zondag 17 januari 2016

UPDATE: Automobilist (20) dodelijk verongelukt op Oost-Westverbinding in district Commewijne

Jonge chauffeur niet in bezit geldig Surinaams rijbewijs

(Bron foto: Anthony Janki/de Ware Tijd)

Een nog onbekende automobilist is gisteravond dodelijk verongelukt op de Oost-Westverbinding in het district Commewijne ter hoogte van km 35. De auto, een Mark X, kwam tegen de Commetewanebrug, bekend als Pokaibroki. De bestuurder overleed ter plaatse aan zijn opgelopen verwondingen, zo bericht de Ware Tijd vanochtend, zondag 17 januari 2016. 

De brandweer moest er aan te pas komen om twee slachtoffers uit het voertuig te bevrijden. Vier slachtoffers werden met een ambulance afgevoerd naar een ziekenhuis.

UPDATE: Later op de dag meldt de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname, dat het dodelijk slachtoffer de 20-jarige Marcel Soutou is. Hij was niet in het bezit van een geldig Surinaams rijbewijs en was op slag dood. 

In het voertuig zaten nog vier personen die allen ernstig gewond zijn, alddus de politie. Het gaat om Adilio L. (20), Brian B. (21) en Shaquil M. (18) en Enzo M. Drie van de gewonden waren niet aanspreekbaar.

Uit het voorlopig politieonderzoek blijkt, dat Soutou over de Oost-West-verbinding reedvanuit de richting Paramaribo en op weg was richting Moengo. Ter hoogte van km 35, waar het weggedeelte in een bocht loopt, waarna de brug meteen volgt, heeft Soutou vermoedelijk de controle over de besturing van de auto verloren.

NPS-leider Rusland: 'Niet verstandig om staatsmijnbouwbedrijf Grassalco beheer over delfstoffen te geven'

'Onverantwoord om toezicht in handen te leggen van Grassalco'

Rusland wil dat speciaal instituut wordt opgezet


Het is geen verstandig besluit om Grassalco als mijnbouwbedrijf het beheer te geven over delfstoffen. Dat zegt Gregory Rusland, lid van de vaste parlementaire commissie Natuurlijke Hulpbronnen in De Nationale Assemblee en voorzitter van de NPS, zondag 17 januari 2016 in de Ware Tijd, in reactie op een idee van minister Regilio Dodson om het bedrijf het beheer te geven over de natuurlijke rijkdommen. Rusland stelt, dat een groot deel van de inkomsten van het land gehaald wordt uit de winning van delfstoffen. 

Door de belangrijke rol van deze sector vindt hij het onverantwoord om het toezicht in handen te leggen van Grassalco. Ook omdat delfstoffen, in tegenstelling tot olie, voor een veel langere periode beschikbaar zijn, vindt hij het belangrijk dat het beheer in handen gelegd wordt van een speciaal daarvoor ingericht instituut. Hiermee komt volgens Rusland de onafhankelijkheid van Grassalco niet in het geding.

'Het bedrijf moet zich richten op de exploitatie en het maken van winst. Als je het taken geeft die in zijn beleidsgebied vallen, kan dat een bepaalde concurrentiepositie teweegbrengen met alle gevolgen van dien.'

Rusland zegt verder, dat in de bevoegdheid en verantwoordelijkheid van Staatsolie binnen de oliesector ook het ministerie belangrijk is. Het oliebedrijf neemt besluiten in overleg met het ministerie. Er liggen al geruime tijd plannen om een delfstoffeninstituut op te zetten dat onder meer deze taak op zich zou nemen.

Dodson zei bij de jaarafsluiting van zijn ministerie, dat hij zich wil inzetten voor de uitvoering van een delfstoffeninstituut, waarmee er een beter beheer komt van de rijkdommen van het land.

Zo'n 11.600 inwoners Colombia met zikavirus besmet

Onder geïnfecteerden 459 vrouwen die zwanger zijn


In Colombia zijn zeker 11.600 mensen besmet met het zikavirus. Dit virus is ongevaarlijk voor volwassenen, maar leidt mogelijk tot geboorteafwijkingen. Ook 459 zwangere vrouwen zijn besmet, meldt het Colombiaanse ministerie van Volksgezondheid. Dit berichten vandaag, zondag 17 januari 2016, diverse Colombiaanse media, waaronder Vanguardia, en internationale media.

De causale relatie tussen microcefalie, een hersenafwijking waarbij de baby met een kleinere schedel dan normaal wordt geboren, en het virus is niet bewezen. Erfelijke aanleg en alcohol- of drugsgebruik van de moeder kunnen ook tot microcefalie leiden. Het zikavirus wordt overgedragen door muggen. Vaak voorkomende symptomen zijn lichte koorts, huiduitslag en oogontsteking, volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Geïnfecteerden zijn gemiddeld enkele dagen ziek. Er is geen vaccin beschikbaar.

