zaterdag 2 april 2016

Bond bij Telesur niet blij met ontheffing uit functie waarnemend directeur Headley

CWOS wil gesprek met Raad van Commissarissen


De bond bij Telesur, Communicatie Werknemers Organisatie Suriname (CWOS), is niet gelukkig met de ontheffing gisteren van Russ Headley als waarnemend directeur van het bedrijf. Dat bleek vandaag, zaterdag 2 april 2016, tijdens een met spoed belegde algemene ledenvergadering, aldus Starnieuws. De bond wil over deze kwestie een overleg met de Raad van Commissarissen, die Mike Antonius gisteren meteen heeft belast met de waarneming van de functie.

De algemene ledenvergadering heeft besloten maandagochtend weer in vergadering bijeen te komen. De bijeenkomst is verdaagd. De bond heeft dit actiemodel gekozen om een krachtig signaal te geven aan de Raad van Commissarissen.

De bond onder leiding van Wilfried Meyer had in een gesprek met de raad al te kennen gegeven niet achter de benoeming van Antonius te staan. Hiermee is echter geen rekening gehouden.

Headley had al te kennen gegeven met verlof te gaan dit weekend.

Drie cocaïnesmokkelaars opgepakt op J.A. Pengelluchthaven met 10.9 kilo cocaïne in bagage

Twee vrouwen en man op weg naar Bahama's


Drie drugssmokkelaars blijken afgelopen zondag op de Johan Adolf Pengelluchthaven te zijn aangehouden met ruim 10.9 kilo cocaïne in hun bagage. Het gaat om Melissa C. (28) en Osborn N. (35) die met het vliegtuig waren afgereisd naar Suriname, terwijl de 22-jarige Alexis P. vanuit Guyana het land was binnengekomen. Het drietal had als eindbestemming de Bahama's, zo bericht de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vandaag pas, zaterdag 2 april 2016.

Bij controle op de luchthaven vielen zij door de mand. In de dubbele bodem van hun reiskoffers werd in totaal 10.940 gram cocaïne aangetroffen en in beslag genomen.

Melissa C. had in de dubbele bodem van haar reiskoffer 3.380 gram, Alexis P. 3.220 gram en Osborn N. 4.340 gram.

Hangende het verdere onderzoek zijn de verdachten en de drugs overgedragen aan de Narcoticabrigade van de politie. Na overleg met het Openbaar Ministerie zijn allen in verzekering gesteld.

Soepgroentendief gearresteeerd in Nieuw Nickerie

47-Jarige dief stroopt heel 'bed'


De politie van Nickerie heeft donderdagavond de 47-jarige P.B. aangehouden als verdachte van diefstal van soepgroente (peterselie). De verdachte werd aangehouden met de buit en kon de herkomst niet verklaren, aldus het Dagblad Suriname vandaag, zaterdag 2 april 2016.

Later heeft de verdachte de politie gebracht naar de plaats waar hij de soepgroente had gestolen. De man had een heel bed gestroopt aan de Slagzalmstraat in Nieuw Nickerie en had de buit bewaard in een bekken waarmee hij is aangehouden.

Arbeiders bacovenbedrijf FAI jammeren over 'onmenselijke' werkomstandigheden en 'slavendrijvende buitenlanders'

Vakbondsman Sallons teleurgesteld in werknemers FAI  die zich niet aan regels houden


Werknemers van bacovenbedrijf Food and Agriculture Industries, FAI, klagen over onmenselijke werkomstandigheden en hebben er moeite mee, dat zij steeds op de huid worden gezeten door de zogenaamde opzichters binnen het bedrijf. Er zouden buitenlanders zijn die zich gedragen als slavendrijvers. Ook worden werknemers tot aan huis achtervolgd en staande gehouden om de inhoud van hun tassen te controleren, zo schrijft vandaag, 2 april 2016, het Dagblad Suriname.

Voor bondsvoorzitter Michael Sallons van de Werknemersorganisatie Food and Agriculture Industries (WOFAI) is dit nieuws. Bij de bond zijn er vooralsnog nooit soortgelijke klachten ingediend.

'Ik ben nog niet op de hoogte of er buitenlanders op het veld als opzichter zijn. Buitenlanders draaien het bedrijf wel. De directeur gaat ook zelf op het veld. Als ze de directeur zelf bedoelden, dan zijn er ook zaken vanuit de kant van de directie te zeggen', stelt Sallons.

