woensdag 13 januari 2016

Toerisme Curaçao groeit in derde kwartaal 2015

Groei door toename aantal toeristen uit VS en Europa


Het toerisme is in de lift ondanks een daling van toeristen uit Zuid-Amerika en van het aantal overnachtingen. De groei komt voornamelijk door de stijging van het aantal toeristen uit Noord-Amerika en Europa. Dat blijkt uit de cijfers van het Curaçaose toeristenbureau CTB over het derde kwartaal van 2015, aldus de Amigoe vandaag, woensdag 13 januari 2016.

Een andere bijkomstigheid is dat toeristen uit de groeiende markten gemiddeld meer per dag besteden dan toeristen uit de dalende markt. Het aantal toeristen uit Noord-Amerika (Verenigde Staten en Canada) steeg in het derde kwartaal met 19 procent. Samen met een solide 8 procent groei van de Europese markt (Nederland en Duitsland) en een meer bescheiden groei van 4 procent van de Caribische markt, heeft de stijging de negatieve impact van 13 procent daling van toeristen uit Zuid-Amerika gecompenseerd.

De meeste toeristen kwamen uit Nederland, Venezuela en de VS. Het aantal toeristen uit Nederland en de Verenigde Staten steeg elk 10 procent in het derde kwartaal van 2015 vergeleken met een jaar eerder. Het aantal toeristen uit Venezuela daarentegen kromp met 19 procent in dezelfde periode. De meeste toeristen, een derde, kwamen uit Nederland. Op de tweede plaats staat Venezuela met een marktaandeel van 19 procent. Een daling van 5 procent vergeleken met 2014. 12 procent van alle toeristen kwam uit de Verenigde Staten. Een stijging van 1 procent.

Het verkeer uit de VS heeft zich sinds de directe vluchten van JetBlue uit New York positief ontwikkeld. Ook het aantal toeristen uit Canada blijft groei vertonen sinds de directe verbinding met Toronto werd geïntroduceerd.

Het aantal zakelijke reizigers is vergeleken met het derde kwartaal van 2014 38 procent gedaald. Het aantal toeristen dat kwam om te winkelen is 7 procent gedaald. Daarentegen gaven meer reizigers vakantie en duiken op als de voornaamste reden van hun bezoek.

De toerismesector heeft in het derde kwartaal van vorig jaar 110,2 miljoen dollar aan de economie bijgedragen. Dat is een stijging van 4 procent vergeleken met het jaar daarvoor. Het grootste deel werd uitgegeven aan verblijf, eten, winkelen, vervoer en directe belastingen. Europese toeristen gaven het meest uit, namelijk 50,6 miljoen dollar. Een stijging van 10 procent. Zuid-Amerikanen volgden op de tweede plaats met 30,6 miljoen dollar. Noord-Amerikanen gaven in totaal 17,8 miljoen dollar uit en eindigen daarmee op de derde plaats.

Uit de cijfers blijkt verder dat Noord-Amerikanen per dag het meest uit te geven, gevolgd door Zuid-Amerikanen. Europeanen zijn het zuinigst in vergelijking met reizigers uit de andere delen. Dat Europeanen uiteindelijk toch het meest uitgeven komt doordat zij twee keer langer op het eiland verblijven dan Venezolanen en Amerikanen.

Coral Games op Curaçao hoopt spoedig vergunning te hebben voor kansspelen paardenbaan Brievengat

'De infrastructuur van de paardenrenbaan is al klaar'


'Renbaan heet vele voordelen voor de economie van Curaçao'


Coral Games hoopt binnenkort een vergunning voor kansspelen te krijgen voor de paardenrenbaan in Brievengat. Dat meldt Michael Monte van Coral Games en tevens lid van Asosiashon pa Doño di Kabai (Asodoka), zo bericht de Amigoe vandaag, 13 januari 2016.
Politieke partij FOL, paardenvereniging Asodoka en paarden- en raceliefhebbers streven hier al langere tijd naar.
 
Monte zegt dankbaar te zijn voor de steun die het project van Financiën-minister José Jardim (namens onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran) en Statenleden Sulvaran, Melvin ‘Mac’ Cijntje (PS) en Eugene Cleopa (PAIS) heeft gekregen. Hij meldt dat het wetsvoorstel kansspelen al door de regering is goedgekeurd en hoopt dat het eind deze maand naar het parlement kan, zodat het uiteindelijk van kracht wordt. Ondertussen is men reeds bezig met enkele werkzaamheden aan de paardenrenbaan.

Partijleider van de politieke partij FOL, Anthony Godett, merkte onlangs in een radio-uitzending van de partij bij zender Fiesta FM op, dat het over drie maanden een jaar geleden zal zijn dat men de regering heeft gevraagd een beslissing te nemen over de realisatie van de paardenrenbaan bij Brievengat. 'De infrastructuur van de paardenrenbaan is al klaar', aldus Godett.

Hij beweert, dat de realisatie van deze renbaan vele voordelen heeft voor de economie van Curaçao. 'Met de paardenrenbaan creëert de regering werkgelegenheid, een (toeristische) attractie, inkomsten voor de overheid en een activiteit voor paardenliefhebbers. De regering heeft geen interesse om de werkloosheid te verminderen. Het enige waar zij zich druk om maakt is het in balans brengen van de begroting. De paardenrenbaan is een inkomstenbron voor de regering, maar de ministers willen geen riskante beslissingen nemen. Dan had men niet in de regering moeten gaan zitten.'

Monte sprak verder over de voordelen die de paardenrenbaan voor Curaçao zal hebben: 'Wij willen vooral werkgelegenheid creëren voor de drop-outs op Curaçao. Sommigen zorgen voor veel overlast in onze samenleving. Veel van deze drop-outs hebben gedragsproblemen, en het is bewezen dat het omgaan met paarden deze jongeren helpen. Ze gaan liefde voor de paarden voelen.'

'Slachtoffer schietpartij in de wijk Buena Vista te Willemstad (Curaçao) heeft geen link met bendes'

Inzittende SUV vuurt met mitrailleur kogelregen af op 48-jarig slachtoffer


Geruchten op eiland gaan wel over bende-oorlog tussen No Limit Soldiers en Buena Vista City


Het 48-jarige slachtoffer van de schietpartij in de wijk Buena Vista is bekend bij de politie, maar wordt niet gezien als deelnemer aan de bende-oorlog die sinds 2012 woedt. Dit zeggen bronnen binnen het Openbaar Ministerie, aldus de Amigoe van vanmiddag, woensdag13 januari 2016. 

Buena Vista was gisteren weer het toneel van vuurwapengeweld. Om zes uur in de ochtend stopte een SUV voor een huis aan de Trinidadweg en een inzittende opende het vuur op een 48-jarige man met een automatisch wapen. Het slachtoffer werd door meerdere kogels geraakt, maar heeft het incident wonderwel overleefd. Op dit moment ligt hij zwaargewond, maar buiten levensgevaar in het St. Elisabeth Hospitaal.

