dinsdag 16 februari 2016

PS-voorzitter Joseph laakt bemoeienis Nederlands parlement met Isla-raffinaderij op Curaçao

'Laat Nederland eerst eigen vervuiling aanpakken, alvorens beschuldigend vingertje richting Curaçao te wijzen'


Politieke partij Pueblo Soberano (PS) heeft gisteren een open brief aan de Tweede Kamer gestuurd over de Isla-motie die vandaag, dinsdag 16 februari 2016, is aangenomen. Hierin laakt PS-partijvoorzitter Edward Joseph de bemoeienis van het Nederlandse parlement met de Isla, wat hij ‘respectloos’ noemt. Ook roept hij Nederland op eerst zijn eigen vervuiling aan te pakken, alvorens met het beschuldigende vingertje richting Curaçao te wijzen.

Volgens Joseph is Curaçao geen autonoom land binnen het Koninkrijk, maar ‘zijn wij nog steeds een kolonie van Nederland’. Hij stelt dat de laatste ontwikkelingen binnen zijn partij voor meer ‘energie en vastberadenheid’ zorgen in het streven om volledig onafhankelijk van Nederland te worden.

De brief van PS maakt melding van de grote vervuiling die de Shell op Curaçao heeft achtergelaten, maar waarover de Tweede Kamer volgens Joseph nooit gerept heeft en waarvoor de multinational nooit verantwoordelijk is gesteld. Ook wordt in de brief gesproken over de milieuvervuiling door Shell in Nigeria, waar de Verenigde Naties onderzoek naar hebben gedaan, gevolgd door een passage over het toegenomen aardbevingengevaar in Groningen als gevolg van gasboringen door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM).

De brief sluit af met het onderzoek van het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) uit 2004, dat concludeert dat Nederland na Duitsland de grootste uitstoot van nitrogeen voor zijn rekening neemt, en dat uit onderzoek van Bernard Chabot uit 2015 blijkt dat Nederland tot de grootste CO2-vervuilers van Europa behoort.

De brief in het Engels:De brief in het Papiamentu:


Vrijwilligers Sea Turtle Conservation Curaçao helpen jonge zeeschildpadjes op Klein Curaçao

Op Playa Piskadó wordt in touwen verstrikt geraakt jong groen zeeschildpadje gered


Vrijwilligers van Sea Turtle Conservation Curaçao hebben een goed weekend achter de rug. Op Klein Curaçao wisten 65 jonge zeeschildpadjes (hatchlings) uit het laatste nest van het legseizoen de zee te halen, zo bericht vandaag, dinsdag 16 februari 2016, het Antilliaans Dagblad.

De vrijwilligers slaagden er bovendien in om drie schildpadjes uit het nest te redden, die onder een plastic fles vastzaten.

De vervuiling werd ook aangepakt op Playa Piskadó. Er werd acht kubieke meter vuil verwijderd.

STCC clean-up op Playa Piscadó
Geplaatst door Sea Turtle Conservation Curacao op maandag 15 februari 2016


En passant werd daar een jonge groene zeeschildpad gered die in touwen verstrikt was geraakt.

What a weekend! Saturday we had the successful clean up at Playa Piscado, where we were able to clean up about 8m3 of...
Geplaatst door Sea Turtle Conservation Curacao op maandag 15 februari 2016

Tweede Kamer geeft steun aan Isla-motie

Motie omschrijft vervuiling Isla-raffinaderij als mensenrechten- schending

Nederlandse regering moet bij Curaçao aandringen op maatregelen om uitstoot terug te dringen


De Tweede Kamer heeft vandaag, dinsdag 16 februari 2016, officieel haar steun gegeven aan de Isla-motie. De Nederlandse regering krijgt hierin de opdracht om bij de Curaçaose regering aan te dringen op maatregelen die de uitstoot van schadelijke stoffen maximaal verminderen binnen een periode van drie maanden. Na die periode moet de Tweede Kamer worden ingelicht over de vorderingen, zo bericht de Amigoe.

In de motie wordt de vervuiling door de Isla-raffinaderij ook gekenmerkt als een schending van de mensenrechten en wordt het gebrek aan handhaving omschreven als ondeugdelijk bestuur.Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties adviseerde tegen het gebruik van die termen omdat dit andere vormen van hulp zou belemmeren. Volgens de minister kan bovendien alleen het Europees Hof beoordelen of er sprake is van een schending van de mensenrechten.

De motie werd gesteund door de initiatiefnemer PvdA, D66, GroenLinks, SP, ChristenUnie, SGP, Partij voor de Dieren, 50Plus en de kleine fracties Groep Kuzu/Éztürk en Klein, samen goed voor 81 zetels op een totaal van 150. De grote partijen VVD en CDA gaven geen steun.

