dinsdag 26 januari 2016

Overheid Curaçao registreert geen ziekteverzuim ambtenaren

Minister Van der Horst vindt het een onwerkzame en onacceptabele situatie

Alleen Arbo Consult-cijfers worden geregistreerdDe overheid houdt het ziekteverzuim onder haar personeel niet bij. Dit bevestigt minister Etienne van der Horst (Bestuur, Planning en Dienstverlening, PAIS). De minister spreekt van een onwerkzame en onacceptabele situatie en heeft inmiddels opdracht gegeven om hier zo snel mogelijk iets aan te doen, zo bericht de Amigoe vandaag, dinsdag 26 januari 2016.

Van der Horst stelde vanochtend in de afgelopen periode vragen te hebben gekregen over het ziekteverzuim bij het overheidsapparaat. Maar, die kon hij niet beantwoorden, omdat deze informatie niet wordt bijgehouden. 'Wat we bijhouden is het aantal ziektedagen dat bij Arbo Consult wordt geaccordeerd, maar dit geeft geen volledig beeld', geeft de minister toe.

Ambtenaren, of gelijkgestelden, hoeven pas op de tweede ziektedag naar de huisarts. Op de vierde dag moeten zij zich melden bij Arbo Consult. Hier moet wel aan worden toegevoegd dat zij zich op de eerste dag ziek moeten melden bij hun leidinggevende. Dit in tegenstelling tot verzekerden bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB), waar geldt dat zij zich al op de eerste dag bij hun huisarts moeten melden en op de derde dag naar de SVB moeten.

Door alleen de Arbo-cijfers te hanteren, valt volgens de minister niet precies te achterhalen hoeveel dagen iemand zich ziek heeft gemeld. Want de eerste twee dagen worden in het huidige registratiesysteem niet aangemerkt als ziekteverzuim, waardoor de Arbo-cijfers niet overeenkomen met het aantal dagen dat iemand wegens ziekte niet op zijn werk is verschenen.

Van der Horst is niet te spreken over de manier waarop het overheidsapparaat omspringt met ziekteverzuim. 'Ik zie het als een management tool. Je kunt de productiviteit van het apparaat bijhouden en ook nagaan of je te maken hebt met een gezonde werkomgeving, of dat mensen meer op hun gezondheid moeten letten. Verder kunnen mogelijke excessen binnen het apparaat voorkomen worden.'

De minister heeft inmiddels opdracht gegeven om werk te maken van een betere registratie van het ziekteverzuim van ambtenaren.

De vragen over het ziekteverzuim waren afkomstig van PNP-leider en Statenlid Humphrey Davelaar, die in de afgelopen tijd verschillende vragen naar ministers stuurde over onder meer het functioneren van hun ministerie en dus ook het ziekteverzuim onder hun personeel.

Omgekapte boomtak valt op EBS-transformator en zorgt voor stroomstoring in straten Paramaribo Noord

EBS: 'Kap geen bomen of takken dichtbij het elektriciteitsnet'

De beschadigde transformator (Bron foto: EBS)

Zo'n tien straten in Paramaribo Noord zaten gistermiddag een uur en vijftien minuten zonder elektriciteit doordat een omgekapte boomtak rond kwart voor vijf in de Wongsoredjostraat op het spanningsnet terechtkwam. 'Dit veroorzaakte een doorgeslagen transformator beveiliging', aldus de N.V. Energiebedrijven Suriname (EBS) vandaag, dinsdag 26 januari 2016, in een persbericht. 

Het bedrijf verzoekt de gemeenschap geen bomen of takken te kappen dichtbij het elektriciteitsnet omdat dit een gevaar vormt voor de elektriciteitsvoorziening. Ook kunnen personen en dieren worden geëlektrocuteerd, 'met dood ten gevolge', aldus de EBS.

'Snoei bomen of takken op tijd zodat deze geen gelegenheid krijgen om dicht bij het net te komen.' Het energiebedrijf schrijft zelf regelmatig snoei- en kapwerkzaamheden te verrichten. De gemeenschap kan ook een beroep op de EBS doen om bomen of takken uit de omgeving van het net te halen.

Een transformator aan de Fred Derbystraat werd zondag aangereden, een 6000Volt transformator die elektriciteit omzet naar 110/172V. Buurten in de omgeving, waarvan de elektriciteit door deze transformator wordt gevoed, zaten acht uren in het donker. 'Het wisselen van de transformator en herstelwerkzaamheden hebben het bedrijf rond de Srd 65.000 gekost.'

Vicepresident Adhin maakt 28 januari hoogte salarissen directeuren staatsbedrijven bekend

Hoge salarissen in schril contrast met sociaal-economische werkelijkheid


Vicepresident Ashwin Adhin zal donderdag de salarissen van de directeuren bij staatsbedrijven presenteren. Dat beloofde hij het parlement gisteren tijdens de voortzetting van de begrotingsbehandelingen in De Nationale Assemblee, aldus De West in haar editie van gisteravond, maandag 25 januari 2016. Tijdens de eerste ronde van de begrotingsbehandelingen heeft het parlement deze informatie opgevraagd, omdat er directeuren zijn die ten onrechte hoge salarissen verdienen die in schril contrast staan met de sociaal-economische werkelijkheid.

De informatie zou gisteren worden gepresenteerd, maar omdat Adhin niet beschikte over de volledige informatie zal hij dit alsnog donderdag doen, zo beloofde hij.

VHP-Parlementariër Mahinder Jogi, die gisteren de informatie had verwacht, raakte geïrriteerd en vond dat de vicepresident met opzet informatie achter wilde houden. 'Als de aankomend directeur van de EBS mans genoeg is om zijn salaris te presenteren, als de directeur van de SWM mans genoeg is zijn salaris te presenteren, moet de rest ook mans genoeg zijn dit te doen.'

Assembleevoorzitter voorzitter Jennifer Geerlings-Simons wees Jogi terecht en zei dat de informatie zal worden bekendgemaakt en zei tevens, dat tot nog toe geen enkele regering zulke informatie prijs heeft gegeven, maar dat deze regering dat wel zal doen. 'Tot nog toe is er ook geen enkele directeur geweest die betrokken is bij zoveel malversaties en in de bak is beland dan onder deze regering', sneerde Jogi terug. De vicepresident bracht hem tot bedaren en zei dat niet alle directeuren hun salaris hebben prijsgegeven, waardoor hij niet anders kan dan deze pas donderdag te presenteren.

VHP-fractievoorzitter Chandrikapersad Santokhi stelde, dat er directeuren zijn die hun salaris graag in het openbaar willen prijsgeven en niet achter gesloten deuren. Hij vroeg de vicepresident hiermee rekening te houden.

Pertjajah Luhur-parlementariër Raymond Sapoen, die als eerste sprak - terwijl zijn fractievoorzitter Paul Somohardjo en diens twee Assembleeleden William Waidoe en Ingrid Karta-Bink op dat moment de vergaderzaal verlieten -, vroeg aan de regering de vragen die gesteld zijn in het parlement netjes te beantwoorden. Vooral de vragen over de staatsbedrijven moeten dringend worden beantwoord, omdat er veel malversaties hebben plaatsgevonden, waarbij ook directeuren in verzekering zijn gesteld.

Hij zei, dat het niet alleen gaat om het openbaar maken van salarissen, maar ook om het vaststellen van richtlijnen betreffende salarissen van overheidsambtenaren. De salarissen moeten een redelijke verhouding hebben met de sociaal economische realiteit. 'Het is een doorn in het oog van de samenleving, dat directeuren fortuinen verdienen, hoger dan de president. Samen met de regering en het parlement moeten er normen worden vastgesteld over de salarissen', aldus Sapoen.