De politie vond na de schietpartij meer dan vijftig hulzen rondom de plaats delict.

In de media gaan geruchten de ronde, dat deze schietpartij de meest recente ontwikkeling is in de sinds 2012 voortwoedende bende-oorlog tussen de ‘No Limit Soldiers’ uit Koraal Specht en de ‘Buena Vista City’. Dit gerucht wordt verder gevoed door het gegeven, dat bij de beschieting een mitrailleur is gebruikt, waar kleinere criminelen normaal niet aan kunnen komen.

Binnen Justitie wordt echter ontkend, dat het slachtoffer van de schietpartij van gisteren deel uitmaakt van een bende, hoewel de man wel bekend is bij de politie.

Tweede verdachte in overvalzaak Gow2-pompstation aangehouden

19-Verdachte door familie naar politie gebracht


De 19-jarige I. F., die betrokken was bij de overval op een werkneemster van het Gow2-pompstation aan de Coesewijnestraat in Paramaribo, is gisteren door de afdeling Kapitale Delicten van het Korps Politie Suriname aangehouden. F. werd door familieleden naar de politie gebracht, zo bericht vandaag, woensdag 13 januari 2016, de afdeling Public Relations van het korps.

Hij wordt ervan verdacht samen met de 17-jarige Navin Badal de overval te hebben gepleegd. Volgens zijn verklaring liep hij ten tijde van de beroving een schotwond op aan zijn rechter elleboog.

Per eigen gelegenheid werd hij meteen naar een arts gebracht voor medisch onderzoek en behandeling.

F. verklaarde tegenover de politie, dat hij zich er niet van bewust was dat zijn vriend Badal het plan had beraamd om een pompbediende te beroven. Hij zag hem in een worsteling met de pompbediende, maar had niet door dat zijn vriend de pompbediende van de dagopbrengst had beroofd.

Toen Badal plaats had genomen achter op de bromfiets en zij wegreden hoorde hij twee knallen. Hij zag zijn vriend van de bromfiets vallen en werd in een elleboog geraakt door een kogel. Uit vrees stopte hij niet, maar reed verder.

Hangende het onderzoek is hij na afstemming met het Openbaar Ministerie in verzekering gesteld. Het onderzoek wordt in samenwerking met de Militaire Politie verricht. Badal werd doodgeschoten door een lid van de Centrale Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, CIVD.

Marcel Pinas vertrekt wellicht als leidinggevende bij Nola Hatterman Art Academy

Directeur Cultuur ministerie van MinOWC, Sidoel, weet van niets

Binnen NHAA zou een sfeer van 'grimmigheid en geheimzinnigheid' heersen

 
Diverse bronnen binnen het directoraat Cultuur en het kunstveld bevestigen, zo bericht althans de Ware Tijd vandaag, woensdag 13 januari 2016, dat Marcel Pinas mogelijk vertrekt bij de Nola Hatterman Art Academy. Bij de uiteindelijke reorganisatie van het directoraat Cultuur, waar Pinas tot voor kort nog hoofd Culturele en Creatieve Vorming (CCV) en dientengevolge leidingevende bij NHAA was, komt die functie te vervallen. 

Kunstenaar Sunil Puljun zegt in een reactie, dat Pinas aan hem heeft laten doorschemeren dat hij mogelijk niet terugkeert. Puljun heeft sinds het verlof van de kunstenaar twee maanden geleden waargenomen bij NHAA. Vorige week had hij een onderhoud met Pinas over de lopende zaken de kunstopleiding rakende.

'Formeel heeft hij niets doorgegeven, alleen dat hij in de loop van de volgende week met het Nola-team een vergadering wil houden, waar hij ons over zijn besluit zal inlichten', zegt Puljun.

De sfeer bij NHAA is er een van grimmigheid en geheimzinnigheid. Bronnen wensen de media niet te woord te staan over deze kwestie. Ook Pinas zelf was niet bereikbaar voor commentaar.

Stanley Sidoel, directeur van Cultuur, hoort het schijnbaar in Keulen donderen als hem om een reactie wordt gevraagd. 'U verrast me ermee. Hij heeft mij niets erover gezegd. Ik ben met zoveel dingen bezig en hij heeft mij echt niets meegedeeld. Toen Pinas met verlof ging, draaide alles gewoon door en ik neem aan dat alles tot nu toe daar nog goed draait.'

Voorzichtig geeft Lucien Dubois, onderdirecteur Administratieve Diensten van het direcotraat, aan dat Pinas bij hem wel liet doorschemeren niet terug te willen komen bij Nola Hatterman. Over de precieze reden wil hij niets kwijt. 'Als hij 100 procent zeker is van zijn zaak moet hij een brief richten aan de directeur van Cultuur.'

Pinas werd na de pensionering van Rinaldo Klas als hoofd CCV aangesteld in 2014. Binnen die functie geeft hij ook leiding aan de kunstopleiding. Binnen de opleiding was een spanningsveld tussen enkele medewerkers enerzijds en Pinas anderzijds. Dat piekte vorig jaar april, waarna een mediator werd aangesteld om problemen met de ontevreden medewerkers intern op te lossen.

Sinds november vorig jaar is door de leiding van het directoraat Cultuur besloten om de functie van de afdeling Culturele en Creatieve Vorming (CCV) en Nola Hatterman Art Academy (NHAA) op te splitsen. George Struikelblok is sedert 1 november als waarnemend hoofd van CCV in dienst getreden, waarbij Pinas de functie als directeur van NHAA blijft vervullen.

Er is volgens Struikelblok een aanpassing in het organogram binnen Cultuur, waar afdelingen geclusterd zullen worden en weer andere afdelingen opgesplitst worden. 'Dat ik hoofd CCV ben staat nog niet vast, want met de reorganisatie die nu gaande is kan het alsnog veranderen', geeft hij aan. Beide afdelingen zijn in één gebouw ondergebracht. Ook Struikelblok geeft aan niet op de hoogte te zijn van het voornemen van Pinas.

Website Hospital Nobo Otrobanda in Willemstad, Curaçao, is nu online

Ontwikkelingen rond (bouw) HNO kunnen nu op website worden gevolgd worden


Het was al lang geleden aangekondigd dat het nieuw te bouwen Hospital Nobo Otrobanda (HNO) ook een website zou krijgen, naast de al actieve Facebookpagina. Nu is dit dan bewaarheid geworden. Op http://www.hno.cw kunnen nu de ontwikkelingen zowel in het Nederlands als Papiaments gevolgd worden, zo meldt vandaag, 13 januari 2016, het Antilliaans Dagblad.

Een van de onderdelen van de website bestaat uit interviews met verschillende personen die bij de bouw van HNO betrokken zijn. De bedoeling van de interviews van deze personen is om het bouwproject dichter bij de mensen te brengen en HNO een gezicht te geven.

