dinsdag 12 januari 2016

Zangeres Jennifer Bhagwandin werkt aan nieuw nummer 'Zara chehra to dikhao' en videoclip

Jennifer Bhagwandin hoopt te kunnen gaan wonen en werken in de VS


'Ik wil nog een keer optreden in India, het land waar mijn grootouders vandaan komen en waar mijn roots liggen'


Zangeres, songwriter en performer Jennifer Bhagwandin is momenteel bezig met haar nieuwste nummer en videoclip. Het gaat om het nummer 'Zara chehra to dikhao' gezongen in de jaren ‘80 door de bekende Britse Pakistani popidool Zohaib Hassan. ‘Dit lied is vaker nagezongen, maar altijd in een mannenstem', zegt Bhagwandin vandaag, 12 januari 2016, in het Dagblad Suriname. 'Nu zal het te horen zijn in een vrouwenstem en ik zal het op mijn eigen manier zingen. Ik zal voor eerst een videoclip hier opnemen en dat vind ik zo geweldig.'


De allround zangeres is vorig jaar december naar Suriname gekomen voor een tour. 'Ik heb op verschillende plaatsen opgetreden hier. Het was een leuke ervaring. Ik heb dit weekend nog enkele optredens en dan keer ik op 20 januari weer terug naar Nederland.'

Daar is zij lid van de muziekformatie Next Time. 'Deze groep is voor mij een spontane en muzikale band. Het is een supergezellige groep.'

Jennifer Bhagwandin, van hindoestaans-Surinaamse afkomst, is geboren en getogen in Amsterdam, waar ze opgroeide in een muzikale familie. Haar vader was de lead zanger van Shakti, een populaire Surinaamse band in de jaren ’70 en ’80. Altijd omringd door muziek begon haar liefde voor de kunsten zich te ontwikkelen. Maar, het was pas totdat ze Whitney Houston hoorde zingen en Michael Jackson zag dansen, dat ze zich realiseerde dat dit hetgeen was dat zij voor de rest van haar leven wilde doen: optreden.

'Als artiest ben ik geïnspireerd door artiesten als Michael Jackson, Coldplay, Celine Dion, Beth Hart, Alanis Morissette, System of a Down, Muse, Christina Aguilera, Evanescence, Moloko en natuurlijk de fantastische Stevie Wonder. Ik vind het heerlijk om te chillen op Maxwell, Indiase klassieke muziek, Nitin Sawhney, Pearl Jam, Donna Summer en Michael Buble. Ik ben dol op reizen, spannende plekken ontdekken en nieuwe mensen ontmoeten. Veel mensen kijken naar mij en denken dat alles mij makkelijk toekomt en dat ik nooit mijn best hoef te doen om iets te krijgen. Was dat maar waar! Zoals vele anderen heb ik ook verschrikkelijke dingen meegemaakt en ontberingen doorstaan. Je zou het nooit zeggen als je naar mij kijkt, maar ik ben altijd een buitenbeentje geweest, zowel op school als op de werkvloer. Dat leidde mij er ook toe om mijn liedje 'I just wanna be me' te schrijven. Ik zet altijd al mijn emoties, angsten, blijdschap en multiculturele achtergrond in mijn teksten en optredens, en ik zal elke dag van mijn leven mijn best doen om een betere artiest te worden.'


Op lange termijn wil Jennifer naar de VS gaan om te werken en te wonen. 'Amerika is het land met mogelijkheden en dat trekt mij heel erg aan. Het land waar ik nog een keer zou willen optreden is India. Hier komen mijn grootouders vandaan en hier liggen mijn roots.'

Zij wil ook graag een keer in Bollywood zingen en werken met grote artiesten zoals Arjit Singh en Honey Singh. 'Ik zou graag een duet met hun willen doen.'

Weer laat overheid mensen met een beperking wachten op hun geld

Mensen met beperking worden ook niet vervoerd

Ondanks diverse toezeggingen minister Dogojo wacht Akandea Transportbedrijf sinds juli 2015 op vervoerstoelage


Het Dagblad Suriname bericht vandaag, dinsdag 12 januari 2016, dat mensen met een beperking weer niet op tijd kunnen beschikken over hun geld. Vanuit het ministerie van Welzijn is bekendgemaakt dat de uitbetaling van financiële bijstand/zwakke huishoudens en mensen met een beperking over de maand januari 2016 nog niet kan worden voldaan. De uitkeringen zouden gisteren uitbetaald worden, maar het is vanwege bijzondere omstandigheden uitgesteld tot nader orde. Wat de reden is dat de betaling is uitgesteld, is vooralsnog niet bekend.

Eigenaar en directeur van Akandea Transportbedrijf, Henki Akandea, zegt op vrijdag 8 januari gestopt te zijn met de dienstverlening voor mensen met een beperking. Het bedrijf is belast met het vervoer van ongeveer honderd mensen met een beperking, schoolgaanden en werkenden, en wordt uitbetaald door het ministerie van Welzijn. Maar, vanaf juli 2015 heeft Akandea geen vervoerstoelage uitbetaald gekregen.

Op 3 december zond het bedrijf een brief aan minister Joan Dogojo met de mededeling het werk te zullen staken, omdat het bedrijf al zijn reserves heeft gebruikt in de periode dat het niet betaald is. Volgens Akandea heeft de minister met hem vergaderd op 7 december en werd aangeven dat het bedrijf uiterlijk op 23 december 2015 betaald zou worden. Op 24 december bemerkt de directeur echter, dat er niet betaald was en werd het werk neergelegd.

'Op woensdag 6 januari kregen we weer een uitnodiging van de minister en heeft zij beloofd dat wij op donderdag 7 januari 2016 een deel van het geld zouden krijgen om het personeel uit te betalen en benzinebonnen om te kunnen tanken. We hebben het werk hervat op donderdag, maar er is tot op heden niet betaald. Op vrijdag hebben wij het werk dus weer neergelegd.'

Directeur Akandea stelt het vooral erg te vinden voor de mensen met een beperking, maar hij moet zijn personeel betalen. 'Het personeel zit nu thuis en het kan niet zo doorgaan', aldus directeur Akandea. Deze groep is dus helemaal ‘lamgelegd’ en kan zich vooralsnog niet vrijelijk bewegen, zo schrijft het dagblad. Niet alleen kan zij niet over hun gelden beschikken, maar kan zij ook niet vervoerd worden.

Man (41) zaagt in een oor van zijn ex-vrouw

Huidige echtgenote slaat ex-vrouw met houten bank aantal keren op hoofd

Man en echtgenote zijn aangehouden en in verzekering gesteld


De 41-jarige I. H. en zijn vrouw J. D. (36) zijn vandaag, dinsdag 12 januari 2016, aangehouden door de politie van Santodorp. Zij hebben de ex-vrouw van H. tijdens een heftige woordenwisseling zwaar mishandeld. Dit meldt de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname.

Volgens verklaring van de ex-vrouw, die aangifte deed, leefde zij samen met H., met wie zij zeven kinderen heeft. Op een bepaald moment kwam er een eind aan de relatie. De ex-vrouw had een afspraak met haar ex-man om geld op te halen voor de aankoop van benodigdheden voor de kinderen. Toen ze bij haar ex kwam zag zij hem zitten met D. Hij stond op en liep naar haar toe.

H. ging de woning weer binnen, vermoedelijk om het geld te halen. Hij werd achterna gezeten door zijn vrouw. Er ontstond toen een heftige woordenwisseling tussen haar en H. De ex-vrouw ging ook de woning binnen en begaf zich tussen de twee, waarna de situatie uit de hand liep.

H., die verhit was geraakt, pakte een zaag om er vervolgens mee in een oor van zijn ex-echtgenote te zagen. Zijn huidige partner greep een houten bank en sloeg daarmee de ex-vrouw enkele malen op haar hoofd.

De zaag en de bank zijn in beslag genomen. Na overleg met een lid van het Openbaar Ministerie zijn H. en zijn partner in verzekering gesteld. De ex-vrouw werd verwezen naar het Academisch Ziekenhuis Paramaribo.

Zware KNVB-delegatie met elf uren vertraging in Suriname gearriveerd

KNVB-delegatie in gesprek met minister van Sport- en Jeugdzaken


Een zware delegatie van de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond (KNVB) is gisteren met elf uren vertraging gearriveerd in Suriname. In de delegatie onder andere de voorzitter van de KNVB Michael van Praag (zie foto - Bron: Twitter) en zijn directeur Betaald Voetbal binnen de bond Bert van Oostveen.

