dinsdag 19 januari 2016

Termieten veroorzaakten de grote stroomstoring in Suriname

Elektriciteitskabels EBS worden aangetast door termieten


De elektriciteitsstoring, die zich zondagochtend in een groot deel van Suriname voordeed was het gevolg van een termietenprobleem in Suriname. De termieten tasten de kabels aan. Samuel Mehairjan, directielid van N.V. Energie Bedrijven Suriname (EBS), zegt in De West van maandagavond 18 januari 2016, dat dit niet de eerste keer is dat termieten de kabels hebben aangetast. Hij geeft aan dat ze maatregelen gaan nemen. 

Ze willen ondergronds gaan spuiten om de termieten te weren, een contract daarvoor is al getekend. Ook willen ze contact leggen met kabelproducenten in de hele wereld, zodat ze weten waar zich dit probleem nog meer voordoet. Nieuwe kabelverbindingen willen ze leggen met termietenbestendige kabels.

De storing deed zich voor in Paramaribo, Wanica, Para, Commewijne, Saramacca en delen van Brokopondo. Van zeven uur tot ongeveer half elf ’s ochtends kwamen deze gebieden zonder stroom te zitten.

De kabelverbinding is volgens Mehairjan vrij nieuw en er is op zich niks mis mee. Als gevolg van de termieten worden de kabels echter doorboord en aangetast. Een in de buurt gelegen glasvezelkabel en een dunnere Telesurkabel zijn helemaal niet aangetast. Mehairjan geeft aan, dat ze sinds de sluiting van Suralco ook te maken hebben met stabiliteitsproblemen. De zaak moet volgens hem herzien worden. Volgende week komt er een consultant uit Denemarken die voor Staatsolie werkt. Hij gaat kijken hoe alle centrales opnieuw op elkaar afgestemd kunnen worden.

Cassavemeel van coöperatie Wi! Uma fu Sranan in district Brokopondo verkrijgbaar in 300 supermarkten

Minister Dogojo bezoekt coöperatie in Kapasikele


Kokoriemeel, ofwel cassavemeel, is sinds gisteren in zo'n 300 supermarkten verkrijgbaar. Dit product is afkomstig van de coöperatie Wi! Uma fu Sranan, een agro coöperatie in het district Brokopondo waarvan de leden jonge vrouwelijke ondernemers zijn. 

De leden van de coöperatie komen van de dorpen Kapasikele en Klaaskreek. Het doel van de organisatie is om door samenwerking het binnenland te ontwikkelen en zodoende werkgelegenheid te creëren.

De minister van Welzijn, Joan Dogojo, heeft met directie- en stafleden een bezoek gebracht aan Kapasikele met Fidelia Graand-Galon van het Marron Vrouwen Netwerk, zo laat haar ministerie dinsdag 19 januari 2016, in een persbericht weten.

Tania Lieuw-A-Soe, voorzitstter van de coöperatie zei dat het project al twee jaar gaande is. De producten kwamen maandag voor het eerst op de schappen. Het is voor de organisatie een bijzondere mijlpaal. De voorzitstter is er trots op, dat de jonge marronvrouwen werken aan de ontwikkeling binnen hun district.

Het werk dat de vrouwen in het dorp verrichten heeft indruk gemaakt op de delegatie. Volgens Graand-Galon is elk boslandcreools kind vanaf jongs af aan ondernemer. 'Ze zijn hardwerkende vrouwen, ze laten niet op zich wachten, maar ze ondernemen stappen, ontwikkelingsgericht.'

'Die samenbundeling is zeer belangrijk. En door de eigen productie kan de economische groei in het land worden gestimuleerd', benadrukt minister Dogojo. Ze drukte de leden verder op het hart niet te vergeten een voorbeeldfiguur te zijn, omdat er jongeren zijn die naar hen zullen opkijken.

Max Nijman op 74-jarige leeftijd overleden


Familie bekende Surinaamse zanger maakt overlijden bekend


Zijn familie heeft bekend gemaakt, dat in bijzijn van zijn geliefden vandaag, dinsdag 19 januari 2016,zanger Max Nijman op 74-jarige leeftijd in Nederland is overleden. Op dit moment verzoekt de familie om rust, om dit grote verlies te kunnen verwerken. Dit bericht Starnieuws.

Max Nijman was een van de allergrootste zangers van Suriname. Ai Sranan, Farawe, Adjosi, Mama, Iene Miene Mutte; Surinamers van jong tot oud kunnen zijn hits woord voor woord meezingen.


Max Reinier Nijman (Moengo, 1941) trad op zijn zestiende voor het eerst op tijdens een feest van de plaatselijke voetbalclub. Het publiek raakte buiten zinnen door zijn loepzuivere vertolking van het repertoire van de Amerikaanse soulster Brook Benton. Op aandringen van de Amerikaanse staf van bauxietbedrijf Suralco vloog Nijman elk weekend naar Paramaribo waar de theaters en nachtclubs voor hem volstroomden.

Nadat hij in de club van Mighty Sparrow op Trinidad had opgetreden met Johnny Nash, Wilson Pickett en Ben E. King ging hij op advies van zijn grote voorbeeld Brook Benton zelf liedjes componeren en teksten schrijven. Daarin zong hij gepassioneerd over het moederland, zijn overleden moeder en het slavernijverleden. Bij voorkeur in het Surinaams, waarmee Nijman de ontwikkeling van de culturele identiteit van de jonge natie versnelde.

In 1968 vertrok hij met zijn grote liefde Rinia naar Nederland. Zijn afscheidsconcert in Paramaribo werd rechtstreeks uitgezonden op televisie. Als een van de eerste Surinaamse artiesten kreeg Nijman een platencontract aangeboden. Hoewel zijn vele singles en elpees het goed deden bij het Surinaamse publiek moest Nijman het vooral van zijn live optredens hebben. Met zijn band The New Faces toerde hij door Nederland, België, Zwitserland, Zweden en vooral Duitsland.

In november 2012 zette Nijman, op advies van zijn onafscheidelijke vrouw Rinia, een punt achter zijn ruim vijftigjarige carrière. Tijdens zijn allerlaatste concert, in Paramaribo, kreeg hij de titel ‘Grootofficier in de orde van de Palm’, de hoogste presidentiële onderscheiding, voor zijn buitengewone verdiensten voor Suriname.