Een van die personen is assistent uitvoerder Winny Schoop. Hij stelt op de nieuwe website van HNO: 'Ik ben speciaal voor het HNO-project vanuit Nederland teruggekeerd naar mijn geboorte-eiland. Ik heb 33 jaar in Nederland gewoond en had daar een eigen bedrijf. Tijdens een gesprek met een kennis kwam ik er achter dat er op Curaçao een nieuw ziekenhuis wordt gebouwd. Ik dacht toen bij mezelf ‘hier moet ik bij betrokken zijn’. In Nederland heb ik mooi werk kunnen verrichten en het werd tijd om dit ook op mijn geboorte-eiland Curaçao te doen. Ik wilde zo graag terugkeren naar Curaçao en dit was m’n kans. In mijn functie als assistent uitvoerder stuur ik een ploeg aan die zich onder andere bezighoudt met het aanleggen van de vloeren van ons nieuwe ziekenhuis. Mijn ervaring is dat de zaken voortreffelijk verlopen op de bouw. Ik moet wel opmerken, dat er altijd wat valt te beleven op de bouwplaats en dat er zich elke dag situaties voordoen die opgelost moeten worden. Hierbij vind ik het belangrijk dat wij ons positief en flexibel opstellen. Ik ben van nature een heel positief mens en ik merk dat als je je positief opstelt, dat je alle obstakels kan overwinnen. Het werk moet namelijk gewoon door kunnen. En dat is ook zo met alles in het leven. Ik ben blij dat ons nieuwe ziekenhuis eindelijk wordt gebouwd. Het oude ziekenhuis heeft ons lang genoeg gediend en de tijd is nu gekomen om een nieuw ziekenhuis neer te zetten.'

Minder afval uit oceaan gevist na Fuikdag op Curaçao

Zo'n 50 vrijwilligers halen 1.160 kilo vuil uit water


Curaçao Clean Up heeft dit jaar minder afval uit zee gehaald na Fuikdag. Ongeveer 50 vrijwilligers, onder wie 25 duikers, gingen zaterdag 9 januari de zee in om het gebied schoon te maken, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 13 januari 2016.

Er werd 1.160 kilo vuil naar boven gehaald, duidelijk minder dan in voorgaande jaren. Het viel de schoonmakers op, dat er veel gevulde vuilniszakken op het strand waren achtergelaten door de feestgangers.

Curaçao Clean Up hoopt dat de schoonmaakactie ooit niet meer nodig zal zijn, omdat mensen geen afval meer in zee gooien of achterlaten.

Twee oud-begeleiders Kinderoorden Brakkeput, Curaçao, gearresteerd in kader onderzoek naar kindermisbruik

OM Curaçao: 'Kindermisbruik een groot probleem op Curaçao'


Twee voormalige begeleiders zijn gisteren aangehouden in verband met het onderzoek naar het misbruik bij Kinderoorden Brakkeput. De politie geeft geen details, maar vermeldt alleen dat rond 5.30 uur op twee adressen verdachten zijn aangehouden. Het gaat om de 35-jarige C.A.V., die werd opgepakt in Habaai, en de 34-jarige M.J.M. die werd aangehouden in Seru Grandi. Beide verdachten zijn door de hulpofficier van Justitie vastgezet voor verder onderzoek, zo is vandaag, woensdag 13 januari 2016, te lezen in het Antilliaans Dagblad.

Woordvoerder Norman Serphos van het Openbaar Ministerie (OM) zei tegen Caribisch Netwerk, dat de aanhoudingen niet alleen voor verhoor zijn verricht. Hij verwacht dat er binnen vier maanden een rechtszaak komt, omdat daarvoor voldoende bewijs is.

De misbruikzaak bij Brakkeput kwam in oktober naar buiten. Vijf jongens hebben aangifte gedaan tegen twee begeleiders. M. werd al in maart 2015 ontslagen door het bestuur van het internaat, nadat de eerste aangiftes waren gedaan. Hij werkte met een eigen stichting samen met Kinderoorden Brakkeput. De andere begeleider, V., werd half september geschorst na een brandbrief van de overkoepelende organisatie Aliansa.

Vicevoorzitter Monte Horsford van de stichting Kinderoorden Brakkeput is blij dat de begeleiders zijn aangehouden. 'Beter laat dan nooit', zegt hij in gesprek met Caribisch Netwerk. 'Ik vind het rijkelijk laat.'

Naar aanleiding van de zaak besloot de Gezinsvoogdij Instelling (GVI) enkele weken na de onthulling vijftien kinderen weg te halen bij Brakkeput. Dat deed veel stof opwaaien, omdat de politie er aan te pas moest komen en een van de jongeren zich verzette. Volgens het bestuur van Kinderoorden Brakkeput was de actie van GVI niet nodig. Horsford hoopt nog steeds dat de kinderen terugkomen. Ze zitten nu bij Jusititiële Jeugdinrichting Curaçao (JJIC) en New Creation.

Volgens Serphos is kindermisbruik een groot probleem op Curaçao. Het OM roept iedereen op die ermee te maken heeft aangifte te doen. 'Wie niet naar de politie durft kan zich ook melden bij de kinderbescherming, de voogdijraad, slachtofferhulp of een mentor op school.'

Vier kanonnen op hun rolpaarden met de hand geplaatst op bastion toren Fort Beekenburg, Curaçao


Terugplaatsing onderdeel in september 2013 begonnen pilotproject 'Beekenburg'


Vier kanonnen zijn afgelopen maandag in drie uur tijd, handmatig, terug op hun rolpaarden geplaatst op het bastion van de toren van Fort Beekenburg. Het terugplaatsen is onderdeel van het pilotproject ‘Beekenburg’ dat in september 2013 begon, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 13 januari 2016.

De locatie van de kanonnen op het bastion van Fort Beekenburg maakte het onmogelijk om met hijskranen of andere machines te werken en dus moest alles met de hand gebeuren.

Onder leiding van Krik Parrel en Henk Kroon werd een stellage uit buizen samengesteld die in onderdelen naar boven gedragen werd. Een takel van drie ton bleek voldoende om de kanonnen van de grond te krijgen. Het flinke stalen U-profiel waaraan het takel hing boog door maar hield het volgens François van der Hoeven, vrijwilliger bij het herstel van Fort Beekenburg, net.

Curaçaose luchthaven Hato is sterk als 'hub'

Startsein gegeven voor uitbreiding Hato met nieuwe aankomsthal en grotere incheckhal


Luchthaven Hato steeds meer laten functioneren als hub. Dat is de wens van verschillende sprekers die gisteren aan het woord kwamen bij de ‘groundbreaking’ ceremonie van het ‘Terminal Expansion Project’. Zoals Jerry Semper, voorzitter van de Raad van Commissarissen van Curaçao Airport Holding (CAH) het formuleerde: 'Waarom niet dromen dat voor Curaçao de slogan ‘where north meets south’ kan opgaan?'

Met de uitbreiding is een bedrag van 35 miljoen dollar gemoeid waarvan Curaçao Airport Partners (CAP) 25 miljoen bijdraagt en CAH 10 miljoen dollar. Gisteren werd het startsein gegeven voor deze uitbreiding. Er komt onder andere een nieuwe aankomsthal, een grotere incheckhal en een groter winkelcentrum. Medio 2018 moet deze uitbreiding zijn afgerond en moet de luchthaven 2,5 miljoen passagiers kunnen verwerken. Dit bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 13 januari 2016.