De delegatie heeft vandaag, dinsdag 12 januari 2015, samen met collega's van de Surinaamse Voetbalbond (SVB) een ontmoeting gehad met minister Faizal Abdoelgafoer van Sport- en Jeugdzaken.

Van Praag en zijn delegatie bezoekt Suriname tot en met 15 januari. Van Praag is te gast bij de Surinaamse Voetbalbond (SVB). Het bezoek van Van Praag komt naar aanleiding van een uitnodiging van de SVB-voorzitter John Krishndath een jaar geleden.

Kustwachters op Curaçao zetten hun protest voort

Wachten op implementatie wapenbeleid duurt medewerkers Kustwacht te lang


Kustwachtdirecteur Lodder wil geen niet-marine wapens op terrein van marine


De resultaten van een gesprek tussen minister van Justitie Nelson Navarro (PAIS) en Kustwachtdirecteur Hans Lodder afwachten opdat het wapenbeleid geïmplementeerd kan worden, laat de boel nog langer duren en dat willen de medewerkers van de Kustwacht niet. Zij zetten hun protest voort en verzamelden zich vandaag, dinsdag 12 januari 2016, weer bij het hoofdkwartier van hun vakbond NAPB (Nederlands Antilliaanse Politiebond), zo bericht de Amigoe.

Meer medewerkers zouden later op de dag bijeenkomen bij het hoofdkwartier waar zij een vergadering zouden houden over de volgende te nemen stappen, aldus bestuurslid van de bond Soraida Cicilia.

De medewerkers marcheerden gistermiddag vanaf het vakbondshoofdkwartier naar het kantoor van Navarro, waar zij een brief hebben ingediend met daarin een ultimatum voor de minister om uiterlijk vijf uur duidelijkheid te verschaffen over de invoering van het wapenbeleid. Dit na een telefonisch gesprek met de minister, die aangaf eerst een gesprek met de kustwachtdirecteur te willen houden, alvorens duidelijkheid te kunnen verschaffen. De minister heeft het ultimatum dus niet gehaald en nu strijden de medewerkers zoals van tevoren aangekondigd door.

De medewerkers begrijpen de door de Kustwachtdirecteur ingenomen positie niet. Navarro legde gisteren aan de bond uit een gesprek te zullen moeten aangaan met Lodder (Bron foto: deacom.nl), over onder meer de opslagplaats voor de vuurwapens. 'Lodder zou niet willen dat de medewerkers het terrein van de marine opkomen, met een vuurwapen dat geen wapen is van de marine zelf. Dus moet er volgens hem een opslagplaats komen. De medewerkers zullen dus bij het betreden van het terrein het via het wapenbeleid gekregen wapen voor eigen bescherming moeten inleveren en dus in de opslagplaats bewaren om vervolgens dat van de marine zelf in gebruik te nemen. Bij het verlaten van het terrein krijgen zij hun wapen terug, nadat het marine-wapen is ingeleverd.'

Cicilia deelt de mening van de medewerkers dat er met twee maten wordt gemeten, aangezien de douanebeambten en andere autoriteiten wel gewoon met hun wapen het terrein van de marine op mogen. 'Lodder zoekt spijkers op laag water.'

Het uitblijven van veiligheidsmaatregelen is niet de enige doorn in het oog van de Kustwachters. Zij zijn bovendien zeer ontevreden met uitspraken van de minister in de media, die zou hebben gezegd dat het protest min of meer gestuurd wordt door de onderwereld die druk probeert uit te oefenen, aldus Cicilia. Op deze manier scheert Navarro iedereen over één kam, wat onterecht is en de medewerkers zijn helemaal niet te spreken hierover, voegt ze toe.

'Dit beleid is juist voor de medewerkers die geen banden hebben met de onderwereld en zij strijden voor hun veiligheid. Indien er medewerkers zijn die wel banden hebben met de onderwereld, dan moeten het Openbaar Ministerie en het Bureau Interne Zaken van de kustwacht hiertegen optreden. De Kustwachters zijn blij dat de minister bereid is het beleid te introduceren, maar iedereen over één kam scheren vinden zij niet kunnen.'

Het uitblijven van de invoering van het wapenbeleid heeft te maken met lopende onderzoeken naar illegale praktijken door de Kustwachtmedewerkers, legde de minister desgevraagd gisteren uit. Het betreft hier onder meer het onderzoek Baywatch, waarin onder meer drie kustwachters en een oud-collega verdacht worden van het lekken van informatie aan een criminele organisatie, corruptie en betrokkenheid bij het invoeren van verdovende middelen. De minister zei gisteren dat meer aanhoudingen niet uitgesloten worden.

Ook moest het ministerie van Justitie zich buigen over de aanschaf van vuurwapens van het merk Glock, die binnenkort aangeschaft worden.
Navarro moet dus eerst om de tafel zitten met de Kustwachtdirecteur. Dat gebeurt deze week en vrijdag zou een vergadering met de bond en dus de Kustwachtmedewerkers volgen. Zij gaven al aan niet tot vrijdag te zullen wachten. Hoogstwaarschijnlijk zullen ze tot dan niet terug naar hun werk gaan.

Het minimumloon op Curaçao is per 1 januari aangepast

Horecaf-voorzitter roept regering op om controles op naleving minimumloon te intensiveren

'Kan iemand op Curaçao van een mininumuurloon van 8,20 gulden rondkomen?'


Het minimumloon op Curaçao is per 1 januari aangepast. Bedroeg het minimumloon in 2015 nog 8,15 gulden per uur, dit jaar is dit bedrag geïndexeerd tot 8,20 gulden. Horecaf-voorman Kenneth Valpoort dringt er bij de regering op aan om de controles op de naleving van het minimumloon te verhogen, zo bericht vandaag, 12 januari 2016, de Amigoe.

De indexering is bekendgemaakt door het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) en is afhankelijk van de stijging van de kosten van het levensonderhoud op Curaçao. De indexering van 5 cent houdt in dat ook het minimumweek- en maandloon worden aangepast.

Aan de hand van het minimumloonuur van 8,20 gulden wordt het minimumweekloon voor iemand die 40 uur per week werkt, verhoogt naar 328 gulden. Bij een 45-urige werkweek is dat 369 gulden. Voor een 48-urige werkweek gaat het om een bedrag van 393,60 gulden.

Valpoort stelt dat met deze bekendmaking alle werkgevers nu officieel op de hoogte moeten zijn van de nieuwe minimumlonen. 'Men kan nu niet zeggen, dat men niet weet dat het is verhoogd van 8,15 naar 8,20 gulden per uur. In het verleden hebben we meegemaakt dat werkgevers aangaven dat zij de lonen niet zouden indexeren. Veel van onze leden in kleine restaurants of cafés hebben hier mee te maken.'

De voorman van Horecaf benadrukt, dat een werknemer die van een minimumloon moet zien rond te komen, niks aan de indexering heeft als het niet in de praktijk wordt toegepast. 'Er moet meer controle komen. Vooral in de kleine uitgaansgelegenheden. Daar moet de overheid zich voor in gaan zetten. Zonder voldoende controle zijn er mensen die zich niet aan de wet houden.'

Maar, Valpoort maakt zich nog meer zorgen over de vraag of iemand op Curaçao van een minimumloon van 8,20 gulden per uur rond kan komen. 'Wij weten allemaal dat dit niet toereikend is. Wij moeten toe naar een bestaansminimum. In het verleden hebben tal van mensen het hierover gehad, maar het is nog steeds niet in de praktijk gebracht. En dan heb je ook te maken met mensen die jarenlang het minimumloon krijgen uitbetaald. Alleen bij indexering van het minimumloon krijgen zij een verhoging. Hier spreekt geen waardering uit voor het personeel.'