Vereniging van Surinaamse veteranen wordt mogelijk omgetoverd tot landbouwcoöperatie

'We willen niet meer janken naar de regering over zaken van ons, maar samen zorgen voor oplossing'


De voorzitter van de Vereniging Surinaamse Veteranen en Ex-militairen, Waldo Jameson, heeft plannen om de vereniging om zetten in een landbouwcoöperatie. Hij hoopt dit te doen als hij bij de bestuursverkiezingen van donderdag wordt herkozen. Het doel is om de agrarische doelen van de overheid te helpen realiseren. 

De voorzitter zegt vandaag, dinsdag 26 januari 2016, dat het voornaamste doel waarvoor de vereniging is opgericht, opkomen voor de belangen van ex-militairen, overeind blijft staan. 'We hebben beloofd ons land, volk en vlag te respecteren, vandaar de opstelling om de overheid de helpende hand te bieden. We willen niet meer janken naar de regering over zaken van ons maar samen zorgen voor een oplossing. Nu is het een tijd van overleg.'

Jameson heeft zijn zienswijze gisteren gepresenteerd tijdens een bijeenkomst in de Palmentuin in Paramaribo. Slechts een handjevol ex-militairen was aanwezig, aldus de Ware Tijd.

Julius Tindali, ex-militair, loopt niet warm voor het idee van een landbouwcoöperatie. Hij wil dat de overheid tegemoet komt aan het wensenpakket van de leden. 'Laat men ons eerst sterk maken voor we onze krachten geven aan het ondersteunen van de agrarische sector. Velen van ons zijn al dichtbij of boven de vijftig jaar.'

Het bestuur onder leiding van Jameson werd in mei 2014 voor drie jaar gekozen en zou dus tot en met mei 2017 moeten aanzitten, maar vanuit het ministerie van Defensie is bepaald om vervroegde verkiezingen te houden. Jameson zegt, dat de vereniging nu nog ondergeschikt is aan het ministerie, omdat de statuten nog niet in orde zijn om zelfstandig te functioneren. Hij vermoedt dat het besluit om vervroegde verkiezingen te houden op advies is van toenmalig minister Lamuré Latour.

SLM over 'nieuwe' Airbus A340-313: 'De passagier reist in een comfortabel en veilig passagiersvliegtuig'

Plotseling zijn er toch geen problemen met 'nieuwe' 17 jaar oude Airbus...


De directie van de SLM en haar personeel staan volledig achter het besluit om de 'nieuwe' 17 jaar oude Airbus A340-313 te huren. Het toestel is voor een periode van vier jaar geleased en maakt al een maand deel uit van vluchten op de Midatlantische route, zo laat de luchtvaartmaatschappij vandaag, dinsdag 26 januari 2016, in een verklaring weten.

Het leasen van dit toestel was een van de redenen waarom de vorige directie van de SLM is bedankt. President Desi Bouterse zei op 28 december tijdens een ontmoeting met journalisten dat de directie van de SLM veel blunders heeft gemaakt, waaronder de aankoop van het nieuwste toestel.
Ruim twee weken later werd Louis Voigt benoemd tot de nieuwe SLM-directeur.

Nog geen maand na de uitlatingen van president Bouterse, prijst de nieuwe leiding van de SLM het toestel de hemel in. 'De SLM is zeer tevreden met haar operationele performance en de vele positieve feedback van het reizend publiek.' Het bedrijf prijst de businessclass aan waar passagiers bijna geheel languit kunnen liggen tijdens de vlucht. Ook de economy class 'is zeer comfortabel'.

'De passagier reist in een comfortabel en veilig passagiersvliegtuig en mag rekenen op de bekende gastvrijheid van het cabine personeel.'
De onderneming verzekert, dat zij met de A340 haar product zal blijven verbeteren en zich inzetten om alle passagiers steeds een kwalitatief goede service te blijven bieden.

Maar, op 22 januari berichtten media dat de SLM, dat zij de nieuwe Airbus van de hand wilde doen, omdat het niet zou voldoen. 'Ik weet niet in hoeverre het mogelijk is om af te komen van het vliegtuig', zei minister Andy Rusland van Transport, Communicatie & Toerisme.

De klacht was vooral, dat het krapper zitten is dan in het vorige toestel van de SLM. Nu, een paar dagen later, zou er plotseling volgens de luchtvaartmaatschappij niets mis zijn met de Airbus....

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

'Gersie, Tjon A Hin en Caram zijn niet opgewassen tegen het commando van president Desi Bouterse’

Somohardjo (PL): 'Ze zullen allen uiteindelijk bezwijken voor de eisen van de president'


Van het trio met als governor van de Centrale Bank van Suriname, Glenn Gersie, Silvano Tjon A Hin als president-commissaris en Anthony Caram als adviseur van de governor, dat de financiële chaos moet opruimen in het land, kijkt Pertjajah Luhur (PL)-voorzitter voorzitter Paul Somohardjo niet op. ‘Gersie, Tjon A Hin en Caram zijn niet opgewassen tegen het commando van president Desi Bouterse’, zegt hij vandaag, 26 januari 2016, in het Dagblad Suriname.

Somohardjo onderkent en bevestigt dat het drietal bijzonder goed is in hun taken en werkzaamheden. Maar, ze zullen allen uiteindelijk bezwijken voor de eisen van de president.

Ik zal zien wat ze zullen doen wanneer de president zegt, dat hij een miljoen nodig heeft. Of ze dat zullen weigeren.’ 

Somohardjo haalt het voorbeeld aan van de voormalige governor, die thans de minister is van Financiën. ‘Hij was ook een kei, hij was een top IMF’er. Wat is uiteindelijk gebeurd, het land is toch in een financiële chaos terechtgekomen’, zegt de politicus.

Somohardjo herinnert eraan, dat Caram bijzonder goed heeft gepresteerd op Aruba en een aardig cv heeft opgebouwd. ‘Maar, Aruba is geen Suriname. Op Aruba geldt de rule of law en geen rule of the man als in Suriname’, aldus Somohardjo.

ABOP-fractieleider Brunswijk heeft het weer voorzien op minister Van Dijk-Silos

Brunswijk vindt dat bewindsvrouwe verontschuldigingen moet aanbieden voor 'marrongeboefte'

ABOP-leider zaagt ook weer door over dienstauto minister

 
ABOP-fractieleider Ronnie Brunswijk is vandaag, dinsdag 26 januari 2016, tijdens de begrotingsbehandeling in het parlement teruggekomen op een uitspraak van minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie. Zij had op beschuldigingen over het ontheffen van mensen van de ABOP, van marronafkomst, gezegd dat zij er niets aan kan doen dat er 'marrongeboefte' in dienst is genomen. Van Dijk-Silos had daarna in de media verduidelijkt, dat het niet haar bedoeling was om marrons te criminaliseren. Brunswijk vindt nu echter, dat de minister alsnog haar verontschuldigingen moet aanbieden.

Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons zei, dat de uitspraak haar hamer gepasseerd was, omdat die in een bepaalde context was gedaan. Zij zei verder, dat de handelingen van de vergadering opgevraagd worden, waardoor precies kan worden nagegaan wat er is gezegd. Brunswijk wilde echter meteen opheldering en vroeg om een schorsing. Simons reageerde daarop met de mededeling, dat de behandeling van de begroting voortgezet wordt terwijl zaken uitgezocht zouden worden.

Brunswijk kwam ook terug op de auto van de minister Van Dijk-Silos. Hij zei, dat de minister het voertuig gekocht heeft die zij reed als voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB). De minister had daarop gereageerd door te zeggen, dat zij de auto ter leen heeft gekregen van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Zij ontkende, dat zij haar voertuig verhuurt aan de Staat. Vicepresident Ashwin Adhin vroeg minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken aan het woord te laten. De bewindsman bevestigde, dat de minister het voertuig ter beschikking heeft van zijn ministerie.

