaag, dinsdag 5 januari 2016, in het Antilliaans Dagblad.

'Er is sinds zondagavond geen wijziging in hun toestand.'

Bij de schietpartij in de nacht van zaterdag op zondag werd een zes maanden zwangere vrouw uit Rotterdam geraakt, zij overleed zondagochtend. De wagen waar het slachtoffer zich in bevond, werd door twee mannen in een auto achterna gezeten. Afgezien van de zwangere vrouw, zaten er in de auto ook een volwassen bestuurder en vier kinderen. De bestuurder werd aan zijn hoofd geraakt, een kind kreeg een kogel in het hoofd en aan de arm, een ander kind werd aan de arm geraakt.

Na de achtervolging op de Moontjeweg reed de bestuurder de Helmin Magno Wiels Boulevard op. De chauffeur botste tegen de vangrail. Vanuit de auto met achtervolgers werd er gericht geschoten.

Zondagavond deed zich ook een ander schietincident voor. Daarbij werd een 21-jarige bewaker door derden met zijn eigen dienstwapen in de nek geraakt. Het was bij het ter perse gaan van het dagblad niet bekend hoe de toestand van de bewaker is. In verband met het incident zijn een man en een vrouw aangehouden die ter plaatse waren toen er geschoten werd.

SP-2e Kamerlid Van Raak vindt salarissen parlementsleden Koninkrijks eilanden Caribisch gebied te hoog

Curaçao's Statenlid Leeflang vindt voorstel Van Raak 'te simplistisch'

SP'er wil salarissen afstemmen op gemiddelde inkomen op eilanden


De salarissen van de parlementen in het Koninkrijk zijn veel te hoog en trekken verkeerde mensen aan. SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak zal tijdens het Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko) op Sint Maarten, dat vandaag, dinsdag 5 januari 2016, begint, voorstellen de salarissen van parlementsleden af te stemmen op het gemiddelde inkomen van de landen. Dat kondigde hij aan in gesprek met The Daily Herald, zo bericht het Antilliaans Dagblad.

Het Curaçaose Statenlid Omayra Leeflang vindt het voorstel ‘te simplistisch’. De Partij van Van Raak, de Socialistische Partij, heeft als regel dat de volksvertegenwoordigers hun salaris aan de partij overmaken. Zij krijgen een ‘uitkering’ van de SP die iets boven het modale inkomen ligt. 'Wij investeren in onze partij.'

Hoge salarissen trekken volgens Van Raak mensen aan die het alleen om het geld te doen is in plaats van het vertegenwoordigen van het volk. Het Tweede Kamerlid noemt het salaris van 10.000 dollar per maand voor de Statenleden van Sint Maarten ‘astronomisch’. 'We hebben politici nodig die niet door geld worden gedreven en die niet vatbaar zijn voor omkoping.'

Twee jaar geleden kaartte het Kamerlid dit ook al aan, maar nu breidt hij het uit naar alle vier landen in het Koninkrijk. Omkoping begint volgens Van Raak met politici die te koop zijn. Politieke partijen kunnen hierin een belangrijke rol spelen door hun leden ‘op te voeden’ door middel van trainingen. Daarvoor zouden partijen subsidie moeten krijgen: 'Politiek is een vak en daarvoor is training nodig.' Het voorstel dat Van Raak zal indienen gaat uit van een salaris van 3.000 dollar voor volksvertegenwoordigers van Sint Maarten. In Nederland gaat het om zo’n 3.000 euro. Nu verdienen Tweede Kamerleden ruim 7.700 euro bruto per maand. Een Statenlid op Curaçao verdient ongeveer 12.000 gulden. Bedragen voor de Statenleden van Curaçao en Aruba worden in het artikel niet genoemd.

Onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang vindt het voorstel van Van Raak ‘te simplistisch’. Ze geeft toe dat er Statenleden zijn die het om het geld te doen is. 'Maar, het is ingewikkelder. Macht corrumpeert. Als ik een beslissende stem in de Staten heb, dan zeg ik, betaal me maar. Het gaat uiteindelijk om integriteit.'

Het salaris voor een Statenlid ligt op het niveau van een topambtenaar en dat vindt Leeflang redelijk: 'Je moet wel wetsteksten kunnen lezen bijvoorbeeld.' Veel partijen laten zich extern financieren om mee te kunnen doen in campagnes met feestjes en cadeautjes, aldus Leeflang.