Ook het minimumjeugdloon wordt geïndexeerd. Dat wordt uitbetaald en berekend aan de hand van verschillende categorieën, voor werkenden die van 20, 19, 18 jaar en 17/16-jarigen. Vanaf 1 januari geldt dat iemand van 20 jaar 7,38 gulden per uur moet verdienen. Dit komt neer op 90 procent van het minimumloon voor volwassenen. Vorig jaar bedroeg dit nog 7,24 gulden per uur. Voor een 19-jarige geldt een minimumloon van 6,97 gulden (was 6,93 gulden). Voor 18-jarigen is het bedrag vastgesteld op 6,15 gulden per uur (was 6,11 gulden), terwijl 17/16-jarigen recht hebben op een minimumloon van 5,53 gulden (was 5,30 gulden).
Het maandbedrag voor iemand die een minimumloon verdient, gaat uit van 1420,24 gulden (40 urige werkweek), 1597,77 gulden (45 uur) en 1704,29 gulden (48 uur).

Curaçao zoekt nieuwe entomoloog in strijd tegen mogelijke zika-uitbraak

Nieuwe insectendeskundige gaat strategisch plan monitoren


Eiland kan inmiddels zelf mensen testen op zika-virus - Minister Victorina bezorgd over bewustwording onder bevolking


Het ministerie van Gezondheid is bezig met het aantrekken van een nieuwe entomoloog in de strijd tegen een mogelijke zika-uitbraak. 'Het is de bedoeling het sollicitatieproces binnen drie weken af te ronden', aldus minister Siegfried Victorina vanmiddag, dinsdag 12 januari 2016, in de Amigoe.

Het strategisch plan ligt op tafel en wordt in verschillende fases tot uitvoering gebracht, vertelt hij. Het is de bedoeling dat de nieuwe entomoloog, een wetenschapper op het gebied van insecten, dit monitort. Tijdens de uitbraak van het chikungunya-virus gaf entomoloog Gisette Seferina leiding aan het vectorteam, dat zich bezighield met de bestrijding van chikungunya. Momenteel is ze werkzaam als site-manager van het Blue Halo-project, een onderzoeksexpeditie in de kustwateren van Curaçao.

In september vorig jaar uitte ze haar bezorgdheid over een mogelijke uitbraak van zika. Tijdens een lezing, georganiseerd door buurtvereniging Fundashon Rif, meldde ze toen in gezelschap van arts en parlementariër Marilyn Moses dat ‘het zeker is dat het zika-virus onze kant op komt’. Moses voegde hieraan toe, dat in 2012 al werd voorzien dat het chikungunya-virus zich zou verspreiden in het Caribisch gebied. 'Toen werd het ook ontkend, of althans onderschat. En uiteindelijk hebben we de volle laag gehad.'

Eerder berichtte de Amigoe al over de maatregelen die worden getroffen om de kans op een uitbraak te verkleinen. Zo is een informatie- en voorlichtingscampagne gestart. Ook vindt de tweede ronde van het schoonmaakproject plaats, waarbij muggenbroedplaatsen worden opgeruimd. Daarnaast zijn er extra controles op binnenkomende vluchten en schepen, die mogelijk geïnfecteerde muggen mee kunnen brengen.

Ook kan sinds kort op Curaçao worden getest op zika. Het Analytisch Diagnostisch Centrum (ADC) heeft eind december het validatieproces afgerond. Eind november werd het proces gestart, nadat het laboratorium positieve DNA-monsters had ontvangen. Het laboratorium is nu in staat zelfstandig te testen op zika. Monsters van verdachte gevallen hoeven hierdoor niet meer naar Nederland te worden gestuurd.

In tegenstelling tot eerdere beweringen van premier en voormalig minister van Gezondheid Ben Whiteman, is Curaçao volgens Victorina ditmaal wel goed voorbereid. Wel benadrukt hij, dat de basis voor het elimineren van een zika-uitbraak bij de bevolking zelf ligt. 'Eén op drie huizen heeft een muggenbroedplaats rondom de woning.' Dit is gebleken uit een analyse van de cijfers van de grootschalige schoonmaakactie. 'We houden de muggen dus zelf in leven', aldus Victorina.

Seferina deelt deze mening en zei november vorig jaar in een interview met de Amigoe dat het belangrijk is dat broedplaatsen worden opgeruimd. Ze plaatste hier echter ook een kanttekening bij. 'Het bestrijden van een virus is tweeledig, omdat je niet alle broedplaatsen kunt opruimen. Dat is simpelweg onmogelijk.' Er zou volgens haar actiever campagne moet worden gevoerd om te voorkomen dat we wederom achter de feiten aanlopen, zoals tijdens de chikungunya-uitbraak.

De minister is bezorgd over de bewustwording onder de bevolking. 'Dit onderdeel van het probleem is moeilijk aan te pakken.' Om echter toch inzicht te krijgen in waarom dit niet leeft onder de Curaçaoënaars, wil hij een onafhankelijk onderzoek instellen naar het gedrag van de bevolking omtrent de eigen verantwoordelijk bij de verspreiding van virusziektes. Wanneer een dergelijk onderzoek wordt uitgevoerd is nog niet bekend.

Verklaring VHP inzake terugroeping Pertjajah Luhur-Assembleeleden Sapoen en Chitan

'Bij overlopen naar andere partij of verlaten van de partijfractie eindigt lidmaatschap van De Nationale Assemblee'


'De wet is heel duidelijk' - 'Assemblee en -voorzitter moeten respect opbrengen voor vonnis'


De Grondwet van Suriname geeft in artikel 52 lid 3 onder andere aan dat het terugroeprecht ten aanzien van gekozen volksvertegenwoordigers een waarborg is voor een waarachtige democratie. Het is de mening van de VHP, dat met opname van dit recht in de Grondwet, de grondwetgever luid en duidelijk aangeeft het grote maatschappelijk belang dat gediend wordt met deze voorziening.

In artikel 68 lid 1c geeft de grondwetgever verder aan, dat het lidmaatschap van De Nationale Assemblee (DNA) eindigt door terugroeping van een lid, op de wijze te bepalen bij wet. Hiermee heeft de grondwetgever aangeven, dat een lid van de partij dat heeft deelgenomen aan de algemene verkiezingen op een lijst van die politieke partij c.q. combinatie, de burgers (kiezers), niet moet beschamen in de bij hun opgewekte en gerechtvaardigde verwachtingen en dat hij of zij als gekozene het aangegeven partijbeleid zal uitdragen.

Met andere woorden, zijn de opgewekte verwachtingen niet dat ander een beleid zal worden aangehangen, vooral niet die welke door hem/haar, afgewezen en bestreden zijn. De grondwetgever geeft aan dat als blijkt, uit het handelen en nalaten van een lid, dat hij/ zij, partij standpunten definitief verlaten heeft dat niet zonder gevolgen kan blijven; hij/zij wordt geacht zich zelf te hebben gediskwalificeerd voor het functioneren als lid van de partij en moet dus kunnen worden teruggeroepen. Indien een lid van De Nationale Assemblee blijk geeft blijvend te kiezen voor eigen standpunten boven de partij standpunten, dat zou mogen in een democratie, dan zal hij/zij de partij niet meer kunnen vertegenwoordigen. De democratie leert dat indien blijkt, dat voor opvattingen van een lid er geen steun is van de voorgeschreven meerderheid van daarvoor door het partijrecht aangegeven structuren, dan zal men zich moeten neerleggen bij de heersende partijstandpunten of anders de partij verlaten.

De Wet Terugroeping Volksvertegenwoordigers, met als basis de Grondwet (art 68/1c), werkt deze gedachte uit. Het overlopen naar een andere politieke organisatie of combinatie of het verlaten van de partijfractie, zijn als gronden opgenomen in deze wet voor de terugroeping, waarmee het lidmaatschap van De Nationale Assemblee eindigt. Het is heel duidelijk.

Ook het royement geldt als grond voor terugroeping. Dat geschiedt door het hoogste orgaan van de betreffende politieke organisatie en moet uiteraard als grond hebben hetgeen het officieel goedgekeurd partijrecht ter zake voorschrijft. In het pas gewezen vonnis ter zake wordt aangegeven dat 'de kerngedachte van de terugroeping, zoals vermeld in de MVT in de Wet terugroeping Volksvertegenwoordigers is om de volksvertegenwoordigers te noodzaken extra aandacht te besteden aan hun politieke gedragingen c.q. ethische en morele normen en waarden. Aan de terugroepingsgerechtigde, in casu de PL, heeft de wetgever geen enkele beperking opgelegd om gebruik te maken van de bevoegdheid tot terugroeping te blijven maken.'