Uitbraken van het zikavirus hebben zich vooral in Zuid-Amerika voorgedaan. In Brazilië overleden in 2015 29 baby’s aan bepaalde ernstige hersenafwijkingen. Meer dan 2.500 baby’s werden geboren met deze afwijkingen, die de Braziliaanse regering wijt aan het zikavirus.

Eind vorig jaar riep in Suriname de minister van Volksgezondheid zwangere vrouwen op zich strikt te houden aan prenatale controles.

Het Amerikaanse volksgezondheidsinstituut CDC liet gisteren weten, dat in een ziekenhuis op Hawaii een baby met hersenbeschadiging was geboren die besmet was met het zikavirus. De moeder werd vorig jaar in Brazilië besmet.

Het CDC waarschuwde zwangere vrouwen vrijdag nog, dat ze vanwege het zikavirus de komende periode beter niet naar delen van Latijns-Amerika en het Caribisch gebied kunnen reizen. Volgens het CDC zijn er geen aanwijzingen dat het virus in Hawaii circuleert.

Het virus dankt zijn naam aan het Zikawoud in Oeganda, waar het in 1947 voor het eerst in een resusaap werd aangetroffen. Een jaar later werd het virus daar opnieuw gevonden, maar nu in een mug.
In 2007 werd de eerste grote uitbraak omschreven in Micronesië, een eilandengroep in de Stille Oceaan. Eind 2013 startte een grote epidemie in Frans-Polynesië. Tienduizend mensen raakten daar geïnfecteerd. Begin 2015 stelden artsen de eerste patiënten in Brazilië vast. Ook op de Afrikaanse eilandengroep Kaapverdië werden vorig jaar gevallen bekend van het zikavirus.

VIDS start actie om minimaal 5.000 schriften in te zamelen voor scholen Kwamalasamutu en Sipaliwini

'Schriften zijn onbetaalbaar voor ouders in Kwamalasamutu en Sipaliwini'


Scholen in het zuiden van het land kampen met een ernstig tekort aan schriften voor de leerlingen.  Als noodoplossing scheuren leerkrachten lege en/of halfvol geschreven blaadjes uit oude schriften. Kaften worden gerecycled en als inlegmapje gebruikt. Dit speelt vanaf de start van het nieuwe schooljaar in oktober, aldus Josee Artist van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) vandaag, zondag 17 januari 2016, op Starnieuws. 

De organisatie is daarom een actie begonnen om tenminste 5.000 schriften in te zamelen voor O.S. Kwamalasumutu en O.S. Sipaliwini. 'Schriften worden in Paramaribo verkocht en door de hoge transportkosten zijn de dorpelingen sporadisch in de stad.'

Een pak schriften van 12 stuks kost in Paramaribo ongeveer Srd 11 en weegt een kilo. Transport naar dit gebied kost Srd 11 per kilo. 'Dus een pak schriften voor Kwamalasamutu kost bij elkaar Srd 22. Lang niet iedereen heeft deze financiële inkomsten. Het is onbetaalbaar voor de ouders.' In het verleden ontvingen deze scholen giften van derden, maar die zijn dit schooljaar uitgebleven.

De scholen zoeken 3.000 gelinieerde, 500 dubbel gelijnde, 500 geruite en 1.000 tekenschriften.

De leerkrachten hebben de afgelopen maanden een strategisch plan bedacht om zich zelf te behelpen. Zo zijn klassen met hogere prioriteit aangewezen die de weinige beschikbare schriften moesten krijgen. De eerste en tweede klassen hebben schriften nodig om te leren schrijven. Terwijl de hogere klassen die leervakken krijgen, meerdere schriften nodig hebben, om ook thuis te kunnen leren.

Het tekort aan schrijfmateriaal is een vaak gehoorde klacht, maar het is wel de eerste keer dat de schoolleiders via formele brieven aan de bel trekken.

Naast de VIDS, zet ook de Amazone Partij Suriname (APS) zich in voor de inzameling. Artist benadrukt dat de APS apart benaderd is en dat het niet om een georganiseerde samenwerking gaat. Alle bekende netwerken zijn ingeschakeld. Ook via social media is bekendheid gegeven aan de actie.

'Wij kijken niet naar de aard van het beestje, in deze daad van menslievendheid.' De VIDS doet wel de coördinatie en het kantoor op het complex van de Kennedy Stichting aan de verlengde Gemenelandsweg is de inzamelingsplek. Alle giften worden geregistreerd, in kleine pakketten via Zorg en Hoop getransporteerd en op de scholen in de dorpen bezorgd.

'De actie is van de week gestart en wij hebben al wat schriften, (kleur)potloden, krijt, slijpers en geld als donatie binnen.' De eerste inzameling is al verstuurd met medewerking van districtscommissaris Armand Jurel. Hij stelde vrachtruimte beschikbaar op vluchten vanuit het commissariaat.