Voor condoleances en informatie:
info@top-notch.nl

PAR-Statenfractie Curaçao wil afschrift 3e onderzoeksrapport functioneren Curaçaohuis in Den Haag

Gevolmachtigde minister Wiels zwijgt over resultaten onderzoek


De PAR-fractie in de Staten wil een kopie van het derde onderzoeksrapport over het functioneren van het Curaçaohuis. De coalitiepartij wil ook weten wat de reden is geweest om na de onderzoeken van overheidsaccountantsbureau Soab en de Ombudsman naar hetzelfde onderwerp een derde onderzoek in te stellen. Dat schrijft Zita Jesus-Leito, fractieleidster van de PAR, in een gisteren aan premier Ben Whiteman (PS) verzonden brief. Dit bericht de Amigoe vandaag, dinsdag 19 januari 2016.

De gevolmachtigde minister, Marvelyne Wiels (PS), heeft zelf om het onderzoek gevraagd, omdat er in tegenstelling tot de meeste ambassades en vertegenwoordigingen nooit eerder een doorlichting van het Kabinet van de Gevolmachtigde Minister heeft plaatsgevonden. De focus van het onderzoek lag op het beleid en de bedrijfsvoering van het Curaçaohuis als organisatie. De gevolmachtigde minister houdt tot nu toe haar mond stijf dicht over de resultaten van het onderzoek.

Wiels is omstreden. In 2014 deed Soab een onderzoek naar het reilen en zeilen van het Curaçaohuis. Oud-Ombudsman Alba Martijn publiceerde in juni vorig jaar een rapport over het handelen van de gevolmachtigde minister in Den Haag. De resultaten van beide onderzoeken zijn in het parlement besproken.

Het parlement heeft vervolgens een motie aangenomen die het kabinet aanspoort om stappen te ondernemen, zodat het Curaçaohuis en de gevolmachtigde minister in Den Haag optimaal kunnen functioneren. De PAR eiste tijdens de coalitieonderhandelingen in november vorig jaar de post van de gevolmachtigde minister op, vanwege de constante relletjes rondom Wiels. De partij nam uiteindelijk genoegen met de benoeming van een plaatsvervangende gevolmachtigde minister uit haar gelederen.

Ontevreden Kustwachters Curaçao weigeren verder overleg met minister Navarro

Navarro zou aan 'powerplay' doen en met mensenlevens spelen met gevaarlijke uitlatingen
 

De medewerkers van de Kustwacht hebben vanochtend, 19 januari 2016, tijdens een vergadering onder werktijd besloten, dat ze niet meer om de tafel gaan zitten met minister van Justitie Nelson Navarro (Pais). Hij zou aan ‘powerplay’ doen en met mensenlevens spelen door gevaarlijke uitspraken te doen. Daarom is de vaste commissie van Justitie van de Staten benaderd, zo is vanmiddag te lezen in de Amigoe.

Een brief met een verzoek voor een spoedvergadering, waarin de medewerkers en tevens leden van de politiebond NAPB de ware situatie zullen uitleggen, werd vandaag ingediend, aldus bestuurslid Soraida Cicilia desgevraagd.

Zoals gisteren aangekondigd legden de Kustwachters vandaag het werk weer neer, om zich bij het hoofdkwartier van de bond te verzamelen. Daar werden de huidige situatie en de reacties van minister Navarro (zowel zijn brief als zijn uitlatingen in de media) besproken. De medewerkers kwamen tot de conclusie dat de minister aan ‘powerplay’ doet, terwijl hij zich meer moest inspannen voor de veiligheid van de medewerkers buiten werktijd.

De minister haalde het onderzoek naar drugshandel ‘Baywatch’ aan waarin drie Kustwachters betrokken zijn en het feit dat meerdere aanhoudingen niet uitgesloten worden, als reden aan om het proces te stoppen om de medewerkers buiten werktijd te bewapenen. Dit in afwachting van de resultaten van het onderzoek. De bond vindt dat de integriteit van anderen losstaat van het feit dat integere medewerkers zich veilig moeten kunnen voelen. De corrupte Kustwachters zijn toch al in het bezit van illegale wapens en dat zou geen belemmering hoeven te zijn om de rest te bewapenen, aldus de NAPB.

De bond wacht op een reactie van de voorzitter van de vaste commissie van Justitie. Ondertussen hebben de medewerkers hun werkzaamheden hervat. De bond roept de bevolking wel dringend op om rekening te houden met de huidige onveilige situatie voor de kustwachters.

Minister Navarro zegt in een reactie niemand in gevaar te willen brengen of te hebben gebracht. Hij doet ook niet aan ‘powerplay’. Navarro wil de resultaten van het onderzoek afwachten, voordat het proces wordt hervat. 'De Kustwachters hebben verder het recht om iedereen die zij willen, te benaderen.'

Statenleden Curaçao spreken schande van aanbestedingsproces asbestschoonmaak terrein Isla

Schoonmaak valt aanzienlijk hoger uit dan was begroot


Schotte (MFK): 'De regering schuift het proces van openbare aanbestedingen onder het tapijt'


De Staten debatteerden vandaag, dinsdag 19 januari 2016, over de schoonmaak van de asbest in vaten op het terrein van de Isla-raffinaderij (RdK). De schoonmaak van het terrein ter hoogte van de Nijlweg is vele malen duurder uitgevallen dan begroot, omdat de omvang van het schoon te maken gebied te laag was ingeschat. Verschillende Statenleden spraken schande van het aanbestedingsproces van de asbestverwijdering, aldus de Amigoe.

Tijdens het Statendebat kwam naar voren dat de Raad van Commissarissen van de RdK een verkeerde inschatting heeft gemaakt bij de aanbesteding over de omvang van het terrein dat moest worden schoongemaakt. In de eerste benadering ging men uit van 277 kubieke meter terwijl het bij de uitvoering bleek te gaan om meer dan 500 kubieke meter. Als gevolg daarvan vielen de kosten van de schoonmaak uit op meer dan tweeënhalf maal de begrote 1,1 miljoen gulden.

Onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang stelde dat premier Ben Whiteman (PS) op 15 december vorig jaar in een brief aan de Staten al heeft toegegeven dat de aanbesteding en de uitvoering niet goed zijn verlopen. Ze citeerde uit de brief dat ‘de onderhandelingen zijn gevoerd op basis van 200 kubieke meter’. 

'Dat bleek achteraf een verkeerde inschatting, wat heeft geleid tot een aanzienlijke discrepantie van de oorspronkelijke en de werkelijke kosten.'

Volgens MFK-Statenlid Gerrit Schotte is het bar slecht geregeld met het proces van openbare aanbestedingen onder de huidige regering. 'De regering schuift het proces van openbare aanbestedingen onder het tapijt. De winnaar van de aanbestedingen staat al van tevoren vast, waardoor bedrijven niet eens meer hoeven mee te dingen.'

Onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran riep op tot een accountantscontrole van dat proces. Hij zei te hebben vernomen er een lobby van ‘corporate interests’ schuilt achter de aanbestedingen en wilde weten wie de eigenaren van de bedrijven zijn die de aanbestedingen hebben gedaan: 'The game of dice is loaded.'

RdK-directeur José van den Wall-Arnemann had de antwoorden op vragen uit de Staten, plus de gehele rapportage over het opruimen van de asbest, naar premier Whiteman gestuurd. Uit die stukken kwam naar voren, dat van de vier aannemers er slechts één voldeed aan de internationaal gestelde eisen om de asbest op te ruimen en de keuze viel toen op Torcida nv.

'Bij een dergelijk proces voor een opdracht met een groot risico zijn er twee biedingen, één voor het technische aspect, de tweede is de commerciële bieding. We maken eerst de enveloppen open met de technische bieding om te kijken of de bedrijven voldoen aan de internationaal gestelde, technische eisen. Toen bleek dat slechts één bedrijf voldeed aan die eisen voor dergelijke werkzaamheden, hebben we de enveloppen met de commerciële offertes van de andere drie bedrijven gesloten teruggegeven', aldus Van den Wall-Arnemann.

Achteraf hebben medewerkers van RdK contact opgenomen met de afgewezen bedrijven om hun prijzen op te vragen, die onbekend waren, omdat de enveloppen gesloten waren teruggestuurd. Statenlid Schotte sprak hier tijdens het debat schande van. Volgens hem is dit de reden dat de uiteindelijke schoonmaak veel duurder heeft uitgepakt dan was begroot. 'Deze regering verschaft zichzelf alleen maar weer werk en gebruikt belastinggeld om deze eigen werkverschaffing te financieren.'

PAR-leidster Jesus-Leito op Curaçao: 'Bouw HNO mag bevolking niet belasten'

Statenlid Konket (PAR) wil uitleg over kostenstijging bouw nieuw ziekenhuis

 
'In de eerste week van januari begonnen de geluiden dat er een kostenstijging van ruim 58 miljoen gulden zou zijn met betrekking tot het nieuwe ziekenhuis.' Dat zegt Zita Jesus-Leito (PAR), die vreest dat deze kosten zullen worden doorberekend in de algehele zorg en de premies, vanmiddag, dinsdag 19 januari 2016, in de Amigoe.

Partijgenoot en Statenlid Armin Konket uitte eerder al zijn zorg over deze kwestie. In een brief aan premier Ben Whiteman en minister van Gezondheid Siegfried Victorina (beiden PS) deed hij een oproep tot uitleg. 'Het is uiteindelijk geld van de bevolking en hier moet zorgvuldig mee worden omgegaan', aldus Konket.

HNO-omgevingsmanager Dito Garmers gaf vorige week te kennen, dat hij de schuld voor het duurder uitkomen van de bouw van Hospital Nobo Otrobanda (HNO) bij de regering legt.

'De extra kosten, van respectievelijk 17 miljoen en 8 miljoen gulden, zijn het gevolg van het gehaast en ondoordacht handelen van de regering om de locatie van HNO te veranderen. Het overige gedeelte van de 58 miljoen aan meerkosten (33,4 miljoen) is tot stand gekomen door een vertragingsclaim die aannemer Ballast Nedam Infra zou hebben gedaan vanwege de vertraging van de bouw.'

Jesus-Leito is van mening dat er te weinig informatie is over het project. 'Dit hebben we altijd al gezegd, ook toen we in de oppositie zaten. We hebben tijdens de onderhandelingen van het nieuwe regeerakkoord heel veel nadruk gelegd op het verkrijgen van meer transparantie. De bevolking heeft recht op duidelijkheid.'

De PAR-leidster vertelt, dat ze naar aanleiding hiervan een brief heeft gestuurd aan de coalitiepartijen om hierover te praten, nog voordat dit besproken wordt in het parlement. Het overleg vindt eind deze week plaats. Vervolgens zal het onderwerp ook op de agenda van een Centrale Commissie-vergadering van de Staten worden gezet.

Jogi (VHP): 'NDP'er Parmessar heeft als Assembleelid steeds lippendienst bewezen'

VHP'er kristisch over hoogte salaris nieuwe EBS- en SWM-directeur en over opstelling NDP'er Misiekaba


‘Rabin Parmessar, NDP-parlementariër en nieuwbakken algemeen directeur van de NV Energiebedrijven Suriname (NV EBS), heeft al die tijd slechts lippendienst bewezen door onregelmatigheden van parastatale bedrijven binnen De Nationale Assemblee (DNA) te bespreken. Die mooie woorden van hem zijn dus nooit uit zijn hart gekomen.’ Dit zegt zijn VHP-Assembleelid Mahinder Jogi vandaag, dinsdag 19 januari 2016, in het Dagblad Suriname. 

Bij de EBS zal Parmessar Srd 35.000 bruto per maand ontvangen, terwijl Marlon Oosterling een bedrag van Srd 25.000 per maand bij de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) mag toucheren. Beide heren maken aanspraak op vijftien maanden salaris.

‘Wat ga je nog meer uitvoeren dat je Srd 35.000 moet krijgen? Wat ga je nog meer doen dat je vijftien maanden salaris moet krijgen?’ Jogi vindt dat dit geen voorbeeld is die de regering geeft, maar ook tegelijkertijd geen goed voorbeeld is dat de desbetreffende mensen in kwestie zelf geven door deze beloning te accepteren.