Mocht de Nederlandse regering geen gevolg geven aan de motie of de Curaçaose regering niets doen aan de uitstoot, dan zijn er in de motie geen gevolgen aan verbonden.

De Tweede Kamer ging ook akkoord met de motie van GroenLinks Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren om zogeheten handhavingstrainingen te verzorgen voor personeel van de Dienst Centraal Milieubeheer op Curaçao en er was ook voldoende steun voor haar motie om ondersteuning te bieden aan Curaçao, Aruba en St. Maarten bij het behalen van de doelstellingen van het recente klimaatverdrag van Parijs.

De overige twee moties werden afgewezen, namelijk een verzoek van D66 om inwoners van Curaçao met ‘kennis en kunde’ te helpen bij het zoeken naar alternatieven voor de raffinaderij en een vergelijkbare motie van GroenLinks om ‘het nut te benadrukken van een onderzoek naar duurzame alternatieven’. Eerder was er in die motie nog sprake van financiële hulp aan GreenTown, maar Plasterk vond directe subsidie aan een Curaçaose organisatie ongepast.

Stichting Schoon Milieu Op Curaçao (SMOC) is blij met de aangenomen Isla-motie en meent dat ‘men niet meer mag wegkijken’. De stichting brengt in herinnering dat de Tweede Kamer in een motie van oktober 2015 al heeft erkend dat ‘Nederland in relatie tot Shell, direct betrokken is geweest bij het ontstaan van deze milieuproblematiek’.

Het mooie is volgens de stichting, dat de Tweede Kamer vandaag een motie heeft aangenomen waarin bestuurlijke hulp wordt aangeboden met als doel het handhaven van de Isla-exploitant PdVSA (Petróleos de Venezuela, S.A.).

Volgens de stichting is het nemen van extra milieumaatregelen niet moeilijk voor PdVSA. 'Het zou volgens de uitspraak van het Hof in 2010, slechts een fractie van haar exorbitante jaarwinsten betreffen om de nodige milieumaatregelen te nemen. Dit opdat ze aan de milieuvergunning kan voldoen. Wie het nog steeds teveel gevraagd vindt, minacht de gewone man en vrouw van Wishi/Marchena/Buena Vista. Het is nu aan de Staten van Curaçao om de handschoen op te pakken, om de regering te dwingen om met terugwerkende kracht, de Isla te gaan handhaven.'

Mogelijk terugkeer Kluivert bij Curaçaos elftal

Voetbalbond FFK niet scheutig met informatie


Patrick Kluivert wordt wellicht weer belangrijk voor het Curaçaos elftal. Dit keer zou hij in de running zijn voor de functie als bondscoach van Curaçao. De voorzitter van voetbalbond FFK (Federashon Futbol Korsou) Rignaal ‘Jean’ Francisca zegt vandaag, dinsdag 16 februari 2016, in een reactie in het Antilliaans Dagblad: 'We zijn nog steeds met de onderhandelingen bezig.' Verdere informatie wil Francisca nog niet geven. Waarover wordt gepraat, is dan ook nog onduidelijk. 'Als het zo ver is nemen we contact op.

Kluivert werd bijna een jaar gelden, op 4 maart 2015, gepresenteerd als de man die het Curaçaose elftal moest helpen bij de plaatsing voor het WK 2018 in Rusland. Hij werd toen niet gepresenteerd als bondscoach maar als ‘technisch adviseur’.

Alhoewel Curaçao verder kwam dan ooit tevoren, strandde het nationale elftal in de wedstrijden tegen El Salvador. Die werden twee keer verloren.

Medio september nam Kluivert, naar nu blijkt waarschijnlijk voorlopig, afscheid van het Curaçaose elftal. Tijdens een in allerijl bijeengeroepen persconferentie werd toen door Kluivert gezegd dat hij de toekomst openhoudt. Dus ook voor het Curaçaose elftal.

Kluivert heeft in een relatief korte tijd een knappe prestatie neer weten te zetten bij het nationale elftal. Curaçao staat nu op de 148e plek op de internationale FIFA-ranglijst. Voorheen was dat gemiddeld de 163e plaats. Ook heeft hij het elftal aangevuld met verschillende spelers. Onder Kluivert werden verschillende Curaçaoënaars opgeroepen die in Europa spelen. Veel van deze jongens beschouwden het als een eer om door Kluivert - de man die met Ajax de Champions League wist te winnen, onder meer voor AC Milan en FC Barcelona uitkwam en die als aanvaller in het Nederlands elftal memorabele momenten meemaakte - opgeroepen te worden.

Voor de Curaçaose voetballers is de keuze voor het Curaçaose nationaal elftal een definitieve; zij kunnen eenmaal een wedstrijd gevoetbald voor de Curaçaose elf, niet meer in actie komen voor Oranje. Zo wist hij NAC-aanvallers Felitciano Zschusschen en Elson Hooi, de vleugelaanvaller van het Deense Viborg en FC Twente-speler Daryll Lachman te strikken. Maar, ook wist hij de man die in vele ogen kans had gehad op een plekje in het Nederlands elftal, doelman Eloy Room, over te halen.

Parbo presenteert officieel nieuw 'doordrinkbaar' biertje met puur limoensap Parbo Radler

‘Met Parbo Radler willen wij een nieuwe doelgroep tevreden stellen'


Na ongeveer een jaar de Parbo Radler te hebben getest onder de Surinaamse bevolking, heeft Parbo Bier gisteren Parbo Radler officieel op de markt gebracht. Dit geschiedde in het Jacana resort. Rutger van der Stegen, marketing manager van Parbo Centrale N.V., zegt dat na Parbo Chiller en Parbo Light nu Parbo Radler zich officieel heeft aangemeld. De eerder twee genoemde innovaties hebben hun klanten al, zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, dinsdag 16 februari 2016. 

‘Met Parbo Radler willen wij een nieuwe doelgroep tevreden stellen. Vanaf gisteren is deze nieuw biersoort in de Surinaamse supermarkten en in de horecasector te verkrijgen. Het is een mix van het heerlijke Parbo bier en 100% natuurlijk limoensap. Het bier heeft met 2 % een lager alcoholpercentage en is dubbel verfrissend van smaak. De combinatie van Parbo bier en limoensap geven Parbo Radler een werkelijk doordrinkbaar en verfrissend karakter. Ideaal voor bij de maaltijd, na het sporten of andere momenten waarop je extra verfrissing zoekt’, zegt Earl Frijmersum, Senior Brand Manager van Parbo.

Parbo heeft in 2015 haar 60-jarig bestaan gevierd. Het bedrijf heeft de drang om te vernieuwen steeds voorop geplaatst in haar denken. De Surinaamse Brouwerij, als marktleider, ziet het als haar verantwoordelijkheid om de biermarkt vernieuwend en interessant te houden. Dit betekent dat er continu wordt gekeken naar producten die nieuwe consumptie momenten en consumenten aanspreken, zegt van der Stegen.

Parbo Radler is een voorbeeld van en is bijvoorbeeld een alternatief voor soft tijdens het eten of andere momenten waarbij een verfrissend 2% alcoholisch product past.

Om het product aan te laten sluiten bij de duurzaamheidsstrategie van de Surinaamse Brouwerij N.V. is voor de flesverpakking gekozen voor een 25 cl retourfles met statiegeld. Zo wil de brouwerij met dit nieuwe product bijdragen aan minder afval op straat en een schoner milieu. Deze fles kost Srd 3,50. De blikverpakking van 50 cl kost Srd 5,50.

'Al houdt de voorzitter parlement niet van de oppositie, moet zij haar werk conform de beschaving doen'

Hardeo Ramadhin: 'Assembleevoorzitter is bezig allerlei zaken te verwaarlozen'

 
Politiek analist Hardeo Ramadhin stoort zich mateloos aan de laatste ontwikkelingen in het parlement, zo laat hij vandaag, dinsdag 16 februari 2016, via het Dagblad Suriname weten.

Volgens hem denken sommige mensen, dat zodra zij aan de macht zijn zij alles kunnen doen. 'Men moet toch met een aantal dingen rekening houden, of niet? Al houdt de voorzitter van het parlement niet van de oppositie, moet zij haar werk conform de beschaving doen. De voorzitter is bezig allerlei zaken te verwaarlozen. Het behandelen van moties gebeurde al jaren zo, en nu zoekt de voorzitter een regeling om moties na de begrotingsbehandeling aan de orde te stellen. Als de moties waren behandeld en gemotiveerd, hadden de volksvertegenwoordigers misschien een ander stemgedrag gehad', stelt Ramadhin. Hiermee zou volgens Ramadhin ook de democratie zegevieren.

'De oppositie zou tenminste de indruk moeten hebben dat haar mening ook telt. De kracht van de democratie zit erin dat men de mening van de oppositie ook meeneemt. De regering hoeft niet altijd met de oppositie eens te zijn.'

Ook de oppositie hoeft niet altijd met de regering eens te zijn, maar men kan volgens Ramadhin in een beschaafde samenleving wel naar elkaar luisteren. Volgens Ramadhin brengt deze situatie de reputatie van het parlement veel schade toe.