Volgens Artist kampen meerdere dorpen met een tekort aan schoolmateriaal en zijn zij afhankelijk van schenkingen van derden. Zo kent het dorp Apetina een stichting die veel giften van toeristen ontvangt, die het dorp eerder hebben bezocht. Eventueel overschot aan schoolmateriaal wordt dan gedeeld met omliggende dorpen, zegt Artist. Zij weet ook, dat de dorpen die makkelijker bereikbaar zijn vanuit Paramaribo (lagere transportkosten) schoolpakketten hebben ontvangen van onder andere politieke partijen. Sommige kinderen kijken niet om naar deze spullen, die vaak voorzien zijn van afbeeldingen van de partijen of politieke figuren.

Conclusie NPS-voorzitter na persconferentie minister Hoefdraad: 'Overheid leidt land niet op correcte manier'

Rusland: 'Persconferentie bevestigt vermoedens en waarschuwingen oppositie'

'Bouterse moet optreden om de onrust te bedaren'
 

'Ik vind het een kwalijke zaak dat we een functionaris dik betaald hebben om ons vandaag te komen vertellen, dat hij niet wist wat er aan de hand was.' Zo reageert Gregory Rusland, voorzitter van de NPS, vandaag, zondag 17 januari 2016, op Starnieuws, op de veelbesproken persconferentie van minister Gillmore Hoefdraad van Financiën. 

'Dat is voor ons als burgers, voor ons als oppositie, voor ons als NPS zeer kwalijk.' Het betekent volgens Rusland dat de overheid het land niet op een correcte manier leidt en dat er geen goede afstemming is tussen de autoriteiten onderling.

Op de inmiddels veel besproken persconferentie schoof Hoefdraad de schuld voor het falend financieel beleid in de schoenen van zijn voorganger Andy Rusland en de vaste commissie Financiën in De Nationale Assemblee.

'Ik ga me niet bemoeien met interne problemen van de NDP. Ik kijk er van buiten naar, maar ik kan je zeggen dat dit zeer zorgwekkend is', aldus de NPS-voorzitter.

Rusland zegt verder, dat de persconferentie van Hoefdraad ook de vermoedens en waarschuwingen van de oppositie heeft bevestigd. 'We hebben vanaf september vorig jaar moties van wanbeleid ingediend die de coalitie telkens van de tafel heeft geveegd. Vandaag de dag zien we dat alles wat we geroepen hebben werkelijkheid is.'

Hij vindt dat minister van Financiën zelf heeft aangetoond, dat er geen samenhangend beleid is, dat er eilandjes zijn, dat iedereen zijn eigen weg gaat en dat het beleid eigenlijk los zand is. Rusland kondigt aan, dat de oppositie buiten het parlement genoeg mobilisatiekracht gaat ontwikkelen 'om de regering te dwingen die besluiten te nemen die nodig zijn om de burgers uit de pinari te helpen waarin we terecht zijn gekomen door het slecht beleid dat is gevoerd in de afgelopen vijf, zes jaar.'

Hij rekent erop dat de president gaat optreden om de onrust te bedaren. 'Het volk heeft dit niet verdiend. We zijn in een situatie terechtgekomen waarbij, terwijl je in de winkel staat de prijzen worden verhoogd, basisgoederen duurder worden en het volk gewoon armer wordt. We kunnen dit niet meer aan. Wij eisen van de hoogste leiding om onmiddellijk de rust terug te brengen. Het is zeer zorgwekkend, we kijken uit naar de uitvoering van zaken. Dit kan zo niet doorgaan.'

Suriname getroffen door grote stroomstoring

Oorzaak storing in hoogspanningslijn vanuit Paranam

Stroomvoorziening komt na ongeveer twee uren langzaam weer op gang


Rond tien minuten voor half acht vanochtend, zondag 17 januari 2016, is in grote delen van het land het elektriciteitsnet van de NV Energiebedrijven Suriname (EBS) uitgevallen. Technisch directeur Marcel Eyndhoven laat via Starnieuws weten, dat de oorzaak nog niet bekend is.
 
Het back-up systeem van de EBS werd meteen in werking gesteld. De stroomtoevoer wordt geleidelijk aan hersteld, aldus Eyndhoven. Het technisch team van het bedrijf was op volle sterkte aan het werk.

Paramaribo, Wanica, Para, Saramacca en Commewijne zijn door de storing getroffen. Terwijl het systeem weer wordt ingeschakeld, wordt tegelijk de oorzaak van de algehele stroomonderbreking uitgezocht.

De oorzaak van de grootschalige black-out was een storing in de hoogspanningslijn vanuit Paranam

Directeur Suriname Business Center: 'Elke interne trobi, zeker bij de regering, komt niet als gewenst'

Van Dijk betreurt nasleep inmiddels beruchte persconferentie van minister Hoefdraad


Gilbert van Dijk, directeur van Suriname Business Center (SBC, betreurt de nasleep van de op zijn zachtst gezegd ongelukkige persconferentie van Gillmore Hoefdraad, minister van Financiën. 'We hebben rust nodig om de problemen, economisch en maatschappelijk tegen te gaan. Elke interne trobi, zeker bij de regering, komt niet als gewenst', aldus Van Dijk vanochtend, zondag 17 januari 2016, op Starnieuws.

