zaterdag 20 februari 2016

EBS hoopt binnen zes maanden achterstand aansluitingen van 2014 en 2015 in te lopen

Bedrijf stapt tijdelijk over op het efficiëntere 'ressortensysteem'


De NV Energiebedrijven Suriname (EBS) wil binnen vijf tot zes maanden de achterstand in aansluitingen van 2014 en 2015 inlopen. Dat meldt het bedrijf gisteren, vrijdag 19 februari 2016, in een persbericht. Bij het inlopen van de achterstand zal het bedrijf tijdelijk afstappen van het first in-first out-principe (fifo) en overstappen op het ressortensysteem. 

Het fifo-principe is een werkwijze, waarbij de klant die als eerste betaald heeft, als eerste wordt geholpen. Bij het ressortensysteem zullen de ploegen op basis van ressorten worden ingedeeld. Het ressortensysteem verbetert de efficiëntie van het werk en verhoogt ook de output, aldus het bedrijf.

Het clusteren van de werkzaamheden levert ook een financieel voordeel op. Omdat de ploegen binnen een gebied worden ingezet, kan er bezuinigd worden op brandstof. Dit geldt ook voor het transport van materiaal.

Door het werken in ressorten kunnen bij één uitschakeling, meerdere werkzaamheden worden uitgevoerd in plaats van bij elke uitschakeling één.

In afwachting van overig aansluitmateriaal dat nog moet arriveren, zal de EBS een begin maken met het plaatsen van transformatoren in netwerken waar al voorzieningen zijn getroffen, zodat de huis- of bedrijfsaansluitingen kunnen worden afgehandeld. De wijkvolgorde die zal worden gehanteerd wordt nog bekendgemaakt.

Politie valt op drie adressen in Paramaribo drugspanden binnen


Bij invallen zijn marihuana, hasj, cocaïnebolletjes en XTC-tabletten aangetroffen

Drugs-18-2-2016
(Bron foto: Korps Politie Suriname)

De politie van het Bureau Nieuwe Haven heeft dinsdag samen met het recherche Bijstands Team Paramaribo drugsinvallen gepleegd op drie adressen in Paramaribo, zo bericht de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vandaag, zaterdag 20 februari 2016.

De hoeken Hoge- en de Fredericistraat,  Hoge- en Hofstraat en de Hermansteinbergstraat zijn aangedaan. In de nabije omgeving waar de invallen zijn gepleegd heeft de politie een hoeveelheid marihuana, hasj en XTC-tabletten aangetroffen en in beslag genomen. Er zijn geen verdachten aangehouden op de adressen.

Agenten deden donderdag weer een inval op de hoek Hoge- en Hofstraat. Ondanks de in beslagname twee dagen eerder,  heeft de politie weer een hoeveelheid jami in beslag genomen. Verder 164 kleine verpakkingen, een aantal bolletjes cocaïne en een hoeveelheid hasj.

 De politie heeft meerdere keren invallen gepleegd op deze adressen waarbij verdachten waren aangehouden. Deze acties zullen onverkort worden voortgezet zo laat de politie weten.

Fundashon Kòrsou Limpi Bunita en Selikor tevreden over vuilniszakken-actie langs carnavalsroute

Ruim 10.000 vuilniszakken geplaatst langs carnavalsroute

(Bron foto: de Amigoe)

Fundashon Kòrsou Limpi Bunita (FKLB) heeft dit jaar samen met Selikor ruim 10.000 vuilniszakken verspreid langs de carnavalsroute. Dit heeft volgens de twee organisaties positieve resultaten opgeleverd, aldus de Amigoe vandaag, zaterdag 20 februari 2016.
 
Dit jaar was het tweede jaar op rij dat de vuilniszakken op strategische plekken aan de dranghekken op de carnavalsroute werden vastgeknoopt. Bij het ophalen van het vuil heeft Selikor goed gevulde vuilniszakken aangetroffen. Ook een groot deel van de stellages heeft voor de optochten vuilniszakken gekregen. Deze werden na afloop langs de kant van de weg gezet, zodat het vuilophaalbedrijf deze mee kon nemen.

In totaal werden er 8.750 vuilniszakken aan dranghekken vastgemaakt. Daarnaast zijn er 1.500 extra zakken aan verschillende stellages en carnavalsgroepen uitgedeeld.

FKLB en Selikor zijn tevreden over de manier waarop het publiek en de carnavalsgroepen gebruik hebben gemaakt van de vuilniszakken tijdens de verschillende optochten. Ook geven FKLB en Selikor een pluimpje aan de jongeren van de Brigada di Seguridat i Formashon, die hebben geholpen bij het vastknopen van de zakken.

Amigoe: Straks dilemma voor OM inzake executie vonnis zaak 'Babel'

Het is nog niet bekend hoe lang de zaak zal voortduren


Het Openbaar Ministerie (OM) heeft na een beslissing van rechter Irma Lips in de zaak Babel over drie weken, een dilemma voor wat betreft de executie van het vonnis in geval van een veroordeling. Het OM moet dan beslissen om het vonnis in eerste aanleg alvast te executeren, óf om te wachten totdat het vonnis onherroepelijk is geworden, zo schrijft de Amigoe vandaag, zaterdag 20 februari 2016.

