woensdag 23 maart 2016

Louis Vismale: '11-jaar 1 voor 12 tijd voor opvanghuis senioren en kinderen'

1 voor 12 wil in Para opvanghuis voor kansarme senioren en kinderen


Op de elfde verjaardag van 1 voor 12 vandaag, woensdag 23 maart 2016, maakte de directeur/eigenaar van de organisatie, Louis Vismale, bekend dat zijn organisatie de focus zal leggen op het oprichten van een speciaal opvanghuis in het district Para voor kansarme senioren en kinderen die in moeilijke problemen verkeren. In samenwerking met diverse actoren in binnen- en buitenland is het proces al ingezet voor de oprichting hiervan. Hij wil over twee jaar het opvanghuis openen voor deze doelgroep. 

Hij maakte dit bekend tijdens het verjaardagsfeest van 1 voor 12 in het Kinderhuis Ramoth aan de Henck Arronstraat in Paramaribo.

1 voor 12 heeft in 11 jaren tijd meer dan 500 ouderen en kinderen moeten helpen aan een onderkomen. In 2015 werd veel meer aandacht en tijd gestopt in het verbeteren van de leefsituatie van zovele ouderen. Met een eigen opvanghuis denkt Vismale deze problemen zelf op te kunnen lossen. Hij wil af van het langdradig systeem voor hulp vanuit bepaalde instanties, om zo per direct hulp te kunnen bieden aan mensen hun nood.

'Op onze jaardag vestigen wij veelal onze aandacht aan senioren en kinderen. Ook dit jaar is dat het geval. We hebben gekozen voor kinderen van Huize Ramoth', zei Vismale.

Vismale: 'We staan stil bij 11 jaar 1 voor 12, omdat de organisatie ups en downs heeft gehad. We hebben veel meegemaakt wat het ministerie van Sociale Zaken zelf niet eens heeft meegemaakt. Wij hebben na jaren een samenwerking met het ministerie proberen aan te knopen, nu is er dan eindelijk een band met dit ministerie. Zij hebben ons gevraagd om samen te werken en als wij wat hebben mogen wij altijd een beroep doen op het ministerie.'

Hij hoopt op ondersteuning vanuit het ministerie om het plan van het opvanghuis te kunnen uitvoeren.

De voorzitter ging ook in op enkele schrijnende gevallen die 1 voor 12 heeft behandeld in het afgelopen jaar en succesvol heeft weten op te lossen. De twee laatste gevallen, Diana Khodabaks die samen met haar kinderen uit het kinderhuis Zout Der Aarde werd gezet en een brand die in februari gewoed heeft aan de Nieuwweergevondenweg bij Familie Wouter, waar zo'n 40 mensen dakloos werden, heeft hem persoonlijk bezig gehouden. Hij pleitte voor een woning voor deze twee gezinnen en deed een beroep op het ministerie voor ondersteuning van deze mensen.

Het tehuis kreeg een levensmiddelenpakket en familie Wouter een financiële bijdrage. De Algemeen directeur Robin Kensenhuis van Kensenhuis NV, die aanwezig was op het feest, heeft zijn medewerking toegezegd voor steun bij de uitvoering van sociale projecten van 1 voor 12.

PNP-voorzitter Davelaar op Curaçao wil vergaderen over automatisering loterij

Loterijbazen en personeel loterijkantoren bezorgd over automatiserings- proces


PNP-leider Humphrey Davelaar heeft een vergadering aangevraagd van de samenwerkende partijen over de aanstaande automatisering van de Fundashon Wega di Number Kòrsou (FWNK). Volgens Davelaar is hij benaderd door diverse verontruste loterijbazen en werknemers van loterijkantoren die zorgen hebben over het aangekondigde automatiseringsproces, aldus vanmiddag, woensdag 23 maart 2016, de Amigoe.

Het is de bedoeling dat van maart tot en met juni alle nummerkantoren worden geautomatiseerd, waarna in juli het nieuwe softwaresysteem zal worden geactiveerd. Dit houdt in dat met de handgeschreven bonnen niet meer zullen worden gebruikt. Het systeem heeft tal van voordelen, aldus de FWNK. Zo brengt het besparingen met zich mee, terwijl het ook de illegale verkoop tegen zal gaan.

Maar Davelaar constateert, dat de coalitiepartijen geen informatie hebben over de invoering van het automatiseringsproces.

Klik hier om het volledig artikel te kunnen lezen.

