maandag 21 maart 2016

VHP'er Gajadien vindt verbod op woningverhuur in vreemde valuta 'absurd'

'Velen vragen hun tegoeden in vreemde valuta, omdat de Surinaamse munt niet waardevast is'


VHP-Assembleelid Asiskumar Gajadien vindt het besluit van de regering om vanaf mei te verbieden dat huur in vreemde valuta moet worden betaald absurd. Volgens de politicus staat vast, dat de waarde van de Surinaamse munt met de dag schommelt, terwijl huurders zekerheid willen hebben voor wat zij maandelijks willen voor hun goed. Bovendien verbiedt de wet niet dat een bedrag in Amerikaanse dollars of Euro's kan worden gevraagd, mits de tegenwaarde in Srd kan worden berekend. 

'Ik ben akkoord, dat niemand gedwongen moet worden in vreemde valuta te betalen, maar waardevastheid kan je mensen niet beperken. Je doet dat ter behoud van de waarde van jouw product. Als je iets voor Srd 10 verkoopt en het geld over een dag slechts Srd 1 waard is, wil je dat voorkomen. Het is een kapitaalinvestering', stelt Gajadien.

Volgens de parlementariër kiezen velen ervoor om hun tegoeden in vreemde valuta te vragen, omdat de Surinaamse munt geen waardevastheid heeft. Dit, in tegenstelling tot vreemde valuta die dat wel heeft. Hij vindt daarom dat de regering eerder eraan moet werken om de Srd meer waarde te geven, dan maatregelen te treffen die uiteindelijk niets zullen opleveren.

'Het schijnt, dat de regering zo kortzichtig denkt om zogenaamd populaire maatregelen te treffen, die niet zullen werken', aldus Gajadien. Het verbod is één van de maatregelen die president Desi Bouterse donderdag tijdens een persconferentie heeft aangekondigd om het leven van de burgers draaglijker te maken.

Huurders die kunnen aantonen, dat één derde deel van hun salaris wordt uitgeven aan huur, komen in aanmerking voor compensatie. Dit zal gebeuren, nadat de huurwaarde van het pand zal zijn vastgesteld. Verhuurders worden bij wet verplicht om inkomstenbelasting te betalen.

Nurmohamed (VHP): 'Als je de onderwijssector verpest, zul je altijd een arm land blijven'

'Als een ministerie alleen maar salarissen moet uitbetalen, kunnen wij het opdoeken'

'Regering moet geld niet in populistische maatregelen stoppen, maar in het onderwijs'


'De bond heeft het recht om te zeggen, dat zij niet eens zijn met de maatregelen van de regering', aldus het VPH-Assembleelid Riad Nurmohamed vandaag, maandag 21 maart 2016, in het Dagblad Suirname, in reactie op de standpunten vanuit de richting van minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, en de voorzitter van de Bond van Leerkrachten (BvL) Wilgo Valies. 

Het onderwijs moet volgens Nurmohamed vanuit twee kanten worden bekeken, namelijk de motivatie van de leerkrachten en de kwaliteit van het onderwijs zelf.

'Er zijn geen materialen en middelen voor de onderwijssector. Waarvoor moet men dan aan het werk gaan? Als een ministerie alleen maar salarissen moet uitbetalen, kunnen wij het opdoeken. Daarvoor is men geen ministerie. Men moet gewoon een uitbetalingsbedrijf worden. Wat de voorzieningen van leerkrachten betreft, is dat over het algemeen met de helft gedevalueerd. Dan is het billijk om eisen te stellen voor een salariscorrectie. Dat geldt voor iedereen', stelt de volksvertegenwoordiger.

Nurmohamed benadrukt tegelijkertijd, dat het ontbreken van de nodige middelen om de kwaliteit van het onderwijs te garanderen, rechtstreeks gevolg heeft voor de kwaliteit van de huidige generatie leerlingen. Deze situatie maakt dat de generatie van nu voor de toekomst verpest is. 'In die zin dat er onvoldoende kwaliteit en mogelijkheden zijn voor de studenten. De hele generatie voor de komende tien tot vijftien jaren is verpest voor de toekomst', stelt Nurmohamed.

De consequentie hiervan is niet voor de BvL, maar voor de regering. De regering moet volgens Nurmohamed de middelen zoeken en stopen met hun populistische sociale programma’s, waar miljoenen aan geld in gegooid wordt.

'Suriname heeft niets aan honderdduizenden pakketten uitdelen in het land. Dit brengt het land niet tot ontwikkeling. Dat moet de regering uiteindelijk snappen. Hiermee maak je het volk niet knapper, maar armer, dommer en afhankelijker', stelt de parlementariër.

De regering zou volgens Nurmohamed het geld dat in de populistische maatregelen wordt gestopt, moeten intrekken en in het onderwijs moeten stoppen. 'Onderwijs is een ontwikkelingssector die niet verpest zou moeten worden. Als je de onderwijssector verpest, zul je altijd een arm land blijven. De regering moet keuzes maken.'

Vrachtwagenchauffeur (26) komt om het leven op weg naar Nassaugebergte te Snesipasi

Man is vermoedelijk in laadbak van zijn truck door rollende vaten tegen de bak gedrukt


De 26-jarige vrachtwagenchauffeur Rowien Bechan (26) is gisteren te Snesipasi om het leven gekomen. Bechan en zijn bijrijder zijn op de weg naar het Nassaugebergte ter hoogte van km 27 uit de truck gestapt, omdat de berg, die heel steil is, daar moeilijk berijdbaar is. In de vrachtwagen bevond zich een aantal vaten met inhoud, aldus de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vandaag, maandag 21 maart 2016.

De bijrijder plaatste zogenoemde wings op de vrachtwagen en bond deze vervolgens aan een boom vast om het voertuig makkelijk naar boven te krijgen. Terwijl hij daarmee bezig was, klom Bechan in de bak van het voertuig om vermoedelijk de bijrijder aanwijzingen te geven en om erop toe te zien dat de wings goed bevestigd werden.

De motor van de vrachtwagen was op dat moment echter nog draaiende. Plotseling gleed de truck de berg af. De vaten in de laadbak rolden mee, waardoor die Bechan vermoedelijk tegen de bak hebben gedrukt. De chauffeur was op slag dood.

Het rijbewijs van het slachtoffer is nog niet achterhaald. Het lichaam van Rowien is na afstemming met het Openbaar Ministerie voor obductie in beslag genomen.

Medische Zending genoodzaakt om per 1 april dienstverlening in binnenland te beperken

Medische Zending Primary Health Care Suriname wacht op achterstallige betalingen overheid


De Medische Zending Primary Health Care Suriname is vanaf 1 april weer genoodzaakt haar dienstverlening aan gemeenschappen in het binnenland te beperken. De organisatie heeft nog steeds subsidiegelden over de maanden januari, februari en maart 2016 niet ontvangen, ondanks dat de betaling door De Nationale Assemblee is goedgekeurd. Dit bericht de Medische Zending vanmiddag, maandag 21 maart 2016, in een persbericht.
 
Ook de achterstallige subsidie, vanaf oktober 2015, is nog steeds niet overgemaakt, aldus de Medische Zending.

Als het gebrek aan financiële middelen aanhoudt, zal de Medische Zending gedwongen zijn om bepaalde werkzaamheden, zoals bevoorrading van medicijnen, politochten en voorlichtingsactiviteiten, te beperken of stop te zetten. Emergency transport en transport van ernstig zieke patiënten kunnen ook gestagneerd worden.

De Medische Zending schrijft te hopen, dat de overheid zo spoedig mogelijk aan haar financiële
verplichtingen voldoet, zodat de een optimale dienstverlening kan worden gegarandeerd.

Vraag aan de burgers van BIC Wanica: 'Wat vind u hiervan, kan dit?'

Onbekenden trekken planten uit bakken

(Bron foto's: BIC Wanica)

Het Burger Informatie Centrum (BIC) Wanica is niet te spreken over het gedrag van bepaalde mensen. Het centrum heeft vandaag, maandag 21 maart 2016, bekendgemaakt dat onverlaten planten uit plantenbakken hebben getrokken en enkele bakken hebben vernield.


'Districtscommissaris Roline Samsoedien spant zich zo in, om het district te verfraaien, en dan komen er vandalen en rukken alle planten weg', aldus het BIC Wanica.

'De districtscommissaris doet een beroep op de burgers, dit gedrag achterwege te laten.' Het BIC vraagt aan de bewoners van Wanica wat zij ervan vinden en of deze vorm van zinloos vandalisme kan.

(Red. De Surinaamse Krant)

Advocaten van oud-premier Curaçao Schotte en echtgenote Van der Dijs willen in hoger beroepzaak geen lokale rechters

Schotte en echtgenote hebben geen vertrouwen in objectieve belangenafweging door lokale rechters


Advocaten willen rechters van een Gerechtshof in Nederland


De advocaten van Statenlid Gerrit Schotte en Vanddis-directeur Cicely van der Dijs blijken 17 maart een verzoek ingediend te hebben bij het Hof van Justitie, gericht aan president Evert Jan van der Poel, om geen lokale rechters aan te stellen voor behandeling van de beroepszaak Babel. Eldon ‘Peppie’ Sulvaran en Paula Janssen motiveren in de brief (zie hieronder), dat hun cliënten geen vertrouwen hebben in een objectieve belangenafweging in de beroepszaak door lokale rechters. Dus willen zij geen rechters uit Aruba, Curaçao, St. Maarten of Bonaire, maar rechters die werkzaam zijn bij een gerechtshof in Nederland. Dit bericht de Amigoe vandaag, maandag 21 maart 2016.

