maandag 22 februari 2016

UNASUR secretaris-generaal Samper met delegatie twee dagen in Suriname


Delegatie UNASUR ontmoet president Bouterse en minister Badrising


Een delegatie onder leiding van de Secretaris-Generaal van de Unie van Zuid-Amerikaanse Naties (UNASUR), Ernesto Samper Pizano, zal morgen, dinsdag 23 februari 2016, en woensdag in Suriname vertoeven voor een officieel werkbezoek. Dat meldt UNASUR vandaag op haar website.

Het ligt in de bedoeling dat in het kader van het integratieproces op het Zuid-Amerikaanse continent, ontmoetingen plaatsvinden met president Desi Bouterse en de minister van Buitenlandse Zaken, Niermala Badrising.

Bromfietser dodelijk geschept door tankauto op Oost-Westverbinding in Commewijne

Chauffeur tankauto is na aanrijding doorgereden...


Een nog onbekende bromfietser is vanavond, maandag 22 februari 2016, dodelijk geschept door een tankauto op de Oost-Westverbinding kilometer 16 in het district Commewijne, zo bericht Starnieuws.

Starnieuws schrijft te hebben vernomen, dat de bestuurder van de tankauto is doorgereden en het slachtoffer in hulpeloze toestand heeft achtergelaten. De politie is bezig met de opsporing van de bestuurder.

Inmiddels zijn alle eenheden en politiebureau op de hoogte gesteld van deze dodelijke aanrijding. Gehoopt wordt om de bestuurder zo snel mogelijk te achterhalen.

UPDATE: De verongelukte bromfietser is de 65-jarige Ponidjan Alimoenadi. Volgens ooggetuigen, zo bericht de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname dinsdag 23 februari, reed de bromfietser vanuit richtingTamanredjo naar Meerzorg. Ter hoogte van kilometer 15 te Tamansari moet hij door tot nog toe onbekende redenen op het wegdek zijn gevallen. Toen de man wilde opstaan, werd hij aangereden door een truck die uit dezelfde richting kwam. Het hoofd van Alimoenadi is verbrijzeld en volgens de politie was hij vrijwel op slag dood.

Woordvoerder bushouders PL-route: 'Chauffeurs gaan in overtreding, maar de bushouders worden gestraft'

'Als de chauffeurs op straat zijn misdragen zij zich, TCT moet chauffeurskaarten verstrekken'


Rawien Bainath, woordvoerder van de bushouders op de PL-route, zegt vandaag, maandag 22 februari 2016, in het Dagblad Suriname dat hij niet tegen de ordening van het openbaar vervoer is, maar het zeker niet eens is met het huidige beleid.

'De chauffeur gaat in overtreding, maar de bushouder wordt gestraft. Nu worden de vergunningen ingetrokken en worden er schorsingen opgelegd. De chauffeur aan de andere kant gaat gewoon naar een andere bushouder en rijdt normaal door. Ondanks dat wij tegen de chauffeurs zeggen om zich te gedragen, lukt het niet. Als ze op straat zijn, misdragen zij zich. Sinds de regering Bouterse aantrad, ben ik als woordvoerder persoonlijk naar TCT (het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme) geweest om oplossingen aan te bieden. De oplossing is simpel, TCT moet chauffeurskaarten verstrekken. Als de chauffeur een overtreding begaat, of hardhorend is, kan de bushouder de kaart intrekken. Zo kan de chauffeur niet naar een andere bushouder stappen, omdat die naar zijn chauffeurskaart zal vragen. In de huidige situatie blijft de overtreder ongestraft en de bushouder machteloos. Alles ten nadele van de bushouder', zegt Bainath.


De Wet Autobusvergunningen kent vergunninghouders. Dat kan een chauffeur of de eigenaar van de bus zijn. De vergunninghouder is uiteindelijk de verantwoordelijke. Vorig week is een aantal vergunningen van bushouders op de Paramaribo-Lelydorp (PL) route ingetrokken. Het blijkt, dat dit het gevolg was van de overtredingen die de buschauffeurs hebben begaan bij het uitvoeren van hun werk.

Buschauffeurs die roekeloos rijden in het verkeer en hier een gewoonte van hebben gemaakt, zijn onlangs door minister Andy Rusland van TCT gewaarschuwd. De bewindsman meent dat er op basis van de wet verschillende maatregelen getroffen kunnen worden. Een van ze is het intrekken van de vergunning of het opleggen van een schorsing. Behalve het rijden op bromfiets-, fiets- en looppaden om files te vermijden, zorgen de bussen ook zelf voor vertraging van het verkeer. Het maakt voor sommige chauffeurs op den duur niet uit waar er wel of geen bushaltes zijn. Als een passagier ergens gesignaleerd wordt, wordt er gemakkelijk op de rempedalen gedrukt. In zulke gevallen maakt het ook niet uit of de bus midden op een kruispunt staat. Dit ter ergernis van andere verkeersdeelnemers.

'Uit het oog moet zeker niet worden verloren dat ook de passagiers mede veroorzakers zijn van deze situatie. Het is een feit dat er niet voldoende bushaltes zijn, maar hoe frappanter kan het nog als een bus tien meter voor een bushalte midden op de weg stopt. Het intrekken van een vergunning zal ook aan de orde kunnen komen, als er is geconstateerd dat de buschauffeur een overtreding heeft begaan. Wie zal dat moeten constateren? De passagiers? Die praten niet. Bepaalde personen zijn bang om hun mond open te doen en zitten maar te kijken naar de stunts van de chauffeur. Anderen zijn blij en geven de chauffeurs zelfs complimenten: ‘Ai chef, ye rij flexi yere’. Zijn er daartussen toevallig mensen die hun mond wel open doen, dan hangt het af van de sterkte van de stem. Als de klagende passagier het gedrag van de chauffeur niet kan beïnvloeden met het praten, moet die of weer rustig gaan zitten of door blijven klagen tot die uitstapt of direct uitkijken naar een andere bus', stelt een 53-jarige vrouw die dagelijks gebruikmaakt van de PL-bussen op de route. Ook zij zou graag een harde aanpak tegen de chauffeurs willen zien.

Drie mannen weten groot geldbedrag uit auto ondernemer van Moeglis NV te stelen

Daders weten door voorzijruit kapot te slaan in auto te komen bij Yokohama NV


Drie mannen blijken donderdagmiddag een grote slag geslagen te hebben in de Kernkampweg te Paramaribo. De mannen wisten Srd 14.650, Euro 12.780 en 51.400 Amerikaanse dollar te stelen uit de bedrijfsauto van ondernemer O.M. van Moeglis NV, die de wagen had geparkeerd voor Yokohama NV. Hij en was voor zakelijke doeleinden het gebouw binnen gegaan en kwam van een bank,zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, maandag 22 februari 2016.

Terwijl hij binnen in het gebouw was van Yokohama stopte een witte Toyota Ist in de buurt van zijn wagen. Drie mannen stapten uit de Ist. Op onverklaarbare wijze brak een van de criminelen een voorzijruit open (zie foto - Bron: Dagblad Suriname). Alles wat volgens hen kostbaar in de auto was hebben de inbrekers gepakt, waarna ze verdwenen met de Ist. De inbraak in de auto is vastgelegd door de beveiligingscamera’s in de buurt.

Een deel van het gestolen geld was afkomstig van cliënten, met wie de ondernemer zaken doet. Verder werden buitgemaakt een DSB-pinpas op naam van Moeglis NV, ID-kaarten van twee cliënten en het rijbewijs en portemonnee van de chauffeur.

De ondernemer kan het niet geloven, dat in een tijdsbestek van 4 minuten en 17 seconden zoiets heeft plaatsgevonden. Hij heeft aangifte gedaan bij de politie en hoopt dat via de camerabeelden de zaak snel wordt opgelost.

Nederlandse Raad voor de Rechtspraak zegt Hof van Justitie Suriname steun toe

Raad zegt ondersteuning toe bij opleidingen rechters en  juridisch personeel
 
Voorzitter Frits Bakker van de Raad en Rasoelbaks (Bron foto: Hof van Justitie)

Een van de speerpunten van het beleid van het Hof van Justitie voor de periode 2016-2021 is ruimte voor snellere rechtspraak. Deze kwestie stond centraal tijdens een driedaags werkbezoek van de Nederlandse Raad voor de Rechtspraak. De Nederlandse Raad heeft hulp toegezegd bij opleidingen van toekomstige rechters en juridisch personeel. Ook bij zelfstandigen van onderdelen van gerechten is steun toegezegd, zo bericht het Hof vandaag, maandag 22 februari 2016, in een persbericht.

Doel van dit werkbezoek was om de samenwerking tussen het Hof van Justitie en de Nederlandse Raad voor Rechtspraak te hervatten. Vooraf aan het bezoek was overleg geweest met minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie. Namens het Hof zijn de besprekingen gevoerd door waarnemend president Iwan Rasoelbaks.

Bij het Hof zijn nu negentien rechters werkzaam, terwijl er volgens de wet minimaal veertig zouden moeten zijn. Het huidige aantal rechters is naar internationale maatstaven gemeten ver beneden algemeen aanvaardbare norm, aldus het Hof. Dit schrijnende tekort aan rechters leidt tot een onaanvaardbare omvang van achterstand in vonnissen en een onaanvaardbaar traag verloop van rechtszaken. Hieraan moet volgens het Hof in het belang van rechtzoekenden binnen afzienbare termijn een halt worden toegeroepen. Op korte termijn zal een aanvang moeten worden gemaakt met het opleiden van rechters en juridisch ondersteunend personeel.

Het tekort heeft verder tot gevolg, dat de Surinaamse rechters in beperkte mate kunnen worden ingezet bij het opleiden van toekomstige rechters en juridisch ondersteunend personeel. Vandaar dat het zwaartepunt van de gevoerde besprekingen lag op het gebied van opleidingen. De Raad is bereid gevolg te geven aan het verzoek van het Hof om de komende jaren ondersteuning te bieden aan de Surinaamse rechters/mentoren bij de uitvoering en begeleiding van toekomstige rechters en ondersteunend personeel.

Een ander onderwerp van bespreking was de verzelfstandiging van onderdelen van de bedrijfsvoering van de gerechten, waar de minister ook voorstander is, zo stelt het Hof. Deze onderdelen zijn personeel, informatie, organisatie, financiën, automatisering en huisvesting. In Nederland is op het gebied van vernieuwing van de bedrijfsvoering van gerechten bijzondere expertise ontwikkeld. De Raad is bereid in te gaan op het verzoek van het Hof om ook in dit kader technische bijstand te bieden. De verwachting is dat door deze aanpak op wat langer termijn zal leiden tot verdubbeling van het huidige aantal rechters en een effectievere rechterlijke organisatie.

'Indien de minister van Justitie en Politie instemt met hetgeen besproken is en bereid is extra personele sterkte ter beschikking te stellen, zal de Raad gedurende de komende jaren de gevraagde technische bijstand leveren.'

'Dat Aruba steeds als uitwijkhaven voor onze haven moet dienen, omdat hier de kranen regelmatig stuk zijn, moet afgelopen zijn'

‘PAR wil beslissingen nemen en geen politieke spelletjes bedrijven’ 


'Dat Aruba nu steeds als uitwijkhaven voor onze haven moet dienen, omdat hier de kranen regelmatig stuk zijn, moet afgelopen zijn. De PAR-fractie is er niet bijgekomen om een politiek spelletje te spelen, we willen beslissingen nemen en niet steeds op eerder gemaakte afspraken terugkomen. We zijn in onderhandeling met stuwadoorsbedrijf CPS en dit gaat zoals eerder in de concepthavenconcessie overeengekomen, gewoon door', aldus PAR-partijleider en Statenlid Zita Jesus-Leito, na vanochtend, maandag 22 februari 2016, overleg te hebben gevoerd met de PS-voorman Jaime Cordoba, zo schrijft de Amigoe.

Jesus-Leito: 'Dit heb ik vanochtend met de heer Cordoba besproken, waarbij we wel bereid zijn om ons nog over één verzoek van de PS-fractie te buigen. Dit als mogelijk compromis. Zo heeft de PS-parlementariër Melvin ‘Mac’ Cijntje onder meer gesteld dat de investering in de infrastructuur/de kades onder de Curaçao Ports Authority (CPA) dient te blijven. Over dit punt zijn we bereid ons nogmaals te buigen. Maar, over de andere verzoeken van de heer Cijntje, ofwel het opnieuw willen onderhandelen over afspraken die reeds vorig jaar februari door de Raad van Ministers (RvM) zijn goedgekeurd, daar heb ik duidelijk over gesteld dat we over zaken niet eindeloos kunnen blijven discussiëren.'

Ze licht toe dat de onderhandelingen nu door overheidsbedrijf CPA met de Curaçao Port Services (CPS) gevoerd worden op basis van de onlangs aangepaste concepthavenconcessie die ook goedkeuring geniet van de RvM.

'Het monopolie is definitief van tafel, waarbij CPS slechts voor de containerterminal waar ze nu zitten, alleenrecht zal krijgen. Dus de overige havens worden ontheven van het monopolie van CPS.'

De minister van Economische Ontwikkeling, Eugene Rhuggenaath (PAR), heeft onlangs de conceptconcessie, op aandringen van de coalitie, met aangepaste duur van twintig jaar ter goedkeuring aangeboden. Voorheen stond deze duur op 25 jaar vastgesteld.

Jesus-Leito verwijst ook naar de goedkeuring van de RvM van het havenbeleid van vorig jaar februari, waarin de aanbeveling geldt dat CPA de activiteiten conform het ‘Landlord-port’ model dient te ontplooien. Zoals meermaals door deze krant bericht, heeft de PS-fractie aangegeven een ‘tool-port’ model voor te staan – dit in tegenstelling tot hetgeen in de conceptconcessie uitgewerkt staat – waarbinnen de aanschaf van nieuwe kranen voor de containerterminal en de investering in de infrastructuur onder CPA dienen te blijven.

'Uit het gesprek met de heer Cordoba blijkt dat de heer Cijntje een tool-port voorstaat en zelfs ook om een openbare aanbesteding vraagt voor het aantrekken van een exploitant van de containerterminal. Aangezien de onderhandelingen met CPS al geruime tijd gaande zijn en er al een concept is uitonderhandeld, is de PAR er faliekant op tegen dat er nu een aanbesteding komt. Wij dienen ons aan de gemaakte afspraken te houden', aldus de politica.

'Aangezien de PS-fractie al vanaf 2010 als enige constante factor deel van de regering/coalitie heeft uitgemaakt en bij eerdere besluitvorming betrokken was, moeten er nu simpelweg beslissingen worden genomen. De haven moet voor de bevolking zo efficiënt en productief mogelijk geëxploiteerd worden, met zo min mogelijk onnodige onkosten. Verder is er ook inzage in de boeken van CPS. Behalve dat de PS hierom had gevraagd, meent ook de PAR dat daar openheid over dient te zijn, dit geheel conform het huidig contract. Dus dat loopt ook nog, net zoals de onderhandelingen met CPS over het concept.'

Curaçao Tourist Board intensiveert beveiliging bij drie stranden Bándabou

In totaal beveiligt CTB zes stranden waarvan de namen niet worden genoemd


Het Curaçaose toeristenbureau CTB heeft de beveiliging bij drie stranden op Bándabou geïntensiveerd. De beveiligingsbeambten dragen sinds vorige week ook een uniform, waardoor zij meer opvallen, aldus communicatiemanager Sonairie Kleinmoedig van het CTB vandaag, maandag 22 februari 2016, in de Amigoe. 

Sinds zeven jaar heeft het CTB bij zes verschillende stranden en twee toeristische trekpleisters op Bándabou en op verschillende plekken op Bándariba beveiliging.


Het toeristenbureau heeft destijds de beveiliging ingezet om de rust en veiligheid van de toerist en de bevolking van Curaçao te kunnen waarborgen. De namen van de zes stranden worden liever niet genoemd door het CTB, zodat dieven sneller kunnen worden opgepakt. Op het moment dat er een poging tot diefstal wordt gedaan, kan dit meteen door de beveiliging gemeld worden bij de toeristenpolitie Politur. Hierdoor kunnen ze vrij snel ingrijpen. Politur rijdt regelmatig rond, maar is niet constant aanwezig bij een strand en/of toeristische attractie. Het CTB heeft een nauwe samenwerking met Politur.

Kleinmoedig zegt dat de beveiliging niet 24 uur per dag is. De beveiliging is tijdens de piekuren aanwezig, omdat veel mensen op die momenten deze stranden en de toeristische plekken bezoeken, zegt Kleinmoedig.

Er is afgelopen november extra beveiliging op drie verschillende stranden ingesteld. Die zal tot eind maart werkzaam zijn. Hierna gaat het CTB evalueren om te kijken of het nodig is om te verlengen. Tevens moet ook worden gekeken naar het budget, aldus Kleinmoedig. Het plan van het toeristenbureau is om door te gaan de beveiliging.

Kleinmoedig benadrukt dat het CTB door Politur wordt ingeschakeld als er een incident met een toerist plaatsvindt. De toeristen krijgen hulp van de Politur om hun documenten te kunnen regelen. En het CTB zorgt voor een etentje of een uitje voor hun. Dit om de toeristen morele steun te geven. En ook om hun een leuke en goede ervaring mee te geven van Curaçao, zegt Kleinmoedig, zodat ze Curaçao niet blijven zien als een negatieve plek maar dat Curaçao ook positieve dingen heeft.

Al zes jaar is het CTB verantwoordelijk voor een plan van aanpak gedurende de week voor Pasen, de Semana Santa, zegt Kleinmoedig. Er worden nu al voorbereidingen getroffen in verband met deze week. Door middel van vergaderingen wordt een plan van aanpak gecreëerd voor deze week, zegt Kleinmoedig. Volgens haar gaan veel mensen in die week richting de stranden in verband met de vrije dagen. Tevens constateert het CTB in deze week een verhoging van het aantal toeristen op Curaçao. Deze toeristen zullen dan ook de stranden en toeristische plekken bezoeken.

De eerste vergadering was op 11 februari. Op 16 maart is een persconferentie van het CTB gepland. In doorbereiding op de Semana Santa, heeft CTB samen met verschillende samenwerkende partners vergaderd. De samenwerkende partners zijn de politie, Selikor, het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur en Politur. Wat zij willen bereiken is dat er rust wordt gecreëerd, de veiligheid wordt gewaarborgd en er schoonmaakacties worden gehouden. Onder extra werkzaamheden valt onder meer dat op sommige plekken mobiele toiletten worden geplaatst.

Curaçaose onderwijsvakbond Sitek stelt regering ultimatum

Regering reageert niet op actiepunten bond


Ongeveer 200 bondsleden verzamelen zich bij de Kas Sindikal Errol Cova in Steenen Koraal


Zo’n 200 leden van onderwijsvakbond Sitek (Sindikato di Trahadó den Edukashon na Kòrsou) verzamelden zich vanochtend, maandag 22 februari 2016, bij de Kas Sindikal Errol Cova in Steenen Koraal. Met de actie, die door het bestuur van de vakbond was uitgeroepen, willen zij protesteren tegen de huidige stand van zaken op onderwijsgebied op Curaçao. De vakbond heeft de regering tot morgenochtend tien uur de tijd gegeven om op de actiepunten te reageren, aldus bericht de Amigoe.
  
De vakbond heeft acht actiepunten op papier gezet. Zolang de regering niet heeft aangegeven wat er met deze punten zal gebeuren, blijft de vakbond in actie, aldus Sitek-voorzitter Darius ‘Lio’ Plantijn vanochtend.

De actiepunten hebben onder meer betrekking op een nieuwe cao voor de onderwijssector, veiligheid op scholen, evaluatie van onderwijsinnovaties, verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd voor leerkrachten tot 65 jaar, de nieuwe vut-regeling, bijscholing voor onderwijzend personeel en de loontrede en vakantieregeling-maatregelen voor de sector.

Volgens Plantijn hebben de leerkrachten het gevoel dat de regering te weinig aandacht heeft voor de problemen waarmee zij te maken hebben.
'Wij willen de regering duidelijk maken dat het ons menens is. Onderwijs-minister Irene Dick (PS) zei tijdens de vergadering van de commissie Onderwijs van de Staten zich helemaal in onze punten te kunnen vinden, maar nu zegt zij op de radio dat zij niet begrijpt waarom wij in staking zijn gegaan en dat onze actie alleen maar is ingegeven door het feit dat een tweede vakbond (STSK, voor niet-onderwijzend personeel in de onderwijssector, red.) ook om de tafel zit. Dit zegt veel over de manier waarop de regering over deze problematiek denkt', aldus Plantijn.

De vakbond was voornemens om rondom het middaguur een brief met de actiepunten bij regeringszetel Fort Amsterdam in te leveren. 'We blijven in actie totdat de regering duidelijk zwart op wit een reactie geeft op onze acht punten, of totdat zij ons uitnodigt voor een gesprek. Dus morgenochtend om half acht vergaderen wij gewoon verder.'

In een reactie stelde Lisette van Lamoen-Garmers, directeur van het Rooms Katholiek Centraal Schoolbestuur (RKCS), vanochtend nog geen volledig beeld te hebben van de gevolgen van de Sitek-actie van vanochtend. 'Van wat ik nu weet zijn er maar twee scholen waarbij geen leerkrachten zijn komen opdagen. Daar hebben wij de nodige afspraken voor gemaakt. Verder zijn er scholen waar maar één persoon afwezig is. We weten nog niet of die persoon nu ziek is, of ook is gaan staken. Maar ook zijn er tal van scholen waar iedereen aanwezig is.'

Het RKCS kreeg gisteren via het nieuwsjournaal op tv-zender TeleCuraçao te horen, dat Sitek een staking voor vanochtend had uitgeroepen. 'We zijn niet van tevoren op de hoogte gesteld dat dit er aan zat te komen. Wij kregen het via het nieuws te horen, sindsdien zijn we bezig om de opvang van schoolkinderen voor vandaag te regelen.'

Een opvallende verschijning bij de algemene ledenvergadering van Sitek vanochtend was Pais-Statenlid Eugene Cleopa. Hij zat, aldus de Amigoe, op een bepaald moment zelfs in een apart kamertje met het Sitek-bestuur. Maar Cleopa benadrukte, dat zijn aanwezigheid niet moet worden gezien als een poging om de minister, of de regering voor het blok te zetten. 'Mijn kind had door de actie vanochtend geen school. Ik was vanochtend als Statenlid aanwezig om mezelf op de hoogte te laten stellen van wat er gaande is. Je hoort zoveel. Ik wilde het verhaal van de Sitek-leden zelf aanhoren. Ik ben ervan overtuigd dat Sitek zo snel mogelijk met minister Dick om de tafel moet gaan zitten.'

Winkelier te Catharina Sophia opent vuur op drie inbrekers

Een crimineel waarschijnlijk op de vlucht geraakt door kogel uit jachtgeweer winkelier


Een winkelier te Catharina Sophia in het district Saramacca werd zaterdagnacht wakker door geluiden op het dak van zijn woning. Hij begon hierop te schreeuwen en lawaai te maken. Op een moment hoorde hij een schot afgaan. De winkeleigenaar greep vervolgens zijn jachtgeweer en schoot in de richting waar het schot vandaan kwam. Er werd toen weer geschoten door de criminelen, zo bericht de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vandaag, maandag 22 februari 2016.

De winkeleigenaar verklaarde tegenover de politie, dat hij drie mannen het bos in zag rennen en toen weer een schot afvuurde in de richting van de mannen.

Tijdens het politieonderzoek in de nabije omgeving werd een hemd in het bos gevonden. De sporen die op het hemd werden aangetroffen en de bloedsporen in de nabije omgeving, lijken er sterk op te duiden, dat een van de daders moet zijn geraakt. Samen met plaatselijke militairen werd het gebied afgekamd.

De winkeleigenaar beschikt over een geldige vergunning van het jachtgeweer. De politie van Saramacca onderzoekt deze zaak verder in samenwerking met de afdeling Forensische Opsporing.

Voorzitter SVEM geeft overschuld schuld van zeer lage opkomst bij vergadering

Jameson: 'Na afschaffing resocialisatietoelage in 2013 is de participatie drastisch afgenomen'


Waldo Jameson, de voorzitter van de Vereniging Surinaamse Veteranen en Ex-militairen (SVEM), geeft de overheid de schuld, dat ex-militairen weinig geloof meer lijken te hebben in de organisatie. Slechts 23 ex-militairen hebben zaterdag een vergadering in de Palmentuin in Paramaribo bijgewoond, terwijl in het verleden de vergaderingen goed werden bezocht, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, maandag 22 februari 2016.

'We hadden vergaderingen waarbij honderden mannen aanwezig waren, maar na de afschaffing van de resocialisatietoelage in 2013 is de participatie drastisch afgenomen', zegt Jameson.

De groep die de toelage kreeg bestond uit meer dan vierhonderd man. Ook wijst hij erop, dat de overheid selectief te werk is gegaan bij het helpen van ex-militairen aan een baan.

De opkomst van de onlangs gehouden bestuursverkiezing kan gezien worden als een weerspiegeling van de ontevredenheid onder de meer dan 1.300 oud-militairen. Slechts ongeveer 300 hebben bij de recente verkiezing, waarbij Jameson werd herkozen, hun stem uitgebracht. Volgens de voorzitter kan de organisatie geen verwijt gemaakt worden voor de slechte opkomst.

SVEM heeft zich in het eerste zittingsjaar onder meer geconcentreerd op het verkrijgen van rechtspersoonlijkheid. De documenten intussen klaar en zullen bij de overheid ingediend worden voor goedkeuring.

Weer een verdachte van inbraak in Kirpalani gearresteerd

Arrestatie Team arresteert in ressort Santo Boma 49-jarige verdachte 'Tigri'


De 49-jarige I.D. alias Tigri is vrijdag 19 februari aangehouden door het Arrestatie Team (A.T.) in het ressort Santo Boma. Hij wordt ervan verdacht zich schuldig te hebben gemaakt aan inbraak in de handelszaak Kirpalani, zo bericht de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vandaag, maandag 22 februari 2016.

In het onderzoek in deze zaak zijn eerder al meerdere verdachten aangehouden, waaronder een oud-medewerker van het bedrijf. De verdachte is na zijn aanhouding overgedragen aan de afdeling Kapitale Delicten.

Na afstemming met het Openbaar Ministerie is hij in verzekering gesteld. In oktober vorig jaar werd ruim Srd 4 miljoen en ook grote geldbedragen in Amerikaanse dollars en euro's buitgemaakt bij de inbraak in het warenhuis.

De  eerste verdachte werd in de tweede week van november vorig jaar door de recherche gearresteerd. Hij kwam in beeld, omdat hij in korte tijd na de inbraak grote bestedingen zou hebben gedaan. Hij had kort na de inbraak een voertuig van het merk Toyota Spacio gekocht. Ook schafte hij een nieuwe inboedel aan. Deze verdachte heeft bij het bedrijf gewerkt.

De recherche van de afdeling Kapitale Delicten arresteerde eind januari van dit jaar twee verdachten.

Ministerie van OWC ontruimd vanwege wateroverlast

'Plafond is aan het instorten, veel waterschade en dat komt door een aannemer die nepwerk heeft geleverd'Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) is vanmorgen, maandag 22 februari 2016, ontruimd. In het gebouw is een aantal waterplassen ontstaan, naarmate het regent, steeds groter wordt. Enkele afdelingen staan blank . Er lekt water door het plafond naar binnen. Enkele panelen hebben het begeven. Er zou instortingsgevaar bestaan. De schade die is aangericht aan meubilair, documenten en werkmateriaal is aanzienlijk. Minister Robert Peneux heeft zijn werkkamer moeten verlaten, zo bericht Starnieuws.

Met hulp van het Nationaal Coördinatie Centrum Rampenbeheersing (NCCR) en het ministerie van Openbare Werken is het gebouw vrijgemaakt en zijn het nog niet aangetaste meubilair en de apparaten afgedekt.

'Het plafond is aan het instorten, er is veel waterschade en dat komt door een aannemer die nepwerk heeft geleverd', stelt Peneux. Volgens hem is het bedrijf ‘De Team’ al een jaar bezig met renovatiewerkzaamheden. Er zou een modern dakconstructie worden geleverd. 'Kijk wat voor rommel ze hebben geleverd. Ze waren bezig, soms zien we ze gewoon niet komen. Ze waren laatst nog op het dak een biertje aan het drinken en genieten. Dat is de situatie. Alle afdelingen hebben waterschade, alles is vernietigd.'

De ontruiming betekent niet, dat het werk stagneert, beweert Peneux. Er zal voorlopig van huis uit gewerkt worden. Er wordt uitgekeken naar een ander gebouw, geschikt en groot genoeg om de zeshonderd ambtenaren onder te brengen.

Het gebouw heeft al jaren te kampen met onderhoudsproblemen. Houtluizen hebben vaak voor overlast gezorgd. 'Het gebouw bestaat al zeventig jaar. We hebben elke keer beetje bij beetje gerenoveerd. We gaan na wat te doen, want het heeft geen zin om te blijven lappen. We moeten gewoon uitkijken naar een nieuw gebouw.'

Hoeveel schade er is aangericht moet nog berekend worden. 'Ik kan geen schatting maken want tegenwoordig in Suriname kan je niet zeggen wat de dingen kosten. Ik hoor het wel van de technische mensen', is de reactie van de bewindsman.

Energiedeskundige Ajodhia: 'In wet opnemen dat EBS aansluitplicht voor heel Suriname moet hebben'

'Concurrerende bedrijven in energiesector heeft voor- en nadelen'


Volgens energiedeskundige Viren Ajodhia zou het invoeren van concurrentie in de energiesector zowel voor- en nadelen hebben. 'Stel dat ergens in het binnenland een dorp is waar de EBS (NV Energiebedrijven Suriname) niet aanwezig is of niet kan leveren vanwege allerhande redenen. In zulke gevallen zou een particulier een eigen netwerk mogen opzetten en verkopen, omdat artikel 24 het zou toelaten. Nu is de EBS de enige op wie men moet wachten', zegt Ajodhia vandaag, 22 februari 2016, in het Dagblad Suriname. 

Daarom moet er volgens hem in de wet worden opgenomen, dat de EBS wel een aansluitplicht heeft voor geheel Suriname, om te voorkomen dat zaken op zich laten wachten en op den duur nooit gerealiseerd worden. Artikel 24 van het vorige wetsontwerp gaf particuliere elektriciteitsbedrijven de gelegenheid om energie zowel te produceren als te distribueren. Dat artikel is geschrapt. De wijze van distributie van energie blijft precies zoals het nu gebeurt. Vroeger was alles wat energie betrof een aangelegenheid van de EBS. Het artikel zou voordelen hebben, maar zou volgens Ajodhia praktische problemen kunnen veroorzaken. De energiesector in Suriname is volgens Ajodhia nog niet zo ver.

'Distributiemonopolie is noodzakelijk, omdat het technologisch een noodzaak is. Wij hebben geen technologie om goedkoop te distribueren. Een andere distributeur zou de zelfde prijs/kosten hebben. Je krijgt dan onnodig duplicatie en geen concurrentie', aldus Ajodhia.

De vroegere monopolist EBS produceert bij lange na niet meer hetgeen de consument verbruikt. De technologische ontwikkeling in Suriname heeft ertoe geleid dat er meer opwekcentrales zijn ontstaan. Zo kan er worden gekeken naar Staatsolie en Suralco, die zelfs individueel twee maal meer energie dan de EBS produceren.

'De EBS had geen geld. De vraag naar stroom nam toe. Dus zei de overheid tegen Staatsolie om te bouwen. Het is er chaotisch aan toe gegaan. Er was geen planning. Het was een noodoplossing, omdat EBS de druk niet aankon', zegt Ajodhia. Gezien de technologische ontwikkeling en de mogelijkheden om op verschillende manieren energie op te wekken, is dus op gebieden van productie wel concurrentie mogelijk.

De levering aan de andere kant heeft te maken met het verkopen van elektriciteit aan de consument. Suriname heeft een klein energiesysteem. In de huidige situatie zal degene die het netwerk bezit (EBS), ook leverancier zijn van de elektriciteit, omdat het netwerk te klein is om bij de levering concurrentie in te voeren. 'De vuistregel is, voor systemen onder de 1000 Mw heeft het geen zin. In Paramaribo zijn wij onder de 300 Mw. Praktisch is het dus niet implementeerbaar', aldus Ajodhia.

Anton de Kom: Politieke gevangene van het Nederlandse kolonialisme - Periode van slavernij nog om de hoek

Nationale Reparatie Commissie Suriname wil stoffelijke resten De Kom naar Suriname halen


Anton de Kom is op 22 februari 1898 in zijn ouderlijk huis in Paramaribo aan de huidige Anton de Komstraat geboren. Dit was maar 25 jaar nadat de afschuwelijke periode van de slavernij in 1873 in Suriname definitief was beëindigd. Anton zijn vader was zelf nog als tot slaaf gemaakte op de plantage Molhoop aan de Boven-Cottica geboren. Door deze omstandigheid kon Anton in zijn directe omgeving tenminste vragen stellen over die afschuwelijke periode. Antwoorden kreeg hij waarschijnlijk nauwelijks, omdat het in die tijd gebruik was dat praten over de slavernij taboe was. Daarover werd er niet gepraat en zeker niet met kinderen. 

Dat de periode van de slavernij in Suriname nog om de hoek is blijkt uit het feit dat ik enkele dagen geleden, de zoon van Anton, Cees de Kom (inmiddels 87) telefonisch heb mogen spreken over wat zijn vader allemaal heeft bewogen om in de slechts 47 jaar (1898-1945) dat hij op deze wereld vertoefde zoveel zaken van betekenis heeft kunnen achterlaten.

Ook het feit dat er in ons land en met name in Paramaribo nog zoveel ‘slavenhuisjes’ zichtbaar en verborgen op de achtererven in het straatbeeld zijn geeft aan dat de periode van de slavernij niet al te lang geleden achter ons ligt. Verhaaltjes, als het is allemaal zolang geleden zijn dan ook volgens de Nationale Reparatie Commissie Suriname goedkope onzinverhalen.

Een leven gedreven tegen vele vormen van onrecht
Anton vertrok al op jonge leeftijd (22 jaar) uit Suriname. Zijn eerste stop was Haïti, waar hij heeft gewerkt voor de Sociéte Commerciale Hollandaise transatlantic. Haïti was het eerste land waar legers van tot slaaf gemaakten onder leiding van Toussaint L’Overture de koloniale legers van Engeland en Frankrijk hadden verslagen. Haïti was hiermee het eerste land dat na een lange periode van slavernij haar onafhankelijkheid van de koloniale macht Frankrijk door verzet en militaire strijd heeft verworven. De prijs van die onafhankelijkheid was echter groot, want naast de duizenden gevallenen heeft Haïti door de Franse regering gedwongen, herstelbetalingen voor een bedrag van 150 miljoen gouden franken (ongeveer 48 miljard euro in koopkracht van het jaar 2000) aan Frankrijk moeten betalen. In 1921 heeft hij Haïti verlaten en is naar Nederland vertrokken. Op de werkvloer bij één van zijn werkgevers in Nederland ontmoette hij zijn vrouw Petronella Bosboom, waarmee hij tot zijn deportatie in 1944 liefdevol verbonden is geweest. Dit gemengde huwelijk betekende in de jaren 20, dat Anton en zijn echtgenote in de persoonlijke sfeer ook een strijd tegen racisme in Nederland hebben moeten voeren.

De eerste periode in Nederland is een belangrijke leerperiode voor Anton geweest. In de eerste plaats had de strijd van de progressieven tegen onrecht zijn aandacht getrokken en hij was intensief betrokken bij uiteenlopende activiteiten van de progressieve beweging aldaar. In Nederland vertoefde Anton ook in kringen van strijders voor de onafhankelijkheid van Indonesië. Verder is hij in Nederland ook geïnspireerd geraakt door de grote Caraïbische leider Marcus Garvey en hij was ook goed op de hoogte van de organisatie en de strijd van Louis Doedel en zijn makkers in Suriname.
Eén van de belangrijkste karaktertrekken van Anton de Kom was dat hij gedreven was om te strijden tegen elke vorm van sociale- en koloniale onrecht. Hij werd gedreven door de gedachte: ‘Iedereen moest het goed hebben en de welgestelden moesten delen met de armen.

Politieke gevangene
Anton remigreerde, mede om persoonlijke redenen met zijn gezin en inboedel op 20 december 1932 naar Suriname en arriveerde op 4 januari 1933 in zijn vaderland. Dat deed hij, midden in de grootste recessie die ons land tot nu toe ooit heeft meegemaakt! Aan vrijwel alles was er gebrek en het koloniale bestuurssysteem had geen oplossing voor de talrijke bestuursvraagstukken, maar vooral niet voor de grote armoede die alom in de kolonie heerste. De bevolking bestaande uit diverse etnische groepen was grotendeels straatarm en had de hoop op Anton de Kom gevestigd. De strijder voor eenheid en vakbondsrechten Louis Doedel was een jaar daarvoor als politieke gevangene door de koloniale bestuurders in LPI (toen Wolvenbuttel) opgesloten.

De toenmalige Nederlandse inlichtingendienst en de koloniale autoriteiten in Suriname hebben De Kom vanaf het moment dat hij voet aan wal in zijn vaderland heeft gezet het leven zuur gemaakt, terwijl hij de facto niets verkeerd deed. Zijn activiteiten, waren namelijk gericht op het organiseren van werkers en werklozen uit alle etnische gelederen van ons land voor een beter bestaan. Op 1 februari 1933 werd De Kom gearresteerd toen hij met een grote groep werkers en werklozen op weg was naar de Gouverneur om te pleiten voor werk en inkomen voor zijn volgers. De aanhangers van De Kom hebben zowel op 3 februari en op 7 februari 1933 fel geprotesteerd op het toenmalige Gouvernementsplein (later Oranjeplein en sedert 1975 het Onafhankelijkheidsplein) en wensten de vrijlating van hun leider en held. Op 7 februari 1933 was de opgekomen menigte niet van plan het Plein te verlaten voordat De Kom werd vrijgelaten. De koloniale en politionele autoriteiten hebben toen excessief geweld tegen de aanhangers van De Kom gebruikt en hebben toen misdaden tegen de menselijkheid gepleegd. Er zijn op die dinsdag twee doden en 30 gewonden met schotwonden gevallen. Tot 10 mei 1933 is Anton zonder enige vorm van proces in fort Zeelandia vastgehouden. Niet bekend is of hem de keuze is voorgehouden:
Voor onbepaalde tijd als politieke gevangene vastzitten in fort Zeelandia;
Net als Louis Doedel in LPI te worden opgesloten, of;
Gedeporteerd te worden uit eigen land.

Anton is in ieder geval op 10 mei 1933 om drie uur 's middags uit eigen land verbannen. Zijn terugreis van 225 florijen zijn door het Gouvernement betaald. De terugreis van mevrouw de Kom en haar kinderen heeft zij zelf voldaan, terwijl de autoriteiten de documentatie van het adviesbureau van Anton en het geld van de familie bij de huiszoekingen in beslag had genomen.

Nog steeds geen genoegdoening
Toen de familie in 1933 uit Suriname in Nederland terugkeerde was ook Nederland gedompeld in de gevolgen van de internationale beurscrash van 1929. Voor Anton was er toen ook geen direct werk te vinden. Dit heeft mogelijk gemaakt dat hij zich kon concentreren op het doen van onderzoek en het verzorgen van lezingen over het Nederlandse kolonialisme in Suriname. In deze periode schreef hij ook het standaardwerk ‘Wij slaven van Suriname’.

Nadat de nazi’s Nederland in 1940 hadden bezet, hoe kan het ook anders sloot Anton die altijd tegen onrecht, onderdrukking en sociale onrechtvaardigheid was zich aan bij het Nederlandse verzet tegen de nazi’s. Hij heeft het einde van de Tweede Wereldoorlog echter niet mee mogen maken, want op 7 augustus 1944 werd hij gearresteerd en uiteindelijk naar Duitsland afgevoerd. Hij overleed op 24 april 1945 aan tbc in een buitenkamp van het concentratiekamp Neuengamme, waar zijn stoffelijke resten in een massagraf waren begraven.
In het jaar 1960 werden zijn stoffelijke resten gevonden en naar Nederland getransporteerd, waar zij in de erebegraafplaats te Loenen weer ter aarde zijn besteld. In 1982 is Anton de Kom voor zijn verdienste in het Nederlandse verzet postuum geëerd met het Verzetsherdenkingskruis. Welnu, ongetwijfeld erkenning voor zijn rol in het Nederlandse verzet.

De familie de Kom, maar ook talrijke Surinamers wachten echter nog steeds op excuses en genoegdoening van een Nederlandse regering voor wat in de koloniale periode aan deze grote Surinamer en zijn gezin is aangedaan. De excuses moeten betrekking hebben op wat er in 1933 aan onrecht heeft plaatsgevonden:
Het zonder vorm van proces laten opsluiten van Anton in fort Zeelandia
Het teruggeven van de in beslag genomen documenten en het in beslag genomen geld
Het verbannen van deze man uit eigen land en hem en zijn gezin aan hun lot te hebben overgelaten na de deportatie uit eigen land Compensatie voor het geleden leed.

Verder kan worden opgemerkt, dat in het kader van het VN Internationaal Decennium voor mensen van Afrikaanse afkomst (2015-2014) de Nationale Reparatie Commissie Suriname zich in overleg met de familie de Kom wenst in te zetten dat de stoffelijke resten van deze legendarische Surinamer naar Suriname worden overgebracht. In Suriname kan hij dan in een gezamenlijk graf met zijn echtgenote verder in vrede verder rusten. Surinamers die bereid zijn om zich in te zetten om deze nobele nationale ambities te realiseren kunnen contact opnemen met de Nationale Reparatie Commissie Suriname.

Namens de Nationale Reparatie Commissie Suriname,
Armand Zunder, Voorzitter. 


Ter informatie, onderstaand de tekst van een artikel in Het Parool van 28 februari 2012:

Desi Bouterse wil resten Anton de Kom naar Suriname halen


De Surinaamse president Desi Bouterse wil de stoffelijke resten van de Surinaamse nationalist, activist en verzetsman Anton de Kom uit Nederland laten overbrengen. 'Wij gaan hem daar halen, daar in de kou, en brengen zijn beenderen op een dag hierheen,' zei Bouterse zaterdag.  De wens de grote zoon van Suriname een definitieve rustplaats te geven in diens land van herkomst sprak hij uit tijdens een redevoering ter gelegenheid van de 32ste verjaardag van de revolutie. 'Hier hoort hij thuis.'

Papiergeld
De verplaatsing van het graf is een oude wens van Bouterse, die zich vanaf de staatsgreep in de jaren tachtig heeft ingespannen om De Kom, schrijver van het belangrijke boek Wij slaven van Suriname, postuum een plaats te geven in de eregalerij van zijn kleine revolutie. De Koms beeltenis verscheen op het papiergeld, zijn naam werd verbonden aan de universiteit. In toespraken zet Bouterse Anton de Kom steevast in het zonnetje als één van de steunpilaren van het Surinaamse zelfbewustzijn.

Grootvader
De familie is niet onverdeeld gelukkig met de claim van de Surinaamse president op de nalatenschap van De Kom. In het verleden heeft dochter Judith al herhaaldelijk laten weten grote moeite te hebben met de politisering van haar vader en zijn werk. Nu zegt ook kleinzoon Antoine koeltjes niets te zien in een herbegrafenis in Suriname. 'Mijn grootvader was een vreedzaam mens en stond voor respect en vrijheid.'

En, met een verwijzing naar de hardnekkige weigering van Bouterse te verschijnen voor de militaire rechtbank die de verdachten van de Decembermoorden hoort: 'Hij zou zeker verwacht hebben dat de president zich zou hebben verantwoord voor de hem ten laste gelegde schendingen van mensenrechten.'

Grote hekel
Maar de familie spreekt niet met één stem. Zoon Cees de Kom deed in 1985 een poging de stoffelijke resten van zijn vader naar Suriname te krijgen, nadat zijn moeder, Nel, tijdens een bezoek aan Paramaribo was overleden en op haar nadrukkelijke verzoek in Paramaribo een graf had gekregen. Anton de Kom-biograaf Rob Woortman: 'Cees wilde dat zijn ouders in het graf zouden worden herenigd. Dat stuitte toen op bezwaren van de familie in Nederland. Sindsdien is het een gevoelig onderwerp binnen de familie.'

Over de laatste wens van Anton de Kom zelf bestaat volgens Woortman geen twijfel: 'Suriname natuurlijk. De liefde voor dat land zat zo diep in die mens. Aan Nederland had hij een grote hekel.'

Bezorgdheid Consumentenkring over forse verhogingen prijzen basisgoederen

Ministerie van HI lijkt prijzen basisgoederen nauwelijks nog te controleren


De Consumentenkring onder voorzitterschap van Albert Alleyne is bezorgd over de forse stijging van de prijs van basisgoederen, die in eerste instantie streng door het ministerie van Handel en Industrie werd gecontroleerd. De lijst van basisgoederen, die onder leiding van de regering Bouterse-Ameerali in 2012 werd ingevoerd, is al lang achterhaald, zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, maandag 22 februari 2016.

Uit een tweede steekproef van het Dagblad Suriname blijkt dat de prijzen van deze belangrijke producten met meer dan 75% zijn toegenomen. Alleyne zegt dat de Ondersteuningsgroep Basisgoederen sinds het aantreden van de huidige regering niet bij elkaar is gekomen om zaken te bespreken. Volgens hem is vicepresident Ashwin Adhin de persoon die de ondersteuningsroep bij elkaar moet roepen.

'Ik kan op dit moment dus nog niet zeggen dat die groep nog bestaat, omdat er nog geen bericht van ontbinding is gestuurd.'


Om invulling te geven aan het voornemen van de regering om de kosten van levensonderhoud betaalbaar te maken, waren 20 goederen gevrijwaard van consentrecht voor de periode van 16 april 2012 tot en met 1 april 2013. Deze producten zijn pindakaas, uien, bruine bonen, gele en groene erwten, thee, tarwemeel, spijsolie, tomaten- en oliesardines, zout, tandpasta, toiletpapier, badzeep, knoflook, melkpoeder, rijst, synthetische wasmiddel in poedervorm (poederzeep), margarineboter en bruine suiker. Volgens Alleyne zal er strenger op gelet moeten worden dat de prijzen van deze basisgoederen niet abnormaal verder verhoogd worden. Hij benadrukt, dat er informeel wel contact is geweest tussen hem en de importeurs. Hieruit is volgens hem duidelijk geworden, dat er wat ongerustheid heerst met betrekking tot de beschikbaarheid van de Amerikaanse dollars voor bedrijven.

Alleyne pleit ervoor dat de negen algemene banken, die binnenkort mee zullen doen met de valutaveilingen van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), een prioriteitenlijst meenemen op de veiling. Hierdoor zouden zaken als brandstof, medicamenten en voedingswaren veilig gesteld kunnen worden van koersopdrijving door speculanten op de zwarte markt. De consumentenvoorzitter zegt zich ervan bewust te zijn dat zonder opname van een prioriteitenlijst de Amerikaanse dollarkoers inderdaad richting Srd 10 kan gaan. Zonder de prioriteitenlijst zou er volgens hem een situatie kunnen ontstaan, waarbij bijvoorbeeld auto-importeurs en mensen die zich met witwaspraktijken bezighouden veel hoger bieden, met als resultaat een veel hogere koers.

'Als je die bedrijven ruimte geeft, gaan de mannen speculeren. Met de prioriteitenlijst zijn wij gegarandeerd van een normaal leventje', aldus Alleyne. Hij benadrukt dat hijzelf niet zo tevreden is met de kwestie met betrekking tot de valutaveilingen. 'Het is een maatregel en deze zou zeker beperkingen moeten hebben', aldus Alleyne.

Het was volgens de toenmalige vicepresident, Robert Ameerali, verplicht dat winkeliers de lijst met basisgoederen in hun winkels aanplakten, waardoor de producten op de lijst niet voor duurder zouden worden verkocht. De bedoeling van de regering was om de prijzen van deze meest gekochte producten in de winkels te bevriezen, zodat de consument per bezoek niet hoefde te vrezen voor een nieuw prijs. Tijdens de gesprekken van president Desi Bouterse met maatschappelijke groeperingen in juli 2015 heeft de Ondersteuningsgroep Basisgoederen wederom aandacht gevraagd voor de lijst met basisgoederen.

Jogi (VHP): 'Waar hebben alle valutaveilingen in de jaren '90 ons gebracht?'

'Als de CBvS leeg is, zijn wij dan in de aap gelogeerd als samenleving'
 
Jogi neemt het governor Gersie kwalijk dat er geen plan B is, mochten valutaveilingen mislukken - 'Laat niemand ons voor de gek houden, er is geen enkele wereldcrisis'
 
 
Het VHP-Assembleelid Mahinder Jogi zegt vandaag, maandag 22 februari 2016, in het Dagblad Suriname, dat hij helemaal niet gelooft in de komende valutaveilingen. 'Valutaveilingen hebben wij voor miljoenen in de jaren ’90 gehad. Waar hebben al deze valutaveilingen ons gebracht?' Volgens de politicus is de interventie vanuit de Centrale Bank van Suriname (CBvS) voor ongeveer 750 miljoen Amerikaanse dollar  tijdens de regering Bouterse 1 ook een valutaveiling geweest. 

'Toen was er nog veel geld. Er was 750 miljoen Amerikaanse dollar gebruikt om rust te creëren op de valutamarkt. Echter kon de toenmalige regering met zoveel geld al de rust niet handhaven. Nu heb je slechts 250 miljoen Amerikaanse dollar bij de CBvS.'

 CBvS-governor Glenn Gersie heeft gepland om in de eerste week van maart te beginnen met de valutaveiling. De parlementariër zegt echter geen heil te zien in de voornemens van de Centrale Bank om de resterende 250 miljoen dollar uit de reserves op de veiling te gooien. 'Je beheerst en hebt de valutakoers niet in handen en het nadeel is, dat de CBvS straks letterlijk met een lege kas gaat zitten. Als de CBvS leeg is, zijn wij dan in de aap gelogeerd als samenleving', aldus Jogi.

Jogi stelt, dat de opkomende valutaveilingen alleen zouden werken als de CBvS enkele miljarden Amerikaanse dollars aan reserves zou hebben en dit geld dan zou gebruiken om te interveniëren. 'Wanneer 750 miljoen Amerikaanse dollar niet heeft gewerkt, gaat de kleine hoeveelheid die over is ook niet werken', aldus de volksvertegenwoordiger. Van Amerikaanse dollars verdienen is volgens hem geen sprake, omdat de regering in de pas goedgekeurde begroting niets heeft ingeruimd voor investeringen in de productiesector, zodat dat geld over twee jaren met winst terugverdiend kan worden. Integendeel, zij stopt veel meer in de sociale sector.

Volgens de VHP’er zijn er deskundigen en directeuren van financiële instellingen, die in een andere setting hebben aangegeven dat de Amerikaanse dollar-koers zelfs richting Srd 10 kan gaan. Gersie verwacht dat de eerste zwevende koers, die door vraag en aanbod zal worden bepaald, ruim onder de Srd 5 voor de Amerikaanse dollar zal komen te liggen. De bankpresident ziet de waardevermindering van de Srd niet als een devaluatie, maar depreciatie. Jogi verwijst echter naar de stijging op lange termijn. Hij neemt het Gersie kwalijk, dat hij geen plan B kenbaar maakt als zijn veilingen mislukken.

Wanneer het IMF volgens Jogi heeft aanbevolen om de Surinaamse munt met veel meer te doen devalueren dan wat de regering tot nu heeft gedaan, geeft dit aan dat de straatkoers in feite de juiste weergave is van de valutakoers. 'Het is de realiteit, omdat het IMF dat ook gezien heeft. Daarom heeft zij ook aanbevolen om niet met 25% te devalueren, maar met veel meer.'

De parlementariër benadrukt, dat alle uitspraken van minister Gilmore Hoefdraad van Financiën, de Verenging van Cambiohouders en de president nu uiteindelijk misleidingen zijn geweest, omdat er helemaal geen sprake is geweest van een speculatie op de valutamarkt. 'Je hebt behoefte aan valuta, mensen hebben valuta nodig om hun dagelijkse zaken te kunnen doen. Echter is er geen geld, maar de vraag naar geld blijft maar stijgen. Wanneer tomaat schaars is op de markt, dan wordt het duur. Wanneer tomaat in overvloed aanwezig is, dan neemt de prijs af.'

'Laat niemand ons voor de gek houden, er is geen enkele wereldcrisis. Er is een crisis in het land, een crisis die door de regering Bouterse 1 is veroorzaakt door de wijze waarop men toen is omgesprongen met de tegoeden van de samenleving en de CBvS. De wijze waarop de toenmalige regering prioriteiten heeft gesteld en de wijze waarop het uitbestedingspatroon gehanteerd is door de regering. Dat is de oorzaak van de hele situatie waarin wij thans verkeren. Nu moet je natuurlijk maatregelen gaan treffen die nog desastreuzer zijn', aldus Jogi.

Twee vrouwen dumpen ongeneerd hun afval langs een weg te Dijkveld

Foto's van dumpende vrouwen op Facebook geplaatst


Districtscommissaris Samsoedin informeert politie over de 'schandalige vertoning'

 
Het Dagblad Suriname bericht vandaag, maandag 22 februari 2016, dat op Facebook foto’s zijn geplaatst waarop te zien is hoe twee vrouwen langs de weg hun vuil dumpen. Dit zou vermoedelijk plaatsgevonden hebben in de omgeving van de Milostraat, te Dijkveld. Een autobestuurder, die achter hen stond, heeft foto’s gemaakt van de vervuilers. 

De twee vrouwen waren ongestoord bezig hun vuil te dumpen en hadden niet door dat zij gefotografeerd werden. Districtscommissaris van Wanica, Roline Samsoedin, zegt in een reactue dit een schandalige vertoning te vinden. Indien zij over de foto’s beschikt, zal zij gelijk contact maken met de politie en haar achter de mensen aansturen.

'De mensen moeten voor de consequenties kunnen instaan.' Zij zegt verder, dat de bestuursdienst samen met andere actoren hard bezig is vuil op te halen. Er wordt daarbij veel geïnvesteerd. Behalve dat het ministerie van Openbare Werken vuil ophaalt, wordt via het commissariaat ook zwerfvuil opgehaald om de gezondheid van de mensen te garanderen.

'De mensen weten dat die muskiet overal zit en dan probeer je het op te ruimen en zij vervuilen het weer. Men beseft het niet volgens mij. Op het Burger Informatie Centrum (BIC) Wanica wordt meestal ook beeldmateriaal geplaatst, waarbij de mensen geconfronteerd worden met de beelden en waar men hen vraagt of dit wel kan. Kun je gewoon je vuil ergens dumpen? Wanneer gaan wij Surinamers leren om ons land schoon te houden? Men doet de overheid geen kwaad hiermee, maar zichzelf. Men vervuilt niet alleen de eigen omgeving, maar ook dat van zijn medemens', stelt de districtsommissaris.