‘Dan zie je dat deze mensen al die tijd niet met het hart hebben gesproken, maar slechts lippendiensten hebben bewezen. Ik vind dat dit teveel is. Laten wij zeker in tijd van crisis heel serieus hiernaar kijken.’

De parlementariër vindt dat de regering simpelweg een besluit had kunnen nemen om minder aan zowel Parmessar als Oosterling uit te keren. Hij denkt echt niet dat ‘deze heren dood zullen gaan van de honger als zij wat Srd’tjes inleveren’. ‘Je bent Surinamer, je houdt van je land, je land is in problemen, dus lever een beetje in’, aldus de parlementariër.

Volgens Jogi was de coalitie in het parlement en met name de NDP-fractie al die tijd hypocriet bezig door dit soort zaken over staatsbedrijven te bespreken.

‘Wij hebben al die tijd kritiek op zulke zaken geleverd. Ook NDP-fractieleider André Misiekaba heeft al tien tot vijftien jaren lang moeite met de hoge salarissen, die mensen ontvangen bij parastatalen. Misiekaba heeft zijn mond echter niet opengemaakt toen de toenmalige governor van de Centrale Bank van Suriname, Gilmore Hoefdraad, Srd 80.000 per maand zou gaan verdienen, toen Antoine Brahim als directeur van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo Srd 65.000 zou gaan verdienen. Nu zie je die mensen als Parmessar, die zelf een paar weken geleden kritiek heeft geleverd op dit soort zaken, in aanmerking komen voor riante salarissen. Wij kunnen in feite geen touw meer aan vastknopen. De valutawisselkoers is op hol geslagen en terwijl de regering een crisisbeleid zou moeten voeren, de tering naar de nering zou moeten zetten en hoop zou moeten geven, zien wij dat de leiding van de regering zwijgt in alle talen. Alsof dat niet genoeg is, zien wij nu dat salarissen worden voorgesteld, besproken en afgesproken van mensen die directieleden van parastatale bedrijven gaan worden. Waar is de mond van Misiekaba nu?’, stelt jogi.

Jogi stelt, dat dit slechts het begin is, aangezien straks nog de lijn wordt doorgetrokken met de nieuwe directeur van de SLM, Telesur en Grassalco. Alles bij elkaar opgeteld laat een fors bedrag zien. Gezien de financiële malaise in het land, moet dat volgens hem niet de trend zijn. ‘Als wij een heel jaar lang geen black-out krijgen, een ieder van energie kunnen voorzien, de bedragen betaalbaar gemaakt kunnen worden, kun je voor mijn part Parmessar aan het eind van het jaar een extra bonus geven. Als een ieder in het land goed en gezond drinkwater heeft, kan Oosterling ook een klein ding aan het eind van het jaar krijgen.’ Volgens de VHP’er zou het volk dan helemaal geen moeite daarmee hebben, omdat service één van de belangrijkste zaken is die men wil hebben.

Er worden volgens de parlementariër geen tools aangereikt aan de samenleving, waardoor zij geen vertrouwen kan destilleren. ‘Dat wil volgens hem zeggen, dat de situatie zo fragiel en ontwricht zal blijven, waardoor er geen zicht is of binnen de kortste keren er een betere toekomst is voor het land. Het is een moeilijke materie, maar men moet op zijn minst gaan bezuinigen, omdat de regering steeds hetzelfde verkwistend beleid voortzet. De staatsschuld is in ongeveer een maand tijd aangezwollen tot een bedrag van Srd 8.3 miljard’, aldus Jogi.

Voedselpakketten van ministerie van Welzijn voor door brand dakloos geworden vier gezinnen

Afdeling Algemene Maatschappelijke Zorg bekommert zich om gezinnen


Het ministerie van Welzijn heeft vandaag, dinsdag 19 januari 2016, zo bericht het Dagblad Suriname, aan vier dood brand dakloos geworden gezinnen voedselpakketten overhandigd. De woningen van deze gezinnen in een zijstraat van de Baldensteinweg in Paramaribo zijn afgelopen zondag geheel door brand verwoest.

De vier woningen waren allen samen ondergebracht op het perceel van een familielid. De brand begon in de woning van Sementha Wouter (27), die op dat ogenblik niet thuis was. Tot nu toe is niet bekend wat de oorzaak van de brand is.

'Alle waardevolle papieren van ons, geld en ook zes telefoons, zijn verwoest. Maar, we zijn God dankbaar dat wij er levend uit zijn gekomen', vertelt Wouter. Voorlopig zijn zij verspreid ondergebracht bij de buren.

De afdeling Algemene Maatschappelijk Zorg (AMZ) van het ministerie zal vanaf vandaag naar een mogelijkheid zoeken hoe de familie van onderdak te voorzien. Daarnaast krijgen betrokkenen van zulks acute noodsituaties bij de eerste hulpfase van het ministerie een bon ter waarde van 1.500 Surinaamse Dollar.

Ook een baby en kinderen maken deel uit van het gezin. Van hen zijn ook de schoolkleding en babyvoeding in vlammen opgegaan. Volgens Tanya Prika, hoofd van AMZ, is het zeer belangrijk dat vooral de schoolgaande kinderen niet aan hun lot worden overgelaten. De hoofdverantwoordelijken van de vier gezinnen hebben morgen een onderhoud met de leiding van AMZ. Tijdens het onderhoud zullen zij nagaan wat er verder gedaan kan worden voor de slachtoffers.

Drugsverslaafde man (47) dreigt zijn bejaarde moeder te verkrachten

Bedreiging, omdat moeder weigert haar zoon geld te geven


Een 47-jarige drugsverslaafde man heeft te Waldeck in het district Nickerie gedreigd zijn moeder te verkrachten. Uit het politieonderzoek is inmiddels gebleken, dat de verdachte, B.A., geld zou hebben gevraagd aan zijn moeder. De moeder weigerde echter om haar drugsverslaafde zoon geld te geven. 

De verdachte werd hierover zo boos dat hij overging tot de bedreiging, zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, dinsdag 19 januari 2015. De bejaarde vrouw wist zich geen raad en schakelde uit voorzorg de politie in, omdat zij bang was dat haar zoon zijn woorden in daden zou omzetten.

De politie is na de melding ter plekke gegaan en heeft de zoon als verdachte van bedreiging aangehouden. A. is hangende het verdere onderzoek in verzekering gesteld.