De verdediging haalt artikel 6 van het Europees verdrag rechten van de mens aan, dat een onpartijdige rechterlijke instantie belast moet zijn met de behandeling. 'De rechterlijke onpartijdigheid is één van de hoekstenen van de rechtspleging en een waarborg voor een eerlijke procesvoering. Zelfs de minste schijn van een gebrek aan onpartijdigheid kan niet worden geduld. Dit is nu niet het geval.'

Schotte en Van der Dijs werden op 11 maart veroordeeld tot respectievelijk drie jaar celstraf en achttien maanden cel, waarvan negen maanden voorwaardelijk. Op 15 maart heeft de verdediging hiertegen beroep ingesteld.

Lees hier de volledige brief van de advocaten:

Vrouw aangehouden op Curaçao wegens dodelijke schietpartij 18 oktober 2015

48-Jarige vrouw gearresteerd in haar woning in de buurt Coronet


De politie heeft vanmorgen vroeg, maandag 21 maart 2016, een 48-jarige vrouw aangehouden in haar huis in de buurt Coronet. Zij wordt verdacht van betrokkenheid bij een schietpartij op 18 oktober vorig jaar, zo bericht Paradise FM.

Toen drongen vier mannen de woning binnen van de 47-jarige Francisco Goeloe en schoten hem dood. Het slachtoffer was zelf een jaar eerder uit de gevangenis vrijgelaten na een celstraf van 10 jaar te hebben uitgezeten wegens een aanslag.

Er zouden voor zijn dood al diverse pogingen zijn geweest hem van het leven te beroven.

Politiewoordvoerder Imro Zwerwer kan nog niet zeggen wat de relatie is van de vrouw met de vier mannen die voor de dood van Goeloe verantwoordelijk zijn. Zij zijn nog niet aangehouden.

AAV en SGTK 22 maart weer om de tafel in poging nieuwe cao te bereiken voor aannemers bij Isla op Curaçao

Hervatting overleg op verzoek Bureau Landsbemiddelaar

SGTK-voorzitter Cova: 'Ik moet wel toegeven, dat partijen op dit moment ver van elkaar zitten'


Vanaf morgenmiddag zitten vertegenwoordigers van aannemersvereniging AAV en vakbond SGTK (Sindikato General Trahadó Kòrsou) iedere dinsdagmiddag om de tafel in een poging om tot een akkoord te komen voor een nieuwe cao voor werknemers van aannemersbedrijven op het Isla-terrein. Deze bemiddeling vindt plaats op verzoek van het Bureau Landsbemiddelaar, aldus meldt de Amigoe vandaag, maandag 21 maart 2016.

De bemiddelingspoging werd opgestart nadat vakbond SGTK vorige week nog had gedreigd met een ultimatum en een actie. Dit was voor het Bureau van de Landsbemiddelaar reden om de twee partijen voor een gesprek uit te nodigen. Tijdens dat eerste gesprek spraken SGTK en AAV hun bereidheid uit om om de tafel te gaan zitten om tot een akkoord te komen. Afgesproken is dat zij iedere dinsdag om twee uur bij de Landsbemiddelaar zullen zitten.

In een toelichting stelt SGTK-voorzitter Alcides Cova hoopvol te zijn dat de partijen eruit zullen komen. 'Maar, ik moet wel toegeven dat de partijen op dit moment ver van elkaar zitten. Wij willen een verhoging van 20 procent, zij staan op 0 procent.' Cova constateert ook, dat het niet alleen aan de SGTK en de AAV ligt of beide partijen tot een akkoord zullen komen.

De SGTK-voorzitter verwijst in dit verband naar het feit dat de overheid het protocol uit 2012 niet is nagekomen. Dit gaat uit van diverse stappen die genomen moeten worden om zowel lokale arbeiders als aannemersbedrijven op het eiland te beschermen. Verder dient de Isla ook meer rekening te houden met de realiteit van de lokale arbeidsmarkt.

'Zij zeggen dat zij zich aan de wet houden. Dus als je als bedrijf bij de Kamer van Koophandel staat ingeschreven en je hebt de laagste prijs, dan krijg je een opdracht. Ze houden geen rekening met de vraag of een bedrijf wel of niet via een stroman in het leven is geroepen om tijdelijke werknemers aan te nemen. Verder moet er ook werk worden gemaakt van de wet van verbindend verklaren van cao’s. Omdat deze wet er niet is, hoeven niet alle bedrijven zich aan de cao te houden en kunnen zij onder de prijs gaan zitten van bedrijven die zich wel willen houden aan de cao.'

AAV-directeur Mike Willem stelt in een reactie dat Cova voor 70 procent de spijker op de kop slaat. 'Wat hij niet noemt, maar wat voor ons een grote zorg is, is dat op dit moment nog geen duidelijkheid bestaat over de toekomst van de Isla-raffinaderij. Wij willen duidelijkheid en zolang deze duidelijkheid er niet is, zal niemand happig zijn om te investeren.'

Willem benadrukt, dat de hele discussie niet alleen maar om geld gaat. 'Ik heb dit al vaker naar voren gebracht. Het gaat niet om het geld. Waar wij als sector behoefte aan hebben is een totaaloplossing voor wat betreft de raffinaderij.'
De AAV-directeur stelt altijd een optimist te zijn, als hij gevraagd wordt naar de onderhandelingen die morgen onder leiding van de Landsbemiddelaar van start gaan. 'Maar, ik ben ook een realist.'

Geplande operaties in Sehos, Curaçao, zijn hervat

Dankzij ontvangen voorschot kunnen achterstallige betalingen materialen worden voldaan


De geplande operaties in het St. Elisabeth Hospitaal (Sehos) zijn vandaag, maandag 21 maart 2016, weer hervat, aldus de Amigoe. Vorige week liet woordvoerster Raiza Kibbelaar weten, dat de operatiekamers enkele dagen alleen voor spoedgevallen zouden worden gebruikt, vanwege een dreigende schaarste aan materiaal.

Door de penibele financiële situatie waarin het Sehos al enige tijd verkeert, was het ziekenhuis niet in staat om leveranciers tijdig te betalen. De benodigde materialen voor ingrepen werden daardoor maar mondjesmaat geleverd, omdat de leveranciers eisten dat de facturen worden betaald alvorens ze nieuw materiaal leveren.

De woordvoerster meldt desgevraagd, dat het ziekenhuis inmiddels een voorschot heeft ontvangen, waardoor het weer in staat is betalingen te voldoen. 'De voorraad wordt weer aangevuld.' In een persbericht stelt Kibbelaar verder, dat alle operatiekamers zodoende weer normaal worden gebruikt. Dit houdt in dat ook de electieve oftewel geplande operaties weer kunnen worden verricht.

Het bestuur ging in oktober vorig jaar een leenovereenkomst aan met de regering. Het bedrag van 30 miljoen gulden wordt volgens afspraak gefaseerd uitgekeerd. Het ziekenhuis ontving eind november de eerste tranche van 8 miljoen gulden. De helft is gebruikt om crediteuren te betalen en de betalingsachterstand van 2014 in te lopen. Ook is er een gedeelte van de schulden van 2015 afbetaald. Met de overige 4 miljoen gulden zijn verschillende projecten gefinancierd om de zorg efficiënter te maken. Curaçao

Rechter op Curaçao verbiedt Algemene Rekenkamer onderzoek bij UTS uit te voeren

UTS wordt niet gerekend tot het Land en organen van het Land


De Algemene Rekenkamer van Curaçao (ARC) is niet bevoegd om een onderzoek bij overheidsbedrijf UTS uit te voeren. Dat heeft de rechter vanmorgen, maandag 21 maart 2016, geoordeeld. De rechter heeft de ARC verboden om het aangekondigde onderzoek voort te zetten. Dit bericht de Amigoe vanmiddag.

De Rekenkamer is bevoegd om onderzoeken uit te voeren bij het Land en organen van het Land. UTS en haar dochterondernemingen kunnen niet worden gerekend tot het Land en diens organen. Het verzoek van het parlement om een onderzoek in te stellen naar de boeken van UTS heeft daarom geen wettelijke grondslag zegt de rechter.

Dit betekent niet dat het Land en het parlement met lege handen staan. Het Land kan namelijk gebruikmaken van de aandeelhoudersbevoegdheden zoals in de wet en statuten staat. Gedacht kan worden aan het enquêterecht. Daarnaast zou aan het Openbaar Ministerie kunnen worden gevraagd, nu sprake is van een verdenking van corruptie en bevoordeling, om hiernaar onderzoek te doen.

Op 9 december 2014 nam de Staten een motie aan om de ARC een diepgaand onderzoek in te laten stellen bij telecombedrijf UTS. De beoogde onderzoeksvraag luidde: 'Is het beleid van het bestuur, de Raad van Commissarissen en de Algemene Vergadering van Aandeelhouders van UTS NV inclusief de daaronder vallende dochterondernemingen vanaf 2010 rechtmatig, transparant en doelmatig geweest?'

UTS heeft vanaf het begin geprotesteerd om de ARC toegang te geven tot haar boeken. De minderheidsaandeelhouder van UTS maakte onder meer kenbaar het onderzoek ongewenst te vinden. Zo is het telecombedrijf bang, dat concurrentiegevoelige informatie openbaar wordt doordat het ARC-rapport naar de Staten wordt gestuurd.

