donderdag 14 januari 2016

Bewaker door twee gewapende mannen neergeschoten bij school in Kura Piedra op Curaçao

Slachtoffer geraakt in buik en linker pols


Bij een school in Kura Piedra is afgelopen nacht een bewaker neergeschoten. De man was daar om de school te controleren, toen hij plotseling onaangenaam verrast werd door twee gemaskerde en gewapende mannen die van achter een muur opdoken, zo bericht vanmiddag, 14 januari 2016, de Amigoe.

Op hetzelfde moment schoten ze volgens het slachtoffer op hem. Hij werd geraakt in de buik en de linker pols.

Het slachtoffer verklaarde, dat hij in zijn auto heeft weten te stappen om hulp te zoeken, maar dat hij ter hoogte van een snèk op de kruising van de Churchillweg en de Seru Fortunaweg in elkaar is gezakt op de stoep. Daar troffen de agenten van de gealarmeerde patrouille de man aan. Een ambulance vervoerde hem naar het ziekenhuis voor medische behandeling.

De agenten troffen bij de school in kwestie drie hulzen aan, die in beslag zijn genomen voor het onderzoek.

Brainstormen voor een veiliger Curaçao

OM, politie, ondernemers en bedrijven brainstormen over bestrijden criminaliteit en samenwerking

(Bron foto's: OM Curaçao)

Openbaar Ministerie blij dat zij kan rekenen op het bedrijfsleven

 
Het Openbaar Ministerie (OM) Curaçao heeft deze week samen met het Korps Politie Curaçao (KPC), ondernemers en het bedrijfsleven een brainstormsessie georganiseerd rondom het thema veilig ondernemen. Centraal stond wat alle deelnemende partijen van elkaar kunnen verwachten met betrekking tot criminaliteitsbestrijding, aldus een vandaag, donderdag 14 januari 2015, uitgebracht persbericht van het OM.

Bij heldere verwachtingen over en weer kan nog beter samengewerkt worden in de bestrijding van de criminaliteit op Curaçao. 'Dat is hard nodig en alleen door de krachten van KPC en OM met die van het bedrijfsleven en de burger te bundelen, kunnen we het beste antwoord geven op de hoge criminaliteit. Het Openbaar Ministerie is van mening dat een ieder een belangrijke bijdrage kan leveren aan een veiliger samenleving met minder criminaliteit. Niet alleen, maar gezamenlijk kunnen wij de criminaliteit op Curaçao adequaat bestrijden', aldus het OM.

Burgers, bedrijven en de overheid hebben een gezamenlijke verantwoordelijk en vanuit dat besef kunnen mooie initiatieven ontstaan.

Het Openbaar Ministerie is onder de slogan ‘Preveni i protehá, ta bo asuntu tambe’ (Preventie en bescherming is ook uw eigen verantwoordelijkheid), een public-private partnership aangegaan om de wijk Noord Santa Rosa veiliger te maken. OM: 'De eerste resultaten zijn bemoedigend en wij willen dan ook graag verkennen of we in het kader van een veiliger samenleving meer public-private samenwerking kunnen ontwikkelen.'

Aan de brainstormsessie ‘Veilig Ondernemen’ hebben tal van instanties, bedrijven en ondernemingen deelgenomen, waaronder het Korps Politie Curacao, het ministerie van Justitie, de Kamer van Koophandel (KvK), ondernemers in de binnenstad en de wijk Pietermaai, de Chinese consul, vertegenwoordigers uit de beveiligingsbranche en verzekeringsmaatschappijen, Forensic Services en het Openbaar Ministerie.

OM: 'De brainstorm was heel geslaagd en gaat een vervolg krijgen. Het Openbaar Ministerie is verheugd dat we in de bestrijding van de criminaliteit op Curaçao kunnen rekenen op het bedrijfsleven.'

PNP-voorzitter Davelaar heeft moeite met niet transparante wervingsprocedure CAH-directeur

'Minister Rhuggenaath lijkt regels goed corporate governance-beleid aan zijn laars te lappen'


De wervingsprocedure voor een nieuwe directeur van Curaçao Airport Holding (CAH) is niet transparant. Althans, dat zegt Humphrey Davelaar. Volgens de PNP-leider lijkt minister Eugene Rhuggenaath (PAR) van Economische Ontwikkeling de regels van een goed corporate governance-beleid aan zijn laars te lappen. Dit bericht de Amigoe vanmiddag, donderdag 14 januari 2016.

Davelaar neemt deze stelling in, omdat hem ter ore is gekomen dat de huidige interim-directeur Wilhelmus Ignacio niet door Rhuggenaath zou zijn voorgedragen aan de ministerraad als de meest geschikte kandidaat voor de functie. Dit terwijl de Raad van Commissarissen (RvC) akkoord is gegaan met de wervingsprocedure en het resultaat van een rapport van PricewaterhouseCoopers, waarbij Ignacio als meest geschikt werd beoordeeld.

Op de tweede plaats in volgorde van geschiktheid wordt Johan Stelmetz genoemd, zo staat in een brief van RvC-voorzitter Jerry Semper aan de minister die de Amigoe in handen heeft. Volgens Davelaar zou deze Stelmetz uiteindelijk zijn voorgedragen in plaats van Ignacio.

Deze voordracht roept vragen op bij de parlementariër. 'We horen dat het goed gaat met de plannen voor de uitbreiding van luchthaven. Ignacio, die de trekker is van deze plannen, wordt geprezen om zijn werk.'

Davelaar vindt het om die reden dan ook frappant, dat een andere kandidaat geschikter zou zijn bevonden. Daarnaast zou Stelmetz, die momenteel werkzaam is in Zweden, een hoger salaris vragen dan Ignacio.