Met haar partij Un Kòrsou Hustu zal ze dat niet doen: 'Je moet creatief zijn en gebruik maken van ‘free publicity’. Je moet durven anders te zijn.'

Surinaams getinte literaire middag in Gronings Jazzcafé New Orléans

Boek 'Surinamers in de polder' van SP-2e Kamerlid Van Bommel wordt besproken

In Suriname geboren Groninger schrijver Walker draagt voor uit eigen werk


In Jazzcafé New Orléans in Groningen staat zondag 10 januari een literaire middag met performances en interviews geprogrammeerd. Hierin wordt het interviewboek ‘Surinamers in de polder’ van SP-Tweede Kamerlid Harry van Bommel besproken,zo bericht vandaag, dinsdag 5 januari 2016, de Groninger Gezinsbode.

Verder aandacht voor het werk van de in Suriname geboren Groninger schrijver E. Rudo Walker, van wie in 2015 het boek ‘Een Dag in Paramaribo en andere portretten’ verscheen. Hij gaat  ook voordragen uit eigen werk én, middels een gedicht, zijn visie geven op het boek van Van Bommel.

Odoloog Rudie Uda geeft een (interactieve) lezing over Surinaamse spreekwoorden. Daarnaast krijgt het publiek ruim de gelegenheid om vragen te stellen.

Fotografe Lyuda Stinissen, winnares van de Wereld Pers Foto Groningen Marathon 2015, exposeert haar werk.

Geke de Graaf van de Hanzehogeschool Groningen presenteert en interviewt.
De schrijverssessies en voordrachten worden afgewisseld met optredens van pianist Dany Brands.

Aanvang: 16.30 uur. Entree: gratis.

Oud-directieleden Currie en Muringen van Telesur verliezen hun rechtszaak tegen ministerie van TCT

Kort Geding om schorsing als directielid ongedaan te krijgen


De oud-directieleden van Telesur, Dirk Currie en Kenneth Muringen hebben gisteren hun Kort Geding tegen het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) verloren. Zij hadden de zaak aanhangig gemaakt om hun schorsing als directielid aan te vechten. De rechter heeft hun vordering echter afgewezen, zo bericht Starnieuws vanochtend, dinsdag 5 januari 2016.

Currie (algemeen directeur) en Muringen (commercieel directeur) werden eerst geschorst. Daarna kreeg minister Andy Rusland van TCT toestemming van de Raad van Ministers om de twee te ontslaan. De nieuwe Raad van Commissarissen, onder leiding van Gardelito Hew A Kee, had onderzoek laten instellen waaruit zou blijken, dat er financiële malversaties waren gepleegd. Currie en Muringen hebben zich hiertegen verweerd.

Inmiddels heeft de Ontslagcommissie op 30 december het ontslag van de twee oud-directieleden van het staatsbedrijf Telesur gesanctioneerd. De kwestie bij de ontslagcommissie werd begeleid door advocate Nailah van Dijk. TCT heeft Currie en Muringen op de hoogte gesteld van de beslissing van de Ontslagcommissie.

De Centrale Landsaccountantsdienst (CLAD) heeft een onderzoek ingesteld naar de vermeende malversaties bij het staatsbedrijf. Op basis van de bevindingen van dat onderzoek zal worden bepaald of er een strafrechtelijk onderzoek volgt tegen de twee mannen.

Gespannen sfeer onder personeel Diakonessenhuis

'Het bestuur neemt beslissingen onder druk van een bepaalde groep specialisten'


Het personeel van het Diakonessenhuis leeft op gespannen voet met zijn stichtingsbestuur, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, dinsdag 5 januari 2016. Vakbondsvoorzitter Robby Naarendorp bevestigt dat er een onrustige sfeer is binnen het ziekenhuis.

De bond heeft vorige week een vergadering gehouden met haar leden. De gespannen sfeer is volgens de voorzitter te wijten aan onduidelijkheid over de leiding van het ziekenhuis. Naarendorp wenst voorlopig niet uit te weiden over de situatie bij het ziekenhuis.

