zondag 31 januari 2016

OM Curaçao: 1 Februari treedt aanwijzing 'taken en inzet Landsrecherche in werking'

Aanwijzing beschrijft op welke manier Landsrecherche kan worden ingezetDe aanwijzing 'taken en inzet Landsrecherche' treedt morgen, 1 februari, in werking (zie onderaan). Het betreft een aanwijzing door de procureur-generaal waarin wordt omschreven met welke zaken de Landsrecherche van Sint Maarten en de Landsrecherche van Curaçao kan worden belast en op welke wijze de Landsrecherche dient te worden ingeschakeld, zo bericht het Openbaar Ministerie (OM) Curaçao vandaag, zondag 31 januari 2016, in een persbericht.

De Landsrecherche is een opsporingsinstantie met een speciale taak. Zij richt zich op de opsporing van door (semi)overheidsfunctionarissen gepleegde misdrijven. Niet al de door deze functionarissen gepleegde misdrijven kunnen echter door de Landsrecherche worden onderzocht. Dat zou alleen al om puur capacitaire redenen ondoenlijk zijn.

Het werkterrein van de Landsrecherche dient dan ook te worden afgebakend. Deze aanwijzing geeft daarvoor een beslissingskader en heeft daarmee tot doel te waarborgen dat de Landsrecherche vooral opereert op het terrein van de strafbare gedragingen die in ernstige mate de integriteit van de rechtspleging en de integriteit van het openbaar bestuur raken.

Deze aanwijzing heeft betrekking op de Landsrecherches van de landen Sint Maarten en Curacao. Voor wat betreft Bonaire, Sint Eustatius en Saba (BES) is in de aanwijzing van de procureur-generaal bepaald dat de Nederlandse aanwijzing taken en inzet Rijksrecherche van toepassing blijft.

Het vaststellen en publiceren van aanwijzingen en richtlijnen maakt deel uit van de doorontwikkeling van het Openbaar Ministerie naar een professionele en transparante rechtshandhavingspartner.

Jameson herkozen als voorzitter van de Vereniging Surinaamse Veteranen en ex-militairen

Slechts 250 van 1.311 stemgerechtigden brengen hun stem uit


'Ik moet eerlijk toegeven dat ik twijfelde of ik zou winnen, omdat er drie leden uit mijn bestuur zijn gestapt en de andere kandidaat ondersteunen', zegt Waldo Jameson na zijn herverkiezing als voorzitter van de Vereniging Surinaamse Veteranen en ex-militairen (SVEM), vandaag, zondag 31 januari 2016, in de Ware Tijd Online.

Hij belooft zich te blijven inzetten voor de ex-militairen om in aanmerking te komen voor onder meer medische zorg, bouwkavels en woningen. Jameson is met 182 stemmen voor en 65 stemmen tegen herkozen als voorzitter.

Zijn tegenkandidaat Renato Cyrus kreeg in Paramaribo 26 stemmen en in Nickerie 39. Er is ook gestemd in Apoera en Coronie, maar die stemmen konden de voorsprong van Jameson niet ongedaan maken.
 
Jameson wijst erop dat van de 1.311 stemgerechtigden slechts zo'n 250 hebben gestemd. Hierbij komt de vraag naar boven drijven in hoeverre de vereniging en de voorzitter draagvlak hebben onder de leden. Bij de vorige verkiezing in 2014 hadden 450 leden hun stem uitgebracht.

'De mensen hebben waarschijnlijk geen geloof in de vereniging, omdat de voormalige Defensieminister, Lamuré Latour, niets voor ons wilde doen, waardoor sommige mensen het voor gezien hebben gehouden.'