Hoefdraad heeft tijdens die persconferentie zijn voorganger Andy Rusland en leden van de vaste commissie Financiën in De Nationale Assemblee als schuldigen voor de economische crisis aangewezen. Als toenmalig minister van Financiën zou Rusland onjuiste informatie hebben verschaft aan Hoefdraad, in zijn functie als governor van de Centrale Bank van Suriname, op grond waarvan hij besluiten heeft genomen. Natuurlijk is het politiek niet op zijn plaats en collegiaal ontfatsoenlijk om kritiek te uiten op een collega, immers Rusland is vandaag de dag minister van Transport, Communicatie en Toerisme.

De periode na het vertrek van minister Adelien Wijnerman als minister van Financiën, heeft Hoefdraad betiteld als 'doos van Pandora' en 'Black box'. Er zou totaal geen informatie meer zijn gekomen van Financiën naar de Centrale Bank.

Van Dijk: 'Ik ben er te neergeslagen over. Ik streef juist naar rust, omdat er nu vraagstukken zijn waarvan de oplossingen de toekomst van Suriname zullen bepalen.'

Hij stelt dat het hoog tijd is de daad bij het woord te voegen. Er is al genoeg gediscussieerd, bestudeerd en het is duidelijk wat er gebeuren moet, zo zegt Van Dijk. 'De tijd is aangebroken om minder te zeuren, om oplossingsgericht te denken en dat de verantwoordelijke politici zich openstellen voor hetgeen er gedaan moet worden.'

De SBC-directeur zegt verder: 'We moeten dit land redden, veilig en productief inrichten. We hebben nooit aan productie gedacht en kijk wat ons overkomt. Er zijn geen nieuwe bronnen van inkomsten aangeboord toen we de kans hadden. Dat zal commitment van beleid en politieke wil vereisen.'

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

Op Curaçao geboren Major League-werper Jansen gaat dit jaar 10,65 miljoen dollar verdienen bij Los Angeles Dodgers

Kenley Jansen speelt sinds 2010 in Amerikaanse Major League


De Nederlandse profhonkballer Kenley Jansen heeft een nieuw contract voor één jaar getekend bij de Los Angeles Dodgers. De op Curaçao geboren Major League-werper gaat dit jaar 10,65 miljoen dollar verdienen en dat is een stijging van ruim drie miljoen ten opzichte van vorig seizoen. Dit bericht vandaag, zondag 17 januari 2016, onder andere de Telegraaf.

In 2009 nam Jansen als catcher met het Nederlands honkbalteam deel aan de World Baseball Classic. Hij werd daarna ’omgebouwd’ tot werper en nam later in het jaar op die positie met Oranje deel aan het Wereldkampioenschap.

De 28-jarige Jansen speelt sinds 2010 in de Major League en is bijzonder succesvol als ’closer’, de werper die een wedstrijd bij een kleine voorsprong afsluit. Wanneer hij dat succesvol doet krijgt een werper, afhankelijk van de situatie en de stand, in veel gevallen een 'save' op zijn naam.

In zijn zes profseizoenen heeft Jansen inmiddels 142 saves op zijn naam staan, waaronder 44 in het seizoen 2014. Daarmee werd hij de vierde werper in de lange historie van de Dodgers die de grens van veertig passeerde.

Den Blauwvinger: Directeur staatszender SRS vangt jaar lang dubbel salaris en houdt zijn mond

COLUMN: Altijd schreeuwende Guno speelt de grote onschuld in eigen slecht geregisseerd toneelstukje

'Het is toch niet mijn fout? En nu wordt dit politiek tegen mij gebruikt'


Wie kent hem niet? Neen, beter gezegd, wie hoort hem niet? De altijd schreeuwerige Guno Ravenberg. Schreeuwt hij niet op de radio in allerlei aankondigende commercials voor evenementen, dan schreeuwt hij wel in zijn eigen programma's op zijn eigen staatszender SRS, waar hij directeur mag spelen en waar hij iedere dag op opvallend slijmerige toon zijn baas, president Bouterse, de hielen likt.

Maar, plotseling dimt de schreeuwerige muil van Guno, plotseling kruipt hij weg in een hoekje en dat zou hij moeten doen, uit schaamte. Maar, nee hoor. Schaamte kent de schreeuwer niet. Maar, hij kent wel de kunst van het verzwijgen, de kunst van doen of je neus bloedt. Verzwijgen dat je een jaar lang een dubbel salaris op je bankrekening gestort kreeg en dubbel vakantiegeld. En niets zeggen....

Het was Starnieuws die vorige week bekend maakte, dat Ravenberg Srd 54.380 aan ten onrechte ontvangen salaris en Srd 5.220 aan vakantiegeld moet terugstorten. Zijn reactie was onthutsend.
'Ik ben niet de enige persoon die een dubbel salaris ontvangt. Dit is niet mijn fout.' 