Het OM eiste gisteren een celstraf van drie jaar tegen Statenlid Gerrit Schotte en ontneming van zijn passieve kiesrecht voor een periode van vijf jaar, zodat hij zich niet verkiesbaar kan stellen. Officier van Justitie Gert Rip neemt het Schotte kwalijk dat hij zich liet omkopen en zo een marionet is geworden. 'Door het strafbaar handelen van Schotte is de integriteit van het openbaar bestuur aangetast en is de Curaçaose democratie en samenleving ernstig ondermijnd.'

Die eis zorgde echter voor veel discussie en ook kritiek uit diverse hoeken, voornamelijk van zijn handlangers. In verband hiermee heeft de Amigoe deskundigen op dit gebied gesproken en concludeert dat het OM straks voor een dilemma staat.

Het OM is belast met de executie van strafrechtelijke vonnissen en dus ook met de executie van genoemd vonnis. De beslissing om een vonnis te executeren hangt af van diverse aspecten. Zo speelt de onderbezetting bij het OM en de gevangenis, het Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou, een belangrijke rol. Dat blijkt uit een onderzoek van de Raad voor de Rechtshandhaving, waarover de Amigoe op 13 februari vorig jaar berichtte. Het onderzoek werd gedaan nadat was gebleken, dat onvolkomenheden in het uitvoeringsproces de geloofwaardigheid van het justitieel systeem aantasten. De raad kon echter op basis van de beschikbare informatie over de administratie van het OM niet vaststellen in welke mate het OM invulling geeft aan zijn taak om vonnissen in strafzaken te doen uitvoeren.

Het OM staat in de zaak 'Babel' hoe dan ook voor een belangrijke beslissing, aangezien de executie hiervan vóórdat het vonnis onherroepelijk is geworden, tot een verzoek tot schadevergoeding door de verdachten in deze zaak kan leiden, aldus experts.

Indien rechter Lips beslist, dat er voldoende wettige en overtuigende bewijzen zijn tegen Schotte om mee te gaan met deze eis, kan het OM dus wachten met de executie hiervan. Dan mag men volgens de experts wel op hem stemmen. Ervaring leert, dat grote zaken zoals deze vrijwel altijd in hoger beroep en zelfs in cassatie uitgevochten worden. Zowel het OM als de verdediging heeft na 11 maart twee weken de tijd om in hoger beroep te gaan en het vonnis van Lips kan nog altijd door de drie rechters van het hof vernietigd worden en dan zal een nieuwe beslissing volgen. Dat vonnis kan eventueel later door de Hoge Raad (HR) bevestigd worden, maar ook vernietiging hiervan is mogelijk. Bij vernietiging kan de Hoge Raad zelf een beslissing nemen over de toekomst van Schotte, maar afhankelijk van de reden hiervoor en welk gedeelte van het Hof-vonnis vernietigd moet worden, kan de HR de zaak naar het hof terugverwijzen voor nieuwe behandeling.

Indien het OM beslist om Schotte, bijvoorbeeld in geval van een celstraf, direct te laten opsluiten en het Hof en/of de Hoge Raad hem vrijspreekt, kan Schotte een schadevergoeding eisen.
Het is nog niet bekend hoe lang deze zaak zal voortduren. Er is geen periode vastgesteld voor het Hof om een zaak te behandelen. Het moet wel binnen een redelijke termijn plaatsvinden, aldus een Officier van Justitie, ‘drie, vier of vijf jaar is overdreven natuurlijk’.

Steun van China voor de EBS

China biedt trainingsprogramma's aan voor technisch EBS-personeel in China


De NV Energiebedrijven Suriname (EBS) krijgt steun van China. Deze toezegging deed ambassadeur Yang Zigang aan het staatsbedrijf. De nieuwe EBS-directeur Rabin Parmessar had als minister van Openbare Werken een intensieve samenwerking met de Chinese ambassade. China heeft korte trainingsprogramma’s aan technisch personeel van de EBS aangeboden. Zigang vroeg Parmessar medewerkers af te vaardigen naar China om aan deze cursussen, die in mei beginnen, deel te nemen. China zal de volledige kosten voor zijn rekening nemen.

Deze steunbetuiging werd uitgesproken tijdens een bezoek van de ambassadeur aan de EBS. De EBS-directeur vroeg aan de ambassadeur op welke manier China van betekenis kan zijn bij de oplossing van het probleem van de elektriciteitsvoorziening voor de bewoners in het binnenland, die het grootste deel van de dag zonder elektriciteit zitten.

De Chinese ambassadeur liet weten, dat er al een intentieverklaring tussen een bedrijf uit China en de Investment and Development Corporation Suriname N.V. (IDCS) is getekend, om in het binnenland het opzetten van zonne-energie te ontwikkelen. Parmessar stelde voor om kortere lijnen te trekken en EBS, na overleg met de IDCS,in contact te brengen met dit Chinese bedrijf, dat gespecialiseerd is in zonne-energie. 'We gaan snel vooruit en hebben niet de luxe om te wachten', zei Parmessar.

De ambassadeur stelde enkele uitwisselingsprogramma’s tussen technisch personeel van Suriname en China voor. Technici van China en Suriname zullen in de gelegenheid zijn technische aspecten en andere praktische zaken met elkaar uit te wisselen.