Volgens een ingewijde van de instelling is het stichtingsbestuur tijdens de vergadering verweten geen daadkracht te hebben. 'Het bestuur neemt beslissingen onder druk van een bepaalde groep specialisten en is niet in staat leiding te geven aan het tehuis. Als het te heet is in de keuken, dan moeten zij eruit', aldus de ingewijde. Hij is van oordeel dat er een machtsstrijd wordt gevoerd boven de hoofden van werknemers.

Waarnemend voorzitter Adeline Wijnerman van het stichtingsbestuur zegt niet op de hoogte te zijn van de vergadering. 'Er is met de directie besloten, dat het traject tot het aanstellen van een nieuwe directeur deze maand wordt opgepakt.'

Sapoen en Chitan in hoger beroep tegen uitspraak in Kort Geding in terugroepingszaak tegen Pertjajah Luhur

PL spant Kort Geding aan indien Assembleevoorzitter Sapoen en Chitan uitnodigt voor bijwonen vergadering


Uit het vonnis in Kort Geding van 30 december 2015 (zie onderaan) in de door de Pertjajah Luhur (PL)-Assembleeleden Raymond Sapoen en Diepakkoemar tegen de PL aangespannen rechtszaak blijkt, dat de Kantonrechter van oordeel is, dat de terugroeping van beide parlementsleden een feit is. Zij heeft alle vorderingen afgewezen, omdat er ook geen sprake zou zijn van een spoedeisend karakter. Met dit vonnis is volgens partijvoorzitter Paul Somohardjo bewezen dat de rechterlijke macht onafhankelijk haar werk doet, zo zei hij gistermiddag tijdens een persconferentie, aldus Starnieuws vanochtend, dinsdag 5 januari 2016.

De advocate van beide Assembleeleden, Nailah van Dijk, zegt dat in beroep zal worden gegaan tegen dit vonnis. Er zal ook een bodemprocedure worden gestart.

Somohardjo zei, dat de wetgever geen enkele beperking opgelegd heeft om gebruik van de bevoegdheid tot terugroeping. Evenmin heeft de wetgever consequenties verbonden aan het niet in acht nemen van de vereiste procedure tot terugroeping.

De PL-voorzitter vindt, dat het Centraal Hoofdstembureau (CHS) niet de bevoegdheid heeft om te bepalen of een terugroeping al dan niet rechtsgeldig is, maar slechts een uitvoerende taak heeft en in deze invulling moet geven aan de opengevallen vacatures.

Inmiddels heeft het CHS gisteren vergaderd en bij meerderheid geconcludeerd, dat de zetels van de twee Pertjajah Luhur-dissidenten nog niet vacant zijn. Er hoeft daarom vooralsnog niet in hun vervanging te worden voorzien. Twee CHS-leden die het niet eens zijn met de meerheid zouden hebben besloten hun handtekening niet te plaatsen onder het besluit, zo berichtte de Ware Tijd.

Somohardjo zei verder, dat de voorzitter van De Nationale Assemblee Sapoen en Chitan niet kan uitnodigen om de Assembleevergaderingen bij te wonen. De partij zal een brief met het vonnis doen toekomen aan Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons, waarin aangeven wordt dat beide heren geen Assembleeleden meer zijn. Mochten ze toch uitgenodigd worden, dan wordt een Kort Geding aanhangig gemaakt, waarin de PL de hoogst mogelijke dwangsom zal eisen. 'Dat bedrag zal bestemd zijn voor de minder draagkrachtigen binnen de samenleving', aldus Somohardjo.

Weer is in Suriname een autodief door agenten in de rug geschoten

Vraagtekens bij rechtmatigheid politie om te vuren op een verdachte van autodiefstal

Deskundig universitair docent drs. Jaap Timmer gaat in op vuurwapengebruik agenten


Een of meerdere agenten hebben in de nacht van zaterdag op zondag (2 op 3 januari 2016) tijdens een achtervolging in de Wilhelminastraat in Paramaribo een verdachte van autodiefstal in zijn rug geschoten. De verdachte werd onder politiebewaking naar het Academisch Ziekenhuis Paramaribo vervoerd. Mediaberichten vermelden echter niet onder welke omstandigheden de man is neergeschoten en de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname heeft nog steeds geen persbericht over het voorval uitgebracht.

