woensdag 30 maart 2016

'Paar monsters willen stichting Un Bon Hoben pa Un Bon Famia kwaad doen'

Oud-voorzitter Maduro verdacht van seksueel misbruik minderjarigen bij Brakkeput


Door de handelingen van een groepje mensen heeft de stichting Un Bon Hoben pa Un Bon Famia een gebrek aan financiën. Dat laat Elvin Gerard van stichting Plataforma di Bándariba vandaag, woensdag 30 maart 2016, in de Amigoe weten.

Als gevolg hiervan zijn volgens hem 200 jongeren nu ‘hulpeloos’. Hij stelt dat een paar ‘monsters’ de stichting kwaad willen berokkenen en dat de kinderen die hierbij aangesloten zijn de gevolgen moeten dragen. De twee stichtingen beleggen morgen een persconferentie om de problematiek aan te kaarten.

Un Bon Hoben pa Un Bon Famia had als voorzitter de 34-jarige Majron Maduro, die nog altijd verdacht wordt van seksueel misbruik van minderjarigen bij Kinderoorden Brakkeput.

Gerard laat echter weten, dat Maduro al afstand heeft genomen van het bestuur van de stichting totdat de strafzaak tegen hem afgelopen is. Daarnaast stelt hij dat in het bestuur genoeg ‘bekwame’ personen, onder andere drie schooldocenten, zitten die de stichting op de been kunnen houden. Hij ziet daarom geen reden om de sponsors en subsidies van de stichting stop te zetten.

Lees hier het gehele artikel.

Tarieven bussen op Curaçao per 1 april verlaagd...

...maar regering heeft nog niet besloten naar aanleiding Soab-advies over eerlijke tarieven


De tarieven voor kleine en middelgrote bussen worden per 1 april 2016 verlaagd. Dat liet het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) vanochtend, woensdag 30 maart 2016, in een persbericht weten, aldus de Amigoe. Dit terwijl de regering nog geen beslissing heeft genomen naar aanleiding van de adviezen van Soab over eerlijke bustarieven. 

Giovanni Decaster, voorzitter van de vereniging voor chauffeurs van kleine bussen (STU, Sindikato Transporte Uní): 'Ik kan nu nog geen commentaar geven, want ik moet de informatie nog aan mijn collega’s doorgeven.'

Naar verwachting is Decaster ontevreden over de handelingen van MEO, omdat hij in zijn laatste gesprek met deze krant al had aangegeven niet te verwachten dat de tarieven aangepast zouden worden. Dit, omdat MEO met de chauffeurs in onderhandeling is over de bustarieven.

De Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab) heeft vorig jaar in opdracht van de regering een onderzoek naar eerlijke bustarieven gedaan. Komend weekeinde zou Soab aan de buschauffeurs een presentatie geven hierover. Vorige week zei Decaster nog: 'Het zou wel heel onethisch zijn als de regering de tarieven nu gaat aanpassen, terwijl zij nog in onderhandeling is met ons. Daarnaast heeft Soab voorgesteld de presentatie op 2 april te houden. Het zou niet slim zijn om de tarieven nu aan te passen.' Nu blijkt dat de tarieven toch worden verlaagd.

Klik hier om het complete artikel te kunnen lezen.

Fonseca waarschijnlijk niet aanwezig bij behandeling beroepszaak Rizinia

'Nini' blijft liever in Nederland


Burney ‘Nini’ Fonseca (44) zal morgenochtend waarschijnlijk niet aanwezig zijn bij de behandeling van de beroepszaak Rizinia. Dat liet woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) Norman Serphos vandaag desgevraagd weten, aldus de Amigoe vandaag, woensdag 30 maart 2016.

Fonseca staat samen met medeverdachte Churandy Cijntje (26) terecht voor hun betrokkenheid bij een drugsorganisatie, maar wil liever in Nederland blijven en vertegenwoordigd worden door zijn advocate, Marije Vaders.

Fonseca werd conform de eis van het OM veroordeeld tot vier jaar celstraf. De eis tegen Cijntje van 24 maanden vond de rechter echter te weinig en vermeerderde dat tot 30 maanden cel.
Fonseca werd tegen zijn eigen wil en voor zijn eigen veiligheid door het Openbaar Ministerie naar Nederland overgebracht

Klik hier om de rest van het artikel te kunnen lezen.


Werkbezoek minister Navarro aan Nederland toont noodzaak samenwerking criminaliteitsbestrijding

Navarro bespreekt met minister Plasterk plannen aanpak gevangenis en politie Curaçao


De minister van Justitie Nelson Navarro (Pais) heeft een werkbezoek afgelegd aan Nederland in de periode van 5 tot 14 maart. De resultaten van dit werkbezoek hebben nogmaals de noodzaak aangetoond van nadere samenwerking op justitieel gebied, die ten doel heeft een effectieve bestrijding van criminaliteit. Dat blijkt uit het verslag over het werkbezoek, zo bericht de Amigoe vandaag, woensdag 30 maart 2016.

De delegatie bestond uit de minister, secretaris-generaal van het ministerie van Justitie (SG) Desiree Lai-Promes, korpschef van de politie Mauricio Sambo en de directeur van de ICUC Carl Camelia.

Navarro en de SG hebben een werkbezoek afgelegd bij de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Ronald Plasterk. Hier hebben de ministers onder andere over de plannen van aanpak van de Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDKK) en van het KPC gesproken. Nederland is tevreden over de manier waarop deze plannen verlopen en er werd bevestigd dat deze plannen eind 1 oktober 2016 afgerond zullen worden.

Lees hier het volledig artikel in de Amigoe.


Tekort aan inkt, papier en toiletpapier bij diverse politiebureau's

Korps Politie Suriname krijgt al een jaar geen toiletpapier meer geleverd


Landelijk bekeken zit een aantal politiebureaus zonder inkt en papier. Het politiewerk wordt hierdoor danig gestagneerd. Er is nu als tussenoplossing een model bedacht om het werk toch voortgang te laten hebben. Er is afgesproken dat politiefunctionarissen hun processen-verbaal op een memory stick moeten opslaan en zich daarmee moeten begeven naar een politiepost die momenteel nog wel over inkt en papier beschikt, aldus het Dagblad Suriname vandaag, 30 maart 2016.

De redactie van het Dagblad Suriname heeft in verband met dit probleem gebeld met het kabinet van de korpschef. Vanwege gezondheidsreden was de korpschef, Agnes Daniel, echter niet aanwezig. In een eerder bericht had zij reeds te kennen gegeven dat er inderdaad wat stagnaties zijn bij het hanteren van de procedures voor autorisatie.