Neen, het is niet zijn fout, maar het is wel zijn fout dat hij erover heeft gezwegen. Waarom heeft de grote mond Ravenberg niet zelf aan de bel getrokken toen hij ontdekte, dat hij twee salarissen ontving? Nu zeggen, dat het niet zijn fout is, is heel gemakkelijk en niet erg handig. Hij moet een eigen verantwoordelijkheid hebben en tonen. En dan ook nog beweren, zonder te staven, dat er ook anderen zijn die een dubbel salaris ontvangen, is benedenmaats, laag bij de grond en bedoeld als ordinaire afleidingsmanoeuvre.

Daarenboven gaat hij zelfs zo ver te suggereren, dat door het uitlekken van de informatie over zijn dubbel ontvangen salaris, mensen deze zaak politiek tegen hem willen gebruiken, terwijl er volgens hem niks aan de hand is. Hij lijkt op een paranoïde wijze krampachtig excuses te zoeken voor zijn eigen falen, door de dubbele betalingen te verzwijgen en dus niet te melden... Hij is het zelf die zijn eigen 'criminele' gedrag in politieke sferen trekt, als afleidingsmanoeuvre.

De grote muil Guno durft echter niet publiekelijk te verklaren waarom hij eind januari vorig jaar niets heeft gezegd, toen hij zag dat er twee salarissen waren overgemaakt. Neen, de grote muil is plotseling stil geworden. Hij weet, dat hij fout zit, maar tracht de fout bij anderen neer te leggen. De grote muil Guno vertoont zwakte en probeert het schaamrood op zijn kaken te verhullen door zich te verschuilen achter allerlei flauwekul excuses.

Wordt het niet eens tijd voor Bouterse om zich te ontdoen van slijmerige hielen likkende media schreeuwers in zijn directe omgeving en een team van echte mediadeskundigen, met dus kennis van zaken, aan te stellen?

Overigens, wordt het ook niet eens tijd, dat de samenleving te horen krijgt hoe het doorlichtingsonderzoek bij staatsmedia, waaronder de radiozender SRS van de schreeuwer Ravenberg, door oud-NOS Journaal hoofdredacteur Nico Haasbroek, is verlopen? Of mag de burger niet weten hoe slecht het is gesteld bij met name de SRS?

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
17 januari 2016
Amsterdam – Paramaribo

Joyce Blokland nieuwe directeur ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme

Tijdens regering Bouterse-I werkte Blokland op Surinaamse ambassade Zuid-Afrika


Er komen op sleutelposities binnen het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) mutaties. De eerste, de benoeming van Joyce Blokland-Wijnstein (zie foto - Bron: de Ware Tijd) tot directeur van het ministerie per 1 februari, werd afgelopen vrijdag door minister Andy Rusland bekendgemaakt tijdens de Opo Yari-bijeenkomst, aldus de Ware Tijd vandaag, zondag 17 januari 2016.

Over de benoeming van Blokland is de afgelopen weken op TCT, volgens de Ware Tijd, aardig gespeculeerd, aangezien ze sinds het aantreden van Rusland in augustus 2015 nauw betrokken wordt bij beleidszaken van het departement.

De aankondiging is naar verluidt door het positief ontvangen door het personeel. Rusland zei dat medewerkers van het ministerie en parastatale bedrijven die onder TCT vallen niet hoeven te vrezen voor ontheffing, zolang ze passen binnen het regeringsbeleid.

'Het is niet a priori dat mensen weg moeten. Mensen die de expertise, kracht en oriëntatie hebben om de beleidsinzichten ten uitvoer te brengen, hoeven niet vervangen te worden. Indien het anders is, zul je in harmonie met elkaar toch wel moeten nagaan hoe je op een andere manier daaraan invulling geeft.'

Blokland was in de vorige regeerperiode diplomate op de Surinaamse ambassade in Pretoria, Zuid-Afrika, daarvoor studeerde ze sociologie aan de Anton de Kom universiteit van Suriname. Ze komt in de plaats van Thelma Pinas die in 2005 bij het aantreden van de regering-Venetiaan/Sardjoe als directeur van het ministerie was aangesteld.

Met de benoeming van Blokland schijnt bij TCT een trend te worden voortgezet. Sinds Marcia Klumper als directeur werd aangesteld tijdens de regering-Venetiaan/Ajodhia in 2000 zijn alleen vrouwen in deze functie benoemd.

Melk Centrale en Suriname Candied Fruits willen gaan samenwerken

Directeur van MCP en van SCF hebben over mogelijke samenwerking met LVV-minister gesproken


Binnen afzienbare termijn zullen de Melk Centrale Paramaribo (MCP) en Suriname Candied Fruits (SCF) een samenwerking aangaan om melk en fruit te verwerken. Hiertoe is een gesprek gevoerd met de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), Soeresh Algoe. MCP-directeur Dew Sitaram en SCF-directeur Ruud Souverein willen onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor een duurzame samenwerking. Dit meldt het ministerie van LVV in een persbericht. 