Volgens CAH moet de Curaçao International Airport een centrale rol gaan spelen in het neerzetten van Curaçao als een ‘internationale krachtpatser’ tussen Europa en het Amerikaanse continent. Semper stelt zich daarbij voor dat vanuit allerlei bestemmingen naar Curaçao wordt gereisd om hier over te stappen.

'De luchthaven zal het centrum zijn van een dynamische Airport City vol van luchtvaart en niet luchtvaart gerelateerde activiteiten. Daarmee een krachtige motor creërend voor economische ontwikkeling, waardoor we onze internationale concurrentiepositie kunnen claimen en de ontwikkeling van ons eiland kunnen stimuleren.'

Ook Billy Jonckheer, voorzitter van de Curaçaose Kamer van Koophandel (KvK) en Nijverheid ziet zo’n hub-functie voor de luchthaven zitten. 'Wij geloven dat we dit moeten gebruiken om de luchthaven verder te laten groeien. Een goed voorbeeld vinden we niet ver weg. We hebben een van de grootste luchthavens qua activiteiten in ons Koninkrijk. Een klein land dat een van de grootste en meest succesvolle luchthavenactiviteiten in de wereld heeft opgebouwd. Schiphol is gegroeid door zijn belangrijke hub-functie in Europa. Wij in Curaçao zouden dit moeten worden voor Amerika. We zijn slechts een paar uur weg van ruim 100 miljoen mensen', aldus Jonckheer gisteren.

De KvK wil, om deze hub-functie te kunnen realiseren, binnenkort om tafel met CAP, CAH en de overheid. Ook complimenteert de voorzitter van de KvK de CAP en CAH met hun private-public partnerschap. De Holding (CAH) houdt als overheids-nv in de gaten of het private CAP zich aan de afspraken houdt zoals met de regering is afgesproken in de Development Operation and Maintenance Agreement (Doma).

'Dat hebben ze gedaan maar ze zijn ook een belangrijke partner geweest in de samenwerking met CAP voor de groei en het succes van onze luchthaven. Een perfect voorbeeld van private-public partnership', aldus Jonckheer. Hij stelt dat de kamer, en met hen bijna alle private organisaties, ervan overtuigd zijn dat de regering bijna al haar bedrijven moet privatiseren. 'Ze moeten het aan de private sector laten om deze bedrijven meer succesvol te maken en winstgevend, en daarmee banen te creëren en economische activiteit voor het eiland. De regering zou geen bedrijven moeten runnen maar zou gefocust moeten zijn op het faciliteren van bedrijven en de vruchten plukken van de gewenste economische en financiële impact.'

Ook CEO van CAP, Ralph Blanchard haalde gisteren deze succesvolle privatisering aan. 'Toen Curaçao de beslissing maakte om de luchthaven te privatiseren nam de regering een gewaagde maar visionaire stap.' Volgens hem wordt het partnerschap met de regering steeds sterker. 'De voordelen van deze relatie beginnen hun vruchten af te werpen, we werken samen om Curaçao verder te brengen. Als Curaçao wint, winnen we allemaal.'

STKM gaat gewoon door met haar werkzaamheden

'Waarnemend directeur ministerie Justitie en Politie moet zichzelf en Justitie niet belachelijk maken'


Het ministerie van Justitie en Politie had een vordering ingediend voor elf voertuigen die in het bezit van Stichting Toezicht Keuring Motorrijtuigen (STKM) waren, waarvan zeven door de STKM waren aangeschaft en vier van het ministerie waren. De voertuigen door STKM aangeschaft, zijn bij rechterlijk besluit bij STKM gebleven. 

In de ogen van Leo Brunswijk, directeur, is de door de minister nieuw opgerichte stichting nog steeds verboden. Er was daarom gevraagd om het besluit van de minister terug te draaien. 'Volgens de minister staat er in de statuten dat de minister een stichting mag aanwijzen, maar die was al aangewezen. De stichting door de minister opgericht, om hetzelfde doel na te streven is een verboden stichting. Daarvoor zijn wij in beroep gegaan', zegt Brunswijk vandaag, 13 januari 2016, in het Dagblad Suriname.

'Wij hadden tijdens onze persconferentie al aangegeven, dat indien er binnen 24 uur geen begin zou worden gemaakt met een strafrechtelijk onderzoek, de minister haar portefeuille bij de president mag inleveren. Wij hebben tot nu toe niets gezien. Wat we wel zien, is dat de minister, wat STKM betreft, niet meer naar buiten treedt. De waarnemend directeur van Justitie van Politie komt dan met een onzin van het ontbinden van de stichting. In mijn ogen is de waarnemend directeur een zeer gewaardeerde persoon. Als men zulke uitspraken doet, moet men zich eerst verdiepen in de zaak. Het moment dat men over de ontbinding van een stichting praat, moet men eerst kijken naar wat de statuten van de stichting zeggen', zegt Brunswijk.

De waarnemend directeur is volgens Brunswijk niet eens bevoegd om met de stichting te praten. De statuten kennen volgens hem alleen een minister als aanspreekpunt. Hij begrijpt dus niet hoe de waarnemend directeur aan het idee komt.

'Ik adviseer de mensen om de statuten weer te lezen. Ze hebben genoeg juristen, ze moeten zichzelf en Justitie niet belachelijk maken', zegt Brunswijk.

STKM heeft hoger beroep aangetekend in de zaak waarin werd aangegeven dat de stichting opgericht door de minister verboden is. Maar, ondertussen gaat de stichting normaal door met haar werkzaamheden, stelt Brunswijk.

Bestuurskundige Boldewijn: 'CHS-voorzitter Merkus moet ontslagen worden'

Boldewijn omschrijft gedrag Merkus als 'kinderachtigheid en beneden niveau'

'Het is verschrikkelijk, het lijkt wel een poptjie patoe en is schandelijk voor Suriname'


'Merkus moet ontslagen worden.' Het onlangs vertoond gedrag van de voorzitter van het Centraal Hoofdstembureau (CHS) wordt door bestuurskundige August Boldewijn bestempeld als ‘kinderachtigheid en beneden niveau’. Boldewijn neemt in het Dagblad Suriname van vandaag, woensdag 13 januari 2016, geen blad voor zijn mond en zegt dat er opzet in het spel was. 

Vanaf vrijdag was Merkus onvindbaar en onbereikbaar ‎voor de deurwaarder. Totdat hij maandagmiddag laat uit één van zijn woonadressen tevoorschijn kroop en de stukken die de deurwaarder hem betekende, in ontvangst nam. Boldewijn meent dat Suriname hierdoor zowel nationaal als internationaal te schande is gezet. 'Het is verschrikkelijk, het lijkt wel een poptjie patoe.'