De ABOP-fractieleider zei later buiten de vergaderzaal, dat Van Dijk-Silos een auto van het OKB heeft gekocht en het tweede voertuig ter leen heeft gekregen van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Brunswijk vindt, dat de minister niet de waarheid heeft gesproken, omdat zij volgens hem een auto heeft gekocht als OKB-voorzitter. Het gaat om twee voertuigen. Hij stelde, dat de toenmalige minister van Openbare Werken, Rabin Parmessar, ervoor had getekend. Parmessar zei hierop, dat alles volgens comptabele voorschriften was gegaan. NDP-fractieleider André Misiekaba zei het belangrijk te vinden dat deze zaak duidelijk wordt.

'De minister heeft een auto van OKB via OW gekocht en één in bruikleen gekregen van Binnenlandse Zaken', beweerde Brunswijk. Hij zei dat er bewijsstukken bij OW zijn. De politicus zei verder, dat Van Dijk-Silos die auto mocht kopen, maar dat zij stelt geen voertuig te hebben gekocht. 'Daar gaat het bij mij om', aldus Brunswijk.

Overigens, was hij ook niet te spreken over uitspraken afgelopen vrijdag van de minister over ruim 30.000 Brazilianen die volgens haar in het binnenland slavenarbeid verrichten. Volgens Brunswijk is er geen sprake van slavenarbeid en verdienen arbeiders uitstekend in het achterland. Tegenover Radio Apintie zei hij vanochtend, dat Van Dijk-Silos met dergelijke uitspraken Suriname zwart maakt.

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

Raad van State Nederland: 'Overheid moet zich niet bemoeien met uiterlijk Zwarte Piet'

Rechtsorgaan behandelt PVV-voorstel gemeenten te verbieden mee te werken aan gekleurde Piet

'PVV wil Sinterklaastraditie bevriezen'


De overheid heeft zich niet te bemoeien met het uiterlijk van ,het gevolg van Sinterklaas', dus ook niet met dat van (Zwarte) Piet. Dat oordeel de Raad van State vandaag, dinsdag 26 januari 2016, zo bericht de Telegraaf onder andere.

Het belangrijkste adviesorgaan van het land boog zich over een voorstel van de PVV. Die wil gemeenten verbieden om mee te werken aan bijvoorbeeld sinterklaasoptochten met Pieten die niet (allemaal) zwart zijn.

De overheid moet zich bij zulke evenementen buigen over orde en veiligheid en niet over de traditie zelf, oordeelt de raad. In de Pietenwet van de PVV gebeurt dat laatste wel. 'In een democratische rechtsstaat past dat niet', zegt de Raad van State. 'Afwijkende' Sinterklaasvieringen vallen volgens de Raad van State onder de vrijheid van meningsuiting.

De PVV wil de sinterklaastraditie 'bevriezen', vindt de raad. Het orgaan stelt, dat 'dat levende volkstradities, zoals het Sinterklaasfeest, niet statisch zijn. Als de maatschappij verandert, veranderen zij mee.'
De Pietenwet hoort daarom volgens de Raad thuis in de prullenbak.

Belfort (ABOP): 'Toppers NDP probeerden mij over te halen om te stelen'

Oud-minister van Justitie en Politie meteen na verkiezen door NDP gevraagd om over te stappen

'Overstappen naar andere partij is kiezersbedrog'


'Mensen zijn ook bij mij gekomen om mij te overhalen. Ik moest gaan stelen, maar ik zei ik doe dat niet, dat is tegen mijn principes. Ik ga geen namen noemen, maar het waren toppers van de paarse partij. Velen zijn gekomen met allerlei beloftes. Maar, ik bleef bij mijn standpunt: Ik doe het niet.'

Dit zegt het ABOP-Assembleelid Edward Belfort vandaag, 26 januari 2016, in het Dagblad Suriname naar aanleiding van de overstap van Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan.

Volgens Belfort heeft de Nationale Democratische Partij (NDP) meteen na de verkiezingen van mei 2015 geprobeerd om alle binnengekomen leden van oppositie partijen over te halen naar hun partij te stappen. Hij werd benaderd nadat hij de zetel in Paramaribo voor de AC/ABOP had binnengehaald.

Het feit dat gekozen Assembleeleden ervoor kiezen om over te stappen naar een andere partij typeert hij als kiezersbedrog. 'Ik ben in een partij, ik word vooruitgeschoven en de kiezers verwachten, nadat zij hun stem op mij hebben gebracht, dat ik hun belangen via die partij behartig. En dan moet ik niet met die stem ervandoor gaan', aldus Belfort.

Volgens de oud-minister van Justitie en Politie is het een kwalijke zaak, dat de leefsituatie in het land dagelijks verergert, terwijl het parlement niet vergaderde. Dit, enkel en alleen om Sapoen en Chitan te helpen. 'Om twee mensen die zijn overgehaald. De mensen zijn ook correct door hun fracties teruggeroepen. Een rechterlijk uitspraak wordt terzijde gelegd en men gaat nog verder. Men vergadert niet', aldus Belfort.

Belfort is ook niet te spreken over de beschuldigingen van president Desi Bouterse richting de rechterlijke macht. Volgens hem is het niet correct en zou het staatshoofd beter hebben moeten weten door dat niet te doen, omdat de totale samenleving en het buitenland ook naar ons land kijken. Daarnaast hoort hij minister Jennifer van Dijk-Silos achteraf allerlei gekke dingen zeggen om de uitspraken van Bouterse recht te trekken. 'Het is niet goed', aldus Belfort.

Secretaris politiebond: 'NDP-Assembleelid Aboel doet ongenuanceerde uitspraken over onregelmatigheden bij afdeling Rijbewijzen'

Naarden: 'Hiermee heeft hij de hele afdeling gecriminaliseerd'


De secretaris van de Surinaamse Politie Bond (SPB), inspecteur Humphrey Naarden, vindt dat het NDP-Assembleelid Amzad Abdoel vanochtend, dinsdag 26 januari 2016, op Starnieuws, ongenuanceerde uitspraken heeft gedaan over onregelmatigheden bij de afdeling Rijbewijzen. 'Hiermee heeft hij de hele afdeling gecriminaliseerd. De mensen zijn bijzonder gebelgd over de uitspraken die gedaan zijn, zonder dat er bewijzen zijn aangedragen', aldus Naarden tegenover Starnieuws.

De secretaris van de SPB vindt, dat Abdoel deze kwestie had moeten droppen bij de procureur-generaal of de minister van Justitie en Politie. 'Door publiekelijk deze kwestie aan te kaarten, maakt hij het moeilijker voor de politie om op te treden. Mensen zullen de bewijzen wegmaken, als het waar zou zijn', aldus Naarden.

Abdoel zei gisteren tijdens de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee, dat tussen de Srd 600 en Srd 900 betaald wordt om te slagen voor het theoretisch of praktisch rijexamen. Het gaat volgens hem om een georganiseerde groep. Er zouden volgens hem afspraken gemaakt worden tussen politieagenten en rijscholen, die onder de tafel het geld ontvangen. 'De kandidaat weet niet bij welke agent hij zijn examen aflegt. Hij weet alleen dat hij het examen haalt en dat gebeurt ook', aldus het Assembleelid.

Naarden zegt, dat Abdoel ook voorstelde om politieagenten op de afdeling Rijbewijzen binnen een jaar te muteren. 'Het maakt niet uit wie daar zit, iedereen wordt scheel aangekeken. Meneer Abdoel had het beter moeten weten. Hij heeft de hele afdeling gecriminaliseerd. Als hij harde gegevens heeft, had hij dat anders moeten aankaarten. De politie heeft bewezen ook hard op te treden tegen collega's die crimineel bezig zijn.'