Minister Algoe zegt, dat met dit initiatief weer bewezen is dat je heel creatief kunt zijn met ondernemen. Hij complimenteerde beide directeuren met de volgens hem gedurfde stap en drukte hen op het hart om iets moois te maken voor het Surinaamse volk.

'Er is nu een markt gecreëerd die goede perspectieven biedt, dus maakt u er goed gebruik van', aldus de bewindsman. Op dit moment gebruikt de MCP geïmporteerd fruit voor sommige van haar producten. Dit wil zij in de toekomst gaan verminderen om zodoende over te stappen naar het gebruik van lokale fruitsoorten.

Het uiteindelijke doel is dat er verschillende producten gemaakt gaan worden van een combinatie van melk en fruit. Vandaar dat MCP in SCF een geschikte partner heeft gevonden. SCF beschikt over verschillende eigen kwekerijen en een moderne verwerkingsfabriek te Saramacca.

Verder is er een goede georganiseerde samenwerking met outgrowers. SCF kiest voor kwaliteit en duurzaamheid als uitgangspunt waarbij de voedselzekerheid en voedselveiligheid niet uit het oog verloren wordt, aldus het ministerie.

Santokhi (VHP): 'Minister Hoefdraad bevestigt met zijn persconferentie, dat in regering cohesie en visie ontbreken'

'Kom met een crisisteam belast met coördinatie crisismaatregelen, kom ook met een crisisteam bij de Centrale Bank'

'Het volk gaat slapen met stress en wordt wakker met het gevoel armer te zijn geworden'


Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën heeft met zijn persconferentie van afgelopen vrijdag, bevestigd dat er geen cohesie en geen visie is in de regering. Dit concludeert Chandrikapersad Santokhi, voorzitter van de VHP. 'We zitten in een crisis, met vingerwijzing koopt men niks, het volk wil oplossingen hebben', aldus Santokhi vandaag, zondag 17 januari 2016, op Starnieuws.

'De regering moet nu serieus gaan kijken of ze wel in staat is de problemen op te lossen. Die worden elke dag alleen maar groter. Kom met een pakket van crisismaatregelen uitgesmeerd over een bepaalde periode, kom met een crisisteam dat belast wordt met de coördinatie van dit plan', adviseert Santokhi.

'Zet ook een crisisteam bij de Centrale Bank van Suriname dat samen met het IMF en andere internationale organisaties een crisisprogramma gaat opstellen. Breng de Sociaal Economische Raad (SER) in beeld, installeer de mensen. Laat deze raad het geïntegreerd herstructureringsplan gaan uitvoeren. Hiervoor heb je geen buitenlandse bijstand en geen allerlei ingewikkelde persconferenties nodig.'

Hoefdraad heeft tijdens zijn persconferentie beweerd, dat de schuld van de verslechterde financiële situatie ligt bij zijn voorganger, Andy Rusland, en andere instituten. Hij heeft ook gezegd, dat er maatregelen worden getroffen om de nood draagbaar te maken. Santokhi is niet te spreken over deze uitspraken. 

'Waar het volk tijdens de persconferentie op zat te wachten, was de aankondiging van oplossingen, het scheppen van vertrouwen, een reddingsplan voor de economie, een plan om de Srd te redden. En dat is niet gekomen, helaas. Het volk gaat slapen met stress en wordt wakker met het gevoel dat hij armer geworden is. Het enige wat het volk heeft gezien, is de bevestiging van wat wij als oppositie altijd hebben gezegd. Dat er geen cohesie, geen samenhangend pakket van maatregelen en geen visie is bij deze regering.'

'De overheid heeft keer op keer de waarschuwingen en adviezen van de oppositie naast zich gelegd. Dit heeft als gevolg dat de samenleving denkt dat of de regering niet weet hoe het land te besturen of ze weet het wel wel maar ze wil het niet doen.Als het de laatste is dan is dat een kwalijke zaak. Je straft de mensen, je knijpt ze uit door hun spaarcenten, hun tegoeden en hun dromen af te pakken.'

Voor Santokhi is de oplossing een crisisbeleid, een crisisteam, een samenhangend pakket van maatregelen en een dominante rol van de SER.

Hakrinbank-directeur betreurt het dat minister Hoefdraad leugens over hem heeft verspreid

Bousaid: 'Ik ben nooit adviseur geweest van oud-minister Rusland van Financiën'


De directeur van de Hakrinbank, Jim Bousaid, vindt het erg dat minister Gillmore Hoefdraad van Financiën leugens over hem verspreid heeft tijdens zijn veel besproken en gewraakte  persconferentie vrijdag. 'Ik ben nooit adviseur geweest van toenmalig minister van Financiën, Andy Rusland. Dat is een grote leugen', zegt Bousaid vanochtend, zondag 17 januari 2016, op Starnieuws. Hij vindt het erg, dat de bewindsman zijn naam in de ether heeft gegooid, terwijl hij zich op dat moment niet kon verdedigen.