'Indien Merkus geen deugdelijke verantwoording kan afleggen waarom hij ondergedoken was, hangt hem ontslag zonder pardon boven het hoofd. Hem kan ernstig plichtsverzuim verweten worden, op grond waarvan hij de laan wordt uitgestuurd.'

Boldewijn is van oordeel, dat indien Merkus willens en wetens onvindbaar was, omdat hij door zijn handeling als CHS-voorzitter mede zal zorg dragen voor een kwantum aan minderheid aan zetels bij de coalitie, hij maar de eer aan zichzelf moet houden en moet bedanken als voorzitter. Boldewijn zegt verder met klem, dat het CHS een onafhankelijk bureau dient te zijn waar er geen beslissingen genomen worden gebaseerd op politieke voorkeur.

Boldewijn legt er de nadruk op,, dat de voorzitter van het CHS juist op het meest cruciale moment spoorloos was. 'Stel je voor dat er verkiezingen zouden zijn in het land?' Hij kan zich niet voorstellen dat Merkus zichzelf en het instituut waar hij de voorzitter van is, uiterst belachelijk heeft gemaakt. 'Ik heb dit nooit eerder gekend in Suriname.'

De bestuurskundige meent dat Merkus de verantwoording die op zijn schouders rust als voorzitter van het CHS, onder alle omstandigheden moet dragen. 'Behalve dat hij verantwoording moet afleggen, moet hij de consequenties dragen van besluiten die genomen zijn. Durft hij dit niet of is hij niet in staat dat te doen, dan moet hij maar bedanken als voorzitter van het CHS en zich niet kinderachtig zogenaamd schuil houden. Wat hij thans heeft gedaan, is verschrikkelijk schandelijk voor Suriname. Hij houdt de ontwikkeling van Suriname bewust achter. Hij moet zich komen verantwoorden aan het volk, waar hij was en wat hij deed.'

Econoom Guillermo Samson: 'Iedere move CBvS mondt uit in chaos'

'Er is geen vertrouwen meer in de CBvS, sterker nog, niemand vertrouwt de banken in Suriname'


Inmiddels zijn wij al een paar dagen verder en komt van de zijde van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) nog steeds geen uitleg over de situatie rond de in omloop zijnde valse Srd 100 en Srd 50 biljetten. In een ‘informeel’ statement gaf Dennis Samson, hoofd van de PR-afdeling van de CBvS aan, dat er vooralsnog geen meldingen binnen zijn gekomen. De bank heeft met de politie gecommuniceerd en daar is er ook geen melding geregistreerd, zo bericht vandaag, woensdag 13 januari 2016, het Dagblad Suriname.

Volgens econoom Guillermo Samson zullen mensen nu op de eerste plaats alert moeten zijn om te weten of zij wel of geen vals geld ontvangen. Aan de andere kant wordt goed verdiend geld ingeruild voor geld dat geen waarde heeft. Geld waar tegenover productie staat, wordt gewoon vervangen met papier.

'Dit zou indien het op grote schaal gebeurt, het hele geldcirculatiesysteem ontwrichten', stelt Samson. Over de houding van de moederbank zegt Samson het volgende: 'De CBvS doet geen uitspraken meer. Ze zijn verschrikkelijk bang geworden, omdat iedere move die ze maken gebleken is in chaos uit te monden. Zij hebben zelf die chaos daar gecreëerd door alle deviezen te laten opraken. Geld is niet alleen maar het monetaire, maar ook het psychologische. Iedere uitspraak kan dus ook psychologische werking hebben. Er is geen vertrouwen meer in de CBvS. Sterker nog, niemand vertrouwt de banken in Suriname. Vandaar dat een ieder al zijn of haar geld het land uitbrengt.'

De CBvS en de justitiële autoriteiten zouden volgens een bericht geplaatst op de eigen website, de ontdekking van de valse biljetten ebben gedaan. Waarom er nu opgemerkt wordt, dat er geen meldingen van buiten uit zijn, is niet duidelijk.

De CBvS zou gisteren nog met een persbericht uitkomen, waarin er aanwijzingen zouden worden gegeven over de echtheid van biljetten. De afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname kon gisteren niet aangeven of er inderdaad geen meldingen van valsemunterij zijn binnengekomen. Er is informatie opgevraagd bij de afdeling Kapitale Delicten over aangiften en het aantal aangiften, indien die er zijn. Die informatie zal volgens de politie vandaag worden vrijgegeven.

Sapoen beweert dat deze week geen Assembleevergadering wordt gehouden

Vermoed wordt dat Assem- bleevoorzitter juridisch advies inwint inzake terugroepings- zaak  


'Er komt deze week geen Assembleevergadering', zegt Raymond Sapoen, Pertjajah Luhur (PL)-Assembleelid en trekker van de Hervormings- en Vernieuwingsbeweging, vandaag, woensdag 13 januari 2016, in het Dagblad Suriname. Volgens eerdere planning zou het parlement morgen beginnen met de tweede ronde van de begrotingsbehandeling. Parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons had echter geen convocaties de deur uitgestuurd, vermoedelijk om wat juridisch advies te krijgen in de terugroepkwestie van Sapoen en Diepakkoemar Chitan. 

De PL van Paul Somohardjo heeft de Assembleevoorzitter schriftelijk op de hoogte gesteld van hun terugroeping. Ondertussen is het de deurwaarder gelukt om de voorzitter van het Centraal Hoofdstembureau (CHS), Eugene Merkus, de brief te overhandigen over het invullen van de vacature, die is ontstaan bij De Nationale Assemblee. De Vooruitstrevende Hervormings Partij (VHP) en de Nationale Partij Suriname (NPS) moeten binnen 24 uur voorzien in de vacature. De CHS-voorzitter wordt in de brief erop gewezen, dat hij in strijd handelt met de Wet Terugroeping Volksvertegenwoordigers. CHS zou ook niet in overeenstemming met zijn taakstelling handelen door de vacature niet in te vullen.

De oppositionele fracties zullen vandaag een fractieoverleg in De Nationale Assemblee (DNA) houden, waarbij de kwestie met betrekking tot de terugroeping van de leden Sapoen en Chitan zal worden besproken. Dit zegt VHP-fractieleider Chandrikapersad Santokhi. Volgens Santokhi zal gelijk hierna een overleg in VHP-fractieverband worden gehouden.

'Er zijn verschillende methoden om het terugroepen te effectueren en wij zullen gebruikmaken van alle methoden', stelt de politicus.

Volgens planning zou morgen de begrotingsbehandeling in DNA worden hervat. Santokhi wil echter nog niet vooruitlopen om aan te geven, dat de eerste vergadering zal worden geboycot. Verschillende Assembleeleden dreigen met een rechtszaak tegen Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons indien zij de teruggeroepen parlementariërs convoceert voor de eerstvolgende DNA-vergadering.