Deze wet met als basis de Grondwet, schrijft verder ongeconditioneerd voor, dat het eindigen van het lidmaatschap van de betrokken volksvertegenwoordigers een feit is bij de betekening van het deurwaardersexploot welke inhoudt een brief waarin is aangegeven het besluit van de terugroepingsgerechtigde van zijn terugroeping en de gronden waarop dat besluit berust en de goedgekeurde notulen van de rechtsgeldige vergadering waarop het ter zake besluit is genomen.

In het vonnis ter zake (30 december 2015) wordt aangegeven, dat 'de kantonrechter uit de producties afleidt dat de gevolgde procedure van de terugroeping conform de statuten en het huishoudelijk reglement van de terugroepingsgerechtigde heeft plaatsgevonden'. En verder wordt aangegeven, 'dat het aldus aannemelijk is dat de terugroeping rechtsgeldig is' (pag 14, vonnis A.R. no 15-5671).

Nu in casu bij rechterlijke uitspraak is bevestigd, dat de terugroepingsgerechtigde voldaan heeft aan de wettelijke vereisten van terugroeping van de DNA-leden R. Sapoen en D. Chitan, is de VHP de mening toegedaan, dat de daarvoor in aanmerking komende organen van de Staat, spoedig in actie komen en de democratie te waarborgen, zoals de Grondwet voorschrijft. Ook van de voorzitter van DNA c.q. DNA als college wordt verwacht de democratie levend te houden, door respect op te brengen voor het rechtelijke vonnis.

Paramaribo,
dinsdag 12 januari 2016 

Deurwaarder heeft eindelijk brief PL aan Merkus kunnen uitreiken

Langdurige terugroepingszaak Sapoen/Chitan verworden tot een soapserie
 
Merkus, hij is weer boven water.

Het is de deurwaarder gelukt om de voorzitter van het Centraal Hoofdstembureau (CHS), Eugene Merkus, de brief te overhandigen over het invullen van de vacature die is ontstaan bij De Nationale Assemblee. Onduidelijk is echter waarom Merkus kennelijk een paar dagen voor de deurwaarder onvindbaar is geweest... Hij moet van de Pertjajah Luhur (PL), de Vooruitstrevende Hervormings Partij (VHP) en de Nationale Partij Suriname (NPS) binnen 24 uur voorzien in de vacature. Het ultimatum verstrijkt vanmiddag, dinsdag 12 januari 2016, zo schrijft starnieuws.

Met de overhandiging van de brief, is weer een aflevering afgerond in de langdurige soapserie, klucht, rond de gênant geworden terugroepingszaak van de PL-leden Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan.

PL-voorzitter Paul Somohardjo zegt, dat mocht Merkus geen gehoor geven er verdere juridische stappen ondernomen zullen worden. De CHS-voorzitter wordt in de brief erop gewezen, dat hij in strijd handelt met de Wet Terugroeping Volksvertegenwoordigers. Het CHS zou ook niet in overeenstemming met zijn taakstelling handelen door niet te voorzien in de vacature.

De advocaat van de politieke partijen, Gerold Sewcharan, kondigt aan dat indien de CHS-voorzitter in gebreke blijft, hij de opdracht heeft om rechtsmaatregelen in te zetten. Volgens de PL, NPS en de VHP zijn Sapoen en Chitan geen Assembleeleden meer. Zij zijn immers, door de partijraadsvergadering van de PL op 20 december teruggeroepen.

Somohardjo zegt nog geen antwoord te hebben gekregen op de brief die hij naar Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons heeft gestuurd om Sapoen en Chitan niet te convoceren. De partij heeft Simons gevraagd om te bevestigen dat het tweetal niet uitgenodigd wordt voor vergaderingen van De Nationale Assemblee.


(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

Slechts een yoghurt-toetje van Melkcentrale voor leerlingen basisonderwijs in kader Naschoolse Opvang nieuwe stijl

NPS-Assem- bleelid  Etnel: 'Hiermee wordt armoede gevoed'

Nauwelijks politieke steun voor verstrekken eten aan scholen


De periode waarin leerkrachten en leerlingen goed op lagere scholen konden eten en zelfs eten meenamen naar huis lijkt voorgoed voorbij. De Naschoolse Opvang ‘nieuwe stijl’ beperkt zich tot slechts een yoghurt-toetje (zie foto - Bron: eigen foto Red. De Surinaamse Krant) van de Melkcentrale Paramaribo, zo bericht de Ware Tijd vandaag, dinsdag 12 januari 2016.

Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur is direct na de Kerstvakantie gefaseerd gestart met dit project. President Bouterse had bij de begrotingsbehandeling op 30 november vorig jaar de hervatting van het project aangekondigd.

De Melkcentrale Paramaribo levert kuipjes yoghurt aan 21 basisscholen in gebieden in Paramaribo waar veel kansarme gezinnen wonen. Het gebeurt op proefbasis op de maandag, woensdag en vrijdag. Het is de bedoeling uit te gaan breiden naar het binnenland. Voor dat gebied moet echter een speciaal model ontwikkeld worden, omdat yoghurt beperkt houdbaar is.

De voorzitter van de vaste commissie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur in De Nationale Assemblee, Rossellie Cotino (NDP), maakt zich zorgen over de voortgang van dit project. Volgens haar is er hiervoor geen geld opgenomen op de begroting van het ministerie. Zij zal zich sterk maken voor de continuering van het programma.

Patricia Etnel (NPS), ook lid van de vaste commissie, is geen voorstander van schoolvoeding, omdat volgens haar hiermee armoede wordt gevoed. 'Voeding moet het gezin geven. Wij moeten nagaan waarom gezinnen geen warme maaltijd op tafel kunnen zetten. Zo help je niet. Je maakt mensen juist afhankelijk.'

Riad Nurmohamed (VHP), ook commissielid, vindt dat het project moet worden stopgezet, omdat geld van het ministerie niet bedoeld is voor eten, schriften en tassen. 'Dit soort dingen horen thuis bij het ministerie van Welzijn. Ouders die het nodig hebben moeten de aanvraag voor hun kind daar doen.'

Eindstand 'Gi Wan Anu'-campagne van Stichting Su Aid bedraagt Srd 325.000

'We zijn meer dan tevreden met dit eindresultaat'


Het eindresultaat van de ‘Gi Wan Anu’ campagne van de Stichting Su Aid bedraagt Srd 325.000 en werd vanochtend, dinsdag 12 januari 2016, bij Radio 10 bekendgemaakt. De stichting had gehoopt op Srd 500.000 voor vijf tehuizen. De initiatiefnemers zijn desondanks tevreden en dankbaar, zo bericht Starnieuws. 

'Su Aid kan een succes genoemd worden. Het begon wat langzaam, maar we zijn meer dan tevreden met het eindresultaat. Toen we begonnen was de koers Srd 3,35 voor de Amerikaanse dollar, midden in het proces was deze ineens Srd 4,04 en nu nog meer. Dat is de realiteit. Desondanks zijn we tevreden met de bijdrage van de samenleving', aldus Giwani Zeggen, een van de initiatiefnemers

Het exacte bedrag is Srd 318.385,72 en 425 Amerikaanse dollar en 980 euro.

'We zijn Suriname heel erg dankbaar voor deze geweldige donatie, iedereen die heeft ondersteunt', zegt mede-initiatiefnemer van Su Aid Sidney Grunberg. 'We zullen heel binnenkort bekendmaken hoe we met de tehuizen verder gaan.'

Su Aid heeft geld ingezameld voor Huize Betheljada, de Mr. Huber stichting, het Blindencentrum, Stigesu en het Zuster Dankerscentrum in Nickerie.

'Die capriolen die Merkus uithaalt, zijn bepaald niet verantwoord als voorzitter van het CHS'

Hardeo Ramadhin: 'Merkus blundert eerst om daarna te verdwijnen'

'Hij moet zijn functie maar neerleggen'


'Het degraderen van het niveau van het Centraal Hoofdstembureau (CHS).' Zo typeert politiek analist Hardeo Ramadhin vandaag, dinsdag 12 januari 2016, in het Dagblad Suriname, het gedrag van de CHS-voorzitter Eugene Merkus. 'Die capriolen die hij uithaalt, zijn bepaald niet verantwoord als voorzitter van het CHS. Merkus blundert eerst om daarna te verdwijnen.' Hij schroomt er niet voor aan te halen, dat Merkus maar moet opstappen als hij geen verantwoording kan dragen als voorzitter. 'Hij moet zijn functie maar neerleggen.'