Hoefdraad zei onder andere, dat mensen hem systematisch gecriminaliseerd hebben. Hij noemde de naam van ex-Assembleelid Arthur Tjin-A-Tsoi, hoofdbestuurslid van de NPS. Volgens Hoefdraad zou Bousaid hebben uitgelegd aan Rusland hoe hij het rapport van het Internationale Monetair Fonds moest interpreteren. De minister vindt, dat zij geen kritiek hebben gehad op het economisch beleid afgelopen anderhalf jaar en nu hem wel criminaliseren.

De directeur van de bank, zegt dat de minister van Financiën grootaandeelhouder is van de Hakrinbank, namens de Staat. Op grond daarvan had hij regelmatig contact met Rusland, die overigens ook een vriend van hem is.

'Wanneer ik mijn mening geef over het beleid, gaat het niet om de persoon. Ik vind het jammer dat mijn visie als econoom persoonlijk wordt opgevat', stelt Bousaid.

Zoveelste Kort Geding in terugroepsoap Sapoen/Chitan dient zich aan...

Pertjajah Luhur, VHP en NPS en twee kandidaat-Assembleeleden spannen Kort Geding aan

Rechtszaak tegen president Bouterse, de staat, het CHS en haar leden en twee districtscommissarissen

 
Tegen president Desi Bouterse, de staat Suriname, het Centraal Hoofdstembureau (CHS), alle CHS-leden en twee districtscommissarissen is vrijdag een Kort Geding aangespannen in de terugroepkwestie Sapoen/Chitan. De rechtszaak is aangespannen door de Pertjajah Luhur, VHP en NPS en door de Assembleekandidaten Prem Sardjoe (NPS) en Barkat Mohab-ali (VHP). Er zijn door de eisers forse dwangsommen gevorderd indien de de gedaagden worden veroordeeld en nalaten het vonnis uit te voeren. Dit schrijft de Ware Tijd vandaag, zondag 17 januari 2016.

Geëist wordt, dat de gedaagden worden veroordeeld om eraan mee te werken, dat de terugroeping van Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan door de Pertjajah Luhur wordt geëffectueerd en het CHS het proces in gang zet dat hun opvolgers in het parlement worden toegelaten.

'We hebben ook tegen de president een zaak aangespannen, omdat hij de leden van het CHS benoemt en ontslaat. Hij dient erop toe te zien, dat zij het werk goed doen. Iedereen die op de hoogte dient te zijn is gedagvaard zodat niemand kan zeggen ik ben het niet of ik wist niet dat er een vacature is ontstaan en dat er een vonnis is', zegt Pertjajah Luhur-voorzitter Paul Somohardjo.

Behalve de VHP en NPS als belanghebbende politieke partijen hebben ook de Assembleekandidaten Mohab-Ali en Sardjoe het Kort Geding aangespannen. Districtscommissaris Roline Samsoedien, voorzitter van het hoofdstembureau van Wanica, en haar collega van Saramacca, Laksminarain Doebay, zijn ook voor de rechter gedaagd.

Somohardjo zegt, dat met de rechtszaken getracht wordt van de autoriteiten af te dwingen dat ze zich neerleggen bij de terugroeping, zich houden aan de bepalingen van de Terugroepwet en ervoor zorgen dat de verwijdering van Sapoen en Chitan uit het parlement zijn beslag krijgt.

Panel ’Welgeïnformeerd’ spreekt over Arib, Van der Steur en Maat en 'Keulen'

Heeft minister Hoefdraad zelf de poten onder zijn stoel afgezaagd?


 
Het panel van het wekelijkse actualiteitenprogramma ’Welgeïnformeerd’ van de lokale Amsterdamse zender Radio Tamara bespreekt zondagavond 17 januari 2016 weer diverse actuele, Nederlandse- en wereldnieuwsitems, in het eerste uur van zes uur tot zeven uur

* Khadija Arib (PvdA) nieuwe voorzitter van de Tweede Kamer.
Commentaar Geert Wilders opnieuw zeer unfair, onredelijk en onbillijk. Zelfs op het racistische af. Wat mogen wij van Arib verwachten bijvoorbeeld wanneer Wilders het ook op haar persoon gaat spelen vanwege haar twee paspoorten. Wat moet ze wel en wat moet ze niet doen?

* Bedenkelijke ontwikkelingen in de wereld en hoe gaan deze in 2016 het wereldbeeld bepalen?

- Midden Oosten roerig. Abbas dreigt het onderspit te delven tegenover radicale Palestijnen. Escalatie daar? 
- Noord-Korea zegt dat zij een atoombom heeft en een proef daarmee ondergronds heeft genomen.
- Is Europa het spoor bijster of komt het nog goed met het Federaal Europa?
- Economische groei in China stagneert . De beurs daar onder druk en de gevolgen voor de rest van de wereld (denk bijvoorbeeld aan de olieprijs).
- Zwaarmoedige boodschap van IMF baas Christine Lagarde en hoe nu verder?