Sallons zelf is teleurgesteld in de werknemers van het bedrijf. Een groot deel van de werknemers houdt zich niet aan de regels. 'Men houdt zich niet aan de regels om bijvoorbeeld de moko bacterie niet verder te laten verspreiden. Als zij bedoelen dat men hard achter ze aanzit om hun gereedschappen te ontsmetten, zodra ze bijvoorbeeld van de ene plant naar de andere gaan, dan geef ik de opzichter of de directeur volkomen gelijk. Als men zich niet aan de regels houdt, bestaat het bedrijf straks niet meer. Zo zullen bijna 2.500 mensen hun baan verliezen. Hiermee moet men ook rekening houden.'

Sallons vermoedt dat het om soortgelijke regels gaat, vandaar dat de bond geen klachten naar binnen kreeg. Dit bedrijf kan in de toekomst volgens hem één van de grootste deviezenverdieners zijn in het land als het echt zal draaien. Echter, dit kan niet zonder de regels in acht te nemen.

Als bondsvoorzitter is Sallons ervan overtuigd dat het werk op het veld zwaar is. 'Als je fysiek niet sterk bent, zul je het niet aankunnen. Mi no bo mang du ing. Men wordt niet als slaaf behandeld. Ik vind wel dat als mensen zo hard werken, zij goed betaald moeten worden. Zij worden echter nog niet goed betaald, maar het bedrijf heeft zich tot nu toe gehouden aan de Wet Minimumuurloon. Als het bedrijf alleen maar op verlies draait, is het voor ons als organisatie ook moeilijk om loonsverhoging te zoeken voor de mensen', zegt Sallons.

Hij vraagt zich dus af of de bond zulke harde eisen kan stellen, terwijl de directie aantoont dat er alleen maar verliezen worden genoteerd. 'Hoe ga je de arbeiders dit verhaal vertellen, terwijl het enige dat zij willen horen is ‘meer geld’. Het bedrijf zal sluiten als de mensen in actie gaan. Het is een buitenlands bedrijf. De Belg sluit het bedrijf. Waar gaan de arbeiders naar toe? Het zijn de arbeiders zelf die ook ervoor moeten zorgen dat het bedrijf op winst draait.'

Deel personeel Algemeen Bureau voor de Statistiek in staking

Actie uit protest wegens niet ontvangen salaris over maart en niet uitvoeren CAO


Een deel van de personeelsleden van het Algemeen Bureau voor de Statistiek(ABS) is sinds donderdag in actie. De stakende medewerk(st)ers hebben gisteren de minister van Financiën en De Nationale Assemblee hiervan op de hoogte gesteld, zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, zaterdag 2 april 2016. De mensen hebben hun salaris over de maand maart nog niet ontvangen. 

Ook is de collectieve arbeidsovereenkomst (CAO) die in januari 2015 werd ondertekend, tot nog toe niet uitgevoerd.

Sinds september 2015 doet zich het probleem van late betalingen voor. Het salaris over september werd pas op 4 oktober uitbetaald. Sindsdien is dit patroon steeds herhaald.

Bondsvoorzitter Roy Adema zegt, dat de directeur van ABS sinds 22 maart 2016 op de hoogte is dat de personeelsleden in actie zullen gaan, indien het salaris wederom op zich laat wachten. De directeur zou zelf hebben gevraagd naar dispensatie voor een bepaalde groep.

De redactie van het dagblad nam contact op met het secretariaat van het ABS en die beweerde, dat men niet had opgemerkt dat mensen niet aan het werk zijn verschenen. ABS-directeur Iwan Sno was niet te bereiken voor een reactie.  

'Men wil dat wij de problemen van het bedrijf oplossen. Telkens moeten wij op straat gaan en brieven schrijven naar de minister. We zijn een speelbal aan het worden. Dat willen wij niet meer', zegt Adama. Volgens Adama telt de bond ongeveer 85 CAO-medewerk(st)ers.

In Suriname in geval van calamiteit geen ambulance bellen, die komt toch niet....

Eerst de politie bellen die ter plekke rapporteert aan de SEH...


In Suriname hoef je in geval van calamiteiten niet zelf een ambulance te bellen. De ambulance gaat toch niet komen. Met deze realiteit werd een medewerker van een kindercentrum in Suriname geconfronteerd, toen hij bezig was een calamiteitenplan voor het centrum op te stellen. Hij kon zich dit niet voorstellen, aangezien hij ervan uitging dat bij ernstige situaties, zoals bijvoorbeeld een kind met een levensbedreigende allergische reactie, elke seconde telt. Dit bericht het Dagblad Suriname zaterdag 2 april 2016.

De regel in Suriname is nog altijd dat men eerst de politie moet bellen, die vervolgens contact zal opnemen met de Spoedeisende Hulp (SEH) van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Aan de medewerker werd, toen hij voor nadere informatie contact maakte met betreffende autoriteiten, zelfs geadviseerd dat het handig zou zijn als het kindercentrum over een eigen ambulance beschikte.

Inspecteur Leonard Ligeon, hoofd van de afdeling Verkeersunit regio midden Suriname, zegt in een reactie, dat de huidige procedure bij calamiteiten nog langere tijd overeind zal blijven. Voor dit model is volgens hem gekozen, omdat bij rechtstreeks bellen naar de SEH, de ambulance vaker onnodig voor niet ernstige situaties zou uitrukken. Door de politie eerst te bellen, kan dit voorkomen worden. De politie is de eerste ter plekke en doet dan waarneming. Hetgeen is waargenomen wordt gerapporteerd aan de SEH. Aan de hand van de ernst van de situatie, gebaseerd op de waarneming van de agent ter plekke en uiteraard de beschikbaarheid van een ambulance, besluit de SEH of en wanneer zij wel of niet uitrukt.

Het is volgens Ligeon overigens ook te allen tijde verboden om omstanders of familieleden bij verkeersongelukken toe te staan om zelf slachtoffers naar de SEH te vervoeren, omdat de risico’s te groot zijn. Soms kan een slachtoffer weinig of geen uitwendig letsel hebben, terwijl die wel ernstige inwendige letsels heeft opgelopen, aldus Ligeon. Het verplaatsen of vervoeren van een dergelijk slachtoffer, indien dit niet door deskundigen geschiedt, kan in sommige gevallen fataal zijn voor het slachtoffer.

Ligeon hoopt dat de politie in de toekomst over een unit kan beschikken om hulp te kunnen verlenen aan slachtoffers, waarbij politie, ambulances en medische deskundigen snel beschikbaar en ter plekke kunnen zijn. Tot op dit moment is dit systeem vooralsnog niet haalbaar in Suriname.

Jogi (VHP): 'De samenleving moet niet als vijand van de regering worden gezien'

'Onroerende goederen staatsbedrijven als onderpand voor zware leningen'

'President-commissaris Telesur in China voor afsluiten lening van 115 miljoen Amerikaanse dollar'

Het VHP-Assembleelid Mahinder Jogi vindt dat de regering moet ophouden om belangrijke zaken in donkere kamers te bespreken en alle beslissingen over de ruggen van de samenleving te nemen. 'De samenleving moet niet als vijand van de regering worden gezien', stelt de politicus vandaag, zaterdag 2 april 2016, in het Dagblad Suriname.
Jogi zegt dat hij onlangs informatie heeft gehad, dat onroerende goederen van staatsbedrijven als onderpand zullen worden geplaatst in ruil voor zware leningen. Ondanks ontkenning van de Raad van Commissarissen van het Telecommunicatiebedrijf Suriname (Telesur) blijft de politicus erbij dat president-commissaris Gardelito Hew A Kee naar China is vertrokken om een leningsovereenkomst van 115 miljoen Amerikaanse dollar  te sluiten. In ruil zou het gebouw van Telesur aan de Heiligenweg vermoedelijk als onderpand worden gezet. 'Laat de regering komen uitleggen wat de mensen daar precies zijn gaan doen. Zijn ze verontreinigd lucht gaan inademen?'
Ondertussen heeft vicepresident van de Raad van Commissarissen bij Telesur, Jan Bolman, in een persverklaring aangegeven, dat Hew A Kee uit hoofde van zijn functie als e-Government coördinator binnen de overheid in China is om concrete oplossingen voor de verdere implementatie van e-Government voor de overheid te onderzoeken. Bolman verwijst de geluiden over het gebouw en de lening naar het rijk der fabelen. 
De politicus benadrukt. dat ondanks de verklaring van Bolman, hij zijn hart vasthoudt. Dit, omdat de regering in het verleden vaak duistere zaken over staatsbedrijven heeft ontkend terwijl achteraf  bleek dat de geluiden op waarheid berustten.

Ook bij Staatsolie ziet de politicus enkele zaken verkeerd gaan. Volgens hem zou de moeilijke periode binnen het bedrijf ervoor hebben gezorgd, dat er ook leningen genomen moeten worden om aan financiële verplichtingen te kunnen voldoen.

'Toen wij hebben gezegd dat corruptie hoogtij vierde bij de naschoolse opvang, heeft men dat ook ontkend. Uiteindelijk heeft de president toch gezegd dat dit project een njang patu was. Als men na vier maanden gaat zeggen dat de deal tussen Huawei en Telesur een grote flop is geworden, zal het hoofdkantoor van Telesur dan in Chinese handen terecht komen', aldus Jogi.

De VHP’er benadrukt dat hij geen moeite heeft met de aanpak zolang er duidelijkheid en transparantie vanuit de regering worden getoond. Zo kan een ieder volgens hem weten wat er precies in het land gebeurt. De samenleving moet deelgenoot gemaakt worden van deze besluiten. Zoals zaken er nu uitzien, heeft hij echter geen enkel geloof meer in de regering.

'Je kan morgen zelf horen dat Staatsolie, EBS of zelfs SWM als onderpand zijn gegeven. Wil de regering dit soort speculaties wegwerken, moet zij duidelijkheid geven aan de samenleving. Transparantie is een must',, aldus Jogi.

PAR-Statenlid Jesus-Leito ontvangt 'Synopsis Begroting 2016' van minister van Financiën

Jesus-Leito had om compact overzicht begroting gevraagd

 
Minister José Jardim (onafhankelijk, namens groep Sulvaran) van Financiën heeft het eerste exemplaar van het boekwerk ‘Synopsis Begroting 2016’ uitgereikt aan Statenlid Zita Jesus-Leito (PAR). Dat bericht vandaag, zaterdag 2 april 2016, het Antilliaans Dagblad.

Jesus-Leito had tijdens de behandeling van deze begroting voorgesteld een compact overzicht van de begroting te presenteren zodat het volk het regeringsproces beter kan volgen en monitoren op basis van concrete cijfers.

Minister Jardim a kumpli ku petishon di PAR.Dia 24 di mart 2016 mi tabata tin e honor di a risibí for di man di...
Geplaatst door Zita Jesus-Leito Info Page op zaterdag 2 april 2016

Advocaat 'Peppie' Sulvaran: 'Met vonnis in Bientu-zaak is bom gelegd onder nummerverkoop op Curaçao'

Sulvaran vindt vonnis in zaak Robbie dos Santos 'redelijk'


Met het vonnis in de zaak Bientu is een ‘bom’ onder de nummerverkoop op Curaçao gelegd. Dat zegt advocaat Eldon ‘Peppie’ Sulvaran van loterijbaas Robbie dos Santos, vandaag, zaterdag 2 april, in het Antilliaans Dagblad.

'Als het veroordelen alleen bij Robbie dos Santos blijft, terwijl iedereen aan illegale nummerverkoop doet, wordt het moeilijk voor hem om nog te concurreren en komen er ook banen in gevaar.'

Sulvaran is blij dat Dos Santos - die niet bij de zitting aanwezig was - niet de gevangenis in hoeft maar twee jaar voorwaardelijk heeft gekregen. 'Als we de straffen in Nederland voor belastingontduiking bekijken mogen we hier heel blij mee zijn.' Het is redelijk, stelt Sulvaran.

Klik hier voor het gehele artikel.

Padieboeren willen eindelijk beloofde tegemoetkoming en zak ureum ontvangen

SPBA in brief aan LVV-minister Algoe: 'Belofte moet worden nagekomen'


De Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA) heeft in een brief verzonden aan minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) gesteld, dat padieboeren de beloofde tegemoetkoming van 30 Amerikaanse dollar, een zak NPK-mest (stikstof (N), fosfor (P) en Kalium) en een zak ureum per hectare, eindelijk tegemoet kunnen zien.

Deze belofte had de bewindsman samen met de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken, Winston Lackin, in aanwezigheid van de Assembleeleden Rashied Doekhie (NDP) en Premdew Lachman (Nieuw Suriname) gedaan.

Harrinanan Oemraw, voorzitter van de SPBA, zegt vandaag, 2 april 2016, op Starnieuws dat de boeren zich in een zeer moeilijke situatie bevinden. Zij hebben in de voorjaarsoogst een baal padie van 79 kilo verkocht voor tussen de Srd 40 en 45. Die prijzen liggen echter ver beneden de kostprijs. Volgens Oemraw zijn er diverse gesprekken gevoerd met Algoe. Indien de boeren dit restant zouden kunnen krijgen, dan kunnen zijn hun landbouwactiviteiten voortzetten.

Tijdens de onderhandelingen een jaar geleden was aan het bestuur van de SPBA meegedeeld, dat de boeren 60 Amerikaanse dollar per hectare zouden krijgen. Daarnaast was hen een zak ureum en NPK-mest toegezegd. Maar, de boeren ontvingen veel later slechts 30 dollar per afgeoogste hectare. De LVV-minister had duidelijk gemaakt dat het bedrag niet te realiseren was. Het beloofde ureum kon toen ook niet worden gegeven aan de boeren.

Directeur Huize Ashiana wil dagopvang voor ouderen op terrein Ashiana

Osei Jabini wil ouderen kunnen opvangen van zeven uur 's morgens tot drie uur 's middags


Osei Jabini, directeur van het verzorgings- en verpleeghuis Huize Ashiana, wil een dagopvang voor ouderen op het terrein van het tehuis op te zetten. Het is de bedoeling seniorenburgers van zeven uur ’s morgens tot drie uur ’s middags daar op te vangen, volgens strakke regels, aldus de Ware Tijd van vandaag, zaterdag 2 april 2016.

Eén van de regels is om te voorkomen, dat ouderen worden geplaatst voor de dagopvang en niet meer worden opgehaald. Er zal een overeenkomst met familie worden getekend. Hiermee wil de directie voorkomen, dat een voorval als twee maanden geleden zich voordoet, waarbij een man van boven de zeventig op één van de zitbanken voor de instelling werd gedumpt.
Jabini werd 1 maart officieel benoemd tot directeur van Huize Ashiana. De instelling kwam zonder directeur te zitten nadat Judith Valpoort-Vrede haar ontslag had ingediend, binnen een maand na haar installatie. Zij kwam in opspraak nadat zij deels met geld uit een inzamelingsactie voor het tehuis een auto had aangeschaft.
Jabini had moeite met de overplaatsing van de Esther Stichting naar Ashiana, vooral omdat hij bij de Esther Stichting al een nieuwe structuur had doorgevoerd. Nu moet hij bij Ashiana helemaal opnieuw beginnen. 'Ik had twee weken bedenktijd, maar koos toch voor de Esther Stichting.' Hoewel hij zijn voorkeur had uitgesproken 'heeft minister Joan Dogojo ervoor gekozen mij te plaatsen bij Ashiana, gezien de resultaten die ik heb geboekt in mijn vorige werkkring'.

Inmiddels heeft de Esther Stichting sinds gisteren Liefda Somo als directrice.

Districtscommissarissen willen salaris gelijk aan dat van directeur bij ministerie

Loon districtscommissaris zou niet in verhouding staan tot hun taken en verantwoordelijkheden

Minister van RO Dikan is het eens met zijn districtscommissarissen


Districtscommissarissen willen dat hun salaris wordt verhoogd naar het niveau van dat van een directeur van een ministerie. Ze vinden, dat hun loon niet in verhouding staat tot hun taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden. Dit meldt de Ware Tijd vandaag, zaterdag 2 april 2016.

Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling is het met hen eens. 'Ik heb deze zaak al besproken met de vicepresident en we zullen zien wat de deskundigen hierop zeggen.' Het huidige salaris van de districtscommissaris is gelijk aan dat van een onderdirecteur van een ministerie, namelijk bruto Srd 8.099. Een directeur ontvangt per maand Srd 9.044.
'Het werk is veelomvattend en als we de functie en het salaris vergelijken met andere diensten die in dezelfde categorie zitten, zijn we ver ondergewaardeerd', zegt districtscommissaris Roline Samsoedien van Wanica, deken van het korps districtscommissarissen. Zij wijst erop, dat een districtscommissaris de regering in het district vertegenwoordigt, voorzitter is van de districtsraad en van het hoofdstembureau en hij of zij moet zorgen voor welvaart en welzijn in het district.
Haar collega Margaretha Malontie van Tapanahoni stelt dat de commissaris ook hulpofficier van Justitie is.

De districtscommissarissen hebben al in 2010 een brief gericht aan het ministerie van Regionale Ontwikkeling voor salarisaanpassing. Die was hen toen toegezegd, maar is nimmer uitgevoerd.

Granman Velantie krijgt uitleg over vonnis IAHCR

Delegatie van VIDS en KLIM informeert Bono Velantie der N'dyuka


Granman Bono Velantie van de stam der N’dyuka (Aukaners) is geïnformeerd over het recente vonnis (zie hieronder) van het Inter-Amerikaans Hof voor Mensenrechten (IAHCR, Inter-American Commission on Human Rights). Een delegatie van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) en haar regionale organisatie Kali’na en Lokono Inheemsen Beneden Marowijne (KLIM) hebben onlangs een bezoek gebracht aan het grootopperhoofd. Het was een beleefdheidsbezoek aan de nieuwe granman, aldus de VIDS vandaag, zaterdag 2 april 2016, in een persbericht.

In het vonnis is de Staat Suriname veroordeeld om de collectieve grondenrechten van alle inheemse en tribale volken van Suriname binnen drie jaar wettelijk te erkennen. De inheemse en tribale volken moeten binnen twee jaar wettelijk als collectieve rechtspersoon erkend worden. Er moet ook binnen twee jaar een mechanisme komen voor effectieve inspraak bij projecten die van invloed kunnen zijn op inheemse of tribale volken, en er moet zekerheid zijn op het delen in de voordelen van dergelijke projecten.

Verder zijn er in het vonnis specifieke bepalingen opgenomen voor de inheemse dorpen van Beneden-Marowijne die het proces tegen de Staat in 2007 zijn begonnen, onder andere over de natuurreservaten in hun gebied.

Deze informatie werd gedeeld met de granman en de diverse kapiteins uit het Aukaans gebied die hiervoor bijeen waren gekomen, meldt de VIDS.

Ook is de eeuwenoude samenwerking en goede verstandhouding tussen de inheemse volken en het Aukaanse volk opnieuw bekrachtigd en verstevigd, en benadrukt dat dit onverstoord doorgaat. Eventuele issues zullen altijd in vreedzaam overleg uitgesproken worden. De traditionele grondgebieden die wederzijds bekend zijn, worden zoals altijd gerespecteerd. De VIDS stelt terug te kijken op een geslaagd bezoek.

'We zijn Moe' scherpt doelstelling aan: Vertrek regering Bouterse wordt geëist

Veel 'volgers' op Facebook, maar dat vertaalt zich niet in aantal demonstranten

 
De protestgroep We Zijn Moe heeft gisteren weer een protest gehouden en deze keer voor de deur van De Nationale Assemblee. De opkomst was weer niet groot. De meeste Surinamers zijn passief en hebben hun limiet nog niet bereikt, beweert Curtis Hofwijks, trekker van de groep. De actiegroep heeft haar doelen bijgesteld. Het gaat er nu niet meer om ‘dat de regering haar beleid wijzigt’, maar nu wordt het vertrek van de regering Bouterse geëist, zo schrijft Starnieuws vandaag, zaterdag 2 april 2016.

De laatste ontwikkelingen, zoals de devaluerende Srd, lege schappen in de winkels en stijgende brandstofprijzen zijn schijnbaar niet genoeg om actie te komen voeren tegen het beleid van de regering. 'Ik denk dat Surinamers nog te passief zijn. Maar, we moeten niet onderschatten dat er een limiet is. Als de mensen hun limiet hebben bereikt, zullen ze wel bereid zijn om massaal op straat te komen. Ik denk dat men het nog niet bereikt heeft.'

Hofwijks deelt mee dat de regering keer op keer aantoont niet in staat te zijn de problemen bij de wortels aan te pakken. 'We zien nu dat ze een paar moves maken maar ze zijn te gefragmenteerd, onsamenhangend, het is meer brandjes blussen en niet structureel. We zien dat ze niet in staat zijn de problemen op te lossen. Hiervoor is vereist een samenhangend plan en durf om aan te pakken wat aangepakt moet worden.'

Hofwijks geeft de moed niet op. Hij gelooft dat het volk wel van zich zal laten horen. 'Hoop moeten we altijd hebben, dat mogen we niet verliezen.'

Op Facebook telt de pagina van We zijn Moe inmiddels ruim 7.700 zogenoemde volgers, maar die volgers laten zich niet zien bij de protestacties van de groep.

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

Liefda Somo nieuwe directrice Esther Stichting voor ex-leprapatiënten

Somo volgt waarnemend directeur Osei Jabini op die directeur is van Huize Ashiana


De Esther Stichting voor ex-leprapatiënten heeft een nieuwe directrice. Liefda Somo (zie foto - Bron: Somo/Facebook) zwaait sinds gisteren daar de scepter. Zij heeft de functie overgenomen van Osei Jabini. Volgens Somo stapt zij in een rijdende trein. De vorige directeur heeft duidelijke deelplannen opgesteld die in een beleidsplan zijn samengevat, waarop Somo zal voortborduren, zo bericht de Ware Tijd vandaag, zaterdag 2 april 2016.

