zondag 14 februari 2016

Gilliana wordt morgenmiddag, maandag 15 februari, begraven

Stichting 1 voor 12 draagt zorg voor kosten begrafenis

Voorzitter Vismale pleit voor in leven roepen speciaal fonds


De 8-jarige Gilliana Kartotaroeno (zie foto - Bron: St. 1 voor 12) krijgt morgenmiddag haar laatste rustplaats op de begraafplaats aan de Javaweg in Lelydorp. Na overleg met de ouders en familie heeft de Stichting 1 voor 12 de begrafeniskosten op zich genomen. Voorzitter Louis Vismale zegt, dat hij de ouders en de familie na de zware klap van vrijdag niet wilde belasten met de kosten, zo bericht de stichting vandaag, zondag 14 februari 2016, in een persbericht.

De gemeenschap heeft geld aan de stichting gedoneerd met de bedoeling Gilliana naar het buitenland te vervoeren voor medische hulp. Een deel van het geld gaat nu naar de begrafenis en een ander deel naar de familie.

'We hadden al Srd 14.000, 1.981 euro en 200 Amerikaanse dollar opgehaald voor het kind', zegt Vismale.

De begrafenisplechtigheid vindt thuis bij de ouders plaats aan de Javaweg 125. Een ‘singi neti’ wordt vanavond gehouden. Garage Ricky stelt morgen vijf bussen ter beschikking voor degenen die de begrafenis wensen bij te wonen. De bussen vertrekken om elf uur bij het Shell-pompstation aan de Maagdenstraat in het centrum van Paramaribo.

Vismale bedankt namens het hele team van Stichting 1 voor 12 de gemeenschap en buitenlanders voor hun steun aan het kindje. Hij pleit voor een speciaal fonds zodat dit soort zaken voorkomen kunnen worden.

Gilliana leed aan een ernstige beenmergziekte waardoor haar beenmerg geen witte en rode bloedcellen en bloedplaatjes kon maken. Ze was sinds 3 oktober opgenomen in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. De ouders klopten begin februari aan bij Stichting 1 voor 12 voor steun.

Arts en musicus/componist Henk MacDonald overleden

MacDonald overlijdt plotseling aan hartstilstand


Henk MacDonald, huisarts en componist/muzikant, is gisteravond overleden. Starnieuws schrijft vandaag, zondag 14 februari 2016, te hebben vernomen, dat hij gisteren nog geoefend heeft met zijn band. Hij voelde zich ineens onwel en enkele uren later overleed hij aan een hartstilstand.

Familie, vrienden en patiënten reageren geschokt over de plotselinge dood van MacDonald. De arts/muzikant was bijzonder geliefd. Hij stond bekend om zijn vrolijk en sociaal karakter.

MacDonald was twee keer winnaar van Suripop met zijn composities Gi Yu, vertolkt door Rudolph Heidanus, en Tide Ete. MacDonald werd alom geroemd om zijn veelzijdige kwaliteiten.


'Wat een schrikkelijk jaar 2016', reageert showpresentator Henk van Vliet in de Ware Tijd Online op het heengaan van de componist die ook zijn huisarts was. 'Bij mijn eerst volgende bezoek aan zijn polikliniek zou ik, zoals aan hem was beloofd, foto's uit mijn archief waar hij als toetsenist op staat, voor hem meenemen. Helaas. Henk wat zullen wij je missen. Rest in peace.'

MacDonald boekte in zijn jonge jaren ook grote successen met onder andere The Units en de groep Opo waarmee hij de grote hit 'Djai djai Sranan' scoorde.

Bromfietser dodelijk verongelukt in Paramaribo

Bromfietser aangereden door een bestelbus

(Bron: Google Earth/Red. De Surinaamse Krant)
De 19-jarige bromfietser Daniel Persaud is gisteravond rond half twaalf dodelijk verongelukt bij een aanrijding met een bestelbus op de kruising van de Wilhelmina- en de David Simonsstraat. Dit bericht Starnieuws vanochtend, zondag 14 februari 2016.

