zondag 27 maart 2016

CLO-secretaris Miskin heeft geen goed woord over voor jammerende leerkrachten

'Zij voelen zich verheven boven andere landsdienaren'


In de ogen van Michael Miskin, secretaris van de Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO), zijn leerkrachten onverzadigbare ambtenaren die almaar meer willen. Dat leidt tot scheefgroei. Daarom pleit hij voor één loonreeks. 'Er is geen rust in het systeem', zegt hij vandaag, zondag 27 maart 2016, in de Ware Tijd Online.

Leerkrachten zijn, meent Miskin, nooit tevreden met de financiële vergoeding die ze krijgen voor hun werk. Zij voelen zich volgens hem verheven boven andere landsdienaren. Hoe meer ze krijgen en hoe meer aan hun eisen wordt tegemoetgekomen, hoe meer ze willen. Met zijn scherpe bewoordingen maakt Miskin geen vrienden in het onderwijsveld en binnen de onderwijsbonden en het wachten is dan ook op reacties.

'Deze houding hebben zij al vanaf de jaren zestig, al vijftig jaar lang. Dit ding moet een keer ophouden. En na vijftig jaar is er nog steeds geen rust in de loonverhouding tussen leerkrachten en de rest van het overheidspersoneel.' 

Van 1969 tot 1997 was er een loonreeks voor alle landsdienaren. In 1998 introduceerde de regering-Wijdenbosch/Radhakishun verschillende loonreeksen onder de noemer 'Strategische en constitutionele groepen'. Deze beleidsmaatregel zorgde destijds voor grote onrust en veel protesten.
De regering-Venetiaan/Ajodhia, die daarna aantrad, zorgde ervoor dat er weer één loonreeks was voor alle landsdienaren. De daarop volgende regering-Venetiaan/Sardjoe introduceerde in 2009 FISO (Functie Informatie Systeem van de Overheid) met een aparte loonreeks voor de onderwijsgevenden, die hoger was dan de rest van de ambtenarij.

'De CLO tekende protest aan tegen deze kwestie daar de afspraak was, één loonreeks', benadrukt Miskin.

De CLO-secretaris stelt ook nu voor de huidige twee loonreeksen te laten vervallen en de loonreeks die aan de onderwijsgevenden is beloofd voor de totale overheid in te voeren, desnoods gefaseerd. Miskin denkt overigens dat wat salariëring betreft er pas volledige rust in de onderwijssector zal komen, wanneer Suriname overstapt naar een systeem van betaald onderwijs. Dan zal de sector waarin afgerond 15.000 leerkrachten emplooi hebben, 'zelf geld verdienen om hoge lonen uit te betalen en hoeft niet alleen op de overheid gesteund te worden'.

(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd)

Curaçao verslaat op eigen terrein Dominicaanse Republiek met 2-1

Team van bondscoach Kluivert stap dichter bij kwalificatie voor Caribbean Cup


Curaçao heeft gisteren een 2-1 overwinning geboekt op de Domicaanse Republiek. Het elftal van bondscoach Patrick Kluivert is daardoor een stap dichter bij kwalificatie voor de Caribbean Cup. In het Ergilio Hato stadion scoorden Gino van Kessel (Terncin) en Felitciano Zschusschen (FC Oss) voor Curaçao. Beide treffers vielen na rust. Dit berichten diverse media in Nederland vandaag, zondag 27 maart 2016.
 
Curaçao verloor eerder van Barbados (1-0). In een poule van drie gaan de beste twee teams door naar de volgende kwalificatieronde. Curaçao moet hopen dat de Dominicaanse Republiek dinsdag niet wint van Barbados.

Aruba
In andere kwalificatiepoules zijn Aruba en Sint-Maarten al uitgeschakeld. Aruba verloor zaterdag met 2-0 van Saint Kitts and Nevis. Sint-Maarten ging met 2-1 onderuit tegen de Maagdeneilanden. Suriname is al zeker van een plek in de volgende kwalificatieronde, omdat poulegenoot Saint-Martin zich terugtrok.

Nieuwe organisatie van winkeliers en ondernemers uit onvrede over bestaande organisaties

Grootste uitdaging WOVS is behoud van kleinhandel

'Sommige leden zien het niet meer zitten en willen de deuren van hun onderneming sluiten'
  

Surinaamse winkeliers en ondernemers hebben zich gebundeld in de nieuwe belangenorganisatie Winkeliers en Ondernemers Vereniging Suriname (WOVS). 'De economische situatie in het land wordt steeds nijpender. Sommige leden zien het niet meer zitten en willen de deuren van hun onderneming sluiten', zegt WOVS-voorzitter en ondernemer Gretl Wolfram vandaag, zondag 27 maart 2016, op Starnieuws.