Waren autodieven in het bezit van (vuur-)wapens?
Een van de lokale kranten schrijft wel, dat er verschillende waarschuwings- schoten zijn gelost, maar dat die de verdachte, achter het stuur van de auto, niet tot andere gedachten konden brengen. Gespecialiseerde eenheden van het Korps Politie Suriname zouden zich vervolgens genoodzaakt hebben gezien om gericht te schieten. Maar, hoe gericht 'gericht' is is onduidelijk, nu de verdachte in zijn rug werd geraakt.
 
Het is overigens niet de eerste keer dat een vluchtende autodief in de rug is geschoten door een of meerdere agenten. De 16-jarige Dominio Hiwat werd op de avond van 16 januari vorig jaar bij een beschieting door een speciale politie-eenheid in de Ruthlaan te Uitvlugt, Paramaribo, dodelijk in zijn rug getroffen door een politiekogel, terwijl een tweede verdachte, de 20-jarige Lorenzo M., in een ziekenhuis moest worden opgenomen met een schotwond in zijn been. De jongens hadden, met nog een derde vriend, een auto gestolen, waarop agenten na een achtervolging het vuur openden.
Voor zover bekend waren in beide gevallen de verdachten niet in het bezit van vuurwapens.

Toegestaan? Geoorloofd?
De vragen die gesteld kunnen worden zijn of het is toegestaan voor agenten om het vuur te openen op een, vluchtende, autodief en of het geoorloofd is om een verdachte in de rug te schieten.

Het ‘Politiehandvest’ Suriname uit 1971 (dus opgesteld onder Nederlands toezicht en nog steeds geldig) vermeldt het onderstaande in art. 12 lid 2 sub c, dat geweld mag worden gebruikt ter aanhouding van personen die van een ernstig misdrijf worden verdacht:

'(...) Artikel 12
(...)
2. De politie mag van geweld slechts gebruik maken:
a. tot noodzakelijke verdediging van eigen of eens anders lijf, eerbaarheid of goed tegen ogenblikkelijke wederrechtelijke aanranding;
b. tot het uiteendrijven van volksoplopen of samenscholingen, dan wel tot het breken van gewelddadig verzet of andere ernstige tegenstand, zulks nadat vruchteloos overeenkomstig het bepaalde in het eerste lid is gehandeld;
c. ter aanhouding van ontvluchte veroordeelden of van personen die van ernstig misdrijf worden verdacht. (...)'

Maar, is het stelen van een auto, en vervolgens ermee op de vlucht slaan, een ernstig misdrijf? Het Wetboek van Strafrecht kent geen specifieke bepaling als het gaat om diefstal van een voertuig. In algemene zin vermeldt dit wetboek onder Titel XII, artikel 370 inzake diefstal het volgende:

'(...) Artikel 370
Hij die enig goed dat geheel of ten dele aan een ander toebehoort, wegneemt, met het oogmerk om het zich wederrechtelijk toe te eigenen, wordt, als schuldig aan diefstal, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren of geldboete van ten hoogste zestig gulden. (...)'

Gelet op enkele Surinaamse vonnissen in autodiefstalzaken zou geconcludeerd kunnen worden, dat het feit autodiefstal niet een ernstig misdrijf betreft, kijkend naar de opgelegde straffen. 
In de eerste week van december 2012 werden drie mannen elk veroordeeld tot een jaar celstraf voor het stelen van een auto van een politieman. De auto van de politieman werd 23 april dat jaar gestolen waarna er onderdelen van af gesloopt zijn. Mogelijk was het feit, dat het ging om de auto van een agent een strafverzwarende omstandigheid.
De rechter veroordeelde op 12 juni 2015 iemand die op 28 december 2014 een auto had gestolen. Hij werd veroordeeld tot een celstraf van twaalf maanden waarvan zes maanden voorwaardelijk met aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht.

Een 'interessante' kwestie
Drs. Jaap Timmer, universiteit hoofddocent verbonden aan faculteit der sociale wetenschappen (afdeling bestuurswetenschap en politicologie) van de Vrije Universiteit Amsterdam laat in een reactie aan de redactie van De Surinaamse Krant weten, het een 'interessante' kwestie te vinden en de vraag over de rechtmatigheid van het in de rug schieten van een vluchtende verdachte van autodiefstal 'relevant'. Hij benadrukt, dat het niet zijn rol als wetenschapper is om een oordeel te vellen over concrete voorvallen van geweldgebruik. 'Voor Nederland schets ik u hoe het wettelijk en beoordelingskader er uit ziet.' 