Curaçao's luchthaven Hato krijgt binnen 2 tot 3 maanden 45 extra camera's

CAP wil veiligheid op luchthaven verder optimaliseren


Binnen twee tot drie maanden zullen 45 extra camera’s operationeel zijn op luchthaven Hato. De luchthaven voldoet reeds aan de internationale veiligheidseisen, maar Curaçao Airport Partners (CAP) wil met deze maatregel de veiligheid verder optimaliseren. Het plan is vorig jaar van start gegaan, zo bericht de Amigoe vanmiddag, woensdag 23 maart 2016.
 
Tijdens de jaarlijkse persconferentie van CAP, die vandaag plaatsvond op Hato, werd extra aandacht besteed aan de veiligheid in en rondom de luchthaven. Dit met name vanwege de terroristische aanslagen in Brussel gisteren.

'De aanslagen raken ons allen. We willen daarom aan de gemeenschap kenbaar maken dat veiligheid op nummer één staat en dat we dit blijvend zullen bevorderen.' Het project hiertoe loopt al sinds vorig jaar.

Klik hier om het volledig artikel te kunnen lezen.

Voetbalselectie Curaçao met dank aan Insel Air alsnog op Barbados

Selectie strandde op Trinidad na missen aansluitende vlucht


Nadat de nationale voetbalselectie van Curaçao afgelopen maandag onderweg naar Barbados op Trinidad & Tobago was gestrand, omdat het de aansluiting met een ander vliegtuig had gemist, heeft Insel Air het team gisterochtend alsnog - op eigen kosten - naar Barbados gebracht.

Dat zegt Insel Air-directeur Edward Heerenveen vandaag, woensdag 23 maart 2016, in het Antilliaans Dagblad. Daar is het team volgens Heerenveen op tijd aangekomen om alsnog te trainen.

Klik hier om het volledig artikel te kunnen lezen.


L.B. Smithbrug over het Waaigat op Curaçao wordt gerenoveerd

Renovatie L.B. Smithbrug in mei 


De zogenoemde aanbruggen van de L.B. Smithbrug, de beweegbare voetgangersbrug over het Waaigat tussen Punda en Scharloo worden, na een noodreparatie van een jaar geleden, nu compleet vervangen. Dit meldt Albert Zwueste, chief operations officer van de Curaçao Ports Authority (CPA), zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 23 maart 2016.

De aanbruggen, de vaste delen tussen de wal en het beweegbare gedeelte van de brug, zijn aan beide zijden verrot. De houten brugdelen zullen worden vervangen door een tweetal duurzame brugconstructies. De werkzaamheden zullen worden uitgevoerd in de laatste week van mei en het werk zal ongeveer een week in beslag nemen.

Klik hier om het volledig artikel te kunnen lezen.

Premier Whiteman van Curaçao veroordeelt terreur in België

'Afgrijselijk' 


Premier Ben Whiteman (PS) heeft de terroristische aanslagen in België, waarbij zeker 34 doden zijn gevallen en zo'n 230 gewonden, met klem veroordeeld. In het Antilliaans Dagblad van vandaag, woensdag 23 maart 2016, omschrijft de premier de terroristische aanslagen als afgrijselijke daden. 

'Het is afschuwelijk, dat onschuldige burgers worden gedood terwijl ze op weg waren naar hun werk en andere verplichtingen. Het is verwerpelijk dat onschuldige mensen op zo’n gruwelijke manier aan hun eind zijn gekomen. De wereld staat nu voor de uitdaging om ervoor te zorgen dat iedereen in vrede moet kunnen leven. Ik betreur het ten zeerste dat geweld en agressie beantwoord worden met nog meer geweld en agressie. Dat is beslist niet de oplossing, we moeten een beroep doen op het gezond verstand van de burgers. Ook op het gezond verstand van de getroffen landen.'

Klik hier om het volledig artikel te kunnen lezen.


Onderwijs bij COVAB vanaf april in gevaar

Ondanks toezeggingen ministerie van Volksgezondheid blijven subsidiegelden uit


 
Na eind maart kan het EFS (Elsje Finck-Sanichar) College COVAB (Centrale Opleiding voor Verpleegkundigen en beoefenaren van Aanverwante Beroepen) geen onderwijs garanderen. Het uitblijven van subsidie sinds het tweede kwartaal 2015 heeft een zware druk gelegd op de reserves, welke nu ook uitgeput zijn, aldus de instelling vandaag, 23 maart 2016, in een verklaring. 