Brandweer bevrijdt na ruim twee uur patiënt en verpleegster uit lift van AZP

Mechanisme liftdeur begane grond begeeft het

Pas na twee uren wordt brandweer gealarmeerd voor hulp


De brandweer moest maandagavond, kort voor middernacht,eraan te pas komen om een patiënt en een verpleegster uit een lift van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) te bevrijden. De verpleegkundige en een patiënt zaten in de lift, toen het mechanisme van de liftdeur het op de begane grond begaf, zo bericht Starnieuws vandaag, woensdag 13 januari 2016.

De liftdeur ging door het mankement op een kier open. Het technisch personeel van het AZP heeft twee uren getracht de twee personen eruit te krijgen en toen het niet bleek te lukken werd pas de brandweer ingeschakeld.

Het is de brandweer gelukt om met een hydraulisch apparaat de liftdeur open te drukken. De daardoor ontstane opening was net groot genoeg om de dialyserende patiënt met een backboard uit de lift te halen, aldus de brandweer. De verpleegster kon de liftruimte zelf verlaten.

Het heeft de brandweer iets meer dan een half uur gekost om de klus te klaren.

NPS-voorzitter Rusland: 'Acht scalians kunnen veel grotere ravage in Sarakreek aanrichten'

Scalians werken 5 kilometer verwijderd van Lebidoti

Dorp ontvangt 'in ruil' Srd 80.000 per maand en bewoners zijn minder kritisch....


'Wij moeten ervoor waken dat wij niet één probleem oplossen en een ander creëren. Je kunt natuurlijk de mijnbouwactiviteiten van het stuwmeergebied naar de Sarakreek verschuiven, maar de schade die je daar aanricht, is misschien even groot of nog groter dan de schade die wij in het meer zouden hebben.' Dit zegt NPS-voorzitter en parlementariër Gregory Rusland vandaag, woensdag 13 januari 2016, in het Dagblad Suriname, nadat hij in het weekeinde vernam dat acht van de negen scalianhouders terugkeren naar de goudvelden in het Brokopondogebied. 

In plaats van het stuwmeer krijgen de drijvende goudpontons, die nu nog aan de ketting liggen, het Sarakreekgebied voor twee jaar toegewezen. Dit is besloten door minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen. Om de plaatselijke gemeenschappen hiervan op de hoogte te stellen, werd afgelopen weekeinde op Lebidoti een krutu (dorpsvergadering0 gehouden met dorpelingen uit de drie dorpen, Lebidoti, Baku en Pisiang.

De drijvende goudbedrijven krijgen een afstand van vijf kilometer van het dorp. Daarnaast gaan ze het dorp ook Srd 80.000 per maand betalen en het districtsfonds Srd 40.000. Rusland zegt, dat hij begrepen heeft dat de lokale bevolking in eerste instantie niet zo blij was met de zaak. Hierdoor zou dan achteraf geldbedragen zijn genoemd om de mensen tot andere gedachten te brengen.

De NPS-parlementariër zegt, dat hij het gevoel krijgt dat besluiten te snel zijn genomen, alvorens een gedegen onderzoek van mogelijke gevolgen in het gebied zou zijn verricht. Hij zou daarom milieudeskundigen hebben ingeschakeld om de zaak goed in kaart te brengen. Op basis daarvan kan geoordeeld kunnen worden of het wel of niet een wijs besluit is geweest.

Deze Scalians zuigen bodemgrond op zoek naar goud. Na het ophalen van de goudrijke grond, wordt deze gezuiverd aan boord van de scalian. Het water en de overbodige grond worden weer teruggeloosd.

De woongemeenschappen rondom het gebied zijn voor een deel afhankelijk van de visvangst in de kreken en het opkomende toerisme. De vraag is of de korte termijn winsten van het goud opwegen tegen de milieueffecten op de langere termijn. Voor Rusland is dit een vraag die dringend beantwoording nodig heeft. De schikking met de scalianhouders houdt in dat er een stukje opruimwerk moet plaatsvinden van de dammen die zijn opgeworpen door de lokale bevolking, de kwikpoelen moeten opgeruimd worden en de dammen moeten doorgestoken worden, zodat de kreken weer in verbinding zijn met de Sarakreek en ook weer in verbinding zijn met het stuwmeer.

Rusland zegt, dat het optreden van de minister slechts bij woorden is gebleven door aan te geven dat het scalianprobleem tot het verleden zou behoren. 'De minister heeft wel heel snel gesproken en heeft op gegeven moment zijn woorden moeten terugnemen. Hij is verder gegaan door de scalianeigenaren elders te accommoderen. Dat vinden wij jammer, omdat hij natuurlijk veel mensen hoop met zijn uitspraak had gegeven en nu blijkt dat hij zaken die hij toen heeft aangehaald, moet terugdraaien. Wij waren juist enthousiast over het optreden van de minister dat eigenlijk bij woorden is gebleven', stelt de politicus.

De NPS’er, die zelf minister van NH is geweest, denkt niet dat het verboden is om op Surinaamse wateren te mijnen. Alleen heb je als regering een beleid nodig welke je moet formuleren en uitvoeren. Rusland weet dat het ministerie tot 2010 ernstige problemen had met scalianhouders, die veel milieuschade op het stuwmeer aanrichtten. Ook het gevaar voor onze energievoorziening werd groter.

'Als er problemen bij de dam ontstaan, hebben wij dan een nationaal groot probleem. Daar letten wij dus op. Verder is het zo dat je ook situaties hebt gehad op de Corantijn, waarbij mensen bezig waren een scalian te bouwen. Dit is vroegtijdig stopgezet, waardoor het niet meer kon worden afgebouwd. De politie werd ook ingeschakeld om de zaak daar in de gaten te houden.'

Volgens Rusland kan toestemming alleen gegeven worden door een mijnbouwrecht welke de mensen kunnen krijgen volgens de wet. 'Er moet een aanvraag ingediend worden bij de minister, waarna dit wordt behandeld door deskundige teams. Op grond van het advies mag de minister beslissen of dat wel of niet mag.'

Vereniging gepensioneerden St.Vincentius Ziekenhuis wil duidelijkheid omtrent pensioenfonds

Fonds in eigen beheer SVZ functioneert niet op wijze als voorgeschreven in Pensioenwet 2005


Voor de Vereniging van gepensioneerden van het Sint Vincentius Ziekenhuis (SVZ) is de maat vol. Sinds 2008 is aan de gepensioneerden beloofd, dat het ziekenhuis een pensioenfonds in eigen beheer zou oprichten. Dit zou in de plaats komen van de zeer slechte toenmalige pensioenverzekering. Het fonds is wel opgericht, maar niet op de manier zoals de Pensioenwet van 2005 voorschrijft. Zo zou het onder toezicht van de Centrale Bank van Suriname moeten opereren. 

'Het ziekenhuis had zes maanden de tijd om orde op zaken te stellen, maar nu zijn we acht jaar verder', zegt Percy Rogers, voorzitter van de vereniging van gepensioneerden, vandaag, woensdag 13 januari 2016, in de Ware Tijd.