Bestuurskundige Boldewijn ziet graag dat Hoefdraad en Misiekaba 'woordenconflict' bijleggen

'De economische wetenschap is gebaseerd op psychologie, één kleine fout en er ontstaat onrust'

 
Om nog meer wantrouwen in de regering en het economisch beleid te voorkomen, doen de minister van Financiën Gillmore Hoefdraad en NDP-fractievoorzitter André Misiekaba in De Nationale Assemblee er goed aan het ontstane ‘woordenconflict’ bij te leggen. Dit advies geeft bestuurskundige August Boldewijn naar aanleiding van de persconferentie van Hoefdraad vrijdag, zo bericht de Ware Tijd vandaag, dinsdag 19 januari 2016.

De minister ontlokte met zijn uitspraken over de oorzaak van het falend economisch beleid felle opmerkingen van onder meer Misiekaba. Die was niet gediend van uitlatingen van Hoefdraad, die de oorzaak van de financiële crisis deels in de schoenen van de Assemblee en de vaste commissie Financiën in het parlement legt. 'Als hij geen oplossing kan presenteren, laat hem ophoepelen', waren één van opmerkingen van Misiekaba.
Boldewijn stelt, dat Hoefdraad in de positie verkeert om de samenleving te informeren over oplossingsmodellen voor de economische situatie. Hij verwacht dat de minister als belangrijke monetaire autoriteit het vertrouwen in de Surinaamse munt terugbrengt. Uitlatingen die door hem op zijn persconferentie zijn gedaan vindt hij daarom niet correct. 'De economische wetenschap is gebaseerd op psychologie. Eén kleine mistake en er ontstaat onrust. Je brengt het volk in de grootste wanhoop.'
Dit psychologisch effect werd na de persconferentie van de minister direct merkbaar in de gemeenschap. Zowel politici als burgers lieten hun afkeuring over de uitspraken van Hoefdraad via de pers en Facebook blijken.

Dat Misiekaba zich in scherpe bewoordingen heeft uitgelaten over Hoefdraad met wie hij de coalitie vertegenwoordigt, kan volgens Boldewijn leiden tot nog meer wantrouwen onder de gemeenschap.
De redactie van de Ware Tijd schrijft Misiekaba het voorstel van Boldewijn te hebben voorgelegd, maar hij zei in reactie, dat er in de nasleep van de persconferentie van Hoefdraad een persstilte in acht is genomen.

Vereniging Surinaams Bedrijfsleven maakt zich ernstig zorgen over de huidige valtamarkt

'Dialoog is noodzakelijk om economie weer op goede pad te krijgen'


De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) is zeer bezorgd over de situatie op de valutamarkt, waarin vier koersen worden toegestaan. De Vereniging van Cambiohouders heeft  verregaande bevoegdheid gekregen om de koers te helpen bepalen. De economie wordt verder ontwricht door het beleid van de Centrale Bank van Suriname en de minister van Financiën. Dit stelt de VSB in onderstaande verklaring, ondertekend door voorzitter Ferdinand Welzijn.  


De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) wenst naar aanleiding van de situatie op de valutamarkt in Suriname aan te geven, dat het met zeer ernstige bezorgdheid de meest recente ontwikkelingen op dit vlak heeft waargenomen, in het bijzonder:

1. het beleid van de monetaire autoriteiten, te weten de minister van Financiën en de Centrale Bank van Suriname, waarbij er vier koersen worden toegestaan, hetgeen de onvoorspelbaarheid en onoverzichtelijkheid voor ondernemers vergroot voor wat betreft economische bedrijvigheid;
2. het geven van vergaande monetaire bevoegdheden aan, inclusief het bepalen van de koers aan personen en instanties, die niet in de Bankwet genoemd zijn, met name de Vereniging van Cambiohouders;
3. het slechts werken met één bank, terwijl ondernemers het best gefaciliteerd kunnen worden bij hun eigen bank;
4. de verdere ontwrichting van de economie en toename van het gebrek aan
vertrouwen in de monetaire autoriteiten door dit beleid van de Centrale Bank van Suriname en de minister van Financiën;
5. de faciliteit voor slechts een gedeelte van de productie sector, waarbij totaal voorbij wordt gegaan aan andere belangrijke productie sectoren, zoals de
agrarische sector, de mijnbouw en de diensten sector, omdat het verouderde concept van importsubstitutie wordt gehanteerd.

De VSB is van mening, dat om de economie weer op het goede pad te leiden dialoog met alle relevante actoren een absolute noodzaak is en dat voorts de Sociaal Economische Raad herbenoemd dient te worden op de meest korte termijn.

Conservation International Suriname en RGB gaan intensiever samenwerken

RGB en CI-S willen 'brede aanpak om biodiversiteit te beheren'


Het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) en Conservation International Suriname (CI-S) gaan intensiever met elkaar samenwerken. Minister Steven Relyveld en directeur John Goedschalk van CI-S hebben gisteren een intentieverklaring hiertoe getekend (zie foto - Bron: RGB), aldus het ministerie van RGB vandaag, 19 januari 2016, in een persbericht.

Het belangrijkste doel is om Suriname beter in staat te stellen om de verplichtingen na te komen van internationale verdragen inzake natuurbescherming. Er komt een brede aanpak om de biodiversiteit te beheren.

Hoe men 'de biodiversiteit' wil gaan beheren is nog niet duidelijk. De afgelopen jaren en tot vandaag de dag is het beheer en bescherming van bijvoorbeeld het Brownsberg Natuurpark, onder toeziend oog van onder andere RGB en CI-S, volledig mislukt.

Goedschalk zei blij te zijn met de intentieverklaring en de ondersteuning van het ministerie van RGB. Relyveld zei bijzonder op prijs te stellen dat de samenwerking vastgelegd is in een memorandum of understanding. Hij kijkt uit naar de uitvoering hiervan.