De ARC heeft al verschillende onderzoeken bij overheids-nv’s uitgevoerd, echter volgens UTS zonder dat door de ARC zelf eerst goed had nagegaan of de bevoegdheid daartoe wel bestond. In september 2015 stemde de Rekenkamer in om het onderzoek aan te houden in afwachting van de uitkomst van de rechter. De partijen moeten elk hun eigen kosten dragen.

UTS werd in het geschil juridisch bijgestaan door Frank Kunneman en Mayesi Hammoud. Advocaat Bertie Braam vertegenwoordigde de ARC en Wilfred Flocker en Imrat Narain het Land.

Roché Hopkinson (NDP) na lang wachten nu Assembleelid

Hopkinson wijst in dankwoord op vooral de negatieve macht en kracht van social media


De 25-jarige Roché Hopkinson (NDP) is vandaag, maandag 21 maart 2016, toegelaten als lid van De Nationale Assemblee. Hij schoof op nadat partijgenoot Rabin Parmessar bedankte na diens aanstelling als algemeen directeur van de NV Energiebedrijven Suriname (EBS).

De vergadering werd kort geschorst voor het onderzoek van de geloofsbrieven van Hopkinson. De commissie van onderzoek onder leiding van André Misiekaba (NDP) rapporteerde aan de vergadering, dat alle stukken in orde waren. De stukken beantwoordden aan de voorwaarden die gesteld zijn in de Grondwet. Vervolgens werd Hopkinson toegelaten als lid van de hoogste college van Staat.

De jonge Hopkinson legde de belofte af in handen van Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons, waarna hij gezegend werd door Carl Breeveld, die ook geestelijke is.

Het nieuwe Assembleelid werd welkom geheten door Geerlings-Simons en diverse fractieleiders en vicepresident Ashwin Adhin. Van hem wordt verwacht, dat hij zich ten volle zal inzetten om de belangen van het volk te behartigen. De voorzitter van het parlement zei onder andere, dat Hopkinson geluk heeft om toe te treden tot het college onder moeilijke economische omstandigheden van het land. Dit brengt immers meer uitdagingen met zich mee, aldus Geerlings-Simons. NDP-fractieleider Misiekaba beloofde alle ondersteuning toe, zodat hij het werk kan leren en zijn bijdrage kan leveren.

Hopkinson bedankte voor alle gesproken goede wensen die hij,zo zei hij, ter harte zal nemen. Het was zijn droom om ooit in De Nationale Assemblee te mogen debatteren. Hij zei echter ook met lood in zijn schoenen te staan, omdat mensen hem nu zullen gaan bespreken op social media. Ongeacht of het om waarheden of onwaarheden gaat. Mensen laten zich behoorlijk negatief uit, stelde Hopkinson.

Bejaarde vrouw (71) tijdens haar slaap overvallen

Vrouw net vanuit Nederland bij haar zoon in Suriname gearriveerd


Een 71-jarige vrouw is zaterdagochtend in alle vroegte in haar woning op de hoek van de Mijnzorg- en Poerwodadiweg (Wanica) tijdens haar slaap overvallen. Het slachtoffer was pas uit Nederland in Suriname aangekomen en verblijft bij haar zoon. Ten tijde van de overval was de bejaarde vrouw alleen thuis, zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, maandag 21 maart 2016.

(Bron: Google Earth/Red. De Surinaamse Krant)

De buren hoorden rond twee uur 's nachts het alarm van het huis afgaan.

Drie mannen wisten de woning binnen te komen, waarna een van ze op de uitkijk ging staan, terwijl de andere twee van de vrouw wilden weten waar zij haar waardevolle goederen en geld had opgeborgen.

Van de twee overvallers was één gewapend met een houwer en een ander met een koevoet. Onder bedreiging van die voorwerpen werd de vrouw beroofd. De buit bestond uit Euro 500, een halsketting, een armband van geel metaal en twee mobiele telefoons.

De alerte buren, die de politie hadden ingeschakeld, hebben drie mannen zien wegrennen van het erf. Kort na de overval arriveerde de zoon met de politie. Er werd ter plekke een onderzoek ingesteld. De politie van De Nieuwe Grond is belast met het verdere onderzoek.

Robby Makka: 'Er is geen transparantie in wat met opgekochte geld van valutaveiling gedaan wordt'

'Zullen de namen van bedrijven die kopen worden gepubliceerd?'

'Valutaveilingen lijken slechts bedoeld voor mensen met kapitaalkracht'


Hoewel de opkomende valutaveiling van morgen bedoeld is om rust te brengen op de valutamarkt, staat echter vast dat deze veilingen enkele nadelige gevolgen met zich mee zullen brengen. Volgens fiscaal-jurist Robby Makka, vandaag, maandag 21 maart 2016, in het Dagblad Suriname, moet Suriname in ieder geval voorzichtig zijn met de valkuilen van de valutaveiling. Er ontbreekt volgens hem enig transparantie over wat precies met de opgekochte valuta zal worden gedaan. 

'Waar zal de transparantie blijven om te weten wat men met het geld zal doen? De vrees bestaat dat de mensen, die het geld op de valutaveiling hebben opgekocht, dit geld verder zullen verhandelen. De vraag is terecht of het geld wel ter bestemde plaats komt. Zullen de namen van de bedrijven die kopen, worden gepubliceerd, zodat de Economische Controle Dienst controle kan uitoefenen? Als men vreemde valuta goedkoop krijgt op een veiling, kan men lekker naar de zwarte markt stappen om het voor een hoger bedrag te verkopen. Hiermee maakt men gigantische winsten', stelt Makka.

Hij zegt, dat na de evaluatie van enkele veilingen, verdere wekelijkse veilingen kunnen worden geschrapt. 'Door een veiling blijf je aan de bal.'

Volgens de fiscaal-jurist lijkt het in ieder geval erop, dat de valutaveiling alleen bedoeld zal zijn voor mensen met kapitaalkracht. Dit gebeurde volgens Makka ook bij de koersveiling, die geïntroduceerd werd in 1992. Banken bieden namens hun cliënten op de veiling. Voor deze dienstverlening betaalt de opdrachtgever een commissie van 0,5 % over de koopprijs in Srd van het toegewezen bedrag in Amerikaanse dollars, na ontvangst waarvan de bank het bedrag in Amerikaanse dollar ter beschikking stelt van de opdrachtgever zodra de bank Amerikaanse dollars van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft ontvangen.

'Een kleine ondernemer, die een paar duizend dollars nodig heeft, komt niet in aanmerking om een aanbieding te doen als de grote jongens een hoger bedrag aanbieden. Het minimaal biedingsbedrag mag niet lager zijn dan 50.000 Amerikaanse dollar.'  

Makka stelt dat de veilingen ook een aantal voordelen hebben. Enkele van deze zijn dat de valutakoers lager zal zijn dan de zwarte markt koers, prijsopdrijvingen kunnen worden weggewerkt en het vertrouwen kan worden hersteld. 'De politiek moet zich er technisch niet mee bemoeien.'

Voor een stabiele koers zijn er volgens Makka meer partijen nodig, zoals de overheid. 'Als die meer uitgeeft dan het verdient, dan zorgt zij dat er teveel geld in omloop wordt gebracht, met als gevolg een vrije wisselkoers en stijgende prijzen. Dan heeft de valutaveiling geen zin en zal elke dag de vraag naar valuta toenemen. Afspraken met internationale instituten over hun technische en financiële ondersteuning is belangrijk. Hierover zal er met de instituten moeten worden gesproken.' Makka benadrukt, dat een valutaveiling zonder een sociaal vangnet waardeloos is. Hierdoor zullen de armen het voelen, terwijl de kwetsbaren het gelag zullen betalen. Vandaar dat subjectsubsidie belangrijk is.

Makka heeft ervaringen van de valutaveilingen van 1992 geraadpleegd en vindt dat de Centrale Bank van Suriname diverse veiligheidskleppen in het systeem dient in te bouwen, zodat de koers van de Amerikaanse dollar op den duur niet de Srd 7 bereikt. Zo dient de bank de zaak te blijven volgen en op tijd te stoppen met de veiling, zodra het doel ervan is bereikt. Er moet volgens hem ook gewerkt worden aan deviezenverhogingen en deviezenverslindende importen. Daarna moeten leningen nimmer gebruikt worden voor de veilingen.

Makka komt tot de conclusie dat Suriname een valutaveiling niet verdient, omdat er een nieuwe reeks van economische fouten zijn gemaakt. 'We moeten deze afzweren en nooit meer maken. Na 24 jaar: de valutaveiling is een replica, een bewijs van ping-pong-economie. We zijn geframed. We hebben weer beperkte middelen. We moeten terug naar een financieel kompas. Feit is dat wij nu het laagste peil van de Srd hebben sinds haar invoering.'

Auto-importeurs niet blij met importstop auto's ouder dan 4 jaar

'Met maatregel zal nu al afgenomen verkoop verder afnemen en komen 2.000 banen op de tocht'


Auto-importeurs zijn het er niet mee eens, dat de overheid de import van auto’s die ouder zijn dan vier jaar tijdelijk wil stopzetten om de valutavlucht naar het buitenland te beperken. Dat betekent dat autohandelaars alleen auto's mogen invoeren vanaf het bouwjaar 2012. Die worden juist niet veel gekocht, omdat ze prijzig zijn, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, maandag 21 maart 2016.