Vorig jaar heeft het EFS College COVAB over het 1e en 2e kwartaal subsidiegelden ontvangen. Toezeggingen van het ministerie van Volksgezondheid hebben niet geleid tot de overmakingen.

In het 2e deel van 2015 was de directie genoodzaakt om een bezuinigingsplan uit te werken en in te voeren. Over het eerste kwartaal van 2016 is nog steeds geen subsidie ontvangen. Het instituut voor verplegend personeel telt ruim 900 studenten, 100 vast personeel en meer dan 150 part time docenten.

Momenteel is de organisatie in een dusdanige precaire liquiditeitspositie beland, dat onder andere met leveranciers afspraken worden gemaakt voor uitstelbetalingen. De salarissen van het vaste personeel en honoraria van parttime docenten kunnen over de maand maart 2015 nog net betaald worden. Maar, het EFS College COVAB kan uitbetaling van salarissen vanaf april 2016 niet garanderen.

Het directe gevolg van het uitblijven van de subsidie is dat personeel, leveranciers en parttime docenten genoodzaakt zullen zijn de bedrijfsvoering te minimaliseren of stil te leggen.

Het bestuur, directie en management zijn sinds 2015 structureel in gesprek geweest met de bond van personeel COVAB, de stafleden en het overige personeel om hen de zich ontwikkelende situatie voor te houden. Het EFS College COVAB ziet graag, dat de overheid op zeer kort termijn haar financiële verplichtingen voldoet, zodat het voortzetten van de opleidingen niet in gevaar komt.

Girjasing (VHP) na afwezigheid sinds december door ziekte weer bij huishoudelijke vergaderingen Assemblee

'Ik ben er weer en mijn achterban zal mij de komende tijd weer op het veld zien'


Assembleelid Shailendra Girjasing (VHP) is weer begonnen met het bijwonen van  huishoudelijke vergaderingen van De Nationale Assemblee, DNA. Hij was ontroerd toen hij vorige week verrast werd met een attentie van coalitie- en oppositieleden, toen hij na lange tijd weer in het parlement was, aldus Starnieuws vandaag, woensdag 23 maart 2016.

Girjasing zegt, dat de hartelijke reactie van zijn collega-parlementariërs hem goed heeft gedaan. Hij belandde vorig jaar december op de intensive care van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. 'Ik ben thuis nog aan het revalideren, maar mijn herstel verloopt goed.'

'Ik ben er weer en mijn achterban zal mij de komende tijd weer op het veld zien.'

Hij zegt, dat zijn achterban zich geen zorgen meer hoeft te maken. Hij heeft ervaren dat behalve vrienden ook politieke tegenstanders met hem hebben meegeleefd. De komende tijd zal de politicus de huishoudelijke vergaderingen bijwonen en stapt hij langzaam over naar de openbare vergaderingen.

Politie neemt ruim 13.000 xtc-tabletten onder jongeren in beslag - Levendige handel xtc onder jeugd

Zes jongeren tussen 17 en 25 jaar, waaronder drie scholieren, gearresteerd


De afdeling Narcotica Brigade van het Korps Politie Suriname heeft een zaak in onderzoek waarin tot nog toe 13.422 xtc-tabletten op jeugdigen zijn aangetroffen en in beslag genomen. Deze zaak kwam aan het rollen toen de Bikers Unit van de politie vrijdag 11 maart diverse telefonische meldingen binnen kreeg van molest van hangjongeren in de binnenstad, zo bericht de afdeling Public Relations van de politie vandaag, woensdag 23 maart 2016.

De bikers hebben in samenwerking met de politie van het ressort Centrum een 17-jarige student aangehouden met tien xtc-tabletten in zijn bezit. Hij bood deze ter verkoop aan voor Srd 15 per stuk.

In verband met deze zaak zijn inmiddels zes jongens in verzekering gesteld, waaronder drie scholieren. De verdachten variëren in de leeftijd tussen 17 en 25 jaar.

Het onderzoek in deze zaak duurt voort. De politie doet in haar bericht weer een beroep op ouders en verzorgers de gangen van hun kinderen te volgen en hun 'te wijzen op de gevolgen van stoer gedrag'.