'Het duurt werkelijk heel lang. Ik kan mij voorstellen, dat het van invloed kan zijn op je optreden wanneer je op een bepaald moment door je moeizaam opgebouwde voorraden heen bent. Ik heb werkelijk iets door gerapporteerd gekregen over gevallen dat medewerkers gelden uit hun eigen zak voorschieten. Maar, ik heb ze ook ervoor gewaarschuwd dat ze niet steeds moeten voorschieten omdat restitutie van dat geld niet altijd plaats vindt. Het is een hele procedure die daaraan vooraf gaat. Ik heb dit probleem ook al bij de minister aangehaald en bij haar erop aangedrongen om het proces van autorisatie bij haar collega van Financiën te bespreken, omdat hij daarover uiteindelijk het besluit neemt. Indien alles vlot loopt krijg je de benodigde spullen al heel snel op de werkplek. Ik weet wel dat men incidenteel geld op de afdelingen bij elkaar brengt om dingen te doen, maar ik heb consequent aangehaald dat het niet de juiste werkwijze is. Er is immers geen garantie dat je het geld terug zal krijgen. Er zijn comptabele regels die je moet naleven. Voorschieten van privégelden dat is iets wat heel moeilijk is binnen de comptabiliteitswetgeving.'

Al ruim een jaar krijgt het Korps Politie Suriname (KPS) ook geen toiletpapier meer aangeleverd. Het komt erop neer, dat het personeel dit maar zelf moet oplossen. Toiletpapier wordt ook niet meer voorgeschoten door derden. Het desbetreffende personeelslid moet zelf voor zijn of haar toiletpapier zorg dragen.

Ook zijn er politieposten die momenteel zonder een schoonmaakster of een corveeër zitten. De politiefunctionarissen maken hun eigen ruimte zelf schoon. De gedupeerde agenten maakten de opmerking dat zij dit voor het eerst meemaken. 'En dan nog te bedenken dat we pas in het eerste jaar van deze regeercoalitie zitten. Hoe lang gaat deze ontbering nog duren? Het magazijn van KPS zit momenteel leeg. De goederen worden letterlijk bij mondjesmaat geleverd en deze goederen raken dan ook binnen de kortste keren op.'

Man (59) aangehouden verdacht van onzedelijk betasten 9-jarig nichtje

Broertje (11) betrapt oom op heterdaad


De politie van Saramacca heeft in het weekend de 59-jarige A.M. ingesloten als verdachte van aanranding. De man is de oom van een 9-jarig meisje. Het meisje was thuis bij haar oom om games op zijn mobiel te spelen. De man zat op dat moment in een hangmat te relaxen, zo bericht vandaag, woensdag 30 maart 2016, het Dagblad Suriname. 

Het meisje zat bij haar oom op schoot. Terwijl zij aan het gamen was, heeft de oom haar ondergoed uitgetrokken en begon haar overal te betasten. Een oudere broer van het meisje, 11 jaar oud, zag wat er gebeurde, liep naar hun toe waarna de oom meteen stopte. Het meisje trok haar ondergoed weer aan en liep samen met haar broer naar huis.

Thuis aangekomen verwittigde de broer zijn ouders omtrent de handelwijze van de oom. De ouders hebben geen moment getwijfeld en stapten naar de politie om aangifte te doen. In het belang van het verder onderzoek is de 59-jarige oom in verzekering gesteld.

Rosebel/IAmGold houdt 'gran krutu' te Brokopondo

Rosebel wijst op succes duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen


Op initiatief van Rosebel Gold Mines N.V. (Rosebel/IAmGold) werd gisteren een zogenoemde 'gran krutu' gehouden in het multifunctioneel centrum van Brokopondo. De bijeenkomst was een multi-stakeholders consultatie, waarbij onder andere aanwezig waren de minister van Regionale Ontwikkeling (RO) Edgar Dikan, de districtscommissaris van Brokopondo Ivonne Pinas, het Traditioneel Gezag van Brokopondo, vertegenwoordigers van de ministeries van Natuurlijke Hulpbronnen en Onderwijs, Wetenschap en Cultuur leden van de Consultatie Comité, vertegenwoordigers van de lokale kleinschalige goudzoekers en management van Rosebel. Dit bericht het Dagblad Suriname vandaag, woensdag 30 maart 2016.

Het doel van de 'gran krutu' was om duurzame ontwikkeling van Brokopondo, met name de omliggende dorpen, en de nieuwe weg voorwaarts te bespreken. Het gaat om de dorpen  Marshallkreek, Nieuw Lombe, Klaaskreek, Balingsoela, Nieuw Koffiekamp, Brownsweg en Kwakoegron.

De gemeenschappen hebben concrete voorstellen aangedragen voor gezamenlijke uitvoering door de gemeenschappen, de overheid en Rosebel. Enkele van deze projecten zijn het opzetten van drinkwatervoorziening voor Brokopondo, educatie- en gezondheidsprojecten, het oprichten van een vuilverwerkingsbedrijf en het opzetten van een ontwikkelingscentrum.

In de afgelopen 13 jaar hebben Rosebel en de gemeenschappen van Brokopondo een goede relatie opgebouwd, gebaseerd op gemeenschappelijke doelen voor duurzame ontwikkeling van dit district. In de loop der jaren zijn zowel de behoeften van de gemeenschappen als de bedrijfsomstandigheden gewijzigd. Hierdoor is het noodzakelijk gebleken om de afspraken binnen het partnerschap tussen Rosebel en de omliggende gemeenschappen te evalueren en in lijn te brengen met de veranderde omstandigheden.

De General Manager van Rosebel, Suresh Kalathil, zei in zijn toespraak: 'Onze toewijding aan duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen zijn de sleutel tot het succes van Rosebel. Vanaf de oprichting heeft Rosebel, samen met de gemeenschappen, tal van projecten gerealiseerd, voornamelijk op de gebieden educatie, gezondheidszorg en stimulans van lokaal ondernemerschap. Goede voorbeelden hiervan zijn de bouw van poliklinieken, logeergebouwen, accommodaties voor leerkrachten, speeltuinen, renovatie van scholen en volledige studiebeurzen voor de best geslaagde studenten van Brokopondo. Verder neemt Rosebel, zoveel als mogelijk, goederen als fruit, groenten en eieren, af van lokale ondernemers uit Brokopondo. Dit partnerschap tussen Rosebel en de gemeenschappen wordt verder versterkt doordat 27% van de werknemers van Rosebel afkomstig is uit Brokopondo. De afgelopen jaren waren uitdagend voor Rosebel door onder andere een dalende wereldmarktprijs voor goud en hogere productiekosten. Om deze omstandigheden het hoofd te bieden, heeft Rosebel maatregelen getroffen, w.o. het verminderen van de kosten en het verhogen van de productiviteit. Het is belangrijk dat zowel Rosebel als de gemeenschappen van Brokopondo werken aan een goede nalatenschap voor het district door te focussen op duurzame projecten die zullen leiden tot verdere capaciteitsversterking en het stimuleren van lokaal ondernemerschap.'

Minister Dikan van Regionale Ontwikkeling gaf aan, dat het de rol van het traditioneel gezag, de bestuursdienst en de centrale overheid is om duurzaamheid te creëren, waarbij RO de taak heeft om regio’s tot ontwikkeling te brengen. De minister gaf aan dat hierbij vooral het stimuleren van ondernemerschap en de agrarische ontwikkeling belangrijke factoren zijn.

De districtscommissaris van Brokopondo, Ivonne Pinas, benadrukte dat decentralisatie ertoe heeft geleid dat het district haar eigen ontwikkeling ter hand kan nemen. Zij zei dank aan Rosebel voor het helpen uitvoeren van een aantal duurzame projecten, maar gaf tegelijkertijd ook aan dat Brokopondo nog veel projecten heeft te realiseren.

Tijdens de bijeenkomst hebben de gemeenschappen concrete voorstellen aangedragen, die zij gezamenlijk met Rosebel en de centrale overheid wensen uit te voeren. Enkele van deze voorstellen zijn: drinkwatervoorziening voor Brokopondo, het uitvoeren van educatie- en gezondheidsprojecten, het opzetten van een vuilverwerkingsbedrijf en het opzetten van een ontwikkelingscentrum. In de komende periode zullen deze voorstellen verder uitgewerkt en besproken worden.

Stagnatie dreigt op te treden in levering eten aan arrestanten

Grote betalingsachter- standen overheid bij leveranciers arrestantenvoeding


Arrestanten in de cellenhuizen zijn ook slachtoffer van de economische situatie in het land. De overheid heeft bij een aantal leveranciers van arrestantenvoeding gigantische betalingsachterstanden, aldus het Dagblad Suriname vandaag, woensdag 30 maart 2016. Er zijn leveranciers die al een jaar niet hebben ontvangen. Anderen hebben zeven, acht of negen maanden niet ontvangen. 

De verantwoordelijkheid van deze leveranciers gaat ver, in die zin dat zij de veroordeelden niet dubbel kunnen straffen door geen eten voor hen te bezorgen. Het kan bij deze leveranciers echter niet anders, aangezien zij door hun voorraad levensmiddelen heen zijn. De leveranciers kunnen hun voorraad niet meer aanvullen, omdat de crediteuren die zij ook al maanden niet hebben kunnen betalen, nu weigeren om goederen te leveren.

'Wij kunnen van de week nog koken. Volgende week zullen wij gedwongen zijn, harde standpunten in te nemen. Ten eerste zullen de leveranciers hun personeel moeten ontslaan en vervolgens geen arrestantenvoeding meer leveren', zegt een van de leveranciers.

Het grootste deel van de leveranciers staat achter dit standpunt, maar is bang voor rancune en blijft daarom anoniem. Het contract met de overheid voor de levering van voeding was na een aanbesteding voor drie jaren gesloten. Dit is het derde jaar van het contract. De overeenkomst met de leveranciers werd op de toentertijd geldende prijzen van levensmiddelen gesloten. Intussen is bekend dat al de prijzen zijn achterhaald.

'Daarover praten wij later. Wij willen eerst de betalingsachterstanden aangezuiverd zien, zodat wij verder kunnen leveren', zegt een andere leverancier. De leverancier wordt geacht in een week drie keren bladgroenten, vier keren vlees en drie keren vis op het menu van de arrestanten te hebben. Dagelijks is er ook een ochtend- en avondbroodmaaltijd met beleg en drank. Bij de warme maaltijd moet er ook altijd drank geleverd worden.

'Particuliere Lijnbusorganisatie heeft gebrek aan daadkracht en competente leden'

Bushouder Suraj Sahadew-Lall: 'Particuliere bushouders houden zichzelf voor de gek'

'Tariefaanpassingen moeten onmiddellijk worden ingevoerd'


Gezien de algehele monetaire situatie in het land, is het volgens bushouder Suraj Sahadew-Lall van belang dat tariefaanpassingen onmiddellijk worden ingevoerd. De brandstofcompensatie wordt niet op tijd uitbetaald door de Staat, terwijl de ondernemers elke dag hun routes onderhouden en benzine tanken. Bij de recente valutaveiling is gebleken, dat diverse telecombedrijven per direct hun tarieven aanpassen aan de vastgestelde valutakoers.

Tariefaanpassingen voor de bushouders, die alles ten behoeve van hun busonderhoud importeren, worden met de dag uitgesteld. Sahadew-Lall vraagt zich vandaag, woensdag 30 maart 2016, in het Dagblad Suriname af welke regering in staat zal zijn om het probleem op te lossen.

De Particuliere Lijnbusorganisatie heeft naar de mening van Sahadew-Lall gebrek aan daadkracht, wilskracht en competente leden die kennis dragen van het maatschappelijk ontwikkelingsproces.

'De bustransportsector, die meer dan 40 jaren actief haar bijdrage blijft leveren aan de ontwikkeling van de samenleving, zit nu vol afgeschreven bussen. Hoe komt het? Heeft de huidige regering in samenwerking met de PLO een deugdelijk beleid uitgevoerd? Zou deze regering in staat zijn om de bustransportsector leefbaar te maken, door het aanpassen van de tarieven met een minimale tariefsverhoging van 70% per passagier gezien de Surinaamse dollar die bijna meer dan100% is gedevalueerd?', vraagt Sahadew-Lall.

PLO-voorzitter John Mahadewsingh geeft concreet aan, dat tariefaanpassingen niet aan de orde zijn. De president wil dat niet hebben. De brandstofcompensatie aan de andere kant wordt, op grond van de voorlopige resultaten van de onderhandelingen met de overheid, volgens Mahadewsingh flink opgetrokken.