De bromfietser reed over de David Simonsstraat vanuit de richting Anton Dragtenweg. De bestelauto reed op de Wilhelminastraat en ging richting Geyersvlijt. Kort na de aanrijding overleed de bromfietser.

Volgens de webeditie van het Dagblad Suriname heeft Persaud geen voorrang verleend aan de bestelbus.

'Het duurzame kwelderproject te Weg naar Zee zal ons vele malen meer voordelen opleveren'

Hydroloog professor Naipal enthousiast over welslagen van zijn kwelderproject

(Bron foto: VN Suriname)
OW blijft echter gefocust op de bouw van een betonnen dijk - Naipal veegt dat project van tafel


Het kwelderproject te Weg naar Zee wordt in volle overtuiging voortgezet, omdat kwelders Suriname grotere voordelen zullen opleveren op financieel en ecologisch vlak, maar ook de beste optie is als het gaat om maatregelen voor klimaatverandering. 'Het kwelderproject zal ons vele malen meer voordelen opleveren. Het is duurzamer en zal ons minder kosten', zegt hydroloog professor Siewnath Naipal vandaag, zondag 14 februari 2016, in de Ware Tijd.

Met de ongeveer 125.000 euro die de Nederlandse ambassade beschikbaar heeft gesteld voor het project ziet hij zijn grote droom steeds meer gestalte krijgen. Hiermee denkt hij nog vijf kwelders van tweehonderd bij tweehonderd meter te kunnen aanleggen.

In tegenstelling tot Naipal blijft het ministerie van Openbare Werken zich richten op de bouw van een betonnen dijk. Dat maakte het departement donderdag bekend in een persbericht. Naipal veegt dat voorstel, op basis van zijn deskundigheid en zijn ervaring, van de tafel. Hij zegt dat hij het pilotproject al ruim acht maanden monitort en dat het zich al heeft bewezen in de maanden waar de golven het hardst zijn.

Volgens de hoogleraar is dit project duurzamer dan een dijk en het kan Suriname economisch voordeel opleveren. 'In het gebied komt er ook een mangroveaanplant. Het levert voordelen op voor het ecologische systeem, zoals zoet water, een kraamkamer voor vissen, broedplaatsen voor vogels en kansen voor toerisme. Het belangrijkste is, dat mangrove vijfmaal effectiever is dan tropisch bos in het opslaan van uitstootgassen. Hiermee leveren we een bijdrage aan de instandhouding van de wereld in het kader van klimaatverandering.'

Hij zegt dat een betonnen dijk, wat betreft onderhoud, de Staat ook veel zal kosten, omdat die na enkele jaren gaat verzakken door het effect dat de golven erop zullen hebben.

Remy Lachman, hoofd van de afdeling Waterkeringen, zegt dat zijn organisatie continu bezig is met noodoplossingen om de kritieke toestand van de kleidam op Weg naar Zee te monitoren. Deze methode van tijdelijke oplossingen wordt sinds februari 2015 toegepast. Minister Siegfried Wolff zegt dat de bouw van een dijk een kostbare investering is. 'Wij werken vooralsnog met noodoplossingen en hopen heel gauw over te gaan tot de structurele aanpak van dit alarmerende natuurverschijnsel.'

CBvS heeft via de SPSB 6 miljoen Amerikaanse dollar geïntervenieerd

Deze week wordt 2e verkoop Amerikaanse dollar tegen Srd 4,95 uitbetaald


Via de Surinaamse Postspaarbank (SPSB) heeft de Centrale Bank van Suriname (CBvS) 6 miljoen Amerikaanse dollar geïntervenieerd om de wisselkoers voor de Amerikaanse dollar omlaag te brengen. Deze interventie is samen met de Vereniging van Cambiohouders uitgevoerd. Maar, niet werd meegedeeld dat de CBvS in zou komen met Amerikaanse dollars. De eerste tranche van ruim 10 miljoen Amerikaanse dollar tegen een koers van Srd 5,15 is afgewikkeld. Starnieuws bericht vandaag, zondag 14 februari 2016, te hebben vernomen, dat de tweede verkoop van de Amerikaanse dollar tegen een koers van Srd 4,95 deze week uitbetaald zal worden.