'Als de maatregel wordt uitgevoerd zal de nu al afgenomen verkoop verder afnemen en komen tweeduizend arbeidsplaatsen op de tocht', zegt Satjendew Jainath, voorzitter van de Vereniging van Auto-importeurs in Suriname (VAIS). Nu mogen handelaren wagens importeren die niet ouder zijn dan acht jaar.

'Ook al is die maatregel  tijdelijk, nu al is de autoverkoop enorm gedaald. De sector zal doodbloeden', voorspelt Jainath. De VAIS wil spoedig om de tafel met minister Sieglien Burleson van Handel en Industrie om de voorgenomen maatregel te bespreken, met als uiteindelijk doel te voorkomen dat die doorgaat. De minister wilde in het weekeind niet reageren. Ze wil dat doen na de vergadering van de Raad van Ministers vandaag.

Jainath wijst erop dat de overheid inkomsten zal mislopen indien de auto-importeurs stoppen met de invoer. Op jaarbasis worden naar zijn schatting twaalfduizend auto's geïmporteerd. Dat levert de overheid bijna Srd 150 miljoen op aan invoerrechten. Jainath zegt verder, dat ook auto-importeurs te maken hebben met de slechte economische situatie. Zij verkochten vroeger maandelijks gemiddeld tien auto's, maar nu is de verkoop afgenomen tot gemiddeld drie per maand.

BvL-voorzitter Valies: 'Blijkbaar worden leraren miskend, omdat het vrouwen zijn'

'Toen overwegend mannen in onderwijs zaten, durfde de overheid dit soort grapjes niet uit te halen'


'Blijkbaar worden de leraren miskend, omdat het vrouwen zijn.' Dit zegt de voorzitter van de Bond Van Leraren (BvL), Wilgo Valies, vandaag, 21 maart 2016, in het Dagblad Suriname, naar aanleiding van het feit dat de regering niet is ingegaan op het verzoek van de VOS-leraren (Voortgezet Onderwijs voor Senioren) om herwaardering. In het onderwijs zijn de meeste leerkrachten momenteel vrouwen. 

Valies stelt, dat er periodes waren waarin er overwegend mannen in het onderwijs zaten. 'Toen durfde de overheid dit soort grapjes niet uit te halen, maar blijkbaar is dit een duidelijke miskenning naar de vrouwen toe.' Alles wijst volgens Valies in die richting.

'Wanneer we tot die conclusie komen en ik hoop dat ik mij vergist heb, dan moeten de vrouwen opstaan.' De vrouwen moeten dit volgens Valies niet accepteren. Hij denkt dat het misschien in het een nadeel werkt voor de vrouwen, dat zij altijd klaar staan om de zorgtaak op zich te nemen.

'Binnen het onderwijs doen de vrouwen dat ook. Ze staan klaar om hun pupillen te ondersteunen en alles voor hen te doen. Dan moet jij als man die vrouw waarderen. Jij als werkgever moet de werknemers waarderen en koesteren.'

Valies zegt dat ditzelfde beeld van miskenning te zien is bij het ministerie van Volksgezondheid, waar ook overwegend vrouwen werkzaam zijn in de zorgsector. 'Zonder die vrouwen zou het een hel worden. Ook daar hebben ze gestreden en is de waardering uitgebleven.' Valies zegt dat meer vrouwenbewegingen moeten ageren tegen deze bejegening van vrouwen. 'Ze zijn kader, ze zijn knap, ze zijn goed, ze doen goed werk, maar omdat het vrouwen zijn, gaan we ze minder betalen.'

De vakbondsman ziet nu hoe vrouwen minder worden beloond en daar moet volgens hem een eind aan komen.

'Waarom tien merken pindakaas of sardientjes in de supermarkt?'

'Het à la dol importeren van allerlei producten legt alleen maar meer druk op de valutamarkt'

Voorzitter VSW Hasnoe heeft geen problemen met opgelegde importbeperkingen


Volgende week is de Vereniging van Surinaamse Winkeliers (VSW) uitgenodigd voor een gesprek met de minister van Handel en Industrie (HI) voor het leveren van een bijdrage aan de samenstelling van de nieuwe lijst van 60 basisgoederen. Ook de importeurs zullen hierbij aanwezig zijn. De Consumentenkring Suriname, non-guvernementele organisaties en buurtorganisaties zullen de behoefte aangeven. 'Suriname is een importland en één van de duurste, want we hebben de hoogste invoerrechten', zegt de voorzitter van de VSW, Raymond Hasnoe,vandaag, maandag 21 maart 2016, in het Dagblad Suriname. Hij kijkt positief naar de door de regering opgelegde importbeperkingen.

'Waarom moeten we tien merken pindakaas of sardines op de rekken hebben?', vraagt Hasnoe zich af. Je moet als consument wel keus hebben, maar drie merken zijn wat hem betreft al genoeg.

Ook de importstop op tweedehandse auto’s ziet hij niet als een probleem. 'Waarom moeten mensen een andere auto kopen als de auto die ze rijden nog in goede staat is?' 

Het á la dol importeren van allerlei producten, waarvan ook meerdere merken van hetzelfde product, legt volgens Hasnoe alleen maar meer druk op de valutamarkt. De consument heeft naar zijn mening teveel keus en is teveel verwend als het aankomt op het aanbod aan levensmiddelen. Met de koopkrachtdaling van de consument nu is het anderzijds ook wel zo, dat omdat de consument minder koopt, de winkelier nu met zijn producten blijft zitten, waardoor de producten uiteindelijk vervallen en de winkeliers enorme verliezen lijden. Het brengt dan een kettingreactie teweeg, omdat de winkelier op zijn beurt dan ook niet meer koopt bij de importeur, waardoor de importeur ook komt vast te zitten met zijn product.

Hasnoe meent dat er momenteel veel inferieure producten op de markt zijn, waarvoor uiteindelijk geen plaats meer zal zijn bij importbeperkingen. De bonafide importeurs, die al 20 en 30 jaar op de markt zijn, zullen volgens hem nu meer kans krijgen om hun veelal betere producten te importeren. Er zijn volgens hem veel importeurs bijgekomen de afgelopen jaren die, om te kunnen concurreren, allerlei goedkope producten binnenhalen.

De vervuilde markt is zich volgens Hasnoe zichzelf aan het verschonen. De bonafide handel zal blijven bestaan en de overigen zullen komen weg te vallen, stelt hij. 'Het is goed als er een stukje ordening komt. Het is niet bedoeld om ondernemers onaangenaam te zijn. De ondernemers moeten ook tegen zichzelf beschermd worden. Als er al 10 supermarkten in elke straat zijn, hoeveel verkopen ze dan? Hoe betalen ze hun vaste lasten?'

Curaçaose zanger Levi Silvanie brengt nieuw nummer, ‘Sigui stima’, uit


'Sigui stima beschrijft de noodzaak van liefde in ons leven'


De Curaçaose musicus en zanger Levi Silvanie heeft een nieuw nummer uitgebracht in samenwerking met Willem Blankenburgh. Met ‘Sigui stima’ zoekt Silvanie de hoek van de elektronische muziek op samen met producer Oscar Bor, zo schrijft vandaag, maandag 21 maart 2016, het Antilliaans Dagblad.

De samenwerking met Blankenburgh is het resultaat van een ontmoeting tussen de twee die 10 jaar geleden plaatsvond in De Tropen.

'Sigui stima beschrijft de noodzaak van liefde in ons leven. Liefde is in de basis een behoefte om te geven, niet om te nemen. Ook al jaag je al je dromen van rijkdom en succes na, zonder liefde is je leven niet compleet', aldus de zanger.

Een opname van twee jaar geleden van de zanger:

Ministerie van VVRP op Curaçao wil beter vervoersbeleid in overleg met vervoerders

Onderzoek moet komen naar aanbod in vervoerssector en naar waar vraag naar is


In het hele web van aanbod van vervoer en toeristische activiteiten op het eiland en de vraag van de toerist, is het nodig duidelijkheid te krijgen over wat er zoal gebeurt op dit gebied. Het is om deze reden, dat de minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP), Suzy Camelia-Römer (PNP), een dialoog is gestart met de touroperators, taxi’s en andere vervoerders om samen tot een beter beleid te komen. Daarvoor zal mogelijk de wetgeving aangepast moeten worden, of om sneller te kunnen beslissen en te handelen, een verruiming moeten plaatsvinden in bijvoorbeeld het ontheffingsbeleid dat verbonden is aan de wet. 

De betrokken jurist bij dit inventarisatie- en onderzoeksproces zegt vandaag, maandag 21 maart 2016, in het Antilliaans Dagblad, dat het ontheffingsbeleid nu gericht is op het vervoer van schoolkinderen, gehandicapten en laagbetaalde arbeiders die werken voor de raffinaderij of in de haven. Er moet nu onderzocht en geïnventariseerd worden wat het aanbod is binnen de vervoerssector en waar de vraag naar is, te beginnen met de toeristische sector.

Later moet daar ook het openbaar vervoer in het algemeen in meegenomen worden, want een besluit in de toeristensector heeft invloed op het vervoer in het algemeen. Als er bijvoorbeeld meer vergunningen vergeven zouden worden aan taxi’s en touroperators, dan heeft dit effect op het aantal voertuigen op de weg, en moet er bijvoorbeeld een beleid tegenover staan waarbij mensen sneller en makkelijker gebruik gaan maken van het openbaar vervoer, zo wordt uitgelegd.

De minister is begonnen met een serie bijeenkomsten waarbij de verschillende vervoersactoren in de toeristische sector uitgenodigd worden om informatie uit te wisselen.

De eerste bijeenkomst was vorige week met de tourbusoperators. 'In de verschillende sessies wordt gebruikgemaakt van de democratische dialoog, een methode van de Verenigde Naties, waarbij iedereen de kans krijgt zijn zegje te doen', aldus Camelia-Römer.

Op 2 april wordt met de taxichauffeurs om de tafel gezeten en op 23 april met de buschauffeurs van het openbaar vervoer. De sessies eindigen met een activiteit in het onderkomen van de voetbalfederatie FFK bij het Sentro Deportivo Kòrsou (SDK) om negen uur 's ochtends waarbij het algemene onderwerp ‘transport en mobiliteit’ besproken wordt. Geïnteresseerden kunnen hierbij aanwezig zijn.

UTS Curaçao-topman Paul de Geus nog steeds directeur bij aan Digicel verkocht UTS Suriname

Onduidelijkheid over 'overname' positie Uniqa in Suriname


UTS Suriname nv aan de Bonistraat 114 in Paramaribo kan dan wel verkocht zijn aan concurrent Digicel, uit een actueel uittreksel uit het Handelsregister van de Kamer van Koophandel en Fabrieken in Suriname blijkt, dat UTS Curaçao-topman Paul de Geus nog steeds staat ingeschreven als directeur, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 21 maart 2016.

Vorige maand berichtte het dagblad over de strijd, die zich vooral achter de schermen afspeelt, tussen UTS (Curaçao) en Digicel. Inzet daarvan is Uniqa, aanbieder van mobiele telefonie in Suriname. Het geschil is intussen onderwerp geworden van een rechtsprocedure, zowel voor het gerecht in Willemstad als voor internationale arbitrage.

Digicel claimde - in elk geval tot voor kort nog - dat er géén definitieve overeenkomst is voor de overname van Uniqa, zoals in februari ook met grote voorzichtigheid werd verklaard door directeur Alex Holvoet van Digicel Suriname tegenover de Ware Tijd, terwijl UTS vasthoudt aan de ‘ondertekende deal’ waarmee 5 miljoen dollar is gemoeid. En dat daarmee afstand is gedaan van UTS Suriname. Een uittreksel van de Kamer van Koophandel in hoofdstad Paramaribo toont echter aan, dat per 16 maart 2016 Paulus Tranquilino de Geus, geboren op 6 juli 1963 te Curaçao met de Nederlandse nationaliteit, nog wel de directeur is. Formeel heet de vennootschap United Telecommunication Services Suriname. De oorspronkelijke akte is op 6 februari 2007 verleden ten overstaan van notaris Jan Currie. Die nv werd ingeschreven op 1 april 2005, terwijl de akte van oprichting is gedateerd op 6 februari 2007. De Surinaamse KvK meldt voorts dat het ‘tijdstip van aanvang’ 20 januari 2009 was.

Digicel Curacao laat in een reactie dinsdag 29 maart via Twitter weten, dat 'UTS (Uniqa) is niet verkocht aan Digicel; vandaar dat er geen verandering heeft plaatsgevonden in het uittreksel van de KVK'.:


Het doel van het bedrijf is het deelnemen in het beheren van andere vennootschappen, in het bijzonder vennootschappen die ten doel hebben het exploiteren van (openbare) telecommunicatie-infrastructuur in Suriname.

De zaak stond aanvankelijk ingeschreven als een nv in oprichting met als oprichters Carlo Ewald Codrington en Johanna Maragretha Wondel. Bij opgaaf van 1 juni 2007 is de zaak per 6 februari 2007 omgezet in een nv onder de naam Divello. Bij opgaaf van 26 januari 2009 is de naam per 20 januari 2009 gewijzigd in UTS Suriname. Aldus het uittreksel over de vennootschap waarover veel is te doen.

Eerder publiceerde het Antilliaans Dagblad, dat UTS Suriname de facto de holding is waar de werkmaatschappij Intelsur, de exploitant van Uniqa, onder valt. Intelsur staat voor International Telecommunication Suriname nv met Uniqa als handelsnaam. En om Uniqa draait het conflict tussen UTS en Digicel.

Herstart cassavefabriek Para komt maar niet van de grond door geldgebrek

LVV-bewindsman nog steeds niet in bezit van CLAD-onderzoeks- rapport
 

Minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft het resultaat van het onderzoek dat de Centrale Landaccountantsdienst (CLAD) heeft uitgevoerd bij de cassavefabriek Innovation Agro Processing Industries (IAP) in het district Para, nog steeds niet ontvangen. Het onderzoek startte in het laatste kwartaal van 2015. Eerder dit jaar zei de minister, dat hij binnen niet al te lange tijd resultaat verwachtte. Het uitblijven van het rapport vormt volgens Algoe geen obstakel om de fabriek te herstarten, zo bericht de Ware Tijd vandaag, maandag 21 maart 2016.

Wat wel een knelpunt is, is gebrek aan geld. Er moet geïnvesteerd worden, alvorens de productie kan worden hervat. LVV heeft geen geld en zoekt daarom financieringsmogelijkheden.

President Desi Bouterse heeft vrijdag in het programma 'Bakana Tori' op de staatszender SRS heel kort globaal uitleg gegeven over IAP. Hij zei, evenals de bevolking, teleurgesteld te zijn over de gang van zaken. Hij had hoge verwachtingen van het cassavebedrijf, ook door de exportmogelijkheid. IAP heeft namelijk één keer 10.000 kilo cassavemeel verkocht aan Barbados.

Bouterse onderstreepte dat er altijd kinderziektes zullen zijn bij de opstart van een bedrijf. 'Het is mislukt, maar verlies geen hoop, we gaan door ermee.' Hij vroeg de gemeenschap in het programma, gepresenteerd door zijn eigen perschef Clifton Limbug, om geduld te betrachten.

Algoe is zich ervan bewust, dat nu het bedrijf al maanden stilligt, er verlies wordt geleden. 'Als je al hebt geïnvesteerd moet je in productie gaan.' Net als de president gelooft de minister dat het bedrijf zal bloeien. IAP moet dit jaar nog weer volop cassave en cassaveproducten op de lokale en internationale markt brengen.

'Wanneer regering onze eisen niet serieus neemt, zal ze na Paasvakantie in moeten staan voor consequenties'

BvL-voorzitter Valies: 'Wij blijven erbij dat leerkrachten beter gewaardeerd moeten worden'


De leden van de Bond van Leraren (BvL) zullen vandaag, maandag 21 maart 2016, en morgen de scholen weer om elf uur 's ochtends verlaten en daarmee in staking zijn. 'Wanneer de regering onze eisen niet serieus neemt, zal ze na de Paasvakantie in moeten staan voor de consequenties. Onderwijs is geen groepsbelang, maar gaat eenieder in het land aan. Wij blijven erbij dat leerkrachten beter gewaardeerd moeten worden en de kwaliteit van het onderwijs goed moet zijn', zegt voorzitter Wilgo Valies vandaag op Starnieuws.

De BvL wil dat president Desi Bouterse de herwaardering van de leerkrachten honoreert. 'Wij praten hier al twee jaar over en willen concrete daden zien. De betaling van het extra geld dat hiermee gepaard gaat, kan in een later stadium plaatsvinden. De BvL neemt geen genoegen met woorden, maar wil daden zien.'

'Het gaat niet alleen om de positie van de onderwijsgevenden, maar er is ook dringend aandacht nodig voor zaken die ontbreken in het onderwijs, waardoor de kwaliteit ernstig te lijden heeft', aldus Valies.

Hij haalt aan dat er onvoldoende leermiddelen zijn. Leerlingen moeten steeds kopieën maken. Leerkrachten moeten zich regelmatig scholen, net als artsen en andere beroepsgroepen. Er is geld nodig om leerkrachten te trainen, zodat zij op de hoogte zijn van de ontwikkelingen op hun vakgebied.

Valies zegt verder, dat Bouterse aangegeven heeft dat onderwijs de hoogste prioriteit geniet van de regering. Hiervan is echter in de praktijk niet veel van te merken. 'Wij zijn niet met enge groepsbelangen bezig. Als leerkrachten gedemotiveerd zijn en basiszaken ontbreken in het onderwijs, heeft het hele land ermee te maken', stelt Valies.

Hij benadrukt dat de leraren de scholieren niet wilden duperen, omdat er repetities en schoolonderzoeken gaande zijn. Daarom is besloten om tot elf uur gewoon te werken. 'Er is een duidelijk signaal gegeven aan de regering en wij zullen het volk blijven informeren over de situatie.'

NPS-voorzitter blij met gepresenteerde kandidatenlijst hoofd- en congresbestuur voor congres 22 mei

Partij komt met voorstel om zittingstermijn partijbestuur te verlengen van 3 naar 5 jaarGregory Rusland, voorzitter van de Nationale Partij Suriname (NPS), zegt vandaag, maandag 21 maart 2016, op Starnieuws dat hij heel enthousiast is over de gepresenteerde kandidatenlijst van het hoofd- en congresbestuur. 'Er zijn ook goede reacties ontvangen uit het veld. De structuren zijn tevreden vandaar ook de ondersteuning van alle afdelingen binnen de NPS. Wij zullen ons nu moeten richten op de verkiezingsdatum van 22 mei en de acties die ondernomen dienen te worden na die datum voor de verdere ontwikkeling van onze partij', aldus Rusland die kan uitzien naar een verlenging van de termijn van zijn partijvoorzitterschap. 

De voordrachten voor kandidatenlijsten kunnen zowel uit het hoofdbestuur en/of vanuit minimaal drie afdelingen worden gedaan. Er is voor gekozen om geen voordrachten te doen vanuit het hoofdbestuur, maar deze over te laten aan de afdelingen.
'De elf afdelingen met hun vele onderafdelingen hadden de gelegenheid om na te gaan hoe zij de leiding van de partij in de komende jaren zouden willen invullen en daarbij had elke NPS'er de gelegenheid zich te presenteren als een alternatief', aldus Rusland.

Na diverse voordrachten vanuit de afdelingen is een groep van ongeveer 65 personen geïdentificeerd die in òf het Hoofdbestuur òf in het congresbestuur zitting zou kunnen nemen, terwijl het hoofdbestuur maximaal uit vijftien en het congresbestuur uit zeven leden kan bestaan.

Na intensieve consultaties binnen de afdelingen van de NPS over alle districten, hebben zij unaniem het besluit genomen om een lijst voor het hoofdbestuur onder leiding van de huidige voorzitter Rusland te ondersteunen, terwijl het congresbestuur geleid zal worden door Danielle Beeldsnijder.

De zittingstermijn van het bestuur is drie jaar. Het ligt volgens Rusland in de bedoeling om nog vóór de verkiezingen een aanpassing voor te stellen aan het congres van 22 mei om die termijn te verlengen en wel naar vijf jaar.

'President Bouterse maakt zich schuldig aan paternalisme'

'Het is niet aan Bouterse te bepalen op welke wijze bevolking invulling wil geven aan haar democratische rechten'President Bouterse heeft tijdens zijn laatste persconferentie gezegd dat ‘onverlaten proberen misbruik te maken van de situatie om mensen op straat te krijgen.’ ‘Dat biedt geen soelaas’, zei de president. ‘Wat soelaas biedt is gezamenlijk de economische malaise het hoofd bieden.’ 

De constitutionele rol van de president is het rechtmatig en doelmatig besturen van de staat Suriname. Het is niet aan de president te bepalen op welke wijze de bevolking invulling wil geven aan haar democratische rechten, zoals het recht op vreedzame straatdemonstraties, dat mede uitdrukking is van het recht op vrije meningsuiting. Doet een president dat wel, dan maakt die zich schuldig aan paternalisme.

Bestuurlijke en procedurele rechtvaardigheid
In 2005, net nadat de regering Venetiaan III was aangetreden, gingen Bouterse en zijn NDP de straat op om het aftreden van de regering te eisen, de verhoging van de brandstofprijzen als aanleiding aangrijpend. Nu Bouterse zélf president is, en de sociale en financieel-economische toestand veel belabberder is dan in 2005, biedt demonstreren plots ‘geen soelaas’. Inconsistentie maakt een standpunt ongeloofwaardig.

Landen waar bestuurlijke corruptie geen dominant verschijnsel is, waar de regering adequaat en tijdig verantwoording aflegt in het parlement, waar nepotisme niet straffeloos blijft, waar bestuurders de financiële toestand niet rooskleuriger voorstellen dan die is, waar mensenrechten schendingen niet straffeloos blijven, waar de overheid tijdig aan haar financiële verplichtingen tegemoet komt, waar burgers tijdig hun recht kunnen halen, waar geluisterd wordt naar de burgers, ongeacht hun politieke kleur…zulke landen kennen weinig demonstraties en stakingen. Een goed functionerende rechtsstaat en een effectief democratisch proces faciliteren immers de communicatie tussen bevolking, volksvertegenwoordiging en bestuur. De burgers ervaren bestuurlijke en procedurele rechtvaardigheid. Als ze het niet eens zijn kunnen ze bijvoorbeeld in de pen kruipen of op andere, reguliere wijze hun recht halen, ze hoeven niet de straat op.

Zin van demonstraties
Landen waar corruptie, verspilling en bestuurlijke doofheid het bestuur kenmerken, mogen rekenen op andere vormen van expressie van de volkswil, zoals massademonstraties. Een zittende, zichzelf verrijkende, politieke klasse kan immers niet geloofwaardig een oproep doen gezamenlijk de nationale problemen aan te pakken. Demonstraties kunnen dan door hun overtuigende massaliteit en georganiseerdheid de bestuurlijke veranderingen, noodzakelijk voor het herstel van vertrouwen en oplossen van de sociaaleconomische problemen, op vreedzame, democratische wijze afdwingen. Zo maakte de regering (Bouterse-)Wijdenbosch, overtuigd door de massademonstraties eind jaren negentig, op vreedzame wijze plaats voor nieuwe verkiezingen en een regering die wél de integriteit van het financieel-economisch bestuur kon herstellen en succesvol het monetaire en economische herstel kon verwezenlijken.

Demonstraties zijn natuurlijk geen economisch activiteit, op korte termijn kunnen ze zelfs, bijvoorbeeld door arbeidsverzuim, een economische prijs hebben. Hun zinvolheid kan schuilen in het vreedzaam bevorderen van het collectief bewustzijn en maatschappelijk draagvlak, die de historische noodzakelijke hervormingen van vastgelopen beleid en bestuur, kunnen schragen. Demonstraties kunnen worden gelezen als expressie van de zelfbeschikking van de bevolking, als uiting van de fundamentele menselijke behoefte aan autonomie.

Paternalistisch bestuur vormt een inbreuk op die zelfbeschikking en autonomie en is daardoor benauwend. Het dooft de creativiteit, die juist in crisis situaties zo hard nodig is.

Theo Para

Onbekend aantal artsen is uit onvrede vertrokken bij de RGD

Na veertien maanden onderhandelen tussen VRA en RGD nog steeds geen cao


Een onbekend aantal artsen heeft de Regionale Gezondheidsdienst (RGD) de rug toegekeerd wegens ontevredenheid of is bezig dat te doen. Dat bericht vandaag, maandag 21 maart 2016, althans de Ware Tijd. De Vereniging van RGD-artsen (VRA) heeft na veertien maanden nog steeds geen overeenstemming bereikt met de directie over een collectieve arbeidsovereenkomst, waarin loonsverhoging is opgenomen. 

'Ik weet niet precies hoeveel artsen zijn vertrokken, maar het kunnen er tussen vijf en tien zijn', zegt VRA-voorzitster Nafiza Slamat in een reactue.

De vereniging had vorige week woensdag in actie willen gaan, maar minister Patrick Pengel van Volksgezondheid deed een beroep op haar dat niet te doen. Hij verbleef op dat moment voor een privébezoek op Cuba en beloofde dat hij binnenkort om de tafel gaat zitten met de VRA. 'Als dat niet deze week gebeurt, zullen we in actie gaan, want de artsen zijn verhit', zegt Slamat.

Zij legt uit, dat de leiding van RGD overeenkomsten tekent met verzekeringsmaatschappijen zonder de artsen te betrekken. Ze willen gekend worden, omdat zij belast zijn met de dienstverlening. Slamat wijst erop dat in januari 2015 een nieuwe loonreeks is ingevoerd waarin het salaris van sommige artsen niet is verhoogd.

De vereniging wil een adequate loonsverhoging. Ook is er bij de invoering van de nieuwe loonreeks een nieuw reglement ingegaan, waarmee de werktijden zijn verruimd. Ook dat is niet in goede aarde gevallen bij de artsen. De VRA heeft de RGD-leiding aanbevolen om per arts niet meer dan tweeduizend patiënten toe te wijzen. Dat is gebaseerd op de norm van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) om kwalitatief hoogstaande gezondheidszorg te leveren. Echter, de aanbeveling is van tafel geveegd.

RGD-directeur Maaltie Sardjoe was weer eens niet bereikbaar voor commentaar.

'Voor sterk overwicht binnen onderwijssector zou een unie voor bonden optie zijn'

Voorzitter Bond Personeel van MinOWC pleit voor unie voor bonden

Voorzitters FOLS en BvL staan niet afwijzend tegenover opzet unie voor bonden


Een unie voor bonden binnen het onderwijsproces,zou een optie zijn om een sterk overwicht te creëren binnen het onderwijsveld. 'Als wordt nagegaan hoe machtig onderwijsbonden zijn, vind ik een bundeling van alle onderwijs gerelateerde vakorganisaties op zijn plaats', zei Guno Sabajo, voorzitter van de Bond Personeelvan het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC), zaterdag tijdens de viering van het veertig jarig bestaan van de bond, aldus de Ware Tijd vandaag, maandag 21 maart 2016.

Deze vuist zou gevormd moeten worden om meer te bereiken voor de leden, gelet op de huidige situatie, vooral als het gaat om zaken die zijn blijven liggen, zoals de incorrecte inpassingen bij FISO (Functie Informatie Systeem van de Overheid). Dit zou volgens hem in een breder kader beter tot zijn recht zijn gekomen. Ook zouden in teamverband bepaalde zaken, die structureel verkeerd gaan, kunnen worden aangepakt.

Marcelino Nerkust, voorzitter van de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS), staat niet onwelwillend tegen over het voorstel. Hij wijst er wel op, dat er al een federatie en een centrale, CLO (Centrale van Landsdienarenorganisaties), zijn.

Nerkust zal nagaan hoe gestalte kan worden gegeven aan het idee. Hij stelt voorop dat er geen eenheid is binnen de vakorganisaties. Tegelijkertijd zegt hij dat gezamenlijk optrekken meer kracht geeft.