'Niemand is tevreden met het systeem, omdat de overheid te laat uitbetaalt. Ik ook niet. Maar dat is het systeem bij de overheid. Je kunt wel daadkracht en wilskracht tonen, maar wie staat achter je? Wanneer één person dat zegt, dan zegt hij dat voor zichzelf. Als ik op een alv stel om gezamenlijk actie te ondernemen, dan hoor je het geknor vanuit verschillende hoeken. Iedereen wil dat alleen het bestuur al het werk moet doen. Tariefsaanpassing krijg je niet als je geen ondersteuning hebt. Als je geen mensen hebt die daadkracht willen tonen, kun je het vergeten.'

De PLO heeft een landelijk ledenbestand van ruim 1.200 bushouders. Indien de bushouders inderdaad de zaak niet meer kunnen volhouden en een tariefaanpassing eisen, zou dat aan de stemmen wel te merken moeten zijn.

SP-2e Kamerlid Van Bommel zou tijdens recent bezoek aan Suriname vrouw hebben aangerand

Harry van Bommel doet aangifte na beschuldiging van aanranding 


Het SP-Tweede Kamerlid Harry van Bommel doet aangifte van smaad tegen de vrouw van ex-militair Willem Koenes. Zij deed in Paramaribo aangifte van aanranding na een bezoek van de SP-politicus aan Suriname. De politicus stelt in Privé zelf slachtoffer te zijn geworden van de aanklacht. 'Die aangifte slaat nergens op', zegt Van Bommel in een reactie, zo bericht de nieuwswebsite nu.nl vandaag, woensdag 30 maart 2016.

'Ik heb nu zelf ook tegen Koenes aangifte gedaan wegens smaad en laster. Mijn vriend, die bij de ontmoeting aanwezig was, heeft een verklaring afgelegd en via de notaris laten vastleggen. Je weet maar nooit of het ooit van pas komt.'

Volgens het echtpaar gedroeg Van Bommel zich tijdens het bezoek niet netjes. 'Mijn vrouw is slachtoffer geworden van de onfrisse praktijken van het Kamerlid', zegt Koenes in het weekblad. Van Bommel zou zijn vrouw hebben aangeraakt, onder meer aan haar 'rug en billen'.

Van Bommel raakte in 2007 ook al eens in opspraak nadat hij een vrouw tijdens een dienstreis naar Jordanië zou hebben lastig gevallen. De SP'er noemde zijn gedrag toen 'onhandig' en maakte zijn excuses aan haar.

Minister Moestadja ontvangt vader topwemster Ranomi Kromowidjojo

'Sportbeoefening als industrie met werkgelegenheidscreatie'


Suriname zou sportbeoefening meer en meer moeten zien als industrie en een economische sector die werkgelegenheid moet bieden. Professionele topsporters in het buitenland met Surinaamse roots zouden een inspirerende rol hierbij kunnen spelen. Tegen deze achtergrond heeft minister Soewarto Moestadja van Arbeid de vader van de wereldberoemde Nederlandse zwemster Ranomi Kromowidjojo vandaag, woensdag 30 maart 2016, voor een beleefdheidsbezoek ontvangen, zo laat het ministerie via een persbericht weten.

Vader Rané Kromowidjojo, die geboren is in het district Commewijne, is met enkele broers op familiebezoek in Suriname. De familie Kromowidjojo heeft gewoond in de plantage Constantia aan de rechteroever van de Commewijnerivier.

Hoewel dochter Ranomi Kromowidjojo als zwemster onder de Nederlandse vlag internationale bekendheid geniet, geeft haar typische Surinaamse naam tegelijkertijd bekendheid aan Suriname. Door het land te promoten of het bekendheid te geven, leveren Surinamers in de diaspora al een wezenlijke bijdrage aan de ontwikkeling van Suriname, vindt Moestadja.

Het met ons delen van hun kennis, ervaring en netwerk zijn andere vormen waarop de Surinamers in diaspora een bijdrage zouden kunnen leveren.

Suriname staat volgens de minister voor de uitdaging om sportbeoefening als industrie te ontwikkelen waardoor werkgelegenheid geschapen kan worden en mensen hun brood kunnen verdienen in deze sector. Het ministerie van Arbeid wil samen met het ministerie van Sport en Jeugdzaken nagaan hoe dit idee verder ontwikkeld kan worden. De impulsen van de diaspora hiertoe zullen onmisbaar zijn.

Foto-onderschrift: Rané Kromowidjojo (links), de vader van de wereldberoemde Nederlandse zwemster Ranomi Kromowidjojo op bezoek bij minister Soewarto Moestadja. Kromowidjojo was bij deze gelegenheid vergezeld van twee jongere broers (tweede en vierde van links).Eveneens op de foto beleidsadviseurs Rowan Noredjo en Firosh Abdoelaziz.

AZP en Nierdialyse Centrum: 'Behandeling dialysepatiënten is niet in gevaar'

Slechte communicatie tussen leiding Nierdialyse Centrum en de Patiëntenraad


De behandeling van dialysepatiënten is niet in gevaar. Dit maken het Nationaal Nierdialyse Centrum (NNC) en het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) vandaag, woensdag 30 maart 2016, in een persbericht bekend, in tegenstelling tot een persbericht gisteren van de Patiëntenraad van het centrum, zo bericht de Ware Tijd. 

De Patiëntenraad verzond gisteren een persbericht waarin stond vermeld, dat de zorg per vandaag niet is gegarandeerd, omdat er geen behandelmateriaal in voorraad is.

Maar, de behandeling van dialysepatiënten is niet gestagneerd en is ook nooit in gevaar geweest, aldus het persbericht van het AZP en het Nierdialyse Centrum. 'Elke patiënt is adequaat behandeld conform de richtlijnen. Ook de komende tijd is de behandeling gegarandeerd. Door logistieke problemen dreigde er een schaarste te ontstaan, waardoor er alternatieve wegen zijn bewandeld binnen Suriname, om aan voldoende materialen te komen teneinde adequate dialysezorg te blijven garanderen.'

Het AZP en het NNC melden verder in het bericht, dat in de toekomst de communicatie in beter overleg met alle actoren zal worden aangescherpt.

Ruben Rozendaal, de voorzitter van de Patiëntenraad van het NNC, zegt in een reactie dat hij niet ervan op de hoogte is, dat de zorg is verzekerd. Hij zegt uit eigen waarneming te hebben opgemerkt dat er een tekort aan materiaal was en het ontstaan daarvan heeft geverifieerd bij de dagelijkse leiding van het centrum. 'Niemand heeft contact met mij gemaakt. Je kan mij als voorzitter van de Patiëntenraad informeren en zeggen wat de situatie is om aan de patiënten door te geven', aldus Rozendaal.