De grootste uitdaging voor de WOVS is het behoud van de kleinhandel. Het wordt een zware klus, geeft de voorzitter toe. De verkoop is aan het slabakken, waardoor de verdiensten van de winkeliers afnemen, terwijl zij aankijken tegen steeds toenemende exploitatiekosten.

'Naast de opgeschroefde kosten voor nutsvoorzieningen, moet voor winkelhuur die doorgaans in harde valuta moet worden voldaan, nu veel meer Srd's worden neergeteld. Het rendement heeft thans als raakvlak het cijfer 0', schetst Wolfram de situatie.

De overlevingskansen van de kleinhandel zijn onderhevig aan zowel een werkbare wisselkoers als eventuele loonsverhogingen die de koopkracht kunnen stimuleren. 'Een redelijke huur overeenkomen met de winkelpandeigenaren betekent niet automatisch licht in de tunnel, maar zal de winkelier, neigend naar de grens van armoede, wel door kunnen werken.'

Aanleiding om te komen tot een nieuwe belangengroep, is de ontevredenheid over bestaande verenigingen. Volgens de WOVS-leden komen deze niet genoeg op voor hun belangen. De grootste vraag aan het bestuur is dan ook om een stabiele organisatie, waar de leden met hun problemen naar toe kunnen. 'Ons voornaamste doel is het dienen van hun belangen in de ruimste zin des woord. In het kielzog hiervan moet ook het belang van de consument worden veiliggesteld.'

De voorzitter zegt dat de WOVS-leden daarom graag zien dat de importeurs vrij worden gelaten, om meerdere merken van één product binnen te halen. 'De consument heeft dan keus en beslist zelf wat te kopen op basis van prijs en kwaliteit. Beperkingen opleggen kan leiden tot monopolie positie van een bepaalde importeur, wat vervolgens kan resulteren in een schaars goed en prijsopdrijving.'

De WOVS-voorzitter benadrukt dat de vereniging nog in de startblokken staat. Er wordt nu gewerkt aan het opzetten van sterke interne structuren. De organisatie wil eerst orde op zaken stellen in Groot-Paramaribo, vervolgens in de randdistricten en overige districten. De WOVS geniet de volle ondersteuning van de Suriname Chinese United Association (SCUA), onder leiding van de nieuwe voorzitter Thomson Cheung.

De SCUA, de overkoepelende organisatie van veertien Chinese verenigingen, legt het contact met de leden in de verre districten. Los van de SCUA-leden, hebben zich al iets meer dan 100 winkeliers en ondernemers bij de WOVS aangesloten. De belangrijkste problemen met eventueel eigen oplossingsmodellen worden in gesprekken met hen op papier gezet.

'Zodra wij de knelpunten hebben geanalyseerd, stellen wij een wensenpakket samen en zullen wij deze met de betrokken overheidsinstanties bespreken.' De overige WOVS-bestuursleden zijn Ensin Lam, Stephen Lee, Anthony Li, Anwar Moenne en Tony Lin.

Commandant BBS betreurt dodelijke schietpartij bij AZP

Psychologisch onderzoek door PCS binnen de BBS
 

De commandant van de Beveiligings- en Bijstandsdienst Suriname (BBS), Stanley Blokland, betreurt het dodelijke schietincident op de Spoedeisende Hulp (SEH) van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, AZP. Hij zegt vandaag, zondag 27 maart 2016, op Starnieuws het politieonderzoek af te wachten en wenst de nabestaanden en het SEH-personeel sterkte toe. Een medewerker van de BBS, die om medische behandeling naar de SEH was, heeft vrijdag met zijn dienstwapen een beveiliger van Mozart Security doodgeschoten.

De afgelopen periode zijn BBS'ers bij diverse schietincidenten betrokken geweest. Blokland zegt hierop in een reactie, dat de situatie continu geëvalueerd wordt. De psychologen van het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS) zijn bezig met een onderzoek.

In een gesprek met Antoine Brahim, algemeen directeur van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, heeft Blokland voorgesteld om het veiligheidssysteem op te voeren. Er kan volgens Blokland een detector worden geplaatst bij de ingang, waardoor tijdig ontdekt kan worden of patiënten of begeleiders met een wapen de SEH binnengaan.

