donderdag 3 maart 2016

Politiek analist Ramadhin presenteert zijn boek 'Dynamiek in de politiek'

‘Alle Surinamers stemmen etnisch'

(Bron foto: Dagblad Suriname)
Verkiezingsresultaten 25 mei 2015 in boek verwerkt - Deskundigen reageren positief op inhoud boek


Politiek analist Hardeo Ramadhin presenteerde dinsdag zijn derde boek met als titel ‘Dynamiek in de politiek’ aan het grote publiek, zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, donderdag 3 maart 2016. Voor de gelegenheid werden de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, Robert Peneux, de voorzitter van de VHP, Chandrikapersad Santhoki, en de ondervoorzitter van het parlement, Melvin Bouva (NDP), uitgenodigd om als eersten een exemplaar in ontvangst te nemen. In het boek zijn de verkiezingsresultaten van 25 mei 2015 verwerkt en is er tevens vergelijkend materiaal van voorgaande verkiezingen opgenomen. 

Ramadhin gaf aan, dat het hem enorm veel moeite heeft gekost om aan het cijfermateriaal te komen via officiële wegen. Door middel van netwerken is het hem uiteindelijk wel gelukt. Het opvallende in dit boek is, dat Ramadhin ook de etniciteit van de stemmers tijdens de afgelopen verkiezingen heeft meegenomen.

Uit zijn onderzoek trekt hij de conclusie, dat alle Surinamers etnisch stemmen. Er bestaat op zijn minst een correlatie tussen etniciteit en stemgedrag. Ook als kiezers op een multi-etnische partij stemmen, kiezen ze de kandidaat uit die tot hun eigen ras behoort. Tot deze bevindingen kwam Ramadhin door bij zijn onderzoek gebruik te maken van data van het statistiekbureau, waarbij de etniciteit van bewoners van Suriname per ressort is uitgewerkt. Deze data geeft dus ook een beeld van de etniciteit van kiezers in een bepaald ressort.

In de meeste ressorten waar de bevolkingssamenstelling overwegend uit een bepaalde etnische groep bestond, stemden de kiezers ook overwegend op partijen waarbinnen die etniciteit weerspiegeld werd. Het meenemen van de etniciteit van de kiezer geeft nieuwe inzichten in het stemgedrag van de Surinamer. Deze stelling gaat echter voor de meeste lijsttrekkers van politieke partijen niet op, aangezien mensen van verschillende etniciteiten op hen stemmen, stelde Maarten Schalkwijk, die zijn mening over het boekwerk gaf. Hij adviseerde dat de lijstrekkers daarom hierbij buiten beschouwing werden gelaten.

Ook Henry Ori ondersteunde het boek. Hij hekelde het feit dat het officieel rapport van het Centraal Hoofdstembureau (CHS) na negen maanden nog niet publiekelijk gemaakt is. Met het materiaal van Ramadhin kan volgens hem straks mogelijk een vergelijking worden gemaakt met het CHS-verslag. Ori meende, dat uit de data-analyse van het boek wederom het bewijs is geleverd dat het kiesstelsel op de operatietafel moet.

Guillermo Samson, die het boek ‘stof voor wetenschappers’ noemde, gaf aan dat het boek naar zijn mening een goede aanvulling kan vormen bij het vak Rechtsgeschiedenis.

VVD wil niet opdraaien voor Curaçaose drugskoerier

'Nederland wordt opgezadeld met een probleem dat door Curaçao moet worden opgelost'


De VVD heeft opheldering gevraagd over het reisverbod voor drugskoeriers, waar de Curaçaose Staten in november vorig jaar mee akkoord gingen. Aanleiding is een veroordeling van een 37-jarige inwoonster van Rotterdam, die in januari een verbod kreeg om drie jaar lang naar Curaçao te reizen, zo bericht de Amigoe vandaag, donderdag 3 maart 2016.

De vrouw, geboren op Curaçao maar sinds enkele jaren woonachtig in Rotterdam, werd in januari op Hato betrapt met 155 gram cocaïne, die ze het land binnen probeerde te smokkelen. Omdat de vrouw al drie keer eerder werd veroordeeld voor drugsmokkel, kreeg ze behalve tien maanden gevangenisstraf ook een reisverbod. De vrouw was zelf niet aanwezig bij de uitspraak, maar inmiddels alweer naar Nederland gereisd.

VVD-Tweede Kamerlid André Bosman vindt dat Nederland op deze manier is opgezadeld met een probleem dat door Curaçao moet worden opgelost.

'Deelt u de mening dat Curaçao hierdoor Nederland het probleem in de schoot werpt? Deelt u de mening dat de drugskoerier zijn celstraf moet uitzitten?', aldus Bosman vandaag in een brief aan minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (zie hieronder). De VVD’er wil daarnaast ook weten hoeveel mensen een terugkeerverbod naar Curaçao hebben gekregen en of Nederland, Aruba en St. Maarten vergelijkbare regelingen hebben.

2016Z04423

Vragen van het lid Bosman (VVD) aan de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over het bericht dat een drugskoerier uit Curaçao, Curaçao niet meer in mag (ingezonden 3 maart 2016).


Vraag 1
Kent u het bericht «Drugskoerier mag Curaçao niet meer in?» *1


Vraag 2
Deelt u de mening dat het onwenselijk is dat deze veroordeelde Curaçaoënaar niet meer op Curaçao mag terugkeren en hierdoor het probleem van Nederland wordt? Zo neen, waarom niet?


Vraag 3
Deelt u de mening dat Curaçao hierdoor Nederland het probleem in de schoot werpt? Zo neen, waarom niet?


Vraag 4
Deelt u de mening dat de drugskoerier zijn celstraf moet uitzitten? Zo neen, waarom niet?


Vraag 5
Hoeveel personen hebben, sinds de inwerkingtreding van paragraaf 11 «ontzetting van rechten (art. 1:64)» in het Wetboek van Strafrecht Curaçao, een terugkeerverbod gekregen naar Curaçao en waarom?


Vraag 6
Kunnen alle landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden op dezelfde wijze personen het grondgebied ontzeggen? Zo neen, waarom niet?


*1 http://www.qracao.com/index.php/nieuws-vandaag/15590-drugskoerier-mag-curacao-niet-meer-in-kv-

VN-bureau adviseert regering Curaçao over infrastructuur

VN-team neemt diverse infrastructurele werken onder de loep

VN door ministerie van VVRP benaderd voor een evaluatie


Een team van het United Nations Office for Project Services (UNOPS), een bureau dat gespecialiseerd is in het bouwen, evalueren en adviseren op het gebied van infrastructuur, heeft onlangs aangeboden advies te geven over de infrastructuur van Curaçao, specifiek de wegmarkering, het wegdek en (verhoogde) kruispunten. Daarnaast bood het team ondersteuning aan het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) op het gebied van capacity building van zijn personeel. Dat zegt beleidsdirecteur Vanessa Toré van het ministerie vandaag, donderdag 3 maart 2016, in de Amigoe.