Eerst blundert het CHS door een vonnis, een rechterlijk bevel, volledig te ‎desavoueren en te toetsen waartoe het totaal niet verantwoordelijk is. Ramadhin legt er de nadruk op, dat het CHS slechts invulling moet geven aan de opengevallen vacatures.

'Ze weigeren pertinent om dit te doen en de voorzitter stelt zich nog erbij onvindbaar sedert vrijdag alsof hij van de aardbodem verdwenen is. Middels dit gedrag van de CHS-voorzitter stagneert hij het werk van de De Nationale Assemblee (DNA).'

Inmiddels zijn Sapoen en Chitan grondwettelijk teruggeroepen en zijn zij geen DNA-leden meer en moeten andere kandidaten doorgeschoven worden door het CHS.

'Als Merkus geen verantwoording kan afleggen, moet hij maar opstappen en anderen de mogelijkheid geven, die wel berekend zijn voor de taken', aldus Ramadhin die ervoor waarschuwt, dat indien deze kwestie niet volgens de juiste procedurele regels wordt afgehandeld, dit probleem zich over vijf jaren weer zal voordoen. 'Want over vijd jaren vinden er weer verkiezingen plaats. De zittende regering die minder zal scoren, zal weer met geld smijten om DNA-leden van andere partijen om te kopen door over te lopen. Dan gaan we weer bezig zijn met het ei-en-kip-verhaal, welke er eerst was.'

Surinaamse reisbureaus accepteren geen Surinaamse dollars

Voorzitter Associatie van Surinaamse Reisagenten: 'Dit is altijd al zo geweest'


Via bronnen is vernomen, zo bericht vandaag, 12 januari 2016, het Dagblad Suriname, dat mensen die naar het buitenland willen en daarvoor een vliegticket aanschaffen bij een reisbureau, de Surinaamse dollar niet meer als betaalmiddel kunnen overhandigen (bron foto: Red. De Surinaamse Krant). De reisbureaus geven aan alleen vreemde valuta, de Euro en de Amerikaanse dollar, te accepteren als betaalmiddel.

Anoepkoemar Bhaggan, voorzitter van de Associatie van Surinaamse Reisagenten (ASRA), beweert dat dit altijd al zo geweest is. Volgens de vergunningsvoorwaarden mogen reisbureaus geen Srd's ontvangen. Dat mag niet vanwege het feit, dat de luchtvaartmaatschappijen ook niet de Srd, maar alleen de Amerikaanse dollar of Euro accepteren.

Op de vraag waarom het voorheen wel geaccepteerd werd, wilde hij alleen kwijt dat de reisbureaus dat niet mogen doen, omdat zij dan tegen de vergunningsvoorwaarden gaan. Een reisbureau geeft aan dat zij voorheen de klanten hielpen door Srd’s te accepteren, omdat zij daarvoor wel vreemd geld konden kopen. Nu met de steeds stijgende koers en de schaarste aan vreemde valuta kunnen zij deze service niet meer verlenen.

De bankkoers van de Amerikaanse dollar staat nu op 4.04 en de straatkoers op 4,90. De bankkoers van de Euro staat op 4,39 en de straatkoers op 5,30.

Verontwaardiging onder burgers over herbenoeming Boerenveen als president-commissaris Staatsolie


'Bouta begint zaken als een crimineel te doen en een crimineel denkt altijd aan zijn criminele vrienden'


'Wat voor verstand heeft Boerenveen nou van besturen of management? Gaat hij het laten sneeuwen daar in de Raad van Commissarissen? Want alleen daarvoor is deze opa geschikt. Je zou bijna zweren, dat er maar een handvol mensen is dat alle topposities vervult bij de overheid. Deze man heeft vastgezeten voor drugs in Miami. Een ander heeft een XTC-lab opgezet in Paramaribo en wordt veiligheidschef. Vinden jullie het gek, dat 17-jarigen beginnen te roven?? Ik niet. Vooral zo doorgaan en deze oude van dagen blijven accommoderen! Een mooie toekomst nietwaar?'

Woorden van iemand op de social media website Facebook, nadat bekend werd dat Etienne Boerenveen president-commissaris blijft bij Staatsolie, zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, 12 januari 2016.

Tijdens een bijzondere algemene vergadering van aandeelhouders werd zaterdag een nieuwe Raad van Commissarissen (RvC) van Staatsolie benoemd. Burgers uiten hun onvrede op met name social media over het feit, dat president Desi Bouterse voor de zoveelste keer oude makkers benoemt tot sleutelposities binnen de regering, terwijl deze allen een vonnis op hun naam hebben staan. De conclusie die hieruit getrokken wordt, is dat jeugdigen al gauw de neiging krijgen om strafbare feiten te plegen, wetende dat zij in hun latere jaren niet hoeven te vrezen voor een antecedentenonderzoek. Immers, het lijkt een trend in het land te zijn geworden, dat veroordeelden de beste posities zijn komen te bekleden.

Onlangs werd Hans Jannasch benoemd tot waarnemend hoofd van de Centrale Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (CIVD). Dit, terwijl hij in 2004 werd veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf wegens het mede opzetten van een xtc-laboratorium aan de Henkielaan in Paramaribo. Hij kreeg echter gratie in 2010 en kwam vervroegd vrij.
Boerenveen werd in 1986 in de VS veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf wegens zijn betrokkenheid bij de handel in harddrugs. Hij kwam al in 1991 vervroegd vrij wegens goed gedrag. In 1994 begon het Nederlandse openbaar ministerie strafrechtelijke vervolging tegen Boerenveen op verdenking van drugshandel en zijn rol in het zogenaamde Surikartel, maar in 1997 werd de zaak wegens gebrek aan bewijs geseponeerd. Boerenveen is samen met de president ook medeverdachte in het 8 decemberstrafproces.

Ook op straat lijkt de burger niet tevreden te zijn met de trend van benoemingen. Volgens velen lijkt het erop alsof het staatshoofd probeert om krom gelopen zaken met de mantel der liefde te dekken.

'Bouta begint zaken als een crimineel te doen en een crimineel denkt altijd aan zijn criminele vrienden. En dat zie je overal in Suriname nu. De president is de oorzaak dat andere criminelen en oplichters zich sterker voelen', aldus een, volgens het dagblad, zeer geïrriteerde 62-jarige opa Frans. Hij hekelt het feit, dat burgers door paarse aanhangers misleid worden alsof deze mensen vergeleken kunnen worden met wereldleiders als Mahatma Gandhi en Nelson Mandela. Immers Gandhi en Mandela hadden volgens hem niets te maken met drugszaken, maar waren vrijheidsstrijders.

Boot omgeslagen op Tapanahonirivier bij Manlobi

Twee inzittenden, David Pinas en een Braziliaan, worden vermist

(Bron: Google Earth/Red. De Surinaamse Krant)
 
Een boot is gisterochtend gekapseisd op de Tapanahonirivier bij Manlobi. Uit onderzoek blijkt, zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, dinsdag 12 januari 2016, dat enkele mannen vanuit het binnenland per boot naar Paramaribo gingen. 

Op een gegeven moment is het vaartuig vermoedelijk omgeslagen, waarbij alle inzittenden te water zijn geraakt. Twee van de inzittenden, David Pinas en een Braziliaan, zijn niet boven water gekomen.

De vader van Pinas zegt, dat hij naar de plaats koerste. Hij ontving de melding van dit incident gisterochtend rond vijf uur. Het onderzoek in deze zaak duurt voort.

Somohardjo (PL) vindt 'vluchtgedrag' voor deurwaarder van CHS-voorzitter Merkus belachelijk

Paul Somohardjo: ‘Merkus moet niet dokken voor de wet’ 


De voorzitter van het Centraal Hoofdstembureau (CHS), Eugene Merkus, is nog steeds spoorloos voor de deurwaarder van de Pertjajah Luhur (PL). Hij is degene die van het CHS gemachtigd is om het woord te voeren en stukken te ontvangen. Tegen deze achtergrond is het onverantwoord om de ondervoorzitter te belasten met een taak en een brief van de PL inzake de terugroepaffaire Sapoen/Chitan, aan deze persoon te overhandigen. 