Wilgo Valies, voorzitter van de Bond van Leraren, spreekt van een goed streven. 'Ik zou dit stimuleren. Het is belangrijk dat werkers zich bundelen, zodat de belangen veiliggesteld kunnen worden.' Valies merkt op, dat samen optrekken erin kan resulteren dat de werkgever beter rekening houdt met de belangen van de werknemers.

4-Jarig kind dood binnengebracht bij AZP

Kindje zou zich tijdens het spelen hebben verhangen aan touw hangmat...


Een kindje van vier jaar is gisteren dood binnengebracht bij het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, AZP. De dienstdoende arts heeft volgens de geldende protocollen een en ander gemeld aan de politie, zo is vanochtend, maandag 21 maart 2016, te lezen op Starnieuws.

Starnieuws schrijft verder te hebben vernomen, dat de moeder verklaard heeft, dat haar kind aan het spelen was. Het slachtoffertje zou zich tijdens het spelen hebben verhangen aan het touw van een hangmat.

Het incident is gebeurd in het ressort Jarikaba. De politie is nog bezig met een onderzoek in deze zaak.

Eerste valutaveilingkoers zal naar verwachting deskundigen iets boven Srd 5 komen

CBvS en algemene banken zouden 12 miljoen Amerikaanse dollar voor veilingen hebben


Deskundigen in, de financiële wereld verwachten dat de eerste veilingkoers - de eerste valutaveiling vindt morgen plaats -, iets boven de Srd 5 voor een Amerikaanse dollar zal uitkomen. De parallelkoers voor de Amerikaanse dollar schommelt deze dagen steeds rond Srd 5,50. Het te veilen bedrag wordt vandaag bekendgemaakt. Starnieuws bericht vandaag, maandag 21 maart 2016, te hebben vernomen, dat de Centrale Bank van Suriname (CBvS) en de algemene banken samen ongeveer 12 miljoen Amerikaanse dollar ter beschikking zullen stellen voor de veiling.

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën beantwoordt vandaag vragen in De Nationale Assemblee over beleidsaangelegenheden rond de veiling en het financiële beleid. Hoefdraad verbleef de afgelopen dagen in het buitenland om onder andere een lening te sluiten. Tot nu toe is bekend geworden, dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) bereid is een aanpassingsprogramma te financieren tegen strenge voorwaarden.

De regering wil de definitie van Staatsschuld wijzigen. De wetswijziging (zie hieronder) is volgens de regering nodig 'in verband met de zeer precaire toestand waarin de staatsfinanciën verkeren'. De wijziging moet zo snel mogelijk worden doorgevoerd, anders zouden de monetaire autoriteiten eventueel in de gevangenis kunnen belanden mocht de wisselkoers van de Srd ten opzichte van de Amerikaanse dollar omhoog gaan. Dan kan het wettelijke leningsplafond voor de buitenlandse schuld worden overschreden. Van overschrijding van een obligoplafond is geen sprake voor zover deze het gevolg is van een latere wijziging van de CBvS gehanteerde koersen voor het deviezenverkeer.

Benadrukt wordt in de Memorie van Toelichting van de ontwerpwet (zie hieronder), dat de valutaveiling het risico met zich mee kan brengen, dat de wisselkoers eventueel hoger kan uitkomen dan de huidige. Hierdoor bestaat de kans, dat het in de wet gestelde obligoplafond wordt overschreden. Deze kwestie komt vandaag ook ter sprake in De Nationale Assemblee. Naast de valutaveiling is zogenoemd flankerend beleid nodig om de koers te kunnen stabiliseren.

VHP: Het goede overwint het kwade

'Alle negatieve zaken gaan we verbranden bij de Holikaverbranding'


Wereldwijd vieren morgen, dinsdag 23 maart 2016, ongeveer 1 miljard hindoes het Holifeest. Het Holifeest is niet meer een specifiek hindoefeest, doch heeft een karakter van een nationale feestdag. Het feest wordt gevierd door alle lagen en etnische groepen in ons land. Het Phagwafeest is reeds jaren ook in Suriname, zoals in India en vele andere landen, een feest van kleuren, geuren, melodieën en vreugde. Het delen van vreugde met elkaar, waarbij er geen verschil bestaat in, van wie rijk en wie arm is, wie groot of wie klein is, wie blank of zwart is. 

Symbolisch wordt de blijdschap en de vreugde die de mensen ervaren tot uitdrukking gebracht door elkaar op uitbundige wijze te besprenkelen met een verscheidenheid aan geur- en kleurstoffen. Bij de viering van het Holifeest staan we stil bij het aspect van reiniging en geestelijke verheffing. De Holikaverbranding draagt in zich het voornemen om zich te reinigen van alle slechte eigenschappen en ondeugd in alle vormen van het menselijk bestaan. Reiniging in denken, daden, handelen en onderlinge relaties.

Het Holifeest draagt een verscheidenheid aan betekenissen en symbolieken met zich mee. Het heeft onder andere de betekenis van een nieuwjaarsfeest, de geboorte van de lente en ook de overwinning van het goede op het kwade. Het nieuwe jaar begint op een tijdstip dat de natuur haar levenskrachten opnieuw tentoon spreidt in de vorm van allerhande kleuren en geuren van bladeren en bloemen. De natuur komt weer tot volle bloei. En met de natuur vieren de mensen ook feest. Als wij het licht laten schijnen in ons leven heeft het kwaad geen enkele macht. Want zoals de duisternis het licht niet kan over overwinnen zo kan het kwaad het goede niet overwinnen. Op het moment dat het kwaad de overhand in ons leven krijgt, zijn we overwonnen. Het vele goede verdwijnt uit beeld door het kwaad en de zonde.

We hebben ook het kwade in de gemeenschap, zoals criminaliteit, corruptie, nepotisme, vriendjespolitiek en zelfverrijking ten koste van onze gemeenschap. Het kwade manifesteert zich ook op het individuele vlak, zoals onderlinge twist, discriminatie, afgunst, haat en nijd. En al deze negatieve zaken gaan we het verbranden bij de Holikaverbranding.

Het Holifeest herinnert ons aan de redding van Prahlad van de vuurdood. Het was zijn kwaadwillige tante Holika, die samenzweerde om hem te doden, maar die zelf in het vuur omkwam. En tijdens het Holifeest wordt deze symboliek tot uitdrukking gebracht met de welbekende Holikaverbranding. De krachtige symboliek van deze gebeurtenis is dat het goede altijd over het slechte zal overwinnen. Met het Holifeest wordt het nieuwe jaar ingeluid met positieve gevoelens en positieve verwachtingen van onszelf. Met frisse, aangename kleuren en geuren en met melodieën waarbij de Schepper van dit alles niet vergeten wordt.

 Laten we alvast bij ons zelf beginnen met het kwade dat in ons verborgen is, om die meteen van ons af te schuiven, teneinde een goed mens voor de gemeenschap te worden. Laten wij het nieuwe jaar inluiden met een nieuwe creatie van onszelf, waarbij wij van alles wat we nog aan negatieve energie hebben, kunnen verbranden met de holikaverbranding. En starten met een nieuw en liefdevol leven met veel positieve energie, waarbij we ons laten leiden door de spirituele kracht van de Almachtige. Laten we als volk eensgezind, zoals de kleuren en geuren van Holi in elkaar opgaan, optrekken om het kwade uit te bannen. En dat er in plaats van het kwade er vrede, veiligheid en welvaart voor het gehele Surinaamse volk in al zijn lagen en diversiteit komt.

De Vooruitstrevende Hervormings Partij (VHP) wenst u allen een Subh Holi toe.

VHP

Den Blauwvinger: Duur reisje naar Zambia valt in 't water

COLUMN: Onder druk publieke verontwaardiging zien twee politici alsnog schoorvoetend af van reis

En iedereen heeft plotseling een mening over de delegatie naar IPU-vergadering in Lusaka


Dat een parlementaire delegatie naar een vergadering van de Interparlementaire Unie – van 19 tot 23 maart - in de Zambiaanse hoofdstad Lusaka, voordat die goed en wel was vertrokken, zou leiden tot de nodige ophef had waarschijnlijk niemand onder de vijf naïeve delegatieleden zien aankomen. Toen bekend werd, dat de NDP-Assembleeleden Melvin Bouva en Rossellie Cotino en Dinotha Vorswijk van de ABOP op 13 maart waren vertrokken richting Zambia en dat een paar dagen later hun collega's van de VHP, Asiskumar Gajadien, en DOE, Carl Breeveld zouden volgen, brak een storm met orkaankracht aan protesten los.

De protesten waren natuurlijk te voorzien geweest. Immers, het gaat om een duur reisje. Een vliegticket zou per persoon rond de 5.500 Amerikaanse dollar kosten en daarbij komen natuurlijk nog onder andere verblijfskosten. En dat, terwijl Suriname leidt onder een ernstig financieel-economische crisis en veel burgers moeten pinaren en hosselen om het hoofd boven water te kunnen houden. En die burgers vernemen van een duur uitstapje van een paar Assembleeleden en vragen zich af of die politici er niet verstandiger aan zouden hebben gedaan om thuis te blijven en daar hun werk te doen, in plaats van in Zambia. Daarenboven vraagt men zich af wat het nut is van de aanwezigheid van vijf parlementsleden bij die vergadering.

Hakken over de sloot onder druk publieke opinie
Onder druk van de publieke opinie besloot Gajadien op 15 maart om niet meer af te reizen naar Lusaka, Zambia. De politicus beweerde plotseling, dat een oplossing van de economische crisis belangrijker voor hem was. Volgens Gajadien was hij vooraf niet op de hoogte, dat hij zou gaan en dat het de coalitie was die de samenstelling van de delegatie had bepaald. Hij beweerde ook niet te weten waarom er voor vijf parlementariërs was gekozen. 'Bij andere vergaderingen zoals de ACP-EU en WTO zijn steeds drie personen afgevaardigd.'