Van 20 tot 25 februari is het team op Curaçao geweest. 'Het ministerie heeft het UNOPS benaderd voor een evaluatie', aldus de beleidsdirecteur. Dit in het kader van het doel van het VVRP-ministerie om de infrastructuur zo duurzaam en sterk mogelijk te maken. 'Onze infrastructuur heeft dagelijks veel te verduren. De druk van het verkeer, het weer en klimaatveranderingen. Wij willen onze infrastructuur zodanig construeren dat deze sterk en duurzaam is.'

Het team is ook bij Coral Estate geweest om naar de reconstructie van het wegdek te kijken. Bij Coral Estate zijn reeds maatregelen genomen om de weg duurzaam en sterk te maken tegen andere zware regenvallen, bijvoorbeeld door het plaatsen van meer grote stenen langs de weg. Hoeveel geld het advies de regering gaat kosten is nog onbekend. 'Dat hangt af van het aantal punten waar de minister advies over wil', zegt Toré. Zij stelt daarnaast dat het team ook op de hoogte is gebracht van de bouw het Hospitaal Nobo Otrobanda (HNO). 'Ook hier hebben zij expertise in en hebben zij aangeboden daarover te kunnen adviseren. Hoewel de bouw van het HNO niet onder ons valt, kan de regering naar het advies van het UNOPS vragen.'

Het UNOPS-team merkte ook op, dat er binnen het ministerie capacity building nodig is van zijn personeel van wat betreft infrastructuur. Dit betekent dat het personeel toe is aan training en informatie die hen op de hoogte brengen van ontwikkelingen op het gebied van infrastructuur. 'Door consequent trainingen en deelname aan conferenties aan te bieden, willen wij het personeel de kans geven zich te ontwikkelen en te specialiseren. Dit is onderdeel van het meerjarenplan van het ministerie', aldus Toré.

Ze bevestigt dat er binnen het ministerie onderbezetting heerst, maar stelt dat door het blijven (her-)scholen van medewerkers en het werven van nieuw personeel (conform het beleid van de regering) dat kan worden geëlimineerd. Zij stelt daarnaast dat het personeel meer heeft aan een team dat gespecialiseerd is en een groot netwerk heeft, dan de infrastructuur op eigen houtje proberen te verbeteren. 'Deze mensen hebben de expertise, de specialisatie en het netwerk. Misschien zijn er andere innovatieve technieken die in het buitenland worden gebruikt die hier nog niet toegepast worden. Wanneer men hier op het idee komt, blijkt dat de wiel al is uitgevonden.'

Het team heeft ook gekeken naar de lopende projecten van uitvoeringsorganisatie Openbare Werken (OW), zoals de aanleg van twee tijdelijke rotondes aan de Helmin Wiels Boulevard en een rotonde op de Jan Noorduynweg. Toré stelt dat deze projecten niet onder begeleiding van het UNOPS zijn. Het team had echter op- of aanmerkingen over de rotondes. 'Rotondes worden gezien als een oplossing tegen hoge snelheden in het verkeer. Ook helpen zij het verkeer te reguleren', aldus de beleidsdirecteur. Naar de plastic punaises, waarvan de eerste bij de rotonde op de Julianadorp werden geplaatst, heeft het team niet gekeken.

Twee verdachten goudroof Hato trachten Curaçao te verlaten

Winklaars zouden hulp krijgen bij poging eiland te verlaten


Thuran ‘Tuurtje’ Winklaar en Jainmore ‘Jay’ Winklaar proberen van het eiland af te komen. Dat zegt het Openbaar Ministerie (OM) Curacao vandaag, 3 maart 2016, in onderstaand persbericht.

Volgens hun is er concrete informatie dat beide Winklaars daarbij geholpen worden. Het OM benadrukt nog eens dat het helpen van criminelen op welke manier dan ook, strafbaar is.

Er staat nog altijd twee keer 10.000 gulden op de gouden tip die leidt naar de voortvluchtige mannen. Ze worden verdacht van de roofoverval vorig jaar maart in de Vrije Zone van Hato. Daarbij werd ruim acht kilo goud buitgemaakt en een bewaker van geldtransport doodgeschoten.

Officieel persbericht van het OM Curaçao:

Fiskal di Ministerio Públiko (OM) ta informá ku a drenta informashon konkreto ku tin suidadanonan na Kòrsou ku ta yudando sospechosonan 'Tuurtje' i 'Jay' Winklaar den un posibel huida for di nos isla.
Fiskal di Ministerio Públiko (OM) ta informá, atvertí i kòrda un i tur ku yudansa na sospechoso ta un violashon di nos Kódigo Penal. E ta kastigabel pa yuda pa skonde i yuda pa sospechosonan hui.
Ministerio Públiko ta kòrda un i tur tambe ku tin ketu bai e rekompensa di OM di 10.000 florin pa e tep di oro ku ta kondusí na detenshon di kada un di e sospechosonan Winklaar.
Si bo tin informashon konkreto, por yama e number anónimo 108 òf 8666249 òf 8666250 pa bin na remarke pa e rekompensa.

Pas na zomer zijn 1e uitkomsten metingen luchtkwaliteit rond Isla op Curaçao bekend

Metingen worden verricht door GGD Amsterdam in opdracht overheid eiland


De eerste resultaten van metingen naar de luchtkwaliteit in de omgeving van de Isla-raffinaderij zijn pas na de zomer bekend. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie schrijft dit aan de Tweede Kamer. Ze meldt verder, dat de extra kosten worden doorberekend aan het ministerie van Defensie, zo bericht de Amigoe vandaag, donderdag 3 maart 2016.

'In overleg met de regering van Curaçao is besloten tot metingen in de buurt van de Isla-raffinaderij door de GGD Amsterdam. De metingen vinden plaats in opdracht van de Curaçaose overheid en zullen deel uitmaken van een nieuw te sluiten contract tussen het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur en de GGD Amsterdam. Het nieuwe contract moet nog worden opgesteld. De eerste meetresultaten zullen niet voor de zomer van 2016 beschikbaar zijn', aldus de minister.

Ze verwacht niet dat de nieuwe opzet gevolgen zal hebben voor de inhoud van het meetprogramma.

Premier Ben Whiteman en Hennis-Plasschaert maakten de afspraken over de luchtmetingen tijdens het werkbezoek van de premier aan Nederland. Whiteman zei na terugkeer dat de minister blij was met de samenwerking, mede omdat ze wil voorkomen dat Defensiepersoneel in de toekomst schadeclaims indient bij de Nederlandse overheid, terwijl Nederland eigenlijk geen verantwoordelijkheid draagt voor de leefomgeving op Curaçao. De premier kon op dat moment nog niet zeggen wie de meerkosten van extra metingen zou betalen.

Elegance Hotel & Casino en Planet Casino worden niet verkocht

Mediaberichten over verkoop zorgen voor onrust onder personeel en economische schade


Elegance Hotel & Casino en Planet Casino worden niet verkocht. Dit zegt de directie van beide bedrijven vandaag, donderdag 3 maart 2016, in het Dagblad Suriname. De directeur van Elegance zegt, dat hij schrok toen hij van zijn personeelsleden vernam dat verschillende media nieuwsberichten hadden gebracht waarin door de Vereniging van Casinohouders in Suriname werd gezegd, dat zijn casino op de verkoop stond. Dit heeft volgens hem gelijk voor een spin-offeffect gezorgd, waarbij zelfs vier personeelsleden, door twijfel aan zekerheid voor hun baan, besloten om de werkrelatie terstond te beëindigen. 

