vrijdag 1 april 2016

Waarnemend directeur Telesur uit functie ontheven

Headley en Raad van Commissarissen kunnen niet door een deur


Russ Headley, die belast was met de waarneming bij Telesur, is ontheven uit zijn functie. In zijn plaats is aangesteld Mike Antonius. Het boterde niet tussen Headley en de Raad van Commissarissen onder leiding van Gardelito Hew A Kee.

Starnieuws bericht vanavond, vrijdag 1 april 2016, te hebben vernomen, dat Headley het niet eens was met enkele besluiten die genomen werden.

In november werden directeur Dirk Currie en commercieel directeur Kenneth Muringen ontheven. Beiden zijn inmiddels ontslagen.

De vakbond bij het staatsbedrijf ondersteunt Headley. Nadat bekend is geworden dat Headley ontheven is, heeft de bond een spoed algemene ledenvergadering uitgeschreven.

Dierenopvanglocaties op Curaçao zitten vol

Stichting Dierenbescherming trekt aan de bel


Het dierenasiel heeft geen plek meer om honden, die wegens verwaarlozing bij hun eigenaar zijn weggehaald, op te vangen. Ook de andere dierenorganisaties op het eiland hebben hun opvangcapaciteit bereikt. Dat stelt Gregory Berry, voorzitter van stichting Dierenbescherming Curaçao, vandaag, 1 april 2016, in een persbericht, zo schrijft de Amigoe.
 
De laatste tijd is de vraag om dieren zonder dak boven hun hoofd te huisvesten zo groot geworden dat het dierenasiel onverantwoord vol is, zegt Berry.

De toename komt door de campagne ‘Konosé bo animal’ die het Openbaar Ministerie (OM) samen met de politie is begonnen. De Dierenbescherming juicht de campagne toe, maar plaatst tegelijkertijd vraagtekens bij het project. 'Helaas is er geen rekening gehouden met de infrastructuur om de in beslag genomen honden op te vangen', zegt Berry. Daarnaast zijn er geen extra fondsen vrijgemaakt om aan de vraag naar opvangplaatsen te kunnen voldoen.

Lees hier het complete artikel.

Advocaat Bijkerk: 'Curaçao Droogdokmaatschappij Holding speelt smerig spel bij uitbetaling uitzendkrachten'

Minister Rhuggenaath besluit 3.5 miljoen gulden aan 350 uitzendkrachten te betalen


Volgens advocaat Roelof Bijkerk wordt er nu een ‘smerig spel gespeeld’ door de CDM Holding, waarbij 350 lokale uitzendkrachten tegen hem worden opgehitst, ‘waardoor zij de kans lopen niet het gehele bedrag waar zij recht op hebben, uitbetaald te krijgen’. Dit bericht de Amigoe vanmiddag, vrijdag 1 april 2016.

Aan de langslepende kwestie van het uitbetalen van achterstallig loon van 350 uitzendkrachten die voor de Curaçao Droogdokmaatschappij (CDM) werkten (waarvan 80 er nog steeds werken), lijkt een einde te komen nu minister van Economische Ontwikkeling Eugene Rhuggenaath (PAR) onlangs met goedkeuring van de regering en het parlement heeft besloten om 3,5 miljoen gulden aan de uitzendkrachten uit te betalen.

Bijkerk, die deze groep uitzendkrachten vanaf 2009 vertegenwoordigt, legt uit wat er volgens hem nu gebeurt: 'CDM heeft reeds 44 man met het voorstel benaderd: ‘neem afstand van je advocaat, dan krijg je rechtstreeks geld op je bankrekening en hoef je je advocaat niet te meer te betalen’. Van deze groep mensen heb ik reeds vernomen dat zij niet meer door mij vertegenwoordigd willen worden. Behalve dat dit een onfatsoenlijke gang van zaken is, vermoed ik dat de holding zo poogt om onder de betaling van de wettelijke rente en kosten – die middels een vonnis van juli vorig jaar door de rechter zijn toegekend – uit te komen.'

Klik hier om het gehele artikel te kunnen lezen.

VSB en RaVakSur stellen president Bouterse ultimatum inzake SER

Organisaties willen stand van zaken situatie SER weten


De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) en de Raad van Vakcentrales in Suriname (RaVakSur) hebben president Desi Bouterse een ultimatum van een week gegeven om zijn plannen voor de Sociaal-Economische Raad, SER, aan hun bekend te maken. Dit melden de organisaties, die in maart hebben besloten eensgezind op te treden, vandaag, vrijdag 1 april 2016, in een persbericht. 

Volgens het bericht heeft Bouterse sinds eind 2015 gevraagd om kandidaten aan te dragen voor benoeming als lid en/of plaatsvervangend lid in de Sociaal-Economische Raad en dat die binnenkort benoemd zouden worden. Dit is echter nog niet gebeurd.

In het schrijven stellen de organisaties, dat het niet duidelijk is of de president nog van plan is om de raad te benoemen, omdat er na een voorlichtingsbijeenkomst in januari dit jaar, geen communicatie meer heeft plaatsgevonden erover.

De partijen vinden de instelling van een dergelijke raad, 'gelet op hun commitering aan sociale dialoog, als hoogst noodzakelijk voor een gestructureerd en wettelijk overleg tussen de regering en haar sociale partners, namelijk de werkgevers en vertegenwoordigers van werknemers in Suriname'.

Deze wens is ook in een brief aan de President kenbaar gemaakt en is ondertekend door de voorzitter van de VSB, Ferdinand Welzijn, en de coördinator van RaVakSur, Robby Berenstein, namens de respectievelijke organisaties.

Tijdens lassen jachtgeweer gaat wapen af en hagel treft man (48) in gezicht

Lasser te Klaaskreek gaat aan het werk zonder te checken of wapen geladen is...


Hein R. (48) is te Klaaskreek geraakt door hagel uit een jachtgeweer dat hij bezig was te lassen. De man was benaderd door ene Eddy, een jager is, om de loop van het wapen voor hem in orde te maken.

De lasser begon aan het wapen te werken zonder eerst te hebben gecontroleerd of het geladen was, zo bericht vandaag, 1 april 2016, de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname. Terwijl hij bezig was te lassen, ging het wapen af. R. werd geraakt in zijn gezicht. Vermoedelijk is het wapen vanwege de verhitting van de loop afgegaan.

Het slachtoffer werd per eigen gelegenheid door familieleden afgevoerd naar het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Hij verkeert buiten levensgevaar.

De man die het wapen ter reparatie had aangeboden nam de benen toen het schot afging. Hij is daarna niet meer gezien. De ingeschakelde politie van Brokopondo heeft de buis en de andere constructiedelen van het wapen in beslag genomen alsook een lege huls.

Legerofficieren Labadie en Martodikromo onderscheiden

Onder- scheiding voor speciale diensten in graad van Comman- deur


Luitenant-kolonel Mitchell Labadie en kapitein Frankie Martodikromo hebben onlangs de militaire onderscheiding voor speciale diensten ontvangen in de graad van Commandeur. Dit meldt het ministerie van Defensie vandaag, vrijdag 1 april 2016, in een persbericht.