(Red. De Surinaamse Krant)

'Regering moet in het belang van land en volk vrije en geheime verkiezingen uitschrijven'

'Politiekvoering coalitie en oppositie kenmerkt zich door ontbreken gedragscode die land en volk beschermt'


Sedert de afgelopen week is politiek Suriname in rep en roer. De wisselkoers is als een raket omhoog geschoten, de prijzen in de winkels stijgen dagelijks, het bedrijfsleven ziet de omzetten dalen, de deviezen zijn nagenoeg niet te krijgen, veel mensen beginnen voor hun baan te vrezen en nog steeds zijn de autoriteiten niet in staat om een governor van de Centrale Bank aan te stellen. Wat ook opvallend is, is dat niemand meer schijnt te weten welke richting de regering op wil met haar beleid.

Inmiddels is wel duidelijk, dat de regeerders in plaats van te regeren en het volk hoop en perspectief te bieden, binnenskamers en in het openbaar elkaar ernstige verwijten maken. Hiermee maken de regeerders een economisch financieel vraagstuk tot een vertrouwensvraagstuk en uiteindelijk tot een politiek vraagstuk.

Het wordt met de dag duidelijker en helder dat deze regering de huidige problemen waarvoor ons land en volk staat, niet kan oplossen. De visie ontbreekt, het kapitaal ontbreekt, de richting ontbreekt, de planning ontbreekt en het kader ontbreekt om de verzwakte instituten te bemensen.

Wat in dit kader ook opvalt is dat de oppositie heel zwak uit de bus komt. Het begon al na de verkiezingen toen bleek dat de oppositie geen oppositie wilde zijn en het begrip ‘constructieve politiek’ introduceerde. Een paar weken daarna waren de oppositieleiders bij de president op balkon om in een geheim onderonsje de toekomst van ons land te bespreken. Dit, terwijl de sociaaleconomische situatie van ons land al ernstige tekenen van een crisis vertoonde. De oppositieleiders hadden de vraagstukken open en bloot in De Nationale Assemblee aan de orde moeten stellen, waar kritische leden van de oppositie als M. Jogi, A. Gajadien, R. Brunswijk en M. Bee, zeker de belangen van land en volk zouden hebben behartigd.

De huidige politiekvoering van de coalitie en ook die van de oppositie wordt gekenmerkt door het ontbreken van een gedragscode die land en volk beschermd en die duidelijke normen en waarden stelt. Kortom ze zijn één pot nat en het lijkt dat het bij de oppositie gaat om stuivertje te verwisselen en niet meer dan dat.
Omdat, wij de conclusie trekken dat het financiële en monetaire vraagstuk zich nu heeft ontwikkeld tot een politiek vraagstuk, wordt het steeds duidelijker dat er nu naar een politieke oplossing moet worden gezocht nu blijkt dat de huidige regering niet in staat is om de vraagstukken die nu spelen op te lossen.

De huidige regering heeft het vertrouwen dat het volk in haar had, verspeeld en moet daarom in het belang van land en volk vrije en geheime verkiezingen uitschrijven. Dit is immers het instrument voor het wederom verwerven van het vertrouwen in de politiek voor politieke bestuurders.

John van Coblijn
Volksbeweging Nieuwe Politiek

'We zijn Moe' vertrekt met protestborden naar Nieuw Nickerie

'Nickerie mag ook opkomen voor haar rechten, het mag een succes genoemd worden'


Curtis Hofwijks, de man achter de protestbordenactiegroep 'We zijn Moe,(zie foto - Bron foto's: Facebook) houdt zijn protest niet binnen de grenzen van Paramaribo. Hij vertrok gisteren naar het rijstdistrict Nickerie. Hofwijks geeft aan met dezelfde boodschap als hij in 2015 had in Paramaribo richting het district te zijn opgetrokken, zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, dinsdag 19 januari 2016.

'Nickerie mag ook opkomen voor haar rechten. Het mag een succes genoemd worden. Nickerie is geweldig met zijn response, gezien er zo kort van tevoren is gemeld', zegt Hofwijks. De groep 'We zijn Moe' is na een pauze te hebben ingelast sinds vorige week vrijdag weer terug, toen de groep op het Onafhankelijkheidsplein in Paramaribo weer haar stem via protestbordjes heeft laten horen tegen wat zij noemt ‘de achteruitgang van Suriname’.


'De tijd is rijp geworden om wederom van ons te laten horen', zegt Curtis Hofwijks.

Volgens Hofwijks zijn de mensen die nu aan de macht zijn, wel in staat om zaken aan te pakken, maar ze doen er gewoon niets aan. 'Er is geen gebrek aan deskundigheid. Er is ook geen gebrek aan goede ideeën. Er is gewoon gebrek aan de uitvoering. Aan de andere kant accepteren wij dit ook. Onze acceptatiementaliteit maakt dat wij vandaag de dag in deze situatie zitten. Mensen zullen kritischer moeten worden.'

Ambassadeur Ramdin: 'Suriname heeft nu geen behoefte aan onrust of bestuurlijke crisis'

'Er dient stabiliteit te zijn om de financieel-monetaire problemen op te lossen'


'Het land heeft op dit moment geen behoefte aan onrust of een bestuurlijke crisis', zegt ambassadeur Albert Ramdin vandaag, dinsdag 19 januari 2016, in de Ware Tijd. 'Technisch beleid alleen lost de problemen niet op. Er dient stabiliteit te zijn om de financieel-monetaire problemen op te lossen.'

Gewerkt dient te worden aan het oplossen van de macro-economische vraagstukken, terwijl een sociaal programma wordt uitgevoerd om mensen in de samenleving die het zwaarst getroffen worden door de crisis te ondersteunen zodat ze niet verder wegzakken in extreme armoede, zo schrijft de Ware Tijd althans.

Als iedereen beseft dat rust noodzakelijk is om uit de problemen te komen, verwacht Ramdin dat de economische situatie sneller beter zal worden. De regering die het voortouw heeft zal echter alle groepen moeten betrekken zoals parlement, oppositie, bedrijfsleven, vakbeweging en maatschappelijke organisaties.

Politiek-bestuurlijke, fiscaal-monetaire-, macro-economische en sociaal-ondersteunende maatregelen moeten gelijktijdig getroffen worden. Het terugbrengen van vertrouwen is het resultaat van de maatregelen die genomen moeten worden. Ramdin: 'Vertrouwen komt niet vanzelf terug. De mensen moeten merken dat de maatregelen werken.'