Bromfietser (48) dodelijk verongelukt te Catharina Sophia

Man rijdt tegen EBS-elektriciteitspaal en overlijdt ter plaatse


De 48-jarige Macelino Chen Kon Sung is gisteravond om het leven gekomen te Catharina Sophia toen hij op zijn bromfiets, rijdende over de Catharina Sophiastraat in de richting Groningen, tegen een elektriciteitsmast van de EBS reed. Een voorbijganger die op dat moment langs reed merkte het slachtoffer langs de weg op, zo bericht de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vandaag, zaterdag 20 februari 2016. 


Die passant alarmeerde meteen de politie. Agenten die ter plekke arriveerden constateerden dat de bromfietser geen tekenen van leven meer gaf.

In het belang van het verdere politieonderzoek is het lichaam van Chen Kon Sung in beslag genomen voor obductie. Dee bromfietser is de eerste verkeersdode in het district Saramacca. Landelijk staat de zogenoemde verkeersbarometer op zes.

Stutgard: 'Afvalverbranding op Ornamibo in open lucht is uit den boze'

Voedseltechnoloog reageert op rookoverlast voor omwonenden vuilstort Ornamibo


Voedseltechnoloog Ricky Stutgard zegt vandaag, zaterdag 20 februari 2016, in het Dagblad Reactie, in reactie op de recente rookontwikkeling op en rond de vuilstort Ornamibo, dat afval op een verantwoorde manier verwerkt moet worden. Allereerst moet volgens Stutgard het afval geordend en gesorteerd worden. Dat afval te Ornamibo nog steeds in de open lucht verbrand wordt, waarbij  giftige afvalstoffen vrijkomen, is uit den boze. In dit kader zouden er eigenlijk verbrandingsovens moeten zijn, waarin het vuil verbrand en verwerkt wordt. 

'We hoeven namelijk het wiel niet opnieuw uit te vinden door te kijken hoe men het in het buitenland doet. Ik heb ook wel begrepen, dat rook uren en dagen lang daar kan hangen. Allerlei zaken worden naar Ornamibo gebracht, dus zullen er sowieso giftige stoffen geproduceerd worden. Dit kan voor de nodige schade zorgen met betrekking tot het milieu en de gezondheid van de mens.'

Het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg, BOG, en het ministerie van Openbare Werken zouden volgens Stutgard zich serieus bezig moeten houden met de vraag hoe wij met ons afval moeten omgaan. Afval moet binnen een bepaalde periode verwerkt worden en moet niet weken of maandenlang blijven liggen. Behalve dat men last kan hebben van rook, heeft men ook last van allerlei ongedierte.

De plaats bespuiten is niet altijd een oplossing. Doordat men alles bij elkaar ophoopt, kan het volgens Stutgard voorkomen dat niet overal waar de muskieten zitten, bespoten wordt. 'Wanneer je spuit, dood je misschien de muskieten, maar niet ander ongedierte, zoals slangen, kakkerlakken en ratten. Afval zou eerder geselecteerd moeten worden en daarna zou men moeten spuiten. Spuiten is goed, want het is een bron van contaminatie. Om het effectief te doen, ga je het afval moeten selecteren en ordenen.'


Stutgard zegt dat er in principe niets verkeerds is aan het verbranden van afval. 'Bij wijze van spreken zou je alle afval kunnen verbranden, maar je zou een verbrandingsoven moeten hebben, waarbij de afvoer of buis hoger moet staan dan het hoogste gebouw in de omgeving. Wanneer we praten over de ovens bedoelen we die met een temperatuur van 1.000-1.500 ̊ C. Zo kan je alle materiaal verbranden en vrijgekomen rook moet niet tot last zijn van de mensen die in omliggende gebieden wonen. De afvoerbuis zou van beton moeten zijn. Er zou zeker een bepaalde investering aan gekoppeld zijn. In ieder geval zou het goed zijn als er in de omgeving van Ornamibo een onderzoek wordt gedaan met betrekking tot de gezondheidstoestand van de mensen die daar wonen in vergelijking met mensen die niet in die omgeving wonen. Zo kan je kijken als het verbranden van afval een negatief effect heeft op de mensen die daar wonen. Ik denk dat we verrast zullen zijn.'

Er is momenteel een enorme rookontwikkeling te merken in de woonomgeving van de vuilstortplaats Ornamibo. Buurtbewoners ervaren dit ongemak sinds een week.

Ten aanzien van de rookontwikkeling zegt Claudia Maatsen, het hoofd van de afdeling Vuilophaal en Verwerking van het ministerie van Openbare Werken, dat met man en macht wordt gewerkt aan het normaliseren van de situatie. 'Het probleem van de bluswerkzaamheden van de brandweer is namelijk de begaanbaarheid van de vuilstortplaats. Doordat de enorme rookontwikkeling zich voordoet dichtbij een ravijn, is er met heel veel inspanning een weg gebaand voor de brandweer. Bij zoveel tonnen aan vuil ontwikkelen zich gassen die als nadeel hebben de enorme rookontwikkeling wat nu gaande is. Maar, wij zijn verplicht de samenleving en vooral de lokale bevolking te informeren. Er is verder geen reden tot paniek en we hopen de situatie gauw te hebben genormaliseerd.' 

De vuilstortplaats van Ornamibo is meer dan 15 jaar geleden voor vijf jaar uitgeleend als vuilverbrandingslocatie. Maar, de 5 jaren zijn ruim 18 jaar geworden. Elke avond vinden er illegale vuilverbrandingen plaats. Vooral de bewoners van de omgeving Vredenburg, dat achter de vuilstortplaats ligt, hebben enorm last van de stank en vliegen.

Minister Dogojo zou familie en vrienden aanstellen in hoge posities - 'Beschuldigingen om mijn imago te schaden'

'Hoe definieer je vriendinnen, het kan dat mijn karakter maakt dat ik amicaal overkom'

'Wij komen wel uit één politieke organisatie'


Bronnen dichtbij minister Joan Dogojo van Welzijn maken melding, althans zo bericht de Ware Tijd vandaag, zaterdag 20 februari 2016, van de aanstelling van familie en vrienden van de bewindsvrouwe in hoge functies. Zo worden de benoemingen van de directeur van het ministerie, de onderdirecteur Administratieve Diensten, onderdirecteur Algemeen Maatschappelijke Zorg en onderdirecteur van het AOV-fonds aan de kaak gesteld. |

'Als mensen de 'battle' willen voeren, laten zij met issues komen. Laten wij over het beleid praten', wuift Dogojo de beschuldigingen van zich af.

'Hoe definieer je vriendinnen? Het kan dat mijn karakter maakt dat ik amicaal overkom. Ze zijn niet mijn familie en ook geen mensen met wie ik aan de borrel zit. Wij komen wel uit één politieke organisatie.'

De beschuldigingen zijn volgens de bewindsvrouwe gericht om haar imago te schaden. 'Wij gaan door met het opruimen van de rommel. Hiermee probeert men de aandacht af te leiden.'

Volgens haar is de vorige directie bedankt, omdat er een vertrouwenscrisis was ontstaan. Sinds december van het vorig jaar zijn er nieuwe personen belast met de functies. Zo is Jerrel Renfurm belast met de functie van directeur van het ministerie. Van de onderdirecteur KMW, AshwienChitanie, zijn de stukken nog niet in orde, omdat de man die hij moet opvolgen, Theo Lingresie, nog ontheven moet worden. Dit moet in een Onderraad voor Personeelsaangelegenheden gebeuren. Dogojo benadrukt, dat de personen die belast zijn met de taken van directoraten en onderdirectoraten nog niet zijn benoemd. Dat zal na een evaluatie en nadat ze goed zijn bevonden gebeuren.

Selowin Alamijawari nieuwe dorpshoofd Langamankondre in district Marowijne

Alamijawari wordt 17 april geïnstalleerd


De 57-jarige Selowin Alamijawari is het nieuwe dorpshoofd van Langamankondre in het district Marowijne. De dorpsassistent is Heini Langaman. Het dorpsbestuur is nu weer volledig, bestaande uit een dorpshoofd en vier assistenten. Dit kwam naar voren afgelopen maandagmiddag in een bomvolle recreatiezaal van het dorp, aldus het Dagblad Suriname vandaag, zaterdag 20 februari 2016.

Langamankondre heeft gedurende negen maanden geen dorpshoofd gehad. De vorige dorpsleider heeft taal noch teken van zich laten horen in de afgelopen periode. Tijdens een dorpsvergadering in november vorig jaar installeerde het bestuur een commissie die huis-aan-huis bezoekjes heeft gebracht. Het doel daarvan was om de mening van de gemeenschap te horen en dat ze zelf een potentiële kandidaat zou aanwijzen voor de functie van dorpshoofd. Er zijn in totaal vier veldbezoeken en een algemene dorpsvergadering geweest.

Uit de verschillende meningen werd Selowin Alamijawari met 52 stemmen gekozen uit een aantal van 75 reacties. Momenteel is Alamijawari nog een dorpsassistent. De gemeenschap treft nu voorbereidingen voor de installatie van de voorgedragen personen op 17 april van dit jaar. Ook de commissie is zeer erkentelijk voor de vele positieve reacties uit de gemeenschap.

Tijdens de maandag gehouden dorpsvergadering was Ramses Kajoeramari, oud-NDP-Assembleelid en kapitein van Langamankondre, ook van de partij. 'Het volk heeft een besluit genomen', zei hij. Een dag voor de presentatie van de commissie regende het telefoontjes bij de dorpsassistenten. Hij was onderweg naar een voorlichtingssessie over het vonnis, inzake de Kalina- en Lokono-gemeenschappen en grondenrechten, van het Inter-Amerikaans Hof voor Mensenrechten van de Organisatie van de Amerikaanse Staten (OAS) in Erowarte. In dit kader heeft Kajoeramari zijn bijdrage geleverd.

Namens de gemeenschappen van Galibi ondertekende hij een culturele samenwerking tussen de Franse en Surinaamse inheemsen in Frankrijk. Met het bezoek van de Franse Cultuurminister van Overzee in Frans-Guyana in 2014 werd een samenwerking bekrachtigd.

Tegen de nieuw gekozen dorpsleider zei dorpshoofd Ricardo Pané van Christiaankondre, dat hij leergierig moet zijn, wil hij een eigen ontwikkelingsvisie nastreven. 'Het besluit van het volk, blijft een besluit.'

Personeel Esther Stichting niet blij met vertrek directeur Jabini naar Huize Ashiana

Via het nieuws vernemen medewerk(st)ers van vertrek directeur

Bondsvoorzitter Leeflang en Jabini beide verrast door overplaatsing - Handelen minister Dogojo wordt afgekeurd


Het personeel van de Esther Stichting zou volgens bondsvoorzitter Murwin Leeflang van de Bond Personeel Esther Stichting (BPES) niet blij zijn met de overplaatsing van hun directeur naar Huize Ashiana. 'Ik heb 17 februari een onderhoud gehad met boze personeelsleden van de Ester Stichting, die aangaven dat zij via het nieuws zouden hebben vernomen, dat de directeur wordt overgeplaatst naar Huize Ashiana. Het personeel vindt dit zeer vervelend vanwege het feit, dat zij zo'n twee en een half jaar strijd gevoerd heeft alvorens zij een directeur kreeg bij de Ester Stichting.'

Het personeel is volgens Leeflang niet te spreken over deze kwestie. 'Ik heb geluisterd naar de werknemers van de instelling. Nadat zij hun beklag hadden gedaan, heb ik direct contact gemaakt met de directeur die op dat moment in Esther Stichting was.'


Volgens de bondsvoorzitter zei de directeur enigszins verrast te zijn door het besluit genomen door de minister van Welzijn. 'Als bondsvoorzitter was ik ook verrast. Ik vroeg duidelijk aan de directeur naar de reden. Deze gaf aan dat hem is voorgehouden, dat Huize Ashiana groter is in omvang. De directeur heeft ook aangegeven, dat hij gesolliciteerd heeft bij de Ester Stichting en zou die niet willen verlaten, mede ook omdat hij toch wat zaken reeds gedaan heeft kunnen krijgen voor de werknemers van de instelling, zoals bijscholing van het personeel. Jammer, want de man heeft zich reeds ingewerkt in de zaken bij de Ester Stichting.'

'De minister zou de stafleden hebben uitgenodigd voor een spoed onderhoud en we hopen dat de bond ook wordt uitgenodigd.' Volgens Leeflang zal het bestuur van de bond een algemene ledenvergadering maandag beleggen met de leden en de Vakcentrale C-47, waarbij gesproken zal worden over deze zeer onsmakelijke situatie.

'Wij zullen maandag vernemen van de leden en dan zal de vergadering een besluit nemen. Deze werkwijze van de minister vinden wij niet correct en het is deze zelfde minister geweest die bij het aantreden van deze directeur ons allemaal heeft voorgehouden dat wij lang hebben gewacht en het zo hoort dat er een directeur is voor de instelling. Nu worden wij hiermee geconfronteerd', aldus Leeflang.

Eerste vlucht Fly All Ways van en naar Barbados zit vol

Fly All Ways vliegt op nieuwe bestem- mingen


De nieuwe Surinaamse luchtvaart- maatschappij Fly All Ways zorgt dit weekend voor een rechtstreekse verbinding met Barbados, met als doel Suriname regionaal te ontsluiten en beide landen meer bekendheid te geven, zo bericht vandaag, zaterdag 20 februari 2016, het Dagblad Suriname.

Tachtig reizigers uit Barbados arriveerden gisteren op de Johan Adolf Pengelluchthaven. Anderzijds zijn er vanuit Suriname tachtig personen vertrokken naar dat eiland. Een touroperator uit Barbados, die gespecialiseerd is in groepcharters, reist ook mee om afspraken te maken voor vervolgvluchten naar Suriname. De terugvlucht naar Barbados staat voor morgen gepland.

De Fokker F-70 van Nederlandse makelij heeft een capaciteit van tachtig stoelen en een vliegtijd van 1 uur en 45 minuten naar Barbados. De vluchten zullen direct bijdragen aan het versterken van de economie. De toeristen die Suriname bezoeken leveren een enorme bijdrage aan de verschillende sectoren zoals horeca en transport.

Daarnaast zijn de regionale vluchten ook gunstig voor het bedrijfsleven, waarbij export naar Barbados ontwikkeld kan worden.

Aqualectra presenteert plannen voor dit jaar

Plannen onder andere uitbreiding windmolenpark, vervanging straatverlichting en zonnepanelen op scholen

 
Tijdens een persconferentie heeft Aqualectra-directeur Darick Jonis gisteren de plannen gepresenteerd voor 2016, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 20 februari 2016. 

Als alles conform planning gaat zal de jaarrekening van 2015 in april worden afgerond.

Tevens moet de constructie van het nieuwe gebouw dit jaar plaatsvinden, zal het windmolenpark worden uitgebreid, worden de ‘smart meters’ geïmplementeerd en zal begonnen worden met het project om de straatverlichting te vervangen en om zonnepanelen op scholen te plaatsen.

Gouverneur George-Wout van Curaçao zou Landsverordening 80/20-regeling mogelijk niet vaststellen

'De wet discrimineert en deugt niet'


De controversiële Landsverordening 80/20-regeling zal door gouverneur Lucille George-Wout waarschijnlijk niet vastgesteld worden, omdat de wet discrimineert en niet deugt. Als de gouverneur van Curaçao deze wet toch zou vaststellen, dreigt de situatie dat deze bij Koninklijk Besluit (KB) wordt geschorst of vernietigt. Dit staat in een vertrouwelijke ‘Notitie Landsverordening 80/20-regeling’, in handen van het Antilliaans Dagblad, zo bericht dit dagblad vandaag, zaterdag 20 februari 2016. 