Volgens Naarden kunnen de uitspraken van Abdoel ook ertoe leiden, dat wanneer politieagenten optreden in het publiek, mensen minder respect zullen tonen voor agenten. Naarden zegt, dat al agressief gedrag wordt vertoond door mensen bij politieoptredens. 'Zulke uitspraken kunnen dat alleen maar erger maken, want de politie in functie zal niet toestaan dat het gezag wordt aangetast', stelt Naarden op.

PL-voorzitter Somohardjo: 'Sapoen en Chitan zijn geen Assembleeleden meer, maar gewoon heren'

'Besluiten genomen tijdens vergadering Assemblee zijn door illegale aanwezigheid Sapoen en Chitan niet rechtsgeldig'


Geen Assembleeleden, maar heren. Zo typeert de partijvoorzitter van de Pertjajah Luhur (PL), Paul Somohardjo, de inmiddels door zijn partij teruggeroepen leden van het parlement Raymond Sapoen en Diepak Chitan. Voor gisteren waren beide heren uitgenodigd door parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons voor het bijwonen van het vervolg van de begrotingsbehandeling. Dit schrijft het Dagblad Suriname vandaag, dinsdag 26 januari 2016.

Volgens de PL, VHP en de NPS waren Sapoen en Chitan illegaal aanwezig in het parlement. Ze kunnen volgens de fracties van die partijen niet als parlementsleden getypeerd worden, vanwege hun terugroeping die reeds geruime tijd bekrachtigd is door een rechterlijk vonnis. De onrechtmatige aanwezigheid van de twee heren wordt ernstig afgekeurd door de drie politieke partijen. Ook wordt erop gewezen, dat vanwege de illegaliteit van de twee heren, alle besluiten die voortvloeien uit de vergadering van gisteren als niet rechtsgeldig beschouwd kunnen worden. Maar, uit protest hebben de Assembleeleden van de VHP, NPS en de PL de vergadering toch bijgewoond.

Somohardjo wijst tegenover het dagblad erop, dat de bal op de speelhelft van het Centraal Hoofdstembureau, het CHS, ligt om invulling te geven aan de vacature. Over deze kwestie is een rechtszaak aangespannen die vandaag verder gaat.

Volgens de PL is het meer dan duidelijk, dat Sapoen en Chitan hun terugroeping hebben aangevochten bij de rechter. Maar, de rechter stelde hen in het ongelijk en vonniste dat de partijraad die Sapoen en Chitan heeft teruggeroepen, wel op een wettig gestoelde basis is gehouden. Sapoen en Chitan vechten hun verlies aan in een bodemprocedure. Hier kijkt Somohardjo alles behalve verrast van op. ‘Dat kennen we allemaal van de NDP-regering, ze houden van uitstel van rechtszittingen. Deze kan drie tot vier jaren duren wat beter voor hen uitkomt.’

De politicus waarschuwt ervoor, dat de rechterlijke macht ook niet bezwijkt onder de tirades van de president. Dit schijnt al het geval te zijn bij de wetgevende macht, meent hij. ‘De wetgevende macht is bang voor de uitvoerende macht. De voorzitter van het parlement is niet opgewassen tegen de voorzitter van de NDP, die ook de president is van het land.’

Dat de president de rechterlijke macht recent heeft aangevallen, dat die samen met het buitenland een complot tegen hem zou beramen, vindt Somohardjo zeer ernstig en spijkers op laag water zoeken. ‘Alles wat de klok tikt van Bouterse is het buitenland.’ Dat dit nota bene gisteren in het parlement is verdedigd door de fractievoorzitter van de NDP, André Misiekaba, vindt hij ronduit belachelijk en typeert als blindelings in de bres springen voor de president zonder iets af te weten van de situatie en de ernst ervan te willen inzien.

NDP-fractieleider Misiekaba begrijpt ophef in oppositie en samenleving niet over 'buitenlandse krachten'

Misiekaba verdedigt in Assemblee gewraakte uitspraken president Bouterse

Mathoera (VHP): 'Wanneer kunnen wij aanhoudingen van verdachten verwachten?'


NDP-fractieleider André Misiekaba hekelt het feit, dat verschillende mensen in de samenleving, waaronder oppositieparlementariërs, in een heel andere richting gaan met de recent gedane uitspraken van president Desi Bouterse. Die heeft hij vrijdag tijdens een door hem belegde persconferentie beweerd, dat er krachten zijn aangestuurd door het buitenland die trachten onregelmatigheden te doen laten plaatsvinden en Suriname te destabiliseren. Hier maakt de rechterlijke macht deel van uit. Het staatshoofd vond verder, dat het 8 Decemberstrafproces ineens weer op de rol komt, terwijl de volksvertegenwoordiging de wil van het volk heeft geuit door een Amnestiewet aan te nemen. Ook de vele protestacties en rechtszaken tegen de verschillende instituten ziet Bouterse als een invloed vanuit de buitenwereld. 

Binnen het parlement is de regering gisteren flink onder vuur genomen tijdens de voortzetting van de begrotingsbehandeling, zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, dinsdag 26 januari 2016.

Misiekaba verdedigde de uitspraak van het staatshoofd en gaf aan dat Bouterse nimmer een beschuldigende vinger richting de rechterlijke macht heeft gewezen. ‘Ik heb niet gehoord dat de president de rechterlijke macht op één of andere manier zou hebben besproken op de wijze zoals door de oppositie wordt aangegeven. Wij kijken inderdaad vreemd op, wanneer mensen het parlement voor de rechter brengen om te eisen dat wij het werk doen, zoals zijn dat willen!’

VHP-Assembleelid Krishna Mathoera eiste van de regering dat zij terstond een gedegen verklaring over de uitspraken van het staatshoofd gaf. ‘Wij hebben afgelopen vrijdag ernstige beschuldigingen richting de rechterlijke macht en het OM  (Openbaar Ministerie) gehoord. Het vertrouwen is ernstig geschaad. Zijn deze instituten nog te vertrouwen? Zo ja, wat is dan de basis en doel geweest van de beschuldigingen van de president? Is het angst? Is het intimidatie? Is de samenleving hiervan gediend? Zo nee, wanneer kunnen wij aanhoudingen van verdachten verwachten en wat zijn de vervolgmaatregelen? Zeker wat betreft het OM en het Hof van Justitie. De regering zou meteen hierop moeten ingaan, want het is een zeer ernstige zaak.'

Ondertussen heeft het Hof van Justitie een verklaring uitgegeven, waarin zij de uitspraken van het staatshoofd betreurt. Het Hof steltt met verbazing kennis te hebben genomen van de mededelingen van de president. ‘Het Hof van Justitie hecht eraan te benadrukken dat elke alleensprekende rechter of kamer van rechters, die conform de jaarlijks opgemaakte verdeling van werkzaamheden is belast met de berechting van aanhangig gemaakte zaken, zulks onafhankelijk en onpartijdig doet.

Voorzitter DRS Marica verbijsterd over bemoeienis IMF met herstel economie

'IMF houd nauwelijks tot geen rekening met sociale gevolgen soberheidsmaatregelen'


Bij de uitvoering van een structureel aanpassingsprogramma, begeleid door het Internationaal Monetair Fonds (IMF), zullen de sociaal zwakkeren de hardste klappen voelen. Econoom en voorzitter van politieke partij DRS, Clifford Marica, is daarom 'verbijsterd' over de hallelujastemming die bij beleidsmakers heerst, dat het IMF wordt aangetrokken om de economie weer op spoor te brengen. 