Ignacio werd in juni directeur nadat het contract van Maurice Adriaens niet werd verlengd. Daarvoor was hij werkzaam als hoofd operationele zaken. Hij zou zes maanden fungeren als interim-directeur, maar zijn contract werd uiteindelijk verlengd tot eind januari.

Minister Rhuggenaath was niet bereikbaar voor commentaar. Hij verbleef deze week op Cuba, waar hij onderdeel uitmaakte van een handelsmissie van het Koninkrijk

Gesprekken tussen concessiehouders te Braamspunt en NH-ministerie vlotten niet

Concessiehouders schelpzandaf- gravingen willen drie maanden speling om werkzaamheden af te bouwen

(Bron foto: De West)
Minister Dodson niet bij gesprekken aanwezig, tot ongenoegen van concessiehouders


De gesprekken tussen de groep concessiehouders van schelpzandafgravingen te Braamspunt en het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) over het verbod op zandafgravingen in de kustvlakte, verlopen heel stroef. Er is nog niets concreets afgesproken. Dat zegt een van de concessiehouders, Dharmsingh Guptar, in de avondeditie van gisteren, woensdag 13 januari 2016, van De West. 

Hij zegt, dat aan het ministerie wordt gevraagd om drie maanden speling. In deze periode zullen de concessiehouders hun werkzaamheden afbouwen en afronden. Hierna kan het ministerie gedurende zes maanden lang ongestoord haar studie aan de kustvlakte uitvoeren.

'Het ministerie heeft nog geen groen licht gegeven om het verbod uit te stellen voor drie maanden. Wij vinden het wel erg dat we geen oplossing kunnen vinden. Het ministerie moet begrijpen dat wij miljoenen hebben geïnvesteerd en dat huishoudens afhankelijk zijn van ons', aldus Guptar. Wat hem het meest aan het hart ligt, is dat minister Regilio Dodson van NH zelf niet aanwezig is tijdens de onderhandelingen. Hij laat zich vertegenwoordigen door de directeur van NH. De concessiehouders hebben de behoefte persoonlijk met de minister te onderhandelen.

Volgens Guptar heeft de andere groep concessiehouders die niet te Braamspunt opereren wel een compensatie gekregen. Ook de niet-geregistreerden hebben een compensatie gekregen.

'Er zijn ondernemers die 150% aan concessies terug hebben gekregen en weer anderen die al tevreden waren met 25 procent.'

Guptar vermoedt, dat de niet-geregistreerden al lang blij zijn, dat ze nu tenminste zijn voorzien van enkele hectare concessies, aangezien zij die voordien niet hadden en overal zand afgroeven. Hij voegt eraan toe, dat wanneer het ministerie ermee akkoord gaat om nog drie maanden uitstel te geven, de concessiehouders van Braamspunt zich ook aan deze drie maanden zullen houden.

'Zes maanden lang kunnen ze rustig hun studie uitvoeren en na afloop zouden we weer om de tafel moeten afhankelijk van de resultaten van de studie', zegt Guptar. Hij hoopt dat de ministerie bij de volgende onderhandelingen wel aanwezig is en dat hij akkoord gaat met het uitstel. 'Anders lijden we in de miljoenen schade.'

Nieuw bestuur Anton de Kom Universiteit van Suriname kan aan het werk

Minister Peneux toont zich kritisch over gang van zaken binnen universiteit


 'Alle contracten en financiën moeten we op de operatietafel leggen'


Het nieuwe bestuur van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS), onder leiding van Jack Menke, is vanmorgen, donderdag 14 januari 2016, geïnstalleerd, zo bericht Starnieuws.

Minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) wil van het bestuur een radicale quick scan van de onderwijsinstelling. 'Alle contracten en financiën moeten we op de operatietafel leggen.' 

Hij schetste een somber beeld van de gang van zaken binnen de universiteit. Zo zou die uit haar voegen zijn gegroeid door de opzet van instellingen die niet langer functioneel zijn. Er is, aldus de bewindsman, voorbij gegaan aan de core business van de universiteit. Hij wil, dat er op een rationele wijze ordening komt binnen de structuren van deze opleiding.

Het oude bestuur onder leiding van Ryan Sidin is ontbonden. 'We hebben naar eer en geweten gewerkt en naar onze inzichten geprobeerd de universiteit te verbeteren', sprak Sidin bij de ontbinding van zijn bestuur. De officiële overdracht aan het nieuw bestuur vindt morgen plaats.

In het bestuur onder voorzitterschap van Menke zitten Dennis Mans (ondervoorzitter), Jenny Johns-Christopher (secretaris) en Nailah van Dijk en Rosita Wooldy-Sobhie als leden. Vanuit de AdeKUS moeten nog vertegenwoordigers van het wetenschappelijk personeel, het technisch- en administratief personeel en de studentengemeenschap worden toegevoegd aan het bestuur.

Hardeo Ramadhin: 'Ondanks verschillende cijfers van padie-inzaai, houdt LVV-minister zijn kaken stijf op elkaar'

'De minister is verplicht om alle statistisch materiaal vrij te geven'

'De rijstsector is aan het doodbloeden'


Hardeo Ramadhin, politiek analist, kan zich niet voorstellen, dat de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), Soeresh Algoe, zich koest houdt ondanks het feit dat er verschillende cijfers worden gepresenteerd over de padie-inzaai. Volgens de voorzitter van de Surinaamse Padieboeren Associatie ‎was in de periode begin januari slechts tussen de 9.000 en 10.000 hectare ingezaaid. De coördinator van Regio West gaf echter aan, dat in die periode 19.000 hectare aan padie is ingezaaid, aldus het Dagblad Suriname vandaag, donderdag 14 januari 2016.