Gajadien (VHP) herinnert governor Gersie van CBvS aan beloofde transparantie

'Nog steeds zijn sectoren niet bekend die in aanmerking komen voor geveilde valuta'


Het VHP-Assembleelid Asiskumar Gajadien herinnerde gisteravond in De Nationale Assemblee aan de toezeggingen die gedaan zijn door governor Glenn Gersie van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), om de beloofde transparantie waar te maken. Hij betoogde, dat op z'n minst gepubliceerd zou worden welke sectoren in aanmerking zijn gekomen voor de geveilde valuta, zo bericht Starnieuws vandaag, woensdag 30 maart 2016.

Gajadien zei, dat er bezorgdheid is in de gemeenschap. Bepaalde sectoren die geen concurrentie hebben, blijven volgens het Assembleelid hoog bieden om deviezen toegewezen te krijgen. Hierdoor wordt de wisselkoers omhoog gestuwd. De samenleving gaat gebukt onder prijsverhogingen, aldus de VHP-politicus. Ook de koers die gehanteerd wordt door de bedrijven voor verschillende producten, moet duidelijk worden. De bedrijven moeten de koers betalen die zij bieden via de algemene banken. Hun goederen worden ook op basis van het bod verder berekend.

Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons bevestigde, dat Gersie tijdens zijn presentatie van de valutaveilingen in het parlement beloofd had, dat de CBvS mee zou delen welke sectoren in aanmerking zijn gekomen voor de geveilde valuta. Gaat het om de medische sector, casino of agrosector, gaf Simons enkele voorbeelden.

De Nationale Assemblee begrijpt dat geen gegevens over individuele ondernemers gegeven kunnen worden, maar wel de sectoren. 'Wij willen weten voor welke sectoren de dollars zijn gebruikt', verduidelijkte de Assembleevoorzitter. Zij liet weten deze kwestie aan te zullen kaarten bij de autoriteiten.

St. Vincentius overweegt openingstijd Spoedpost te verlengen tot middernacht

'Uitvallen SEH van AZP, toont kwetsbaarheid van slechts 1 SEH in Paramaribo aan'


Het St. Vincentius Ziekenhuis (SVZ) overweegt om de sluitingstijd van de Spoedpost van elf uur 's avonds te verlengen tot middernacht. Het SVZ is blij, dat de Spoedpost in de crisis die was ontstaan door een probleem bij de Spoedeisende Hulp (SEH) van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), haar kracht heeft kunnen tonen. Uit de gemeenschap zijn veel positieve reacties ontvangen, zo laat het SVZ vandaag, woensdag 30 maart 2016, in een persbericht weten. De inzet van de post tijdens het uitvallen van de Spoedeisende Hulp van het AZP afgelopen vrijdag en zaterdag, is geëvalueerd.

Na het tragisch incident met dodelijke afloop op de SEH van het AZP vrijdagochtend, is de Spoedpost op verzoek van de directeur van het ministerie van Volksgezondheid en de directie van het AZP, vanaf vrijdagmiddag in verhoogde staat van paraatheid gebracht. Naast de reguliere openingstijden van zeven uur 's morgens tot elf uur 's avonds heeft de Spoedpost vrijdagnacht een extra nachtshift gedraaid.

De coördinerende artsen Ashna Bisnath en Shiwa Isrie hebben de directie van het SVZ meegedeeld dat het de afgelopen dagen veel drukker dan normaal was op de Spoedpost. In het weekend van vrijdag 25 tot en met maandag 28 maart zijn gemiddeld 30 patiënten per dag geholpen. Normaal zijn dat tussen 15 en 20 patiënten per dag. De toeloop vanwege het wegvallen van de SEH van het AZP was dus wel merkbaar. Door extra inzet van personeel op de Spoedpost ontstonden er geen wachttijden.

Om de patiënten die vanuit de SEH van het AZP kwamen naar de Spoedpost financieel niet te duperen, werd in het weekend hetzelfde drempeltarief van Srd 50 gehanteerd als het AZP. Normaliter betaalt de patiënt op de Spoedpost door de week het drempeltarief van Srd 75 en in het weekend Srd 100. Ondanks de verminderde inkomsten is het ziekenhuis blij dat de patiënten probleemloos konden worden opgevangen.

De algemeen directeur van het SVZ, Manodj Hindori, heeft het management team van de Spoedpost gecomplimenteerd met de extra inzet van de artsen, verpleegkundigen en ondersteunend personeel. Dankzij hun inspanningen is een groot deel van de patiënten dat snel zorg nodig had en niet bij het AZP terecht kon, toch geholpen.

De Spoedpost van het SVZ is altijd bereid om de gevallen die het AZP doorverwijst op te vangen, zodat er verlichting op de SEH ontstaat. Het SVZ merkt wel op, dat het uitvallen van de SEH van het AZP, de kwetsbaarheid van slechts een SEH in Paramaribo heeft aangetoond. Het SVZ bepleit dat er een verbeterde samenwerking komt tussen ziekenhuizen, andere medische instellingen en huisartsenposten, zodat de patiënt die acute zorg nodig heeft op de snelste manier op de juiste plaats kan worden geholpen, aldus de leiding van het SVZ.

Voorzitter AKMOS: 'Gemanipuleerde koers bij 2e valutaveiling, omdat er te weinig openheid van zaken is'

'Iedereen die niet kan meedoen, gaat weer naar de zwarte markt'


Sham Binda, voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (AKMOS) heeft geen goed woord over voor de tweede valutaveiling van gisteren. Hij spreekt van een gemanipuleerde koers, omdat er weinig openheid van zaken is. Ook merkt hij op dat er voorkeur wordt gegeven aan branches die voedingswaren en medicamenten importeren. 'Iedereen die niet kan meedoen, gaat weer naar de zwarte markt', aldus Binda in de Ware Tijd vandaag, woensdag 30 maart 2016. Hij denkt niet dat de veilingen het gewenste effect zullen hebben. Zo zijn de prijzen in de winkel niet verlaagd en de druk op de dollar is niet minder geworden.
 
De Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft niet voldoende deviezen om te veilen en daarom blijven ondernemers aangewezen op de geldwisselkantoren. 'Zolang de overheid geen grip heeft op de cambio’s is het dweilen met de kraan open', zegt ondernemer Henry Carbière. Vorige week heeft de CBvS 10 miljoen Amerikaanse dollar geveild. Tijdens de tweede veiling was 7,5 miljoen dollar beschikbaar.