'Zo krijg je geen investeerders in het land. Men kan zeggen dat men geen rechtstaat kan eten, maar investeerders kijken zeker naar de bescherming van de rechten. Deze situatie biedt ons geen zekerheid', aldus Ramadhin.

Winkelier te Redi Doti aangehouden vanwege diverse economsische delicten waaronder illegale verkoop benzine

Man verkoopt ongelode benzine voor te hoge prijs


In winkel ook sigaretten zonder accijnszegels en bestrijdingsmiddelen aangetroffen
 

Een winkelier in Redi Doti is door Buitengewoon Agenten van Politie van de Economische Controle Dienst (ECD) aangehouden en overgedragen aan het Openbaar Ministerie (OM), omdat hij zich aan zeker vijf economische misdrijven heeft schuldig gemaakt. De man, die wel beschikt over een geldige winkelvergunning, heeft illegaal benzine verkocht, de Wet Vergunningen, Bedrijven en Beroepen overtreden en zich ook niet gehouden aan de Wet Tegengaan Smokkelen, aldus de Ware Tijd vandaag, dinsdag 16 februari 2016.

Hij verkocht de illegale ongelode benzine bovendien ook nog tegen een veel hogere prijs dan is vastgesteld door de minister van Handel en Industrie (HI). Hiermee heeft de winkelier de Wet Prijszetting en Prijsbewaking overtreden. De benzine werd voor Srd 6, 67 aan de man gebracht in plaats van de prijs van Srd 4, 36. Bij nader onderzoek in de winkelruimte werden sigaretten zonder accijnszegels gevonden. Dit doet de controledienst vermoeden dat het om smokkelwaar gaat. De goederen en de benzine zijn in beslag genomen.

In de winkelruimte werden ook bestrijdingsmiddelen van het merk 0x1 Super Gram voor de landbouw gevonden. Deze landbouwchemicaliën mag deze winkelier slechts verkopen met een door HI verstrekte vergunning, maar hij kon deze niet overleggen. Hij bleek ook niet over een wettelijke vereiste vergunning van het ministerie van Justitie en Politie te hebben voor zijn jachtgeweer en de 12 kaliber patronen. Hij is daarom ook verdachte van illegaal vuurwapenbezit.

De verdachte is overgedragen aan de politie van Paranam, die het onderzoek verder zal verrichten. De acties van het ECD-team in Paramaribo en overige districten worden uitgevoerd in opdracht van HI-minister Sieglien Burleson en houden verband met de huidige economische ordeningsmaatregelen van de Surinaamse regering.

Telesur werkt aan gefaseerde vervanging infrastructuur

Klanten kunnen tijdens werkzaamheden hinder ondervinden van storingen


Het Telecommunicatiebedrijf Suriname (Telesur) werkt aan het gefaseerd vervangen van zijn infrastructuur. In de 1e fase worden afgeschreven telefooncentrales vervangen door moderne centrales die tele- en datacommunicatie diensten zoals spraak, data en video mogelijk maken. In juli wordt in de 2e fase het kabelnet vervangen. Tijdens de werkzaamheden kunnen zich onvoorziene problemen voordoen, zo laat het bedrijf vandaag, dinsdag 16 februari 2016, in een persbericht weten.

De gefaseerde opzet van de werkzaamheden is om risico’s voor klanten en het bedrijf te beperken, zegt de voorlichting van Telesur. Toch kunnen zich onvoorziene problemen voordoen. Op 25 januari en 1 februari zijn ongeveer 40.000 vaste huisaansluitingen in de gebieden Balona, Welgelegen, Leiding 10, van ’t Hogerhuysstraat en omgeving, Kasabaholo en Beni’s Park, overgezet op een nieuwe centrale. Er trad als gevolg hiervan een storing op, waarbij particuliere en zakelijke klanten een gedeeltelijke of volledige onderbreking ondervonden in het telefoonverkeer op het vaste telefoonnet.

In de telecommunicatiesector zijn storingen bij overnames van telefooncentrales niet uitgesloten, zegt Telesur. Dit, omdat de systemen, parameters en services in real- time op elkaar moeten worden afgestemd met behoud van de kwaliteitsnormen voor spraak, data en video. Het bedrijf heeft procedures ingebouwd voor efficiëntere risicoanalyse bij vervolgovernames al dan niet met assistentie van externe deskundigen.

Klantmeldingen en de analyse daarvan, hebben bijgedragen aan een gerichte oplossing van het probleem. Telesur doet een beroep op haar klanten om bij het merken van enige storing in hun afgenomen dienst, deze door te geven aan de unit ‘Klantenservice” via telefoonnummer 152.