Panel van ’Welgeïnformeerd’, Radio Tamara Amsterdam, laat wereldnieuws de revue passeren

Van terreuraanslagen in Brussel, proces Wilders tot overlijden Johan Cruijff aan tafel ’Welgeïnformeerd’


Actuele situatie in Suriname ook gespreksonderwerp panel


 Het panel van het wekelijkse actualiteitenprogramma ’Welgeïnformeerd’ van de lokale Amsterdamse zender Radio Tamara bespreekt zondagavond 27 maart 2016 weer diverse actuele, Nederlandse-, Surinaamse- en wereldnieuwsitems, met in het eerste uur van zes uur tot zeven uur onder andere aandacht voor:

* Bomaanslagen na arrestatie Salah Abdeslam in het hart van de Europese Unie Brussel en ook in Turkije.
Na Parijs dus opnieuw goed voorbereide en uitgevoerde aanslagen. De vraag dringt zich op of dit nu een periode wordt van wereldwijde aanslagen al dan niet in opdracht van IS. Is dit opkomend verzet van alle tijden zoals vroeger de Rote Armee Fraction Duitsland en Brigato Rosso Italië enzovoorts. Hebben de dames en heren politieke leiders in de wereld dit zelf mede veroorzaakt door hun verdeel-  en heerspolitiek en inter- /nationale achterstelling van verschillende diversiteitsgroepen.
Is het ontbreken van eerlijk delen niet de oorzaak van alle maatschappelijke en politieke kwalen? Hoe gaan wij ermee om en hoe kunnen wij nog meer aanslagen voorkomen?

* Het proces Wilders heeft de regiezitting - over procedures, getuigen enzovoorts - achter de rug.
Wilders mocht daar - wat ook zeer ongebruikelijk is - ook zijn zegje doen. En natuurlijk kwam daar ook weer - net zoals bij zijn laatste proces - het gebruikelijke theater Wilders volop tevoorschijn bijvoorbeeld, dat volgens hem miljoenen mensen denken wat hij zegt namelijk minder Marokkanen. Hoe nu verder met deze figuur?
De overige politieke partijen hebben nog steeds niet de juiste methode gevonden om Wilders opmars te stoppen. Wellicht een Cordon Sanitair zoals de Belgen enige jaren geleden heel effectief hebben toegepast op het toen Vlaams Blok?

* President Obama´s historisch bezoek aan Cuba en de duidelijk positieve invloed die daarvan uitgaat naar met name potentiële buitenlandse investeerders. 
De Cubaanse bevolking was duidelijk zeer ingenomen met het bezoek van Obama en gezin aan het land van Fidel Castro. Duidelijk gepland nog voordat Obama president af is in november 2016. Ook de Rolling Stones zijn nu weer welkom in Cuba. Obama heeft hiermee de toekomst van het Cubaanse volk een duidelijk positieve boost gegeven zeggen vriend en vijand.

* De superrijken zoals Turner CNN-Baas en Bill en Melinda Gates Microsoft-Baas geven de laatste jaren enorme bedragen aan goede doelen, die vooral ook gericht zijn op de nieuwe doelstellingen nl de groene revolutie en de biotechnologie. Hierdoor wordt er duidelijk minder prioriteit gegeven aan de traditionele aanpak en de VN heeft via haar UN-Foundations de nijging om deze filantropen te steunen. Vroeger waren deze superrijken er ook zoals Carnegie, Rockefeller en Ford. Maar de vraag is ook nu weer, wie deze superrijken controleert en wie hun projecten evalueert? Want voordat wij het weten ontstaat er weer een oncontroleerbaar achterkamertjes cultuur.Zijn wij ons daarvan wel in voldoende mate bewust?

* Johan Cruijff is toch nog plotseling overleden aan longkanker in zijn geliefd Barcelona en inmiddels ook al daar gecremeerd.
Moet de Amsterdam Arena worden omgedoopt in het Johan Cruijff Stadion?

In het tweede uur van zeven uur tot acht uur weer actuele onderwerpen over Suriname en Surinamers:

* Een telefonisch interview met een opmerkelijke en zeer kritische Surinamer, die eind vorig jaar tijdens een straatinterview in de Jodenbreestraat in Paramaribo behoorlijk helder en duidelijk zijn ongenoegen heeft geuit tegenover een TV/journalist. Aan de hand van dat interview gaat het panel met de man iets dieper in op de door hem toen aan de orde gestelde Surinaamse kwesties.

* Eventueel ook nog een telefonisch interview met een andere prominente Surinamer in Nederland of Suriname over actuele vraagstukken.

Het panel van 'Welgeinfor- meerd' wordt deze keer gevormd door Owen Venloo, Krishna Salikram en Iwan Bottse.

Dit programma wordt zondag 27 maart 2016 tussen 22.00 uur en 24.00 uur ook uitgezonden in Amsterdam en omgeving via Salto, kanaal Caribbean FM, 105.5 kabel en 107.9 ether. Om 0.00 uur, dat is 20.00 uur Surinaamse tijd, volgt een herhaling van The Talk met Wayne Telgt. Online te beluisteren via www.radiotamara.com.