De notitie werd afgelopen week in de ministerraad in Fòrti besproken, waarna zou zijn besloten de wet - die de Staten al in september 2011 ten tijde van het kabinet-Schotte (MFK/PS/MAN) aan de regering heeft voorgelegd - niet aan gouverneur George-Wout aan te bieden. Dat is een nederlaag voor de grootste regeringspartij Pueblo Soberano, initiatiefnemer van de ‘Landsverordening ter bevordering van een rechtvaardige kans op werk voor lokale arbeidskrachten’, zoals het ontwerp heet.

De wet verplicht de werkgever om ten minste 80 procent van de bezette arbeidsplaatsen te laten verrichten door lokale arbeidskrachten. De Raad van Advies (RvA), het hoogste adviescollege van de regering en Staten, had in oktober 2012 - en overigens ook al in mei 2011 - geoordeeld dat het initiatiefontwerp inbreuk maakt op het gelijkheidsbeginsel. En dat de indieners niet voldoende aannemelijk hebben gemaakt dat het belang dat zij voor ogen hebben voldoende opweegt tegen het recht van een ieder op gelijke behandeling.

De RvA stelde verder dat de reeds bestaande wetgeving, zoals de LTU (Landsverordening toelating en uitzetting), de LAV (Landsverordening arbeid vreemdelingen) en het Toelatingsbesluit - mits er goede controle op naleving is - voldoende bescherming biedt voor de rechtvaardige kans op werk voor lokale werknemers.

In de notitie die de redactie van het Antilliaans Dagblad in bezit heeft, wordt uitvoerig geanalyseerd of 80/20 in strijd is met internationale regelingen en vooral met het daarin neergelegde gelijkheidsbeginsel. Dat gebeurt aan de hand van de adviezen van de Raad van Advies, een advies van mei 2015 van FCW Legal (van de juristen Wilfred Flocker, Glenn Camelia en Johan Winkel) en het rapport Rechtmatigheid Tewerkstellingsvergunningen van de Algemene Rekenkamer (ARC).

Ter informatie:

Nieuw incompleet bestuur AdeKUS legt haar toekomstplannen uit tijdens bijeenkomst op parkeerplaats IGSR

Bestuursvoorzitter Menke: 'Op deze manier geven wij aan dat we willen communiceren'


'Financiële problemen universiteit hebben meer te maken met de overheid'


Het nieuwe bestuur van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) wil de instelling in korte tijd naar een hoger platform tillen. Naast de precaire financiële situatie waarin AdeKUS verkeert, moeten interne misstanden zo snel mogelijk tot het verleden gaan behoren, aldus het bestuur. Tijdens een ‘gran krutu’ op de parkeerplaats van het Institute for Graduate Studies & Research (IGSR) heeft het bestuur onder leiding van Jack Menke gisteren nader kennis gemaakt met alle geledingen van de universiteit en haar de plannen voorgelegd, zo schrijft Starnieuws vandaag, zaterdag 20 februari 2016.
 
'Op deze manier geven wij aan dat we willen communiceren. We hebben ook hun inzet nodig om de universiteit op een hoger niveau te brengen', aldus Menke. Het bestuur bestaat naast Menke voorlopig nog uit Dennis Mans, Jenny John-Christopher, Rosita Wooldy-Sobhie en Nailah van Dijk. Er moeten nog vier leden gekozen worden. Menke hoopt dat het bestuur in maart compleet zal zijn.

Het voornaamste probleem waarmee de universiteit kampt is de financiële nood. 'Maar, dat heeft meer te maken met de overheid. De overheid heeft een liquiditeitsprobleem en de begroting voor het ministerie waaronder we vallen, is minder dit jaar. Daarnaast speelt ook dat de universiteit te lang het handje opgehouden heeft. Daarom gaan wij op zoek naar manieren om zelf meer geld te genereren.' Het bestuur gaat ook na op welke manieren en waar bezuinigd kan worden.


Het universiteitsbestuur wil ook de wetenschappelijke capaciteit en prestaties vergroten. 'Vergeleken met de regio lopen wij heel ver achter. Op de internationale ranking is het zo dat de universiteit van Guyana een paar plaatsen boven ons staat.'

Menke vindt, dat te lang gekeken is naar België en Nederland voor samenwerkingen en vervolgopleidingen. 'In Brazilië bijvoorbeeld heb je universiteiten die zelfs hoger gerangschikt staan dan de Europese en de Amerikaanse. Wij doen er goed aan regionale samenwerkingen aan te gaan. Het betekent niet dat we helemaal niet meer moeten werken met Nederland of België, maar de realiteiten en wetenschappelijke benaderingen van de landen in de regio, zijn dichter op elkaar afgestemd. Expertise halen uit de regio om onze eigen kwaliteiten te verhogen komen ons veel goedkoper uit dan expertise uit Amerika of Nederland.'

Het nieuwe bestuur heeft het onderzoeksfonds na vijf jaar uit de ijskast gehaald. 'Het is maar een klein fonds, maar heel belangrijk. Er wordt haast geen onderzoek gedaan binnen de universiteit. Onderzoek moet bevorderd worden als we ons academisch vermogen en dienstenverlening willen opkrikken. Dit is onze eerste actie geweest. We hopen het vóór het eind van de maand te hebben geactiveerd.'