Ondanks verschillende data houdt de LVV-minister zich schuil. Volgens Ramadhin is hij de persoon bij uitstek die moet komen verantwoorden hoeveel padie is ingezaaid. 'De minister is verplicht om alle statistisch materiaal vrij te geven.'

Ramadhin stelt, dat de gemiddelde inzaai tussen de 28.000 en 30.000 hectare ligt. Maar, de rijstboeren hebben reeds geruime tijd aangegeven deze cijfers niet te halen. Met heel veel moeite kunnen zij het hoofd boven water houden. Zij verkeren in ernstig financiële problemen. ‎Geld voor padieverkoop hebben zij reeds geruime tijd niet ontvangen. Zij dreigen opkopers voor het gerecht te slepen. Maar, de opkopers op hun beurt hebben hun geld van de padie-export naar Venezuela nog steeds niet ontvangen. 'De sector is aan het doodbloeden', is de enige constatering die Ramadhin kan doen.

Ramadhin is benieuwd naar op welke wijze de rijstbouw gediversifieerd zal worden als hij uitgaat van uitspraken van president Desi Bouterse. Aan de ene kant zijn de rijstboeren aan het verpauperen, terwijl anderzijds er een LVV-minister aanzit, die zich liever schuilhoudt dan dat hij zijn gezicht vertoont aan de rijstindustrie.

Ramadhin legt er ook de nadruk op, dat het Anne van Dijk Rijst Onderzoekcentrum Nickerie, ADRON, dat moet zorgen voor de productie van kwalitatief goed zaaizaad, sterk gepolitiseerd is en functies aan politieke vrienden zijn toebedeeld. Het gevolg is, dat veel rijstboeren zelf hun zaaizaad laten halen uit Guyana, een land waar de overheid haar rijstsector een hart onder de riem steekt en koestert.

Rosebel Gold Mines/IAmGold financiert volledig AdeKUS opleiding 'Mineral Geosciences'

Ruim € 560.000 van mijnbouwbedrijf voor gespecialiseerde opleiding


De masteropleiding Mineral Geosciences aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS), wordt volledig gefinancierd door Rosebel Goldmines (RGM) NV/IAmGold. Voor de universiteit betekent deze ondersteuning een mogelijkheid om een internationale opleiding met internationale docenten aan te bieden aan studenten die hun bacheloropleiding achter de rug hebben  en zich verder willen verdiepen in de wetenschappen van mineralen. 

In dit verband hebben beide partijen gisteren weer een sponsoringsovereenkomst ondertekend voor de zogenoemde tweede cohort (groep) van de opleiding, zo bericht vandaag, 14 januari 2016, onder andere het Dagblad Suriname en Starnieuws. In de eerste groep zaten vijftien studenten. Inmiddels zijn er twee studenten van de eerste cohort afgestudeerd. Het licht in de verwachting dat vrijwel alle studenten van de eerste cohort het komend jaar afstuderen. Voor de tweede groep hebben twintig studenten zich aangemeld.

Rosebel heeft het programma zoals de universiteit dat had voorbereid, geaccordeerd. Het programma draagt volgens Surish Kalathil, general manager van RGM, ook bij aan de versterking van de kwaliteit van haar personeel (met name de top van haar personeel). Aan de eerste cohort hebben drie  personeelsleden van Rosebel deelgenomen. De tweede cohort telt vijf personeelsleden van het bedrijf.

Richtingscoördinator Delfstoffenproductie Theo Wong zei, dat de opleiding duur is, omdat docenten uit het buitenland worden ingevlogen. In Suriname is deze expertise nog niet beschikbaar, zei hij. Het is de bedoeling dat de docenten uiteindelijk worden vervangen door Surinamers. Een deel van de opleiding vindt in het buitenland plaats.

Rosebel heeft een besturingscomité in het leven geroepen, dat bewaakt dat het programma inderdaad word uitgevoerd zoals vastgesteld. Het comité kijkt ook naar de kosten die niet boven de begroting mogen stijgen. In de afgelopen twee jaren is er ruim € 500.000 besteed aan de eerste cohort van de masteropleiding en de upgrading van de bachelor opleiding in Delfstofproductie. Voor cohort twee heeft Rosebel een bedrag van ruim €564.000 beschikbaar gesteld.

De studenten kunnen hun collegegeld wel betalen, maar met de sponsoring komen er ook andere voorzieningen bij kijken die de studenten anders niet zouden kunnen betalen. Zo worden excursies naar het buitenland, die absoluut noodzakelijk zijn, mogelijk. Deze sponsoring brengt ook internationale expertise het land binnen. De masteropleidingen zijn geaccrediteerd. Dat betekent dat een internationaal panel naar de opleiding heeft gekeken en heeft aangegeven dat de opleidingen aan de standaarden voldoen.

AdeKUS draait ook een programma voor de Masters Petroleumgeologie. Deze opleiding wordt gesponsord door Staatsolie.

Koers Amerikaanse dollar en Euro ver boven de Srd 5 geschoten

Centrale Bank laat niets van zich horen en communiceert nauwelijks over koersgang


De koers voor een Amerikaanse dollar is tot Srd 5.20 – 5.25 gestegen. De Euro staat nu op Srd 5.70 – 5.75. Diverse cambiohouders laten vandaag, 14 januari 2016, via het Dagblad Suriname weten, dat er normaal wordt verkocht voor deze bedragen. Ook burgers geven aan niet in staat te zijn de Amerikaanse dollar voor minder dan 5.25 op te kopen. 

Een andere bron van het dagblad zegt zelfs Srd 5.40 te hebben moeten neertellen om over de dollars te kunnen beschikken. Dit toont in ieder geval aan, dat de controle op de marge van Srd 4.20 al lang naar het rijk der fabelen is gestuurd.