Cyrus heeft zijn verlies toegegeven. 'Ik heb verloren, omdat ik weinig tijd heb gehad om te lobbyen', beweert  hij. Het ging om vervroegde verkiezingen, omdat er al langere tijd spanning was in de vereniging van ex-militairen. De verkiezing zou in 2017 gehouden moeten worden. Cyrus zegt verder, dat oud-voorzitter Stanley Fernand de leden heeft geadviseerd om op Jameson te stemmen. Fernand blijkt nog veel aanhangers te hebben die aan zijn oproep gehoor hebben gegeven.

Dochter aankomend korpschef politie maakt aanrijding met dienstauto moeder

Dochter niet in bezit rijbewijs en geeft valse naam op aan agenten


De dochter van aankomend korpschef van politie Agnes Daniel, I.D., heeft afgelopen vrijdag een aanrijding gemaakt met de dienstauto van haar moeder. Zij bleek niet over een rijbewijs te beschikken en gaf ook nog eens een valse naam op aan agenten, zo bericht Starnieuws vanochtend, zondag 31 januari 2016.

I.D. was met nog enkele andere personen in de auto. Het voertuig van de benadeelde stond voor de Bernadetteschool in de Boterbloemstraat geparkeerd toen die werd geramd door de auto bestuurd door I.D., die uit de Orchideestraat kwam. Zij probeerde na de aanrijding te ontkomen, maar ooggetuigen en enkele agenten die in de directe omgeving waren voor een ander geval, hoorden de klap en reageerden meteen.

Die agenten hebben de eerste gegevens opgenomen. De benadeelde is naar het bureau gebracht om de zaak verder af te handelen. De veroorzaker is niet komen opdagen. Na een uur lang te hebben gewacht werd de benadeelde door een dienstdoende agent medegedeeld dat ze naar huis mocht. Er zou contact met haar worden gemaakt.

De auto van de benadeelde heeft schade aan beide portieren. Zij heeft nog niks gehoord van de politie over de afwikkeling van deze zaak, maar kreeg wel te horen dat zij moet wachten tot maandag.

Starnieuws schrijft diverse keren tevergeefs te hebben getracht om in contact te komen met Agnes Daniel en de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname.

Nederlandse cocaïnesmokkelaar (22) aangehouden op luchthaven Suriname

Man heeft 2.550 gram cocaïne verstopt in verpakkingen 'koffie'


Het Bestrijding Internationale Drugshandel (BID) Team heeft de 22-jarige Nederlander Z. W. op de Internationale Johan Adolf Pengelluchthaven aangehouden. De man heeft woensdag 20 januari getracht ongeveer 2.550 gram cocaïne het land uit te smokkelen, zo bericht de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vandaag, zondag 31 januari 2016. Onbekend is waarom een en ander vandaag pas is bekendgemaakt.

W. had in zijn koffer vijf verpakkingen met het opschrift van een bepaalde koffiesoort (zie foto - Bron: Korps Politie Suriname). Bij onderzoek bleek het echter te gaan om cocaïne.

De man werd aangehouden en overgedragen aan de afdeling Narcotica Brigade. Na afstemming met een lid van het Openbaar Ministerie werd de jongen ingesloten.

Militair schiet meerdere in mond, een been en buik - UPDATE: Slachtoffer in AZP overleden

Bij zijn aanhouding vuurt militair op lid Militaire Politie


Militair M.A. heeft gisteren in de Sumatraweg te Houttuin, Wanica, op een meerdere geschoten. De twee militairen waren bevriend met elkaar. Het slachtoffer werd in de mond, een been en buikstreek geraakt. De man is in kritieke toestand opgenomen in een ziekenhuis, aldus Starnieuws vandaag, zondag 31 januari 2016.

Vernomen wordt dat de militair het latere slachtoffer vroeg om de chef van dienst te bellen. Hij weigerde en liet weten dat de baas het druk had. De militair nam geen genoegen met dat antwoord en begon pardoes op zijn vriend te vuren. 

De dader heeft het slachtoffer in hulpeloze toestand achtergelaten.