Volgens Ramdin zal de regering nog scherper moeten bekijken waar bezuinigd kan worden. Uitgaven die niet dringend noodzakelijk zijn, dienen te worden geparkeerd. Er dient geïnventariseerd te worden welke stichtingen subsidie van de overheid ontvangen. Van stichtingen die overheidsgeld krijgen maar geen productie leveren moet de subsidie gestopt worden. Ook de privatisering van staatsbedrijven die niet efficiënt draaien zou versneld moeten worden uitgevoerd. Deze ondernemingen moeten gecommercialiseerd worden.

Verder moeten lokale bedrijven die de potentie hebben veel exportinkomsten of economische bedrijvigheid op gang te brengen, ondersteund worden met belastingincentives zodat ze nog concurrerender kunnen opereren. 'Er kan nu al een aantal dingen gedaan worden, maar dan moet het snel gebeuren', aldus Ramdin.

Gendergelijkheid en strijd tegen geweld tegen vrouwen speerpunten beleid BiZa

Bureau Gender Aangelegenheden verzorgt speciale training voor ambtenaren BiZa

(Bron foto: ministerie van Binnenlandse Zaken)

Gendergelijkheid en de strijd tegen geweld tegen vrouwen staan hoog op het programma van minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken (BiZa). Het Bureau Gender Aangelegenheden is vorige week gestart met de ‘Basis Training Gender en Gendergerelateerd geweld’ voor het personeel van dit departement. Dit bericht het ministerie vandaag, dinsdag 19 januari 2016, in een persbericht.

De training wordt verzorgd door Sharon Saridjan- Tjokro, Mireille Ngadimin, Melinda Reyme en Detie Jagan.

Noersalim heeft het tijdens de ‘He for She’ and ‘Orange Day’ op 24 november 2015 op zich genomen om als 'change agent’ de boodschap van gendergelijkheid en actievoering tegen geweld tegen vrouwen, verder te verspreiden. Hij wil deze doelen behalve op zijn ministerie, ook op andere ministeries bewerkstelligen, aldus BiZa.

RaVakSur en BvL vandaag aan tafel met president Boutere

Raad van Vakcentrales in Suriname wil praten over pakket aan belastingverlichtende maatregelen


De Raad van Vakcentrales in Suriname (RaVakSur) en de Bond van Leraren (BvL) worden vandaag, dinsdag 19 januari 2016, ontvangen door president Desi Bouterse. Robby Berenstein, voorzitter van C-47 en woordvoerder van RaVakSur heeft te kennen gegeven, dat niet alleen gesproken dient te worden over salarissen van landsdienaren. Hij vindt dat er onderhandeld moet worden over een pakket van maatregelen dat moet worden uitgevoerd, zo bericht Starnieuws.

Ronald Hooghart, voorzitter van de Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO), heeft eerder laten weten dat alleen zijn vakorganisatie over de bezoldiging van ambtenaren gaat. Dit zou zijn vastgelegd in de Personeelswet. Hooghart heeft Bouterse gevraagd om het Srd 100 kerst extraatje maandelijks uit te betalen, totdat er een definitieve overeenkomst is bereikt.

Berenstein zei vorige week op de Assemblee van de Arbeid van C-47, dat RaVakSur echt niet alleen over lonen wil praten. Hij neemt Srd 100 niet eens serieus.

RaVakSur heeft eerder een pakket van maatregelen in handen gesteld van de president. Het gaat om belastingverlichtende maatregelen voor arbeiders. De overheid moet haar inkomsten verhogen door maatregelen te treffen in de fiscale sfeer.

De vakcentrale dringt ook aan op opvang van mensen die het hardst getroffen worden door de economische situatie. De vakbeweging wil betrokken worden bij vraagpunten die te maken hebben met werknemers, zoals de vele ontslagen bij onder andere Suralco en IAmGold/Rosebel Gold Mines NV.

CLO-voorzitter keurt 'zeer onmaatschappelijk gedrag leiding van ministeries af' in ontslagzaken nieuwe ambtenaren

Hooghart: 'Ministeries eigenen zich macht toe om landsdienaren zonder vorm van protest te ontslaan'

 
De Centrale van Landsdienaren Organisatie (CLO) is niet te spreken over het 'zeer onmaatschappelijk gedrag van de leiding van ministeries' die nieuwe landsdienaren ontslag aan zeggen of hun contracten stopzetten. Het gaat om mensen die kort voor de verkiezingen van 25 mei 2015 op contractbasis in dienst zijn genomen. Dit bericht Starnieuws maandagavond 18 januari 2016.

In een brief aan vicepresident Ashwin Adhin, schrijft CLO-voorzitter Ronald Hooghart dat de Grondwet telt voor iedere burger en bovenal voor zij die de gelegenheid is geboden het volk te dienen. 'Wij blijven dan ook het dringend beroep op u doen om deze zaken te bespreken met uw ministeries aangevende dat zij dienaren van het volk zijn.'

Hooghart spreekt van aanhoudend onmaatschappelijk gedrag op de ministeries. Volgens hem blijkt dat ministeries en of leidinggevenden op de ministeries zich de macht toe-eigenen om landsdienaren zonder vorm van protest te ontslaan en of de contracten van landsdienaren niet te verlengen.

De CLO-voorman zegt zich ervan bewust te zijn, dat de overheid een groot aantal mensen in dienst heeft en dat het traditie is om rond de verkiezingen uitzonderlijk veel burgers blij te maken met een baan.

'Als de overheid zich zo wispelturig gedraagt naar de burgerij toe, dan kunnen wij onmogelijk het gevecht tegen de uitbuiters in de particuliere sector aangaan', stelt de CLO. Hooghart doet een beroep op de vicepresident om dit fenomeen goed in de Raad van Ministers te bespreken 'opdat ministers en hun kader zich positief opstellen'.

Hij wijst er ook op dat 'subalterne ambtenaren' zich de macht toemeten landsdienaren ook wel zonder vorm van protest te muteren 'en wel zeer dictatoriaal'. Vaak wordt volgens de CLO-voorzitter ook aangegeven, dat het de opdracht van de ministers is en dat niemand zich moet bemoeien met het beleid.