De voorzitter van de PL, Paul Somohardjo, zegt vandaag, dinsdag 12 januari 2016, in het Dagblad Suriname, dit gedrag van de CHS-voorzitter belachelijk te vinden. ‘Merkus moet niet dokken voor de wet. Wet is wet’, aldus Somohardjo.

Sinds afgelopen vrijdag is Merkus niet te bereiken. De deurwaarder is gisteren weer naar het kantoor en zijn woonadres gegaan, maar trof hem niet aan om de brief te betekenen. Het betreft een schrijven van de advocaat van de PL, waarin de nadruk wordt gelegd op het feit dat de twee overlopers van de PL, ‎Sapoen en Chitan, op wettelijke basis zijn teruggeroepen door de partijraad van de PL en dat het CHS niets anders rest dan invulling te geven aan de opengevallen vacatures.

Somohardjo ziet toch graag dat Merkus de brief persoonlijk in handen krijgt. Vooral gelet op het feit, dat het CHS geen gewoon maar een bijzonder instituut is en ook bijzondere taken en verantwoordelijkheden heeft. Het betreft een instituut dat opengevallen vacatures voor Assembleeleden moet invullen. Maar, gezien de onbereikbaarheid van Merkus zal overwogen worden om de brief bij de procureur-generaal te deponeren.

Met een knipoog zegt Somohardjo nog, dat gelet op het feit dat Merkus onvindbaar is, er een opsporing van hem gelast moet worden, zodat hij uit zijn hol kruipt. Maar, Somohardjo vreest niet voor het ergste anno 2016. ‘In de jaren ‘80 verdwenen mensen, tegenwoordig niet meer.’

Korps Penitentiaire Ambtenaren wacht nog steeds op een korpschef

Oud-minister Belfort zou aanstelling korpschef hebben tegengehouden


Het Korps Penitentiaire Ambtenaren (KPA) heeft nog steeds geen korpschef zoals was aangekondigd. Er is voor het aanstellen van een korpschef en het verzelfstandigen van het korps naar het model van de politie meer tijd nodig dan gedacht. Gepland was 1 januari 2016, zo bericht de Ware Tijd dinsdag 12 januari 2016.

Volgens Gustaaf Gallant, bondsvoorzitter bij het KPA, is er wel een aanvang gemaakt met het proces. Het is de bedoeling dat binnen één jaar de formaliteiten afgerond zijn. 'Er moet eerst een Human Resource Unit worden opgezet. Bepaalde voorzieningen moeten binnen een wettelijk kader worden gegoten en de inrichtingen moeten zelfstandig gaan opereren.'

De bondsvoorzitter zegt, dat deze afspraken al in 2000 met de regering zijn gemaakt. 'We moesten helaas constateren, dat de politieke agenda anders was de voorgaande jaren. Deze minister wil zich houden aan wat is overeengekomen.'

Gallant heeft jarenlang gestreden voor een korpschef, maar toenmalig minister Edward Belfort heeft dit tegengehouden, omdat volgens hem het KPA niet gelijkgesteld mag worden aan het Korps Politie Suriname. De bond had hierover zelfs een rechtszaak aangespannen tegen de Staat, omdat het aanstellen van een korpshoofd volgens Gallant al was goedgekeurd door de toenmalige ministerraad.

Regering wil meer notarissen dan huidige bij wet van 1998 vastgesteld aantal van 20

Om naar 30 notarissen te gaan moet 1 woordje in Wet Notarisambt worden veranderd


De regering wil het aantal notarissen van twintig optrekken naar dertig. Dit besluit is goedgekeurd door de Raad van Ministers, maar de Wet Notarisambt te wijzigen. Het gaat om het veranderen van één woordje, zo schrijft Starnieuws vanochtend, dinsdag 12 januari 2016.

Het aantal van twintig is bij wetswijziging vastgesteld in 1998, maar dat aantal is achterhaald. Veel kandidaat-notarissen wachten om officieel benoemd te worden, zodat zij zelfstandig aan de slag kunnen gaan. Het maximum aantal beroepsnotarissen is al enige tijd bereikt, waardoor geen nieuwe notarissen benoemd kunnen worden door de president.

Alleen wanneer een notaris overlijdt of met ontslag gaat, kan een kandidaat-notaris doorstromen. Belangrijke overwegingen voor deze uitbreiding zijn geweest het aantal inwoners, de tijd en de aandacht die beschikbaar zijn geweest per cliënt voor bespreking en begeleiding. Ook de toenemende vraag naar notariële rechtshulp, de toenemende complexiteit en omvang der werkzaamheden, het aantal akten, inkomsten van de notariaten en de carrièrekansen voor kandidaat-notarissen.

De Nationale Assemblee moet de voorgestelde wetswijziging nog goedkeuren.

Amazone Resources in Zwitserland belooft forse inkomsten voor Suriname uit export rivierwater...

Directeur De Ruiter reageert via de Ware Tijd op commotie rond zijn rivierwaterexportplan

De Coppenamerivier

De veelbesproken Zwitsers/Nederlandse onderneming Amazone Resources - gevestigd in Zug, Zwitserland, maar met een Nederlandse directievoering - die maar wat graag water uit de Coppenamerivier naar landen in het Caribisch gebied wil exporteren, belooft een groot deel van haar inkomsten terug te laten vloeien naar Suriname. 

'Met een royalty die oploopt tot 38 procent behoort deze overeenkomst met voorrang tot de besten die ooit gesloten zijn', schrijft directeur Cor de Ruiter aan de de Ware Tijd naar aanleiding van de ophef die is ontstaan rondom de onderneming, zo bericht de Ware Tijd vandaag, dinsdag 12 januari 2016.

De royalty's zullen worden gehaald uit de totale inkomsten van het bedrijf, dat zich bovendien moet houden aan alle geldende belastingwetten van het land. Ter vergelijking: Suriname krijgt maximaal zes procent aan royalty's op de hoeveelheid goud die uit de grond gehaald wordt door de Canadese goudmijnmultinational IAmGold.

Volgens De Ruiter zijn dit enkele belangrijke zaken die zijn opgenomen in het presidentieel besluit - dat nog niet publiek is gemaakt - dat het bedrijf van de regering-Bouterse/Ameerali in 2012 kreeg. Daarvoor werd gekozen, omdat er nog geen wetgeving in Suriname is voor de commerciële exploitatie van oppervlaktewater. Het besluit is tussen 2010 en 2012 voorbereid met inbreng van diverse ministeries.

Uit onderzoek door de redactie van de Ware Tijd zou blijken, dat de Raad van Ministers, onder leiding van toenmalige vicepresident Robert Ameerali, besloten heeft om het presidentieel besluit af te wijzen en het terug te sturen naar het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen en het Kabinet van de President. Daarnaast benadrukt minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen, dat een presidentieel besluit de slagkracht mist om een operatie op te baseren.

Amazon Resources beweert inmiddels, voor een zoveelste keer, dat zij zover is om de eerste proefexport naar Barbados uit te voeren. Dodson onderstreept echter, dat alle economische activiteiten afhankelijk zijn van wetgeving 'die hopelijk snel door het parlement behandeld en goedgekeurd zal worden'.

De website van Amazone Resources, zo blijkt vandaag, is offline...:


De autoriteiten van Barbados hebben nimmer gereageerd op vragen van de redactie van De Surinaamse Krant of zij in contact staan met Amazone Resources en of er een of meerdere contracten zijn ondertekend voor de levering van Surinaams rivierwater aan het eiland. Op Barbados zou een schaarste zijn aan water dat bijvoorbeeld gebruikt kan worden in de bouwsector op het eiland. De nabije toekomst zal moeten uitwijzen of het waterexportplan een luchtballon is of dat er daadwerkelijk binnenkort zakken vol Surinaams rivierwater over de oceaan naar Barbados worden gesleept.

Overigens is de Surinaamse tak van de in Amerika gevestigde internationale natuurbeschermingsorganisatie Conservation International (CI) nauw betrokken bij de exportplannen van het Zwitsers/Nederlandse bedrijf zo niet de trekker ervan. Wat het belang van CI-Suriname is bij de export van Surinaams rivierwater blijft vooralsnog verre van duidelijk. De natuur beschermen en op hetzelfde moment grote hoeveelheden rivierwater uit die natuur onttrekken en vervolgens exporteren lijken twee ver uit elkaar liggende polen. Mogelijk is het voor CI-S financieel interessant.