Edwin Jonker en Fockeline Ouwerkerk spelen hoofdrollen in nieuwe film 'Tuintje in mijn hart'

 

'Tuintje in mijn hart' naar verwachting begin 2017 in Nederlandse bioscopen


Edwin Jonker en Fockeline Ouwerkerk spelen twee van de hoofdrollen in de nieuwe Nederlandse romantische komedie 'Tuintje in mijn hart'. Dat heeft distributeur Dutch FilmWorks vandaag, zaterdag 20 februari 2016, gemeld, zo berichten diverse media in Nederland.

 
'Tuintje in mijn hart' vertelt over Alex, een Surinamer die al 20 jaar in Nederland woont en getrouwd is met een Hollandse. Alex is al die tijd niet meer terug geweest naar zijn geboorteland. Maar, dan nemen zij toch een uitnodiging van zijn familie aan om in Suriname de kerstdagen door te komen brengen.

Jonker speelt de broer van Alex. De acteur is bekend van zijn rollen in musicals als The Lion King en The Beauty and the Beast. Ook was hij te zien als gigolo in de film De Ontsnapping. 
 
Fockeline Ouwerkerk, die zijn schoonzus speelt, is bekend van de series De Co-Assistent, Moordvrouw en Volgens Jacqueline.

De film wordt in maart grotendeels in Suriname opgenomen. De rest van de cast wordt dinsdagmiddag bekendgemaakt. Het is de bedoeling dat 'Tuintje in mijn hart' begin 2017 in de Nederlandse bioscopen te zien is.

Ramnandanlal (PALU): CBvS moet dollars productief en niet consumptief aanwenden

'We moeten geld lenen om te investeren en met name in de exportproductie'

'We kijken tegen een devaluatie aan bij de eerste valutaveiling'


Oud-parlementslid Henk Ramnandanlal (PALU) zegt in het Dagblad Suriname van vrijdag 10 februari 2016 dat het hem zorgen baart, dat de governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Glenn Gersie, heeft aangegeven dat de regering bezig is om geld te lenen bij multilaterale organisaties om de reserves van de bank aan te vullen en dit voor consumptieve aanwending. Deze mededeling deed Gersie tijdens de informatiedag over de op handen zijnde valutaveilingen afgelopen woensdag in het gebouw van de Kamer van Koophandel en Fabrieken. 

'Daar ben ik zeker een tegenstander van. Zeker het politiek huis waar ik vandaan kom, is een ferme tegenstander van geld lenen om dit consumptief te besteden. We moeten geld lenen om te investeren en met name in de exportproductie', stelt hij.

De Surinaamse dollar gaat volgens Ramnandanlal door het toepassen van valutaveilingen in eerste instantie devalueren. 'We kijken tegen een devaluatie aan bij de eerste veiling.' 

Ramnandanlal verwacht dat in elk geval voor de eerste drie tot vier veilingen er sprake zal zijn van devaluatie. Je zult volgens hem de prijzen in de winkels gelijktijdig zien meestijgen, waardoor de consumptie minder zal worden en mogelijk ook de behoefte aan dollars om te importeren. Een soortgelijk effect zal er zijn op de productie vanwege de verhoogde productiekosten. Alleen de exportproductie zal profiteren, omdat hun product voor het buitenland goedkoper gaat worden enerzijds en ze voor hun dollars anderzijds meer zullen ontvangen. 'Aangezien onze economie geen productie-exporteconomie is, zal dat effect echter marginaal zijn', aldus Ramnandanlal.

Men kan volgens de politicus ook interveniëren door dollars te investeren in de productiesector. 'Je brengt dollars in de samenleving en het heeft effect binnen een tot twee jaar, met name de exportproductie zal toenemen. Nu besteedt men het consumptief door te interveniëren met geen enkel ander effect.'

De vraag die ook gesteld moet worden, is volgens hem of de CBvS voldoende heeft om aan de vraag naar valuta te voldoen. 'Het gaat om vraag en aanbod. Vooralsnog hebben andere interventies van de CBvS niet geholpen. Dus ik heb er weinig hoop in dat de interventie via de valutaveiling gaat werken. Uiteindelijk gaat het erom draaien of de hoeveelheid die geveild gaat worden aan de vraag in de samenleving zal beantwoorden. Tot nu toe hebben we gezien dat het niet heeft voldaan. Mijn standpunt is dat dit niet de enige manier van interveniëren is.'

AZP neemt neonatale intensive care en intensive care unit voor kinderen in gebruik

Professioneel Kindergeneeskunde centrum AZP tilt geneeskunde voor kinderen naar hoger niveau


AZP werkt ook aan, financiering van, Academisch Medisch Centrum


De kindergeneeskundige zorg in Suriname is met de gedeeltelijke realisatie van een professioneel Kindergeneeskunde centrum bij het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) naar een hoger niveau getild. Een nieuwe moderne neonatale intensive care unit (NICU) en een intensive care unit (ICU) voor kinderen werden gisteren officieel in gebruik genomen, zo bericht vandaag, zaterdag 20 februari 2016, de Ware Tijd.