* Saoedi Arabië heeft begin januari de belangrijke Sjiitische geestelijke leider Nimr al-Nimr geëxecuteerd.  
DeSjiiten in Irak en Iran hebben wraak gezworen. Heeft Saoedi Arabië zijn hand overspeeld en wat als aanvallen op dit land de olieproductie daar in gevaar brengen? Wat moet het westen dan doen?

* Minister Van der Steur heeft de MH-17 onderzoeker patholoog George Maat ten onrechte weggestuurd,
('buitengewoon ongepast en smakeloos') en heeft inmiddels zijn excuses aangeboden. De Tweede Kamer wil wel van de hoed en de rand weten van de minister, die veel te voorbarig geweest is met zijn maatregelen tegen Maat. Rapporten die al eerder wezen op de onschuld van Maat zijn achtergehouden. Passages in rapporten weggestreept. De minister wilde heel lang de rapporten niet vrijgeven. Nu blijkt waarom. Terwijl Maat een gebruikelijke wetenschappelijke besloten bijeenkomst had verzorg voor onder andere studenten in het kader van hun specialisme. Het is de pers, RTL-TV , die deze zaak eigenlijk n de publiciteit heeft gebracht. Maat gaat RTL-TV gerechtelijklaten vervolgen.

* Vervolg massale aanranding bij station in Keulen.
Steeds meer feiten komen naar buiten. Nu blijkt dat het vooral een groep Marokkaanse jongeren is geweest en niet overwegend Syrische asielzoekers, zoals in eerste instantie stigmatiserend werd gesuggereerd . Nu moet nog duidelijk worden waarom de politie zo uitzonderlijk passief is gebleven toen honderden meisjes werden aangerand.

In het tweede uur van zeven uur tot acht uur weer actuele onderwerpen over Suriname en Surinamers:

* Het panel tracht een telefonisch interview te hebben met vakbondsleider Murwin Leeflang, die steeds meer geconfronteerd wordt met ontslagen werknemers die steeds radelozer worden, omdat zij geen perspectief hebben op werk in de toekomst. Na Suralco zijn er steeds meer bedrijven in Suriname die afkoersen op faillissement, mede vanwege de in 2015 al fors gestegen en in 2016 nog verder stijgende kosten van nutsvoorzieningen (energie, water, enzovoorts).

* De redactie probeert ook een financieel-economisch deskundige te interviewen over de steeds meer in het nauw gedreven minister van Financien Gillmore Hoefdraad, die fors tijdens een persconferentie heeft uitgehaald naar het falende beleid van zijn voorganger Andy Rusland  nota bene een coalitie-minister waarmee diezelfde Hoefdraad de afgelopen jaren toch heeft samengewerkt in Bouterse-I ? Wat is de dubbele agenda van Hoefdraad?
Inmiddels heeft NDP-fractieleider in De Nationale Assemblee André Misiekaba laten weten, dat Hoefdraad 'zijn koffers kan pakken en ophoepelen'. Hoefdraad lijkt met zijn opmerkingen over een collega-minister, tijdens zijn persconferentie, de poten onder zijn eigen stoel te hebben afgezaagd.


Het panel van 'Welgeinformeerd' wordt deze keer gevormd door Owen Venloo, Max Sordam en Iwan Bottse.

Dit programma wordt zondag 17 januari 2016 tussen 22.00 uur en 24.00 uur ook uitgezonden in Amsterdam en omgeving via Salto, kanaal Caribbean FM, 105.5 kabel en 107.9 ether. Om 0.00 uur, dat is 20.00 uur Surinaamse tijd, volgt een herhaling van The Talk met Wayne Telgt. Online te beluisteren via www.radiotamara.com.

Internetprobleem is verholpen

Oorzaak grote internetstoring zijn vernielde glasvezelkabels


De internetverbinding en het dataverkeer zijn sinds negen uur gisteravond, zaterdag 16 januari 2016, volledig hersteld. Glasvezelkabels tussen de centrales Latour en Balona en die van Beni's Park en Noord waren vernield (zie foto - Bron: Telesur). Hierdoor kon Telesur vanaf omstreeks elf uur 's morgens geen internetdienstverlening garanderen via ADSL en mobiel. 

Ook de dienstverlening van ATV (kanaal 12.1 -12.4), 108-inlichtingen en 152-Klantenservice had te lijden onder de schade als gevolg van de vernieling, aldus het bedrijf in een persbericht.

Telesur stelt zich terdege van bewust te zijn van haar verantwoordelijkheid naar de gemeenschap toe  en heeft met man en macht gewerkt aan normalisatie van de dienstverlening aan particulieren en bedrijven.

Het bedrijf typeert de vernieling van haar eigendommen als ernstig onmaatschappelijk gedrag en heeft inmiddels officieel aangifte gedaan bij de politie. Op de gemeenschap wordt een beroep gedaan alert te zijn en bij constatering van onregelmatigheden de politie te informeren via het alarmnummer 115.