De Centrale Bank van Suriname (CBvS) aan de andere kant rept met nog geen woord over maatregelen. Ook is niet bekend of er wordt uitgekeken naar mogelijke scenario’s, die kunnen worden ingezet om zaken op de valutamarkt aan te pakken. Zelfs op de informatie dat de Centrale Bank zelf meedoet aan de koersopdrijving kwam nooit een officiële reactie. Anders gezegd, de CBvS communiceert zeer marginaal.

De cambiohouders zeggen, dat wordt uitgekeken naar een interventie van de Centrale Bank van Suriname.

Minister Van Dijk-Silos: 'Het niet vinden van de jaarverslagen 2012, 2013 en 2014 is voor mij geen geweldige ramp'

'2016 Is het jaar van opruimen en het rechtzetten van alles wat krom is'


De integrale jaarverslagen van het ministerie van Justitie en Politie van 2012, 2013, 2014 zijn niet te vinden. Volgens minister Jennifer van Dijk-Silos heeft ze de jaarverslagen nooit onder ogen gekregen. 'Ik heb inderdaad geen jaarverslagen overgedragen gekregen. Ik heb ze dus nooit gezien. Je moet die jaarverslagen hebben om te weten wat je moet continueren. Eigenlijk had ik een ministerie overgenomen en ik wist niet wat ik moest continueren', zegt de minister vandaag, donderdag 14 januari 2016, in het Dagblad Suriname. 

De minister voert nu haar eigen oriëntaties en assessments uit op al hetgeen reilt en zeilt binnen het ministerie.

'Als ik kijk naar mijn structuur zou je de data moeten krijgen van je korpsen. Die hebben hun data wel. Verder zou ik het van de directeur moeten krijgen. Hij voert uit. Die heeft als eerste manager de afdelingen onder zich', aldus de minister. Zij heeft geen andere bron van informatie. Dat maakt dat zij op grond van haar eigen assessments zal moeten werken.

'Ik ga met mijn eigen assessments moeten werken. Ik ben best tevreden met wat ik tot nu toe heb. Het niet vinden van de jaarverslagen is voor mij geen geweldige ramp. Dat heeft te maken met het feit dat ik letterlijk veranderde inzichten invoer', stelt de bewindsvrouwe.

Aan de andere kant zal er ook moeten worden gekeken naar het beginsel van verantwoording van het uitgevoerd beleid bij het ministerie tijdens het regiem van de vorige minister. Van Dijk-Silos geeft aan dat zij daar niet direct mee is begonnen, omdat dat proces haar in haar traject zou ophouden. '2016 Is het jaar van opruimen. Dat betekent niet dat ik mensen zal wegjagen. Het betekent dat wij alles wat krom is, gaan rechtzetten. En dan komen wij op het punt van de verantwoording van het beleid.'

Renovatie Salemkerk in Clyde, district Coronie, is begonnen

Renovatie gaat naar verwachting een jaar durenHet bouwbedrijf Baska is afgelopen maandag begonnen met het renoveren van de Salemkerk (zie foto's - Bron: BIC Coronie) te Clyde in het district Coronie. De heer Harvey Rigters, hoofddienaar en bestuurslid van de Salemkerk, gaf te kennen dat de renovatie in drie fases zal plaatsvinden door architect Philip Dikland, zo bericht het Burger Informatie Centrum (BIC) Coronie vandaag, donderdag 14 januari 2016. 

Momenteel is men bezig met de eerste fase die vier maanden zal duren. De aannemer zal de voorgevel, de rotte balken en de vloer aanpakken.

Volgens planning zullen de renovatiewerk- zaamheden van alle fases een jaar duren.

Door middel van donaties en fundraising activiteiten kan de Salemkerk nu gerenoveerd worden. Ook zei Rigters, dat de kerkdiensten normaal gehouden zullen worden. Hiervoor zal een gedeelde van de kerk gebruikt worden. Tot nu toe verlopen de werkzaamheden heel vlot, aldus het BIC Coronoe.

VES-voorzitter Sowma vindt welke salarisverhoging dan ook 'uit den boze'

'Het hebben van werk dient momenteel de hoogste prioriteit te hebben'


Waddy Sowma, voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES). zie tijdens de nieuwjaarsreceptie van zijn vereniging, dat het op dit moment onverantwoord is om werknemers meer te betalen. 'Loon- en salarisverhogingen, zelfs Srd 100, zijn uit den boze. Het hebben van werk dient momenteel de hoogste prioriteit te hebben.'
 
Vakbondsleider Ronald Hooghart, voorzitter van de Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO) en namens de NDP Assembbleelid, heeft voorgesteld aan president Desi Bouterse om vooruitlopend op een structurele aanpassing de ambtenaren Srd 100 per maand extra te betalen. Dit bedrag had de regering in december uitgekeerd aan ambtenaren als kerstcadootje.

Sowma zei ook, aldus Starnieuws vandaag, donderdag 14 janari 2016, dat verdere herstructurering van de staatsfinanciën noodzakelijk is. Structureel moet in de lopende uitgaven worden gesnoeid. Werkgelegenheid in overige sectoren dient geschapen te worden. Ambtenaren dienen eventueel een herscholing te ondergaan om te werk gesteld te worden in de private sector.

'Reeds nu kan geconstateerd worden, dat door de ontwikkelingen na 1 oktober 2015 de ingediende begroting van 2016 achterhaald is. In deze fase is het opstellen van een zo realistisch mogelijke begroting een noodzaak.'