Governor Glenn Gersie van de Centrale Bank heeft volgens mededelingen van minister Gillmore Hoefdraad van Financiën  een onderhoud gehad met de cambiohouders. Aangegeven is, dat de CBvS overgaat tot een valutaveiling. De aankoopkoers van Srd 3,96 per Amerikaanse dollar en de verkoopkoers op Srd 4,04, zoals op 18 november vorig jaar vastgesteld, wordt dan losgelaten.

'De interventies die vanuit de SPSB hebben plaatsgevonden, zijn volledig gebaseerd op de regels van wet en regelgeving van de Centrale Bank. Er is continu overleg geweest tussen de SPSB en de Centrale Bank', deelde Hoefdraad mee aan het parlement tijdens de begrotingsbehandeling.

Deskundigen zeggen, dat de koers van de valutaveiling onder Srd 4,90 zal komen te liggen. Diverse bedrijven, personen en instellingen hebben zich voor meer dan Srd 10 miljoen ingeschreven voor de tranche van Srd 4,95. De CBvS zal bepalen hoeveel valuta er geveild zal worden. De koers zal dan wekelijks worden bepaald. Het is nog niet duidelijk wat de douanekoers en de brandstofkoers zal worden. Met de valutaveiling zal Suriname officieel een zwevende wisselkoers hebben.

Mogelijk moord en zelfmoord in woning aan Solonstraat, Maretraite, in Paramaribo

Zoon vindt lichamen ouders in woning


In een woning an de Solonstraat, in de wijk Maretraite te Paramaribo Noord zijn vanochtend, zondag 14 februari 2016, de lichamen aangetroffen van een echtpaar. Vermoed wordt dat de man eerst zijn echtgenote om het leven heeft gebracht en daarna de hand aan zichzelf heeft geslagen, zo bericht de Ware Tijd Online.

De lichamen werden ontdekt door een zoon van het echtpaar.

De Ware Tijd schrijft te hebben vernomen, dat de zoon een verontrustend telefoontje van zijn vader had gekregen. Toen hij naar aanleiding daarvan naar de woning ging, trof hij zijn beide ouders dood aan. De man was eigenaar van een warung.

Den Blauwvinger: Het Surinaamse Kustwacht debacle

COLUMN: Drie boten tellende Kustwacht is nog steeds niet volwassen

Typisch des overheids Suriname: Eerst doen, impulsief handelen, en vervolgens pas wettelijke kaders 'regelen'


Het is eind maart 2009. Minister Ivan Fernald van Defensie is druk bezig met het treffen van voorbereidingen voor de opzet van een eigen Surinaamse Kustwacht. Nodig om piraterij tegen te gaan en om effectief op te kunnen treden tegen criminaliteit in de territoriale wateren, zoals drugssmokkel en illegale visserij. Een deel van de materiële uitrusting zou gefinancierd kunnen worden met Nederlands ontwikkelingsgeld, maar het wachten was vooral op aanpassing van de wetgeving. Vier jaar later. 

Het is 12 juni 2013. De eerste boot bestemd voor de in te stellen Surinaamse Kustwacht is vertrokken vanuit de Franse havenplaats Saint-Nazaire naar Paramaribo aan boord van het vrachtschip 'Martha'. Het is een van de drie patrouilleschepen die worden geleverd door de Franse scheepsbouwer OCEA in Les Sables d’Olonne Cedex voor het lieve sommetje van 16 miljoen euro. Het gaat om twee boten met een lengte van 22 meter en een bemanning van acht man en een boot van 32 meter met een bemanning van tien personen.