(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd)

Bureau Onderwijs Binnenland maakt na 33 jaar plaats voor Onderwijs Coördinatiecentrum Binnenland

Kerncentra krijgen belangrijke rol voor onderwijs in grote gebieden binnenland

 
Het Bureau Onderwijs Binnenland (BOB) maakt na 33 jaar plaats voor een Onderwijs Coördinatiecentrum Binnenland. Minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur maakt dat vorige week bekend te Lebidoti in het Sarakreekgebied, aldus de Ware Tijd vandaag, dinsdag 12 januari 2016. 

In de nieuwe vorm gaan kerncentra een belangrijke rol vervullen. Dat zijn centra die grotere gebieden bestrijken ten behoeve van het onderwijs. Op dit moment zijn er kerncentra in Brokopondo en Marowijne. In Apoera en Atjoni moeten ze nog opgezet worden.

Volgens Bert Eersteling, hoofd van het opgeheven BOB, is het goed dat er een coördinatiepunt komt. Dit zorgt ervoor, dat de achterstanden bij leerlingen gereduceerd kunnen worden en verdere terugval wordt bestreden. Maar, hij had liever gezien dat het BOB een directoraat was geworden. 'Ik denk dat de vernieuwing voordelen met zich meebrengt, maar ook nadelen.'

De voorzitter van de vaste parlementaire commissie voor onderwijs, Rossellie Cotino (NDP), in De Nationale Assemblee, vindt dat met de nieuwe opzet een valse start gemaakt wordt, omdat niet in alle districten een kerncentrum is. Ze vindt het wel verstandig, dat het binnenland een bijzondere plaats wordt toegekend.

Haar NPS-collega Patricia Etnel vindt dat het BOB moet blijven bestaan, omdat na 33 jaren de problemen in het achterland nog niet zijn opgelost. Ze is voorstander van de decentralisatie van het onderwijs. De parlementariër vindt dat onderwijs verder reikt dan Paramaribo en het binnenland. 'In elk district heb je zaken die moeten worden aangepakt.'

Gajadien (VHP): 'Sapoen en Chitan kunnen niet door Assembleevoorzitter worden uitgenodigd voor vergaderingen'

Mochten beide PL-Assembleeleden worden uitgenodigd volgt Kort Geding tegen Assembleevoorzitter
 
 
Het VHP-Assembleelid Asiskumar Gajadien is van oordeel, dat de Pertjajah Luhur (PL)-Assembleeleden Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan niet voor vergaderingen kunnen worden uitgenodigd door Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons. De begrotingsbehandeling wordt donderdag hervat. 'Ik ga ervan uit dat de Assembleevoorzitter deze heren niet zal uitnodigen', aldus Gajadien vandaag, dinsdag 12 januari 2016, op Starnieuws.

Indien Sapoen en Chitan toch worden uitgenodigd voor de vergadering, dan zal Gajadien samen met enkele collega's zich genoodzaakt zien om een Kort Geding aanhangig maken tegen de Assembleevoorzitter. 'Wij willen de volksvertegenwoordiging ervoor behoeden besluiten te nemen die niet rechtsgeldig zijn. Dit geldt ook voor ontwerpwetten die worden aangenomen', zegt Gajadien.

Een uitnodiging is gestuurd door de griffier naar leden van de vaste commissie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Ook Sapoen is uitgenodigd. Gajadien gaat ervan uit dat het om een vergissing gaat. Hij verwacht vandaag een gecorrigeerd exemplaar te zien.

De Pertjajah Luhur heeft Geerlings-Simons op de hoogte gesteld, dat Sapoen en Chitan zijn teruggeroepen. In een brief van advocaat Gerold Sewcharan aan de Assembleevoorzitter wordt een bevestiging gevraagd, dat zij Sapoen en Chitan niet meer zal convoceren.

Gajadien gaat ervan uit dat 'Simons geen risico's zal nemen om het parlement en de democratie in gevaar te brengen door de ex-leden uit te nodigen'. De fractieleiders komen morgen bijeen met de voorzitter ter bespreking van de activiteiten voor de komende periode.

Overigens bericht de Ware Tijd vandaag, dat in 'oppositiekringen' wordt gesuggereerd, dat president Desi Bouterse Sapoen en Chitan vraagt vrijwillig hun zetel in De Nationale Assemblee op te geven in ruil voor een benoeming bij eventueel een parastataal bedrijf. 'Zo wordt voorkomen dat deze zaak zich onnodig voortsleept en lijdt niemand gezichtsverlies. Niet de voorzitter van het parlement en ook de twee dissidenten niet', zegt 'een oppositietopper, die anoniem wil blijven', zo schrijft de Ware Tijd.

Politie vordert in eerste tien dagen van 2016 56 rijbewijzen in

Rijgedrag sommige weggebruikers baart politie grote zorgen


In de eerste tien dagen van dit jaar zijn 56 rijbewijzen ingetrokken door de Motor Surveillance Dienst (MSD) van het Korps Politie Suriname, zo bericht de afdeling Public Relations van de politie in een gisteren, maandag 11 januari 2016, uitgebracht persbericht.

Afgelopen weekend werden snelheidscontroles uitgevoerd op de Afobakaweg, de Martin Luther Kingweg, in Wanica en te Leidingen. Er werden 36 rijbewijzen ingevorderd van bestuurders die zich niet hielden aan de toegestane maximum snelheid.

Dit rijgedrag van sommige weggebruikers baart de politie ernstig zorgen. De politie gaat echter door met het voeren van (snelheids-) controles in het verkeer.

Reddingsorganisatie Citro op Curaçao rukt twee keer uit voor vissersboten in nood

Twee vissersboten met motorpech moeten te hulp worden geschoten


Reddingorganisatie Citro moest zondag tweemaal de zee op om vissersboten in veiligheid te brengen, zo bericht het Antilliaans Dagblad vanochtend, dinsdag 12 januari 2016. 

Aan het eind van de ochtend kwam een alarmmelding binnen over een vissersboot die ter hoogte van Sint Jorisbaai met motorpech kampte. De visser kreeg hulp van een collega ter plekke, maar verzocht om assistentie.

Rond kwart over een 's middags kwam een tweede alarmmelding binnen, opnieuw een visser met pech. Beide vissersboten werden in de loop van de middag naar de haven van Caracasbaai gesleept.

Amerikaanse generaal Kelly: 'IS kan ook in Caribische landen aanslagen plegen'

'Caribische landen hebben geen FBI en ordehand- having zoals wij die hebben'


Strijders van Islamitisch Staat (IS) kunnen ook in Caribische landen terreuraanslagen plegen. Dat heeft een Amerikaans topmilitair gezegd 8 januari tegen verslaggevers bij het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie, zo bericht vandaag, dinsdag 12 januari 2016, het Antilliaans Dagblad. 

Generaal John Kelly, commandant van de zuidelijke troepen van de Verenigde Staten, zei dat vorig jaar 150 islamitische extremisten vanuit het Caribisch gebied zich hebben aangesloten bij IS in het Midden-Oosten. Dat zijn er vijftig meer dan een jaar eerder. Deze strijders zijn niet de grootste bedreiging, aldus Kelly. Dat zijn degenen die achterblijven.

De extremisten hebben volgens hem een nieuwe boodschap voor potentiële jihadisten: ‘Kom niet naar Syrië, maar blijft thuis’.

De generaal verwees naar aanslagen in de VS door sympathisanten van IS, zoals in San Bernardino. 'Caribische landen hebben geen FBI en ordehandhaving zoals wij die hebben', aldus Kelly. De Amerikanen proberen de landen te helpen door zo veel mogelijk informatie te delen, voegde hij eraan toe.

Vanaf minuut 23.00 gaat Kelly in op IS in Caribisch gebied:

Nederlands magazine Esquire: 'Regilio Tuur is nu officiëel de treurigste man van Nederland'

'Tuur is de weg goed kwijt'


'Ooit was er een land trots op hem, het land waarvan hij nu de taal niet meer spreekt'


Het Nederlandse tijdschrift Esquire bericht vandaag, dinsdag 12 januari 2016, op haar website niet erg vleiend over oud-bokser Regilio Tuur en zijn optreden in het RTL Z-praatprogramma 'Z in Zaken' op 8 januari. In dat programma werd Tuur geïnterviewd en werd duidelijk dat zijn arrogantie hem boven zijn hoofd is uitgestoken en dat was reden genoeg voor Esquire het gedrag van Tuur eens goed tegen het licht te houden.

