vrijdag 15 januari 2016

NDP-Assembleelid Abdoel, net als zijn fractieleider, verbaasd over uitspraken minister Hoefdraad

'Dit pik ik echt niet, dit is walgelijk en alles behalve correct'


Het NDP-Assembleelid Amzad Abdoel, lid van de vaste commissie in De Nationale Assemblee voor Financiën, is net als zijn fractieleider Andre Misiekaba, onaangenaam verrast door uitspraken van minister Gillmore Hoefdraad van Financien. 'Dit pik ik echt niet. Vol verbazing heb ik geluisterd naar de presentatie van de minister. Volgens hem heeft iedereen slecht gepresteerd, behalve hij. Dit is walgelijk', zegt Abdoel vanmiddag, vrijdag 15 januari 2016, op Starnieuws.

'Laat mij hem in herinnering brengen, dat samen met ex-minister Andy Rusland, hij, governor Hoefdraad, ook tot de monetaire autoriteiten behoorde. Het is ook alles behalve correct om aan te geven dat het gebrek aan informatie geleid heeft tot deze situatie. Had de governor geen informatie over wat er met de monetaire reserve gebeurde? Had hij geen informatie hoe de maatschappelijke geldhoeveelheid zich ontwikkelde? Had hij niet de vrijheid om alle monetaire instrumenten in te zetten? Kon hij niet inschatten wanneer hij moest stoppen met de interventie? Het is alles behalve correct om de betalingsachterstand als de factor van de huidige situatie aan te merken', stelt Abdoel.

Hoefdraad geeft aan dat vanwege de daling van de internationale goud- en olieprijzen de deviezeninkomsten sterk zijn gedaald. 'Waarom is nu dan eenieder de schuldige behalve de governor? De situatie is precair, dat weten wij allemaal. Maar, in plaats van nu met concrete maatregelen te komen, wil de minister de schuld in de schoenen van zijn ex-collega schuiven en van de vaste commissie van De Nationale Assemblee. Dit is alles behalve correct', vindt het Assembleelid.

'Wij hebben toen gehandeld op basis van de informatie die wij kregen. En ja, ik heb het beleid met alles dat ik had verdedigd. De vaste commissie behoort niet tot de uitvoering. Hoefdraad was wel de monetaire autoriteit met alle monetaire instrumenten in handen. Laat hem ook mans genoeg zijn en als monetaire autoriteit ook zijn verantwoordelijkheid op zich nemen.'

NDP-fractieleider Misiekaba: 'Minister Hoefdraad mag zijn koffers pakken en ophoepelen'

'Samenleving wacht niet op een minister die steeds vinger wijst naar anderen en wollige taal spreekt'

'NDP-fractie distantieert zich van de uitlatingen van Hoefdraad'


Van de fractieleider van de Nationale Democratische Partij (NDP) in De Nationale Assemblee (DNA), André Misiekaba, mag minister Gillmore Hoefdraad van Financiën zijn koffers pakken en ophoepelen. Misiekaba zegt vanmiddag, vrijdag 15 januari 2016, op Starnieuws dat hij met stijgende verbazing geluisterd heeft naar de tirade van Hoefdraad tijdens zijn. De bewindsman heeft de vinger gewezen naar De Nationale Assemblee en de vaste commissie van Financiën, die ook gefaald zouden hebben om op te treden, als het gaat om het monetaire beleid, tijdens de vorige regering op het departement.

Hoefdraad legt de schuld van het misgaan met de economie in de schoenen van zijn voorganger Andy Rusland die niet de juiste informatie verstrekt zou hebben aan de Centrale Bank van Suriname, waar hij governor van was. Hierdoor zijn zaken op financieel-economisch gebied verkeerd gegaan, waar Hoefdraad niet de verantwoordelijkheid voor wil dragen.


Misiekaba zegt, dat de minister kennelijk niet door heeft dat hij in een politieke constellatie bewindvoerder is op Financiën. Op dit moment is het land in een crisis. 'De samenleving wacht niet op een minister die de hele tijd de vinger wijst naar anderen en wollige taal spreekt. Als hij de job niet aankan, moet hij maar ophoepelen.'

De fractie van de NDP distantieert zich van de uitlatingen van Hoefdraad. 'Eenieder in dit land is fout, alleen hij is de godheid in het land. De NDP-fractie is niet gediend van de uitlatingen en veroordeelt deze in de meest strenge bewoordingen', zegt Misiekaba.

Hij zegt verder, dat de vaste commissie van Financiën in De Nationale Assemblee niet pretendeert de wijsheid in pacht te hebben. Als er verkeerde analysen zijn gemaakt, dan moet dat als volwassenen met elkaar uitgepraat worden. Het volk heeft niets aan deze tirade, voert de NDP-fractieleider aan. 'De fractie is moe van de zoethoudertjes en de wollige verhalen en geen inhoudelijke werkbare maatregelen.'

Venezolaanse president Maduro kondigt 60 dagen durende economische noodtoestand aan

Lange rijen wachtenden voor supermarkten en winkels en apotheken worden geplunderd

Rijen wachtenden voor de supermarkt (Bron foto: Reuters)
Oppositie heeft als enige doel het ten val brengen van de regering-Maduro


De regering van Venezuela heeft, geconfronteerd met kelderende olieprijzen en een hoge inflatie, voor een periode van 60 dagen de economische noodtoestand uitgeroepen. Het decreet dat vandaag,  vrijdag 15 januari 2016, gepubliceerd werd door de socialistische regering van Nicolas Maduro garandeert voor die periode dat er niet geknabbeld wordt aan sociale verworvenheden inzake onderwijs, gezondheid en wonen. Ook de toegang tot voedsel en medicijnen moet verzekerd blijven, zo berichten nationale en internationale media vandaag.

Nicolas Maduro is waarnemend president van Venezuela sinds het overlijden van zijn voorganger Hugo Chavez in 2013. Tot dan was Maduro Chavez' rechterhand.  De Venezolaanse burgers hebben onder hun regering al jaren te kampen met ernstige tekorten op vlak van voedsel en medicijnen.
Supermarkten zien ellenlange wachtrijen voor hun deur en plunderingen van winkels en apotheken zijn schering en inslag. Ook vrachtwagens worden regelmatig overvallen. 'Als mensen niet aan het protesteren zijn, staan ze in de wachtrij', zo zei Marco Ponce, hoofd van het Venezolaans Observatorium van Sociaal Conflict in augustus vorig jaar.


In het nieuwe parlement heeft de oppositie een tweederdemeerderheid. Die wil van de gelegenheid gebruik maken om de verwezenlijkingen van het 'Chavisme' terug te draaien. Omdat de socialisten drie mandaten van oppositieleden aanvechten en daarin gesteund worden door het Hoogste Gerechtshof, dreigt een toename van het conflict tussen de wetgevende en de uitvoerende macht.

De oppositie van conservatieven, liberalen, sociaaldemocraten en autochtone partijen heeft één gemeenschappelijk doel: de regering-Maduro ten val brengen. Zolang de zaak van de drie parlementszitjes niet definitief opgeklaard is, kan de alliantie Mesa de la Unidad Democratica (MUD) dat niet.

Werknemers Starbucks op Curaçao ziek door koolmonoxidedampen

Vier zieke werknemers een nacht ter observatie in het ziekenhuisVier werknemers van Starbucks zijn gisteren opgenomen in het ziekenhuis nadat ze onwel geworden waren door koolmonoxidedampen. Die bleken afkomstig te zijn uit een lek in een ketel in de zogenoemde chillerroom, waarna de dampen het centrale aircosysteem binnendrongen. De chillerroom is een ruimte waarin alle machines staan die gebruikt worden voor de facilitering van de winkels maar ook de bioscoop in het Renaissance-complex. De winkels en de bioscoop zijn gistermiddag enkele uren gesloten geweest tot de brandweer, Milieudienst en beveiligingsbedrijf Protec klaar waren met de onderzoeken, zo bericht de Amigoe vanmiddag, vrijdag 15 januari 2016.

Gisteravond werd de situatie weer veilig verklaard en mochten de zaken hun deuren weer openen. Angelo Martes, woordvoerder van MetaCorp, de eigenaar van het complex, zei vanmorgen dat de werknemers een nacht ter observatie in het ziekenhuis zijn verbleven en dat ze vandaag weer naar huis mochten.

De werknemers werden gistermorgen echt onwel, maar hadden al enkele dagen geklaagd dat ze zich niet goed voelden. De eerste lichamelijke symptomen van een koolmonoxidevergiftiging lijken namelijk op een griepje: lichte hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en vermoeidheid. Ook kan men zich verward en/of slaperig voelen en is er sprake van een versnelde hartslag.
Nadat de werknemers gistermorgen pas echt onwel waren geworden, zijn direct de brandweer, Milieudienst en Protec ingeschakeld, zegt Martes. De werknemers werden eerst naar de huisarts gestuurd en vervolgens naar de polikliniek.

Door technici werd het probleem van de lekkage geconstateerd en verholpen. De machines worden regelmatig gecontroleerd door het beveiligingsbedrijf. Er is direct een rapport opgesteld door het bedrijf, met daarin aanbevelingen om in de toekomst deze defecten te voorkomen. Volgens Martes is er geen sprake geweest van levensgevaar voor de werknemers.


'Hoe goed er ook gecontroleerd wordt, deze calamiteiten kunnen voorkomen. Maar op basis van het rapport hebben we nu extra voorzorgsmaatregelen genomen.'

Metacorp heeft alle lof voor het snelle handelen door de brandweer, Milieudienst, het beveiligingsbedrijf en het personeel gistermorgen.

In Nederland overlijden nog elk jaar zo’n elf mensen door koolmonoxidevergiftiging. Per jaar worden gemiddeld 150 mensen in een ziekenhuis opgenomen na vergiftiging door koolmonoxide waarvan men ook weet dat het koolmonoxidevergiftiging betreft. De oorzaak is meestal een slecht onderhouden gastoestel én te weinig ventilatie.