OM laat vier in aanbouw zijnde woningen occupanten te Smalkalden West afbreken

Gebied door Staat gekocht om er prefabwoningen Chinese woningbouwfabriek te plaatsen


Te Smalkalden West in het district Para zijn gisteren vier in aanbouw zijnde woningen van occupanten (krakers) met de hand afgebroken in opdracht van het Openbaar Ministerie. Occupanten bleken tegen alle afspraken in onlangs te zijn gestart met de bouw van deze nog niet bewoonde opstallen, zo bericht het districtscommissariaat Para vandaag, woensdag 23 maart 2016.

De actie (zie foto - Bron foto's: Commissariaat Para) vond plaats onder begeleiding van de gewestelijk politiecommandant van Para. De Staat heeft het gebied gekocht van de voormalige eigenaar om er prefabwoningen afkomstig van de Chinese woningbouwfabriek Broad Homes Industrial International Co. op te plaatsen.

Deurwaarder Derrick Chocolaad heeft in februari ongeveer 84 huishoudens in dit gebied aangeschreven in opdracht van het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB), met de aanmaning het gebied te ontruimen en te verlaten.Ondanks jarenlange onderhandelingen met de occupanten is het RGB niet gelukt om hen weg te krijgen.

Alternatieven om de bewoners van dit gebied (Spoorbaan, Jamaica en Smalkalden West) ergens anders rechtmatig te vestigen, zijn steeds afgewezen door de occupanten zelf.
 
Broad Homes Industrial International Co. heeft sedert haar vestiging op La Vigilantia in 2015 al grote aantallen elementen van prefabwoningen geproduceerd. De fabriek staat vol elementen die spoedig opgezet moeten worden in daarvoor bestemd gebied. Hiermee moet invulling worden gegeven aan de belofte van de regering om elk gezin in Suriname te voorzien van een woning op kwalitatief hoog niveau.

Het proces tegen de occupanten die zich nog steeds op de locatie bevinden wordt voortgezet. De parlementsleden van het district Para zijn in onderhandeling met RGB voor een alternatieve oplossing. Zij zullen begeleid worden tot de aanvraag van een vrije domeingrond in grondhuur. Ondertussen blijft de aanmaning tot ontruiming en vertrek van kracht.

Staatsolie in financieel zwaar weer

'Huidige cashpositie van het bedrijf noodzaakt tot verdergaande maatregelen'


De directie van Staatsolie Maatschappij Suriname NV zal de vakantiegelden, die zijn opgebouwd over 2015, uitbetalen in juni 2016. Aanvragen voor eerdere uitbetaling zullen niet worden gehonoreerd. Ook extra vakantietoelagen en jubileumuitkeringen over 2016 zullen in de tweede helft van dit jaar worden uitbetaald. Dat schrijft waarnemend directeur Wim Dwarkasingh in een bekendmaking, zo bericht Starnieuws vandaag, woensdag 23 maart 2016.

Het bedrijf gaat verder met zijn maatregelen en zal als de Algemene Vergadering van Aandeelhouders een winstdeling over 2015 goedkeurt, deze uitbetalen in december 2016. Weer andere kwartaaluitkeringen zullen in januari 2017 worden uitbetaald.

In de bekendmaking heeft Dwarkasingh het personeel meegedeeld, dat de huidige cashpositie van het bedrijf noodzaakt tot verdergaande maatregelen. Eerder heeft het bedrijf al verschillende maatregelen doorgevoerd om de efficiëntie te verhogen, de kosten te verlagen en het operationeel budget te verminderen.

Het bedrijf zou te kampen hebben met aanhoudende lage olieprijzen op de wereldmarkt. Dwarkasingh schrijft, dat de maatregelen die nu zijn getroffen over de uitbetaling van de toelagen 2016 waar het personeel aanspraak op maakt, geschieden mede in afstemming met de Staatsolie Werknemers Organisatie Suriname.

'Afhankelijk van de ontwikkeling van onze financiële positie, zullen wij eind juni 2016 nagaan of het mogelijk is enkele uitbetalingen eerder uit te voeren.',De waarnemend directeur vraagt begrip en medewerking van het personeel voor de maatregelen 'om de continuïteit van ons bedrijf veilig te stellen'.

Hira reageert op ingezonden stuk Henri Behr: 'Wie is hier niet integer en onbetrouwbaar?'

'Getuigenis'-project onderzoeker beweert dat Facebook doodsbedreigingen tegen hem zijn geuit

'Mensen roepen zelfs openlijk op om scherpschutters te zoeken die mij kunnen vermoorden'

 
Op 19 maart heb ik Henri Behr een privémail gestuurd met de vraag of hij zou willen meewerken aan de Dag van Nationale Rouw op 30 juni aanstaande. Zijn reactie heeft hij in de vorm van een artikel in de media gepubliceerd. Mijn verzoek luidde: “Ik weet dat we van mening verschillen over een aantal zaken met betrekking tot het traject dat ik vorig jaar ben gestart, maar ken je als een moreel persoon die boven politieke strijd kan uitstijgen. Ik verzoek je hierbij of je in overweging wilt nemen om in twee minuten iets te vertellen over Bram.” Zijn antwoord was negatief en verpakt in een heel lang verhaal, waarvan ik op drie punten wil ingaan: zijn standpunt ten aanzien van dialoog en verzoening, zijn behandeling van de andere nabestaanden van politiek geweld en de toonzetting van zijn bijdrage.

Dialoog en verzoening
Behr schrijft: “Bij ons gesprek in de aanloop naar jouw ‘traject’, medio 2015, vroeg je mij om jou te ondersteunen. Ik heb toen op duidelijke wijze mijn verbazing uitgesproken over jouw plannen. In de hoop je op andere gedachten te kunnen brengen.
Centraal in mijn argumentatie was mijn ‘1e Open Brief aan President Bouterse’ van 4 april 2012, waarin ik suggesties doe om dit zwartboek in onze samenleving, op een waardige en vooral eigentijdse wijze aan te pakken. Belangrijk in dit document zijn het respecteren van de in onze Grondwet verankerde wetgeving en het garanderen van de voortgang van de normale rechtsgang.
Je hebt mijn suggesties op niet mis te verstane wijze afgewezen, om vervolgens enkele uitspraken te doen, waardoor je mij geen andere keuze liet je als onbetrouwbaar te kwalificeren. Hier is geen verandering in gekomen.”

 
De brief van Behr aan Bouterse heb ik anders gelezen. De feiten over het gesprek met mij zijn ook anders, zoals ik straks zal aangeven.
Nu stelt Behr, dat het in zijn brief aan Bouterse ging om het garanderen van de rechtsgang. Wie de brief lees krijgt een andere indruk, namelijk dat het ging om een nieuw traject op te zetten van dialoog en verzoening. Hier zijn enkele citaten uit zijn brief aan Bouterse:
- "Ik behoor tot die prachtige beschaafde Surinaamse samenleving, die van huis uit hebben meegekregen, dat je een mens, die van gemaakte fouten wil leren en bereid is het goede pad in te slaan, je deze mens daarin volop moet ondersteunen. Mijn moeder van 95 jaar is daar tot op de dag van vandaag nog altijd heel streng over: Jongen, erken gemaakte fouten, leer ervan, vraag de Heer om kracht en ga verder op het juiste pad.""

- Behr stelt voor "om in een besloten bijeenkomst met religieuze leiders van alle grote religies in Suriname, een boetedoeningsgesprek te hebben. Tijdens deze besloten bijeenkomst is het aan deze leiders om uw biecht aan te horen en u voor begane daden kwijting te verlenen. Deze stap zal voor allen die leed en verdriet hebben ondervonden gedurende de afgelopen 32 jaar, een belangrijk moment zijn om rust en vrede te vinden. Voor uzelf als mens betekent dit, dat u aan onze Schepper vergiffenis kunt vragen. In politieke zin zult u uitgroeien tot een bijzonder en ongekend niveau: Te biecht gaan en je schuld bekennen en erkennen vraagt om moed, kracht en grootheid."
- Ook gaf hij Bouterse het volgende advies: ”Mocht de Krijgsraad tot een veroordeling besluiten, dan kunt u het middel van gratie inzetten. Geen burger die zich dat nog zal aantrekken, want u wordt inmiddels gerespecteerd.”
- Hij pleit voor dialoog en verzoening: ”Om tot de verdere ontwikkeling van dit land te kunnen overgaan, is het nuttig om te beginnen met een brede ‘middenweg’ dialoog waaraan alle politieke partijen en organisaties kunnen meedoen. Het doel hiervan is, dat wij allen weer gaan leren luisteren naar elkaar. Leren luisteren waardoor we stap voor stap terugkeren naar het waarderen van elkaar en elkanders standpunten. Dit is waarachtige verzoening.”
 