Tandeloze tijger van Binnenlandse Zaken naar Defensie...
Het is 7 februari 2016. De drie boten van de Kustwacht liggen bijna constant werkloos aan de kade. Door een tekort aan geld en het nog steeds ontbreken van de noodzakelijke wetgeving is het lastig werken voor de Kustwacht. Daarenboven blijken ze niet echt geschikt te zijn om controle uit te voeren in de uitgestrekte Surinaamse kustwateren....alsof men dat niet wist voor de aanschaf van de boten. Slechts in bijzondere gevallen wordt een sloep of bijboot van de Kustwacht er op uitgestuurd om inspectie uit te voeren.
Door het ontbreken van wetgeving mag niet direct gebruik gemaakt worden van wapens, indien dat nodig zou zijn. Daarvoor moet het Openbaar Ministerie toestemming geven. Door de huidige status kan de Kustwacht ook niet met andere landen samenwerken.
De Kustwacht is dus eigenlijk als een blaffende hond die niet bijt, een tandeloze tijger, aan handen en voeten gebonden dus. Er kan eigenlijk nog nauwelijks gesproken worden van een Kustwacht. Maar, de minister van Defensie, Ronni Benschop, lijkt plotseling de hond te willen laten bijten en de tijger van tanden te voorzien. Hij wil maar wat graag de schepen onder zijn verantwoordelijkheid krijgen. Nu zijn ze een 'pakkie an' voor het ministerie van Binnenlandse Zaken en dat lijkt geen juiste combinatie.


Toch wil hoofd Kustwacht twee nieuwe schepen
Op dit moment zouden zo'n 45 mensen in dienst zijn van de Kustwacht en deze maand wordt gehoopt op een nieuwe lichting personeel die een interne opleiding zal krijgen. Het hoofd van de Kustwacht, Jerry Slijngard, liet enige tijd geleden weten behoefte te hebben aan nog minimaal twee boten. Er zou een voorstel zijn voor de aanschaf van een boot met een lengte van 34 meter en een van 42 meter, die op de Antillen wordt gebruikt en 180 mijl uit de kust actief kan zijn en dat is volgens Slijngard nodig, omdat Staatsolie in het Surinaamse kustgebied actief is en die stelt veiligheid op zee als voorwaarde. Maar, door de huidige financiële situatie zijn de aankoopplannen uitgesteld tot 2017.

Slijngard moet het dus nog even blijven doen met zijn huidige drie boten. Voor zover uit mediaberichten kan worden afgeleid heeft de Kustwacht niet echt veel op haar conto staan sinds zij actief is en beschikt over een vlootje.

Een overzichtje laat zien dat op 24 juli 2014 leden van de Kustwacht het lijk van een man uit de Atlantische Oceaan hebben gevist. De man zou het slachtoffer zijn geweest van een overval door piraten. De Kustwacht enterde op zondag 30 augustus 2014 het schip 'Captain Nicolas' in Surinaamse wateren, nabij Boskamp in het district Saramacca. In het onderdek werd 72.640 liter diesel aangetroffen waarvan de kapitein geen documenten kon tonen.
Een onwel geworden bemanningslid, vermoedelijk getroffen door een hartaanval, aan boord van een Noors vrachtschip werd op zaterdag 17 januari 2015 van boord gehaald door de Kustwacht en overgebracht naar het Academisch Ziekenhuis in Paramaribo. Na deze actie liet Slijngard weten, dat de Kustwacht in 2014 vier grote reddingsmissies had uitgevoerd waarbij mensen uit het water moesten worden gevist. 'Alle die gevallen vonden laat in de avondplaats, waarmee we willen aangeven dat we alert zijn en altijd klaarstaan', aldus Slijngard.

In samenwerking met de Franse gendarmerie werden op 6 november 2015 drie Venezolaanse boten in beslag genomen en de bemanning aangehouden. Zij waren illegaal in Surinaamse kustwateren aan het vissen, in de omgeving van de Wia Wia bank, district Marowijne. Rond 21 november werd een Braziliaanse schoener met zes Brazilianen aan boord onderschept. Het schip had ongeveer een grote hoeveelheid sigaretten en zes grote tanks met diesel aan boord. De schoener werd door de Kustwacht opgemerkt als verdacht, omdat het geen Surinaamse vlag had gehesen, hetgeen internationaal verplicht is.

Het zijn allen relatief kleine wapenfeiten van een tot wasdom komende Kustwacht.