Koolmonoxide is een zeer giftig gas dat ontstaat bij onvolledige verbranding van bijvoorbeeld gas of hout. De onvolledige verbranding treedt vooral op bij te weinig aanvoer van verse lucht of bij vervuiling of defecten van de branders in het toestel. Daarnaast kunnen ook gescheurde, losgekoppelde, verroeste of gecorrodeerde afvoerpijpen, gescheurde gemetselde schoorsteenkanalen of een foutieve installatie van toestellen die fossiele brandstof gebruiken zorgen voor koolmonoxide in een woning of in dit geval dus een horecagelegenheid.

De brandweer noemt koolmonoxide een echte sluipmoordenaar, want je proeft of ruikt het niet en voor je het weet ben je bewusteloos. Voor het melden van koolmonoxide bestaan speciale melders.

'Curaçao's lokale identiteitsbewijs, de sédula, moet een smartcard worden'

Nieuw document kan in nabije toekomst ook als reisdocument gebruikt worden


Het lokale identiteitsbewijs, de sédula, moet een smartcard worden. Dit stelt minister Etienne van der Horst (Bestuur, Planning en Dienstverlening, PAIS). Op deze manier kan het document in de nabije toekomst ook als reisdocument gebruikt worden. Het grote voordeel van een smartcard is dat het veel meer fraudebestendig is, benadrukt Van der Horst, aldus de Amigoe vandaag, 15 januari 2016.

De minister heeft een commissie in het leven geroepen die met voorstellen moest komen voor een nieuwe sédula. Op dit moment ligt er een voorstel op tafel om het identiteitsbewijs te moderniseren. Zo wordt het Land Nederlandse Antillen vervangen door het Land Curaçao, terwijl ook het wapen wordt vervangen. Maar, Van der Horst vindt dat de veranderingen verder moeten worden doorgetrokken.

'De sédula, maar ook het rijbewijs, moeten volgens mij een smartcard worden. Je kan dan allerlei informatie opslaan. Zoals bijvoorbeeld je vingerafdrukken, zelfs je irisgegevens en tal van andere persoonlijke informatie. Het kan dan ook worden afgelezen in een speciaal hiervoor bestemd apparaat.' De minister wijst erop, dat als dit mogelijk is, de sédula dan ook als een reisdocument gebruikt kan worden.

Dit laatste is op dit moment relevant, omdat meer en meer stemmen opgaan om de sédula als reisdocument te gaan gebruiken binnen de landen van de voormalige Nederlandse Antillen. Tijdens het tripartiet overleg tussen de parlementen van Aruba, Curaçao en St. Maarten van vorige week maandag op St. Maarten werd over de mogelijkheid gesproken om de identiteitsbewijzen als reisdocument tussen de verschillende eilanden te gebruiken, waardoor reizen met een paspoort tussen de eilanden niet meer nodig zal zijn.

PAIS-Statenlid Alex Rosaria, voorzitter van de Vaste Commissie Justitie van de Staten, heeft al een vergadering aangevraagd over dit onderwerp, waarvoor hij Van der Horst en zijn collega van Justitie, Nelson Navarro (PAIS) heeft uitgenodigd. Tijdens deze vergadering wil Rosaria van beide ministers horen wat er nodig is om van de sédula een volwaardig reisdocument te maken en op welke termijn dit gerealiseerd kan worden.

Situatie telecombedrijf UTS op Curaçao 'zeer ernstig'

Inkomstenderving, omdat steeds minder mensen bellen en gebruikmaken van bijvoorbeeld Whatsapp


Een zeer ernstige situatie. In deze bewoordingen omschrijft UTS-directeur Paul de Geus de huidige situatie bij het telecombedrijf. In 2015 heeft UTS zijn inkomsten met tussen de 30 en 40 miljoen gulden zien dalen. Volgens De Geus noopt deze situatie het bedrijf om tot verdere maatregelen over te gaan. Dit bericht de Amigoe vanmiddag, vrijdag 15 januari 2016.

De inkomstenderving is het gevolg van toenemende technologische veranderingen, die erop neerkomen dat mensen minder gaan bellen, maar meer gebruik gaan maken van voice over ip-technologie of meer boodschappen gaan versturen in plaats van telefonische gesprekken te voeren. De Geus verwijst in dit verband naar onder meer de digitale boodschappendienst Whatsapp, waarmee sinds vorig jaar ook gebeld kan worden.

'Sommige providers, zoals Digicel, kiezen ervoor om bellen via Whatsapp te blokkeren. Maar wij vinden dat je hier goed naar moet kijken, maar dat je je klanten moderne technologische ontwikkelingen niet moet onthouden.'

De Geus sprak vanochtend van een nieuwe realiteit, niet alleen voor UTS maar voor alle telecom-providers op het eiland. 'Overal zijn al ontslagen gevallen. Wij waarschuwen er al jaren voor dat door toenemende technologische veranderingen wij als bedrijf met minder inkomsten te maken zullen krijgen. Deze situatie vereist nu dat wij de nodige aanpassingen aan onze uitgaven gaan doen.'

De UTS-directeur stelt, dat UTS een aantal dingen zal doen om op de verminderde inkomsten in te springen. 'Voor dit jaar hebben wij grote investeringen van 150 miljoen gulden gepland. Zeker 86 miljoen hiervan is bestemd voor het project om mensen op ons hoge vezelnetwerk aan te sluiten en voor modernisering van ons mobiele netwerk. Dit houdt in dat wij nogmaals zullen gaan kijken naar manieren om onze uitgaven met onze verminderde inkomsten in balans te brengen.'

Volgens De Geus houdt dit in, dat er gekeken zal worden naar de personeelsuitgaven van UTS. Twee jaar terug lanceerde UTS het voorstel om het personeelsbestand met 200 werknemers te verlagen. Dit zou deels via vrijwillig, maar ook via gedwongen ontslag moeten gebeuren. Na de vrijwillige ontslagronde stapte de politiek erin, waardoor gedwongen ontslag voorlopig van de baan leek. Maar De Geus stelt dat bij het kijken naar personeelsuitgaven ‘mogelijk ook gedwongen ontslagen ter discussie kunnen komen’.

De Geus stelt daarnaast, dat UTS ook kijkt naar mogelijke samenwerking en zelfs een joint-venture met Telecom op de lucratieve Sint Maartense markt. Verder wil het bedrijf geen diensten en producten meer aanbieden onder de kostprijs, zoals op dit moment gebeurt met telefoonaansluitingen op het eiland. Een mogelijke andere oplossing is het aangaan van een strategisch partnerschap met een groot internationaal of regionaal telecombedrijf.

In 2014 sprak zowel Digicel als Cable & Wireless (eigenaar van Columbus/Flow) interesse uit voor UTS. Maar, sindsdien is er niets meer vernomen. 'We zijn twee jaar verder. Er zijn tal van ontwikkelingen op technologisch gebied geweest. Ik verwacht dat er op termijn op het eiland maar een of twee telecombedrijven zullen overblijven. De kleinere bedrijven zullen verdwijnen of opgekocht worden. Wat wij zullen doen is afhankelijk van de wensen van onze aandeelhouder, de politiek.'

Minister Hoefdraad ergert zich eraan, dat hij als bewindsman wordt gecriminaliseerd

'Ik heb geen leningen gesloten, ik heb geen kredietopeningen gegeven'


Hoefdraad wijst met vinger in de richting van zijn voorganger op Financiën, Andy Rusland

 
Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën heeft vandaag, vrijdag 15 januari 2016, gezegd, dat de gemeenschap de schuldige moet zoeken waar die is. Hij stoort zich er danig aan, dat hij als president van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) en nu als minister van Financiën wordt gecriminaliseerd, dat hij wordt aangewezen als de veroorzaker van de macro economische malaise waarin het land terecht is gekomen.

'Ik heb geen leningen gesloten, ik heb geen kredietopeningen gegeven', sprak Hoefdraad. Hij zei, dat hij als president van de CBvS de minister van Financiën steeds kritisch heeft begeleid en altijd een waarschuwend geluid heeft laten horen. 'Na het ontslag van minister Adelien Wijnerman is Financiën een blackbox geweest.' Hoefdraad heeft sindsdien geen cijfers gekregen van de minister van Financiën, Andy Rusland.


Hoefdraad zei, dat hij op basis van de cijfers die de toenmalige minister van Financiën, Rusland – nu minister van Transport, Communicatie en Toerisme - hem heeft gegeven, heeft gewerkt. Eind 2013 zou Rusland hem hebben aangegeven dat de staat Srd 300 miljoen aan achterstallige betalingen had. De werkelijke schuld bedroeg toen echter Srd 1,4 miljard.

Nadat Hoefdraad vorig jaar overnam op het ministerie, werd hij geconfronteerd met miljarden aan achterstanden. Op dit moment is de staatsschuld Srd 8,3 miljard. 'Dat is 58,3% van het Bruto Binnenlands Product en nog binnen de wet.'

'Als je verkeerde cijfers krijgt voorgeschoteld, moet de gemeenschap de schuldige zoeken waar die is.'

Op de vraag waarom niet eerder is ingegrepen op Financiën tijdens minister Rusland, zou de staf van het departement hebben aangegeven, dat Rusland en een van zijn adviseurs het beleid bepaalden. 'Wat ik nu doe is opruimen. Waar waren toen de controlemechanismen, waar was de vaste parlementaire commissie van Financiën?'

'Zijn boterham is afhankelijk van Bouterse en moet doen wat hij zegt'

Oud-politicus Arnold Kruisland: ‘We zijn terug in de jaren '80’ 

'Bouterse heeft die twee zetels hard nodig'


‘We zijn terug in de jaren ‘80.’ Een andere verklaring heeft de oud-diplomaat en politicus Arnold Kruisland niet wanneer hij de verwikkelingen van het Centraal Hoofdstembureau (CHS) in ogenschouw neemt. 

Kruisland heeft geen goed woord over voor de CHS-voorzitter, Eugene Merkus. ‘Zijn boterham is afhankelijk van Bouterse. Als hij niet doet wat Bouterse zegt, is hij binnen een seconde voorzitter af en kan hij dat wit uniform niet meer aantrekken’, aldus Kruisland. Hij roept vandaag, 15 januari 2016, via het Dagblad Suriname, de overige leden van het CHS op om in opstand te komen tegen deze handelwijze van de voorzitter, waarbij er een zware inbreuk wordt gemaakt op de rechtstaat.