Toename aantal personen met verlammingsverschijnselen in Suriname

Mogelijk gaat het om het guillain barré-syndroom


AZP roept hulp in van Erasmus Universiteit Rotterdam


Neurologen van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) hebben de afgelopen weken een toename van het aantal personen met verlammingsverschijnselen geconstateerd. Momenteel wordt onderzocht of er sprake is van het guillain barré-syndroom dat veroorzaakt wordt door een infectie. Er bestaat mogelijk net als in Brazilië een verband tussen het guillain barré-syndroom en het zika-virus, zo bericht de Ware Tijd vandaag, donderdag 14 januari 2016.

Het hoofd van het laboratorium van het AZP, John Codrington, zegt dat er een geval is geregistreerd van een twintigjarige vrouw met zika die verlammingsverschijnselen heeft. Het AZP-laboratorium heeft medewerking van de Erasmus Universiteit Rotterdam gevraagd om te onderzoeken of het inderdaad gaat om het guillain barré-syndroom. 'We willen een aantal extra tests laten doen. We maken materiaal klaar dat onderzocht kan worden.'
Codrington adviseert de gemeenschap zich goed te beschermen en de kans om geprikt te worden door muskieten te verkleinen. De eerste symptomen zijn onder andere zwakte of tintelend gevoel in de benen. Er kan geen exact advies gegeven worden waarmee gegarandeerd wordt dat er geen verlamming optreedt.

'We hebben het niet in handen. Mensen die denken dat ze zika hebben moeten dit goed in de gaten houden en de huisarts of het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg via het alarmnummer informeren.'
Codrington zegt ook, dat het AZP-lab samen met collega's van het viruslaboratorium in Cayenne zal onderzoeken of het zika-virus zich heeft gemuteerd, ofwel een andere vorm heeft aangenomen. 'Wij denken dat de kans dat het gemuteerd is klein is, maar we weten het niet zeker. We moeten daarom alert zijn en de klinische beelden volgen.' Hij is door het hoofd van het virus-lab in Cayenne op de hoogte gesteld van de geïmporteerde zika gevallen in Frans-Guyana.

Regering weigert tarieven particuliere lijnbussen te verhogen

PLO in onderhandeling met ministerie van TCT over verhoging brandstofcompensatie

 
De regering wil de tarieven van de particuliere lijnbussen niet verhogen, maar is wel bereid om de brandstofcompensatie van Srd 1,62 per liter te verhogen. De Particuliere Lijnbushoudersorganisatie (PLO) die om de verhoging had gevraagd, onderhandelt nu met het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) over de compensatieverhoging, zo bericht de Ware Tijd vandaag, donderdag 14 januari 2016.

De president heeft besloten om geen tariefsverhoging door te voeren, door de vermoedelijke onrust die daardoor zal ontstaan, zegt PLO-voorzitter John Mahadewsingh. 'Nu al is er veel onrust.' Eerder had hij gezegd, dat het gevraagde stadstarief tegen de Srd 3 aan zou liggen. Als dat zou worden toegekend, zou de brandstoftoelage mogen worden afgeschaft.
'We willen een oplossing en indien de regering de dieselcompensatie verhoogt naar onze wens, zullen we akkoord gaan. Voorwaarde is wel, dat de compensatie op tijd wordt betaald, bijvoorbeeld om de twee maanden, maar niet om de vier of zes maanden, zoals dat nu gebeurt. We moeten ons hoofd boven water houden', zegt Radjinder Jamoena, woordvoerder van de actiegroep binnen de PLO.

Toch had hij graag een tariefsverhoging gezien zonder brandstofcompensatie. De actiegroep had in december een prikactie gevoerd om de eis tot verhoging te onderstrepen.

Centrale Bank brengt haar eerste Financial Stability Report uit over 2014

'Rapport bevestigt stabiliteit en robuustheid financiële sector van Suriname'


De Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft vandaag, donderdag 14 januari 2016, haar eerste Financial Stability Report (FSR) gepubliceerd. Het rapport handelt over 2014 en is bedoeld om beleidsmakers, marktpartcipanten, professionals en het grote publiek te informeren over de prestaties en de veerkracht van de financiële sector van Suriname alsook meer bekendheid te geven aan de verschillende maatregelen die de CBvS heeft genomen om een ​​stabiele en veilige financiële sector te bewerkstelligen. Het eerste exemplaar werd gisteren aan minister Gillmore Hoefdraad van Financiën aangeboden, zo laat de bank in een persbericht weten.

Het FSR, dat vanaf nu jaarlijks zal worden gepubliceerd, bevat vijf onderdelen.

Het eerste deel van het rapport geeft een overzicht van de lokale financiële sector.
Het tweede deel analyseert de binnenlandse en internationale omgeving en het effect hiervan op de financiële sector.
Het derde deel beschrijft de prestaties van de financiële sector, en aangezien banken meer dan 75 procent van deze sector vertegenwoordigen, ligt de nadruk op de bankensector. Daarnaast, heeft het verslag ook betrekking op de prestaties van verzekeringsmaatschappijen, pensioenfondsen en kredietcoöperaties.
Het vierde deel is toekomstgericht en betreft scenario’s die de effecten op het vermogen van individuele banken en van het bancaire systeem als geheel bij een aantal denkbare schokken onderzoeken.
Ten slotte, bevat het vijfde deel korte artikelen over actuele onderwerpen betreffende financiële stabiliteit in Suriname, meldt de CBvS.

Het rapport bevestigt de stabiliteit en robuustheid van de financiële sector van Suriname, De stresstests en het verbeterde risicoprofiel van de commerciële banken getuigen verder van voldoende veerkracht bij het bankwezen, wat een resultaat is van de voortdurende verbetering van het regelgevings- en toezichtskader van de CBvS.