Marica zegt vandaag, dinsdag 26 januari 2016, in de Ware Tijd, dat de strikte programma's van het IMF geen tot weinig rekening houden met de sociale gevolgen van de soberheidsmaatregelen. 'Het zijn de sociaal zwakkeren en de arbeidersklasse die de harde slagen zullen voelen.'
Hij zegt ook, dat volgens de gebruikelijke IMF-recepten lonen bevroren worden en de focus sterk gericht wordt op sanering en bezuiniging bij de overheid. De econoom vraagt zich af of mensen zich wel realiseren dat 'al deze dingen zullen volgen' wanneer een door het IMF ondersteund aanpassingsprogramma wordt uitgevoerd. Op een persconferentie in november vorig jaar stelde minister Gillmore Hoefdraad van Financiën, dat de soberheidsmaatregelen geen negatieve invloed zullen hebben op de uitvoering van het sociale programma van de regering.
Het deviezenvraagstuk wordt volgens hem nog complexer. Waar gestreefd wordt naar unificatie van de wisselkoersen wordt via de SPSB-constructie een derde wisselkoers geïntroduceerd naast de officiële en de koers op de zwarte markt.
Dat de Vereniging van Cambiohouders geen openheid van zaken wil geven over antwoord op de vraag waar het geld vandaan komt en dit door de minister van Financiën zonder tegenspraak wordt geaccepteerd, noemt Marica 'een zeer gewaagde ontwikkeling'.

'Dit maakt de zaak chaotischer en geeft een paniekerige indruk. Het lijkt erop alsof er sprake is van een uitzichtloze situatie.'

Volgens Marica moeten de minister van Justitie en Politie en de monetaire autoriteiten zo snel als mogelijk maatregelen treffen om een dreigend internationaal isolement van het Surinaamse bankwezen te voorkomen.

Verhoging Kinderbijslag leidt tot forse toename ontvangers in 2015

83.000 Ontvangers AKB in 2014 en 87.000 vorig jaar


Het aantal ouders van kinderen dat Algemene Kinderbijslag (AKB) ontvangt, is gestegen van 83.000 in 2014 naar 87.000 vorig jaar. De stijging van het aantal ontvangers is een gevolg van de verhoging van de uitkering van Srd 30 naar Srd 50 per kind per maand met een maximum van vier kinderen, aldus de Ware Tijd vandaag, dinsdag 26 januari 2016.

'Een andere reden voor de toename kan zijn, dat mensen die zijn ontslagen wegens de situatie in het land nu de Kinderbijslag van de overheid willen', zegt Anandkoemar Jhagroe van het ministerie van Welzijn.

Het ministerie begint vandaag met de uitbetaling van de AKB over het jaar 2015. Jhagroe zegt, dat de verhoging van de Kinderbijslag in juni 2015 is ingegaan, waardoor ouders of verzorgers voor januari tot en met mei het oude bedrag zullen ontvangen en vanaf juni de verhoogde uitkering van Srd 50.

Sinds de Kinderbijslag in 2011 erd verhoogd van Srd 3 naar Srd 30, is het aantal geregistreerde kinderen explosief toegenomen. Uit cijfers van het Statistisch Jaarboek 2013 van het Algemeen Bureau voor de Statistiek blijkt, dat 80.000 kinderen waren geregistreerd voor Kinderbijslag. Dat aantal was in 2010 nog geen 30.000...

Bewustwordingscampagne OM Curaçao gebruik partydrugs

Gebruik van XTC en cocaïne onder stagiaires uit Nederland op Curaçao is groot


'Totaal jaarlijks gebruik van stagiairs op Curaçao tussen de 77.000 en 93.600 XTC-pillen'


Het Openbaar Ministerie (OM) op Curaçao start vandaag, dinsdag 26 januari 2016, met de campagne 'A night to remember' waarbij door het OM middels flyers, posters en interviews op de radio aandacht wordt geschonken aan gebruikers van partydrugs en dan met name XTC en cocaïne. Uit het onderzoek 'XTC, GHB, cocaïne en ketamine' van 2014 blijkt, dat het gebruik van XTC en cocaïne onder stagiaires uit Nederland op Curaçao groot is, aldus het OM vandaag in een persbericht. Een enquête onder stagiaires op Curaçao heeft dit uitgewezen. 

Het Openbaar Ministerie (OM) Curaçao heeft met het onderzoek uit 2014 getracht het gebruik van partydrugs, maar ook de herkomst ervan in kaart te brengen. Behalve het creëren van bewustwording onder stagiaires, studenten en scholieren wordt ook aandacht besteed aan de strafrechtelijke gevolgen van het voor handen hebben van en het verspreiden van partydrugs.

Uit het fenomeenonderzoek blijkt dat een gedeelte van de stagiaires op het eiland cocaïne gebruikt. Van de cocaïne gebruikende stagiaires maakt een aanzienlijk deel voor het eerst kennis met deze drug op Curaçao.

Uit het onderzoek blijkt ook, dat meer dan een derde van de stagiaires zelfs toegeeft XTC te gebruiken. De stagiairs menen, zo blijkt uit een enquête, zelf dat de helft van hun vrienden in Curaçao XTC gebruikt.

Uit het ‘Grote Uitgaansonderzoek 2013 (Goossens, Frijns, Hasselt & Laar) blijkt dat het grootste gedeelte van XTC-gebruikers 1 tot 2 pillen per uitgaansactiviteit neemt. Bij een gemiddeld gebruik van 1,5 pil, en dat twee avonden in de week, komt het totale jaarlijkse gebruik van stagiairs op Curaçao uit tussen de 77.000 en 93.600 pillen. Dit is volgens Hoofdofficier van Justitie Heiko de Jong 'buitengewoon zorgelijk' en reden voor de bewustwordingscampagne.

 Deze campagne wordt initieel ingestoken op stagiairs vanwege de resultaten van het fenomenenonderzoek maar in een later stadium zal het mogelijk worden uitgebreid naar jongeren in het algemeen en op scholen op het eiland.

Het OM Curaçao waarschuwt gebruikers van XTC en cocaïne voor de hoge straffen die geëist worden in de rechtszaal. Voor first offenders met in hun bezit 10 XTC-pillen staat een eis van 2 maanden gevangenisstraf waarvan 1 maand voorwaardelijk. Voor het in bezit hebben van 3 gram cocaïne staat een geldboete tot 500 gulden. Voor de verkoop van minder dan 250 gram cocaïne staat als eis van het OM een gevangenisstraf van 9 maanden. In het geval van recidive (in het geval van herhaling binnen een tijdsbestek van 5 jaar) kan de eis van de Officier van Justitie in de rechtszaal met de helft tot 100% worden verhoogd.

Voor meer informatie omtrent de strafeis van het OM in de rechtszaal verwijst het OM graag naar de websitevan het Openbaar Ministerie.

Vorstwijk (ABOP) vraagt MinOWC-minister Peneux aandacht voor speciaal onderwijs binnenland

Huisvesting voor studenten uit binnenland in Paramaribo is groot probleem


Assembleelid Dinotha Vorstwijk (ABOP) stond bij de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee (DNA) gisteren lang stil bij het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC). Zij vroeg dringende aandacht van minister Robert Peneux voor het speciaal onderwijs in het binnenland, aldus Starnieuws vandaag, dinsdag 26 januari 2016. Nergens in het binnenland komt enige vorm van speciaal onderwijs voor, terwijl zichtbaar veel te veel kinderen behoefte hebben hieraan. Zij vraagt om op korte termijn een grondig onderzoek naar de behoefte aan speciaal onderwijs.

Huisvesting blijkt overal en te alle tijde een groot probleem te vormen voor studerenden, stelde Vorstwijk. In Suriname dreigt de behoefte aan huisvesting voor studenten uit de districten een belangrijke barrière te vormen voor hun deelname aan voorbereidend wetenschappelijk en het wetenschappelijk onderwijs, dat voornamelijk in Paramaribo is geconcentreerd.