Gajadien (VHP) niet te spreken over 'verergerde dictatoriale houding' voorzitter parlement

'Simons pleegt parlementaire coup'


Waarnemend VHP-fractieleider Asiskumar Gajadien is niet te spreken over de volgens hem steeds verergerende dictatoriale houding die Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons in De Nationale Assemblee (DNA) aan de dag legt. Volgens Gajadien,vandaag, dinsdag 16 februari 2016, in het Dagblad Suriname, heeft de coalitie de donderdagavond door de oppositie ingediende moties met een ‘zogenaamde meerderheid’ verworpen en helemaal geen rekening gehouden met hetgeen zich in de gemeenschap afspeelt. 

'Men is zelfs zo corrupt, dat er bij de stemming aangegeven wordt dat 28 leden tegen hebben gestemd, terwijl fysiek slechts 27 leden aanwezig waren in de zaal. Zo corruptie-minded is deze coalitie', stelt Gajadien. Het is volgens Gajadien een typisch voorbeeld van hoe corruptie-minded de DNA-voorzitter haar werk op dit ogenblik doet.

'Of het nu vervalsing is van stukken of het leiden van het parlement. Waar je eigenlijk van de voorzitter zou verwachten, dat zij boven partijen staat, is zij gewoon deelgenoot ter bescherming van het corrupte beleid van de president. De oppositie heeft besloten de openbare vergadering gisteren niet bij te wonen.'

Voordat de moties aan de orde kwamen, keurde ABOP-Assembleelid Marinus Bee het af dat de moties niet in behandeling zijn genomen vóór de stemming over de begroting. Hij merkte op dat de moties te maken hadden met de begroting. Het heeft geen zin voor de oppositie om nog deel te nemen aan de behandeling van de moties. Uiteindelijk besloot de ABOP-fractie ook terug te keren naar de fractiekamer. Patricia Etnel van de NPS, die als enig lid van de oppositie overbleef, had uiteindelijk niemand om haar bij het maken van een ‘punt van orde’ te ondersteunen. Uiteindelijk besloot zij als laatste oppositielid ook terug te keren.

'Het is één van de rechten van parlementariërs om een motie te mogen indienen en te laten behandelen. Wanneer wij zien dat de voorzitter van het parlement samen met de coalitie een parlementaire coup pleegt en in strijd met het reglement van orde zaken doet, hebben wij geen andere keus dan onder protest weg te blijven', aldus Gajadien.

Geerlings-Simons heeft de stemming van 6 moties van de oppositie uiteindelijk opnieuw moeten houden. Er waren 27 leden in de vergaderzaal, terwijl doorgegeven werd dat de moties met 28 stemmen waren verworpen. De moties werden uiteindelijk toch met 28 stemmen verworpen, omdat tijdens de schorsing het lid Patrick Kensenhuis (NDP) de zaal binnenkwam. De fout werd bij de laatste motie van de oppositie ontdekt door de griffie. De twee moties ingediend door de coalitie werden met 28 stemmen vóór aangenomen. Gajadien stelt dat de moties ingediend waren om de regering te overtuigen van het belang om de samenleving voorop te stellen en scheef lopende zaken een andere wending te geven. 'De coalitie ziet echter niet in dat er een andere wending gegeven moet worden en tracht echter via een slinkse weg de democratie in gevaar te brengen door zaken tegen het ordereglement van het parlement te doen. Daaraan gaan wij niet aan meewerken.'

Gajadien: 'De moties zouden in principe behandeld moeten worden, maar men is zo corruptie-minded dat men wist dat de samenleving deelgenoot zou zijn van de probleempunten die wij hebben aangehaald. Hierdoor heeft men geprobeerd de zaken te verschuiven naar een andere dag om te voorkomen dat wij die zaken behandelen.'

Gajadien zegt verder, dat de gezamenlijke oppositie al sinds het geval van vermeende vervalsing van documenten binnen DNA bezig is geweest om voorbereidingen te treffen voor een klacht bij de Interparlementaire Unie (IPU). 'Alles zal worden gedaan om zowel nationaal als nationaal de stem te laten horen over illegale praktijken, omdat alle vier oppositionele partijen gebundeld veel meer burgers vertegenwoordigen dan de NDP', aldus Gajadien.

Vicepresident Adhin woont CARICOM-staatshoofden- en regeringsleidersvergadering bij in Belize

Belangrijkste gespreksonderwerpen zika en klimaatfinanciering

(Bron foto: Times Caribbean)

Vicepresident Ashwin Adhin is in het Midden-Amerikaanse Belize waar hij de 27e tussentijdse vergadering van CARICOM-staatshoofden en regeringsleiders bijwoont. Behalve regionale actie tegen de dreiging van het zikavirus, staat ook klimaatfinanciering op de agenda, zo bericht Starnieuws vandaag, 16 februari 2016.