Vissers nog steeds vogelvrij
In de strijd tegen piraterij op zee heeft de Kustwacht – toch een van de speerpunten van de Kustwacht – echter nog weinig kunnen uitrichten. Surinaamse vissers zijn feitelijk nog steeds vogelvrij in de kustwateren, waar vooral Guyanese piraten actief zijn en met regelmaat vissers overvallen en vervolgens met de noorderzon kunnen vertrekken. Geen Kustwachtboot te bekennen. Nee, die ligt aan de kade, te wachten op betere tijden, op nieuwe schepen, op geld en mankracht en misschien op een nieuw, meer actief, leven onder de vlag van het ministerie van Defensie.

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
14 februari 2016
Amsterdam-Paramaribo

Assemblee behandelt morgen, 15 februari, acht moties van oppositie en twee van coalitie

'Behandelen moties na stemming over begroting is mosterd na de maaltijd'


Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons heeft voor morgenochtend negen uur uur een openbare vergadering uitgeschreven. Op de agenda staan behandeling van de begrotingen, rondvraag en sluiting. Zij had met instemming van de coalitie de behandeling van de tien moties, acht van de oppositie en twee van de coalitie, die donderdagavond aan het slot van de begrotingsbehandeling waren ingediend, aangehouden. De begroting werd desondanks aangenomen. De oppositie heeft fel geprotesteerd tegen de gang van zaken en liep de vergaderzaal uit. Dit bericht Starnieuws vanochtend, zondag 14 februari 2016.

De oppositie stelt in een op 12 februari uitgebrachte persverklaring, dat de behandeling van moties tegelijk moet plaatsvinden met de beraadslaging over het in behandeling zijnde onderwerp, tenzij De Nationale Assemblee (DNA) besluit de moties later te doen behandelen:Behandelen van moties terwijl al gestemd is over de begroting, ziet de oppositie als mosterd na de maaltijd. Immers, de moties maken deel uit van de begrotingsbehandeling.

Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons en NDP-fractieleider André Misiekaba stelden echter, dat geheel in overeenstemming met het reglement van orde was gehandeld.

Verdachte (39) in geruchtmakende Bonistraat-schietpartij aangehouden

Bij arrestatie vinden agenten een vuistvuurwapen en stroomstootwapen


De 39-jarige R. S. blijkt afgelopen woensdag door het Arrestatie Team samen met de afdeling Kapitale Delicten van het Korps Politie Suriname te zijn aangehouden als verdachte in de geruchtmakende schietpartij-zaak in de Bonistraat in Paramaribo. Daar werden op 9 november vorig twee verdachten dodelijk geraakt door politiekogels. Drie verdachten en twee politieagenten belandden in het ziekenhuis na schotenwisseling, zo bericht de afdeling Public Relations van het korps zaterdag 13 februari 2016.

Bij de aanhouding van S. trof de politie een vuistvuurwapen en een stroomstootwapen aan die in beslag zijn genomen.

Tijdens het verhoor verklaarde de verdachte, dat de wapens afkomstig zijn van Sigmund Struiken, die dodelijk werd geraakt tijdens de actie op 9 november waarbij een schotenwisseling plaatsvond tussen een groep criminelen en de politie.

Hangende het onderzoek is na afstemming met het Openbaar Ministerie S. in verzekering gesteld.

Panel ’Welgeïnformeerd’ Radio Tamara, Amsterdam, praat over PvdA-leiderschap en clash met Wilders

Doodverwensingen aan adres keeper Vermeer, maar wat heeft hij misdaan?


Panel neemt Surinaamse actuele politieke situatie onder de kritische loep


Het panel van het wekelijkse actualiteitenprogramma ’Welgeïnformeerd’ van de lokale Amsterdamse zender Radio Tamara bespreekt zondagavond 14 februari 2016 weer diverse actuele, Nederlandse-, Surinaamse- en wereldnieuwsitems, met in het eerste uur van zes uur tot zeven uur aandacht oor:

 * PvdA versus Wilders
Volgens PvdA-voorzitter Hans Spekman is PVV-leider Geert Wilders een gevaar voor democratie en rechtsstaat. Hij doelt op Wilders' oproep tot verzet tegen de opvang van vluchtelingen en revolte als de PVV niet mee mag regeren na de volgende verkiezingen. Volgens Wilders doet Spekman aan demonisering en roept hij op tot moord. Hij zei, dat als er straks een kogel van links komt, de letters PvdA erop zullen staan:


Blijkbaar aangemoedigd door deze schermutseling, plaatste de voorzitter van de PvdA-afdeling te Katwijk een doodverwensing aan het adres van Wilders op twitter. Nota bene in de week waarin PvdA-minister Lodewijk Asscher het stuitend wangedrag op sociale media jegens hem aan de kaak stelde.
De PvdA is een deel van zijn kiezers kwijtgeraakt aan de PVV. De kiezer verwijt de partij 'VVD beleid' te voeren.
Heeft de PvdA de frontale aanval op de PVV geopend om de kiezers weer terug te winnen?
Zijn dit soort demoniserende aanvallen de wel juiste strategie om de grootste partij van Nederland -virtueel althans- klein te krijgen?
Waarom doet de PvdA geen poging om het verloren gegane sociaaldemocratisch profiel weer op te poetsen?
Trouwens, hoe geloofwaardig zou dat zijn?
Is Wilders echt een gevaar voor de democratie?

* 'Samsom liever niet als lijsttrekker'
De PvdA, die deze week 70 jaar bestaat, is zich duidelijk aan het voorbereiden op de verkiezingen. PvdA Tweede Kamerlid Jacques Monasch stelt het lijsttrekkerschap van de partij nu al aan de orde. Niet Diederik Samsom, maar Ahmed Aboutaleb of Eberhard van der Laan zou de partij moeten aanvoeren bij de volgende verkiezingen. 'Het land en de partij hebben een lijsttrekker van statuur nodig. Ze zouden allebei een geschenk zijn voor de partij.' De PvdA is volgens hem te ver van de kiezer afgedreven. Genoemde burgemeesters zouden de kloof kunnen dichten, zegt Monasch. 'Ze komen niet uit Den Haag. Dat is een pre.'
Heeft Monasch geen gelijk in zijn afwijzing van Samsom? Immers, heeft Samson zich niet al te veel gecompromiteerd met het harde VVD-beleid om nog geloofwaardig te zijn als leider van een sociaal-democratische partij?
En is de Marokkaan Aboutaleb wel acceptabel voor de gewone 'blanke' kiezer?
Lijsttrekker Aboutaleb, een geschenk voor de PVV tijdens de verkiezingscampagne?

* Wapenstilstand Syrië
Zeventien landen, waaronder Rusland en de VS, hebben vrijdag in München een akkoord bereikt dat moet leiden tot een tijdelijke wapenstilstand in Syrië en hulpverlening aan de bevolking. De gewelddadigheden moeten binnen een week helemaal zijn gestopt. Dit geldt echter niet voor de aanvallen op Islamitische Staat en de Al Nusra-groep.
De wapenstilstand geldt namelijk niet voor de strijd tegen terroristische groeperingen in Syrië, maar wie daar precies onder wordt verstaan is niet gedefinieerd.
Is dit eindelijk de langverwachte doorbraak?
Zal de wapenstilstand standhouden?

* Doelman Kenneth Vermeer 'opgehangen'
Feyenoord keeper Kenneth Vermeer is deze week twee keer het slachtoffer geworden van onsportief en asociaal gedrag. Afgelopen zondag kreeg hij het zwaar te verduren tijdens de wedstrijd tussen zijn oude club Ajax en Feyenoord. Er klonken verwensingen en spreekkoren uit het publiek. Als klap op de vuurpijl had een man een zwarte opblaaspop, die Vermeer moest voorstellen, aan een strop aan het hek gehangen. De zondaar kreeg een stadionverbod en wordt strafrechtelijk vervolgd. Zelfs premier Rutte, doorgaans bekend om zijn nonchalance, sprak er schande van.