'Op het ADEK-complex (Anton de Kom Universiteit van Suriname) is een gebouw dat eigenlijk bedoeld was als studentenverblijf. Uit bekomen informatie zou dat gebouw voor bewoning zijn afgekeurd, omdat de ventilatie slechts is, terwijl anderszins beweerd wordt dat de security van de ADEK daarin verblijft. Mijn vraag aan de minister is wat hij verder met dit gebouw beoogt? Zal het behouden worden voor de studentenhuisvesting of zal het ministerie andere voorzieningen voor studenten in het vooruitzicht stellen?'

In de begroting van het ministerie is voor Naschoolse Opvang Srd 56 miljoen opgenomen. Vorstwijk zei, dat de minister bij de beantwoording in de eerste ronde aangaf dat de gelden die begroot zijn, besteed zullen worden om de schulden van 2015 te betalen. Hij zei, dat het geld misschien niet eens genoeg zal zijn, omdat hij nog declaraties moet krijgen vanuit het binnenland. Het Assembleelid wilde weten of er niet een aparte post moest zijn voor achterstallige betalingen en voor het beleidsprogramma. 'Immers uit de Memorie van Toelichting blijkt niet dat de Naschoolse Opvang ophoudt te bestaan.'

Zij vroeg de minister om het college uitvoerig te informeren over de door de president aangekondigde gefaseerde start met schoolvoeding. Vorstwijk wil ook weten wat die operatie de Staat zal kosten, want dit kan zij nergens terugvinden in de begroting.

Minister Peneux heeft bij de beantwoording op de vragen in de eerste ronde het project scholieren moeders belicht. Daaruit blijkt dat het Onderdirectoraat Jeugdcentra het Project Scholieren Moeders sinds 1988 uitvoert in de districten Paramaribo, Wanica, Para en Commewijne. 'Wat ik graag van de minister wil weten is wanneer de districten Sipaliwini, Brokopondo en Marowijne aan de beurt komen', vroeg Vorstwijk.

Zij haalde aan, dat vooral tienermoeders geen tweede kans hebben tot het volgen van onderwijs in het binnenland. Na een zwangerschapsperiode worden zij van de scholen voor voortgezet onderwijs, die schaars zijn in hun woongebied, geweerd. Het betekent dus, dat voor dit kind geen tweede kans op onderwijs in het eigen woongebied bestaat. Wil een tienermoeder toch verder naar school, dan is zij gedwongen om met of zonder kind te verhuizen naar gebieden waar faciliteiten bestaan voor onder andere avondonderwijs op voj-niveau. 'Als de tienermoeders de mogelijkheid tot verhuizen niet hebben dan zijn ze gedoemd te mislukken.' Het Assembleelid wil weten welke andere mogelijkheden voor deze doelgroep bestaan.

Abdoel (NDP) vraagt in parlement aandacht voor zwendel bij rijexamens

'Tussen Srd 600 en Srd 900 wordt betaald om voor rijexamen te slagen'


Assembleelid Amzad Abdoel (NDP) heeft informatie, dat bij de afdeling Rijbewijzen van het ministerie van Justitie en Politie sprake is van praktijken die niet door de beugel kunnen. Hij hoopt dat minister Jennifer van Dijk-Silos ook hier optreedt, zo zei hij gisteren tijdens het hervatten van de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee. Er wordt volgens Abdoel tussen Srd 600 en Srd 900 betaald om te slagen voor het theoretisch of praktisch rijexamen, zo bericht Starnieuws vandaag, dinsdag 26 januari 2016.

Abdoel zei gisteren, dat het gaat om een georganiseerde groep. 'Gelooft u mij, het systeem waarmee men werkt is één dat gebaseerd is op afspraken. De rijschool, die tevens het geld ontvangt, geeft de naam van de kandidaat door aan de agent. De kandidaat weet niet bij welke agent hij zijn examen aflegt. Hij weet alleen dat hij het examen haalt en dat gebeurt ook.'

Hij vroeg aandacht van de minister hiervoor en stelde voor om met een systeem te komen waarbij de kandidaten met een nummer het examen gaan afleggen. De agent noch de kandidaat moet van te voren weten wat het examennummer zal zijn.

'Op basis daarvan zal het heel moeilijk tot onmogelijk zijn om te betalen voor een rijbewijs. Ook vraag ik om geen agent langer dan een jaar op die afdeling te laten werken, maar om het personeel te laten rouleren.'

Nieuwe directeur SWM legt beperkingen op aan geldopnamelimiet directieleden

Oosterling neemt ook het SWM-wagenpark onder de loep


De nieuwe directeur van de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM), Marlon Oosterling, heeft meteen orde op zaken gesteld binnen het bedrijf. Starnieuws schrijft vandaag, dinsdag 26 januari 2016, te hebben vernomen, dat als eerste de hoogte van bedragen die directieleden en afdelingshoofden kunnen opnemen drastisch is teruggebracht. Daarnaast zal er ook een evaluatie komen van het aantal bedrijfsvoertuigen.

Oosterling heeft zichzelf ook beperkingen opgelegd. De vorige directeur van de SWM kon ongelimiteerd bedragen van de bank opnemen. Nu is er een limiet van Srd 2,5 miljoen. Dit bedrag is nodig om salarissen uit te kunnen betalen. Naast de directeur moet ook de financieel directeur of de president-commissaris tekenen. De directeur heeft tekeningsbevoegdheid tot Srd 500.000.

De onderdirecteuren van SWM mochten Srd 500.000 opnemen, zonder een tweede handtekening. Dit is teruggebracht tot Srd 100.000. Diensthoofden mogen maximaal Srd 10.000 opnemen. Zij hadden de bevoegdheid tot Srd 50.000.

De SWM heeft 147 voertuigen. Hiervan staan 80 op naam van het bedrijf, terwijl 67 worden geleased. Ook deze kwestie zal worden bekeken door de directeur. Er komt een evaluatie van welke medewerkers in aanmerking komen voor een dienstvoertuig. Oosterling heeft binnen het bedrijf aangekondigd dat er streng bezuinigd moet worden.

Staking ligt op de loer bij vuilophaaldienst Selikor op Curaçao

Onvrede over benoeming drie voormannen van buiten bedrijf en Nederlander als hoofd garage


Als de werknemers van Selikor vanmorgen om zeven uur nog geen brief hadden ontvangen dat de benoeming van drie voormannen is teruggedraaid, gaat het personeel van de vuilophaaldienst en het kantoorpersoneel van Selikor in staking. Dat zegt Frensey Sillé van vakbond BTG (Bond di Trahadonan di Gobierno) vandaag, dinsdag 26 januari 2016, in het Antilliaans Dagblad.

Sillé wilde niet bevestigen of de werknemers van de landfill bij Malpais ook in staking gaan. De bond informeerde haar leden gistermiddag over een gesprek eerder op de dag met verantwoordelijk minister Siegfried Victorina van Gezondheid Milieu en Natuur. Bij het gesprek van de bond met Victorina waren leden van de Raad van Commissarissen (RvC) van Selikor aanwezig. Directeur Kook had zich ziek gemeld, aldus Sillé.

Tijdens het gesprek zegde de minister toe om uit te zoeken hoe de procedure voor de aanstelling van de drie voormannen was gelopen. Het managementteam en de RvC kregen de opdracht om dit te onderzoeken. BTG is in afwachting van een brief van de minister waarin de aanstelling wordt teruggedraaid. Selikor heeft drie mensen van buiten het bedrijf aangesteld als voorman, terwijl er in het bedrijf zelf ook mensen hebben gesolliciteerd.