Jabini was 15 oktober door minister Joan Dogojo van Welzijn aangesteld als waarnemend directeur. Hij is per 1 maart benoemd tot directeur van het seniorencomplex Huize Ashiana. Toen hij bij de Esther Stichting aantrad, had het tehuis twee jaar geen directeur gehad.
Vanuit haar gedrevenheid om zorg te verlenen heeft Somo toegestemd, toen zij werd benaderd voor de directeursfunctie. 'Mijn drijfveer is mijn medemens helpen.'

Zij is al twaalf jaar verpleegkundige en is ook president van de Vereniging van Verpleegkundigen in Suriname. Het personeel staat bij de nieuwe directeur centraal en zal bijgeschoold worden. Somo zal zich samen met de medewerkers en de cliënten inzetten om het negatieve beeld dat nog bestaat van ex-lepra patiënten te verbeteren.

WISE-REDD+ project en zes inheemse gemeenschappen tekenen overeenkomst

Inheemse gemeenschappen worden betrokken bij activiteiten overheid in hun woongebieden


Het WISE (Widening Informed Stakeholder Engagement)-REDD+ project werd gisteren, vrijdag 1 april 2016, in de Ballroom van hotel Torarica afgesloten met de ondertekening van een samenwerkingsovereenkomst (MoU, Memorandum of Understandig) door vertegenwoordigers van zes inheemse volkeren in Suriname, zo bericht Starnieuws. Zij zullen samen optrekken voor de verdere ontwikkeling en vertegenwoordiging van hun culturen. Hugo Jabini zei namens die gemeenschappen, dat de zij erbij betrokken willen worden als de overheid bezig is met activiteiten in de gebieden waar zij leven.

Er zijn zes verschillende tribale stammen in Suriname, de Saamaka, Aucaners, Paamaka, Aluku, Matawai en Kwinti. De stammen hebben hun eigen culturen en tradities. Volgens de MoU zal de komende twee jaren gewerkt moeten worden aan het oprichten van een gezamenlijk bestuur. 'Dit is belangrijk want tot dit moment konden wij bijvoorbeeld op buitenlandse vertegenwoordigingen niet praten namens alle tribale volkeren. Als we samenwerken, kunnen we onszelf beter vertegenwoordigen. We hopen dat dit WISE-REDD+ project nu een vervolg krijgt', aldus Jabini.

De gemeenschappen hebben in 2013 ingestemd met het Readiness Preparation Proposal (R-PP) voor REDD+ dat door de overheid is ingediend bij FCPF (Forest Carbon Partnership Facility) /Wereldbank.

Conservation International Suriname was de initiatiefnemer van WISE-REDD+; een deelproject van het nationale REDD+ project. Een van de voorwaarden die gesteld was door de FCPF bij de toekenning van de subsidie van 3.8 miljoen Amerikaanse dollar aan Suriname in 2013 voor REDD+, was het beter betrekken van specifieke doelgroepen.

Binnen het project is een engagement strategie ontwikkeld door de VIDS (Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname) en VSG (Vereniging van Saramakaanse Gezagdragers). Overheidsfunctionarissen zijn op 29, 30 en 31 maart getraind om deze strategie in de praktijk toe te passen. Gina Griffith zei namens het NIMOS (Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname), dat deze organisatie vervolgtrainingen voor een grotere groep ambtenaren zal financieren als onderdeel van het nationaal REDD+ project.

Sheila Marhe van Conservation International Suriname gaf aan, dat de MoU een onverwachte uitkomst is van het WISE-REDD+ project en dat de organisatie zeer vereerd is, dat het project heeft geleid tot de samenwerking.

70-Jarige dame door overvallers in vinger gebeten om ring te krijgen

Oma alleen met kleindochter (8) in woning aan Sakamoniestraat, Latour


Twee mannen hebben in de nacht van woensdag op donderdag een overval gepleegd op een woning in de Sakamoniestraat in het verzorgingsgebied van de politie Latour. In de woning waren aanwezig een 70-jarige oma en haar 8-jarige kleindochter. De grootmoeder werd tijdens de overval in een wurggreep gehouden en ernstig gebeten in een vinger (zie foto - Bron: Dagblad Suriname). De 8-jarige kleindochter is ongedeerd gebleven, maar is wel hevig geschrokken van het gebeurde, zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, zaterdag 2 april 2016.