Rogers zegt, dat de afgelopen jaren tevergeefs is gecorrespondeerd over deze zaak. De druppel die de emmer heeft doen overlopen is, dat met de Basisziektekostenverzekering Selfreliance (BZSR) verworven rechten komen te vervallen van de gepensioneerden. Naar zeggen van Rogers wordt de gepensioneerden geadviseerd om een BZSR-kaart te halen.

'In plaats dat het ziekenhuis geld uitgeeft voor zijn gepensioneerden, ontvangt het nu geld', aldus  Rogers. Wat kwaadbloed bij de oud-werknemers heeft gezet is, dat de leiding van het ziekenhuis met de vakbond die de groep niet vertegenwoordigt afspraken zou hebben gemaakt die de gepensioneerden wel regarderen. Afgesproken werd, dat de medische voorziening voor de gepensioneerden werd afgeschaft voor een uitkering van Srd 2.500 per jaar.

Volgens Manodj Hindori, directeur van het ziekenhuis, is de BZSR zoals die nu is, werkbaar voor de gepensioneerden. Hij zegt dat uitkering van Srd 1.250 verruimd is naar Srd 2.500, omdat het basispakket niet alles dekt. 'Ik begrijp dat de situatie nijpend is. Er is een algemene Pensioenwet, maar die geldt voor actief dienende werknemers. Het is niet heel ruim wat we extra kunnen bijleggen aan de pensioenen.'

Agent schiet tijdens woordenwisseling bromfietser in een schouder

Automobilist, een agent in burger, spreekt bromfietser aan op zijn rijgedrag

Agent is vandaag, 13 januari, aangehouden


Een man heeft gisteravond een schotwond opgelopen aan een schouder tijdens een woordenwisseling in de Baas Andrianstraat in het ressort Sophia`s Lust. De Ware Tijd schrijft vandaag, woensdag 13 januari 2016, te hebben vernomen, dat een automobilist, die later een agent in burger bleek te zijn, een bromfietser over zijn rijgedrag aansprak. 

Vervolgens ontstond een woordenwisseling waarbij door tot nog toe onbekende reden de agent zijn vuurwapen tevoorschijn haalde en de bromfietser in zijn schouder schoot.

Volgens buurtbewoners werd de schutter meteen afgevoerd naar het politiebureau. Een ingeschakelde ambulance bracht het slachtoffer naar het Academisch Ziekenhuis Paramaribo.

De politie bevestigt het incident, maar kan geen details verschaffen. De politie van Leiding 9A heeft de zaak in onderzoek.

UPDATE:  De 35-jarige automobilist J. N., agent van beroep, is vandaag door de afdeling Onderzoek Personeel Zaken (OPZ) van de politie ingesloten voor het toepassen van vuurwapengeweld.

LVV ondersteunt agrarisch bedrijf Nationaal Leger

Leger beschikt in Suriname over een areaal van 23 hectare waar gewassen worden geteeld


Deel grond zal ook benut gaan worden voor fok van koeien, pluimvee en varkens


‘Het gaat goed op het veld, maar het moet beter benut worden’. Woorden van minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) gistermorgen aan zijn collega-minister van Defensie, Ronny Benschop, tijdens zijn controlewerkzaamheden op het drieëntwintig hectare grote agrarisch areaal van het Nationaal Leger (NL) in het district Saramacca, zo bericht LVV vandaag, woensdag 13 januari 2016, in een persbericht.

Minister Algoe geeft aan, dat het in de bedoeling ligt om een combinatie van gewassen te planten. Dat wil zeggen, dat zowel mensen als dieren gebruikt zullen kunnen gaan maken van de verschillende variëteiten aan groentesoorten die men bezig is te planten waaronder, sopropo, tayerblad, peper, kouseband, zoete patat, banaan en citrus. 

Verder ligt het in de bedoeling dat een deel van het areaal gereserveerd wordt voor het fokken van koeien, pluimvee en varkens. Minister Algoe zei verder, dat het ministerie van LVV ook zaden zal aanleveren voor het planten van uien en wortelen. 

Als unicum zal LVV ook nog eens tweehonderdenvijftig peraplantjes aanleveren om te planten. Algoe geeft als advies mee aan zijn collega van Defensie dat het gaat om een duurzaam project.

 Minister van Defensie Ronny Benschop was heel blij met de ondersteuning die hij krijgt van collega Algoe. ‘Wij willen als voorbeeld dienen dat er heel goed samen gewerkt kan worden op ministerieel niveau. We hoeven niet opnieuw het wiel uit te vinden.’

Hij luisterde aandachtig naar de op- en aanmerkingen van collega Algoe met betrekking tot het beplanten, onderhoud en bemesting van bepaalde groentesoorten, aldus LVV.

Verder gaf minister Benschop aan, dat het in de bedoeling ligt dat het overtollig deel van de geoogste groentesoorten ook ter verkoop zal worden aangeboden om financiën te genereren. ‘Zo kunnen we heel veel besparen en zelfvoorzienend zijn.’ Minister Benschop zei tot slot dat er nog vijftig man nodig is om het heel areaal te kunnen bewerken en te onderhouden. ‘Door blijven ademen’, was zijn boodschap naar zijn manschappen toe die daar te werk zijn gesteld.

Padieboeren zien vooralsnog af van rechtszaak tegen molenaars in Nickerie

Schuldenaars vragen padieboerenorgani- satie SPBA uitstel tot zij zelf hebben ontvangen


De Surinaamse Padie Boerenassociatie (SPBA) ziet voorlopig af van een rechtszaak tegen de molenaars/verwerkers in Nickerie. De rechtszaak was aangekondigd als middel om betaling van achterstallige geleden voor geleverde padie af te dwingen. Het gaat om naar schatting een bedrag van Srd 3 miljoen. De boeren zullen nu een andere manier zoeken om aan hun geld te komen, aldus de Ware Tijd vandaag, woensdag 13 januari 2016.

Harinandan Oemraw, voorzitter van de boerenorganisatie, zegt dat enkele schuldenaars hem gevraagd hebben om enig uitstel, totdat zij zelf hebben ontvangen. 'Hierna zullen zij gelijk overgaan tot uitbetaling van de achterstallige gelden. Dat kan reeds donderdag zijn.'

De SPBA-voorzitter is vorig week begonnen met het registreren van de boeren die nog moeten ontvangen. 'We hadden ongeveer tachtig producenten op de lijst, terwijl anderen, die ook nog geld tegoed hebben, zich niet willen registreren.'

De rijstboeren zijn blij met het goede nieuws. 'We wachten al twee seizoenen en zullen rustig afwachten totdat de uitbetaling een feit is. We hebben geen andere keus dan te blijven produceren ook wanneer er onvoldoende middelen voorradig zijn', zegt een rijstboer, die niet bij naam genoemd wil worden, in een reactie. Hij zegt met een deel van het geld zijn schuld bij de bank te zullen aflossen en met het andere deel benodigdheden, zoals kunstmest voor het gewas, te zullen aanschaffen.