Labadie ontving deze onderscheiding in zijn hoedanigheid van nationaal afgevaardigde van de Republiek Suriname bij de Centre for Strategic Defense Studies (CEED-CDS) te Argentinië in de periode februari 2013-november 2015. In deze hoedanigheid heeft hij de relatie tussen de CEED en Suriname genoegzaam onderhouden en uitgebreid op vele gebieden. In zijn periode in Argentinië is hij ook aanspreekpunt geweest van Defensie Suriname voor Argentinië en Venezuela.

Martodikromo werd onderscheiden in zijn hoedanigheid van assistent militaire attaché en adjunct militaire attaché in Brazilië in de periode januari 1997-december 2012. Ook hij heeft de relatie tussen Suriname en de Federatieve Republiek Brazilië op diverse gebieden onderhouden en uitgebreid.

Op grond van artikel 10 van het Besluit Militaire Medailles (SB1995, No.102) wordt de militaire medaille voor speciale verdiensten toegekend. In aanmerking hiervoor komen militairen die zich in tijd van oorlog en vrede hebben onderscheiden bij de uitvoering van militair-diplomatieke taken, waardoor de militaire samenwerking tussen Suriname en een andere natie wordt geconsolideerd en uitgebouwd.
Deze medaille kent drie graden, namelijk groot commandeur, commandeur en officier.

Curaçaose loterijbaas Robbie dos Santos veroordeeld tot betalen van 72,5 miljoen Antilliaanse gulden

Naast forse boete ook 2 jaar voorwaardelijke gevangenisstraf


De Curaçaose loterijbaas Robbie dos Santos is vandaag, vrijdag 1 april 2016, veroordeeld tot het betalen van 72,5 miljoen Antilliaanse gulden (ruim 36 miljoen euro) voor onder meer witwassen, het doen van onjuiste belastingaangiften, valsheid in geschrifte en deelname aan een criminele organisatie. Dit bericht onder andere de Telegraaf.

Eerder werd al beslag gelegd op bankrekeningen en cash van Dos Santos. De rechter bepaalde vandaag, dat dit bedrag definitief van hem wordt afgenomen.

Verder is hij veroordeeld tot twee jaar voorwaardelijke gevangenisstraf. Tegen hem was vier jaar gevangenisstraf (waarvan een jaar voorwaardelijk) geëist.

Dos Santos is eigenaar van loterijbedrijf Robby's Lottery, waarmee hij vooral actief is op Curaçao en Sint Maarten. Dos Santos en zijn halfbroer, oud-minister George Jamaloodin, zijn tevens verdachte in het onderzoek naar de opdrachtgevers van de moord op politicus Helmin Wiels in 2013. Jamaloodin was tussen 2010 en 2012 minister van Financiën in het kabinet van Gerrit Schotte. Dos Santos was een van de belangrijkste geldschieters van Schottes partij, MFK.

Curaçao niet tegen Suriname in 2e ronde Caribbean Cup

Curaçao moet in juni aantreden tegen de Britse Maagdeneilanden


Curaçao moet in juni in de tweede ronde van de Caribbean Cup voetballen tegen de Britse Maagdeneilanden. Eerder werd er vanuit gegaan, dat dat tegen Suriname zou zijn, schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 1 april 2016, aldus Paradise FM.

Voorzitter van de Curaçaose voetbalbond Riginaal Francisca zegt, dat Curaçao met even veel punten en hetzelfde doelsaldo is geëindigd als Antigua. Dus moest er worden geloot wie in welk groep komt. Dat gebeurde gisteren via Skype.

Curaçao zit nu in groep drie. Daarin komen de voetballers van Patrick Kluivert nog wel uit tegen Guyana maar in plaats van tegen Suriname dus tegen de Britse Maagdeneilanden.

Districtscommissarisen laten het afweten bij indiening districtsplannen, tot ongenoegen RO-minister Dikan

'Elke districts- commissaris moet de ruimte maken aanwezig te zijn bij indiening'

Bij de indiening van de districtsplannen gisteren ten kantore van het ministerie van Regionale Ontwikkeling waren enkele districtscommissarissen niet aanwezig. Minister Edgar Dikan stond daar even stil bij en zei, elke districtscommissaris de ruimte moet maken aanwezig te zijn voor de indiening van de plannen. Het is volgens wet verplicht deze in te dienen en de mensen weten dat zij dit elk jaar weer eind maart moeten doen. 

De districtscommissarissen die lijfelijk aanwezig waren, waren slechts Laksmienarain Doebay van het district Saramacca, Armand Jurel van het district Sipaliwini en Roline Samsoedien van Wanica. De districten die een vertegenwoordiger hadden in de vorm van een ressortraadslid of een districtsraadslid waren district Commewijne, Paramaribo en Nickerie, aldus het Dagblad Suriname vandaag, vrijdag 1 april 2016.

Minister Dikan gaf aan, dat de districtsplannen een resultaat zijn van de hoorzittingen, die met commissariaten zijn belegd. Alle punten die tijdens die zittingen zijn aangegeven, zijn vervat in een document. De wet schrijft voor dat er met het opstellen van het Meerjaren Ontwikkelingsplan rekening wordt gehouden met deze stukken. Deze plannen bevatten niet alleen pijnpunten van het betreffende ministerie, maar ook wat de andere ministeries. 'We moeten kijken hoe we de zaken zullen financieren. We bevinden ons in zeer moeilijk vaarwater en proberen zo creatief mogelijk te zijn in het creëren van financiële middelen om zaken te financieren.'

Districtscommissaris Armand Jurel zei, dat Sipaliwini geografische gezien 85% van Suriname omvat. Er zijn daarbij 64 ressortraadsleden en 11 districtsraadsleden. De plannen zijn afkomstig uit de zeven  bestuursressorten dat Sipaliwini heeft,  Tapanahoni, Pamaaka, Boven Suriname, Boven Coppename, Boven Saramacca, Kabalebo en Coeroeni. Er is dus met de bevolking gesproken tijdens de hoorzitting, waardoor er zaken zijn vervat die te maken hebben met de wensen, grieven en behoeften van de bevolking aldaar.

'Dus de plannen van alle zeven bestuursressorten zijn vervat in het districtsplan dat ik heb ingediend. De zaken die door elk ressort zijn aangegeven, zullen enigszins wel verschillen, maar volgens de dc zijn er problemen verwoord die veelal te maken hebben met het elektriciteitsnet, schone waterleidingtoevoer, transportmiddelen, onderwijs en de nodige faciliteiten daarvoor en zaken betreffende de gezondheidssector. Volgens de dc hangt de verwezenlijking van deze zaken helemaal af van het budget. De plannen zijn al gepresenteerd. Het moet slechts uitgevoerd worden.'

Doordat het afhangt van het financiële gedeelte, weet de districtscommissaris niet wanneer men een begin maakt met het verwezenlijken van de doelen.

Staat draagt fors bij aan Pensioenfonds met zo'n Srd 17 miljoen

'Geen gezonde zaak, dat uitgaven Pensioenfonds groter zijn dan inkomsten'

Miskin (CLO) geen voorstander premieverhoging


Het Pensioenfonds betaalt maandelijks Srd 27 miljoen aan ongeveer 23.000 gepensioneerde ambtenaren. De Staat draagt hiervan ongeveer Srd 17 miljoen bij en de rest komt uit premies van actief dienende ambtenaren. Dat betekent dat de uitgaven van het Pensioenfonds groter zijn dan de inkomsten. August Boldewijn, die zitting heeft in de commissie Herziening Pensioenwet, noemt dit geen gezonde zaak, aldus de Ware Tijd vandaag, vrijdag 1 april 2016.

Hij sprakgisteren hierover tijdens een vergadering van de Bond Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst in het vakbondscentrum aan de Burenstraat. Hij vreest, dat 'als de overheid niet in staat is om de gelden te betalen, we een groot probleem hebben'.

Boldewijn wijst erop, dat de overheid de pensioengerechtigde leeftijd kan optrekken naar 65 jaar, waardoor het ambtenarenbestand minder snel zal groeien en de Staat minder hoeft uit te geven. Een andere optie is het verhogen van de premie van 15 naar 30 procent. Nu betalen de actief dienende ambtenaren 10 procent en de Staat 5 procent.

Michael Miskin, bestuurslid van de Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO), is absoluut geen voorstander van het verhogen van de premie. Hij wijst erop dat de actief dienende ambtenaren naast de 10 procent pensioenpremie nog 4 procent storten in het AOV-fonds en 4 procent is bestemd voor het Staatsziekenfonds. Daarboven komt nog loonbelasting die varieert tussen 8 en 38 procent. Hij weet dat de overheid te allen tijde de pensioenen en salarissen zal betalen, onder welke omstandigheid dan ook. Dat doet de overheid sinds de oprichting van het Pensioenfonds in 1973. 'De overheid heeft altijd bijgedragen en dat hoeft niet te veranderen', aldus Miskin.

Vakbondsman Leeflang waarschuwt: 'Leefsituatie wordt alleen maar erger'


'Ik denk dat het tijd wordt dat de wij als vakbeweging de situatie gaan evalueren'


Vakbondsleider Murwin Leeflang is van mening, dat de situatie in het land alleen maar erger zal worden. Meer arbeiders zullen volgens de vakbondsleider hun baan verliezen. 'Dat is al elke dag aan het gebeuren waarbij sommigen niet eens aangebracht worden bij de Ontslagcommissie van ministerie van Arbeid. Sommige van de ontslagen worden in onderlinge goed geregelde afvloeiingssystemen afgehandeld', aldus Leeflang vandaag, vrijdag 1 april 2016, in het Dagblad Suriname.

Dat is de reden waarom de vakbondsleider van mening is dat de regering goede gesprekken moet voeren met RaVakSur (Raad van Vakcentrales in Suriname) om te komen tot oplossingen voor vraagstukken die de vakbeweging op tafel heeft gelegd. 'Indien de regering verzuimt te praten met de vakbeweging moet dat een indicatie zijn voor elke arbeider /wrokoman of wroko uma wat hem of haar te wachten staat.'

Leeflang geeft aan het heel jammer te vinden om te zien hoe de president van het land omgaat met de vakbeweging. 'De vakbeweging verenigd in RaVakSur heeft in de afgelopen weken gesprekken gevoerd met de regering. De gesprekken zijn nog steeds gaande en je merkt dat wij helemaal niet opschieten. Uit een gesprek met voorzitter van C-47, Robby Berenstein, kan gevoeld worden dat de werkende klasse in een crisis zit. In alle facetten van het leven merk je dat. Overal waar je komt, wordt er onder andere geklaagd over de huidige situatie, de prijzen en de financiële crisis.'

Volgens de vakbondsleider wordt vooral de werkende klasse in het land met deze crisis geconfronteerd. 

'Zij zijn namelijk de groep die het grootste probleem ondervindt om niet te praten over de senioren in ons land en de sociaal zwakkeren. Ik denk dat het tijd wordt dat de wij als vakbeweging de situatie gaan evalueren. Daarmee doel ik dus op de gesprekken met de regering in RaVakSur-verband en dat wij misschien de regering moeten laten zien waartoe wij als arbeiders in staat zijn. Voordat onze economie weer begint aan te trekken, zullen we met ons allen in dit land bereid moeten zijn om offers te brengen. Willen wij dat niet, dan zullen wij de gevolgen hiervan ook opmerken. Deze zullen ons tot in de toekomst volgen.'

Jogi (VHP) vraagt Assembleevoorzitter duidelijkheid over salarissen kopstukken staatsbedrijven

Na presentatie cijfers door vicepresident Adhin lijken cijfers in la te zijn verdwenen


VHP-Assembleelid Mahinder Jogi wil actie van Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons zien om de salarisreeksen van kopstukken bij staatsbedrijven bespreekbaar te maken. Volgens de politicus heeft vicepresident Ashwin Adhin tijdens de afgelopen begrotingsbehandeling de nodige stukken in het parlement ingediend, maar is er daarna niets meer met de stukken gedaan.
 
'Wat zal er met de informatie gebeuren?', vroeg hij gisteren in De Nationale Assemblee. Volgens Jogi is intussen uit de ingediende stukken al duidelijk dat er een heel grote discrepantie is tussen de salarissen bij de parastatalen, terwijl het land heel moeilijke financiële tijden doormaakt. 
 
'Elke cent moet een aantal keren omgekeerd worden, voordat deze wordt uitgegeven. Zelfs parastatale bedrijven hebben het moeilijk. Gaat de situatie zo blijven voortduren? Gaat de directeur van bedrijf A nog steeds Srd 100.000 per maand blijven verdienen? Gaan deze mensen nog zoveel maanden extra uitbetaald worden?'
 
De parlementariër benadrukte, aldus het Dagblad Suriname vandaag, 1 april 2016, dat er aan de andere kant ook maatregelen in het vooruitzicht worden gesteld om verder te kunnen komen. Het gaat volgens hem om maatregelen die kleine arbeiders aan de basis raken. 'Als men niet komt aan de top van de bedrijven, moet men ook niet komen aan de lage mensen van de bedrijven', aldus Jogi.
 
Vicepresident Ashwin Adhin zei in reactie, dat de president onlangs een werkgroep heeft geïnstalleerd die de salarissen, bonussen en gratificaties van de kopstukken van staatsbedrijven zal evalueren. Hierdoor zal men op den duur op een nationaal beloningsbeleid kunnen overstappen.

Negen algemene banken ontvangen gezamelijk zo'n Srd 1 miljoen commissie bij 2e valutaveiling

Surichange-directeur: 'Het is nu belangrijk dat de samenleving vertrouwen stelt in governor CBvS'


De negen algemene banken verdienden gezamenlijk gemiddeld Srd 1 miljoen aan commissie bij de laatst gehouden valutaveiling, waarbij 7.5 miljoen Amerikaanse dollar werd geveild. Dat schrijft althans vandaag, vrijdag 1 april 2016, het Dagblad Suriname, dat tot dit bedrag van 1 miljoen is gekomen door de 0,5% commissie te berekenen, die de banken vragen over het door de aanbieders betaalde Srd-bedrag voor de aan hen toegewezen dollars en dit te delen door twee. De helft van dit percentage aan commissie komt namelijk de Centrale Bank van Suriname (CBvS) toe. 

Het bedrag dat de bieders moeten betalen, wordt berekend op basis van de koers geboden per bieder. Het dagblad schrijft te hebben gewerkt met de gewogen gemiddelde koers van 5,15 over het totale geveilde bedrag om te komen tot de verdienste van de algemene banken. Naast de commissie betalen de biedende klanten de banken ook nog overmakingskosten, variërend tussen 0,4% en 0,7% wanneer de dollars naar hun diverse rekeningen worden overgemaakt.