De top, die vandaag en morgen wordt gehouden, komt twee weken nadat de Wereldgezondheidsorganisatie, WHO, zika heeft bestempeld als een ‘volksgezondheidscrisis van internationaal belang.’ De publieke bezorgdheid over het virus is toegenomen nu zika wordt gekoppeld aan gevallen van microcefalie in delen van Latijns-Amerika. In ten minste vijf CARICOM-lidstaten, waaronder Suriname, is het virus gediagnosticeerd.


De Regionale Caribische Gezondheidsdienst (Carpha) zal naar verwachting de bijeenkomst op weg helpen naar toekomstige acties in het gevecht tegen het zikavirus. Carpha heeft testen verstrekt en richtlijnen voor preventie en bestrijding aan de lidstaten gegeven.

De vergadering geeft de regeringsleiders een kans om voort te bouwen op het gunstige resultaat van de 21e klimaattop in Parijs vorig jaar december voor kleine ontwikkelingseilanden en CARICOM-lidstaten.

CARICOM-klimaatonderhandelaars in Parijs hebben met succes hun slogan ‘1,5 to Stay Alive’ kunnen doordrukken in de finale klimaatovereenkomst waarin rekening wordt gehouden met de 1,5°C-optie. De onderhandelaars hebben benadrukt, dat de temperatuurstijging een continue dreiging vormt voor de regio. Ze hebben het zover kunnen krijgen, dat er jaarlijks financiering tot 100 miljard Amerikaanse dollar ter beschikking is voor de kleine eilandstaten voor aanpassing en mitigratie als gevolg van klimaatverandering.

De Caribische Gemeenschap staat nu voor de uitdaging om de overeenkomst als basis voor toekomstige klimaatmaatregelen te gebruiken. Het kan naar verwachting de nationale en regionale capaciteit verbeteren door gebruik te maken van de nieuwe kansen.

CARICOM-ministers en hun technische ambtenaren waren donderdag en vrijdag voorafgaand aan de tussentijdse top bijeen in Belize om de overeenkomst verder te analyseren. De overeenkomst van Parijs wordt in april opengesteld voor ondertekening en ratificatie bij de Verenigde Naties in New York.

Paal (PALU): 'De tijd van gaan is gekomen'

'Ik wil eerst nog twee of drie initiatiefwetten indienen, dan heb ik mijn werk gedaan'

 
De tijd om De Nationale Assemblee vaarwel te zeggen is voor PALU-vertegenwoordiger Anton Paal nabij. De 67-jarige parlementariër zal binnen niet al te lange tijd zijn lidmaatschap, na elf jaar, opzeggen. 'Het is voor mij genoeg, er is een tijd van komen en een tijd van gaan, en de tijd van gaan is gekomen. Ik denk dat dit het beste is voor mij en ook voor de partij. Ik wil eerst nog twee of drie initiatiefwetten indienen, dan heb ik mijn werk gedaan',  zegt hij vandaag, dinsdag 16 februari 2016, in de Ware Tijd. Hij zal worden opgevolgd door Cleon Gonsalves Jardin da Ponte.

Paal zegt, dat hij al jaren geleden tegen zijn partijvoorzitter heeft gezegd dat hij wil stoppen als parlementariër. Hij is al die tijd aangebleven, omdat er niet iemand was om van hem over te nemen. Ondanks de behoefte om minder actief te zijn in de politiek, heeft hij er bewust voor gekozen om op de kandidatenlijst te staan in 2015.

'Het zou moeilijk voor mij zijn om de partij met een lege dop achter te laten. Verder zou het ook niet leuk zijn om direct na de verkiezingen weg te gaan. Tot een jaar na de verkiezingen aanzitten is voldoende. De komende vier jaren zijn genoeg voor mijn opvolger om de relatie die ik heb opgebouwd met de kiezer over te nemen.'

De politicus meent, dat de kiezers niet op hèm hebben gestemd, maar op de idealen van de PALU. 'De Moor heeft zijn werk gedaan, de Moor mag gaan.'

Oud-districtscommissaris Landbrug wil dat mensen die geldinzameling plannen daarvoor toestemming moeten vragen

'Het is noodzakelijk dat deze campagnes onder toezicht van de overheid plaatsvinden'

'Su Aid' en '1 voor 12' hadden geen toestemming inzamelingsacties voor 8-jarige ziek meisje Gilliana


'Personen die een geldinzameling willen houden moeten hiervoor toestemming vragen. Het is noodzakelijk dat deze campagnes onder toezicht van de overheid plaatsvinden', zegt oud-districtscommissaris Raymond Landbrug vandaag, 16 februari 2016, in de Ware Tijd.'Je kan niet zomaar een dag opstaan en beginnen geld op te halen. Je moet toestemming hebben.'