Vereniging voor Duurzame Energie begint bodemprocedure tegen het Land Curaçao

Vereniging is het niet eens met zogenoemde teruglevertarieven


'Verlaging teruglevertarief kan ertoe leiden, dat klanten op zoek gaan naar alternatieven zoals windmolens en zonnepanelen'


De Vereniging voor Duurzame Energie heeft een bodemprocedure aangespannen tegen het Land Curaçao. De vereniging is het oneens met de inhoud van het adviesrapport van Bureau Telecommunicatie Post en Utiliteiten (BTP&U) van oktober 2014 waarop de teruglevertarieven zijn gebaseerd. Dit bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 14 januari 2016.

Vanaf begin dit jaar is deze vergoeding naar beneden bijgesteld van 33 cent naar 25 cent voor het terugleveren van elektriciteit aan het net. Dit teruglevertarief komt voort uit het beleid ten aanzien van duurzame energie van Financiënminister José Jardim. Dit beleid is volgens de vereniging weer gebaseerd op het rapport van BTP&U van 2014 en het advies van BTPU van december 2015 om deze trend door te zetten, alsmede lobbywerk van Aqualectra. Volgens deze Verenging van Duurzame Energie, waarvan het bestuur bestaat uit Goisco, Mangusa, Centrum Supermarkt en Eco Energy, staat dit adviesrapport vol foute berekeningen en aannames.

'Waardoor de teruglevertarieven onrechtvaardig zijn verlaagd van salderen (1-op-1 tegen elkaar wegstrepen) naar 33 cent.'

Deze maand werd dit dus nog eens naar beneden bijgesteld naar 25 cent. Ook is de stichting van mening dat het instellen van een vaste vergoeding niet mag. 'En anders minstens buitenproportioneel hoog is', aldus de vereniging. Deze vaste vergoeding is nu 16 gulden per kilowattuur voor particulieren en 32 gulden per kilowattuur voor bedrijven.

Volgens Eco Energy, onderdeel van de vereniging, zal de verlaging van het teruglevertarief enerzijds en het aanhouden van de hoge vaste vergoeding anderzijds ertoe leiden dat klanten op zoek gaan naar alternatieven zoals windmolens en energieopslag in accu’s om zich uiteindelijk geheel los te koppelen van nutsbedrijf Aqualectra. 'Als alle hotels en supermarkten een hybride zon-diesel-systeem installeren zal Aqualectra per jaar zo’n zestig miljoen gulden mislopen', schat het bedrijf dat is gespecialiseerd in duurzame energie. De organisatie is daarom van mening dat de overheid zo snel mogelijk het beleid moet aanpassen.

Volgens Eco Energy zou Aqualectra een ‘facilitator moeten worden in plaats van een dom productie- en verkoopbedrijf’. 'Vergelijk het met de overheidsbedrijven die vroeger de vaste telefoonlijn verkochten. De komst van de mobiele telefonie was niet te stoppen, dus slimme overheden gingen zendmasten installeren en verhuurde de bandbreedtes aan de mobiele aanbieders. Aqualectra zou een handelaar kunnen worden op hun netwerk van vraag en aanbod van verschillende decentrale opwekkingsinstallaties en zou ook voor grootschalige energieopslag kunnen zorgen.'

Op 18 januari zal de rechter zich buigen over de bodemprocedure. Ook zal de eerste supermarkt naar verwachting binnen drie maanden zich loskoppelen van Aqualectra, zodra de materialen arriveren en geïnstalleerd zijn.

Bron van stankoverlast school Pablo Duarte te Buena Vista, Curaçao, is de Isla-raffinaderij

Ministerie van GMN: 'Stank belandt loodrecht op de school, doordat de wind anders stond'


De bron van de stankoverlast bij de openbare VSBO-school Juan Pablo Duarte (Voorbereidend Secundair Beroeps Onderwijs) in Buena Vusta is afkomstig van de Isla-raffinaderij. Dat zegt secretaris-generaal Geraldine Christina van het ministerie van Gezondheid Milieu en Natuur (GMN) vandaag, 14 januari 2016, in het Antilliaans Dagblad, nadat ze gisteravond de resultaten van een gezamenlijk onderzoek van het ministerie en de Isla binnen had gekregen. 

'Onze inspecteurs hebben samen met Isla onderzoek gedaan naar de bron van de stankoverlast. Het is niet gebruikelijk dat de school last heeft van de raffinaderij, maar doordat de wind deze dagen anders stond, belandde de stank loodrecht op de school. Het ministerie zal in een brief de Isla formeel op de hoogte stellen van de resultaten en ook vragen om voorzorgsmaatregelen te treffen zodat de schoolkinderen geen lessen hoeven te missen vanwege de stankoverlast', aldus Christina.

Bij de VSBO Juan Pablo Duarte hebben de kinderen gisteren voor de tweede opeenvolgende dag geen les gehad vanwege een doordringende stank op school. Directeur Roland Guribaldi bevestigt dat krant.

Daarmee komt in het huidige schooljaar voor de Pablo Duarte het aantal gemiste schooldagen als gevolg van de stankoverlast op drie dagen te staan. Het is nog niet bekend of en hoe deze dagen ingehaald zullen worden.

Vorig jaar moest de school in december ook een dag sluiten vanwege de stankoverlast. In november van 2014 moesten leerlingen van het Maria Immaculata Lyceum (MIL) ook een dag naar huis vanwege de stankoverlast van de raffinaderij.

Minister Irene Dick van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport was de afgelopen dagen niet bereikbaar voor commentaar.