De indruk die je krijgt als je dit leest, is dat Behr de rechtszaak niet meer als middel zag om 8 december op te lossen, maar voorstander is van een traject van dialoog en verzoening. Die indruk wordt versterkt door zijn reactie op mijn column op Starnieuws van 10 maart 2014. In die column, die ik schreef op Curaçao na een bezoek aan Suriname, vertelde ik over mijn eerste ontmoeting met Melvin Linscheer, directeur van het Bureau Nationale Veiligheid. Daarin kaartte ik 8 december aan en schreef: “Mijn conclusie is dat in de afgelopen 32 jaar de politiek geen oplossing heeft weten te brengen in dit probleem. Die oplossing moet van het volk komen. Ik pleit voor een oplossing gebaseerd op drie punten:
1. Intrekking van de Amnestiewet.
2. Stopzetting van het 8 decemberproces.
3. Instelling van een waarheidscommissie van onderaf met de bevoegdheid om amnestie te verlenen.”

Ik stel een burgerinitiatief (handtekeningenactie) voor om deze punten te realiseren. Ik schreef: “Ik wil een maatschappelijke discussie over de drie punten. In beide kampen zullen er tegenstanders zijn, maar ik hoop dat voorstanders in beide kampen voor de drie punten oplossing zich in de komende maanden gaan buigen over dit idee. Ik weet niet waar dit naartoe zal leiden. Misschien kost het Linscheer zijn kop als directeur Nationale Veiligheid omdat hij een oplossingsmodel overweegt dat zijn baas niet ziet zitten. Misschien krijg ik weer bedreigingen van mensen om mij een kopje kleiner te maken. Ik heb lang geleden al een besluit genomen over de vraag hoe om te gaan met angst voor de dood: liever staande te sterven dan knielend te leven.” Diezelfde dag nog ontving ik een enthousiaste e-mail van Behr: “Ik heb je column van vandaag gelezen en complimenteer je voor je integere benadering. Gaarne ondersteun ik je en doe actief met je mee. Het is de hoogste tijd dat we in Suriname gaan luisteren naar elkaar. In het besef, dat ook ik nog vele emoties, maar ook rationele overwegingen een juiste plek zal moeten geven, is het de toekomst van ons land en vooral van de kinderen in en van ons land wat mij vooral drijft. Mocht je tijd hebben, na terugkeer uit Curaçao, zou ik graag met je willen ingaan op je ideeën.
Een hartelijke groet,

Henri Behr”

 
Na mijn terugkeer uit Curaçao hielden we Skype vergaderingen om de drie punten uit te werken. Ik schreef een projectplan. Hij had ook een document geschreven op 14 maart 2014 (amper twee jaar geleden) onder de titel: 2020 – De Wedergeboorte van Suriname. In dat document – dat ik nog steeds in mijn bezit heb – stelt hij 14 punten voor, waaronder:
“7. Amnestiewet intrekken;
8. Acht decemberrechtszaak beëindigen;”

Behr ging aan de slag. Hij had een klein onderzoek gedaan. Hij schrijft erover in een email van 3 april 2014: “Daarin heb ik gesprekken gevoerd met in totaal 47 personen:
- 3 Topmensen in het bedrijfsleven
- 4 Religieuze leiders vanuit diverse richtingen
- 4 Leerkrachten en docenten
- 21 Jonge hoger opgeleiden
- 8 Ouders van die groep jonge mensen
- 3 Politici
- 4 Nabestaanden 8 december.”

Een van zijn conclusies was: “Het 8 decembervraagstuk inclusief de Amnestiewet is voor 33 personen (70%) niet interessant. 'Het is een gepasseerd station’ - 'we moeten echt verder’ - 'we lossen er niets mee op’ - 'het probleem zijn de politici’ - 'we hebben grotere mensenrechtenschendingen gehad (slavernij) waar niemand over praat’ - enz…”.
Een andere conclusies was: “Geen van de gesproken nabestaanden zal willen meewerken.” Hij zag een ander groot plan voor zich. Hij wilde zich wijden aan een, voor mij vaag, plan voor de “gezondmaking van Suriname voor ons nageslacht”. Hij besloot om zich terug te trekken. Ik respecteerde zijn besluit. De communicatie stokte.