Overigens volgde na een nachtje slapen op 16 maart weer een excuus-reactie van Gajadien. Hij zei te vinden, dat het parlementaire werk er niet onder mag lijden, terwijl er sprake is van crisis in het land.

'In zo'n situatie moet in alle geledingen worden bezuinigd. Daarom heb ik begrip voor de positieve verontwaardiging die is ontstaan. Ik heb diep nagedacht en uiteindelijk daarom mijn keuze gemaakt voor een crisisvergadering hier in Suriname. Wij willen oplossingen hiervoor hebben, omdat het gehele land gebukt gaat onder deze situatie. Ook sta ik als volksvertegenwoordiger altijd open voor positieve kritiek vanuit de samenleving.'  

Maar, dit had hij zich ook allemaal kunnen realiseren voordat hij werd aangewezen als delegatielid. De opgevoerde excuses zijn dan ook niet erg geloofwaardig. Vermeldenswaard is nog, dat het Gajadien was die - voordat hij zijn reis naar Zambia had afgezegd - op 13 maart tegenover het Dagblad Suriname had gezegd, er niet over te spreken zijn, dat Assembleevoorzitter Jennifer-Geerlings-Simons en vicepresident Ashwin Adhin naar respectievelijk Canada en India/Nederland waren afgereisd, terwijl De Nationale Assemblee (DNA), maar geen informatie van minister Gillmore Hoefdraad van Financiën ontving over komende valutaveilingen door de Centrale Bank van Suriname en de op hol geslagen valutakoers.

In eerste instantie was het besluit van de VHP'er voor Breeveld – die bekend staat als het braafste jongetje in het parlement – geen reden om ook af te zien van het uitje naar Lusaka. 'Het was een parlementair besluit en het was reeds lang genomen. En, het parlementaire werk bestaat niet alleen uit vergaderen in eigen land', was zijn rechtvaardiging om aan de delegatie deel te nemen.

Maar, tot ieders verrassing volgde nog dezelfde dag de bekendmaking, dat Breeveld toch van de reis afzag. Hij kwam met de volgende politiek correcte verklaring voor zijn 180 graden ommezwaai:

‘De deelname aan de vergadering van de Inter Parliamentary Union (IPU) is een parlementair besluit van ongeveer een maand geleden. Als lid van het parlement sta ik dan ook achter dit besluit. Het gehele parlement is van dit besluit op de hoogte en het lijkt me vreemd wanneer er leden zijn die aangeven dat zij hiervan niet wisten. Suriname kent 51 parlementariërs die met hun volle verstand weten wat wel en wat er niet besloten is. Oorspronkelijk werd door de voorzitter voorgesteld dat de delegatie uit drie personen zou bestaan. Het geachte lid Santokhi zei toen, dat het om een grote vergadering gaat en dat een delegatie bestaande uit vijf leden gangbaar was. Er is toen besloten om het aantal leden op te trekken naar dat aantal. Na ampele overwegingen heb ik echter besloten niet meer af te reizen naar Zambia. De ontwikkelingen in ons land, die ook mij bezighouden, waarbij ik mij vanuit de DOE-fractie voor verbetering blijf inzetten, hebben tot dit besluit bijgedragen.'

Wollige woorden van de man die altijd zo correct en fatsoenlijk mogelijk voor de dag wil komen, terwijl iedereen natuurlijk begreep, dat het besluit van Carl Breeveld voortkwam uit de maatschappelijke verontwaardiging over en kritieken op de dure reis naar Zambia. Breeveld heeft een politieke blunder begaan.

Na het terugtrekken van Gajadien en Breeveld vonden diverse van hun collega's het nodig om via de media te reageren op de hele gang van zaken.

'Kosten reis zijn in overweging genomen'
André Misiekaba, fractieleider van regeringspartij Nationale Democratische Partij (NDP) in De Nationale Assemblee (DNA), was de eerste die het journaille opzocht. Hij liet woensdag 16 maart weten, dat alle DNA-leden op de hoogte waren van de samenstelling van de afvaardiging naar de vergadering in Lusaka. 'Hoewel het om een dure reis gaat, is het belangrijk dat Suriname deelneemt aan de vergadering', sprak Misiekaba. Hij beweerde verder, dat de kosten van de reis in overweging zijn genomen.
Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons wilde drie leden afvaardigen, maar vanuit de oppositie (ABOP en VHP) werd echter aangegeven, dat er veel activiteiten zouden zijn tijdens de IPU-vergadering, waardoor voorgesteld werd voor een delegatie van vijf, aldus Misiekaba. 'Ik sta er nog steeds achter dat De Nationale Assemblee participeert in de IPU-vergadering. Deze vergadering is belangrijk voor Suriname, waarin alle parlementen ter wereld vertegenwoordigd zijn.'

Het ABOP-Assembleelid Marinus Bee zei 16 maart in een reactie: 'Nu probeert iedereen de verantwoordelijkheid van zich af te schuiven over deelname aan de vergadering van de IPU in Zambia. De coalitie had ook kunnen besluiten om gezien de precaire economische situatie voorlopig geen buitenlandse reizen te ondernemen.' 
Maar, volgens Misiekaba was het juist Bee die had gepleit voor een grotere delegatie.
'Ik vind het kinderachtig dat mensen nu een schuldige willen zoeken voor de participatie aan een vergadering in het buitenland. Het parlement neemt een beslissing en het is de coalitie die de richting bepaalt of er geparticipeerd wordt of niet. Ik ben niet in de leiding van De Nationale Assemblee en ben ook geen IPU-vertegenwoordiger. In de crisissituatie waarin het land verkeert, moet het goede voorbeeld worden gegeven. Besloten had moeten worden om af te zien van deelname aan de vergadering', aldus Bee.

'Hij liegt alsof het gedrukt staat'
VHP-fractieleider Chandrikapersad Santokhi was 'not amused', door de argumentatie van Breeveld om op het laatste moment af te zien van deelname aan de delegatie. 'Hij liegt alsof het gedrukt staat. De oppositie beslist niet de grootte en de samenstelling van de delegatie naar Zambia, maar de coalitie', aldus Santokhi 16 maart 2016. 'Breeveld was voorgedragen door de NDP en hij moet durven verantwoordelijkheden te accepteren en niet het land uit willen gaan als er problemen zijn, net zoals bij de behandeling van de Amnestiewet verdween hij met de noorderzon. Hij is in mijn ogen nog verder in achting gedaald. En het is heel jammer dat hij die 'a no mie cultuur' ook overgenomen heeft en hij zijn niet afreizen in de schoenen van anderen probeert te schuiven.'

'Onnodig, onsmakelijk en onvolwassen en zeker gênant'
Een van de laatsten die zijn mening over het gedoe rond de Zambia-delegatie via de pers wilde spuien was het voorzover bekend formeel nog steeds Pertjajah Luhur-Assembleelid Raymond Sapoen. Zijn reactie was donderdag 17 maart: 'Onnodig, onsmakelijk en onvolwassen en zeker gênant naar de delegatieleden toe. Zo typeer ik de wijze waarop Assembleeleden de afgelopen dagen in het openbaar de dienstreis van collega-parlementariërs naar Lusaka, Zambia, op de korrel hebben genomen. Dit heeft beslist geen goed gedaan aan het gezag en het vertrouwen dat het hoogste college van de Staat behoort uit te stralen. Ik juich de kritische houding van de samenleving toe wanneer het gaat om het rendement van dienstreizen van regeringsautoriteiten en zeker tegen de achtergrond van de huidige sociaal economische situatie. Deze afweging wordt ook in huishoudelijk verband in het parlement aan de orde gesteld. Maar, als land dienen wij ervoor te waken dat wij ons internationaal in een isolement manoeuvreren.'

Bevolking wordt zelden door een uit buitenland teruggekeerde delegatie geïnformeerd
Overigens is het de vraag wat de samenleving na terugkeer van de delegatie uit Zambia van ze te horen gaat krijgen. Immers, veelal wordt na terugkeer van een delegatie nimmer verantwoording afgelegd, door de bevolking te informeren over de inbreng van Surinaamse delegatieleden in een of andere buitenlandse vergadering of conferentie. Burgers blijven steeds in het ongewisse over het rendement van deelname van een Surinaamse delegatie.

De lachende derde
Natuurlijk zeggen Assembleeleden en ministers, dat het goed is om als Suriname je gezicht te laten zien in het buitenland. Lobbywerk en contacten leggen kunnen werkelijk hun vruchten gaan afwerpen. Deelname aan vergaderingen, conferenties en dergelijke in het buitenland kunnen dan ook nuttig en zinvol zijn voor Suriname, maar voor vertrek dienen delegatieleden zich af te vragen of deelname verstandig is, met het oog op een actuele politiek of financieel-economische situatie in eigen land, Suriname. Met de Zambia-delegatie werd dat door de leden uit het oog verloren. Maar, op het moment dat überhaupt bekend werd, dat een delegatie naar de IPU-bijeenkomst in Zambia zou gaan, waren Bouva, Cotino en Vorswijk al vertrokken. Zij zijn deze dagen in de Zambiaanse hoofdstad Lusaka de lachende derde.

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
20 maart 2016
Amsterdam-Paramaribo