Instroomniveau van studenten op de University of Curaçao (UoC) is te laag

'Er is geen afstemming tussen primair-, secundair- en tertiair onderwijs'


Het instroomniveau van studenten op de University of Curaçao (UoC) is te laag en het instituut moet wonderen verrichten om deze studenten op een niveau te brengen om af te studeren. Dat heeft de rector magnificus Francis de Lanoy deze week op de 37e verjaardag, Dies Natalis, van de UoC naar voren gebracht, zo is vanochtend, donderdag 14 januari 2016, te lezen in het Antilliaans Dagblad.

Wat de rector magnificus nog het meeste zorgen baart is de constatering dat er geen synchronisatie en afstemming is tussen het primair, secundair en tertiair onderwijs.


'Er is geen afstemming, er is sprake van desintegratie in de onderwijskolom wat zich manifesteert in een te laag instroomniveau van studenten op de UoC, dat tot het tertiair onderwijs hoort. Het niveau is te laag en niet toereikend voor aansluiting op de UoC. Vooral het taalniveau is zorgwekkend, zowel waar het gaat om Nederlands, Engels, als Papiaments. Ook zijn er vele klachten over de output van de UoC. Het ontbreekt de studenten aan alles. Men vergeet dat wij wonderen verrichten en er hard voor hebben moeten werken om de studenten tot een niveau te brengen waarmee zij kunnen afstuderen. Sommige opmerkingen zijn ook niet terecht. We leiden de studenten op tot startbekwame afgestudeerden die zich in de praktijk verder moeten kunnen ontwikkelen. Dit soort negatieve uitlatingen brengen de voortgang van de UoC in gevaar, terwijl men niet precies weet waar ze het over hebben. Dat neemt echter niet weg dat wij blijven doorgaan en proberen het beste uit de studenten te halen', aldus De Lanoy.

Hij stelt dat er nu een nieuwe hoogleraar is aan de Algemene Faculteit waarmee een impuls zal worden gegeven aan de UoC in het geheel. Samen met de minister van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS), Irene Dick (PS), wordt volgens de rector magnificus gewerkt aan het bewerkstelligen van een ommekeer in de onderwijssituatie waarbij een naadloze aansluiting het doel is.

De Lanoy besluit: 'De UoC zal volharden, consolideren en verbeteren, blijven werken aan het verhogen van het academisch onderwijsniveau en het doen van wetenschappelijk onderzoek. We willen studenten vormen die kunnen doordenken, vragen kunnen stellen, die kritisch durven en kunnen zijn, die een analytisch vermogen hebben en kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van onze gemeenschap. We willen medeburgers vormen die de schouders eronder willen zetten, we doen aan capacity building en leiderschapsontwikkeling, kortom we werken aan nation building.'

Voor vierde keer vertrekken examenleerlingen CSG Het Noordik in Vriezenveen naar Suriname

Acht leerlingen en twee coaches van 13 tot en met 21 februari in dorp Tapoeripa 


Basisschool Frans Jozef Prijor krijgt nieuw schoolmeubilair


Het is dit jaar voor de vierde keer dat een groep examenleerlingen van CSG Het Noordik (Christelijke Scholengemeenschap) uit Vriezenveen op expeditie gaan naar het binnenland van Suriname. Wat ooit begon met een laptop en een beamer, groeide de afgelopen vier jaar uit tot het volledig inrichten van schoolbibliotheek met boeken en laptops, zo bericht Delta FM in Vroomshoop woensdag 13 januari 2016 op haar website.

Dit jaar vertrekt er opnieuw een groep van acht leerlingen en twee coaches naar Suriname. In de week van 13 tot en met 21 februari bezoeken zij EBGS-basisschool Frans Jozef Prijor in het dorpje Tapoeripa, in het district Brokopondo, onder meer om schoolmeubilair te installeren.

In oktober werd de school benaderd door basisschool de Schothorst in Hengelo. Zij kregen in oktober nieuw schoolmeubilair en vroegen zich af of Het Noordik het gebruikte schoolmeubilair voor hun expeditie kon gebruiken. Uiteindelijk konden zo’n 120 tafels en bijhorende stoelen, bureaus voor de docenten en leerlingen worden gereserveerd.

Om de goederen van Nederland naar Suriname te transporteren werd een zeecontainer gehuurd waar al het meubilair in paste en er zelfs nog ruimte voor boeken overbleef. Dus werden er boeken ingezameld om ook nog een bibliotheek bij de school in te richten.

Gedurende hun verblijf in Suriname gaat de groep ook op een ander vlak aan de slag. Ze gaan met de kleuters knutselen met uit Nederland meegebracht materiaal, ze gaan voorlezen en vertellen over het onderwijs hier, maar wonen ook zelf lessen bij. Verder organiseren ze een sport- en spelmiddag voor de leerlingen en doen ze karweitjes en klusjes op de school.

De teamleden overnachten in een guesthouse en iedere ochtend maken ze evenals de leerlingen uit de omliggende gemeenschappen een wandeling van een half uur naar school.

Ambassadeur Ramdin: 'Crisissituaties moeten worden gebruikt om iets beters op te bouwen'

Volgens Ramdin heeft klagen over financieel-economische situatie geen zinAmbassadeur Albert Ramdin vindt dat problemen niet alleen geïdentificeerd moeten worden, maar dat het belangrijker is om ze op te lossen. 'Klagen heeft namelijk geen zin, crisissituaties moeten worden gebruikt om iets beters op te bouwen, om orde op zaken te stellen. Dus als er kritiek is, moet dat gepaard gaan met oplossingen en suggesties', aldus de voormalig assistent secretaris-generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten, OAS, Ramdin gisteren tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) in hotel Krasnapolsky in Paramaribo.