Dat het CHS een rechterlijk vonnis, dat aangeeft dat de Pertjajah Luhur (PL)-Assembleeleden Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan op wettelijke basis zijn teruggeroepen door de PL, desavoueert en een deurwaardersexploot, w‎aarin aangegeven wordt dat binnen 24 uur invulling moet worden gegeven aan de open vacatures, negeert, zegt volgens Kruisland ‘meer dan 1.000 woorden’. ‘Dat geeft aan hoe het land wordt bestuurd, alles draait om macht. Suriname is verworden tot een machtsstaat.’

Gelet op de handelingen van het CHS, dat geen enkele toetsingsbevoegdheid heeft, maar slechts invulling moet geven aan de open vacatures, en toch hardnekkig weigert om dat te doen, zou president Desi Bouterse moeten ingrijpen. Maar, meteen komt Kruisland met de veronderstelling dat de president de twee overlopers, Sapoen en Chitan, het hardst nodig heeft voor zijn minderheidscoalitie. ‘Hij heeft die twee zetels hard nodig.’ Deze vormt juist de leidraad voor het CHS om alle democratische principes overboord te gooien en te voldoen aan de wens van de president, zegt Kruisland. Dan beseft hij weer op grond waarvan Suriname weer afstevent naar de jaren ‘80.

Kruisland kan het zich nog herinneren als de dag van gisteren, dat alle staatsorganen waren stilgelegd in de tachtiger jaren, waar dezelfde president, toen geen president maar als dictator, aanzat. ‘En deze zelfde situatie dreigt zich weer voor te doen in Suriname. Waar alleen Bouterse en zijn metgezellen het voor het zeggen zullen hebben, met alle noodlottige gevolgen van dien. Waar de democratische rechtstaat omver wordt geworpen.’ Hiervan is al sprake bij het CHS.

Kruisland komt tot de bittere conclusie, dat een heel belangrijk staatsorgaan lamgelegd is door Bouterse. Kruisland is er benieuwd naar welk ander staatsorgaan het volgende slachtoffer zal zijn op de slachtbank.

Nederlander (73) te Geyersvlijt overvallen aangereden door overvaller in auto

Slachtoffer tracht zijn overvaller te verhinderen er vandoor te gaan


De 73-jarige Nederlander R.J. is woensdagmiddag rond een uur in de Koenawaroelaan in het politieressort Geyersvlijt, Paramaribo, overvallen en aangereden. Volgens het politieonderzoek, zo schrijft het Dagblad Suriname vandaag, vrijdag 15 januari 2016, was het slachtoffer op die bewuste dag naar de dokter geweest. 

Bij terugkeer thuis bracht hij zijn wagen tot stilstand om de poort open te doen. De ruiten van het voertuig stonden open. Op dat moment stopte een roze auto naast hem. Een man stapte uit die wagen en nam plaats in de auto van de Nederlander. De onbekende man maakte een tas, waarin de Nederlander Srd 700, Euro 100 en 50 Amerikaanse dollar had zitten, buit. Behalve het geld had hij ook zijn pasjes in die tas en zijn Nederlands rijbewijs.

De overvaller is vervolgens uitgestapt en naar zijn eigen wagen gelopen die vlak naast de wagen van de benadeelde stond met draaiende motor. Het slachtoffer haastte zich ook naar de auto van de overvaller en probeerde hem te belemmeren om er met de tas vandoor te gaan. Daarbij werd de 73-jarige man aangereden door de overvaller, die de Nederlander in hulpeloze toestand achterliet.

De 73-jarige man had als gevolg van de aanrijding pijn over zijn gehele lichaam. Hij ging per eigen gelegenheid naar het ziekenhuis gegaan. De behandelende arts heeft geen fracturen waargenomen, waarna de Nederlander naar huis kon.

De politie is bezig met de opsporing van de dader.

AZP-personeel zeer ontevreden over uitblijven betaling kledingtoelage over 2016

'Directie doet haar uiterste best om kledingtoelage eind januari uit te betalen'


Het personeel van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) heeft vanmorgen, vrijdag 15 januari 2016, haar ontevredenheid betuigd over het uitstel van betaling van de kledingtoelage. De directie heeft dat personeel via een circulaire meegedeeld, dat de kledingtoelage niet uitbetaald kan worden uiterlijk 15 januari, zoals gebruikelijk en vastgelegd in de collectieve arbeidsovereenkomst. Algemeen directeur Antoine Brahim zegt in een reactie op Starnieuws, dat de leiding haar uiterste best doet om, naast salarissen, de kledingtoelage eind deze maand uit te betalen.

Brahim legt uit, dat door de moeilijke situatie waarin het ziekenhuis verkeert, er onvoldoende middelen zijn om de Srd 4,8 miljoen kledingtoelage over 2016 nu uit te betalen. Hij benadrukt dat kleding belangrijk is voor het ziekenhuis, waarbij hygiëne voorop staat.

De werknemers hebben de bond vanmorgen te kennen gegeven dat zij ontevreden zijn met de situatie. Brahim zegt, dat met de bond onderhandeld wordt over het wensenpakket van dit jaar. Dat gesprek wordt maandag voortgezet.

De AZP-directeur heeft tijdens de oudejaarsviering er ook op gewezen, dat de problemen in de zorgsector zijn toegenomen in plaats van dat die afnemen. De Wet op de Nationale Basiszorgverzekering (BZSR) werd in oktober 2014 ingevoerd om het zorglandschap gezond te maken en naar een nieuw evenwicht te brengen met zelfs aanzienlijke besparingen voor de overheid, 'daar is weinig van terecht gekomen'. Integendeel, problemen zijn zelfs toegenomen. 'We hebben te kampen met grote liquiditeitsproblemen en zitten nog altijd met heel veel vragen en onduidelijkheden.'

Brahim zegt verder blij te zijn met het initiatief van minister Patrick Pengel van Volksgezondheid om alle betrokkenen bij elkaar te brengen om een oplossing te vinden. De ziekenhuizen zijn nog steeds in onderhandeling met de verzekeraars over de tarieven. Er moet een structurele oplossing komen, want anders kan er geen kwalitatieve zorg worden gegarandeerd. De inkomsten zijn gebaseerd op tussentijdse BZSR-tarieven waarmee de ziekenhuizen niet uitkomen. Zo moeten er maar steeds brandjes geblust worden.

Directeur Hakrinbank: 'In omloop zijnde nieuwe bankbiljetten betekent niet automatisch dat monetair wordt gefinancierd'

Bousaid: 'De maatschappelijke geldhoeveelheid neemt toe'
  
VHP'er Gajadien: 'President Bouterse zou uit zijn hol moeten komen en de verantwoordelijkheid op zich nemen'


Het feit dat er nieuwe bankbiljetten, vooral briefjes van Srd 100, in de omloop zijn, hoeft volgens Hakrinbank-directeur Jim Bousaid niet te betekenen, dat er monetair wordt gefinancierd. Het kan volgens hem hoogst waarschijnlijk een vervanging zijn, waarbij oude biljetten uit de omloop worden gehaald en vervangen met nieuwe biljetten. 

'De maatschappelijke geldhoeveelheid neemt toe. Dat duidt erop, dat er nog een stukje monetaire financiering is. Ik weet het niet 100% zeker', zegt Bousaid vandaag, 15 januari 2016, in het Dagblad Suriname.

Maar - zo schrijft het dagblad -, de weekbalans van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) van 8 januari 2016 ten opzichte van 31 december 2015 noteert een daling van de bankbiljetten in omloop van Srd 1.124.286,3 naar Srd 1.098.300,5.

Deze onduidelijke situatie, waarbij niet alleen het volk, maar ook het bedrijfsleven de dupe van wordt, moet volgens het VHP-Assembleelid Asiskumar Gajadien zo snel mogelijk veranderen, wil Suriname niet nog dieper in de put belanden.

'Daarvoor zou de verantwoordelijke voor het beleid, president Desi Bouterse, uit zijn hol moeten komen en de verantwoordelijkheid op zich nemen. Hoe langer deze situatie aanblijft, hoe meer de koers zal blijven stijgen en zal het leven steeds duurder worden', stelt Gajadien.

'Nu al merken wij,dat mensen reeds in de eerste week van januari al skeer (platzak) zijn, en men niet verder kan gaan met leningen, omdat lenen geen vooruitzichten heeft op het kunnen betalen. De tendens in de samenleving vandaag de dag is dat men van lenen is overgegaan tot bedelen. Deze situatie is tot stand gekomen door het wanbeleid dat doodnormaal wordt voortgezet', aldus Gajadien.

Oma en 2 kleinkinderen bij woningbrand in Munderweg om het leven gekomen

Grootmoeder en twee kleinkinderen bevonden zich op bovenverdieping

(Bron foto: Dagblad Suriname)
Agent redt moeder en nog een kind uit woning en raakt daarbij gewond


Bij een felle woningbrand aan de Munderweg in Paramaribo zijn vanochtend, vrijdag 15 februari 2016, een oma en haar twee kleinkinderen omgekomen, omdat zij het huis niet op tijd konden verlaten. De moeder en een peuter hebben de brandende woning op het nippertje kunnen verlaten, zo bericht Starnieuws.

De bovenwoning brandde binnen een kwartier af. De grootmoeder en de twee kinderen waren op de bovenverdieping. De brandweer heeft veel moeite gedaan om door de rook heen de bovenwoning te bereiken.

De hulp voor de grootmoeder en de twee kinderen kwam echter te laat.

Het Dagblad Suriname meldt 's avonds op haar website, dat de slachtoffers de 49-jarige Nadiera Salimoen, Glanisha Hoesein (vermoedelijk 1 jaar oud) en Kishan Hoesein (ongeveer 2 jaar oud) zijn.

Volgens verklaring van de moeder van de kinderen lagen zij allemaal te slapen toen zij plotseling wakker werd en merkte dat de woning in brand stond. De moeder en nog een kind van ongeveer 1 jaar werden door een politieman gered. Deze agent raakte gewond aan zijn linkerschouder, toen hij bij het wegtrekken van een  traliewerk geraakt werd door een brandende balk die op hem viel.

Millennium Ontwikkelingsdoelen van VN zijn in Suriname nauwelijks behaald

MDG-ambassadeur Walter Bouterse: 'De periode van 15 jaar is te kort geweest'


De Millennium Ontwikkelingsdoelen (MDG's) van de VN, waaraan Suriname zich in het jaar 2000 heeft verplicht die na te streven, zijn slechts ten dele behaald. De millenniumdoelen moesten worden verwezenlijkt aan de hand van criteria die vooraf waren bepaald. Dit bericht de Ware Tijd vandaag, 15 januari 2016.