De bieders zijn, zoals eerder aangegeven, gehouden de dollars te kopen tegen de koers waartegen zij hebben geboden, ook als die hoger ligt dan het gemiddelde. De ‘extra’ gelden die hierbij ontvangen worden, komen bij de CBvS terecht. Hier is volgens Surichange-directeur Stanley Mathoera geen sprake van ‘winst’ voor de CBvS. 'Het publiek heeft bepaald', zegt hij waarmee hij aangeeft, dat het risico bij het hoog bieden toch bij de bieder zelf ligt.

Ook zegt hij, dat het niet zo is dat banken een heleboel geld maken met de valutaveilingen, zoals velen denken. De commissie die de banken vragen, is slechts bedoeld om de kosten voor de vele administratieve handelingen die met de veilingen gepaard gaan, te dekken. Bij het bieden moet de bank die de bieder vertegenwoordigt er bovendien steeds voor zorgen dat het geld dat de bieder dient te betalen, indien hij de dollars toegewezen krijgt, reeds bij de CBvS aanwezig is. Uit de veilingen vloeit een gemiddelde koers voort, die bestemd is voor de verkoop van dollars bij de commerciële banken. Mathoera zegt verder, dat de banken helaas niet over deze dollars beschikken voor de verkoop. De CBvS doet volgens hem daarom dan ook haar best om de importeurs voor een deel tegemoet te komen.

De algemene banken hebben verder de verantwoordelijkheid om het hele proces (de dollarstroom naar de bieders) te overzien en daarover rapportage te doen aan de CBvS. De controle reikt zover, dat ook nagegaan wordt of de gekochte dollars door de importeurs/bieders ook werkelijk bestemd worden voor de import.

Een bijkomend positief effect van de valutaveilingen is volgens Mathoera de afroming van SRD’s uit de samenleving. Hij is van mening dat het belangrijk is, dat de samenleving nu vertrouwen stelt in de governor van de CBvS. 'Dit hebben de commerciële banken ook gedaan, anders hadden zij niet meegewerkt aan de veilingen.'

Raad van Ministers houdt feitelijk wekelijks crisisberaad

Vicepresident Adhin tracht parlement gerust te stellen: 'Regering neemt geen ad hoc-maatregelen'

'Organisaties ontvangen nog geen subsidie, omdat ze geen verantwoording afleggen'


De situatie in het land is van dien aard dat de Raad van Ministers elke week eigenlijk crisisberaad houdt. Maatregelen voor de korte termijn om de problemen aan te pakken worden nu op papier gezet en tegelijkertijd wordt gewerkt aan de formulering van een Meerjaren Ontwikkelingsplan. Dat zei vicepresident Ashwin Adhin gisteren in De Nationale Assemblee, aldus de Ware Tijd vandaag, vrijdag 1 april 2016.

Hij ging in op vragen van Assembleeleden over een aantal actuele vraagstukken Volksvertegenwoordigers uitten hun bezorgdheid over onder andere de problemen in de gezondheidszorg, sociale bescherming van behoeftigen en bezuiniging bij staatsbedrijven. Volgens de vicepresident neemt de regering geen ad hoc-maatregelen, maar moeten ze gezien worden als uitingen van de inspanningen om steeds een nieuw evenwicht te vinden in het aanpakken van de crisis.

Dat organisaties die afhankelijk zijn van overheidssubsidie in de problemen komen, omdat de subsidie niet tijdig wordt overgemaakt, komt omdat ze geen verantwoording afgelegd hebben over en geen transparantie hebben gegeven in eerder overgemaakte subsidies.

De bewindsman liet doorschemeren, dat organisaties die niet op tijd transparantie geven, geen geld zullen krijgen zo lang ze niet aan hun verplichting voldoen. Hierover zijn met hen afspraken gemaakt. Adhin vroeg hiervoor begrip van het parlement en de samenleving.

Hij zei verder, dat ook is besloten om overtollige voertuigen bij staatsbedrijven over te hevelen naar ministeries die extra vervoersmiddelen nodig hebben. Kapotte voertuigen en wagens die door de staat waarin ze verkeren, veel onderhoud vereisen, zullen worden afgestoten.

Haar in het eten leidt tot korte opstand arrestanten in cellen politiebureau Santo Dorp

Arrestanten slaan uit protest met hun hoofden tegen muren cellenblok

Opstandige arrestanten krijgen ter voldoening eten van hun familie


Een aantal arrestanten van politiepost Santo Dorp is woensdagmiddag enige tijd in opstand geweest, omdat een arrestant een stukje haar in zijn voeding had gevonden. Dit werd gerapporteerd aan de chef van dienst, die ervoor zorgde dat de arrestant andere voeding kreeg. De overige arrestanten die dit hadden gehoord, besloten toen desondanks gezamenlijk om te weigeren het eten te nuttigen, omdat het aangetroffen haar in diezelfde voeding was meegekookt, zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, vrijdag 1 april 2016.

Verschillende eenheden werden ingeschakeld, omdat de arrestanten tekeer gingen en hun hoofden tegen het cellenhuis sloegen. Maar, de ingeschakelde eenheden hoefden niet op te treden, omdat de leiding zelf maatregelen had getroffen.

De familieleden van de arrestanten werden in de gelegenheid gesteld om voeding voor de weigerende arrestanten te brengen. Degenen die geen familie c.q. geen voeding zouden krijgen, zijn voorzien geworden door de leiding van het bureau. Er werd toen eten gekocht voor die arrestanten.

'De situatie op het bureau is niet geëscaleerd. Alles is onder controle', aldus de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname.

Wijziging Wet op de Staatsschuld vergroot leenruimte regering van Srd 2.5 miljard naar Srd 3.9 miljard

Argwaan binnen oppositie over vaart achter wetswijziging om meer te kunnen lenen


Diverse Assembleeleden stelden gisteren in De Nationale Assemblee, dat de regering nu komt met wijziging van de Wet op de Staatsschuld om meer te kunnen lenen. Op basis van cijfers die gepresenteerd zijn door het Bureau Staatsschuld (zie afbeelding)aan de commissie van rapporteurs die de openbare behandeling van de wet heeft voorbereid, is er nu ruim Srd 2,5 miljard ruimte om te lenen. Bij wetswijziging wordt de leenruimte ruim Srd 3,9 miljard, zo schrijft Starnieuws vandaag, vrijdag 1 april 2016.

Amzad Abdoel (NDP), voorzitter van de commissie, had het aan minister Gillmore Hoefdraad van Financiën overgelaten om de cijfers te presenteren aan het parlement. Aangezien diverse Assembleeleden al over de presentatie beschikten, citeerden zij de cijfers.

Abdoel benadrukte dat er een verkeerd beeld wordt gegeven van de situatie. Hij haalde aan dat er nu genoeg ruimte is om te lenen. Met de wetswijziging wordt volgens hem niet extra leenruimte gezocht.

Diverse leden van de oppositie lieten duidelijk blijken, dat ze de haast die de regering heeft om deze wet te wijzigen, niet vertrouwen. De VHP-leden Krishna Mathoera en Mahinder Jogi stelden dat de samenleving slechte ervaringen heeft met het financiële beleid van de regering. Zij vinden dat het volk behoed moet worden voor de gevolgen.

Abdoel zei echter, dat de cijfers van het Bureau voor de Staatsschuld boekdelen spreken. Volgens hem wordt met de wetswijziging de definitie van Staatsschuld gelijk getrokken met internationale gangbare normen. Maar, de oppositie vindt dat de regering eerlijk voor de dag moet komen en precies moet aangeven hoe de huidige financiële situatie is en wat het beleid is om leningen te sluiten.

'Iedereen die een kabel weet te knippen, noemt zich installateur'

'Er heerst totale chaos onder Surinaamse installateurs'

'EBS geeft aan gepensioneerde werknemers de bevoegdheid om te installeren'


'Er heerst een totale chaos onder Surinaamse installateurs', zegt voorzitter Dinesh Brindaben Panday van de Vereniging van Installateurs in Suriname (VIS) vandaag, vrijdag 1 april 2016, in de Ware Tijd. 'Er is een soort hosselcultuur ontstaan en iedereen die een kabel weet te knippen, noemt zich installateur.' (zie foto - Bron: cplusb.nl)

Brindaben Panday ziet dit probleem met name bij stroominstallateurs. Dit probleem wordt volgens hem voornamelijk door de burger gevoed. Hij vindt dat burgers nog te vaak niet-erkende installateurs inhuren, vooral bij uitbreidingswerkzaamheden. De vereniging waarschuwt al geruime tijd dat niet-erkende installateurs vaak nepmateriaal gebruiken bij installaties.

De burger is zich volgens Brindaben  Panday onvoldoende van bewust dat het gebruik van materiaal van slechte kwaliteit voor enorme problemen kan zorgen. Hij zegt, dat de klant vaak genoeg alleen op de prijs let en kiest voor apparatuur van slechte kwaliteit.

Hij zoekt de oorzaak van het probleem bij het nutsbedrijf. De NV Energiebedrijven Suriname (EBS) voert volgens de vereniging te weinig controle uit op wat er bij het installeren gebeurt. Hij geeft aan dat EBS aan gepensioneerde werknemers de bevoegdheid geeft om te installeren. Veel van hen doen het werk niet zelf, maar misbruiken hun bevoegdheid door installaties van anderen op hun naam in te schrijven en daarvoor vergoeding eisen. Dit werkt volgens Brindaben Panday oneerlijke concurrentie in de hand. Hij vindt dat EBS alleen aan actieve installateurs deze bevoegdheid zou moeten verstrekken.

AVD-organisator Oliveira voelt zich aangevallen door kritiek op 'zijn' wandelvierdaagse

Oliveira vindt commentaren 'onzinnig'

'Men vertelt zoveel verhalen tijdens de wandelmars, in hun ogen gaat niets goed'


De voorzitter van de BVSS (Bedrijven Vereniging Sport en Spel), Percy Oliveira, stoort zich aan de onzinnige commentaren op de meest populaire sportactiviteit in Suriname, de Avondvierdaagse (AVD), aldus het Dagblad Suriname van vandaag, vrijdag 1 april 2016.

De BVSS is de organisator van dit evenement. Oliveira zegt het te begrijpen als het om kritiek gaat op belangrijke zaken, zoals bijvoorbeeld het ontbreken van EHBO-diensten tijdens de loop en dergelijke, maar volgens hem wordt er op allerlei pietluttigheden gelet.

Zo vernam de krant dat alhoewel op de route de aanwezigheid van chemische toiletten op bepaalde plaatsen is aangegeven, maar dat die in de praktijk zouden ontbreken. Oliveira gaf aan hier niet van op de hoogte te zijn. 'Ik ben niet op de hoogte en weet niet of het überhaupt wel waar is.' Hij meende dat indien de participanten dit geconstateerd hadden, zij dit gelijk hadden moeten doorgeven aan de organisatie, zodat die hierop kon inspelen in plaats dat zij ertoe overgingen deze klacht elders te deponeren.

Er is ook kritiek geuit op de vlag die door de AVD geheven is, omdat deze vol scheuren zou zitten. Oliveira gaf hierop aan dat de vlag, die hij op het moment voor zich kon zien wapperen, er in zijn ogen perfect uitzag. Zij die vonden dat de vlag gescheurd was, mochten voor wat hem betreft gerust met een nieuwe vlag bij hem komen.

Ook het commentaar omtrent de files die ontstaan tijdens de AVD kan Oliveira niet zo goed waarderen. 'Er zijn overal files in Suriname en als men last heeft van de files moet men naar de politiek, want die is verantwoordelijk en niet de BVSS.' 

Oliveira zegt, dat hij naar de grote organisatie, naar het groter geheel kijkt en niet naar ‘futiliteiten’. 'Men vertelt zoveel verhalen tijdens de wandelmars, in hun ogen gaat niets goed. Als de mensen geen positieve kritiek kunnen leveren, laten ze rustig thuis blijven en niet naar die wandelmars kijken.'

Bezorgdheid bij Bee (ABOP) over 5% deelname Staat in Merian-goudmijn van Surgold/Newmont

20 Procent van de 25 procent Staatsdeelname op rekening van Staatsolie


Het ABOP-Assembleelid Marinus Bee zei gisteravond in De Nationale Assemblee zich zorgen te maken over betalingen die niet verricht kunnen worden door de regering. Zo wil hij van de regering weten hoe de resterende 5% voor de deelname aan de Surgold/Newmont Merian- goudmijn zal worden betaald, zo bericht Starnieuws vandaag, vrijdag 1 april 2016.

De Staat mag voor 25% participeren in de deal met de Amerikaanse multinational Newmont voor het opzetten van een goudmijn in het Nassaugebied. De mijn moet eind dit jaar in productie gaan. Volgens Bee is 20% door Staatsolie betaald, maar zijn er geen middelen voor de rest. Hij wil van de regering weten hoe het tekort zal worden ingevuld. Hij wenst ook te weten of dit niet van invloed zal zijn op het leningenplafond.

Volgens Asiskumar Gajadien (VHP) zal de regering een lening moeten nemen. Hij wil weten wat de voorwaarden hiertoe zijn. Om de 5% te kunnen invullen, zijn volgens hem de condities zwaar. Hij vroeg duidelijkheid van de regering hierover.

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën zal maandag ingaan op vragen die gesteld zijn door Assembleeleden bij de behandeling van de wijziging van de Wet op de Staatsschuld.

LVV niet blij met misleidende reclame Q-zwarte aarde van Quality Group

Ministerie sleept Quality Group voor de rechter


Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft het bedrijf Quality Group NV, gevestig aan de Anton Dragtenweg te Paramaribo, schriftelijk erop gewezen dat er geen misleidende advertenties geplaatst mogen worden. De naam van het ministerie wordt hiermee in diskrediet gebracht. LVV distantieert zich van Q-zwarte aarde, zo laat het ministerie vandaag, 1 april, in een persbericht weten.

Quality Group NV heeft via Facebook aangegeven, dat het product is geanalyseerd en goedgekeurd door LVV en het Centrum voor Landbouwkundig Onderzoek in Suriname (CELOS). De minister van LVV, Soeresh Algoe, stel in het persbericht dat dit niet op waarheid berust. Er is wel een analyse gemaakt in september 2015 en in het verslag is slechts de interpretatie van de resultaten van de analyses weergegeven. De resultaten van de analyses gelden alleen voor de zwarte aarde waar de monster is afgenomen.

Er is geen advies uitgebracht dat de aarde goed is voor bepaalde gewassen, zoals rozen, bloemkool, tomaat en paprika.

'LVV maakt analyses, maar het is niet de bedoeling dat bedrijven reclame maken daarmee. Het resultaat is van jou, en niet om commercieel gebruik van te maken', stelt Algoe.

De waarnemend directeur van LVV, Djoemadie Kasanmoesdiran, heeft op 24 februari 2016 een brief gestuurd naar het bedrijf over de misleidende reclame. Het blijkt dat er echter geen gehoor gegeven is, dus zal het ministerie juridische stappen ondernemen, aldus LVV.

Met het oog op de sociaaal maatschappelijke verantwoordelijkheid en een ultime dienstverlening voelt Quality Group N.V...
Geplaatst door QUALITY GROUP N.V op zaterdag 12 maart 2016

Minister Peneux laat actievoerend personeel universiteit weten dat Srd 100 koopkrachtversterking wordt gestort

Bewindsman spreekt actievoerende medewerk(st)ers toe


Het personeel van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) zal uiterlijk 15 april Srd 100 koopkrachtversterking ontvangen. Dit heeft minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) gisteren medegedeeld aan het personeel. Hij heeft de personeelsleden, die onder leiding van vakbondsleider Hugo Blanker naar het ministerie waren gekomen, toegesproken. Vanaf gisteren hebben de ambtenaren het werk neergelegd. Dit bericht het ministerie in een gisteravond, donderdag 31 maart 2016, uitgebracht persbericht.

Alle ambtenaren hebben volgens de bewindsman recht op Srd 100 extra per maand als koopkrachtversterking. Het zal volgens de minister niet lukken om de overmaking van de Srd 100 vóór 8 april te laten plaatsvinden, door de ambtelijke procedure die gevolgd dient te worden.

'Jullie vakbondsleider heeft in een brief die naar mij is verstuurd een punt aangehaald met betrekking tot Srd 200 gratificatie. Blanker zal hiervoor terug moeten gaan naar het bestuur van de AdeKUS om te onderhandelen met de huidige voorzitter Jack Menke. Ik weet niet wat er in de collectieve arbeidsovereenkomst van de AdeKUS staat. Het geld zit niet in mijn zak, omdat ik eerst toestemming moet krijgen van het ministerie van Financiën', sprak de bewindsman.


Adek personeel kan SRD 100 koopkrachtversterking na 15 april tegemoet zienMinister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur heeft de stakende personeelsleden van de Anton de Kom Universiteit (Adek) en vakbondsleider Hugo Blanker op donderdag 31 maart toegesproken. Het is het streven van de minister dat de personeelsleden uiterlijk 15 april hun 100 SRD koopkrachtversterking tegemoet kunnen zien.Alle ambtenaren hebben volgens de bewindsman recht op een SRD 100 voor de koopkrachtversterking. Het zal volgens de onderwijsminister niet lukken om de overmaking van de SRD 100 koopkrachtversterking voor 8 april te laten plaatsvinden vanwege de ambtelijke procedure die gevolgd dient te worden.“Jullie vakbondsleider heeft in een brief die naar mij is verstuurd een punt aangehaald met betrekking tot SRD 200 gratificatie. Blanker zal hiervoor terug moeten gaan naar het bestuur van Adek om te onderhandelen met de huidige voorzitter Jack Menke. Ik weet niet wat er in de collectieve arbeidovereenkomst van Adek staat. Het geld zit niet in mijn zak, omdat ik eerst toestemming moet krijgen van het ministerie van Financiën.De vaksbondsman zal zijn leden informeren over het gesprek met de minister.
Geplaatst door Ministerie van Onderwijs Wetenschap en Cultuur - Minowc op donderdag 31 maart 2016

Eerbetoon 15 juli regering Curaçao aan George Maduro

Tijdens ceremonie wordt stilgestaan bij geboortedag naamgever Madurodam


De regering van Curaçao zal op 15 juli tijdens een ceremonie stilstaan bij de geboortedatum van George Maduro. Er zullen ook folders worden gemaakt over het leven en de geschiedenis van deze nationale held en op scholen en andere instanties worden uitgedeeld. Tevens zullen verschillende exposities en lezingen worden gehouden om George Maduro - naar wie miniatuurstad Madurodam in Den Haag is vernoemd - te eren en herdenken. 

Dat laat minister Irene Dick (PS) van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport weten in een brief aan Statenlid Alex Rosaria van PAIS, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 1 april 2016.

Rosaria had op 14 december 2015 een brief gestuurd naar Dick waarin hij aangaf dat George Maduro in 2016 100 jaar zou zijn geworden, indien hij nog in leven was.

Lees hier de rest van het artikel.

Dit bericht PAIS 30 maart op haar website: 

George Maduro

Dia 14 di desèmber 2015 lider di frakshon PAIS den Parlamento, sr. Alex Rosaria pa medio di su derechi di pregunta a aserka Minister di Enseñansa, Siensia, Kultura i Deporte ku e pregunta si Minister ta dispuesto pa Gobièrnu lanta un komishon, ku por ta den kombinashon ku organisashonnan no gubernamental, pa huntu ku famia Maduro plania un konmemorashon digno pa para ketu na e fecha natal di George Maduro.

Resientemente i ku satisfakshon a risibí kontesta di Minister, mustrando e intenshon di Gobièrnu di Kòrsou pa dediká atenshon na rekonosementu di un di nos baluartenan ku a pèrdè su bida luchando pa libertat durante segundo guera mundial. Ademas lo traha foyeto riba bida i historia di e gran héroe en kuestion i repartí esaki na skolnan i otro instansianan.

OM Curaçao sleept in een zaak ruim 3 miljoen gulden binnen voor criminaliteitsfonds

Grote vangst resultaat vonnis Hof in hoger beroep in 'Fiji'-zaak

Verbeurdverklaring van onder meer Cessna-vliegtuigje en 31 goudstaven


Het Openbaar Ministerie in Willemstad heeft ruim drie miljoen gulden ten gunste van het criminaliteitsfonds binnengehaald. goud Dat is het resultaat van het vonnis dat het Hof gisteren wees in het hoger beroep in de Fiji-zaak tegen ‘ondernemer’ Wout de Groof, zo bericht het Antilliaans Dagblad vrijdag 1 april 2016.

De rechters honoreerden het verzoek van procureur-generaal M.A. Angela om behalve het banksaldo van De Groof ad 900.000 gulden, een aantal dure bolides waaronder een Jeep Cherokee, een drietal terreinen op Bonaire, een Cessna-vliegtuig en een motorboot verbeurd te verklaren.

Maar de grootste klapper is de ontneming van 31 goudstaven met een dagwaarde van twee miljoen gulden.

Lees hier de rest van het artikel.


Hieronder het persbericht van het OM Curacao van gisteren, donderdag 31 maart 2016:


31 bara di oro ekspropiá; Logro importante den kaso “Fiji” den Korte awe


Awe Korte di Apelashon a duna su veredikto den e kaso konosí komo “Fiji”. Ta trata di un kaso ku a inisiá na mei 2008 ku vários sospechoso. Finalmente Ministerio Públiko (OM) a dagfar dos sospechoso, esta W.B. van W. (1967) i A.W. de G. (1955).

Den e kaso aki awe, 31 di mart, Hof a yega na un kondena igual na e veredikto di Korte den Promé Instansia. A kondená ámbos na respektivamente 104 dia i 504 dia di prisòn den un kaso di entre otro labamentu di plaka i tereno, eksportashon ilegal di baranan di oro for di Venezuela i partisipashon na un organisashon kriminal.


Den su veredikto tambe Hof a deklará “verbeurd verklaring” di entre otro propiedat manera un avioneta Cessna 335, un Toyota 4Runner, un jeep Cherokee, un boto Boston Whaler ku motor, 3 tereno na Boneiru, vários kuenta di banko totalisando alrededor di 900.000 florin i 31 bara di oro ku un balor di alrededor di 2 mion florin.


Ministerio Públiko (OM) ta hopi satisfecho ku e veredikto di Hof. E desishon pa ekspropiá e propiedat den kaso “Fiji” ta pas kompletamente den e maneho nobo di Ministerio Públiko (OM) di kita propiedat ku sospechosonan a logra optené di un forma ilegal i kontra di lei.
E fondonan generá ta bin awor na benefisio di pais. Ta trata di un logro importante den kombatimentu di kriminalidat !

Nieuwe Curaçao Liqueur op de markt, tamarindelikeur

Tamarindelikeur vanwege 120-jarig bestaan van The Genuine Curaçao Liqueur


Ter ere van het 120-jarig bestaan van The Genuine Curaçao Liqueur is er een nieuwe likeur op de markt gebracht, de tamarindelikeur. Dit is een ‘limited edition’, de eerste 120 flessen van deze speciale Tamarind Liqueur worden voorzien van een genummerd certificaat, aldus bericht vandaag, vrijdag 1 april 2016, het Antilliaans Dagblad.

De bekroonde Curaçao Liqueur wordt al sinds 28 maart 1896 op Curaçao gedistilleerd van de kenmerkende aromatische schillen van de Curaçaose Laraha-sinaasappel. Daardoor mag ook alleen de Curaçao Liqueur van Senior & Co zich The Genuine Curaçao Liqueur noemen.

Voor de nieuwe unieke variant wordt niet de Laraha gebruikt, maar de tamarindevrucht. 'We wilden per se iets dat op Curaçao groeit, maar deze keer niet de Laraha', vertelt bedenker John Bradshaw, tevens productiemanager.

Klik hier voor het complete artikel. 

Stichting ADRA schenkt ruim 2.000 gulden aan Fundashon Prevenshon

Donatie is erkenning voor werk stichting met oncoloog Pinedo


De stichting ADRA, die zich inzet voor minderbedeelden in de samenleving, heeft een donatie van 2.135 gulden aan Fundashon Prevenshon gedaan als erkenning voor het werk dat de stichting samen met oncoloog professor Bob Pinedo verricht. Dat meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 1 april 2016.

Wekelijks worden circa 800 onderzoeken naar borstkanker bij de stichting gedaan. Als borstkanker op tijd gesignaleerd wordt, is het volgens Pinedo mogelijk om een mensenleven te redden en ook te voorkomen dat een borst weggehaald moet worden. De stichting raadt vrouwen in de leeftijd van 45-75 jaar aan om hun borsten om de twee jaar te laten onderzoeken.

Bij Fundashon Prevenshon zijn er geen wachtlijsten en is er transport mogelijk voor vrouwen die onderzocht moeten worden. Op de foto van fundashon ADRA is Pinedo te zien die de cheque van fundashon ADRA heeft ontvangen.

Opvallend kleine NDP-groep neemt deel aan Avondvierdaagse

'Wij zijn geen partij die alleen meedoet wanneer er verkiezingen zijn, wij zijn er altijd'

(Bron foto: Irvin Ngariman/de Ware Tijd)
De groep van de Nationale Democratische Partij (NDP) die deze dagen deelneemt aan de Avondvierdaagse (AVD) is in vergelijking met voorgaande jaren behoorlijk afgeslankt. 'Het is een bewuste keus van de partij om met minder lopers te participeren', zegt Caroline Heilbron, voorzitter van de AVD-commissie van de partij in een reactie in de Ware Tijd van vandaag, vrijdag 1 april 2016.

'Er is vooraf afgesproken met hoeveel personen wij zouden deelnemen. Wij hebben moeten stoppen, toen wij het streefgetal van honderd hadden bereikt. Uiteindelijk nemen wij deel met 115 personen.'

Zij weerspreekt berichten, dat de relatief kleine groep een teken aan de wand zou zijn voor de terugval van de partij. Er zijn personen die beweren, dat de groep uit 'slechts' iets meer dan vijftig personen bestaat. 'Wij hebben nog steeds massa, dat is geen nieuws. Anders hadden wij nooit 26 zetels.'

In 2015, het verkiezingsjaar, had de NDP met zo'n drieduizend lopers nog de grootste groep wandelaars bij de AVD. De NDP is de enige politieke partij die bijna ieder jaar meeloopt,  verkiezingen of niet. 'Of wij het nu met duizenden of honderden doen. Wij zijn geen partij die alleen meedoet wanneer er verkiezingen zijn, wij zijn er altijd.'

Heilbron zegt verder ter verdediging, dat hoe groter het aantal deelnemers des te hoger de kosten zijn. Vandaar dat de partij voor een kleine groep heeft gekozen. De kosten om massa op de been te brengen zijn behoorlijk hoog.

Oppositie en coalitie botsen tijdens behandeling wijziging Wet op de Staatsschuld

Abdoel (NDP) verdedigt wijziging, maar wil in Memorie van Toelichting andere reden dan 'precaire toestand van staatsfinanciën' opgenomen zien


De behandeling wijziging 'Wet op Staatsschuld' in De Nationale Assemblee heeft gisteren volgens Starnieuws vandaag, vrijdag 1 april 2016, 'heftige discussies uitgelokt' tussen coalitie en oppositie. Amzad Abdoel (NDP), voorzitter van de commissie van rapporteurs, zei dat de Staatsschuld gedragen moet kunnen worden door de economie en de groei van de economie nimmer in de weg mag staan. Hij haalde aan dat het al gedurende enige tijd bekend was dat de wet gewijzigd moest worden. De oppositie toonde zich echter argwanend. 'Vanwaar die haast?' Gevraagd werd om transparantie. Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën zal maandag ingaan op de vele vragen die gesteld zijn in de eerste ronde.

In de samenleving zou volgens Abdoel een misverstand bestaan alsof de regering het obligoplafond wil wijzigen om meer te kunnen lenen. Het obligoplafond voor de totale Staatsschuld is nooit gewijzigd. Slechts de verhouding tussen de bruto binnenlandse en bruto buitenlandse staatsschuld is gewijzigd in 2011, stelde Abdoel. Bij de huidige ontwerpwet wordt het obligoplafond ook niet gewijzigd. De wijzigingen die nu worden gepleegd kunnen volgens hem geplaatst worden in het kader van het synchroniseren van de omschrijvingen van bruto en netto Staatsschuld met dat wat internationaal gangbaar is. Hierdoor worden leningen die niet getrokken zijn en de niet afgeroepen garanties, niet meer verwerkt in de Staatsschuld waardoor de leenruimte toeneemt.