Samsoedin geeft aan, dat indien de mensen opgespoord worden zij zeker een boete opgelegd krijgen of in hechtenis genomen worden. De boete varieert tussen Srd 500 tot Srd 1.000 met een vervangende hechtenis van twee maanden.

Financiering 1e fase aanleg nieuwe snelweg Paramaribo-Zanderij nog steeds niet rond met Chinese staatsbank

Chinese bank tekent overeenkomst nog niet waarschijnlijk vanwege financiële situatie Suriname

Regering heeft eerst gepland zonder eerst naar onder andere grondenrechten plantages in traject te kijken


De financiering van de eerste fase van de nieuwe highway Paramaribo-Zanderij is nog steeds niet rond. Het gaat om het gedeelte tussen de Afobakaweg en Zanderij dat is opgenomen in het asfalteringsproject Dalian 4. Voor dit project is 235 miljoen Amerikaanse dollar begroot. Het doel van de snelweg is om onder meer de John F. Kennedy Highway en de Indira Gandhiweg te ontlasten. Ook andere wegen zullen in Dalian 4-verband geasfalteerd worden. Dit bericht de Ware Tijd vandaag, maandag 22 februari 2016.

'De China Exim Bank heeft de lening toegezegd, maar de overeenkomst moet nog getekend worden', zegt de minister van Openbare Werken (OW), Siegfried Wolff. Hij vermoedt dat de overeenkomst door de financiële crisis nog niet is getekend.

Het officiële startsein van het project Afobakaweg-Zanderij werd in december 2013 gegeven, omdat de overheid had gedacht dat de leningsovereenkomst snel daarna zou worden gesloten, maar het project ligt al geruime tijd stil. De snelweg van twaalf kilometer lengte zal bestaan uit twee gescheiden dubbele rijstroken. Het ministerie wil een strook met een breedte van 150 meter reserveren om bebouwing dicht bij de weg te voorkomen.

Een gedeelte van het tracé Afobakkaweg-Zanderij loopt dwars door eigendomsgrond van de vier plantages Leeuwenberg, Welgelegen, Zwitsersgrond en Nieuw Door. De overheid wil het gedeelte waar de weg moet komen kopen of hoopt op een schenking door de eigenaren. De erfgenamen zijn eerder opgeroepen om hierover te praten. Wolff weet echter vreemd genoeg niet of deze zaak al is afgehandeld.

De aanleg van de snelweg stuit ook op protest van inheemsen in het dorp Wit Santi, omdat de overheid de dorpelingen niet heeft betrokken bij het plannen van het project.

(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd)

Ministerie van Volksgezondheid waarschuwt voor valse berichten op Facebook

Met klem weerspreekt ministerie berichten dat zwangere vrouwen zijn overleden aan zikavirus


In reactie op een bericht, dat sedert 19 februari 2016 circuleert op social media (Facebook) dat onlangs zwangere vrouwen zijn overleden ten gevolge van zika, wordt vanuit het ministerie van Volksgezondheid gemeld, dat deze berichtgeving is na getrokken en niet klopt. Dit bericht het ministerie vandaag, maandag 22 februari 2016, via haar Facebookpagina.

Op navraag bij de medisch directeuren van de instellingen, de nationale epidemioloog, het hoofd van het laboratorium van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo en medisch specialisten, is door hen gemeld dat er wel zwangeren positief getest zijn op zika, maar niet zijn overleden.


Vanuit het ministerie wordt een dringend beroep gedaan op de samenleving om slechts de officiële
berichten vanuit het ministerie te volgen.
Voor vragen of meldingen is de BOG (Bureau voor Openbare Gezondheidszorg) hotline (8836643 of 178) beschikbaar.

Parlement behandelt 23 februari drie internationaal georiënteerde wetsontwerpen

Suriname gehouden aan VN-verdragen en -resoluties


De Nationale Assemblee behandelt morgen drie ontwerpwetten die gelieerd zijn aan internationale besluiten. Suriname moet haar wetgeving aanscherpen met betrekking tot witwassen van geld, financiering van terrorisme en cliëntenonderzoek bij financiële transacties. Het aannemen van de wetten is noodzakelijk om te voorkomen dat het land internationaal een  zwarte lijst wordt geplaatst. Dit meldt Starnieuws vandaag, maandag 22 februari 2016.

Het gaat om de ontwerpwetten 'Identificatieplicht Dienstverleners', 'Internationale Sancties' en 'Melding Ongebruikelijke Transacties' (zie onderaan met recent aangebrachte wijzigingen). De voorzitter van de commissie die de drie ontwerpwetten voorbereid voor de openbare behandeling is Amzad Abdoel (NDP). De overige leden zijn Krishna Mathoera (VHP), Raymond Sapoen (Pertjajah Luhur), Marinus Bee (ABOP), Stephan Tsang (NDP), William Waidoe (Pertjajah Luhur) en Keshopersad Gangaram Panday (NDP). Eerst wordt morgen een huishoudelijke vergadering gehouden om de eindverslagen te behandelen, waarna de wetsontwerpen gereed voor openbare behandeling.

De Verenigde Naties heeft in verdragen en resoluties diverse sanctieregimes opgenomen. Lidstaten zijn verplicht sancties op te leggen aan terroristische organisaties zoals Al-Qaeda, Taliban en daaraan gelieerde organisaties of personen. Deze internationale sancties dienen op nationaal niveau te worden uitgevoerd. Door de sanctiecomités binnen de Verenigde Naties is een bevriezingslijst van tegoeden samengesteld van personen en entiteiten. Suriname dient een Raad voor Internationale Sancties in het leven te roepen. Ook de meldings- en identificatieplicht moeten wettelijk worden geregeld.

Hieronder de hiervoor genoemde ontwerpwetten en de recent ingediende wijzigingen: 

Gynaecologen en verloskundigen op Curaçao starten eigen zika-onderzoek onder zwangere vrouwen

'We willen alle zwangere vrouwen zo snel mogelijk ergens onder controle'


De gynaecologen en verloskundigen zijn in samenwerking met G&Gz een onderzoek begonnen onder zwangere vrouwen op Curaçao. Alle vrouwen die onder controle staan, worden gemonitord om zo een duidelijker beeld te krijgen van de ontwikkeling van de hersenen van een foetus en eventuele afwijkingen. 'We willen alle zwangere vrouwen zo snel mogelijk ergens onder controle', aldus Peter van Heesch, echospecialist en verloskundige, vandaag, maandag 22 februari 2016, in het Antilliaans Dagblad. 

'Op deze manier kunnen we al vroeg beginnen met echo’s en de ontwikkeling registreren.' Op Curaçao worden ongeveer 2.000 baby’s per jaar geboren. Voorgaande jaren werden gemiddeld drie kindjes geboren met microcefalie, een te kleine schedel. Nu er misschien een verband is tussen het zikavirus en microcefalie, is een protocol samengesteld door gynaecologen en verloskundigen. Het protocol is bijna meteen na de eerste registratie van zika (20 januari) opgesteld en is tweeledig.

'We willen vrouwen informeren over zika en hoe ze een besmetting kunnen voorkomen, maar ook uitpluizen hoe het op Curaçao precies zit met de ontwikkeling van de hersenen van een foetus', vertelt Van Heesch. Het onderzoek heeft niet alleen een meerwaarde voor de wetenschap over zika. Microcefalie ontstaat door een hersenafwijking, maar deze afwijking is eerder ontstaan. 'Door een slechte ontwikkeling van de hersenen ontstaat niet alleen microcefalie, maar ook bijvoorbeeld het syndroom van Down. Ook voor kennis op Curaçao hierover heeft dit onderzoek een meerwaarde, want deze gegevens waren er nooit.'

Momenteel zijn er wel referenties over bijvoorbeeld de grote van de schedel van Curaçaose baby’s, maar een onderzoek naar de ontwikkeling, op deze schaal, is nooit eerder gedaan. Het onderzoek duurt voort tot er meer duidelijkheid komt.

Zwangere vrouwen worden allemaal van tevoren geïnformeerd over het onderzoek via een formulier dat zij kunnen ondertekenen. Wanneer blijkt dat een vrouw zika heeft, wordt zij verder behandeld door een gynaecoloog. Ook wordt er ten minste één extra echo uitgevoerd met 32 weken. Dit is normaliter een derde echo en de SVB vergoedt er maar twee. 'Hierover zijn we nog in overleg met SVB, maar we voeren al wel een derde echo uit', zegt Van Heesch.

Inmiddels zijn er 35 gevallen van zika bevestigd op Curaçao. ADC werkt in samenwerking met de overheid aan een test om zika sneller te kunnen aantonen in bloed en urine. Ook heeft de G&Gz twee lijnen geopend om vragen te beantwoorden of controles aan te vragen voor een buurt: het nummer 0800-0888 (gratis) en 9345. Het gratis nummer is makkelijk te bereiken, maar kan niet worden gebeld met een mobiele telefoon. Het viercijferige nummer wel, maar bleek na meerdere pogingen onbereikbaar.