Hij vindt dat voorwaarden verbonden moeten worden aan de toestemming om inzamelingsacties te houden. Een van de voorwaarden is, dat de organisatie verantwoording moet afleggen voor de wijze waarop het opgehaalde geld is besteed.

Advocaat Stanley Marica is het eens met Landbrug over toestemming vragen en zegt dat dit bij de districtscommissaris moet gebeuren. De oud-districtscommissaris vindt daarentegen, dat bij grote en nationale inzamelingscampagnes de procureur-generaal moet worden ingeschakeld voor toezicht. Controle vanuit de overheid is volgens hem noodzakelijk om te voorkomen dat het opgehaalde geld voor andere dan de gestelde doelen wordt gebruikt. Landbrug vindt dat de overheid oplettend moet zijn en zelf naar de organisaties moet stappen, als zij zich niet aanmelden.

In het geval van het 8-jarige meisje Gilliana, waarbij het opgehaalde geld niet meer voor haar medische behandeling gebruikt kan worden, omdat zij is overleden, zouden de organisaties toestemming moeten vragen om het geld op een andere manier te besteden. De Stichtingen 'Su Aid' en '1 voor 12' hebben beide besloten het opgehaalde geld in zijn geheel aan de familie van het overleden achtjarige meisje over te dragen.

Voorzitter Giwani Zeggen van Su Aid geeft toe dat zijn stichting geen toestemming heeft aangevraagd. Het is hem wel bekend dat dit 'formeel' verplicht is, maar hij zegt dat dit over het hoofd is gezien. Hij belooft de volgende keer wel toestemming te vragen. Voorzitter Louis Vismale van Stichting 1 voor 12 weet niet dat toestemming nodig is voor dergelijke acties. Vismale is voorstander van een fonds. Hij stelt voor, dat dit ten minste door meerdere organisaties wordt geleid.

Jean-Luc van Charante, die zich vaker met crowdfunding bezighoudt, vindt het belangrijk dat wanneer het doel van de inzameling niet bereikt kan worden, organisaties hun donateurs moeten betrekken bij het besluit om het geld op een andere manier te gebruiken. Hij erkent weliswaar dat dit niet altijd mogelijk is, omdat er ook anonieme donateurs zijn. Van Charante zegt verder, dat donateurs niet alleen donerenm omdat er een specifiek doel gesteld is, maar ook omdat zij vertrouwen hebben in de organisatie en dat zij het geld op een goede manier zullen gebruiken.

Assemblee behandelt Elektriciteitswet en Wet Energie Autoriteit Suriname

Assembleeleden vinden dat staat verantwoordelijk is voor distributie van stroom

NDP'er Misiekaba wenst vermelding, dat particulieren zelf energie mogen opwekken


De Nationale Assemblee heeft vandaag, dinsdag 16 februari 2016,de Elektriciteitswet en de Wet Energie Autoriteit Suriname in de eerste ronde behandeld. Er waren enkele technische vraagstukken die nog nader uitgezocht moeten worden. De Assembleeleden waren het met elkaar eens, dat de Staat verantwoordelijk moet zijn voor de distributie van elektriciteit, maar dat meerdere spelers op de markt mogen zijn voor de opwekking van energie. Dit bericht Starnieuws.

Assembleelid Rabin Parmessar (NDP), voorzitter van de commissie die de openbare behandeling van de wetten heeft voorbereid, zei dat alle leden het eindrapport hebben getekend. Volgens hem was de voorbereiding in goede harmonie met elkaar verricht. Wat Parmessar betreft kunnen omslachtige zaken uit de wet worden gehaald.

NDP-fractieleider André Misiekaba wenste, dat duidelijk aangegeven wordt dat ook particulieren energie mogen opwekken. Hij wil ook, dat de functie van de directeur en onderdirecteur duidelijk gedefinieerd is. Zij moeten functionarissen zijn, die niet alleen wetenschappelijk onderlegd zijn, maar ook energiedeskundig en aantoonbare ervaring hebben. Parmessar stelde, dat ook al wordt artikel 24 van de ontwerpwet geschrapt, die niet betekent dat particulieren niet mogen deelnemen aan opwekking van energie. In andere artikelen wordt dit opgevangen.

De wetten moeten ordening brengen in het energievraagstuk en alles in de sector regelen. Er dient ook een energiesectorplan te worden ontwikkeld, dat voor twintig jaren geldt.

Aan het einde van de eerste ronde deelde Parmessar mee, dat de commissie morgen bijeenkomt om diverse technische opmerkingen die gemaakt zijn te verwerken en op een rijtje te plaatsen. Hierdoor kan de verdere behandeling donderdag worden vergemakkelijkt. Dan komt de regering aan het woord die zal ingaan op de vragen die gesteld zijn door de commissie van rapporteurs en overige Assembleeleden.