'In de overwegingen wordt er gesproken over een 'zeer precaire toestand van de staatsfinanciën'. Ik ben de mening toegedaan dat de overweging een zeer subjectief beeld geeft en gewijzigd dient te worden. Wij zijn ons ervan bewust dat de staatsfinanciën zich in een precaire situatie bevinden, maar dat moet de reden niet zijn om de wet te wijzigen, anders wordt het gevoel gewekt dat men de wet uitsluitend wijzigt om meer te kunnen lenen. Mijn inziens zijn er andere argumenten/overwegingen om de wet te wijzigen in de Memorie van Toelichting opgenomen. Gaarne vraag ik aan de minister om daarnaar te kijken', sprak Abdoel.

Volgens Mahinder Jogi (VHP) wordt er geen eerlijke informatie verschaft. Volgens hem was Abdoel misleidend bezig. De regering wil weer geld lenen om te verspillen, terwijl volgens hem de verdiencapaciteit moet worden vergroot.

Diana Pokie (ABOP) zei, dat in de Memorie van Toelichting staat, dat de precaire economische situatie maakt dat er een herdefiniëring komt van de Staatsschuld. Zij vroeg zich af of de internationale maatstaven alleen worden gehanteerd als het land in problemen komt.

'Als wij vandaag hier zijn om de regering meer leenruimte te geven, dan moeten wij erop wijzen dat gemaakte leningen terugbetaald moeten worden en dat wanneer die leningen aangegaan worden, wij ook instaat moeten zijn om die leningen terug te kunnen betalen. Ze mogen ons niet in een positie brengen waarbij wij een strop om onze hals hangen, en daar mogen wij niet aan meewerken', stelde Gregory Rusland (NPS). 'Wij beseffen dat wij als oppositie weinig ruimte hebben om deze zaken te voorkomen, maar ik wil elk DNA-lid oproepen om voorzieningen te treffen, waardoor onze samenleving niet verder in gevaar gebracht wordt door besluiten die wij als DNA in totaliteit nemen. Dwing de regering om op verantwoorde wijze om te gaan met het beheer van ons land, in dit geval de financiën van de Staat.'


Asiskumar Gajadien (VHP) merkte op, dat het niet gaat om een simpele wijziging van een definitie. Hij zei, dat er alles aan gedaan moet worden om het volk te behoeden voor het verspillende beleid van de regering. Hij benadrukte dat als er bij noodsituaties geld nodig is voor bepaalde dringende zaken, de regering altijd voor toestemming naar De Nationale Assemblee kan komen. Nu wordt aan de regering een vrijbrief gegeven om meer ruimte te creëren om te lenen, terwijl het duidelijk is dat het geld niet terugbetaald kan worden. Er is door de regering tot nu toe geen plan gepresenteerd om uit de economische malaise te komen, betoogde Gajadien.

NDP-fractieleider André Misiekaba stelde, dat nu reeds blijkt dat de VHP tegen de wet is, terwijl de regering nog niet aan het woord is gekomen. Ook de NPS heeft volgens hem aangegeven dat de coalitie in feite de verantwoordelijkheid op zich moet nemen. Misiekaba zei, dat de NPS ook haar positie duidelijk heeft gemaakt, maar dat de coalitie haar verantwoordelijkheid gaat nemen. Volgens Misiekaba komt de oppositie niet met concrete voorstellen om de wet zodanig te wijzigen, waarmee het belang van het land wordt gediend.

Anton Paal (PALU) heeft afscheid genomen van De Nationale Assemblee

'Ik speelde altijd op de bal en niet op de man'

'Het geachte lid Jogi mag behoren tot een van mijn beste vrienden binnen uw college' - Paal wordt opgevolgd door Gonsalves Jardin De Ponte


Het PALU-Assembleelid Anton Paal heeft gisteravond afscheid genomen als lid van De Nationale Assemblee (DNA). Hij zal in een andere vorm zijn steun verlenen aan het parlement. Alle fracties zwaaiden hem lof toe voor zijn kennis, inzichten, inzet en kameraadschap. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons zei dat Paal heel hard heeft gewerkt voor land en volk. De regering is blij dat Paal nog actief blijft bij het Centraal Bureau voor Burgerzaken. 

Paal zei, zo schrijft Starnieuws vanochtend, vrijdag 1 april 2016, dat hij het voorrecht had, nadat hij voorgedragen was door de PALU, op gezag van de bevolking van Coronie, de belangen van het volk van Suriname gedurende ruim elf jaren te mogen dienen.

'Een taak, mevrouw de voorzitter, die ik zonder onbescheiden te zijn, met grote inzet, maar vooral met heel veel liefde heb proberen te vervullen. Bij mijn ambtsuitoefening heb ik mij door een aantal opvattingen en overtuigingen en soms principes, laten leiden. In de eerste plaats is mijn handelen bepaald door het adagium waardoor de PALU bekend staat, dat het belang van het Surinaamse volk met voorrang gediend moest worden, zonder evenwel de belangen van anderen uit het oog te verliezen.'

'Ik heb mij verder consequent op het standpunt gesteld, dat ik anderen ook hier in de Assemblee altijd tot voorbeeld wilde zijn en nimmer tot excuus. Ik heb daarom zoveel mogelijk proberen te vermijden om andere politieke organisaties of partijen, maar ook personen, onderwerp van discussie te laten zijn, ook wanneer ik het volledig oneens was met het getoond gedrag; ik speelde altijd op de bal en niet op de man.'

De politicus zei verder, dat hij vanuit verschillende posities zijn bijdrage heeft geleverd in De Nationale Assemblee. Hij heeft zich gesteund gevoeld door geestverwanten en vrienden. Paal noemde de twee voorzitters die PALU gekend heeft tot nu toe, Iwan Krolis en Jim Hok. Zij hebben op hun eigen wijze in discussies steeds benadrukt waar de PALU voor staat en wat op het niveau van DNA zou moeten worden uitgedragen. Ook Rudi Schillevoort betuigde hij zijn erkentelijkheid.

'En u gelooft het waarschijnlijk niet, mevrouw de voorzitter, het is ook gelukt om in uw college echte vrienden te hebben. En neemt u van mij aan, het is een hele opgave geweest; immers in de politiek is echte vriendschap een schaars goed en de vraag ernaar nog schaarser. Ik verblijd mij dan ook bijzonder met de gedachte dat ik in u een vriend gevonden heb en ik weet zeker dat u erg verbaasd zult opkijken wanneer ik u vertel, dat het geachte lid Jogi mag behoren tot een van mijn beste vrienden binnen uw college.'

'Wij als land, als volk en dus als Assemblee staan voor een enorme uitdaging. Bij ons in de PALU beschouwen wij deze uitdagingen als een opportunity om te geraken tot vernieuwing van onze totale samenleving. Daarbij spelen ervaring en deskundigheid natuurlijk een belangrijke rol, maar neemt u van mij aan, wat wij op dit moment nog meer nodig hebben boven ervaring en deskundigheid zijn: vaderlandsliefde, creativiteit, zo u het wil, innovatie.'

De plaats van Paal zal worden ingevuld door Gonsalves Jardin De Ponte. 'Ik hoop dat mijn opvolger dezelfde ondersteuning zal krijgen die ik heb gehad, waarbij wij ons evenwel dienen te realiseren, dat elk van ons een eigen aard en een eigen spiritualiteit heeft. Voor wat ik heb mogen ervaren van u en uw college zeg ik u hartelijk dank met de bede: God zij met ons Suriname, Hij verheffe ons heerlijk land.'