Volgens MDG-ambassadeur Walter Bouterse (zie foto - Bron: Stefano Tull/de Ware Tijd) was de periode van vijftien jaar tekort om bepaalde millenniumdoelen vanwege hun duurzame karakter te halen. 'Onderwijs en armoede hebben meer tijd nodig', aldus Bouterse. Met het toetreden van bijna dertig procent vrouwen in De Nationale Assemblee (DNA) is millenniumdoel nummer drie, die gaat over gendergelijkheid,  gehaald.

Landen hadden zich verplicht om de acht doelen te halen die betrekking hebben op een uiteenlopende reeks onderwerpen. Halveren van armoede, verminderen van het aantal mensen met honger, elk kind naar school, gelijkwaardigheid voor mannen en vrouwen, minder kindersterfte, verbetering van de gezondheid van moeders, bestrijding van hiv/aids, malaria en andere dodelijke ziektes, bescherming van het milieu, iedereen schoon drinkwater en minder mensen in sloppenwijken, toegang tot betaalbare medicijnen, een eerlijk handelssysteem, minder schulden voor ontwikkelingslanden.

Suriname heeft vooruitgang geboekt bij het bestrijden van malaria en hiv. Ook op het gebied van onderwijs merkt hij veranderingen

Nieuwe Indiase ambassadeur Satyendar Kumar enthousiast over samenwerking met Suriname

Kumar gaat met name werken aan promoten culturele banden tussen beide landen


Satyendar Kumar is de nieuwe ambassadeur India in Suriname. Tijdens een gisteren belegde persconferentie, die volgens hem meer een kennismaking was, zei de kersverse ambassadeur aan uit te kijken naar een goede en productieve samenwerking met Suriname, haar inwoners en de regering. Vanwege de historische en vooral culturele band die Suriname heeft met India wil hij de samenwerking voortzetten tussen deze twee landen. Dit bericht het Dagblad Suriname vandaag, vrijdag 15 januari 2016.

De ambassadeur stelde, dat er vooral gewerkt gaat worden aan het promoten van de culturele banden met Suriname. Verder zal ook gekeken worden naar technische bijstand en hoe die aan te pakken. Maar, het hangt af van de Surinaamse overheid, die zelf bepaalde indicatoren moet geven. Alle zaken zullen onder de loep genomen worden, waaronder de gezondheidszorg, onderwijs en de bilaterale handel. Alles is mogelijk, zo sprak Kumar. Ook zal er verder gekeken worden naar het beurzenprogramma, waarbij Surinaamse studenten de gelegenheid krijgen studies te volgen in India.

In het Indiaas Cultureel Centrum (ICC), dat onder beheer van de ambassade staat, zal gewerkt worden om trainingen te verzorgen in dans, zang, kortom alles met betrekking tot de Indiase cultuur. De ambassadeur zei verder, dat niet alleen hindoestanen de gelegenheid zullen krijgen deze te volgen, maar een ieder is welkom om hieraan deel te nemen.

Kumar, die voor drie jaar in Suriname is, heeft eerder als counselor gefungeerd in Zanzibar. Verder is hij gestationeerd geweest als ambassadeur in Johannesburg, Hamburg, Colombo, Nederland  en Tanzania. In al deze landen is men ook gestart is met een cultureel centrum. Hij bood maandag zijn geloofsbrieven aan aan president Desi Bouterse.

Drie Cubanen met valse papieren aangehouden op J.A. Pengeluchthaven

Cubanen wilden vanuit Guyana via Suriname vermoedelijk naar de VS reizen


De politie van Zanderij kreeg woensdag een melding betreffende drie Cubanen, die met valse documenten het land wilden verlaten. Uit het politieonderzoek blijkt, aldus het Dagblad Suriname vandaag, vrijdag 15 januari 2016, dat twee vrouwen en een man van Cuba via Guyana naar Suriname waren afgereisd. 

Vanuit Suriname probeerde het trio met valse documenten af te reizen naar vermoedelijk Amerika. Tijdens het inchecken en scannen van hun paspoorten en andere bijbehorende documenten vielen de passagiers door de mand. Men kwam erachter dat de stukken vals zijn opgemaakt. Nadat dit duidelijk werd, werd de politie van Zanderij hierover in kennis gesteld. Het trio werd door de politie afgevoerd naar het bureau voor onderzoek.

Hangende het verdere onderzoek en na overleg met een lid van het Openbaar Ministerie zijn de drie passagiers ter zake valsheid in geschrifte in verzekering gesteld.

Stanley Raghoebarsing: 'Evenwicht in staatsfinanciën sinds 2012 verstoord'

'Centrale banken hebben niet de taak om regeringen te financieren'


'Vanaf 2012 raakte het evenwicht in de staatsfinanciën verstoord. De uitgaven werden fors hoger dan de inkomsten, de staatsfinanciën die tot 2010 overschotten hadden gekend, lieten vanaf 2011 tekorten zien die opliepen boven de norm.' Woorden van oud-minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij en econoom Stanley Raghoebarsing vandaag, vrijdag 15 januari 2016, in het Dagblad Suriname. 

Volgens de politicus waren de tekorten van het land in 2011 Srd 285 miljoen, in 2012 Srd 445 miljoen, 2013 Srd 1.027 miljoen, 2014 Srd 961 miljoen en uiteindelijk in 2015 Srd 1.150 miljoen. De ontvangsten van 2015 waren gesteld op Srd 2.417.000, terwijl de uitgaven op Srd 3.470.000 stonden. Het gaat volgens hem hier om cijfers die door de Centrale Bank van Suriname (CBvS) zijn gepresenteerd.

Raghoebarsing zegt verder, dat de staat zichzelf in een situatie werkte, waarbij geld uit zowel binnen- als buitenland geleend moest worden. 'Door het verzuim om de begroting in opeenvolgende jaren binnen de veilige grenzen te brengen, was de staatsschuld, die in 2006 Srd 2,4 miljard bedroeg, eind 2015 gegroeid naar Srd 8,4 miljard. De bestedingen werden vaak gekenmerkt als te zijn consumptief, ineffectief en oneigenlijk', aldus de VHP’er.

Volgens Raghoebarsing was het begin van de verzwakking van de Srd toen de CBvS haar werkterrein verliet en de Staat tegemoet kwam met leningen en voorschotten die deels monetair gefinancierd werden. De schuld van de Staat bij de CBvS schoot van Srd 536 miljoen in 2006 naar Srd 2,5 miljard in september 2015.

'Het vertrouwen in de munt daalde, de monetaire stabiliteit kwam in gedrang en het imago van de CBvS brokkelde af. Langdurige substantiële valuta-interventies om de parallelmarkt koers van Srd circa 3,40 voor de Amerikaanse dollar, terug te drukken naar het officiële niveau van Srd 3,30 hadden geen succes. Uiteindelijk moesten wij op 19 november 2015 het onvermijdelijke accepteren: de Srd was minder waard.'

De deviezenreserve, uit gegevens van de CBvS, stond in 2011/2012 nog dichtbij 1 miljard Amerikaanse dollar. Uit de cijfers is duidelijk te lezen, dat de reserves geleidelijk aan op jaarbasis met grote getallen is afgenomen. Binnen een jaar dropte de reserve in 2012 naar beneden de 800.000 Amerikaanse dollar, waarna het in 2013 dichtbij de 600.000 lag. In 2014 kwam deze dichtbij 450.000 te liggen, waarna deze in 2015 compleet slonk naar dichtbij 300.000.


De aflossing van de valuta-leningen die de CBvS is aangegaan, zal een beslag leggen op de overgebleven reserve. Dit betekent volgens Raghoebarsing, dat de situatie waarschijnlijk slechter is dan deze cijfers ons vertellen. 'De monetaire reserve dekt nu nog slechts 1,5 maand import. Er is 600 miljoen Amerikaanse dollar aan deviezenreserve verloren in een poging om de koers met 10 centen terug te dringen, zonder succes. De balans van de CBvS weerspiegelt de risico’s die genomen zijn: grote vorderingen aan de debetzijde, grote verplichtingen aan de creditzijde. Deze balans, in samenhang met de kwijtgeraakte monetaire stabiliteit, geeft aan dat de CBvS haar primaire taak als circulatiebank ondergeschikt maakte en primair heeft geopereerd als een secundaire kredietinstelling voor de Staat', stelt de financieel deskundige.


De economische problemen en onevenwichtigheden vonden hun oorsprong volgens hem in de begroting die bestond uit slechte begrotingsdiscipline en corruptie. De financiering door de CBvS zorgde voor een overmaat aan Srd’s, die resulteerde in een waardedaling. 'Centrale banken hebben niet de taak om regeringen te financieren. Zij hebben een afgebakende taak met als eerste en belangrijkste doel om een betrouwbare en stabiele munt te garanderen. Ze dienen weg te blijven van de financiering van regeringen. Omgekeerd moeten regeringen voor hun begrotingszaken weg blijven bij centrale banken. Het besluit van de CBvS om de begroting te steunen was een verkeerde en niet alleen in juridische zin. Ook in economische zin hadden wij vooraf kunnen weten dat het verkeerd zou aflopen', aldus de econoom.

De oplossing bestaat volgens hem uit gecoördineerd beleid op drie vlakken. 'Het gaat om de budgettaire sfeer, waar de uitgaven beperkt, inkomsten gerealiseerd, corruptie verwijderd, realistisch begroot en de institutionele capaciteit voor planning en uitvoering gebouwd worden. Dan komt de monetaire sfeer. Hier worden de leningen van de CBvS aan de staat totaal stopgezet, waarna het herstel van de reserves en het vertrouwen in de SRD terugkeren. Als derde komt de reële sfeer, waar een stevig ontwikkelingsprogramma voor de sectoren wordt gebouwd, zodat de economie na een stabilisatiefase weer kan groeien. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Voor de Staat betekent het tenminste de komende twee jaren een beleid van bezuinigen en het scheppen van de voorwaarden voor groei, zodat de exportopbrengsten groter worden. Exportgroei is essentieel om de deviezenreserve weer op te bouwen', aldus Raghoebarsing.