Een buurman, die vermoedde dat iets niet in de haak was, snelde naar de woning. Hij kwam de dader nog tegen op het erf, die onaangedaan zei dat zijn vriend thuis was. De buurman trof het slachtoffer badend in zijn bloed aan. De buurman alarmeerde de politie die vervolgens de Militaire Politie inlichtte over de situatie.

De dader werd snel getraceerd. Tijdens zijn aanhouding schoot hij op een lid van de Militaire Politie. Deze beantwoordde het vuur, maar geen van beiden werden geraakt. De verdachte werd overmeesterd, ontwapend en in verzekering gesteld.

UPDATE: De militair die gisteren onder vuur werd genomen door een collega, is vandaag op de intensive care afdeling van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) overleden. 

Personeel Anton de Kom Universiteit van Suriname ontvangt alsnog salaris

Deel personeel had vrijdag 29 januari salaris op rekening


Het ministerie van Financiën heeft vrijdagmiddag via de Centrale Bank van Suriname het geld voor de salarissen van het personeel gestort op de rekening van de Anton de Kom Universiteit van Suriname.

De voorzitter van het universiteitsbestuur, Jack Menke, zegt laat vandaag, zondag 31 januari 2016, via Starnieuws eten, dat een groot deel van het personeel al over het salaris moet beschikken. Personeelsleden die hun rekening bij DSB hebben, zijn vrijdag uitbetaald. Een deel, van de kleinere banken, zal morgen het geld overgemaakt krijgen.

Deze maand vond de uitbetaling van de salarissen later dan gebruikelijk plaats. Dit zou zijn veroorzaakt door de veranderde procedure die door het ministerie van Financiën is ingevoerd voor de beschikbaarstelling van subsidiemiddelen. De administratieve verwerking heeft hierdoor stagnatie ondervonden. Menke verwacht geen problemen voor februari, omdat het nieuwe systeem nu is toegepast.

Max Nijman tijdens gezellige uitvaartdienst geprezen als vriendelijk en sociaal man

Zang, dans en toespraken domineren uitvaartdienst zanger en vooral warme persoonlijkheid Oom Max


Veel zang, muziek en toespraken voerden de boventoon tijdens de uitvaartdienst van Max Nijman gisteren in het gebouw van de Kamer van Koophandel en Fabrieken in Paramaribo. Het werd voor velen een lange zit. Onder de aanwezigen opvallend veel oudere dames die genoten van de zang en toespraken. 'Geheel naar traditie en wens van de populaire zanger', sprak ceremoniemeester Henk van Vliet, die pas tegen vier uur ten tonele verscheen, terwijl mensen al vanaf elf uur 's morgens afscheid konden nemen van de op 19 januari in Leiderdorp overleden Nederlandse zanger van Surinaamse afkomst, die lag opgebaard in een grote, brede witte kist (zie foto - Bron: Red. De Surinaamse Krant)omringd door militairen die elkaar om de zoveel minuten aflosten. Zo kreeg de uitvaart de sfeer van een begrafenis met staatseer. Verder was de inrichting van de ruimte zeer sober.

Verschillende Surinaamse artiesten memoreerden de zanger met zang en muziek. Bij de populaire swingende nummers van de overleden zanger, zong het publiek mee. De staatszenders STVS en SRS zonden een en ander rechtstreeks via televisie en radio uit.
 
Na binnenkomst van president Desi Bouterse en echtgenote (zie foto - Bron: Jason Leysner/de Ware Tijd), rond half vier 's middags, werden de officiële plechtigheden afgewisseld met toespraken, zang en anekdotes over de zanger.

Goede vriend Oscar Harris beet de spits af en vertelde dat hij net als Nijman uit Moengo afkomstig is en het zelfde idool Brooke Benton had. 'Qua lichaam en geest moest je volwassen zijn om de stem van Brooke Benton te kunnen imiteren en Max kon het zo makkelijk. Als ik het moest doen dan sloeg mijn stem tien keer over. Max is dus altijd mijn richtpunt geweest', zei Harris. Hij rondde zijn redevoering af door het nummer 'Ai Sranan' ten gehore te brengen.