Pertjajah Luhur buigt zich over nieuw alternatief voor regering Bouterse-II

Paul Somohardjo: ‘We gaan geen Dracula vervangen met Frankenstein’


Indien de zittende NDP-regering door het protesterende volk de laan wordt uitgestuurd, moet men een goed alternatief hebben om op te kunnen rekenen. De Pertjajah Luhur (PL) buigt zich momenteel over het zoeken van dit nieuwe alternatief, zo schrijft het Dagblad Suriname vandaag, dinsdag 16 februari 2016. Er worden aftastende gesprekken gevoerd met organisaties, waaronder maatschappelijke, het bedrijfsleven en de vakbeweging en ook met kader dat bereid is het roer over te nemen, aldus PL-voorzitter Paul Somohardjo.

Er moet een goed alternatief met een  prima basis gepresenteerd worden aan het volk, alvorens dat kan plaatsvinden. ‘We gaan geen Dracula vervangen met Frankenstein.’ Somohardjo wijst er vooral op, dat de kracht van het volk om een zittende regering naar huis te sturen niet onderschat moet worden.

Volgens Somohardjo doet zich reeds geruime tijd een trend voor, waarbij de rechterlijke macht dreigt te verdrinken door invloeden vanuit de wetgevende en de uitvoerende macht. Vooral hieraan moet een halt geroepen worden. De politicus vindt het walgelijk dat de wetgevende macht er niet voor schroomt om wettelijke bepalingen te vertrappen. Dit was recent het geval met de aanname van de begroting. ‘Omdat zij de meerderheid hebben toch,’, zegt hij, doelend op de coalitieleden en de twee PL-overlopers, Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan, die volgens hem pretenderen PL’ers te zijn, maar vanaf hun aantreden in het parlement de NDP-regering en de coalitie ondersteunen. Met deze twee komt het aantal stemmen op 30, een ruime meerderheid.

De PL verscheen samen met de overige oppositionele partijen gisteren niet in het parlement. Somohardjo vindt het belachelijk, dat donderdagavond laat eerst de begroting werd aangenomen en dat achteraf, gisteren, moties in stemming werden gebracht. Al honderd jaren, sedert het bestaan van de democratie, wordt eerst een motie ‎van wijzigingen aangenomen, alvorens tot stemming voor aanname van de begroting wordt overgegaan. De politicus vindt het onmogelijk, dat de begroting al  was aangenomen, terwijl de moties gisteren in behandeling zijn genomen. Hij kan zich helemaal niet vinden in deze wijze van parlementaire beleidsvoering, waar volgenshem alles op zijn kop staat.

Governor CBvS informeert morgen, 17 februari, bedrijfsleven over valutaveilingen

Volgens KKF is onder ondernemers veel behoefte aan informatie over de veilingen


De governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Glenn Gersie, houdt morgenavond voor het bedrijfsleven een informatiebijeenkomst over de voorgenomen valutaveilingen. Aniel Padarath, voorzitter van de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF), zegt vandaag, dinsdag 16 februari 2016, op Starnieuws dat er veel behoefte is aan informatie over hoe de valutaveilingen gaan plaatsvinden en om welke bedragen het gaat.

Aangezien de behoefte bij diverse organisaties leeft, is besloten na overleg met de governor van de CBvS om een gezamenlijke informatieavond te houden in Hal 2 van de Kamer van Koophandel en Fabrieken. Deze activiteit wordt gehouden in samenwerking met de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB), de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFA), de Algemene Aannemers Vereniging (AAV) en het Suriname Business Forum (SBF).

Padarath zegt verder, dat ook een oefensessie gehouden wordt over hoe de valutaveiling door de CBvS zal plaatsvinden. Het veilingssysteem zal door deskundigen van de bank op interactieve wijze gedemonstreerd worden. De directies van de banken hebben al een demonstratie gekregen. Ondernemers en ook geïnteresseerden zijn uitgenodigd voor deze informatieavond, die om zeven uur aanvangt.

De CBvS heeft formeel meegedeeld, dat de wisselkoers binnenkort bepaald zal worden op basis van vraag en aanbod. De veilingen zullen eenmaal per week plaatsvinden. Op basis van het resultaat van die dag, wordt een gewogen gemiddelde koers bepaald voor de Amerikaanse dollar, die zal gelden tot de volgende veiling. Dit houdt in, dat de nu geldende koers van Srd 3,96 voor de opkoop van de dollar en Srd 4,04 voor de verkoop, wordt losgelaten. De hoogte van de wisselkoers zal door de valutaveiling bepaald worden op basis van vraag en aanbod.