Bestuurskundige Boldewijn: 'Siberische stilte bij het Centraal Hoofdstembureau'

Merkus heeft nog niet gereageerd op deurwaardersexploot inzake kwestie Sapoen/Chitan


‘Het zou van maatschappelijk goede orde, formaliteit en fatsoen getuigen indien de voorzitter van het Centraal Hoofdstembureau (CHS), Eugene Merkus, het maandag betekende deurwaardersexploot wederom per deurwaardersexploot zou beantwoorden.’ Dit zegt bestuurskundige August Boldewijn vandaag, vrijdag 15 januari 2016, in het Dagblad Suriname. 

Merkus ontving maandagmiddag de brief van de advocaat van de Pertjajah Luhur (PL), VHP en de NPS per deurwaardersexploot ontvangen. Hierin staat onder andere aangegeven, dat de CHS-voorzitter samen met zijn leden binnen 24 uur moet voorzien in de vacatures die zijn ontstaan door de terugroeping van Sapoen en Chitan. Het etmaal van 24 uur was dinsdagmiddag verstreken. Tot gistermiddag was het echter heel stil bij het CHS zonder dat er een schrijven is gestuurd naar de advocaat van de drie politieke partijen.

Dat er inmiddels meer dan drie dagen zijn verstreken en het CHS in een waas van stilte is gehuld, bevreemden Boldewijn. Hij praat in termen van een ‘Siberische stilte’ die zou heersen bij het CHS. Zo zou het CHS moeten aangeven waarom er binnen die 24 uur geen invulling is gegeven aan de vacatures. Er zou een valide reden aangehaald moeten worden. Ook zou er gereageerd moeten worden op de inhoud van het deurwaardersexploot. ‎

Boldewijn, die deze verwikkelingen vanuit de zijde van het CHS volgt, heeft zijn ernstige twijfels over de gang van zaken. Dit, vooral gelet op het feit dat het land te midden van een financiële crisis zit en het parlement midden in de begrotingsbehandeling, waar voor de voorzitter onduidelijkheid heerst over het uitschrijven van vergaderingen en het wel of niet uitnodigen van de PL-Assembleeleden Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan.

Hof van Justitie begint met behandelen klachten tegen notarissen, deurwaarders en griffiers

Klachten worden iedere vierde vrijdag van de maand in behandeling genomen


Het Hof van Justitie start nog deze maand met het behandelen van klachten tegen notarissen, deurwaarders en griffiers. 'De bij het Hof ingekomen klachten tegen griffiers, deurwaarders en notarissen zullen ingaande januari 2016 op de vierde vrijdag van elke maand in behandeling worden genomen', aldus de waarnemend president van het Hof, Iwan Rasoelbaks, vandaag, vrijdag 15 januari 2016, in een persbericht.

De rechter zal een vooronderzoek doen en hierbij de klachtwaardigheid van de gedraging of het verzuim dat aanleiding gaf tot de klacht beoordelen. Bij gebrek aan klachtwaardigheid zal de klacht worden afgewezen. Indien de klachtwaardigheid substantieel wordt bevonden zal de rechter de klager en de beklaagde oproepen voor verhoor.

De rechters Marie Mettendaf en Rasoelbaks zullen de zaken in behandeling nemen. Mr. Sieglien Wijnhard is de vervangster van Mettendaf.

Zowel de behandeling van de zaken tegen notarissen, griffiers en deurwaarders als de uitspraak geschiedt achter gesloten deuren.

In het persbericht stelt het Hof van Justitie verder, dat klachten tegen anderen dan notarissen, griffiers en deurwaarders niet in behandeling zullen worden genomen.

De bij het Hof binnengekomen klachten tegen advocaten worden al door de waarnemend Hofpresident doorgeleid naar de Deken van de Orde van Advocaten met het verzoek de behandeling daarvan over te nemen. De klachten dienen door het Advocaten Tuchtcollege behandeld te worden en tegen de beslissing van dit tuchtcollege kan hoger beroep worden aangetekend bij het Hof van Justitie.

Onderzoek naar gevolgen zandwinning op de kust start begin februari

Franse hoogleraar leidt onderzoek


Begin februari start een onderzoek naar de invloed van zandwinning op de kust. Er waren dertien concessiehouders actief langs de kust met schelpzandafgravingen. Samen wonnen zij naar schatting zo’n 3000m³ zand per dag. Sinds 1 januari 2016 mag echter geen schelpzand meer worden gewonnen langs de kust. WWF Guianas ondersteunt het verbod op zandwinning van harte zo vlak voor het begin van het zeeschildpaddenlegseizoen.

De kust van Suriname is heel dynamisch. Onder invloed van de zogenoemde Guyana stroom verplaatsen stranden en modderbanken zich geleidelijk in westelijke richting. De kust bestaat voornamelijk uit modder, slechts op enkele plekken wordt zand afgezet. Zo ook op Braamspunt, waar sinds enkele decennia zand wordt gewonnen voor de (wegen)bouw.

In 1989 is al eens een studie uitgevoerd door R.M. Westerink in opdracht van de Stichting Planbureau Suriname waarin het advies werd gegeven, onmiddellijk te stoppen met zandwinning op Braamspunt. Het verwijderen van zand kan leiden tot versnelde erosie van de kust, waardoor het binnenland van Suriname meer risico loopt op overstromingen. Bovendien kunnen de stranden beschouwd worden als een unieke bescherming van het binnenland tegen stormen en hoge golven. In het licht van klimaatsverandering en een stijgende zeespiegel, kan het belang van het behoud van zandstranden daarom niet worden onderschat.

Ten tweede betekent het afgraven van de stranden grondverlies voor vissers en toeristische activiteiten. Bovendien is Braamspunt sinds enkele jaren een belangrijk legstrand voor bedreigde zeeschildpadden. De legstranden zijn geleidelijk naar het westen verplaatst, waardoor deze nu overlappen met de zandwinning concessies. In 2015 zijn ruim 2.900 zeeschildpadnesten geteld op Braamspunt. Voorlopig zullen de zeeschildpadden op Braamspunt in ieder geval een rustige plek vinden om hun eieren te leggen, aldus het WWF Guaianas.

In februari zal een onderzoek, onder leiding van professor Edward J. Anthony, van start gaan. Hij is hoogleraar Geomorfologie aan de Universiteit van Marseille in Frankrijk, met ruime ervaring in de regio.

Hij zal satellietbeelden analyseren en veldonderzoek doen naar de invloed van zandwinning op kusterosie, kustbescherming, diersoorten en zeestromingen. Het verzamelen van de nodige data voor de studie zal gebeuren in samenwerking met lokale experts en/of studenten. De verwachting is dat dit onderzoek het advies Westerink zal onderstrepen.(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

Zo'n 20 medewerkers Belastingdienst tijdelijk verplicht thuis vanwege reorganisatie

Binnen Belastingdienst wordt een reorganisatie doorgevoerd


VHP-Assembleelid Gajadien vindt dat bij aanpak reorganisatie sprake is van 'onbehoorlijk bestuur'


Het werk bij de Belastingdienst loopt geen stagnatie op nu ongeveer twintig medewerkers verplicht thuis zijn gezet. Deze garantie geeft Steve Ramsaran, bondsvoorzitter bij de Belastingdienst, vandaag, vrijdag 15 januari 2016, in de Ware Tijd. De tijdelijk opengevallen functies worden voorlopig door andere personeelsleden ingenomen.

Ramsaran zegt. dat bijna dertig ambtenaren als onderdeel van reorganisatie voorlopig verplicht verlof hebben gehad. De bondsvoorzitter verduidelijkt, dat dit aantal niet alleen personeel van de Belastingdienst betreft, maar ook ambtenaren van het ministerie van Financiën.

Volgens de vakbondsleider zal er vertraging ontstaan in de werkzaamheden, maar er wordt normaal gewerkt. Na de nieuwe situatie zal de op non-actief gestelde de groep weer worden ingezet. Ramsaran benadrukt, dat de reorganisatie in goed overleg tussen de afdelingshoofden en de minister van Financiën plaatsvindt.

De wijze waarop de reorganisatie is begonnen, zonder plan van aanpak, verdient van VHP-parlementariër Asiskumar Gajadien geen schoonheidsprijs en hij spreekt van 'onbehoorlijk bestuur'.

'Belastinghervorming houdt niet slechts vervanging van personen in. Wanneer je personeel thuis zet zonder eerst te zeggen wat jouw plannen zijn, kom je niet transparant over.'

De parlementariër, die lid is van de vaste commissie Financiën in De Nationale Assemblee, wil geen verwachtingen uitspreken over de ontwikkelingen met de nieuwe directeur Winston Wirht. Hij zag graag dat de leiding van de dienst in handen kwam van 'jonge, integere deskundigen'.

Directeur staatsradio SRS Ravenberg ontvangt sinds 1 januari 2015 dubbel salaris en houdt zijn mond...

Guno Ravenberg moet Srd 54.380 aan ten onrechte ontvangen salaris terugstorten

'Dit is niet mijn fout'..... - 'Mensen willen dit nu politiek tegen mij gebruiken'


Guno Ravenberg, directeur is van- en presentator bij de staatszender Stichting Radio Omroep Suriname (SRS), moet volgens de directeur van Algemene Zaken, Louis van Geenen, Srd 54.380 aan salaris en Srd 5.220 aan vakantiegeld terugstorten. Hij werd al sinds 1 januari 2015 dubbel uitbetaald door Algemene Zaken én Binnenlandse Zaken. Ravenberg zegt in een reactie vanochtend, vrijdag 15 januari 2016, op Starnieuws dat de fout niet door hem is gemaakt. Hij heeft met diverse betrokkenen over deze kwestie gesproken.

(Met dank aan Starnieuws)
 
Ravenberg heeft een arbeidsovereenkomst met het directoraat Algemene Zaken. Deze overeenkomst werd op 16 januari 2015 verlengd. Hij is in bezoldigde dienst als arbeidscontractant op dit directoraat. Per resolutie van 7 augustus 2015 is hij tevens op het directoraat Binnenlandse Zaken aangesteld in de functie van Adviseur in Algemene Dienst.