De mensonterende ellende voor de Surinaamse keeper was echter niet voorbij. Tijdens een dartstoernooi in Engelse Newcastle donderdagavond, hielden enkele mannen bordjes omhoog met kwetsende teksten als 'Kenneth NSB' en 'Kenneth Vermeer Hangen', inclusief een getekende pop. Vermeer gaat aangifte doen.
De verhangen pop kan gezien worden als een doodsbedreiging.Het enige wat Vermeer heeft 'misdaan' is dat hij in 2014 van Ajax is overgestapt naar Feyenoord. Maar, is dat een reden voor een doodswens?
En een professionele sportman tot in het diepst van zijn ziel te krenken?
Onlangs is de jaarlijkse Emigratie Beurs gehouden. Bezoekers werden bevraagd over de reden van hun -eventuele- vertrek uit Nederland. Grove omgangsvormen, werd het meest genoemd. Zit de gemiddelde Nederlander wel goed in zijn vel?
Hebben wij geen oog meer voor menselijke waardigheid?

In het tweede uur van zeven uur tot acht uur weer actuele onderwerpen over Suriname en Surinamers:

Het panel spreekt met Kwasie Koorndijk uit Amsterdam Zuidoost over de cursus Sranang die binnenkort van start gaat.

Verder (onder voorbehoud) telefonische interviews met SP Tweede Kamerlid Harry van Bommel en NPS-voorzitter Gregory Rusland.

Van Bommel vertrekt komende week naar Suriname om zijn boek 'Surinamers in de polder' te presenteren. Het panel legt hem de zogeheten 'neger'-kwestie aan hem voor.

Het panel praat met NPS-voorzitter Rusland onder meer over de stijgende populariteit van zijn partij, het plan van de oppositie om de crisis te bestrijden en de terugroepwet.

Het panel van 'Welgeinformeerd' wordt deze keer gevormd door Wesley Amzand en Iwan Bottse en de presentatie is in handen van Krishna Salikram.

Dit programma wordt zondag 14 februari 2016 tussen 22.00 uur en 24.00 uur ook uitgezonden in Amsterdam en omgeving via Salto, kanaal Caribbean FM, 105.5 kabel en 107.9 ether. Om 0.00 uur, dat is 20.00 uur Surinaamse tijd, volgt een herhaling van The Talk met Wayne Telgt. Online te beluisteren via www.radiotamara.com.

Minister Dogojo streeft naar tijdige betaling sociale voorzieningen

Misiekaba (NDP) wijst minister op late uitbetaling, ook aan ouders drielingen


Minister Joan Dogojo van Welzijn heeft donderdag in De Nationale Assemblee tijdens de begrotingsbehandeling in reactie op opmerkingen van NDP-fractievoorzitter André Misiekaba gezegd, dat de regering ernaar streeft om sociale voorzieningen op tijd te betalen. Misiekaba had gezegd, dat de overheid vaak laat uitbetaalt aan sociaal behoeftigen, terwijl salarissen voor anderen op tijd gestort worden. Hij zei verder, dat de gezinnen met drielingen niet zijn uitbetaald, zo bericht Starnieuws zaterdag 13 februari 2016.

Dogojo zei, dat van de tien gezinnen met drielingen drie zijn uitbetaald. Het ministerie van Financiën zal de middelen beschikbaar stellen om de overige zeven gezinnen uit te betalen. In de toekomst zullen de gezinnen maandelijks via Cebuma (Centraal Bureau Mechanische Administratie) over de vergoeding kunnen beschikken.

Misiekaba kaartte ook aan dat blikvoeding voor baby's enorm in prijs is gestegen nu deze niet wordt gesubsidieerd. Hij deelt het standpunt dat moedermelk de beste voeding is voor baby's, maar als door omstandigheden toch blikvoeding nodig is, dan zou deze toch via subjectsubsidie aangeschaft moeten kunnen worden.

De minister deelde mee, dat voor de subsidie babyvoeding Srd 6 miljoen is gereserveerd voor behoeftige ouders. Er zal in de onderraad Sociale Ontwikkeling gewerkt worden aan een strategie om door subjectsubsidie babyvoeding beschikbaar te stellen aan degenen die dat hard nodig hebben.