Wat dit casino het meest getroffen heeft, is dat zij op het punt stond om een belangrijk contract met een luchtvaartbedrijf te tekenen, waarbij door de passagiers van dat bedrijf bij aankomst in Suriname, in het hotel van Elegance zouden worden geboekt. 'Het bedrijf twijfelt nu om het contract te tekenen, omdat zij zelf ook zekerheid wil hebben. Mijn hotel is nu ook tot stilstand gekomen, terwijl ik pas nog zoveel in het bedrijf heb geïnvesteerd. Op wie moet ik de schade nu verhalen?'

Het bedrijf heeft 53 kamers, twee vergaderzalen en een gym. Elegance heeft op dit moment 140 personeelsleden in dienst en heeft zelfs toekomstplannen om uit te breiden met een zwembad voor haar hotelgasten. Volgens de directeur wordt op dit moment naar een locatie gezocht om dit in orde te maken. Volgens de directeur is hij noch lid van de Casinovereniging noch is hij uitgenodigd voor een bijeenkomst van de VCS.

Soerish Kanhai van Planet Casino zegt, dat in een artikel de namen van enkele casino’s werden genoemd, die los staan van Pasha Group en de Princess Group. Volgens hem werden juist namen van casino’s genoemd die verzelfstandigd waren, waaronder Planet en Elegance.

'Planet Casino zal niet verkocht worden, staat niet op de nominatie om verkocht te worden. Integendeel zijn wij nog heel veel van plan met Planet Casino aan de Kwattaweg', aldus Kanhai. Ook Planet is geen lid van de VCS en heeft problemen met haar personeel gehad sinds de berichtgevingen van de verkoop.

Wat Planet Casino betreft, zijn er een heleboel toekomstplannen. Het casino streeft ernaar om eind april de opening te doen van zijn luxueuze hotel, inclusief gym, aan de achterkant van het terrein. Daarnaast worden mogelijkheden bekeken om ook een zwembad op het terrein op te zetten. Volgens Soerish Kanhai en Zahaira Griffith, vertegenwoordigers van het bedrijf, werd Planet Casino op 20 december 2014 opgericht, waardoor het gauw gerekend kan worden tot één van de jongste casino’s in het land. Ondanks dit, blijft het casino een behoorlijk aantal bezoekers krijgen. Het bedrijf biedt een rustige parkeerruimte aan de achterkant van het terrein aan, waar de bezoeker in alle privacy het casino kan ingaan. Daarnaast beschikt zij over discozalen die verhuurd worden voor belangrijke evenementen. Het bedrijf wordt veelal bezocht door mensen die een tussenstop op de route maken. Wat toeristen betreft, gaat het meer om mensen die uit Nederland komen. Af en toe zijn er ook wat Frans-Guyanese en Guyanese klanten.

Bij Elegance en Planet is geen sprake van witwaspraktijken. 'Mijn vergunning krijg ik van de Staat en ik werk volgens de richtlijnen die de vergunning mij aangeeft.'

Volgens de Elegance-directeur heeft hij zijn eigen middelen in het bedrijf moeten investeren om het vandaag de dag op zo een niveau te tillen. Hij vindt het daarom onjuist als derden, vooral volksvertegenwoordigers, zonder gedegen onderzoek en kennis over de casinosector uitspraken hierover beginnen te doen. 'Ik heb 140 mensen in dienst en moet per maand drie maal meer aan de EBS, SWM en gas betalen. Daarnaast komen ook nog de telefoonkosten en de casinobelastingen bij kijken. Het is een kwalijke zaak dat ik alles op een eerlijke en oprechte manier betaal, terwijl belangrijke figuren de sector steeds beschuldigen.'

Elegance betaalt maandelijks zo'n Srd 170.000 aan lasten en belastingen. Dit is met uitzondering van personeelskosten en goederen die worden geleverd. Ook Kanhai vindt de uitspraken van Assembleeleden storend, omdat het bedrijf alles betaalt om te kunnen opereren.

De directeur van Elegance zegt dat bepaalde klanten en bezoekers hem benaderden over de vermoedelijke verkoop van het bedrijf. 'Mijn personeel zelf zit met twijfels of men over een maand nog hier zal werken. Het is heel moeilijk om het juiste personeelslid voor de juiste plaats te vinden. Zelfs mijn managers willen weggaan, omdat zij niet zeker zijn van de zaak', stelt hij.

Eerste fase zonne-energieproject te Langatabiki wordt door Guguplex opgeleverd

Bewoners moeten voor stroom via zonne-energie Srd 1.300 eigen bijdrage voldoen


Het zonne-energie bedrijf Guguplex in Paramaribo levert komende week de eerste fase van het zonne-energie project van Langatabiki op. Behalve de school in het dorp, branden vijftien straatlampen via zonne-energie. Ook zijn de zaal waar dede oso wordt gehouden, tien huishoudens en twee onderwijswoningen voorzien van zonne-energie, aldus de Ware Tijd vandaag, donderdag 3 maart 2016.

Guguplex gaat de school twintig laptops schenken, ten behoeve van de leerlingen, zegt Orlando Olmberg, directeur van het bedrijf.

Hij zegt, dat de andere 55 huishoudens in de volgende fase stroom zullen krijgen. Deze bewoners hebben hun eigen bijdrage van Srd 1.300 nog niet gestort, omdat zij de kat uit de boom kijken. 'Sommige mensen hebben al gezien wat de voordelen van zonne-energie zijn bij de tien huishoudens en gaan binnenkort hun eigen bijdrage storten', zegt Olmberg.

Het Memorandum of Understanding (MOU) tussen onder meer Guguplex, de overheid en het Franse energiebedrijf EDF (Électricité de France S.A.) werd al eind 2014 getekend. Olmberg erkent, dat er wat stagnaties waren. De mensen moesten bijvoorbeeld meer vertrouwen krijgen in het project. Ook waren de zonne- installaties niet volgens Europese standaard en heeft EDF Guguplex hierop gewezen.

'Het was volgens Surinaamse standaard en wij hebben het toen aangepast op eigen kosten', zegt Olmberg. Hij zal de volgende fase van het project de komende maanden afronden.
Het project wordt in opdracht van districtscommissaris Mavrick Boejoekoe van Paramaccaa uitgevoerd en wordt gefinancierd door EDF. Er is 150.000 euro voor uitgetrokken.

Directrice Kinderhuis Zout Der Aarde zet moeder en twee dochters (13 en 14 jaar) op straat

Voorzitter 1 voor 12: 'Het verbaast mij, dat een kindertehuis dat kinderen moet opvoeden, nu kinderen op straat zet'

(Bron foto: Stichting 1 voor 12)
Diana Khodabaks (58), die samen met haar twee dochters Lucenda (14) en Naomie (13) vorig jaar oktober door een schoondochter uit huis werden gezet, zijn gisteren opnieuw op straat gezet. Deze keer door de directrice van Kinderhuis Zout Der Aarde, Gonda Matadien-Cicilson, zo bericht de Stichting 1 voor 12 vandaag, donderdag 3 maart 2016.

De zieke vrouw en haar twee woningzoekende dochters zochten via 1 voor 12 onderdak. Na overeenstemming met de voorzitter van 1 voor 12, Louis Vismale, bood de directeur van het tehuis begin november 2015 onderdak aan deze hulpbehoevende mensen aan.


Directeur Kindertehuis Zout Der Aarde zet moeder en kinderen op straat
Geplaatst door 1 voor 12 Suriname op donderdag 3 maart 2016


Stichting 1 voor 12 werd gisteren plotseling geconfronteerd met een telefoontje van een van de kinderen. Huilend werd verteld, dat de directrice ze uit het tehuis heeft gehaald. 'Het verbaasde mij dat een kindertehuis die kinderen moet opvoeden, nu juist kinderen op straat zet', zegt Vismale in een reactie omtrent deze zaak.

Volgens hem heeft de directrice de moeder en kinderen uit huis gezet heeft, omdat zij verkregen donaties (voedselpakketten) niet wilde afstaan aan Matadin. 'Dit is niet in goede aarde gevallen bij mevrouw Matadin, waardoor ze besloten heeft de vrouw op straat te zetten', vertelt Vismale. Hij keurt dit gedrag van de directrice ten strengste af.

Moeder Khodabaks zeg,t dat alles wat de kinderen kregen, door Matadin werd ingenomen. Volgens haar konden de kinderen zelfs niet goed eten. 'A ben pina den tjeng’, zegt de moeder. Matadin beweert dat de moeder liegt. 'Die vrouw liegt dat ik pakketten van haar wilde nemen. Ik wil haar niet meer in me tehuis hebben, want ze gedraagt zich niet netjes en ze is ondankbaar. Van der eigen dochter heb ik vernomen dat ze naar de bonuman gaat. Dat vind ik heel erg. We dienen de Heer hier, ze wil dat niet, dan moet ze weg', zegt Matadin.

Vismale zegt, dat er verschillende klachten over dit tehuis 1 voor 12 hebben bereikt. Hij vraagt aan de overheid om een oogje te gooien in dit te huis zodat de klachten serieus aangepakt kunnen worden. 'Het kan niet dat mensen vaker op straat worden gezet door de leiding van het tehuis en dat donaties van de bewoners afgepakt worden en voor eigen doeleinden gebruikt worden. De kinderen zijn voorlopig ondergebracht bij kindertehuis Nos Kasita. Charlotte Dakriet, directeur van Nos Kasita, heeft gezorgd voor onderdak voor de moeder. De kinderen zijn op een school in de buurt van Nos Kasita geplaatst.'

NDP-fractievoorzitter Misiekaba vraagt regering valutaveilingen uit te stellen

Minister Hoefdraad plotseling grote afwezige in parlement tot ongenoegen VHP-fractie


NDP-fractieleider André Misiekaba heeft vandaag, donderdag 3 maart 2016, in De Nationale Assemblee de regering gevraagd om de valutaveilingen aan te houden. Er is eerst duidelijkheid nodig vanuit de regering over beleidskwesties. Dit zei Misiekaba tijdens de rondvraag in De Nationale Assemblee vandaag. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons ondersteunt de NDP-fractieleider hierin. De governor van de Centrale Bank van Suriname, Glenn Gersie, had aangekondigd begin maart te beginnen met de valutaveiling. Dit meldt Starnieuws.

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën is voor dringende zaken naar het buitenland, liet vicepresident Ashwin Adhin tot een ieders verrassing weten. De Nationale Assemblee had dinsdagavond afgesproken, dat vandaag vragen over de valutaveilingen en financieel-economische kwesties aan de orde zouden komen. Er was een uur uitgetrokken om vragen hierover te stellen. Het parlement werd vandaag plotseling geconfronteerd met de afwezigheid van Hoefdraad.

VHP-fractieleider Chandrikapersad Santokhi betoogde, dat blijkbaar de regering ook niet wist dat de minister er niet zou zijn. Coördinator in de Nationale Assemblee, minister Soewarto Moestadja van Arbeid, had aangegeven dat de regering dinsdag zou antwoorden. Die avond zijn geen vragen gesteld, omdat Hoefdraad er ook niet was. Santokhi keurt de wijze waarop de volksvertegenwoordiging bejegend wordt door de regering af.

Misiekaba zei, dat de crisis niet groter gemaakt moet worden door bepaalde dingen te zeggen. Hij voerde aan, dat het om technische vragen gaat, die niet aan de minister ad-interim van Financiën hoeven te worden gesteld. Hij vroeg daarom om de valutaveilingen aan te houden tot alles goed uitgekristalliseerd is.

Asiskumar Gajadien (VHP) wees erop, dat inmiddels de koers alleen maar stijgt door onduidelijkheid. De prijzen van goederen gaan dagelijks omhoog. Er zijn rijen voor de Centrale Bank van Suriname waar mensen deviezen kopen om onder andere huishuur te kunnen betalen in euro's of Amerikaanse dollars. Er staan rijen auto's voor de benzinepompen. Hij vroeg of de regering bezig is de rijencultuur weer in te voeren.

Surinaams consulaat in Amstelveen stopt voorlopig met verkoop toeristenkaart...

Toeristenkaart alleen verkrijgbaar bij toeristenkaartbalie op Schiphol


Het consulaat-generaal van Suriname in Nederland heeft vandaag, donderdag 3 maart 2016, bekendgemaakt, dat de verkoop van de toeristenkaart bij het consulaat te Amstelveen vanaf vandaag tot nader order is opgeschort. De toeristenkaart is alleen voor zogenoemde op-vertrek-staande-passagiers met bestemming Suriname verkrijgbaar bij de toeristenkaartbalie van Suriname te Schiphol.


Het consulaat meldt, verder dat de houders van een Nederlands of Frans paspoort de toeristenkaart van 3 tot en met 14 maart 2016 tegen het normale tarief van 20 euro of 25 Amerikaanse dollar kunnen aanschaffen, conform instructie van de Surinaamse regering. Voor overige nationaliteiten zal het verhoogde tarief van 90 euro of 100 Amerikaanse dollar worden gehandhaafd.

De afgelopen dagen was er grote onduidelijkheid omtrent de prijsverhoging van de toeristenkaart. Deze verhoging van 20 naar 90 euro per 1 maart werd afgelopen vrijdag 26 februari uit het niets aangekondigd. Dit zorgde maandag 29 februari voor lange rijen bij het consulaat met mensen die op de valreep nog een goedkope kaart wilden aanschaffen.

Op 1 maart bepaalde de Surinaamse minister van Transport, Communicatie en Toerisme aan het eind van de dag ineens weer dat de prijsverhoging voorlopig toch niet door gaat. Dit nieuws was op 2 maart nog niet bekend bij het consulaat in Amsterdam. Daar werd beweerd dat men van niets wist en hanteerde gewoon nog de prijs van 90 euro. Het consulaat kwam vandaag aan het einde van de middag eindelijk met bovenstaande aanpassing en verklaring op haar website

Wijziging definitie 'staatsschuld' via ontwerpwet leidt tot daling schuld met Srd 1.6 miljard

Minister van Financiën wil ontwerpwet zo snel mogelijk door Assemblee loodsen

 
De regering heeft een ontwerpwet ingediend om de definitie van het begrip staatsschuld te wijzigen om zo uit de gevarenzone te komen. De buitenlandse schuld is per december 2015 ruim 1,2 miljard Amerikaanse dollar. Volgens de nieuwe internationale definitie zou deze schuld 875 miljoen bedragen. De schuld zou, wanneer de internationale definitie wordt gehanteerd, volgens het ministerie van Financiën 337,5 miljoen Amerikaanse dollar of Srd 1.363.5 miljoen minder zijn. De binnenlandse schuld van ruim Srd 3.8 miljard wordt Srd 3.587 miljard. Dat is dus Srd 262 miljoen minder, zo schrijft Starnieuws vandaag, donderdag 3 maart 2016.

De minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, wil deze wet zo snel mogelijk erdoor krijgen in De Nationale Assemblee. De ontwerpwet is al goedgekeurd door de Raad van Ministers. Verwacht wordt dat de Staatsraad vandaag advies hierover uitbrengt.

Volgens de wet op de Staatsschuld mag de totale staatsschuld 60% van het Bruto Binnenlands Product (BBP) niet overschrijden. Hierop staat een gevangenisstraf. Het zogenoemde obligoplafond voor de buitenlandse schuld is 35% van het BBP en 25% van het BBP voor de binnenlandse staatsschuld. Indien de overheid aan een crediteur geld verschuldigd is, wordt dit geboekt onder binnenlandse schuld. Is de crediteur geen ingezetene, dan is er sprake van buitenlandse schuld.

De niet opgenomen bedragen van gecontracteerde schuld en niet afgeroepen garanties zijn volgens de internationale definitie geen uitstaande lopende schulden. Deze zijn potentiële schulden en vormen volgens de internationale definitie geen onderdeel van de schuld, stelt Financiën. Volgens de internationale definitie wordt de weergave van de feitelijke schuldpositie van het land op een bepaald moment, waarbij de potentiële schulden in het schuldcijfer buiten beschouwing gelaten. Door de wet aan te passen, wordt de schuldpositie van het land aanmerkelijk minder en ontstaat er meer ruimte om te lenen.

Opmerkelijke schietpartij agenten te Latour - Agenten vuren op ongewapende man

Agenten verplaatsen zich in een 1660-taxi en smijten neergeschoten, geboeide, verdachte in kofferbak


Op de hoek van de Eridoriestraat en de Ramgoelamweg in het ressort Latour, Paramaribo, hebben twee geüniformeerde agenten gisteravond rond half tien gericht vuur geopend op een jongeman die voor een carwash zat aan de Ramgoelamweg. Toen hij de agenten zag zette hij het op een lopen en rende het erf van de carwash op, aldus de Ware Tijd vandaag, donderdag 3 maart 2016.

Hoewel zich op dat moment andere personen op het terrein bevonden bleef de politie, aldus de Ware Tijd, in het wilde weg schieten. De agenten zouden het vuur hebben geopend op de ongewapende man zonder één waarschuwingsschot vooraf te hebben gelost. Het bloed dat het lichaam van de jongeman stroomde, doet vermoeden dat hij door een kogel is geraakt. Hij werd in de boeien geslagen en in de kofferbak van een 1660-taxi van het merk Toyota Wish gesmeten.

Wat bevreemding bij omstanders heeft gewekt, is het feit dat de agenten niet in een dienstwagen waren komen aanrijden, maar in een gele taxi met getinte ruiten. De twee agenten hielden vanuit de taxi, die aan de overkant van de carwash geparkeerd stond, al ruim een kwartier de omgeving in de gaten.

Een dame die 'bevriend' zou zijn met de verdachte en met de politie arriveerde, is - zo schrijft althans de Ware Tijd, 'voor het karretje gespannen' om hem op te bellen. Toen hij vervolgens opnam en  richting de dame wilde lopen openden de agenten het vuur.

Getuigen spreken hun afkeuring uit over het vuurwapengeweld dat is toegepast, terwijl zich ook andere personen op het erf bevonden. Door derden wordt beweerd, dat het slachtoffer meer zou moeten weten over een gestolen halsketting met een straatwaarde van rond de Srd 12.000.

Bij de aanstelling van dertien onderinspecteurs 3e klasse eerder dit jaar uitte de toenmalig waarnemend procureur-generaal, Roy Baidjnath Panday, nog zijn bezorgdheid over oneigenlijk geweld bij politieoptreden. Ressortcommandant van Latour, Sjaam Debitewarie, bevestigt zowel de arrestatie als de schietpartij.

Hieronder het door de politie vrijdag 4 maart uitgebrachte persbericht: 

 

Procureur-generaal weigert te reageren op kritische uitspraken advocaat Kanhai

Baidjnath Panday maakt onderscheid tussen 'verdachte Bouterse' en 'president Bouterse'

Ergernis bij minister Van Dijk-Silos over opmerkingen Kanhai


Procureur-generaal Roy Baidjnath Panday weigert te reageren op de kritiek, die op hem is geuit door advocaat Irvin Kanhai. Hij zei gisteren, na zijn beëdiging tot procureur-generaal door president Bouterse, niet eens op de hoogte te zijn van de kritiek. 'Kennelijk heb ik iets gemist. Maar, als er kritiek is geuit met een negatieve lading, zie ik daarin de uitdaging om beter te gaan functioneren. Ik zal nooit perfect zijn, maar ik zal streven naar perfectie.' Dit bericht de Ware Tijd vandaag, donderdag 3 maart 2016. 

Bovendien is er voor de procureur-generaal een duidelijk onderscheid tussen de verdachte Desi Bouterse en de president Desi Bouterse' Dit maakt het volgens hem geen probleem om de eed of belofte in handen van Bouterse af te leggen.

Minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie voelde zich wel geroepen op de uitspraken van Kanhai te reageren, gezien het feit dat zij de voordracht had gedaan. De bewindsvrouwe is het absoluut niet eens met de advocaat. Zij onderstreepte, dat Baidjnath Panday binnen de advocatuur als zeer integer en kundig bekend staat.

Van Dijk-Silos zei zich eraan te ergeren, dat Kanhai in zijn kritiek geen enkel concreet argument aanhaalt, waarom Baidjnath Panday niet geschikt zou zijn voor de functie. Dat Baidjnath Panday in de handen van de 'verdachte' de eed aflegde, geeft volgens de minister juist aan hoe professioneel hij  zich kan opstellen. Zij zei verder, dat de vervolging van Desi Bouterse door het Openbaar Ministerie (OM) niet hoeft te betekenen dat de procureur-generaal iets persoonlijks heeft tegen Bouterse.

Bovendien onderstreepte de bewindsvrouwe, dat het besluit om de 8 decembermoordenstrafzaak te hervatten, niet van het OM komt, maar van het Hof van Justitie. Het OM heeft dan niets anders te doen dan de vervolging voort te zetten.

O.S. Maretraite heeft een lokaal voor special onderwijs

Minister Peneux: 'Wij moeten in staat zijn om te onderkennen wat het probleem is bij het kind'


Om leerlingen van het kleuteronderwijs te huisvesten heeft O.S. Maretraite in Paramaribo sinds dinsdag een lokaal voor Speciaal Onderwijs (SO). Het is eerste SO-klas binnen deze school, aldus het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur in een gisteren, woensdag 2 maart 2016, uitgebracht persbericht.

'Wij moeten in staat zijn om werkelijk te onderkennen wat het probleem is bij het kind. Dit moet in een zo vroeg mogelijk stadium gebeuren', zei minister Robert Peneux bij de opening. 'Het kind kan het wel, maar wij moeten de basis leggen.' Hij heeft erop gewezen dat teambuilding hierbij van groot beland is. 'We moeten ook openstaan voor kritiek, want kritiek zal ons helpen om het probleem op te lossen.'

De school, onder leiding van Cindy Blom, telt momenteel 45 leerlingen en de kleuterklas telt er 5. Volgens de minister zullen de leerkrachten van het speciaal onderwijs een aparte training krijgen.

Peneux zei het van groot belang te vinden, dat het nu duidelijk wordt welke de taken zijn van de verschillende instituten, met name het PI, het Medisch Opvoedkundig Bureau, en de afdeling Begeleiding van het ministerie. Indien nodig moeten de kinderen deskundig getest worden en dat doet het PI. Het PI streeft ernaar passend onderwijs te bieden aan kinderen met specifieke stoornissen of beperkingen in de leeftijdsgroep van 4 tot en met 7 jaar. Er is behoefte aan een werkmodel voor deze kinderen, welk methodisch en theoretisch is aangepast aan de situatie. De rol van de ouder is hierbij erg belangrijk.

(Bron foto's: ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur)
Bij de opening waren aanwezig het hoofd van PI, Henry Esajas, orthopedagoog Annelot Themen, de onderdirecteur van de Ontwikkelingsdienst, Yuro Dipotaroeno, Lilian Ferrier van Kind en Jeugdbeleid, leerkrachten en ouders.

Nog geen voordracht regering voor functie president Hof van Justitie

Voormalige presidenten Hof waren ruim tien jaar waarnemend president


De regering heeft nog geen voordracht gedaan voor de invulling van de functie van president van het Hof van Justitie. Op basis hiervan kan het Hof nog geen advies uitbrengen over de kandidaat. Dit zei de waarnemend president van het Hof Iwan Rasoelbaks gisteren, na de beëdiging van Roy Baidjnath Panday tot procureur-generaal bij het Hof van Justitie. Rasoelbaks noemde deze beëdiging heel belangrijk voor de rechtsstaat, zo bericht Starnieuws vandaag, donderdag 3 maart 2016.

Rasoelbaks bracht in herinnering, dat voormalig presidenten van het Hof van Justitie Reinier Oosterling en John von Niesewand ruim tien jaar hebben waargenomen in die functie.

Rasoelbaks neemt al sinds maart 2014 waar in de functie, nadat rechter Cynthia Valstein-Montnor had bedankt als waarnemend president. Het Hof had Rasoelbaks gevraagd om waar te nemen en hij daarin toegestemd.

'De president van het Hof is primus inter pares, de eerste onder de gelijken', aldus Rasoelbaks. Hij zei verder, dat het niet om een hiërarchische functie gaat. Alle rechters zijn onafhankelijk en gelijk aan elkaar. De Hof-president houdt zich meer bezig met bestuurlijke zaken. Er zijn slechts negentien rechters, terwijl er behoefte is aan veertig. Per jaar zijn er meer dan 14.000 rechtszaken. De president van het Hof is iemand die zorgt voor administratieve zaken. Er wordt naar mogelijkheden gezocht om projecten uit te voeren waarvoor ook middelen nodig zijn. Samen met minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie wordt er gekeken naar mogelijkheden, zegt Rasoelbaks.

Lobbybezoek Isla-vakbonden aan Venezuela over toekomst raffinaderij op Curaçao levert niets op

Bonden is het ook niet gelukt om president Nicolás Maduro te spreken


Het bezoek van de Isla-vakbonden Apri (Asosiashon empleadonan Pa staf di Refineria Isla) en PWFC (Petroleum Workers Federation of Curaçao) aan Venezuela, om bij de broederbonden en president Maduro te lobbyen over de toekomst van de raffinaderij, heeft helemaal niets opgeleverd. De bonden zijn er ook niet in geslaagd om een persoonlijk onderhoud met president Nicolás Maduro te hebben. Aldus een vakbondslid van een van de bonden die afgelopen zaterdag aanwezig was bij een vergadering waarin de bonden verslag deden van hun reis, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 3 maart 2016. 

Voorzitter Angelo Meyer van PWFC verklaarde vorige week donderdag bij TeleNotisia, dat de reis succesvol was geweest en dat hij er zelfs in was geslaagd om de president te spreken. Meyer wilde in het interview geen details geven, omdat hij eerst de achterban en de regering over de reis wilde informeren. Maar, Meyer heeft geen persoonlijke ontmoeting met de president gehad, aldus het vakbondslid.

De voorzitter had een onderhoud met een hoge functionaris van PdVSA (Petróleos de Venezuela, S.A.) toen de president belde. Maduro zou daarop de delegatie van Curaçao uitgenodigd hebben om naar een congres te komen waar hij aanwezig was. De delegatie van de bonden ging hierna naar het congres. Daar zei Maduro vanachter de microfoon, dat er ook een delegatie uit Curaçao aanwezig was, waarna Angelo Meyer opstond om vanaf de verte de president te groeten, aldus de bron tegenover deze krant. Volgens dit vakbondslid zijn de leden teleurgesteld over het verloop van de vergadering. Bij de bijeenkomst zouden de voorzitters van de bonden zelf niet het woord hebben gevoerd.

Errol Cova, adviseur van de bonden, was een uur lang aan het woord, maar had geen concrete resultaten te melden, aldus de bron. De leden waren niet te spreken over het feit dat de voorzitters zelf niet het woord hadden genomen. Ook vragen sommige leden zich sinds afgelopen zaterdag af wat de rol is van Cova in het geheel. Cova is lid van het Multidisciplinaire Projectteam (MDPT) dat zich bezighoudt met de toekomst van de raffinaderij. Tegelijkertijd is hij ook adviseur van de bonden. De vraag is of er wel of niet sprake is van een belangenconflict, aldus de bron.

De reis was opgezet met het doel om tot een toenadering tussen de beide regeringsleiders te komen. Begin februari dit jaar werd het duidelijk dat de reis op korte termijn zou plaatsvinden. Premier Ben Whiteman had het in een persconferentie over de reis van de vakbonden. Whiteman maakte dat bekend tijdens een spoedpersconferentie die hij belegde nadat deze krant meldde dat de regering besloten had het huidige leasecontract met Venezuela niet te verlengen. Volgens Whiteman was de publicatie bedoeld om de missie van de vakbonden in de wielen te rijden.

Insel Air op Curaçao berekent brandstoftoeslag niet langer door in prijs ticket

Besluit, omdat brandstofkosten aanzienlijk zijn gedaald


Luchtvaartmaatschappij Insel Air stopt met het doorberekenen van een brandstoftoeslag in haar ticketprijs. Het wachten is op groen licht van de International Air Transport Association (IATA). De luchtvaartmaatschappij heeft besloten om in de tickets geen brandstoftoeslag meer op te nemen, omdat de kosten van brandstof langere tijd aanzienlijk zijn gedaald, aldus vandaag, 3 maart 2016, het Antilliaans Dagblad.

Chief commercial officer (cco) Jurgen Lippinkhof verwacht dat over ongeveer drie weken de code ‘YQ’ niet meer op de tickets van Insel Air is te zien. Die code staat voor carrier imposed surcharges, waar de brandstoftoeslag onder valt. De hoogte van de toeslag onder YQ varieert per bestemming. Op een retourticket (heen 4 maart, terug 11 maart) naar Bonaire is de toeslag bijvoorbeeld 41,60 dollar per reiziger en naar Miami 67,40 dollar.

Terwijl automobilisten vrijwel direct veel minder betalen voor een liter benzine als de prijs van de olie daalt, zien klanten van luchtvaartmaatschappijen weinig verbetering in de prijs van hun ticket. Dat veroorzaakt wereldwijd veel onbegrip onder reizigers.

Al in december 2014 legt een woordvoerder van de KLM aan Nu.nl uit dat een dalende olieprijs niet betekent dat de kosten voor brandstof meteen zakken. Een vliegtuig gebruikt geen ruwe olie maar kerosine en bijvoorbeeld ‘hedging’ - het kopen van brandstof tegen een van tevoren afgesproken prijs - beïnvloedt de kosten. 'De olieprijs is slechts een factor', aldus de KLM-woordvoerder.

Ook Lippinkhof noemt het berekenen van de vluchtkosten en de brandstoftoelage ‘ingewikkeld’. 'Het is geen een-op-een berekening.'

Volgens Edward Heerenveen, directeur van Insel Air, geeft het afbouwen van de brandstoftoelage weinig problemen, omdat de maatschappij lang heeft gewacht met het verhogen van de prijzen in de periode dat de brandstofprijs steeg. 'In die tijd hadden we veel concurrentie van DAE en moesten we voorzichtig zijn met het aanpassen van de ticketprijzen.'

Het verdwijnen van de toeslag betekent niet per definitie dat alle tickets goedkoper worden. Heerenveen noemt als voorbeeld Venezuela. Omdat de maatschappij daar nu in dollars in plaats van bolivars moet betalen, zijn de kosten voor die route enorm gestegen. Het aantal vluchten naar Venezuela is drastisch verminderd. Had voorheen nog 34 procent van alle vluchten van Insel Air een bestemming in Venezuela, nu is dat nog maar 8 procent.

Eerste resultaten pilot preventiewijk te Willemstad (Curaçao) bemoedigend

Pilot gericht op inbraak- en overvalpreventie in deel Noord Santa Rosa


De preventiewijkpilot Prevení i Protehá Ta bo Asuntu Tambe - onderdeel van Tienda di Prevenshon - is in juni 2015 van start gegaan. Dit project heeft zich het afgelopen half jaar onder meer gericht op inbraak- en overvalpreventie in een gedeelte van de wijk Noord Santa Rosa, maar ook op het tegengaan van verloedering in deze wijk, gepaard met de verbetering van verkeersveiligheid, het opzetten van een ‘neighbourhood watch’ en repressieve maatregelen gericht op overlastveroorzakers.

Door middel van een nulmeting zijn de aandachtspunten in de wijk in kaart gebracht. Deze punten zijn aangepakt door middel van een mix van preventie, repressie en bestuurlijke maatregelen.

De eerste resultaten zijn bemoedigend, zo verklaarde Hoofdofficier van Justitie Heiko de Jong in een eerste reactie, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 3 maart 2016.

Afgelopen zaterdag zijn betrokken partijen - het Openbaar Ministerie (OM), Korps Politie Curaçao, ministerie van Justitie, Ennia en Forensic Services - de wijk ingegaan om een eindmeting af te nemen. De resultaten van de interventies worden geëvalueerd en de maatregelen die effect sorteren worden vervolgens geïmplementeerd in meer wijken op Curaçao.

Het OM werkt voor deze pilot zowel samen met de traditionele veiligheidspartners zoals het ministerie van Justitie en het Politie Korps Curaçao, als met private bedrijven en instellingen zoals Ennia, DOW, Aqualectra, Selikor en Kooyman. 'Door middel van deze public en private partnership gaan we samen een verlaging van de criminaliteit en een verhoging van de veiligheidsbeleving van de buurtbewoners proberen te realiseren', aldus het OM.

Howard Johnson Plaza Hotel in Willemstad, Curaçao, heet nu IM City Hotel

Nieuwe exploitanten willen aantal kamers, nu 70, uitbreiden


Michael Eustatia en zijn vrouw Janine hebben de exploitatie van het Howard Johnson Plaza Hotel op het Brionplein overgenomen van Donardo Vrolijk. Het hotel gaat verder onder de naam IM City Hotel, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 3 maart 2016.

De nieuwe exploitanten nemen alle elf personeelsleden over. Behalve de naam zal er nog niet veel veranderen. Janine Eustatia zegt voorlopig dezelfde lijn te willen volgen als haar voorganger. 'We gaan alles eerst inventariseren en zullen dan een plan maken voor de toekomst. Het hotel heeft 70 kamers, maar we willen het uitbreiden.' IM City Hotel vormt geen onderdeel van een keten.

Janine: 'We denken dat er ruimte is in de markt voor een hotel met een eigen karakter.'

De familie Eustatia is ook eigenaar van het Otrobanda Hotel & Casino, verderop op de hoek van de Breedestraat en de De Rouvilleweg. Michael Eustatia is daar sinds 1993 food & beverage manager. Janine was financieel manager, maar is per 1 maart als general manager belast met de dagelijkse gang van zaken van het IM City Hotel. Beide hotels staan los van elkaar. 'Maar, dat ze zo dicht bij elkaar liggen, heeft wel meegespeeld in de beslissing', zegt Janine.

Het gebouw blijft eigendom van de naamloze vennootschap Emmazicht van een groep Nederlandse investeerders. De nv is in 2007 opgericht en staat in het handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK) ingeschreven op het adres Brionplein 2c, met de bedrijfsomschrijving ‘het exploiteren van hotels en casino’s en daaraan gerelateerde bedrijfsruimten’. Vrolijk was 14 jaar exploitant van het hotel. Hij zegt zijn exploitatiemaatschappij te hebben terug verkocht aan de eigenaar van het pand. 'Het contract liep af en dit was een goede kans.' Over de stand van zaken van het hotel wil hij niet veel zeggen. 'Het kan altijd beter.'

Assembleeleden coalitie dienen initiatiefwet in inzake terugroeping

'Wet terugroeping volksvertegen- woordigers is doel voorbij geschoten en was aanleiding voor nodige onrust'


Somohardjo (PL): 'Initiatiefvoorstel speciaal gemaakt om belangen coalitie te beschermen'


De NDP-Assembleeleden Amzad Abdoel, Jennifer Geerlings-Simons, Stephan Tsang, Rossellie Cotino, Melvin Bouva en Carl Breeveld (DOE) hebben een initiatiefwet ingediend inzake gronden en procedurele regels voor terugroepen van volksvertegenwoordigers. Benadrukt wordt, dat er veel en ernstige onvolkomenheden zijn in de Wet Terugroeping Volksvertegenwoordigers 2005. Dit heeft geleid tot veel rechtszaken. Er werd daarenboven op basis van die wet nog nooit een volksvertegenwoordiger teruggeroepen. Dit komt ook, omdat onherroepelijke rechterlijke uitspraak meestal lang op zich laat wachten, stellen de Assembleeleden, aldus Starnieuws vandaag, donderdag 3 maart 2016.

In de huidige zittingsperiode zijn zelfs tegen de volksvertegenwoordiging rechtszaken aanhangig gemaakt met als gevolg verstoring van de werkzaamheden van De Nationale Assemblee. Er is zelfs onduidelijkheid en onzekerheid over de verhoudingen binnen de rechtsstaat, stellen de indieners van de de ontwerpwet. Later vandaag zal in een huishoudelijke vergadering van het parlement een commissie van rapporteurs worden gekozen voor dit initiatiefvoorstel.

Volgens de initiatiefnemers is gebleken, dat door bepaalde artikelen in de wet Terugroeping Volksvertegenwoordigers, de kiesregeling impliciet is gewijzigd en aangevuld, hetgeen in strijd is met de Grondwet, gezien het vereiste van tweederde meerderheid voor de wijziging van de kiesregeling. 'In het algemeen kan dus worden gesteld dat de wet terugroeping volksvertegenwoordigers het doel voorbij geschoten is en bovendien tot veel onrust, oponthoud en verwarring in de hoge organen en colleges van staat aanleiding heeft gegeven', schrijven de initiatiefnemers.

In de overgangsregeling, die opgenomen is in het initiatiefvoorstel, staat opgenomen: 

 'Alle terugroepingsgevallen waarvan het Centraal Hoofdstembureau bij het in werking treden van deze wet reeds middels deurwaarders exploot in kennis is gesteld en die dus aanhangig zijn, worden door het Centraal Hoofdstembureau in behandeling genomen conform het in deze wet gestelde.
Indien er in een geval van terugroeping reeds een onherroepelijk rechterlijk vonnis is gewezen zal het Centraal Hoofdstembureau deze terugroeping niet meer in behandeling nemen, evenals in het geval de zittingsperiode waarvoor de terugroeping zou gelden, reeds verstreken is.'

De voorzitter van de Pertjajah Luhur (PL), Paul Somohardjo, zegt in een reactie, dat dit initiatiefvoorstel speciaal gemaakt wordt om belangen van de coalitie te beschermen. Hij vindt dat de bestaande wet voldoende ruimte biedt om leden terug te roepen. Dit is ook gesteld door diverse rechters die zich niet onbevoegd hebben verklaard.

Vandaag dient overigens de rechtszaak tegen het Centraal Hoofdstembureau (CHS) en de Staat Suriname. Aan de rechter wordt door de PL, VHP, NPS en de kandidaten Barkat Mohab Ali en Prim Sardjoe om het CHS te veroordelen te voorzien in de vacature.

Zij vinden dat de PL-Assembleeleden Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan zijn teruggeroepen.

Jogi (VHP): 'Laat Hooghart zelf zeggen wat de bronnen zijn van waar hij inkomsten geniet'

'Laat Hooghart minister worden, dan heeft hij triple extra pensioen'

'Hooghart heeft tot nu toe niets tot stand gebracht in het land'


'Laat Hooghart minister worden, dan heeft hij een triple extra pensioen', zegt het VHP-Assembleelid Mahinder Jogi woensdag 2 maart 2016 in het Dagblad Suriname naar aanleiding van  recente uitspraken van CLO-voorzitter (Centrale van Landsdienarenorganisaties) en NDP-Assembleelid Ronald Hooghart. Hooghart zou op Starnieuws hebben gezegd, dat hij het immoreel vindt dat gewezen ministers en Assembleeleden maandelijks zoveel geld verdienen, terwijl zij geen diensten hiervoor leveren. 

'Meneer Hooghart moet ook kijken of hij niet teveel geld ontvangt als vakbondsleider en of hij het zelf niet absurd vindt om vanuit meerdere posities geld te ontvangen. Mensen zitten in Raden van Commissarissen, directies en in het parlement. Laat Hooghart zelf zeggen wat de bronnen zijn van waar hij inkomsten geniet. Hij moet een evaluatie plegen van zichzelf, voordat hij de vinger wijst naar anderen. Hooghart heeft tot nu toe niets tot stand gebracht in het land. Wanneer hij niets kapot heeft gemaakt, heeft hij ook niets tot stand gebracht. Wanneer ambtsdragers, gezagsdragers, ex-ministers en ex-Assembleeleden vanwege een wettelijke regeling een basis vinden in een zaak, waarbij de overheid financiële verplichtingen heeft naar deze mensen toe, heb ik daar geen moeite mee', stelt de politicus.

Volgens de parlementariër is Hooghart lid van de coalitie en automatisch in de positie om een initiatiefvoorstel in te dienen om een wijziging in de wettelijke voorzieningen te brengen. Hij kan volgens hem zelf bij de president op audiëntie gaan en deze zaken met hem bespreken.

'Hij is zelf in een positie als voorzitter van de CLO om een aantal dingen te doen, maar dat doet meneer Hooghart niet. Klagen heeft geen zin. Doe iets daaraan. Wanneer je het afschaft, schaf het dan voor een ieder af. Ook voor je partijgenoten, vrienden, et cetera', aldus Jogi.

De parlementariër zegt dat hij niet denkt dat Hooghart juiste en goede intenties heeft wanneer hij zo bezig is om ambtsdragers en ex-ambtsdragers door het slijk te halen. 'Van een vakbondsleider als Hooghart had ik dat niet verwacht. Hij zou juist moeten opkomen voor mensen, die een betrekking hebben met de overheid en uit die relatie een financiële tegemoetkoming krijgen van de overheid.' Jogi zegt te vermoeden, dat de vakbondsleider een probleem heeft, een complex dat hem ertoe leidt dat hij vaak uitspraken doet, die ongegrond en ongenuanceerd zijn. 'Het is vermoedelijk slechts de bedoeling om bepaalde gevoelens te strelen', aldus de politicus.