Ondanks de wereldwijde angst voor zika, lijkt de onrust onder zwangere vrouwen op Curaçao nog mee te vallen. Volgens verloskundige Annemieke Plugge wisselt het per vrouw, maar is er zeker geen paniek. 'Vrouwen die langer op Curaçao wonen, zijn wel een beetje gewend aan dergelijke dingen. Het is nu eenmaal een tropisch eiland. We krijgen natuurlijk wel vragen en de vrouwen zijn blij met extra echo’s, maar echte paniek is er zeker niet.'

'Zorg Cathlab op Curaçao gaat door ondanks vertrek interventiecardioloog Sam de la Fuente'

'Met inzet tijdelijke krachten uit Nederland en regio wordt zorg gecontinueerd'

VMSC: 'Het moet geen duiventil worden'


Interventiecardioloog Sam de la Fuente (zie foto - Bron: Cathlab) is vertrokken bij het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos). Dat bevestigt plaatsvervangend algemeen directeur Franke Scheper vandaag, maandag 22 februari 2016, in het Antilliaans Dagblad. 'Hij is met ontslag, maar we zorgen ervoor dat de zorg wordt gecontinueerd. Dat gebeurt door de inzet van tijdelijke krachten uit Nederland en de regio', aldus Scheper. De la Fuente gaat terug naar Nederland. 

De Vereniging Medisch Specialisten Curaçao (VMSC) vindt dit een kwalijke ontwikkeling. 'Het moet geen duiventil worden', zegt voorzitter Alexander Saleh. De VMSC wordt volgens hem ‘op afstand’ gehouden en krijgt ook niet alle informatie. Op korte termijn, waarschijnlijk deze week al, is er overleg met de medische staf van het Sehos en dan hoopt hij met een officiële reactie te kunnen komen. 'Dan zullen we een hard standpunt bekendmaken.'

De la Fuente heeft het Cathlab, dat in januari 2014 werd geopend, voor het Sehos opgezet. Over verlenging van zijn contract is maandenlang onderhandeld. De specialist was de afgelopen dagen niet bereikbaar voor commentaar op zijn vertrek. Scheper wil niet ingaan op de reden voor het mislukken van de onderhandelingen. 'Dat is persoonlijk, dus daar geven we geen details over. Voor ons gaat het om de zorg voor de patiënten en daar werken we hard aan.'

Hij hoopt snel weer een nieuwe vaste interventiecardioloog te kunnen aanstellen. Met het aantrekken van specialisten door het Sehos gaat het de goede kant op, zegt hij. 'We hebben pas een overeenkomst gesloten met een internist-infectioloog. Het is voor het eerst dat er iemand op Curaçao is die gespecialiseerd is in infecties.' Binnenkort verwacht Scheper ook een nieuwe orthopeed te mogen verwelkomen.

Saleh is er nog niet van overtuigd dat het de goede kant op gaat. 'Het is voor ons ondenkbaar dat het niet haalbaar is om met een landskind tot overeenstemming te komen. We moeten eerlijk met elkaar praten over contracten.'

De VMSC kent de details niet, maar heeft al eerder te kennen gegeven dat de salarissen voor dergelijke hoog gekwalificeerde specialisten op Curaçao te laag zijn. 'We kunnen niet draaien op waarnemers. Die kennen de situatie op Curaçao niet en hebben een gewenningsperiode nodig.' Voordat deze artsen goed zijn ingewerkt, zijn ze alweer weg en dat heeft gevolgen voor de kwaliteit van de zorg, menen de specialisten.

De VMSC wil ook snel haar visiedocument aan de minister presenteren. Daarna zal dit publiekelijk worden gemaakt. In dat document zullen de specialisten duidelijk maken hoe zij denken dat de specialistische zorg op Curaçao eruit moet zien en welke stappen daarvoor ondernomen moeten worden.

Self Reliance en ziekenhuizen hebben geschil over achterstallige betalingen nog niet opgelost

Rekeningen door ziekenhuizen ingediend zonder 'garantiebewijs'


Betrokken partijen hebben een mediastilte afgesproken


Tussen verzekeringsmaatschappij Self Reliance en de ziekenhuizen is nog geen overeenstemming bereikt over achterstallige rekeningen die betaald moeten worden over de Basiszorgverzekering. Starnieuws schrijft vandaag, maandag 22 februari 2016, te hebben vernomen, dat er een geschil is over rekeningen die zijn ingediend waarvan geen garantiebewijs kan worden overgelegd. Het gaat, aldus Starnieuws, om ettelijke miljoenen. In oktober 2014 is de wet op de Nationale Basiszorgverzekering ingegaan en sindsdien worden de tussentijdse tarieven van februari 2014 ook gehanteerd voor de nieuwe zorgverzekering. Er is nog geen overeenstemming daarover.

Onlangs heeft een onderhoud plaatsgevonden tussen minister Patrick Pengel van Volksgezondheid, de Zorgraad, een vertegenwoordiging van de ziekenhuizen en Self Reliance. Toen is afgesproken om niets te zeggen over deze kwestie in de media. Iedereen die bij de bespreking aanwezig was, houdt dus de lippen stevig op elkaar, aldus Starnieuws.

Starnieuws bericht verder te hebben vernomen, dat Self Reliance gesteld heeft dat facturen op de juiste manier ingediend moeten worden. Indien geen garantiebewijzen kunnen worden overgelegd, is de verzekeringsmaatschappij niet geneigd om te betalen. Er zijn procedures afgesproken tussen de verzekeringsmaatschappij en de ziekenhuizen.

Nagegaan zal worden hoe facturen die ingediend zijn, zullen worden betaald als de onderliggende stukken ontbreken, terwijl patiënten wel zijn behandeld. Partijen hebben nog geen oplossing bereikt.

De situatie van de facturen en het nog niet bereiken van een overeenkomst tussen de ziekenhuizen en de verzekeringsmaatschappijen, is voorgelegd aan de Zorgraad. In december 2014 zijn de ziekenhuizen met de verzekeraars begonnen te onderhandelen over aanpassing van de ligdagtarieven. In april 2015 werd overeengekomen dat de definitieve tarieven uiterlijk eind juli 2015 zouden worden vastgesteld. Echter hebben de onderhandelingen nog niet geleid tot nieuwe tarieven.

VHP-voorzitter Santokhi gaat voor een tweede termijn als partijvoorzitter

Hoofdbestuurs- verkiezing moet uiterlijk 3 juli worden gehouden


'Ik ben beschikbaar voor nog een termijn als voorzitter en ik ga ervoor.' Met deze woorden, vandaag, maandag 22 februari 2016, in de Ware Tijd, kondigt Chandrikapersad Santokhi aan zich herkiesbaar te stellen bij de hoofdbestuursverkiezing van de Verenigde Hervormingspartij (VHP) die uiterlijk 3 juli moet worden gehouden. 

Hij zegt, dat er op dit moment hoorzittingen worden gehouden binnen de VHP, om na te gaan wat de verwachtingen zijn, hoe de gevoelens liggen en hoe men naar de samenstelling kijkt van het nieuwe hoofdbestuur en de bemensing van de overige organen.

De resultaten van die hoorzittingen zullen over twee weken bekend zijn, 'maar nu al spreken alle personen die gehoord zijn, over het bevorderen en versterken van de eenheid in de partij. Daarom gaan er stemmen op voor één kandidatenlijst, die wel een breed politiek draagvlak moet hebben in de partij en de samenleving'. Santokhi werd op 3 juli 2011 gekozen als voorzitter van de partij.

De partij heeft onlangs tijdens een congres haar statuten gewijzigd. De belangrijkste wijziging is dat er maximale zittingstermijnen zijn vastgesteld voor partij-, staats- en parlementsfuncties. 'In het huishoudelijk reglement zullen wij dat verder afbakenen naar twee termijnen en voor sommige functies maximaal drie om doorstroming te garanderen en om ook een balans te hebben in leeftijd, geslacht en etnische afkomst', zegt Santokhi.

VSB-voorzitter Welzijn: 'Valutaveilingen moeten een kans krijgen'

'Dit is het beste alternatief als alle mogelijkheden worden bekeken'

 
Ferdinand Welzijn, voorzitter van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB), vindt dat de valutaveilingen een kans moeten krijgen. Het doel van governor Glenn Gersie van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) met dergelijke veilingen is om rust te brengen op de valutamarkt. 'Dit is het beste alternatief als alle mogelijkheden worden bekeken', aldus Welzijn vandaag, maandag 22 februari 2016, op Starnieuws.

De VSB-voorzitter stelt, dat vreemde valuta in Suriname schaars zijn. Het land importeert meer goederen dan er geëxporteerd worden. Er zijn volgens hem veel valuta nodig om de economie draaiende te houden. .Valutaveilingen hebben voor- en nadelen, aldus Welzijn. Niet op alle sectoren zal een valutaveiling het gewenste effect hebben. Afgewacht moet worden hoe deze activiteit zal uitpakken.

'Het is belangrijk dat de verdiencapaciteit van het land wordt verhoogd, dan alleen zal er een duurzame oplossing komen.'

De valutaveilingen beginnen volgens de governor begin maart worden gehouden. Dan zijn alle technische voorbereidingen klaar. Zodra de eerste veiling een feit is, houden alle andere koersen op te bestaan. Dan zal de veilingkoers de verkoopkoers zijn van de Amerikaanse dollar. De negen banken zullen op basis van vraag een aanbod bepalen wat de koers zal worden. De CBvS zal wel een onder- en bovengrens stellen. De valutaveilingen zullen wekelijks worden gehouden.