De zakenman is bij de eerste veiling vorige week dinsdag, wel in aanmerking gekomen voor deviezen, alleen niet tegen de koers die was vastgesteld. 'De Centrale Bank heeft ons gezegd dat negen banken mee zullen doen en dat er een gemiddelde koers wordt bepaald waarvoor de Amerikaanse dollar opgekocht kan worden. Van onze bank horen we dat we de dollars mogen kopen tegen een andere maximale koers. Dat is heel erg vreemd.'

Wilgo Bilkerdijk, voorzitter van de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFA), is blij dat de koers stabiel is gebleven, maar ziet nog geen reden tot optimisme. Hij gelooft dat de veilingen pas na enkele maanden rust zullen brengen op de valutamarkt. Bilkerdijk legt uit dat de zwarte markt zal blijven bestaan zolang de overheid niet aan de vraag kan voldoen. 'De veilingen zijn niet het absolute middel. Er is te weinig vertrouwen in de Srd en Suriname moet verdienen, maar we exporteren niet.'

RGD-directrice Sardjoe zou uit functie zijn ontheven door minister Pengel

Sardjoe neemt onwrikbare houding aan in voortslepend conflict met VRA-artsen


Maaltie Sardjoe, directrice van de Regionale Gezondheidsdienst (RGD), is door de minister van Volksgezondheid uit haar functie ontheven. Dat bericht de Ware Tijd vanochtend, woensdag 30 maart 2016, te hebben vernomen 'uit betrouwbare bronnen'. 

Minister Patrick Pengel van Volksgezondheid sprak gisteren met de Vereniging van RGD-artsen (VRA). VRA-voorzitter Nafiza Slamat wil echter niet zeggen wat er is besproken.

Ook Pengel houdt de kaken op elkaar en zal vandaag met een persbericht komen. Sardjoe was niet bereikbaar voor commentaar. De Ware Tijd schrijft verder te hebben vernomen, dat Sardjoe geen constructieve houding had tegenover de RGD-artsen, waardoor er na veertien maanden nog geen collectieve arbeidsovereenkomst is getekend. Dit is overigens algemeen bekend.

Een heet hangijzer is, dat in januari 2015 een nieuwe loonreeks werd ingevoerd, maar dat het salaris van sommige artsen niet werd verhoogd. Ook werden de werktijden verruimd. De artsen zijn zeer ontevreden en dreigden onlangs weer in actie te gaan.

(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd)

Paal (PALU): 'Soepelheid bij toepassing wetgeving betrachten om ongerief voor burger te voorkomen'

Surinaams Burgerlijk Wetboek aangepast na indiening initiatiefvoorstel

 
Waar bij het maken van wetten strengheid is vereist, dient bij het toepassen daarvan de nodige soepelheid betracht te worden. Ongerief voor burgers kan zo voorkomen of geminimaliseerd worden, vindt het PALU-Assembleelid Anton Paal. Daartoe is gisteren het Surinaams Burgerlijk Wetboek aangepast. Het initiatiefvoorstel om de wet te wijzigen was ingediend door de assembleeleden Paal, Carl Breeveld (DOE), Jennnifer Geerlings-Simons (NDP) en Remi Tarnadi (NDP) en werd met 34 algemene stemmen aangenomen. Dit meldt de Ware Tijd vandaag, woensdag 30 maart 2016.

De wijziging houdt in, dat belanghebbenden de directeur van het Centraal Bureau Burgerzaken (CBB) mogen verzoeken instructies aan medewerkers te geven om fouten te corrigeren. Vóór de wetswijziging was alleen de procureur-generaal bevoegd verzoeken om correctie van namen in akten van de burgerlijke stand bij de Kantonrechter in te dienen. Met de wetswijziging wordt de procedure aanzienlijk verkort.

Initiatiefnemer Paal gaf met voorbeelden uit de praktijk aan wat burgers moeten doorstaan, wanneer bijvoorbeeld door een schrijffout in plaats van 'ij' een 'y' in een naam staat. In de meeste gevallen is het duidelijk dat het om een "kennelijke schrijf- of spelfout" gaat, maar ambtenaren weigeren dit te corrigeren.

Als gevolg hiervan moest via een omslachtige en langdurige procedure via de procureur-generaal de omissie worden hersteld. Paal benadrukte, dat ambtenaren zich in voorkomende gevallen inschikkelijker zouden moeten opstellen om burgers die met dergelijke situaties geconfronteerd worden tegemoet te komen. Hij pleitte voor een versoepeling van de toepassing van wetten. 'Bij het maken van wetten is strengheid geboden, bij de toepassing ervan, soepelheid', stelde de parlementariër.

Curaçao naar tweede ronde Caribbean Cup

In juni volgt Suriname als tegenstander in tweede ronde...


De nationale selectie mag door naar de tweede ronde van de Caribbean Cup. De ploeg was afhankelijk van de uitslag van de laatste wedstrijd in groep 4, die gistermiddag werd gespeeld. De Dominicaanse Republiek versloeg daarin Barbados met 2-0 en daardoor eindige Curaçao op de tweede plaats, goed voor een plaats in de volgende ronde. Dit bericht vandaag, woensdag 30 maart 2016, onder andere het Antilliaans Dagblad.

Het elftal van Patrick Kluivert verloor vorige week de eerste wedstrijd tegen Barbados met 0-1. Afgelopen zaterdag won de selectie thuis van de Dominicaanse Republiek. Alle drie de teams in groep 4 eindigden met drie punten en dankzij een minimaal verschil in doelsaldo mag Curaçao in juni spelen in de tweede ronde.

Curaçao speelt dan tegen Suriname en de winnaar van de wedstrijd Puerto Rico-Guyana.

Kabinet Whiteman wil al in 2017 einde aan financieel toezicht


Regering heeft hierover Koninkrijksregering al in oktober 2015 benaderd


Het kabinet Whiteman vindt dat er na dit jaar een einde kan en daarom ook moet komen aan het financieel toezicht. De regering heeft, naar nu pas blijkt - zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 30 maart 2016 -, de Koninkrijksregering in oktober vorig jaar formeel verzocht met een nieuw besluit over de eventuele intrekking van de Rijkswet financieel toezicht (Rft) niet te wachten tot 2018. 

Dat verzoek is gedaan aan de vooravond van de Rijksministerraad van 8 oktober waarin besloten is het toezicht met drie jaar te verlengen. Tijdens die RMR is de wens van Curaçao niet inhoudelijk besproken. Ook daarna is er door minister Ronald Plasterk (PvdA) van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties - tot groot ongenoegen van Willemstad - niet op gereageerd.