Van Geneen heeft Ravenberg aangeschreven om het onterecht ontvangen salaris, terug te betalen.

Volgens de resolutie van de president is Ravenberg te rekenen vanaf 1 januari 2015 in definitieve dienst aangesteld in de functie van Adviseur in Algemene Dienst (schaal 13A). Ravenberg zegt dat hij verschillende werkzaamheden verricht.

'Ik ben niet de enige persoon die een dubbel salaris ontvangt. Dit is niet mijn fout. Toen ik de brief kreeg heb ik met verschillende toppers over deze zaak gesproken', zegt Ravenberg. Hij heeft te horen gekregen dat de zaak in orde komt, maar heeft op schrift nog geen uitsluitsel.

Onduidelijk is waarom Ravenberg niet zelf aan de bel heeft getrokken toen hij ontdekte dat hij twee salarissen ontving. Nu zeggen, dat het niet zijn fout is, is heel gemakkelijk en niet erg handig. Hij moet een eigen verantwoordelijkheid hebben.

Ravenberg vindt dat door het uitlekken van de informatie, mensen deze zaak politiek tegen hem willen gebruiken, terwijl er volgens hem niks aan de hand is. Hij lijkt krampachtig excuses te zoeken voor zijn eigen falen, door de dubbele betalingen te verzwijgen en dus niet te melden...

Hij is tijdens de vorige regering samen met zeven anderen benoemd tot communicatiespecialist. Daarvoor was er een arbeidsovereenkomst aangegaan met Algemene Zaken.

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

Streekziekenhuis Nickerie wil eigen opgeleide specialisten

In samenwerking met 's Lands Hospitaal worden paar in Nickerie geboren jonge artsen tot specialist opgeleid

 
Het Lachmipersad Mungra Streekziekenhuis Nickerie wil eigen opgeleide specialisten. Algemeen directeur Antoine Elias zegt vandaag, vrijdag 15 januari 2016, in de Ware Tijd, dat in samenwerking met ‘s Lands Hospitaal enkele jonge artsen die in Nickerie zijn geboren worden opgeleid tot specialist. 'Na het afronden van de opleiding bij het Albert Schweitzerziekenhuis in Nederland zullen ze ingezet worden in het ziekenhuis in Nickerie en in Paramaribo.'

Het streekziekenhuis heeft ook afspraken het hoofd van de kinderafdeling van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, AZP, om een Nickeriaanse op te leiden tot kinderarts ten behoeve van het ziekenhuis in Nickerie. Op dit moment heeft het ziekenhuis een permanente Cubaanse kinderarts, 'maar het streven is dat de Nickeriaanse na afronding van haar studie over uiterlijk zes jaar van de buitenlander overneemt'.

Elias is ook bezig een cardioloog via het toraxcentrum van het AZP te laten opleiden en plannen bestaan ook voor een gynaecoloog en een chirurg. Deze twee zullen ook rechtstreeks via het Albert Schweitzerziekenhuis in Nederland opgeleid worden voor Nickerie. Volgens de directeur heeft het ziekenhuis op dit moment plek voor zes specialisten. Het streekziekenhuis zoekt naar iemand die zich wil laten opleiden tot internist.

Het ziekenhuis zal vroeg in dit jaar een moderne cardio annex physioruimte in gebruik nemen. Die komt waar de kinderafdeling momenteel gehuisvest is. Het plan vloeit voort uit de verhuizing van de administratie naar het nieuwe gebouw op het erf van het ministerie van Openbare Werken Regio-West. 'Er komt op de oude locatie van de administratie een geheel nieuwe moderne kindervleugel.'

Staatsolie heeft voldoende voorraad om Gow2 tot eind januari van brandstof te kunnen voorzien

Directeur Elias: 'Ingecalculeerd is dat eerste zes maanden er zich problemen bij raffinaderij kunnen voordoen, kinderziektes'

 
De raffinaderij van Staatsolie heeft voldoende voorraad in huis om dochtermaatschappij Gow2 tot en met eind januari te voorzien van diesel en gasoline. De raffinaderij, die sinds november vorig jaar in productie is, heeft nog te kampen met kinderziektes. Algemeen directeur Rudolf Elias zegt vanochtend, vrijdag 15 januari 2016, op Starnieuws, dat het ingecalculeerd is dat de eerste zes maanden er zich problemen kunnen voordoen. Nu ligt de productie weer stil, maar volgens verwachting zal deze vanavond worden hervat.

Elias zegt verder, dat sinds 13 december, toen het product aan de pomp werd geïntroduceerd, de raffinaderij twee keer volledig down was door back-outs bij de NV Energiebedrijven Suriname (EBS). Er zijn echter voorzieningen getroffen waardoor de raffinaderij niet volledig afhankelijk is van de EBS, maar deels op de eigen energieplant is aangesloten.

Elias stelt, dat de raffinaderij speciaal gebouwd is voor de Saramaccaanse ruwe olie. Het gaat om ruim 16.000 elementen die met elkaar zijn verbonden, schrijft Starnieuws. Het is volgens Elias niet vreemd dat er hier en daar nog zaken misgaan.

'Wij kiezen ervoor om save te werken en als er een probleem is, gaan wij niet gewoon door.' De raffinaderij draait onder verantwoordelijkheid van Staatsolie. Er zijn nog tweeëntwintig deskundigen van de Italiaanse maatschappij Saipem in Suriname die het team van Staatsolie bijstaat. 'Wij staan aan de stuurknuppel', aldus Elias.

'Somohardjo schreeuwde als eerste, toen BEP-Assembleeleden Pokie en Ajaiso werden teruggeroepen, dat dat niet kon'

BEP-voorzitter en -Assembleelid Waterberg haalt uit naar hypocrisie bij PL-collega Somohardjo


'Toen de toenmalige BEP-Assembleeleden Diana Pokie en Waldie Ajaiso van de BEP overstapten naar de ABOP, was Paul Somohardjo de eerste die schreeuwde dat de partij de leden niet kon terugroepen. Nu zingt hij een toon die 360 graden is veranderd', aldus BEP-Assembleelid en partijvoorzitter Celcius Waterberg gisteren, 14 januari 2016, in het Dagblad Suriname.

Pertjajah Luhur (PL)-voorzitter Paul Somohardjo gaf eerder te kennen, dat er ook parlementariërs van de coalitie zijn die een rechtszaak aanhangig zullen maken tegen Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons, indien zij de teruggeroepen leden Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan uitnodigt voor Assembleevergaderingen. In het verlengde daarvan wilde de politicus niet aangeven om welke parlementariërs van de coalitie het gaat. Waterberg zegt, dat hij in ieder geval niet degene van de coalitie is die de PL-voorzitter bedoelt.

De partij van Somohardjo was de partij die er munt uit sloeg toen de BEP, door overstap van haar leden, uit de toenmalige coalitie werd gezet. De PL behield het aantal ministers en kreeg verder ook een onderminister erbij. De AC, A-Combinatie inclusief BEP, begon in de coalitie Bouterse-I met zes ministersposten. Met het uittreden van de BEP kwam de AC op vijf ministersposten. Met de reshuffeling had de AC uiteindelijk vier ministersposten. De BEP verloor haar ministerspost.

Ondertussen was de BEP genoodzaakt tot royement en het terugroepen van Pokie en Ajaiso over te gaan, omdat zij het bestuur en de hele partij op ergerlijke wijze schade toebrachten. Ondanks een positief besluit door het Centraal Hoofdstembureau belandde de zaak bij de civiele rechter. De behandeling van de zaak bij de Kort Gedingrechter werd voor de partij om onbegrijpelijke reden verwezen naar een bodemprocedure. In de tussentijd (2013 -2014) werden weer diverse pogingen ondernomen om Pokie en Ajaiso ‘on speaking terms’ te krijgen.Tevergeefs.

De BEP trok tijdens de verkiezingen van mei 2015 in V7-verband op met de VHP, NPS, PL, SPA en DA 91. Toen na verkiezingen bleek dat de combinatie slechts zestien zetels behaalde, viel de combinatie uit elkaar. De BEP besloot maar met haar twee zetels, Waterberg en Rudolf Zeeman, te vertrekken en werd uiteindelijk deel van de regeringscoalitie met de NDP en DOE.

Deel onderwijs op Curaçao heeft gepensioneerden nodig om vacatures op te vullen

Rooms Katholiek Centraal Hoofdbestuur genoodzaakt vacatures met oud-gedienden op te vullen


Het Rooms Katholiek Centraal Schoolbestuur (RKCS) verwacht voor het nieuwe schooljaar meer gepensioneerden in te moeten zetten om de vacatures op te vullen. Dat zegt financieel directeur Karina Lombardi de Freitas Bras vandaag, vrijdag 15 januari 2016, in het Antilliaans Dagblad. 

'Vorig jaar hadden wij bij het begin van het jaar zeven leerkrachten die aangaven dat ze met de VUT willen. Dit jaar hebben vijftien mensen al aangegeven, dat ze met de VUT gaan en in het nieuwe schooljaar niet beschikbaar zijn. Wij kampen al met een tekort aan leerkrachten, in de praktijk doen we dan een beroep op gepensioneerde leerkrachten. In het schooljaar 2014-2015 hadden wij circa 100 gepensioneerden die bij ons werkten, dat aantal zal in het nieuwe schooljaar waarschijnlijk hoger uitvallen', aldus Lombardi de Freitas Bras.

Het RKCS probeert de vacatures eerst op te vullen met lokale krachten die bijvoorbeeld bij een andere school willen gaan werken. Het bestuur werft ieder jaar ook in Nederland leerkrachten.

'Normaal gesproken worden de gepensioneerde leerkrachten pas benaderd als het ons niet gelukt is om op het eiland zelf of in Nederland genoeg mensen te krijgen.'

Het RKCS verwacht pas in juni/juli de exacte cijfers te hebben van het aantal gepensioneerden dat voor het nieuwe schooljaar nodig is. Dan is het namelijk bekend hoeveel mensen er ontslag hebben genomen.

Curaçaose ambtenarenbond ABVO viert 80-jarig bestaan

Tijdens viering aandacht voor 'nationale held' Dòktor da Costa Gomez

(Bron foto: Jeu Olimpio/Antilliaans Dagblad)

Ambtenarenbond ABVO (Algemene Bond van Overheidspersoneel) heeft gisteren het 80-jarig bestaan gevierd in het auditorium van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten. Oud-minister Ersilia ‘Zus’ de Lannooy hield een toespraak over het belang van de vakbeweging voor Curaçao, zo bericht vanochtend, vrijdag 15 januari 2016, het Antilliaans Dagblad.