Persoonlijke assistent Roue Rogers memoreerde 'Oom Max' als zijn 'lieve oom', die met veel trots over zijn dochter en kleinkinderen vertelde. 'Hij hield ook heel veel van zijn broers en zusters. Maar, de echte familieman in hem kwam tot uiting in de band met zijn vrouw. Hij en tante Rinia waren een echte eenheid. Haar liefde en steun aan hem waren een inspiratie voor hem.'

Rond zes uur werd de kist in de lijkwagen gezet, waarna militairen de dodenmars tot de rotonde van de dr. Sophie Redmonstraat begeleidden. Aan weerszijden van de H.Benjaminstraat was veel belangstelling van mensen die bloemen op de lijkwagen strooiden. De dragers van Mariusrust namen het bij de rotonde over waarna de overledene met veel show naar zijn laatste rustplaats te Hodi Mi Cras Tibi werd begeleid.

(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd)

'Kwestie' vermeend vals document Assemblee besproken aan tafel van panel ’Welgeïnformeerd’ Radio Tamara, Amsterdam

Nederlandse regering besluit tot bombarderen IS in Syrië, maar waarom die PvdA-draai?

Ook de vraag of de gewraakte Teeven-deal een doofpotaffaire is of niet...


Het panel van het wekelijkse actualiteitenprogramma ’Welgeïnformeerd’ van de lokale Amsterdamse zender Radio Tamara bespreekt zondagavond 31 januari 2016 weer diverse actuele, Nederlandse- en wereldnieuwsitems, in het eerste uur van zes uur tot zeven uur:

* Nederland gaat IS bombarderen in Syrië
Het kabinet heeft besloten om IS in Syrië te bombarderen. Tot afgelopen week hield regeringspartij PvdA een dergelijk besluit tegen. De partij vond eerst dat een volkenrechtelijk mandaat van de VN-Veiligheidsraad nodig was alsmede een strategie om IS te verslaan. Aan deze voorwaarden is nu voldaan, zegt PvdA-leider Diederik Samsom. Maar, is dat correct? Deskundigen betwijfelen dat. De betreffende resolutie die de Veiligheidsraad op18 december 2015 heeft aangenomen, verwijst immers niet naar hoofdstuk 7 van het Handvest. Noch wordt het gebruik van geweld in de resolutie genoemd.
Vanwaar de draai van de PvdA?

* Vluchtelingcrisis: van 'welkom' naar 'ga terug!'
PvdA-leider Diederik Samsom heeft samen met de regering de lijnen uitgezet waarlangs EU-voorzitter Nederland de vluchtelingen crisis gaat aanpakken. Ook hier maakt de PvdA een forse draai. Eind december sprak Samsom nog over solidariteit en zei hij dat Nederland in staat is om 200.000 vluchtelingen op te vangen. Nu gaat hij uit van 30.000. In het Nederlandse plan zijn diverse elementen te vinden die zijn overgenomen van recalcitrante Oost Europese lidstaten. Zo is de verplichte quotering van de baan. Ook zullen vluchtelingen die Griekenland bereiken vanuit Turkije, per omgaande worden teruggestuurd. Zal EU-voorzitter Nederland onder leiding van VVD-premier Mark Rutte nog meer Viktor Orbán-achtige ideeën (premier van Hongarije) overnemen om de EU te redden?