Dit alles kwam naar voren tijdens de hoorzitting die de Raad van State van het Koninkrijk gisteren wijdde aan het beroep dat de Curaçaose regering heeft aangetekend tegen het door Nederland via de RMR afgedwongen verlengingsbesluit.

Klik hier om het complete artikel te kunnen lezen.

Oud-premier van Curaçao Asjes wil leegstand overheidsgebouwen aanpakken

Partido Pro Kòrsou wil Pensioenfonds bij haar plan betrekken


Partido Pro Kòrsou van ex-premier Ivar Asjes wil de leegstand van overheidsgebouwen aanpakken. Een van de manieren om dit te doen is volgens hem door de panden te verhuren. Zo kan het geld terugverdiend worden dat ooit in deze panden is geïnvesteerd. Dat bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 30 maart 2016.

Volgens de partij kan de regering het Algemeen Pensioenfonds Curaçao (APC) betrekken in het plan. Het APC heeft heel veel ervaring met investeringen in onroerend goed. Op de foto, van Partido Pro Kòrsou, is een voorbeeld van een leegstaand overheidspand te zien.

Wie het volledig artikel wil lezen kan hier klikken.

Hieronder het gisteren uitgebrachte persbericht van Partido Pro Kòrsou over haar plan:

Partido Pro Kòrsou ku alternativa pa edifisionan pará bashí di Gobièrno


Ta konosí pa vários aña kaba ku tin un kantidat di edifisio di Gobièrno pará bashí i sin uzo. Banda di ku Gobièrno ta pèrdiendo sèn ku e edifisionan aki, nan aparensha no ta esun di mas agradabel. Ademas, e edifisionan aki por trese vandalismo. 

Partido Pro Kòrsou ta kere den un ambiente polítiko kaminda no solamente ta mustra riba problemanan eksistente den nos komunidat, pero tambe riba posibel alternativanan pa solushoná esaki nan. Den kaso di e edifisionan en kuestion, Partido Pro Kòrsou ta kere ku ta indispensabel pa hasi un inventarisashon di tur edifisio di Gobièrno pará bashí. 

Ta kosta sèn pa por hasi e edifisionan aki funshonal bèk, pero tambe ta kosta sèn laga nan sigui deteriorá. Un alternativa ta pa bende òf hür e edifisionan aki i asina saka bèk e sèn ku mester invesrtí den nan mirando, den sierto kaso, e estado avansá di nan deterioro.

Fondo di penshun APC lo por ta un partner pa asistí Gobièrno ku e edifisionan aki, konsiderando nan eksperensia vasto ku invershon den biennan inmobil.

Tania Ataoellah-Henriquez di Partido Pro Kòrsou ta kere firmemente ku Kòrsou mester por saka probecho di e edifisionan aki, basta drecha nan.


P’esei Tania ta urgi esnan enkargá pa hasi un inventarisashon di e edifisionan aki pa asina por kuminsá plania kon ta bai atendé ku nan.

Den Blauwvinger: Blindstaren regering op goud en olie stort Suriname in financiële malaise

COLUMN: Regering Bouterse lijkt agrarische sector te vergeten en verzuimt te anticiperen op fluctuerende goud- en olieprijs

Nieuwe voorzitter St. Toerisme Suriname wil Suriname als casino-witwas-paradijs promoten


Je hoeft geen financieel deskundige te zijn, geen econoom en al helemaal geen beleidsmedewerker bij het ministerie van Financiën of Natuurlijke Hulpbronnen om tot de onweerlegbare conclusie te komen, dat de regering Bouterse-II – zoals haar voorganger, de regering Bouterse-I – zich maar blijft blindstaren op te hopen toekomstige geldstromen uit de goud- (lees: de nieuwe Meriangoudmijn van Surgold en de Amerikaanse goudmijnmultinational Newmont in het oosten van Suriname, welk bedrijf overal in de wereld – Peru, Indonesië, Nieuw Zeeland, Ghana – geconfronteerd is geworden met milieu-, personele en andere problemen) en oliesector (lees: de nieuwe Staatsolie-raffinaderij) om de staatskas mee te kunnen vullen. Maar, door dat blindstaren en navelstaren hebben Bouterse en consorten Suriname en haar bevolking in de financiële malaise gestort, een afgrond, waarvan de bodem nog niet in zicht is, in tegendeel.

Verkwistend ondeskundig beleid
Verkwistend beleid sinds het aantreden van de regering Bouterse-I in 2010 heeft geleid tot de huidige precaire financieel-economische situatie van het land en niet, zoals exponenten van de regering iedereen maar wat graag willen doen laten geloven, de algehele economische crisis die vele landen in de wereld heeft getroffen en de steeds maar dalende olie- en goudprijs op de wereldmarkt.
Beleidsmedewerkers hebben er simpelweg met de pet naar gegooid. Ze hebben zich te veel gefocust op de goud- en oliesector en de te verwachten inkomsten uit beide sectoren.
Maar, wat is het opleidingsniveau van die beleidsmedewerkers? Weten ze werkelijk niet dat het algemeen bekend is, dat de olie- en goudprijs op de wereldmarkt sterk fluctueren? Blind- en navelstaren, dat doen die beleidsmedewerkers. Overigens werd medio december vorig jaar bekend, dat slechts zes procent (!) van het totale personeelsbestand van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) gerekend kan worden tot hoog opgeleid kader. Dat maakte minister Regilio Dodson zonder schroom tijdens de begrotingsbehandelingen in De Nationale Assemblee (DNA) bekend. Hij zei dat zorgelijk te vinden en dat was een understatement. Veertien procent van het personeel behoort tot het middenkader en 80% tot laag opgeleiden. Het ligt voor de hand dat dergelijke schrikbarende cijfers ook van toepassing zijn op diverse andere ministeries. Je vraagt je in gemoede af op welk niveau beleid wordt gevormd door de regering.

De regering was daarnaast te inactief, neen, te dom, om te zorgen voor een buffer, een noodfonds voor tijden van tegenvallende olie- en goudprijzen. Neen, de regering heeft teveel en mis gegokt op haar eigen olie- en goudsector. Naïef en weinig getuigend van professioneel, deskundig op de toekomst gericht beleid. Neen, de regering Bouterse is te ad hoc gericht en te gericht op eerst doen en vervolgens pas nadenken. Neen, de regering Bouterse bleef maar uitgeven en lenen. En nu moeten velen in de samenleving pinaren en hosselen, met dank aan die zogenoemde 'volkspresident' die slechts president is voor zijn eigen 'paars'.