Zij verwees in haar toespraak onder andere naar ‘nationale held’ Dòktor da Costa Gomez, die opkwam voor de bevolking en daarmee ook voor de vakbeweging.

Minister van Justitie op Curaçao kondigt lik op stuk beleid aan voor bendes op eiland

'Bendes mogen rekenen op keiharde aanpak van de politie'

'Er is een plan van aanpak naar aanleiding van recente afrekeningen'

 
De bendes op Curaçao die zich schuldig maken aan afrekeningen en daarmee de bevolking een gevoel van onzekerheid bezorgen, kunnen erop rekenen dat de politie hen keihard aanpakt en onzekerheid bij hen zal creëren. Dat zei Justitieminister Nelson Navarro van PAIS gisteren tijdens een persconferentie, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 15 januari 2016.

Navarro zei, dat er een plan van aanpak is in reactie op de afrekeningen van de laatste tijd, maar kon daar geen details over geven. Wel verklaarde hij dat de campagne van ‘Ta basta awor’ geïntensiveerd zal worden.

Eerder verklaarde hoofdofficier van Justitie Heiko de Jong van het Openbaar Ministerie naar aanleiding van de schietincidenten na de jaarwisseling, hetzelfde over de campagne.

De nationale veiligheidsdienst VDC werkt nauw samen met de veiligheidsdienst van de marine en kustwacht om informatie uit te wisselen. Zo is het mogelijk om preventief op te treden, aldus de bewindsman. Navarro verklaarde begrip te hebben dat de acties vanuit Justitie de burger nog niet het gevoel geven van veiligheid en zekerheid.

'Maar de koers die het land in drie decennia voer kan niet zo maar in twee, drie jaar worden gewijzigd. De samenleving oogst nu wat in het verleden is gezaaid', aldus Navarro.

Het is niet mogelijk om op iedere burger een agent te zetten, maar aan de hand van de informatie van de veiligheidsdiensten is het wel mogelijk om preventief op te treden, en de bewuste mensen op te sluiten voordat ze in actie komen, zo betoogde de minister. 'Het gevoel van veiligheid moet terugkeren in de samenleving, de samenleving is zelf debet aan de huidige situatie door de manier waarop er met de opvoeding, onderwijs, de wijken en werkgelegenheid is omgegaan.'

In sommige wijken zijn er kleine preventie-initiatieven genomen. Het ministerie van Justitie zal dit jaar in nauwe samenwerking met de ministeries van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn, van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport en van Gezondheid, Milieu en Natuur de wijken ingaan om het sociale verval aan te pakken.

Centrale Hypotheekbank (CHB) op Curaçao slaat nieuwe weg in met nieuw logo

Bank neemt afstand van het denken van traditionele hypotheekverstrekkerDe Centrale Hypotheekbank (CHB) wil met het aanbreken van het nieuwe jaar ook een nieuwe koers gaan varen. De bank wil definitief afstand nemen van het denken van een traditionele hypotheekverstrekker. Daarom werd gisteren onder meer een nieuw logo geïntroduceerd. Tijdens de ‘launch party’ gisteren introduceerde de directie de nieuwe CHB, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 15 januari 2016.

Directeur Roxanne Eisden: 'Een hypotheek is een financiële dienst. Volgens de huidige toekomsttrends is geld echter niets meer dan een middel om levensdoelen te bereiken. Geld is niet langer het doel op zich. En dus ook niet de kern van de hypotheekdiensten. CHB heeft deze trend ook gesignaleerd bij onze huidige klanten, en ons marktpotentieel ligt bij mensen met duidelijke ideeën over hoe zij hun leven en toekomst vormgeven en inrichten. Een hypotheekadvies van CHB is veel meer dan het bedrag dat nodig is om een terrein of ander onroerend goed aan te kunnen kopen, of verbouwen. Ons specialisme richt zich op het creëren van financiële ruimte om alle levenswensen waar te maken.'

Dit jaar viert CHB haar 40-jarig bestaan en neemt de bank afscheid van haar huidig logo: ‘huisje, boompje….’. Het nieuwe logo staat volgens de hypotheekverstrekker voor ontwikkeling, het karakter en ambitie van CHB die tot uiting komen in de vier cirkels van het nieuwe logo. De cirkels vertegenwoordigen ‘specialistische focus’, ‘partner’, ‘wij begrijpen u’ en ‘eigentijds’.

Het nieuwe logo alleen is volgens de CHB geen garantie voor de beoogde ontwikkeling, daarom is gedurende het jaar 2015 geïnvesteerd in het trainen van het team van CHB in dit nieuwe gedachtegoed. 'Vanaf nu heten we afgekort CHB, en we zetten ons dagelijks in voor onze belofte dat iedereen kan genieten van zijn financiële ruimte; Biba bo espasio!'

Surinaamse buurtorganisaties slaan alarm over prostituerende meisje van 12 tot en met 19 jaar

Buurtwerkers vinden dat overheid niets doet en dat zij er alleen voor staan

Psycholoog Bhikharie: 'Prostitutie is een manier om verkrachtingen en andere uitspattingen te voorkomen'...

Buurtorganisaties in Suriname slaan alarm over meisjes tussen 12 en 19 jaar die op grote schaal zouden prostitueren, vooral in en om Paramaribo. Volgens buurtwerkers doen jonge meisjes dit om hun studie te bekostigen of om te kunnen eten, maar anderen gewoon voor het geld. Buurtorganisaties stellen, aldus het Dagblad Suriname van donderdag 14 januari 2016, dat de Surinaamse overheid niets doet en dat zij er alleen voor staan. 

Deze kwestie is volgens Henry Mac Donald, gewezen ambassadeur van Suriname bij de Verenigde Naties, heel serieus en ernstig. Eenvoudig de zaak constateren en kritiek leveren, is volgens hem gemakkelijk, maar er moet zeker over worden nagedacht hoe wij individueel maar ook als volk hieraan iets kunnen doen.

'Suriname is een klein land, dus kunnen dergelijke problemen sneller en effectiever worden aangepakt. Wij kunnen ons niet permitteren om een hele generatie te verliezen', stelt Mac Donald. Terwijl wij ons op de grote dingen focussen, is de bottomline het gebrek aan de geestelijke vrijheid en een alternatieve perspectief. Doordat mensen mentaal gevangen zijn, is hun belevingswereld beperkt.

'Dingen die op hen afkomen, zijn de alternatieven. Men kent geen andere. De focus is op de symptomen, terwijl het op de geestelijke vrijheid moet worden gelegd, de voorwaarde voor duurzame ontwikkeling', stelt psycholoog Roy Bhikharie.

Het vaststellen van de oorzaak van dit probleem is volgens Bhikharie geen gemakkelijke job. 'Je kunt zeggen dat het komt door armoede, maar een heleboel arme mensen kiezen niet voor dat pad. Je kunt ook niet zeggen dat het aan de ouders ligt. Men leert hen goede dingen, de kinderen gaan op straat en houden de ouders voor de gek', zegt de psycholoog.

Bhikharie legt uit, dat dit geheel te maken heeft met een complex van factoren. De omstandigheden in het land zelf zijn zeker niet uit het oog te verloren. De beschikbaarheid van primaire behoeftes  zijn dus van belang. Op een ander niveau kan worden gekeken naar de situatie in huis: ouderlijke controle, buurtcontrole, schoolcontrole en de mogelijkheid om die controle uit te oefenen.

'Aan de andere kant heb je de pooiers die in dienst staan van de rijkelui. Er is altijd een markt geweest voor prostitutie. Prostitutie heeft ook een functie in de samenleving, omdat niet een ieder dat geluk heeft om zijn of haar seksuele behoefte te bevredigen. Prostitutie is dus een manier om verkrachtingen en andere uitspattingen te voorkomen. Die functie wordt in beginsel niet meer toebedeeld aan een speciale groep. Het wordt nu ingeburgerd. Het is een deel geworden van alles. Vroeger waren er bepaalde plaatsen waar het gebeurde. Nu gebeurt het overal', stelt Bhikharie. Volgens hem zijn alle machten hiervan op de hoogte. Delen daarvan profiteren er ook van, maar niemand doet er wat aan.

'Ik kom niet aan de vrije wil van de mensen. Men mag doen en laten wat men wilt. Maar mijn punt ism heb je een vrije keuze om te doen wat je doet, of voel je dat je geen alternatief hebt?
Deze kinderen hebben geen alternatief dat hen een perspectief biedt', aldus Bhikharie.

Het schort volgens de psycholoog niet alleen bij de controlemechanismen, maar vooral ook aan informatie en betrouwbare instituten waar men zonder angst naar toe kan gaan. Het lijkt erop dat men aan hun lot is overgelaten.

Mac Donald merkt nog op, dat het opvallend is dat veel van zulke kinderen geen schoolgaande kinderen zijn. Hij zegt dat een verandering geëist moet worden door de politici, non-gouvernementele organisaties, kerken, maatschappelijke groeperingen en ouders, om de kinderen enthousiast te houden voor de schoolbanken.

Cambiohouders willen wisselkoers voor Amerikaanse dollar in toom houden tot Srd 5,15

Vereniging van Cambiohouders maakt afspraken met de Surinaamse Postspaarbank


De Vereniging van Cambiohouders heeft besloten om mee te helpen de wisselkoers voor de Amerikaanse dollar te beteugelen. Met de Surinaamse Postspaarbank (SPSB) is afgesproken om de koers omlaag te brengen. De cambio's zijn bezig om bij hun grote cliënten te informeren naar wat de behoefte is aan Amerikaanse dollars. De ondernemers krijgen via de SPSB de garantie, dat zij de die dollar kunnen opkopen voor Srd 5,15. Binnen zeven werkdagen kunnen zij beschikken over de deviezen.