Ondertussen halen de landen die geconfronteerd worden met de grote toestroom de teugels strak aan. Zweden heeft de grenzen gesloten en is van plan om 60.000 asielzoekers uit te zetten. Duitsland heeft de gezinshereniging uitgesteld. Bondskanselier Andrea Merkel zei dit weekend, dat de vluchtelingen moeten terugkeren zodra hun herkomstland weer veilig is. Een negatieve ontwikkeling is dat het geweld tegen vluchtelingen in een aantal Europese landen hand over hand toeneemt. In Nederland is de lokale democratie in de verdrukking geraakt door gewelddadig protest tegen de komst van vluchtelingen. Geert Wilders roept op tot verzet en revolutie. Staat het politieke centrum in diverse Europese landen op het punt om te worden weggevaagd?

* Teeven-deal: doofpot?
Het laatste hoofdstuk in de Teeven-deal leek gesloten na de bevindingen van de commissie-Oosting. Nu blijkt echter dat ICT-ers op het Ministerie van Veiligheid hun speurtocht naar het zogenoemde 'bonnetje' moesten staken op last van hogerhand. Is er sprake van een doofpot onder leiding van de VVD?

In het tweede uur van zeven uur tot acht uur weer actuele onderwerpen over Suriname en Surinamers:

In het tweede uur een telefonisch interview met het Tweede Kamerlid Tunahan Kuzu. Deze voormalige PvdA-politicus vormt samen Selçuk Öztürk, ook ex-PvdA, de Groep-Kuzu/Öztürk in de Tweede Kamer.
Het gesprek gaat over zijn persoon, zijn politieke loopbaan inclusief het turbulent vertrek uit de PvdA-fractie en zijn verdere politieke loopbaan.

Verder aandacht voor de veronderstelde vervalsing van een parlementair document in Suriname. Dit document is door de advocate van de De Nationale Assemblee, Nailah van Dijk (dochter van minister van Justitie en Politie Jennifer van Dijk-silos), ingebracht in een van de rechtszaken in de terugroep-soap van de Pertjajah Luhur tegen haar Assembleeleden Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan. Het panel is voornemens om actueel commentaar uit Paramaribo te verkrijgen.

Het panel van 'Welgeinformeerd' wordt deze keer gevormd door Owen Venloo en Iwan Bottse en de algehele presentatie is in handen van Krishna Salikram.

Dit programma wordt zondag 31 januari 2016 tussen 22.00 uur en 24.00 uur ook uitgezonden in Amsterdam en omgeving via Salto, kanaal Caribbean FM, 105.5 kabel en 107.9 ether. Om 0.00 uur, dat is 20.00 uur Surinaamse tijd, volgt een herhaling van The Talk met Wayne Telgt. Online te beluisteren via www.radiotamara.com.

Onbekenden graven lijk van vrouw op op begraafplaats Hodi mi kras tibi in Paramaribo

Lijk uit kist verwijderd en half naakt in directe omgeving gevonden


Het lijk van de vrijdag begraven R.A. is gisteren, zaterdag 30 januari 2016, door tot nog toe onbekenden opgegraven en op de begraafplaats Hodi Mi Kras Tibi aan de dr. Sophie Redmonstraat in Paramario achtergelaten. Het lijk werd 's middags door twee mannen ontdekt die met werkzaamheden bezig waren bij de begraafplaats, aldus de Ware Tijd Online.  Volgens de webeditie van het Dagblad Suriname zou het gaan om de 35-jarige R.T.

(Bron foto: Anthony Jankie/de Ware Tijd)
Het lijk was uit de kist gehaald en lag halfnaakt in de directe omgeving. De Ware Tijd schrijft te hebben vernomen, dat er sprake is van lijkschennis ofwel necrofilie (seks hebben met een dode). Het Dagblad Suriname schrijft op haar website: 'Het vermoeden bestaat dat het lijk seksueel zou zijn misbruikt. Dit vanwege het feit dat het ondergoed van de vrouw was uitgetrokken.'

De politie heeft het geval bevestigd, maar kan nog geen details prijsgeven, omdat het onderzoek nog gaande is. Het lijk en de kist zijn in beslag genomen door de politie. De zaak is overgedragen aan de afdeling Kapitale Delicten van het Korps Politie Suriname.