Met de renovatie en uitbreiding van de poliklinieken is in 2013 begonnen. Het ziekenhuis heeft dit met eigen geld betaald. Medio 2014 werden de eerste stappen gezet voor de bouw de NICU en ICU. Staatsolie en het ministerie van Volksgezondheid hebben elk 1.2 miljoen Amerikaanse dollar bijgedragen en het ziekenhuis heeft tweeënvijftigduizend Amerikaanse dollar geïnvesteerd. De laatste fase, het renoveren en moderniseren van het kinderbeddenhuis en facilitaire ruimten, moet nog gerealiseerd worden.

Het hoofd van het Kindergeneeskunde centrum, kinderarts Amadu Juliana, benadrukte bij de officiële ingebruikname het belang van zo'n faciliteit. Het centrum heeft een capaciteit voor tien kinderen voor intensieve zorg, zeven voor high care en tien voor medium care.

Het hoofd is blij met de positieve ontwikkeling, omdat een daling van het aantal sterfgevallen wordt geconstateerd. De zorg en de kwaliteit van de zorg zijn aanzienlijk verbeterd, maar 'we zijn er nog niet'. Er zijn volgens hem tienduizend sterfgevallen onder de doelgroep per jaar is. Dat zijn er dertien per duizend inwoners. Drie kwart van het aantal sterft in de eerste paar dagen na geboorte.

Vandaag vind de officiële opening plaats van het Neonatal and Pediatric Intensive Care Center van het AZP.Deze...
Geplaatst door Academisch Ziekenhuis Paramaribo Suriname op vrijdag 19 februari 2016


Volgende week zal de overheid om de tafel gaan zitten met vertegenwoordigers van de Islamitische Ontwikkelingsbank over de bouw van het Academisch Medisch Centrum (AMC) voor geheel Suriname. Dit onthulde de minister van Volksgezondheid Patrick Pengel gisteren in het AZP.

De bank en het Ontwikkelingsfonds van de Organisatie van olieproducerende landen hebben de Staat  76 miljoen Amerikaanse dollar geleend om het medisch centrum op te zetten op het terrein van het AZP. Hiervan word 16 miljoen Amerikaanse dollar besteed aan een dringende renovatie van het bestaande ziekenhuis en de rest is voor de nieuwbouw. De bewindsman hoopt dat na het gesprek de eerste stap kan worden gezet voor de bouw. 'We zijn nu in de laatste voorbereidingsfase.'

AZP-directeur Antoine Brahim hoopt dat de knoop volgende week wordt doorgehakt. Vrijwel alles is in orde. 'We zijn nu bezig met het zuidelijk deel van het terrein, waar een deel van het centrum zal worden opgezet.'

Brahim ziet de bouw van het AMC als een uitdaging, omdat de dienstverlening moet worden gecontinueerd, terwijl bouw- en renovatiewerkzaamheden zullen worden uitgevoerd. Het project  moest al in uitvoering zijn, maar door geldgebrek is het proces vertraagd. De Surinaamse overheid moet 13 miljoen Amerikaanse dollar inbrengen voor voorbereidende werkzaamheden zoals  het verplaatsen van de parkeerplaats, het MRI-centrum en de afdeling chirurgie.

Het is de bedoeling dat het eerste deel van het centrum in 2020 wordt opgeleverd en de oplevering in 2025. De eerste fase van het AMC moet over vijf jaren gereed zijn.

Staat Suriname enige aandeelhouder nieuw op te richten elektriciteitsbedrijf

Minister Dodson: 'Nieuw bedrijf staat los van de EBS'


Bij het elektriciteitsbedrijf dat per 1 januari 2017 zal worden opgericht zal de Staat Suriname enig aandeelhouder zijn. Dit bedrijf zal elektriciteit kopen voor het landelijk net en leveren aan afnemers. Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen, zegt vandaag, zaterdag 20 februari 2016, op Starnieuws, dat het elektriciteitsbedrijf los van de NV Energiebedrijven Suriname (EBS) moet worden gezien. Er zijn twee wetsontwerpen in behandeling bij De Nationale Assemblee om ordening te brengen in de elektriciteitssector. Bij wet wordt een Energie Autoriteit Suriname in het leven geroepen.

Dodson heeft donderdag in De Nationale Assemblee wijzigingen doorgegeven in de oorspronkelijke wet. Hij vindt, dat de vele wijzigingen nodig waren, omdat de ontwerpwet opgesteld was toen hij nog geen bewindsman was. Er werden tijdens de vergadering, ook in overleg met de Assembleecommissie die deze wet voor openbare behandeling heeft voorbereid, essentiële veranderingen aangebracht. Op den duur moest er geschorst worden om alle veranderingen te verwerken. Uiteindelijk werd besloten om de behandeling uit te stellen, omdat er meer ruimte nodig bleek te zijn om zaken goed door te nemen.

Waar iedereen in het parlement het over eens is, is dat de distributie van elektriciteit een aangelegenheid is van de Staat. In het wetsontwerp is ook opgenomen dat thermische energie door de Staat wordt opgewekt. Particulieren worden verwelkomd, maar zij moeten zich verdienstelijk maken in de hernieuwbare energie.

Enkele Assembleeleden voerden aan, dat het gaat om goed en goedkope energie voor de consument, ongeacht door wie de productie plaatsvindt. De tarieven van het elektriciteitsbedrijf zijn nog een discussiepunt. Hoe zullen de tarieven worden vastgesteld? Er moet nog een datum vastgesteld worden voor de afronding van de wetsontwerpen.