BiZa-minister Noersalim gaat over tot wijziging Personeelswet

Bewindsman stelt speciale werkgroep in om zich te buiten over wijziging wet
 
(Bron foto: ministerie van Binnenlandse Zaken)

Minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken (BiZa) heeft een werkgroep geïnstalleerd, die zich zal buigen over wijziging van de Personeelswet. De wijziging van de wet ligt al geruime tijd op het bord van het ministerie en diverse ambtenaren van het ministerie hebben in de afgelopen jaren het nodige voorbereidende werk gedaan, aldus het ministerie vandaag, woensdag 13 januari 2016, in een persbericht.

De huidige Personeelsregelgeving kan getypeerd worden als een verouderde wet die op tal van gebieden aangepast dient te worden aan het moderne HRM (Human Resources Management).

Het is de taak van het ministerie om de Wet regelende de rechtspositie van het overheidspersoneel te toetsen aan de maatstaven die passen binnen de moderne tijdsgeest. Hierbij zijn niet alleen eigentijdse HRM- inzichten en organisatie-inzichten op basis van Public Sector Reform belangrijk, maar ook eenduidigheid van regelgeving, zo bericht het ministerie.

De werkgroep bestaat uit de functionarissen van het ministerie Earl Tokarijo, Asha Lachmon, Marjory Mulier, Farzia Habieb, Sharon Boldewijn en Maya Srihar Doobe.

Nog geen arrestatie in zaak door CIVD'er in de rug doodgeschoten tiener Badal

Vraagtekens bij rechtvaardigheid om op bromfiets vluchtende jongen in rug te schieten


Het verloop van het onderzoek in de zaak van de doodgeschoten tiener Vikash Badal (17) heeft nog niet geleid tot welke straf dan ook voor de schutter. Het betreffende lid van de Centrale Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (CIVD) is nog op vrije voeten, aldus de Ware Tijd vandaag, woensdag 13 januari 2016.

Het ziet er vooralsnog ook niet naar uit, dat hij binnenkort wordt aangehouden. 'De man heeft op een rover geschoten, nadat hij een waarschuwingsschot had gelost. Hij was ter plekke en heeft de jongens op heterdaad betrapt', zegt majoor Roy Samuels van de recherche bij het Korps Militaire Politie in een reactie.

De zeventienjarige werd doodgeschoten nabij een pompstation waar hij net geld had weggegrist bij een pompbediende.

De jongen werd in de rug geraakt terwijl hij achter op een wegrijdende bromfiets zat. De veiligheidsman is intussen ontwapend, maar dat zegt weinig. 'Iemand is dood en in het belang van het onderzoek wordt het wapen voorlopig in beslag genomen', aldus Samuels.

Vooral social media wordt fel gediscussieerd over het voorval. Sommigen vinden het toegepaste geweld overdreven. Het definitieve onderzoeksresultaat wordt binnenkort uitgebracht.

Pater Choennie wordt 24 januari ingewijd tot bisschop van Paramaribo

Inwijding wordt bijgewoond door ruim 1.800 gasten uit binnen- en buitenlandPater toont zijn wapen aan Suriname


Pater Karl Choennie wordt 24 januari ingewijd tot bisschop van Paramaribo. Ruim 1.800 gasten, lokaal, uit de regio en Nederland zullen aanwezig zijn bij het proces in de kathedrale Basiliek. De aankomende bisschop heeft gisteren zijn wapen gepresenteerd. De wapenspreuk is ‘Diliges Dominum et Proximum’, Latijns voor ‘Bemin de Heer en de naaste.’ Dit bericht Starnieuws vandaag, woensdag 13 januari 2016.

In het nieuwe bisschoppelijke wapen zijn elementen uit de vorige wapens verwerkt. 'Uit respect voor mijn directe voorgangers heb ik een deel van hun symbolen overgenomen', aldus Choennie.

Van Aloysius Zichem zijn de drie cirkels die in elkaar grijpen om de éénheid in verscheidenheid van het volk aan te geven, overgenomen. Van Wilhelmus de Bekker de palmboom aan het water. De palm staat symbool voor overwinning na strijd. Het water, de zee, die scheidt en verbindt. 'Maar, ook verwijst de palmboom naar Batavia, waar de zalige Petrus Donders zich tot naaste heeft gemaakt voor de melaatsen in hun bitter levenslot. Donders is een hierdoor een levend voorbeeld geweest van Christus Zijn woorden: bemin de Heer en uw naaste.'

Choennie zal 23 januari in de Alfonsius kerk trouw zweren aan het geloof, de kerk en de paus. De getekende stukken zullen door de vertegenwoordiger van de paus naar Rome gebracht worden. Op 24 januari zal de inwijding met een korte processie beginnen.

Gedurende de ceremonie zullen enkele straten afgesloten worden. In de basiliek zullen ruim 750 gasten, onder wie een twintigtal hoge kerkelijke gasten, direct het proces meemaken. Op de parkeerplaats van de DSB zullen 1.000 zitplaatsen beschikbaar zijn. De gasten zullen alles via grote schermen kunnen volgen. De plechtigheden zullen live te volgen zijn op Apintie via de televisie en internetstreaming. Radio Emanuel zal ook ‘streamen’.

Personen die de inwijding willen meemaken kunnen gratis toegangskaarten verkrijgen bij Maria Koningin van de Wereld, Alfonsiuskerk, Driekoningenkerk, het sectretariaat van de kathedrale Basiliek en de Sint Clemenskerk.

Een pontificale hoogmis wordt maandag 25 januari gehouden, geleid door de nieuwe bisschop van Paramaribo.

Mogelijk toch kosteloze huisaansluitingen door EBS voor '1 fase'

Verwarring over kosten huisaansluitingen EBS neemt alleen maar toe...


Nieuwe huisaansluitingen voor '1 fase' zullen mogelijk toch kosteloos gedaan worden door de NV Energiebedrijven Suriname (EBS). In de samenleving is verontwaardigd gereageerd toen bekend werd, dat er niet voor een aansluiting betaald hoeft te worden, maar wél voor de aansluiting van de paal op straat tot het pand. Veel mensen hadden gewacht met aanvragen van en aansluiting tot januari, omdat er dan geen extra kosten gemaakt hoefden te worden.

Het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) en de directie van de EBS beleggen vrijdag een persconferentie over 'het besluit dat genomen is over de aansluitkosten'.

Starnieuws bericht vandaag, woensdag 13 januari 2016, te hebben vernomen, dat de meeste aanvragen bij de EBS gaat om zogenoemde '1 fase' aansluitingen. Het gaat voornamelijk om  aansluitingen van huizen.

Tijdens de persconferentie worden bijzonderheden bekendgemaakt rond de capaciteit van de EBS. Er moeten in sommige gebieden aanpassingen worden gepleegd om iedereen te kunnen aansluiten op het elektriciteitsnet.

In De Nationale Assemblee werd tijdens de begrotingsbehandeling gevraagd om de verdere verhoging van de EBS-tarieven aan te houden. Minister Regilio Dodson van NH en president Desi Bouterse staan hier niet onsympathiek tegenover. Er moet nog een officieel besluit hierover bekendgemaakt worden.