Bromfietsster (29) dodelijk verongelukt op Weg naar Peperpot in Commewijne

Een bus inhalende pick-up rijdt bromfietsster aan


De 29-jarige Clarisa Watson is gistermiddag, maandag 18 januari 2016, dodelijk verongelukt op de Weg naar Peperpot ter hoogte van de Gotong Rojongweg in het district Commewijne. Volgens de politie was het slachtoffer vrijwel op slag dood, zo bericht de Ware Tijd Online. 

Een pick-up bestuurder haalde een schoolbus in en kwam in botsing met de bromfietsster die in tegenovergestelde richting reed.

De chauffeur van de pick-up was in het bezit van een geldig rijbewijs en was niet onder invloed van alcohol. Zijn rijbewijs werd in belang van het onderzoek ingevorderd door de politie.

Het lichaam van Watson werd in beslag genomen voor verder onderzoek.

Nieuwe SWM-directeur Oosterling verdient Srd 25.000 bruto per maand

Oosterling zegt vakbondsrechten te respecteren: 'Werknemers en bond hoeven niet ongerust te zijn'


Marlon Oosterling, die gisteren, maandag 18 januari 2016, officieel de functie van directeur van de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) bekleedt, gaat Srd 25.000 bruto per maand verdienen. Hij krijgt 15 maanden salaris per jaar. Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen zegt dat in het kader van openheid de bezoldiging wordt doorgegeven, zo bericht Starnieuws.

De nieuwe president-commissaris bij de SWM is Giovanni Linger. Hij heeft overgenomen van Lothar Boksteen. Sven Sjauw Koen Fa, die overgedragen heeft aan Oosterling, is met behoud van zijn salaris, ter beschikking van Dodson. Hij zal meehelpen bij het assisteren van een strategisch waterbeleid.

Oosterling zegt, dat hij een transparant beleid zal voeren. Hij respecteert de vakbondsrechten, de werknemers en de bond hoeven niet ongerust te zijn.

Het personeel bleek niet op de hoogte te zijn dat de directiewisseling gisteren gebeurde. Oosterling kondigde bezuinigingen aan in het bedrijf en beloofde dat de watertoevoer naar de samenleving zal worden geoptimaliseerd.

Dodson liet weten, dat Oosterling geen hoofd meer is van de Dienst Watervoorziening. De regering is geen voorstander van dubbele functies. Er komt een waarnemend hoofd. Het ligt in de bedoeling dat deze dienst en de SWM geïntegreerd zullen worden met elkaar.

75-Jarige man overleden aan zika-virus in Academisch Ziekenhuis Paramaribo

BOG-directeur Resida: 'Patiënt had ook onderliggende klachten'


Vier Surinamers inmiddels aan gevreesd virus overleden


In het afgelopen weekeinde is een 75-jarige man overleden aan het zika-virus in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Dit bevestigt Lesley Resida, directeur bij het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG), vanochtend, dinsdag 19 januari 2016, in de Ware Tijd Online. Resida zegt dat de persoon ook onderliggende klachten had. Het aantal zika-gerelateerde sterfgevallen is momenteel vier. 

De BOG-directeur zegt, dat het onderzoek nog niet af is en dat hij de schriftelijke rapportage nog niet binnen heeft. Volgens Resida kan het virus al bestaande klachten verergeren. Het virus zelf is niet gerelateerd aan sterfte. Een misvatting is aldus Resida, dat het spuiten in buurten tegen muskieten het probleem oplost.
Volgens arts Wim Bakker heeft Suriname, net als bij het chikungunya- en denguevirus, ook gefaald met het zika-virus. Volgens hem zou de overheid de onderzoeksinstrumenten zoals het BOG en de universiteit moeten inzetten om onderzoek te doen.
'Hier en daar een beetje opruimen slaat nu op niets, we tasten in het duister, er is geen onderzoek gedaan', zegt de arts. Indien er bij de vorige epidemieën onderzoek was gedaan, hadden we volgens hem als land een goed beeld welk ras, welke leeftijdsgroep en buurt een risicofactor is. 'Met de beperkte middelen die we hebben moeten we slim zijn door onderzoek te doen. Als je geen kennis van de tegenpartij hebt, hoe zal je hem dan bestrijden', aldus Bakker.

Geen verdere verhoging meer van EBS-elektriciteitstarief

Minister Dodson: 'Het is van de baan, het gaat niet door'


'Ik kan u zeggen dat de verdere verhoging van het elektriciteitstarief van de baan is. Het gaat niet door.' Dit zei Regilio Dodson, minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) gisteren tijdens een persconferentie, aldus Starnieuws vanochtend, dinsdag 19 januari 2016. De tarieven zijn met 60% verhoogd en zouden in april met 20% verder de lucht in gaan. De verbruiker betaalt momenteel 35 cent per kilowattuur voor energie. Dit bedrag werd vorig jaar als eerste tranche ingevoerd voor het basistarief van 58 cent per kilowattuur. De nieuwe aansluitingen van 1 fase zullen kosteloos zijn en de andere fasen zijn aanmerkelijk goedkoper geworden.

Verschillende componenten hebben geleid tot de aanhouding van de tariefaanpassing. 'De brandstoftarieven zijn omlaag gegaan. Op basis daarvan is ook gekeken naar de gewijzigde situatie voor wat betreft Suralco en de doorberekening van de energiekosten', deelde Dodson mee. Hij gaf aan dat er een ‘commissie basistarieven’ is die gaat kijken naar de verschillende componenten. In de prijscomponenten zijn ook meegenomen de devaluatie.

Naast de mededeling dat de energietarieven niet verhoogd zullen worden, deed de NH-minister ook uit de doeken dat de aansluitkosten aanzienlijk minder zijn geworden. Tussen de 80 tot 85 procent van de huishoudens zijn 1 fase aansluitingen. Het is vanaf nu mogelijk om kosteloos aangesloten te worden op 1 fase. Dit is alleen geldig voor een afstand binnen 80 meter van de stroompaal. Voor een 2 fase aansluiting binnen 40 meter tot de paal zal nu Srd 300 betaald worden. Bij een 3 fase aansluiting tot 40 meter wordt Srd 500 in rekening gebracht. Voor de grote en industriële aansluitingen zijn de bedragen tussen de Srd 1.000 en Srd 1.500.

De bewindsman roept de gemeenschap op verantwoord om te gaan met stroomverbruik. 'Je betaalt waarvoor je verbruikt.'