'Ik ben niet bekend met de Surinaamse wetgeving, politie, politiepraktijk en maatschappelijke omstandigheden. De relevante wet- en regelgeving in Nederland voor dit soort vraagstukken is de Politiewet 2012 , vooral de artikelen 3 en 7, wat betreft de politietaak, de geweldbevoegdheid en de randvoorwaarden daarvoor, en de Ambtsinstructie 1994 , vooral de artikelen 1 en 7, wat betreft de definitie van geweld en de bevoegdheid tot het gebruik van het vuurwapen.'

'Diefstal van auto komt in beginsel niet voor vuurwapengeweld in aanmerking'
'Om meteen tot uw centrale punt te komen. Volgens de Nederlandse wet- en regelgeving is de politie bevoegd om te schieten ter aanhouding van verdachten van- of veroordeelden voor misdrijven waar vier jaar of meer gevangenisstraf op staat, mits het gaat om misdrijven waarbij de lichamelijke integriteit van personen is geschaad en/of die een bedreiging vormen voor de samenleving - dus kort en goed, geweldmisdrijven inclusief seksuele misdrijven - plus nog enkele voorwaarden en ter aanhouding van vuurwapengevaarlijke verdachten. Inbraak in een bedrijfspand of diefstal van een auto komen daar in beginsel inderdaad niet voor in aanmerking, tenzij er verzwarende, gevaarzettende omstandigheden zijn bijvoorbeeld door aanwijzingen dat de verdachten ook geweldmisdrijven hebben gepleegd of gewapend zijn.'

'Schieten ter aanhouding op onderlichaam dan wel bovenbenen verdachte'
Volgens Timmer leren agenten in Nederland om ter aanhouding te schieten op het onderlichaam dan wel de bovenbenen van een verdachte. 'Schieten op het bovenlichaam brengt een groot risico op dodelijk letsel met zich mee. Aanhouding heeft tot doel dat de verdachte kan worden vervolgd. Dat is onmogelijk als hij is overleden.'

Een gepensioneerd politiefunctionaris van het Korps Politie Suriname zegt in een reactie, dat wat betreft het gebruik van een vuurwapen door de politie er inderdaad regels zijn. 'Alleen bij ernstige misdrijven waarop een gevangenisstraf staat van vier jaar mag de politie vuurwapengeweld gebruiken op een vluchtende verdachte. Er staat nergens in de wet geschreven, dat je mag schieten op de benen van de verdachte. De instructies worden wel gegeven, maar in de praktijk werkt het anders. Je zou kunnen mikken op de benen en door omstandigheden buiten de wil van de politieman wordt de verdachte in de rug of het hoofd geraakt. De agent is niet strafbaar. Hij wilde alleen het vluchten voorkomen.'

Timmer wijst overigens ook op internationale afspraken waaraan Suriname gehouden is. 'Voor Suriname zijn denk ik ook de VN-afspraken rond vuurwapengebruik in rechtshandhaving (Basic Principles on the Use of Force and Firearms) van belang. Ook kan ik mij voorstellen dat de Unie van Amerikaanse Staten afspraken, in petto, heeft op dit vlak.'

In een reactie laat onafhankelijk consultante Anneke Osse, werkzaam op het terrein van Politie en mensenrechten, weten dat het internationaal recht duidelijk is, dat vuurwapens alleen gebruikt mogen worden ter bescherming van leven, met andere woorden in levensbedreigende situaties.

'Het simpele gegeven is, dat leven alleen genomen mag worden om leven te beschermen. Dit principe is ook opgenomen in het Handbook on Use of Force and Firearms in Law Enforcement dat binnenkort zal worden gepubliceerd door de VN.' 

Osse: 'De Basic Principles zijn ‘soft law’, maar wordt wel degelijk als algemeen geldend beschouwd - landen mogen hun eigen wetgeving niet oprekken om daarmee gedrag te legitimeren wat onder internationaal recht als onwettig wordt beschouwd.' 

Het Korps Politie Suriname en minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie waren niet bereid om te reageren.

(Red. De Surinaamse Krant, 4 januari 2015)

Ter informatie: