zaterdag 12 maart 2016

Politie adviseert controle bouwjaar en chassisnummer bij aankoop auto

Kopers van auto's worden door autodealers erin geluisd door gesjoemel met bouwjaar en km-stand


De afdeling Kapitale Delicten van het Korps Politie Suriname heeft enkele zaken in onderzoek waarin gebleken is dat kopers van voertuigen in de maling zijn genomen door autohandelaren. De groep benadeelden werd voorgehouden, dat hun voertuig een bouwjaar had niet ouder dan tien jaar. Volgens de invoerregels mogen auto’s ouder dan tien jaar niet worden ingevoerd, zo bericht de afdeling Public Relations van de politie vandaag, zaterdag 12 maart 2016.

De klanten sluiten nadat zij alle gevraagde benodigdheden hebben afgestaan aan de autodealer de koopovereenkomst. Wanneer de kopers het voertuig eenmaal in handen hebben, ontdekken zij echter dat het bouwjaar van de auto niet klopt en realiseren zij zich dat zij erin zijn geluisd door de autodealers en schakelen de politie in.

Zo'n politieonderzoek kan enige tijd duren voordat er klaarheid kan worden gebracht in de zaak. Het onderzoek moet uitwijzen waar het mis gaat, aangezien er verschillende instanties of personen tijdens de procedurele afhandeling in beeld komen. Daarnaast wordt het onderzoek enigszins bemoeilijkt als het vermoeden bestaat dat de frauduleuze handeling door de buitenlandse exporteur is gepleegd.

Redenen waarom de politie een beroep doet op kopers van voertuigen om eerst achter het chassisnummer van het voertuig te komen.  Met dit chassisnummer dat uit zeventien tekens bestaat, maar altijd met zes cijfers eindigt, kunt men zelf op enkele internetsites het bouwjaar controleren, zoals http://www.vindecoder.net of https://www.carfax.eu/nl/gratis-chassisnummer-check.html. Maar, natuurlijk kan ook via Google specifiek op automerk gecontroleerd worden.

Het is van belang het chassisnummer eerst te controleren. Dit is aangegeven op de eigendomsdocumenten  waarmee het voertuig wordt ingevoerd. Met behulp van het chassisnummer kunt men simpel en snel ontdekken of het bouwjaar van een auto klopt. Ook kan men controleren of er met de kilometerstand is gesjoemeld of dat het voertuig via internet als gestolen is gemeld.

'Het is in uw belang dus neemt u alle tijd om de informatie te achterhalen. Zo bespaart u  uzelf alle leed. Het kopen van een voertuig is een grote investering, dus als u  geen kennis draagt van zaken, gaat u dan met een betrouwbare monteur of andere deskundige die u van goed advies kan dienen.
De politie doet een beroep op lezers van dit bericht om het zoveel mogelijk te delen.'

Bij SZF verzekerde zwangere vrouw mag gratis zikatest laten uitvoeren

Zikatest wordt niet meer uit voorzieningenpakket SZF verwijderd


Vanaf januari mag elke zwangere vrouw die bij het Staatsziekenfonds (SZF) verzekerd is, kosteloos een zikatest laten uitvoeren. Het SZF heeft in het belang van de gezondheid van moeder en ongeboren kind besloten de kosten van het onderzoek te betalen, zo bericht de Ware Tijd vandaag, zaterdag 12 maart 2016.

Alle overige SZF-verzekerden die hun status willen weten betalen de helft van het tarief.

Jolanda Pronk, hoofd juridische dienst van het SZF, zegt dat de stichting dit besluit op basis van informatie van verschillende bronnen, waaronder het ministerie van Volksgezondheid, heeft genomen.

Het is volgens het ziekenfonds belangrijk dat zwangere vrouwen weten of ze wel of niet besmet zijn met het zikavirus, waarmee microcefalie ofwel schedelafwijking bij baby's in verband wordt gebracht. Hierdoor kunnen ze op tijd begeleid en behandeld worden. Pronk weet niet of de vrouwen goed gebruikmaken van deze mogelijkheid.

'Nadat het Academisch Ziekenhuis Paramaribo ons geïnformeerd heeft over de zikatest, die het nu ook in zijn assortiment heeft, hebben we deze na beoordeling opgenomen in het voorzieningen- pakket. Er komen steeds nieuwe testen en onderzoeken, maar die worden niet automatisch door ons geaccepteerd.'

De zikatest wordt niet meer uit het voorzieningenpakket geschrapt. 'Alles wat is toegevoegd blijft erin, tenzij er op basis van relevante feiten vastgesteld zou worden dat bepaalde onderzoeken niet meer nodig zijn.' Niet alleen het SZF, ook andere zorgverzekeraars, zoals Assuria, nemen de kosten voor een zikatest geheel of gedeeltelijk voor hun rekening.

Door ministerie van RO ingestelde commissie gaat afsluiting rouwperiode grootopperhoofd Aboikoni organiseren

Commissie werkt samen met familie en Saamaka stam

Nog steeds geschil binnen Matjaw lo over opvolging
 

De rouwperiode van grootopperhoofd Belfon Aboikoni, die op 24 juni 2014 overleed, moet nog steeds worden afgesloten. Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling (RO) benoemt een commissie onder leiding van districtscommissaris Armand Jurel, waarin ook exponenten van de stam der Saramaccaners zitting zullen hebben. Binnen de Matjaw lo is nog een geschil gaande over wie de nieuwe granman wordt, zegt Jurel van bestuursressort Boven-Suriname vandaag, zaterdag 12 maart 2016, op Starnieuws.

Hoofdkapitien Konoe Pavion, waarnemend granman van de stam der Saramaccaners, is op uitnodiging van de minister met een vijf personen tellende delegatie in Paramaribo. De minister heeft gisteren in aanwezigheid van de speciale afgezant van de president, Kenneth Slooten, de directeur van RO, Wilco Finisie, en de districtscommissaris, een onderhoud gehad met de delegatie.

Het doel van deze ontmoeting was kennismaking met de minister en om met elkaar van gedachten te wisselen over hoe de barrières die de afsluiting van de rouwperiode van granman Aboikoni bemoeilijken, kunnen worden weggewerkt. Er is een traject ingezet om dit probleem definitief tot het verleden te laten behoren.

Rekening houdend met de huidige situatie binnen de stam, zijn er afspraken gemaakt. Jurel zegt dat overeengekomen is dat de commissie gezamenlijk met de familie en de Saamaka stam, de afsluiting van de rouwperiode zal organiseren. Het budget hiervoor zal door de overheid worden vrijgemaakt. Afgesproken is dat een geplande vergadering van de waarnemend granman op Atjoni, wordt uitgesteld. De positie van de waarnemende granman zal in een later stadium worden besproken.

Na de afsluiting van de rouwperiode zal de procedure worden ingezet voor het benoemen van een nieuwe granman, aldus Jurel.

Inzittende auto bij eenzijdig ongeluk om het leven gekomen

Auto ramt schutting in Frederikslustweg

(Bron: Google Earth/Red. De Surinaamse Krant)

Een inzittende nog in kritieke toestand in AZP


Bij een eenzijdig verkeersongeluk vanochtend rond half twee, zaterdag 12 maart 216, op de Frederikslustweg in Paramaribo is een inzittende van een auto, Ashantie Doekoe, om het leven gekomen. De man overleed in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) aan opgelopen verwondingen, zo bericht Starnieuws.

Door nog onbekende oorzaak reed de auto tegen een schutting. Daarbij raakten de twee inzittenden zwaargewond. Het tweede slachtoffer ligt nog in kritieke toestand in het AZP.

Beelden persconferentie Sandew Hira 10 maart 2016 over stand van zaken 'getuigenis' onderzoeksproject


Curaçao vindt dat zij niet thuishoort in VS-rijtje van 68 grootste 'witwaslanden'


Minister van Financiën gaat VS via diplomatieke wegen duidelijk maken dat Curaçao witwassen bestrijdt


Minister José Jardim van Financiën wil langs diplomatieke kanalen aan Washington duidelijk maken, dat Curaçao van oordeel is wel degelijk te voldoen aan allerlei wet- en regelgeving wat betreft het bestrijden van witwassen; en dus niet thuishoort in het rijtje van 68 grootste ‘witwaslanden’, waar de Verenigde Staten overigens zichzelf ook toerekent en waar Nederland eveneens op staat. 

Tijdens de wekelijkse persconferentie liet de bewindsman duidelijk merken niet blij te zijn met het jongste verslag, van 2016, van het Bureau for International Narcotics and Law Enforcement Affairs, van de Amerikaanse State Department, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, 12 maart 2016.

'Wij lopen juist in de pas en hebben in november jongstleden nog een heel pakket aan internationaal noodzakelijk geachte wetten door de Staten geloodst en in werking laten treden.'

Jardim houdt er rekening mee, dat op het moment dat het rapport werd opgesteld de Amerikanen nog niet op de hoogte waren van de maatregelen die Curaçao juist op dit vlak proactief wenst te nemen. Curaçao heeft hier ook belang bij, gezien de rol die het als internationaal financieel dienstencentrum speelt. Bij zijn persconferentie was ook voorzitter Ralph Palm van de Curaçao International Financial Center (CIFC) aanwezig.
 
Jardim zal waarschijnlijk door inschakeling van het Amerikaanse consulaat-generaal in Willemstad de autoriteiten in de Verenigde Staten zo veel mogelijk proberen te informeren over de laatste stand van zaken en de acties die Curaçao neemt om witwassen tegen te gaan. Curaçao voert al jarenlang het beleid om richtlijnen van de Europese Unie (EU), de VS en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) op te volgen.

Een ‘groot witwasland’ (major money laundering country) is volgens de definitie in het rapport een land waarvan de financiële instituties betrokken zouden zijn bij transacties waarmee grote geldbedragen zijn gemoeid, afkomstig uit internationale drugshandel of andere misdaad. Dit onderscheid is tegenwoordig moeilijk te maken, zo wordt uitgelegd, en dus komen op de lijst alle landen voor waar grote geldbedragen bij financiële instellingen terechtkomen, of dit nu om drugshandel of andere vormen van misdaad gaat.

De Caribische eilanden zijn al veel langer het mikpunt van kritiek van Bureau for International Narcotics and Law Enforcement Affairs, die - ondanks de kustwacht en marine, de aanwezigheid van de US Forward Operating Location (USFOL) op luchthaven Hato en de internationale samenwerking op het terrein van de aanpak van narcoticahandel - kwetsbaar zijn als doorvoerhaven tussen de producerende landen in het zuiden enerzijds en de consumerende landen, zoals de VS, in het noorden anderzijds.

Hieronder de tekst van het verslag over onder andere Curaçao:

Country Report: Dutch Caribbean

Bureau of International Narcotics and Law Enforcement Affairs
Report
Share

A. Introduction
The Dutch Caribbean consists of the six entities of the former Netherlands Antilles: Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, St. Eustatius, and Saba. In 2010, the Netherlands Antilles dissolved as a political unit. Curaçao and Sint Maarten acquired the same “autonomous country” status within the Kingdom of the Netherlands as Aruba, which became an autonomous entity in 1986. The three smallest islands, Bonaire, St. Eustatius and Saba (BES), became part of the country of the Netherlands in a status similar to municipalities.
Aruba, Bonaire, and Curaçao (often referred to as the ABC Islands) are located 30 to 40 miles north of Venezuela and continue to serve as northbound transshipment points for cocaine originating from the Guajira Peninsula in Colombia and from the Maracaibo, Venezuela area. Cocaine is primarily transported via fishing boats and inter-coastal freighters for transshipment to the United States, other Caribbean islands, Africa, and Europe. Sint Maarten, the Dutch half of the island of the same name (the French side is called Saint Martin), is located in the Eastern Caribbean and is a transshipment hub for cocaine, heroin, and marijuana destined for Puerto Rico and the U.S. Virgin Islands as well as Europe.

B. Drug Control Accomplishments, Policies, and Trends
1. Institutional Development
Aruba, Curaçao, and Sint Maarten have a high degree of autonomy over their internal affairs, with the right to exercise independent decision-making in a number of counternarcotics areas. The Kingdom of the Netherlands is responsible for the islands’ defense and foreign affairs, and assists the Governments of Aruba, Curaçao, Sint Maarten, and the BES islands in their efforts to combat narcotics trafficking through its support for the RST (Dutch acronym for “Special Police Task Force”). The RST maintains its headquarters in Curaçao and has its largest presence there.
In 2012, both Curaçao and Sint Maarten adopted the BOP (Dutch acronym for “law on special investigative techniques”), which governs the use of techniques such as electronic surveillance and the infiltration of criminal organizations by the police on those islands. The BOP was already in effect in Aruba. No new counternarcotics programs were initiated in 2015. Although the BOP law has been authorized, local authorities are reluctant to use it to infiltrate criminal organizations because it is relatively new.
The Netherlands extended the 1988 UN Convention against Illicit Traffic in Narcotic Drugs and Psychotropic Substances, the 1961 UN Single Convention on Narcotic Drugs, the UN Convention against Transnational Organized Crime, the 1971 UN Convention on Psychotropic Substances and the 1981 Netherlands-U.S. Mutual Legal Assistance Treaty to the former Netherlands Antilles and Aruba. Additionally, the former Netherlands Antilles and Aruba adopted the Agreement Regarding Mutual Cooperation in the Tracing, Freezing, Seizure and Forfeiture of the Proceeds and Instrumentalities of Crime and the Sharing of Forfeited Assets, which was signed by the Kingdom of the Netherlands in 1994.

Aruba
Aruba’s police force, the Korps Politie Aruba (KPA), continues to evolve into a regional leader in the fight against narcotics trafficking and international criminal organizations. The KPA is at the forefront in collecting and sharing intelligence with regional law enforcement partners. Despite systemic problems of prison overcrowding and insufficient resources, the KPA continues to investigate trafficking organizations effectively. The Organized Crime Unit of the KPA conducted several successful investigations in 2015, which led to over 92 kilograms (kg) in cocaine seizures and the confiscation of over $120,000 in drug related proceeds, along with the arrest of multiple subjects.

Curaçao
Curaçao has vastly improved its effectiveness and efficiency in addressing endemic drug-related crime, violence, and corruption. In January 2015, the Korps Politie Curaçao (KPC) appointed a new police chief who has greatly enhanced the leadership and stability of the KPC, which in turn has led to successful counter narcotics operations. The KPC has made dramatic strides in aggressively countering the narcotics trade in Curaçao. The local price per kilogram of cocaine has increased due to increased narcotics seizures in Curaçao.

Sint Maarten
Sint Maarten is co-located on a single island with French St. Martin. This division provides unique challenges for law enforcement investigations. Colombian and Dominican-based drug-trafficking organizations have expanded their operations into Sint Maarten believing that law enforcement is less prevalent than in their respective countries. However, regional law enforcement agencies have increased cooperation. In 2015, authorities successfully investigated several trafficking groups that were transporting hundreds of kilograms of cocaine from Sint Maarten to the United States and Europe. These investigations included unprecedented cooperation from the Korps Politie Sint Maarten (KPSM), RST, French, Dutch, British and U.S. authorities. In addition, the KPSM, in cooperation with U.S. authorities, seized approximately 200 kg of cocaine arriving on commercial air carriers, over 450 kg of marijuana, significant cash and assets from Dominican and Colombian based trafficking groups operating in Sint Maarten, and arrested multiple subjects.
Kingdom Relations Minister Ronald Plasterk commissioned a private firm in 2014 to write report on public integrity issues in Sint Maarten. The report found that “governance challenges facing Sint Maarten are real and substantial” and noted significant gaps to prevent corruption. Based on the findings of the report, the Kingdom government instituted a public integrity screening process of all incoming Ministers beginning with the 2014 Parliamentary elections.

Bonaire, St. Eustatius, Saba
The National Office for the Caribbean in the Netherlands assumes the responsibilities of law enforcement, security, and other administrative functions on behalf of the Government of the Netherlands for Bonaire, St. Eustatius, and Saba islands.

C. National Goals, Bilateral Cooperation, and U.S. Policy Initiatives
The objectives of U.S. counternacotics policy in the Dutch Caribbean are to promote counternarcotics cooperation between law enforcement and military partners, and to reduce illicit drug trafficking. The U.S. Drug Enforcement Administration works with their island counterparts to advance joint investigations, both within the Dutch Caribbean and the United States.
The Kingdom of the Netherlands maintains support for counternarcotics efforts through participation in the Caribbean Region Agreement to suppress illicit maritime and air trafficking and by continuing to support U.S. Air Force Forward Operating Locations in Curacao and Aruba. U.S. military aircraft conduct counternarcotics detection and monitoring flights over the southern Caribbean Sea. In addition, the Royal Netherlands Navy regularly conducts counternarcotics operations in the region and is a member of Joint Interagency Task Force South (JIATF-S). In 2015, nine JIATF-S cases were supported by the Royal Netherlands Navy, including the seizure of 2.8 metric tons (MT) of cocaine and the disruption of 1.45 MT in cocaine shipments. Nearly six MT of marijuana were also seized during the year. The volume of seized and disrupted shipments of all illicit drugs increased by nearly 300 percent in 2015 from the previous year.
The United States continues to support demand reduction programs with local schools, community-based youth organizations, and the Curaçao National Baseball League.

D. Conclusion
Five years into the dissolution of the Netherlands Antilles, Curacao and Sint Maarten are still establishing counternarcotics organizational structures among their various agencies. It is imperative that both islands embrace regional cooperation and intelligence sharing efforts. Both Curaçao and Sint Maarten can look to Aruba as an example of how this is accomplished.

Curaçao's loterijbaas Dos Santos: 'Ik heb maar één gezicht, ik ben Robbie dos Santos en ben a man of honour, open en eerlijk'

Dos Santos snakt naar einde rechtszaak 


'Ik heb rust nodig om mijn dochter te helpen en nieuwe activiteiten te bedenken'


Loterijbaas Robbie dos Santos, zijn vrouw en zijn dochter snakken na vijf jaar naar het einde van de rechtszaak Bientu. Dat bleek gisteren uit de woorden waarmee zij de inhoudelijke behandeling van de zaak afsloten, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 12 maart 2016.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft eerder deze week vier jaar celstraf geëist tegen de loterijbaas, waarvan een jaar voorwaardelijk en met een proeftijd van twee jaar. De Officieren van Justitie en de advocaten kregen gisteren nog een laatste kans om hun standpunt in de zaak uit te leggen. Rustig, maar duidelijk aangedaan, horen Dos Santos, zijn vrouw en dochter de beschuldigingen van de officier van justitie opnieuw aan en vervolgens de reactie van hun advocaten. Achter hen op de publieke tribune zitten zo’n dertig mensen, ongeveer tien in gele T-shirts van Robbie’s Lottery.

Maar, het blijft ruim twee uur lang muisstil in de rechtszaal. Een handjevol journalisten hoorde gisteren weinig nieuws: het OM houdt voet bij stuk en vindt de eis gerechtvaardigd, de verdediging noemt de verdenkingen ‘niet onderbouwd’ en de wijze waarop het proces is verlopen ‘schandelijk’ en verzoekt de rechter om te besluiten tot een boete in plaats van een celstraf.

Als Dos Santos dan inderdaad het woord neemt, veert het publiek op. Daar staat hij dan, de man die de samenleving volgens het OM 50 miljoen gulden belastinggeld zou hebben onthouden. Maar, daar staat ook de werkgever van die mensen op de tribune, de man van een vrouw en de vader van een dochter. Hij verontschuldigt zich tegen de rechter voor het gekreukelde papiertje waarop hij zijn woorden heeft gekrabbeld.

'Het waren vier zware dagen. Ik ben gewend problemen op te lossen en een man van weinig woorden. Nu moest ik naar urenlange verhalen luisteren en dat was goed, maar er werden ook dingen gezegd die me pijn deden. Ik heb maar één gezicht. Ik ben Robbie dos Santos en ik ben a man of honour, open en eerlijk. Ik zorg voor mijn mensen, daarom staan mijn medewerkers altijd achter me. Maar, zoals veel Curaçaoënaars heb ik weinig vertrouwen in de overheid. Misschien ben ik daarom slordig geweest met belasting betalen. Maar nu wil ik mijn leven weer oppakken en mijn bedrijven weer gezond maken. Want we werken nu met een goede administratie maar leiden verlies. Ik heb rust nodig om mijn dochter te helpen en nieuwe activiteiten te bedenken. Ik heb veel vertrouwen in u als rechter. U heeft mij, mijn vrouw en mijn dochter met respect behandelt. Dank daarvoor.'

Dochter Stephanie, directeur van The Money Game nv, Dollar nv en Jamaroma Lotteries, waartegen het OM respectievelijk 3,5 miljoen, 8 miljoen en 1 miljoen gulden boete heeft geëist, wil de rechter ook toespreken maar de emoties worden haar even te veel. Dus legt haar moeder eerst uit wat de rechtszaak met haar doet.

'Sinds de inval in 2011 ben ik nog steeds bang dat er weer mensen in mijn huis komen en de boel overhoop halen. Die angst zit diep. Maar weinig mensen kunnen begrijpen hoe het voelt om als crimineel afgeschilderd te worden. Dit is, op de dood van mijn zoon na, het ergste wat ik in mijn leven heb meegemaakt. Ik ben 32 jaar getrouwd met Robbie dos Santos. Hij is een goed mens. Hij is niet meer de man die hij was. Hij slaapt slecht en maakt zich zorgen. Ik hoop dat de zaak wordt afgerond en we dit boek kunnen sluiten.'

Als hun dochter dan de rechter toespreekt, kijken haar ouders met tranen in hun ogen toe. 'Zoals het OM mijn vader afschildert, zo ken ik hem niet. Ze hebben hem helemaal zwart gemaakt. Ik wil het niet goedpraten, maar het gaat alleen om belastingen. Het is moeilijk om een man in vijf dagen te leren kennen, maar vanuit mijn hart zeg ik u: hij is eerlijk en spreekt de waarheid.'
 
De uitspraak in deze zaak is vrijdag 1 april.

Cambio's moeten van CBvS 25 procent van opgekochte valuta afdragen

Afdracht tegen bij valutaveilingen vastgestelde koers

Cambiohouders uitgesloten van deelname aan valutaveilingen Centrale Bank
 

Cambiohouders hebben van de leiding van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) vernomen, dat zij 25% van de valuta die zij opkopen moeten afdragen. Dit tegen de koers die vastgesteld zal worden bij de valutaveilingen. De eerste valutaveiling begint op 22 maart. Hieraan doen alleen de negen algemene banken mee.

Enkele cambiohouders laten vandaag, zaterdag 12 maart 2016, via Starnieuws weten niet gelukkig te zijn met de situatie. Zij hadden gehoopt ook mee te kunnen doen aan de valutaveiling, zodat niet alleen de banken bepalen wat de gemiddelde koers voor de week zal worden. De cambio's vinden dat zij juist een bijdrage hebben geleverd om de koers omlaag te brengen.

Nadat bekend werd dat de valutaveiling die op 1 maart zou plaatsvinden werd aangehouden, schoot de koers als een raket de lucht in.

De CBvS maakt in een persbericht bekend, dat de veiling verschoven was, omdat enkele doelgroepen en organisaties nader uitleg wilden. Die is inmiddels gegeven.

De Centrale Bank stelt de ontwikkelingen van de afgelopen dagen op de valutamarkt te betreuren en begrijpt de bezorgdheid die hierdoor ontstond binnen de gemeenschap. Nu besloten is met de veilingen te beginnen, vertrouwt de bank erop dat de situatie op de valutamarkt zich weer zal normaliseren.

PALU-voorzitter Hok: 'Regering vestigt haar hoop op de Newmont-goudmijn in Meriangebied'

'Problemen in land zijn zodanig, dat één politieke partij of groep ze niet alleen kan oplossen'

'De problemen zijn levensgroot, maar niet onoplosbaar'


De regering vestigt haar hoop, om de financieel-economische problemen in het land op te lossen, op de goudmijn van Newmont/Surgold in het Meriangebied, die later dit jaar operationeel moet worden. Dat zei de ex-minister van Natuurlijke Hulpbronnen en PAU-voorzitter Jim Hok gisteren, vrijdag 11 maart 2016, bij de lancering van activiteiten in verband met de 40e verjaardag van de partij op 12 maart 2017, zo bericht de Ware Tijd vandaag, zaterdag 12 maart.

Door de houding van de regering is er, aldus Hok, verwarring onder grote delen van de samenleving. 'Het lijkt erop dat deze regering maar één ding voor ogen staat, we moeten deze maanden overbruggen, want dan gaat die mijn van Newmont in productie komen', zei hij.

Hok stelde tijdens een ontmoeting in het PALU-centrum, dat in 2010 het Nieuw Front werd afgewezen en een door de NDP geleide regering aan de macht kwam. Vorig jaar kreeg de NDP een absoluut mandaat. Maar, er is momenteel een dusdanige situatie, waarbij veel mensen gedemotiveerd zijn, maar een terugkeer van het Nieuw Front ook niet als een alternatief zien.

Hij zei verder, dat de problemen in het land zodanig zijn dat één politieke partij of groep ze niet alleen zal kunnen oplossen. Het moet samen gedaan worden. Suriname is zo rijk, dat het het recht niet heeft arm te zijn, aldus de voorzitter.

De partij heeft niet voor alle problemen een oplossing, maar is van mening dat samen met anderen die wel gevonden kunnen worden. 'De problemen zijn levensgroot, maar niet onoplosbaar.'

'We zitten in een situatie waarbij de regering niet weet wat ze moet doen. Maatregelen worden aangekondigd en weer ingetrokken, ministers spreken gespierde taal om daarna hun braaksel weer in te slikken. Het braaksel wordt moeiteloos geslikt, zonder verontschuldigingen aan te bieden. Anderen doen toezeggingen aan groepen zonder te weten hoe ze waar te maken. Het is niet duidelijk waar de regering naar toe gaat, het doel is niet duidelijk. Het lijkt erop alsof men probeert de acht tot negen maanden te overleven tot wanneer de Newmont-mijn in werking gaat. De hoop is daar zo zwaar op gevestigd. Het volk is in de war.'

Hakrinbank schenkt AZP drie computers voor laboratorium

Gift in kader van 50-jarig bestaan Academisch Ziekenhuis Paramaribo

De directeur van de Hakrinbank, Jim Bousaid, heeft gisteren, vrijdag 11 maart 2016, namens de instelling drie computers overgedragen aan de directeur van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), Antoine Brahim. Dit bericht het AZP in een uitgebracht persbericht.

Het is de bedoeling dat de computers gebruikt worden voor dataverwerking van wetenschappelijk onderzoek op het laboratorium. De schenking is gedaan in verband met het vijftigjarig bestaan van het AZP.


De computers zullen worden ingezet in het klinisch laboratorium. John Codrington, hoofd van het dat laboratorium, zei blij te zijn met de geste en dat de schenking zeer welkom is.

'Doordat de computers ingezet worden voor wetenschappelijk onderzoek komt de donatie van de Hakrinbank uiteindelijk weer ten goede aan de hele Surinaamse samenleving. Samen leveren wij dus een bijdrage aan het verbeteren van public health. Het zikavirusonderzoek dat momenteel gaande is, is daar een goed voorbeeld van.'

De Hakrinbank is een sociale partner van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. De bankinstelling staat bekend als hoofdsponsor van de jaarlijkse AZP-wandelloop.

Drie mannen gearresteerd met valse Amerikaanse dollar biljetten

Verdachten hebben voor 8.500 Amerikaanse dollar aan valse 100 dollar biljetten in bezit


De afdeling Kapitale Delicten van het Korps Politie Suriname heeft na ontvangen informatie uit de gemeenschap in samenwerking met het Arrestatie Team (A.T.) drie verdachten aangehouden. Het gaat om de 44-jarige Surinamer C.W. (44) en de buitenlanders F.A. (34) en F.C.(50). Dit bericht de afdeling Public Relations van het korps vrijdag 11 maart 2016.

Bij de drie mannen werd voor een bedrag van 8.500 Amerikaanse dollar aan valse 100 Amerikaanse dollar biljetten aangetroffen. Het geld is in beslag genomen.

Bij één van de verdachten thuis werd ook nog een omgebouwd geweer in beslag genomen. Na afstemming met een lid van het Openbaar Ministerie zijn de drie verdachten in verzekering gesteld. Het onderzoek in deze zaak wordt verder voortgezet door de afdeling Kapitale Delicten.

Suriname zet goede samenwerking met PAHO/WHO voort met nieuwe vertegenwoordiger

Yitades Gebre overhandigt geloofsbrieven aan minister Badrising van Buitenlandse Zaken

(Bron foto: PAHO)

De nieuwe PAHO/WHO (Pan American Health Organization/World Health Organization) vertegenwoordiger in Suriname, Yitades Gebre, heeft donderdag zijn geloofsbrieven overhandigd aan minister van Buitenlandse Zaken Niermala Badrising. Badrising zei bij deze gelegenheid er trots op te zijn dat Suriname het eerste land is in de regio, dat de Health in All Policies (HiAP) strategie van de PAHO/WHO uitvoert, zo bericht het ministerie vrijdag 11 maart 2016 in een persbericht.

Badrising gaf bij de plechtigheid aan dankbaar te zijn voor de goede samenwerking met Guillermo Troya, voormalige PAHO/WHO vertegenwoordiger in Suriname, in het bijzonder in het kader van de implementatie van de HiAP strategie. Ook Gebre mag rekenen op de ondersteuning van het ministerie, sprak de bewindsvrouwe.

Een goede gezondheidszorg vormt een belangrijk onderdeel van het beleid van de regering, mede tegen de achtergrond dat de mens centraal staat in de ontwikkeling van het land. Badrising vroeg aandacht voor de niet-overdraagbare aandoeningen (Non-Communicable Diseases, NCD’s) die niet alleen in Suriname een probleem vormen, maar ook in de rest van de Caraïbische regio.

Gebre zei, dat de PAHO-vertegenwoordiging in Suriname aanwezig is om ondersteuning te verlenen aan de uitvoering van het beleid van de Surinaamse regering van Suriname op het gebied van de gezondheidszorg. Verwijzend naar onder andere de Country Cooperation Strategy (CCS) die in 2016 verloopt, zei hij dat hij zich tijdens zijn zittingsperiode in het bijzonder zal inzetten voor de implementatie van de HiAP strategie en het bevorderen van de toegang tot de gezondheidszorg voor een ieder.