Ooit was Regilio Tuur een gevierd man. Een Surinaams-Nederlandse held, het levende bewijs dat een jongen uit Hoogvliet het tot de absolute wereldtop kom maken. Hij won heel veel bokspartijen, waaronder zelfs de wereldtitel in het JR Lightweight. Maar, nadat hij stopte in 2001, ging het vlot bergafwaarts, zo schrijft Esquire.

'Zijn aandacht voor zijn stijl is te prijzen, maar daar houden onze complimenten voor onderstaand filmpje ook wel mee op. Regilio Tuur heeft misschien een paar tikjes teveel tegen zijn hoofd gehad, want hij is goed de weg kwijt', aldus het Nederlandse blad.

Het, in de ogen van Esquire, 'deerniswekkende optreden' van Tuur in 'Z in Zaken' van RTL Z, waarin ondernemerschap centraal staat, begon met de simpele vraag: 'Heb jij ooit wel eens gewinkeld bij V&D, Regilio?' De verbijsterde presentator krijgt daarna het antwoord terug: 'Absolutely. As a kid I used to live in Holland. (...) As a kid I didn't have a lot of money so yeah.'
Pardon?

In 2008 verhuisde hij naar New York om daar te beginnen aan Life Part Two, zoals hij het zelf omschreef. Sindsdien is hij het Nederlands verleerd.

'Niet dat hij er een andere taal voor in de plaats leerde, want zijn Engels is werkelijk verschrikkelijk.
En niet alleen daarom is het jammer dat Regilio zo diep is weggezakt. Het is vooral jammer omdat hij - hoeveel moeite hij ook doet voor zijn stijl - er alleen maar slechter uitziet door zijn eigen jeugd zo verloochenen', schrijft Esquire.

'Zijn jasje zit prima, maar arrogantie staat niemand goed. Erg jammer, want ooit was er een land trots op hem. Het land waarvan hij nu de taal niet meer spreekt.'

Nieuwe luchtvaartmaatschappij Fly All Ways opent de weg naar nieuwe bestemmingen in de regio

FAW voert eerste officiële vlucht 22 januari uit naar São Luís in Braziliaanse deelstaat Maranhão


'Dilip Sardjoe is goede vriend en geeft ons adviezen, maar is geen aandeelhouder'


De komst van de nieuwe luchtvaartmaatschappij Fly All Ways - FAW - is een stap vooruit voor Suriname. 'Lokale banken die ons project geloven, hebben hierin geïnvesteerd. De investeringen bedragen iets boven de tien miljoen Amerikaanse dollar. Veel geld voor Suriname, maar niet voor de luchtvaartsector', aldus directeur Amichand Jhauw vandaag, dinsdag 12 januari 2016, op Starnieuws.

De financiering van het bedrijf is moeilijk verlopen, zegt Frits Pengel, FAW president-commissaris. Het certificeringsproces heeft langer geduurd. 'De toestellen hebben langer op de grond gestaan zonder inkomsten te generen. Het heeft ons meer gekost dan de initiële planning.' Naast de financiële ondersteuning van de lokale banken, in het bijzonder de Hakrinbank, heeft luchtvaartmaatschappij Blue Wing Airlines ook geïnvesteerd, aldus de president-commissaris. Hij wijst verhalen over financiële betrokkenheid van ondernemer Dilip Sardjoe naar het rijk der fabelen. 'Sardjoe is een goede vriend en geeft ons veel adviezen, maar hij is geen aandeelhouder van FAW.'

FAW heeft bewust gekozen om haar vliegtuigen te kopen in plaats van te leasen, zegt Jhauw. Hij heeft alle begrip voor het certificeringsproces dat tweeëntwintig maanden heeft geduurd. 'Het ging niet alleen om het certificeren van een vliegtuig, maar om een geheel nieuw bedrijf.' In de tussentijd heeft het management niet stilgezeten en naar nieuwe bestemmingen uitgekeken. Zo is na een jaar onderhandelen een overeenkomst bereikt met de Braziliaanse deelstaat Maranhão. 'Wij hebben veel werk verzet om deze nieuwe route binnen te halen. De Braziliaanse regering heeft dat voor ons in orde gemaakt', aldus Jhauw. FAW vliegt op 22 januari met reisagenten en andere zogenoemde stakeholders naar São Luís (Marechal Cunha Machado International Airport).

De inaugurele vlucht wordt binnengehaald door toerismeminister Delma Andrade van Maranhão. Het is na zes jaar dat deze noordelijke deelstaat een internationale vlucht zal verwelkomen. De Brazilianen, die het toerisme actief promoten in hun gebied, menen alternatieve opties te kunnen bieden aan Surinamers en andere toeristen op de FAW vliegroutes. 'Het geeft ons een goed gevoel voor toerisme-ontwikkeling tussen Suriname en Brazilië.' De route wordt een lijnvlucht die twee tot drie keer per week wordt aangedaan. Volgens Pengel is de keus voor Maranhão tot stand gekomen, na marktonderzoek onder de aanwezige Brazilianen in Suriname. 'Het overgrote deel van hen komt uit het noorden van Brazilië. Als zij in São Luís worden afgezet, zijn zij dichter bij hun eindbestemming.'

Het FAW-product bestaat uit lijnvluchten en charters binnen de regio en noordelijk deel van Zuid-Amerika. Pengel garandeert de samenleving dat FAW de concurrentie kan doorstaan tegen een redelijke prijs.

'Wij weten wat de concurrent biedt en aankan op de routes die wij zullen aandoen. In de regio zijn Caribbean Airlines, LIAT en Insel Air de voornaamste concurrenten. Vanuit Guyana zijn er dagelijks vier vluchten van Caribbean Airlines die vliegt met een fulljet, met een stop in Trinidad & Tobago, naar Barbados. LIAT heeft een directe vlucht, maar vliegt met een propeller. Wij kunnen een directe vlucht in onze fulljet uitvoeren. Wij hebben een beter product tegen een aantrekkelijke prijs. Wij zijn niet duurder op die route, maar gaan ook geen prijzenoorlog aan.'

Zo zal FAW drie keer in de week vliegen op Georgetown-Barbados. In de toekomst wordt deze lijnvlucht doorgetrokken naar St. Maarten. Een andere optie is mogelijkerwijs Georgetown-Barbados-Antiqua-St-Maarten. Door op Barbados te vliegen, denkt FAW meerdere passagiers tegemoet te komen die doorreizen naar Europa en de VS/

'Onze markt is de totale regio en kan onmogelijk alleen Suriname zijn. Wij streven ernaar om meerdere regionale verbindingen tot stand te brengen. Dit is pas het begin. Over een jaar ziet ons route schema er compleet anders uit', aldus Pengel.

FAW opereert vanaf de J.A. Pengelluchthaven, waar zij een eigen hangar heeft. Nu wordt tegen een vergoeding gebruikt gemaakt van de faciliteiten van de SLM, zoals de vertrekhal. 'In de toekomst willen we alles in eigen beheer hebben en onze eigen vluchtafhandeling doen.'

Als directeur voor FAW is Soejijar Verkuijl aangesteld. De commerciële operatie is in handen van de Braziliaan Bruno Gibson. Jhauw zegt, dat er ongeveer 40 personen werken bij FAW. 'Het gaat om een nieuw team. Er zijn veel buitenlanders. Onze totale aviation skills bij elkaar zijn samen 280 jaren, en zij die vliegen hebben samen 80.000 tot 90.000 vlieguren.'
De vloot bestaat uit twee Fokker F70 toestellen met 80 stoelen. Gezagvoerder Nelson Seferina komt uit Curaçao en heeft eerder op Suriname gevlogen. Tweemaal per jaar ondergaat het vliegteam, dat bestaat uit vier gezagvoerders en drie copiloten, hun vliegcertificering in Nederland. Het uitdagende zit volgens hem in het feit dat het om een nieuw bedrijf gaat. 'Nu gaan wij de operatie echt starten en eventuele kinderziektes wegwerken.'