De vergeten voedselschuur
De voedselschuur voor het Caribisch gebied lijkt meer een natte droom van Bouterse te zijn geworden, dan een serieus speerpunt van beleid. De agrarische sector lijkt het stiefkindje te zijn geworden van de regering Bouterse. Terwijl deze sector van importantie kan zijn als een belangrijke inkomstenbron van de Staat Suriname. Maar, de regering en Bouterse in persoon zeggen en beweren veel, maar fors investeren in deze sector is er nog steeds niet bij. Incidenteel – ad hoc dus weer – wordt in landbouw- en veeteeltprojectjes geïnvesteerd, maar een grootschalige aanpak van de sector lijkt de regering vreemd en in de toekomst zal het aanmodderen blijven voor de agrarische sector.

Casinotoerisme ter promotie imago van Suriname als witwasparadijs
Overigens kan hetzelfde gezegd worden van een andere potentiële inkomstenbron, het toerisme. En met de recente komst van een nieuwe directeur van de Stichting Toerisme Suriname, Jerry A-Kum, lijkt het toerisme ook niet echt in positieve zin op te gaan bloeien. Deze man staart zich financieel blind op..... casinotoerisme. Suriname is volgens velen al het Las Vegas van de Caribische regio, maar die A-Kum wil meer. Casino's moeten wereldwijd toeristen naar Suriname trekken, terwijl Suriname (lees: minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie) deze dagen zo haar best doet om van het imago van witwasland af te komen. A-Kum lijkt dat imago internationaal te willen promoten en van Suriname een witwasparadijs te maken.

Geen verandering
De komende periode zal de regering zich echter blijven blindstaren op de goud- en oliesector, tegen beter weten in. Naïviteit viert hoogtij in het ministers- en beleidsteam van Bouterse. Dat werd duidelijk maandag 21 maart toen minister Gillmore Hoefdraad van Financiën in antwoord op vragen van parlementsleden in De Nationale Assemblee zei, dat de huidige crisissituatie nog ongeveer zes maanden gaat duren. 'Daarna wordt verlichting verwacht door het operationeel worden van de Surgold/Newmont Meriangoudmijn en het in productie gaan van de raffinaderij van Staatsolie.'

Olie en goud. Het zijn de toverwoorden voor de regering Bouterse. Bouterse en consorten blijven gokken op goud en olie, op Surgold/Newmont en Staatsolie (dat overigens deze dagen in zwaar financieel weer verkeert, maar dat lijkt niet bekend bij minister Hoefdraad).
 Maar, met toveren maak je geen gedegen beleid en met toveren alleen worden de burgers niet geholpen.

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
30 maart 2016
Amsterdam-Paramaribo

AZP ziet graag een permanente politiepost op haar terein

Gemiddeld drie keren per week wordt politie gealarmeerd


Het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) vindt het wenselijk dat een politiepost op haar terrein zou komen. Algemeen directeur Antoine Brahim zegt vandaag, woensdag 30 maart 2016, op Starnieuws dat deze kwestie eerder besproken is met de vorige korpschef Humphrey Tjin Liep Shie. Fausia Poese, coördinator van de Spoedeisende Hulp, SEH, zegt dat gemiddeld drie keer per week de politie nodig is ter plekke. Meestal gaat het om pogingen tot suïcide of wanneer mensen met letsels binnengebracht worden door familieleden of vrienden.

Poese stelt, dat de SEH bepaalde gevallen verplicht moet melden aan de politie. Er wordt gebeld naar het alarmnummer 115. De Meldkamer gaat dan na welk politiebureau ingeschakeld moet worden, afhankelijk van waar de patiënt woont. Veel patiënten worden ook door de politie binnengebracht. De Meldkamer is eveneens frequent in contact met de ambulancedienst van de SEH.

Brahim zegt, dat de politie niet gezien wordt als een beveiligingsbedrijf', maar op de SEH zijn er gevallen waar meteen de aanwezigheid van agenten nodig is. Het gaat niet om beveiliging van de SEH, maar om verhogen van het veiligheidsgevoel van iedereen die acute hulp nodig heeft.

Vorig jaar bijvoorbeeld ontstond op een dag een vechtpartij in de SEH. Toen werd die kwestie besproken met de korpsleiding. Er gaat een preventieve werking uit van de politie ter plekke, voert Brahim aan. Mensen uit grote delen van het land doen de SEH aan. Vaak is ook de politie ter plekke nodig. Deze kwestie is ook voorgelegd aan minister Patrick Pengel van Volksgezondheid. Hij zal het bespreken met zijn collega van Justitie en Politie, Jennifer van Dijk-Silos.

25 Kilozakken steenslag Grassalco nu op de markt

Op iedere leeg ingeleverde zak staat Srd 0,50 statiegeldStaatsmijnbouwbedrijf NV Grassalco gisteren haar nieuw product op de markt gebracht, Grassalco Steenslag gewonnen in de fabriek te Brokopondo in een zak van 25 kilo. Een zak steenslag kost Srd 25. Consumenten krijgen bij het inleveren van lege zakken vijftig cent aan statiegeld terug. Dit bericht Starnieuws vanochtend, woensdag 30 maart 2016.

De introductieceremonie heeft plaatsgehad bij de verkooppunt van zand en gesteenten aan de Kaatsbalstraat in Paramaribo.

'Het idee hiervoor komt van de klanten. Er is vaak gevraagd naar andere mogelijkheden om kleinere hoeveelheden te kopen. Het salesteam heeft hierop ingespeeld. Nu is het nieuwe product gepresenteerd. Hiermee hebben we het ook makkelijker gemaakt voor degenen die aan tuinverfraaiing of kleine bouwwerkzaamheden doen. Plannen kan nu makkelijker met steenslag in een zak', aldus manager commerciële zaken Mark Rommy. Om het milieu te beschermen en het hergebruiken van de verpakking te stimuleren is besloten statiegeld op elke zak te zetten.

President-directeur Sergio Akiemboto, is trots op het nieuwe product. 'Als bedrijf ben je voortdurend bezig om in moeilijke tijden creatief en innovatief te zijn, zodat je je producten toch aan de man kan brengen. Met dit product komen aspecten als gemak, kwaliteit en bereikbaarheid helemaal tot uiting.'

De eerste zak werd gekocht door Aroena Lalta, milieudeskundige bij NV Grassalco. Met de aankoop is ook het gemak gedemonstreerd, er hoeven geen trucks bij te komen, alles kan zelf of met een beetje hulp gesjouwd worden naar de achterbak van de auto. Akiemboto ziet in het nieuwe product exportmogelijkheden. Dat besluit hangt af van 'hoe het hiermee zal gaan'.