Christine A. (34), de moeder van het 8-jarig meisje, laat via het dagblad weten, dat zij ten tijde van de overval niet thuis was. Haar moeder en haar dochter waren in hun slaapkamer. Omstreeks twee uur in de ochtend schrokken zij wakker toen plotseling twee onbekende mannen in de woning stonden. De twee hadden een achterraam compleet met kozijn weggerukt.

(Bron: Google Earth/Red. De Surinaamse Krant)
Haar moeder van had vingerringen aan en de daders hebben haar met geweld de sieraden afhandig gemaakt. Zij hebben de vrouw in een vinger gebeten om de ringen eraf te krijgen. De twee slachtoffers werden tijdens de daad opgesloten in een kamer in het huis. De daders hebben vervolgens de woning doorzocht en zijn ervandoor gegaan met waardevolle sieraden.

De dochter heeft haar gewonde moeder naar de het Academisch Ziekenhuis Paramaribo gebracht en kon na een medische behandeling weer naar huis. Het signalement van de gemaskerde daders, die handschoenen droegen, is nog niet bekend.

Christine zegt, dat zij voor de tweede keer zijn overvallen. De eerste keer waren vier gewapende criminelen het huis binnengedrongen. Het onderzoek in deze zaak duurt voor.

Ontheven Telesur waarnemend directeur Headley terug naar oude functie van 'Chief Financial Officer'

Mike Antonius nieuwe waarnemend directeur


Klantvriendelijkheid heeft prioriteit bij Antonius - Bond in spoedvergadering bijeen


Russ Headley, die gisteren werd ontheven als waarnemend directeur van Telesur, gaat terug naar zijn oude functie als 'Chief Financial Officer'. Met de waarneming is sinds gisteren Mike Antonius belast, die uit het bedrijf afkomstig is, maar niet in de directie zat. De Raad van Commissarissen (RvC) laat de medewerkers van Telesur in een schrijven weten, dat Antonius, met zijn commerciële achtergrond, in staat wordt geacht de noodzakelijke efficiëntieslag in de organisatie te maken. Dit meldt Starnieuws vandaag, zaterdag 2 april 2016.

De RvC, onder leiding van vicepresident-commissaris Jan Bolman - president-commissaris Gardelito Hew A Kee verblijft in het buitenland -, is gisteren bijeen geweest. Het besluit werd genomen om Antonius per onmiddellijke ingang te benoemen tot waarnemend directeur. De raad had hiertoe een machtiging van de minister Andy Rusland van Transport, Communicatie en Toerisme, die de Staat als aandeelhouder vertegenwoordigt.

In het schrijven aan Telesur-medewerkers laat Bolman weten, dat Headley van zijn taken en bevoegdheden als waarnemend directeur is ontlast om de accountants van de Centrale Landaccountantsdienst (CLAD) hun werk zo effectief mogelijk te laten vervullen. Er is nog een CLAD-onderzoek gaande binnen het bedrijf.

Bolman legt verder uit, dat de focus van het bedrijf ligt op klantvriendelijkheid en een commerciële aanpak. Antonius wordt in staat geacht om de klantvriendelijkheid hoge prioriteit te geven en de concurrentie met totaaloplossingen aan te gaan.

Starnieuws schrijft te hebben vernomen, dat de bond bij Telesur vanochtend in een spoed algemene ledenvergadering bijeen komt. Aanvankelijk zou de vergadering gisteren gehouden worden, maar dat lukte om organisatorische redenen niet.

Staatsolie levert weer brandstof aan vissersschepen

Bouw raffinaderij leidde gedurende twee jaren tot stopzetting brandstofleverantie

 
Vissersboten krijgen sinds gisteren weer brandstof van Staatsolie. Twee boten van Marisa Fisheries zijn bij de steiger van Staatsolie te Tout Lui Faut voorzien van respectievelijk 60.000 en 80.000 liter diesel. 

Een andere vissersboot wordt vandaag, zaterdag 2 april 2016, geladen met 80.000 liter diesel. Het gaat om Ultra Low Sulfur Diesel van Surinaamse bodem, zo bericht Staatsolie in een persbericht.

Door de constructie en opstart van de raffinaderij was de levering aan de vissersboten ongeveer twee jaar stopgezet. Met deze leveringen ondersteunt Staatsolie met een, volgens het bedrijf, lokaal hoogwaardig product de Surinaamse visserij, die een maandelijkse dieselbehoefte heeft van 5.000 barrels (1 barrel = 159 liter).