Bij de sollicitatieprocedure kregen de interne werkers van Selikor vragen voorgelegd die de externe kandidaten niet voorgelegd hebben gekregen. De aanstelling van de drie voormannen leidde begin januari tot veel onrust onder het personeel, aldus Sillé. Een groep van circa 30 werknemers meldde zich daarop ziek. Toen werkers van deze groep zich op 11 januari bij de Arbo meldden, kregen zij te horen dat ze weer aan het werk moesten.

De directie van Selikor had dat in een brief aan de dienst gevraagd, aldus de vakbond. Sindsdien is het onrustig op de werkvloer. De benoeming van een Nederlander als hoofd van de garage leidde ook tot protest onder het personeel. Volgens BTG heeft de directie in een vergadering verklaard dat er nog geen besluit is genomen in deze zaak.

De vakbond heeft de directie gevraagd om dit in een brief officieel te verklaren. Bij het ter perse gaan van het dagblad was de brief van de minister en de directie nog niet binnen bij de vakbond.

Bermen langs hoofdwegen op Curaçao worden goed schoongemaakt.....

.....maar, vuilniszakken vol zwerfvuil blijven te lang liggen


Langs diverse hoofdwegen op het eiland wordt tegenwoordig opvallend vaker dan voorheen schoongemaakt. Een goede zaak. Het geeft gelijk een veel betere indruk. Zo ook bij de Nieuwe Haven. 

Maar, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 26 januari 2016, jammer is alleen dat de zakken met zwerfvuil dagenlang, soms wel een week of langer, blijven liggen. Met de kans dat ze openscheuren en al het goede werk voor niets is geweest.

Het is beter de vuilniszakken direct af te voeren....

Atrako-team Korps Politie Curaçao onderbezet en tekort aan cellen en geld

Raad voor de Rechtshandhaving constateert diverse tekortkomingen bij atrako-team


Ook staat een schuld open bij het Nederlands Forensisch Instituut


Het atrako (roofovervallen)-team (zie foto - Bron: KMarMagazine) functioneert allesbehalve optimaal. Dat valt op te maken uit het eindrapport van de Raad voor de Rechtshandhaving. Er is een tekort aan personeel, aan cellen en naast geldgebrek staat er ook een schuld open bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). De Raad voor de Rechtshandhaving deed onderzoek naar het beleid van het Korps Politie Curaçao (KPC) en het Openbaar Ministerie (OM) omtrent atrako-bestrijding, omdat de overvallen een grote impact hebben op de slachtoffers, het veiligheidsgevoel van de samenleving aantasten en de economie deren, aldus de Raad. Door een gebrek aan personeel bij het team van de Technische Ondersteuning en bij het team van de Forensische Ondersteuning verloopt de hulp aan het atrako-team niet zoals zou moeten, concludeert de Raad. ,,Verder worden de activiteiten van het atrako-team belemmerd omdat het personeel van één van de externe ondersteunende diensten slechts medewerking verleent gedurende normale werktijden en dat alleen voor zover de daarvoor benodigde menscapaciteit er is.” Het ontbreekt het atrako-team ook aan financiën om haar technische opsporingsmiddelen te onderhouden en om kantoormiddelen en transport te bekostigen, signaleert de Raad. ,,Het Land Curaçao heeft daarnaast een schuld bij het Nederlands Forensisch Instituut terwijl ook de inzet van een lokale patholoog voor het verrichten van secties bemoeilijkt wordt door geldgebrek.” Wat ook te wensen overlaat, volgens de Raad, is de beschikbare celcapaciteit. ,,Van de drie beoogde celfaciliteiten - Barber, SDKK en Rio-Canario - is die op Rio Canario afgevallen in verband met een verbouwing. Daarvóór was het opsluiten van atrako-verdachten daar overigens niet mogelijk zonder toestemming van het OM omdat die cellen bedoeld waren voor bolletjesslikkers.” Ook signaleert de Raad voor de Rechtshandhaving problemen met registratie en screening van incidentgerichte opsporing, het screenen van aangiften en het produceren van automatische overzichten. ,,Een stuurgroep is belast met de uitvoering van de deelprocessen prioriteren, kiezen en vaststellen, monitoren en evaluatie van het proces probleemgerichte opsporing. De taken worden echter niet uitgevoerd.” De Raad begrijpt verder niet dat het Rapport Eindtermen Politieonderwijs, dat onder andere de benodigde competenties en kennis voor opsporing vaststelt, niet wordt geïmplementeerd. ,,De onderzoeken en aangiften van atrako’s zijn weliswaar op niveau, maar de dossiervorming van complexe onderzoeken moet beter.”

Eén van twee vermiste snorkelaars voor kust Curaçao dood aan land gebracht

21-Jarige Signal Martis door Citro bij Caracas- baai aan land gebracht

Zoektocht naar tweede vermiste snorkelaar wordt vandaag, 26 januari, voortgezet

 
Het lichaam van de 21-jarige Signal Martis, één van de vermiste snorkelaars, is door de vrijwillige reddingsbrigade Citro bij Caracasbaai aan land gebracht. Dat gebeurde gisteren aan het einde van de middag, zo laat woordvoerder Marius Noort van Citro vandaag, dinsdag 26 januari 2016, tegenover het Antilliaans Dagblad weten. 

Vandaag wordt de zoektocht naar de tweede vermiste snorkelaar voortgezet. De identiteit van deze man is door de autoriteiten nog niet vrijgegeven.

Bij het aan land gaan werd het dode lichaam van Martis opgewacht door nabestaanden, de politie, professionele hulpverleners en een lijkwagen. Een boot van de Citro ging omstreeks half vier 's middags weg om het lichaam te bergen nadat de Kustwacht het dode lichaam ongeveer een halve mijl westwaarts van de ingang van de Sint Jorisbaai had gespot. Het duurde circa twee uur voordat de Citro erin slaagde om het dode lichaam aan boord te halen. Dit kwam, omdat het lichaam zich direct onder de kust bevond. Het aan boord halen van het lichaam moest daardoor met de nodige zorgvuldigheid gebeuren, aldus Noort.

Eerder op de middag verklaarde Roderick Gouverneur, woordvoerder van de Kustwacht, dat het niet zeker te zeggen is of het tweede lichaam nog wordt gevonden. 'Maar, het kan best zijn dat we, nu we één lichaam hebben gevonden, het andere snel aantreffen. Als we afgaan op de stroming zouden we de andere persoon kunnen vinden.'

Zaterdagmiddag kwamen vier mannen tijdens het snorkelen bij Sint Joris in de problemen door de sterke stroming. Door deze stroming konden de twee vermiste mannen niet aan land komen. Een derde man slaagde erin om zich aan een rots vast te klampen. De vierde slaagde er wel in het land te bereiken en alarmeerde de autoriteiten. Meteen werd er een reddingsactie op touw gezet. De actie werd zaterdagavond gestaakt toen het te donker werd. Zondag is opnieuw naar de twee vermiste snorkelaars gezocht, maar toen nog zonder resultaat.

La Curaçao verdwijnt uit Punda, maar haar andere filialen blijven open

Eind januari sluit La Curaçao om nog onbekende reden de deurenOpnieuw heeft een winkelketen besloten uit Punda te vertrekken. La Curaçao in de Breedestraat heeft het hele assortiment voor 50 procent in de uitverkoop staan, want eind van de maand sluit zij de deuren. Dit bericht vandaag, dinsdag 26 januari 2016, het Antilliaans Dagblad.

Via social media kondigt de winkelketen ‘met gemengde gevoelens’ de sluiting aan, de reden is nog onduidelijk.

La Curaçao benadrukt dat de andere filialen in Zeelandia, aan de Jan Noorduynweg, in Otrobanda en Saliña wel open blijven.