Toen de briefwisseling tussen mij en president Bouterse was gepubliceerd, kwamen er heftige reacties vanuit andere nabestaanden van 8 december en hun woordvoerders. Van Behr had ik geen reactie ontvangen. Op maandagmorgen 3 augustus 2015 hield ik mijn eerste persconferentie in Paramaribo over het project. Na de persconferentie belde ik Behr op met de vraag of we elkaar konden ontmoeten. Ik was benieuwd naar zijn reactie op het initiatief en had gegeven de bovenstaande communicatie met hem verwacht dat hij enthousiast zou zijn. Hij kwam dezelfde avond bij mij. Zijn centrale vraag was: “Waarom heeft de president nooit op zijn voorstel gereageerd en wel op het mijne?” Ik kon daar geen antwoord op geven. Hij had contact met andere nabestaanden en die zouden er ook zo over denken. Toen vroeg ik hem: “Als jullie echt dit traject willen ingaan (intrekking 8 december proces en een oplossing zoeken via dialoog en verzoening) maar mij daar niet in willen hebben, dan stel ik voor dat ik mij terugtrek en aan de president voorstel dat jullie de gesprekspartner in dit traject worden.” Hij zag dat niet zitten, omdat ik niet integer en betrouwbaar zou zijn, maar kon niet aangeven waar het “niet-integere” en “onbetrouwbare” precies in zat. We gingen op die manier uit elkaar.

Ik had het gevoel dat hij verongelijkt was, maar heb dat niet beschouwd als een probleem omdat ik tot dan toe nog steeds respect voor hem had en dacht dat het wederzijds was. Daarom heb ik hem onlangs per e-mail benaderd. Als ik dat gevoel niet had, had ik het echt niet gedaan. Dat respect is nu verdwenen.

Dit is zijn reactie en opnieuw komt het verwijt van niet-integer en onbetrouwbaar zonder verdere specificatie. Wie zijn correspondentie met mij leest, zal zich afvragen: wie is hier niet integer en onbetrouwbaar? Wat zijn die geweldige waarden en normen van Henri Behr?
Behr is van gedachten veranderd en steunt niet meer het idee van dialoog en verzoening. Dat is zijn goed recht. Maar hij moet niet doen voorkomen alsof hij altijd tegen dialoog en verzoening was en altijd voor een rechtszaak met betrekking tot 8 december. Dat is niet integer.

De andere nabestaanden
Uit zijn hele brief blijkt dat ondanks alle informatie die nu naar boven is gekomen over het leed van andere nabestaanden van politiek geweld, hij daar totaal geen boodschap aan heeft. Het leed van 8  december nabestaanden telt en iedereen wordt gevraagd om dat te erkennen en daar begrip voor te hebben. Maar hoe zit het met het leed van de honderden anderen? Daaraan wijdt hij in zijn artikel van 1.808 woorden maar 36 woorden: “Dat jij nu aandacht vraagt voor het erkennen van de slachtoffers van dit oorlogsgeweld en hun nabestaanden is absoluut van groot belang. Zij mogen nooit vergeten worden en verdienen het om ook hun Menswaarden te gedenken.”
Maar samen gedenken om hen niet te vergeten. Ho maar. Daar wil hij niet aan beginnen. Daar moeten de andere slachtoffers en nabestaanden het mee doen, te midden van een brei van aantijgingen, beledigingen, het verdraaien van feiten en grof taalgebruik.

Toonzetting
Er is een groot verschil niet alleen in inhoud, maar vooral in toonzetting van zijn eerdere communicatie en de huidige. Ik weet niet waar dat vandaan komt. Ik weet wel dat er een toename is van bedreigingen aan mijn adres onder andere op Facebook waar mensen zelfs openlijk oproepen om scherpschutters te zoeken die mij kunnen vermoorden en dat gepaard laten gaan met scheldpartijen en beledigingen. Ik heb tot nu toe niemand uit de 8 decemberkringen horen protesteren over deze manier van het verdedigen van de rechtsstaat. In dit licht vind ik het ook kwalijk, dat Behr zonder mijn toestemming uit mijn privé-mail mijn adresgegevens heeft gepubliceerd. Op mijn verzoek heeft de redactie van Starnieuws het adres verwijderd, maar het artikel is ook verschenen op andere nieuwssites met adres.

De toon op Facebook is dezelfde toon die ik zie in de nieuwe reactie van Behr. Wat kan ik ertegen doen? Niets. Gewoon rustig doorgaan met het werk, dat hij vroeger nog enthousiast steunde en omschreef als een “integere benadering”.

Sandew Hira