Hij zei in weinig landen in de Amerika’s meegemaakt te hebben, dat bij het bespreken en het oplossen van financieel-economische problemen de meest relevante partners zich niet hebben laten leiden door een nationaal verantwoordelijkheidsbesef en een constructieve opstelling. Hij noemde onder andere de regering, parlement, bedrijfsleven, vakbeweging en sociale groepen.

'Echter, eerlijkheidshalve moet ik ook erbij vertellen, dat gaandeweg het proces van herstel in vele landen, afhankelijk van de opstelling en de bereidwilligheid van met name regeringen en parlementen, als het gaat om het goedkeuren van noodzakelijke wetten, het bestaande vertrouwen vaak genoeg verloren is geraakt met alle gevolgen voor politieke en maatschappelijke onstabiliteit van dien', sprak Ramdin.

De zogenoemde keynote spreker van de avond memoreerde diverse bijdragen van deskundigen de afgelopen periode over de problemen en oplossingen.

'De cruciale vraag die misschien gesteld moet worden is of wij weten wat gedaan zou moeten worden, waarom gebeurt het dan niet?'

Ramdin bleef ook stilstaan bij de internationale situatie, waarbij hij aangaf dat in de afgelopen decennia de wereld verschillende diepgaande crises heeft meegemaakt en de hoop is dat uit deze moeilijke tijden ook de nodige lessen zijn geleerd om herhaling te voorkomen. Dit heeft zijn invloed gehad op veel landen in het Caribisch gebied. De wereldeconomie is nog steeds onstabiel. Een van de meest belangrijke lessen uit deze negatieve ervaringen is dat hersteld beleid op realistische vooronderstellingen gebaseerd moet zijn, benadrukte Ramdin.

Belangrijk kenmerk van de respons op een crisis is dat er een plan moet worden ontwikkeld, zei Ramdin. In geen enkel land is de financieel-economische problematiek aangepakt op basis van alleen technische exercities om monetaire stabiliteit, een evenwichtige begroting en economisch herstel te realiseren. Het gaat volgens hem om een combinatie van politiek-bestuurlijke inspanningen gekoppeld met monetaire en macro-economische politiek, als een samenhangend pakket van maatregelen.

'In verschillende landen is de voornaamste uitdaging gebleken te zijn of de regering in staat is voldoende financiële middelen veilig te stellen voor monetaire stabiliteit en groei, de sociale uitgaven binnen de perken te houden en de allocatie zo efficiënt te maken. Met andere woorden, landen in crisis hebben getracht met de bestaande financiële ruimte het hoogste rendement te realiseren in termen van de investeringen met een minimaal effect op politieke en sociale instabiliteit. Het grootste deel van de landen heeft deze doelstelling niet kunnen realiseren en succes niet kunnen optimaliseren en velen in het Caribisch gebied en Centraal Amerika zijn daarom nog steeds in een crisissituatie', concludeerde Ramdin.

'Het gaat erom of de politieke wil, de bereidheid, bestaat om op de juiste wijze een samenhangend pakket van maatregelen te nemen dat tot duurzaam herstel kan leiden en een betere economische productie- en inkomensstructuur kan creëren.'

Voorzitter VES verwacht dit jaar een economische krimp van 2 tot 3 procent

'Onze grootverdiener van weleer zal met lage olieprijzen moeilijke tijden doormaken'

 
'De verwachting voor 2016 is, dat de Surinaamse economie zal inkrimpen met 2 tot 3%. Onze grootverdiener van weleer, zal met de zeer lage olieprijzen heel moeilijke tijden doormaken, ondanks de stijging van de toegevoegde waarde van de productie. De bijdrage aan staatsinkomsten in de vorm van dividend en de ooit gecalculeerde netto besparing van deviezen zal in het gunstigste geval nihil zijn.' Woorden van Waddy Sowma, voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), gisteravond tijdens de nieuwjaarsreceptie in hotel Krasnapolsky, aldus Starnieuws vanochtend, donderdag 14 januari 2016.

In de goudsector maakt Rosebel Gold Mines moeilijke tijden door. Naar verwachting zal Surgold in het vierde kwartaal haar productie starten van de goudmijn, met het Amerikaanse Newmont, in het Meriangebied. Voor dit jaar moeten echter de inkomsten uit de goudsector niet overschat worden bij gelijkblijvende prijzen, sprak Sowma. Ook de werkgelegenheid zal bij de start van de goudmijn niet verder oplopen, maar eerder afnemen.

Sowma zei ook, dat de productie in de landbouw en visserij verder onder druk komt te staan. Hij noemde verder de rijstsector, de bananensector met de uitgebroken vernietigende Moko-ziekte en de garnalenexport. 'De handelssector maakt door sterke daling van de koopkracht, maar ook door de jarenlange ongebreidelde, ongecontroleerde toename van de concurrentie zeer moeilijke tijden door', stelde Sowma.

Er moeten volgens de VES-voorzitter onmiddellijk op korte termijn structurele maatregelen worden genomen om de vrije val te stoppen en terug te keren op het pad van stabilisatie. Enkele maatregelen in de budgettaire sfeer zijn reeds genomen, maar deze zijn, zoals blijkt, niet voldoende, aldus Sowma. Op korte termijn zullen meer inkomsten genererende en uitgaven verlagende maatregelen getroffen dienen te worden.

Als het aan Sowma ligt, moet voor de ingrijpende maatregelen continu overleg plaatsvinden met de sociale partners op voorzittersniveau. De omvang van de problemen dienen in kaart te worden gebracht. Een crisisteam bestaande uit integere, onafhankelijke deskundigen, moet voorgedragen worden door de sociale partners die de mogelijke maatregelen en hun gevolgen voorleggen, waarna besluiten genomen kunnen worden, stelde Sowma.