With Mixed feelings we hereby announce the Closing of our Breedestraat Location at end of January 2016. Our other locations Zeelandia, Jan Norduynweg , Otrabanda and Salina will continue normal business.
Geplaatst door La Curacao op zondag 24 januari 2016

Finabank opent haar vierde vestiging in Paramaribo Noord

20 Procent van klantenbestand Finabank woont in noorden Paramaribo


De Finabank heeft gisteren haar vierde vestiging geopend aan de Jozef Israëlstraat in Paramaribo Noord. Analyse van de bank wees uit, dat 20 procent van haar klanten in het noorden van Paramaribo woont. Ook is uit onderzoek gebleken, dat de ressorten in Paramaribo Noord het snelst groeien. Dit bericht de Ware Tijd vandaag, dinsdag 26 januari 2016.

'Als je marktgericht denkt is het noodzaak om in dit gebied uit te breiden. Anderzijds zitten we in een economische periode waarin het minder goed gaat, maar we kennen ups en downs. Banken zijn de motoren achter de economie. Als wij als bank nu eraan denken de volledige kredietverlening of alle investeringen te stoppen, zal de economie nog verder afremmen', zegt Eblein Frangie, president-directeur.

Hij heeft er vertrouwen in dat deze periode overbrugd zal worden en dat de financiële wereld over drie jaar uit de dip zal zijn. De voorlopige cijfers zien er goed uit en hij voegt eraan toe, dat 2015 een goed jaar was voor de Finabank.

Met de opening van het nieuwe filiaal is het bijkantoor aan de Jagernath Lachmonstraat tijdelijk gesloten, omdat het niet meer voldoet aan de moderne eisen. Er wordt daar over tien maanden een nieuw kantoor geopend.

Kees Dilweg, voorzitter van de Raad van Commissarissen, zegt dat de bank er één is met een team van jonge mensen. 'Er zijn weinig mensen met grijze haren. Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst.' Hij zegt dat de Finabank één van de weinige banken in Suriname is die een accountantsverklaring heeft, die voldoet aan internationale maatstaven die als normen gesteld worden.

Bond Personeel 's Lands Hospitaal wil vertrek waarnemend directeur Abia en managementteam

'Abia en zijn clubje houden zich bezig met wanpraktijken ten nadele financiële afspraken met personeel

 
De Bond Personeel 's Lands Hospitaal (BPLH) onder leiding van Imro Edam, wil dat waarnemend directeur Bernhard Abia en zijn managementteam opstappen. ‘Abia en clubje’ zouden zich bezighouden met allerlei wanpraktijken waardoor financiële afspraken met het ziekenhuispersoneel niet kunnen worden nagekomen, zo bericht Starnieuws vanochtend, dinsdag 26 januari 2016.

Minister Patrick Pengel van Volksgezondheid zegt in een reactie, dat er een accountantsonderzoek wordt uitgevoerd is over de periode 2013-2015. Hij wacht het resultaat van het onderzoek af. Vanuit het ministerie zijn ook enkele zaken voorgehouden aan de Raad van Toezicht van het ziekenhuis. Het antwoord wordt afgewacht. De bewindsman zegt pas te kunnen optreden als er harde feiten op tafel liggen.

Op de bondsvergadering bij de poli’s van het ziekenhuis is besloten dat de directie tot vrijdag de ruimte krijgt om gemaakte afspraken na te komen. Het gaat om kledingtoelage, prestatietoelage en afkoopregelingen. 'We moeten nog praten over de afkoopregeling van 2013/2014. Zolang zitten we al in deze situatie. Dit maakt het onderhandelen over de cao nog moeilijker.'

Edam heeft de bondsleden aangegeven, dat er zich ontwikkelingen hebben voorgedaan die hard hebben gemaakt dat ‘Abia en club’ hun eigen belangen als prioriteit stellen en niet het ziekenhuis en het personeel.

'We weten allemaal nog waarmee meneer Abia zich op de eerste dag, zes jaar geleden als onderdirecteur heeft aangemeld. Hij reed in een station waarvan de remmen nauwelijks werkten. De directie heeft hem toen geld voorgeschoten om iets waardiger aan te schaffen. Vandaag de dag heeft de man een transportbedrijf, twee boten op Atjoni, een oord en hij is van plan een short time hotel te beginnen. Hoe kan dat in zes jaar? Maar Abia staat niet alleen. Hij heeft het managementteam achter zich. We weten wie ze zijn en wat ze doen. Als ze nog gekwalificeerd waren had ik honderd procent achter ze gestaan, maar dat zijn ze niet. We weten allemaal ook wat voor rare dingen er hier gebeuren. Daarom moeten ze vaarwel zeggen.'

De bond heeft een totale opruiming voor ogen, stelt Edam. Er wordt nu niet langer gevochten voor de gelden en betere werkomstandigheden. Edam heeft de leden voorgehouden dat het Abia niet uitmaakt of hij ontheven wordt. 'Hij mikt op behoud van salaris, maar dat gaan we niet toelaten', kondigt Edam aan. 'Zij menen het niet met het ziekenhuis. Ze voeren een verdeel en heers beleid en proberen het oude bondsbestuur weer op de been te krijgen. Hoelang zullen we nog moeten wachten op wat wij verdienen. Ze moeten weg. Ik ga niet rusten tot ze weg zijn.'

Besloten is dat als de directie op vrijdag de afspraken niet nakomt, het werk op maandag wordt neergeld. Het personeel moet zich wel normaal melden.

LVV tekent overeenkomst met de FAO van de VN

Suriname ontvangt 3.373.00 Amerikaanse dollar van FAO voor uitvoering beleids- en actieplan
 
 Algoe  ondertekent het CPF Sur-FAO 2016-2019, in bijzijn vertegenwoordigster FAO, Marion Alleyne

Suriname is het eerste land in het Caribische gebied, dat het zogenoemde CPF Sur-FAO 2016-2019 (CPF = Country Programming Framework) met de Food and Agriculture Organisation (FAO) van de Verenigde Naties heeft getekend. Minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), is trots op dit feit, zo laat zijn ministerie maandag 25 januari 2016 in een persbericht weten. Algoe benadrukt dat de schenking zo effectief mogelijk gebruikt zal worden voor de uitvoer van projecten die betrekking hebben op onder meer, voedselveiligheid en voedselzekerheid.

Voor de uitvoer van het CPF Sur-FAO 2016-2019 is door FAO een bedrag van 3.373.00 Amerikaanse dollar geschonken aan Suriname. In het nieuwe CPF zijn potentiële partners geïdentificeerd waarmee Suriname bij de uitvoer kan werken, waaronder de Wereld Bank, de Inter-American Developement Bank, de private sector en landen als Cuba en Brazilië. Tevens zijn diverse projecten van het voorgaande CPF nog in de uitvoerfase, waaronder REBYC-II, met als doel het verminderen en managen van bijvangsten.

Deze agrarische samenwerking met het ministerie van LVV vloeit voort uit de Country Programming Framework Sur-FAO (CPF) 2012-2015, die is geëindigd in december 2015.

Vier (4) hoofdcomponenten zijn opgenomen in het nieuwe CPF te weten Food and Nutrition Security, Food Safety, Quality and Certification Systems, Value Chain Development for Strenghtening Food Systems en Natural Resource Management, Disaster Mitigation and Resilience.

In oktober 2015 werd een tweedaagse CPF-workshop gehouden met stakeholders van de agrarische sector om een nieuw beleids- en actieplan te ontwikkelen voor 2016 -2019 voor de Latijns-Amerikaanse landen en het Caribische gebied, anders genoemd het CPF Sur-FAO 2016-2019. Stakeholders uit de particuliere sector, lokale – en internationale organisaties, instituten, en ook andere ministeries hebben deelgenomen aan deze workshop. De door de stakeholders aangekaarte zaken zijn opgenomen in het CPF Sur-FAO 2016-2019, aldus LVV.