Remy Bhailal, voorzitter van de Vereniging van Cambiohouders, bevestigt vanochtend, vrijdag 15 januari 2016, op Starnieuws dat een plan is ingediend om de vraag naar valuta aan te pakken. 'Er is veel lucht in de koers die kunstmatig omhoog gebracht wordt. Wij willen onze bijdrage leveren om de koers die al rond de Srd 5,50 is, alvast terug te brengen naar Srd 5,15. Daarna zullen wij ervoor zorgen dat de koers verder omlaag gaat', zegt Bhailal.

Op de vraag waarom er gekozen is voor SPSB, antwoordt Bhailal, dat het om een staatsbank gaat die de garantie geeft dat de ondernemers de deviezen zullen krijgen binnen een week. De deviezen komen niet van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), maar cambio's kunnen ervoor zorgen dat de dollars beschikbaar zijn. 'Het gaat om een goed uitgewerkt plan. Wij kunnen de deviezen voor lager opkopen dan Srd 5,15 waardoor wij toch winst maken.'
 
De Vereniging van Cambiohouders vindt dat de vraag naar deviezen maakt dat deze steeds stijgt. Ook veel mensen die hun achterstallige betaling hebben ontvangen, willen deze omzetten in deviezen. 'Wij hebben onze grote cliënten gevraagd wat hun behoeften zijn. Wij geven de namen van de bedrijven door aan de SPSB. Zij storten het geld en krijgen binnen zeven werkdagen het bedrag in deviezen. Deze worden door de cambio's beschikbaar gesteld aan de bank, maar de ondernemers krijgen een garantie. Hierdoor moet de koers omlaag gaan, want de vraag wordt uit de markt gehaald', aldus Bhailal. Aan de hand van de reacties van bedrijven, verwacht hij dat dit plan een succes wordt. Samen met het bedrijfsleven kan de koers beteugeld worden, vinden de cambiohouders.

Straathonden vormen nog steeds een probleem in Suriname

De honden worden nauwelijks verzorgd en de voortplanting gaat ontzettend snel

(Bron foto: De West)
'Alleen het werk van Dierenbescherming is niet genoeg, de oplossing moet ook van mensen zelf komen'


Honden zijn in Suriname haast niet weg te denken uit het straatbeeld. Het zijn er zoveel, dat zij een reëel probleem vormen. 'De afgelopen tien tot twintig jaar is het aantal wel afgenomen', zegt Ylona Engel Putter, bestuurslid van de Stichting Dierenbescherming Suriname, in De West van woensdag 13 januari 2016, 'maar er is nog veel werk te doen'. 

Ondanks een aantal positieve ontwikkelingen die zich voordoen, vormen de straathonden nog steeds een groot probleem. Niet alleen voor de mensen, maar vooral ook voor de dieren zelf.  De honden worden nauwelijks verzorgd en de voortplanting gaat ontzettend snel. De Dierenbescherming heeft daarom onder andere elk jaar een groot sterilisatieproject, en een aantal kleinere projecten. Ook geeft de stichting voorlichting.

'Alleen het werk van de Dierenbescherming is niet genoeg. De oplossing moet ook van de mensen zelf komen. Mensen moeten gaan inzien dat ze zelf iets kunnen doen en wat ze kunnen doen om de situatie te verbeteren', zegt Engel Putter.
In Suriname hebben mensen over het algemeen redelijk wat afstand tot hun honden. Dit ligt volgens Engel Putter ook voor een deel aan de culturele achtergrond. Het is van huis uit altijd zo geweest, dus dan blijft het vaak ook zo. Wat voor veel mensen daarom belangrijk is om te weten, is dat dieren ook rechten hebben.

'Steriliseren van de dieren is heel belangrijk, omdat de voortplanting dan minder snel gaat. Als elke straathond gemiddeld twee keer per jaar een nestje krijgt van zes puppy’s, gaat het heel snel. Vooral omdat die puppy’s ook weer puppy’s krijgen', aldus Engel Putter.

Met de voorlichting focust de Dierenbescherming zich dan ook vooral op het steriliseren. Daarnaast verzorgen ze ook educatie en algemene voorlichting. Er zijn wel positieve ontwikkelingen zichtbaar in de afgelopen jaren. Zo wordt de welvaartssituatie van mensen langzaam beter, waardoor ze hun honden beter kunnen verzorgen. Het crematorium van de Dierenbescherming wordt ook regelmatig bezocht door eigenaren die hun hond willen laten cremeren.

Het is vaak een geldkwestie bij het verzorgen van dieren. Mensen die echt geen geld hebben voor een hond, nemen er vaak ook geen, en mensen die er genoeg geld voor hebben, kunnen het dier ook verzorgen. Het probleem ligt volgens Engel Putter daartussen. Mensen die wel geld hebben om een hond aan te schaffen, maar geen geld hebben om het dier te verzorgen. De meeste straathonden zijn volgens haar dan ook te vinden in de ‘tussenwijken’. De stichting pleit volgens Engel Putter ook al heel lang voor een Wet Dierenwelzijn en die zit er eindelijk aan te komen. Ze kan nog niet zeggen wanneer, maar de wet kan er snel komen.

Er zou ontevredenheid heersen onder medewerk(st)ers Assemblee

'Onnodig' nieuwe dienstauto's aangeschaft voor leiding griffie


Nieuw personeel in dienst genomen terwijl er geen werk en geen werkruimte is - Griffier Ruth de Windt zou 'bijna gedwongen' worden 'een dienstauto te nemen'


Medewerk(st)ers van De Nationale Assemblee (DNA) beklagen zich erover dat bij het college verkeerde prioriteiten worden gesteld. Zo zouden 'onnodig' nieuwe dienstauto’s zijn gekocht voor de leiding van de griffie en wordt nieuw personeel aangenomen 'terwijl er geen werk te doen is en er ook geen werkruimte is'. De Ware Tijd bericht gisteravond, donderdag 14 januari 2016, op haar website, een en ander 'van verschillende bronnen' te hebben vernomen. 

Het gemopper over de extra medewerkers begon al vóór de verkiezingen van mei vorig jaar, aldus de Ware Tijd. Om het extra personeel te accommoderen heeft het college een aantal mobiele units aangeschaft die als kantoorruimte zijn ingericht. In totaal zijn vijf nieuwe voertuigen aangeschaft, bestemd voor de substituutgriffiers, de afdeling Voorlichting, het Ombudsbureau en een medewerkster van de parlementsvoorzitter.

Drie van de gekochte nieuwe auto's zijn voorzien van overheidskentekenplaten, de rest heeft privé-kentekennummers. Per week mogen de bestuurders van deze voertuigen op kosten van de Staat veertig liter benzine tanken. De auto voor de griffier is nog niet gekocht, omdat zij niet staat te trappelen om een dienstauto. De mensen hebben de indruk dat griffier Ruth de Windt 'bijna gedwongen wordt een dienstauto te nemen'.

Het ontevreden personeel vindt dat nieuwe dienstauto's op dit moment niet nodig zijn, omdat de medewerkers die ervoor in aanmerking zijn gekomen al eigen vervoer hebben. 'Als je zelf zegt dat we een precaire situatie hebben, dan kun je als DNA geen gloednieuwe auto's kopen. DNA zou juist het goede voorbeeld moeten geven gezien de precaire financiële situatie', aldus een niet bij naam genoemde medewerker.

De Ware Tijd schrijft verder te hebben vernomen, dat het besluit om de dienstauto's aan te schaffen al geruime tijd geleden is genomen, maar dat de uitvoering nu pas plaatsvindt. Het college beschikt nu over een eigen budget en zou de voertuigen zelf hebben betaald.

Dat er nog steeds mensen in dienst worden genomen, valt ook niet in goede aarde. Behalve de krappe behuizing in het DNA-gebouw, zou er niet zoveel te doen zijn om het aantrekken van extra personeel te rechtvaardigen. 'Er is niet eens zoveel werk. Nu zitten we samen met de nieuwe mensen gewoon op de tijd te wachten om naar huis te gaan. Ook worden deskundigen a la dol in dienst genomen, enkel en alleen om de niet ervaren parlementariërs te assisteren', beweert een medewerker.

Wat het personeel ook dwarszit is dat een medewerker al geruime tijd niet op het werk verschijnt, elke maand salaris toucheert en gewoon een broodjeszaak in de omgeving van Flora runt. 'Er is niemand die haar schijnt te kunnen zeggen om op het werk te verschijnen.'

Bij aanvang van haar eerste zittingstermijn in 2010 zei parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons dat een traject zou worden ingezet om de institutionele versterking van het college te bewerkstelligen. Op verschillende fronten ontbrak het de volksvertegenwoordiging aan deskundig kader. Sinds 2010 is een aantal juristen aangetrokken om het parlement te helpen bij vooral de wetgevingstaken die uitgevoerd moeten worden. Ook op ander gebied werd specifieke deskundigheid ingehuurd.

Pogingen van de redactie maandag en woensdag om een reactie van de DNA-voorzitter te krijgen naar aanleiding van hetgeen wordt beweerd door enkele van haar personeelsleden bleven vruchteloos, aldus de Ware Tijd.

UPDATE 18 januari
De Nationale Assemblee (DNA) betreurt de informatie zoals verschenen in het artikel onder de kop 'Ontevredenheid onder DNA-medewerkers' in de Ware Tijd van 14 januari 2016, zo bericht DNA 18 januari op haar website.

Bovendien is een foto bij het artikel geplaatst die niet op waarheid berust. De auto's op de foto zijn de privévoertuigen van staf en personeel van DNA die op het terrein geparkeerd staan. Er is geen enkel dienstvoertuig van DNA op de foto te zien.

Het artikel dat bij deze foto hoort heeft hetzelfde karakter als de foto en het onderschrift, waarbij ongeverifieerde uitlatingen zijn gepubliceerd, terwijl niet op de voor dit dagblad gebruikelijke manier is getracht contact te maken met de voorzitter van DNA. Met de griffier van DNA is geen contact gezocht. De leiding van het parlement betreurt de werkwijze. 

DNA is in een proces van verbetering van de kwaliteit en verhoging van de capaciteit van staf en leden. Ook de transparantie wordt, zoals eerder aangegeven, verder vergroot. De begrotingen van DNA zullen vanaf 2016 ook op de website voor de samenleving beschikbaar zijn. 
De Nationale Assemblee hoopt daarmee de samenleving te informeren over het werk van DNA, zodat verdere tendentieuze berichtgeving niet meer hoeft voor te komen.